Автор Тема: Сигурност при сърфиране, пароли и хакери - 2017 г.  (Прочетена 7147 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Тук ще разглеждаме теми свързани с Интернет, пароли и хакери. :)
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Opera показа визията си за бъдещето на уеб браузърите

Тестовият проект Opera Neon демонстрира различна концепция за по-удобна и бърза работа в Интернет.
Opera винаги са се славели като иноватори задали много от Интернет удобствата, които днес са включени и неразделна част от всички известни браузъри. Затова едва ли е голяма изненада, че точно Opera са се захванали с нов проект, който според тях може да е бъдещото лице на Интернет браузърите. Новата концепция носи името Opera Neon и има за цел да помогне на потребителите да се фокусират по-лесно върху уеб съдържанието. Според разработчиците вече не е нужно браузърите да са отделна програма и прозорец отварян в операционната система, а може да са част от нея. Затова Opera Neon има прозрачен интерфейс и използва фоновото изображение от работния плот (десктопа) на компютъра ви. Линковете и търсене с най-популярните търсачки е реализирано по нов начин с технологията OpenSearch. Има бързи клавиши за мигновен достъп до услуги, а контролна лента е с мехурчета. Функционира и интелигентна система за автоматично управление на табове, като най-често използваните раздели се повишават, за сметка на рядко използваните, които се понижават. Удобна функция за изнасяне на видео позволява на потребителя да продължи да гледа клипа, докато посещава други уеб страници. Значително улеснен и ускорен е процеса при нужда да направите снимка (скрийншот) на всяка част от уеб страницата. Новостите са наистина много, за да могат да бъдат описани с няколко думи. Затова вижте това кратко клипче, демонстриращо част от идеите за бъдещето на уеб браузърите.

Имайте предвид, че засега Opera Neon е в начален стадий на разработка. Затова тепърва ще бъдат добавяни нови функции, възможности за настройка и коригирани евентуални бъгове. Може да изпробвате Neon под MacOS или Windows, като го свалите от официалния сайт http://www.opera.com/neon или от Download.BG

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Радост за меломаните: Chrome и Firefox ще поддържат аудио формата FLAC

Поддръжката за FLAC идва с версия 56 на браузъра, която трябва да излезе към края на януари. От тогава нататък ще можете да просвирвате любимите си музикални композиции с максимално качество и без загуби от компресиране направо в Chrome. Междувременно Mozilla също готви такава поддръжка за Firefox.

Браузрът Chrome се сдобива с все по-големи шансове да стане доста популярен сред меломаните. А въпросната потребителска група определено има повод за радост, тъй като от версия 56 нататък, която трябва да излезе към края на януари, програмата за сърфиране на Google ще се сдобие с “нативна” поддръжка за аудио формата FLAC.Това значи, че ще можете да просвирвате любимите си музикални композиции с максимално качество и без загуби от компресиране директно в самия браузър Chrome.

Поддръжката на известния в аудиофилските среди кодек е била забелязана в последната бета-версия на браузъра и засега изглежда ето така:


Наистина, на този етап не се отличава с особено привлекателен външен вид, а плейърът е доста семпъл и позволява само избор на нивото на звука и превъртане на композицията, но вероятно това ще се промени в бъдеще.

Междувременно, поддръжката за FLAC се е появила и в стандартния аудио плейър в последната версия на Chrome OS.Chrome обаче няма да остане единственият браузър с нативна поддръжка на популярния сред меломаните аудио кодек. Разработчиците на Mozilla нямат намерение да изостават от тенденцията и също ще “научат” своя Firefox да възпроизвежда FLAC аудио- според наличната информация това ще стане с излизането на браузърната версия 51, което е планирано за 24 януари.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Mozilla с ново лого

Популярната компания ще работи за по-достъпен и свободен Интернет за всички.
Емблематичната компанията Mozilla официално представи новото си лого. То е надделяло между седем различни варианта на концептуални прототипи. Още преди месеци компанията взе решение да смени логото си, като желанието й беше да бъде по-добре разбрана от повече хора и да насърчава свободния Интернет.Работата по новото лого е продължила около 7 месеца. При изработката е използван отворения шрифт Zilla, създаден по поръчка на Mozilla. Веднага се набива на очи комбинацията от символи "://" използвана в URL. Според компанията този дизайн поставя Интернет в сърцето на Mozilla. От там вярват, че Интернет трябва да бъде свободен и властта да се намира в ръцете на мнозинството, а не на малцинството.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Безплатно обновяване до Windows 10 за корпоративните потребители абонирани за Windows Enterprise

„Всички наши клиент, абонирани за Windows 10 Enterprise, както и за Productive Enterprise E3 и E5, могат да обновят своите устройства с инсталирани Windows 7 и Windows 8.1 към Windows 10, без да се налага да закупуват лиценз за ъпдейт“ – бе написано на 19-ти януари в корпоративния блог на софтуерния гигант.

Windows 10 Enterprise E3 и E5 са два абонамента за Windows Enterprise, които Microsoft предложи миналото лято. Те са насочени преди всичко към малкия и средния бизнес. Windows 10 Enterprise E3 струва $84 годишно или $7 месечно. E5 е с цена $168 годишно или $14 на потребител за един месец.

Secure Productive Enterprise E3 и E5 са два допълнителни абонамента, които включват Windows 10 Enterprise, Office 365 и пакета Enterprise Mobility + Security.

Microsoft предоставя новата възможност за безплатно обновяване на свои клиенти, на които им предстои закупуването на нов компютър и за „всички, които са пропуснали кампанията за безплатно обновяване„.

Получените по този начин лицензи са безсрочни и важат след прекратяването на абонамента.

Да не забравяме, че Microsoft и до днес дава възможност за обновяване до Windows 10 за всички, които имат легални ключове за Windows 7 и 8.1, въпреки, че кампанията за безплатно обновяване приключи на 29-ти юли 2016 година.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Що е то Windows Defender Security Center и с какво ще ни бъде полезно?

С излизането на обновлението Creators Update в Windows 10 ще бъде въведен и нов инструмент за системна защита. Той се нарича Windows Defender Security Center и ще покрива цялото управление на функциите за защита на компютъра, работейки в пет основни направления. Кои са те можете да научите от следващите редове.

До излизането на поредната голяма актуализация за Windows 10 все още има към 3 месеца, но с всеки изминал ден картината на т.нар. Creators Update става все по-ясна и в много отношения по-интересна. Във всеки случай в този ъпдейт се очертават доста новости, сред които ще фигурира и нов инструмент за защита, наречен Windows Defender Security Center. Според разработчиците на Microsoft, това е единен център, поред назначен да осигурява просто и нагледно управление и контрол върху всички функции за гарантиране безопасността на компютъра.Според официалната информация, новият Windows Defender Security Center ще съдържа пет основни раздела, във всеки от който са събрани инструменти за защита от различни заплахи:

Virus & threat protection съдържа информация за антивирусната защита, без значение дали става въпрос само за безплатния вграден Windows Defender Antivirus или защитна програма от друг разработчик. В този раздел ще се показват и данни от сканиранията, както и за откритите опасности. От тук ще може да се пуска и сканирането на системата с наличните антивирусни инструменти;Device performance & health дава сведения за последните обновления на Windows, за драйверите, мястото на хард дисковете и работата на батерията (ако има такава). От този раздел може да се поръча чиста инсталация на операционната система с помощта на функцията Refresh Windows. Тя ще позволява също съхраняване на лични файлове и някои от настройките на Windows, но ще премахва повечето инсталирани приложения. Така потребителите ще могат лесно да си осигурят прираст на производителност в случай на нужда;Firewall & network protection секцията ще дава информация за мрежовите връзки и активните настройки на Windows Firewall. Този раздел ще съдържа и информацията за решаването на евентуалните мрежови проблеми;App & browser control ще позволява настройването на параметрите на SmartScreen за приложения и браузъри. Това ще помага на потребителите да бъдат по-добре информирани и защитени, докато са в Интернет, благодарение на получаването на уведомления за потенциално вредоносни сайтове, съмнителни даунлоуди, приложения с неясен произходи и файлове;Family options разделът ще дава възможност за родителски контрол и управление на действията на различните членове на семейството в Интернет. Освен функциите за родителски контрол, тази секция ще включва и отчетите за активността на децата в Интернет, както и настройките за онлайн покупки на игри и приложения. Ще има и възможност за преглед на статута на устройствата на различните членове на семейството от единен централизиран интерфейс.PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Все още стотици хиляди сайтове са уязвими от Heartbleed

Необяснимо несериозно отношение на администрацията на толкова много уеб страници ги излага на огромен риск.
Спомняте ли си за Heartbleed? Критичната уязвимост открита още през 2014г., която се смята за толкова катастрофална, че имаше и призиви за "рестартиране на интернет". Накратко всеки недоброжелател може да чете паметта на системите, защитени от уязвимата версия на OpenSSL. Така ще получи достъп до паролите, ключовете, всякаква поверителна информация и т.н., при това без да остави никакви следи. Веднага след като се разбра за Heartbleed, от OpenSSL реагираха мигновено и пуснаха бюлетин по сигурността, като трябваше всички да обновят версията на платформата си.
Изключително тревожно е, че две години и половина след разкриването на тази огромна опасност, все още има стотици хиляди сайтове, които са уязвими от нея. Явно много компании и организации и до днес не са сметнали за наложително да обновят към нова, сигурна версия сайта си. След скорошно сканиране се смята, че около 200 хиляди уеб сайта и свързаните с тях системи са застрашени от уязвимостта Heartbleed. Най-много от тях са в САЩ (42 032), следва Южна Корея (15 380), Китай (14 116), Германия (14 072), Франция (8702) и др. Смята се, че в България има 784 уязвими хоста.
Подобно несериозно отношение обрича тези сайтове и потребителите им да бъдат лесна плячка. Необяснимо е защо собствениците на тези сайтове на са ги обновили. Може би, някои дори не знаят, че софтуерът, който използват, включва библиотеката OpenSSL.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Facebook тества показване на реклама в Messenger

Засега малък брой от потребителите на социалната мрежа ще виждат новия метод за реклама, но няма информация кога този формат ще стане масов.
Facebook започна да показва реклами в мобилното приложение Messenger. Съобщенията с реклама изобразяват снимки с надписи и линкове. Ако потребителят натисне върху линковете, ще бъде пренасочен, за да получи повече информация за рекламираните продукти. Неприятно е да се отбележи, че рекламите ще заемат значително място на екрана (виж снимката), което определено може да подразни някои потребители. Донякъде утешително е, че Facebook обещават да не показва реклами вътре в съобщенията (освен ако потребителят не кликне върху рекламата и стартира чат с рекламодателя).
Засега рекламите са пуснати тестово само в Австралия и Тайланд. Няма информация колко време ще продължи теста и кога реклами ще започнат да излизат на потребители от други държави.
Времето ще покаже дали реклами във Facebook Messenger са били добра идея или някои потребители ще преустановят употребата на този софтуер.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Chrome 56 е с 28% по-бърз при презареждането на уеб страници

За да ускорят процеса, в Chrome 56 разработчиците са премахнали допълнителните проверки на сървъра, които в някои случаи се изразяват в стотици заявки. Вместо това сега браузърът използва по-активно локалния кеш, което според Google води и до въпросното съществено презареждане на уеб страниците.

