Автор Тема: КОМПЮТРИ - 2017 г.  (Прочетена 12885 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11365
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #45 -: 17.03.2017 19:56:58 »
Няма вече ОС обновления за Windows 7/8.1 на РС-та с нови процесори?

Оказва се, че от операционните системи на Microsoft вече само Windows 10 поддържа РС конфигурации на базата на процесори Intel от 7-о поколение (Kaby Lake) и по-нови, AMD CPU от 7-о поколение (Bristol Ridge) и по-нови, а също така на базата на Qualcomm 8996 и по-нови чипове.

Поддръжката на по-старите от Windows 10 операционни системи на Microsoft в РС машините с нови процесори изглежда е на път да отиде в историята. Това стана ясно, след като през последните дни някои собственици на компютри с ОС Windows 7 и Windows 8.1 са се сблъскали с известни проблеми, свързани с Update услугата – на техните компютри просто вече не се инсталирали обновления. А обяснението за причините излизало под формата на съобщение с текст „Your PC uses a processor that isn't supported by this version of Windows“, т.е. „Вашият компютър използва процесор, който не се поддържа от тази версия на Windows”.Това съобщение изглежда достатъчно недвусмислено и само по себе си, но колегите от TechPowerUp са открили по-подробно обяснение в една от уеб страниците на раздела Microsoft Support в сайта на Редмъндската корпорация. Оказва се, че просто в Microsoft са се спрели на този не особено хитър, но затова пък доволно прям подход, за да „мотивират“ потребителите да използват тяхната най-нова операционна система. Т.е. от операционните системи на Microsoft вече само Windows 10 поддържа РС конфигурации на базата на процесори Intel от 7-о поколение (Kaby Lake) и по-нови, AMD CPU от 7-о поколение (Bristol Ridge) и по-нови, а също така на базата на Qualcomm 8996 и по-нови чипове.

Не, че това е особена изненада по отношение на Windows 7. Интересното е обаче, че операционната система Windows 8.1 все още официално се намира в основния цикъл за поддръжка на Microsoft и ще е така най-малкото до 2018 г....

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11365
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #46 -: 18.03.2017 16:02:01 »
Очакват поскъпване на SSD дисковете

Повишеният потребителски интерес и използването на нови технологии при SSD може да повиши временно цената на тези памето-носители идните месеци.

Пазарът на SSD продължава бързо да расте и потребителският интерес към тази технология се увеличава. Въпреки че с времето SSD носителите постепенно намаляваха цената си, то през тази година според анализатори може да се очаква поскъпване. Те базират тези свои прогнози на няколко основни причини. Първата от тях е засилващото се потребителско търсене на SSD дискове, което става все по-голямо и в един момент може да изпревари капацитета на предлагане. Втората причина е, че много производителите постепенно преминават към използване на различни видове памет. Това се налага защото SSD макар с много превъзходства пред класическите HDD, имат и един голям недостатък - животът им се определя от броя презаписи и така бързо може да бъде скъсен. Производителите постоянно подобряват параметрите по този показател, използвайки нови разработки типове памет за SSD дисковете си, но тези нови технологии са по-скъпи за производство, а миграцията към тях също е свързана с разходи.
Към момента SSD дисковете са чувствително по-скъпи от класическите твърди дискове. В България класически HDD с обем 1TB е на сходна цена с SSD диск от едва 128GB. Затова много потребители предпочитат да комбинират работата на двата вида носители в едно устройство.
Само времето ще покаже дали анализаторите ще се окажат прави и през тази година разликата в капацитета между SSD и HDD в една и съща ценова категория ще се увеличи.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11365
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #47 -: 21.03.2017 11:14:10 »
Официалният дебют на Intel Optane SSD устройствата е вече факт

Първото устройство за съхранение на базата на 3D XPoint паметите от ново поколение е Intel Optane SSD DC P4800X – предназначен за информационните центрове модел с капацитет 375 GB и с производителност 550 000 IOPS.

Повече от година и половина мина от първото официално представяне на 3D XPoint паметите от ново поколение, разработени от Intel и Micron, и ето че те вече имат и своето първо комерсиално превъплъщение. То идва под формата на твърдотелни дискове Intel Optane SSD DC P4800X Series и модификации с поддръжка на технологията Intel Memory Drive. Те са предназначени за използване в състава на високопроизводителни сървъри и позволяват трансформирането на aрхитектурата на паметите и хранилищата за данни в информационните центрове – устройствата могат да се използват не само като за съхранение, така и като оперативна памет.Казано иначе, устройствата Intel Optane SSD DC P4800X могат да се използват като изключително бързо хранилище за данни или като система за кеширане. Те също така дават възможност за мащабиране на storage капацитета за всеки сървър и за съществено ускоряване на работата с приложенията. Optane SSD продуктите се отличават с висока пропускателна способност, ниска латентност и висока надеждност. Характерна за новото устройство е и добрата отзивчивост при всякакви натоварвания – според официалната информация, първият комерсиален представител на 3D XPoint технологията поддържа до 550 000 входно-изходни операции в секунда (IOPS) при random четене и до 500 хил, - при random запис.

Показателят PBW (обемът данни в петабайти, който може да бъде записан в рамките на жизнения цикъл на устройството) също е на високо ниво – 12,3 PB, т.е. ежедневно на дисковете могат да се записват данни с обем, който надвишава 30 пъти техния капацитет. Всичко това прави Intel Optane SSD DC P4800X устройствата особено подходящи за работи в сфери като изкуствен интелект, машинно обучение, търговия и медицина.

