Автор Тема: Седемте рилски езера загиват!  (Прочетена 5536 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Dimitar Bayatov

 • Администратор
 • Нов
 • *****
 • Публикации: 39
  • Профил
Седемте рилски езера загиват!


Седемте рилски езера загиват. Специалистите говорят за невъзстановими разрушения в екобаланса на това уникално място. Нерадостната съдба на езерата представлява класически пример за властващата схема на беззаконието.

Разрушенията вече са видими и с просто око - растителността изчезва, а ерозията и замърсяването, които превръщат езерата в блата, се разрастват все повече. Окончателно изчезват уникални биологични видове, унищожават се условията за живот на редки и защитени птици и бозайници.

Тази отчайваща картина едва ли е изненада за някого. Тя съвсем буквално потвърждава неизброимите предупреждения, отправяни години наред от природозащитниците с всички възможни средства, до всички възможни отговорни институции, на които никой не обърна внимание. Че това ще се случи бе отдавна очевидно и за неспециалистите - поне от момента, в който стана ясно, че до Седемте рилски езера ще стига лифт.

Вредата от човешкото присъствие

Той заработи през 2009-та година и оттогава броят на посещаващите района е нараснал многократно. През лятото лифтът превозва на всеки 17 минути по 360 души. На ден - по 6 хиляди. На най-оживените пътеки в най-оживените дни съотношението е човек на метър. Впрочем, пътека е силно казано - тълпите посетители унищожават тревата, след което дъждовете свличат пръст, прахоляк и органични отпадъци в езерата, затлачват ги и ги заблатяват. Към всичко това, при почти пълната липса на каквато и да било инфраструктура, трябва да се добавят и следите от задоволяване на всевъзможните битови, хранителни, хигиенни, физиологични и развлекателни потребности на пристигащите с лифта, много от които остават и да пренощуват.

 
Ще сгрешим обаче, ако стоварим вината за унищожаването на природния феномен върху несъразмерното и агресивно човешко присъствие. Това присъствие е по-скоро следствие. Истинската причина за бедствието, сполетяло природата, е друга. Тя пак е свързана с човешка дейност и може да се обобщи с една дума - беззаконие. Защото лифтът до езерата е незаконен. Построяването и пускането му са резултат от многократни нарушения и заобикаляне на поне три закона. Ако те бяха спазени, лифтът не би трябвало да съществува. Или най-малкото предварително щеше да е направена оценка и щяха да бъдат взети мерки за ограничаване на потока от туристи до поносими за екосистемата нива. Което, впрочем, не е направено и до днес.

Мистичната история на лифта

Историята на този лифт е вече 15-годишна и съдържа всички основни елементи в характерната българска схема на подобни беззакония. Най-напред тайнствен инвеститор, зад чиято офшорна регистрация като по правило в края на краищата прозират лица и кръгове, свързани по един или друг начин с властта. После - държавните институции, които си затварят очите за закона и загърбват задълженията си към обществения интерес, за да окажат любезно съдействие и да обслужат частните интереси. Накрая обикновено и съдебната власт се оказва безсилна. В нашия случай преди месец прокуратурата е прекратила досъдебното производство срещу замесени в сагата с лифта длъжностни лица поради "липса на доказателства".

Всичко става и с активното съучастие на местната власт и местното население, подлъгано с обещанията за несметни богатства. Задължителна част от сценария са неправителствените организации-ментета и "гражданските" контрапротести. Докато паралелно се води организирана истерична клеветническа кампания срещу онези, които се опитват да спасят природата, като настояват да се спазва законът.

 

 

Схемата е универсална

Грозните резултати от прилагането на тази схема на беззаконието могат да се видят навсякъде по планините и морето. Тя обаче е далеч по-универсална и нейна жертва е далеч не само природата. С неизменната цел за разграбване и източване на обществени ресурси тази схема постепенно завладя цялата институционална структура, превръщайки икономическия и политическия живот и самата държава в корупционно блато. Обхвана и обществената тъкан, предизвиквайки морално и ценностно "заблатяване".

Надеждата е единствено в събудилата се гражданска енергия - надежда не само за природата, но и за цялата държава. Впрочем, емблематичните за властващата корупционна схема законови поправки "Витоша ски" бяха отменени в резултат на също така емблематичните протести през лятото на миналата година. Които пък станаха първообраз на днешните протести.

Автор: Я. Бояджиев; Редактор: Б. Михайлова

Неактивен mariqna22

 • Младши
 • *
 • Публикации: 120
  • Профил
Re: Седемте рилски езера загиват!
« Отговор #1 -: 20.09.2015 12:34:16 »
Жалко, трябва да се вземат някакви мерки. Това е едно от най-уникалните места в България. Не трябва да позволяваме да му се случи нещо.

Неактивен Виктор

 • Напредващ
 • **
 • Публикации: 440
  • Профил
Re: Седемте рилски езера загиват!
« Отговор #2 -: 23.09.2015 14:43:52 »
Тогава да го направят военна зона и да забранят всякакъв достъп. Ама всякакъв.
Защото не е честно за едни да може а за други да не може, нали? Няма ли да е дискриминация към неможещите, инвалиди например?
След като местната власт иска - трябва да се разреши да се направи инфраструктурата, да се поставят кошчета за отпадъци, да се почистват, да се ограничат територии през които е забранено ходенето и влизането даже, да се назначат хора които да контролират спазването на реда...
Такива работи.
Иначе е много лесно - живееш на далече, отиваш там и казваш на местните - така няма да правите защото ние не искаме.

Неактивен kameliqnikolaeva

 • Нов
 • Публикации: 30
  • Профил
Re: Седемте рилски езера загиват!
« Отговор #3 -: 27.10.2015 15:41:53 »
Виктор, много си прав, напълно споделям мнението ти. Лесно е да се дава акъл, трудно е да се вземат адекватни решения.