Автор Тема: Общински имоти и тяхното използване  (Прочетена 5153 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен admin

 • Администратор
 • Напредващ
 • *****
 • Публикации: 215
  • Профил
Общински имоти и тяхното използване

Неактивен Umeren

 • Младши
 • *
 • Публикации: 70
  • Профил
Re: Общински имоти и тяхното използване
« Отговор #1 -: 23.10.2012 19:27:10 »
Общинските имоти са най-сигурния актив, който общината държи. Като собственик на имоти Община Сливен е една от богатите общини в България. В края на Лечковото управление към тях бяха прибавени и военни имоти на  стойност над 100 милиона лева. Лошото е, че в период на криза или на неефективно управление от актив тези имоти могат да се превърнат в пасив, заради данъците и поддръжката, които са необходими за тях.
Време е всички общински активи да бъдат обследвани, класифицирани и съчетани по-между си, както и с останалите дадености и ресурси на общината.
Така от единични активи те могат да се превърнат в комплексни инвестиционни продукти, които да бъдат интересни за инвеститорите.
Именно разработването на няколко големи, възлови инвестиционни продукта може да доведе големи инвеститори в община Сливен, а не простото предлагане на активите на парче за продажба или под наем.
Да вземем за пример летище Бършен. Не е достатъчно на инвеститорите просто да предложиш летище – да го купят или да го ползват под наем. То трябва да е обвързано с доказани възможности за износ на селскостопанска продукция, например, за развитие на атрактивни спортове за любители на силни усещания, като парашутизъм, безмоторно летене, висш пилотаж и др. Между другото не толкова отдавна всичко това го имаше в Сливен. Към тези чисто туристически елементи могат да се добавят планински туризъм, селски туризъм, дегустация на вина в близки винарни и др. Това съвсем не е най-доброто, което може да се измисли, но е пример за подход към проблема. Този вече инвестиционен продукт би имал много по-висока цена и би бил интересен за инвеститорите. Благодарение на този подход градове като Каварна, Севлиево, Своге са успешни.
Този подход за реализиране на общинските имоти трябва да стане възможно най-скоро приоритет 1 на Общинското ръководство. От тук ще дойдат част от парите, толкова нужни на община Сливен.

Неактивен vass

 • Младши
 • *
 • Публикации: 68
  • Профил
Re: Общински имоти и тяхното използване
« Отговор #2 -: 19.11.2012 19:40:37 »
Да, имотите трябва да се използват умно, а не просто да се продадат или дадат под наем.

