Последни публикации

Страници: [1] 2 3 4 ... 10
1
Форум на хората с увреждания / Re: BIG BROTHER 2017
« Последна публикация от Moderator Club - Вчера в 23:28:46 »
"На кафе" за номинираните в Къщата

В предаването "На кафе" с Гала, звездните коментатори Маги Желязкова, Влади Въргала и Станислав Дочев обсъдиха защо именно Антон, Мегз и Шеф Петров са предложени за изгонване от Къщата.

Пред Гала те споделиха, че Шеф Петров явно е успял да се наложи в Къщата и с това е настроил Съквартирантите не само срещу Антон Стефанов, но и срещу себе си. Деспотичният му нрав определено не е по вкуса на всеки.

Влади Въргала пък се зачуди как готвачът не се е сетил, че с пресолената си манджа, всъщност помага за опазването на озоновия слой на планетата ни!

Коментаторите в "На кафе" за доходите на Мария

Грубото изказване и абсолютно недвусмислен намек на Мегз, че Мария не изкарва парите си само от песни, според коментаторите е недопустимо.

Светския хроникьор Станислав Дочев пък разкри, че със сигурност стандарта на Мария е по-висок от парите, които взима от участията си. Певицата била сред високо платените, но не чак толкова. Това, което подразни Меги Желязкова пък било, че тя постоянно говори и мисли за пари, а още по-лошо е, че Мария разчитала само на чужда издръжка.

Влади Въргала оправда певицата с това, че тя не може да си позволи да има нисък стандарт, защото хората в България "по дрехите посрещат, по дрехите изпращат".

Новата седмична мисия "Big Brother търси талант"

Тази вечер в дейли епизода на VIP Brother, от 21:00 часа по NOVA, Съквартирантите ще получат новата си седмична мисия „Big Brother търси талант“.

Разделени по групи, те ще трябва да показват различни таланти, а зрителите ще имат последната дума за успеха на мисията.

След епизода във Facebook страницата на предаването ще бъдат публикувани видеа с изпълненията им, които трябва да съберат възможно най-много харесвания за определено време.

Ще останат ли близначките в Къщата на VIP Brother 2017

В дейли епизода тази вечер ще видим  развръзката от тайната мисия на Алекс и Влади. Двете момичета трябваше да се разменят в Къщата и да вършат пакости, но без останалите да ги заподозрат.

Дали красивите хип-хоп изпълнителки ще извоюват мястото си в Къщата, или Big Brother ще им даде две минути да я напуснат завинаги, ще разберем днес от 21:00 часа по NOVA.

Първите редовни номинации доведоха до скандали в Къщата

Зрителите решиха Съквартирантите да гледат номинациите си по време на живото предаване снощи. Звездите проследиха кой и с какви мотиви ги е номинирал, а на края на вечерта Мегз, Шеф Петров и Тони Стефанов събраха най-голям отрицателен вот и ще се борят за оставане в шоуто този понеделник.

Тази вечер ще проследим реакциите на Съквартирантите след номинациите. Породилото се напрежение между Мегз и Мария ще ескалира за пореден път, а преките обвинения на Мегз към Мария, за произхода на доходите ѝ, ще накарат певицата да се закани да вземе драстични мерки.

Нова седмична мисия и конфликти във VIP Brother 2017

Тази вечер във VIP Brother, точно в 21:00 часа, ще видим новата седмична мисия на Съквартирантите „Big Brother търси талант“, а зрителите ще определят дали тя да бъде успешна.

Мария и Мегз отново ще влязат в пряк конфликт и ще си разменят обидни квалификации, а близначките Алекс и Влади на живо ще разберат резултата от тайната си мисия.

Тото се прави на шут

Веселякът Тото не пропуска възможност да се позабавлява и да се направи на "шут". Този път на прицел е бившата половинка на Джулиана Гани.

Тя сподели, че е била много изнервена, когато бившият й е хвърлял разни предмети. Тото, както винаги успя да извади комичното от тази ситуация, имитирайки старата любов на силиконката.

Шеф Петров съветва Алекс за диети

Най-големият разбирач от хранене и готвене, логично се оказа експерт и по диетите. Макар в Къщата на Звездите да е една от най-известните диетоложки в България, готвачът почти иззе нейната функция.

Той реши да обясни на Алекс колко е важно храненето и как то влияе на настроението на човек, а дали с това подобри тонуса на близначката?

"Big Brother търси талант"

Big Brother възложи на Съквартирантите нова седмична мисия,в която те ще трябва да изявявят различни таланти.Техните изпълнения ще бъдат оценявани от зрителите във Фейсбук страницата на предаването.
Танци и песни са част от нещата, които ще видим. Шеф Петров и Мегз ще се превърнат в "големите усти", задавайки неудобни въпроси на своите Съквартиранти.
Трескавата подготовка за шоуто на талантите започна веднага. Всеки с възторг и ентусиазъм прие мисията, с изключение на Шеф Петров, който заяви че танците и пеенето му се отдават повече.

Коя,коя е?

След като "Алекс" попита Енджи дали различава нея и сестра й, Шеф Петров не пропусна да се намеси в разговора като изтъкна физическите данни на близначките. Те са основния фактор, по който могат да бъдат разпознати.

Шефа заподозря и размяната между хип хоп изпълнителките като заяви: "Те ако се разменят, ние трябва да се правим, че не ги разпознаваме".

Ще бъде ли успешна мисията на Алекс и Влади? Предстои да разберем.

Антон Стефанов отново успя да подразни Шефа

След като получиха китара за справянето си със седмичната мисия, Съквартирантите не пропуснаха да се позабавляват с песни и танци.Това обаче не се понрави на шеф Петров.Не за друго, а защото главно действащо лице в пеенето се оказа неговия враг - Антон Стефанов.

Големият кулинар не скри възмущението си от пеенето на Антон. Той разкритикува и несъобразителността на репортера, който надига глас над великите изпълнители в компанията, като заяви: "Защо трябва да пее по-силно от всички. Не мога да понасям такива хора, той дори няма респект от хората до него".

Мисия за Таланти

След трескава подготовка и с много усмивки Съквартирантите представиха своите таланти.

Изпълненията на участниците предизвикаха много смях. Докато певците и танцовите формации "Шопска тройка", "423" повдигнаха духа, то ШеФ Петров и Мегз отвориха своите "големи усти" за да поровят в тайните на Съквартирантите.

Ураганът Мария

След като Съквартирантите гледаха номинациите си по време на живото предаване снощи, Мария разбра какво е пропуснала да чуе от Мегз.

Думите на дизайнерката, че Мария не изкарва парите си само от пеене, нажежи обстановката в Къщата още повече. Двете размениха остри реплики помежду си, наричайки се "психопат" и "компаньонка".

Това накара и другите Съквартиранти да вземат участие в спора, в следствие на което се оформиха два лагера.След като Антон Стефанов защити Мария, Шеф Петров също нададе глас, заемайки позицията на Мегз и се обърна към миньончето с репликата: "Миме, много ниско падна".

Преките обвинения на Мегз накараха Мария да се закани за драстични мерки и да подведе "врага" си под отговорност за казаното.

