Автор Тема: Великият космос - 2017 г.  (Прочетена 10122 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11669
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Великият космос - 2017 г.
« Отговор #30 -: 23.04.2017 22:52:02 »
Възможно ли е да бъдат заченати космически бебета? Експеримент на кораба Тянжоу-1 може да даде отговор на въпроса!

Звездното дете от филма "2001: Космическа одисея".
Възможно ли е хората да се възпроизвеждат в космически условия? Китайски учени са започнали уникален експеримент, какъвто никога не е предприеман в историята на космонавтиката. Възможно е той да даде отговор на въпроса дали е възможно да бъдат заченати и родени бебета в космоса!

Експериментът ще бъде проведен на борда на товарния космически кораб "Тянжоу-1", който беше изстрелян успешно преди два дни.

Целта е да се проучат ефектите на микрогравитация върху диференциацията на човешки ембрионални стволови клетки в герминативни клетки. Водещ изследовател по проекта е професор Кехкоой Кий от престижния университет Цинхуа в Пекин.

"Това е важен експеримент, защото е първата стъпка към това да разберем директно възпроизвеждането в космически условия", смята проф. Кий.

САЩ, Русия и Европа са провели много космически експерименти за изучаването на влиянието на микрогравитацията върху астронавтите, като най-вече са проучени въздействията върху костите и мускулите. Но проучванията върху репродуктивната способност на хората са изключително малко. Предишни изследвания са били фокусирани най-вече върху половите хормони на астронавтите. Поради етични съображения и физически трудности е много трудно да бъдат изучавани техните герминативни клетки, които са предшественици на яйцеклетките и сперматозоидите.

"Ако целта ни е да бъде изучена директно репродуктивната биология в космоса, ние трябва да създадем ин-витро платформа за изучаването на герминативните клетки. Затова избрахме човешки стволови клетки, които ще се диференцират в герминативни клетки", съобщава Кий.

През 2009 година той и неговите колеги успешно получили герминативни клетки и сперматоподобни клетки от стволови клетки. Те са публикували резултатите от изследването в сп. Нейчър. Понастоящем екипът съобщава, че са получени яйцеподобни клетки и скоро ще бъде публикувана научна статия.

Човешките ембрионални стволови клетки могат да бъдат превърнати в герминативни клетки и впоследствие в сперматоподобни или яйцеподобни клетки. Да бъде индуцирана подобна диференциация в лабораторни условия обаче е изключително трудно, тъй като трябва да бъдат изпълнени много стъпки и да бъдат осигурени множество клетъчни фактори. Въпреки че други учени са успели да постигнат различни етапи на диференциация, никой не е стигнал толкова напред, колкото екипът на Кий.

Дали получените клетки са същите като яйцеклетките и сперматозоидите? "Ние сме сравнили инвитро-култивираните клетки с ин-виво клетките и сме открили, че имат множество сходни характеристики. Но засега можем да наричаме ин-витро клетките само с понятията сперматоподобни и яйцеподобни клетки, тъй като все още не можем да докажем, че са съвсем същите, докато не проведем функционални експерименти", категоричен е Кий.

До този момент всички експерименти са проведени на Земята. Сега за пръв път опит ще бъде проведен в космически условия. При наземните експерименти отнема две седмици, за да се получат сперматоподобни и яйце подобни клетки.

"Експериментът на Тянжоу-1 ще продължи 30 дни. До каква степен човешките ембрионални стволови клетки могат да се диференцират в космоса е все още неясно. Ще бъде ли забавен процесът? Ако да, с колко?", чуди се проф. Кий. Самият той и научният му екип очакват да видят поне първата фаза от примордиалните герминативни клетки. Експериментът ще бъде проведен в роботизирани условия, а микроскопските снимки ще бъдат предадени към Земята.

cosmos.1.bg
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11669
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Великият космос - 2017 г.
« Отговор #31 -: 24.04.2017 22:46:24 »
Почна се! Касини, мисията на НАСА до Сатурн, влезе в т.нар. велик финал!

Преминаването на автоматичната станция "Касини" между пръстените на Сатурн и самата планета - илюстрация от художник
Всяко хубаво нещо си има своя край, а за мисията на НАСА "Касини", която изучава Сатурн, този край наближава. На 15 септември всичко ще приключи, след като автоматичната станция навлезе в атмосферата на планетата и изгори.

Но преди това предстои може би най-вълнуващият момент от роботизираната експедиция! На 22-ри април "Касини" направи своето 126-то и последно близко облитане на Титан, с помощта на което орбитата беше коригирана по начин, който ще позволи на автоматичната станция да извършва навлизания между най-вътрешния пръстен на Сатурн и планетата.

Никога досега построен от човешка ръка апарат не е предприемал такива навлизания! Ако всичко мине по план, "Касини" ще минава едва на 3 000 километра над облачната покривка на планетата. В това отношение мисията много ще започне да прилича на съвременната мисия "Джуно", която също изучава облаците на Юпитер от подобно близко разстояние.

