Автор Тема: Доказване на мозъчната смърт ?  (Прочетена 1858 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен dinkotaslajov

  • Нов
  • Публикации: 47
  • Пол: Мъж
  • Моля помогнете ми!
    • Профил
Смърт при трайно и необратимо спиране на всички функции на главния мозък и налична сърдечна дейност се установява чрез извършване на клинични тестове по приложение № 2. и  Пълен неврологичен преглед,  който се извършва от специализирано лице в областта.
      Преди да се пристъпи към диагностичните тестове трябва да се предвидят негативните ефекти върху мозъка и да не се прилагат тестове които могат да продължат увредата на мозъка, за превенция на допълнително увреждане. Преди всичко, апнея теста/ който предизвиква интракраниална хипертензия/ задължително е последния от прегледа тест.
При пациенти със съмнение за МС, но на които в терапията има депресори/ като барбитурати, седатива и др/ се предвиждат тестове за МС на които те не оказват влияние- напр. Мултимодални евокирани потенциали, артериография, транскраниална доплер сонография и др. или след изчерпване на ефекта им.
От неврологична гледна точка, клиничния преглед при пациенти е подобен на тези които умират от кардиак арест. Единствената разлика  за отбелязване е отчитането на спинални рефлекси при пациенти с МС.
 За систематизирането на неврологичния преглед е необходимо да се включат следните аспекти:
Протокол за клиничен преглед за демонстрация на МС
-Зеници средно разширени или дилатирани
-липса на светлинен рефлекс
-липса на спонтанно мигане
-липса на корнеален рефлекс
-липса на лицеви мускулни движения
- липса на спонтанни мускулни движения
-липса на окуловестибуларен рефлекс
-липса на окулоцефален рефлекс
-липса на рефлекс на гадене
-липса на кашличен рефлекс
-липса на отговор при прилагане на Атропин
-липса на спонтанно дишане
-спинални моторни рефлекси могат да съществуват
       
Липса на светлинен рефлекс
ІІ и ІІІ краниални нерви вземат участие в светлинния рефлекс.При пациенти с мозъчна смърт, при осветяване на зениците със силна светлина няма промяна в размера. Липсва напълно спонтанни или провокирани движения на очните булбуси. Липсва и както спонтанно мигане, клепачите са отпуснати и без движения, не е задължително да покриват напълно очите.
     
Липса на корнеален рефлекс
V краниален нерв взема участие в корнеалния рефлекс. Когато корнеята се стимулира/ използвайки памучен тампон/ няма моторен отговор/ без мигане, без  отдръпване/ или вегетативен отговор като зачервяване или сълзене.
   
Липса на лицеви движения
Напълно липсват  лицеви движения поради липса на активност от ядрото на VІІ краниален нерв в мозъчния ствол.Последователно се изследват:
- липсата на спонтанни движения
-липсата на движения продуцирани от болкови стимули в областта на лицето
-липсата на реакция продуцирана от болеви стимул в областта на шията, гърдите, крайниците, и коремната област.
     
Липсата на спонтанни мускулни движения при:
-стимулация в областта на тригеминалния нерв, не предизвиква никаква лицева реакция в областта на лицевия нерв
- стимулация в областта на тригеминалния нерв, не предизвиква никаква  реакция в областта на тялото
-Стимулацията на територията на спиналните нерви остават без отговор в областта на лицевия нерв
-Стимулацията на територията на спиналните  нерви. В повечето пациенти с МС няма соматичен моторен отговор / в областта на мускулните групи на шията, корема, крайниците / след стимулация в соматична територия. Понякога обаче е възможна да се наблюдава соматичен моторен отговор/ понякога в неочаквани комплекси/ при пациенти в МС от стимули в областта на споменатите вече територии/ шия,торакс, корем и крайници/, като това са спинални рефлекси, които не провалят поставянето на диагноза МС. Тези моторни отговори също могат да се наблюдават и при ситуации на исхемия-аноксия на гръбначния мозък / напр. При  клампирането на аортата по време на експлантацията/, подобен е и кашличен отговор/ при внезапна контракция на респираторните мускули/, но не правят невалидна диагнозата МС, поради предизвиканата реакция от страна на спиналните рефлекси.
Отсъствие на окуловестибуларен рефлекс
[/b]
 В него вземат участие ІІІ, ІV, VІ и VІІІ краниални нерви. При позициониране на главата на около 30˚/ след предварителна инспекция за целостта на тимпаничната мембрана и  ушна кал/ се иригират 50мл студена вода във външния слухов канал. Очните клепачи са отворени и се следи за очни движения/ нистагъм/
Липса на окулоцефален рефлекс
В него вземат участие ІІІ,ІV и VІ краниални нерви. Клепачите се държат отворени и когато внезапно обръщаме главата от страна на страна, очните булбуси, бързо се връщат на изходна позиция/ кукленски очи/, следвайки движението на главата.
Липса на рефлекс на гадене
В него участва ІХ краниален нерв. При стимул в основата на езика и задната стена на фаринкса липсва рефлекс на гадене.
Липса на кашличен рефлекс
Х краниален нерв взема участие. Няма  кашличен отговор при повтарящо се дразнене дълбоко с аспирационен катетър в интубационната тръба в долния респираторен тракт. Този рефлекс обикновенно изчезва последен.
Атропинов тест
При пациенти с МС, когато се администрират 0,04 mg/Kg  интравенозно, повишаването на сърдечната честота е 10% и по-малко от изходната. Теста изследва ядрото на вагалния нерв, който се намира в по-долните отдели на мозъчния ствол. Той трябва да се прави след приключването на клиничния преглед и винаги след светлинния рефлекс. Атропина трябва да се инжектира през независима кръвна линия, без да се смесва с други лекарствени продукти за да не се насложат ефектите/ болус/ като резултат, особено при хронотропните медикаменти като допамин, добутамин и др.
Апнея тест
показва липсата на активност в центъра на дишането в мозъчния ствол. Пациента се преоксигенира за 20 минути със 100% кислород, след това се разкача от респиратора, като през кислороден катетър се подават 6 l/min поток кислород през ендотрахеалната тръба. Изчакваме докато pCO2 достигне  60 mmHg (като средното покачване в кръвта е от 3 mmHg/min) при наличието на апнея. Не се наблюдават  никакви респираторни движения. Това е последния от клиничните тестове. Движенията на диафрагмата, поради сърдечните удари не бива да се бъркат с положителен дихателен отговор.
Практични заключения за употребата на прегледа за диагноза МС.
Ако ние използваме МС-концепция, след като клиничните пререквизити са изпълнени/ без фармакологични препарати, физични фактори имащи влияние/, добре познат механизъм на мозъчна увреда и клиничен преглед изпълнен по споменатия протокол, диагнозата МС е постигната.
Ако обаче използваме концепция Цялостна МС, освен споменатия клиничен преглед, диагнозата  изисква демонстрация на поне един от феномените в тясна близост до МС/ Церебрален циркулаторен арест или липса на биоелектрична активност на ЦНС/ Това преди всичко е необходимо за да  се потвърди липсата на циркулация и/или електрическа активност на мозъка чрез инструментални тестове. С уважение Динко Димитров!