Моделите Intel Optane SSD DC P4800X Series с поддръжка на технологията Intel Memory Drive пък ще предостави на информационните центрова по-достъпни „пулове“ (общи споделени ресурси) от памет, който ще замени част от DRAM ресурсите или ще предложи по-голям обем от тях. Това решение може да интегрира storage системата в подсистемата за паметта и да предостави част или целия SSD обем като DRAM за използване от операционната система и приложенията.

Според официалната информация, новите устройства Intel Optane SSD DC P4800X Series с капацитет 375 GB вече са достъпни за поръчки по условията на програмата за ранни доставки при цена от $1520 (в САЩ). През втората половина на годината на пазара ще излязат и други решения в различни форм-фактори и с по-голям капацитет, обещават от Intel.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11365
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #48 -: 22.03.2017 10:24:10 »
AMD готви мощен Ryzen конкурент и на Intel HEDT процесорите?

В технологичната кухня на AMD се подготвя 16-ядрен CPU чип Ryzen с работни честоти 2,4/2,8 GHz при TDP от 150W, твърдят поредица слухове и утечки в Мрежата. Според наличната информация, той ще бъде обявен заедно с нов чипсет през юни.

Първата вълна от новите процесори Ryzen на AMD е вече на пазара, а първите независими тестове доказаха недвусмислено нейния обещаващ потенциал за конкуренция с доскоро безапелационно доминиращите CPU решения на Intel. Но въпросът дали AMD ще може да конкурира адекватно своя архи-съперник и в т.нар. HEDT (high-end desktop) сегмент все още остава открит. Негов отговор обаче смятат, че са открили някои от пишещите в специализирания китайски форум ChipHell, според които „червените“ скоро ще представят именно такова Ryzen решение. Според техните твърдения, става въпрос за истинско CPU чудовище с 16 ядра, способен да обработва до 32 потока инструкции едновременно.И, което е особено интересно, ако тези данни се окажат верни, въпросният HEDT процесор ще работи не с AM4 чипсет, а със SP3r2. Според наличната информация, SP3r2 е леко опростена версия на процесорния цокъл SP3, предназначен за сървърните чипове от ново поколение с кодово име Naples.

Съобщава се също, че този нов високопроизводителен процесор ще съдържа 4-канален контролер за оперативна памет, който би трябвало да го въведе в директна конкуренция с чиповете на Intel от HEDT сегмента и по отношение на пропускателната способност на паметта.Важно е да се отбележи, че SP3r2 е цокъл от тип LGA. Т.е. както е при чиповете на Intel, на самия процесор са сложени само медните контакти, а всички изводи са изнесени на дънната платка – конструкция, която в AMD никога досега не са използвали за потребителски CPU модели. Информационният източник споменава също и нов чипсет X399, предназначен специално за новия HEDT процесор в изпълнение за цокъл SP3r2. Според наличната информация и двата продукта – процесор и чипсет – ще бъдат анонсиран през юни, но по-точни дати за дебютната дата и старта на продажбите засега няма. Затова пък са известни някои основните технически параметри на този CPU чип, което също не е маловажно. Според данните, публикувани в онлайн ресурса Canard PC Hardware, процесорът ще работи на честоти 2,4/2,8 GHz и ще се вписва в топлинния пакет от 150W, в който работят и процесорите Intel LGA 2011.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11365
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #49 -: 30.03.2017 15:08:58 »
Windows 10 обновлението Creators Update вече е достъпно за сваляне

Всъщност достъпни за сваляне са 32-и 64-битовите версии на изданието с номер 15063 на Windows 10, но, макар да няма официално потвърждение от Microsoft, информирани за плановете на компанията източници твърдят, че именно то носи статус RTM и олицетворява финалния изглед на обновлението.

Повечето редови потребители на Windows 10 сигурно няма да имат нищо против да изчакат още седмица-две до официалното пускане на очакваното ОС обновление Creators Update, но сигурно има и по-нетърпеливи, които биха искали да изпробват новостите в този ъпдейт възможно най-скоро. Е, те сигурно ще се радват да научат, че от Microsoft им дават тази възможност още преди официалния старт на софтуера.Тя идва под формата на два инсталируеми дискови образа, забелязани от онлайн ресурса Neowin. Те всъщност дават достъп до 32-и 64-битовите версии на изданието с номер 15063 на Windows 10, но, макар да няма официално потвърждение от Microsoft, информирани за плановете на компанията източници твърдят, че именно то носи статус RTM (Release to Manufacturing) и олицетворява финалния изглед на обновлението.

Официалното представяне на обновлението Windows 10 Creators Update се очаква в началото на следващия месец, като се предполага, че датата за начало на разпространението му ще е 11 април. Ако обаче нямате търпение да чаката дотогава, можете да си свалите съответния Windows 10 v.15063 набор, като ползвате следните линкове:

Windows10_InsiderPreview_Client_x64_en-us_15063.iso (64-битова версия)

Windows10_InsiderPreview_Client_x32_en-us_15063.iso (32-битова версия)

Инсталирането става по обичания начин: монтирате образа, така че да го виждате като устройство за съхранение в Windows 10 Explorer, и от него стартирате изпълняемия файл setup.exe. Разбира се, можете да си запишете образа и на оптичен диск или флашка с оглед на евентуални бъдещи нужди от „чиста“ инсталация.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11365
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #50 -: 31.03.2017 19:49:42 »
Големи обещания за 10 nm технологията на Intel – направо от кухнята

10-нанометровият технологичен процес на Intel изпреварва с цяло поколение аналогичните разработки на конкуренцията, твърдят от гиганта. И обещават 25% повече производителност плюс 45% по-ниско енергопотребление за новите базирани на него процесори в сравнение със сегашните Kaby Lake CPU.

