Автор Тема: Великият космос - 2017 г.  (Прочетена 9751 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11365
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Великият космос - 2017 г.
« Отговор #45 -: 02.08.2017 18:03:54 »
Успех! Ракета Вега изведе в орбита два спътника за нуждите на Италия, Франция и Израел

Кадър от днешното изстрелване
Тази сутрин в 04:58 ч. от европейския космодрум Куру във Френска Гвиана излетя малката европейска ракета "Вега" на 97-минутна мисия, за да изведе два спътника в техните планирани орбити.

Пръв беше изведен спътникът Optsat-3000, който беше освободен от ракетата 42 минути след началото на полета. Той ще предоставя на италианското министерство на отбраната снимки с висока разделителна способност. Масата му е 368 килограма.

Вторият спътник, Venμs (съкращение от Vegetation and Environment monitoring on a New Micro Satellite), беше освободен 49 минути по-късно. Той е спонсориран от Франция и Израел. Основната му мисия ще е да изучава околната среда и растителността, както и да демонстрира нова електрическа двигателна система. Venμs тежи 264 килограма.

Днешният полет беше дебютен за новия обтекател на ракетата "Вега", който е по-лек в сравнение с използваните досега.

cosmos.1.bg
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11365
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Великият космос - 2017 г.
« Отговор #46 -: 06.08.2017 17:49:33 »
Саботаж на работния процес в компания за алуминий може да е довел до загубата на две климатични мисии на НАСА

Изстрелването на мисията OCO през 2009 година, което
завърши с провал.

През 2009 година НАСА изстреля мисията OCO, която трябваше да изучава връзката между въглеродния диоксид и глобалното затопляне. В хода на полета обтекателят на ракетата не се отдели от спътника и това доведе до авария и загуба на OCO. Две години по-късно, през 2011-та, НАСА се опита да изстреля още една климатична мисия - Glory. Възникна идентичен проблем - обтекателят не се отдели по план и спътникът изгоря в атмосферата.

Повечето критично мислещи хора сметнаха, че става въпрос за ужасно съвпадение. Други обаче не бяха убедени - те заключиха, че загубите на две климатични мисии по един и същ начин са твърде подозрителни, за да са случайни.

Днес, няколко години по-късно, се появяват доказателства, че има вероятност наистина да не става въпрос за случайност, а за сериозни и злоумишлени действия в една компания, която доставя алуминий за НАСА.

Новината беше съобщена от авторитетния сайт НАСАУоч (източник), които се позовават на The Oregonian (източник). НАСА разследва авариите от 2011-та до ден днешен. Миналата седмица случаят доби неочакван обрат, след като ръководител на фирмата Sapa lab се призна за виновен. Дени Бейлиъс потвърди, че в продължение на 13 години е фалшифицирал лабораторни резултати от изследвания на продукти на Sapa и също така е давал заповеди на работници да постъпват по същия начин.

Sapa е световен доставчик за алуминий. Печалбата за 2016-та година възлиза на $6.7 милиарда и осигурява работа за над 22 000 души в 40 държави. Компанията е основана в Осло, но стъпва на американския пазар през 2000 година, когато закупува бившата корпорация Anodizing Inc. Бейлиъс по това време работи в Anodizing, а след това преминава на щат в Sapa, като от 2002 година влиза в лабораторията за изпитанията на продукти.

Съгласно съдебните документи скоро след това Бейлиъс получава инструкции от шефовете си как да манипулира резултатите от изпитанията. През следващата година той самият става шеф на лабораторията. И оттам насетне в продължение на цели 12 години Бейлиъс институционализира практиката да прикрива лошите резултати и да ги заменя с неточните числа. По принцип алуминият, който не премине изпитанията, трябва да бъде предаден за скрап.

Но сега Бейлиъс призна, че тази практика не се е спазвала. Ако съдът го обяви за виновен, той може да лежи 20 години в затвора.

Според The Oregonian грубите нарушения в Sapa никога нямало да бъдат открити, ако не е бил провалът на климатичната мисия на НАСА Glory през 2011 година. Разследващият Уейд Крийгър от директората на НАСА за инспекции започнал да притиска Sapa за отговори, след като открил манипулациите с числата.

