Автор Тема: Тревожен сигнал  (Прочетена 2407 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Cheffa

  • Нов
  • Публикации: 13
    • Профил
Тревожен сигнал
« -: 07.11.2013 18:31:40 »
ДО   Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ 
ДО   КМЕТА НА ОБЩИНА СЛИВЕН
ДО   ДИРЕКТОРА НА ОД НА МВР СЛИВЕН
ДО   РАЙОННА ПРОКУРАТУРА СЛИВЕН
ДО   РАЙОННО МЮФТИЙСТВО СЛИВЕН
ДО   ДИРЕКТОРА НА РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ СЛИВЕН

Т Р Е В О Ж Е Н     С И Г Н А Л  -  П Р Е Д Л О Ж Е Н И Е 

ОТ СДРУЖЕНИЕ „СВЕТИ ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ“ СЛИВЕН

Уважаеми дами и господа!
Настоящия ни сигнал е продиктуван от един очевидно съществуващ проблем, който всички ние неглижираме и отказваме да посочим и разрешим. Става дума за проблем, който в скоро време може да взриви обществения мир в града, като последствията са непредвидими и по всяка вероятност ще бъдат непоправими. Става дума за построеният през 2009 г., „Молитвен дом“ в кватрал „Надежда“ и неговото функциониране като такъв. „Молитвения дом“ проработи през лятото на 2009 г. От тогава започват и проблемите на съгражданите от съседните квартали. Мощен мюезински вой създава сериозни настроения в гражданите, които не могат да се възползват пълноправно от правото си на спокоен живот и пълноцена почивка. Гласът на свещеника е многократно усилен от мощните тонколони на високоговорител. Воят е пронизителен и се повтаря през целият ден до късно вечерта. Към това неудобство, създавано за гражданите от съседните квартали следва да се прибави и продължаващите, необезпокоявано от компетентните органи на безкрайните тържества, гарнирани с непоносима доза, откровенно ориенталска насока, които оттекват и в най-далечните квартали на града ни. Това нагнетява напрежение не само сред българите, живеещи в съседните квартали, така и сред ромите от квартал „Надежда“. Искам да се отбележи ясно, че към настоящия момент, противопоставянето между гражданите не е на верска или етническа основа?!? Все още става дума за изразено чувство на непоносимост, към спазване на законовите норми за опазване на обществения ред. Незачитането от определени лица на нормативната уредба, уреждаща ПОКАЗАТЕЛИТЕ ЗА ШУМ В ОКОЛНАТА СРЕДА, ОТЧИТАЩИ СТЕПЕНТА НА ДИСКОМФОРТ ПРЕЗ РАЗЛИЧНИТЕ ЧАСТИ НА ДЕНОНОЩИЕТО, ГРАНИЧНИТЕ СТОЙНОСТИ НА ПОКАЗАТЕЛИТЕ ЗА ШУМ В ОКОЛНАТА СРЕДА, МЕТОДИТЕ ЗА ОЦЕНКА НА СТОЙНОСТИТЕ НА ПОКАЗАТЕЛИТЕ ЗА ШУМ И НА ВРЕДНИТЕ ЕФЕКТИ ОТ ШУМА ВЪРХУ ЗДРАВЕТО НА НАСЕЛЕНИЕТО. Но с оглед на продължаващото дезинтересиране на компетентните органи, които са длъжни да опазват правовия ред, защитаващ обществените отношения, това недоволство може да ескалира във всякаква форма. Тогава вземането на мерки за предотвратяване на сериозни последствия ще бъде безвъзвратно късно.
Нашето сдружение, още от своето създаване декларира като своя цел, да разяснява на гражданите, че освен права, те са длъжни да изпълняват и своите задължения, за да не пречкат на останалите гражданите в държавата и в частност в града ни, да упражняват своите права.
В момента относимата правна рамка, към поставения проблем е залегнала в Наредбата за обществения ред на територията на Община Сливен, където в чл. 2 е посочено, че с оглед на опазването здравето и осигуряване условия за спокойствие, труд и отдих на гражданите се забранява извършването на всякакви дейности, причиняващи шум, вибрации, отделяне на прах, дим, излъчвания, замърсявания и други подобни над общоприетите норми, съгласно действащото законодателство.
В чл.4, ал.1 от същата наредба е посочено, че на обществени места и частни имоти, находящи се на територията на общината, се забранява викането, пеенето, свиренето и създаването на шум, независимо от произхода му, използването на озвучителни системи и други електронни устройства, нарушаващи обществения ред и спокойствието на гражданите, включително и за религиозни, политически и търговски цели в часовете: в работни дни от 14:00 до 16:00 часа и от 22:00 до 07:00 часа и в почивни и празнични дни от 13:00 до 16:00 часа и от 23:00 до 08:00 часа.
В наредбата (в часта, която е предмет на настоящото изложение) са определени и контролните органи, които следят за нейното изпълнение. Това са:
кметът на общината и кметовете на населените места или упълномощени от тях длъжностни лица;
държавните служители с полицейски правомощия и държавните служители от Пожарна беопасност при ОД на МВР Сливен;
ръководителят на регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве РИОКЗ Сливен.
Предвидено е за установени нарушения да се налагат административни наказания – глоба, както и имуществена санкция в размерите определени за всяко конкретно нарушение.
Считаме, че разпоредбите на тази наредба не се прилагат, което създава усещане за безнаказаност и поражда сериозен отпор и обществена нетърпимост.
В тази връзка, отправяме покана за провеждане на публичен диспут, на който да бъдат точно и ясно очертани проблемите, и да се вземат конкретни мерки за тяхното разрешаване, както и срокове за изпълнението им.
При допълнителни контакти с Вас, ще определим точната дата и час на срещата, както и нейния начален час.

Пресцентър на Сдружение "Свети Георги Победоносец" - Сливен