Автор Тема: Диетичните напитки: сериозните опасности зад рекламираните ползи  (Прочетена 3135 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Ludy

  • Нов
  • Публикации: 46
    • Профил
Аспартамът, кофеинът и фосфорната киселина в газираните напитки са част от капана, в който попадаме заради своите слабости.
22 октомври 2012, здраве.bg

Диетичните варианти на всички най-популярни газирани напитки днес са на особена почит – рекламата акцентира на тях заради стремежа ни да постигнем и запазим тънката талия или плочките на корема или пък просто заради желанието ни да живеем по-здравословно. Добре известно е, че консумацията на напитки със съдържание на захар може да захвърли на вятъра цялото усърдие, което сме положили във фитнеса. Затова повечето хора предпочитат диетичните напитки в съчетание с бедните на мазнини храни.

Обикновено по-ниското съдържание на захар се тълкува като по-малко приети калории и съответно по-малко проблеми със здравето. Фактите обаче вече свързват системната консумация на диетични напитки с редица нежелани промени в организма. Някои изследователи например категорично твърдят, че диетичните напитки са по-вредни от пълните със захар „обикновени” варианти. Кои са и основните опасности, свързани с редовната консумация на т.нар. „храни и напитки без калории”?!

Натравяне от аспартам

Аспартамовата киселина и фенилаланинът са аминокиселините, които заедно образуват изкуствения подсладител аспартам. Той вече е станал обект на много противоречиви мнения, откакто е одобрен за използване. Аспартамът е около 200 пъти по-сладък от обикновената захар при само 15 калории за чаена лъжичка. Поради тази причина производителите на диетични напитки използват именно този подсладител.

Тъй като необходимите количества аспартам за осигуряване на натуралния сладък вкус на захарта са изключително ниски, калорийната стойност на продукта наистина е почти нулева. С това съображение поне 200 милиона души по целия свят си купуват продукти със съдържание на аспартам, включително диетични напитки. Физическите и неврологичните последствия от това обаче според проведени изследвания могат да бъдат временна загуба на паметта, депресия, чувство за объркване до епизоди на мигрена.

Обриви

На медицински език уртикария, обривът се образува като алергичен отговор в следствие на освобождаването на хистамин. Този химикал води до формирането на възпалени и сърбящи подутини. Специалистите съобщават, че има много случаи на обриви в следствие на приема на диетични напитки със съдържание на аспартам. Макар че проявата на подобна алергична реакция е рядка, такъв риск съществува и ако той се появи, е необходима медицинска намеса.

Киселини

Нискокалоричните алтернативи на подсладените напитки са киселинни по природа. Излишната киселина вреди не само на твърдите тъкани в устната кухина и предизвиква кариеси, но и на храносмилателната система – т.нар. киселинен рефлукс. Затова консумацията на твърде много диетични напитки може да доведе до образуване на язви, киселинно връщане и влошаване на вече налични проблеми в стомаха и червата.

Обезводняване

Диетичните газирани напитки действат подобно на лекарствата с диуретичен ефект, като повишават отделянето на вода, заедно с това и на калций. Наличието на кофеин в подобни напитки има негативно влияние върху производството на антидиуретичните хормони, което води до загуба на повече вода, отколкото е необходимо, а това води до дехидратация на тялото. Тази опасност за здравето е значима, когато човек консумира по над 2 литра диетични напитки на ден.

Метаболитен синдром

Все повече хора искат да се отърват от излишните килограми и затова избират диетичните напитки и други продукти, съдържащи заместител на захарта. Изследване върху риска от атеросклероза, публикувано през януари 2008 г., установява, че хората, които пият по повече от една диетична напитка на ден имат 34% по-висок риск от развитие на метаболитен синдром - съвкупност от проблеми, свързани с метаболизма – затлъстяване в областта на корема, покачване на кръвното налягане над 130/85, покачване на глюкозата в кръвта, повишаване на триглицеридите и понижаване на нивото на добрия HDL холестерол до анормални граници. Този синдром се свързва и с развитието на сърдечносъдови заболявания и диабет.

Диетичните напитки и остеопорозата

Една  от многото съставки, които напитките без калории съдържат, е фосфорната киселина, която се отразява негативно на здравето на костите. Подобно на калция, костите имат нужда и от фосфор, за да са здрави и устойчиви на фрактури. За съжаление, консумацията на твърде много диетични напитки може да доведе до опасно високо ниво на фосфор в тялото. В резултат на това абсорбирането на калций от костите е забавено, което с времето значително отслабва здравината им. Тази връзка между консумацията на диетични напитки и развитието на остеопороза е причина за особено притеснение най-вече при малките деца и тийнейджърите. Другият скрит проблем на диетичните напитки е кофеинът, за който е добре известно на специалистите, че възпрепятства усвояването на калций.

Бъбречни увреди

Пиенето на твърде много диетични напитки може да застраши още здравето и функционалните възможности на бъбреците. Освен аспартам и кофеин, тези напитки съдържат и други вещества като фосфорна киселина, карамел, сол. Натрият в тях също може да повлияе негативно на бъбреците и да доведе до заболявания и усложнения.

В изданието Clinical Journal Of the American Society of Nephrology са публикувани медицински заключения, според които консумацията на две или повече диетични напитки на ден се свързва с влошаване на бъбречната функция. Фосфорната киселина може да увеличи риска от формиране на камъни в бъбреците. Тя води до уринарни промени, които стимулират образуването на камъни в бъбреците и други хронични бъбречни заболявания.

По-висок риск от затлъстяване

Следващия път, когато си купим диетична напитка, нека помислим дали тя наистина е полезна за талията си. Изследвания доказват, че диетичните напитки наистина нямат калорийна стойност, което може да има директно въздействие върху инсулина. Мозъкът не може напълно да диференцира натуралните от изкуствените подсладители и стимулира панкреаса да секретира инсулин, точно както би направил, ако консумираме обикновена захар. Тъй като обаче няма  Тъй като обаче няма „истинска захар”, която хормонът да обработи, това води до повишаване на апетита, особено за сладки неща (тъй като тялото иска освободеният инсулин да бъде оползотворен).

Изследванията, проведени и повтаряни в продължение на много години, показват, че хората, които пият диетични напитки, имат по-висок индекс на телесна маса (BMI). Така желанието ни да свалим няколко килограма всъщност се проваля отчасти именно благодарение на диетичните напитки.

Източник: http://www.zdrave.bg/