Ръководството на НАСА е било шокирано да научи, че съществува вероятност да има връзка между провалените полети и мошеничеството. "Бих бил много ядосан да разбера това", призна Брайън Фофоул, полетен директор на Glory. "Хората в НАСА бяха съкрушени. Те са вложили живота си в тези мисии".

Въпреки че това е неприятна история, не е задължително да има мащабна конспирация, както някои хора биха си помислили. Може би ситуацията е сходна със загубата на руската мисия до Марс "Фобос-Грунт" през 2011 година, когато разследването разкри, че са използвани конвенционални електронни компоненти, които не са сертифицирани за космически полети.

cosmos.1.bg
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11365
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Великият космос - 2017 г.
« Отговор #47 -: 23.08.2017 11:59:00 »
Астронавтите на МКС направиха зашеметяващи снимки на слънчевото затъмнение от космоса!

Европейският астронавт Паоло Несполи засне тази чудесна снимка на сянката на затъмнението от космоса
Вчерашното слънчево затъмнение беше истинско събитие в САЩ. Но макар и да беше широко рекламирано, фактът си е факт - по-голяма част от американците не успяха да видят пълнотата на затъмнението. Само около 12 милиона души, които живеят в рамките на 110-километровата ивица от Орегон до Южна Каролина, имаха честта да видят как Луната напълно закрива нашата звезда. Това означава около 6% от населението на Щатите.

Но само шест души в цял свят успяха да видят нещо още по-забележително - затъмнението от уникална перспектива, от околоземна орбита. Това са жителите на "Международната космическа станция".

Европейският астронавт Паоло Несполи (източник) сподели, че това е първото слънчево затъмнение, което е имал възможност да наблюдава от космоса.

cosmos 1.bg
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11365
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Великият космос - 2017 г.
« Отговор #48 -: 26.08.2017 12:12:38 »
НАСА, Роскосмос и ЕКА обединиха наземните си станции, за да получат сигнали от ЕкзоМарс

Огромната 64-метрова чиния на радиотелескопа в Калязин, Русия, беше преобразувана, за да
може да получава сигналите от "ЕкзоМарс"
Този месец се случи нещо безпрецедентно за космонавтиката. За пръв път трите космически суперсили - американската космическа агенция НАСА, руската космическа агенция Роскосмос и Европейската космическа агенция обединиха наземните си станции, за да се свържат с автоматичната междупланетна станция "ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър", която понастоящем обикаля около Червената планета.

"ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър" е уникален проект. Мисията е изстреляна на 14-ти март 2016 година и пристига в орбита около Марс на 19 октомври същата година. Понастоящем тя коригира орбитата си посредством силите на триене и съпротивление с марсианската атмосфера (процедура, която се нарича "еърбрейкинг" и е свързана с минимален разход на гориво). Ако всичко мине наред и "ЕкзоМарс" се озове успешно в ниска кръгова околомарсианска орбита, в началото на 2018 година ще започне да търси следи от живот на Марс посредством изучаването на редките газове в марсианската атмосфера като метан.

Автоматичната междупланетна станция "ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър" е създадена и изстреляна съвместно от Русия и Европейската космическа агенция. Тя обаче е екипирана с радио, предоставено от НАСА и освен това на борда й работи инструмент, построен от български учени към ИКИТ на БАН.

Преди обаче станцията да започне основната си научна дейност, трябваше да бъде проведен критичен тест. Изпитанието трябваше да докаже, че цялата наземна апаратура е в готовност да реагира, ако някой ден се случи най-лошото - ако хардуерна или софтуерна повреда на борда доведе до постоянни рестартирания на компютъра. В такъв случай "ЕкзоМарс" ще навлезе в минимално функционален режим. Постъпващите на Земята радиосигнали биха били много слаби.

За да е адекватно изпитанието, то беше проведено на 13-ти август, скоро след марсианската опозиция, когато разстоянието между Земята и Марс е най-голямо.

