Автор Тема: На вниманието на НАП и Сметна палата: Имотите на Кольо Милев от "заплати"  (Прочетена 3024 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Петър Василев

  • Напредващ
  • **
  • Публикации: 232
    • Профил
След скандала вчера и днес със разкрития за оказван неправомерен натиск над съдии, включая шефа на Арбитражния съд Силви Чернев, изнесен и от „Стандарт”, набъбва нов такъв относно имотното състояние на Кольо Милев.

Съгласно поправката „Яне Янев” в закона за декларирането на притежаваното имущество от людете във властта, Сметна палата е публикувала в сайта си заявеното от кмета на Сливен Кольо Милев. И то не само за отминалата 2012 година, но и за доста години назад. Това вече се коментира и от местни политици, общински съветници и др. като… върховна глупост! Защо ли?!

Кольо Милев е декларирал апартамент в Сливен от 96 кв. м, закупен през 1991 г. за 22 000 лева. В справката е записано – от заплати.

През 2002 г. тогавашният военен се урежда с апартамент за 60 000 лева в София – пак от заплати… Според нотариуси, вероятно става дума за покупка за общо 120 000 лева.

2011 г. Милев се урежда със съпругата си с нов апартамент в София за 51 168 лева – пак от заплати.

През 2012 г. му бива дарено /неизвестно от кого!/ на него и съпругата му ателие от 60 кв. метра в София. Пълна мистерия!

Преди това – през 2008 г. съпругата му се урежда с друго ателие от 75 квадрата в София за 27 500 лева – от заплати. Не ни е известно на каква доходоносна работа е била тя. Според закона, ½ от него е на Милев. И за ателиета ли става дума, или нещо друго? Да не би кметът да притежава и художествена дарба?

Кольо Милев се сдобива и с „Фолксваген пасат” през 2006 г. за 6 500 лева – пак от заплати.

Семейството разполага с две ниви и лозе в с. Иречеково на името на съпругата му.

Без да броим дареното /в кавички или без/ ателие, правим проста сметчица: вероятно за тия 10 години Кольо е изхарчил не-по малко от 200 000 лв., ако не и повече, от заплати за няколко имота и автомобил. През това време семейството е трябвало да се храни, облича, да плаща всевъзможни сметки за ток и какво ли още не. Кметът има и деца, което означава солиден харч и за тях. Дали президент, дали министър, дали други на висок пост биха били способни на такъв героизъм! Дори Цветан Цветанов!

Защото като наистина върховна глупост компетентните в тази сфера изтъкват факта, че кметът не е декларирал да е взел нито един кредит, да е направил ипотека и пр. С което сам се набутва на взора на НАП, Съдебна палата, а защо не и ДАНС и прокуратурата. Вероятно ще лъснат още любопитни факти и около притежаваното от децата му и други близки имоти. Но докато Цветан Цветанов е представил документи и дава доста правдоподобни изявления относно притежаваното от него плюс взет кредит от 130 000 лв., на Кольо Милев май ще му е много трудно да го направи и ще се оплете като паток в кълчища.

Но има още нещо: вече сме във втората половина на 2013 г. и е резонно да се запитаме с оглед казаното досега - закупил ли е Кольо Милев нови имоти, дарени ли са му /в кавички или без/ нови „ателиета” и др. Съгласно известната поправка „Яне Янев” към споменатия по-горе закон, Кольо Милев е длъжен да декларира в 14-дневен срок придобитото през т. г. имущество. В справката в сайта на Сметна палата няма декларирани заеми, сметки, кредити. А с какво е платил например свои си банкети, като този на именния си ден на Никулден м. г. в к-с „Национал” с около 200 поканени гости? Ще упоменем, че заплатата му като кмет е малко над 20 000 лв. годишно.

Полека-лека сливенските граждани ще „влязат в час” за кого наивно гласуваха през есента на 2011 г., само и само да бъде поставено ново начало след скандалното управление на Йордан Лечков. Но дали няма да е късно, с оглед пълната съсипия, настанала в общината и след идването на солдафона? И какво ли ще се случи още?

Георги Вл. ПОПОВ

СЕДМИЦА