Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - dimo

Страници: [1]
1
И ще отбележим ли с нещо различно годишнината в нашия заспал град?

2
Много хубава рецепта! Пожелавам ти хубаво кисело зеле!
 :)
Ето още една:
За бидон 100 л с канела.
На дъното слагам - 2 царевични кочана или 1 кг ечмик, загънат в тензух, или тензухена торбичка, за да не се разсипе, 2 дюли, срязани на 4, 4 ароматни ябълки, срязани на 4, 2 шепи листа от вишни и от дюли, загънати в тензух за да не задръстят чучура на канелата, 100 г хрян разцепен на тънки ивици, 1 супена лъжица синапено семе (хардал), също загънат в тензух, за да не се разсипе.
Купувам средни по големина зелки, оставям ги преди това да престоят 2-3 дни, обелвам ги, цепвам кочана на кръст и ги редя плътно с кочана надолу. Празните места уплътнявам с резени зелки (обикновено режа зелките за пълнеж на 4).
Напълвам бидона до около 25-30 см под гърлото. Поставям върху зелето оплетен венец от измити лозови пръчки, които може да имат и листа. Отгоре поставям като диаметри дъбови или други пръчки и затискам с 1-2 добре измити речни камъка.
Заливам с вода - събира 60-70 литра, по следния начин. Слагам в кофата за вода около 1.8 кг морска сол (така зелето не става много солено), напълвам я с вода и разбърквам. После изливам водата в бидона, като внимавам неразтворената сол да остане в кофата. Повтарям действието. До 6, 7 кофа солта се е разтворила на цяло.
Оставям 2-3 пръста въздух и затварям с капака.
Претачам всеки ден по 50 литра (5 кофи) от сока.
На 14-и ден изтисквам 3 лимона и ги слагам с кората в зелето . Претакам през 2-3 дни. Почиствам зелето от бялото образувание, като пяна.
В зависимост от времето зелето е готово след 21-25,6 дни.
Така сокът става резлив и много хубав за пиене - например с нарязан на ситно праз, червен пипер и олио или зехтин.
Самото зеле става не - много солено, но от добавените подправки, които са естествени консерванти се запазва, ако е в изба до месец април. Освен това подправките придават леко пикантен вкус на зелето и газираност и резливост на чорбата.

Страници: [1]