Автор Тема: Изложба „Изгреви и залези“ на академик Румен Скорчев гостува в Сливен  (Прочетена 1455 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

  • Глобален модератор
  • Старши
  • ****
  • Публикации: 11360
  • Пол: Мъж
    • Профил
Изложба „Изгреви и залези“ на академик Румен Скорчев гостува в Сливен

В сливенската художествена галерия „Сирак Скитник“ тази вечер бе открита изложба с картини на художника академик Румен Скорчев. Стилът на автора е ярко изразен – живопис, графика, илюстрации и рисунки, обхващащи целия творчески път на художника.
Изложбата е организирана в памет на академик Румен Скорчев, който ни напусна на 6 септември 2015 година, в процеса на подготовката за представянето си пред публика в Националната галерия. „Изгреви и залези“ е заглавието на последната автобиографична книга на художника, върху която той работи в последните месеци от живота си. Цитати от нея са включени в експозицията.
След смъртта си художникът остави богато графично творчество, живописни платна и рисунки, илюстрира над 200 книги от литературната класика. Той е един от авторите, които изграждат съвременната българска графика от 70-те години до днес и я представят на международните форуми.
Румен Скорчев е роден на 7 октомври 1932 г. в Търговище. През 1964 г. завършва специалност “Илюстрация” в Художествената академия при проф. Петър Чуховски и проф. Веселин Стайков. От началото на 70-те години участва във всички общи художествени изложби у нас, както и в международните биеналета във Флоренция, Краков, Биела и други. От 1977 г. ръководи ателие в специалността “Илюстрация и художествено оформление на книгата” в Художествена академия. От 2009 г. е действителен член на Българската академия на науките.
Румен Скорчев е удостоен с над 40 международни и национални награди. Негови творби са притежание на Национална галерия, Софийската градска художествена галерия, галерия „Уфици“ във Флоренция, галерия „Албертина“ във Виена, музея „Виктория и Алберт” в Лондон, Национална галерия във Вашингтон, Национална библиотека в Париж, Музея за изобразително изкуство в Кюрасао и много други.
Изложбата гостува в нашия град благодарение на Националната художествена галерия в София.

sliven.net
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.