Как ще се развият отношенията между двете? Предстои да разберем!

2
Форум на хората с увреждания / Re: Горещи СПОРТНИ ВЕСТИ !!!
« Последна публикация от Moderator Club - Вчера в 22:32:34 »
22.09.2017 г.

Синдикът на ЦСКА ще спира два опита за клонинги
Шеф на "ЦСКА-София" отново заговори за "32-ра титла"


Почетният президент на фалиралия ЦСКА
Димитър Пенев (в средата), представя новия
спонсор на "ЦСКА-София" - фирмата за кафе
"Баристо".

Синдикът на обявеното в несъстоятелност на 9.IX.2016 г. ПФК ЦСКА АД обяви, че ще възрази срещу два опита да бъдат регистрирани нови марки с абревиатурата ЦСКА. Дора Милева не каза чии са тези постъпки, но наскоро стана ясно, че подобни опити се правят от "ЦСКА-София", "ЦСКА 1948" и едно физическо лице.

"Със сигурност ще пусна две опозиции, защото се правят опити да се регистрират нови две марки "ЦСКА". Нашите адвокати всеки ден следят събитията, тъй като по всяко време е възможно някой да иска да създаде нова марка. Срокът за опозиция е до края на септември и ще бъде спазен. Вече съм подала молба до съда да ми разреши да използвам 800 лв. за опозициите от сметката на ПФК ЦСКА АД. Длъжна съм да защитя ПФК ЦСКА АД и правата на кредиторите. Затова не бива да позволяваме да бъдат регистрирани подобни на ЦСКА марки. Нямам лични отношения с нито една от двете страни. Просто спазвам правилата", заяви Милева пред "Спортал".

Тя обясни също, че има забавяне по изплащането на сумите към кредиторите от страна на фенското сдружение "Ред Енимълс", което спечели търга за емблемата и останалите активи на ЦСКА с оферта от 8 млн. лв. Тези пари обаче още не отиват към кредиторите, тъй като има възражения по начина на разпределение. А, умишлено или не, се бавят плащанията на такса от 15 лв. за въпросните възражения. Така все още не е ясно дали сдружението, симпатизиращи силно на Гриша Ганчев, е в състояние да плати 8 млн. лв.

Иначе, едва щом тези пари бъдат платени и евентуално "Ред Енимълс" даде емблемата на ЦСКА в полза на "ЦСКА-София", лидерът в Първа лига може да започне да претендира за приемственост с 31-кратния шампион. Макар че и без това клубът, който се преименува от "Литекс" на "ЦСКА-София" и се премести от Ловеч в столицата, вече цяла година сочи себе си за ЦСКА.

В този дух вчера спортният шеф на "ЦСКА-София" Пламен Марков пак опита да пренапише историята. При представянето на нов спонсор той пожела в края на сезона съвместно празнуване на "32-рата титла".
----------------------------------------------------------------
Два чужди клуба още искат Стилиян Петров като футболист

След края на шоу мача, гледан на стадиона от
близо 10 000 зрители, двата състава си направиха
обща снимка./Снимка: БГНЕС

Все още има възможност Стилиян Петров да се върне на терена като футболист. Бившият капитан на националния отбор призна това след мача в Стара Загора между ветерани на "Барселона" и сборен тим на Христо Стоичков, спечелен от българската формация с 3:2.

Петров, който не е играл в официален мач от март 2013 г., когато бе диагностициран с левкемия, обяви, че вече е отхвърлил една оферта. Тя е била от Индия, но 38-годишният халф е предпочел да не рискува с толкова далечна дестинация заради прекараното от него тежко заболяване. Имало обаче други два чуждестранни клуба, които искат българина, и той още обмислял предложенията.

През миналото лято Петров започна интензивни тренировки с амбицията да се върне в игра за "Астън Вила". Той дори започна подготовка с тима, на който бе капитан за последно, и игра в няколко контроли, но не му беше предложен договор от тогавашния мениджър на "Вила" Роберто ди Матео.

Хеттрик за победата на формацията на Стоичков пък вкара Димитър Бербатов, който скоро ще се присъедини към новия си клуб - индийския "Керала Бластърс".
---------------------------------------------------------------
Александър Тонев е под въпрос за мачовете на националния отбор

Александър Тонев може и да пропусне мачовете на националния отбор на България срещу Франция и Люксембург в световните квалификации. Той получи травма в срещата на тима си "Кротоне" срещу "Аталанта", загубена с 1:5 в 5-ия кръг на Серия А. Тонев бе сменен още в 9-ата мин. заради мускулна контузия, като все още не е ясно колко време ще отсъства и дали ще може да играе за националния тим.

Иначе "Кротоне" се представи далеч по-слабо в сравнение с предишния мач с "Интер". Тимът изостана с 0:3 още до 38-ата мин. след голове на Андреа Петаня, Матия Калдара и Йосип Иличич. След почивката Алехандро Гомес вкара още два гола за "Аталанта", а Марко Туминело отбеляза един за "Кротоне".

Друг национал на България - Андрей Гълъбинов, отново остана резерва за "Дженоа" при равенството 1:1 с "Киево". Нападателят не влезе в игра, а на върха на атаката за тима отново бе 16-годишният Пиетро Пелегри.

"Наполи" и "Ювентус" останаха единствените отбори с пълен актив от точки след 5-ия кръг в Серия А. Двата тима са с по 5 победи от 5 мача. "Наполи" би с 4:1 "Лацио" в Рим, след като изоставаше с 0:1. "Ювентус" пък победи с 1:0 "Фиорентина".
---------------------------------------------------------------
Родители бранят бившия спортен шеф на "Левски"

Родителското настоятелство на детската футболна школа към "Левски" на ст. "Раковски" написа открито писмо до ръководството на клуба, с което защити шефа на школата и бивш спортен директор на "сините" Станислав Ангелов. Последният бе обвинен от "Левски", че е присвоил школата с нередовно общо събрание и че е прибирал таксите за тренировки на децата за себе си.

Родителите твърдят, че клубът никога не го е било грижа за тази школа, никой от ръководството не е стъпвал там или на мачове на детски формации от школата. Топки били дарявани от националния фенклуб, а базата - реновирана с доброволни дарения на родители. Самият Ангелов пък с лични средства и привлечени от него спонсори осигурявал поддръжката на терените. Той също така свършил работата на клуба, като осигурил договор с МВР за дългосрочно ползване на стадиона от школата, "за което всички са му благодарни и ще бъде оценено високо и от бъдещите поколения".
--------------------------------------------------------------
Георги Иванов се махна от "Черно море" за втори път
Наставникът на "Верея" Илиан Илиев е фаворит за негов заместник


Георги Иванов гледа в мрачно настроение играта
на своите футболисти по време на мача в Монтана,
оказал се последен за него като треньор на "Черно
море"./Снимка: chervenkarton.com

"Черно море" се раздели с треньора Георги Иванов, след като отборът отпадна още на 1/16-финал за Купата на България след 1:2 в гостуването срещу "Монтана". Това беше 4-та поредна загуба за варненци, които от лидерска позиция в Първа лига отстъпиха на 6-а позиция. А отпадането за купата ги лиши от една от целите този сезон - спечелване на турнира.

