Автор Тема: Вести от общината: Канализацията по ИСПА е негодна за експлоатация и др.  (Прочетена 1162 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11631
 • Пол: Мъж
  • Профил
Вести от общината: Канализацията по ИСПА е негодна за експлоатация и др.

Канализацията, чието изграждане е започнало през 2009 г. по програма ИСПА и ОП „Околна среда” е негодна за въвеждане в експлоатация. Това е заключението на фирмата „ВиК инфраструктурно проектиране” – Бургас, на която община Сливен възложи да направи обследване. До момента специалистите са успели да завършат обследването само на един километър от изградените общо 7 - 5.5 километра, финансирани по пред присъединителната програма ИСПА и 1.5 километра по ОП „Околна среда”. Обследваните участъци с обща дължина от един километър са по булевардите „Хаджи Димитър” и „Цар Симеон”, където се намират главните колектори и където трябва да бъде заустена и канализацията по новия проект за водния цикъл на Сливен.

Това стана ясно на пресконференция на общинското ръководство днес, в която участваха и управителят на „ВиК инфраструктурно проектиране” инж. Димитър Костов и проектантът на Интегрирания проект за водния цикъл на Сливен инж. Трайчо Николов.

На много участъци тръбите са компрометирани. Открит е около 30-сантиметров бетонов блок по бул. „Цар Освободител”. Фрапиращо е заустването на тръба-отклонение в стъклопластова тръба, което противоречи на проекта. Този вид връзки са недопустими, тъй като се нарушава якостта на тръбата. Заустването на тръбите към сградите противоречи на проекта и е предпоставка за аварии. Това са част от заключенията на „ВиК инфраструктурно проектиране”. Според Димитър Костов обследването е направено с една от най-добрите техники за видео наблюдение - робот – трактор, на който е монтирана видеокамера. Почистването на каналите също е извършено с едни от най-добрите машини.

„Констатирано е наличието на много чакъл в тръбите и около тях, попаднали там по време на изпълнението на проекта” , коментира още Костов. Изпълнители на строителството са ДЗЗД „Хидросистеми” в която съдружници са „Булгейт” ЕООД и „Хохтииф Канстръкшън” Германия.

Техническото обяснение за деформацията на тръбите е, че то се е получило в резултат на неправилно засипване с неподходящи материали. Констатирани са дупки, пукнатини по тръбите и камъни.

„Става дума за неправилно полагане или за некачествени тръби. Не е спазено проектантското решение за изграждане на шахтите. Те не са в параметри, които позволяват в тях да се работи спокойно. Всички дъждоприемници са компрометирани и от тях влиза чакъл в тръбите”.

От обследвания един километър са установени три качествени участъка, които съставляват около 10%, докато всички останали участъци имат нужда от реконструкция.

Кметът Кольо Милев посочи, че до момента специалистите не са обследвали трасето в по-голям обем, тъй като са срещнали проблеми с разминавания в наклоните, запушване на тръби, изградени шахти, които не са по предварителния проект.

До момента са изразходвани 6 000 лева за почистването на един километър от канализацията и близо 2000 лева за обследването й. Обследването е много прецизно и предоставя пълната информация за отклонения и за нуждата от подмяната на тръбите. За останалите 6 км. ще са необходими още до 6 седмици работа, в случай че тръбите са много затлачени, както при първия километър от обследването.

„Общината продължава с почистването и обследването на изградените тръби за канализация”, каза заместник - кметът по строителството Иван Манчев.

През тази и следващата година всички шахти и дъждоприемниците ще се реконструират допълнително, както и връзките и отклонения към домакинствата. Това трябва да стане заедно с новия проект за водния цикъл, чието свързване ще стане с изграденото до момента. „На някой места ще има смяна на тръби”, каза кметът.

Той поиска от проектантите становище за съществуващото положение и стъпките, които трябва да се предприема, за да може канализацията да работи.

Главният проектант на интегрирания проект за воден цикъл Трайчо Николов обясни, че това, което е изпълнено отговаря на проекта само като трасета, но не и като коти на изпълнение, както и като ревизионни шахти и детайли.

„Диаметрите на тръбите са спазени по проект, но това не е моят проект, каза инж. Николов. По думите му е необходим проект за реконструкция на изградената до момента канализация и за неговата реализация ще са необходими около 3 милиона лева.

От констатациите на проектанта и от видео наблюдението става ясно, че голяма част от канализационната мрежа, изпълнена с финансиране по ИСПА трябва да се извади и положи наново, а да останат само годните участъци.

