Автор Тема: Миналото на Сливен оживя във фотоизложбата „Моят град в годините отминали”  (Прочетена 4067 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ludmila.kalapchieva

  • Глобален модератор
  • Нов
  • ****
  • Публикации: 30
    • Профил


Кметът на Сливен Кольо Милев откри снощи фотоизложбата „Моят град в годините отминали”. Изложбата от фонда на Регионалния исторически музей представя 42 фотографии и може да бъде видяна в галерия „Май”.

Снимки от албум на цар Фердинанд от 1907 г. и още по-стари произведения на Д. Михайлидис от 1879 г. разгледаха вчера посетителите в зала „Май”. Произведенията пресъздават облика на Сливен в периода 1878 - 1940 г. На тях се виждат градския център, общи изгледи, строежът на сегашната общинска сграда, старият конак, който е бил дом на сливенската община след Освобождението, построяването на паметника на Хаджи Димитър и площада около него. Запазена е и снимка от Аба пазар, разрушен от отстъпващата турска армия през 1877 – 1878 г.

В снимки е запечатано времето на изпитването на новата железопътна линия, преминаваща по моста на река Коруча през 1930 г. Показани са къщи, строени през Възраждането, училища, театър „Зора” и завесата, изработена специално от художника Йордан Кювлиев.

Снимка на колоездачен събор на площад „Хаджи Димитър” през 1911 г. свидетелства колко масов е бил този спорт в началото на миналия век. Показана е първокласната държавна болница.

„Изложбата представя достойно богатата история на Сливен. Тя е свидетелство колко борбена, предприемчива и прогресивна е била сливенската общественост. Вярвам, че трябва да пазим този дух от миналото, защото той дава свой отпечатък върху настоящето и върху бъдещето на града ни”, каза кметът при откриване на изложбата.
Изложбата разгледаха и областният управител Марин Кавръков и много граждани.

http://new.sliven.net/sys/news/index.php?id=89370