Иванов сам е решил да напусне, като е поел вината за слабите резултати. Неговото мнение било, че подобна промяна може да се отрази благоприятно на отбора. Заедно с Иванов си тръгва и първият му асистент - Ивайло Петров. Другият - Емануил Луканов, остава засега и ще води варненци в съботното домакинство срещу "Етър" от 10-ия кръг на Първа лига. За Георги Иванов това беше втори престой на поста. Преди това той води отбора от януари 2013 до май 2014. След като напусна поста спортен директор на "Левски", той се върна в клуба през лятото на 2016 г. и беше считан като един от треньорите в Първа лига, които се ползват с най-голямо доверие от шефовете си.

Ръководството на "Черно море" веднага започна да му търси заместник. Като фаворит се очерта един от любимците на варненската публика - Илиан Илиев, който бе и футболист (1986-1991 и 2003/04), и треньор (2004-06) на отбора. Сега той води "Верея" и старозагорският тим под негово ръководство е на 5-о място в Първа лига. Илиев обаче намекна неколкократно, че може да напусне, ако не бъдат решени финансовите проблеми във "Верея". А до момента няма индикации за стабилизация в клуба.

Вчера Илиан Илиев, който засега отрича да преговаря с варненци, влезе в ново противоречие с началниците си. Той се възмути, че няма да бъде пускана жалба с искане за преиграване на 1/16-финала за купата срещу "Локомотив" (Сф), в който "Верея" загуби с 1:2. От 90-ата мин. останалият с 9 души "Верея" игра срещу 12 човека от съперника, тъй като като гъркът Евтимиос Гамагас влезе като смяна за "Локомотив, без да има получено разрешение, и "железничарите" останаха 11+1 около минута, преди реферът Георги Кабаков да се усети и да разреши напускането на предвидения за изваждане Евертон Джилио-Тон.
-------------------------------------------------------------------
"Лудогорец" се измъкна след продължения в Панагюрище

Жуниор Кишада

Шампионът "Лудогорец" игра продължения, преди да отстрани "Оборище" в 1/16-финален мач от турнира за Купата на България. На ст. "Орчо войвода" в Панагюрище редовното време завърши при 1:1, но в крайна сметка разградчани спечелиха с 3:2.

"Лудогорец" започна със състав, в който бяха доста от резервните футболисти. Титуляр бе дори юношата на клуба Светослав Ковачев. И всичко тръгна добре за шампионите, които поведоха в 40-ата мин. Тогава Жунор Кишада реализира с удар с левия крак от границите на наказателното поле.

През II част обаче "Оборище" имаше добри положения - капитанът Георги Нетов и Боримир Карамфилов стреляха опасно, но аржентинският вратар Броун спаси. Веднъж пък след ъглов удар (в 47-ата мин.) Броун изпусна топката и я захлупи чак на голлинията. Играчите на "Оборище" поискаха гол, но съдията Владимир Вълков не зачете тази претенция.

Все пак в 77-ата мин. Нетов изравни, след като се освободи с добър финт в наказателното поле и шутира. Малко преди края на редовното време обаче капитанът на домакините се контузи тежко и в продълженията "Оборище" започна с човек по-малко, защото вече бяха извършени трите смени.

Само след 6 минути и "Лудогорец" остана с 10 души, тъй като Яцек Горалски симулира за дузпа и получи втори жълт картон. Въпреки това гостите все пак се наложиха. В 99-ата мин. Клаудиу Кешерю, който замени юношата Ковачев, засече неспасяемо с глава топката след центриране на Марселиньо. Румънецът вкара и втори път - в 114-ата мин., за да фиксира крайното 3:1. А в добавеното време на продълженията Мартин Василев само намали - 2:3.
--------------------------------------------------------------------------
"Реал" прави най-лошия си старт у дома от 22 години

"Реал" (Мадрид) не успя да спечели и третото си домакинство от началото на сезона в Примера дивисион. Тимът на Зинедин Зидан изненадващо загуби с 0:1 от "Бетис" в мач от 5-ия кръг. Така за първи път от сезон 1995/96 "Реал" не успява да спечели първите си три домакинства в първенството.

Играчите на Зидан отправиха 27 удара към вратата на "Бетис", но не вкараха гол. Така бе сложен край и на серията от 73 мача, в които "Реал" се разписа поне веднъж. За последно "белият балет" не успя да отбележи през април 2016 г.

Мачът с "Бетис" бе първи за звездата на "Реал" Кристиано Роналдо, който изтърпя наказанието си от 5 мача. Дори в негово присъствие обаче тимът продължава да има проблеми в атака. От началото на сезона в Примера дивисион шампионите " имат 9 отбелязани гола, колкото е вкарал само Лионел Меси за "Барса". След загубата "Реал" остана с актив от 8 т. и е на 7-мо място, като изостава със 7 т. от "Барселона".

"Мачът не беше нито лош, нито добър за нас. Топката просто не искаше да влезе. Имахме 26-27 удара, но не влизаше. Обичам думата "спокойствие". Ще бъдем спокойни за следващите мачове", каза Зидан.

СЕГА
3
22.09.2017 г.

САЩ затягат още правилата за издаване на визи
Чужденци, които излъжат за целта на пребиваването си в страната, могат да бъдат принудително върнати в родината си


Държавният департамент на САЩ инструктира
своите консулски и имиграционни служби да
затегнат изискванията за издаване на визи.

Американските консулски и имиграционни служби са инструктирани от Държавния департамент да прилагат допълнителни изисквания, за да отказват визи или по-лесно да гонят чужденци от САЩ, писа в. "Ню Йорк таймс". Разпореждането не се отнася за 38 държави, сред които са част от страните в Европа, Япония, Австралия и Нова Зеландия, чиито граждани нямат нужда от визи.

Заповедта е подписана от държавния секретар Рекс Тилърсън, който нарежда на служителите в консулските и имиграционните служби по време на интервютата с кандидатите за визи да изискват подробна информация за целта на пътуването и пребиваването в САЩ, както и да се следи дали предварително заявеното се спазва поне в първите три месеца от престоя на съответното лице. Ако в рамките на този период чуждестранният посетител в САЩ предприеме действия, за които не е изрично споменал - например сключи брак с американски гражданин, започне работа или се запише да следва в университет, то това ще се възприема като умишлена лъжа и основание за отказ за удължаване на разрешителното за престой. Ако този факт бъде установен, докато чужденецът е на американска територия, то подлежи на принудително връщане в родината му. В случай че недекларираната промяна настъпи след третия месец от престоя, това ще създаде проблеми при установяването на бъдещия статут на чужденеца, но няма да се приема от американските власти като умишлено прикриване на истинската причина за пребиваването в страната. Досега този срок беше един месец след влизането на територията на САЩ, припомня в. "Ню Йорк таймс".

