Автор Тема: КОМПЮТРИ - 2017 г.  (Прочетена 13390 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11622
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #15 -: 09.02.2017 16:05:00 »
Нови данни за първите Intel Kaby Lake-X CPU чипове за ентусиасти

Нейните първи представители, които трябва да видим на пазара тази година, са моделите Core i7-7740K и i5-7640K. Според наличните данни те ще се отличават с TDP 112W и отключено графично ядро. Анонсът им се очаква през август.

Предстоящата поява на процесорите AMD Ryzen, всичко от които ще бъдат с отключен множител, предизвиква и известни очаквания за някакъв адекватен отговор от страна на Intel, който да зарадва РС ентусиастите. И такъв всъщност е предвиден в плановете на гиганта, съгласно които тази година трябва да излязат високопроизводителните настолни CPU решения от клас HEDT от фамилиите Skylake-X и Kaby Lake-X. За тях засега не се знае колко много, но благодарение на скорошна публикация в изданието TechPowerUp, научаваме малко повече за моделите от Kaby Lake-X линията, които трябва да излязат до края на 2017-а, а именно чиповете с наименования Core i7-7740K и Core i5-7640K.Според наличната информация, тези нови процесори ще имат някои съществени отличия в сравнение със съществуващите десктоп чипове Core i7-7700K и Core i5-7600K от линията Kaby Lake-S, представена официално в самото начало на годината. Една такава отличителна черта е например отключеното графично ядро, а друга – показателят за разсейваната топлинна мощност (TDP), който вече е 112W. Съобщава се също за наличието на специален високопроизводителен термо-интерфейс, поставен между кристала на процесора и капачето на топло-разпределителя. Заедно с това, новите HEDT процесори ще се и с около 100 MHz по-висока работна честота, а накрая, но не на последно място, чиповете от линията Kaby Lake-X ще работят с цокъл LGA 2066.

Очаква се официалната презентация на процесорите Intel Core i7-7740K и Core i5-7640K да се състои през август тази година по време на изложението Gamescom.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11622
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #16 -: 10.02.2017 17:57:10 »
Процесорите Ryzen официално няма да поддържат Windows 7?

Както е тръгнало, много геймъри изглежда отново ще трябва да избират между Windows 7 и най-новия хардуер. Или може би не ...

Това че новите процесори ще са съвместими само с най-новите операционни системи на Microsoft е „песен“, която сме чували и друг път, но досега като че не я бяхме чували от AMD. Уви, ето че се случи и това – в интервю пред колегите от американското издание на PCWorld представител на компанията е признал, че техните нови процесори от семейство Ryzen официално няма да поддържат Windows 7, въпреки че предварителните тестове на чиповете са провеждани и на тази операционна система.„За да бъдем максимално уверени в производителността на нашите настолни процесори AMD Ryzen, ние ги проверявахме на различни операционни системи Windows, в това число на Windows 7 и на Windows 10. В крайна сметка обаче драйверна поддръжка ще се предоставя само под Windows 10“, гласи отговорът на AMD на еднозначно запитване от страна на PC World по този въпрос.

Разбира се, за ентусиастите, които предпочитат да продължават да работят с любимата си „седмица“, е рано да се отчайват. Наистина, за момента е трудно да се каже какви точно неудобства ги заплашват при работа на Ryzen с Windows 7, излизащите през това тримесечие процесори Ryzen нямат графични ядра, така че те най-вероятно ще си работят с Win 7 горе-долу нормално, може би само в леко орязан откъм функционалност вид – например без функцията за автоматичен овърклок или енергоспестяване.

Освен това, все още никой не е отменил възможността да се използват любителски драйвери, каквито със сигурност ще се появят след излизането на новите процесори.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11622
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #17 -: 11.02.2017 23:30:56 »
15% повече бързина обещава Intel за чиповете Core от 8-о поколение

Следващото семейство процесори ще бъде представено от изделия с кодово име Coffee Lake, които ще се произвеждат с използване на сегашния 14-нанометров процес. Сред процесорите Core от осмо поколение обаче ще има и решения от гамата Cannonlake, за които Intel смята да прилага по-модернaта 10nm технология.