Работата обаче е, че сближаванията със Сатурн са много рисковани - учените не знаят със сигурност къде свършват пръстените от вътрешната страна. При това скоростта на "Касини" ще възлиза на 34 km/sec. Ако случайно налети на някаква отломка от пръстените, тя може да причини сериозни повреди на борда на космическия кораб. Поради тази причина голямата антена ще бъде ориентирана по посока на движението, за да служи като щит.

През последните месеци от живота на мисията, до 15-ти септември, "Касини" ще трябва да извърши общо 22 прекосявания на пръстените. Най-първото от тях ще е на 26-ти април в 12:00 ч. българско време.

Възможно е в рамките на този последен, велик финал от мисия "Касини", да бъдат направени фундаментални научни открития, убягвали до този момент на изследователите. Освен че ще бъдат заснети свръх детайлни снимки на пръстените на Сатурн и облаците на планетата, ще бъдат картографирани гравитационното и магнитното поле, ще бъдат изучени директно частиците, изграждащи пръстените.

Не ще и дума - самият финал ще бъде тъжен. Мисия "Касини" е изстреляна през 1997 година - т.е. говорим за двудесетилетен период на велики постижения и невероятни открития. Всъщност самите открития са причина за това "Касини" да приключи по такъв начин, чрез изгаряне в атмосферата - автоматичната станция установи активност на луните Енцелад и Титан и НАСА иска да предотврати сценарий, при който "Касини" попадне на някоя тях и замърси евентуалната биосфера със земни бактерии.

cosmos.1.bg
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11669
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Великият космос - 2017 г.
« Отговор #32 -: 27.04.2017 12:40:51 »
УСПЕХ!!! Касини отново комуникира със Земята след първото благополучно навлизане между Сатурн и неговите пръстени!

Преминаването на автоматичната станция "Касини" между пръстените на Сатурн и самата планета - илюстрация от художник.
Днес в 09:56 ч. българско време голямата антена в Голдстоун получи радиосигнал от автоматичната междупланетна станция на НАСА "Касини", а в 10:01 ч. започнаха да пристигат и данните за телеметричната информация и състоянието на борда.

Всичко това показва, че вчерашното навлизане на "Касини" в тесния процеп между Сатурн и неговите пръстени е било успешно!

НАСА имаше голяма увереност за благополучния изход от маневрата, но понеже никога досега построен от човешка ръка апарат не е бил между пръстените на Сатурн и планетата, бяха взети предпазни мерки. Антената беше ориентирана в посока на движението, за да служи като щит срещу евентуалти отломки и поради това в продължение на дълги часове "Касини" не можеше да комуникира със Земята.

Следващото навлизане между Сатурн и пръстените му ще е на 2-ри май.

cosmos.1.bg
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11669
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Великият космос - 2017 г.
« Отговор #33 -: 07.05.2017 17:50:09 »
Български комуникационен спътник ще лети при втория старт на използвана ракета на СпейсЕкс!

Спътникът BulgariaSat-1 по време на наземни изпитания
на вибрационна маса

По време на второто изстрелване на вече използвана ракета "Фолкън 9" през средата на юни ще бъде въведен в орбита построен от американска компания и собственост на Булсатком геостационарен комуникационен спътник - BulgariaSat-1.

За изстрелването на BulgariaSat-1 ще се използва същата първа степен, която летя на 14-ти януари 2017 година.

Противно на това, което се споменава в някои български медии, BulgariaSat-1 не е първият изкуствен спътник на България. За първи български изкуствен спътник считаме "България 1300" (още известен като "Интеркосмос 22"), изстрелян на 7-ми август 1981 година от космодрума Плесецк в полярна орбита. "България 1300" е създаден на базата на съветската платформа "Метеор", сглобен е в България и е екипиран с научни прибори, които са построени в България.

BulgariaSat-1 обаче е първият комуникационен геостационарен спътник, собственост на българска компания. Той е изработен и тестван от американската компания Space Systems/Loral (SSL), като за основа е използвана стандартна платформа SSL-1300. Очакваният живот на спътника е минимум 15 години.

Напомням на читателите, че първото изстрелване на ракета с вече използвана първа степен на СпейсЕкс беше проведено на 30-ти март тази година за нуждите на люксембургската компания SES SA. Ако стартът на BulgariaSat-1 бъде успешен, това ще е второто изстрелване на ракета "втора употреба". Илон Мъск вече оповести, че целта му за 2017-та година е да проведе общо шест старта на използвани първи степени, като два от използваните ускорители ще бъдат монтирани при дебютното изстрелване на тежкотоварната ракета "Фолкън 9 Хеви".