След множество отлагания и корекции на сроковете, 10-нанометровите процесори Intel Cannon Lake изглежда най-после ще се появят наистина - в края на годината. А когато това стане, те ще изпреварват с цяло поколение конкурентните процесорни решения на Samsung и TMSC, изготвени на базата на 10 nm процес. Или поне така твърдят от Intel, като отбелязват, че превъзходството на тяхната технология над тази на конкурентните се дължи на използването на т.нар. Hyper Scaling – решение, което увеличава плътността на опаковката по начин, който позволява на чипа да бъдат разположени двойно повече транзистори.От силициевия гигант твърдят също, че базираните на техния 10nm процес CPU продукти, които ще излязат към края на годината, ще осигуряват 25% повече производителност и 45% по-ниско енергопотребление в сравнение със сегашните Kaby Lake CPU, произвеждани на базата на 14-нанометрова технология. Освен това в Intel смятат, че този процес ще им помогне да следват Закона на Муур и по-нататък, като на всичкото отгоре ще осигури и 30% „ценово преимущество“ (има се предвид като себестойност на производството) над конкуренти като AMD.Няма спор, че това са доста самоуверени изявления, особено като се има предвид, че Samsung вече произвежда 10-нанометрови процесори като например Snapdragon 835 – най-производителния към момента мобилен процесор в света. От Intel обаче твърдят, че при еднакви размери нейните чипове ще превъзхождат конкурентните чипове като възможности, тъй като ще съдържат двойно повече транзистори. Това на свой ред може да обезпечи и по-малки размери за самите чипове и, както споменахме, „ще позволи на Intel и занапред да следва Закона на Муур“.В бъдеще Intel планира да използва подобрена версия на своята 10-нанометрова технология, фигурираща в документите с обозначението 10++. За нея гигантът твърди, че ще осигури още до 15% прираст на производителността и до 30% по-ниско енергопотребление. Или поне такива данни разкриха от компанията по време на корпоративната среща с клиенти и инвеститори Technology and Manufacturing Day, вероятно за да ги успокои.

Защо тези заинтересовани потребители биха имали нужда от успокоение? Може би защото не може да се пренебрегне фактът, че Samsung и Qualcomm пускат своите 10-нанометрови чипове преди Intel. От друга страна, компанията AMD, която неотдавна пусна своите нови процесори Ryzen, отново има немалки шансове да отхапе немалко парче от „тортата“ на Intel на РС пазара. И в Intel изглежда не пренебрегват този факт, ако може да се съди от новите насоки в ценообразуването – буквално вчера компанията обяви осем сървърни процесори Xeon E3-1200 v6 с архитектура Kaby Lake, като сред тях има и модел (4 ядра/8 потока, 3,5/3,9 GHz, 8 МB кeш L3, TDP 72 W) с цена $250. А преди излизането на процесорите AMD Ryzen най-достъпният 8-потоков процесор на Intel струваше $380 ...

В Intel обаче все пак изглеждат напълно уверени в успеха на своите следващи процесори, както и в чиповете, които ще излязат след тях. Компанията планира да използва 10-нанометровия процес за производство на CPU изделия в продължение на поне три години и едва след това да мине на следващата стъпка с внедряването на 7 nm технология. Така компанията ще се впише в новия тристъпков цикъл на смяна на поколенията, към който премина със сегашните си 14-нанометрови процесори.

Или, както обобщава изпълнителният вицепрезидент на Intel Стейси Смит, „Ние винаги гледаме с три поколения – 7-9 години напред. А докъдето погледът ни стига, Законът на Муур ще живее“ ...

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11365
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #51 -: 04.04.2017 18:03:39 »
По пътя към двойно по-бързата RAM памет – работата по DDR5 върви по план

JEDEC разкри подробности за разработката на DDR5 паметите, които ще бъдат двойно по-бързи от сегашните DDR4. Дали обаче те ще удържат конкуренцията с новите типове памет, прозявани да заменят традиционните DDR решения?

Подобно на сегмента на процесорите, където традиционните технологии на производство като че вече достигат предела на своите възможности, разработките в областта на оперативните памети доскоро не даваха кой знае какви надежди за много по-високопроизводително бъдеще. Там обаче всичко по отношение на разработката на спецификациите DDR5 SDRAM и NVDIMM-P върви по план, така че и двата стандарта ще бъдат приети през 2018 г., информират от организацията JEDEC.Едва ли е нужно да уточняваме, че DDR5 паметите ще заменят сегашните DDR4 модули, които вече са широко разпространени в РС техниката и сървърите. Новата DDR5 оперативна памет обаче ще бъде двойно по-бърза, с два пъти по-голям капацитет, както и значително по-енергоефективна в сравнение с DDR4.