Ставащите все по-“тежки” уеб страници често влизат в противоречие с желанието ни да ги отваряме по-бързо и по-лесно, затова разработчиците на браузъри постоянно се опитват да компенсират тенденцията, като правят всичко възможно да ускоряват своите приложения за сърфиране. И понякога дори успяват. За такъв успех тези дни докладват разработчиците на Google, които се хвалят, че са постигнали значителни увеличения на скоростта на зареждане на уеб страниците в последната стабилна версия на Chrome (тази с пореден номер 56).По техните думи, до въпросната 56-а версия в кода е използван подход “от старата школа”, според който уеб страниците трябва се обновяват в два случая: когато с “увиснали” или когато кодът на страницата се е “счупил” при първоначалното зареждане.

Но с годините качеството на връзката и н самия уеб-код се подобрява, така че при първоначално зареждане страниците се чупят значително по-рядко. Поради тази причина браузърът сега го презарежда само, ако те са увиснали и не се обновяват.

А за да ускорят обновяването, в Chrome 56 разработчиците са премахнали допълнителните проверки на сървъра, които в някои случаи се изразяват в стотици заявки. Вместо това сега браузърът използва по-активно локалния кеш, което според Google води до 28% по-бързо презареждане на уеб страниците. Поне такова е увеличението на скоростта в приведения видео пример с презареждане на страницата на Facebook, постигнато за сметка на намаляване на сървърните заявки с 60%.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Лошите реклами в Интернет: поглед през статистиката на Google

Не всичко лошо остава в “ситото” на Google, но последната статистика на Интернет гиганта е полезна най-малкото с това, че показва кои са най-често срещаните видове измамна, некоректна или подвеждаща реклама, с която можете да се сблъскате в Интернет.

Лошата реклама в Интернет (пък и не само там) е лоша не само за потребителите, но и за онези, които плащат за нея, той като обикновено им прави и лоша услуга. Затова борбата срещу нея върви усилено не само от страна на създатели на софтуер като Adblock, но и от Интернет гигантите като Google. Как обаче изглежда положението на този фронт? Отговор на този въпрос ни дава публикуваната наскоро официална статистика на Google, според която през 2016 г. са блокирани 1,7 млрд. обяви – двойно повече, отколкото през 2015-а.През миналата година компанията направи две важни обновление наа политиката си за блокиране на некачествени реклами. Първо, разширен беше списъкът от правила, помагащи за ефективна защита на потребителите от мошеничества. Например през юли беше забранена рекламата на краткосрочни кредити, които натоварват потребителите с прекалено големи лихви. Второ, усъвършенствана е и технологията за търсене на некачествени и некоректни реклами, например такива, които приличат на системни съобщения и нерядко подвеждат хората да си инсталират ненужен (и нерядко зловреден) софтуер. През 2016-а системите на Google са открили и блокирали 112 милиона такива обяви – 6 пъти повече, отколкото през 2015-а.

Сред най-разпространените примери на некачествена реклама в Мрежата са обявите за нелегални стоки и услуги. И въпреки, че забраната на незаконни реклами на медицински препарати е въведена преди доста време, миналата година се наблюдава голям ръст на такива съобщения – системите на Google е трябвало да блокират над 68 млн. анонси от този тип, докато през 2015 г. тези блокирания са били само 12,5 млн. Увеличил се е и броят на незаконни реклами на хазартни игри – през миналата година са били блокирани 17 млн. такива.

За “лоши” се смятат и обявите, които се опитват да наберат кликове и гледания с гръмки заглавия за смъртоносни заболявания или за “вълшебни” таблетки за бързо отслабване. Миналата година са били блокирани 80 млн. такива примера за недостоверни, откровено лъжливи или шокиращи обяви.

От Google специално отбелязват също, че през 2016 г. е нараснал и броят на обявите, които изглеждат досущ като новинарски материали от информационни сайтове. Те обикновено използват текущите трендове и злободневни теми, а самият рекламен текст може да изглежда като заглавие или подзаглавия на новинарски материал. Кликът върху него обаче води не до съответната статия, а до сайт, който рекламира, да речем, поредното чудодейно средство за отслабване. С тази реклама специалистите се справяли, като се борели направо с мошениците. От компанията докладват за изключването на над 1300 акаунта за разпространение на такива псевдо-новинарски обяви.Обикновено в зависимост от характера на конкретното решение се блокира само рекламното съобщение или акаунтана рекламодателя, информират още от Google. Понякога обаче се налага да се блокират и самите сайтове, на които потребителите попадат след клик на лошата реклама. Например през миналата година са блокирани не само 5 млн. обяви за краткосрочни кредити, но и 8 000 сайта, пропагандиращи този тип “услуги”. Блокирани са също повече от 15 000 сайта, съдържащи нежелан софтуер и 900 000 обяви, съдържащи път към вредоносни програми. Прекратен е и достъпът на множество продавачи на фалшиви стоки, от рода на китайски реплики на скъпи часовници – според статистиката на Google са блокирани 6 хил. сайта и също толкова акаунти, предлагащи такива стоки.

AdSense правилата отдавна не разрешават на издателите да рекламират и мошенически сайтове, предлагащи, да речем, фалшиви дипломи или курсови работи. През ноември миналата година обаче AdSense политиките за недостоверно съдържание са разширени допълнително, позволявайки да се вземат мерки и срещу сайтовете, въвеждащи потребителите в заблуждение. От ноември до декември са били проверени 550 такива заблуждаващи сайтове, в това число такива, които се представят за новинарски ресурси. В крайна сметка са взети мерки срещу 340 от тях. И около 200 издатели са били блокирани завинаги.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Как изглеждат новите възможности на браузъра Microsoft Edge

Обновеният Microsoft Edge, който ще дойде с Windows 10 Creators Update всъщност не съдържа особени новости, но разработчиците все пак са направили куп дребни подобрения.

С всеки следващ ден картината на т.нар. Creators Update за Windows 10 става все по-ясна, постепенно описвайки и новите функции на важните приложения в актуализацията, каквото безспорно е браузърът Edge. Самото обновление, както вече ви разказахме, включва множество нововъведения, но тези дни в Microsoft изглежда вече окончателно са определили и подобренията, които ще видим във въпросния браузър. В резултата на това става ясно, че за Edge всъщност не е предвидено нищо особено, макар че разработчиците все пак са направили куп дребни подобрения.Известни промени има например в управлението на табовете. Добавена е нова функция, която дава възможност за съхраняване и възстановяване на групи от табове, както и предварителен преглед на отворените табове във вид на миниатюри. Потребителите, които ежедневно работят с много различни табове със сигурност ще оценят по достойнство тези възможности, въпреки че тази функционалност едва ли ще се ползва с голяма популярност като цяло.

Microsoft изглежда не бързат да добавят и поддръжка за разширения в Edge, но каталогът от такива в Windows Store все пак полека-лека се увеличава. Разширен с около 30% е и списъкът с възможности на ОС Windows, до които разработчиците на браузърни добавки имат достъп, макар че те всеоще чакат появата на прост и удобен механизъм за зареждането им в Windows Store. В Microsoft обясняват това „бавно бързане“ с желанието си да осигурят високо качество и бързодействие на браузъра.

Сред останалите новости в Edge отбелязване заслужава също появата на вградена поддръжка за 3D съдържание, която би трябвало да спести на потребителите нуждата от инсталиране на допълнителни плъгини и приложения за преглед на VR съдържание онлайн. Добавени са също и базови възможности за работа с електронни книги – сега такива могат да се купуват/свалят направо от Windows Store, а четенето им става направо в браузъра. Microsoft ще добави в Edge и поддръжка за мобилната система за разплащания Wallet, така че потребителите на Windows 10 да могат по-лесно да си харчат парите, като купуват стоки от партньорите на компанията, използвайки за целта обвързаната си с Microsoft Account банкова карта.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Браузърни войни: Chrome продължава победния си марш

В същото време браузърите на Microsoft и на Mozilla губят позиции, показва последната статистика на Net Applications.

Microsoft определено има защо да разработва внимателно новия си браузър Edge, който ще има трудната задача да възстанови понамалелия дял на компанията от Редмънд в сегмента на браузърите. А че делът на Microsoft браузърите намалява (макар и по малко) е факт, който за пореден път установяват и новите данни на аналитиците от компанията Net Applications.Според последната статистика на агенцията, през последния месец общият дял на Internet Explorer и Edge се е съкратил с около 1% стабилизирайки се на ниво 25,2%. Ако двата браузъра се разглеждат поотделно, то делът на Microsoft IE за първи път пада под 20%, докато Microsoft Edge се сдобива с допълнителна порция от 0,15% и сега вече владее 5,5%.

Най-добрият резултат за миналия месец очаквано показва безспорният лидер в пазарен сегмент – браузърът Chrome. През януари произведението на Интернет гиганта е заело още 1,4%от пазара, увеличавайки общия си дял до 57,9%.

Междувременно браузърът Firefox отново отбелязва низходяща тенденция, макар и не много стръмна. През последния месец делът на решението на Mozilla е намалял с около 0,5% и вече е 11,8%.

Сравнително стабилно е присъствието на останалите два браузъра от „великолепната петорка“ - Safari удържа позициите си на 3,47%, а Opera има 1,29%.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Крайно наложително обновление за WordPress

Запушена е много сериозна уязвимост, която позволява на недоброжелатели да променят всякакво съдържание по сайта.
Ако имате уеб сайт базиран на WordPress и сте го обновили до версия 4.7 или 4.7.1 е крайно наложително да преминете към версия 4.7.2. Оказва се, че в предходните версии има сериозна дупка в сигурността, която позволява при атака повишение на привилегиите на не оторизиран потребител и изпълнение на зловреден код. Така всяка публикация или цялата страница може да бъде променена. Важно е да се уточни, че във версии преди 4.7 въпросната уязвимост не е налична.
Дупката е толкова сериозна, че разработчиците на WordPress умишлено не са я споменали в редовните бележки за новата версия. Така те са дали време на потребителите да обновят системите си, преди недоброжелатели да получат информация за уязвимостта и да я експлоатират.
Кибер престъпници внимателно следят информацията при излизането на нови кръпки по сигурността към различни продукти. Те са наясно, че много потребители не актуализират бързо версиите на техните сайтове, а някои не го правят изобщо. Така за тях става много лесно да поразят всяка неактуална система, само защото знаят каква дупка са били запушили разработчиците.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Mozilla окончателно спря проекта Firefox OS

Системата не успя да се наложи и разработчиците работещи по нея са освободени.
Още преди месеци стана ясно, че Mozilla се отказва изцяло от Firefox OS. Сега компанията окончателно закри проекта, като затвори отдела Connected Device, занимаващ се с разработката му. По този начин ръководителя на отдела Ари Яакси и останалите 50 разработчици бяха освободени.
Firefox OS беше амбициозен проект за една функционална операционна система използваща основно уеб технологии, което я правеше лека и с ниски изисквания за хардуера. Тя не успя да се пребори с конкуренцията на Google и въпреки, че бяха продадени немалко бройки евтини смартфони под Firefox OS, платформата не постигна широко разпространение. В последствие Mozilla се опита да препозиционира Firefox OS към умни устройства, свързани с интернет на нещата (IoT), но платформата не показа сериозни преимущества спрямо използваните към момента ОС.
Така Mozilla реши да спре работата си по този проект, а занапред смятат да се фокусират върху изследване и създаване на нови технологии.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Twitter с още по-крути мерки срещу тролове и грубияни

Микроблогът започва временно да блокира акаунтите на нарушителите, така че да не могат да изпращат туитове до потребители, които не са техни абонати.