Едва що посрещнахме настолните процесори от 7-о поколение на Intel и вече гледаме към следващото. Но и няма как да е иначе, когато Intel “дразни” с нови данни за въпросното поколение процесори. Казано по-конкретно гигантът публикува презентационен слайд, от който става ясно, че поне някои от процесорите Core от осмо поколение ще бъдат произвеждани по същия производствен процес. Който се използва и в момента.Може би тук е мястото да припомним, че Intel използва 14 nm технологията на производство още от пускането на чиповете си с кодово име Broadwell - Core от пето поколение. Същият процес се използва и за производството на Skylake процесорите. В момента по 14-нанометров процес се създават и най-модерните CPU изделия на Intel от фамилията Kaby Lake.

Но да се върнем на слайда на Intel. Според него, в семейството Core от 8-о поколение по 14-нанометрова технология ще се правят високопроизводителните решения – тези от линията Core i7. Въпросните чипове, които фигурират под названието Coffee Lake, ще осигуряват 15-процентов прираст на производителност (съгласно бенчмарка SysMark) в сравнение с аналогичните сегашни модели.Кога ще ги видим на пазара? Според същата порция информация, те ще бъдат представени през втората половина на годината.

Процесорите Core от осмо поколение обаче ще включва и процесори Cannonlake, за които вече е предвиден 10-нанометров технологичен процес. Първоначално чиповете Cannonlake ще бъдат позиционирани като платформи за компютри със свръх ниско енергопотребление.

По-рано изпълнителният директор на Intel Брайън Крзанич (Brian Krzanich) беше казал, че доставките на процесорите Cannonlake в ограничени количества по план трябва да започнат още към края на 2017 г. През 2018-а обаче обемът на производството им ще се увеличи.Междувременно през тази година Intel планира да пусне и опитна линия за производство на 7-нанометрови микропроцесори. При този тест вероятно ще бъдат определени и сроковете за пазарна поява на базираните на този процес CPU изделия.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11622
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #18 -: 12.02.2017 23:55:03 »
AMD Ryzen ще бъдат в пъти по-евтини от аналог на Intel?

Очакванията към новите процесори на AMD са високи, а предварителната информация доста обещаваща.
Очакванията към процесорите с новата архитектура на AMD са много високи. В интернет се появи предварителна информация, която още не е потвърдена официално. Според нея, новата линия процесори на AMD, ще бъдат в пъти по-евтини от аналогични по характеристики варианти на Intel. Конкретно AMD Ryzen 7 1700 се очаква да е на цена от около 320 долара. Това ще е процесор с 8 ядра на тактова честота 3.7Ghz, можещ да обработва 16 потока и консумиращ едва 65 вата. Така Ryzen 7 1700 конкурира Core i7-6900K, като обаче трябва да се отчете, че вариантът на Intel струва над 1000 долара и консумира 140 вата.
Все пак още не е известно какви ще са резултати показани от AMD Ryzen 7 в реални тестове. Все пак имайки предвид очакваната около три пъти по-ниска цена и двойно по-ниската енергийна консумация, при сходни резултати като производителност, то AMD определено ще имат предимство. Друго голямо предимство ще е, че Новите процесори на AMD ще имат поддръжка за Windows 7, а Intel отказват поддръжка на новия си хардуер за остаряващата, но най-популярна в света към момента операционна система.
Първите процесори Ryzen се очаква да се появят на пазара през месец март.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11622
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #19 -: 14.02.2017 11:43:34 »
Какво означава буквата “X” в имената на процесорите AMD Ryzen?

Краткият отговор на този въпрос е: този символ обозначава поддръжка на функцията XFR, която ще позволява на новите AMD Ryzen CPU чипове да повишават автоматично работната честота и над TurboCore стойностите. Вижте подробностите ...

