Автор Тема: Сигурност при сърфиране, пароли и хакери - 2017 г.  (Прочетена 7158 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11661
 • Пол: Мъж
  • Профил
Facebook разработва модулен смартфон?

Facebook тайно работи върху универсално модулно мобилно устройство, което ще поддържа изкуствен интелект. Такъв извод може да бъде направен от описанието на патент US2017/0208700 A1, регистриран на сайта на Бюрото по патенти и търговски марки на САЩ.

Заявката за патент описва „Модулно електромеханично устройство“, което обединява функциите на смартфон, гласов помощник и други актуални продукти. Основната му хардуерна особеност е, че то ще поддържа различни функционални модули, които могат да бъдат заменяни в движение.В основата на устройството стои шаси, напечатано на 3D принтер и съдържащо необходимата инфраструктура, към което ще се прикрепят модулите. Списъкът на последните пък включва говорител, микрофон, сензорен екран, GPS модул, термометър „телефонна функционалност“ и т.н.

Разработчиците разглеждат възможността за замяна на хардуерни компоненти като начин за удължаване на жизнения цикъл на продукта. „Като правило хардуерните компоненти, влизащи в битовата електроника, считани за остарели, са съвсем пригодни да бъдат използвани – пише още в описателната част на проекта. – В същото време тези компоненти не се използват повторно, тъй като електронните устройства се проектират като затворени системи. От потребителска гледна точка краткият им жизнен цикъл е скъп и разточителен.“Според описанието след прикрепване на избраните от потребителя модули към шасито, то ще се свързва със сървър, за да свали необходимия за тяхната работа софтуер.
Един от ключовите компоненти на устройството е интелектуален гласов помощник, подобен на Amzon Alexa, Google Assistant и Samsung Bixby.

По данни на Business Insider над проекта работи подразделението Building 8 на Facebook. Според източник на медията в момента екипът е фокусиран върху създаването на камера и технологии за машинно обучение.

Според CNews в Building 8 работят бивши служители от компании като Apple и Motorola, имащи опит в разработването на смартфони. След сътрудниците е и Бернард Ричардсън, който, според информация в LinkedIn e участвал в създаването в гласовия помощник Alexa на Amazon.

Преди време особена популярност добри подобна разработка на Google, наречена Project Ara, която бе наследена от Интернет гиганта след придобиването на Motorola Mobility, който преди време бе замразен без много обяснения.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11661
 • Пол: Мъж
  • Профил
Спират поддръжката на Flash през 2020 г.

Отговорът на основния въпрос, кога Adobe ще се откаже от творението си вече е ясен. Създателите на съдържание ще имат достатъчно време да преминат към алтернативен стандарт.

От много време е ясно, че Flash технологията ще бъде изместена. Въпреки, че Apple и Google подеха тази инициатива отдавна и желанието им е това да стане час по-скоро, то основният въпрос беше кога самият създател Adobe ще изостави творението си. Ето, че вече знаем отговора на този въпрос. Adobe официално обявиха, че до края на 2020 г. ще спре изцяло поддръжката на Flash. Нещо повече, компанията призовава всички големи имена като Apple, Google, Facebook, Microsoft и Mozilla да помогнат за това. Всички създатели на съдържание са приканени да прехвърлят Flash съдържанието им към нови отворени формати. Това може да става по етапно през следващите три години. От Facebook заявиха, че ще мигрира своите Flash игри към нови стандарти като HTML5. Според Google, данните от техния браузър – Chrome, който към момента е най-популярният сред потребителите, показват, че преди само три години цели 80% от потребителите им са ползвали ежедневно Flash съдържание, а в момента тези показатели са едва 17%.
И все пак наистина ще е нужно време flash да бъде забравен, защото много Интернет ресурси все още използват този формат.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11661
 • Пол: Мъж
  • Профил
Пореден проблем със Skype

Сякаш това няма да учуди никого.

Новините за проблем с популярната комуникационна програма - Скайп, сякаш станаха традиция и вече не учудват никой. Днес Skype отново има проблеми с нормалната работа и хиляди потребители на програмата не могат да я използват. Много хора от цял свят не могат да изпращат или получават съобщения в чата на Skype, а други изобщо не могат да се впишат. Най-засегнати са Северна Америка и Европа. Microsoft заявиха, че са наясно с проблема и екипът им работи по неговото отстраняване. Засега няма повече информация на какво се дължи днешният срив и колко време потребителите няма да могат да използват популярната програма.
Припомняме, че преди малко повече от месец Skype спря да работи по цялата планета.
---------------------------------------------------------------------
Mozilla предложи нов, сигурен начин за изпращане на файлове

