Автор Тема: Четиво за избиратели и политици  (Прочетена 13359 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Umeren

 • Младши
 • *
 • Публикации: 70
  • Профил
Обръщение на Гражданина:

Долуподписаният се обръщам към вас с молба да не харчите моите пари за кампанийното ми убеждаване Не съм идиот. Виждам ви, ясни сте ми, разсъждавам, трупам опит, като всеки нормален човек. Обещания, изкривяване на факти, замерване на опонента с кал - НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ!
Само делата ви имат значение за мен и според тях ще реша за кого да гласувам.
Искам мир, спокойствие и сигурност, за да се занимавам с по-важните за мен неща.

Гражданинът

---
Тази публикация се появи в Унгария в предизборна ситуация. С пълна сила важи и за нас!

Неактивен Umeren

 • Младши
 • *
 • Публикации: 70
  • Профил

Неактивен Анализатора

 • Младши
 • *
 • Публикации: 87
  • Профил
Re: Четиво за избиратели и политици
« Отговор #2 -: 26.04.2013 20:25:54 »
Сега Гражданинът ще гласува с бюлетината която наподобява роло тоалетна хартия. След три - четири месеца Гражданинът ще гласува с дебела гьостерица.

Неактивен Анализатора

 • Младши
 • *
 • Публикации: 87
  • Профил
Неудобно четиво за политици
« Отговор #3 -: 09.05.2013 02:28:51 »
Защо никога не се случва правилното нещо в управлението на държавата, така както го разбират, очакват и искат повечето от хората предпочели да останат в България или нямащи друга алтернатива?
Огромно количество материали, статии, анализи, коментари и прочие са изписани по темата, но въпреки това не се получава очаквания положителен резултат. Електоратът е облъчван от едни и същи медии, от едни и същи анализатори, социолози, политолози, политически "лидери" - представители на еднолични партийни организации и др. субекти добрали се до медиен микрофон и аудитория.
Когато човек е болен ситуацията е ясна. Преглед, изследвания, поставяне на диагноза и назначаване на лечение. Оставя се на волята на болния да реши как да се лекува, дали да се възползва от предписанията на специалиста или да прави каквото си е наумил, уповавайки се на "милостта" на Бог, на "чудодейните" универсални лечебни свойства на алкохола или на случайността.
Когато човек иска да построи нещо или да развие някакъв бизнес, но не му достигат средства се обръща за помощ или до приятели (ако са налице такива) или до банката. Банката обаче не дава вече кредити както "едно време", а само срещу относително сигурни гаранции. Това е така защото след големия фалит на банковата система в България, БНБ наложи на всички мераклии за упражняване на банкова дейност да поддържат нещо като гаранционен депозит в БНБ и могат да отпускат кредити само до размера на този собствен депозит. Този стриктен банков надзор изключи възможността да се дават необезпечени кредити на всеки "шурей" и "баджанак".
По какво ситуацията в страната в момента се различава от примерите по-горе? Почти по нищо.
Много хора в момента "отчаяно" искат да "влезнат" във властта, без да си дават сметка за това какво може да се случи в следващите месеци, ако не се оправдаят очакванията на хората които дръзнаха да изразят своя протест от отвратително мизерните условия в които трябва да оцеляват.
Само изключителна наивност или наглост може да се нарече очакването на някои кандидати, че с медийно облъчване, харизма или хвалипръцковщина, ще може да се манупулират обществените нагласи на хора без работа, доходи и храна.
Също толкова наивно е и очакването от страна на електората, че хора които вече 23 години нищо смислено не направиха (освен лично за себе си) сега ще вземат да се вразумят и променят и току виж започнали да работят за някакъв неопределен обществен идеал или кауза.
Е, питам тогава, какво пречи управлението на държавата да се постави на принципа на банковото кредитиране?
За да не се породят дребнави коментари и за по-голяма яснота ще дам следния пример-предложение, който не е повлиян от опита на Исландия, но може да има намек за малка аналогия.
Всеки кандидат за депутат, за да се регистрира за участие в изборите, да е длъжен да внесе ГАРАНЦИЯ за участие в определен размер. Този размер да бъде 1/240 от брутния вътрешен продукт на България за последните 4 години. Ако примерно, БВП е 6млрд. на година, за 4 години ще е 24млрд, което разделено на 240 депутати прави по 100 милиона на кандидат депутат. Т.е. за да си осигури един "мераклия" за седалките в парламента участие в изборите, да намери 100 млн лева или съответната им равностойност в благородни метали, недвижими имоти (хотели, МОЛ-ове, земя) оценени от банка, която да гарантира с активите си тази оценъчна стойност.
Е, да, ще каже някой, че кой има толкова пари или имоти? Ами като няма ще си търси съмишленици и гаранти които имат  и му вярват, че е толкова способен и велик, че му ги отстъпват за времето на неговото депутатстване.
Ако някой разполага с 1 милиард ще може да ги депозира за 10 депутатски места - квоти.
С това приключва първият етап - регистрацията.
След провеждането на изборите, който спечели да заповяда да управлява. Депозитите на спечелилите остават блокирани в БНБ и съответният депутат може да взима решения и да носи отговорност само до размера на своя гаранционен депозит. Ако той е умен, образован, предприемчив, родолюбец и прочие все положителни неща - така както се е клел в предизборнит си обещания и вследствие на неговите управленски решения се спечели нещо, той да може законно да задържи половината от спечеленото, а другата половина да отива в държавата (за развитие на инфраструктурата, социалната сфера, културата и пр.).
Ако обаче се провали и загуби, то да му се отнемат от депозираните средства толкова колкото да покрият причинените загуби и в по-нататъшната си активност разполага с лимит на отговпрност до размера на остатъчните средства.
Трябва да има възможност депутатът (респ. неговите "гаранти") да може да допълва своя депозит за да увеличи възможностите си за участие в управлението на държавата.
След приключване на 4 годишния мандат депозираните гаранции да остават за още 4 години блокирани в БНБ за да могат да се покрият евентуалните загуби от някаква "скрита" дейност чиито вреди по принцип излизат наяве с известно закъснение.
Ако след тези 4 години всичко е наред бившият депутат да си получава паричните депозити заедно с натрупаните лихви по официалния лихвен процент на БНБ, а непаричните гаранции да му се освобождават от доброволно избраната "кандидат-депутатска ипотека".
Това е само едно рационално предложение за изтребление на нечистоплътни властови мераци.
Който иска да печели от тази "политическа рулетка" да се бръкне по-дълбоко в джоба.
Не е нормално ако двама залагат на един и същ печеливш кон, единият заложил левче, а другият милион, да спечелят по милион и двамата. Този който залага милионите няма да е съгласен. Е защо някой тарикат си мисли, че ще може да се заиграва с нашите пари за наша сметка и за единствено негова лична изгода?
В допълнение на изложената картина, да си народен представител е въпрос на чест и депутатите да не получават заплата за дейността си, нито привилегии. Депутат не е професия или длъжност, а призвание, за което получаването на заплата е срамно и обидно. 8)