В поредната информационна утечка за новите процесори AMD Ryzen отпреди седмица научихме малко повече подробности за имената и моделните номера на въпросните CPU чипове от следващо поколение. Направи ни впечатление, че в някои от обозначенията  присъства и буквата X, но тогава не знаехме със сигурност какво точно означава тя. Е, сега вече и това е известно, така че бързаме да споделим: този символ обозначава наличие на поддръжка за функцията XFR (extended frequency range). Тя осигурява възможност за автоматично повишаване на работната честота и отвъд определяната от TurboCore граница -  до самия предел на възможностите на охладителната система.Поддръжката на XFR е реализирана в моделите Ryzen R7-1800X, R7-1700X, R5-1600X, R5-1400X и R3-1200X. В резултат на това процесорът R7-1800X например, който има базова честота от 3,6 GHz и повишена такава в TurboCore режим от 4,0 GHz, ще може да работи на повече от 4 GHz, стига наличната система за охлаждане да го позволява. Колко повече? Засега не се назовават някакви фиксирани прагове за такова автоматично повишение с XFR ...

Това определено звучи интригуващо, така че интересът към очакваните в началото на март нови процесори AMD Ryzen сигурно ще расте. А междувременно в мрежата се появиха и още подробности за моделите от това CPU поколение, включително данни за работните честоти, броя на ядрата, обемът на кеш паметта, TDP рейтингите и препоръчителните цени на AMD Ryzen фамилията. Едно обобщение на всички тези данни виждаме в следната таблица, която стига до нас благодарение на ресурсите Тechpowerup и WCCFTech:


PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11622
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #20 -: 15.02.2017 17:45:36 »
3D NAND технологията влиза в играта с SSD дисковете ADATA XPG SX950

Заедно с новите полупроводникови устройства компанията ADATAпуска на пазара и предназначен за тях външен корпус, изпълнен в гейминг стил – EX500.

SSD дисковете са доказано ефективен ъпгрейд за всеки компютър, а ако въпросната РС система се използва за гейминг, то наличието на такова бързо устройство за съхранение си е направо задължително. В изпълнение на този императив компанията ADATA представи на CES 2017 нови полупроводникови модели, предназначени специално за геймъри - XPG SX950. Е, сега от компанията информират, че въпросните дискове вече са готови да излязат и на пазара. Което и правят, при това в съпровод с направено специално за тях външен корпус, изпълнен в гейминг стил – EX500.Твърдотелният диск SX950 е базиран на надеждна многослойна 3D NAND памет и SMI контролер, а потребителите могат да избират между варианти с капацитет 240GB, 480GB и 960GB. По-високата плътност означава и повишен капацитет, като освен това 3D NAND технологията е приблизително 10% по-бърза от 2D NAND и следователно SX950 надминава своя предшественик SX930, отбелязвайки 560MB/s скорост на четене и 530MB/s за запис. Прочетете още: По-подробно за 3D NAND: пробивът на паметта в третото измерениеНовият „геймърски“ SSD продукт е оборудван също със SLC кеш памет и DRAM кеш буфер, които позволяват вариации в скоростта според тежестта на задачите и наличните системни ресурси. За да увеличи жизнения цикъл на своето SSD, ADATA включва в своя фърмуер RAID Engine и интелигентно подреждане на данните чрез специален алгоритъм за равномерно разпределяне на работното натоварване между NAND флаш клетките.

Подобаващо „геймърска“ е и окомплектовката на новия диск от серията XPG на ADATA, включваща 2,5-милиметров спейсър за по-лесна инсталация в 7- и 9,5-милиметрови ниши на ултрабук компютри и лаптопи. Потребителите на настолни компютри могат по желание да използват и включената 3,5-инчова скоба и набор за инсталация. И накрая, но не на последно място, потребителите могат да разчитат на удължена 6-годишна гаранция за устройството.Ако пък геймърите искат да използват новия XPG SX950 като външно устройство, сигурно ще им допадне и предлагания заедно с този модел корпус EX500. Освен че носи характерен геймърски стил, корпусът е също издръжлив и лесен за инсталиране – свързва се мигновено с настолни и преносими компютри, както и с игрови конзоли чрез USB 3.1. Всъщност EX500 може да се ползва с всеки 2,5-инчов SSD/HDD диск и е съвместим с PS4, Xbox One и PC.PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11622
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #21 -: 18.02.2017 15:42:44 »
На това мероприятие AMD ще обяви официално дебюта на процесорите Ryzen