Всичко премина успешно. Както се очакваше, голямата 70-метрова чиния на НАСА в Канбера, Австралия, успя да получи слабия радиосигнал и да изпрати команди.

35-метровата чиния на Европейската космическа агенция в Ню Норсия, Австралия, също успя да прихване сигнала и доказа, че може да предава команди - макар и само със скорост 10 bit/sec. Това би било напълно достатъчно в случай на авария, която ще наложи спешно изпращане на инструкции.

Но истинският успех бе, когато и руската 64-метрова чиния, намираща се в Калязин, на 200 километра северно от Москва, успя да получи радиосигналите от "ЕкзоМарс"! Тази радиочиния първоначално е конструирана с цел да служи като радиотелескоп, но отскоро е преобразувана, за да може да поддържа мисиите на Русия и ЕКА от програмата "ЕкзоМарс".

"Калязин успя да получи сигнала, което демонстрира, че всичките три мрежи са в състояние да подпомогнат ЕкзоМарс при най-лошия възможен сценарий, когато Марс отстои на най-голямо разстояние и сигналите са най-слаби", съобщи Даниел Фир, инженер на ЕКА, отговорен за сътрудничеството с други агенции.

За да може да бъде проведено изпитанието е била нужна много строга организация между трите агенции - НАСА, ЕКА и Роскосмос. Междувременно командният екип в Дармщат, Германия, е трябвало да изпрати команди, които да имитират поведението на "ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър" в случай на авария.

"Имахме фантастично обединение между нас, НАСА и руснаците", казва Даниел. "Изпитанието доказа, че всички сме в много добра форма, за да подпомагаме ЕкзоМарс сега и в бъдеще".

cosmos.1.bg
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11365
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Великият космос - 2017 г.
« Отговор #49 -: 03.09.2017 12:45:35 »
Успех! Космическият кораб Союз МС-04 с трима души се завърна благополучно на Земята

Снимка от днешното кацане на космическия кораб "Союз МС-04"
Рано тази сутрин космическият кораб "Союз МС-04" с астронавтите на НАСА Джек Фишер и Пеги Уитсън и руския космонавт Фьодор Юрчихин извърши успешно кацане в казахстанските степи, съобщи Роскосмос.

Кацането е станало в 04:22 ч. българско време.

Всички дейности по извеждането от орбитата, спускането и кацането са протекли нормално. Тримата членове на екипажа се чувстват в добро състояние.

Фьодор Юрчихин и Джек Фишер прекараха в космоса общо 136 дни, а Пеги Уитсън - 290. Мисията на Пеги Уитсън беше непланирано дълга, а в рамките на нея астронавтката постави редица рекорди - най-много сумарно време, прекарано от американски астронавт в орбита, най-голям брой космически "разходки" от жена, най-много време, прекарано в открития космос със скафандър от жена.

Причината, поради която се случи това, е че в края на миналата година Русия реши да съкрати екипажа на работещите руски космонавти на "Международната космическа станция" от трима на двама. Оправданието за този ход бе, че няма нужда на борда има постоянен тричленен руски екипаж, при положение, че руският сегмент стои незавършен от години. Новият модул "МЛМ Наука" трябваше да бъде изстрелян още през 2007 година, но поради редица организационни и технически причини стартът се забави повече от десетилетие. Тази година изстрелването му трябваше най-накрая да е факт, но при проверка отново бяха открити нежелани стърготини във вътрешността на горивните резервоари, което ще наложи поредния продължителен ремонт.

Така след съкращаването на екипажа корабът "Союз МС-04" излетя на 20-ти април 2017 година само с двама души на борда - Джак Фишер и Фьодор Юрчихин. Пеги Уитсън съответно трябваше да се върне през юни с друг кораб, но освобождаването на едно място на борда на "Союз МС-04" й позволи да остане още три месеца допълнително.

cosmos.1.bg
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11365
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Великият космос - 2017 г.
« Отговор #50 -: 11.09.2017 22:26:12 »
Ракета Союз-ФГ с пилотиран кораб Союз МС-06 бе изведена на стартовата площадка за старт на 13-ти септември

Ракетата "Союз-ФГ" с кораба "Союз МС-06" е на стартовата площадка
Вчера, на 10-ти септември, космическата ракета "Союз-ФГ" с пилотирания кораб "Союз МС-06" беше изведена от монтажно-изпитателния корпус и бе приведена във вертикално положение на Площадка №1, още известна като "Гагарински старт". Именно от това място на 12 април 1961 година е излетял Юрий Гагарин.

