Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Веселин Василев

Страници: [1]
1
И през тази година - Съюзът на инвалидите в България, приема документи за изплащане на средствата за придружители на трудно-подвижни лица с ПЪРВА група инвалидност(Загубена работоспособност) С ЧУЖДА ПОМОЩ, чрез клубовете на инвалида, по места! ПОМОЩТА СЕ ПОЛУЧАВА САМО ОТ ЛИЦА КОИТО ИМАТ ОПРЕДЕЛЕНА ЧУЖДА ПОМОЩ, НО ПРИ НАС НЕ СЕ ПРИЕМАТ ДОКУМЕНТИ С ПСИХО ИЛИ ОЧНИ ТЕЛКОВИ РЕШЕНИЯ!
Крайният срок за подаване на документи е 31 АВГУСТ!!!

Право на целева помощ за придружител имат трудноподвижни лица с над 90 на сто трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, които се нуждаят от чужда помощ, в т.ч. и лица до 18 годишна възраст. В случай че правоимащият е лице до 18-годишна възраст целевата помощ се изплаща на неговия законен представител.
ЗАБЕЛЕЖКА: ПРЕЗ 2017 ГОДИНА ИМА НОВ ОБРАЗЕЦ ЗА МОЛБАТА ЗА ЛИЦА ДО 18 ГОДИНИ. МОЛЯ НЕ КОПИРАЙТЕ СТАРИ МОЛБИ! СЪЩО ТАКА ИМАТЕ ПРАВО ДА ПОДАДЕТЕ ДОКУМЕНТИ САМО В ЕДНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ - ПРЕЗ МИНАЛАТА ГОДИНА ОТНОВО ИМАШЕ ХОРА КОИТО СА ПОДАЛИ НА ДВЕ МЕСТА - ПРИ НАС И ПРИ СЪЮЗА НА СЛЕПИТЕ! ТАКИВА ХОРА ЩЕ БЪДАТ САНКЦИОНИРАНИ!

Целевата помощ за придружител се изплаща на нуждаещите се в размер 5 лева за един час оказана чужда помощ / придружаване/, до 10 часа годишно  за правоимащо лице при посещението  му в държавни, общински, здравни, образователни, културни и други институции, здравни и лечебни заведения.

Целевата помощ за придружител се отпуска на нуждаещия се след подаване лично или чрез друго лице на молба-декларация по образец (Приложение 1 или 1А)  и Служебна бележка с попълнени часове, в седалището на РО на СИБ по адресна регистрация. Молба-декларацията  се завежда по реда на постъпването във входящ дневник. Към молбата се прилага и копие от ЕР на ТЕЛК (НЕЛК), като за проверка се показва и оригиналният документ, или такъв със свеж печат за валидност, и документ за самоличност – лична карта, паспорт.

Правото на придружител се ползва от правоимащите лица при посещения за уреждане на въпроси и услуги, свързани с: пенсионни, областни и общински административно-правни и технически, данъчни, социални, здравни, образователни, електрификация, ВиК и Топлофикация, транспорт, седалището на съюзната структура и други, също така и здравни и лечебни заведения!

За всякакви въпроси свързани с подаване на документи, можете да се свържете с Клуба на инвалидите - Сливен на телефон 044/62-31-79 от понеделник до петък - 8:30 - 18:30 часа

2
Общинската организация на инвалидите съвместно с МВР Сливен, организират облекчени условия за подмяна на личните документи на хората с увреждания(Лежащо-болни и трудно-подвижни). Желаещите да се обадят в Клуба на инвалида – телефон 623179 или да дадат на място заявка в Клуба на инвалидите - кв. "Даме Груев" до блок 23(Сливен).