Мероприятието се нарича Capsaicin & Cream и ще бъде проведено на 28 февруари в рамките на конференцията на гейм разработчиците на GDC 2017.

Броени дни остават до дългоочаквания официален анонс на процесорите от ново поколение AMD Ryzen и до техния пазарен дебют. Всъщност досега не се знаеше със сигурност кога точно AMD смята да направи въпросния официален анонс, но последната информация от компанията ни казва и това – това ще се случи по време на мероприятието наречено Capsaicin & Cream, което ще бъде проведено на 28 февруари в рамките на конференцията на гейм разработчиците на GDC 2017.Предполага се, че именно това събитие ще бъде заключителната фаза от анонсите, свързани с новите процесори Ryzen, преди излизането им на пазара. AMD няма да пропусне и възможността и да по шуми около възможностите на своите бъдещи графични процесори Vega, които, по последни данни, се очаква да излязат в рамките на съответните видеокарти AMD Radeon към края на май.

Самата презентация с кулинарното наименование Capsaicin & Cream ще бъде разделена на две отделни мероприятия. Първото от тях ще се предава директно в ефир, подобно на предишната официална презентация New Horizon. То ще започне в промеждутъка между 20:30 ч. на 28 февруари и 09:30 ч. на 1 март българско време, но по-точна информация за провеждането му засега няма. Затова пък знаем, че в рамките на тази презентация ни очаква „наситена демонстрация на възможностите на продуктите на компанията с акцент върху модерната графика и VR технологиите“.Второто мероприятие в рамките на събитието Capsaicin & Cream ще бъде предназначено специално за разработчиците и ще бъде проведено при закрити врата на 1 март между 00:00 и 03:30 ч. Българско време. След заседанието с участието на представители на Unity и Epic ще бъде проведена и заключителна закрита сесия за избрани участници в GDC.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11622
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #22 -: 21.02.2017 13:15:06 »
Intel Kaby Lake процесори обновиха и Linux-лаптопите System76

Компанията System76 откри продажбите на обновени с Intel Kaby Lake CPU чипове мобилни компютри Oryx Pro, Serval WS и Bonobo WS, предлагани с Ubuntu 16.04.01 LTS или Ubuntu 16.10.

Повечето Windows-базирани нови компютри, които се продават днес, вече почти без изключение са базирани на последното поколение Kaby Lake процесори на Intel. Но, както е добре известно на почитателите на отворения код, светът не е само Windows. За щастие, има и хардуерни доставчици, които се грижат за предпочитанията на open source общността. Сред най-популярните от тях е System76, откъдето съобщават, че започват да предлагат обновени с Intel Kaby Lake CPU чипове мобилни компютри Oryx Pro, Serval WS и Bonobo WS, предлагани с Ubuntu 16.04.01 LTS или Ubuntu 16.10.Според официалната информация, на тази процесорна платформа всъщност са приведени всички нови предложения на компанията. За моделите Serval WS и Bonobo WS е достъпен избор от процесори Core i7-7700 и i7-7700K, докато Oryx Pro може да бъде окомплектован с чипове Core i7-7700HQ или i7-7820HK. Във всички случаи обемът оперативна DDR4-2400 памет може да бъде до 64 GB.

