Автор Тема: Проект „Зелени, достъпни и активни пешеходни зони“  (Прочетена 2995 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ludmila.kalapchieva

 • Глобален модератор
 • Нов
 • ****
 • Публикации: 30
  • Профил
Община Сливен проведе открит конкурс за проект „Зелени, достъпни и активни пешеходни зони“

Всички проектни разработки от 13 часа днес са изложени в залата на Пресклуб - Сливен, а публичното им обсъждане ще се състои на 25 октомври от 15.00 часа в сградата на общинска администрация.

В общинска администрация се състоя открит конкурс за проект „Зелени, достъпни и активни пешеходни зони“, който се проведе с Решение № РД15-1088 от 03.08.2012 г. на кмета на Община Сливен.

За участие постъпиха 5 предложения, чиято цел беше да представят проектни разработки във фаза концепция или идеен инвестиционен проект за благоустрояването на :

- Същинският център на Сливен, попадащ в кварталите с номера 135, 136, 137 и 139 по плана на ЦГЧ -Сливен, ограничен от булевардите „Цар Освободител”, „Цар Симеон” и ул. „Генерал Скобелев”. В тях са разположени сградите на Митрополията и църквата „Св. Димитър”, на ДТ „Ст. Киров”, на две сливенски гимназии – ГПЗЕ „Захари Стоянов” и ПМГ „Добри Чинтулов”, хотел „Сливен” и паметникът на Хаджи Димитър.

- Съществуващата пешеходна зона по бул. „Цар Освободител” № 1 започваща пред сградата на Община Сливен и свършваща до № 39 пред сградата на НТС, като в т. ч. се включва площадът пред Община Сливен, ограничаващ от юг кв.144, в който са разположени и сградите на Съда, зала „Сливен” и сградата на читалище „Зора” с действаща театрална зала.

-Неразработената част от бул. „Цар Освободител” № 39 пред сградата на НТС до „Градински мост”.

Колективите взели участие в конкурса бяха с ръководители- Проф. д.а.н арх. Бойко Кадинов; Чл.-кор.проф.д.а.н.арх. Атанас Ковачев и доц. д-р арх. Валери Димитров; Проф. д-р арх. Александър Александров; Арх. Георги Койнов, а също така и арх.Росица Златанова-Милкова в колектив с арх. Петър Чернинков.

Участниците представиха пред журито своите виждания за ефективно използване на територията на центъра, а също така и за поли-функционалност в неговото насищане с дейности. Беше обърнато внимание на подобряването на пешеходния и автомобилен достъп, както и на пластичното третиране на пешеходните и зелени площи чрез проектиране на подпорни стени, стълби, рампи, въз основа на естественият релеф на терена.

new.sliven.net/sys/news/index.php?id=89375

Неактивен molox.99

 • Нов
 • Публикации: 29
  • Профил
Най-сетне! Преди време Лечков обеща ,че ще превърне Сливен в европейски град, но не уточни , че ще бъде град от времето, непосредствено след ІІ световна война. Дано този път  нещата не останат само едно добро пожелание. За сега се вижда ,че Генералът има усет на добър стопанин, добър организатор и ако успее да се справи с липсата на пари всичко ще се развие към изграждане по-добър облик на града ;)

Неактивен misho

 • Нов
 • Публикации: 31
  • Профил
Първата задача на Кмета при встъпването му в длъжност бе да осигури пари. Измина една година. Да сте забелязали някакви големи парични потоци да затрупват общината?
Ставайки кмет, имал ли е изобщо идея как ще реши финансовите проблеми? И не ги ли задълбочава прогресивно с действията си? А за стопанина - дайте ми пример, моля, какво е "стопанисал" добре кметът до сега и какво наистина значимо за Сливен е органиизирал?

Неактивен Анализатора

 • Младши
 • *
 • Публикации: 87
  • Профил
Такива конкурси се проведоха в доста от градовете на България и в повечето случаи излезна информация, че нещата са в голяма степен опорочени.
За този конкурс в Сливен нищо не чух, не чидях, не прочетох. Това съвсем логично ме навежда на мисълта, че има нещо нередно.
Влизах в сайта на общината и там прочетох имената на членовете съставящи журито, което трябва да селектира нещо от представените конкурсни проекти.
Впечетлен съм от две неща.
Първо. Неприятно съм впечатлен, че в журито професионалистите са по-малко от половината.. Ако не ме лъже общата ми култура, в такива конкурси за професионалисти се считат архитектите, а в журито те са по-малко от половината. Една бърза справка с нормативната уредба за конкурсите показва, че архитектите в журито трябва да са минимум 50+1%. Така, че това в Сливен определено е някакво действие на кмета, който е неподвластен на решенията на някакви нещастни "професионалисти" и така се е застраховал срещу изненади.
Второ. Приятно впечатление ми направи участието на толкова много професори. Е получила се е смешна ситуация - обикновени архитекти, при това малцинство, да журират работата на "необикновени" (на по-подготвени в професионално отношение).
Нямаше никаква информация за този конкурс, а очевидно е важен за всички нас, защото живеем в този град и ни се налага да ползваме пешеходните му алеи.
Обществеността нямаше никакво участие в избора на проект или на идеи. Трябва представянето на проектите да бъде публично и да се излъчва по местната телевизия, а на големи монитори отвън на сградата на общината да могат заинтересуваните граждани да станат съпричастни със събитието.
В журито трябва да има представители на сливенската интелигенция. Сливенския кмет получи подкрепата на множество сливенски интелектуалци за балотажа. Нормално би било да се обърне към тях за съвет и подкрепа, а не да разчита на думата и естествената некомпетентност на 5 непрофесионално подготвени люде.
Поредният анализ на поредната ситуация показва, че нещата в Сливен не се случват по правилния начин. Ще се отпуснат пари, а те ще отидат нахалост за нещо неподходящо и вероятно неестетично и с почти 99% сигурност ще бъдат окрадени от "обръчите" около дядо Кольо, защото ако е красиво щяха ли толкова секретно и непублично да проведат всичко това.
Докажете ми, че не съм прав. Докажете ми го с аргументи и ще Ви се извиня публично тук в този форум.