Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - vass

Страници: [1] 2
1
Пълното писмо:
http://www.president.bg/docs/1361708370.pdf

Искания:

1. Да не се разпуска Народното събрание.
2.Създаване на Обществен съвет от експерти и задължителна гражданска квота в него, който да изработи програма за изпълнение на исканията на гражданите.
3.Създаване на програмен кабинет.
4.Сключване на договор между обществения съвет и програмния кабинет.

Промяна на изборния закон. Преминаване от пропорционална към мажоритарна изборна система.
Право на гражданите да отзовават народни представители.
Носене на съдебна и наказателна отговорност от страна на депутати и министри.
50% граждански квоти във всички държавни регулаторни органи.

I. Енергетика
1.Незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу клиентите на ЕРП-та, Топлофикация и ВиК, до установяване легитимността на сметките.
2.Намаляване на квотите за производство на скъпа ел.енергия. 100% от евтиния ток, произвеждан от АЕЦ Козлодуй, да се ползва за задоволяване нуждите на вътрешния пазар.
3.Преминаване на ЕРП-тата в ръцете на държавата, в съответствие с европейските норми и директиви.
4.Премахване на всички посредници. НЕК да поеме техните функции.
5.Разсекретяване на всички договори на производители на ел.енергия за вътрешния пазар.
6.Разтрогване на договорите, ощетяващи държавата и българските граждани.
7.Търсене на съдебна и наказателна отговорност за нанесени вреди на държавата от лицата, подписали съответните договори.

II.Топлофикация
1.Сключване на индивидуални договори с топлофикационните дружества. Всеки клиент на дружествата с право да прекрати своя договор с едномесечно предизвестие.
2.Индивидуален уред за измерване на изразходваната топлоенергия /в Мвтч/ така, че по всяко време да се знае колко е реалната консумация.
3.Премахване на понятието „прогнозно количество“.
4.Ежемесечно отчитане на реално изразходваната топлоенергия.
5.Премахване на дружествата за топлинно счетводство.