До изстрелването на BulgariaSat-1 остават и два старта на "Фолкън 9" с нови ракети - първо очакваме полета на Inmarsat-5 F4 в средата на май, а в началото на юни трябва да излети и поредният товарен кораб "Драгън" до "Международната космическа станция".

cosmos.1.bg
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11669
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Великият космос - 2017 г.
« Отговор #34 -: 14.05.2017 23:05:22 »
НАСА няма да изстреля първата ракета SLS с хора на борда, отлага старта за 2019 година

Въпреки успешните тестове на хардуера на ракетата SLS през последните години, първото изстрелване остава все така далечно...
Американската космическа агенция НАСА беше натоварена със задачата да провери дали може да изстреля хора в космоса още при първия полет на ракетата Space Launch System (SLS). След подробен анализ беше решено, че това няма да се случи - първият полет ще е безпилотен, какъвто беше оригиналният план на агенцията.

"НАСА определени, че е в технологична готовност да изстреля екипаж на Изследователска мисия-1, но след оценка на цената, рисковете и техническите фактори при проект от този магнитуд, би било много трудно да се пригодят нужните промени, за да се добави екипаж при настоящия момент на планирането на мисията", съобщи официално агенцията (източник).

Освен официалното потвърждение за безпилотния характер на първия старт на SLS, НАСА също така оповести, че първият полет се отлага за пореден път. Според оригиналните планове дебютът трябваше да бъде до края на 2016 година. По-късно изстрелването беше отложено за 2017 и за 2018 година. А сега изглежда, че дългоочакваното излитане на SLS не се очертава да се случи преди 2019 година.

С оглед на всичко това изглежда все по-нереалистично, че някой ден гигантската ракета SLS ще лети с хора на борда, ако изобщо някога лети. По-рано през годината беше поставена задача на НАСА да види дали може да изпълни задачите си, като купува тежкотоварни ракети на частни компании. Както СпейсЕкс, така и Блу Ориджин разработват две тежкотоварни ракети - "Фолкън 9 Хеви" и "Ню Глен", при това за много по-малко пари, отколкото струва разработката на SLS.

Междувременно в началото на месеца СпейсЕкс вече тества централното ядро на ракетата "Фолкън 9 Хеви" и изпитанието беше успешно. За пръв път ракета от този тип достигна до стартовата площадка и може да сме свидетели на полет още до края на настоящата година, макар че отлагания също не са изключени.

При всички положения, пише журналистът Ерик Бергер за Арс Текника (източник), последните отлагания за SLS повдигат вероятността не само "Фолкън 9 Хеви" да излети за пръв път преди ракетата на НАСА, но дори ракетата "Ню Глен" има шанс да я изпревари!

Но ако ракета "Фолкън 9 Хеви" или "Ню Глен" успее да излети преди SLS, има ли нужда от правителствена алтернатива на частните възможности?

cosmos.1.bg
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11669
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Великият космос - 2017 г.
« Отговор #35 -: 15.05.2017 15:19:37 »
Българският спътник BulgariaSat-1 пристигна на Кейп Канаверал!

Спътникът BulgariaSat-1, построен от SSL, пристигна успешно в центъра за изстрелвания на SpaceX
Построеният от частната компания Space Systems Loral (SSL) спътник BulgariaSat-1 за нуждите на българския телекомуникационен оператор Булсатком пристигна на Кейп Канаверал, съобщи днес SSL (източник). От този център в средата на юни спътникът ще бъде изстрелян посредством ракета "Фолкън 9", която ще използва вече летяла на предишна мисия първа степен.

"SSL има дългогодишна история на тясно сътрудничество с нови сателитни оператори, за да им помогне да се придвижат напред в техния бизнес", съобщи Джон Чели, президент на SSL. "Ние сме удовлетворени, че този първи спътник, построен за българска компания, е пристигнал успешно на Кейп Канаверал и очакваме с нетърпение BulgariaSat-1 да влезе в историята като втория спътник, който ще лети на вече използвана при предишна мисия ракета "Фолкън 9". Повторното използване на ракетите е важен фактор за спътниковата индустрия".

Спътникът BulgariaSat-1 е създаден на базата на платформа SSL 1300 и се очаква да работи в космоса минимум 15 години. Той ще предоставя директно до дома висококачествени телевизионни и телекомуникационни услуги в България, на балканите и в други европейски страни.

Напомням на читателите, че BulgariaSat-1 е първият телекомуникационен спътник на България, който ще работи в геостационарна орбита. Той обаче не е първият изкуствен спътник на България изобщо - честта се пада на "България 1300" (още известен като "Интеркосмос 22") - спътник, базиран на съветската платформа "Метеор", сглобен в България и оборудван с български инструменти, изстрелян на 7 август 1981 година.

cosmos.1.bg
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11669
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Великият космос - 2017 г.
« Отговор #36 -: 22.05.2017 13:32:37 »
Поради неприятна повреда на МКС се налага двама астронавти да излязат спешно в открития космос този вторник

На снимката: Пеги Уитсън по време на "космическа разходка" през 2017 година
НАСА съобщи, че в събота на "Международната космическа станция" беше установена повреда на рутер за предаване на данни към различни части на станцията. Екипажът на станцията не е в никаква опасност, тъй като има и резервен рутер, който контролира функционалността на радиаторите, слънчевите панели, охлаждането и останалия хардуер. Въпреки това този вторник астронавтите на НАСА Пеги Уитсън и Джак Фишер ще излязат, за да подменят повредения компонент.

