Автор Тема: Сигурност при сърфиране, пароли и хакери - 2017 г.  (Прочетена 7139 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11622
 • Пол: Мъж
  • Профил
Тук ще разглеждаме теми свързани с Интернет, пароли и хакери. :)
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11622
 • Пол: Мъж
  • Профил
Opera показа визията си за бъдещето на уеб браузърите

Тестовият проект Opera Neon демонстрира различна концепция за по-удобна и бърза работа в Интернет.
Opera винаги са се славели като иноватори задали много от Интернет удобствата, които днес са включени и неразделна част от всички известни браузъри. Затова едва ли е голяма изненада, че точно Opera са се захванали с нов проект, който според тях може да е бъдещото лице на Интернет браузърите. Новата концепция носи името Opera Neon и има за цел да помогне на потребителите да се фокусират по-лесно върху уеб съдържанието. Според разработчиците вече не е нужно браузърите да са отделна програма и прозорец отварян в операционната система, а може да са част от нея. Затова Opera Neon има прозрачен интерфейс и използва фоновото изображение от работния плот (десктопа) на компютъра ви. Линковете и търсене с най-популярните търсачки е реализирано по нов начин с технологията OpenSearch. Има бързи клавиши за мигновен достъп до услуги, а контролна лента е с мехурчета. Функционира и интелигентна система за автоматично управление на табове, като най-често използваните раздели се повишават, за сметка на рядко използваните, които се понижават. Удобна функция за изнасяне на видео позволява на потребителя да продължи да гледа клипа, докато посещава други уеб страници. Значително улеснен и ускорен е процеса при нужда да направите снимка (скрийншот) на всяка част от уеб страницата. Новостите са наистина много, за да могат да бъдат описани с няколко думи. Затова вижте това кратко клипче, демонстриращо част от идеите за бъдещето на уеб браузърите.

Имайте предвид, че засега Opera Neon е в начален стадий на разработка. Затова тепърва ще бъдат добавяни нови функции, възможности за настройка и коригирани евентуални бъгове. Може да изпробвате Neon под MacOS или Windows, като го свалите от официалния сайт http://www.opera.com/neon или от Download.BG

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11622
 • Пол: Мъж
  • Профил
Радост за меломаните: Chrome и Firefox ще поддържат аудио формата FLAC

Поддръжката за FLAC идва с версия 56 на браузъра, която трябва да излезе към края на януари. От тогава нататък ще можете да просвирвате любимите си музикални композиции с максимално качество и без загуби от компресиране направо в Chrome. Междувременно Mozilla също готви такава поддръжка за Firefox.

Браузрът Chrome се сдобива с все по-големи шансове да стане доста популярен сред меломаните. А въпросната потребителска група определено има повод за радост, тъй като от версия 56 нататък, която трябва да излезе към края на януари, програмата за сърфиране на Google ще се сдобие с “нативна” поддръжка за аудио формата FLAC.Това значи, че ще можете да просвирвате любимите си музикални композиции с максимално качество и без загуби от компресиране директно в самия браузър Chrome.

Поддръжката на известния в аудиофилските среди кодек е била забелязана в последната бета-версия на браузъра и засега изглежда ето така:


Наистина, на този етап не се отличава с особено привлекателен външен вид, а плейърът е доста семпъл и позволява само избор на нивото на звука и превъртане на композицията, но вероятно това ще се промени в бъдеще.

Междувременно, поддръжката за FLAC се е появила и в стандартния аудио плейър в последната версия на Chrome OS.Chrome обаче няма да остане единственият браузър с нативна поддръжка на популярния сред меломаните аудио кодек. Разработчиците на Mozilla нямат намерение да изостават от тенденцията и също ще “научат” своя Firefox да възпроизвежда FLAC аудио- според наличната информация това ще стане с излизането на браузърната версия 51, което е планирано за 24 януари.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11622
 • Пол: Мъж
  • Профил
Mozilla с ново лого