Разбира се, споменатите машини са интересни не само заради новите процесори на Intel. Портативният компютър Oryx Pro например може да бъде екипиран както с 15,6-инчов Full HD дисплей (1920×1080) така и с 4K (3840×2160) екран със същия размер. Графичната му подсистема пък може да бъде базирана на адаптер NVIDIA GeForce GTX 1060 или GeForce GTX 1070.При ноутбука Serval WS изборът от видеокарти пък включва GeForce GTX 1060, 1070 и 1080, като той може да бъде оборудван с 15,6 или 17,3-инчов екран, както с Full HD така и с 4К резолюция.

Моделът Bonobo WS разполага само със 17.3-инчов 4К дисплей, но затова пък допуска възможност за инсталиране на две дискретни видеокарти GeForce GTX 1070 или GeForce GTX 1080.Всички мобилни компютри на System76 могат да бъдат екипирани също с твърдотелни устройства за съхранение с M.2 и с SSD дискове във формат 2,5 инча. На разположение са също Wi-Fi (802.11ас) и Bluetooth модули за връзка, гигабитови мрежови карти, USB Type-C портове, HDMI и DisplayPort конектори.

Всъщност цялата информация за новите Linux-базирани ноутбуци на компанията System76 можете да научите и от нейния официален сайт.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11622
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #23 -: 22.02.2017 18:55:34 »
Windows-лаптопи с чипове от Qualcomm? Оглеждайте се за тях от юли нататък

През втората половина на годината на пазара ще излязат първите ноутбуци с Windows 10, базирани на процесори Qualcomm Snapdragon 820, твърдят китайски онлайн източници. Очаква се те да се състезават в базовия лаптоп клас и да бъдат по-евтини от аналогичните като възможности системи с чипове от Intel.

Всички знаем, че днес за лаптопите, работещи под управлението на операционната система Windows 10, се използват изключително процесори от Intel и AMD. От друга страна, много от днешните смартфони разполагат с по-голяма изчислителна мощ от редица лаптопи и дори настолни компютри на няколкогодишна възраст, затова идеята за използване на чипове за мобилни телефони в ноутбуците съвсем не изглежда пресилена. А според колегите от специализираното издание WCCFtech, точно такива ноутбуци със „сърца“ от Qualcomm ще се появят на пазара през втората половина на тази година.По информацията на въпросния източник, отговорната задача най-вероятно ще бъде поверена на системата в чип (SoC) Snapdragon 820, която досега се използва най-вече във флагманските модели смартфони. Разбира се, не е изключено да бъдат използвани и някои от по-новите и още по-производителни решения като например представения наскоро Qualcomm Snapdragon 835.

Самият чип Snapdragon 820 се произвежда по модерен 14-нанометров технологичен процес и съдържа четири ядра Kryo (2 × 2,15 GHz и 2 × 1,6 GHz), както и работещ на 624 MHz графичен ускорител Adreno 530. Процесорът поддържа също възможност за работа с RAM памет от тип LPDPR4.Предполага се, че построените на базата на Snapdragon 820 лаптопи ще бъдат екипирани с до 4GB оперативна памет и ще се състезават в евтиния клас, който се състои от машини за ежедневни задачи – сърфиране в Интернет, работа с офис приложения, гледане на HD видео и пр. Очаква се също, че Qualcomm-базираните ноутбуци ще бъдат по-евтини от аналогичните като възможности системи с чипове от Intel.

Китайските онлайн източници твърдят също, че хардуерните производители вече са започнали да правят мобилни компютри с процесори Snapdragon 820 и ОС Windows 10. Притеснения по отношение на съвместимостта между въпросния процесор и „десетката“ не би трябвало да има, тъй като тя вече беше демонстрирана на практика още в края на миналата година – по време на мероприятието Windows Hardware Engineering Community (WinHEC).

PC WORLD
« Последна редакция: 22.02.2017 18:57:10 от Moderator Club »
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11622
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #24 -: 24.02.2017 11:14:19 »
Последно отброяване преди старта на NVIDIA GTX 1080 Ti

„Зелените“ официално стартираха брояча до официалния дебют на своята върхова видеокарта от последно поколение. От него става ясно, че презентацията на NVIDIA GTX 1080 Ti ще се състои на 1 март.