« Последна редакция: 24.08.2013 00:26:15 от Анализатора »

Неактивен вън от рая

 • Нов
 • Публикации: 17
  • Профил
Re: Четиво за избиратели и политици
« Отговор #4 -: 10.05.2013 11:32:50 »
Е добре, де! Давайте решения какво да правим! Стига с тези анализи. Тях съм си ги направил отдавна. Какво да правим вдругиден? И след това. Това е важният въпрос.

Неактивен _Petrova

 • Нов
 • Публикации: 22
  • Профил
Re: Четиво за избиратели и политици
« Отговор #5 -: 10.05.2013 14:10:40 »
Вдругиден ще бъде старата песен на нов глас. 

Неактивен Анализатора

 • Младши
 • *
 • Публикации: 87
  • Профил
Re: Четиво за избиратели и политици
« Отговор #6 -: 11.05.2013 01:40:01 »
Е добре, де! Давайте решения какво да правим! Стига с тези анализи. Тях съм си ги направил отдавна. Какво да правим вдругиден? И след това. Това е важният въпрос.
Анализ винаги е необходим. Дори като се насере човек е наложително да си направи един авто-анализ: "Защо се насрах?" След като установи причините следва да предприеме адекватни действия, така че да не се насира втори път (освен ако не му толкова неприятно да е насран).
В случая ситуацията е по-деликатна защото, когато някой ти сере в гащите и зададеш риторичния въпрос:"Кой ми сра в гащите?", логичния отговор е само един.
Малко е времето, а процеса е с голяма инертност и пак ще изпитваме дискомфорта от преливащите чужди лайна в нашите гащи.
Помислете какво Ви/ни струват тези чужди лайна. :)

Неактивен _Petrova

 • Нов
 • Публикации: 22
  • Профил
Re: Четиво за избиратели и политици
« Отговор #7 -: 11.05.2013 10:09:33 »
 Анализатора, наистина само с анализи не става! Всеки знае да прави анализ, но явно са малко хората, които се възползват от него. Затова сме на това положение. И за съжаление, затъваме все повече и повече и в собствени и в чужди л...а.

Неактивен Анализатора

 • Младши
 • *
 • Публикации: 87
  • Профил
Re: Четиво за избиратели и политици
« Отговор #8 -: 12.05.2013 02:29:20 »
 :) Анализирайки за пореден път, стигам до извода, че не са в достатъчно количество. Когато достигнат критичната наса, т.е. до устата, чак тогава може да се очаква реакция. На този етап повече от това някой ентусиаст да накара кораб да акостира принудително на козлодуйския бряг и да направи отчаян неуспешен опит да привлече съмишленици, които не са достатъчно узрели да прегърнат каузата на воеводата едва ли може да се направи. Ще погине както ентусиастът-воевода, така и шепата убедени сподвижници. С други думи казано, положението е критично, но все още не е станало нетърпимо за да последват по-радикални (революционни) действия. За да стане нетърпимо се надявам на помощта на българския политически гений и на неговата безпринципна безгранична лакомия.