Автор Тема: Сливенска художничка с изложба в къща "Миркович"  (Прочетена 1395 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

  • Глобален модератор
  • Старши
  • ****
  • Публикации: 11642
  • Пол: Мъж
    • Профил
Сливенска художничка с изложба в къща "Миркович"

Вчера в къща "Миркович" в Сливен бе открита изложба живопис "Пътуване в Светлината и Любовта", съобщават от художествената галерия. Автор на картините е Руска Белчева - Роси. Творческият й път е доста нестандартен, сложно и интересно криволичещ в разнообразни и понякога дори разнородни на пръв поглед посоки, но те се явяват благодатните препятствия, спомогнали да бъде провокирана и отключена една неподозирана самобитност.
Родена е през 1950 год. в с. Гавраилово, Сливенско. Завършила Института за Културно - Просветни кадри в Благоевград, с втора специалност “ Театър “,а по -късно и Н Б У в София с докторска степен по Изкуствознание . Р. Белчева успява да съчетае в своите теоретични изяви широкия обхват на културологичните познания с аналитичната фрагментарност и задълбоченост на изкуствоведческия подход.
Успоредно с теоретичните занимания Роси Белчева рисува, при това от ранна възраст и постоянно, следвайки логиката на една вътрешна еволюция, неповлияна от моментни модни тенденции и общоприети визуални стереотипи. Тя участва в младежка изложба в манастира “ Св. Георги “ в гр. Сливен, има самостоятелни изложби в Българо - Тибетския център /1994 г. и в гр. Шумен - под егидата на Фондация “Мадарски конник “ и Шуменския университет 1993, 1995 г. , в НБУ - 1997, в Съюза на архитектите - 2001 г. и много други.
Картините, които авторката създава в последното двадесетолетие са плод на собствена рационално изведена и прецизно осмислена философска и естетическа концепция за картинното пространство.

sliven.net
« Последна редакция: 04.12.2016 17:47:44 от Moderator Club »
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.