3
Форум на спортен клуб за хора с увреждания - "Сини камъни" - Сливен

Последни новини Събота, 24 Април 2010 21:28  http://www.burgasnews.com/index.php

В Бургас се проведе турнир по „Петанка” за хора с увреждания. Състезанието е първото по рода си в морския град. То се организира от Центъра за психологически изследвания. Специални гости на събитието бяха народният представител от ПП ГЕРБ Вяра Петрова, областният управител на Бургас Константин Гребенаров, генералният консул на Турция в Бургас Сибел Еркан, както и Беноа Кнопер – първи секретар на Посолството на Франция у нас. Те също се включиха в надпреварата. Според Вяра Петрова това е една чудесна игра, в която се показва, че всички сме равни. „Децата с увреждания също могат да спортуват, а ние от ГЕРБ заставаме зад тях”, сподели още народният представител.  Тя изрази надежда турнирът да стане традиция в Бургас. По думите й след като хората в неравностойно положение са прекарали една тежка и дълга зима, затворени по домовете си, такова състезание ги връща отново към истинския живот. Това е игра за всички. Според Иван Карагьозов, който е представител на Центъра за психологически изследвания „целта е да се забавляваме  - животът е твърде кратък, а най-важното е честната игра”. Константин Гребенаров изрази надежда, че начина на живот на присъстващите ще тръгне в една по-добра посока, като той ще направи всичко, което е по възможностите му.
Всички специални гости участваха в състезанието. Общият брой на отборите беше 15. Играта беше изключително оспорвана, а всички участници се отнесоха сериозно към правилата – не ги нарушаваха и не спираха да се забавляват. Те бяха зорко наблюдавани от съдиите, които не позволиха никакви отклонения от правилника. Първо място зае отборът от Сливен, второ от Варна, а третата позиция остана за домакините от Бургас. Имаше и четвърта специална награда, която отиде при отбора на Вяра Петрова, Беноа Кнопер и Сибел Еркан. Всички взели участие в турнира получха и грамоти. За гостите и участниците имаше организирана традиционна френска закуска. За почерпката се погрижиха и гостите от „Винпром Карнобат”.

petanka-1

Играта „Петанка” се играе с топки. Възникнала е във Франция в началото на ХХ век. Днес тя е национален спорт на Франця. Петанка се играе на правоъгълна площадка и твърда настилка от пясък или сгур. За нея се използват топки от специална метална сплав, които тежат около 600 грама. Може да се играе индивидуално, по двойки или тройки. Всеки състезател разполага с по две топки. В началото на играта се тегли жребий кой отбор ще започне пръв. Играчът, който започва пръв, чертае кръг в началото на игрището и от него хвърля едно малко дървено топче, което се нарича кошонет (буквално прасенце). Кошонетът трябва да се хвърли на разстояние между 6 и 10 m. от началния кръг, след което двата отбора хвърлят топките си, като целта е да се хвърли максимално близко до кошонета. Хвърля винаги този отбор, който в дадения момент е по-далеч от кошонета. Ако единият отбор е хвърлил много близко то другия може да му удари и изчисти топката, може да се удари и самия кошонет и тогава се променя цялата ситуация в играта.


4
Изгубен е домашен любимец(Бяло Хъски) в Сливен - района на Чакъровите къщи - ето линк към темата която е пуснала собственичката Катя  http://forum.sliven.net/index.php?topic=5008.0;topicseen
Има предвидена награда така, че помагайте жената да си намери любимеца!!!

5
Тук всеки може да гласува - дали ще участва на избори 2009, и ако иска може да добави коментар под анкетата!!!