Популярната компания ще работи за по-достъпен и свободен Интернет за всички.
Емблематичната компанията Mozilla официално представи новото си лого. То е надделяло между седем различни варианта на концептуални прототипи. Още преди месеци компанията взе решение да смени логото си, като желанието й беше да бъде по-добре разбрана от повече хора и да насърчава свободния Интернет.Работата по новото лого е продължила около 7 месеца. При изработката е използван отворения шрифт Zilla, създаден по поръчка на Mozilla. Веднага се набива на очи комбинацията от символи "://" използвана в URL. Според компанията този дизайн поставя Интернет в сърцето на Mozilla. От там вярват, че Интернет трябва да бъде свободен и властта да се намира в ръцете на мнозинството, а не на малцинството.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11622
 • Пол: Мъж
  • Профил
Безплатно обновяване до Windows 10 за корпоративните потребители абонирани за Windows Enterprise

„Всички наши клиент, абонирани за Windows 10 Enterprise, както и за Productive Enterprise E3 и E5, могат да обновят своите устройства с инсталирани Windows 7 и Windows 8.1 към Windows 10, без да се налага да закупуват лиценз за ъпдейт“ – бе написано на 19-ти януари в корпоративния блог на софтуерния гигант.

Windows 10 Enterprise E3 и E5 са два абонамента за Windows Enterprise, които Microsoft предложи миналото лято. Те са насочени преди всичко към малкия и средния бизнес. Windows 10 Enterprise E3 струва $84 годишно или $7 месечно. E5 е с цена $168 годишно или $14 на потребител за един месец.

Secure Productive Enterprise E3 и E5 са два допълнителни абонамента, които включват Windows 10 Enterprise, Office 365 и пакета Enterprise Mobility + Security.

Microsoft предоставя новата възможност за безплатно обновяване на свои клиенти, на които им предстои закупуването на нов компютър и за „всички, които са пропуснали кампанията за безплатно обновяване„.

Получените по този начин лицензи са безсрочни и важат след прекратяването на абонамента.

Да не забравяме, че Microsoft и до днес дава възможност за обновяване до Windows 10 за всички, които имат легални ключове за Windows 7 и 8.1, въпреки, че кампанията за безплатно обновяване приключи на 29-ти юли 2016 година.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11622
 • Пол: Мъж
  • Профил
Що е то Windows Defender Security Center и с какво ще ни бъде полезно?

С излизането на обновлението Creators Update в Windows 10 ще бъде въведен и нов инструмент за системна защита. Той се нарича Windows Defender Security Center и ще покрива цялото управление на функциите за защита на компютъра, работейки в пет основни направления. Кои са те можете да научите от следващите редове.

До излизането на поредната голяма актуализация за Windows 10 все още има към 3 месеца, но с всеки изминал ден картината на т.нар. Creators Update става все по-ясна и в много отношения по-интересна. Във всеки случай в този ъпдейт се очертават доста новости, сред които ще фигурира и нов инструмент за защита, наречен Windows Defender Security Center. Според разработчиците на Microsoft, това е единен център, поред назначен да осигурява просто и нагледно управление и контрол върху всички функции за гарантиране безопасността на компютъра.Според официалната информация, новият Windows Defender Security Center ще съдържа пет основни раздела, във всеки от който са събрани инструменти за защита от различни заплахи:

Virus & threat protection съдържа информация за антивирусната защита, без значение дали става въпрос само за безплатния вграден Windows Defender Antivirus или защитна програма от друг разработчик. В този раздел ще се показват и данни от сканиранията, както и за откритите опасности. От тук ще може да се пуска и сканирането на системата с наличните антивирусни инструменти;Device performance & health дава сведения за последните обновления на Windows, за драйверите, мястото на хард дисковете и работата на батерията (ако има такава). От този раздел може да се поръча чиста инсталация на операционната система с помощта на функцията Refresh Windows. Тя ще позволява също съхраняване на лични файлове и някои от настройките на Windows, но ще премахва повечето инсталирани приложения. Така потребителите ще могат лесно да си осигурят прираст на производителност в случай на нужда;Firewall & network protection секцията ще дава информация за мрежовите връзки и активните настройки на Windows Firewall. Този раздел ще съдържа и информацията за решаването на евентуалните мрежови проблеми;App & browser control ще позволява настройването на параметрите на SmartScreen за приложения и браузъри. Това ще помага на потребителите да бъдат по-добре информирани и защитени, докато са в Интернет, благодарение на получаването на уведомления за потенциално вредоносни сайтове, съмнителни даунлоуди, приложения с неясен произходи и файлове;Family options разделът ще дава възможност за родителски контрол и управление на действията на различните членове на семейството в Интернет. Освен функциите за родителски контрол, тази секция ще включва и отчетите за активността на децата в Интернет, както и настройките за онлайн покупки на игри и приложения. Ще има и възможност за преглед на статута на устройствата на различните членове на семейството от единен централизиран интерфейс.PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11622
 • Пол: Мъж
  • Профил
Все още стотици хиляди сайтове са уязвими от Heartbleed