За сметка на това отбелязване заслужава фактът, че немалко аналитици всъщност изобщо не очакваха появата на DDR5. Много специалисти бяха уверени, че всичко ще свърши с DDR4. Но през последните години конструкцията на РС системите и сървърите всъщност не е претърпяла никакви съществени промени, затова е много вероятно и DDR5 да се радва на достатъчно голямо търсене.

Засега все още не е ясно кога евентуално ще се появят на пазара първите RAM модули, съответстващи на все още неутвърдения стандарт, но е много вероятно всичко да се случи както стана с DDR4 – първо ще излязат решенията за сървъри и високопроизводителните РС системи, а след това новата памет ще се добере до масовите компютри и лаптопите. За мобилните устройства ще бъде разработена и специална LPDDR версия с по-ниско енергопотребление.

Разбира се, в процеса на разпространение много важна ще бъде и поддръжката от страна на производителите на memory чипове и на дънни платки. Осигуряването на такава може да отнеме и повече от година след утвърждаването на финалните спецификации на DDR5.

В рамките на този период, разбира се, DDR5 може и да падне жертва на конкуренцията с новите типове памет, призвани да заменят традиционните DDR решения. През следващата година например се очаква Intel да започне доставките на изпълнени в DIMM формат модули памет Optane, които ще могат да заменят DDR DRAM комплектите. А както знаем, едно от големите предимства на 3D Xpoint-базираните решения Optane е, че могат да съхраняват данните дори при изключен компютър. Междувременно надежди дават и другите алтернативи като например HBM2 (High-Bandwidth Memory) и GDDR5X, които в момента се използват главно при видеокартите и се характеризират с висока пропускателна способност. Да не забравяме и 3D-паметта от тип HMC (Hybrid Memory Cube), която работи в тясно специализираните ускорители Intel Xeon Phi.

Така или иначе, едновременно с напредъка на работата по DDR5, организацията JEDEC анонсира и разработката на новия стандарт за енерго-независима памет NVDIMM-P (Non-volatile DIMM), призван да обедини особеностите на енергонезависимата флаш-памет и енергозависимата DRAM. Този нов тип памети ще е предназначен за използване най-вече в информационни центрове, където за обработката и кеширането на данни се използват едновременно SSD-устройства и RAM модули.

Повече подробности относно новите DDR5 SDRAM и NVDIMM-P памети очакваме да научим на 19 юни, когато ще се състои мероприятието Server Forum 2017 на JEDEC.
--------------------------------------------------------------------
Тестови видеокарти Radeon RX 580 и RX 570 в снимки и характеристики

Дебютът на видеокартите от новата серия Radeon RX 500 трябва да се състои съвсем скоро и вече има някои подробности за моделите RX 580 и RX 570. Ето какво научаваме от най-пресните информационни утечки.

Горе-долу две седмици остават до предстоящия анонс на видеокартите AMD Radeon RX 580 и Radeon RX 570, а колкото повече наближава заветната дата 18 април, толкова повече подробности за тази модели се просмукват в Мрежата. Някои от най-пресните (и най-интересните) както обикновено откриваме в онлайн ресурса VideoCardz, който е успял да се сдобие със снимки на тестови екземпляри на Radeon RX 580/570.От публикуваните фотографии става ясно, че младшата карта копира дизайна на моделите Radeon RX 480 и RX 470. Графичният чип Polaris 20 XL (т.е. Polaris 10),който съдържа 2048 потокови процесора с GCN от 4-о поколение, 128 текстурни блока (TMU) и 32 блока за рендеринг (ROP), е обкръжен от 8 чипа памет DDR5 с обем 4 GB или 8 GB, общуващи с GPU чипа посредством 256-битова шина.

В захранващата система се използват осем фази, една от които отговаря за захранването на VRAM модулите. Предвиден е и куплунг за допълнително захранване в лицето на 6-иглен PCI-E Power. На панела с изходите има три DisplayPort и един HDMI конектор. Повечето нереферентни видеокарти вероятно ще получат и DVI порт.AMD Radeon RX 570 се охлажда с двуслотов охладител с пластина за отвеждане на топлината от VRM транзисторите и чиповете на паметта. В областта на вентилатора корпусът на охладителя излиза и извън рамките на печатната платка.

За да оправдае поне малко пускането на преименуван Radeon RX 470 модел, от AMD са вдигнали малко работните честоти. Номиналната за чиповете на GDDR5 паметта е 1750 (7000) MHz вместо 1650 (6600 MHz), а GPU чипът в режим на динамичен овърклок „тактува“ на 1244 MHz вместо на 1206 MHz.Видеокартата Radeon RX 580 на свой ред е базирана на нова печатна платка. За това може да се съди по наличието на 8-иглен PCI-E Power куплунг, вместо 6-иглен както е при RX 480. Фазите на захранването при RX 580 са не по-малко от шест, чиповете на GDDR5 паметта са осем, а общият им обем - 4 GB или 8 GB. Охлаждането на картата е поверено на стандартна двуслотова „турбина“.По предварителни данни, в състава на графичното ядро Polaris 20 XTX (Polaris 10) влизат 2304 потокови процесора, 144 текстурни блока, 32 блока за рендеринг и 256-битова шина за паметта. Пропускателната способност на VRAM системата на Radeon RX 580 няма да е по-различна от тази на RX 480 (поне в 8-гигабайтовата версия), което значи, че ще е 256 GB/s при честота на чиповете памет 2000 (8000) MHz. Максималната работна честота на графичното ядро обаче ще е увеличена от 1266 MHz до 1340 MHz.PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11365
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #52 -: 06.04.2017 13:59:19 »
По-подробно за Kaby Lake-G – процесорите на Intel с „дискретна“ AMD графика

Мощно графично ядро ще дели кристал с CPU блока в хибридните процесори Intel Kaby Lake-G става ясно от последните сведения в Мрежата. Заедно с GPU чипа, тези процесори ще съвместяват също 4 изчислителни (x86-64) ядра, хибриден двуканален контролер за DDR4/LPDDR3 оперативна памет, вградена Intel HD графика, осем PCI Express 3.0 линии и интерфейс DMI 3.0. Вижте още ...