От тук ще полети и следващата експедиция към "Международната космическа станция". Стартът е насрочен за 13-ти септември в 00:17 ч. българско време.

Екипажът на космическия кораб се състои от руския командир Александър Мисуркин и неговите американски колеги Марк Ванде Хей и Джоузеф (Джо) Акаба. Дублиращият екипаж включва космонавта на Русия Антон Шкаплеров и астронавтите на НАСА Скот Тингъл и Шанон Уокър.

Александър Мисуркин е вече бил в космоса веднъж през 2013 година. Джо Акаба има два полета зад гърба си. Марк Ванде Хей никога досега не е летял в космическото пространство. Избран е за кандидат-астронавт още през 2009 година и ще лети чак сега, което показва, че е трябвало да чака продължително време, преди да бъде назначен на мисия.

След изстрелването на "Союз МС-06" корабът ще лети самостоятелно в продължение на шест часа, след което ще се скачи към "Международната космическа станция". Мисуркин, Акаба и Ванде Хей ще живеят в орбита общо пет месеца и половина.

Понастоящем на борда на станцията пребивават Сергей Рязанский (космонавт на Русия), Ранди Брезник (астронавт на НАСА) и Паоло Несполи (астронавт на ЕКА). Със скачването на "Союз МС-06" екипажът ще стане отново шестчленен.

cosmos.1.bg
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11365
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Великият космос - 2017 г.
« Отговор #51 -: 12.09.2017 10:54:47 »
Успех! Руската ракета Протон-М успешно достави в орбита спътника Amazonas-5

Кадър от излитането на "Протон-М" снощи
Късно снощи в 22:23 ч. българско време от космодрума Байконур в Казахстан излетя космическа ракета "Протон-М" с ускорителен блок "Бриз-М" и изкуствен спътник Amazonas 5, който ще трябва да доставя телевизионни и интернет услуги за жителите на Южна и Централна Америка.

Тази сутрин в 7:35 ч. българско време ускорителният блок "Бриз-М" завърши успешно програмата по въвеждане на спътника в геосинхронна преходна орбита. Разделянето на Amazonas 5 от блока беше осъществено 9 часа и 12 минути след старта.

Това бе третият полет на "Протон-М" за 2017-та година и успехът е много важен за Русия, имайки предвид трудностите, през които страната премина в последно време. През лятото на 2016-та "Протон-М" за малко не аварира, докато извеждаше спътника Intelsat 31 - наземен анализ показа аномалии в работата на втората степен. По-горните степени обаче компенсираха тези аномалии и спътникът беше изведен в нужната орбита безпроблемно. Въпреки това ракетите бяха изведени в експлоатация, докато се установят причините за аномалното поведение. Последващото разследване откри, че почти всички произведени двигатели на вторите и третите степени са със сгрешени сплави. Това наложи ремонтиране на двигателите. Работата е завършена само частично и ще се проточи и през 2018 година.

Ракетите "Протон-М" се завърнаха в експлоатация през юни. До края на годината предстоят още две изстрелвания.

За повече информация: Роскосмос

cosmos.1.bg
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11365
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Великият космос - 2017 г.
« Отговор #52 -: 14.09.2017 13:28:47 »
Успех! Космически кораб Союз МС-06 излетя и достави екипаж от трима души на борда на МКС

Снимка от днешното изстрелване на кораба "Союз МС-06"
Днес, на 13-ти септември в 00:17 ч. българско време от Площадка №1 (Гагарински старт) на космодрума Байконур успешно излетя космическата ракета "Союз-ФГ" с пилотиран космически кораб "Союз МС-06".

