Последни публикации

Страници: [1] 2 3 4 ... 10
1
Форум на хората с увреждания / Re: Big Brother - Most Wanted 2017
« Последна публикация от Moderator Club - Вчера в 23:46:08 »
20.11.2017 г.

Луна е "господарката на Къщата"

Според коментаторите в "На кафе"

Звездните коментатори Маги Сидерова, Станислав Дочев, Антон Стефанов и Гала обсъдиха държанието на ексцентричната Луна и манипулациите й с цел да изгони Константин от стаята си. Според тях певицата е безскрупулна и е победител във всичко, което си е наумила до момента. Маги Сидерова сподели, че Луна обича самотата и това да се изолира и тази тактика работи много добре за играта й.

Вижте повече във видеото.

Неочакван флирт в Big Brother: Most wanted

Тази вечер в Big Brother: Most Wanted live от 20:00 часа по NOVA

Последните дни отношенията между Динко и Луна са все по-интересни. Двамата ту се карат за нещо, ту си помагат или се забавляват заедно, но винаги търсят компанията си. Тази вечер ще видим как Динко по всякакви начини ще се опитва да привлича вниманието на екстравагантната певица, а тя от своя страна ще бъде негов съучастник във всички лудории, които бизнесменът измисля. След дълги разговори, песни, танци и прекарано време заедно, Луна ще попита Динко в прав текст дали изпитва нещо към нея, а какво ще отговори той, предстои да разберем.

Тежки разногласия в Къщата на Big Brother

Тази вечер в Big Brother: Most Wanted live от 20:00 часа по NOVA

Номинираните Кирил и Мариела също ще застанат под светлините на прожекторите. Варненецът все още не може да преглътне номинацията на Нордел, а тази вечер ще видим как недоволството му към нея ескалира след няколко чаши вино. Мариела обаче далеч няма да си мълчи, а противоречията между двамата ще дадат начало на истинска лавина от скандали между младия борсов агент, Дий и Динко.

Един Съквартирант напуска Къщата само седмица след старта на шоуто

Тази вечер в Big Brother: Most Wanted live от 20:00 часа по NOVA

Един от шестимата номинирани Съквартиранти – Луна, Динко, Людмила, Фънки, Кирил и Мариела ще се раздели с Big Brother: Most Wanted тази вечер, само седмица след влизането в шоуто. Кой ще бъде той, ще определят само и единствено зрителите на NOVA.

Неочаквана романтика в Къщата

Динко получава специална серенада от Луна

Двусмислените жестове между Луна и Динко продължават. Кавалерът отново влиза в спалнята ѝ и решава да направи чай, но топлата напитка не може да стопли студеното сърце на спящата руса диктаторка. Упоритостта на Динко обаче не познава граници и хладнокръвието на певицата още повече го насърчава да се бори за вниманието ѝ.

Джино е един от Съквартирантите, които видимо не одобряват милите жестове на ямболския бизнесмен към Луна. "И тя е човек, и тя има душа", оправдава поведението си той и настоява, че кралицата на Къщата е изключително интересна личност, която заслужава добро отношение.

Като искрена форма на благодарност екстравагантната певица решава да зарадва "поданиците" си, изнасяйки специален концерт, като не пропуска възможността да поздрави специално новия си любимец.

Случващото се между двамата Съквартиранти събужда любопитството на Big Brother. В Изповедалнята Луна признава, че вече се чувства по-добре: "Шоуто върви с пълна пара!" На въпроса дали има специално отношение към Динко, певицата със свенлива усмивка признава, че изпитва единствено приятелски чувства и се страхува да не разбие сърцето му с равнодушието си.

След съдбовния разговор с Big Brother Луна е твърдо решена да изясни отношенията си с Динко. Вижте разговора им във видеото.

Мариела посява семената на раздора

Луна и Нордел се съюзяват срещу Фънки

Мариела все по-често търси компанията на Луна. И двете участнички са на мнение, че екстравагантната певица е "в устата" на всички Съквартиранти в Къщата. Това провокира задълбочен разговор за основните дразнители, с които те са "принудени" да живеят под един покрив.

Певицата признава, че е разочарована от мъжете в Къщата, които толкова я отблъскват, че дори я карат да загуби афинитета си към силния пол. Критиките на Мариела и Луна продължават с любопитни анализи на поведението на Съквартирантите. Според тях Константин е безспорен лидер, Динко се опитва да ръководи "глутницата" и да спечели одобрението на хората и участниците в шоуто, а Людмила е третият ключов играч.

Луна изразява готовността си да внесе хармония и прозрачност в отношенията си с Фънки: "С този индивид трябва да се оправя веднъж завинаги". Мариела от своя страна е убедена, че със стратегически премисления си комуникативен подход ще успее да накара музиканта да ѝ донесе кафе и закуска, и ентусиазирано се впуска в изпълнението на новата ѝ персонална задача.

Дали планът на кулинарката ще успее? Вижте във видеото.

Фънки отвръща на удара

Трагикомичен сблъсък между музиканта и екстравагантната певица

Мариела нагледно показа как се плете стратегия, създавайки изкусен сценарий за следващия си ход, в който изправи един срещу друг заклети врагове. Кулинарката действително успя да накара Фънки да донесе закуска на Луна, но подходът му определено не съвпадна с първоначалните ѝ очаквания.

В отговор на жеста Луна изпраща един от доверените си "поданици" - Дебора, да предаде на Фънки важно съобщение. Тази инициатива продължава да разпалва трагикомичните преговори между певицата и музиканта, които отново преминават границите на добрия тон и прерастват в напрегнат словесен сблъсък.

Вижте повече във видеото.

Динко и Фънки в състезание за чест, слава и бира

Първо SDI предизвикателство за вечерта

Динко и Фънки със смелост и решителност се устремяват към всяко ново изпитание. Тази вечер двамата Съквартиранти са първите номинирани, които ще премерят сили в най-щурото SDI предизвикателство.

Кой от двамата ще успее да надпие противника си? Вижте във видеото.

Скандал между Киро и Мариела след номинациите

Младият брокер решава да разкрие истинското лице на новия си враг

"Номинирам Кирил, защото се намърда в моето легло още от първата вечер" - с този довод Мариела номинира Кирил по време на живото предаване миналата седмица. Твърдението ѝ разтресе емоционално младия бизнесмен, който доскоро търсеше нейната компания.

Въпреки неудобството той все пак решава да проведе разговор с Мариела, за да изгладят отношенията си. Опитът му за потушаване на напрежението обаче не завършва с щастлив край.

Вижте във видеото жестокият скандал между Нордел и Кирил, който е на път да предизвика верижни негативни реакции в Къщата.

Мариела настройва Динко срещу Коцето

Кулинарката е на път да предизвика гореща серия от скандали

Динко е обзет от панически страх, че ще бъде изгонен от Къщата. Мариела го успокоява с аргумента, че е "гвоздеят на сезона" и прогнозира, че за първи елиминиран ще бъде обявен Кирил. Тя описва борсовия агент като самовлюбен човек, жаден за внимание. В полето ѝ за критика попада и Константин. Нордел смята, че певецът се опитва да се хареса на всеки и не спира за говори зад гърба на всички Съквартиранти, защото се страхува от директни сблъсъци.

Стратегът в Къщата продължава ловко да реализира задкулисните си планове. След разговора с Динко Мариела отива от другата страна на фронта - при Константин. Пред него заявява, че поп-фолк певецът е "перфектният" продукт и изразява желание да започне политическата му кампания от Къщата на Big Brother, която ще го отведе чак в европарламента. Коцето обаче не взима предложението ѝ на сериозно и излиза от ситуацията с чувство за хумор.

Двуполюсното поведение на Мариела Нордел не остава незабелязано от Съквартирантите. Киро е един от най-изявените ѝ недоброжелатели и не се колебае остро да я критикува пред останалите. Джино се превръща в нейн защитник, а Светлана и DEE подкрепят мнението на борсовия агент.

Дали възникналите разногласия ще станат повод за нов конфликт в Къщата? Предстои да разберем.

Сблъсъкът между Киро и Мариела предизвиква лавина от скандали

Натрупаното напрежение след номинациите не дава мира на търговеца

"Доброто към мен не забравям и лошото не забравям", категоричен е Кирил. Борсовият агент не пропуска възможност да отбележи, че е човек на принципите, дори начинът му на мислене да провокира негативни реакции.

След словесния сблъсък с Мариела след номинациите Кирил демонстративно отказва да яде от храната, която тя готви за всички в Къщата, и не спира да търси чуждо одобрение за инициативата си. Кулинарката от своя страна няма да остане длъжна на хапливите коментари по нейн адрес.

Вижте повече във видеото.