III.Вода
1.Разтрогване на всички концесии, касаещи доставката на Вода до гражданите на България.
2.Държавата да поеме функциите на концесионните дружества.2
България / Какво да се прави?
« -: 25.02.2013 11:10:24 »
Какво да се промени в политическата система:
 1. Велико Народно събрание за да се измени из основи статуковото
 2. Приемането на правилото за ‘Омразните Закони’- закони, които са против гражданите на страната се приемат за Омразни, а оттам и за недействителни- примери- при банките, застрахователите, здравеопазването и т.н.
 3. Мандатност на ВСЯКА ЕДНА избираема длъжност- не повече от 2 мандата- след това ротация на кадърните кадри и ползване на натрупания им опит и връзки на др позиции
 4. Право да приемаме закони с референдуми, свиквани от нас със 100 000 / 200 000 (за закон / конституция) подписа (не невъзможните 500 000 за три месеца сега (в Италия при 60 млн. население с толкова подписа се свикват референдуми от гражданите) БЕЗ сегашните ограничения в предмета, сроковете, формулиране на въпроса, обсъждането, кворума и др.
 5. Право на отзоваване – с 20-30 х. подписа стартираме нов избор за дадена държавна длъжност.
 6. Пряк достъп до ефира в публичните медии (БНТ и БНР), гарантиран с пряко гражданско присъствие в студиото.
 7. Пряко избиране на директорите и членовете на Управителните съвети на БНТ и БНР + членовете на СЕМ от гражданите
 8. Право на новина – с прим. с 300-1000 подписа новината ви отива във всички емисии новини за 24-48 часа.
 9. Пряк избор и отзоваване на областни управители, кметове,прокурори, съдии (вкл. конституционни) и началници на РПУ.
 10. Пряк избор и отзоваване от гражданите на възлови министри (финанси, образование, правосъдие…).
 11. По-голям брой съдебни заседатели с решаващ глас по всички дела за тежки престъпления и значими публични интереси.
 12. 30% граждански квоти във всички държавни и общински контролни органи с мандатност на всеки 6 месеца запълвани от инициативни комитети по интереси на места
 13. Групи от граждански наблюдатели във всички държавни учреждения, вкл. прокуратура, съдебен инспекторат, публичните медии – попълвани периодично по жребий от всички желаещи с дадено образование.
 14. Същото – в ЦИК и РИК (районните избирателни комисии) – мнозинство от граждански наблюдатели, избирани по жребий и ротация.
 15. Сваляне броя на подписите, паричните депозити и други бариери пред издигане на независими кандидати от гражданите във всички избори (прим. от 10 000 подписа (сега) до 200-1000 според броя на избирателите в даден избирателен район и т.н).
 16. Повсеместни граждански събрания (съвети, клубове, “апостолски комитети”, групи за връзка) във всеки квартал, (1) контролиращи управляващите на всички равнища (вкл. депутати, съветници, кметове и т.н.) и (2) договарящи се пряко с останалите за бързи общи действия при общи искания (и “глухи” представители или нарушаване на правата ни).
 17. Право на оръжие за съседски групи, избирани от местните жители в даден блок, вход, квартал.
 18. Обезпечаване на задължително основно (не само начално) образование за всички. Неграмотният е ‘тесто’ в чужди ръце.
 19. Редуване по жребий на всички желаещи граждане с над основно образование в заемането на неекспертни държавни длъжности.
 20. Сезиране на Конституционния съд пряко от гражданите.
 21. Приемане с референдум на тези промени в Конституцията и др. основни закони (за изборите, за референдумите и др. форми за пряко участие на гражданите в управлението).
 22. Сондажи на общественото мнение по инициатива и въпроси на прим. 1000 граждани.
 23. Граждански форуми за разработка на проектозакони заедно с експерти, съставени от 1000-2000 граждани по жребий от списък на всички желаещи с дадено образование за поставяне проектите на всенародно гласуване (референдум), ако не бъдат приети от Парламента.
 24. Контролните органи които трябва да следят за държавността в страната пряко да бъдат обвързани с постигнатите резултати- както е в частните фирми- твърдо + %.
 25. Да се премахне ‘колективната безотговорност’ както е в момента на управляващите ‘елити’- както например в 1 частна фирма няколко човека ако са в съглашение и доведат до щети- те си носят отговорността и наказателна включително- кмета да се оправдава да речем че е минало на гласуване в Общински съвет и така няма видите ли ‘отговорни’=колективната политическа безотговорност
 26. Загубите на България от дела в Страсбург- да се поемат като разноски не от държавата- а пряко персонално от хората, които преди това не са си свършили работата
 27. Ревизиране дейсността на Агенцияте за приватизация и Следприватизационен контрол- и за онези при които не са спазени поетите ангажименти – не да бъдат национализирани, а да бъдат развалени договорите с тях
 28. Ограбващите страната приватизационни договори- примерно както златото- да бъдат или национализирани или предоговорени- вместо 1% за държавата- поне 50% /африканските държави не си дават природните ресурси за по-малко от 30-40% дял за държавите им/
 29. Шефовете на държавните предприятия да се назначават след конкурс за работа с изложени бизнес планове- все едно конкурс за работа на фирмено ниво
 30. Редуциране броя на държавната и общинската бюрокрация
 31. Приемане на правилото- ‘този който плаща да има повече права’ /а не както е в момента- кредитни милионери, роми и др не- изрядни към държавата да имат повече права от редовите данъкоплатци/.
 Могат да бъдат и допълвани разбира се конструктивните предложения…..
 
Предложение за следващият служебен премиер-
 Емил Димитров – Ревизоро

от Varnenec

Източник:
http://offnews.bg/index.php/162952/kakvo-iska-protestat-i-koi-sa-liderite-mu

3
България / Кризата 2013
« -: 22.02.2013 15:47:47 »
Политическата система в България е тотално делегитимирана. Всяка партия и политик, с много малко изключения предизвикват единствено отвращение в гражданите. Връзката мафия – монополи – политически партии – политици е очевидна за всички и вече не подлежи на никакво съмнение. Да не говорим за съдебната система. Шири се бедност, хората са на ръба на оцеляването. Свидетели сме на масови убийства, самоубийства, самозапалвания. Вече всеки втори българин страда от депресия или психическо разстройство.

Време е да си припомним приказката за неволята, както това направиха исландците. Не, че трябва да копираме исландския модел, но можем много да се поучим от него. Какво направиха исландците? Взеха управлението на страната си в свои ръце – взеха я от ръцете на монополите, на финансистите и банкерите, на политиците. Народът излъчи 500 души, които приеха новите правила, които се сведоха до две неща - защита интересите на гражданите, а не на банките и монополите и виновните за кризата – на съд и в затвора.

Очевидно е, че след като политиците не можаха да ни оправят е време ние да оправим тях!

