Автор Тема: Специално меню за паметта  (Прочетена 2028 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен buden

  • Нов
  • Публикации: 49
    • Профил

Все по-често използваме, а и чуваме от околните, фразата: „На езика ми е и не мога да се сетя…”. Отдавна е доказано, че тези пукнатини в паметта ни се дължат до голяма степен на напрегнатия живот, който водим. Но за нормалното функциониране на клетките на главния мозък не е достатъчен нормален и спокоен ежедневен ритъм, а са необходими и някои съвсем конкретни вещества – холин, желязо и витамини от групата В, особено В3. Къде ще ги открием в най-голямо количество?

Черен хайвер

Той е източник на холин. Попадайки в мозъка, това вещество се преобразува в ацетилхолин, невромедиатор, предаващ информация от клетка към клетка. Освен това в черния хайвер се съдържат почти всички известни микроелементи – калций, калий, магнезий, натрий, желязо, манган. Скъпият хранителен продукт е богат и на витамини – А, В, D и С. Дори да можете да си позволите обаче да хапвате черен хайвер всеки ден, не бива да правите това, защото в него има доста пурини – източници на пикочна киселина и виновници за образуване на камъни в бъбреците. Пурините провокират и подаграта.

Кокоши яйца

Те също съдържат много холин, както и лецитин, помагащ за извеждането от организма на лошия холестерол. Яйцата са богати още на витамини (А, В, D, Е) и микроелементи (фосфор, калций, магнезий, калий, натрий, сяра). Освен това едно прясно яйце на ден удовлетворява на 100% денонощната потребност на организма от витамин В12. Според последни научни изследвания дефицитът на този витамин може да доведе до депресия и загиване на нервни клетки.

Печурки

Те са богати на цинк, барий, магнезий, молибден, олово, йод и витамините А и В3, участващи в образуването на допамин. Именно от неговото количество зависи нашата способност да запаметяваме, да се обучаваме и да концентрираме вниманието си. Освен това доказано е, че печурките потискат развитието на раковите образувания и съдържат вещества, разрушаващи холестериновите плаки.

Зелени ябълки

Те са склад на желязо, необходимо за насищането на мозъка с кислород. В ябълките има и много витамини (С, В1, В2, В3, В6, В9, Р, Е), глюкоза, целулоза, пектинови и дъбилни вещества, минерални соли, фитонциди и ефирни масла. Плодовете са полезни не само за добрата памет, а и при артрит, подагра, малокръвие, сърдечно-съдови заболявания, хипертония, атеросклероза, заболявания на черния дроб, бъбреците и пикочния мехур.

Грозде

То съдържа всички витамини от групата В, които са необходими за доброто функциониране на клетките не само на мозъка, но и на целия организъм. Витамините от тази група са изключително важни за хората, които водят активен начин на живот, защото участват в тъканното дишане и получаването на енергия, стимулираща умствената дейност. Гроздето е богато още на фолиева киселина, витамините К и Р, активизира кръвообразуването, затова специалистите го препоръчват при малокръвие.

Ягоди и боровинки

Те помагат за изработването на допамин. А в ягодите се съдържа и веществото физетин, което подобрява функциите на мозъка и предпазва клетките от дегенерация. Учените възнамеряват да използват това вещество при разработване на лекарство срещу болестта на Алцхаймер. Тези плодове ни защитават и от сърдечно-съдови проблеми, язва и болести на пикочния мехур.

Тиквени семки

Съдържат витамин В3 и желязо. Те са необходими при дефицит на фосфор, магнезий, манган, желязо, цинк, селен. Тиквените семки доказано подобряват паметта. Те са полезни особено за силния пол, защото народната медицина отдавна ги препоръчва за профилактика на простатит.

Източник: MEDICINE.BG
« Последна редакция: 19.10.2012 15:42:38 от buden »

Неактивен d_bozhkov

  • Младши
  • *
  • Публикации: 65
    • Профил
    • http://www.dbozhkov-bg.narod.ru
Re: Специално меню за паметта
« Отговор #1 -: 10.11.2012 09:40:12 »
Абе с каквато и храна да се храним годинките си оказват думата.
 ;D ;D ;D
Напоследък и аз все повече се усещам ,че зациклям понякога !
Моята рецепта  е 100 тина грама чист алкохол. ;D
Тогава така ми се развързва езика ,че думите сами напират да излизат през устата ми .
По тази рецепта си взех и доста от изпитите в ТУ -то.
Удряхме с колеги по една водка в кварталната кръчма и на изпита бях пушка.Спомнях си феноменална точност думи и изрази изречени от самите преподаватели по време на лекция , с което ги впечатлявах.Установих даже ,че доста от преподавателите харесват ,когато си служиш с техния език и начин на изразяване.

Метода има няколко недостатъка само .
 1. Опасност от предозиране ! ;D

    Тогава става страшно !
2. Издаващия дъх .Едно ментово бонбонче или миризлива дъвка вършат работа в случая  ;)

В Психологията имаше термин за това ."Заключване на паметта" ,ама съм забравил вече как се наричаше.
И все пак при човешкия мозък това е полезна способност.Забравянето е един вид изтриване на ненужната информация. Разглеждам го просто като един Хард Диск на компютър ,който ако не се почиства от време на време просто блокира,затова че не се безпокоя от Забравянето.Важно е да не се забравят важните неща !
Ето това е най-скъпото ,което имам !
www.bozhidar.narod.ru