6
Здравейте! Тази тема е посветена на сигурността ни при сърфирането в интернет и нещата на които трябва да обърнем внимание за да не сме лесно уязвими за хакерските атаки!
Обръщам внимание на първото важно нещо - паролите, по причина на това, че все повече неща се правят  през Интернет - плащания, пращане на важна документация, лична кореспонденция, комуникации по Скайп и какво ли още не. Всички тези неща са "интересни" за хора които "сън не спят" за да научат повече за нас, за нашите лични пощи, кредитни и дебитни карти, за нашите приятели и близки, за това какво предпочитаме и как биха могли естествено да спечелят от това за наша сметка. Ето един интересен материал който видях в сайта на списанието PcWorld ***http://www.pcworld.bg  - "...За достъп до сайтове, форуми и персонални данни в Интернет, съвременният потребител трябва да има не по-малко от пет пароли. Хората ги измислят и се стараят да ги запомнят. Но както се оказва, измислят едно и също. Или пък се ръководят от принципа „колкото по-просто, толкова по-добре“? Еднакви пароли за достъп използват стотици хиляди потребители. Например, във Великобритания за парола най-често се използва собственото име, името на домашния любимец, марката на колата, рождената дата, име на член от семейството и колкото и да е странно, думата password (парола).
Сред най-често срещаните пароли първо място заема комбинацията 123456. На второ е password, а модификациите 1234 и 12345678 заемат трето и четвърто място. За пароли с голяма популярност се ползват нецензурни думи и изрази, пароли със сексуална тематика (sexsex – 164 място, porno - 219, tits - 256, bigtits - 267), названия на филми (Matrix - на 229 място, StarWars - на 129), цветове (black - 104, blue - 193), държави (Бразилия - 411, Япония - 413, Русия – 492).......
 Ако сред споменатите видите и своята парола, незабавно я променете. Имайте предвид, че всяка от паролите, които тук са изброени се използва от хиляди хора. " А информация за 500-те най-често използвани пароли на всички времена можете да видите на този адрес *http://www.whatsmypass.com/?p=415  - Мое лично наблюдение е че доста хора и в България използват подобен алгоритъм на съставяне на пароли, а някой мои познати включително и аз сме използвали и доста от тези описани в топ 500.

7
Тъй като друга често пренебрегвана тема е сигурността при сърфирането в интернет и разнообразните опасности под формата на вируси там, реших да пусна и тази тема с цел да подпомогна хората с увреждания при тяхната комуникация през интернет и да ги накарам поне малко да бъдат предпазливи. Ами да започнем някак си - как  - може би с дефиницията - какво е Вирус : В компютърния жаргон, вирус е само размножаваща се програма, която се разпространява като вмъква копия от себе си в друг изпълним код (програми) или документи. Това дава и името на този вид програми, тъй като подобно поведение е сходно с това на биологичен вирус, който се размножава като се вмъква в живи клетки. По аналогия, вмъкването на вирус в програма често се нарича „инфекция“. Вирусите са само един от видовете злонамерени програми, но в разговорния език термина често се използва да обозначава и представители на другите видове, като троянски коне и червеи. Както всяка друга програма, компютърният вирус следва предварително зададени логически инструкции за действие. Една вирусна програма може да има различни версии, като те могат да са от един и същ или различни автори.

А сега, информация за това кои са най новите и опасни вируси които щъкат в родното(и не само) Интернет пространство :

В чест на Хелоуин компанията PandaLabs публикува списък с десетте най-опасни програми, способни да нанесат сериозна вреда на потребителските данни и да причинят доста неприятности. В началото на десетката е вирусът Tixcet.A. Този червей се маскира като файл на Microsoft Word и се опитва да изтрие файлове с определени разширения, например .DOC, .MP3, .MOV, .ZIP, .JPG и други. Ако пипнете този вирус, можете да останете без музика и снимки за празниците.

По-нататък следва опасната програма Antivirus2008pro, която се преструва на безплатен анти вирус. Ако случайно си я инсталирате, тя издава лъжливи съобщения за инфекции, а пък лекарството за тях е с пари.

Вирусът Goldun.TB се маскира като пощенско писмо, съобщаващо, че Интернет обслужването на жертвата ще бъде прекратено. Попаднал в компютъра той краде пароли и информация за онлайн плащания.

Следват няколко троянеца. Първият от тях е Baker.LGC, който прониква в компютъра като се прикрива под лъжлива история за нещастен случай с Фернандо Алонсо, испанският състезател от Формула 1. Вторият троянец, Turkojan.I, притежава една от най-привлекателните маскировки – преструва се на нов епизод на „Семейство Симпсън“. А пък троянската програма Banbra.FXT генерира пощенско съобщение от името на бразилското федерално министерство, а след това почиства банковите сметки на наивните потребители.