DEE си навлича гнева на Кирил

Мариела напуска минното поле в очакване на своите жертви

DEE открито не одобрява негативните коментари на Киро по адрес на Мариела след разразилия се словесен сблъсък. Рапърът не пести критиките си към поведението му въпреки създаденото здраво приятелство между тях и с това си навлича яростта на леко подпийналия търговец.

Между двамата участници пламва жесток скандал, който прераства в обиди и заплахи и предизвиква намесата на Динко - страстният пазител на реда и хармонията в Къщата.

Вижте повече във видеото.

Динко избухва срещу Киро

Търпението на Господин Вълев окончателно се изчерпва

В Къщата продължават да се вихрят бурни взаимоотношения и да се разгръщат сложни сюжети. Планът на Мариела да обърне Съквартирантите е повече от успешен. А най-потърпевш от скандалната лавина се оказва Киро, който този път попада в мерника на Динко.

Господин Вълев неведнъж е заявявал, че не понася говоренето на висок тон и обидите. Според него в Къщата трябва да царува хармонията и разбирателството. Стремежът му да потуши създалото се напрежение обаче е на път да провокира още повече вълни от словесна агресия.

Вижте повече във видеото.

2
21.11.2017 г.

Германският президент отхвърли нови избори
ФРГ изпадна в невиждана политическа криза след провала на преговорите за ново управление


Германският канцлер Ангела Меркел излиза от
двореца "Белвю" в Берлин след среща с президента
Франк-Валтер Щайнмайер. Тя го информира за
провала на преговорите за т.нар. коалиция "Ямайка".
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер се оказа от вчера на предна линия в политическия живот на Германия след провала на преговорите между консерватори, либерали и Зелените да постигнат съгласие за създаването на т.нар. коалиция "Ямайка", съобщиха световните медии. Той обяви след среща с канцлерката Ангела Меркел, че в близките дни ще разговаря с партии, участвали в диалога за "Ямайка", и не изключи да въвлече и други формации, готови да съставят кабинет. "Не може отговорността за съставяне на правителство да се върне в ръцете на избирателите", каза германският президент. "Осем седмици след изборите и проучвателните разговори за съставяне на коалиция нямат резултати. Изправени сме пред безпрецедентна ситуация, каквото историята на федералната република досега не познаваше", каза Щайнмайер, без да се ангажира със срок, в който ще се срещне с лидерите. "Онзи, който се кандидатира за изборите, за да получи отговорността да състави правителство, не трябва да бяга от нея, когато тя е в ръцете му", категоричен е той. "Тази отговорност остава в сила и не може просто така да се отхвърли и всички партии, участвали в разговорите, трябва да премислят действията си. Очаквам от всички готовност за разговори," добави държавният глава.

Германските избиратели трябва да получат възможността да преоценят политическата ситуация в страната, каза вчера лидерът на Германската социалдемократическа партия(ГСДП) Мартин Шулц. Той и неговата партия продължават да са против продължаване на "широката коалиция" с Християндемократическия съюз(ХДС) на Ангела Меркел. Шулц е убеден, че след провала на коалиционните преговори ще се проведат повторни избори за Бундестаг. "Ние не се страхуваме от нови избори и ги считаме за правилни", каза той на пресконференция в Берлин. Той уточни, че Меркел не е говорила с него за формирането на коалиция. Мартин Шулц разкри, че в сряда ще проведе среща с президента Франк-Валтер Щайнмайер, по време на която ще бъде обсъдена политическата ситуация.

Европейската комисия изрази вчера надеждата приемствеността и стабилността в Германия да бъдат съхранени, тъй като те са запазена марка за германската политика, коментира говорител на ЕК. Френският президент Еманюел Макрон изрази безпокойство от провала на преговорите за управляваща коалиция в Германия. "За Европа е лоша новина, че съставянето на правителство в Германия ще отнеме по-дълго време. Германия е много влиятелна страна в ЕС, така че ако нямат правителство и съответно мандат, ще им бъде много трудно да заемат позиции", изтъкна холандският външен министър Халбе Зейлстра. Вчера еврото отбеляза най-ниския си курс спрямо йената за последните два месеца.
...................
СПОР
Малко преди полунощ в неделя Кристиан Линднер, лидерът на Свободната демократическа партия, сложи край на преговорите. Той заяви, че между неговата формация и консерваторите няма истинско доверие и е по-добре да не се прави никаква, отколкото "лоша коалиция". В центъра на конфликта беше и си остава отношението към бежанската криза. "Либералната бежанска политика на Меркел позволи на "Алтернатива за Германия" да спечели голяма подкрепа. И в крайна сметка тъкмо този факт е в дъното на проваления опит за съставяне на коалиция", коментира "Дойче веле".
--------------------------------------------------------------------
Турция може да преразгледа членството си в НАТО

Турция трябва да преразгледа членството си в НАТО, защото организацията води враждебна политика по отношение на Анкара, призова Ялчън Топчу, съветник на президента Реджеп Ердоган, цитиран от РИА "Новости". Според него от Алианса звучал "предателски и враждебен тон". Топчу уточни, че става въпрос "за низост, подлост и позор, демонстрирани по време на ученията на НАТО".

В края на миналата седмица Анкара напусна учения на НАТО в Норвегия, след като стана ясно, че имената на президента Ердоган и на основателя на съвременната Турска република Кемал Ататюрк са включени в списък с имена на "враговете" на натовските сили за целите на ученията. От НАТО обявиха, че водят разследване на случилото се. Съветникът на Ердоган Топчу обаче смята, че това е било направено "с враждебни намерения" и затова иска Анкара да преразгледа членството си в НАТО.
---------------------------------------------------------------
Президентът на Зимбабве не пуска властта

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе (вдясно)
поздравява шефа на военновъздушните сили Перънс
Шири. Мугабе се срещна вчера в Хараре с цялото
ръководство на Генщаба и на силите за сигурност.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе отказа да подаде оставка в срока, поставен му от неговата партия. Той изтече по обяд вчера. Управляващата партия "Африкански национален съюз Зимбабве - Патриотичен фронт" (ЗАНУ-ПФ) даде ултиматум на Мугабе да сдаде президентския пост, в противен случай ще бъде свален от власт с импийчмънт. Преди това управляващата партия го уволни от лидерския партиен пост. По-рано вчера Си Ен Ен съобщи, че Мугабе е готов да сдаде властта, ако получи гаранции за пълен съдебен имунитет за себе си и съпругата си Грейс, както и за това, че няма да бъде конфискувано имуществото им. Военното командване на Зимбабве и активисти на ЗАНУ-ПФ обсъждат възможността за конфискация на имуществото и активите на Мугабе, писа пък британският вестник "Таймс". В средата на месеца военният елит на страната с някои политици от управляващата партия обявиха, че вземат властта, но не извършват военен преврат.
..................................
СЪСТОЯНИЕ
Семейството на президента разполага с големи площи обработваема земя, завзета от бели фермери, а продукцията от тези земи се продава в супермаркетите на страната. Другите активи на семейството са две частни училища и частна детска градина, апартаменти и къщи в луксозен квартал на столицата Хараре, както и луксозна къща в Йоханесбург, Република Южна Африка.
----------------------------------------------------------------
Гърция погна мародери в наводнените райони до Атина

Грък разчиства наводнения си дом в градчето
Мандра край столицата Атина. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцката полиция е арестувала четирима души, предприели опити за грабежи на домове и автомобили в засегнатите от катастрофалните наводнения райони край Атина, съобщиха местните медии. Заради зачестилите обири 1172 полицаи са били изпратени, за да охраняват атинските предградия Мандра и Неа Перамос, пострадали от наводненията. Тялото на загинал мъж бе намерено близо до гараж на автобуси в атинската община Мандра, с което броят на загиналите в наводненията в периферията на гръцката столица достигна 20 души. Досега властите са установили, че над 1200 от проверените сгради в района на Мандра, Мегара и Неа Перамос са пострадали от наводненията и се нуждаят от обезщетения. За ремонта на тези сгради са предвидени средства, които варират от 20 до 1000 евро на квадратен метър, като 60% от обезщетението до 150 кв. м площ ще бъде осигурено от държавата под формата на безплатна помощ, а 40 на сто ще са под формата на безлихвен заем.

СЕГА
3
Форум на хората с увреждания / Re: Горещи СПОРТНИ ВЕСТИ !!!
« Последна публикация от Moderator Club - Вчера в 22:36:42 »
21.11.2017 г.

Най-добрият от най-добрите
Трудното за новия №3 в тениса тепърва предстои. Но сега е време за заслужен триумф


Най-звездният момент в историята на българския
тенис - Григор Димитров държи купата от
заключителния турнир на АТР в Лондон. Един от
изобщо най-значимите успехи на наш спортист
предизвика огромен интерес в цялата страна.
Неделният финал в зала "О2 Арина" е бил изгледан
на живо от над 1 млн. българи. Двубоят бе излъчван
безпрецедентно по три телевизии едновременно,
включително в национален ефир по БНТ.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трудно е да се повярва, че преди десетина години в България е имало човек, който дори е допускал, че страната ни някога ще има шампион в един от петте най-значими турнира в тениса. Или че този тенисист може да стигне до трето място в световната ранглиста и пред него да бъдат само двамата най-велики на новото време.