Сега хората гледат към Росен Плевнелиев. Време е и той да разбере, че с козметични мерки няма да се размине, този път ще се реже живо месо без упойка. Ако не го разбере, ще последва съдбата на останалите политици. Той все-още е оазис на известно доверие, но времето му за решителни действия е много малко.

Всички ние не трябва да се прибираме от улицата, докато не си върнем държавата, като исландците.

Ето какви примерни искания са публикувани във Фейсбук групата за протест от Сливен:

Минимални искания:
1.   Нова кръгла маса при президента с участието на протестиращите.
2.   Подготовка на нова конституция и свикване на Велико народно събрание за приемане на новата конституция и на други промени. (Да се уточни кои)
3.   Създаване на възможности за гражданско участие в управлението на страната и граждански контрол на всички власти и институции. (Тук трябва да се уточнят конкретните форми.)
4.   Създаване на механизми за отзоваване на политици от всички изборни длъжности – народни представители, кметове, общински съветници. (Тук също трябва да се уточнят конкретните форми.)
5.   Промяна на закона за референдумите – Национален референдум да се инициира с подписка от 100,000 подписа и да се признава за валиден при 50% участие на избирателите.

Още искания:
6.   Разсекретяване на всички действащи договори с монополите в България, в частност на ЕРП-тата. Търсене на отговорност, включително наказателна на политиците, подписали тези договори и неосъществили ефективен контрол над монополите.
7.   Приемане на новата конституция с референдум.
8.   Максимум 2 мандата за народни представители, кметове и общински съветници.
9.   Народните представители да не са освободени от съдебна отговорност за делата си и гласуването си и последвалите резултати от него по време на мандата.
10.   Пряк избор от народа на съдии, прокурори.
11.   Разкриване на всички досиета и недопускане в политиката на бившите агенти на ДС.

Моля споделете Вашите искания и препоръки, към организаторите на протестите.

http://www.facebook.com/events/565101856835000/

И не забравяйте - на 24 февруари в 11:00 е поредният протест.
Сборно място - площад "Хаджи Димитър"

4
Автогара Сливен се ремонтира безвъзмездно от фирма благодетел, която иска името и да бъде запазено в тайна. Заради това за ремонтните дейности не е обявяван търг, няма задължителните обозначителни табели, където да са записани обемът на ремонтните дейности, срокът за изпълнението им, цената и изпълнителя. Поради същите причини работниците работят предимно нощем, в почивните дни и изобщо в часовете, когато автогарата не е натоварена. Това е и причината ремонтът де се извършва вече близо 20 седмици, без да му се вижда края. Но от фирмата уверяват, че до края на мандата на Кольо Милев обектът ще бъде завършен.
Това е поредната заслуга на кмета Кольо Милев в усилията му да подобри градската среда и да спести средства на финансово закъсалата ни община.

Кольо Милев:


5
Ето какви разнопосочни новини предизвика едно изявление на кмета на Сливен Кольо Милев:

КМЕТЪТ НА СЛИВЕН ОБИКОЛИ БАЛКАНСКИТЕ СЕЛА
Готовността на училища, кметства и пътищата за зимата провери ръководството

646 500 лева е отпуснала община Сливен през 2012 г. за изграждане, реконструкция и основен ремонт на участъци от общинските пътища. 115 000 лева са изразходвани за основен ремонт на 1.8 км. от пътя Стара река – Средорек – Божевци, 90 000 лв. - за основен ремонт и реконструкция на 4.6 км от пътя Бяла – Въглен, 226500 лв. са предоставени за реконструкцията на 1.8 км от пътя Бяла-Новачево-Градско.

Отчетът беше направен днес от кмета на община Сливен Кольо Милев, който обиколи балканските села. Заедно с екип от общински служители Милев беше в селата Стара река, Бяла, Изгрев, Божевци, Средорек, Въглен, Новачево и Градско. Беше направен оглед на състоянието на сградите на кметствата, училищата, здравните служби и на водостоците в района.

Кметовете, наместниците и ръководството на общината коментираха кои пътища и участъци се нуждаят от спешен ремонт, за да бъдат предвидени в бюджета и програмата на общината за 2013 г. „Трябва да подредим приоритетите, да се работи икономично с наличните средства. Най-вече да се завиши контролът за некоректното изпълнение на поетите договори и ангажименти към общината и да се налагат санкции”, каза Милев.