На борда на кораба пътуваха космонавт на Русия Александър Мисуркин и астронавти на НАСА Марк Ванде Хай и Джоузеф (Джо) Акаба. Шест часа след излитането корабът "Союз МС-06" извърши успешно скачване с модула "Поиск" към руския сегмент на "Международната космическа станция".

Пристигането на Мисуркин, Ванде Хай и Акаба възстанови общия брой на екипажа на станцията на шестима души, тъй като те се присъединиха към сега живеещите на борда Ранди Брезник (НАСА), Паоло Несполи (ЕКА) и Сергей Рязанский (Роскосмос). Очаква се новопристигналите членове на екипажа да прекарат около пет месеца и половина в космоса и да проведат около 250 научни експеримента.

Това е и първото дългосрочно увеличаване на постоянно пребиваващите американски астронавти на МКС от трима на четирима - нещо, което става възможно защото Русия съкрати своя екипаж от трима на двама космонавти.

cosmos.1.bg
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11365
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Великият космос - 2017 г.
« Отговор #53 -: 18.09.2017 18:10:11 »
Сбогом, Касини! Една от най-успешните мисии, която дълги години изучаваше Сатурн, приключи днес...

Една от последните снимки на пръстените на Сатурн, заснета на 14-ти септември 2017 г. и получена на Земята на 15-ти септември
Днес е тъжен ден за любителите на планетата Сатурн и нейните спътници. След мисия, продължила близо 20 години, от които 13 в орбитата на Сатурн, днес автоматичната междупланетна станция "Касини" навлезе в атмосферата на планетата, за да събере окончателни данни за нейния състав и структура, след което изгоря в нея. Сигналът беше загубен в 14:55 ч. българско време, а в рамките на последната една-две минути бяха предавани първите по рода си в историята на космонавтиката преки сведения, изпратени от самата атмосфера на Сатурн.

Ето най-важните факти за "Касини". Всъщност ние наричаме мисията накратко с името "Касини", но пълното название е "Касини-Хюйгенс" и тя е плод на сътрудничество между три агенции: НАСА, Европейската космическа агенция (ЕКА) и Италианската космическа агенция. Изстрелването е осъществено на 15 октомври 1997 година с ракета-носител "Титан IVB" и ускорителен блок "Центавър".  На път към Сатурн "Касини" облита веднъж Земята през август 1999 година, два пъти Венера през април 1998 и юли 1999 година, както и Юпитер през декември 2000 година. На 1 юли 2004 година автоматичната станция влиза успешно в орбита около Сатурн. Очаква се мисията да продължи до 2008 година, но поради доброто състояние на научните инструменти и бордовите системи, както и поради достатъчно големите запаси от гориво, автоматичната станция успява да работи чак до септември 2017 година.

На 14 януари 2005 година малката спускаема станция "Хюйгенс" успява да се спусне на повърхността на Титан с парашут, като след кацането предава научни данни в продължение на 90 минути. Това е първото в историята на космонавтиката успешно кацане на небесно тяло във външната Слънчева система, както и първото кацане на луна, различна от нашия естествен спътник. "Хюйгенс" открива, че Титан прилича много на Земята в ранните етапи от нейното развитие. На повърхността на Титан валят метанови дъждове, има ерозия и канали, както и комплексен бульон от въглеводороди - включително и бензен.

Може би най-същественото откритие, което "Касини" прави през дългогодишната си мисия, е свързано с луната Енцелад. Оказа се, че там има активни гейзери, които изхвърлят мощни струи воден лед. Установено е също така, че под кората на Енцелад има обширен воден океан. Това прави луната потенциален кандидат за търсене на извънземен живот.

Направени са и открития, свързани със самата планета Сатурн и нейните пръстени. За пръв път е заснет в детайли големият Шестоъгълник - гигантска структура на северния полюс на Сатурн и са открити данни за наличието на колосални урагани както в северните, така и в южните полярни области. Пръстените на планетата се оказаха не просто мъртви отломки, а напротив - те са динамични и активни. Нещо повече - има данни, че нови луни се раждат в хаотичния пръстен F.