Голямо чакане падна за новата видеокарта от върхов клас GeForce GTX 1080 Ti на NVIDIA, но то вече е към края си – представянето на въпросния VGA модел за геймъри и РC ентусиасти ще се състои само след броени дни. И в това вече не може да има никакво съмнение, след като „Зелените“ официално стартираха на сайта си geforce.com обратното броене преди въпросния анонс, който ще се състои в периода 28 февруари – 1 март (в зависимост от конкретния регион).Някои по-задълбочени потребители успяха да открият и директно споменаване на модела в HTML кода на уеб-страницата, но макар по-късно то да беше премахнато, вече никой не можеше да спре разпространението на това красноречиво изображение в Мрежата:Според наличните до момента данни, основните характеристики на GTX 1080 Ti ще са максимално близки до тези на Titan XP (по-малко от 2% разлика в TFLOPS производителността) - най-мощната видеокарта на NVIDIA до момента. Цената на GTX 1080 Ti обаче би трябвало да е по-ниска от тази на ХР. Всъщност точна информация по този въпрос все още няма, но традиционно върховите видеокарти на „зелените“ са приблизително двойно по-скъпи от топ-предложенията в мейнстрийм сегмента. Например ако сега Titan XP струва към $1100, то GTX 1080 е към $600.Тази традиционна логика дава основания да се смята, че цената на NVIDIA GTX 1080 Ti ще е по-близка до тази на GTX 1080, въпреки по-близката до Titan XP производителност. Очертаващата се пазарна конкуренция между GTX 1080 Ti и GTX 1080 вероятно ще бъде елиминирана чрез намаление на цената на втория модел, след дебюта на „титановия“ в началото на март.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11622
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #25 -: 25.02.2017 20:04:26 »
Как ще ви помогнат точните спецификации на монтажната система на AM4

Ако разполагате с охладител от AM3+ система или по-ранна РС платформа на AMD, можете спокойно да го използвате и с AM4 платформата, но е добре да имате предвид, че има малка разлика в разположението на отворите на монтажните пластини. Ето за какво става въпрос ...

Запазването на съвместимостта между стари и нови платформени решения по принцип не е лоша идея, тъй като осигурява по-добра приемственост между различните РС поколение, и спестява пари на потребителите, ни има и случаи, когато стремежът към осигуряването на такава съвместимост може да доведе и до бъркотии. РС ентусиастите сигурно сигурно веднага ще се сетят за случая с процесорния цокъл PGA 940 (AM2/2+/3/3+), при който чипове с иначе еднакъв брой контактни изводи всъщност не бяха съвместими с всички системни платки (въпреки, че можеха да се монтират на цокъла), тъй като някои от тях поддържаха само DDR2 памети, а по-новите CPU модели – само по-модерната DDR3.

В случая с новия цокъл за процесорите AMD Ryzen виждаме, че размерите и разположението на зъбците за закрепване на CPU охладителя са се запазили.Новите щатни охладители на AMD ще се избавят от традиционното „зъбчато“ закрепване

Това означава, че ако разполагате с охладител от AM3+ система или по-ранна РС платформа на AMD, можете спокойно да го използвате и с AM4 платформата. По всяка вероятност той ще се справи без проблеми и охлаждането на Ryzen процесорите, които са базирани на по-модерна технология и не би трябвало да се отличават с особено горещ „нрав“. Друг е въпросът до колко надеждно ще бъде закрепването, тъй като 4-точковата монтажна система на AM4, макар и малко, се различава от аналогичната за AM3 и по-ранните цокли на AMD.

На хората, чийто въздушен охладител или система за течно охлаждане вече не се поддържа, можем да помогнем, като публикуваме точните размери на поддържащата пластина, която се монтира от обратната страна на дънната платка. Така всеки ентусиаст или овърклокър ще може да си направи такава пластина и сам, като все пак има предвид, че разположението на отворите при AM3 и AM4 се различава малко (вж. схемата).