В рамките на републиканската целева субсидия за тази година са извършени още рехабилитация на 7 км. от път Бозаджии – Чокоба за общо 105 000 лв. и 4.8 км от пътя Панаретовци – Самуилово – Сливен за същата сума, отчете ръководството.

„На 15 декември ще бъдат завършено мостовото съоръжение между Божевци и Изгрев”, съобщи кметът. Ще бъде укрепена бреговата ивица с едроломен камък, за да се спре ерозията и подкопаването на основите на моста.

Осигуряването на по-голям автобус за учениците, които посещават средищни училища, ремонт на църквата в Стара река, нуждата от кофи за смет и ремонт на пътя за фурната в Новачево, бяха сред поставените въпроси. Кметствата и училищата са заредени с дърва и няма да има проблем с отоплението, стана ясно още днес. В капиталовата програма за следващата година общината ще заложи средства за ремонт на кметствата и общински сгради.

Общинският съвет в началото на годината е одобрил списъка на общинските пътища, или участъци от тях за неотложен ремонт до размера на разпределената целева субсидия от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на финансите.

източник Сливен-Инфо:
http://sliveninfo.com/all-news/item/20337-

Ето какво казва по същата тема след направена проверка Коалиция за Сливен:
Източник: http://www.slivenpress.bg/novini-sliven/4123-КОАЛИЦИЯ-СЪЮЗ-ЗА-СЛИВЕН-КОНСТАТИРА-НОВИТЕ-ЛЪЖИ-И-ДАЛАВЕРИ-НА-КМЕТА

Източници:
http://sliven-news.com/index.php/sliven/293-
http://www.slivenpress.bg/novini-sliven/4086-
http://sliveninfo.com/all-news/item/20337-

Възможно ли е едни и същи факти да доведат до толкова различни новини? Кой казва истината и кой лъже, кой е съучастник и разпреостранява невярна информация? Истината ще се открие на пролет, когато пътищата се размразят и с фотоапарат и камера заснемем посочените в новините места.
А до тогава? Оправдано ли е медии да тиражират непроверени новини и да се предоверяват на нечии изявления и ПР циркулярни писма?

Уважаеми журналисти, проверявайте всичко, което Ви се поднася услужливо и ако не сте сигурни в достоверността му поне се застраховайте с подходящ коментар от рода на "Според кмета Кольо Милев...", или "По информация от Пресцентъра на община Сливен...".

6
Там където има общи водомери ВиК отчита разхода на вода по следния начин:
-   От количеството вода преминало през общия водомер се изважда сбора от количеството вода преминала през индивидуалните водомери. Разликата се разпределя пропорционално на изразходваните количества вода от индивидуалните абонати между тях, като на ползвалите най-много вода се разпределя пропорционално най-много от разликата.
-   Как изглежда това с конкретен пример? В жилищен блок със 100 апартамента през общия водомер е отчетена 500 куб. м. вода за месеца. Сумата от индивидуалните водомери за същия период е 400 куб. м. Инкасаторът не е имал достъп до 10 апартамента и е начислил минимално потребление от 1-2 куб. м. Оставил е бележка с молба да получи реалните показания, но собствениците на 10-те апартамента не са подали информация.100-те кубика разлика се разпределят пропорционално върху всички потребители, като най-малко допълнителен разход получават, забележете апартаментите за които липсва информация, тъй-като служебно им е начислено най-малко потребление. Така на ВиК са платено потребление на 500 куб. м. вода.
-   Справедливо ли е това? Нека предположим, че единият апартамент е необитаем и от там имало теч в размер на 70 куб. м. Останалите 30 кубика се разпределят между 9-те апартамента със служебен отчет. Нека предположим, че течът е оправен и през следващия месец инкасаторът взема реални показания от всички. Разходът е отново 500 куб. м., но сборът от индивидуалните водомери е вече 600 куб. м., защото са се прибавили 100-те неотчетени кубика от предния месец.
Пита се в задачата: Колко кубика общо ще платят на ВиК жителите на блока – 600 или 500? Ако са 600 – имаме 2 пъти плащане на 100 кубика вода, веднаж разпределена между всички от предния месец и втори път, платена от реално потребилите я апартаменмти в новия месец. Ако са 500 – как тогава ВиК „връща” на абонатите взетите пари за 100 куб. м. вода в повече?

7
Юнашки кебап край СопотНа 09.02.2013 г. (събота) в местността "Манастирска поляна" в гр. Сопот ще се проведе за девети път старопланински събор "СОПОТ - 2013" с девиз "Да стоплим сърцата с вино и любов".
 
