Автор Тема: Кисело зеле  (Прочетена 38881 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен vaniapetrova

  • Нов
  • Публикации: 6
    • Профил
Кисело зеле
« -: 22.10.2012 15:24:20 »
Как се прави кисело зеле?
Кой може да предложи добра рецепта?


Неактивен Петър Василев

  • Напредващ
  • **
  • Публикации: 232
    • Профил
Re: Кисело зеле
« Отговор #1 -: 23.10.2012 17:15:05 »
В двете книги на Смолницка за консервирани храни има много и различни рецепти за кисело зеле.
Няма ли кой да сподели сливенска рецепта?

Неактивен d_bozhkov

  • Младши
  • *
  • Публикации: 65
    • Профил
    • http://www.dbozhkov-bg.narod.ru
Re: Кисело зеле
« Отговор #2 -: 23.10.2012 20:06:50 »
Има много рецепти за зеле.
Всеки си е разработил негова си рецепта и си приготвя мнението си по нея.
Затова  не искам да налагам мнение ,а по скоро ще споделя как приготвям моето.
Вече от 4 години си  го приготвям сам и съм доволен от качеството му.

Та приготвянето на зелето става от избора му.
Тъй като го купувам от пазара гледам листата му .Трябва да са свити.Също се гледа и кочана ,ако е прояден , значи и вътре зелката я проядена.

След като се купи зелето добре е да постои 2-3 дена преди да започне да се пълни в бидона.
Ако искаме зелевата чорба да придобие червен цвят може да закупите и 2-3 червени зелки.
Ще ни е необходимо още един кочан царевица,една дюля и корен от хардал.
Кочана царевица служи за по бърза ферментация или ....и аз не знам защо.
Дюлята и хардала май бяха за стегнатостта.
Хардала го настъргвам и се слагам  в тензух .Дюлята нарязана на парчета също .Царевицата може и така.Тия неща се вадят след вкисването на зелето.
Преди да започна да поставям зелето в бидона поставям една тръба около половин цол с  пробити дупчици в долния край .Отрязвам горния край на тръбата малко над нивото на солената вода ,но така че да мога да затворя капака на бидона и започвам да редя зелките около нея.После тая тръба ми служи за по лесно притакане на зелето .В нея пускам малко маркуче (или шлауфка ) и чрез засмукване и в кофата или който има по здрав гръден кош чрез продухване става протаването през първите дни.
Изрязвам кочана на зелките и поставям по една лъжичка сол вътре на мястото на кочана, след  което ги нареждам с кочана на горе.Някои правят сряз на кръст.
Лично аз не го правя .Въпрос на лично мнение.

А да щях да забравя .Съотношението е долу горе на 10 литра вода 0,400грама сол.
Накрая зелето  притискам с дървен кръст и речни камъни.

Това е.
Трябва да се гледа температурата да не е над 10 градуса за да не вкисне.
Затова мисля че е рано още в тези горещини за приготвяне на зелето.По принцип се налага ноември месец и за Коледа е готово !
Успех
Ще се радвам ,ако съм бил полезен !
Ето това е най-скъпото ,което имам !
www.bozhidar.narod.ru

Неактивен dimo

  • Нов
  • Публикации: 2
    • Профил
Кисело зеле с естествени консерванти
« Отговор #3 -: 09.11.2012 21:00:04 »
Много хубава рецепта! Пожелавам ти хубаво кисело зеле!
 :)
Ето още една:
За бидон 100 л с канела.
На дъното слагам - 2 царевични кочана или 1 кг ечмик, загънат в тензух, или тензухена торбичка, за да не се разсипе, 2 дюли, срязани на 4, 4 ароматни ябълки, срязани на 4, 2 шепи листа от вишни и от дюли, загънати в тензух за да не задръстят чучура на канелата, 100 г хрян разцепен на тънки ивици, 1 супена лъжица синапено семе (хардал), също загънат в тензух, за да не се разсипе.
Купувам средни по големина зелки, оставям ги преди това да престоят 2-3 дни, обелвам ги, цепвам кочана на кръст и ги редя плътно с кочана надолу. Празните места уплътнявам с резени зелки (обикновено режа зелките за пълнеж на 4).
Напълвам бидона до около 25-30 см под гърлото. Поставям върху зелето оплетен венец от измити лозови пръчки, които може да имат и листа. Отгоре поставям като диаметри дъбови или други пръчки и затискам с 1-2 добре измити речни камъка.
Заливам с вода - събира 60-70 литра, по следния начин. Слагам в кофата за вода около 1.8 кг морска сол (така зелето не става много солено), напълвам я с вода и разбърквам. После изливам водата в бидона, като внимавам неразтворената сол да остане в кофата. Повтарям действието. До 6, 7 кофа солта се е разтворила на цяло.
Оставям 2-3 пръста въздух и затварям с капака.
Претачам всеки ден по 50 литра (5 кофи) от сока.
На 14-и ден изтисквам 3 лимона и ги слагам с кората в зелето . Претакам през 2-3 дни. Почиствам зелето от бялото образувание, като пяна.
В зависимост от времето зелето е готово след 21-25,6 дни.
Така сокът става резлив и много хубав за пиене - например с нарязан на ситно праз, червен пипер и олио или зехтин.
Самото зеле става не - много солено, но от добавените подправки, които са естествени консерванти се запазва, ако е в изба до месец април. Освен това подправките придават леко пикантен вкус на зелето и газираност и резливост на чорбата.