Троловете и грубияните са по-скоро нещо обичайно за съвременната Интернет среда, но това, разбира се, не ги прави по-малко неприятни, когато се сблъскаш с тях. Затова и администраторите на все повече големи сайтове и социални мрежи взимат съответните мерки, които да ограничат присъствието на тази нелицеприятна страна на Мрежата. Сред особено безпощадните в това отношение е микроблогът Twitter, който приема нови мерки срещу тролове и оскърбления, като започва временно да блокира акаунтите на потребители, нарушаващи условията на използване на услугата.Според официалната информация, туитовете от блокиран по такъв начин акаунт няма да могат да бъдат виждани от потребители, които не са абонирани за него. Но нововъведението не само способства за удържането на оскърбителните публикации в рамките на затвореният кръг от хора, които са се „съгласили“ да ги получават с абонамента си, но се разпростира и върху уведомленията. Така например, ако злосторникът се опита да изпрати туит на някой, който не е абониран за неговия канал, то получателят просто няма да види съответното уведомление.

Тук е мястото да отбележим, че това съвсем не е първата мярка, която Twitter предприема в борбата с неадекватното поведение в услугата. Затова пък подчертава за пореден път привързаността на компанията към коректната част от своята аудитория.Естествено, както може да се очаква, някои потребители не са особено доволни от нововъведената ограничителна практика. Един от тях например се оплаква, че акаунтът му бил блокиран само заради дума, която в Twitter смятат за неприемлива. От компанията пък опонират, че следят поведението на акаунтите, а не просто блокират потребители на базата на използвани от тях думи на майчиния им език.

Има и такива, които възприемат новите мерки на Twitter като нарушение на свободата на словото, но всъщност голяма част от потребителите на микроблога наистина очакват такива промени. Неотдавна генералния директор на компанията Джак Дорси (Jack Dorsey) каза, че един от основните приоритети на екипа е да даде на потребителите „повече възможности за управление на техните акаунти“. Изглежда гореописаната мярка за безопасност е една от тях.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
GMail вече допуска по-големи прикачените файлове за входящи писма

Подателят обаче ще трябва да използва поща различна от GMail.
максималния размер за прикачените файлове е 25 MB, както за входящи, така и за изходящи имейли. От Google са решили да увеличат двойно допустимия размер до 50 MB, но това ще важи само за входящи писма. С други думи, ако пощата ви е GMail, вие отново ще можете да прикачате до 25MB към писмото при изпращане, но вече ще може да получавате писма с до 50MB прикачени файлове. Разбира се, подателя явно трябва да използва поща различна от GMail, за да може да ви изпрати такова писмо.
От Google съветват, ако искате да изпратите по-голям файл да използвате Google Drive. Облачната услуга поддържа файлове с размер до 5 TB, ако разбира се имате толкова свободно място в акаунта ви.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Microsoft отряза окончателно без лимитното пространство в OneDrive за Office 365 потребители

От 1 март 2017 г.. Microsoft ограничава и достъпното за старите абонати на Office 365 дисково пространство в OneDrive до не повече от 1 TB. Влизат в сила и всички останали ограничения за потребителите на облачното хранилище, които компанията обяви още в края на 2015 г.

Каквото било, било – привилегиите на потребителите на Home и Personal версиите на Office 365, които Microsoft им даде за ползване на неограничен обем облачно пространство в хранилището OneDrive вече окончателно са в миналото.

Това става, след като в края на 2015 г. Microsoft отмени това си предложение за нови потребители заради злоупотреби с предоставяното от компанията място за съхранение в облака. И действително, имало дори парадокси – в някои случаи абонати на Office 365 съхранявали в OneDrive пълни резервни копия на данните от няколко компютъра, както и огромни колекции от филми и видео записи. В някои случаи, според компанията, обемът на ангажираното дисково пространство достигал дори до 75 ТВ (!) на потребител.Поради същата причина, от 1 март тази година Microsoft ограничава и достъпното за старите абонати на Office 365 дисково пространство в OneDrive до не повече от 1 TB. Според наличната информация, новото ограничение вече би трябвало да е влязло в сила за всички абонати. Акаунтите на потребителите, които към 1 март са имали в OneDrive повече от 1 TB данни се привеждат в режим „превишен лимит“. Това означава, че в продължение на 3 месеца те ще получават предложения да изтрият излишните файлове, за да се впишат в ограничението от 1 TB. Ако в продължение на указания срок потребителите на Office 365 не ограничат своето storage потребление, акаунтите им ще бъдат блокирани в продължение на 6 месеца. В този срок Microsoft ще има дава временна (за 30 дни) възможност да сложат файловете в OneDrive си в ред в съответствие с новата политика на фирмата.

Освен края на без лимитното съхранение за Office 365 потребителите компанията налага и още някои ограничения за потребителите на OneDrive. За потребителите на безплатната версия на услугата обемът на достъпното пространство от 15 GB става 5 GB, при това не само за новите, но вече и за досегашните OneDrive ползватели. Влиза в сила и отмяната на тарифните планове, включващи 100 и 200 GB дисково пространство. Сега ще се предлага само един тарифен план с 50 GB място за $1,99 на месец.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Google Play навърши 5 ... и показа Топ 5 класациите за цялата си история

Ако искате да научите кои са най-популярните игри, приложения, песни, музикални албуми и книги за цялата 5-годишна история на Google Play, мястото е точно тук.

За потребителите на Android устройства онлайн магазинът Google Play е толкова обичайно място за търсене на забавления, че сигурно мнозина от тях имат усещането, че той винаги е бил „наоколо“. С други думи, лесно е да забравиш, че тази услуга на Google всъщност е само на 5 години. И се оказва, че този кръгъл юбилей е навършен вчера, 6 март 2017 г.Припомнят ни го от самия Интернет гигант, който отбелязва годишнината на Google Play споделяйки няколко класации от тип „Топ 5“, в които показва най-популярните, т.е. най-сваляни и продавани (в САЩ) игри, приложения, песни, музикални албуми и книги за цялата 5-годишна история на онлайн магазина.

По данните на Google, към момента фирмения магазин за съдържание може да се похвали с над 1 млрд. активни потребители в 190 страни по света. В Google Play могат да се намерят милиони приложения, 40 млн. музикални композиции, 5 млн. книги и множество филми, най-популярните от които изглеждат по следния начин:

Топ 5 игри
Candy Crush Saga
Subway Surfers
Temple Run 2
Despicable Me
Clash of Clans

Топ 5 приложения
Facebook
Facebook Messenger
Pandora Radio
Instagram
Snapchat

Топ 5 песни
Ed Sheeran — Thinking Out Loud
Lorde — Royals
Taylor Swift — Blank Space
Mark Ronson feat. Bruno Mars — Uptown Funk
Pharrell Williams — Happy

Топ 5 музикални албуми
Adele — 25
Eminem — The Marshall Mathers LP2 (Deluxe)
Taylor Swift — 1989
Drake — If You’re Reading This It’s Too Late
Kendrick Lamar — To Pimp A Butterfly

Топ 5 филми
The Interview
Frozen
Deadpool
Star Wars: The Force Awakens
Guardians of the Galaxy

Топ 5 книги
Fifty Shades of Grey, by E L James
The Hunger Games trilogy, by Suzanne Collins
A Game of Thrones, by George RR Martin
The Fault in Our Stars, by John Green
Gone Girl, by Gillian Flynn

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Google и Microsoft увеличават възнагражденията за открити бъгове

При Google завишените суми са за всякакви разкрития и за постоянно, а при Microsoft за конкретни продукти и за следващите два месеца.

От доста време огромни корпорации като Google и Microsoft имат изградена система за заплащане на всеки ентусиаст открил софтуерни уязвимости в техните продукти. Така компаниите се надяват да тласнат енергията на различни хакери към добрата страна, като използват уменията им за подобряване на общата сигурност. Ако някой открие дупка в сигурността може лесно да бъде възнаграден с определена сума, вместо да рискува да припечели нещо посредством използване на уязвимостта.
Google периодично и постоянно увеличава сумите предвидени за възнаграждения, защото според тях бъговете от висока степен са станали по-трудни за откриване. Затова Google плаща все повече, за да е по-справедливо спрямо трудността за откриване на конкретен проблем. Така ако откриете уязвимост от висока степен вече ще можете да спечелите до 31 000 долара, което е чувствително увеличение сравнено с досегашния таван от 20 000 долара. Лимитът за разкриването на уязвимост, даваща неограничен достъп до база данни, също е повишен до 13 000 долара, а досега бе 10 000 долара.
Microsoft също повишиха сумите предвидени за възнаграждения, но не всички, а само за домейните:
portal.office.com
outlook.office365.com
outlook.office.com
outlook.com
*.outlook.com
Няма информация защо Microsoft са решили да наблегнат именно на тези платформи, но явно смятат, че сигурността им не е на нужното ниво. За разлика от Google при които новите повишени лимити са за постоянно, то Microsoft ще дава по-солидното заплащане само за следващите два месеца.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Google Drive с обогатена функционалност за бизнес потребители

Едновременно за новите функции за корпоративния сегмент представители на Google обявиха, че услугата Drive се ползва от 800 милиона ежедневно активни ползватели – нещо, което сигурно я прави най-голямото облачно хранилище в света към момента.

Повечето от нас са толкова свикнали с облачните хранилища, че вече ги приемаме за даденост. Те обаче продължават да се развиват и да обновяват концепциите си така, че да са по полезни за един или друг кръг потребители. В края на миналата седмица например Интернет гигантът Google обяви няколко съществени нововъведения в своята услуга за онлайн съхранение Drive, всички от които са предназначени да направят хранилището по-привлекателно за корпоративните потребители. Те изглежда са съществена част от общо 800-те милиона ежедневно активни ползватели на Google Drive, които представителите на компанията твърдят, че ползват услугата – нещо, което сигурно я прави най-голямото облачно хранилище в света към момента. Но да се върнем на новостите.Една от тях е функцията Drive File Stream, която ще позволи на собствениците на лаптопи с Windows или Mac операционна система да не се притесняват за свободното място на хард диска си и нуждата от синхронизация на определени файлове чрез специфични услуги. За всичко това във фонов режим ще се грижи именно тази функция.

В Google освен това смятат, че услугата Drive трябва да бъде по-удобна за екипна работа. Такова удобство ще бъде внесено чрез корпоративното решение Team Drives за обмен на файлове, което беше пуснато като предварителна версия миналата година и вече е минало през тестовия процес и отстраняването на откритите проблеми. Сега то вече би трябвало да е достъпно за обща употреба. Решението Google Vault for Drive пък е ориентирано към големи предприятия, изпитващи нужда от инструменти за архивиране и съхранение на данни. Пускането на този инструмент се е забавило известно време, тъй като разработчиците са очаквали първо да стане готово и достъпно решението Team Drives.

Междувременно и Drive не минава без използването на технологии за машинно обучение (machine learning). На тяхна база е създадена функцията Quick Access, която анализира моделите на поведение и взаимодействие на потребителя с услугите на Google, така че да предостави нужните данни в точния момент. Тази функция е достъпна в Google Drive и Time Drive за Android, iOS и уеб-версиите на услугата.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Gmail вече може да възпроизвежда видео клиповете

Малки по размер прикачени видео файлове могат да бъдат гледани направо в писмото.