Разочароващото е, че този компонент беше монтиран на станцията съвсем скоро - на 30-ти март, а предишният работеше в продължение на 15 години. Никак не е приятно нещо ново да се скапе толкова бързо. Става въпрос за вътрешна повреда, а не за такава, причинена поради небрежност от астронавт.

Извънбордовата дейност на Фишер и Уитсън се очертава да продължи около два часа. Добавена е и допълнителна задача за Джак Фишер - той трябва да монтира двойка безжични антени към модула "Дестини". Инсталирането на антените е било първоначално планирано за 12-ти май, но тогава не останало време.

Това ще бъде 201-вата "космическа разходка" по конструкцията и поддръжката на "Международната космическа станция". Тя ще е десета за Пеги Уитсън, която не престава да поставя рекорди в космоса, и едва втора за Фишер. Уитсън ще носи скафандър, белязан с червени ленти, а скафандърът на Фишер ще е без ленти. Ще има живо предаване по НАСА ТВ.

cosmos.1.bg
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11669
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Великият космос - 2017 г.
« Отговор #37 -: 24.05.2017 18:09:32 »
Успех! Пеги Уитсън и Джак Фишер излязоха в открития космос и ремонтираха Международната космическа станция!

На снимката: астронавтът на НАСА Джак Фишер по време на днешния престой в открития космос
Вчера астронавтите на НАСА Пеги Уитсън и Джак Фишер излязоха в открития космос за два часа и 46 минути. В рамките на това кратко време те подмениха успешно повреден рутер от външната страна на "Международната космическа станция". Като допълнителна задача бяха монтирани и две антени за безжична връзка.

Това беше 201-вата "космическа разходка" по конструкцията и поддръжката на станцията.

Невероятната Пеги Уитсън, която е най-опитната жена-астронавт на САЩ, не спира да поставя рекорди! Днес тя се нареди в Топ 3 класацията за астронавти, прекарали най-много време в открития космос. На първо място продължава да стои непоклатимо съветският космонавт Анатолий Соловьов, който е излизал 16 пъти в открития космос и е прекарал сумарно 78 часа и 21 минути на "космически разходки". На второ място е испано-американският астронавт Майк Лопез-Алегрия със своите 10 "разходки" и 67 часа и 40 минути. На трето място от днес нататък е Пеги Уитсън, която вече има отбелязани 60 часа и 21 минути, "разхождайки" се в космическото пространство.

cosmos.1.bg
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11669
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Великият космос - 2017 г.
« Отговор #38 -: 24.06.2017 20:16:50 »
Изстреляха първия БГ сателит в космоса

Първият български частен геостационарен комуникационен сателит бе изведен успешно на орбита, предадоха ТАСС и Синхуа.
Спътникът BulgariaSat-1 потегли от космодрума Кейп Канаверал във Флорида с ракета носител Фолкън 9 (Falcon 9) на частната американска компания Спейс Екс (SpaceX) в 15.10 ч. (22.10 ч. българско време) вчера.
 Сателитът бе изведен успешно на орбита около 35 минути след изстрелването си. Предстои той сам да коригира леко своята траектория, съобщи представител на Спейс Екс.
Долната степен на ракетата носител се приземи на гигантска платформа в Атлантическия океан около осем минути след изстрелването.
Представител на Спейс Екс определи приземяването като "най-трудното досега". Броени минути преди изстрелването на сателита шефът на американската компания Илон Мъск предупреди в Туитър, че долната степен на ракетата носител може да не се приземи успешно, отбелязва ТАСС. Неговите опасения, че Фолкън 9 може да изгори при навлизането си в плътните слоеве на атмосферата обаче се оказаха напразни. Впоследствие Мъск коментира, че приземяването е било доста твърдо, но може да се смята за успешно.
Това е второто използване на тази долна степен на ракета носител, отбелязват ТАСС и Синхуа. През януари тя изведе на орбита друг телекомуникационен сателит от военновъздушната база "Ванденбърг" в Калифорния.
Двучасовият прозорец за изстрелването бе между 21.10 и 23.10 ч. българско време.
Първоначално бе предвидено българският сателит да поеме към космоса на 19 юни. Изстрелването обаче бе отложено заради проблем с пневматичен клапан на ракетата носител.
Българският сателит, който тежи около 4 тона, е направен от американската компания Ес Ес Ел (SSL), посочва ТАСС. Той е предназначен за предаване на телевизионен и интернет сигнал на територията на Югоизточна Европа. Освен за телевизионни и комуникационни услуги, BulgariaSat-1 може да се използва при форсмажорни обстоятелства - аварии и природни бедствия - когато наземните мрежи не работят.
По разчет българският сателит ще бъде позициониран на 36 000 километра над Земята, отбелязва Синхуа.

