Автор Тема: Г-н кмете, защо парата отива за свирката, а не за да задвижва влака?  (Прочетена 3565 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен vass

  • Младши
  • *
  • Публикации: 68
    • Профил
Г-н кмете, защо парата отива за свирката, а не за да задвижва влака?

Във връзка с публикуваната наскоро ОП с предмет "Предоставяне на мерки за информация и публичност за проект „Интегриран проект за водния цикъл на град Сливен” на адрес - http://sliven.bg/index.csp?f=AOP0011820120028  бих искал да изразя лично мнение както и да задам следните въпроси:

1. Защо трябва да се харчат толкова много пари за хартиени и други видове старовремски информационни средства, да се обявяват ОП след като светът отдавна е открил Интернет ? Изработката на един сайт посветен само и изцяло на темата Водни цикли и подобни в град Сливен ще струва само малка част от парите, които ще бъдат похарчени по начина, избран от Вас. Заедно с петгодишна поддръжка и актуализация, за предполагаемия период на проектите. Да не говорим, че айти ресурсите на специализирания отдел в общината позволяват със собствени сили да се направи подобен сайт ? Или да се публикуват на официалния сайт на община Сливен ? Което е още по-евтино и прагматично ? Освен това, такава е и световната практика. Това е наложено от факта, че информирането на обществеността не е еднократен акт, а непрекъснат процес.

2.  Ако следваме принципа по-добре малко, отколкото нищо, донякъде е полезна идеята за подобна информираност на жителите на град Сливен. Но идеята в случая  е да се даде и отчет на жителите на града за плащанията като точни суми за всеки един изпълнител на всеки един етап от проекта до момента. Това е истинската информираност и прозрачност и е въпрос на морал и елементарно уважение към гражданите на Сливен и на всички българи. Да не говорим, че това е било винаги задължение по ЗОП, чието неизпълнение тежи на съвестта и на предишната администрация на община Сливен.

3. Идеята за поставяне на обозначителни табели на обектите по които се работи не само е добра, тя е задължителна при подобен вид дейности. И не е  необходимо да се дават толкова много пари. Те просто могат да се направят за джобни суми. Но е задължително в т.н. електронни медии да се даде предварително информация с примерен вид и съдържание от вида на: Вид дейност и по кой проект е започната, начало и край на дейността, мерки за предпазване на живеещите, предполагаеми нива на шум в децибели, запрашеност и часове на работа с тежки машини и т.н. Така се прави посвета. Справка - интернет - специализираните уеб страници на всеки по-голям обект свързан с ВиК и канализационни дейности с размер на обема над 50 000 долара.

4. При подобни мащабни проекти задължително се дава информация на данъкоплатците за техническия и технологичния проект за дейностите. Казано с по-прости думи, обоснование за проекта, вид дейности с цифри и факти, избраната технология и техника за решаване на проблеми с обосновка и сравнение на конкурентните предложения и т.н.

5. Задължително се дават периодични отчети за прогреса на дейностите. Хората трябва да знаят статуса на всеки един проект и дейност, включително и като пари и плащания. В този смисъл еднократното поставяне на големи рекламни пана и табели не дава по никакъв изчерпанелна информация и обезсмисля цялата тази обществена поръчка. Самата идея за подобна поръчка и дейност е скъпо струваща и неефективна и следва да се направят стъпките, които са дадени в предните точки. А изработката на филмче го приемам като подигравка с оглед на историята и статута на водните проекти в Сливен. Това е малоумие, което на практика просто ще напомня за великите далавери и глупости правени през последните години с водните проекти в Сливен.


Затова, моето предложение е - спрете я тази поръчка и направете макар и с голямо закъснение едно ако не образцово то поне актуално представяне на проектите отговарящо на 21 век и 2012 година. За да отмиете поне малко досегашните срамотии на община Сливен, свързани с тези проекти.


Неактивен Diado_koleda

  • Младши
  • *
  • Публикации: 193
    • Профил
Целта е да се усвояват колкото се може повече средства по Оперативните програми.

Отговарям ти на въпросите така както ги виждам аз нещата:

1. Хартиените новсители са задължителни. Все още голямо влияние оказват върху рекламата. Даже и във напредналите държави е основен източник на реклама, както и Интернет разбира се.
Друг е въпросът дали общината има капацитет за изработка на сайт. Ако има - то тези капацитети ще получат... смешната си заплата за направата на сайтът т.е. файда за тях няма.

2.  Отчет ще получат някой друг ден т.е. може и да не получат. Морал не търси. Той е като онзи морал в приказките за деца - учи мама да сполучиш. Да ама не. По-голямата част сполучили не са учили. Тъжно, но факт.

3. Запрашеност? Че Сливен колко години стоя запрашен?

4. Тук съм съгласен.

5. И тук.

Не може да се спира поръчката. Ще се забавят още година две. Който работил - работил, който блял - блял.


Loading...