Популярната електронна поща Gmail се сдоби с нова, полезна функция. Ако досега се налагаше да сваляте на компютъра си видео файловете, които са прикачени към писмото, за да ги пуснете, то това вече е минало или поне що се касае за малки по размер такива. Gmail вече може да възпроизвежда видео файлове с размер до 25MB. Използвайки стрийминг функция като при YouTube и Google Drive, мейл клиентът ще ви позволи да гледате видеото направо в писмото. Потребителите могат да променят качеството на видеото, както и силата на звука и дори да прехвърлят видео потока към Chromecast устройство. Видео файлове по-големи от 25 MB все пак ще трябва да се ъплоудват в Google Drive и впоследствие да се свалят, за да се прегледат.
От Google поясняват, че новата функцията е достъпна за всички, като вероятно някои потребители ще я получат с малко забавяне, но до две седмици ще е достигнала до всеки.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Facebook спира поддръжката си за остарелите Windows платформи

Вероятно някои потребители ще се видят принудени да заменят иначе напълно изправните си устройства, след като остават без софтуерна поддръжка за едни от най-популярните приложения.

С изтичането на месец март, ще отлети и поддръжката на Facebook приложението и Facebook Messenger за считаните за остарели системи Windows 8, Windows 8.1, Windows Phone 8 и Windows Phone 8.1. От Facebook са информирали със съобщение засегнатите потребители, като препоръчват, който желае да продължи да използва техните програми, да премине към друга операционна система на неговия компютър или смартфон. Това обаче в определени случаи е невъзможно, особено когато става дума за смартфони с Windows Phone 8. Много от тях не поддържат надграждане до Windows 10 Mobile. Така потребителите на такива устройства просто биват отрязани от Facebook ако не сменят телефона си. Пример за такова устройство е сравнително разпространеният модел Lumia 520.
Припомняме, че в началото на месец март дори Microsoft прекрати поддръжката на Skype за Windows Phone 8.1. Наистина е странно Microsoft да не осигури поддръжка на собствената си програма за собствената си операционна система. А сега след като и Facebook предприемат такава крачка, за потребителите използващи устройства с WP8, които не могат да преминат към Windows 10 Mobile, не остават много възможности за комуникация и част от тях явно ще бъда принудени да си купят друг смартфон.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Най-после и масова финална версия на Skype за Windows 10

След цяла година усилено тестване универсалното приложение Skype за Windows 10 най-после е останало без наставката Preview и вече е достъпно в Windows Store за всички потребители на новата операционна система на Microsoft.

Участниците в програмата Windows Inside получиха финалната версия на универсалното приложение Skype за Windows 10 още миналия месец, но сега аналогично обновление са започнали да получават и всички останали потребители на новата ОС на Microsoft, съобщават информирани онлайн източници. Казано иначе, след цяла година усилено тестване приложението Skype за Windows 10 най-после е останало без наставката Preview.Самото обновление включва функция за групово видео разговори и още някои нововъведения. На първо място, опростено е взаимодействието с фирменото приложение People в частта за изобразяване на контактите. Приложението Skype сега изобразява общия списък на контактите, което дава възможност за по-лесно и по-бързо откриване на хората, които ни трябват. Ако тази функция не ви е необходима, тя може и да бъде изключена – от настройките за профила.

Второ има и възможност за превключване на микрофона или камерата на друго устройство и по време на разговора. Третото идва под формата на нов преработен прозорец за груповите видео-разговори, за които споменахме по-горе.Разбира се, има и други, по-“дребни“ новости, например за търсене в чатовете, възможност за използване на бързи клавишни комбинации за изпълнение на често използвани действия, както и за изпращане на SMS съобщения с минимални средства в сметката Skype Credit.

Но всичко ново вече можете да изпробвате и сами, тъй като финалната версия на универсалното приложение Skype за Windows 10 вече може да се свали безплатно https://www.microsoft.com/bg-bg/store/p/skype/9wzdncrfj364от магазина Windows Store.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Facebook задълбава в алтернативните (AR и VR) реалности

Тенденцията се илюстрира отлично от два от най-новите проекти на гиганта – платформата за разработчици Camera Effects Platform и „по-дружелюбната версия на Матрицата“ в лицето на VR социалната мрежа Facebook Spaces.

През последните години фирмената конференция за разработчици на Facebook стана почти толкова интересна като тази на Google. Но и да не е така, фактът, че разработките на гиганта касаят милиони хора, е предостатъчен, за да оправдават и нашия интерес към тях. А той беше събуден отново вчера, на конференцията F8 , по време на която Марк Цукерберг представи новости, които изглежда скоро ще пренесат Facebook в алтернативните и все по-близки реалности, които днес обозначаваме с буквосъчетанията AR и VR.

Възможностите на тази платформа са разгледани подробно в описанието на сайта на проекта, но, казано накратко, с нейна помощ в снимките и видеото ще могат да се добавят най-различни елементи: „от най-простата рамка, до най-сложните интерактивни ефекти“. В момента достъпен за работа е инструментът за създаване на рамки Frame Studio, а за бета-версията на инструмента AR Studio се приемат заявки.Заедно с Camera Effects ръководството на социалната мрежа обяви и Facebook Spaces – проект, който ще е доста по-интересен за масовите потребители. Или поне за онези от тях, които притежават VR хедсет Oculus Rift. Защото всъщност става въпрос за нещо като социална мрежа във виртуалната реалност. С помощта на тази платформа потребителите на Oculus Rift очила ще могат да влизат в общо виртуално пространство, където да взаимодействат един с друг. Т.е. на практика Facebook Spaces е VR версия на социалната мрежа за собствениците на шлемове Oculus (и контролери Touch).Общуването във Facebook Spaces може да става както с вербални, така и с не вербални методи. Т.е. потребителите могат да си комуникират посредством обаждания във Facebook Messenger, да рисуват, да гледат панорамни видео материали, да играят различни игри, да си правят VR-селфита със своите анимирани аватари и какво ли още не – всичко във виртуална среда. Някои потребители вече успяха да нарекат Spaces „по-дружелюбната версия на Матрицата“.

Ако разполагате с VR хедсет Oculus Rift, вече можете и да разберете лично какъв е животът там. Бета-версията на приложението Facebook Spaces вече е достъпна за сваляне в магазина Oculus Store. Засега възможностите на Facebook Spaces са малко ограничени наистина (максимум 4 потребителя едновременно могат да си правят VR сесии), но се предполага, че в бъдеще тези ограничения ще изчезнат. По-нататък Facebook ще направи средата Spaces достъпна и за други VR платформи, обещават на компанията, но без да казват нещо конкретно по въпроса.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Microsoft ви съветва още да не инсталирате Creators Update

Изчакайте обновлението да ви бъде предложено автоматично, защото рискувате да влошите работата на компютъра си, ако го инсталирате ръчно.

Мащабното обновление за Windows 10, което излезе преди две седмици под името Creators Update, създава проблеми при някои компютри. Различни хора се оплакват в Интернет, че след инсталирането на Creators Update, компютрите им започват да проявяват различни бъгове. Затова Microsoft призоваха потребителите да не бързат да инсталират сами голямото обновление. Препоръчва се да изчакате Windows 10 Creators Update да ви бъде предложено за автоматично налагане, което би трябвало да означава, че компютъра ви е готов за това. Ако свалите ръчно обновлението и в последствие го инсталиране на компютър, който има проблем с него, рискувате сериозно да влошите нещата. Ъпдейтът ще се разпространява на етапи, като в момента тече първа фаза при която се предлага само на потребители които имат актуален, нов хардуер. За останалите използващи по-стари конфигурации вероятно Creators Update ще стане достъпен до няколко седмици.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Вторият по големина торент сайт прекрати дейност

ExtraTorrent е на сцената от 2006 и през изминалото десетилетие се установи като втория по големина на планетата

През изминалите месеци затвориха редица големи торент сайтове като KickAss Torrents, Torrentz и TorrentHound. Сега дойде ред и на втория по големина в световен мащаб да затвори врати. Тези дни ExtraTorrent се присъедини към растящия брой торент сайтове, които спират работа.

За мнозина това е изненадващо, тъй като ExtraTorrent е на линия от доста време, но изглежда собствениците му са решили да го свалят от мрежата дори без да обявят причина. Единственото изявление, което ExtraTorrent публикува на сайта си гласеше, че сайтът се спира за постоянно и всички миръри също са изключени. От там предупредиха потребителите, че всичките данни се изтриват и да се внимава за клонове на сайта.ExtraTorrent е на сцената от 2006 и през изминалото десетилетие се установи като втория по големина на планетата. Това обаче действа и като нож с две остриета, тъй като собствениците на права и право охранителните органи се фокусират първо към по-известните сайтове.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Microsoft ще плаща на британците ако използват Bing и Edge

Кампания с бонус точки, ще стимулира потребителите да изоставят Google търсачката и да преминат към браузъра на Майкрософт.

Microsoft ще предприеме интересен ход, за да стимулира потребителите да използват тяхната търсачка Bing и браузъра Edge. Новата кампанията засега ще е валидна само за територията на Великобритания, но вероятно при успех ще разшири обхвата си. Според регламента всеки потребител с акаунт за услуги на Microsoft ще получава бонус точки, за всяко търсене през търсачката Bing. Потребителите са категоризирани като новаци и напреднали, като първите ще могат да съберат максимум 60 точки на ден, а вторите до 150 точки дневно. Новите потребители трябва да съберат 500 точки, за да могат да преминат на горното ниво. Важно условие е, че Microsoft ще удвои точките ако потребителя използва браузъра Edge. Софтуерният гигант ще дава и по една точка и за всеки паунд, похарчен в онлайн магазините за Windows и Xbox. В последствие потребителите ще могат да използват натрупаните точки за награди като Xbox Live Gold Membership и различна продължителност по месеци за абонамент за Groove Music Pass.
Интересно ще е да се види дали тази компания ще има чувствителен ефект и дали великобританските потребители ще започнат да използват по-често браузъра Edge и търсачката Bing за сметка масово предпочитаните алтернативи.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Спира поддръжката на Skype 4.3 за Linux

Това ограничаване на добре работещата версия на програмата е на пръв поглед странно, но вероятно е продиктувано от конкретна потребност на Microsoft.

Версия 4.3 на Skype за Linux е особено популярна сред потребителите на тази операционна система. Това е така, защото това е последната версия на Skype поддържаща директното взаимодействие между потребителите в Р2Р режим. Сега обаче, Microsoft обявиха, че от 1 юли 2017 година прекратяват поддръжката на Skype 4.3 за Linux. Корпорацията препоръчва на Линукс потребителите занапред да използват новата уеб-версията на месинджъра. Това умишлено ограничаване на функционалната версия 4.3 е доста странно, защото новият Skype все още е бета версия, понякога е нестабилен и не поддържа целия спектър възможности налични при старата версия. Вероятно този ход на Майкрософт е продиктуван от малката подробност, че новия Skype се разпространява с друго лицензно споразумение и друго споразумение за конфиденциалност, а в тях се споменава за събиране и изпращане на анонимни данни за потребителите.
Интересно е дали Linux потребителите ще преминат към новия Skype от началото на следващия месец, или ще потърсят алтернативна програма за комуникация.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Внимание! Хакери мамят със сайт близнак на банка

Фишинг имейли от името на една от най-популярните банки в България заляха вчера вечерта електронните пощи на много потребители в Пазарджишко. Целта на съобщенията е да паникьосат потребителите, така че те да въведат в създаден за целта сайт близнак данни за банковите си акаунти.