Предвиденият срок на експлоатация е около 15-20 години.
Министър-председателят Бойко Борисов поздрави екипите, работили по проекта за първия български комуникационен геостационарен сателит. Това съобщиха от правителствената пресслужба.
"Това събитие нареди страната ни сред 12-те в ЕС с най-значимо присъствие в Космоса. Eдна държава е развита, когато нейната икономика е базирана на знанието, и когато все повече нейни компании разработват високотехнологични продукти и предоставят широко достъпни иновативни услуги. С първия български геостационарен сателит ще бъдат осигурени повече и по-качествени телекомуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони, директно до домовете ни", посочва министър-председателят, цитиран в съобщението.
Разработката на космическия проект е на българската компания "Булсатком", която е подкрепена при реализацията му от американски и други международни партньори.
"BulgariaSat-1" е първата по рода си инвестиция от подобен финансов и стратегически мащаб на българска компания и е заявка за потенциала на българския виско технологичен бизнес. Нека докажем пред света, че имаме реален шанс като държава да се фокусираме и позиционираме в нови за нас аспекти на космическата индустрия. Искам специално да поздравя целия български екип от инженери, които работиха усърдно по всички етапи от реализацията на този проект. На добър час!” Това се казва в поздравителен адрес от президента на Република България Румен Радев.
Първият български комуникационен геостационарен сателит BulgariaSat-1 бе успешно изстрелян от SpaceX вчера, 23 юни в 22:10 ч. българско време от ракетната площадка 39A (LC-39A) в Космическия център Кенеди на НАСА във Флорида.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11669
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Великият космос - 2017 г.
« Отговор #39 -: 25.06.2017 22:59:11 »
В събота се навършиха 20 години от зловещата катастрофа на Мир, която само по чудо не уби космонавтите на борда

Модулът "Спектър" на руската орбитална станция "Мир" след катастрофата. Ясно се виждат увредените слънчеви батерии от дясната страна
Към 25-ти юни 1997 година на борда на руската орбитална станция "Мир" живеят космонавтите на Русия Василий Циблиев и Александър Лазуткин, както и астронавтът на НАСА Майкъл Фоул. На този ден тримата преживяват зловеща катастрофа, която едва не им коства живота.

Василий Циблиев трябва да изпълни сложна процедура, която цели да докаже възможността за скачване на товарния кораб "Прогрес МС-34" без да се разчита на автоматичните му системи за стиковка. Космонавтът поема контрола на кораба от вътрешността на "Мир" и единственото, на което се доверява, е образ на видеоекран. Но това е трудна задача - наблюдаването само на показаното от екрана може да заблуди космонавта за реалната скорост, с която "Прогрес МС-34" се движи. Циблиев подава команда за запалване на спирачните ракетни двигатели, но към този момент "Прогрес МС-34" се придвижва твърде бързо. Като резултат корабът се сблъсква първо със слънчевите панели на модула "Спектър" на "Мир", а след това се забива в радиаторите и пробива самата структура на модула. Започва разхерметизиране.

Като по чудо космонавтите веднага разбират откъде идва изтичането на въздух и става ясно, че единственият начин за спасяване на станцията е изолиране на модула "Спектър" от останалата част на комплекса. Проблемът е, че през годините между "Спектър" и другите модули са прекарвани множество кабели и шлюзовете между тях не могат да се затворят толкова бързо. Хладнокръвието на Циблиев и Лазуткин им помага в този момент - само след кратко лутане те успяват да намерят инструментите си и прерязват кабелите. Модулът "Спектър" е изолиран, но по време на спасителната операция са прерязани и захранващите кабели. През следващите седмици електричеството на борда на "Мир" стига само за поддържането на най-критичните системи.

В рамките на две извънбордови дейности през август и октомври руските космонавти успяват отново да свържат слънчевите панели на "Спектър" към електрическата мрежа и благодарение на тях е благополучно възстановена мощността до 70% в сравнение с тази отпреди аварията. За съжаление самата структура на "Спектър" се оказва непоправимо увредена. Модулът остава необитаем до извеждането на "Мир" от орбита през 2001-ва.