Е, в последните два дни се случи точно това. В неделя българският дебютант във финалите на АТР вдигна купата, полагаща се на победителя в надпреварата на осемте най-добри през сезона. Иначе казано - на най-добрия от най-добрите. А от вчера в официалната класация на професионалните тенисисти, която няма да промени вида си до края на 2017 г., пише: №1 Рафаел Надал, №2 Роджър Федерер, №3 Григор Димитров.

Именно с появата на момчето от Хасково на тенис небосклона през 2006 г. започна да се прокрадва надежда, че най-сетне се е родил талант и при мъжете, който е способен да задмине най-добрите постижения на своите български предшественици на корта. По онова време това означаваше да влезе в Топ 100 на ранглистата и евентуално да се задържи там.

Постепенно очакванията към тийнейджъра започнаха да растат неимоверно, особено след като през 2008 г. той спечели титлата при юношите от най-престижния турнир - "Уимбълдън". Някъде тогава феновете у нас прецениха, че този юнак непременно трябва да бъде №1 в света и да направи поне един Голям шлем. По възможност - календарен.

И така 17- годишният Григор Димитров бе принуден да заживее с амбицията на цял народ. Заради очевидно изключителните си способности той бе допълнително натоварен от световни капацитети с почти нереални перспективи, основани на наистина видимата прилика с играта на Федерер. Това разду до опасни размери патриотичния балон на новоизлюпените тенис специалисти у нас и те произнесоха своята тежка присъда: Ако този не стигне до върха, значи е пълен загубеняк.

В последвалите години на стремглаво развитие от страна на Григор всеки нов връх в неговата кариера бе приеман като национално постижение, а всеки моментен срив - като негов личен срам и позор. Когато стигна до 1/2-финал на мъжкия "Уимбълдън", бе укорен защо не се е класирал за финала. Когато за първи път влезе в Топ 10 на света, защо не е продължил до Топ 5? Когато реши да се концентрира върху участията си в турнири, за да гони прогрес в ранглистата, защо пък не е подсилил клетия ни национален отбор за Купа "Дейвис"...

Удивителното е, че почти непрекъснатите хули и обезценяване на някои от най-значимите постижения на отдавна най-добрия български тенисист в историята продължиха дори през миналата седмица, когато той вече бе част от най-елитната компания в света. Тази на осмината най-постоянни през 2017 г.

Имал бил късмет, че Новак Джокович и Анди Мъри ги нямало, иначе щял да гледа Лондон през крив макарон. Бил страхотен щастливец, че от турнира се оттеглил и Рафаел Надал, пък и без друго бил в по-слабата група. Само може да се гадае какво щеше да се изсипе върху му, ако случайно си бе позволил да загуби финала в присъствието на цяла сюрия от най-недодяланите тенис фенове, загърнати с български знамена в "О2 Арина", и пред очите на милиони зрители, тръпнещи пред тв екраните у дома. При това срещу Давид Гофен!

Нищо, че същият този белгиец стана едва шестият тенисист в историята, победил в рамките на една седмица Надал и Федерер. Е, благодарение на Димитров той стана и първият, закичил двата най-ценни скалпа на колана си, който не печели титлата във въпросния турнир. Просто защото българинът го победи два пъти, единия от които с унизителен резултат.

Ето как след почти десетилетие ходене по мъките Григор Димитров увенча безусловно най-успешната година в своята кариера с една от най-значимите титли в тениса. Той е първият тенисист, който печели финалите на АТР още при първото си участие, след испанеца Алекс Кореча през 1998 г. В историята с шампионски дебют в заключителния "Мастърс" може да се похвалят още само четирима: Стан Смит (1970), Илие Нъстасе (1971), Гийермо Вилас (1974) и Джон Макенроу (1978). Трима от тях са били №1 в света на върха на славата си, а двама са стигали до №2 - Кореча и Вилас.

Докъде ще стигне Димитров зависи само от него. Треньорският екип начело с Даниел Валверду вече постигна чудеса в психиката на 26-годишния хасковлия. Комбинирано с безграничния му талант, това дава повод за прогнозата, че през 2018 г. Григор ще има шанс да атакува абсолютния връх. На първо място в турнирите от Големия шлем, а по естествен път и този в ранглистата.

Разбира се, най-трудното ще започне още в началото на следващия сезон, когато първата ракета на България ще трябва да защитава реномето си на шампион в Бризбейн и София и на полуфиналист на Australian Open. Тенисът е неблагодарен спорт и никога не позволява да лежиш на стари лаври. Но точно сега за Григор Димитров те са чисто нови и той има пълното право да се наслади на своя изстрадан триумф. Просто защото в момента той е най-добрият от най-добрите.
----------------------------------------------------------
Григор Димитров: Ключът е целенасочена работа

Световният №3 в тениса Григор Димитров бе извънредно емоционален след най-големия успех в кариерата си. Шампионът от финалния турнир на АТР в Лондон сподели, че титлата в "О2 Арина" не е влизала в първоначалните му планове. Но също така увери, че няма да се задоволи само с нея.

"Това е специален момент, специален турнир. Нямаш възможност да участваш в него всяка година. Чувствах, че заслужавам да бъда тук след сезона, който имах, но не исках да гледам толкова далеч. Тази титла не е резултат само от една-две седмици работа, а е резултат от предсезонната подготовка и целия сезон след това. От начина, по който подбирахме турнирите, и т. н. Според мен няма една тайна съставка, която да посоча и да кажа: "Да, това беше ключът за мен този сезон." Ключът е работа. Целенасочената работа, която всички в отбора свършихме. Начинът, по който се бяхме организирали и по който подхождахме към всеки турнир", разкри Димитров пред медиите в британската столица.

На официалната пресконференция българинът отговори на десетки въпроси от медии от цял свят. Не бе подмината темата за видимата разлика в играта на нашия след включването на Даниел Валверду като главен треньор.

"Той свърши страхотна работа с Анди Мъри, след това и с Томаш Бердих - припомни Григор. - Дани беше едно от най-големите попълнения в моя отбор. Ако се замислите, реално ние работим заедно малко повече от година. Мисля, че той разбира страхотно играта, нейната същност. Голяма част от този успех се дължи на него. Абсолютно. Разбира се, всеки един в отбора има своя принос."

На неизбежния въпрос какви са очакванията и амбициите му за 2018 г. българският топтенисист отговори: "Най-важното нещо е да останеш здраво стъпил на земята и да работиш още по-усърдно. Искам да продължа да следвам същата линия. Не искам да изпадам в еуфория от това, че съм се справил добре и сега съм №3 в света. Не, напротив. Това ме прави още по-вглъбен, още по-готов за работа и за това, което предстои. В момента имам страхотна основа, върху която да надграждам догодина. Очаква ме невероятна предсезонна част. Знам какво трябва да правя, за да стана още по-добър."
--------------------------------------------------------
България без чужденец в баскетболните квалификации
Американецът Дий Бост не бе пуснат от латвийския си отбор "Жалгирис"


Дий Бост получи български паспорт преди близо две години и игра за националния отбор и в европейските квалификации през миналия сезон и в началото на настоящите световни.

Националният отбор по баскетбол ще бъде без американския гард Дий Бост на предстоящите два мача от II фаза на световните квалификации за Мондиал`19 в Китай. Селекционерът Любомир Минчев бе го включил в разширения списък за двубоите с Финландия (на 24 ноември в Ботевград) и Исландия (27-и в Рейкявик), но клубният тим на Бост - "Жалгирис", не го пуска. На 23-ти литовският гранд има домакински мач в Евролигата срещу турския "Анадолу Ефес". В I кръг от световните квалификации Бост завърши средно с 14.2 т., 2.5 борби и 4.8 асистенции в 4-те победи на разменено гостуване - над Португалия и Беларус.

Проблемът с Евролигата засяга, разбира се, не само българския тим, а на практика най-силните отбори на континента. Затова първо международната централа (ФИБА) осъди поведението на най-комерсиалния европейски турнир, а след това 9 водещи национални федерации написаха остро писмо срещу компанията зад Евролигата - ЕСА, с което я обвиняват, че "поставя под опасност класирането им за световното първенство и олимпийските игри". Става въпрос за Германия, Гърция, Израел, Италия, Литва, Русия, Сърбия, Испания и Турция. По-късно с тях се солидаризира и френската федерация.

Въпреки протестите обаче Евролигата не си съобрази графика за мачовете с квалификациите и това доведе до спирането на Бост от страна на "Жалгирис". За късмет на селекционера Минчев, Александър Везенков не попада дори в групата на "Барселона" в последните 6 мача и така нямаше проблеми за пускането му от страна на каталунския клуб, който иначе на 23-ти играе с "Макаби" (Изр) в Евролигата.

