Автор Тема: За Общинско предприятие "Чистота"  (Прочетена 3949 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Cheffa

 • Нов
 • Публикации: 13
  • Профил
Свети Георги Победоносец
13 ноември
„СВ.ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ“

гр. Сливен

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Сдружение „Свети Георги Победоносец“ има намерение да внесе предложение за разглеждане от общинския съвет, насочено към проблемите на чистотата и озеленяването на територията на Община Сливен.
Предложението е продиктувано от желанието да се постигне ефективност на управлението на общинските финанси, бюджетна дисциплина и прозрачност на бюджетните разходи. След като бяха взети необходимите мерки, в интерес на общината, за прекратяване на договорите за сметопочистване и сметоизвозване на битови отпадъци и озеленяване на градската част, считаме, че е необходимо да се направи и следващата крачка в тази насока – а именно, създаване на общинско предприятие „Чистота“. Налаганата в последните години практика за прехвърляне на тази дейност в правомощията на частни фирми доказва своята неефективност. Доказателство е поредната провалена обществена поръчка за тази дейност. Неефективността се проявява в невъзможността на Общината да провежда пълноценно своята социална политика, защото е притисната от договорни ангажименти с фирмите концесионери. Договорите се сключват за продължителен срок, което като неблагоприятна последица води до невъзможността за тяхното прекратяване, поради заложените абсолютно неизгодни клаузи за неустойки, обвързващи общината. Практиката показва, че при възникване на спорове относно сключването на договорите за концесия, тяхното изпълнение, тълкуване, прекратяване и други, води до продължителни съдебни процедури, генериращи допълнителни, значителни и неоправдани финансови ресурси за съдебни такси, адвокатски хонорари, експертизи и др. Тези съдебни процедури парализират нормалната дейност по сметопочистването и сметоизвозването и по правило са с неясен изход. По този начин се получава незадоволителен краен резултат и се предоставя некачествен продукт, който води до основателни критики от страна на гражданите на общината, че градът е мръсен. Това поражда и съмнения, че практиката с възлагането на тази дейност чрез обществени поръчки на „външни“ фирми прикрива корупционни интереси. Желанието ни е да докажем на нашите съграждани, че тези съмнения са неоснователни и че можем да наложим вече проверения и работещ модел на извършването на тази дейност от самата община. През последните години все по-често общински фирми или предприятия поемат почистването на градовете в страната. Това води след себе си и значителни благоприятни последици – осигуряване на трудова заетост, възможност за усвояване на средства по европейските структурни фондове, което ще доведе до подобряване на материалната база на едно такова предприятие, възможност за наемане на работещи по програмата за временна заетост, подобряване на качеството на услугата, намаляване на разходите за почистване и др. Дейностите за поддържане на чистота на териториите за обществено ползване, събиране, извозване и обезвреждане на битовите и други отпадъци на Община Сливен са основно задължение на местната власт, за което ежегодно общината заделя и изразходва значителен финансов ресурс. За последната година изразходваните средства надхвърлиха сумата от 6 милиона лева.
Създаването на общинско предприятие „Чистота“, което да извършва дейностите по сметопочистване и сметоизвозване на битови отпадъци и озеленяване на градската част ще редуцира разходите за тези дейности с около 40% или с около 2 милиона и половина, като тези средства ще могат да бъдат насочени към други значими и полезни общински дейности и мероприятия. Тези изчисления са направени на база на задълбочен анализ на приетата План сметка за 2013 г. за разходите за поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване, събиране, извозване и обезвреждане на битови и други отпадъци от Община Сливен, както и на зададените параметри по обявената обществена поръчка от Община Сливен. Направен е сравнителен анализ и с дейностите, които са били извършвани от общинското дружество „Комунални услуги“ ЕООД, развиващо дейност до края на 2008 г. С тези спестени средства, само за 2 години, ще може да бъде закупена необходимата техника и оборудване, с което общинското предприятие да предоставя качествена услуга на гражданите на общината. Намаляването на разходите за тази дейност ще доведе до намаляване и облекчаване на финансовата тежест върху фирмите и гражданите, което от своя страна ще допринесе за създаване на по-благоприятни условия за живеене и инвестиране на територията на общината. Ще се отрази върху пазара на труда, тъй като ще създаде допълнителни работни места, като с оглед на посочените дейности и услуги в цитираната по-горе План сметка се очаква да се осигури трудова заетост на около 150 човека. Самата дейност няма да е насочена към формиране на печалба, каквато е основата цел на частните фирми, извършващи този вид дейност. Това ще доведе до максимално ефективно и икономично разходване на средства от бюджета на общината.
С оглед на изложеното, считаме за целесъобразно, правилно и необходимо да бъде създадено общинско предприятие „Чистота“, което да извършва дейностите по сметопочистване и сметоизвозване на битови отпадъци и озеленяване на градската част. Това ще доведе до повишаване на качеството на услугите и организацията на дейностите. Ще доведе до повишаване на ефективността и оптимизация на трудовия процес. Ще спомогне за разширяване на обхвата на предлаганите услуги, гарантиращо европейско ниво на хигиена и технология на организацията. Ще допринесе за внедряването на съвременна техника, технология и организация, повишаваща ефективността на дейностите. Чрез програмите за заетост ще създаде нови работни места.
За реализиране на това предложение Сдружение „Свети Георги Победоносец“ ще потърси подкрепата на общинските съветници, които да го внесат за разглеждане в комисиите на общинския съвет и за гласуване на сесия на същия.
Ще поискаме от кмета на общината да спре процедурата по Закона за обществените поръчки за възлагане на тези дейности на частни фирми-концесионери.