Червеят AutoKitty.A също попада в списъка – той внася в регистъра на Windows многобройни модификации, които пречат на компютъра да си върши работата. Под маската на Парис Хилтън троянецът PHilto.A инсталира в компютъра модули, показващи реклама, а опасния софтуер MeteorBot.A под прикритието на супермен краде информация от компютъра. Завършва десетката троянецът PGPCoder.E, който се опитва да зашифрова всички потребителски данни.

Информацията е препечатана от сайта на 24 часа  http://news24.bg/novini-14527-publikuvaha_nayopasnite_kompiutarni_virusi_za_2008_godina_v_chest_na_a_.html

8
 Тъй като от форума на МВР Сливен са решили да махнат тази тема(може би според тях като несъществена), аз я поставям тук за да бъде в услуга на хората с увреждания, които са застрашена група, понеже голяма част от тях комуникират основно чрез средства, използвани най-често от престъпниците за извършване на измами от дистанция. И тъй като миналия път се потрудих аз да пиша темата а сега виждам че една жена се е потрудила да систематизира нещата - според мен доста добре - помествам тук нейното мнение и адреса на  страницата й.

Измами по телефона и по Интернет

   1. Обяви с импулсен телефон.

   Ако четете обяви, независимо дали търсите да си купите нещо, търсите нова работа или квартира, внимавайте какъв е телефона, на кой е необходимо да се обадите.Обикновено на всички импулсни телефонни номера се обажда приятен женски глас. Дамата цели да ви задържи възможно най-дълго на телефона.След 10-20 минутен разговор се оказва, че ще е необходимо да се обадите след 1-2 дни. Това, което можете да спечелите, ако се обадите отново е само още по-голяма сметка за телефон. Внимание: има номера на импулсни телефони, които приличат на номера на джи ес еми. Ако номерът е 08891ххххх значи си имате работа с импулсен телефон. Възможно е телефонът в обявата да е стационарен. обаждате се и ви молят да звъннете на мобилния, тъй като този, с когото ще разговаряте е другаде.

   2. Измами със смс-и.

   Получаваш SMS от номер 1616 с текст:

Vie pechelite bonus 15 lv. kym vashata smetka. Za da go zaredite, molia otgovorete na tozi sms(ili izpratete sms na 1616) s text 088xxxxxxxx,15

Ако се излъжете да го направите, всъщност инициирате MTel-ската услуга “Презареждане чрез Прима с SMS” и ви вземат 15 лева от сметката, като се дозарежда 088xxxxxxxx. По-този начин подарявате на някого 15 лв. разговори, но ги плащате вие.

   3. Измама с награди.

   Обаждат ти се на домашния телефон и ти съобщават, че си спечелил награда от голямата томбола на БТК (голям цветен телевизор).
Казват ти да си запишеш телефонен номер (мобилен, вивателски), на който да се обадиш, за да се доуточнят подробностите (очевидно, за да не се набутват повече). Обаждаш се и същият човек, с който си говорил досега, ти обяснява съвсем любезно, че тъй като от БТК нямали право да взимат пари на ръка, за да можеш да си получиш наградата трябва да купиш ваучер на Вивател за 50 лева. Нищо не губиш, защото ваучера си оставал за теб, само трябвало да пратиш на същия номер sms с кода от ваучера.Тук пак подарявате пари за разговори на някого, ама във Вивател.

   4. Измама със съобщение за роднина в беда.

   Обаждат ви се по телефона, че ваш близък е направил катастрофа и е причинил смърт или тежа телесна повред на някого, поради което е в полицията. Предлагат ви да го освободите от ареста срещу скромна сума от няколко стотин или хиляди лева. Възможно е директно да поискат парите на ръка или пък да ви кажат да закупите ваучери за мобилен телефон, които продиктувате при следващото им обаждане.