Везенков вчера сутринта не се появи на сбора на националите в Правец, но е очакван следващите дни. По-късно пък се включиха капитанът Чавдар Костов и Николай Вангелов, които пристигнаха съответно от Македония и Италия. За първата тренировка се явиха деветима от 12-те - Павел Маринов, Божидар Аврамов, Александър Янев, Асен Великов, Станислав Ваклинов, Станимир Маринов, Мартин Маринов, Димитър Димитров и Крис Минков.

Последният обаче отпадна от състава, защото е получил травма на неделния последен мач от 7-ия кръг в НБЛ - с "Рилски спортист", загубен от тима му "Левски" с 67:73. Затова Минков бе заменен от Павлин Иванов ("ЛУКойл Академик"), който пък пропусна предишния квалификационен цикъл заради контузия.
--------------------------------------------------------------
Волейболните шампиони претърпяха 4-та загуба поред

Волейболният шампион "Нефтохимик" претърпя изненадваща загуба в 8-ия кръг на Супер лигата - 2:3 (22, -21, -24, 21, -11) от гостуващия "Марек". Треньорът на бургаския тим - Найден Найденов, така и не успя да намери противодействие на доскорошния си отбор от Дупница, който направи повече директни точки от сервис (15:11), повече блокади (13:12) и имаше по-добро посрещане (51% към 45%).

Това бе втора поредна загуба на "Нефтохимик" в първенството след 2:3 срещу "Левски" предния кръг и общо четвърта последователна, ако в сметката се сложат и двете поражения от "Фридрихсхафен" (Гер) в квалификациите за Шампионската лига.

Бургаският тим заема 4-то място в класирането със 17 т. (5 поб.-3 заг.), колкото има и ЦСКА (5-3), но е с по-лош геймов коефициент. Лидери с по 19 т. (7-1) са "Пирин" (Раз) и "Монтана", а "Марек" е 6-и с 8 т. (4-4).
------------------------------------------------------------------
Тервел Пулев иска по-класни противници

Тервел Пулев се надява да срещне по-силни боксьори в следващите си професионални мачове. В събота той нокаутира още в I рунд Михаил Куцишвили в Нойщат-Глеве (Гер). Това бе 6-и успех за него с нокаут в 6 мача на профиринга и втори в рамките на една седмица.

"Очаквахме противникът да ме затрудни доста повече, защото статистиката му показва, че си доиграва повечето мачове. Ако губи, губи по точки в 8 или 10-рундови мачове. Но явно получи някои по-тежки удари и не можа да продължи. Не смятам тези мачове за препятствие. Предполагахме, че ще е нещо повече, но както се видя, не е някакъв сериозен противник. В следващите мачове трябва да се търсят по-класни и по-добри боксьори", каза Пулев.

Той обясни, че следващият му мач вероятно ще е през декември, но все още няма съперник.

Заедно с Тервел в България се прибра и брат му Кубрат Пулев, който се възстановява от контузията, заради която пропадна мача му с Антъни Джошуа. "Всичко върви по план. Ходих и до Испания на специални процедури, каквито е правил и Рафаел Надал. Почти готов съм да започна отново тренировки", каза Кобрата.
----------------------------------------------------------------
Аоияма се върна в сумо турнира

Сумистът Даниел Иванов-Аоияма поднови участието си в последния за годината турнир за Купата на императора - във Фукуока (Яп). Българинът, който след 2-рия ден се оттегли заради контузия в десния глезен, се завърна с победа в 9-ия ден в неделя.

Вчера обаче нашият 11-и маегашира допусна поражение от 13-и маегашира Такеказе и е все по-малко вероятно да успее да постигне положителен баланс. Аоияма (2-7) се нуждае само от победи до края, за да не изпадне във втора дивизия "джурьо".

Другият българин в професионалната лига - Венцислав Кацаров-Торакио (5-0), пък остава безпогрешен в 5-а дивизия "джонидан".
------------------------------------------------------
"ЦСКА-София" стартира антикампания за 1/4-финала
В клуба явно ще залагат на езика на омразата, за да напълнят стадиона на 14 декември


Негативната тенденция срещу "Лудогорец" и
собственика на клуба Кирил Домусчиев се видя
в агитката на "ЦСКА-София" още в гостуването в
Разград на 5 ноември. На снимката: Станислав
Манолев и Натанаел. Снимка: CSKA.BG

За "ЦСКА-София" предстоящият 1/4-финал за Купата на България срещу "Лудогорец" на 14 декември се очертава явно като най-важния мач до края на годината. Затова от клуба са решили да "подклаждат" отрано настроенията сред феновете, за да напълнят възможно повече ст. "Българска армия".

За целта е подета антикампания срещу съперника и тя вече се води на всички нива - от ръководството до феновете. Още в събота мениджърът на "ЦСКА-София" Стойчо Стоилов заяви: "Да се дава Купата на този съдийски отбор "Лудогорец" и да се закрива футбола в България. Пак ще ги набием и ще ги направим за смях".

Тона поде фенклуб Сектор Г, който пусна призив за набиране на средства за хореография за този мач. В обръщението пише: "Този път сме подготвили и специални изненади, които ще превърнат "Армията" във врящ котел и много неприятно място за всяко едно заптие на Киро Гела (б.р. - Кирил Домусчиев), което се осмели да ни "гостува".

Мачът е от особена важност за "ЦСКА-София", тъй като купата е другата основна цел за отбора през този сезон след шампионската титла, а в първенството вече има изоставане от 4 точки от лидера "Лудогорец".

Преди въпросния 1/4-финал обаче за "ЦСКА-София" предстоят други 4 мача - гостувания срещу "Локомотив" (Пд) и "Витоша" (Бистрица), както и домакинства срещу "Септември" (Сф) и "Берое".

Всички тези срещи, включително и за купата, ще бъдат пропуснати от контузените Стойчо Атанасов и Александър Георгиев. С травма е и левият бек Антон Недялков, който бе сменен принудително при 1:1 с "Ботев" (Пд). Той е с обърнат десен глезен и ще е под въпрос за неделния мач в Пловдив. В състава на "ЦСКА-София" обаче ще се завърне след изтърпяно наказание голмайсторът Фернандо Каранга. В негово отсъствие отборът изпита видими трудности в атака срещу "Ботев", а след мача треньорът Стамен Белчев призна, че на мача е повлияло и отсъствието на бразилеца. Игралият на негово място Кевин Кубемба пък се представи доста разочароващо.
----------------------------------------------------------------------
Гъргоров остава до края на сезона в "ЦСКА 1948"

Капитанът на "ЦСКА 1948" Кирил Котев подарява
саксия с цвете на дамската съдийската бригада,
начело с Димитрина Милкова (в средата), която
свири при победата на тима с 6:0 над ОФК "Елин
Пелин" в 16-ия кръг на Югозападна Трета лига.
Снимка: ФЕЙСБУК/ЦСКА 1948

Най-популярният футболист в отбора на "ЦСКА 1948" - Емил Гъргоров, ще доиграе сезона там, съобщи "Спортал". Първоначално 36-годишният бивш национал бе планирал да помогне на третодивизионния тим само до края на 2017 г., след което да си търси друг клуб, но бил убеден да остане. На него ще му бъде предложено да остане и през сезон 2018/19, ако "ЦСКА 1948" успее да влезе във Втора лига. В момента тимът е лидер в Югозападна Трета лига с 44 т., като след победата с 6:0 над ОФК "Елин Пелин" вече води със 7 т. пред следващите в класирането - "Вихрен" и "Хебър" (по 37 т.). В този двубой Гъргоров отбеляза два от головете.

В последния шампионатен мач за годината "ЦСКА 1948" гостува тази събота на "Вихрен", като при успех има шанс да дръпне на 10 т. пред конкурента.

В клуба отсега планират зимна селекция, която включва няколко от най-перспективните футболисти в трета дивизия. Продължават и преговорите с бившия вратар на ЦСКА Райс Мболи (31 г.), който е свободен агент, след като през миналата седмица прекрати договора си с "Рен".
-------------------------------------------------------------------
Чех свири на "Лудогорец" за втори път тази година

Мирослав Зелинка. Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Чехът Мирослав Зелинка (36 г.) беше назначен от УЕФА за главен рефер на двубоя "Лудогорец" - "Истанбул Башакшехир" от гр. С на турнира Лига Европа. Мачът е в четвъртък от 22.05 ч. в Разград и ще се предава пряко по БНТ.

Зелинка ще свири за втори път на "Лудогорец" в рамките на тази година, след като на него бе поверен и 1/16-финала-реванш от миналото издание в същия турнир, в който на 23 февруари българският шампион завърши 0:0 като гост на ФК "Копенхаген" и отпадна. Същите ще бъдат и тъчреферите - Онджей Пеликан и Ян Патак, както и четвъртият съдия - Иржи Молачек.