Няма спор, че 1997-ма година е съдбовна за космонавтиката. Сблъсъкът на "Прогрес М-34" с "Мир" е само един от можеството проблеми, които връхлетяват орбиталната станция в рамките на съвсем кратък период. Едва няколко месеца по-рано (през февруари) екипажът на руската станция е трябвало да премине през друга изправяща на нокти ситуация - пожар на борда. А пък броени дни по-късно, на 4-ти юли 1997-ма, на Марс каца роботизираната станция "Марс Патфайндър" с първия в историята на космонавтиката самоходен апарат - марсохода "Съджърнър". Успехите в областта на роботизираната космонавтика и несполуките в пилотираната дават началото на разгорещени дебати за смисъла от това да се изпращат хора в космоса, които не стихват до ден днешен. Наистина, трябва ли да рискуваме живота на космонавти, при положение че роботите могат да изучават достатъчно ефективно планетите от Слънчевата система?

Но въпреки че човек не е посещавал друго небесно тяло от 1972 година, когато е последната експедиция от програма "Аполо" до Луната, пилотираната космонавтика продължава да съществува. На борда на "Международната космическа станция" понастоящем се провеждат уникални експерименти, а Китай се готви да построи своя собствена модулна орбитална станция, както и да изпрати свои астронавти до Луната. Очакваме през идните години най-накрая да потръгне и космическият туризъм. Да, в миналото е имало много аварии, но те са неизменна част от космическото развитие на човечеството. Дано най-сетне доживеем дългоочакваното бъдеще, както е прогнозирано от фантастите.

cosmos.1.bg
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11669
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Великият космос - 2017 г.
« Отговор #40 -: 26.06.2017 23:17:07 »
УСПЕХ! Космическа ракета Фолкън 9 изведе в космоса десет спътника Иридиум!

Кадър от днешното изстрелване
Вчера в 23:05 ч. българско време от военновъздушната база Ванденберг излетя космическата ракета "Фолкън 9" с десет спътника Iridium-NEXT. Броени минути след началото на полета втората степен постигна благополучно своята първична орбита. Очакваме повторното запалване на степента след около 50 минути и ако всичко е наред, ще може да обявим полета за успешен.

Днешното изстрелване се случи близо два дни след историческия полет на ракета "Фолкън 9" с първия геостационарен български спътник BulgariaSat-1. Никога досега частната компания СпейсЕкс не е успявала да изстреля толкова скоро ракета след предходен полет. Вече предвкусваме навлизането ни в научно-фантастичното бъдеще, при което космическите полети започват да стават почти ежедневие. Браво на Илон Мъск и неговия екип!

За последен път такъв кратък интервал между космически полети на американски ракети е имало през септември 1989 година, когато са изстреляни последователно два носителя "Титан".

За разлика от полета на BulgariaSat-1, който използваше рециклирана степен, при днешния полет на спътниците Iridium-NEXT беше използвана нова първа степен на ракета "Фолкън 9". Поради лошото време Мъск беше скептичен относно това дали степента ще се завърне на плаваща платформа в океана след полета. Но и този път ракетата надмина всички очаквания и кацането беше успешно! Страхотно е, че успяхме да видим как и при полета на BulgariaSat-1, и при полета на Iridium, "Фолкън 9" опроверга по приятен начин скептицизма на Илон Мъск. Явно технологията за възвращаемост на ракети е започнала да се усъвършенства. Отминали са дните, когато при всеки полет се чудихме дали ще има успешно кацане или не.

Иридиум е единственият комуникационен доставчик, за който може да се каже, че покрива всяка една точка от земното кълбо без изключение. Това се постига посредством съвкупност от множество спътници, позиционирани по специален начин, за да може винаги когато човек иска да говори по спътниковия си телефон, да има на разположение спътник, готов да го обслужи.

cosmos.1.bg
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11669
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Великият космос - 2017 г.
« Отговор #41 -: 17.07.2017 19:41:04 »
НАСА най-накрая призна, че няма парите, за да изпрати човек на Марс

Илюстрация: астронавт на Марс
Тази новина надали би изненадала някой космически ентусиаст - ние го знаем от доста време. По времето на предходната администрация на Обама НАСА постоянно рекламираше как има намерение да прати хора към Марс, но очевидно с идването на Тръмп и със смяната на администрацията агенцията най-накрая има свободата да признае каква е реалността публично.

"Аз не мога да предложа дата за хора на Марс и причината за това е че при текущите бюджетни нива, грубо при увеличение от 2%, ние не разполагаме със системите за повърхността, които трябва да са достъпни за Марс", съобщи Уилиам Герстенмайер (източник), шеф на пилотираната програма на НАСА, по време на среща на Американския институт за аеронавтика и астронавтика миналата сряда. "Цялото това навлизане, спускане и кацане е голямо предизвикателство за нас относно Марс".