Инж. Трайчо Николов очерта пътя за продължаване на строителството:
Първата стъпка е да се почисти от затлачвания изградената и спряна с акт 10 канализация, като преди това се пренасочи цялата вода към приемниците.

На свой ред това трябва да се съобрази с новото строителство Ще се акцентира върху главния колектор 1, който тръгва от бул. „Хаджи Димитър”, преминава покрай хотел „Сливен”, по поречието на река „Асеновска” и до разклона за пътя към град Елена. Този участък трябва да се доведе до готовност за приемане. Той представлява 4 км канализация.

Втората стъпка след почистването е да се направи проект за реконструкция на ново изградената канализация до момента и да се обяви обществена поръчка за ново строителство.

„Надявам се, че самото строителство ще се осъществява паралелно, за може целият процес да завърши успешно. Ако не се направи едното ще се загубят средства по второто финансиране по водния цикъл”, каза инж. Николов.

На въпрос кога е забелязал, че има некачествено изпълнение за това, Николов отговори, че два месеца след началото през септември 2009 г. е уведомил писмено общината. Според него строителният надзор ДЗЗД „Ептиса контролс” носи отговорност за всички процеси. Голяма част от грешките на строителите са извършени, когато комисията по установяване на нередностите вече е работила.
.............................................
Сливен взе трета награда в конкурса „Общините за развитие на туризма”
Община Сливен получи трета награда от конкурса „Общините за развитие на туризма”, проведен под егидата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, съобщи заместник - кметът Румен Стоилов.

Наградите са раздадени в Пловдив по време на честванията на Международния ден на туризма 27 септември. Общината е отличена в категорията „Общини областни центрове”, в която първите две места са за Велико Търново и Добрич.

Паралелно с това грамоти за принос в съхраняването на българските традиции в областта на туризма получиха Регионалният исторически музей в Сливен, Ансамбълът за народни песни и танци – Сливен и транспортната фирма „Глобус S”.

„Конкурсът се провежда за първа година и неговата цел е да отличава ежегодно всички общини, които дават национален принос за развитието на туризма”, каза Стоилов.

По думите на кмета Кольо Милев заслугата за тази награда е най-вече на служителите на общинската администрация и на екипа на Румен Стоилов. Той благодари и на общините Твърдица и Котел, с които беше разработен съвместния проект „Регион Сливен – кръстопът на традиции, култури и епохи”.
.................................................
РАО „Тракия” отбеляза 15 години от учредяването си
15 години от създаването си отбеляза Регионална асоциация на общините „Тракия”, чийто председател е кметът на Сливен Кольо Милев. На тържественото заседание Асоциацията присъстваха кметове и представители на тракийските общини. Участие взе и началникът на Югоизточен регион Бургас към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) Николай Николов.

Пред представителите на местната власт експерти от МРРБ представиха две стратегии . за иновации и добро управление на местно ниво и Национална стратегия за регионално развитие на Република България за периода 2012-2022.

„Работим в добра координация с експертите от МРРБ и всички наши проекти се съгласуват с отдел „Югоизточен регион Бургас”, каза кметът на Сливен.

СЕДМИЦА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Umeren

 • Младши
 • *
 • Публикации: 70
  • Профил


Във връзка с разпространена подвеждаща  информация от Община Сливен , относно строителството на Канализацията по ИСПА и публикации  в Медиите от 01.10.2012 г.

1.   При строежа на канализацията са използвани само и единствено материали с надлежно издадени сертификати за качество. На извършеният обратен насип са правени проби на зърнометрия, влагоабсорбиране и натискова плоча. Всичките отговарят напълно на техническата спецификация към проекта. Има издадени надлежни протоколи и сертификати удостоверяващи тези дейности и материали.