Необяснимо несериозно отношение на администрацията на толкова много уеб страници ги излага на огромен риск.
Спомняте ли си за Heartbleed? Критичната уязвимост открита още през 2014г., която се смята за толкова катастрофална, че имаше и призиви за "рестартиране на интернет". Накратко всеки недоброжелател може да чете паметта на системите, защитени от уязвимата версия на OpenSSL. Така ще получи достъп до паролите, ключовете, всякаква поверителна информация и т.н., при това без да остави никакви следи. Веднага след като се разбра за Heartbleed, от OpenSSL реагираха мигновено и пуснаха бюлетин по сигурността, като трябваше всички да обновят версията на платформата си.
Изключително тревожно е, че две години и половина след разкриването на тази огромна опасност, все още има стотици хиляди сайтове, които са уязвими от нея. Явно много компании и организации и до днес не са сметнали за наложително да обновят към нова, сигурна версия сайта си. След скорошно сканиране се смята, че около 200 хиляди уеб сайта и свързаните с тях системи са застрашени от уязвимостта Heartbleed. Най-много от тях са в САЩ (42 032), следва Южна Корея (15 380), Китай (14 116), Германия (14 072), Франция (8702) и др. Смята се, че в България има 784 уязвими хоста.
Подобно несериозно отношение обрича тези сайтове и потребителите им да бъдат лесна плячка. Необяснимо е защо собствениците на тези сайтове на са ги обновили. Може би, някои дори не знаят, че софтуерът, който използват, включва библиотеката OpenSSL.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11622
 • Пол: Мъж
  • Профил
Facebook тества показване на реклама в Messenger

Засега малък брой от потребителите на социалната мрежа ще виждат новия метод за реклама, но няма информация кога този формат ще стане масов.
Facebook започна да показва реклами в мобилното приложение Messenger. Съобщенията с реклама изобразяват снимки с надписи и линкове. Ако потребителят натисне върху линковете, ще бъде пренасочен, за да получи повече информация за рекламираните продукти. Неприятно е да се отбележи, че рекламите ще заемат значително място на екрана (виж снимката), което определено може да подразни някои потребители. Донякъде утешително е, че Facebook обещават да не показва реклами вътре в съобщенията (освен ако потребителят не кликне върху рекламата и стартира чат с рекламодателя).
Засега рекламите са пуснати тестово само в Австралия и Тайланд. Няма информация колко време ще продължи теста и кога реклами ще започнат да излизат на потребители от други държави.
Времето ще покаже дали реклами във Facebook Messenger са били добра идея или някои потребители ще преустановят употребата на този софтуер.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11622
 • Пол: Мъж
  • Профил
Chrome 56 е с 28% по-бърз при презареждането на уеб страници

За да ускорят процеса, в Chrome 56 разработчиците са премахнали допълнителните проверки на сървъра, които в някои случаи се изразяват в стотици заявки. Вместо това сега браузърът използва по-активно локалния кеш, което според Google води и до въпросното съществено презареждане на уеб страниците.

Ставащите все по-“тежки” уеб страници често влизат в противоречие с желанието ни да ги отваряме по-бързо и по-лесно, затова разработчиците на браузъри постоянно се опитват да компенсират тенденцията, като правят всичко възможно да ускоряват своите приложения за сърфиране. И понякога дори успяват. За такъв успех тези дни докладват разработчиците на Google, които се хвалят, че са постигнали значителни увеличения на скоростта на зареждане на уеб страниците в последната стабилна версия на Chrome (тази с пореден номер 56).По техните думи, до въпросната 56-а версия в кода е използван подход “от старата школа”, според който уеб страниците трябва се обновяват в два случая: когато с “увиснали” или когато кодът на страницата се е “счупил” при първоначалното зареждане.

Но с годините качеството на връзката и н самия уеб-код се подобрява, така че при първоначално зареждане страниците се чупят значително по-рядко. Поради тази причина браузърът сега го презарежда само, ако те са увиснали и не се обновяват.