"Ако някой пристигне в САЩ като турист, влюби се и сключи брак в рамките на 90 дни и след това кандидатства за зелена карта, това означава, че тя ще му бъде отказана", обяснява Даян Риш от Американската асоциация на адвокатите, работещи по имиграционни казуси. Тя определя новите мерки като сериозна промяна на политиката на Вашингтон.
...............................
ПРОВЕРКА
Консулските служби на САЩ са започнали много по-често да отхвърлят молби за визи H-1B, писа в. "Ню Йорк таймс", като цитира Ройтерс. Проверени са били молби, подадени от началото на годината до края на август, и е установено, че в 85 000 случая е оспорвана част от молбата или са изисквани допълнителни данни за кандидатите за виза H-1B. Това е увеличение на случаите с 45% спрямо същия период на миналата година. Подадените молби за този вид виза пък са се увеличили с по-малко от 3%.
-------------------------------------------------------------
Доклад на ЕС: Мюсюлманите вярват в Европа

Повечето мюсюлмански мигранти в ЕС имат силна връзка с европейската общност, вярват в демократичните институции и приемат Европа като свой нов дом въпреки наличието на дискриминация на расова основа. Това се посочва в доклада на Агенция на Европейския съюз за основните права, цитиран от БГНЕС. Изследването е проведено през 2016 г. сред повече от 10 000 мюсюлмански мигранти и техните деца, които са постоянни и работещи граждани на ЕС повече от една година и не са част от бежанската криза на Стария континент.

Докладът обобщава и положителните резултати от интеграцията на мюсюлманските мигранти в европейското общество. На първо място, те вярват в право прилагането и правосъдието. Въпреки това 42% от респондентите отбелязват, че им се налага да се сблъскват с полицейски проверки.
-----------------------------------------------------------------------------
Ураганите ще ударят по икономическия растеж на САЩ

Спасителни екипи и доброволци не спират да
търсят за оцелели сред руините на рухналите
сгради след труса от 7.1 по Рихтер в Мексико
сити.

Последиците от последните разрушителни урагани "Харви", "Ирма" и "Мария" ще сдържат темпа на икономическия растеж на САЩ през третото тримесечие, заяви на пресконференция ръководителят на Управлението за федерален резерв на САЩ Джанет Йелън, цитирана от агенциите. Като се позова на опита при такива ситуации в миналото, Йелън прогнозира, че нещата скоро ще се върнат в норма и разрушителните последици от ураганите надали ще повлияят съществено на икономиката като цяло. "Разбира се, за семействата и общините, пострадали от бурите, възстановяването ще отнеме време", каза Йелън и прогнозира, че тези природни явления временно ще повлияят негативно и на заетостта.

Поне девет души са загинали, след като ураганът "Мария" премина през Пуерто Рико и островите в Карибско море. Стихията разруши стотици домове, прекъсна електричеството и предизвика големи наводнения. В Мексико пък расте броят на загиналите, като спасителите се опитват да извадят едно от оцелелите момичета в рухналото училище в Мексико сити.
------------------------------------------------------------------
Меркел се обяви против базов доход в Германия

Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел се обяви против въвеждането на базов доход в страната. Тя даде пространно интервю пред тв А Ер Де преди парламентарните избори в неделя. "Би било по-добре, ако се опитаме да създадем работни места за всички, да създадем условия за печелене на пари", каза Меркел. Безусловният базов доход предвижда месечно плащане на определена сума от държавната хазна на гражданите на страната. Такъв модел на социални плащания се изпробва във Финландия.

Терористичната заплаха за Германия е постоянна, заяви още Меркел. "Ислямският тероризъм е постоянна заплаха. Ние правим всичко възможно, за да се борим", каза тя. Според нея германските власти са предприели допълнителни мерки за подобряване на сигурността в страната, а също и за ускоряване на експулсирането на бежанците, които представляват заплаха за държавната сигурност. Преди това министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер заяви, че Германия е успяла да предотврати повече от 10 терористични атаки през последната година.

Берлин може да предприеме допълнителни мерки за ограничаване на икономическото сътрудничество с Турция на фона на кризата в двустранните отношения, каза Ангела Меркел.

СЕГА
4
22.09.2017 г.

Започва ударно харчене на излишъка в бюджета
Финансовият министър предвиди растеж от 4% вместо планираните 2.9% и предупреди, че икономиката върви към прегряване


Правителството започва ударно да харчи натрупания бюджетен излишък. От 2.151 млрд. лв. в края на август през септември той вече се е стопил със 100 млн. лв. Намалението ще продължи и през следващите месеци до края на годината до доближаване на фискалната цел - хазната да излезе на червено с 1.4% от БВП. Това стана ясно от отчета на финансовия министър Владислав Горанов пред бюджетната комисия в парламента вчера.

Намалението на излишъка Горанов обясни с обществените поръчки и усвояването на европейските фондове, които в края на годината "влизат в ритъм". Голяма част от излишъка до момента се дължи на изоставане в планираните разходи. Общите бюджетни разходи до края на август са за 23.1 млрд. лв., което е 57% от планираното въпреки по-големите социални и осигурителни плащания през тази година. Приходите в бюджета за първите осем месеца са 23.3 млрд. лв., или 62.7% от разчетените, а в сравнение с миналата година ръстът е 7.2%.

"Бюджетът върви добре и няма рискове за изпълнението му", каза финансовият министър. Подобрение в събираемостта има на всички видове данъчни и осигурителни приходи. Единствено по-малко са постъпленията от безвъзмездните помощи от европрограмите и това се обяснява с миналогодишните големи суми за възстановяване на евросредства при приключването на стария програмен период. Тогава постъпленията по линия на еврофондовете бяха причина за рекордния излишък от над 3 млрд. лв. до началото на септември, които също бяха изхарчени до края на годината.

Горанов увери депутатите от бюджетната комисия, че тази година дефицитът ще е доста под разчетените 1.4%, но не посочи с колко. "Със сигурност няма да има необходимост от актуализация", каза финансовият министър.

По оценка на финансовото министерство ръстът на икономиката през тази година ще бъде по-висок от заложените 2.9%. "Още през май имаше плахи оптимистични очаквания, че растежът ще надхвърли прогнозите на правителството. Вече спокойно може да коментираме реален растеж от 3.9 - 4% за 2017 г. и близки числа за следващите две години", заяви Горанов. Според него икономиката ни се намира на етап, в който е заплашена от прегряване, и затова трябва бдюжетът да премине от залагане на дефицити към излишъци. Все пак Горанов се застрахова, че още няма нужда от такива превантивни действия и правителството ще следва начертания си график, без да променя нещо във фискалния баланс. Според тригодишната фискална прогноза правителството планира бюджетът през 2018 г. да е с 1% дефицит, който да намалее до 0% едва през 2020 г.

