Автор Тема: НЕВИДИМИ !!!  (Прочетена 3146 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

  • Глобален модератор
  • Старши
  • ****
  • Публикации: 11676
  • Пол: Мъж
    • Профил
НЕВИДИМИ !!!
« -: 24.10.2009 15:09:30 »
ДО Г-ЖА ПРЪМОВА
ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР НА БНТ
 
С КОПИЕ ДО:
 
БЪЛГАРСКИТЕ ДЕПУТАТИ В ЕП
 
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА Р. БЪЛГАРИЯ

 
           Уважаема госпожо Пръмова,
 
В централната новинарска емисия на БНТ, от 20 ч., на 16.10.2009 г., се излъчи репортаж от Брюксел, във връзка с новия филм на г-жа Кейт Блюет, една година след първия й филм за дома в Могилино и невероятните подобрения в състоянието на децата и младежите само за една година, благодарение на специалните индивидуални грижи за тях. Белгийски граждани са поканили новият директор на дома, да посети страната им, за да се запознае с условията и грижите към децата с увреждания в Белгия.
 
В тази връзка явно, сравнявайки решенията на проблема в нашата и Белгийската страна, репортажът Ви завърши с изказване на г-жа Илияна Йотова, Европейски депутат втори мандат, която изтъкна като основна причина и виновник за съществуването изобщо на този проблем в България, „българското семейство”.
 
Цитираме:
"За съжаление у нас, българските семейства не искат да си гледат тези деца и считат, че държавата им е длъжна, да им ги гледа по домовете, затова ги изоставят. В Белгия това никога не може да се случи, там родителите и през ум не им минава да си изоставят децата".
 
Ние, български родители на деца с увреждания, искаме да заявим следното:
 Изказването на г-жа Йотова е дотолкова абсурдно и неадекватно, че може да бъде обяснено само с абсолютно непознаване на проблема и с нагло и повърхностно отношение към проблемите изобщо на децата с увреждания в България и техните семейства. Подобно изказване е недопустимо за човек, който претендира, че е достоен да ни представлява в Европейският съюз. Държим да зададете следните въпроси на г-жа Йотова и очакваме нейния отговор:
 
1. В качеството си на Европейски депутат и наш представител ли си позволява да обвинява българските семейства в безотговорност и жестокост към децата им?
2. Или прави това в качеството си на представител на партия, която в продължение на години участвайки във властта провеждаше цинична и наказателна политика към децата с увреждания и тяхните семейства, което е основната причина за изоставянето на тези деца в държавните изолатори, които хора с мисленето и компетентността на г-жа Йотова, нагло наричаха „домове за болни деца”. В техните „домове”, децата просто деградират и измират, именно защото социалният министър от партията на г-жа Йотова считаше, че тези деца „толкова си могат”, защото са „клети създания”.
 
Държим и да запознаем г-жа Йотова със следните факти:
„Подкрепата”, която получавахме от „социалната политика” на същата тази партия, представител, на която е г-жа Йотова е следната:
- В родилния дом, в първите мигове след раждането много от нас чуват: „Остави това дете в дом, не си проваляй живота, от него нищо няма да стане.”
Никоя от нас, никога в тези първи и най-трудни мигове след раждането и установяване увреждането на децата ни, както и след това, не е виждала дори очите на социален работник или психолог, които да ни окажат дори най-елементарната подкрепа или поне да ни дадат някаква информация какво предстои за нас и детето ни оттук нататък, и как да се справим и да му осигурим необходимите специални грижи.
- Следва откъсване на детето от нас, наблюдаваме го през няколко дебели стъкла, и постоянно и систематично внушаване, че няма да сме в състояние да полагаме грижи за него, защото е обречено и няма да оцелее.
- При отказ от наша страна да се вслушаме в тези „компетентни” съвети и напътствия, и заявим, че въпреки всичко ще задържим и ще се борим за децата си, получавахме отношение като към хора загубили разсъдъка си.
- Следват дълги и мъчителни месеци, безсънни нощи, които никой освен майка преживяла това не може да си представи.
- Следва пътуване и тичане по специалисти из цяла България, изследвания, консултации и най-различни диагнози, като средствата за да ги платим събираме, продавайки къщи и имоти, и просейки от приятели.
- След години напускаме работа, много често и съпрузите ни ни напускат, оставаме без кариера, бъдеще, все по-сами и без никаква надежда, крепейки ни само любовта и усмивката на детето ни, което не само е оцеляло противно на всякакви „квалифицирани” прогнози, но и е щастливо и се развива според възможностите си, на всичкото отгоре.
 