Повече за подобен случай тук

   5. Измама със "зелена карта".

   Тя се разпространява точно в момента, когато тръгва официалната уведомителна кампания за спечелилите в популярната визова лотария. Получавате електронно съобщение, че сте спечелили. Някъде по средата на дългото съобщение ви казват, че е необходимо да се преведат по пощата около 550 долара за един "печеливш", или 850 долара "за семеен статут", както ти че "Ако парите не пристигнат до три седмици след получаването на електронната поща, ще смятаме, че спечелването на зелената карта не ви интересува и се отказвате то нея".

   6. Измама с печалба от лотария.

   Получавате електронно поздравление за спечелване на много пари (между няколко стотин хиляди и няколко милиона долара) от електронна лотария или от наследство, за което изобщо не сте чували. За да ви ги преведат, много бързо трябва да им изпратите, да кажем, 5000 долара и личните си данни.Ако се хванете на въдицата и реагирате на писмото, но искате отсрочка, измамниците започват да намаляват сумата, само и само да им изпратите някакви пари, докато в същото време се опитват да източат кредитната ви карта например. Когато някой стигне дотам да им преведе някаква сума и чака най-после да се добере до "огромната печалба", започва мотаене, възникват непредвидени пречки и се искат още и още пари, докато накрая измаменият се усети и спре преводите.

   7. Измама с приемане на самоличност на твой близък.

   Престъпниците подбират жертвите си главно сред хората от третата възраст, като разчитат на тяхната наивност, доброта и отзивчивост. В първия случай те се обаждат на домашните телефони на възрастни хора и се представят като техни племенници, без да назовават името си. В много от случаите потърпевшите сами назовават името на свой племенник и питат “Ти ли си?. Измамникът се възползва от заблудата, която вече е създал и започва да убеждава възрастния човек, че има финансови затруднения, а му се налага да провежда телефонни разговори. Моли го да закупи ваучери на различни мобилни оператори и да му продиктува идентификационните номера. При другия сценарий на домашния телефон се обажда човек, който се представя за близък, работещ в друга страна. Обяснява, че е изгубил парите си, а трябва да пътува за България, да постъпи на лечение или да плати нанесена от него щета при катастрофа и моли роднината да му помогне с определена парична сума. Предлага на жертвата да предаде парите на негов приятел, или на изпратен от него таксиметров, за да му спестят разкарването до кредитна институция за изпращане на сумата по банков път.

   8. Измама с приемане на самоличност на служител на МВР.

   Непознат се обажда на мобилния или домашния ти телефон, представя се за служител на МВР. Обикновено обаждането е рано сутрин. “Полицаят” назовава името ти и ти разпорежда веднага щом затвори, да му позвъниш на определен мобилен телефон, за да си спестиш проблеми с прокуратура, следствие и т.н. Убеждава те, че си извършил административно нарушение, за което дължиш глоба. Глобата може да заплати по два начина – като се яви в съответното РПУ или като закупиш ваучери към определени мобилни оператори и издиктуваш серийните номера.

   9. Измама с фалшива доставка и/или използване марката DHL.

   В сайта на DHL се появи съобщение за опити за измама чрез изпращане на имейл с графиката и логото на фирмата. В повечето случаи комуникацията е свързана с продажба на потребителски стоки по Интернет, където плащането се изисква чрез паричен превод още преди стоката да е доставена.DHL предупреждава, че не процедира по този начин. Възможно е също в отговор на ваше търсене на стока, да получите предложение за доставка на изгодна цена с предварително заплащане на част от сумата (например доставка на автомобил). Ако се съгласите, ще получите описаното съобщение уж от DHL, а всъщност ще преведете парите на измамника и няма да получите нищо.
Ето и адреса на страницата street.judoday.com/article33.html  - Гарантирано страницата не съдържа вируси и не препращама към зловредни сайтове - сертифицирана е от Макафи антивирус. (Май разбрах къде е проблема - не дава да се поместват линкове така че просто си добавете ако искате www http отпред)

Страници: [1]