До средата на октомври проектобюджетът за 2018 г. ще бъде представен в Народното събрание, обеща министърът. В данъчната система единственото увеличение ще е на акциза на цигарите, при което се следва графикът на доближаване до минималния за ЕС налог. Очаква се това да оскъпи цигарите средно с 10 стотинки на кутия. В разходната част ще бъде планирано обещаното увеличение на учителските заплати, по всяка вероятност и на заплатите в армията и полицията. В бюджета ще бъдат включени и разходите за модернизация на въоръжените сили, одобрени от парламента. По план ще стане и увеличението на минималната заплата до 510 лв. Според министър Горанов "има мегдан" за увеличаване на доходите в реалния и бюджетния сектор. Затова правителството обмисляло стратегия как да подходи към работодателските организации, които втора поредна година отказват да договорят минимални осигурителни доходи по икономически сектори и категории персонал. Според финансовия министър делът на сивия сектор в страната все още е висок, така че тези прагове били необходими.
----------------------------------------------------------------------
Съдебният съвет си тръгва с рекордни бонуси
И бивш член на кадровия орган си е поискал обезщетение за напускане на системата


До 3 октомври мнозинството в съвета ще вземе
между 10 и 20 брутни заплати. Доходите във ВСС
са между 5500 и 7500 лв. Снимка: Юлиян Савчев

Мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) слага край на мандата си, изпълнен със скандали, с поредното решение на ръба на закона.

През март пленумът на ВСС гласува, че стажът в съвета, както и в инспектората към него, всъщност е магистратски стаж и отвори вратата кадровици и инспектори, включително бивши, да искат щедри обезщетения при напускането си - максимумът е 20 брутни заплати.

На 13 септември представляващият ВСС Димитър Узунов е възложил на главния секретар да се събере необходимата информация, свързана с определяне размера на обезщетението на всеки, да се подготвят заповедите и парите да бъдат платени до 3 октомври, когато изтича мандатът на този състав.

По инициатива на мнозинството в този съвет парламентът изравни заплатите му с тези на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища. В зависимост от добавките за стаж, членовете на съвета вземат между 5500 лв. и 7500 лв.

Според Закона за съдебната власт при освобождаване от магистратите с над 10 г. стаж имат право на еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат в органите на съдебната власт, но не повече от 20. И членовете на предходния съдебен съвет разчетоха тази разпоредба в своя полза и магистратите сред тях, освен Галина Захарова, си получиха обезщетенията след мандата, макар че се върнаха на работа в съдебната система. С разширеното си тълкуване сегашните членове на съвета дават възможност и на членовете си, които не идват от съдебната власт, но имат поне 5 години предишен стаж в нея, да си тръгват с обезщетение. Такива са Васил Петров, Незабравка Стоева и Юлиана Колева. То е в полза и на тези от тях, които идват от системата, но не са си взели компенсацията при избора им в съвета.

Калин Калпакчиев и Соня Найденова са единствените, които се обявиха против обезщетенията и подадоха заявления, че не ги искат. Двамата опитаха да отворят нов дебат по темата в съвета вчера, но мнението им беше прието само за сведение. Найденова преди време сезира и Върховната административна прокуратура, но и оттам отказаха да се занимават с казуса с бонусите. По време на вчерашното заседание на съвета се разбра, че и бивш негов член е подал заявление за обезщетение според новото тълкуване на закона. Става дума за Марияна Дундова, научи "Сега". Преди да влезе в съвета, тя беше адвокат, но има и предишен магистратски стаж.

Освен солидните парични обезщетения членовете на съвета ще могат да се възползват и от още един бонус - да си изберат в кой орган на съдебната власт да се върнат да работят.
........................................
ИНСПЕКТОРСКИ
"Тази тема не стои на вниманието на ВСС. Ако намери за необходимо, инспекторатът ще направи каквото трябва". Така главният инспектор Теодора Точкова отговори на Калпакчиев дали ще се само сезира за данните в декларацията на един от кандидатите за председател на Върховния административен съд. Калпакчиев визираше избрания Георги Чолаков. Президентът Румен Радев още не е подписал указа за назначаването му.
-----------------------------------------------------------------------
Българското европредседателство ще бъде балканско

Министър Лиляна Павлова и Деница Златева,
която беше министър по подготовката за
европредседателството в служебния кабинет на
Огнян Герджиков, демонстрират чудесно настроение
на кръглата маса "101 дни до София - столица на
Европа". "Имаме с какво да допринесем в европейския
дневен ред, не сме просто бенефициенти и ползватели
на еврофондове, можем да сме част от дебата и решенията
каква Европа искаме за в бъдеще. „Съединението прави
силата” за Европа означава, че обединени заедно можем
да се справим с предизвикателствата", заяви Павлова.
/Снимка: БГНЕС

"Дали сме заявка председателството ни на Съвета на ЕС да бъде балканското председателство", заяви министърът на европредседателството Лиляна Павлова, която направи първо публично представяне на приоритетите на страната начело на ЕС. "За нас това е приоритет на приоритетите", каза тя и обясни, че става дума за европейската перспектива на Западните Балкани не като голи обещания, а като пътна карта, за да знаят държавите кандидатки какво трябва да изпълнят, за да влязат в ЕС.

На обществена дискусия в хотел "Балкан", наречена "101 дни до София - столица на Европа", министър Павлова обясни и защо е избран държавният девиз "Съединението прави силата" като мото на европредседателството. "Имам удовлетворението, че ще успеем да направим председателството на Съвета на ЕС, както и присъединяването ни преди десетилетие, надпартийна тема, по която ще търсим обединението, а не разединението", каза тя. "Председателството на Съвета на ЕС има уникалния шанс да ни обедини, да бъде темата, по която нямаме политически противоречия."
---------------------------------------------------------------------------
Кандидат-бежанците вече нямат право да се движат из страната
Правителството ограничи придвижването им до града или областта, в която се намира лагерът им


Настанените в Харманли могат да се движат само
в Хасковска област и нямат право да стъпват в
граничната зона.

Правителството ограничи силно възможностите за придвижване на кандидат-бежанците, въпреки че такива почти не останаха в страната. На заседанието в четвъртък беше решено, че по време на производството за предоставяне на международна закрила чужденците имат право да се намират само в рамките на определена административна област в България и нямат право да я напускат. Законът за убежището и бежанците позволява определянето на зони. Възможността на кандидат-бежанците да се придвижват в тях дори е записано като тяхно право.

Вече е определен периметър за придвижването на кандидат-бежанците. Правилата са различни за настанените в лагерите в София, Харманли и с. Баня и транзитен център в с. Пъстрогор. Според правителствената пресслужба целта е въвеждане на строг административен контрол по време на производството за предоставяне на закрила. Определената зона дава достатъчна възможност за движение, за да гарантира упражняването на правата по този закон, аргументират се министрите.

Всеки от приемателните центрове вече ще има собствена зона на придвижване. Настанените в Харманли и в транзитния център в с. Пъстрогор могат да се придвижват в Хасковска област, но без граничната зона. Изключение е ходенето из с. Пъстрогор, което също е в гранична зона. До края на годината обаче Държавната агенция за бежанците ще превърне центъра в с. Пъстрогор от отворен в затворен тип. Обитателите на общежитията в София не могат да напускат града, а настанените в с. Баня - територията на област Сливен, разпореждат още министрите.