Рано сутринта, на изгрев слънце, екипът на "Най-големият български тиган" ще започне приготвянето на огромен „Старопланински кебап по Сопотски“ на жив огън. На живо ще готвят екипът на Академия „Кулинарен историк“ и ученици готвачи от ПГ "Ген. В. Заимов" гр. Сопот.
 
Ще бъдат показани традиционни за българската кухня технологии за приготвяне на храна. Рецептата, по която ще се готви, включва една каруца зеленчуци и месо като за юнаци. Преди безплатната дегустация на готовото ястие ще има конкурс за най-бързо изяждане на Сладка баница "Сопотска любов". Победителят ще получи Юнашки шиш и книгата „Копривщица в сърцето“ - автобиография на Вельо Дебелянов, издание на фондация „НТСКИН България“
 
Дегустацията на кулинарната изненада ще започне в 12.00 ч.
 
Единадесетте готвачи, които са ученици от ПГ "Ген. В. Заимов" гр. Сопот, ще са първите, получили сертификат за „Млад Кулинарен историк“. Юнашката питка ще е с диаметър 2.5 м, слепена от хиляди малки топчици. Питката ще бъде приготвена от Хлебозавод гр. Сопот.
 
Юнашкият тиган е създаден от фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България“ в програмата на Академия „Кулинарен историк“. Изработен е от 78 кг. специална медицинска стомана, с диаметър 150 см и дълбочина 20 см. Представлява възстановка на традиционен съд от 18 век. Има възможност за приготвяне на 2800 порции наведнъж, предаде БЛИЦ.
 
Досега в „Юнашкият тиган“ са приготвени над 11 000 порции традиционни гозби. Той е гостувал на събори и празници в Копривщица, Трън, Разград и събора на народната носия в Жеравна. Последното кулинарно представление беше в Благоевград, където бяха приготвени 1200 порции традиционен кебап на -10 градуса и обилен снеговалеж. Предстоят гостувания в още много огнища на българския дух, в старите и новите граници на България, съобщават организаторите на събитието.

actualno.com

8
Новини от бръснарницата: ИНЖЕНЕР КОЛЬО МИЛЕВ - ОТЯВЛЕН ЦЕСЕКАР И ПРОНОНСИРАН АНТИ-ЛЕВСКАР

Бръснарница, бръснарница, ама фактите са си факти:
Първо: Още в началото на кметстването си, Кольо Милев премахна портрета на Левски от кабинета си и го замени с подарения му от еврейска организация портрет на Хаджи Димитър.
Второ: На 19 февруари 2012 Кольо Милев не почете паметта на Апостола, като не присъства на тържеството на паметника на Левски в Сливен.
Трето: На 18 юли 2012, Кольо Милев отново не почете рождения ден на Апостола, като не присъства на тържеството на паметника му по този случай.
Не е известна съдбата на портрета на Левски, премахнат от кабинета на Милев.

Причината за пренебрежителното отношение на Кольо Милев към Апостола на свободата е може би фактът, че той не е от Левски, а от ЦСКА и затова не участва в мероприятия свързани с футболния враг?

Мистерията ще бъде разгадана на 19 февруари 2013, когато се навършва крълата 140 годишнина от гибелта на Апостола. Ако Кольо Милев отново, за четвърти пореден път има по-важни ангажименти за този ден от честването на Апостола, всички ще си направим съответните изводи.

А пропо, Г-н кмете, къде е изхвърленият от кабинета Ви портрет на Левски? Ако все още съществува, защо не го подарите на истински българи, които с гордост ще го сложат на видно място?

Ето и бръснарския коментар, който излезе след третата проява на кмета през лятото на 2012:


ИНЖЕНЕР КОЛЬО МИЛЕВ - ОТЯВЛЕН ЦЕСЕКАР И ПРОНОНСИРАН АНТИ-ЛЕВСКАР
Бръснарски коментарПод знака на ЦСКА