Заглавието на писмото предупреждава, че някой е влизал в профила ви от друга държава. Следва предупреждение, че абонаментът ви с банката е изтекъл – с всички допълнителни услуги. Датата на изтичане е вчерашната, а причината – идентификационният ви номер никога не е актуализиран, твърди текстът, който е еднакъв при всички получатели. После се казва, че състоянието на профила е задържано в изчакване на подновяване. И че имате 48 часа да подновите абонамента или акаунтът ще бъде закрит.

Адресатът за достоверност съвпада с името на трезора, но разширението издава, че изпращачът е друг. Даден е и линк. Той отваря сайт, който е едно към едно с този на банката. С много малки разлики, но забележими за наблюдателните.

Първата е, че връзката е незащитена – такова нещо никоя финансова институция не би си позволила. Адресът и домейнът нямат нищо общо с името на банката. Освен това не работи нито един бутон и нито една опция с изключение на полетата, където се очаква да бъдат въведени желаните данни. Това, разбира се, не бива да правите, а ако вече сте се подвели, незабавно променете паролите или кодовете през истинския сайт и предупредете в банката за кражбата на данни.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Microsoft се опитва да предотврати нова глобална епидемия

След масовата зараза WannaCry сега светът е изправен пред нова, голяма заплаха. Под риск са всички варианти на Windows ОС.

След като преди около месец нашумялата зараза WannaCry порази милиони компютри по цялата планета и нанесе огромни щети, то сега света е изправен пред нова заплаха. В различните версии на операционната система Windows са открити дупки, които създават повишен риск от кибератаки. Смята се, че въпросните уязвимости отново се използват активно от правителствени организации. Припомняме, че WannaCry използва уязвимост, която е била известна на Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) дълго време и след като стана публично достъпна, поради изтекли секретни документи на агенцията, неизвестни кибер престъпници се възползваха от нея.
Явно сега отново има риск дупки използвани от правителствени организации да станат публично достъпни, а това да доведе до нова световна епидемия.
Microsoft се опитва да предотврати това, затова пусна нова порция кръпки, които запушват различни уязвимости в версии Windows - Windows Server 2008, Windows 7, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012, Windows 8.1, Windows 8.1 RT, Windows Server 2012 R2, Windows 10, Windows Server 2016, както дори за вече неподдържаните Windows XP, Windows Vista, Windows 8, Windows Server 2003, Windows Server 2003 R2.
Може да свалите ъпдейтите запушващи опасните дупки от адрес - https://technet.microsoft.com/en-us/library/security/4025685
Препоръчително е всички Windows потребители да инсталират въпросните кръпки за версията на системата която използват, без да губят време.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Facebook разработва модулен смартфон?

Facebook тайно работи върху универсално модулно мобилно устройство, което ще поддържа изкуствен интелект. Такъв извод може да бъде направен от описанието на патент US2017/0208700 A1, регистриран на сайта на Бюрото по патенти и търговски марки на САЩ.

Заявката за патент описва „Модулно електромеханично устройство“, което обединява функциите на смартфон, гласов помощник и други актуални продукти. Основната му хардуерна особеност е, че то ще поддържа различни функционални модули, които могат да бъдат заменяни в движение.В основата на устройството стои шаси, напечатано на 3D принтер и съдържащо необходимата инфраструктура, към което ще се прикрепят модулите. Списъкът на последните пък включва говорител, микрофон, сензорен екран, GPS модул, термометър „телефонна функционалност“ и т.н.

Разработчиците разглеждат възможността за замяна на хардуерни компоненти като начин за удължаване на жизнения цикъл на продукта. „Като правило хардуерните компоненти, влизащи в битовата електроника, считани за остарели, са съвсем пригодни да бъдат използвани – пише още в описателната част на проекта. – В същото време тези компоненти не се използват повторно, тъй като електронните устройства се проектират като затворени системи. От потребителска гледна точка краткият им жизнен цикъл е скъп и разточителен.“Според описанието след прикрепване на избраните от потребителя модули към шасито, то ще се свързва със сървър, за да свали необходимия за тяхната работа софтуер.
Един от ключовите компоненти на устройството е интелектуален гласов помощник, подобен на Amzon Alexa, Google Assistant и Samsung Bixby.

По данни на Business Insider над проекта работи подразделението Building 8 на Facebook. Според източник на медията в момента екипът е фокусиран върху създаването на камера и технологии за машинно обучение.

Според CNews в Building 8 работят бивши служители от компании като Apple и Motorola, имащи опит в разработването на смартфони. След сътрудниците е и Бернард Ричардсън, който, според информация в LinkedIn e участвал в създаването в гласовия помощник Alexa на Amazon.

Преди време особена популярност добри подобна разработка на Google, наречена Project Ara, която бе наследена от Интернет гиганта след придобиването на Motorola Mobility, който преди време бе замразен без много обяснения.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Спират поддръжката на Flash през 2020 г.

Отговорът на основния въпрос, кога Adobe ще се откаже от творението си вече е ясен. Създателите на съдържание ще имат достатъчно време да преминат към алтернативен стандарт.

От много време е ясно, че Flash технологията ще бъде изместена. Въпреки, че Apple и Google подеха тази инициатива отдавна и желанието им е това да стане час по-скоро, то основният въпрос беше кога самият създател Adobe ще изостави творението си. Ето, че вече знаем отговора на този въпрос. Adobe официално обявиха, че до края на 2020 г. ще спре изцяло поддръжката на Flash. Нещо повече, компанията призовава всички големи имена като Apple, Google, Facebook, Microsoft и Mozilla да помогнат за това. Всички създатели на съдържание са приканени да прехвърлят Flash съдържанието им към нови отворени формати. Това може да става по етапно през следващите три години. От Facebook заявиха, че ще мигрира своите Flash игри към нови стандарти като HTML5. Според Google, данните от техния браузър – Chrome, който към момента е най-популярният сред потребителите, показват, че преди само три години цели 80% от потребителите им са ползвали ежедневно Flash съдържание, а в момента тези показатели са едва 17%.
И все пак наистина ще е нужно време flash да бъде забравен, защото много Интернет ресурси все още използват този формат.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Пореден проблем със Skype

Сякаш това няма да учуди никого.

Новините за проблем с популярната комуникационна програма - Скайп, сякаш станаха традиция и вече не учудват никой. Днес Skype отново има проблеми с нормалната работа и хиляди потребители на програмата не могат да я използват. Много хора от цял свят не могат да изпращат или получават съобщения в чата на Skype, а други изобщо не могат да се впишат. Най-засегнати са Северна Америка и Европа. Microsoft заявиха, че са наясно с проблема и екипът им работи по неговото отстраняване. Засега няма повече информация на какво се дължи днешният срив и колко време потребителите няма да могат да използват популярната програма.
Припомняме, че преди малко повече от месец Skype спря да работи по цялата планета.
---------------------------------------------------------------------
Mozilla предложи нов, сигурен начин за изпращане на файлове

Една добра алтернатива за сигурно изпращане на файл, без да може той да бъде видян от трета страна.
Mozilla тества публично нова функционалност, която има за цел да улесни потребителите в интернет. Създателите на популярния браузър Firefox, представиха услугата - "Send". Тя ви позволява лесно да споделяте файлове с размер до 1GB.
Принципът на работа е семпъл. Достатъчно е да посетите сайта на услугата, да посочите (или да пуснете с мишката) файла от вашия компютър, който желаете да споделите, след което да споделите с получателя уникалния уеб адрес, който се е генерирал. Другият потребител веднага след посещение на въпросния адрес ще може да изтегли файла на компютъра си.
Основните предимства на "Send" са:
Не изисква регистрации, имена, пароли и логвания.
Достъпен под всякакви операционни системи и независим от тях.
Работи с всички съвременни браузъри.
Осигурява напълно защитена връзката, файла се криптира от страна на потребителя, и така дори създателите не могат да видят съдържанието.
Поддържа работа с големи файлове, до 1 GB.
Изпращаните файлове се изтриват от сървърите на компанията след изтегляне.
Важно е да се уточни, че Send осигурява валиден линк само за 24 часа или до еднократно сваляне. Това означава, че след като другата страна свали файла, той ще бъде изтрит от сървъра и линкът за него не може да се използва повторно. Когато минат 24 часа, дори файла да не е бил свален, той отново се изтрива и линкът става невалиден. Ако искате да споделите даден файл с повече от един човек, трябва да генерирате отделен линк за всеки отделен потребител.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Търсачката на Microsoft - Bing се прочу с неприлично фоново изображение

Малко недоглеждане от страна на Майкрософт даде повод за забавление на хиляди интернет потребители по цял свят.
Интернет търсачката на Microsoft, която има за цел да се конкурира с Google, стана по-популярна през последните дни. Любопитното е, че тази популярност не се дължи на нова технологична иновация, а на едно от фоновите изображения. По подразбиране Bing използва за фон различни красиви фотографии от цял свят, като те могат да бъдат сменяни от потребителите. Една от всичките красиви снимки е на Златни Рат в Хърватска, като мястото е смятано от мнозина за едно от най-красивите на планетата. Microsoft са получили оплакване от потребител с набито око, който е забелязал нещо смущаващо на снимката. Наред с забавляващите се хора, шезлонгите и плажните кърпи, се оказва, че туристи с особено чувство за хумор са нарисували огромен пенис на пясъка, а за съжаление сателита е направил точно тогава въпросната снимка. След като новината бързо се разпространи в Интернет, много потребители се забавляваха с недоглеждането на Майкрософт. Компанията реагира бързо и премахнала неприличната част от снимката чрез софтуер за редактиране на изображения. Това обаче не е помогнало особено, защото много потребители продължавали да се присмиват на закъснялата цензура. Към момента този бекграунд е премахнат изцяло от Bing, но новината за него едва ли ще отшуми бързо.Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Теч на данни от Instagram: 6 млн. акаунта са качени в Интернет


Сайт продава телефонни номера и имейли на Instagram потребители по $10 за брой. Изтеклите данни сочат, че пробивът е бил по-голям, отколкото първоначално се предполагало.

Личните данни на около 6 млн. Instagram потребители са изтекли онлайн, след като пропуск в сигурността на социалната мрежа, направи информацията от профилите на потребителите достъпна.

Грешката била използвана от хакери, които успели да източат имейл адреси и телефони на организации и частни лица. Данните били качени в база, достъпна през тъмния уеб, а контактите се продавали по 10 долара за брой.

Първоначално се смятало, че пробивът засяга малък брой профили на знаменитости, сред които Селена Гомез, Тейлър Суифт и др.

Впоследствие, в коментар под статии на няколко технологични медии хакерите заявили, че разполагат с имейлите на 6 млн. потребители и ги предоставят срещу 10 долара на търсене. За доказателство, продавачът показал извадка с около 10 000 профила.

Социалната мрежа Instagram, собственост на Facebook, заяви, че работи с правоохранителните органи, за да бъдат разкрити извършителите, че пропускът вече е отстранен и че не са били откраднати пароли на потребителите.