Отборът на "Истанбул Башакшехир" се очаква в сряда в България. "Мачът в Разград не е по-малко важен от този с "Галатасарай". Във всеки двубой целта ни е спечелването на трите точки", каза президентът на турския клуб Гьоксел Гюмюшдаг след разгромната победа с 5:1 над "Галатасарай" в събота.

СЕГА
4
21.11.2017 г.

МВР купува още мобилни камери, за да дисциплинира шофьорите
Те ще могат да се поставят във всеки не обозначен автомобил или мотоциклет, който по документи се води на МВР


МВР измисли нова тактика, за да лови шофьорите, заради които стават тежки катастрофи - полицията ще започне да снима нарушителите на пътя и от коли без обозначение. Законът не забранява това, стига колата да се води служебна на полицията.

Новината беше съобщена от главния секретар на МВР Младен Маринов по БНР след черната серия катастрофи в последните дни. "Тече процедура за купуване на такива камери, които имат такива технически възможности, така че това е в процес на въвеждане", каза той.

Маринов съобщи, че издал заповед катаджиите по пътя вече да бавят максимално спрените нарушители, като ги водят да ги глобяват в районното, "което може да не е толкова близо". "Където се налагат принудителни административни мерки, в случая сваляне на регистрационния номер, това нещо ще разпоредя да се извършва в районното управление, към което работят служителите", обясни той. Тоест КАТ нарочно ще губи времето на джигитите с наивната надежда, че това ще ги дисциплинира. Подобен ще е ефектът от фотографирането от необозначени коли, тъй като е всеизвестно, че много малка част от глобите се плащат.

Снимането от цивилни коли става възможно, след като управляващите промениха Закона за движение по пътищата, и вече не се изисква участъците, в които се снима, да бъдат обозначени със специален знак. Такъв знак беше въведен преди време след тълкувателно решение на Върховния административен съд, което извади от строя за дълго камерите на КАТ. След това обаче парламентът отново промени закона. Сега в наредбата на МВР, с която се определя как се извършва пътният контрол, няма изискване колата, от която се снима, да е обозначена. Там е записано само, че камерите се монтират в служебни коли и мотоциклети. Освен това се дава възможност да се снима и от движеща се кола или мотор. На практика това значи, че устройството може да бъде монтирано във всеки автомобил, който по документи се води на МВР, но иначе няма никакви отличителни белези.

След катастрофата край Микре участъкът от Ябланица до Севлиево по пътя София-Варна бе окупиран от пътна полиция. Ефектът там се усети, но в останалите опасни отсечки в понеделник отново се стигна до жертви. В Бургас младеж почина, след като бе блъснат на пешеходна пътека. Трима души загинаха при тежка катастрофа на пътя Шумен-Силистра, до селата Дренци и Страхилица. Други четирима, сред които и 14-годишно дете, пострадаха. Заради катастрофата пътят бе затворен за няколко часа.

Главният секретар призна, че струпването на полиция на пътя е временна мярка и не може да даде траен резултат, защото няма достатъчно катаджии за всички опасни участъци. "Пътят е да се въвеждат технически средства, камери за контрол на скоростта, включително и такива, които са в автомобили, които не са обозначени и които могат да замерват скоростта в движение. Практиката показва, че въвеждайки обозначение на местата, където засичаме скоростта, това води до намаляване на скоростта в тази отсечка, след което спокойно се развиват и високи скорости", обясни Маринов.

И в момента пътната полиция снима и издава фишове, но резултатите не са особено обнадеждаващи. Нарушителите обикновено се измъкват от санкции, защото полицията има проблеми с обработката на фотоматериала, както и с връчването на фишовете за глобите. Дори когато бъдат връчени, голяма част от глобите не се плащат, защото куца процесът по събирането им.
..........................
НАГЛЕЦ
Пореден случай доказа, че дори по върховете на МВР спазването на правилата за движение не е на особена почит. Полицейски шеф от Хасково бе хванат да кара пиян, съобщи БНР. Според информацията става дума за началник от криминалната полиция в града. Той е бил хванат да кара с 3.39 промила алкохол в кръвта.
----------------------------------------------------------------------
Кабинетът пак обеща втора кабинка на Банско
Ако се помотаме още малко, на този концесионер може да му мине меракът за нов лифт, опасява се Валери Симеонов


Не просто втори лифт, а нови ски съоръжения - лифтове, влекове, писти, ще позволи правителството на концесионера на ски зоната в Банско "Юлен". Строителство на нови хотели и къщи за гости в зоната на концесията обаче няма да има, а концесионната такса ще се увеличи двойно. Решението за нови ски съоръжения ще мине задължително през оценка за въздействието върху околната среда, както и обществено обсъждане. Това съобщиха вицепремиерът Валери Симеонов и екоминистърът Нено Димов след голяма среща за Банско с представители на всякакви институции и организации.

Новите съоръжения и по-високата концесионна такса ще бъдат предвидени в промяна на концесионния договор с "Юлен". Не е ясно обаче как ще бъде заобиколена забраната да се строят нови спортни съоръжения в националните паркове, какъвто е Пирин. Според чл. 21, т.1 на закона за защитените територии - приет по времето, когато Нено Димов беше главен секретар на МОСВ, а Евдокия Манева - министър в кабинета "Костов", в националните паркове се забранява "строителство, освен на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземни комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения". "Няма как да бъде изградена законно втора кабинка, но на мястото на старата може да се изгради такава с по-голям капацитет", подчертаха и от коалицията "За да остане природа в България".

"Това са прекалено дълго отлагани решения на проблемите. Ако се помотаме още малко, на този концесионер може да му мине меракът за нов лифт", обясни Симеонов, цитиран от "Медиапул". Подминавайки констатациите от първото правителство на Бойко Борисов, че години наред "Юлен" ползва повече площ от предвиденото в договора и не плаща за това, вицепремиерът изтъкна, че фирмата била открила много повече от обещаните работни места и вложила много повече от планираните инвестиции и вече трябвало да започне да си ги връща. Той не приема никакви алтернативи на втория лифт. "Ако бяхме казарма, щяхме да решим проблема за нула време. Строй се, преброй се! Организират се смени - ти ще си от 6:30 часа, ти застъпваш в 12 и т.н. Но туристите си пият кафето и отиват на лифта в 8:30 - 9 часа и става струпването на огромна маса хора. Не можеш да ги накараш да ходят в 12 или в 4 часа през нощта. Само нов лифт може да реши проблема", смята Симеонов.

Екоминистърът беше по-умерен в обещанията си - той все пак се застрахова, че засега не се говори за конкретен проект, а за принципно съгласие. "Към момента няма инвестиционно решение за втори лифт, когато такова бъде внесено, то ще подлежи на оценка за въздействието му върху околната среда за съвместимост със защитите в парка и ще има обществено обсъждане", обясни екоминистърът. Той оправда необходимостта от промени в концесионния договор с неопитността на държавата навремето и с желанието да се предвидят санкции за нарушения на екологичното законодателство, защото такива не били заложени в сегашния договор.

По данни, изнасяни при предишни епизоди на тази сага, "Юлен" плаща около 220 000 лв. на година за територия, която е 64% по-малка от реално ползваната, като разминаването беше оправдано с неясните постановки на договора. Последният опит за промяната му беше лично спрян в началото на 2016 г. от премиера Бойко Борисов, за да не поражда съмнения, че угажда на олигарси. Тогава беше подготвена промяна, с която да се допише допълнителната територия, застроена от "Юлен", а таксата да бъде увеличена. След остра позиция на природозащитните организации, че това ще остави впечатление за подкрепа на олигарсите зад офшорките, които са собственици на "Юлен", Борисов нареди промяната да се спре, докато не се намери консенсус. Такъв не се намери.
............................
ТРЕВОГА
Дни преди вчерашната среща при Валери Симеонов на сайта на ЮНЕСКО беше публикуван годишен доклад за състоянието на обектите от световното наследство. Той е изготвен от Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN), в който членува и българското правителство. За Пирин в доклада е записано, че състоянието му предизвиква "сериозно безпокойство", което е една крачка преди крайната оценка "критично", отбелязва коалицията "За да остане природа в България". Като причини за това са посочени именно заплахите за разширяване на ски зоните от Предела през Банско до Добринище и планираното увеличение на сечите.
------------------------------------------------------------
Д-рът по психология Борисов даде рецепта за мира в Европа
В лекция в УНСС премиерът настоя за по-силна световна роля на ЕС и за прагматизъм към Турция


Бойко Борисов обяви стратегията си за развитието
на Западните Балкани и света. "Към мир трябва
да се стремим всички. От войната по-лошо нещо
няма. Живеем в изключително сложно време",
призова премиерът. Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ

Премиерът Бойко Борисов постави в центъра на вниманието си Европа и нейното бъдеще и намери за подходящо да даде за пример създаването на партия ГЕРБ. "Когато правихме партия ГЕРБ, казах: отивате на аерогарата и гледате накъде отиват хората. Натам ще бъдем и ние". Така името й станало "Граждани за европейско бъдеще на България". Борисов бе представен като "доктор по психология и бивш ръководител на катедра в Академията на МВР".