Такава мълва доминира тъдява, както сред широките,така и сред по-тесните общински и обществени приятелски и неприятелски кръгове. По пазарски сергии и знойни кафеджийници, в оскъдни паркове будните граждани коментират напоследък „зле прикритите футболни пристрастия на кмета Кольо Милев”. Налага се мнението,че градоначалникът е отявлен привърженик на ЦСКА и прави всичко възможно да унизи заклетия противник на червения клуб – ПФК ”Левски”.
„В омразата си към „Левски” кметът Милев е стигнал до там, че свалил от стената в кабинета си портрета на Дякона на Свободата, и с генералския си ботуш стъпкал и размазал лика на националния светиня Васил Левски, повикал един щастлив временно зает и го накарал да изхвърли „боклука” в първия контейнер, който види. А на стената разположил портрет на Хаджи Димитър.
„Какво е това, ако не обругаване на „Левски”? - риторично се питат и същевременно още по-риторично отговарят смутените привърженици на Левски.
„Може ли изобщо да се сравняват Левски и Хаджи Димитър?” - питат вещи по темата дейци. Те веднага изсипват куп доводи в полза на Дякона и в ущърб на Хаджията. Ето някои яки като чугун становища:
„Хаджи Димитър е бил клуцохорски хулиган и пропаднал съвременен teenager. Той бил жив терорист. Убили клуцохорския хеким (нещо като дж пи), защото не му давал направление.А когато бил пъдар в касъмовските лозя, гонел набедени апаши и ги попържал както му падне.”Хаджи Димитър дебне за лоши джипита
 
„Това е нищо! - твърдят други - Като минавал от Влашко в България, прерязал гърлото на бай Янко Пъдаря, защото тоя не му разрешавал да лови риба в азмака. Затова сетне нарекли мястото Янково гърло в чест на нещастния пандурин.”
„Бил голям женкар” - допълват местни от Централен Сливен - „И голям инат - гърмели го турците на Бузлуджа, гърмели го, ама той не умирал. Изчакал да се мръкне и като дошли самодивите, ги подгонил из ормана, уж да ги пита дали наистина Караджата е станал дух. Накрая една от самодивите не издържала и го плеснала с ръка по бузата и оня се кротнал.”Караджата преди да стане дух

„При Левски няма такива тинтири - минтири” - твърдят благочестивите левскари.” Е, вярно, че убил там някой си. Но то било поръчение. Ни една мадама не е помирисал, камо ли да пипне! Нямал пари -беден, гол, бос, над главата си без парче керемида! А синодалните старци на Дянков не искат да го правят светец!”
„Тези неща не са ли известни на Кольо Милев. Защо Батков мълчи?” - с тревога се питат левскарите. По - умерените от тях отправят добронамерен апел към градоначалника: ”Господин кмете, купете си химикалка, за да си запишете тези работи, че за друг път да знаете… (Събрал данните ГаВе, снимки СБ- архив и пресфото).Паметникът на Левски, издигнат по технологията на "Обущарското пиронче"

9
На 17 декември, по повод на поредното масово убийство в Америка СЕДМИЦА написа: "Не е фантасмагория, хора: Молете се и у нас да не дойде Кънектикът!"
Уви... Кънектикът дойде и у нас... След петорното убийство в София, четворно в Пловдив http://bulgaria.actualno.com/news_413333.html . Затриват се цели семейства...
Ето публикацията на Г-н Попов от 17-и декември:


Не е фантасмагория, хора: Молете се и у нас да не дойде Кънектикът!

Очарователни, прелестни ангели с неземна красота и отнет живот ни показват телевизиите след кървавата касапница в Кънектикът. В едното от тях – 11 куршума! А лицето на тийнейджъра-убиец изглежда невинно – за разлика от това на норвежеца Брайвик, отнел 80 живота.Възможно ли е това да се случи и у нас? Вече има подобен прецедент: преди около 30-35 години неуравновесен младеж, почитател на каубойските филми разстреля няколко души в Студентски град в София. И сред тях – младоженска двойка от Нова Загора. Това обаче не се повтори. Може би защото животът у нас беше друг, светът беше друг, нямаше ги фейсбук, интернет и пр. „Фейсбук раздели поколенията” – каза преди дни авторката на „Хари Потър” Джоан Роулинг. Когато мой познат попитал вчера внука си какво мисли за разстрела в Кънектикът, внукът му отвърнал шеговито: „Абе, дядо, колко са 20-30 човека. Аз вече съм гръмнал няколко хиляди в интернет”. Засега в интернет, дай Боже. Но ако утре се отпуши в крехката психика на дадено дете болезнена ярост от пренебрежението на близките или връстниците, какво може да се случи?