При нужда не е трудно да се направи и самоделна пластина за 4-точковия монтаж на AM4

Най-важното е да се внимава за това металната пластина да не предизвика някое късо съединение на дънната платка. Затова е добре да се погрижите за подходящ изолационен слой.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11622
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #26 -: 26.02.2017 19:00:22 »
Игри на Blizzard ще останат без поддръжката за стари ОС

Потребители на Windows XP и Vista ще трябва да преминат към по-нова версия на системата ако искат да продължат да играят някои от хитовите заглавия.

Една от най-големите гейм компании в света е решила да спре поддръжката на игрите си за стари версии на Windows. Това решение на Blizzard изхожда най-вече от факта, че повечето геймъри използват по-нови версии операционна система и това обезсмисля да се правят пачове, които едва ли ще бъдат използвани от много потребители.
Затова от Blizzard поясняват, че втората половина на тази година нейните игри вече няма да вървят под Windows XP и Windows Vista. Игрите които ще останат без поддръжка за остарелите ОС са: World of Warcraft, StarCraft II, Diablo III, Hearthstone и Heroes of the Storm.
Така ако играете някое от тези заглавия, но под Windows XP или Windows Vista, ще ви се наложи да преминете към по-съвременна версия на Windows, за да продължите забавлението си. Blizzard обещават, че ще спира поддръжката по етапно, а не наведнъж, за да улесни процеса за потребителите, както и че ще бъдат обявявани предварително конкретните дати за всяка игра по отделно.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11622
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #27 -: 27.02.2017 15:46:21 »
AMD вече няма да предлага 32-битови драйвери за Windows 8.1

Едва ли са много потребителите използващи именно такава версия операционна система.
Новите версии графични драйвери на AMD вече няма да се предлагат във вариант за 32-битови Windows 8.1 системи. Последната версия на AMD драйверите е предназначена само за 64-битова Windows 8.1 операционна система. На потребители използващи 32-битов Windows 8.1, се препоръчва да преминат към 64 битов такъв или към друга версия на Windows.
Към момента най-използваната операционна система в света е Windows 7 с около 50% дял, следва Windows 10 с около 30% дял, а Windows 8.1 е предпочитан от не повече от 10% от потребителите. Предполага се, че голяма част от използващите Windows 8.1 са с неговата 64 битова версия. Вероятно точно затова от AMD са решили да не издават драйвери за 32 битовия вариант на тази ОС, защото дялът му е много малък и така няма да има много засегнати потребители. Това не значи, че тези потребители няма да могат да използват графичната си карта нормално, а просто ще останат със сегашния си драйвер и занапред. Ако не са геймъри търсещи върхова производителност, това едва ли ще ги притесни.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11622
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #28 -: 28.02.2017 19:45:49 »
Windows 10 ще може да блокира инсталирането на програми извън Windows Store

След предстоящите обновления Windows 10 ще се сдобие с възможности за блокиране на инсталацията на настолни приложения, които не са свалени от Windows Store, подсказват добавки в поредната тестова версия на операционната система.

Това едва ли ще хареса на всички потребители на Windows, но е почти факт – корпорацията Microsoft изглежда се готви да добави нова функция в своята операционна система Windows 10, която ще блокира възможността за инсталиране на настолни приложения, които не са взети от фирмения онлайн магазин Windows Store.

Във всеки случай именно такава функционалност са реализирали разработчиците от Редмънд в една от последните тестови версии на Windows 10, разпространявани в рамките на програмата Windows Insider – там се е появила опция, която позволява инсталирането само на приложения от Windows Store.При активирана такава опция свалянето на приложение от интернет и инсталирането му на машината вече няма да е възможно. В интерес на истината, една такава възможност може да бъде доста полезна в случай, че искате да ограничите инсталираните от хлапетата в семейството програми, например, с цел да ограничите и евентуални зарази.  По подразбиране тази опция ще е изключена, така че да може да се инсталира всичко, но в случай на нужда ще може лесно да се активира от настройките, отбелязват от онлайн ресурса MSPowerUser.