Безспорно "Касини" е една от най-успешните мисии в историята на космонавтиката. С нейното приключване ние не просто губим една страхотна научна платформа. Вече няма да получаваме красиви снимки в реално време от Сатурн и спътниците на планетата.

Въпреки това не ми се ще да приключа тази новина с песимизъм. Изучаването на външната Слънчева система не завършва с "Касини", но оттук насетне фокусът ще е най-вече върху Юпитер и неговите луни. Юпитерианската мисия "Джуно" пристигна в орбита около Юпитер през лятото на миналата година и ще работи поне до 2021 година. През 2021 година очакваме НАСА да изстреля мисията "Клипер" до юпитерианската луна Европа, на която може да има живот. През 2022-ра година Европейската космическа агенция (ЕКА) ще прати към галилеевите луни автоматичната междупланетна станция "Джус". Китай също има намерение да отправи апарат към Юпитер през 20-те години.

Междувременно "Ню Хърайзънс" в края на 2018-та година ще започне да наблюдава куйперовото тяло 2014 MU69, като близко облитане е планирано за 1-ви януари 2019 година. Това ще е най-отдалеченият обект, посетен от космически апарат. MU69 се намира далеч отвъд орбитата на Плутон. Наскоро НАСА съобщи, че на борда на "Ню Хърайзънс" има достатъчно гориво и за допълнителни посещения на други далечни обекти в Слънчевата система, така че "Ню Хърайзънс" може да продължи да работи много след 2019-та.

cosmos.1.bg
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11365
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Великият космос - 2017 г.
« Отговор #54 -: 19.09.2017 15:40:00 »
Автоматичната междупланетна станция на НАСА Озирис-Рекс ще облети Земята в петък

На илюстрацията: автоматичната междупланетна станция
"Озирис-Рекс" облита Земята

Колкото и да е тъжен фактът, че в края на миналата седмица НАСА прекрати мисията около Сатурн "Касини", няма как - старите автоматични междупланетни станции приключват работа и е време да фокусираме вниманието си върху новите.

Най-новата междупланетна мисия на НАСА е "Озирис-Рекс". Тя беше изстреляна на 6-ти септември 2016 година и през 2018 година трябва да влезе в орбита около астероида Бену. "Озирис-Рекс" ще изучава Бену в продължение на 505 дни, след което през 2020 година ще вземе до 2 килограма проби от неговата повърхност. Завръщането на Земята е планирано за 2023-та година и ако всичко мине успешно, това ще е най-амбициозната възвращаема експедиция на НАСА след приключването на програма "Аполо" през 70-те години на миналия век.

На път към Бену предстои нещо интересно - този петък, на 22-ри септември, "Озирис-Рекс" ще се сближи със Земята с цел гравитационна маневра, която ще изпрати автоматичната междупланетната станция на правилната посока и с правилната скорост към астероида.

"Озирис-Рекс" ще доближи Земята със скорост от около 8 494 m/sec. Автоматичната станция ще прелети първо над Австралия, след което в момента на най-голямото сближение с нашата планета ще се озове над Антарктида. В рамките на около час НАСА няма да е в състояние да комуникира с "Озирис-Рекс", тъй като ще е извън обхвата на антените на мрежата за далечни комуникации Deep Space Network.

В около 23:53 часа българско време, четири часа след момента на най-голямото сближение, "Озирис-Рекс" ще започне научни наблюдения на Земята и Луната, за да калибрира приборите си.

В продължение на седмица след облитането специалистите от НАСА ще анализират траекторията на "Озирис-Рекс" и ако се наложи, може да бъде проведена корекционна маневра. Още една маневра е планирана през юни 2018 година за фина настройка на сближението с Бену. Ако всичко е наред, през октомври 2018 година трябва да започне изпълняването на маневрите за забавянето на скоростта на междупланетната станция спрямо астероида.

