Автор Тема: САЛАТА "Ропотамо" - по рецептата на бачо Илия  (Прочетена 2987 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен d_bozhkov

  • Младши
  • *
  • Публикации: 65
    • Профил
    • http://www.dbozhkov-bg.narod.ru
Захванах се от снощи пак да консервирам каракудата,че бях напълнил цяла ракла във фризера и трябва да я изпразня спешно за предстоящото замразяване на чушките.
Нарязах рибата в тавата с маринатата запекох я 3 часа,но се опасявам ,че нещо не ми с е получиха нещата.Основната арматура още си стои .
Дали защото намалих доста терморегулатора.Нямам термометър на фурната и не знам тия пусти 150 градуса ,кога са .Както и да е.

А ето и самата рецепта:

Цитат на: Бачо Илия


РИБНИ КОНСЕРВИ: / за 10килограма изчистена риба/

Рибата се почиства от люспи , глави и вътрешности , след което се измива много добре със студена вода. С ножица се орязват опашката , перките и хрилните кости (дъги). Нарязва се на парчета по 4-5 сантиметра в голяма тава за варене на сладко , посолява се "на вкус" и се залива с една бутилка олио и една бутилка качествен оцет , изсипва се и едно пакетче чер пипер. Разбърка се добре , завива се с алуминиево фолио и се пече три часа на бавна фурна(150 градуса). Фурната се изключва и тавата се оставя вътре до пълно изстиване (една нощ)
За това количество се подготвят: два буркана (0.800) доматено пюре(троен концентрат) , в които се изсипват и разбъркват добре по едно пакетче фино млян кимион, един буркан(0.800) стерилизирани краставички ( нарязани на колелца) , един буркан (0.800) маринована червена капия ( нарязана на парченца) , 0.5 кг много добре сварен стар фасул , едно пакетче( 0.4-0.5кг.) замразен млечен грах Подготвят се 20 бурканчета 0.400мл. , рибата се изгреба с решетъчна лъжица и се нарежда много плътно на редове в бурканите. Между всеки ред се слага по една лъжица пюре и по малко от всичко останало . Наредените вече буркани се заливат с по 1-2 супени лъжици от маринатата която остава в тавата. Бурканите се затварят с метални капачки и се варят 2 часа и 30 минути.
По тази рецепта може да се консервира всякаква риба , особено такива изявени "арматуристи" , като каракуда , платика , скобар , бабушка ....
Практически , рибата се изчиства и на пакети се прибира във фризер до като се посъберат 10-12 кг , за да не се правят по 5-6 бурканчета през няколко дена.
Консервата "върви" за мезе на всичко!!!
Този път реших да снимам и целия процес.Ето малко снимки от него :
Рибата :





Нарязана в тавичката :



Подправките :



Олио и оцет за маринатата : :wink:



Объркваме рибата с маринатата :





Една тава не стигна , та използвах 2 :





Боба с морковите и граха :



Киселите краставички ( не са хубави,меки са ,не останаха от хубавите,а не сме правили нови тази година ) :



Изпечения, обеления и нарязан на парченца пипер :



Доматите ( не стана баш троен концентрат , имах готов в буркани,но тъй като събрахме доста домати от село реших да ги оползотворя и тях )



Реших да поочистя арматурата :



Работното място :



Те това е преди затваряне




Затваряне на бурканите ( излязоха 16 тип "Омния" )



В тенджерата с вода и ...чакаме да заврат


Ето това е най-скъпото ,което имам !
www.bozhidar.narod.ru

Неактивен бако

  • Нов
  • Публикации: 5
    • Профил
Поздравления!
Хубава рецепта и изпълнение, разбира се!
:)

RokliOnline

  • Гост
Изглежда страхотно :)

Неактивен dani88

  • Младши
  • *
  • Публикации: 84
    • Профил
Това изглежда страшна вкусотия, трябва да го изпробвам,обичам да си правя такива зимнини.