А за да ускорят обновяването, в Chrome 56 разработчиците са премахнали допълнителните проверки на сървъра, които в някои случаи се изразяват в стотици заявки. Вместо това сега браузърът използва по-активно локалния кеш, което според Google води до 28% по-бързо презареждане на уеб страниците. Поне такова е увеличението на скоростта в приведения видео пример с презареждане на страницата на Facebook, постигнато за сметка на намаляване на сървърните заявки с 60%.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11622
 • Пол: Мъж
  • Профил
Лошите реклами в Интернет: поглед през статистиката на Google

Не всичко лошо остава в “ситото” на Google, но последната статистика на Интернет гиганта е полезна най-малкото с това, че показва кои са най-често срещаните видове измамна, некоректна или подвеждаща реклама, с която можете да се сблъскате в Интернет.

Лошата реклама в Интернет (пък и не само там) е лоша не само за потребителите, но и за онези, които плащат за нея, той като обикновено им прави и лоша услуга. Затова борбата срещу нея върви усилено не само от страна на създатели на софтуер като Adblock, но и от Интернет гигантите като Google. Как обаче изглежда положението на този фронт? Отговор на този въпрос ни дава публикуваната наскоро официална статистика на Google, според която през 2016 г. са блокирани 1,7 млрд. обяви – двойно повече, отколкото през 2015-а.През миналата година компанията направи две важни обновление наа политиката си за блокиране на некачествени реклами. Първо, разширен беше списъкът от правила, помагащи за ефективна защита на потребителите от мошеничества. Например през юли беше забранена рекламата на краткосрочни кредити, които натоварват потребителите с прекалено големи лихви. Второ, усъвършенствана е и технологията за търсене на некачествени и некоректни реклами, например такива, които приличат на системни съобщения и нерядко подвеждат хората да си инсталират ненужен (и нерядко зловреден) софтуер. През 2016-а системите на Google са открили и блокирали 112 милиона такива обяви – 6 пъти повече, отколкото през 2015-а.

Сред най-разпространените примери на некачествена реклама в Мрежата са обявите за нелегални стоки и услуги. И въпреки, че забраната на незаконни реклами на медицински препарати е въведена преди доста време, миналата година се наблюдава голям ръст на такива съобщения – системите на Google е трябвало да блокират над 68 млн. анонси от този тип, докато през 2015 г. тези блокирания са били само 12,5 млн. Увеличил се е и броят на незаконни реклами на хазартни игри – през миналата година са били блокирани 17 млн. такива.

За “лоши” се смятат и обявите, които се опитват да наберат кликове и гледания с гръмки заглавия за смъртоносни заболявания или за “вълшебни” таблетки за бързо отслабване. Миналата година са били блокирани 80 млн. такива примера за недостоверни, откровено лъжливи или шокиращи обяви.

От Google специално отбелязват също, че през 2016 г. е нараснал и броят на обявите, които изглеждат досущ като новинарски материали от информационни сайтове. Те обикновено използват текущите трендове и злободневни теми, а самият рекламен текст може да изглежда като заглавие или подзаглавия на новинарски материал. Кликът върху него обаче води не до съответната статия, а до сайт, който рекламира, да речем, поредното чудодейно средство за отслабване. С тази реклама специалистите се справяли, като се борели направо с мошениците. От компанията докладват за изключването на над 1300 акаунта за разпространение на такива псевдо-новинарски обяви.Обикновено в зависимост от характера на конкретното решение се блокира само рекламното съобщение или акаунтана рекламодателя, информират още от Google. Понякога обаче се налага да се блокират и самите сайтове, на които потребителите попадат след клик на лошата реклама. Например през миналата година са блокирани не само 5 млн. обяви за краткосрочни кредити, но и 8 000 сайта, пропагандиращи този тип “услуги”. Блокирани са също повече от 15 000 сайта, съдържащи нежелан софтуер и 900 000 обяви, съдържащи път към вредоносни програми. Прекратен е и достъпът на множество продавачи на фалшиви стоки, от рода на китайски реплики на скъпи часовници – според статистиката на Google са блокирани 6 хил. сайта и също толкова акаунти, предлагащи такива стоки.