Един от най-интригуващите поводи за новинарски IT публикации през февруари беше предположението на онлайн ресурса HardOCP.com, че тази година Intel ще пусне процесор или серия процесори с интегрирани графични ядра от AMD. Два месеца по-късно тази история се сдобива с нови детайли. Откриваме ги в онлайн изданието BenchLife, което е успяло да се добере до повече подробности за тези нови 14-нанометрови CPU чипове, които изглежда ще носят обозначението Intel Kaby Lake-G и ще се отличават с интеграция с отделен (дискретен, „външен“) видео чип.Сама по-себе си, тази идея не е нова – от Intel и по-рано са пускали подобни решения като например тези за платформата LGA1156 от серията Clarkdale. Тогава обаче, преди седем години, създаването на тандем от два чипа н една подложка беше по-скоро принудителна мярка, докато в следващата архитектура Sandy Bridge (LGA1151) такова решение вече не се използваше.


Така изглеждаше Intel Clarkdale през 2010-а

А днес пък интеграцията на графични ядра Radeon създаването на подобно решение сигурно няма да е по-просто, като се има предвид, че AMD едва ли ще е склонна да споделя с Intel твърде много подробности за своите GPU и APU архитектури.

Въпреки всичко това обаче данните за предстоящ Intel процесор с AMD графика продължават да се просмукват в Мрежата. А според сведенията на BenchLife.info този нов Kaby Lake-G модел ще е част от семейство мобилни процесори, изпълнени в BGA-формат. Освен „външното“ графично ядро, което би трябвало да дава възможност за възпроизвеждане на изображения на 5 екрана едновременно, в състава на чипа ще влизат също 4 изчислителни (x86-64) ядра, хибриден двуканален контролер за DDR4/LPDDR3 оперативна памет, вградена Intel HD графика, осем PCI Express 3.0 линии и интерфейс DMI 3.0 за взаимодействие с чипсета.Според наличната информация, първоначално Intel ще пусне на пазара най-малко два процесора Kaby Lake-G - модел с 65 W TDP и такъв с TDP от 100 W. Тяхната подложка ще бъде по-голяма в сравнение с тези на Kaby Lake-H (Core i7-7920HQ и другите CPU от серията): докато моделите с обозначение H заемат на платката площ от 1,76 см ²(42 × 28 мм), чиповете от новата G-серия ще са с площ от цели 18,14 см² (58,5 × 31 мм). Знае се също че ролята на вградено графично ядро ще изпълнява модулът Intel GT2, докато точното име на „дискретния“ GPU чип засега не се споменава. Възможните варианти за последния са Polaris 12, Polaris 11 (Radeon RX 460) и даже Polaris 10 (Radeon RX 470/480).Информационните източници предполагат, че приоритетната графична съставна на процесорите Kaby Lake-G ще бъде взаимодействието с буферната памет от тип HBM2. Това обаче ни се струва доста смело предположение, особено като се има предвид, че за Polaris ядрата VRAM от този тип е малко излишна. В същото време много по-добре би им подхождал буфер от GDDR5(X) памет.

Засега не се знаят и точните срокове за пазарния дебют на тези нови хибридни CPU модели Kaby Lake-G, но поне има идея къде е най-вероятно да ги видим – тези процесори със сигурност ще заинтересуват най-много производителите на геймърски лаптопи и на мобилни работни станции.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11365
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #53 -: 09.04.2017 18:10:53 »
Unity умря, да живее Gnome – това ще е интерфейсът на Ubuntu 18.04 LTS

Разработчиците на Ubuntu се отказват от мечтите си за десктоп-телефонна конвергенция под знака на Unity и се връщат към графичната среда Gnome, която твърдо ще е в основата на ОС платформата Ubuntu 18.04 LTS, съобщава техният официален блог.

Имаше времена, когато в Canonical не само мечтаеха за сливане на настолните и телефонните среди на Ubuntu със своите концепции като Ubuntu Phone и Ubuntu Touch, но и ни обещаваха не особено дълъг път към тази мечта и възможности за реализацията и в обозримо бъдеще. Е, сега изглежда трябва да оставим тази мечта в миналото, тъй като разработчиците на популярната операционна система с отворен код са решили да се откажат от използването на противоречивата графична среда за интерфейса на следващите издания на Uubuntu.

В резултат на това „десктоп версията на Ubuntu се връща към Gnome за Ubuntu 18.04 LTS“, както отбелязва самият основател на Canonical Марк Шатълуорт (Mark Shuttlewort) в блога на разработчиците. Това означава, че изданието на Uubuntu, което ще излезе през април 2018 г. твърдо ще бъде базирано на Gnome интерфейс.Почитателите на Unity интерфейса все пак ще имат още доста време да се радват на сегашния Ubuntu интерфейс по подразбиране. Засега обаче не е ясно дали след април 2018 г. Unity ще остане като достъпна опция за избор на графична среда или ще изчезне напълно. Много е възможно общността на open-source разработчиците да продължи да поддържа този интерфейс, дори и Canonical да се откаже изцяло от него.