В изявлението, главният оперативен директор и съосновател на Instagram Майк Крейгер, съветва потребителите да бъдат наблюдават сигурността на акаунтите си и ако забележат нещо подозрително като непознати обаждания, съобщения или имейли, да ги докладват.

Социалната мрежа още не е потвърдила истинността на информацията, за която хакерите твърдят, че е източена. За да защитим потенциално засегнатите потребители, не публикуваме адресите на сайтовете, извършвали продажбата на лични данни.

Facebook работи за свалянето на домейните, използвани от хакерите, но макар че пробивът се е случил в петък, през уикенда базата все още е работела и се е предлагала и чрез Twitter акаунт.Според руската компания за антивирусна защита Kaspersky Lab, която установила пробива и го докладвала на Facebook, проблемът е свързан с мобилното приложение за съобщения API и по-специално с функцията му за възстановяване на паролата. Станало ясно, че потребител може да поиска смяна на паролата на даден акаунт и да получи изпратената в отговор нова парола.

Хакерът, предоставил мострата с въпросните 10 000 разбити профила, пише че научил за пропуска в сигурността на Instagram, когато участвал в IRC чат. По думите му и други са знаели за това, но вероятно не са успели да източат толкова информация. Той потвърждава, че Instagram са решили проблема и уточнява, че това станало 12 часа след теча.

Въпреки че Kaspersky Lab отрича размера на атаката, хакерът твърди, че е успял да се възползва от пропуска, прилагайки автоматична атака. Това му позволило да точи данните от около 1 млн. акаунта за час, което е доста по-бързо от прогнозата на руската компания. 

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Facebook спира рекламите с насилие, порно и наркотици


Facebook твърди, че не е медия, но новите правила за реклами и съдържание, все повече я превръщат в грандмедия

Facebook иска авторите на съдържание да печелят, но това не трябва да става за сметка на приятелски настроената към семейството социална мрежа или добрия тон в рекламата. Затова компанията въвежда правила какъв тип съдържание не може да се предлага като брандирано (Branded Content - промостатии за налагане на даден продукт), статии в реално време (Instant Articles) или рекламни видеа.

Много често подобни новинарски материали и анонси включват снимки /видеа от инциденти, дори загинали хора.

Въвеждането на правила е важно, защото сега се решава какво ще е съдържанието във Facebook Watch, новата платформа за авторско видео, където създателите на материалите печелят 55 на сто от рекламните приходи.

Facebook планира още да даде повече информация на рекламодателите кой вижда кампаниите им и на какви места, като по този начин те ще знаят, че брандът им не е позициониран до неприемливо съдържание.

Най-голямата социална медия планира да предостави предварителни анализи на рекламните кампании, като рекламодателите ще могат да избират автори или издатели, които да напишат статиите в реално време, да създадат видео рекламите и да подберат аудиторията, към която да бъде насочена кампанията. Възможностите ще започнат да излизат от следващата седмица, а пълният потенциал на новите реклами услуги, ще бъде пуснат през октомври.

Най-после Facebook предприема по-сериозни стъпки за решаване на проблемите с пипълметрията в собствената си платформа. На няколко пъти социалната медия беше обвинена в надписване на гледаемостта на рекламите. Клиенти и агенции претендираха, че предоставената от Facebook гледаемост е била завишена поне с 20 - 30 процента, а социалната медия обясни грешката с бъг в платформата си.

За да излезе от конфузната ситуация, компанията на Марк Зукърбърг се присъедини към програмата „сертифициран, че не мами“ на одит бюрото Trustworthy Accountability Group (TAG).

Facebook е подала още заявка за включване в Съвета по медийни рейтинги (Media Ratings Council), където ще докладва през следващите 18 месеца, видимостта на рекламите, както и каква част от тях са гледани поне 2 секунди (минималното време за гледане на видео реклами).

Компанията ще добави добавяне технологията за пипълметрия DoubleVerify, както и конкурентната Meetrics, към списъка си от 24 партньори, които отчитат показванията на рекламата на трети страни.

Тези сертификати и анализи трябва убедят рекламодателите, че продуктите им не са показвани до неподобаващо съдържание, че наистина са гледани и че са резултатите са отчетени правилно, което може да ги убеди да налеят още бюджети във Facebook, която през миналата година отчете 9.32 млрд. приходи и 3.89 млрд. печалба.   

Ето за какви реклами и съдържание Facebook ще сваля:

Злоупотреба с детски образи – съдържание, показващо семейни забавления, които включват жестокост, сексуално поведение или друг вид неподходящи прояви. В това число – сатирични клипчета, при които участниците поемат сериозен риск, пият алкохол или пушат цигари.   

Трагични случки и конфликти – материали, които показват кадри от трагедии, в това число, но не само – смърт, катастрофи, травми, дори това да се прави с образователна цел, например: природни бедствия, престъпления, самонараняване, медицински състояния или терминално болни хора.

Теми, водещи до поляризация в обществото – „възпаляващо“ обществените настроения съдържания, което унизява или води до безпокойство широки групи от хора. Не се допуска реклама на съдържание което показва или приканва към нападение над група от хора, дори да става въпрос за репортаж от събитие.

Насилие – тук попадат всякави закани за тероризъм, заплахи или проява на жестокост спрямо хора или животни, включително боеве над или между животни, ловни сцени или такива с насилие от видеоигри.

Съдържание за възрастни – тук попадат всички по-разголени снимки, сексуални сцени или намеци за такива, сексуално провокативно поведение и т.н.

Забранени действия – съдържание, което промотира продажбата на нелегални стоки и услуги, сред които координиране при извършване на престъпление, вандализъм или употреба на наркотици.

Шокиращо съдържание – Снимки или кадри на кръв, отворени рани, телесни течности, операции и медицински манипулации и др. шокиращо съдържание.

Употреба на наркотици, цигари и алкохол – подбуждане или директна консумация на алкохол, цигари и наркотици.

Нецензурен език – рекламите не трябва да съдържат език, който е обиден или представлява словесно насилие срещу групи в обществото.

Facebook не прави разлика между издатели, които използват подобно съдържание, с цел да привличат аудитория и потребители, които споделят въпросното съдържание. Ако махалото се измести в противоположната посока, новите правила биха могли да подтикнат медийните компании да не се фокусират върху социално чувствително съдържание, защото няма да печелят от него.

И макар че Facebook се опива да се разграничи от медиите, подобни правила за рекламното съдържание, все повече я превръщат в грандмедия.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Хакери добиват тайно криптовалути чрез Интернет браузъра

JavaScript файлове, които се използват за добив на криптовалути директно в уеб браузъра откриха изследователи от ESET. Специалистите допълват, че опитите на кибер престъпници да използват чужди компютри за тази цел не са новост. Различното в случая е, че не е необходимо инфектиране на потребителската машина или възползване от слабости в софтуера.

Всичко, което е необходимо е браузър с активиран JavaScript, което в валидно по подразбиране за повечето подобни приложения. В блог пост изследователите разказват подробно за заплахата.Хакерите получават достъп до чужди процесори чрез скриптове, скрити във фалшиви реклами. Повечето рекламни мрежи забраняват процеси, изискващи значителни изчислителни ресурси, тъй като деградират клиентското изживяване. Изследователите посочват, че за престъпниците е по-лесно да заразят определен сайт и да използват посетителите му, вместо да инфектират потребителски машини.

Подобни скриптове могат да бъдат внедрявани в сайтове за поточно видео или браузърни игри, при които там потребителят не би обърнал особено внимание на повишената натовареност на процесора.Въпреки че подобни техники могат да се използват във всяка страна най-много се реализират в Русия и Украйна. Според ESET 65,29% от отразените атаки са от Русия, 21,95% от Украйна и 6,49% от Беларус. В челната петица на негативната класация влизат още Казахстан (5,19%) и Молдова (1,08%).

От компанията са нарекли скрипта JS/CoinMiner.A. Чрез него злоумишленици добиват криптовалути като Feathercoin, Litecoin и Monero. За разлика от Bitcoin те не изискват специално оборудване и изчислителни мощности, превъзхождащи възможностите на средностатистическия домашен компютър.

За защита от ESET препоръчват инсталиране на инструмент за блокиране на реклами, а също така активиране на функции за откриване на потенциално нежелани приложения в своя антивирусен продукт. Пълното деактивиране на JavaScript в браузъра също би било ефективно за предотвратяване на непозволен добив, но и би ограничило работата на легитимни Интернет услуги.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
След глобата от ЕК, Google ще отдели услугата си за пазаруване

Технологичният гигант ще се съобрази с рекордната глоба и предприема нужните мерки това да не се повтаря занапред.
След като преди около три месеца ЕК наложи рекордна глоба на Google за анти тръстови практики, технологичния гигант е решил да отдели своята услуга Google Shoppin в "самостоятелна единица". Явно Google са разбрали, че оспорването на санкцията няма да доведе до успех за тях и ще се съобрази с решението на Европейската комисия (ЕК), като отдели Google Shopping от търсачката си. Така занапред услугата google shopping ще работи самостоятелно и ще използва собствените си приходи, за да оферира за реклами. ЕК настояваше Google да се съобразява с простия принципа за предоставяне на равно третиране спрямо на конкуренцията.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Браузърът Edge вече има над 70 приставки

Зa пpъв път Еdgе пoлyчи пoддpъжĸa нa т.нap. ехtеnѕіоnѕ или пpиcтaвĸи c paзличнa фyнĸциoнaлнocт ĸaтo чacт oт Wіndоwѕ 10 Аnnіvеrѕаrу Uрdаtе, пycнaт пpeз aвгycт 2016 г. Maлĸo пoвeчe oт гoдинa cлeд тoвa, Місrоѕоft вeчe пpeдлaгa знaчитeлнo пo-гoлямo paзнooбpaзиe в cлyчaй, чe иcĸaтe дa paзшиpитe възмoжнocтитe нa бpayзъpa c пpaĸтични дoпълнeния.

Πpи пpeмиepaтa нa фyнĸциoнaлнocттa, пoтpeбитeлитe мoжexa дa избиpaт мeждy caмo 13 пpиcтaвĸи: АdВlосk, Аdblосk Рluѕ, Аmаzоn Аѕѕіѕtаnt, Еvеrnоtе Wеb Сlірреr, LаѕtРаѕѕ, Моuѕе Gеѕturеѕ, Оffісе Оnlіnе, ОnеNоtе Wеb Сlірреr, Раgе Аnаlуzеr, Ріntеrеѕt Ѕаvе Вuttоn, Rеddіt Еnhаnсеmеnt Ѕuіtе, Ѕаvе tо Росkеt и Тrаnѕlаtоr fоr Місrоѕоft Еdgе.

13 мeceцa пo-ĸъcнo, днec Еdgе вeчe имa нaд 70 пpиcтaвĸи, ĸoитo мoгaт дa бъдaт инcтaлиpaни пpeз Wіndоwѕ Ѕtоrе.

Oцeнĸитe им вapиpaт oт cĸpoмнитe двe звeзди дo пepфeĸтнитe пeт. Bcичĸи пpиcтaвĸи ca или нaпълнo бeзплaтни, или мoгaт дa ce инcтaлиpaт бeзплaтнo пъpвoнaчaлнo c oпция зa дoпълнитeлнo зaĸyпyвaнe.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Спират поддръжката на Firefox за Windows XP и Vista от догодина

Потребителите на остарелите ОС, ще имат достатъчно време до юни 2018г., за да осъществят миграцията си към актуална система.

