Автор Тема: Две изложби в галерия „Добрович“ в рамките на фестивала на детската книга  (Прочетена 1518 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

  • Глобален модератор
  • Старши
  • ****
  • Публикации: 11654
  • Пол: Мъж
    • Профил
Две изложби в галерия „Добрович“ в рамките на фестивала на детската книга

В първия ден на фестивала, в галерия „Димитър Добрович“ бяха открити две изложби: Изложба – илюстрации „Върхове“ на художника Петър Станимиров; Изложба – илюстрации на художника Борис Стоилов към кн. „Малкият принц“ от Антоан дьо Сент Екзюпери /изданието е реализирано по превода от френски език на именития сливенец, писателя Константин Константинов/.
Изложбата – илюстрации „Върхове” на художника Петър Станимиров бе открита в 12:00 часа.
Петър Станимиров е роден на 12 ноември 1952 г. в град София. Завършил е специалност „Приложна графика” в Националната художествена академия „Николай Павлович” – София. Член е на Съюза на българските художници.
През 80-те години на XX век работи в областта на плаката и приложната графика и участва в множество национални и международни изложби.
През 1988 г. създава концепция, екип от художници и сценаристи и организира издаването на вестник за комикси „Разкази в картинки” (по-късно „Пулсар”).
От 1989 до 1994 г. е съсобственик на издателство „Плеяда”. Издателството е специализирано в издаване на художествена литература, богато илюстрирани издания за деца и комикси. Заедно с колегата си Димитър Стоянов създават нов жанр литература - „книги-игри” и започват издаването на такива издания за пръв път в България. Станимиров отговаря за издателската политика на „Плеяда” и организира оформянето и издаването но стотици заглавия от български и чужди автори.
През 1995 г. основава издателство „Мега” – специализирано в издаването на книги-игри. Организира екип от автори и художници и до 1998 г. издава над 100 заглавия на най-добрите български автори в този жанр.
Художник е на комиксите: „Бубачко“, „Карамела Му, Пуки и галактическите пирати“, „Крепостта на безсмъртните“, „Островът на съкровищата“, „Янтар“ и „Двубой с Касандра” в списание „Дъга”; „Бор” и „Радул“ (в съавторство с Евгений Йорданов) в списание „Чуден свят”; „Неотера“ и „Пулси“ във вестник „Разкази в картини”; „Мечо Пух“ във вестник „Знаме на мира”; „Алтес” и „Тер Дая” в списание „Плеяда” и др.
Илюстрира и книги на авторите на българска фантастика: Светослав Славчев, Иван Мариновски, Любомир Николов, Петър Кърджилов и Елена Павлова. Художник е на кориците на книги на Стивън Кинг, Дийн Кунц и много други чужди и български автори.
От 2000 до 2011г. е водещ художник и арт директор в „Хемимонт Геймс” – студио за компютърни игри.
През 2009 г. е поканен от издателство „Рийдърс Дайджест” да илюстрира българската част на изданието "Приказки от цял свят". За илюстрацията "Angry Dwarf in the Tavern" списанието "Art Creations Magazine" му присъжда специална награда. През същата година, заедно с 16 художника от цял свят, е представен в американското супериздание "Knowing Darkness: Artists Inspired by Stephen King" на Centipede Press.
През 2011г. е издаден колекционерският албум "Петър Станимиров вдъхновен от Стивън Кинг" - лимитирано издание.
Петър Станимиров е член на Сдружение „Проектът Дъга” и председател на секция „Комикс” към СБХ. Участва в много самостоятелни изложби у нас и в чужбина, в колективни проекти и изложби на българския комикс и илюстрация.
Петър Станимиров е носител на редица престижни отличия и награди: Наградата „Гравитон” - за принос в българската фантастика - "За добро въображение и доброта на въображението"; Националната награда „Константин Константинов” – за принос в детското книгоиздаване, категория „Илюстратор” (2012); Награда за най-добър класически комикс от X Международен салон на комикса – Белград (2012); Първи годишни награди „Книга за теб” (2012) – награда за най-добра корица; Български номинации за Еврокон (2014) – най-добър художник в областта на фантастиката и др.
В изложбата „Върхове” са показани илюстрации и портрети, нарисувани от художника, за различни издания на ИК ”Изток-запад” от колекцията Световна класика за деца и юноши.
От 12:30 часа в Мраморна зала на Художествена галерия „Димитър Добрович” бе открита изложба – илюстрации към книгата „Малкият принц” от Антоан дьо Сент Екзюпери на художника Борис Стоилов.
Борис Стоилов е роден на 12 март 1962 г. в гр.Пловдив. През 1989 г. завършва Националната художествена академия „Николай Павлович“ – специалност графика. Работи като художник на свободна практика. Има участия в общи художествени изложби на Дружеството на пловдивските художници в национални изложби, както и няколко самостоятелни изложби. Негови графични творби се намират в частни колекции в България, Германия, Канада и Швеция.
С книгите за деца е свързана и работата му за няколко чуждестранни издателства.
За румънските издателски къщи „EDUARD SRL“ и „Steaua Nordului“ прави оформление на корици и илюстрации, отново за класически произведения за деца – „Приказки“ на Братя Грим и Х. K. Андерсен, „Книга за джунглата“, „Хайди“, „Джак и бобеното стъбло“, „Пинокио“ и много други.
За издателствата в Канада и Франция работи предимно в областта на фентъзи литературата.
През годините е илюстрирал книги за деца и на други български издателства - „Алфа-Омега“, „Пан“ и др.
На XV Национален фестивал на детската книга /Сливен, май 2013/ получава престижната Национална награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване - категория „Илюстратор“, за работата си върху книгите от поредицата „Майстори на приказката“ на Издателска къща „Хермес“.
По време на представяне на изложбата на Борис Стоилов бе представен театрален откъс от книгата „Малкият принц“.

sliven.net
« Последна редакция: 09.05.2016 23:32:36 от Moderator Club »
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.