Който не спазва зоните за придвижване, ще търпи наказание при повторно нарушение: ще се настанява в център от затворен тип до приключване на производството по статута му.
................................
ЗАКЪСНЯЛО
За тази мярка се говори отдавна, но когато беше пикът на незаконните влизания и излизания от страната, ГЕРБ не посмя да я приложи. Сега положението е след дъжд качулка, тъй като повечето мигранти избягаха от страната. Тази година спадът е голям - малко под 3000 души са влезли в България от началото на годината, за да искат убежище. 1500 души са получили бежански или хуманитарен статут, а 15 хил. са минали почти транзит, като са избягали в Западна Европа, според данните на агенцията за бежанците от сряда.
-------------------------------------------------------------------
"Пирогов" за пореден път отказа спешна помощ пред болницата
Лекарите нямат право да напускат работното си място, обясниха оттам


Човек дори и пред "Пирогов" да пострада, трябва
да се извика линейка./Снимка: БГНЕС

За пореден път спешен пациент и хората около него се сблъскаха с нормативната уредба, според която, вместо да потърсят помощ от близката болница, те трябва да се обадят на тел. 112. Мъж на около 60 години е бил блъснат от автомобил на кръстовището на булевардите "Ген. Тотлебен" и "Пенчо Славейков" в София в сряда следобед. Мястото на инцидента е на 20-ина метра от входа на "Пирогов", а според очевидци, притекли се на помощ, пострадалият е бил в много тежко състояние и целият облян в кръв, съобщи телевизия Би Ай Ти.

Хората се обърнали към лекари в "Пирогов" за помощ, но те отказали, обяснили, че им е забранено да напускат работното си място, и посъветвали да се извика линейка. Гражданите се обърнали към намиращ се на кръстовището полицай за съдействие, но той също дал съвет да се извика линейка.

"Ако лекар от болница напусне работното си място, за да помогне на пострадал човек пред сградата на лечебното заведение, може да бъде наказан. Според българското законодателство дори пострадалият да е в непосредствена близост до болницата, той трябва да потърси телефон 112, за да му бъде оказана медицинска помощ", обясни пред "Дарик" д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ. "Ако излязат, могат да бъдат наказани, т.е. ако са излезли в работно време и са застрашили живота на пациентите си. Защото в "Пирогов" непрекъснато се работи и ако напуснеш, застрашаваш живота на пациента, който е пред кабинета, който е в кабинета, който е тръгнал по изследвания. Този случай не е само в "Пирогов", това е непрекъснато", каза Кателиева, която също има стаж в спешната болница. От самия "Пирогов" обясниха същото.

"По Закона за здравето всяко лечебно заведение, независимо дали е кабинет на общопрактикуващ лекар, дали е на специалист от доболничната помощ, трябва да окаже спешна помощ. Но може да се окаже единствено на територията на лечебното заведение, защото ако тръгнем по улиците да помагаме на пациенти, застрашаваме тези, които са дошли в болницата", допълни тя.

Това е третият случай, при който проблемът стига до медиите. Преди 2 години възрастен човек припадна пред "Пирогов", но след молби на очевидци лекари отидоха да го прегледат на място, преди да бъде приет в болницата, където почина. Преди това мъж почина от инфаркт на 200 метра от болницата, а хората около него бяха посъветвани да се обадят на линейка и отпратени от санитарите на лечебното заведение.
----------------------------------------------------------------------------
Каракачанов чака оферта от Русия за ремонта на МиГ-овете

Военният министър Красимир Каракачанов продължава да настоява, че България трябва да направи всичко възможно да ремонтира старите руски МиГ-ове въпреки предупрежденията, че това ще излезе по-скъпо от покупката на нови изтребители. Каракачанов заяви вчера, че между началото и средата на ноември се очаква оферта от руската компания РСК "МиГ" за ремонта на 15 български МиГ-29, който да се извърши в пловдивския завод "Авионамс". Целта е летателният живот на машините да се удължи до 2020-2030 г. "Работим по въпроса да обновим МиГ-овете и да вдигнем във въздуха тези, които имаме в наличност. В сряда имаше междуведомствен съвет между България и Русия. Смятам, че най-разумният вариант е пряко договаряне без посредници между МО и РСК "МиГ". Те ни изпратиха писмо, че са определили работната група, която трябва да дойде", заяви Каракачанов. Задачата на групата щяла да бъде да огледа състоянието на самолетите и да каже дали ремонтът е възможен. "Ако се движим с тези темпове, до началото-средата на ноември ще имаме оферта колко би ни струвало това", съобщи военният министър.

Ако обаче се стигне до нова процедура за избор на изтребител, МО ще препоръча да се преговаря за доставка само и единствено на нови самолети и да се разшири кръгът от държавите, от които да можем да ги купим. "Примерно, бихме могли да закупим самолети, произведени от член на НАТО и ЕС, които са собственост на друга страна. Според мен разговорите трябва да са за изцяло нови самолети, а не за втора или трета ръка, но последната дума ще е на НС", коментира Каракачанов.
-----------------------------------------------------------------
За година в СУ са изплатени 19.5 млн. лв. бонуси

За 2016 г. преподавателите и служителите в Софийския университет са получили 19.5 млн. лв. допълнителни възнаграждения. Това съобщи вчера offnews, позовавайки се на справка, изискана от ръководството на вуза по Закона за достъп до обществена информация от двама студенти - Симеон Георгиев и Стефан Радов. От нея става ясно, че някои професори не са получили нито лев към заплатите си, а други - по петцифрени суми отгоре.

Младежите поискаха разбивка на възнагражденията "човек по човек" заради данни от ректора проф. Анастас Герджиков, че допълнителните възнаграждения в СУ са 2 млн. лв. за 2016 г., при положение че за цели 7 г. преди това те са били в размер на 6.5 млн. лв. Заради забавянето на справката двамата студенти сезираха АДФИ и полицията, които започнаха проверки във висшето училище (резултатите се очакват в края на октомври). Междувременно исканата информация пристига при Георгиев и Радов, които виждат, че изплатените допълнителни възнаграждения за миналата година са доста повече - 19.5 млн. лв. За сравнение цялата държавна субсидия на СУ за м.г. е 48 млн. лв.

От цитираните данни става ясно, че най-големите пера, формиращи допълнителните възнаграждения, са тези за трудов стаж (6 млн. лв.) и за научни степени (4 млн. лв.). Значителна сума от близо 3 млн. лв. е платена по линия на "Вътрешни правила за работна заплата и КТД, работа със СУСИ (Система за управление на студентска информация), карти за Китен, увеличен размер на основната заплата, ДМС и други". Само по това перо един от зам.-ректорите например в получил над 12 хил. лв. към заплатата си, като общо допълнителните му възнаграждения възлизат на 42 хил. лв. на година.

От СУ излязоха с позиция, в която заявяват, че "твърденията, че допълнителните трудови възнаграждения в Софийския университет се раздават произволно, не съответстват на истината нито юридически, нито фактически". Оттам посочват, че в Софийския университет не се изплащат нито "бонуси", нито награди, нито допълнително материално стимулиране. "Брутната заплата на всеки се формира от основна заплата и допълнителни възнаграждения, които не се "раздават", а са дължими на основания, предвидени в Кодекса на труда, подзаконовите нормативни актове като наредбата за структурата на работната заплата, колективния трудов договор и вътрешните правила за работната заплата", посочват от СУ. Такива основания са придобитите образования и квалификации, трудов стаж, професионален опит, за нощен и извънреден труд, участие в проекти, ръководни функции и др.
--------------------------------------------------------------------
1/5 от европарите за регионите отиват за ремонт на 416 учебни заведения

Близо 624 млн. лв., или всеки пети лев от европарите за регионите до 2020 г. отиват за ремонт на детски градини, училища и университети. С тази сума ще бъдат санирани, обновени и модернизирани 416 учебни заведения, от които 13 университета и 403 училища в 72 общини в страната. В тях учат над 255 хил. деца и младежи, което прави инвестиция от по 2444 лв. на дете, пресметнаха от регионалното министерство.

