Автор Тема: Инцидент в Първо училище: Ремонтите на Лечков започнаха да се разпадат  (Прочетена 3350 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Slivnaliata

 • Нов
 • Публикации: 3
  • Профил
40 кв. метра мазилка от фасадата на Първо училище „Хаджи Мина Пашов" в Сливен е паднала през нощта срещу сряда върху централния вход на учебното заведение, съобщава "Дарик".

Строителството е извършено без договор между фирмата-изпълнител и общината и без инвеститорски контрол. Ремонтът е започнал през 2009 година по първото рамково споразумение от гражданско сдружение „Стройнвест", два месеца по- късно процедурата е прекратена и въпреки това ремонтът е завършен, обясни зам.-кметът по строителството инж. Иван Манчев.

Община Сливен има готовност да започне възстановяване на падналата мазилка. Причината за забавяне на възстановителните работи е изясняване на юридическите взаимоотношения между фирмата-изпълнител, работила по фасадата на учебното заведение. Предприети са обезопасителни мерки, а входът е затворен, коментира още Манчев.

Неактивен Slivnaliata

 • Нов
 • Публикации: 3
  • Профил
Попов малко преиначаваш фактите. Първо това не са ремонтите на Лечков, а ремонтите на Стройинвест, сдружение, в което влизаха не само фирмите на Лечков, а и Булгейт, тази на твоя щедър спонсор Радото. Защо мълчиш... Защо не пишеш колко са "качествени" ремонтите извършени от фирмите на Радото, за които той сега си иска парите, сумите на които са силно завишени, а ремонтите са трагични. Станалото го потвърждава изцяло....

Неактивен Анализатора

 • Младши
 • *
 • Публикации: 87
  • Профил
Един бърз анализ на създалата се ситуация.
Качествените неща в живота се случват само когато са извършени по ясно и прозрачно разписани правила и то така, че субективния фактор да е със сведени до нула възможности да играе и да върти политики с цел доене на обществената крава.
Какво значи субективен фактор, игра, въртене на политика, доене на обществената крава?
"Обществената крава" е общинския бюджет формиран от нашите данъци и всевъзможни такси, глоби, налози, акцизи и пр.
"Доене на обществената крава" е използването на властта за извършване на законообразни - т.е. наподобяващи на законосъобразни, но в корена си нередни методи - действия с които се извличат парите от бюджета в несъразмерно големи размери и така преминавайки по неведоми пътища се озовават в джоба на представителите на официалната власт.
"Игра и въртене на политики" са целия набор от примитивно-наивни прийоми за разясняване на действията на администрацията пред обществото с използване на някои медии в които пишат статийки журналисти яли кюфтета, които някой друг плаща и императивно иска от похапналите съответната услуга. Известна е култовата фраза: "Ривеш а, ривеш? А га яди кифтетата ни рива. Лапай патката животно злоядо!". В тия статийки звучат фанфарите на кюфташката благодарност.
И последно да обясня що е това "субективен фактор". Това най-просто казано е държавния или общинския чиновник, както и чиновника от всяко ведомство където той получава възнаграждение за това, че амортизира обзавеждането и деформира задника си от преседяване на едно място в умопомрачително безсмислено и най-често вредно действие или бездействие.
"Субективен" е защото няма логично обяснение за действията му, а е"фактор" защото не можеш да го прескочиш без да понесеш финансови загуби.
В светлината на гореизложеното, няма абсолютно никакво значение кой е бил кмет. Няма разлика в стила на управление. На всичките сливенски кметове методите са тоталитарни. Всички се стремят да преобразуват парите от обществени в лични.
Единственият начин това да се сведе до санитарния минимум е да се пребориме за ясни правила.
Говори се, че ако кмета не участва в някоя обществена поръчка с подставени лица, то тя няма как да се проведе. Поради тази причина дори има дела спечелени срещу непрозрачните действия на градоначалника.
Когато има доказано с решение на съд или комисия (в случая КЗК) незаконно или неправомерно действие, напълно нормално е кмета да уволни дисциплинарно тези свои "непрозрачни" служители докарали го до това да плаща разходите за делата с което да докаже на обществото своята принципност. Обаче за каква принципност може да става дума, ако човека насреща се интересува предимно от банкети, софри и далавера.
Съществуват две възможности:
1. Кмета да е вътре в далаверата и
2. кмета да няма нищо общо с далаверата.
Ако той няма нищо общо с далаверата, щеше начаса да разкара по дисциплинарно уволнителния начин нехранимайковците безхаберници, а ако е вътре - няма да им стори нищо.
Е, нищо не им е сторил. Все същите негови хора са и чакат следващия случай да намажат филията с масло от общинската крава и мед от общата каца.
Защо е паднала мазилката от фасадата на училището? За това трябва да се произнесат експерти, които работят като свободно-практикуващи и да гарантират със застраховка своята професионална компетентност.
Има ли такива експерти в Сливен? Има ли строителна камара? Строителната камара следва да отнеме лиценза на този строител и надзорник и да ги вкара в съда. Ако строителят е работил без надлежно процедиран проект и разрешение следва контролните органи да се самосезират и да  разнищят този случай докрай и всички виновни по веригата да заплатят в петкратен размер щетите, да бъдат уволнени поради некадърност и срещу тях да се възбуди административно производство за опит за убийство поради небрежност.
Така мисля, че е правилно. Ще кажете, че е много сурова мярката, но само за миг си представете, че вашето дете, сестра, майка, баба се окажат затрупани под срутените материали, ооо тогава си представям какво и как ще викате.