Автор Тема: КОМПЮТРИ - 2017 г.  (Прочетена 13395 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11645
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #105 -: 08.11.2017 18:21:48 »
Intel и AMD обединяват сили: Radeon графиката влиза в Core чиповете


Звучи невероятно но е факт – през 2018 г. Intel ще пусне на пазара процесор с Radeon технология, която ще позволи играене на тежки игри на тънки лаптопи.

Intel и AMD са вечните противници на пазара на компютърните процесори. Човек би очаква от тях само и единствено да си подливат вода… Но ето, че двете компании обединяват сили за създаването на продукт от серията Core, който ще включва в себе си Radeon графика. От сделката със сигурност ще пострада Nvidia, която от 2011 г. е получила от Intel 1,5 млрд. долара под формата на лицензионни такси. “Врагът на моя враг е мой приятел”…

Според представители на двете компании новият процесор ще е еволюция на 8-то поколение Core чипове. Инициативата за проекта е дошла от страна на Intel. AMD, от своя страна, пък разглежда Radeon ядрото като полу-специализирано (semi-custom) решение, подобно на продуктите, които доставя за конзолите Xbox One X на Microsoft и Playstation 4 на Sony.

По думите на Крис Уолкър, вицепрезидент на поделението за персонални компютърни решение (Client Computing Group) на Intel, компанията е изправена пред проблем – клиентите искат да играят игри и да ползват виртуална реалност, но за да се постигне това от лаптоп е необходимо той да бъде прекалено дебел и тежък.

Сделката е възможна благодарение на миниатюрен силициев компонент, за който Intel заговори през пролетта – т.нар. Embedded Multi-die Interconnect Bridge (EMIB). Множество такива трябва да свързват различни процесорни ядра, насочвайки електрическите сигнали. Резултатът е наречен от компанията System-in-Package module. В конкретния случай EMIB ще позволят на Intel да се създаде пакет от три системни копонента – Core чип, Radeon чип и следващо поколение HBM2 памет.

Описаната система има едно много важно предимство – модулността. Intel замисля EMIB като възможност за обединяване на процесори изготвени по различни технологии “под един покрив”. Добавянето на логика от външен доставчик при създаване програмируем чип е обичайна практика, но в сферата на сложните микропроцесори това е много по-трудно. EMIB дава възможност за компромис – CPU, GPU, паметта и други компоненти могат да бъдат в непосредствена близост, без да са част от единен дизайн.

Критичен за управляване на един подобен пакет е софтуерът. Intel са разработили специализирана система, която позволява динамично разпределяне на товара между компонентите. Т.нар. Dynamic Platform Framework ще следи за различи показатели, като общо натоварване, температурата и др. При гледане на видео например ще бъде задействанa интегрираната графична система на Core чипа.

Интересен момент е, че Intel ще бъде отговорна за драйвърите за целия пакет, включително и за Radeon процесора. Разбира се, нейни инженери няма да пишат самия код.
От години се въртят слухове, че Intel може просто да купи Radeon бизнеса, особено на фона на изпитващата затруднения AMD. Напоследък последната отбеляза засилване на позициите си и дори отчете печабла в размер на 71 млн. долара през третото тримесечие на 2017 г. при 1,64 млрд, оборот. Причина за това са добрите продажби на процесорите Ryzen и графичните чипове Vega.

Все още предстои да бъде отговорено на въпроси за скоростта новите ядва, броя на комбинираните продукти и т.н. Също така дали наличието на HBM2 означава, че Radeon ядрата ще са базирани на архитектурата Vega?

Не на последно място е въпросът колко ще струва ноутбук с подобна система? Според AMD целта е цените да бъдат в диапазона 1200-1400 долара.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11645
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #106 -: 17.11.2017 17:11:42 »
Microsoft поправи 17-годишна уязвимост в Office

Уязвимост, съществувала от 2000 г. в няколко версии на офис пакета на Microsoft бе “закърпена” от компанията. Според изследователи тя е позволявала на злоумишленици да стартират произволен код на компютъра на жертвата си, без да са необходими каквито и да е действия нейна страна.