AdSense правилата отдавна не разрешават на издателите да рекламират и мошенически сайтове, предлагащи, да речем, фалшиви дипломи или курсови работи. През ноември миналата година обаче AdSense политиките за недостоверно съдържание са разширени допълнително, позволявайки да се вземат мерки и срещу сайтовете, въвеждащи потребителите в заблуждение. От ноември до декември са били проверени 550 такива заблуждаващи сайтове, в това число такива, които се представят за новинарски ресурси. В крайна сметка са взети мерки срещу 340 от тях. И около 200 издатели са били блокирани завинаги.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11622
 • Пол: Мъж
  • Профил
Как изглеждат новите възможности на браузъра Microsoft Edge

Обновеният Microsoft Edge, който ще дойде с Windows 10 Creators Update всъщност не съдържа особени новости, но разработчиците все пак са направили куп дребни подобрения.

С всеки следващ ден картината на т.нар. Creators Update за Windows 10 става все по-ясна, постепенно описвайки и новите функции на важните приложения в актуализацията, каквото безспорно е браузърът Edge. Самото обновление, както вече ви разказахме, включва множество нововъведения, но тези дни в Microsoft изглежда вече окончателно са определили и подобренията, които ще видим във въпросния браузър. В резултата на това става ясно, че за Edge всъщност не е предвидено нищо особено, макар че разработчиците все пак са направили куп дребни подобрения.Известни промени има например в управлението на табовете. Добавена е нова функция, която дава възможност за съхраняване и възстановяване на групи от табове, както и предварителен преглед на отворените табове във вид на миниатюри. Потребителите, които ежедневно работят с много различни табове със сигурност ще оценят по достойнство тези възможности, въпреки че тази функционалност едва ли ще се ползва с голяма популярност като цяло.

Microsoft изглежда не бързат да добавят и поддръжка за разширения в Edge, но каталогът от такива в Windows Store все пак полека-лека се увеличава. Разширен с около 30% е и списъкът с възможности на ОС Windows, до които разработчиците на браузърни добавки имат достъп, макар че те всеоще чакат появата на прост и удобен механизъм за зареждането им в Windows Store. В Microsoft обясняват това „бавно бързане“ с желанието си да осигурят високо качество и бързодействие на браузъра.

Сред останалите новости в Edge отбелязване заслужава също появата на вградена поддръжка за 3D съдържание, която би трябвало да спести на потребителите нуждата от инсталиране на допълнителни плъгини и приложения за преглед на VR съдържание онлайн. Добавени са също и базови възможности за работа с електронни книги – сега такива могат да се купуват/свалят направо от Windows Store, а четенето им става направо в браузъра. Microsoft ще добави в Edge и поддръжка за мобилната система за разплащания Wallet, така че потребителите на Windows 10 да могат по-лесно да си харчат парите, като купуват стоки от партньорите на компанията, използвайки за целта обвързаната си с Microsoft Account банкова карта.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11622
 • Пол: Мъж
  • Профил
Браузърни войни: Chrome продължава победния си марш

В същото време браузърите на Microsoft и на Mozilla губят позиции, показва последната статистика на Net Applications.

Microsoft определено има защо да разработва внимателно новия си браузър Edge, който ще има трудната задача да възстанови понамалелия дял на компанията от Редмънд в сегмента на браузърите. А че делът на Microsoft браузърите намалява (макар и по малко) е факт, който за пореден път установяват и новите данни на аналитиците от компанията Net Applications.Според последната статистика на агенцията, през последния месец общият дял на Internet Explorer и Edge се е съкратил с около 1% стабилизирайки се на ниво 25,2%. Ако двата браузъра се разглеждат поотделно, то делът на Microsoft IE за първи път пада под 20%, докато Microsoft Edge се сдобива с допълнителна порция от 0,15% и сега вече владее 5,5%.

Най-добрият резултат за миналия месец очаквано показва безспорният лидер в пазарен сегмент – браузърът Chrome. През януари произведението на Интернет гиганта е заело още 1,4%от пазара, увеличавайки общия си дял до 57,9%.

Междувременно браузърът Firefox отново отбелязва низходяща тенденция, макар и не много стръмна. През последния месец делът на решението на Mozilla е намалял с около 0,5% и вече е 11,8%.