Преди няколко години поместих във в. „Седмица” една ужасяваща картина от евентуален масов разстрел пред кафе-сладкарница „Мустан”. Изперкал тийнейджър се приближава, вади пистолет и изтребва десетина-петнадесет души. Това за някои звучеше като опит за нещо сензационно, с цел да бъдат привлечени повече читатели и да се правим на интересни. Днес, вярвам, вече мнозина не мислят така. Защото някои от признаците, предшестващи подобен „екшън” са налице: този вади пистолет и убива някого, друг коли близките си и пр. Пресен пример от днес е инцидентът с двамата самозастреляли се след скандал по време на лов.

Какъв е изводът дотук: обществото ни е не само в социална, но и в дълбока морална криза, което попива дълбоко в нашите деца. И се налагат мрачни прогнози, ако училището, семейството, съответните институции и всички ние не погледнем цялостно на проблема. Иначе ни очаква… Кънектикът! Бог да е с нас!

Георги Вл. ПОПОВ

Източник СЕДМИЦА:
http://www.sedmica.sliven.net/index.php?id=94660

10
Сериозна институция, с няколко стотин  души персонал, със собствена рекламна агенция,  туристическа агенция, и дом за стари хора търси да назначи нови работници и служители.

За предимства на кандидатите ще бъдат считани:
Възможно най-висока възраст – желателно пенсионна
Кандидатите да са бивши военни
Над 40 годишен стаж в структурите на ДКМС и БКП/БСП
Заемани отговорни длъжности като Комсомолски секретари, ЗКПЧ-та и Партийни секретари.
Особено предимство е „Обаждане от Горе”

Желателно е кандидатите да са близки на свои близки, които пък да са близки на близките на когото трябва.

За назначените работници и служители над 80 години са осигурени безплатно легла за почивка, памперси и гърнета. Ще има и няколко млади и способни сътруднички, които ще обслужват ротационно работниците при работа с компютър.

Документите си можете да подадете тук, като прикачени файлове към Вашия коментар.

Успех!

11
Движение за национално единство и спасение „ДНЕС-общество на пострадалите” - гр. Сливен с декларация против завода за утилизация

С настоящата декларация Координационният съвет и симпатизантите на Движението за национално единство и спасение – гр. Сливен категорично се противопоставяме на изграждането и експлоатацията на предприятие с висок рисков потенциал „ Производствено складова база Бършен” гр.Сливен.

Движението за национално единство и спасение винаги категорично е отстоявало и защитавало интересите на гражданите, а в случая това е крайно необходимо.

Защото Министерството на околната среда и водите е издало разрешително № 171/ 09.11.2012 г. на търговското дружество „Алгънс ЕООД” за изграждане и експлоатация на предприятие „с висок рисков потенциал” без да се съобрази с местонахождението му и обществения риск, който то би представлявало за гражданите на Сливен.

Министерство на околната среда и водите явно не е проучило мястото, което е в пряк достъп до други производствени обекти и обществени пътища и съоръжения и не се е съобразило с риска, който произтича от това.

Издаването на разрешително за създаване на предприятие за съхранение и утилизация на боеприпаси („с висок рисков потенциал”) в непосредствена близост до база за съхранение на петролни продукти, в съседство с ТЕЦ и промишлени предприятия с газови инсталации, на метри от основни пътни артерии (София- Бургас и Сливен- Ямбол) и най вече в рамките на 91 000 град е безумие.

Категорично сме против това да се застрашава живота на гражданите на Сливен. Не желаем да ни се случи това, което стана в Челопечене, Лозенец и Александрово.

Считаме, че следва да се вземе предвид и мнението на гражданите на Сливен, така че бихме подкрепили и провеждането на подписка или местен референдум, чрез който обществеността да изкаже своето мнение.

"Нека да не допуснем изграждането и експлоатацията на предприятие „с висок рисков потенциал” в гр. Сливен !", се казва декларацията

12
Сливенски граждани поздравяват кмета Кольо Милев и му пожелават здраве и успехи във всяко начинание по случай Никулден с прекрасната българска народна песен „Дядо Кольо на банкет”:
http://www.youtube.com/watch?v=9Xlv9gIve4s
Нека от тук нататък банкетите да са предимно семейно – роднински. Нека в Сливен дойдат много чужди и наши инвеститори, нека община Сливен спечели големи проекти за финансиране, нека в управлението има истински принципност и прозрачност.

http://vagabont.sliven.net/index.php?id=93549

13
Явно акцията за кражби на метали в Сливен продължава!
Всяка нощ изчезват секции от металната ограда на паркинга на Автогарата.
Откраднати са капаците на шахтите по ул. „Стефан Караджа” от Дамарския мост до ЖП моста на река Асеновска. Поставени са клони, но не се виждат добре заради падналите листа. Това е любимо място за разходка и тичане на много сливналии. Граждани, бъдете внимателни! В опасност са и автомобилите, които се движат плътно в дясно, по посока към Дамарския мост.
Г-н Геджев, Г-н кмете, вземете мерки!