В рамките на програмата за регулярни ъпдейти Patch Tuesday компанията поправи общо 53 уязвимости. Една от тях е CVE-2017-11882 и както личи е съществувала във всички версии на Office от 2000 г. насам.

Проблемът касае инструмента за математически формули Microsoft Equation Editor (файлът eqnedt32.exe), който позволява те да бъдат добавяни като динамични OLE обекти например в Word документи.

Според изследователи от компанията Embedi интсрументът се използва в Office от края на 2000 г. Въпреки че през 2007-ма година в пакета е добавен нов редактор за формули, споменатата версия е съхранена с цел осигуряване на обратна съвместимост със стари документи.

При използване Equation Editor стартира собствен процес, извън единния такъв на Office, и не се възползва от защитните средства на пакета, добавени в последните му версии. Специалистите от Embedi са открили в него две грешки, свързани с препълване на буфера.

Чрез използване на специално подготвени OLE обекти Equation Editor може да изпълнява произволни команди, в това число сваляне на файлове от външни източници и да стартира код, заобикаляйки защитите на Windows.

За защита от слабостта потребителите трябва да си инсталират ъпдейтите KB2553204, KB3162047, KB4011276 и KB4011262.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11645
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #107 -: 24.11.2017 14:57:33 »
Дупката в Intel Management Engine няма да може да бъде запушена толкова лесно

Налага се всеки отделен производител на дънни платки да подготви нови UEFI за засегнатите негови модели.
Скоро ви информирахме, че Intel Management Engine технологията може да бъде пробита през USB. Това поставя под риск голям брой настолни, мобилни и сървърни платформи използващи процесори на Intel и произведени през последните години. Сред засегнатите процесори са:
Последните три поколения Іntеl Соrе; Хеоn Е3-1200 v5 и v6; Хеоn Ѕсаlаblе; Хеоn W; Аtоm С3000; Аtоm серия Е3900 (Ароllо Lаkе); Реntіum от семейство Ароllо Lаkе; Сеlеrоn серии N и Ј.
Основният проблем е, че Intel не може да пусне самостоятелна и универсална кръпка за уязвимостта, а производителите на дънни платки и др. хардуер, трябва сами да интегрират кръпките в UEFI. Така потребителите трябва да изчакат производителя на тяхната дънна платка да пусне ъпдейт за конкретно техния модел. Не се знае кога това ще стане и дали ще е за всички засегнати. Gigabyte вече са пуснали ъпдейт, но само за някои техни модели, като работят скоро да има и за други. Смята се, че и MSI работят по въпроса. Много потребители са скептично настроени, че всеки производител ще може да си позволи да инвестира време и ресурси, за да запуши дупката във всичките си модели хардуер.
Припомняме, че IME започна да се разпространява с процесорите още през 2008 г., а през годините Intel не веднъж са били критикувани, че са създали тази "задна врата" за собствени цели.
--------------------------------------------------------------
AMD намали цените на процесорите си

Това става непосредствено преди "Черния петък".

Конкуренцията на пазара на процесори между AMD и Intel беше позатихнала през последните години, но след излизането на новите Ryzen серии, отново се изостри. AMD възлагат големи надежди на последните си модели, като реализират и добри продажби. Ето, че компанията предприе умел тактически ход, като намали цените на своите процесори непосредствено преди "Черния петък". Този ден се очаква с нетърпение от милиони хора по света, които се надяват да се сдобият с желаните от тях неща, на по-ниска от стандартната цена. Сега нов процесор от AMD може да е едно от тях. Средното поевтиняване на процесорите AMD Ryzen и Threadripper е с около 15-30%, което е добра новина за всички заинтригувани потребители.
Анализатори отчитат, че в много онлайн магазини цените са старите без намалението, но вероятно това ще стане в деня на черния петък. Също така се смята, че вероятно цените ще се запазят на тези по-ниски нива и след 24 ноември.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11645
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #108 -: 29.11.2017 14:08:22 »
Анализатори: Microsoft трябва да разреди ъпдейтите за Windows 10


Стратегията на компанията ще се сведе до едно мащабно обновяване годишно, тъй като вече няма какво да се добави към системата, считат аналитици.