ОТ ПРЕСОФИСА НА СДРУЖЕНИЕТО

Неактивен Гарелов

 • Нов
 • Публикации: 2
  • Профил
Re: За Общинско предприятие "Чистота"
« Отговор #1 -: 22.01.2014 14:17:06 »
Има желязна логика в написаното по горе :D

Неактивен KAMTE

 • Нов
 • Публикации: 13
  • Профил
Re: За Общинско предприятие "Чистота"
« Отговор #2 -: 31.05.2014 17:44:56 »
Вече има решение на Общинският съвет за създаване на такова предприятие,поздравления!
Мисля,че създаването на такива общински структури е належащо.

Неактивен Cheffa

 • Нов
 • Публикации: 13
  • Профил
Re: За Общинско предприятие "Чистота"
« Отговор #3 -: 31.05.2014 20:17:16 »
Браво на Сдружение "Свети Георги Победоносец". Явно в него има истински сливналии. Дано се събудят и другите и да разберат, че ние сме хората от които зависи как ще си вършат работата нашите управници. Сега остава кмета да изпълни решението на Общинския съвет, че много му станаха гафовете/на кмета/.

Неактивен balla

 • Нов
 • Публикации: 3
  • Профил
Re: За Общинско предприятие "Чистота"
« Отговор #4 -: 10.07.2014 16:27:07 »
Стари комунисти, не разбрахте ли че държавно дружество никога не може да бъде по-ефективно от частното? Това че не можете да направите читав конкурс без "далавера" и да намерите читав изпълнител "не далавераджия"  е друг въпрос.
Помислете колко от държавните институции си вършат работата, деградирала е държавата от всякъде, кукловоди и марионетки, отдолу стадо...

Неактивен Виктор

 • Напредващ
 • **
 • Публикации: 440
  • Профил
Re: За Общинско предприятие "Чистота"
« Отговор #5 -: 11.07.2014 14:49:51 »
balla, Не си прав за държавното и частното. Има сектори, при които държавното и общинското са много по ефективни от частното. Такива са водоснабдяването и чистотата например. При добро управление разбира се, ако идеята е да се източват пари - работата е за прокурор.
В горните сектори частните фирми естествено търсят най-висока печалба, защото за това съществуват. Докато от общинско предприятие /подчертавам - предприятие, не фирма/ няма да се търси печалба а задоволяване на обществени нужди. Това е разликата.
Например в едно малко село без вода частен концесионер никога не би инвестирал в изграждането на водопроводи, които никога няма да се изплатят. И селото ще стои без вода. Една местна власт обаче би изградила водопроводите и би снабдила жителите на селото с вода.
В такива обществено полезни дейности частните фирми се вкарват само за да източват пари. Гарантирани обществени пари, съответно рушвети за политици и - скъпа и лоша услуга.
Такива работи.