Преди време ви съобщихме, че Firefox с поддръжка за Windows XP и Vista още девет месеца. Този срок изтече скоро, но от Mozilla са анализирали броя потребители използващи всички възможни версии на браузъра и са решили да го удължат още малко. Всъщност от версия 53, Firefox вече не работи под XP и Vista, но предходната версия на браузъра беше включена в програмата Extended Support Release (ESR) осигуряваща поддръжка, насочена към големи частни и публични организации, вкл. образователни. Така потребителите на остарелите ОС продължават да получават обновления по сигурността, макар и без най-новите функции на браузъра, но поне в сигурен режим. Е беше ясно, че това няма да е вечно и сега се появи информация, че Firefox за Windows XP и Vista ще бъде поддържан до юни 2018г. Това е достатъчно време потребителите да преминат към друга операционна система, която е поддържана. Mozilla Firefox има версии както за Windows, така и за Mac OS X и Linux.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
AOL пенсионира услугата AOL Instant Messenger (AIM)

Дойде краят на още една интернет епоха - този петък AOL обяви, че чат услугата AOL Instant Messenger (AIM) ще прекрати съществуването си на 15-и декември. Преди широкото навлизане на социалните медии и в частност Facebook, услугите за размяна на съобщения в нета бяха едно от важните средства за връзка между хората. AIM, наред с ICQ и Yahoo Messenger (Y!M), се радваха на милиони потребители, преди масовата Facebook миграция и раждането на смартфон базираните чат и гласови услуги - WhatsApp, Viber, Line и др.

AOL признава, че времената не само се променят бързо - те вече са в ерата на смартфоните: "AIM направи дигитална революция и даде началото на културна промяна, но начините, по които комуникираме днес, са се променили значително", пише Майкъл Алберс - Вицепрезидент комуникации в Oath (марката, която интегрира AOL след придобиването от Verizon).

Компанията прекрати разработките по AIM още през 2012-а, а поддръжката на приложения като Trillian, Pidgin и Adium беше спряна по-рано през тази година. AOL не са единствените - през 2014-а Microsoft пенсионира MSN Messenger, а две години по-късно Yahoo Messenger последва съдбата му. На помощната страница на AOL пише, че потребителите ще имат достъп до мейли @aol.com, но няма да могат да експортват списъка с AIM контакти.

Ако този материал е навлажнил очите ви и е докарал носталгични спомени, можете да пробвате ето тази приставка за Chrome, която интегрира в себе си Whatsapp, Facebook Messenger, Skype, Slack, Google Hangouts, Discord, Steam и други подобни в един прозорец.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Microsoft разкритикува Google за намираща се уязвимост в браузъра Chrome

Місrоѕоft инфopмиpa зa ĸpитичнa yязвимocт в бpayзъpa нa cвoя ĸoнĸypeнт Сhrоmе. Cъoбщeниeтo бe пyблиĸyвaнo в oтгoвop нa ĸpитиĸитe oт ĸopпopaциятa Gооglе, ĸoитo ca нeдoвoлни oт aĸтyaлизaциитe нa oпepaциoннaтa cиcтeмa Wіndоwѕ.

Πpoгpaмиcтитe oт Місrоѕоft ca oтĸpили RСЕ-yязвимocт в бpayзъpa Сhrоmе, ĸoятo пoзвoлявa пoлyчaвaнeтo нa лични дaнни oт coбcтвeницитe, зa ĸoeтo тe cъoбщaвaт в cвoя блoг. Cпeциaлиcтитe нa Gооglе пъĸ peaгиpaxa дocтa бъpзo и в paмĸитe нa дeня дoбaвиxa пoпpaвĸa в бeтa-вepcиятa нa cвoя пpoдyĸт, нo cтaбилният вapиaнт нe пoлyчи тoзи фиĸc в пpoдължeниe нa цял мeceц, cъoбщиxa oт Wіndоwѕ Ѕесurіtу.

Πo-paнo Gооglе чecтo изĸaзвaxa нeдoвoлcтвoтo cи oт aĸтyaлизaциитe нa oпepaциoннaтa cиcтeмa нa Місrоѕоft, твъpдeйĸи, чe ĸoмпaниятa нe пpaви ъпдeйти зa пo-cтapитe вepcии нa OC, a нoвитe дocтa чecтo имaт yязвимocти, ĸoитo ce изпoлзвaт oт xaĸepитe зa дa пoлyчaт личнитe дaнни нa пoтpeбитeлитe.

kaldata.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Google Authenticator въвежда допълнителна защита за потребителските профили


Двуфакторната автентикация чрез съобщения има един основен недостатък – всеки добър хакер може да опита да извърши нападение срещу дадена телекомуникационна компания. Приложението Google Authenticator елиминира подобна опасност чрез използването на алгоритми за генериране на кодове директно на телефона на потребителя.

Google Authenticator е безплатно приложение, което може да гарантира сигурността на потребителските профили срещу кражба на пароли. То е лесно за настройване и може да бъде използвано в процеса на двуфакторна автентикация, който е приложим при популярни сайтове като Gmail, Facebook, Twitter, Instangram и други.

Приложението (iOS/Android) генерира произволен код, който се използва, за да потвърди самоличността на потребителя, когато той влезе в профила си в някой от сайтовете. На практика кодът може да бъде изпращан на мобилния телефон на потребителя чрез текстово съобщение всеки път, но приложението Google Authenticator осигурява едно допълнително ниво на защита.

Двуфакторната автентикация чрез съобщения има един основен недостатък – всеки добър хакер може да опита да извърши нападение срещу дадена телекомуникационна компания. Приложението Google Authenticator елиминира подобна опасност чрез използването на алгоритми за генериране на кодове директно на телефона на потребителя.

Ето как може да се настрои приложението:
1. Google Authenticator може да се свали от Apple App Store или от Android Google Play store. Приложението е безплатно.

2. След това трябва да се настрои двустепенната верификация на съответния Google профил. Потребителят трябва да влезе в своя профил. От опцията Security and Sign-In трябва да избере Two-Step Verification, след което да натисне Authenticator app.

3. На следващо място потребителят трябва да посочи дали използва Android или iPhone.

4. Следващата стъпка изисква на телефона да се отвори самото приложение Google Authenticator и да се натисне „плюс” бутонът.

5. Най-отдолу на екрана ще се появят две опции: „сканиране на баркода” и „ръчно въвеждане”(Scan barcode and Manual entry). За да се приключи процеса, трябва да е избере една от възможностите. Опцията за сканиране на баркода отнема малко повече време, тъй като трябва да се изтегли приложение за QR скенер и да се използва за потвърждаване на връзката на Google Authenticator със съответния потребителски профил.

При ръчното въвеждане Google изпраща 16-цифрен код на имейл адрес, посочен от потребителя. Този код трябва да се въведе за завършване на процеса по верификацията, като се следи дали опцията Time Based е включена, за да се гарантира, че вписваният код е съгласуван с най-скоро генерирания код на Authenticator.

Сега всеки път, когато потребителят се свързва с Google Authenticator, профилът ще иска да се въведе шестцифрен код за верификация. Тогава трябва просто да се отвори приложението Google Authenticator и то ще генерира нов произволен код за въвеждане.

Ако потребителят не се отписва от профила си, то няма да му се налага да преминава през процеса за двуфакторна верификация при всяко влизане.

Чрез това нововъведение даден профил е защитен не само чрез двуфакторната автентикация, но също така чрез шест цифрения код на Google.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Подслушва ли ни Facebook?


Потребители на смартфони са притеснени, че Facebook слуша техни разговори, за да подобрява насочването на реклами.

Информацията, касаеща поведението ни по време на пазаруване е много ценна за компаниите, имащи за цел да задоволят потребителските нужди – дори онези, за които не подозираме.

Помислете за потенциалните приходи, които биха могли да генерират търговците, ако имат достъп до нашите разговори и ако могат да вмъкват рекламни послания за продукти, за които си говорим помежду си.

Случвало ли ви се е да скролвате из съдържанието от лентата с новините, мислейки си: “Странно, току-що си говорих с Мария за онзи нов ресторант, а сега виждам негова реклама на екрана си. Може би трябва да го пробвам”? Все по-голям брой потребители подозират, че Facebook слуша техните разговори мобилните устройства и използва събраните данни за персонализирани реклами.

Разработването на необходимите системи е лесно за социалната мрежа – извличане на ключови думи или фрази, които да бъдат привързвани към съотвения потребител и предаване на данните на рекламодатели. Facebook разполага с активна аудитория от над 2 млрд. души, за привличането на която се работи с години. Коя компания не би се възползвала от подобен актив?

Роб Голдман, вицепрезидент по рекламата във Facebook, отрича подобни конспиративни сценарии. По думите му компанията не хаквала микрофоните на потребителите си и никога не би го направила.Разбира се, на всички трябва да им е ясно, че платформи като Facebook могат да останат на повърхността само ако бягат по ръба на закона. Само така биха могли да монетизират своята огромна потребителска база. В този смисъл трябва да се подчертае, че никоя от модерните социалки у свободни уеб услуги не е с благотворителна цел. Просто си плащаме за предлаганите услуги по друг начин…

Дори подслушването да не е факт, продаването на друга потребителска информация със сигурност е. И то отдавна. Всъщност проблемът все по-често е фактът, че потребителите забравят за тази реалност, считайки че предлаганите им възможности са едва ли не част от техните граждански права...

В контекста на Facebook непоисканото активиране на микрофона действително би било нарушаване на личната неприкосновеност. Това обаче далеч не е новост за други услуги. За работата си дигиталните асистенти и всякакви други системи за гласово управление трябва да “слушат” постоянно какво се случва около устройството, за да могат да реагират на ключови думи.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Как да криптираме електронна поща?

Snapmail ви дава възможност да се почувствате като Джеймс Бонд, изпращайки само изтриващи се съобщения

Изпращането на некриптиран мейл често се оприличава на пощенска картичка, тъй като всеки, който иска да го прочете, просто трябва да му хвърли едно око. Очевидно това не е добър подход, особено когато изпращате лична информация на някой друг, например банкови или паспортни данни.За да сте в максимална степен сигурни, че кореспонденцията ви е защитена, е нужно да криптирате мейла си. Има няколко начина да го направите, като дори съществуват варианти да изпратите криптирано съобщение, което ще се самоунищожи 30 секунди след отварянето, точно както във филма “Мисията невъзможна”.

Имайте предвид, че повечето чат платформи са криптирани от край до край, включително Skype, WhatsApp и Facebook Messenger (плюс iMessage за потребителите на Apple). Така че, ако трябва да изпратите лично съобщение, можете да го направите и по някой от тези канали.

Криптирани имейли в Gmail и Outlook
Повечето от нас използват имейл, защото това е удобен и лесен начин за комуникация, а и получаваме достъп до съобщенията си буквално от всяко място, което разполага с Интернет връзка. Така че, е добре да знаете какви възможности дават Gmail и Outlook на своите потребители за подсигуряване на тяхната комуникация.

Gmail
Още през 2014 г. Google обяви, че настройката за криптирането в Gmail ще бъде активирана по подразбиране за всички потребители. Това означава, че докато използвате Gmail приложение на смартфон или влезете в пощата си през браузър на домашния си компютър, мейлите, които изпращате, са криптирани.