През цялото това време отчаяно сме търсили помощ и подкрепа от същата тази държава, която според г-жа Йотова ни била „длъжна”, поне за някаква елементарна информация или насока, и сме се сблъсквали само с безразличието и некомпетентността й. Когато в крайна сметка, благодарение на „държавната подкрепа”, изпаднем с децата си до борбата за елементарно оцеляване, получаваме „великодушна подкрепа”, изразяваща се в помощи и ограничения, и отношение като към потенциални злоупотребители с тях, проверки от социалните служители, целта, на които е изразходването на помощите, а не състоянието на детето и семейството ни.
 
Но ние сме „благодарни” на социалният министър от партията на г-жа Йотова, защото все пак единици от нас успяваха да се преборят и справят с бюрокрацията и чиновниците и да се доберат до „привилегията”, да станат обект на тяхното социално „великодушие и щедрост”, и благодарение на него да Оцелеем и ние и децата ни. Останалите просто не оцеляват.
 
Предайте на г-жа Илиана Йотова и следното:
 
- Причината за изоставянето на децата с увреждания в институции, тяхното страшно и тежко положение, пълна изолация, деградиране и обреченост там се дължи и корени в некомпетентната и безхаберна социална политика, която се провеждаше спрямо нас и семейства ни, докато нейната партия беше на власт и министър на социалната политика беше съпартийката й Масларова.
 
- След филм като „Невидимите деца на България” в останалите демократични държави министри като г-жа Масларова си подават оставките и никога повече не припарват до публична политика.
 
- Като представител на България в Европейския съюз, г-жа Йотова следва да защитава и уважава българските родители и семейства, а не да оправдава както своята некомпетентност, така и на колегите си, обвинявайки българските майки и родители.
 
- Настояваме г-жа Йотова да подаде оставката си като български депутат в ЕП и публично да се извини на всички българските семейства и специално на нас родителите, отглеждащи деца с увреждания!
 
За повече информация, можете да се запознаете и с нашата петиция, която вече се разглежда в ЕС, внесена от г-жа Кати Синот, както и да прочете писмата на майки на деца с увреждания, събрали сили, за да ги разкажат.
 
http://www.bgpetition.com/roditeli-na-deca-s-uvregdania-ot-ciala-Balgaria/index.html
 
 
http://mogilino.wordpress.com/%d0%bb%d0%b5%d1%81%d0%bd%d0%be-%d0%bb%d0%b8-%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b8-%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d1%81-%d1%83%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%b6/
 
 
НАЦИОНАЛЕН АЛИАНС „УСМИХНИ СЕ С МЕН” – РОДИТЕЛИ И ПРИЯТЕЛИ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ
СДРУЖЕНИЕ „СВЕТИ МИНА” – НА СЕМЕЙСТВА НА ДЕЦА СЪС СПЕЦИАЛНИ НУЖДИ, ГР. ДОБРИЧ
”Равен старт – 2008” – СДРУЖЕНИЕ НА СЕМЕЙСТВА НА ДЕЦА СЪС СПЕЦИАЛНИ НУЖДИ, ГР. ГАБРОВО
„ДОБРОВОЛНА АСОЦИАЦИЯ НА РОДИТЕЛИ” - ДАР
“ДВИЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ” – ДБМ
СДРУЖЕНИЕ НА РОДИТЕЛИ И ДЕЦА С ДЕТСКА ЦЕРЕБРАЛНА ПАРАЛИЗА ”СВЕТА СОФИЯ-ВЯРА,НАДЕЖДА И ЛЮБОВ”
АСОЦИАЦИЯ ”И НАС НИ ИМА”-РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА И МЛАДЕЖИ С ФИЗИЧЕСКИ И МЕНТАЛНИ УВРЕЖДАНИЯ
ФОНДАЦИЯ “РАЗЛИЧНИ, НО РАВНИ”-РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ
« Последна редакция: 24.10.2009 17:31:39 от Moderator Club »
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Дядо Стефчо

  • Гост
Re:НЕВИДИМИ !!!
« Отговор #1 -: 21.11.2009 14:10:23 »
Е те това е България, за едни мащеха, за други родна майка !!!

computerman

  • Гост
Re:НЕВИДИМИ !!!
« Отговор #2 -: 21.11.2009 22:29:02 »
Не е България виновна, а родните ни политици дядо Стефчо !!!