Автор Тема: Реформаторския блок в Сливен с декларация до медиите  (Прочетена 7332 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11852
 • Пол: Мъж
  • Профил
Реформаторския блок в Сливен с декларация до медиите по повод утрешното посещение на премиера Пламен Орешарски в Сливен

Реформаторския блок в Сливен изпрати декларация до медиите по повод посещението на премиера Пламен Орешарски в Сливен, което трябва да се състои на 1 ноември - петък. Предлагаме Ви я без съкращения:
Свидетели сме на протестни действия на български студенти вече осми ден. Началото им беше поставено в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. В тяхна подкрепа се обявиха студенти от НБУ, УНСС, НАТФИЗ, НХА, университетите във Велико Търново, Пловдив, Русе, Благоевград и Бургас.
Исканията им са разпускане на парламента, оставка на правителството и нови избори. Това са искания на хиляди протестиращи от 14 юни насам. В публичните си изказвания самите студенти заявяват, че са пристъпили към тази радикална проява на протест – окупацията, за да бъдат тези искания най-сетне чути.
Не закъсня и появата на чисто българското изобретение - „контра протестиращи”, което може да бъде определено като нашенски принос за развитие на демокрацията в света – да се протестира срещу правото на протест.
Оказа се, че някои ректори и медийни анализатори са не по-малко изобретателни във витиеватите си позиции, които заявяват, че не отричат правото на студентите на протест, но не тук и не сега, а и били се забавили, нямали нови искания освен вече известните. С други думи посъветваха ги доброжелателно - протестирайте си някъде, но да не ви виждаме и чуваме и да не ни пречите, пък и не е ваша работа да се занимавате с политика.
Всички те обаче старателно избягват всъщност отговора на въпроса основателни ли са исканията на младите хора за несъстоятелността на делигитимиралото се управление в лицето на неясното, което ще рече безотговорно политически парламентарно мнозинство, и тази му безотговорност неведнъж се видя, а и фалшивата формула „програмен кабинет”, лъснала още при съставянето му.
Опитите за административен и пропаганден натиск от проправителствените медии към протестиращите студенти, ние като представители на партии, които изповядват принципите на демокрацията за свободно изразяване на мнение и правото за отстояването му, се чувстваме задължени да им засвидетелстваме публично своята подкрепа, защото техните искания според социологическите проучвания са искания на мнозинството от българите. Казваме им открито: не се плашете от лицемерните обвинения, че пречите, че нарушавате добрия тон на академичната среда, че поставяте политически искания. Не сте длъжни да се правите, че не виждате упадъка на нравите на политиците. В крайна сметка – при очевидната и неразрешима с други средства политическа криза, единственият избор са предсрочните избори. Кой казва, че изборите не са едно от най-важните средства на демокрацията.
Желаем на младите, образованите, умните и красивите хора на България, нашата обща надежда – кураж и упорство за краен успех. Той ще бъде успех за всички.
В заключение обявяваме, че утре - по време на посещението на премиера Орешарски - граждани на Сливен,привърженици на демокрацията, които цяло лято излизахме на протест по улиците на града срещу неговото управление, ще излезем и ще се опитаме да му заявим в очите, че искаме неговата оставка.
 
31 октомври 2013 г.
От Реформаторския блок в Сливен

sliven.net
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен venci

 • Нов
 • Публикации: 3
  • Профил
Днес следобяд половината правителство, рожба на Задкулисието и Олигархията начело с Орешарски ще посети Сливен. Срещата с местните кметове ще се състои в Областната управа. Часът не се съобщава - ясно защо.
Нека всеки сливенец и българин дойде пред Областната управа, за да освиркаме тези нещастници!

Неактивен Soley

 • Нов
 • Публикации: 2
  • Профил
Часът удари, нека излезем срещу злото
« Отговор #2 -: 01.11.2013 12:45:19 »
Часът удари. Нека излезем от затворените бетонни пространства.

Преподаватели, студенти и докторанти от Богословския факултет на Софийския университет подкрепиха с декларация протестиращите студенти и призоваха всички християни у нас да излязат на улицата и “да прояват своята християнска активност и да защитят на дело своите морални принципи и ценности”, пише "OFFnews.bg".
   Богословите подкрепят окупацията на студентите, но посочват, че тя далеч не е достатъчна. Затова апелират за протест “очи в очи” (на улиците и площадите) срещу това, което олицетворява в днешно време злото – Министерския съвет, Народното събрание, Конституционния съд и всички държавни институции, отговорни за хаоса и сриването на държавността.”
   “Часът удари. Нека излезем от затворените бетонни пространства”, зоват от Богословския факултет и се присъединяват към искането за оставка на правителството и разпускане на парламента.
   Eто пълният текст на документа и списък на подписалите се под него преподаватели: "Декларация от преподаватели, студенти и докторанти при Богословския факултет на СУ "Свети Климент Охридски" в подкрепа на гражданските/студентските протести в родината ни срещу компрометираното и некадърно българско правителство".
   Уважаеми колеги – професори, доценти, асистенти, докторанти и студенти, служители на българската Алма Матер – СУ “Св. Климент Охридски”,
   Солидарни с исканията и протестите на българските граждани и на студентите от Софийския университет, ние, преподаватели, студенти и докторанти от Богословския факултет, заявяваме:
   І. Подкрепяме справедливия протест на българското гражданско общество от последните месеци, който е в резултат от безсрамното олигархично управление на страната ни.
   ІІ. Подкрепяме „раннобудните студенти” от Софийския университет, които намериха морални сили да противодействат на безпрецедентното ни държавно управление – арогантно, некомпетентно и безотговорно.
   ІІІ. Редом с тази ни подкрепа, поставяме предложение към всички студенти, преподаватели и служители на Софийския университет за последващ дневен ред: да протестираме “очи в очи” (на улиците и площадите) срещу това, което олицетворява в днешно време злото – Министерския съвет, Народното събрание, Конституционния съд и всички държавни институции, отговорни за хаоса и сриването на държавността. Смятаме, че „окупацията”, сама по себе си, е ход само с временно въздействие и нейното продължение под тази си форма в бъдеще няма шанс за това, което всички искаме – почтено и компетентно управление на родината ни.
   ІV. Като членове на Св. Православна Църква, ние призоваваме всички християни да прояват своята християнска активност и да защитят на дело своите морални принципи и ценности, защото те не са призвани само да свидетелстват за вярата си, а са отговорни за съдбата на света и за своята дейност в него; отговорни са за управлението и реда в нашата страна; отговорни са и за тези, които след тях ще носят Кръста на Христос за спасението на света, като нова реалност и начало на Божието царство на земята.
   За това призоваваме:
   "Часът удари и светото дело на гражданското общество и на академичната общност е започнато. Сега е минутата. Нека да излезем от затворените бетонни пространства, за да отстояваме нашите принципи и идеи, като поискаме незабавна оставка на парламента и на правителството! Да направим заявка за осъществяване на истински морал в държавнически и обществен порядък, в който да живеем достойно ние и идните поколения".

Прочети повече на: http://www.novini.bg/news/163712-богослови-от-су-часът-удари-нека-излезем-срещу-злото.html