Автор Тема: Ей това е истински банкет! Юнашки кебап карй Сопот.  (Прочетена 2209 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен vass

  • Младши
  • *
  • Публикации: 68
    • Профил
Юнашки кебап край СопотНа 09.02.2013 г. (събота) в местността "Манастирска поляна" в гр. Сопот ще се проведе за девети път старопланински събор "СОПОТ - 2013" с девиз "Да стоплим сърцата с вино и любов".
 
Рано сутринта, на изгрев слънце, екипът на "Най-големият български тиган" ще започне приготвянето на огромен „Старопланински кебап по Сопотски“ на жив огън. На живо ще готвят екипът на Академия „Кулинарен историк“ и ученици готвачи от ПГ "Ген. В. Заимов" гр. Сопот.
 
Ще бъдат показани традиционни за българската кухня технологии за приготвяне на храна. Рецептата, по която ще се готви, включва една каруца зеленчуци и месо като за юнаци. Преди безплатната дегустация на готовото ястие ще има конкурс за най-бързо изяждане на Сладка баница "Сопотска любов". Победителят ще получи Юнашки шиш и книгата „Копривщица в сърцето“ - автобиография на Вельо Дебелянов, издание на фондация „НТСКИН България“
 
Дегустацията на кулинарната изненада ще започне в 12.00 ч.
 
Единадесетте готвачи, които са ученици от ПГ "Ген. В. Заимов" гр. Сопот, ще са първите, получили сертификат за „Млад Кулинарен историк“. Юнашката питка ще е с диаметър 2.5 м, слепена от хиляди малки топчици. Питката ще бъде приготвена от Хлебозавод гр. Сопот.
 
Юнашкият тиган е създаден от фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България“ в програмата на Академия „Кулинарен историк“. Изработен е от 78 кг. специална медицинска стомана, с диаметър 150 см и дълбочина 20 см. Представлява възстановка на традиционен съд от 18 век. Има възможност за приготвяне на 2800 порции наведнъж, предаде БЛИЦ.
 
Досега в „Юнашкият тиган“ са приготвени над 11 000 порции традиционни гозби. Той е гостувал на събори и празници в Копривщица, Трън, Разград и събора на народната носия в Жеравна. Последното кулинарно представление беше в Благоевград, където бяха приготвени 1200 порции традиционен кебап на -10 градуса и обилен снеговалеж. Предстоят гостувания в още много огнища на българския дух, в старите и новите граници на България, съобщават организаторите на събитието.

actualno.com