Това стана в академична лекция "България, Балканите, Европа и светът", където Борисов разви пред студенти и преподаватели в УНСС политическите си възгледи за опазването на мира, които е излагал напоследък пред Европейския съвет. Той акцентира на нуждата Евросъюзът да промени отношението си към турския президент Раджеп Ердоган, защото го пази от мигранти. Освен това трябва да се даде европейска перспектива на Балканите, които могат да заместят Великобритания след Брекзит.

Политическата палитра, която успя да скицира набързо ("от опит знам като преподавател, че като минат 20-25 минути, интересът рязко спада" - Б.Б.), включваше тревога от провала на коалиционните преговори в Германия и от политическата нестабилност в Европа заради мигрантската криза, критика към САЩ за климатичните промени, демографски анализ на България и Балканите, оценка за ролята на Турция в НАТО, преглед на международната тежест на Индия, Китай, Русия и Иран, прогноза за балканската политика на ЕС през последователните председателства на България, Австрия и Румъния.

Премиерът спомена НАТО и Турция: "Има едно разминаване по отношение на Турция. Няма тема, по която ЕС и президентът (Реджеп) Ердоган да се сближат. Поставял съм въпроса: след като имаме такова недоверие към Турция, помните, искаха да се прекратят преговорите за членство, но това е най-силната армия в южния фланг на НАТО, логично ли е да му нямаш доверие, а да му дадеш пушката с патроните да ти пази гърба?"

На първия ред в "Аула Максима" лекцията бе слушана от посланици на страни от ЕС. Личеше, че Борисов се съобразява с тяхното присъствие, защото каза: "Всяка тема, всяка криза, всяко несъставяне на правителство е заради имигрантите - в Австрия, Германия, къде ли не. Казвам това с риска да си навлека гнева на посланиците." Той дори допусна, че могат да го упрекнат в руска пропаганда: "Там, където се намесихме - в Ирак, Сирия, Либия, - няма една здрава сграда. Някой ще каже, че това е руска пропаганда, но загледайте се в новинарските кадри - няма нито една сграда здрава там. Трилиони ще са нужни, за да се върнат тези хора"... Ние в Европа поемаме пасивите - говорим само къде да поемем релокацията на бежанците. Събират се Русия, САЩ, Турция, Иран и решават, но и ние трябва да участваме в този процес. Европа е най-доброто място за живеене, най-големият пазар. Така че да бъдат така добри и да се съобразяват с нас."

Стремежът на Борисов да вкара Балканите в дневния ред на българското председателство на Съвета на ЕС даде обертон на лекцията му: "Като се каже Балкани, се говореше само за мафия, корупция и прочие проблеми, които другите страни си имат достатъчно. Само че вече имаме и Брекзит. Балканите могат да заместят излизащата Великобритания. Невероятна природа, работни народи, хубави хора. Западните Балкани ще са риск, ако не ги присъединят към Европа, мафията ще цъфти."

"На Балканите историята не е нещо, което предизвиква взрив", продължи лекторът и даде за пример върната пред НДК статуя на лъв, която разгневи Гърция. "Но кое не носи риск за Балканите? - Това е присъединяването към ЕС, и то най-вече инфраструктурата", посочи той и обобщи, че единственият начин да сме сплотени в региона е чрез пътища и магистрали. "София - Белград, София - Истанбул, ЕК даде парите за "Струма" и пр. Коридор 8: София - Скопие - Тирана ни е най-важен. Всички тези проекти ще бъдат финансирани, темата "Балкани" вече е на масата. До Китай, по Пътя на коприната... България става естествен кръстопът."
--------
КРИТИКА
Борисов разкритикува американския президент Доналд Тръмп заради оттеглянето на САЩ от глобалното споразумение за климата: "Ето, Тръмп напусна преговорите за климатичните промени. За кой не е факт нуждата от разрешаването на климатичните проблеми? Кога е имало такива наводнения в света?! В Атина - 400 литра. В Бургас - дъжд за един ден колкото в Плевен за година. Проблемът не е само в запушените канали, защото няма канал, който да поеме толкова вода."
-----------------------------------------------------------
Младите учители са се увеличили над 4 пъти
Все повече мъже навлизат в професията, показва изследване


Младите учители у нас са се увеличили над 4 пъти. Ако през м.г. като преподаватели са започнали да работят около 800 млади хора, през настоящата учебна 2017/18 г. в системата са влезли около 3500 млади учители. Тези данни изнесе председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева вчера на конференция за наставничеството. Общо учителската гилдия наброява около 90 000 души.

Въпреки "младата вълна" обаче след 7 г. се очаква голям недостиг на кадри в българската образователна система, защото 39 000 преподаватели ще се пенсионират, сочат данните на Такева. Според нея привличането и задържането на младите учители е изключително важно, като един от начините за това е наставничеството от страна на по-опитните им колеги. "Не проумявам защо някои директори не въвеждат длъжността на учителя наставник. Там, където има наставници, има най-много млади учители", коментира председателят на СБУ, припомняйки, че наставниците получават по 50 лв. допълнително към месечните си заплати.

"През последните години има устойчив ръст на младите учители до 29 г., които влизат в системата на образованието", посочи и социологът Антоний Гълъбов. Той очерта и още една тенденция - увеличават се мъжете преподаватели. Според него младите преподаватели са носители на иновациите в системата по ред причини - те са връстници на трансформационните процеси в края на 80-те и началото на 90-те години, по-плавно са навлезли в информационната ера и новите технологии не са им чужди, имат проектна култура, както и досег до европейските програми за обмен на преподаватели.

Сред трудностите, които срещат младите учители, са комуникационните бариери в училище, липсата на навременна подкрепа при подготовката и планирането на урока, дисциплината в клас, работата с родителите, мотивацията на учениците, показва изследване на проф. Дора Левтерова, директор на центъра за кариерно развитие към Пловдивския университет.
........................
НОВО
От догодина ще има национална програма, която ще е в подкрепа на механизма за приобщаване на децата и учениците в системата. Това съобщи пред БНР зам. просветният министър Деница Сачева. По думите й ведомството има ясен план за действие, като за всички проблеми, идентифицирани при издирването на децата - като не владеене на български, липса на транспорт и т.н., започва търсене на съвместни решения с останалите институции. За финансиране на допълнителното обучение по български език в училищата и детските градини у нас за 2018 г. например са планирани 35 млн. лв., стана ясно от изказване на просветния министър Красимир Вълчев в Бургас.
-----------------------------------------------------------------
ВСС тихомълком отмени скандалното засекретяване на присъдите
Лозан Панов ще предизвика дискусия за това, че комисия на съвета е превишила правата си


"Окръжното" до всички съдилища да не публикуват в онлайн регистрите ефективните присъди, преди прокуратурата да се задейства по изпълнението им, е отменено тихомълком, установи проверка на "Сега".

Въпреки това съдилищата продължават да се съобразяват с нареждането на комисията "Професионална квалификация и информационни технологии" към Висшия съдебен съвет (ВСС) от 1 ноември за засекретяване на присъдите. Причината е, че въпреки че е коригирала скандалното си решение, тя още не е уведомила съдилищата.

Веднага след като "Сега" разкри как комисията, водена от бившата прокурорка Калина Чапкънова, недопустимо е дописала Наказателно-процесуалния кодекс, в дневния й ред за 14 ноември влиза допълнителна точка по темата. По предложение на Чапкънова и колегите й Гергана Мутафова и Боряна Димитрова в указанията до съдилищата се дописва, че забраната за публикуване не се отнася за присъди, които не са в сила.

Темата ще бъде обсъдена и днес от Съдийската колегия на ВСС. Точката е внесена от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Според него не влиза в компетентността на комисия към съвета да дава такива указания на съдилищата. Становището на Наказателната колегия на ВКС е, че с отлагане се публикуват само окончателните съдебни актове, с които се налага ефективен затвор, пробация или лишаване от права.