Ето какво означава това: НАСА разполага с парите да изпрати хора в далечния космос, вероятно дори до орбитата на Марс, но самото спускане и кацане на повърхността е много сложна и скъпа задача. Нееднократно инженерите, работещи по безпилотната програма на НАСА, са говорили за това - тънката атмосфера е тази, която усложнява системите за кацане и поради това се налага създаването на комплексен и многокомпонентен хардуер, който включва топлинни щитове, парашути, спирачни ракетни двигатели, въздушни възглавници и авангардни системи като "небесния кран", с който марсоходът "Кюриосити" се спусна на повърхността на Марс през 2012 година.

Един пилотиран спускаем апарат обаче ще е много по-голям и тежък от тежащия един тон и с размер на лек автомобил "Кюриосити".

Но ако НАСА не може да изпрати хора на Марс, какво следва?

"Ако открием, че има вода на Луната, и ако искаме да свършим по-обширни задачи на Луната, за да проучим това, ние бихме разполагали с Дийп Спейс Гейтуей  за да позволи провеждането на такива обширни задачи на лунната повърхност", подчерта Герстенмайер. Дийп Спейс Гейтуей представлява всъщност окололунната станция, която НАСА понастоящем разработва съвместно с Русия и Европейската космическа агенция (ЕКА).

Така за пръв път шеф на НАСА след доста време заговори за пилотирани полети до Луната. Очевидно е, че при текущата бюджетна реалност, пилотираната космонавтика отива в тази посока.

cosmos.1.bg
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11669
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Великият космос - 2017 г.
« Отговор #42 -: 18.07.2017 19:04:56 »
Космически телескоп за наблюдението на неутронни звезди заработи на Международната космическа станция!

На тази съставна снимка, изготвена с помощта на телескопите WISE и Chandra се виждат излъчванията на неутронната звезда PSR-B1509-58
Вчера НАСА оповести, че експериментът за изучаване на вътрешния състав на неутронни звезди, или NICER (Neutron star Interior Composition Explorer), вече започна работа на "Международната космическа станция".

NICER беше изстрелян с помощта на ракета "Фолкън 9" на борда на американския товарен космически кораб "Драгън" на 3-ти юни. На 11-ти юни експериментът беше изведен от външното багажно отделение на кораба, а на 14-ти беше разгърнат и позициониран. Всички системи на борда работят нормално.

"Не е имало друг инструмент като този, който да е бил построен за космическата станция", съобщава Кийт Гендро, ръководител на проекта NICER към космическия център на НАСА Годард. "Докато преминаваме от фазата на разработка на инструмента към научните изследвания, важно е да дадем признание на фантастичния инженерен екип, който е построил товар, изпълняващ всички направени обещания".

NICER е оптимизиран да изучава неутронните звезди и явленията, свързани с тях, но и нещо повече - благодарение на него ще бъдат тествани авангардни системи като междузвездна навигация в рамките на разширената мисия SEXTANT (съкращение от Station Explorer for X-ray Timing and Navigation Technology).

С помощта на NICER учените ще трябва да успеят да получат отговор на дълго задаван астрофизичен въпрос: "Колко голяма е една неутронна звезда?". Телескопът ще подложи на опитна проверка теоретичните основи на ядрената физика със своите уникални измервания на екзотичните състояния на материята на неутронните звезди посредством ротационна рентгенова спектроскопия.

cosmos.1.bg
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11669
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Великият космос - 2017 г.
« Отговор #43 -: 19.07.2017 20:11:24 »
Космически кораб Союз МС-05 с трима души ще излети към МКС на 28-ми юли!

На снимката: вляво - астронавтът на ЕКА Паоло Несполи, по средата е
космонавтът на Русия Сергей Рязанский, а вдясно е астронавтът на НАСА
Ренди Брезник

Днес Роскосмос оповести, че космическият кораб "Союз МС-05" бе успешно зареден с гориво и сгъстени газове (източник). Ако всичко мине по план, корабът ще излети на 28-ми юли 2017 г. в около 18:41 ч. българско време.

Това ще е едва второто пилотирано космическо изстрелване за 2017-та година. Поради възникнали наземни проблеми през последните месеци корабите "Союз" летят със закъснение. Според първоначалните планове "Союз МС-05" трябваше да лети още през май.

На борда на кораба ще пътуват трима души, всичките ветерани от предходни мисии. Това са космонавтът на Русия Сергей Рязанский, астронавтът на НАСА Ренди Брезник и астронавтът на Европейската космическа агенция (ЕКА) Паоло Несполи.

Командирът Сергей Рязанский (42 г.) е биохимик, прекарал по-голямата част от ранната си кариера върху изучаването на влиянието на безтегловността върху човешкия организъм. През 2009 година участва в 105-дневна мисия като част от програмата за симулация на полет до Марс "Марс 500". Рязанский за пръв път реално лети в космоса през септември 2013 година на борда на кораба "Союз ТМА-10М" и живее на "Международната космическа станция" до март 2014 година. Предстоящият полет ще е втори за него.