Бену е с диаметър само 500 метра. Това ще е най-малкото небесно тяло в историята на космонавтиката, около което НАСА ще позиционира свой изкуствен спътник.

cosmos.1.bg
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11365
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Великият космос - 2017 г.
« Отговор #55 -: 23.09.2017 21:56:01 »
Успех! Озирис-Рекс прелетя край Земята и вече е на път към астероида Бену

На илюстрацията: автоматичната междупланетна станция
"Озирис-Рекс" облита Земята.

Късно снощи, на 22-ри септември, автоматичната междупланетна станция на НАСА "Озирис-Рекс" успешно прелетя край Земята, използвайки нейната гравитация, за да се насочи към астероида Бену. Срещата между "Озирис-Рекс" и Бену ще е факт догодина през месец август.

Автоматичната междупланетна станция бе изстреляна на 8-ми септември 2016 година с помощта на космическа ракета "Атлас 5". Въпреки че ракетата предостави на "Озирис-Рекс" всичката необходима движеща сила, гравитационната маневра беше наложителна, за да може да бъде променена орбиталната равнина. Орбитата на астероида Бену е наклонена с шест градуса спрямо тази на Земята, а тази маневра позволи да се промени посоката на "Озирис-Рекс" и автоматичната станция вече лети на правилния път.

Екипът на мисията ще използва часовете след облитането, за да тества и калибрира инструментите на борда. Предвидени са наблюдения на Земята и на Луната (вижте информацията на КОСМОС БГ кога и какви наблюдателни сесии са планирани).

Напомням на читателите, че "Озирис-Рекс" е най-новата междупланетна експедиция на НАСА. Тя беше изстреляна на 8-ми септември 2016 година и през 2018 година трябва да влезе в орбита около астероида Бену. "Озирис-Рекс" ще изучава Бену в продължение на 505 дни, след което през 2020 година ще вземе до 2 килограма проби от неговата повърхност. Завръщането на Земята е планирано за 2023-та година и ако всичко мине успешно, това ще е най-амбициозната възвращаема експедиция на НАСА след приключването на програма "Аполо" през 70-те години на миналия век.

За повече информация: НАСА

cosmos.1.bg
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11365
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Великият космос - 2017 г.
« Отговор #56 -: 30.09.2017 13:01:31 »
Озирис-Рекс успя да заснеме едновременно Земята и Луната

Тази снимка на Земята и Луната беше заснета от "Озирис-Рекс" на 25-ти септември
Екипът, работещ с автоматичната междупланетна станция "Озирис-Рекс", публикува нови снимки, направени след облитането на Земята на 22-ри септември.

На този ден "Озирис-Рекс" използваше земното гравитационно поле, за да се насочи на правилния път към астероида Бену. Очаква се срещата между автоматичната станция и Бену да е факт догодина през месец август.

Горната снимка бе заснета едва преди три дни - на 25-ти септември, с помощта на камерата NavCam1, една от трите камери, които съставляват инструмента TAGCAM. В момента на заснемането разстоянието между "Озирис-Рекс" и Земята бе 1 297 000 километра, а между станцията и Луната - 1 185 000 километра.


Снимка на Земята, направена с помощта на NavCam1
на 22-ри септември 2017 г.


Тази снимка пък бе заснета на 22-ри септември, съвсем скоро след облитането, когато "Озирис-Рекс" бе едва на 110 000 километра от нашата планета. На по-голямата част от изображението се вижда Тихи океан, но горе вдясно се вижда и Източният бряг на САЩ с урагана Мария и отломките от урагана Хосе. Северният полюс е в горната част.

Още снимки ще бъдат публикувани от екипа през следващите няколко дни.

cosmos.1.bg
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11365
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Великият космос - 2017 г.
« Отговор #57 -: 10.10.2017 17:00:51 »
УСПЕХ: СпейсЕкс проведе 14-то изстрелване на ракета Фолкън 9 тази година

Кадър от днешното изстрелване
Вчера в 15:37 ч. българско време от космодрума Ванденберг в Калифорния излетя космическата ракета "Фолкън 9" с десет спътника от орбиталната групировка "Иридиум".