Според ВКС промените в НПК, които засегнаха публичността, създават проблем и с регистъра на делата, свързани с организирана престъпност и корупционни престъпления. Този регистър се води от ВКС в изпълнение на препоръките на Европейската комисия от доклада й от февруари т.г.
.....................................
ПРЕСТАРАВАНЕ
Действията на комисията на ВСС са следствие от промените в НПК, които влязоха в сила на 5 ноември. Тази поправка е внесена между двете четения от депутатите от ГЕРБ Данаил Кирилов, Йорданка Фикирлийска и Анна Александрова. Идеята беше да се намали рискът от бягство на престъпниците и да се гарантира, че осъдените ще лежат в затвора. Абсурдността на промяната идва от това, че осъдените не чакат на онлайн регистрите, за да видят наказанието си, а биват уведомени най-малкото от адвокатите си.
------------------------------------------------------------------
Кабинетът предлага минималната заплата да е до 50% от средната
Бизнесът иска съотношението да е максимум 43%


Минималната заплата да е в границите между 40 и 50% от средната заплата за предходната година и да се определя в преговори между синдикатите и работодателите с помощта на критерии като линия на бедност, заетост, инфлация и др. Това предлага в най-новия вариант на споразумение между правителството и социалните партньори министър Бисер Петков. Бизнесът е против - според работодателите съотношението не трябва да надвишава средното ниво от 42-43%, което се наблюдава в 22-те държави в ЕС, които имат минимална заплата. В момента минималната заплата е 44% от средната, но в края на мандата леко ще изостане до 43% (650 към 1500 лв. според правителствените обещания).

Това е второ предложение за минималната заплата, което Петков прави към социалните партньори. То е значително смекчено спрямо първия вариант. Независимо от обсъжданите формули обаче кабинетът вече публикува за обществено обсъждане постановление за увеличение на минималната заплата на 510 лв. догодина, освен това е записал в тригодишната си прогноза стъпките за нарастването й до 2020 г.

За разлика от предишното споразумение, в което се предвиждаха три възможни начина за смятане на минималното възнаграждение, сега Петков предлага само един вариант. Според него минималната заплата трябва да се движи в границата между 40 и 50% от средната за страната, като не следва да се намалява. Ако се вземат последните данни на националната статистика за третото тримесечие на годината, минималната заплата за 2018 г. би трябвало да е между 415 лв. и 519 лв. Според исканията на БСК пък минималната заплата догодина би била между 436 и 446 лв. Това е по-ниско ниво и от тазгодишното (460 лв.). "Предложената горна граница от 50% надхвърля и граничното съотношение на МРЗ към медианната работна заплата от 66%, съответстващо на определенията за нископлатен труд и нископлатени работници, използвано от Евростат. В тази връзка настояваме за фиксиране на горна граница на интервала за преговори, не по-висока от 42-43%", пише в становището на стопанската камара. Работодателите не са съгласни и с това, че всяка година минималното заплащане трябва да расте.
..............................
ПРАВИЛА
Според проекта синдикатите и работодателите трябва до 1 февруари всяка година да започват преговорите за размера на възнаграждението за следващата година и до края на март да са постигнали консенсус. Ако ли пък не стигнат до съгласие, министърът на труда заедно с този на финансите ще определят новия размер пак на базата на същите показатели и формула.
--------------------------------------------------------------
Защитата разклати прокурорската теза за убийството в Борисовата градина

Адвокатът и майката на обвинения за убийството в Борисовата градина Йоан Матев поразклатиха прокурорската теза кой е убил 15-годишния Георги Игнатов на 2 юни 2015 г.

Пред Нова тв защитничката на Матев - Стоянка Маркова, обяви, че няма никакви категорични доказателства за това, че той е отнел живота на момчето. "По ножа, с който е извършено престъплението, няма следи от Йоан. Телефонният номер, който е засечен от клетката на мобилен оператор в района на престъплението, не е на клиента ми. В онзи момент той не е носел никакъв телефон", категорична е тя.

МВР и прокуратурата арестуваха Матев почти две години след смъртта на момчето. Преди това месеци наред извършителят се издирваше по снимка на младеж с кръв по лицето, бягащ по бул. "Драган Цанков" и заснет от камера до БНР. При задържането разследващите дадоха да се разбере, че разполагат с показания на брата на обвинения, както и че ножът на убийството е намерен в шахта, намираща се близо до местопрестъплението. Те твърдяха, че всичко е закрепено като доказателство по всички правила на НПК. Още тогава обаче се прокрадна съмнението, че може да се окаже, че двете институции са прибързали и че това може да се окаже проблематично за бъдещия съдебен процес. Преди дни прокуратурата внесе вече обвинителния акт срещу Йоан Матев в Софийски градски съд.

Преди седмица Маркова обяви, че "показанията, които е дал братът на Йоан Матев, не са събрани по коректен начин". Вчера и майката на задържания - Сребрина Гаджева, заяви, че показанията на по-малкия й син Марсел не са взети "съвсем коректно". "След разпита Марсел беше изключително травмиран", каза тя пред Нова тв. "Синът ми е невинен и вече е много разочарован от правосъдната ни система", каза Гаджева за обвиняемия Йоан.
.........................
СЛЕДИ
Адвокатката съобщи, че на местопрестъплението са открити следи от кръв на две жени или момичета - по салфетка и тоалетна хартия, които били хвърлени до пейката, на която издъхна Георги. Според нея "може да има друго лице, което е извършител на деянието". "В документите по делото има засегнат и любовен триъгълник между Георги, неговата приятелка и трето лице. Това не е разследвано в цялост. Не е установено другото лице, с което са били в конфликт. Този човек не е разпитан и не се знае какво е неговото алиби", обяснява тезата си тя. На въпрос кои са тези хора Маркова казва, че не е нейна работа да ги установява и разкрива.
----------------------------------------------------
Договарянето на лечението догодина е блокирано от нормативен хаос

Въпреки че здравната каса официално обяви старта на подготовката за националния рамков договор за догодина, управителят на НЗОК Камен Плочев обяви, че касата и лекарският съюз няма върху какво да преговарят поради липсата на нормативните документи, които са в основата на НРД.

С договора ежегодно се определят условията, при които НЗОК плаща на лекари, болници и стоматолози за лечение, цените, на които това става, и обемите, които касата ще плати. "Нямаме двата основни показателя, по които да се договаряме, нямаме фактически обеми, тоест номер две падна (наредба номер 2 - б.р.), нямаме и нива на компетентност, тоест стандарти. А рамката се договаря по това в коя болница какво може да върви, тоест колко да й се плаща и в какъв обем. Ни обем имаме, ни в коя болница на какво ниво е", обяви Плочев пред Дарик радио. Става дума за наредбата за основния пакет, която беше отменена от ВАС, тъй като няма текст в закона, който да изисква съществуването й. В нея е описана всяка дейност, която касата поема, а при липса на наредба НЗОК не може да плаща каквото и да било. В момента се чака решението на съда на втора инстанция, а междувременно нужният текст в закона ще бъде приет с преходни и заключителни разпоредби на закона за бюджета на НЗОК. Редица медицински стандарти, които определят правилата, по които НЗОК финансира болниците в отделните специалности, също паднаха в съда.

Според Плочев е налице изкривена философия на пазарния механизъм. "Това е философията на хаоса, да няма правила, да няма ред, за да може да се въртят четири милиарда под масата незаконно, ето това е цялата работа", заяви той.
...............................................
ЖЕЛАНИЯ И РЕАЛНОСТ
Здравната вноска трябва да се увеличи на 10%, смята Плочев. "Като иска българският пациент толкова иновативни лекарства, достъп до всяко най-ново, най-скъпо лекарство, което стига до най-новия диагностичен метод на света, да бъде добър да си увеличи вноската", коментира Плочев. Мораториума за нови лекарства той мотивира така: "Причината е, че ни трябва една година да отдъхнем. Значи представете си, че здравеопазването е една кола, която ние бутаме по един наклон. Тя е развалена, имаме два варианта: да спрем и да поправим колата, да я ремонтираме и тя да си тръгне сама. Да спрем, да поправим за една година системата, да включим електронното здравеопазване".

СЕГА
5
Форум на хората с увреждания / Re: Big Brother - Most Wanted 2017
« Последна публикация от Moderator Club - Вчера в 13:24:15 »
20.11.2017 г.

Коментар в "На кафе" за Дебора и Дий

Има ли фолк певицата проблем с алкохола?

Коментаторите в студиото на "На кафе" обсъдиха случилото се между Дий и Дебора, на което зрителите станаха свидетели в петъчния дейли епизод. За тях това, че двамата са си позволили да са интимни пред камерите, не е чак такъв проблем , колкото това, че са се държали неадекватно след това. Според Маги Сидерова Дебора има проблем с алкохола, което е видно и от външния вид на 26 годишната фолк певица: "изглежда грозно, пошло, ужасно".

Станислав Дочев обаче подозира, че Дебора е самотна. За него поведението й и думите "обичам те" са типични за самотен човек, който бързо припознава някого като близък, почувствайки се спокойно в компанията му. Вижте във видеото какво още споделиха звездните коментатори.