Microsoft вече намали броя на планираните ежегодни ъпдейти на последната си операционна система спрямо първоначалните планове и бе принудена да удължи поддръжката на пуснатата през 2015 г. версия на Windows 10. Стратегията за често обновяване, зад която стои идеята за превръщане на Windows в услуга, не се харесва както на много потребители, така и на специалисти.

Анализатори от компанията Directions считат, че в края на краищата стратегията ще бъде сведена до публикуване не един голям ъпдейт за Windows 10 годишно. Според тях причината за това е, че вече просто няма какво да бъде добавено в операционната система.

От самата Microsoft засега планират да продължават с пускането на две нови версии годишно. Анализатор от Gartner посочва, че подобна програма е прекалено натоварена за корпоративните потребители.

Намаляването на честотата на обновяванията означава удължаване сроковете за поддръжка – поне от 18 на 24 месеца. Последните действия на корпорацията сочат движение именно в тази насока. През февруари Microsoft удължи поддръжката на версия 1507 на Windows 10, публикувана през ноември 2015 г. със шест седмици. Това бе първата версия на операционната система от юли 2015 г. Наскоро аналогично решение бе взето и за 1511 (ноември 2015 г.), която ще се поддържа до април 2018 г.

Ако нищо не се промени, то поддръжката на версия 1607 (от юли миналата година) ще приключи преди тази на 1511.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11645
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #109 -: 07.12.2017 15:20:33 »
Qualcomm представи водещия си чипсет за следващата година – Snapdragon 845

Qualcomm анонсира своя нов флагмански чипсет, който ще захранва водещите смартфони през идната година. Очаква се той да стане достъпен през второто тримесечие на 2018-та, като производителят говори какво ще донесе платформата не само на потребителите на смартфони. Нейният предшественик, Snapdragon 835, вече бе демонстриран в лаптопи – с новия си чипсет компанията със сигурност ще продължи развитието си и в тази посока.

Процесорът е базиран на архитектурата DynamIQ на ARM. Тя се явява наследник на big.LITTLE, която видя бял свят през 2011 г. Преди време от компанията обясниха, че с излизането на DynamIQ ще бъде започнат преход към универсална платформа, предлагаща широки възможности за мащабиране, вместо създаване на множество по-малки такива за тесни пазари, като например за смартфони.

Snapdragon 845 отново ще се произвежда по 10nm LPP FinFET технология на Samsung. Ще съдържа общо осем ядра – по четири Cortex-A75 и A55 (обединени в пакета Kryo). Първите, които ще осигуряват високата производителност (например за игри) и ще работят с честоти до 2,8 GHz, а останалите ще предлагат енергоефективна обработка – до 1,7 GHz. От Qualcomm обещават 25-30% по-висока производителност.

Графиката ще е поверена на новия Adreno 630, за който производителят обещава 30 на сто по-висока производителност и подобрена енергоефективност спрямо миналогодипния Adreno 540. Поддържат се дисплеи с резолюция до 2K на 2К и опресняване с до 120 Hz.

Обработката на изображенията от камерата ще бъде поверена на Spectra 280 ISP. Ще се поддържат резолюции до 32 мегапискела (или 16 мегапиксела при наличие на две камери). Тези базови цифри са същите като миналата година, но Snapdragon 845 ще поддръжа разширени палтитри като Rec. 2020 и ще предлага подобрено шумоподтискане. От компанията говорят още за разширен динамичен обхват (HDR) както и запис на 720p видео при 480 кадъра в секунда.

Разбира се, дали конкретното устройство ще може всичко това е съвсем друг въпрос…

Освен върху мутимедията, от Qualcomm се фокусират и върху изкуствения интелект (ИИ). Последното не е просто следване на течението. Компании като Apple, Google, Huawei и т.н. все повече разчитат на машинно учене, изпълнявано на самото устройство. Производителят обещава три пъти по-висока производителност при такива задачи спрямо Snapdragon 835. Чипсетът включва трето поколения дигитален сигнален процесори, наречен Hexagon 685, който е оптимизиран именно за ИИ и работа с изображения.