Неактивен d_bozhkov

  • Младши
  • *
  • Публикации: 65
    • Профил
    • http://www.dbozhkov-bg.narod.ru
Re: Кисело зеле
« Отговор #4 -: 10.11.2012 09:28:09 »
Ето над това спорихме с колеги.
Как се реди зелето в бидона ?
С кочана нагоре или с кочана надолу ?
Има ли някаква разлика и каква ?
Както и да е моето го наредих вече ...с кочаните нагоре .Просто системата ми е такава ,че слагам по лъжичка сол в дупката от кочана.
А това за лимоните не го знаех.Ще го изпробвам .
И да в моята рецепта забравих да спомена за бялата пяна .
Ето това е най-скъпото ,което имам !
www.bozhidar.narod.ru

Неактивен Diado_koleda

  • Младши
  • *
  • Публикации: 193
    • Профил
Re: Кисело зеле
« Отговор #5 -: 10.11.2012 13:24:21 »
Е прилагайте снимки де :) Така ще е по-добре :))
Loading...

Неактивен d_bozhkov

  • Младши
  • *
  • Публикации: 65
    • Профил
    • http://www.dbozhkov-bg.narod.ru
Re: Кисело зеле
« Отговор #6 -: 10.11.2012 19:41:41 »
Съгласен!
Добре да илюстрираме малко темата .
Ето това е момента на притакането :



А това е бидончето :



 ;)
Ето това е най-скъпото ,което имам !
www.bozhidar.narod.ru

Неактивен kiril

  • Нов
  • Публикации: 3
    • Профил
Зеле, камъни за затискане и други
« Отговор #7 -: 16.11.2012 21:53:38 »
Камъните за затискане на зелето в бидона не трябва да са от варовик, мрамор и др., които се разтварят от киселата саламура. Трябва да са базалтови - тип "Коруча".
Зелките слагам с цепнати с кочаните надолу за има по-лесно движение на солената саламура в тях.
Ето и снимка на камъните.




Неактивен d_bozhkov

  • Младши
  • *
  • Публикации: 65
    • Профил
    • http://www.dbozhkov-bg.narod.ru
Re: Кисело зеле
« Отговор #8 -: 17.11.2012 09:56:24 »
Ето още нещо което не знаех.
Ето затова темите трябва да се развиват .
Всеки може да научи нещо .
Кирил мерси за инфото.Ще имам предвид за камъните ! ;)
Ето това е най-скъпото ,което имам !
www.bozhidar.narod.ru

Неактивен vass

  • Младши
  • *
  • Публикации: 68
    • Профил
Чорбата от кисело зеле чисти идеално метални съдове, тоалетни, чинийки за саксии и всякакъв полепнал варовик и патина. Достатъчно е да е в контакт със замърсеното място от няколко часа до няколко дни.
Така, че преди да изхвърлите чорбата и остатъците от зеле напролет - използвайте я за почистване. Някои от металните съдове можете да оставите в бидона за 2-3 дни, а 1 кофа можете да налеете в тоалетната вечерта. На сутринта ще бъдете учудени от чистотата и блясъка на тоалетната.
Сега и аз разбирам защо камъните за затискане трябва да са неразтворими в зелева чорба и да не са от варовик или нещо сходно.
Аз ползвам едни и същи камъни. Изварявам ги всяка година във вряла вода, преди да затисна с тях зелето.