Може би тук е мястото да припомним, че Gnome е класическият десктоп интерфейс на Ubuntu и един от най-популярните сред другите Linux дистрибуции, но през последните шест години default интрефейс за Ubuntu беше Unity. Една от основните причини за това беше засвидетелстваната от Canonical крайна цел да създаде така наречената „конвергентна среда“ ("convergence shell") подобна на тази, която Microsoft изгражда около Windows 10, т.е. универсална ОС платформа с графичен интерфейс, който изглежда и се използва по сходен начин на всякакви устройства – от настолни компютри и лаптопи, до таблети и телефони.

Сега обаче изглежда в Canonical се отказват от тази си идея и причината за това трябва да се търси най-вече в бизнес аспектите – компанията просто предпочита да се фокусира върху елементите, които ще и помогнат да се разраства в бъдеще. А това според Шатълуорт са „облаците“ и разработките в IoT сферата, а не телефоните.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11365
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #54 -: 12.04.2017 20:35:26 »
Microsoft каза сбогом на Windows Vista с край на официалната поддръжка

Като цяло, Windows Vista изглежда ще остане в историята по-скоро в негативен контекст, но въпреки своите недостатъци тя все пак допринесе за бъдещето на Windows. Затова отдаваме дължимото на 10-годишната операционна система с епитаф под формата на кратка историческа справка.

За мнозина операционната система Windows Vista е символ на не особено успешен софтуерен проект, но независимо от това тя има своето място в ИТ историята. А от вчера, 11 април, въпросната ОС платформа е там и официално, след като Microsoft направи очаквания анонс за край на нейната поддръжка.Разбира се, ако сте сред не особено многобройните привърженици на тази операционна система, която дебютира преди повече от 10 години (на 30 януари 2007 г.), можете спокойно да си я използвате и занапред – макар и без да разчитате на каквито и да било пачове и обновления за сигурността. Затова може би все пак ще е добра идея да се вслушате в препоръката на софтуерния гигант и да минете към по-нова версия на Windows. А, докато обмисляте тази възможност, за нас не остава нищо друго, освен да направим епитаф за отиващата си ОС с кратка историческа справка.

Разработваната под кодово име Longhorn (по името на бара Longhorn Saloon в близост до ски курорта Вистлер в Британска Колумбия), операционната система Vista е била замислена като принципно нова версия на Windows с различни файлова система и потребителски интерфейс. В някакъв момент обаче разработката на Longhorn излиза извън контрол и в крайна сметка на Microsoft им се налага да променят плановете си така, че да пуснат в срок стабилна версия на операционната система. При това положение голяма част от замислените функционалности остава нереализирана, а това, което все пак разработчиците успяват да направят, остава някак незавършено и „куцо“. Може би обаче именно този горчив опит с Vista накрая помага на Microsoft да направи нещата по-добре с операционната система Windows 7, която в крайна сметка се оказва доста успешна.Един от най-запомнящите се елементи, които се асоциират с Windows Vista, е потребителският интерфейс Windows Aero, известен и като Aero Glass. Този оригинален стил на оформление с полупрозрачни рамки на прозорците наистина успява да предаде на операционната система различен облик.

С добро можем да си припомним и функцията Windows Flip 3D, имитираща обемно преместване на прозорците. Тя е замислена като подобрение за функционалността, задействана с Alt+Tab, но високите й изисквания към графичния хардуер всъщност я направиха почти неизползваема навремето.Като цяло, Windows Vista изглежда ще остане в историята по-скоро в негативен контекст, но въпреки своите недостатъци тя все пак допринесе за бъдещето на Windows. Въведеният с нея нов способ за мигновено търсене през стартовото меню получи добро развитие в Windows 7, Windows 8, а накрая и в Windows 10. Много от направените във vista промени в Start менюто се използват и до днес. С Vista операционната система на Microsoft все пак отбеляза напредък във всички ключови аспекти, в т.ч. дизайн, функционалност и безопасност. Затова нищо не пречи все пак да запомним Vista с добро и в духа на Дъглас Адамс да й кажем „Сбогом и благодаря за рибата!“.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11365
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #55 -: 13.04.2017 14:01:19 »
Български софтуер улеснява уеб-интеграцията на MS Office приложенията

Интеграцията на Word, Excel и Outlook става в реално време с помощта на софтуерния продукт Glue for Office, представен за първи път на Bulgaria Web Summit 2017. Според неговите създатели от компанията Tick42, той може да спести доста време и труд на разработчиците.

Разработката на софтуер е сравнително нова технологична сфера, но развитието в тази област напредва доста бързо и непрекъснато се появяват нови инструменти и улеснения за създателите на приложения. А за немалко от тях принос имат и български компании. Благодарение на един нов такъв инструмент например Microsoft Office приложенията вече могат да се интегрират в реално време с уеб приложения на други разработчици.Това става възможно благодарение на Glue for Office – нов софтуер, представен от българската ИТ компания Tick42 по време на мероприятието Bulgaria Web Summit 2017 в София. Инструментът е предназначен за уеб разработчици и позволява техните приложения да използват лесно Word, Excel и Outlook. С него уеб приложенията могат да съхраняват данни на сървърите на разработчика, да валидират тези данни, да ги одитират и да контролират достъпа до тях, докато потребителите работят с приложенията от Microsoft Office, с които са свикнали, информират от Tick42.

