Автор Тема: Livenews продължава разследването на Кольо Милев  (Прочетена 3914 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен buden

  • Нов
  • Публикации: 49
    • Профил
Кольо Милев плаща дълг към скандалната сливенска фирма като продава общински имот без решение на Общинския съвет - с такова подзаглавие излизa интернет изданието LIVENEWS. Репортерите на медията започнаха поредица, посветена на сливенския кмет Кольо Милев. Вчера излязоха със заглавие: КМЕТЪТ НА СЛИВЕН В ДАЛАВЕРИ ЗА МИЛИОНИ

Днес разследването продължава. Изданието пише:

Разследването на LIVENEWS за данни за злоупотреби с обществени поръчки и отклоняваване на милиони от бюджета на Община Сливен срещу кмета на града под Сините камъни Кольо Милев, продължава.
В първата част на разследването ви показахме как Милев сключва неправомерно договор за депониране на отпадъци в село Сотиря с дружество, което няма лиценз и необходимата строителна категория, и което е създадено няколко дни преди сключване на контракта. Разказахме ви и как на своя глава кметът без решение на Общинския съвет решава да се отпуснат 220 000 лева за изграждане на улица... пред блока на градоначалника в квартал „Сините камъни“.

И още. Разкрихме как Кольо Милев взима решение да се платят 220 000 лв. на приближена до него фирма за асфалтиране на булевард „Хаджи Димитър“ в града при положение, че вече са дадени авансово 900 000 лв, на друга фирма, която да извърши същия проект.

Във втората част на нашето разследване ще ви разкажем как кметът на Сливен се забърква в далавера със скандалната фирма „Биндер“ АД, както и колко пари са хвърлени на журналисти и консултанти, за да лъскат имиджа на общината.
В близост до община Сливен, в центъра на града се изгражда ново кръгово кръстовище. Проектът се изпълнява от добилата скандална слава фирма „Биндер“ АД на брата на бившия шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“ Веселин Георгиев.
Според група общински съветници и граждани, които сигнализираха LIVENEWS за нередности около поръчката, са налице огромни финансови и строителни злоупотреби.
Признава се и се плащат извършени строителни дейности въпреки констатирани нередности и злоупотреби от временна комисия към Общинския съвет в Сливен с председател Иван Андреев, които са описани в два негови доклада.

Това обаче не е всичко. Оформя се абсолютно незаконно продажба на общинска собственост срещу дълг, което е в пълен разрез с решението на местния парламент в града на 100-те войводи за провеждане на търг с явно наддаване по Закона за търговете.

В случая, без внесен депозит за участие в търг и в разрез със своята заповед, кметът на Сливен Кольо Милев прави сделка – прехвърля имота на фирми, без в общината да постъпят средства от депозита и изплащането на съответния имот.
По заповед на градоначалника се оформя плащане с дълг на община Сливен към фирма „Инмат“ ООД, на която по-късно „спечелилата“ фирма плаща за обекта.

Изникват обаче следните въпроси:
- къде е решението на общинския съвет за извършване на „Соапова“ (дълг срещу собственост) сделка на стойност над 2.400 млн. лева за имот от 18 декара в сливенския квартал „Дружба“?
- защо по предложение на кмета и неговия заместник Румен Андонов именно същият парцел е окрупнен и цената му е понижена, и то именно заради този конкретен инвеститор, който не е внесъл нито лев в общинската хазна, а е насочен да плати на фирма „Инмат“ ОДД?
- как е изповядана сделката и с какви правомощия, и дали са нарушени Законът за търговете и Наказателния кодекс?
- как при запорирани сметки на общината са изплатени 200 000 лв. на „Биндер“ АД за строително-монтажни работи по изграждането на кръговото кръстовище в Сливен?
- как е възможно да се плаща цена от 240 до 400 лв. за квадратен метър асфалт за същото кръгово движение, а за изграждане на магистрала „Хемус“ да се дават по 150 лв. на кв.м., както разкри пред LIVENEWS общинският съветник Андрей Андреев?
Това обаче, оказва се, съвсем не е всичко. Създадена е временна комисия в местния парламент, която да ревизира сделките и финансовите потоци на община Сливен от встъпването в длъжност на сегашния кмет Кольо Милев до ден днешен. „Оставаме напълно изумени от корупционните размери на сключени и изплатени огромни суми, без задължителното решение на общинския съвет и без да са включени в одобрените капиталова и инвестиционна програма на общината“, се казва в сигнала до главния прокурор и директорите на ДАНС и БОРКОР на общинските съветници.
В комисията е получена справка за сключени договори в периода от 8 ноември 2011 г. до 31 август 2012 г. Според данните в нея са сключени 13 „консултантски“ договори за 430 000 лева. Не става ясно кои са тези 13 консултанти, получили парите, както и какви точно консултации са извършвали и за какви суми.
Впечатление прави, че община Сливен е сключила 13 „медийни“ договора за 124 000 лева. Остават без отговор въпросите кои са медиите, получили парите. Не се знае по колко са взели и срещу какви медийни услуги.
И още. Общината е сключила 69 договора за „услуги“ за 3.167 млн. лева. Без отговор остават въпросите какви точно услуги са правени по тези договори и защо при наличие на немалко общински служители се поръчват и плащат без одобрение от общинския съвет външни услуги, които не са строително-ремонтни.

Източник: http://vagabont.sliven.net/i

Неактивен misho

  • Нов
  • Публикации: 31
    • Профил
От месеци темата Мегаскандал "Хохегер" 2 в Сливен е ТОП тема в livenews.bg в "най-четени". Четена е от много хиляди читатели. Има дестки коментари по групираните в едно 6 публикации. Дори темите за Бойко Борисов и правителството не издържат конкуренцията на Кольо Милев.
http://livenews.bg/Megaskandal-Hoheger-2-v-Sliven-38661