6
ЗАЛОВИХА ИЗМАМНИЦИ, ЕДИНИЯТ - ДРОГИРАН

Полицейски служители са задържали двама за измама веднага след получаване на сигнала.
При задържането им се установява, че единият от задържаните, водач на автомобила, с който са се придвижвали, е употребил наркотични вещества. На 19 ноември, в 07:30 часа, е получен сигнал от 42-годишна жена, че спрямо нея е извършена измама в размер на 50 лева. Предприети са незабавни действия от страна на полицейските служители. Веднага е установен автомобилът, с който са се придвижвали лицата, посочени от заявителката. Задържани са 23-годишната С.С. и 27-годишният И.С. от град Сливен. При проверката за употреба на наркотици с дрегер "Drug test 5000" се установява, че И.С. управлява след употреба на амфетамин и метамфетамин. По случая в РУ-Сливен е образувано досъдебно производство.
Парите са иззети и върнати на заявителката.

slivenpress
7
Форум на хората с увреждания / Re: Най-горещи СВЕТСКИ КЛЮКИ
« Последна публикация от Moderator Club - Вчера в 12:47:26 »
Джина Стоева-майка за пример

Джина Стоева, която дочака първото си дете на 40 години, е истинска майка за пример.

Тя продължава да кърми дъщеричката си, която се появи на бял свят през февруари, разказа певицата пред камерата на „Папараци”. Вече осем месеца малката е на най-хубавата и естествена храна-майчиното мляко, похвали се Джина, която е една от изпълнителките с най-впечатляващ бюст във фолка. Без да се притеснява за формата на гърдите си, Стоева кърми бебето за разлика от своите колежки, които въобще не го правят.Фолкаджийката качила 12 килограма по време на бременността, но днес е възвърнала перфектната си форма. Чака бебето да проходи, за да може да тича по цял ден след него и така да свали още някои килце. Джина не изпаднала и в така модерната следродилна депресия, въпреки че след появата на детето на няколко пъти избухвала в сълзи.

hotnews.bg
8
Теодор приключи участието си в пети сезон на X Factor
Сблъсъци между жури и участници белязаха елиминациите в Нощта на киното


Смях, сълзи и сблъсъци на талант и емоции превзеха сцената по време на филмовата вечер на X Factor. След сериозна битка между Мирослава и Теодор, последният член на отбора на момчетата напусна сцената на музикалното шоу.
 
Минути преди елиминациите, Теодор получи критика от финалистите заради изказване по адрес на Иван, както и от журито за своето представяне. "Да се греши е човешко. Теодор се извинява. Нека оставим решението на най-големия съдник - публиката", който даде гласа си за Теодор.

Бляскавата вечер беше открита от 4 Magic, които се появиха като истински диско диви с One night only. След притесненията от оценката на Заки, Йоана успя отново да го спечели с песента "Оставаме" от българската класика "Оркестър без име".
 
"Ти изглеждаш магично и смятам, че това е твоята вечер. Успя да ме пренесеш във вълшебен свят с твоето изпълнение", беше оценката на Криско за представянето на Милена Цанова и песента I see fire от филма "Хобит".Вирджиния успя да събере емоциите от последните седмици, докосвайки най-съкровените кътчета на жури и публика с песента Listen от Dreamgirls. На въпроса за какво мечтае, Вирджиния отговори: "За сцената. Тя е моята любов". Изпълнението й не само разплака Алекс Раева, но и остави без думи Любо Киров, който изрази възхищение към сценичното й поведение.

Като истински боец се изяви и Ева Пармакова, която успя да направи впечатляващо изпълнение с хореография, след тежко боледуване."Обичам да ви виждам такива, не статични! Добър ход", похвали Саня Марио и Виктория, които излязоха от познатото лирично амплоа с Time of my life от филма Dirty Dancing.

Актуални новини ще откриете на уеб сайта на X Factor, както и на FB страницата на предаването.Епизодите на шоуто можете да видите на Nova Play, а отделни изпълнения можете да видите на официалния канал на шоуто във vbox7.

9
Форум на хората с увреждания / Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Последна публикация от Moderator Club - Вчера в 12:32:16 »
Благотворително срещу рака на гърдата

Сливен и Ямбол ще подкрепят кампанията „От любов към живота“ Avon срещу рака на гърдата.

В Ямбол събитието ще се проведе днес в Зрителна зала от 19:00 часа. Безвъзмездно ще се изявят редица певчески и танцови състави от града, а специално участие ще има Славка Калчева.

В Сливен благотворителната кампания ще е на 23 ноември, четвъртък от 19:00 часа в зала „Сливен. Ще участват  редица самодейни състави от града.

Събраните средства отиват в подкрепа на жените, борещи се с рака на гърдата и техните семейства и се изразяват в осигуряване на безплатна психологическа, юридическа, информационна и практическа помощ.

10
Форум на хората с увреждания / Re: BG ПОЛИТИКА
« Последна публикация от Moderator Club - Вчера в 12:27:44 »
Борисов реши проблемите на България - кандидатираш се за кмет и действаш

Ако искаш да оправиш проблемите, кандидатирай се за кмет. Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос на студент от Тетевен по време на днешната си лекция в УНСС на тема "България, Балканите, Европа и светът".

Борисов намери това решение, след като студентът изрази мнение, че в България властва едно статукво, което не може да бъде помръднато. Той даде пример и по любимата на Борисов тема – магистралите, като каза, че е абсурд това, което се случва с АМ "Хемус" и като цяло неравностите и дупките по пътищата ни.

Ако за Олимпиадата в Гърция беше готова АМ "Струма", щеше да е различно, сега полагаме усилия за АМ "Хемус", отговори лидерът на ГЕРБ. Да, чак след като загина жена в тунела "Витиня", отвърна студентът, припомняйки случая, при който падна осветително тяло върху движеща се кола.

Като цяло Борисов изпрати куп противоречиви сигнали по време на лекция си. Той обхвана по крайно своеобразен начин всички международни теми, които засягат България и ЕС.

Европейски съюз и НАТО
За втори път, публично, след срещата си с Жан-Клод Юнкер за българското председателство в Брюксел, Борисов разкритикува европейските лидери за пасивността им по отношение на войната в Сирия и мигрантската криза, като не пропусна да опита да смекчи тона в свой стил – моите уважения. Той настоя, че Европа е пасивна в казуса за Сирия, не участва в преговорите, а само търпи пасивите.

"С цялото ми уважение и към САЩ, и към Русия, и към Турция, и към Иран, но бежанците идват в Европа. И когато се решават такива въпроси, там трябва да има европейски лидери", заяви Борисов.

"След като се събират те да го решават, това означава, че и те го предизвикват. Кой предизвиква войните? Ние ли отиваме да се бием там? В Европа сме длъжни да си проведем разговор. Нашите ЕС лидери трябва да си дадат много добре сметка, че ние не можем да продължаваме да сме пасивни. Ще бъдат така добри да се съобразяват с Европа", заяви още Борисов.

Премиерът не пропусна и темата за членството на Турция. "Турция трябва да е стратегически партньор и в ЕС, и в НАТО. Разбира се, за членство не става въпрос. Но от волята на Еродган зависят 3 млн. бежанци. Затова не трябва да се подаваме на емоции, а да търсим прагматични решения", коментира българският премиер. Той заяви и че е получавал забележки от колегите си в Брюксел за позицията си, че "ЕС не трябва да се гради вътре - с вътрешни граници, а трябва да се загради отвън".

От темата "европейско членство", Борисов преля в темата "НАТО". Премиерът отново изтъка ролята си в международната дипломация, казвайки, че бил поставял въпроса защо Турция е в НАТО, като има такова недоверие към Ердоган на Запад, но не пропусна да добави, че турската армия е най-голямата в Европа и европейските политици ясно трябвало да си дават сметка за това.

Критика за климатичните промени
Лидерът на ГЕРБ не пропусна да отправи критика към ЕС и заради борбата с климатичните промени. Според Борисов, "циклим сега и по климатичните споразумения", след като "ги напусна и президента Тръмп", но моментално след това премиерът добави: "За кой не е факт, че природата страда от брутална човешка намеса?"

Балканите
Борисов включи темата за членството на балканските държави от гледна точка на Brexit. Той директно призова да се гледа към раздяла между ЕС и Великобритания без споразумение т.е. без да се иска Лондон да плати за излизането си от Съюза - защото Великобритания била важен съюзник.

"Не случайно от Балканите започват конфликтите - масови гробове, масови убийства. Трябва ли Европа да обърне внимание на Балканите? Вече имаме Brexit и не виждам положителен изход. Балканите могат да заместят излизащата Великобритания. Първият ни успех е, че тази тема влезе и съм благодарен на всички европейски лидери, с които поотделно съм говорил. Всички разбират, че ако Балканите не влязат в ЕС, това ще доведе до голямо напрежение. За шест месеца ние не не можем да кажем, че ще имат дати, но трябва да кажем на техните млади хора, че ще имат бъдеще", каза Борисов.

Actualno.com
Страници: [1] 2 3 4 ... 10