Тъй като осигурява интеграция в реално време между тези приложения и вътрешни и външни уеб приложения, разработчиците могат по-лесно и ефективно да балансират между нуждите на бизнеса и изискванията на потребителите за пълноценен десктоп софтуер, отбелязват още от компанията-създател на приложението. Казано накратко, това означава по-малко работа за разработчиците и по-щастливи потребители.

Инструментът Glue for Office вече е достъпен за разработчици и може да бъде свален от продуктовия сайт на компанията. Разработчиците на софтуера ще се радват да получат обратна връзка, както и коментари и въпроси за него, добавят от Tick42.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11365
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #56 -: 20.04.2017 10:47:24 »
ADATA с нова серия microSD и SD карти

Картите Premier ONE SDXC достигат скорост на четене и запис съответно 290MB/s и 260MB/s, а microSDXC вариантът предлага 275MB/s при четене и 155MB/s при запис.

ADATA Technology анонсира нова серия високопроизводителни microSD и SD карти - Premier ONE. Тя включва UHS-II U3 Class 10 и Premier UHS-I Class 10 като UHS-II U3 SDXC картите разполагат с MLC флаш памет и ще се предлагат във варианти до 256GB. Всички карти от серията са устойчиви на температури в диапазона -25 до 85 градуса по Целзий.Картите Premier ONE SDXC достигат скорост на четене и запис съответно 290MB/s и 260MB/s, а microSDXC вариантът предлага 275MB/s при четене и 155MB/s при запис. И microSD, и SD версията поддържат V90 видео скорост или 90MB/s суров видео запис.Всички Premier ONE UHS-II U3 карти използват 3D многослойна флаш памет за максимално дълъг живот и производителност. Налична е автоматична поддръжка на корекция на грешките за оптимално съхранение на информацията, устойчивост на вода, прах, удари и йонизиращо лъчение. Потребителите ще могат да избират между варианти с капацитет от 64GB, 128GB и 256GB, съвместими с iOS, Windows, Mac OS и Android.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11365
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #57 -: 23.04.2017 15:52:24 »
SAPPHIRE с нова серия видеокарти - Pulse

Три са основните модели, а ето и малко повече подробности за тях

SAPPHIRE представи нова серия потребителски видеокарти - Pulse. Серията предлагат фабричен овърклок и ефективно охлаждане. Три са основните модели, а ето и малко повече подробности за тях:

RX 580: за високоскоростен гейминг


SAPPHIRE Pulse Radeon RX 580 са фабрично овърклокнати и предназначени за геймърите, които искат да извлекат максимума от съвременните заглавия с гейминг при 1440p@60 FPS. Картите използват Polaris GPU с 2304 4то поколение Graphics Core Next стрийм процесори, 1366 MHz и 8 GB VRAM (налична и в 4GB версия). Охлаждащото решение е SAPPHIRE Dual-X с два вентилатора с двойно сачмени лагери и SAPPHIRE Quick Connect за лесно почистване и подмяна.

RX 570: гейминг за стандартни и компактни билдове
В средния ценови сегмент SAPPHIRE Pulse Radeon RX 570 са предназначени за 1080p@60 FPS гейминг. Моделите предлагат 2048 GCN стрийм процесора, работещи на до 1284 MHz. Картите се охлаждат чрез тихи Dual-X решения с два вентилатора и също използват Quick Connect системата.SAPPHIRE Pulse Radeon RX 570 идват и в ITX формат, за тези от вас, които изграждат HTPC или компактни гейминг системи. Версията е с работна честота до 1244 MHz и използва един 6-pin захранващ конектор и охладителна система с един вентилатор.

RX 550: за бюджетен гейминг
Бюджетните предложения са SAPPHIRE Pulse Radeon RX 550 и са предназначени за онлайн игри като League of Legends, Overwatch, Rocket League и Counter Strike: Global Offensive. Базирани на Polaris архитектурата те имат 512 GCN стрийм процесора с честоти до 1206 MHz. RX 550 е до 5x по-бърза от вградените Intel Integrated Graphics (HD 530) и до 2x по-бърза от предходното поколение Radeon R7 250 карти. Картите поддържат DirectX 12, FreeSync и H.265 4K като са налични в 4GB и 2GB варианти и се охлаждат от един вентилатор.

Какво още
Сред използваните компоненти са кондензатори с дълъг живот и fuse защита. Всяка карта поддържа и SAPPHIRE Intelligent Fan Control III за подобрено полу пасивно охлаждане чрез изключване на вентилаторите при ниско натоварване.

SAPPHIRE Pulse Radeon RX 580 и 570 включват още SAPPHIRE Black Diamond Chokes 4 за намаляване звука от намотките и идват с алуминиеви задни плочи.

Междувременно SAPPHIRE обяви, и че влиза в стратегическо технологично партньорство с ASRock, което ще се фокусира върху висока производителност и разширени възможности за геймъри.

Наличност
Radeon RX 580, RX 570, RX 570 Mini и RX 550 вече са в процес на доставка и се очакват през избрани търговци в световен мащаб.

