Автор Тема: Как да стана донор на костен мозък и периферни стволови клетки?  (Прочетена 2203 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен dinkotaslajov

  • Нов
  • Публикации: 47
  • Пол: Мъж
  • Моля помогнете ми!
    • Профил
1-ва стъпка е да станеш доброволен участник в Българския регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки. Българският регистър е член на BMDW (Bone Мarrow Donors Worldwide) - световния регистър за донори на костен мозък, който е създаден през 1989 година и в който има вече регистрирани повече от 21 милиона души от 50 страни.
2-ро ако Вашата HLA формула съвпада с тази на някой пациент, за който се търси съвместим донор, ще бъдете помолени да се явите на среща за да бъдат извършени допълнителни изследвания, както и да отговорите на специфични медицински въпроси. Ще бъдете подложени и на медицински преглед.
3-то Даряване на ПСК. Няколко дни преди процедурата ще Ви бъде приложен медикамент т. нар. растежен фактор, който ще повиши броя на циркулиращите в периферната кръв стволови клетки. По време на приложението на растежните фактори са възможни леки мускулни или костни болки. Самата процедура се извършва без да е необходимо приемане в болнично заведение. ПСК се събират в деня на даряването, чрез процедура наречена афереза. Чрез игла вкарана във вената, кръвта се отвежда в апарат за афереза, чрез който периферните стволови клетки се отделят от останалите. Останалата кръв се връща обратно в тялото на дарителя. Манипулацията е безболезнена и не крие рискове за донора.
4-то Даряване на стволови клетки от КМ. Костен мозък се взема от тазовата кост. Процедурата се извършва под обща анестезия. Обемът зависи от теглото на донора. Твоят костен мозък е жива тъкан, която се възстановява много бързо. Освен класическите рискове на упойката дарителството на стволови клетки от КМ е безопасно.
5-то Възстановяване и проследяване. По време на прилагането на растежни фактори е възможно за кратко да почувстваш главоболие, мускулни или костни болки. Тези симптоми отзвучават след вземането на ПСК. Костният мозък и периферната кръв се възстановяват до нормални нива за 4 до 6 седмици. Ще бъдеш наблюдаван от лекар до пълното си възстановяване.

Какво представлява костния мозък?
Костният мозък (КМ) е субстанция намираща се вътре в кухите плоски кости. Съдържа кръв и кръвни стволови клетки, които произвеждат червени кръвни клетки (еритроцити), бели кръвни клетки (лекоцити) и кръвни плочици (тромбоцити), които помагат за пренасянето на кислород до тъканите, борбата с инфекциите и предпазват от кървене. Стволовите клетки, които се намират в костния мозък са необходими на приемателя (реципиента), за да може да произведе собствен здрав костен мозък.

Какво представляват периферните стволови клетки?
Периферните стволови клетки (ПСК) се намират в малки количества в циркулиращата периферна кръв. За стимулиране на продукцията им от костния мозък е необходимо инжектиране на медикаменти (така наречени растежни фактори), в резултат на което голямо количество стволови клетки могат да бъдат събрани от периферната кръв и да послужат за трансплантация. Процедурата на вземане на стволови клетки от кръвта се нарича левкафереза, безболезнена е, не изисква обща упойка и трае 3 – 4 часа.

Тъканно типизиране
Тези, които желаят да бъдат включени като доброволни донори в регистъра подлежат на така нареченото тъканно типизиране по системата HLA (човешки левкоцитен антиген).Това изисква вземането на няколко епруветки кръв от венозен съд. При пациенти, при които е невъзможно вземането на кръв се препоръчва вземането на проба с тампон от лигавицата на устната кухина.

Контакти
Клиника по Клинична имунология с Банка за стволови клетки
УМБАЛ „Александровска” ЕАД
ул. "Св. Георги Софийски" № 1
София 1431

Тел.: 02/9230 450
Тел.: 02/9230 690
Тел.: 02/9230 760
Тел./Факс: 02/9230 496
Е-mail: kki.alexandrovska@abv.bg

Как да ни намерите най-лесно?

Клиника:
В сградата на Първи хирургичен блок, етаж 3.
В сградата на Отделението по хематология, последен етаж.

Приемна:
Входа на УМБАЛ ”Александровска” откъм бул. „Пенчо Славейков”. Постройката се намира в ляво, непосредствено след преминаване през контролно-пропускателния пункт между двете хирургии.


« Последна редакция: 19.11.2015 20:42:35 от dinkotaslajov »
С уважение Динко Димитров!