Сравнително стабилно е присъствието на останалите два браузъра от „великолепната петорка“ - Safari удържа позициите си на 3,47%, а Opera има 1,29%.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11622
 • Пол: Мъж
  • Профил
Крайно наложително обновление за WordPress

Запушена е много сериозна уязвимост, която позволява на недоброжелатели да променят всякакво съдържание по сайта.
Ако имате уеб сайт базиран на WordPress и сте го обновили до версия 4.7 или 4.7.1 е крайно наложително да преминете към версия 4.7.2. Оказва се, че в предходните версии има сериозна дупка в сигурността, която позволява при атака повишение на привилегиите на не оторизиран потребител и изпълнение на зловреден код. Така всяка публикация или цялата страница може да бъде променена. Важно е да се уточни, че във версии преди 4.7 въпросната уязвимост не е налична.
Дупката е толкова сериозна, че разработчиците на WordPress умишлено не са я споменали в редовните бележки за новата версия. Така те са дали време на потребителите да обновят системите си, преди недоброжелатели да получат информация за уязвимостта и да я експлоатират.
Кибер престъпници внимателно следят информацията при излизането на нови кръпки по сигурността към различни продукти. Те са наясно, че много потребители не актуализират бързо версиите на техните сайтове, а някои не го правят изобщо. Така за тях става много лесно да поразят всяка неактуална система, само защото знаят каква дупка са били запушили разработчиците.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11622
 • Пол: Мъж
  • Профил
Mozilla окончателно спря проекта Firefox OS

Системата не успя да се наложи и разработчиците работещи по нея са освободени.
Още преди месеци стана ясно, че Mozilla се отказва изцяло от Firefox OS. Сега компанията окончателно закри проекта, като затвори отдела Connected Device, занимаващ се с разработката му. По този начин ръководителя на отдела Ари Яакси и останалите 50 разработчици бяха освободени.
Firefox OS беше амбициозен проект за една функционална операционна система използваща основно уеб технологии, което я правеше лека и с ниски изисквания за хардуера. Тя не успя да се пребори с конкуренцията на Google и въпреки, че бяха продадени немалко бройки евтини смартфони под Firefox OS, платформата не постигна широко разпространение. В последствие Mozilla се опита да препозиционира Firefox OS към умни устройства, свързани с интернет на нещата (IoT), но платформата не показа сериозни преимущества спрямо използваните към момента ОС.
Така Mozilla реши да спре работата си по този проект, а занапред смятат да се фокусират върху изследване и създаване на нови технологии.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11622
 • Пол: Мъж
  • Профил
Twitter с още по-крути мерки срещу тролове и грубияни

Микроблогът започва временно да блокира акаунтите на нарушителите, така че да не могат да изпращат туитове до потребители, които не са техни абонати.

Троловете и грубияните са по-скоро нещо обичайно за съвременната Интернет среда, но това, разбира се, не ги прави по-малко неприятни, когато се сблъскаш с тях. Затова и администраторите на все повече големи сайтове и социални мрежи взимат съответните мерки, които да ограничат присъствието на тази нелицеприятна страна на Мрежата. Сред особено безпощадните в това отношение е микроблогът Twitter, който приема нови мерки срещу тролове и оскърбления, като започва временно да блокира акаунтите на потребители, нарушаващи условията на използване на услугата.Според официалната информация, туитовете от блокиран по такъв начин акаунт няма да могат да бъдат виждани от потребители, които не са абонирани за него. Но нововъведението не само способства за удържането на оскърбителните публикации в рамките на затвореният кръг от хора, които са се „съгласили“ да ги получават с абонамента си, но се разпростира и върху уведомленията. Така например, ако злосторникът се опита да изпрати туит на някой, който не е абониран за неговия канал, то получателят просто няма да види съответното уведомление.

Тук е мястото да отбележим, че това съвсем не е първата мярка, която Twitter предприема в борбата с неадекватното поведение в услугата. Затова пък подчертава за пореден път привързаността на компанията към коректната част от своята аудитория.Естествено, както може да се очаква, някои потребители не са особено доволни от нововъведената ограничителна практика. Един от тях например се оплаква, че акаунтът му бил блокиран само заради дума, която в Twitter смятат за неприемлива. От компанията пък опонират, че следят поведението на акаунтите, а не просто блокират потребители на базата на използвани от тях думи на майчиния им език.

Има и такива, които възприемат новите мерки на Twitter като нарушение на свободата на словото, но всъщност голяма част от потребителите на микроблога наистина очакват такива промени. Неотдавна генералния директор на компанията Джак Дорси (Jack Dorsey) каза, че един от основните приоритети на екипа е да даде на потребителите „повече възможности за управление на техните акаунти“. Изглежда гореописаната мярка за безопасност е една от тях.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.