Една добра алтернатива за сигурно изпращане на файл, без да може той да бъде видян от трета страна.
Mozilla тества публично нова функционалност, която има за цел да улесни потребителите в интернет. Създателите на популярния браузър Firefox, представиха услугата - "Send". Тя ви позволява лесно да споделяте файлове с размер до 1GB.
Принципът на работа е семпъл. Достатъчно е да посетите сайта на услугата, да посочите (или да пуснете с мишката) файла от вашия компютър, който желаете да споделите, след което да споделите с получателя уникалния уеб адрес, който се е генерирал. Другият потребител веднага след посещение на въпросния адрес ще може да изтегли файла на компютъра си.
Основните предимства на "Send" са:
Не изисква регистрации, имена, пароли и логвания.
Достъпен под всякакви операционни системи и независим от тях.
Работи с всички съвременни браузъри.
Осигурява напълно защитена връзката, файла се криптира от страна на потребителя, и така дори създателите не могат да видят съдържанието.
Поддържа работа с големи файлове, до 1 GB.
Изпращаните файлове се изтриват от сървърите на компанията след изтегляне.
Важно е да се уточни, че Send осигурява валиден линк само за 24 часа или до еднократно сваляне. Това означава, че след като другата страна свали файла, той ще бъде изтрит от сървъра и линкът за него не може да се използва повторно. Когато минат 24 часа, дори файла да не е бил свален, той отново се изтрива и линкът става невалиден. Ако искате да споделите даден файл с повече от един човек, трябва да генерирате отделен линк за всеки отделен потребител.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11661
 • Пол: Мъж
  • Профил
Търсачката на Microsoft - Bing се прочу с неприлично фоново изображение

Малко недоглеждане от страна на Майкрософт даде повод за забавление на хиляди интернет потребители по цял свят.
Интернет търсачката на Microsoft, която има за цел да се конкурира с Google, стана по-популярна през последните дни. Любопитното е, че тази популярност не се дължи на нова технологична иновация, а на едно от фоновите изображения. По подразбиране Bing използва за фон различни красиви фотографии от цял свят, като те могат да бъдат сменяни от потребителите. Една от всичките красиви снимки е на Златни Рат в Хърватска, като мястото е смятано от мнозина за едно от най-красивите на планетата. Microsoft са получили оплакване от потребител с набито око, който е забелязал нещо смущаващо на снимката. Наред с забавляващите се хора, шезлонгите и плажните кърпи, се оказва, че туристи с особено чувство за хумор са нарисували огромен пенис на пясъка, а за съжаление сателита е направил точно тогава въпросната снимка. След като новината бързо се разпространи в Интернет, много потребители се забавляваха с недоглеждането на Майкрософт. Компанията реагира бързо и премахнала неприличната част от снимката чрез софтуер за редактиране на изображения. Това обаче не е помогнало особено, защото много потребители продължавали да се присмиват на закъснялата цензура. Към момента този бекграунд е премахнат изцяло от Bing, но новината за него едва ли ще отшуми бързо.Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11661
 • Пол: Мъж
  • Профил
Теч на данни от Instagram: 6 млн. акаунта са качени в Интернет


Сайт продава телефонни номера и имейли на Instagram потребители по $10 за брой. Изтеклите данни сочат, че пробивът е бил по-голям, отколкото първоначално се предполагало.

Личните данни на около 6 млн. Instagram потребители са изтекли онлайн, след като пропуск в сигурността на социалната мрежа, направи информацията от профилите на потребителите достъпна.

Грешката била използвана от хакери, които успели да източат имейл адреси и телефони на организации и частни лица. Данните били качени в база, достъпна през тъмния уеб, а контактите се продавали по 10 долара за брой.

Първоначално се смятало, че пробивът засяга малък брой профили на знаменитости, сред които Селена Гомез, Тейлър Суифт и др.

Впоследствие, в коментар под статии на няколко технологични медии хакерите заявили, че разполагат с имейлите на 6 млн. потребители и ги предоставят срещу 10 долара на търсене. За доказателство, продавачът показал извадка с около 10 000 профила.

Социалната мрежа Instagram, собственост на Facebook, заяви, че работи с правоохранителните органи, за да бъдат разкрити извършителите, че пропускът вече е отстранен и че не са били откраднати пароли на потребителите.

В изявлението, главният оперативен директор и съосновател на Instagram Майк Крейгер, съветва потребителите да бъдат наблюдават сигурността на акаунтите си и ако забележат нещо подозрително като непознати обаждания, съобщения или имейли, да ги докладват.

Социалната мрежа още не е потвърдила истинността на информацията, за която хакерите твърдят, че е източена. За да защитим потенциално засегнатите потребители, не публикуваме адресите на сайтовете, извършвали продажбата на лични данни.