Паоло Несполи (60 г.) има два полета зад гърба си - първо през 2007 година на борда на совалката "Дискавъри" като част от мисия STS-120, а после през декември 2010 г. на борда на кораба "Союз ТМА-20". Несполи е брилянтен парашутист и е служил в армията на Италия през 1977 година.

Ренди Брезник (49 г.) също има военен бекграунд и е с чин полковник. Избран е за кандидат-астронавт от НАСА през 2004 година. През септември 2009 година лети в космоса за пръв път със совалката "Атлантис" като част от мисия STS-129. Сега ще лети за втори път.

"Союз МС-05" ще бъде изведен на 28-ми юли с помощта на ракета-носител "Союз-ФГ". Ще отнеме 9 минути на ракетата да постигне 200-километрова първична орбита. След това корабът самостоятелно трябва да маневрира и шест часа след началото на полета ще извърши автоматично скачване с модула "Рассвет" на "Международната космическа станция". Рязански, Несполи и Брезник ще се присъединят към сега живеещите на борда на станцията Пеги Уитсън, Джак Фишер и Фьодор Юрчихин, с което екипажът ще стане отново шестчленен.

cosmos.1.bg
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11669
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Великият космос - 2017 г.
« Отговор #44 -: 21.07.2017 14:26:25 »
Илон Мъск смята, че първото изстрелване на тежкотоварната Фолкън 9 Хеви ще завърши с провал...

Илюстрация на "Фолкън 9 Хеви". Това
може да е първата ракета след 50-годишно
прекъсване, която ще закара хора до Луната

След дълго чакане компанията СпейсЕкс на Илон Мъск най-накрая достигна до момент на готовност за изстрелване на първата си тежкотоварна ракета "Фолкън 9 Хеви". Очаква се дебютният полет да бъде проведен още до края на тази година. Но на вчерашната конференция за изследвания и развитие на "Международната космическа станция" харизматичният ентусиаст поохлади страстите за предстоящото излитане.

"Има много голям шанс ракетата да не достигне орбита", подчерта Мъск. "Надявам се че поне ще се отправи достатъчно далече от стартовата площадка, за да не я повреди. Ако това се случи, ще го считам за постижение".

Причината за този скептицизъм е, че разработката на "Фолкън 9 Хеви" се оказа многократно по-трудна от очакваното. При дебютното изстрелване на "Фолкън 9" през 2010 година никой не е предполагал, че ще отнеме цели 7 години да се стигне до варианта "Хеви"- т.е. тежкотоварен. Нали стратегията е просто да се добавят два странични ускорителя към централното ядро, които всъщност представляват дви първи степени на ракети? Това не изглежда да е кой знае каква задача.

Напротив, оказало се изключително сложно. Веднага щом бъдат включени две допълнителни степени се променят аеродинамиката, структурните натоварвания и профилът при Max Q (точката, при която аеродинамичният стрес по време на атмосферната фаза на полета е най-силен). Нещо повече - при полета на нормална ракета "Фолкън 9" се използват 9 двигателя на първата степен, но при "Фолкън 9 Хеви" двигателите се утрояват - 27. Това увеличава вибрациите. Наложила се е пълна промяна на дизайна на централното ядро на "Фолкън 9 Хеви", понеже при него натоварването е най-силно.

До този момент от СпейсЕкс са провели статични запалвания поотделно на двигателите на централното ядро и на страничните ускорители. Все още не е проведено запалване на всичките 27 двигателя едновременно. Никога досега в историята на американската космонавтика не са използвани толкова много двигатели.

През 60-те и 70-те години съветската лунна ракета "Н1" е била екипирана с 30 двигателя. За съжаление след 4 провала проектът бил прекратен и съветски космонавт никога не успял да стъпи на Луната.

Въобще предстоящият първи полет на "Фолкън 9 Хеви" ще е много, много рискован. Поради това, разбира се, ще е в безпилотен режим. Илон Мъск се пошегува за първия полет, че ако бъдат пратени астронавти, те биха били много смели хора. Рисковете идват най-вече от факта, че няма как да бъдат симулирани всички възможни ситуации, които биха възникнали при изстрелването на "Фолкън 9 Хеви". Така че просто ракетата трябва да бъде пусната да лети и ще се види какво ще стане.

Илон Мъск даде допълнителна информация и за останалите проекти на СпейсЕкс. Важен фокус е да се възобнови изстрелването на хора от американска територия до "Международната космическа станция". Космическият кораб "Драгън" в пилотиран вариант обаче ще се спуска с парашути, а не с ретро ракети, както е било замисляно първоначално. Това слага край на мечтите за изпращане на подобен кораб до Марс още през 2020 година и вероятно ще разочарова някои фенове. Но пък покрай "Фолкън 9 Хеви" и стремежа за пилотиран полет до Луната, бъдещето се очертава да е достатъчно интригуващо. Илон Мъск очаква лунни бази и постоянно присъствие на хора на естествения ни спътник.

cosmos.1.bg
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.