Автор Тема: Чернодробна трансплантация !  (Прочетена 2001 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен dinkotaslajov

  • Нов
  • Публикации: 47
  • Пол: Мъж
  • Моля помогнете ми!
    • Профил
Трансплантация на черен дроб
С годините или десетилетията, хроничната инфекция с вируса на хепатит С (HCV) може да прогресира до тежки чернодробни проблеми, включително цироза и хепатоцелуларен карцином (HCC). Когато черният дроб вече не е в състояние да изпълнява своите жизнени функции, независимо дали поради остра чернодробна недостатъчност или напреднал краен стадий на чернодробно заболяване, трансплантацията може да е единственият избор.
В 30% от случаите най-честата причина за чернодробна трансплантация в САЩ е увреждане на черния дроб, дължащо се на хепатит С. За сравнение, хепатит В е причина за по-малко от 10% от трансплантациите, благодарение до голяма степен на ефективната ваксина. Други причини са алкохолна чернодробна болест и остра чернодробна токсичност (например поради предозиране с парацетамол [ацетаминофен] или отровни гъби).
Напредъкът в хирургичните техники и медикаментозното лечение доведоха до подобряване на резултатите от трансплантирането на черен дроб през последните десетилетия. Днес общата годишна преживяемост е приблизително 90% (в сравнение с около 30% през 1970-те), а петгодишната преживяемост е от 70% до 80%. Но при пациентите с хепатит С, общо взето, резултатът не е така добър, както при хората с направена трансплантация по други причини.

Процедури за трансплантация на черен дроб
Най-често срещаната трансплантационна процедура е ортотопичната чернодробна трансплантация (OLT), при която се отстранява увреденият черен дроб и се заменя с нов (известен като алографт), обикновено от наскоро починал донор, като основните кръвоносни съдове и жлъчни пътища се свързват с новия орган.
 
За съжаление, предлагането на черен дроб от донори не може да удовлетвори търсенето, което означава, че повечето хора, които се нуждаят от трансплантация, са поставени в списък на чакащите. В Съединените щати черните дробове се разпределят на регионален принцип от Обединената мрежа за обмен на органи [United Network for Organ Sharing (UNOS)].
 
В 2002 г. UNOS прие система, наречена MELD (Model for End-Stage Liver Disease, модел за краен стадий на чернодробно заболяване) при който се използват три лабораторни проби (тестове) – билирубин, креатинин, и протромбиново време (измерване съсирването на кръвта) – за да се предскаже доколко вероятно е пациентите да умрат. Системата има за цел да се даде приоритет на хората, които най-спешно се нуждаят от нов черен дроб и които все още са достатъчно добре, за да имат полза от трансплантацията, а не на онези, които са чакали най-дълго.
 
Според едно проучване, публикувано през 2004 г., броят на чернодробните трансплантации се е увеличил с 10%, а смъртните случаи в списъка на чакащите са намалели с почти 4% след приемането на MELD. В системата, обаче, са се наложили и някои корекции, за да не се облагодетелстват определени групи, като например хора с рак на черния дроб. Въпреки, че настоящият метод е намалил несъразмерността (неравнопоставеността) между бели и чернокожи пациенти, едно проучване, представено на Срещата на Европейската асоциация за изучаване на черния дроб  (EASL) през 2010 показва, че при жените вероятността да умрат докато чакат за нов черен дроб е по-голяма, отколкото при мъжете.
 
Както и да се разпределят, обаче, черните дробове с добро качество от трупни донори не са достатъчни за да се отговори на съществуващите нужди. Според американската Мрежа за доставка и трансплантация на органи (Organ Procurement and Transplantation Network - OPTN), през 2008 г. са били извършени приблизително 6,000 чернодробни трансплантации, близо 1,800 пациенти са починали докато чакат черен дроб от донор, а в списъка на чакащите за черен дроб е имало около 16,000 души в края на годината.
За справяне с дефицита на черен дроб от трупни донори бяха създадени алтернативни методи с цел увеличаване предлагането на черен дроб:
 
« Последна редакция: 19.11.2015 21:20:10 от dinkotaslajov »
С уважение Динко Димитров!