Facebook работи за свалянето на домейните, използвани от хакерите, но макар че пробивът се е случил в петък, през уикенда базата все още е работела и се е предлагала и чрез Twitter акаунт.Според руската компания за антивирусна защита Kaspersky Lab, която установила пробива и го докладвала на Facebook, проблемът е свързан с мобилното приложение за съобщения API и по-специално с функцията му за възстановяване на паролата. Станало ясно, че потребител може да поиска смяна на паролата на даден акаунт и да получи изпратената в отговор нова парола.

Хакерът, предоставил мострата с въпросните 10 000 разбити профила, пише че научил за пропуска в сигурността на Instagram, когато участвал в IRC чат. По думите му и други са знаели за това, но вероятно не са успели да източат толкова информация. Той потвърждава, че Instagram са решили проблема и уточнява, че това станало 12 часа след теча.

Въпреки че Kaspersky Lab отрича размера на атаката, хакерът твърди, че е успял да се възползва от пропуска, прилагайки автоматична атака. Това му позволило да точи данните от около 1 млн. акаунта за час, което е доста по-бързо от прогнозата на руската компания. 

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11661
 • Пол: Мъж
  • Профил
Facebook спира рекламите с насилие, порно и наркотици


Facebook твърди, че не е медия, но новите правила за реклами и съдържание, все повече я превръщат в грандмедия

Facebook иска авторите на съдържание да печелят, но това не трябва да става за сметка на приятелски настроената към семейството социална мрежа или добрия тон в рекламата. Затова компанията въвежда правила какъв тип съдържание не може да се предлага като брандирано (Branded Content - промостатии за налагане на даден продукт), статии в реално време (Instant Articles) или рекламни видеа.

Много често подобни новинарски материали и анонси включват снимки /видеа от инциденти, дори загинали хора.

Въвеждането на правила е важно, защото сега се решава какво ще е съдържанието във Facebook Watch, новата платформа за авторско видео, където създателите на материалите печелят 55 на сто от рекламните приходи.

Facebook планира още да даде повече информация на рекламодателите кой вижда кампаниите им и на какви места, като по този начин те ще знаят, че брандът им не е позициониран до неприемливо съдържание.

Най-голямата социална медия планира да предостави предварителни анализи на рекламните кампании, като рекламодателите ще могат да избират автори или издатели, които да напишат статиите в реално време, да създадат видео рекламите и да подберат аудиторията, към която да бъде насочена кампанията. Възможностите ще започнат да излизат от следващата седмица, а пълният потенциал на новите реклами услуги, ще бъде пуснат през октомври.

Най-после Facebook предприема по-сериозни стъпки за решаване на проблемите с пипълметрията в собствената си платформа. На няколко пъти социалната медия беше обвинена в надписване на гледаемостта на рекламите. Клиенти и агенции претендираха, че предоставената от Facebook гледаемост е била завишена поне с 20 - 30 процента, а социалната медия обясни грешката с бъг в платформата си.

За да излезе от конфузната ситуация, компанията на Марк Зукърбърг се присъедини към програмата „сертифициран, че не мами“ на одит бюрото Trustworthy Accountability Group (TAG).

Facebook е подала още заявка за включване в Съвета по медийни рейтинги (Media Ratings Council), където ще докладва през следващите 18 месеца, видимостта на рекламите, както и каква част от тях са гледани поне 2 секунди (минималното време за гледане на видео реклами).

Компанията ще добави добавяне технологията за пипълметрия DoubleVerify, както и конкурентната Meetrics, към списъка си от 24 партньори, които отчитат показванията на рекламата на трети страни.

Тези сертификати и анализи трябва убедят рекламодателите, че продуктите им не са показвани до неподобаващо съдържание, че наистина са гледани и че са резултатите са отчетени правилно, което може да ги убеди да налеят още бюджети във Facebook, която през миналата година отчете 9.32 млрд. приходи и 3.89 млрд. печалба.   

Ето за какви реклами и съдържание Facebook ще сваля:

Злоупотреба с детски образи – съдържание, показващо семейни забавления, които включват жестокост, сексуално поведение или друг вид неподходящи прояви. В това число – сатирични клипчета, при които участниците поемат сериозен риск, пият алкохол или пушат цигари.   

Трагични случки и конфликти – материали, които показват кадри от трагедии, в това число, но не само – смърт, катастрофи, травми, дори това да се прави с образователна цел, например: природни бедствия, престъпления, самонараняване, медицински състояния или терминално болни хора.

Теми, водещи до поляризация в обществото – „възпаляващо“ обществените настроения съдържания, което унизява или води до безпокойство широки групи от хора. Не се допуска реклама на съдържание което показва или приканва към нападение над група от хора, дори да става въпрос за репортаж от събитие.

Насилие – тук попадат всякави закани за тероризъм, заплахи или проява на жестокост спрямо хора или животни, включително боеве над или между животни, ловни сцени или такива с насилие от видеоигри.

Съдържание за възрастни – тук попадат всички по-разголени снимки, сексуални сцени или намеци за такива, сексуално провокативно поведение и т.н.