14
Г-н кмете, защо парата отива за свирката, а не за да задвижва влака?

Във връзка с публикуваната наскоро ОП с предмет "Предоставяне на мерки за информация и публичност за проект „Интегриран проект за водния цикъл на град Сливен” на адрес - http://sliven.bg/index.csp?f=AOP0011820120028  бих искал да изразя лично мнение както и да задам следните въпроси:

1. Защо трябва да се харчат толкова много пари за хартиени и други видове старовремски информационни средства, да се обявяват ОП след като светът отдавна е открил Интернет ? Изработката на един сайт посветен само и изцяло на темата Водни цикли и подобни в град Сливен ще струва само малка част от парите, които ще бъдат похарчени по начина, избран от Вас. Заедно с петгодишна поддръжка и актуализация, за предполагаемия период на проектите. Да не говорим, че айти ресурсите на специализирания отдел в общината позволяват със собствени сили да се направи подобен сайт ? Или да се публикуват на официалния сайт на община Сливен ? Което е още по-евтино и прагматично ? Освен това, такава е и световната практика. Това е наложено от факта, че информирането на обществеността не е еднократен акт, а непрекъснат процес.

2.  Ако следваме принципа по-добре малко, отколкото нищо, донякъде е полезна идеята за подобна информираност на жителите на град Сливен. Но идеята в случая  е да се даде и отчет на жителите на града за плащанията като точни суми за всеки един изпълнител на всеки един етап от проекта до момента. Това е истинската информираност и прозрачност и е въпрос на морал и елементарно уважение към гражданите на Сливен и на всички българи. Да не говорим, че това е било винаги задължение по ЗОП, чието неизпълнение тежи на съвестта и на предишната администрация на община Сливен.

3. Идеята за поставяне на обозначителни табели на обектите по които се работи не само е добра, тя е задължителна при подобен вид дейности. И не е  необходимо да се дават толкова много пари. Те просто могат да се направят за джобни суми. Но е задължително в т.н. електронни медии да се даде предварително информация с примерен вид и съдържание от вида на: Вид дейност и по кой проект е започната, начало и край на дейността, мерки за предпазване на живеещите, предполагаеми нива на шум в децибели, запрашеност и часове на работа с тежки машини и т.н. Така се прави посвета. Справка - интернет - специализираните уеб страници на всеки по-голям обект свързан с ВиК и канализационни дейности с размер на обема над 50 000 долара.

4. При подобни мащабни проекти задължително се дава информация на данъкоплатците за техническия и технологичния проект за дейностите. Казано с по-прости думи, обоснование за проекта, вид дейности с цифри и факти, избраната технология и техника за решаване на проблеми с обосновка и сравнение на конкурентните предложения и т.н.

5. Задължително се дават периодични отчети за прогреса на дейностите. Хората трябва да знаят статуса на всеки един проект и дейност, включително и като пари и плащания. В този смисъл еднократното поставяне на големи рекламни пана и табели не дава по никакъв изчерпанелна информация и обезсмисля цялата тази обществена поръчка. Самата идея за подобна поръчка и дейност е скъпо струваща и неефективна и следва да се направят стъпките, които са дадени в предните точки. А изработката на филмче го приемам като подигравка с оглед на историята и статута на водните проекти в Сливен. Това е малоумие, което на практика просто ще напомня за великите далавери и глупости правени през последните години с водните проекти в Сливен.


Затова, моето предложение е - спрете я тази поръчка и направете макар и с голямо закъснение едно ако не образцово то поне актуално представяне на проектите отговарящо на 21 век и 2012 година. За да отмиете поне малко досегашните срамотии на община Сливен, свързани с тези проекти.


15
Знаем за решението на МОСВ, с което е разрешена утилизация на боеприпаси край Сливен - до летище Бършен.
Знаем, че Кольо Милев внесе възражение срещу това решение.
Възражение да, но решението все-още не е отменено. И докато не е отменено не можем да спим спокойно.
Подкрепям безрезервно Кольо Милев във възражението му и бих участвал в подписка, в митинг и в други законни форми на протест срещу това решение на МОСВ.
Кмете, имаш ли нужда от помощта ни?

Страници: [1] 2