Автор Тема: Изложба, посветена на 200-годишния юбилей на Димитър Добрович се откри в Сливен  (Прочетена 1464 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

  • Глобален модератор
  • Старши
  • ****
  • Публикации: 11676
  • Пол: Мъж
    • Профил
Изложба, посветена на 200-годишния юбилей на Димитър Добрович се откри в Сливен

Със серия от събития Художествена галерия „Димитър Добрович“ отбеляза на 13 септември 200-годишния юбилей на своя патрон.
Честването на юбилейната годишнина на художника Димитър Добрович започна тази сутрин на гроба му в Новоселските гробища в Сливен. Там отец Красимир от Катедралния храм „Св. Димитър” отслужи панихида в негова памет.
„Хубаво е, че общината се е активирала за честването на Добрович, защото той оставя едно художествено наследство, от което по-късно се ражда галерията. Трябва да пренасяме паметта за него, да пренасяме знанието за тези хора. Сливен е родил Сирак Скитник, ражда хора, които много скитат, търсят, намират и в края на живота си се връщат в родния си град. Добрович е един от тях. Той е роден през 1816 година. Учи в Цариград, Атина и Художествената академия в Рим. Завръща се в България през 1893 година. Умира през 1905 година и е погребан в родния си Сливен“, разказа изкуствоведът Пламен Петров, директор на галерия „Дечко Узунов” в София.
Венец за почит и признателност поднесоха ученици и учители от Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” в Сливен, сред които и дългогодишният директор на училището Тодор Терзиев. Цветя на паметника положиха председателят на общинския съвет Димитър Митев, зам.-кметът Пепа Чиликова, зам.-областният управител Камен Костов, Милена Чолакова, директор на общинската дирекция „Образование, култура и връзки с обществеността”, граждани.
В 17:30 часа в залата на градската художествена галерия на бул. "Цар Освободител" 13, която носи неговото име, бе открита изложба под наслов „Робинзон от Сливен” с творби от фонда на галерията в Сливен. Уредник на изложбата е Каролин Капитанова.
В началото на представянето на експозицията, г-жа Даниела Ненчева – директор на сливенската художествена галерия прочете поздравителен адрес от директорката на Националната художествена галерия Слава Иванова, която каза: „Художественото наследство на Димитър Добрович заема специално място в българското изкуство. Картините на първия български академичен художник са не само част от голямата европейска живописна школа на 19 век, но и задават посоката на развитие на художествените процеси в следосвобожденска България“.
„Приемете от мое име и от името на Националната галерия по повод на ретроспективната изложба „200 години от рождението на художника Димитър Добрович“, се казва още в поздравителния адрес.
„В сливенската галерия се съхранява най-голямата сбирка картини на художника. Тази вечер, след година и половина реставрация, творбите се излагат за пръв път пред публика в своята цялост”, посочи директорката на галерията Даниела Ненчева.
Подготвя се и печатно издание, включващо монографичен очерк за сливенския художник, както и пълен каталог на неговите картини съхранявани в сливенската художествена галерия, каза още г-жа Ненчева.
Изданието и изложбата не биха били възможни без приятелската и финансовата подкрепа на „Е. Миролио“ ЕАД, Десислава Танева – Министър на земеделието и храните, инж. Янко Янков – депутат от 43-то Народно събрание от ДПС, Държавно горско стопанство – Сливен ТП на Югоизточно, Държавно предприятие ДП Сливен – инж. Димо Димов, „Монолит“ ООД – инж. Йордан Йорданов, Силви Басева, семейство Марина и Христо Кашински, допълни Даниела Ненчева.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Община – Сливен,Общински фонд "Култура" – Сливен, Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен.

sliven.net
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.