Близо час след началото на полета всички спътници бяха изведени в техните целеви орбити. Освен това първата степен на ракетата "Фолкън 9"  извърши благополучно кацане върху плаващия роботизиран кораб "Просто прочети инструкциите".

Това бе 14-тото изстрелване на ракета "Фолкън 9" за 2017-та година. Следващото, 15-тото, ще бъде проведено едва след два дни, ако метеорологичните условия позволяват и няма технически проблеми. Ако то е успешно СпейсЕкс ще се бетонира като лидер в космическите изстрелвания тази година, изпреварвайки всички останали частни компании и дори някои държави. Нещо повече - има потенциален шанс Илон Мъск да изпълни голямото си обещание, а именно да изстреля 20 ракети през 2017-та.

За днешния полет беше използвана изцяло нова ракета "Фолкън 9". При следващото след два дни обаче ще се разчита на вече употребявана първа степен. Тогава, ако всичко мине наред, в орбита ще бъде изведен спътникът EchoStar-105/SES-10.

Запис от изстрелването: Тук (Youtube връзка)

cosmos.1.bg
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11365
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Великият космос - 2017 г.
« Отговор #58 -: 11.10.2017 13:35:08 »
Днес, на 10-ти октомври, двама астронавти отново стъпиха в открития космос, за да ремонтират МКС

На изображението: астронавтите на НАСА Марк Ванде Хай и Ранди Брезник работят от външната
страна на "Международната космическа станция". Тази снимка беше заснета на 5-ти октомври
от астронавта на ЕКА
Днес астронавтите на НАСА Марк Ванде Хай и Ранди Брезник отново стъпиха в открития космос, за да извършат ремонтни дейности по "Международната космическа станция". Това е втората от общо три планирани извънбордови дейности за месец октомври.

По време на предишната, на 5-ти октомври, Ванде Хай и Брезник подмениха успешно механизма за захващане на роботизираната ръка Canadarm2. Този робот е в експлоатация от 16 години, а според инженерите повредата му се дължи на най-обикновено износване.

По време на днешната извънбордова дейност астронавтите трябва да смажат новоинсталирания механизъм.

Като допълнителна задача е предвидена подмяната на камери от лявата страна на опорната конструкция на "Международната космическа станция" и от дясната страна на американската лаборатория "Дестини".

Третата извънбордова дейност е планирана за 18-ти октомври. Тогава Ранди Брезник ще бъде придружен не от Ванде Хай, а от колегата му Джо Акаба.

Следете "космическата разходка" на живо тук: НАСА

cosmos.1.bg
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11365
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Великият космос - 2017 г.
« Отговор #59 -: 13.10.2017 16:24:56 »
УСПЕХ: СпейсЕкс изстреля своята трета вече използвана ракета и изведе в орбита спътника SES-11!

Кадър от изстрелването.
Късно на 12 октомври в 01:53 ч. българско време от космическия център Кенеди излетя ракетата "Фолкън 9" с изкуствен спътник SES-11/EchoStar 105. Спътникът бе вмъкнат успешно в целевата геосинхронна трансферна орбита.

Това бе третият полет на вече използвана ракета за СпейсЕкс. За пръв път частната компания изстреля ракета "втора употреба" през март, когато беше изведен спътникът SES-10. Вторият полет беше реализиран благополучно през юни, когато вече летяла "Фолкън 9" изведе спътника BulgariaSat-1 за нуждите на Булсатком.

По време на днешния полет първата степен "Фолкън 9" извърши успешно кацане върху плаваща платформа, което евентуално би отворило пътя към трети последователен полет на една и съща ракета.

Днешният полет беше втори за СпейсЕкс за настоящата седмица, след като в понеделник нова ракета "Фолкън 9" изведе десет спътника Iridium-NEXT, и 15-ти за 2017 година - абсолютен рекорд за компанията.

Следващото изстрелване е предвидено за 30-ти октомври, когато трябва да бъде изведен комуникационен спътник KoreaSat-5A.

Запис от изстрелването: тук (Youtube връзка)

cosmos.1.bg
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.