Тук обаче идва едно голямо “но” - това важи само, ако получателят също използва Gmail и приложенията на Google. След като мейлът напусне сървърите на компанията – ако например получателят използва Yahoo Mail или abv.bg, то от криптирането не остава и следа, тъй като в противен случай получателят няма да може да го прочете. Така че, макар това със сигурност да е голяма крачка към сигурността, то оставя някои доста големи дупки, които биха могли да компрометират неприкосновеността на личния ви живот.Има и друг проблем - самият Google, или поне софтуерът, създаден от компанията, сканира вашите имейли за ключови думи, така че да може да развива маркетингова дейност на база вашите интереси. Няма как, в много отношения това е цената на безплатната услуга. От Google, разбира се, твърдят, че съдържанието никога не се чете от човек, но ако се притеснявате за неприкосновеността на вашите данни, може би е по-добре да използвате плъгин като Snapmail, който ще разгледаме след малко.

Outlook
Потребителите, абонирани за Office365, могат да разчитат на вградени функции за криптиране в Outlook. Настройката му е малко по-голямо предизвикателство, но отказът от тази услуга е неприемлив компромис със сигурността, който може да ви излезе солено впоследствие. Първото нещо, което трябва да направите, е да обмените цифрови подписи с получателя на съобщението, така че и двамата да можете да разшифровате съобщенията. За да ги създадете, ще трябва да следвате Secure email съобщенията, като използвате ръководството за цифров подпис на сайта на Microsoft.

Когато имейлът е готов за изпращане, изберете Опции> Още опции> Опции за съобщения> Настройки за защита> Шифроване на съобщенията и прикачените файлове (Options > More Options > Message Options > Security Settings > Encrypt message contents and attachments).

За съжаление обаче, тези функции не са налични в Outlook.com или в приложенията за електронна поща на Windows 10, тъй като те са на разположение единствено за платени абонати.

Ако не използвате Gmail или Outlook
Съществуват редица прилични алтернативи, като Tutanota, Ghostmail, Protonmail, които доказаха, че дават отлични възможности. В момента достъпът до тях е безплатен, въпреки че това води след себе си ограничения по отношение на размера на имейлите, които можете да изпратите, и наличното хранилище.

Защитените услуги изискват или получателят също да е член на платформата или да му дадете парола, с която да отключи изпратения от вас имейл. Това може да изглежда тромаво в сравнение с функционалността на Gmail, но е едно доста добро ниво на сигурност, което е много ефективно срещу всякакви опити за злонамерено проникване.Ако обичате непосредствената онлайн комуникация, то тогава платформата Mega би ви осигурила сигурна чат функция като част от безплатния си пакет за съхранение в облака. И тук има изискване получателите също да са членове на платформата, но тъй като това не струва нищо, а в същия момент ви дава 50GB за съхранение на информация, това всъщност не е проблем.

Изпращане на самоунищожаващи се съобщения
Друг метод за защита на кореспонденцията е използването на софтуер, който изтрива съобщенията малко след като бъдат прочетени. Една от тези услуги е Snapmail, която позволява на потребителите да изпращат "самоунищожаващи се текстови имейли в Gmail". Това навява усещане, че сте част от сценарий на филм за Джеймс Бонд, но всъщност е доста лесно да се справите и определено вдига нивото на сигурност на вашите комуникации.

Първото нещо, което трябва да направите, ако, разбира се, че използвате Gmail, е да посетите уеб магазина на Chrome и да потърсите Snapmail. Когато го намерите, кликнете върху бутона за добавяне към браузъра и разширението ще бъде инсталирано.

След това кликнете върху трите чертички в горния десен ъгъл на екрана и от падащото меню, което се показва, изберете Още инструменти> Разширения (More tools>Extensions), след което превъртете надолу, докато намерите Snapmail и се уверете, че е активиран.

За да изпратите шифрован имейл, ще трябва да стартирате Gmail, да напишете съобщението си, след което ще забележите, че в долната част на прозореца, освен опцията “Изпращане”, има и такава “Snapmail”. Това означава, че можете да изберете да шифровате определени имейли, а други не, но не забравяйте, че всички съобщения, изпратени от Snapmail, автоматично ще бъдат изтрити.

Когато имейлът пристигне във входящата поща на ваш получател, той е придружен от предупреждение, че ще се самоунищожи 60 секунди след отварянето му.

Имайте предвид, че не е излишно да се свържете с получателя, преди да изпратите имейла, тъй като Snapmail изглежда малко подозрителен и изисква да кликнете върху определена връзка. С подобни имейли винаги трябва да си имате едно наум, защото именно това е начинът, по който се извършват повечето фишинг атаки, като се заблуждава потребителят да кликне върху връзка към фалшива версия на уебсайт, където несъзнателно въвеждате данните за профила си. Така че, винаги е добре получателят на имейла да е информиран, най-малкото защото това ще ви спести неколкократното изпращане на едно и също съобщение.

И не на последно място - не забравяйте да четете бързо!

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Google засича, когато някой наднича в телефона ви

Представете си, когато някой наднича в телефона ви, на екрана да се появява съобщение от типа: „Някой друг гледа в екрана ти” или може би нещо по-директно като: „Хей! Веднага спри да гледаш в телефона ми!”.

В Google вече разработват подобна, насочена към конфиденциалността, функция и публикуваха първия видео клип, който показва как работи.

Тя използва предната камера на устройството, за да сканира лицата на всички, гледащи към телефона. Ако софтуерът забележи човек, когото не разпознава, се появява съобщението: „Внимание - непознат гледа!”.

Според видео клипа това може би е по-скоро експериментален проект или само идея, която някой ден може да бъде предложена като опция на телефоните.

Очаква се проектът да бъде представен следващата седмица по време на конференцията Neural Information Processing Systems в Калифорния.

Технологията може да работи при различна светлина и пози на главата. Освен това тя може да разпознае лице само за две милисекунди, така че доста бързо ще бъдете уведомявани, когато някой наднича през рамото ви.

Подобна функция ще е особено полезна, когато сте на оживено място, четете и пишете лични съобщения или просто предпочитате само вие да гледате в дисплея си.

Въпреки тези характеристики, вероятно опция ще работи в някои ситуации по-добре, отколкото в други. В претъпкан влак, например, друг пътник може да погледне в екрана ви само защото е в човешката природа да го направи. Това обаче може да доведе до появата на съобщенията на досадни интервали. В такива случаи би се оказало по-полезно, ако функцията първо установява дали човекът се взира постоянно или е хвърлил само мимолетен поглед.

С вече добре разработената технология за лицево разпознаване и с подобрената предна камера на мобилните устройства, можем да си представим лесно, че подобна функция ще бъде добавена към повечето смартфони. Но отделен е въпросът дали надничането в екрана е достатъчно важен проблем за потребителите, така че те да оценят функцията като полезна.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Facebook може да ви изиска снимка за удостоверяване на самоличността

Facebook изисква от някои потребители да споделят свое селфи в случай на съмнителна активност. Съобщава се, че социалната мрежа е започнала да използва новия метод още през април. Потребителят получава съобщение с молба да сподели снимка, на която ясно да се вижда неговото лице.

Подчертава се, че тя няма да бъда съхранявана и веднага ще бъде изтрита от сървърите на компанията.

Сред съмнителните активности се посочват създаване на нови профили, предложения за приятелство, плащания, работа с реклами. Това е автоматизиран процес, който може да се използва, когато потребителят разполага с повече от един акаунт или при някоя от споменатите услуги.Докато трае анализът на селфито потребителят не може да използва социалната мрежа. Процесът може да отнеме до 72 часа.

Не е ясно как новият метод ще проработи с потребители, които избягват да качват свои снимки. При всички положения обаче подобна стъпка далеч не е неочаквана.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
Нов злонамерен софтуер атакува потребителите на Facebook Messenger

Digmine e създаден за не регламентиран добив на криптовалута през чужди компютри и се прикриват като видео файл - video_xxxx.zip

Изследователи в областта на сигурността са открили злонамерен софтуер, създаден за не регламентиран добив на криптовалути през чужди устройства, който сега се насочва към потребителите на Facebook Messenger. Digmine е прикрит като видео файл, обикновено с името video_xxxx.zip, предупреждават от Trend Micro. Злонамереният софтуер се активира с пускането на файла, като инсталира свое разширение за Chrome, което му позволява да осъществи достъп до профила на засегнатия потребител във Facebook и да изпрати заразени съобщения до всичките му контакти.Добрата новина е, че Digmine засяга само тези потребители, които имат достъп до него през версия на Chrome за настолен компютър. Ако отворите файла през мобилно приложение, от Trend Micro са категорични, че няма опасност за вашето устройство. Към момента новият злонамерен софтуер е засечен в Южна Корея, Виетнам, Азербайджан, Украйна, Виетнам, Филипините, Тайланд и Венецуела, но от Trend Micro предупреждават, че, предвид вградената му функционалност за разпространение, е напълно възможно той да се появи изключително бързо и в други райони.

След като Digimine се инсталира на вашата машина, той изтегля множество компоненти, включително програма за добив на криптовалути, която в случая извлича виртуалната парична единица Monero. От Facebook вече съобщиха, че са премахнали от платформата си всички връзки, свързани със злонамерения софтуер, но, както отбелязва Bleeping Computer, хакерите са в състояние да променят текущите връзки, за да може Digmine да продължи да се разпространява и да превзема акаунти.

И докато специалистите наистина се справят с новото предизвикателство, потребителите трябва винаги да проявяват голяма предпазливост, когато получават някакви линкове, било то и от хора, които добре познават.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11654
 • Пол: Мъж
  • Профил
С новата функция на Facebook можем да проверим дали следим руската пропаганда

Миналата седмица Facebook пусна нова функция, която позволява на потребителите да проверят дали следват страници в социалната мрежа или профили в Instagram, създадени от Агенцията за интернет проучвания, която е свързана с Кремъл.

Миналия месец Facebook, Twitter и Google се изправиха пред Конгреса, за да отговорят на трудни въпроси за това как Русия е използвала техните платформи за разпространение на дезинформация по време на президентските избори в САЩ през 2016 г. Всъщност за периода между началото на 2015 г. и средата на 2017 г. Агенцията за интернет проучванията е публикувала около 80 хил. поста.

Още през ноември Facebook обеща на потребителите да въведе новата опция. Социалната мрежа съобщи, че повече от три хиляди реклами са били платени от профили, свързани с Агенцията. Освен това компанията установи, че около 10 млн. души са видели съответните реклами.

Как да се стигне до новата функция?
Функцията може да се намери в Help Center на Facebook. Там потребителите ще открият списък от различни страници, които са харесали или следват и които са свързани с подкрепяната от Кремъл Агенция. Също така потребителите могат да влязат със своя профил в Instagram.

Инструментът обаче има и ограничения. Той не показва дали потребителят е споделил или дали вече е прочел съдържание от подобни страници. Освен това опцията е достъпна само за десктоп версиите на социалната платформа, а много от потребителите влизат в нея основно чрез своите мобилни устройства.

От компанията подчертаха, че ще положат „значителни усилия“, за да популяризират новия инструмент, но не уточниха какво точно имат предвид.

След президентските избори през 2016 г., Facebook усилено работи, за да спре разпространяването на дезинформация на своята платформа. От компанията допълват, че вече променят начина на идентифициране на фалшивете и подвеждащи новини на сайта.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.