Тази система е свързана и аудио компонент, наречен WCD9341. Той е част от кодека Qualcomm Aqstic и предлага възможност за следене за ключови думи, при намален разход на енергия. Функцията е насочена към набиращите популярност дигитални асистенти.

За да може уловеното с камерата да бъде споделяно са предвидени и подобрения при Wi-Fi и LTE модемите. Новият x20 LTE предлага до 1,2 Gbps скорост на сваляне и до 150 Mbps ъплоуд. Поддържа се и стандартът Wi-Fi 802.11ad, осигуряващ до 4,6 Gbps.

Поработено е и по отношение на сигурността. Специална отделна подсистема, наречена Secure Processing Unit (SPU), ще съхранява чувствителни данни като например потребителската биометрия. Хардуерът ще може да се използва и за чувствителни данни от приложения.

В момента Qualcomm доставя тестови образци на ключови клиенти. Пълно мащабното производство се очаква да започне в началото на следващата година.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11645
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #110 -: 11.12.2017 21:50:00 »
Nvidia представи Titan V - карта-чудовище с новата архитектура Volta

Най-модерната архитектура на Nvidia при графичните процесори - Volta, най-сетне намери пътя си до потребителските десктоп машини. Миналия петък компанията пусна официално картата-чудовище Titan V - с цена от 3000 долара, 12GB HBM2 памет и над 1000 CUDA ядра повече от предходния модел Titan Xp. Колкото и странно да изглежда, този звяр не е направен за гейминг, макар че, естествено, би се справил чудесно с всяка резолюция.

Вместо това Nvidia казва, че Volta GPU ще трансформира всяко PC в суперкомпютър с изкуствен интелект. И докато Titan Xp теоретично беше карта за изчисления и суперкомпютри, на практика тя намери място в много геймърски ригове, заради способността си да пуска игри на 4К с над 60 кадъра за секунда. Titan V е ориентиран повече към облачни изчисления и изкуствен интелект - Nvidia предлага на всички собственици на новата карта безплатен достъп до AI, алгоритми за дълбоко заучаване и високопроизводителен софтуер за изчисления. За да подобри представянето на картата при задачи с дълбоко заучаване, Nvidia е екипирала в чипа и няколко тензорни ядра, които за пръв път видяхме в Tesla V100 - специализираната карта за суперкомпютри, която компанията пусна през месец май.

Всъщност, спецификациите на Titan V са доста близки до тези на Tesla V100, но HBM2 паметта в декстоп картата е малко по-бавна и е с 4GB по-малко като обем. Според Nvidia, Titan V осигурява до 110 терафлопа изчислителна мощ - девет пъти повече от предшественика си - именно благодарение на тензорните ядра.Nvidia Titan V спецификации
Transistors: 21.1 billion
CUDA cores: 5,120
Tensor cores: 640
GPU clock speed: 1200MHz base, 1455MHz boost
Memory capacity: 12GB HBM2
Memory clock: 850MHz
Memory interface: 3,072-bit
Total memory bandwidth: 652.8GBps
Texture units: 320
Power: 250W TDP via 1x 6-pin and 1x 8-pin power connectors
Ports: 3x DisplayPort, 1x HDMI
Price: $3,000
Разбира се, цената на тази карта е масивна, когато е погледната от гейминг перспектива. Едва ли има смисъл да дадете 5000 лева, за да играете Witcher 3 на 4K със 120 кадъра за секунда. Titan V безспорно ще разбие всички конкуренти, когато картата бъде поставена на тестовия стенд, но идеята зад нея е да достави до потребителите възможност да се запознаят с AI, дълбокото заучаване и суперкомпютрите на достъпна от тази гледна точка цена. За всички останали има GTX 1080Ti, която е напълно достатъчна за всички модерни игри и ще бъде така поне още 2-3 години.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.