Форуми на Сливен.НЕТ

Сливен => Културни вести => Темата е започната от: Moderator Club в 22.04.2015 13:43:14

Титла: На 23 април в Регионална библиотека "Сава Доброплодни" - Ден на отворените врати
Публикувано от: Moderator Club в 22.04.2015 13:43:14
На 23 април в Регионална библиотека "Сава Доброплодни" ще се проведе Ден на отворените врати
(http://new.sliven.net/res/news/171612/____________5583.jpg)
С много и интересни инициативи ще изненада своите читатели РБ “Сава Доброплодни“ - Сливен в Деня на отворени врати, на 23 април, посветен на Международния ден на книгата и авторското право.
Акцент в програмата е отбелязването на 95 години от рождението на големия български писател Валери Петров. На годишнината са посветени:
 литературен маратон, който ще стартира в 10:00 часа, едновременно в библиотеката и в няколко сливенски училища: II OУ “Христо Ботев“, III ОУ “Д-р Иван Селимински“, V СОУ “Пейо Яворов“, XII ОУ “Елисавета Багряна“. В продължение на час над 300 участници в маратона ще четат избрани моменти от книгата на Валери Петров „Пет приказки“;
 открит урок на тема: „Валери Петров – любимец на поколенията” - с ученици от ХГ “Дамян Дамянов“.
Пред третокласници от XII ОУ “Елисавета Багряна“ ще бъде представена презентация „За вас, деца любими” посветена на живота и творчеството на Елисавета Багряна. Ще бъде представен и рецитал по стихове на поетесата.
При голям интерес се очаква да преминат и проявите организирани в Чуждоезиковия център на библиотеката: драматизация по произведения на Оскар Уайлд с участие на ученици от ГПЗЕ “Захари Стоянов“ и прожекция на биографичен филм за Джейн Остин.
За любителите на съвременна българска проза е премиерата на новата книга на Емил Андреев „Боби Блажения и Другия американец”. Литературното събитие е част от Националното литературно турне на автора в 10 града на страната организирано съвместно с ИК “Хермес“.
Емил Андреев е роден на 01.09.1956 г. в гр.Лом. Автор е на книгите: „Ломски разкази“, „Късен сецесион“, „Стъклената река“ (филмиран), „Проклятието на Жабата“, „Лудият Лука“. Съсценарист е на сериалите „Под прикритие“ (втори сезон) и „Четвърта власт“.
Сборникът „Боби Блажения и Другия американец“ включва в себе си необикновени разкази и повести. В текстовете се преплитат множество магически и фолклорни елементи, умело вплетени в един привидно реалистичен контекст. Разкaзaнитe oт aвтopa иcтopии ca cмecицa oт peaлнocт и фaнтaзия, хyмop и иpoния, любoв и paзoчapoвaниe. Teкcтoвeтe впeчaтлявaт c избopa нa гepoи, чиитo cтpaннocти ги пpaвят нeoбикнoвeни и пpитeгaтeлни, a тoвa ни кapa дa ги пpeпpoчитaмe oтнoвo и oтнoвo.
В Деня на отворени врати ще бъдат организирани екскурзии в библиотеката. За посетителите са подготвени и викторини, състезания, презентации за информационните възможности на библиотеката.
 
За контакти: 044/622441; 0886090712

sliven.net (http://new.sliven.net/sys/news/index.php?id=171612)