"За първи път в този програмен период освен енергийна ефективност коментираме и по-съдържателни неща. 160 млн. лв. ще бъдат вложени в модернизирането на професионални гимназии, включително техническо оборудване, а над 45 млн. лв. - в развитието на спортна база", обясни регионалният министър Николай Нанков на церемонията по подписване на договорите вчера. Професионалните гимназии са подбрани според предлаганите от тях професионални направления с най-големи потребности за пазара на труда, коментира просветният министър Красимир Вълчев.

"Българинът прекланя глава с уважение на две места - в училището и църквата. Затова и правителството полага усилия да се ремонтират църквите, манастирите, училищата и детските градини", обобщи премиерът Бойко Борисов.

Парите се отпускат дни след като е започнала учебната година. Някои от проектите за ремонт вече са приключили, други се изпълняват сега, а трети щели да започнат до няколко седмици, обясниха от кабинета. За първи път в детски градини и училища са предвидени средства за ремонт на спортни площадки, салони и плувни басейни. "30% от българските училища са без спортни салони и следващите години от мандата ще изпълним специална програма, с която да решим този проблем", обясни и спортният министър Красен Кралев.
-------------------------------------------------------------------------
Касим Дал осъди МВР за незаконно подслушване

Основателят на Национална партия "Свобода и достойнство" (НПСД) и бивш зам.-председател на ДПС Касим Дал е осъдил МВР за незаконно подслушване, съобщи Медиапул. Софийският районен съд му е присъдил 3500 лв. обезщетение. Съдебното решение показва как след анонимен сигнал може да започне активно мероприятие, което да доведе до 4-месечно подслушване и следене на опозиционен политик, а покрай него и цялата реформаторска коалиция по това време.

На 2 октомври 2013 г., по времето на правителството на Пламен Орешарски, в МВР постъпва анонимен сигнал срещу Дал. В него се твърди, че на проведена в Турция среща е обсъдено и решено физическото ликвидиране на тогавашния лидер на ДПС Лютви Местан и депутата Делян Пеевски. Тогава Местан и Пеевски участват в управлението в коалиция с БСП.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев разпорежда проверка. Оперативно-издирвателните мероприятия не водят до нищо и се стига до прилагането на специални разузнавателни срещу Дал. Те са разрешени от Софийския градски съд. По това време шеф на съда е Владимира Янева, която бе осъдена за разрешаване на незаконни СРС-та по казуса "Червей". Подслушването и следенето на Дал е разрешено за 60 дни. През това време партията му става съучредител на Реформаторския блок. Така през телефона на Дал властите са можели да следят в реално време цялата активност на опозиционната коалиция.

Разрешението на съда за подслушването изтича на 21 януари 2014 г. Въпреки липсата на данни, които да потвърждават сигнала, полицията решава да не спира подслушването. До Софийския градски съд е пуснато ново искане за СРС, в което е спестено, че Дал вече е бил подслушван безрезултатно. Съдът дава разрешение за още 60 дни.
......................
ДЕЛА
В момента пред съдилищата висят 8 дела срещу държавата заради незаконно подслушване. Три от тях, сред които и това на Дал, са приключили на първа инстанция. Само пред Софийския градски съд висят искове за 200 000 лв. от потърпевши от незаконно подслушване.

СЕГА
5
Разни / Re: Лаптоп втора ръка
« Последна публикация от kameliqnikolaeva - Вчера в 19:58:39 »
Може да провериш и в https://ardes.bg/upotrebyavani-laptopi/laptopi-vtora-upotreba . Не съм си взимал втора ръка, но съм пазарувал доста от тях и съм доволен.
6
Разни / Re: Матрак
« Последна публикация от kameliqnikolaeva - Вчера в 18:17:47 »
Ние си взехме този матрак https://www.intermatrak.com/matratsi-paradise-cooler за спалнята. По-скъп е, но е невероятно удобен. Препоръчвам ви го.
7
Форум на хората с увреждания / Re: BG ПОЛИТИКА
« Последна публикация от Moderator Club - Вчера в 15:01:26 »
Пак скандал в парламента – обвиниха ДПС, че правило паметници на терористи

ДПС е правило паметници на терористи. Това беше най-скандалното изказване, дело на "Атака", по време на дебатите преди гласуването на първо четене на измененията в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица. Измененията бяха отхвърлени, като зад аргумента за терористите беше упоменато, че става въпрос за възпоменателни плочи на хора, съпричастни към атентата в гара Буново от 1985 година, когато загиват 7 души.

Искането на ДПС беше за 5% добавка към пенсията на "ранени с огнестрелно оръжие по време на митинги или групови протести от органите на Министерството на вътрешните работи". Според предложението, искане за такова обезщетение може да се подава в срок от две години.

Основният мотив от страна на ГЕРБ да не бъдат приети промените, предлагани от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ беше, че това навявало спомен как се плащало добавки към пенсиите на активни борци. ДПС е достатъчно богата партия, защо не помага на "своите хора", попита Красимир Велчев. Той каза и, че не е логично да се дават добавки, само защото някой е участвал в митинг, а още по-нелогично е такива добавки да има за "техните наследници". Велчев попита и защо ДПС не е действало с този закон, когато няколко пъти е било на власт в коалиционно управление, като определи това за лицемерие – защото ДПС влиза в коалиция с БСП, припомняйки прегръдката на Орлов мост между Сергей Станишев и Лютви Местан. Йордан Цонев отвърна, че въпросът е бил поставян, но коалиционните партньори не му обръщали внимание. За християнина всяко страдание е негово страдание, заключи известният с прякора си Ментата депутат от ДПС. Вие защо не подкрепихте арменския геноцид и декларацията ни за геноцида срещу българите в Османската империя, попита Искрен Веселинов от "Обединени патриоти".

Бившият социален министър и също депутат от ДПС Хасан Адемов контрира, че промените касаят всички български граждани, а не само българските турци. А Искрен Веселинов от обяви, че най-големите гори се намират в България, защото 49 години по-късно от тях продължавали да излизат активни борци, припомняйки стар виц. И попита какво става, ако пострадалият при сблъсък с МВР е пострадал, защото е нападнал полицай например с брадва.

Actualno.com
8
Форум на хората с увреждания / Re: Най-горещи СВЕТСКИ КЛЮКИ
« Последна публикация от Moderator Club - Вчера в 14:41:54 »
Йоко Захариев открадна гаджето на Деси Цонева

Йoĸo Зaxapиeв, ĸaĸтo e apтиcтичния пceвдoним нa пeвицaтa Йoaнa Зaxapиeвa, ce ypeди c нoв мъж.