Характеристики:


PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11365
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #58 -: 24.04.2017 22:39:32 »
MSI с нова серия NVIDIA базирани геймърски видеокарти - GAMING X+

Видеокартите са базирани на NVIDIA GeForce GTX 10 серията графични процесори и използват TWIN FROZR VI охладителите на MSI

MSI представи нова серия видеокарти в продуктовата си линия GAMING X. Картите от новата серия GAMING X+ включват по-бърза графична памет и подобрена производителност за по-гладък геймплей.Видеокартите са базирани на NVIDIA GeForce GTX 10 серията графични процесори и използват TWIN FROZR VI охладителите на MSI. За по-зрелищен визуален ефект те включват и MSI GAMING Dragon RGB LED осветление отстрани, което може да бъде настроено в цвят, който да пасва на билда ви. Благодарение на използвания изцяло нов PCB дизайн с Military Class 4 компоненти, картите предлагат повишени възможности за овърклок.

Металните задни плочи в матиран черен цвят придават допълнителна здравина на картите.

Двете карти в новата серия са GTX 1080 GAMING X+ 8G и GTX 1080 GAMING X+ 6G.

TWIN FROZR VI охлаждане
Охладителната система използва TORX Fan 2.0, подобрена версия на TORX Fan технологията, която генерира 22% по-високо въздушно налягане, подобрявайки по този начин охлаждането и понижавайки шума. При GeForce GTX 1080 GAMING X+, новите вентилатори са оборудвани с двойно сачмени лагери, допринасящи за ниските нива на шум.

Към големият охлаждащ радиатор са свързани медни охлаждащи тръби с дебелина 8 мм и квадратна форма в основата си за оптимален трансфер на топлината от никелираната медна основна плоча. Използваната термопаста е Premium Thermal Compound X.

От MSI припомнят още, че всички карти от GeForce GTX 1060, включително, са подходящи за VR.

Видеокартите са базирани на NVIDIA GeForce GTX 10 серията графични процесори и използват TWIN FROZR VI охладителите на MSI. За по-зрелищен визуален ефект те включват и MSI GAMING Dragon RGB LED осветление отстрани, което може да бъде настроено в цвят, който да пасва на билда ви. Благодарение на използвания изцяло нов PCB дизайн с Military Class 4 компоненти, картите предлагат повишени възможности за овърклок.

Металните задни плочи в матиран черен цвят придават допълнителна здравина на картите.

Двете карти в новата серия са GTX 1080 GAMING X+ 8G и GTX 1080 GAMING X+ 6G.

TWIN FROZR VI охлаждане
Охладителната система използва TORX Fan 2.0, подобрена версия на TORX Fan технологията, която генерира 22% по-високо въздушно налягане, подобрявайки по този начин охлаждането и понижавайки шума. При GeForce GTX 1080 GAMING X+, новите вентилатори са оборудвани с двойно сачмени лагери, допринасящи за ниските нива на шум.

Към големият охлаждащ радиатор са свързани медни охлаждащи тръби с дебелина 8 мм и квадратна форма в основата си за оптимален трансфер на топлината от никелираната медна основна плоча. Използваната термопаста е Premium Thermal Compound X.

От MSI припомнят още, че всички карти от GeForce GTX 1060, включително, са подходящи за VR.


MSI GAMING приложение

Приложението MSI Gaming дава възможност на геймърите да превключват между OC, Gaming и Silent режимите, в зависимост от нуждите си. Актуалната му версия включва и One-click за VR, за моментално оптимизиране на компютъра за най-добра производителност при работа с виртуална реалност.

Сред останалите му функционалности са EyeRest за подобряване качеството на изображенията и Dragon Eye, която позволява гледането на YouTube видео или стрийм по време на гейминг и зона за LED управление.

PC WORLD
« Последна редакция: 24.04.2017 22:41:25 от Moderator Club »
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11365
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: КОМПЮТРИ - 2017 г.
« Отговор #59 -: 27.04.2017 12:31:34 »
Новите GeForce 381.89 драйвери с поддръжка за Dawn of War III

На 25 април Nvidia пусна нова версия на GeForce драйверите - 381.89. Обновлението не носи някакви сериозни новости, но пък за сметка на това идва с поддръжка за редица нови игри и са отстранени някои бъгове, съобщава techreport.

Новите драйвери включват поддръжка за Warhammer 40,000: Dawn of War III, Heroes of the Storm 2.0, Rick and Morty: Virtual Rick-ality и Wilson's Heart.Що се отнася до отстранените бъгове, при Sniper Elite 3 са изчистени крашовете, а закачането на DisplayPort монитор към преносим компютър няма да води до BSOD по време на инсталиране на драйверите. За собствениците на GTX 1060 карти е добра новина, че системата им вече няма да изкарва син екран с Nvlddmkm.sys при събуждане на компютъра. И на последно място, Nvidia обяви, че напрежението при ненатовареност на графичните процесори ще бъде възстановено към нормално.

Сред възможните проблеми пред, които можете да се изправите са неуспех при инсталиране през GeForce Experience при Windows 10, "random memory errors" при игра на Mass Effect: Andromeda с GeForce GTX 1080 карти и черен екран след обновление на драйверите на преносими компютри с Pascal. Ако драйверите се инсталират с вързан HDMI монитор е възможно да се покаже грешка в Device Manager.

Драйверите вече са налични през GeForce Experience приложението или за директно изтегляне от тук. Пълният списък с промените можете да намерите тук.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.