Неактивен Анализатора

 • Младши
 • *
 • Публикации: 87
  • Профил
Re: Общински имоти и тяхното използване
« Отговор #3 -: 27.11.2012 01:14:14 »
Управлението не е работа за прости хора.
От "цървул" "лачена обувка" за два дни не става. То затова е цървул. Възможни са известни метаморфози в преобразяването на цървула, но са необходими доста сериозни процедури, като някои са драстични по отношение на вродената му свобода и неподвластна на промени натура.
Необходими са значителен брой операции, като щавене, мокрене, опъване на рамка, обработка с различни химикали, стягане в калъп и после всичко отначало защото резултата е незадоволителен. После като започне да добива груби трандафорски форми ще му се наложи да понесе коване с най-различни пирони и клинци, боядисване и пр. и пр.
Аналогична е ситуацията с управниците на Сливен. Не може да имаме големи очаквания от представители на "цървулите" в общинския съвет и от кметската администрация.
Там всички са отишли с "мерака на чичо Денчо" - да крадат заемайки неподходящи за "големите" им способности длъжности.
В общината стават неща които се държат в дълбока тайна от обществеността на града.
Говори се за неписано правило, каквото и да искаш на направиш, за да успееш първо трябва да обезпечиш КМЕТската институция (разбирай особа) с най-малко 10% от инициативата си.
Поради тази причина, вероятно, всички търгове и конкурси са предварително продадени срещу кметската комисионна.
Всички говорят за прозрачност преди да влезнат във властта, а след като влезнат единственото наистина прозрачно нещо което се случва е да прозира кристално чисто, че нещата около далаверите им са много мътни.
Един цървул се обгражда с неговите си четки за лъскане и не допуска до грубата си свинска кожа какво да е, та ако ще да е най-мекото кадифено парцалче за лъскане ако ще трябва да му плаща дори някакви мижави стотинки.
Когато има такава политика в управлението не бива да се натоварваме със свръхочаквания.
Ще се опитам да оспоря твърдението на Umeren, че общинските имоти са най-сигурния актив на общината. Това е вярно само за едни - за тези които ще крадат "на всяка цена" от всеки и всичко до което се докоснат.
Най-сигурният актив на една държава или община са кадърните хора в нея.
Ако управлението на града не успява - значи управлението е некадърно и трябва да си отива. Това обаче не е практика в нашата родина. Практиката е кадърния да се спасява сам напускайки мястото където не искат да се възползват подобаващо от кадърността му.
Какво прави сегашното ръководство? То заменя истинските стойности с фалшиви, профанизирани сурогати. Някои клакьорски медии като кресливи жаби набиват в главите на хората измислените псевдо-стойности. Смешно звучи, но резултатът като цяло е поразяващ. Вчера съобщават за протест на група архитекти в София, за това, че от няколко години няма нито един проведен конкурс, че всичко е предварително продадено и затова като гъби след дъжд никнат все по-грозни и безсмислени сгради в София.
Кога ще излезнат на протест строителите? И там има конкурси и търгове и нещата са ужасяващо неспасяеми.
Често се дават за пример Каварна и Севлиево. Там Кметовете са ръководители със сърце и душа. Те не са цървули.
Мечтая за денят в който някой правнук да каже: "Ей доживяхме да видим на живо завета на дядо ни - да ни управлява "лачена обувка".
Имотите на Сливен не са на стойност 100млн. Те струват толкова колкото струват избирателите в града. Това са взаимно свързани величини. Прост народ - слаба държава - евтини имоти без почти никаква стойност. Умен народ - още по-умни ръководители - висок стандарт на живота - безценни имоти.
Преди да се захване с рекламиране на туристическия продукт предлаган от общината, кмета трябва да положи неимоверни усилия този продукт да се случи.
Действителността обаче е коренно различна.
Когато обявиш шумно в медиите че "лайното е кебапче" ще постигнеш краткотраен успех от рода на "юруш на кебапчетата", след който "успех" следва невъзвратимо свободно падане в реалната действителност.
Приоритет на Сливен трябва да станат умно и задълбочено разработени проекти. Не от дежурната фирма на кмета, оная която прави проектите на всички общини, защото всяка община си има регионални особености и местните експерти най-добре знаят собствената си територия и съграждани с техните нужди и възможности.
Бих искал този ми анализ (пост) някой да го достави до височайшия кмет на Сливен и да му го прочете в случай на неграмотност. Напълно съзнавам, че ще му се вдигне кръвното на генерала (всъщност той вече не е генерал, а най-обикновен прост кмет - нямам впредвид неук човек, а обикновен). Как смее някой да дръзва да си мисли, че може хипотетично да си представи, че кмета няма ореол като на свети Петър. Свети Никола Чудотворец има, но все още е празно мястото в храма на сливенските светии за Свети Кольо, ако вземе, че стане чудо някакво.
Най-голямото чудо което може да се случи е кмета да наложи нови порядки в управлението - да разкара всички наобиколили го некадърници - юристи, заместници, началници на отдели - до последния некадърен обикновен прост служител. Да престане да мисли за комисионни, че се нагледахме на такива. Ако му се вижда малка кметската заплата - да напусне и да се захване с някакъв бизнес, ако е толкова кадърен за нещо. Ако заплатата му е достатъчна да спре да толерира изпълнението на обществени поръчки от подставени фирми.
Докато чакаме чудото да се случи, младите да си стягат куфарите и дим да ги няма. И да не пращат пари обратно към България, ако искат да й помогнат. Тези пари се връщат отново в мутрификаторите по схемата: - пари - стоки - ДДС - Бюджет - Обществени поръчки - наш човек с комисионни. Дъртите все някак ще оцелеят, ако пък вземат да си отиват от тоя свя от глад и студ и болести, то ще е със спокойствието, че всичко е в името на един по-добър живот в отвъдното.
 

Неактивен Diado_koleda

 • Младши
 • *
 • Публикации: 193
  • Профил
Re: Общински имоти и тяхното използване
« Отговор #4 -: 27.11.2012 02:24:31 »
Скоро не бях чел такъв отличен коментар.
Поздравявам те !!!
Loading...

Неактивен Umeren

 • Младши
 • *
 • Публикации: 70
  • Профил
Re: Общински имоти и тяхното използване
« Отговор #5 -: 27.11.2012 20:14:18 »
И аз съм съгласен с коментара. Браво!

Неактивен Umeren

 • Младши
 • *
 • Публикации: 70
  • Профил
Питане за общинска къща
« Отговор #6 -: 14.12.2012 14:51:16 »
Общинската къща северно от паметника на Панайот Хитов oт около година е празна. Тогава бяха изгонени предишните наематели роми. После постепенно всичко каквото става за крадене бе откраднато от нея. През лятото бе ремонтиран покрива. И толкова...
В момента там е в процес на нанасяне ромско семейство, което твърди, че е законно изпратено от общината.
Чудя се на тази странна ситуация:
Ако ромите са изпратени законно, как Общината може да настани хора да живеят в къща без вода, без електричество, без врати и прозорци даже?
Ако не е законно, как общината следи имотите си и се грижи за тяхното опазване?
Защо беше допуснато този имот да изпадне в окаяното състояние, в което е в момента, та чак това да започнат ремонтите му?
Толкова ли много празни къщи има общината, че да стоят неизползвани?« Последна редакция: 14.12.2012 16:12:41 от Umeren »

Неактивен buden

 • Нов
 • Публикации: 49
  • Профил
Явно това не е изолиран случай,  защото точно до тази къща имаше още една. Отчуждиха я, пратиха хората насилствено в гетата на Сини камъни и Българка и после пуснаха цигани да живеят там. Не след дълго от нея не остана камък върху камък. Явно и тази е на път да бъде ограбена и разрушена.
Терена ще се разчисти и ще се продаде! На кой ли?
 Ще видим!