Πeвицaтa e зaбъpcaлa гaджeтo нa Дecи Цoнeвa. Чe pecтopaнтьopa Гeopги Джaмoв и Йoĸo Зaxapиeв ca зaeднo, paзĸpивaт фaĸтитe. Двaмaтa билa зaeднo пo paзлични cвeтcĸи cъбития, ĸaĸтo иo в paзлични зaвeдeния.

Cпopeд ĸлюĸaтa в cвeтcĸoтo пpocтpaнcтвo бизнecмeнa вeчe ce e нaнecъл в жилищeтo нa пeвицaтa в ĸвapтaл „Лoзeнeц”. И oт няĸoлĸo мeceцa ca нoвaтa cвeтcĸa двoйĸa.

Бившият нa Дecи Цoнeвa e бpaт нa бизнecмeнa Димитъp Джaмoв.Cъщият e eĸc шeф нa Фeдepaциятa пo бopбa. Дpyгaтa вecт e, чe Гeopги Джaмoв e cтaнaл дядo. Heгoвaтa гoлямa дъщepя Инec гo e дapилa c внyчe. Tя poдилa oщe пpeз aпpил, нo бoгaтaшa cĸpил тaзи нoвинa. Toй нe иcĸaл дa мy ĸaзвaт дядo, зapaди ĸoeтo диpи нe oтишъл дa види бeбoĸa в poдилнoтo oтдeлeниe, пoтpeceни ca oчeвидци.hotnews.bg
9
„Хобитът“ стана на 80 години

Преди 80 години на 21 септември книгата "Хобитът" на известния британски писател Дж. Р. Р. Толкин е публикувана за първи път от издателство "Джордж Алън и Ънуин" с тираж 1500 екземпляра.

Всички илюстрации и карти в книгата са дело на Толкин. Тя получава положителни отзиви от критиката и първият тираж е разпродаден до декември същата година. Затова в края на 1937 г. излиза от печат втори тираж на книгата.

През 1951 г. тя е преиздадена, тъй като Толкин искал да я адаптира като предистория към трилогията "Властелинът на пръстените", над която работил от 1937 г. до 1949 г. Впоследствие книгата е преиздадена през 1966 г., 1978 г. и 1995 г.

"Хобитът" е първата от публикуваните книги на писателя, в които действието се развива в Средната земя - част от измисления от Толкин свят, населен с хора, хобити, гноми и елфи, орки и гоблини. Повечето от тези същества се срещат в западноевропейската митология и творбите на други писатели, но хобитите са измислени от Толкин.

Въпреки привичките на своя народ, главният герой Билбо Бегинс се отправя на дълго и изпълнено с опасности пътешествие в компанията на гноми, за да помогне да им бъдат върнати съкровища, които дракони са откраднали от тях.

Книгата, която първоначално била замислена като произведение за деца, станала много популярна сред читатели на различна възраст. Преведена е на над 40 езика. "Хобитът" е с важен принос за развитието на жанра фентъзи, а Толкин е повлиял върху творчеството на редица други писатели в същия жанр.

Книгите на Дж. Р. Р. Толкин стават класически образци в жанра фентъзи. Освен това Толкин създава няколко изкуствени езика, сред които куеня (език на висшите елфи), синдарин (език на сивите елфи), хуздул (таен език на гномите).

Вижте и няколко любопитни факта за хобитите:
- В средата на 19-и век думата "хобит" или "хобет" означава кошница за съхранение на семена за посев или мярка от 2,5 бушела (мярка за зърнени храни).
- В значението, използвано от Толкин, хобит е "строител на дупка" или "обитател на дупка".
- Хобит се използва и като прякор на изчезналия човешки вид Хомо флоресиенсис, останки от който са открити на индонезийския остров Флорес през 2003 г. Представителите на вида са били с ръст около 1 метър, необичайно малки глави и мозък с размер като този на шимпанзетата.
- В творбата на Толкин липсват женски персонажи. Единствената жена хобит, която се споменава, е Беладона Тук.
- Според писателя хобитите са били пристрастени към яденето на гъби.
- Хобитите на Толкин, наричани също полуръстове, са високи около 90 сантиметра и имат космати крака, но никога не си пускат бради.
- За първия филм от трилогията "Хобит" на новозеландския режисьор Питър Джаксън са изработени общо 263 бради.
- За изобилието от перуки в продукцията се е наложило да бъдат закупени 60-80 килограма косми от як - цялото налично по това време количество от продукта във Великобритания.
- Първото португалско издание на "Хобитът" е озаглавено "Гномът".

10
Форум на хората с увреждания / Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Последна публикация от Moderator Club - Вчера в 14:23:58 »
Център за безопасност на движението отвори врати в Сливен

11 СУ "К.Константинов" /Снимки: Дарик Сливен
С демонстрации по безопасност на движението и оказване на първа до лекарска помощ беше открита специализирана площадка към Центъра за по безопасност на движението по пътищата в Сливен. Полигонът е изграден в 11-то СУ "Константин Константинов".„С днешните демонстрации ще покажете на практика знанията и уменията в управлението на велосипеди, спазване правилата за движение по пътищата, които учите в часовете по безопасност на движението” заяви началникът на Регионалния инспекторат по образование Бисерка Василева. Предстои да бъдат изградени класни стаи за провеждане на тренинг занятия и тренажьори. В 11-то училище ще се обучават деца от четири години до 7-ми клас. Център за безопасност на движението ще бъде изграден и в Професионалната гимназия по механотехника.

Полигоните ще бъдат изградени по проект, като средствата на стойност близо 86 хиляди лева ще бъдат осигурени от министерството на образованието и науката.
----------------------------------------------------------------------------
1 септември – Ден без загинали на пътя

Засилено активно полицейско присъствие на пътя в Сливен в Деня без загинали на пътя. Полицаи с технически средства за контрол по автомагистралите, и главните пътни участъци, а в същото време и в районите с концентрация на ПТП ще следят на пътя . Полицейско присъствие ще има и в районите на пътни възли, кръстовища и участъци с временна организация на движението. Създадена е организация за подсигуряване на движението и недопускане на образуване на колони предвид предстоящите почивни дни от 22 до 24 септември.

За втора поредна година по предложение на Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL 21 септември е обявен за Европейски ден без загинали на пътя, който ще се проведе като полицейска операция под името EDWARD – European Day Without A Road Death. Институциите и партньорите подкрепящи инициативата на TISPOL са повече от 80 и сред тях са министерства, държавни агенции, областни администрации, общини, фондации, медии и др. Мотото на тазгодишната операция, посветена на Европейската седмица на мобилността (16-22 септември) е СПАСИ ЖИВОТ! и се подкрепя от Европейската комисия.

Благородната цел на организаторите е да се привлече вниманието на водачите да са по-внимателни на пътя и чрез споделената от всички нас отговорност и солидарност да се намали стряскащата статистиката за загинали хора по пътищата на Европа, както и в нашата страна. Включването на България в операцията е стъпка към намаляване броя на ранените и загиналите от инциденти на пътя и ще ни нареди до държавите запазили повече човешки животи! Нека заедно заявим своята съпричастност и ангажираност, популяризирайки 21 септември като Европейски ден без загинали на пътя!

Страници: [1] 2 3 4 ... 10