Неактивен Umeren

  • Младши
  • *
  • Публикации: 70
    • Профил
Re: Кисело зеле
« Отговор #10 -: 27.11.2012 20:31:54 »
Много благодаря на всички за изключително полезната информация!
« Последна редакция: 27.11.2012 20:48:02 от Umeren »

Неактивен Виктор

  • Напредващ
  • **
  • Публикации: 440
    • Профил
Re: Кисело зеле
« Отговор #11 -: 28.11.2012 18:27:37 »
А колко време трябва да се преточва?

Неактивен vass

  • Младши
  • *
  • Публикации: 68
    • Профил
Re: Кисело зеле - колко време се претака
« Отговор #12 -: 29.11.2012 11:50:06 »
Аз претакам от 14 до 20 дни всеки ден, а след това до 40 дни през 1-2 дни. Така чорбата се аерира и запазва добрия си вкус. Освен това не става хлъзгава и не се точи.
« Последна редакция: 29.11.2012 16:28:09 от vass »

Неактивен d_bozhkov

  • Младши
  • *
  • Публикации: 65
    • Профил
    • http://www.dbozhkov-bg.narod.ru
Re: Кисело зеле
« Отговор #13 -: 22.11.2013 07:41:08 »
Кво става ?

Сложихте ли зелето ?

 ;D ;D ;D
Ето това е най-скъпото ,което имам !
www.bozhidar.narod.ru

Неактивен kiril

  • Нов
  • Публикации: 3
    • Профил
Re: Кисело зеле
« Отговор #14 -: 22.11.2013 16:56:39 »
Да, преди 3 дни, защото времето беше много топло.
Мисля да сложе тази година малко дъбови стърготини освен всичко  друго.
Първите 3 дни зная, че не се претака, за да се захване фермртацията.
Днес ще го преточа.
Четох скоро и статии от една преподавателка в Хранитлно-вкусовия институт в Пловдив, че зелето не трябвало да се претака, защото влизали микроби.
Да, но ако не се претака зелевата чорба не става хубава!
:)
Тъй-че, ще го претакам!

Неактивен krass_d

  • Нов
  • Публикации: 1
    • Профил
Re: Кисело зеле
« Отговор #15 -: 05.11.2014 22:32:00 »
  Аз имам следното питане: мога ли да сложа добавките (царевичен кочан, дюля, хрян) след десетия ден от претакането? Ще повлияе ли това на ферментацията?

Неактивен vaniapetrova

  • Нов
  • Публикации: 6
    • Профил
Re: Кисело зеле
« Отговор #16 -: 06.11.2014 12:19:13 »
По-добре е да ги сложиш в началото. Няма да попречи.
Така по-време на ферментацията от добавките се извличат ценни вещества, танини и др.

Неактивен R560

  • Нов
  • Публикации: 1
    • Профил
Re: Кисело зеле
« Отговор #17 -: 07.11.2014 12:36:08 »
Земаш зелето няколко дена да престои 4-5 след това изрязваш чуканчетата слагаш морска сол след това слагаш в бидона/бъчвата да стоят 1 ден след това слагаш водата и според водата се слага сол.... на 100 литра вода се слага 4кг сол...  на 90л 3кг.600/800 80л 3кг.200/400 и така.....
После се приточва 14-15 дена и се оставя...
« Последна редакция: 07.11.2014 12:37:50 от R560 »

Неактивен d_bozhkov

  • Младши
  • *
  • Публикации: 65
    • Профил
    • http://www.dbozhkov-bg.narod.ru
Re: Кисело зеле
« Отговор #18 -: 02.11.2015 22:58:59 »
Ето това е най-скъпото ,което имам !
www.bozhidar.narod.ru

Неактивен dani88

  • Младши
  • *
  • Публикации: 139
    • Профил
Re: Кисело зеле
« Отговор #19 -: 17.08.2016 20:14:10 »
хаха, това е много добро.

Неактивен plamenadinkova

  • Младши
  • *
  • Публикации: 183
    • Профил
Re: Кисело зеле
« Отговор #20 -: 22.12.2016 21:39:58 »
Аз приготвям киселото зеле по рецепта на http://nahrani.me/ . Става много вкусно. Правим го на салата или печено с мръвки.

Неактивен dani88

  • Младши
  • *
  • Публикации: 139
    • Профил
Re: Кисело зеле
« Отговор #21 -: 31.12.2016 00:15:43 »
Много ми харесва в този сайт, че рецептата е описана много подробно. Дори човек, който никога не е правил кисело зеле ще се справи.