2.   Възмутени сме как група хора твърдят каквито и да било факти, относно дейностите извършени по време на строителството, и да правят изводи. Като най-фрапантно е да се твърди, че по време на строителството в новоизградената канализация има наноси от камъни и други строителни и инертни материали. В тази връзка искаме да съобщим, че дъждоприливника /шахта № 4 на главен клон 1 /намиращ се точно пред „Тернопол” / не бе изграден от нашето дружество. Същият е изграден от Фирма, на която е Възложено от Община Сливен през 2011 г., и не бе построен в продължение на близо 2 години. Което само по себе си е предпоставка за навлизане на всякакъв вид материали в новоизградената канализация. Същото се отнася и за дъждоприливната шахта пред магазин Универмаг, като по него са извършвани дейности от други фирми след нашето отстраняване от строителната площадка. Не на последно място е факта, че след нашето строителство на строителната площадка са допуснати други фирми „Ружа” ООД; „Промишлено Газоснабдяване” ООД; „Билдинг” ЕООД; „Гради” ЕООД; „Биндер” АД; „ВиК” – Сливен; „Пътно поддържане” Сливен и др. да извършват строителни дейности по трасето на новоизградената канализация и са извършвали дейности свързани с нея. За същите обстоятелства е сигнализирана Окръжна прокуратура и РДНСК  гр. Сливен. В тази насока искаме да стане ясно, че каквито и да било дейности свързани със строителството на канализацията след нашето напускане на обекта не са консултирани с нас или с когото и да било. Няма издаване на акт 11 от ЗУТ за отмразяване на строителната площадка, а в същото време са извършвани строително монтажни работи по конкретният Обект, за които не е ясно от какъв тип и от какво естество са били, тъй като за тях няма издавани каквито и да било строителни книжа. Не на последно място е и факта, че голяма част от изградените дъждоприемни и контролни  шахти и в момента са отворени. Също така новоизградената канализация е заустена в съществуващи стари канализации които съдържат огромни количества отпадъци от всякакъв вид.

3.   Друг основен момент е факта, че въпреки новоизградената и незавършена канализация тя се експлоатира по предназначение още от началото на 2010 година. В следствие е безсмислено да се правят каквито и да било изводи в последствие относно нейното приемане съгласно ЗУТ. Ние като изпълнител сме участвали в съставянето на акт 10 /ЗУТ/ за спиране/ замразяване на строителният Обект. Не е ясно защо канализацията е експлоатирана в този период от Възложителя – Община Сливен, след като за нея няма издаден акт за въвеждане в експлоатация. В тази връзка искаме да Ви съобщим, че съгласно меморандума подписан от Община Сливен и МОСВ за изпълнението на водният цикъл на гр. Сливен  е включена клауза която много ясно казва, че при експлоатирането без издаден акт за въвеждане в експлоатация на канализацията, същата се приема без забележка от страна на Възложителя – Община Сливен и се счита, че същата се приема като извършена без забележки от датата на започване на експлоатацията и . Тоест от началото на 2010 година.

4.   Не на последно място сме силно Възмутени от думите на Г-н Трайчо Николов, който твърди, че ремонта на тази еднокилометрова отсечка са необходими 3 милиона лева. Искаме да стане ясно, че строителството на тази отсечка струва приблизително 1 700 000.00 лева. Като в това са включени всички необходими разходи по строителството на този участък заедно с асфалта. /данните са по спечеленият търг от ДЗЗД „Хидросистеми”/ Тук се появява и големият въпрос: Как може строителството на нова канализация в обследвания участък да струва 1 700 000.00 лева, а за нейната реконструкция да са необходими 3 000 000.00 лева. Също така, до колкото ни е известно, фирмата която е извършвала така нареченото видео наблюдение беше част от дружество, което участваше в Консорциум с Васил Божков срещу  ДЗЗД „ХИДРОСИСТЕМИ’ в Обществената поръчка за изпълнител на строителството на водният цикъл на гр. Сливен. Съответно тази фирма, извършваща изследването се явява конкурентна спрямо нас и не може да се очаква обективност от нейна страна.

5.   На последно място искаме да информираме всички граждани на гр. Сливен, че ние като строители сме спазвали всички законови уредби по време на строителството на канализационната мрежа на града ни. Съставяни са всички необходими актове по време на строителството и те несъмнено отговарят на техническата спецификация на Обекта и на проекта. Спазени са и договорите за строителство, в частно и ФИДИК.  По време на строителството а и след това в указаният законов срок нямаме съобщения за дефекти по строителството нито от Надзора на обекта нито от Възложителя ни – Община Сливен. Въпреки че Община Сливен е загубила тези си права след неправомерното ни отстраняване от строителната площадка, ние бяхме в готовност да отстраним каквито и да било грешки /стига да бе имало констатирани такива, но такива не бяха констатирани/ по строителството причинени от нас за наше сметка за да покажем, че сме дружество с отговорности и дълг. Все пак ние като изпълнител не можем да носим вина за действието или бездействието на Възложителя – Община Сливен, след като на строителната площадка са допуснати седем други посочени по-горе  дружества да извършват дейности по строителство без необходимите за това строителни книжа, без строителен надзор и без да става много ясно какви дейности са извършвани в периода от 2010 до 2012 година. Тези факти са потвърдени и от компетентният съд, произнесъл се в полза на ДЗЗД „ХИДРОСИСТЕМИ” в частност и „БУЛ ГЕЙТ” ЕООД.
« Последна редакция: 02.10.2012 16:31:59 от Umeren »