Тази функция обаче се приема нееднозначно от потребителите. Съоснователят на Epic Games Тим Суини (Tim Sweeney) например я критикува, като твърди, че блокирането на приложения, които не са от Windows Store, е насочено срещу конкуренцията и против самите потребители.

Възможността за включване и изключване на тази функция, като че дава нужния контра-аргумент на това твърдение, но от друга страна вече е известно, че Microsoft тества и специална версия на своята ОС - Windows 10 Cloud, която наистина не поддържа странични настолни приложения.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11622
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #29 -: 01.03.2017 23:31:17 »
Могъщата NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti – вече анонсирана и официално

В сравнение с TITAN X графичният чип на новата видеокарта GeForce GTX 1080 Ti е претърпял още някои „орязвания“, но според NVIDIA това не му пречи да е по-бърз от GTX 1080 и да осигурява комфортен геймплей с резолюция 5K. При това вече на цена не $1200, а „само“ $699.

Очакваният голям пролетен анонс на NVIDIA е вече факт: от днес на бял свят официално е мощната геймърска видеокарта GeForce GTX 1080 Ti, базирана на 16-нанометровия графичен чип GP102 – същият, който е в основата и на сегашния графичен флагман на „зелените“ от фамилията Pascal - TITAN X.С този официален анонс най-после успяваме да научим и любопитните подробности, които калифорнийската компания успя да запази в тайна, въпреки, че нейните планове за пускане на „геймърски TITAN X“ са известни от месеци. Преди да минем към тях обаче, първо ще отбележим, че външно видеокартата GeForce GTX 1080 Ti има доста голяма прилика с GTX 1080. Затова пък хардуерната основа е взаимствана от TITAN X.По принцип GPU чипът NVIDIA GP102 се предлага като модел с 3840 физически потокови процесора, 240 текстурни блока, 96 блока за рендеринг – 384-битова шина за паметта. В тази максимална конфигурация чипът се използва в професионалния графичен ускорител Quadro P6000. В GPU чипа на TITAN X са изключени два от 30-те мултипроцесорни клъстера, в резултат на което броят на шейдърните блокове е намален до 3584, а TMU — до 224.А ето, че сега, чипът на GeForce GTX 1080 Ti се получава, след като от този на TITAN X се изключват осем ROP единици, един 32-битова контролер за паметта от дванадесетте (и съответно VRAM шината е намаляла от 384 до 352 бита) и 256КВ кеш от Wоро ниво (от общо 3-те МВ). Освен това от печатната платка е изчезнала една от дванадесетте GDDR5X микро схеми с обем 1GB.Тези “орязвания” на работни блокове от графичното ядро GP102 при видеокартата GTX 1080 Ti обаче са компенсирани по доста приличен начин. На първо място, boost-честотата на графичния процесор е увеличена до 1582 MHz (от 1531 MHz при TITAN X). Wоро, GDDR5X паметта работи вече не на ефективни 10 GHz, а на 11 GHz. Трето и най-важно - за видеокартата с този вариант на GP102 производителят иска не $1200, а само $699.По паспорт енергопотреблението на новия ускорител е като при TITAN X, т.е. 250 W. Запазени са също конфигурацията на захранващите PCI-E Power куплунзи (6 и 8 контакта), както и схемотехническия дизайн на печатната платка.На задния панел на видеокартата GeForce GTX 1080 Ti на един ред са разположени три броя DisplayPort 1.4 и един HDMI 2.0b конектор.Маркетолозите на NVIDIA са уверени в безусловното превъзходство на GeForce GTX 1080 Ti над GTX 1080, както и в способностите на, по техните думи, „първия истински геймърски адаптер на базата на GP102“ да осигурява геймплей с резолюция 5K (5120 × 2880).Разбира се, това подлежи на тестови проверки, каквито със сигурност ще започнат веднага, след като видеокартата NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti излезе на пазара – нещо, което по план трябва да се случи следващата седмица.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.