Автор Тема: Кое е лъжа, кое истина? Отговорни ли са медиите, за публикациите си?  (Прочетена 4466 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен vass

 • Младши
 • *
 • Публикации: 68
  • Профил
Ето какви разнопосочни новини предизвика едно изявление на кмета на Сливен Кольо Милев:

КМЕТЪТ НА СЛИВЕН ОБИКОЛИ БАЛКАНСКИТЕ СЕЛА
Готовността на училища, кметства и пътищата за зимата провери ръководството

646 500 лева е отпуснала община Сливен през 2012 г. за изграждане, реконструкция и основен ремонт на участъци от общинските пътища. 115 000 лева са изразходвани за основен ремонт на 1.8 км. от пътя Стара река – Средорек – Божевци, 90 000 лв. - за основен ремонт и реконструкция на 4.6 км от пътя Бяла – Въглен, 226500 лв. са предоставени за реконструкцията на 1.8 км от пътя Бяла-Новачево-Градско.

Отчетът беше направен днес от кмета на община Сливен Кольо Милев, който обиколи балканските села. Заедно с екип от общински служители Милев беше в селата Стара река, Бяла, Изгрев, Божевци, Средорек, Въглен, Новачево и Градско. Беше направен оглед на състоянието на сградите на кметствата, училищата, здравните служби и на водостоците в района.

Кметовете, наместниците и ръководството на общината коментираха кои пътища и участъци се нуждаят от спешен ремонт, за да бъдат предвидени в бюджета и програмата на общината за 2013 г. „Трябва да подредим приоритетите, да се работи икономично с наличните средства. Най-вече да се завиши контролът за некоректното изпълнение на поетите договори и ангажименти към общината и да се налагат санкции”, каза Милев.

В рамките на републиканската целева субсидия за тази година са извършени още рехабилитация на 7 км. от път Бозаджии – Чокоба за общо 105 000 лв. и 4.8 км от пътя Панаретовци – Самуилово – Сливен за същата сума, отчете ръководството.

„На 15 декември ще бъдат завършено мостовото съоръжение между Божевци и Изгрев”, съобщи кметът. Ще бъде укрепена бреговата ивица с едроломен камък, за да се спре ерозията и подкопаването на основите на моста.

Осигуряването на по-голям автобус за учениците, които посещават средищни училища, ремонт на църквата в Стара река, нуждата от кофи за смет и ремонт на пътя за фурната в Новачево, бяха сред поставените въпроси. Кметствата и училищата са заредени с дърва и няма да има проблем с отоплението, стана ясно още днес. В капиталовата програма за следващата година общината ще заложи средства за ремонт на кметствата и общински сгради.

Общинският съвет в началото на годината е одобрил списъка на общинските пътища, или участъци от тях за неотложен ремонт до размера на разпределената целева субсидия от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на финансите.

източник Сливен-Инфо:
http://sliveninfo.com/all-news/item/20337-

Ето какво казва по същата тема след направена проверка Коалиция за Сливен:
Източник: http://www.slivenpress.bg/novini-sliven/4123-КОАЛИЦИЯ-СЪЮЗ-ЗА-СЛИВЕН-КОНСТАТИРА-НОВИТЕ-ЛЪЖИ-И-ДАЛАВЕРИ-НА-КМЕТА

Източници:
http://sliven-news.com/index.php/sliven/293-
http://www.slivenpress.bg/novini-sliven/4086-
http://sliveninfo.com/all-news/item/20337-

Възможно ли е едни и същи факти да доведат до толкова различни новини? Кой казва истината и кой лъже, кой е съучастник и разпреостранява невярна информация? Истината ще се открие на пролет, когато пътищата се размразят и с фотоапарат и камера заснемем посочените в новините места.
А до тогава? Оправдано ли е медии да тиражират непроверени новини и да се предоверяват на нечии изявления и ПР циркулярни писма?

Уважаеми журналисти, проверявайте всичко, което Ви се поднася услужливо и ако не сте сигурни в достоверността му поне се застраховайте с подходящ коментар от рода на "Според кмета Кольо Милев...", или "По информация от Пресцентъра на община Сливен...".
« Последна редакция: 18.02.2013 15:15:03 от vass »

Неактивен vass

 • Младши
 • *
 • Публикации: 68
  • Профил
Защо все-повече хора не гледат телевизия, не слушат радио и не четат вестници и електронните им издания, а предпочитат да се информират от интернет и социалните мрежи? Защо бойкотират официалните медии? Разбират ли феномена самите медии?

Да поразгледаме сливенските медии. Всяка медия си е избрала да хвали някого, като в свят на криви огледала. Изборът съвсем не е случаен… Хвали се този, който плаща. Някои се осмеляват да критикуват. Но пак критикуват само едната страна – Борисов или Милев, ГЕРБ или БСП. Преписват се папагалски официалните съобщения на институциите, преписва се масово от други медии, жълти хроники, вицове, смешки, и я има я няма един авторски материал на ден. Внимателно се избягват всички неудобни теми. В някои от местните медии протестите свършват с падането на правителството на Бойко Борисов. После – после все едно, че не е имало никакви протести повече! Други високомерно съдиха и обиждаха протестиращите, виждаха в цялата ситуация само опасностите и заплахите, а не видяха възможностите за промяна…
Накратко: Новините са такива, каквито трябва да бъдат.
Тъжно…

Уважаеми Господа (или Другари) от медиите в Сливен и региона, не участвайте в разделението на българския народ! Разберете, че е и във Ваш интерес да сте обективни и да изразите Вашето гражданско отношение по наистина важните за хората проблеми.

Иначе ще отидете на бунището на историята, защото и без Вас, или по-точно въпреки Вас хората ще се информират. Затова се появиха блоговете, Уикилийкс, сдруженията по интереси във Фейсбук и всички тези форми бурно се развиват и обогатяват.

Неактивен misho

 • Нов
 • Публикации: 31
  • Профил
Новите дрехи на краля
« Отговор #2 -: 04.03.2013 11:55:09 »
Повечето от местните медии се надпреварват да ни (пре)разказват колко хубави са новите дрехи на краля.
А за протестите се ослушват. Чакат да видят от къде ще задуха вятъра. Страхуват се за мизерните си хонорари, подхвърляни им от властта.
Криза е, какво да се прави...