Забранени действия – съдържание, което промотира продажбата на нелегални стоки и услуги, сред които координиране при извършване на престъпление, вандализъм или употреба на наркотици.

Шокиращо съдържание – Снимки или кадри на кръв, отворени рани, телесни течности, операции и медицински манипулации и др. шокиращо съдържание.

Употреба на наркотици, цигари и алкохол – подбуждане или директна консумация на алкохол, цигари и наркотици.

Нецензурен език – рекламите не трябва да съдържат език, който е обиден или представлява словесно насилие срещу групи в обществото.

Facebook не прави разлика между издатели, които използват подобно съдържание, с цел да привличат аудитория и потребители, които споделят въпросното съдържание. Ако махалото се измести в противоположната посока, новите правила биха могли да подтикнат медийните компании да не се фокусират върху социално чувствително съдържание, защото няма да печелят от него.

И макар че Facebook се опива да се разграничи от медиите, подобни правила за рекламното съдържание, все повече я превръщат в грандмедия.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11661
 • Пол: Мъж
  • Профил
Хакери добиват тайно криптовалути чрез Интернет браузъра

JavaScript файлове, които се използват за добив на криптовалути директно в уеб браузъра откриха изследователи от ESET. Специалистите допълват, че опитите на кибер престъпници да използват чужди компютри за тази цел не са новост. Различното в случая е, че не е необходимо инфектиране на потребителската машина или възползване от слабости в софтуера.

Всичко, което е необходимо е браузър с активиран JavaScript, което в валидно по подразбиране за повечето подобни приложения. В блог пост изследователите разказват подробно за заплахата.Хакерите получават достъп до чужди процесори чрез скриптове, скрити във фалшиви реклами. Повечето рекламни мрежи забраняват процеси, изискващи значителни изчислителни ресурси, тъй като деградират клиентското изживяване. Изследователите посочват, че за престъпниците е по-лесно да заразят определен сайт и да използват посетителите му, вместо да инфектират потребителски машини.

Подобни скриптове могат да бъдат внедрявани в сайтове за поточно видео или браузърни игри, при които там потребителят не би обърнал особено внимание на повишената натовареност на процесора.Въпреки че подобни техники могат да се използват във всяка страна най-много се реализират в Русия и Украйна. Според ESET 65,29% от отразените атаки са от Русия, 21,95% от Украйна и 6,49% от Беларус. В челната петица на негативната класация влизат още Казахстан (5,19%) и Молдова (1,08%).

От компанията са нарекли скрипта JS/CoinMiner.A. Чрез него злоумишленици добиват криптовалути като Feathercoin, Litecoin и Monero. За разлика от Bitcoin те не изискват специално оборудване и изчислителни мощности, превъзхождащи възможностите на средностатистическия домашен компютър.

За защита от ESET препоръчват инсталиране на инструмент за блокиране на реклами, а също така активиране на функции за откриване на потенциално нежелани приложения в своя антивирусен продукт. Пълното деактивиране на JavaScript в браузъра също би било ефективно за предотвратяване на непозволен добив, но и би ограничило работата на легитимни Интернет услуги.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11661
 • Пол: Мъж
  • Профил
След глобата от ЕК, Google ще отдели услугата си за пазаруване

Технологичният гигант ще се съобрази с рекордната глоба и предприема нужните мерки това да не се повтаря занапред.
След като преди около три месеца ЕК наложи рекордна глоба на Google за анти тръстови практики, технологичния гигант е решил да отдели своята услуга Google Shoppin в "самостоятелна единица". Явно Google са разбрали, че оспорването на санкцията няма да доведе до успех за тях и ще се съобрази с решението на Европейската комисия (ЕК), като отдели Google Shopping от търсачката си. Така занапред услугата google shopping ще работи самостоятелно и ще използва собствените си приходи, за да оферира за реклами. ЕК настояваше Google да се съобразява с простия принципа за предоставяне на равно третиране спрямо на конкуренцията.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11661
 • Пол: Мъж
  • Профил
Браузърът Edge вече има над 70 приставки

Зa пpъв път Еdgе пoлyчи пoддpъжĸa нa т.нap. ехtеnѕіоnѕ или пpиcтaвĸи c paзличнa фyнĸциoнaлнocт ĸaтo чacт oт Wіndоwѕ 10 Аnnіvеrѕаrу Uрdаtе, пycнaт пpeз aвгycт 2016 г. Maлĸo пoвeчe oт гoдинa cлeд тoвa, Місrоѕоft вeчe пpeдлaгa знaчитeлнo пo-гoлямo paзнooбpaзиe в cлyчaй, чe иcĸaтe дa paзшиpитe възмoжнocтитe нa бpayзъpa c пpaĸтични дoпълнeния.

Πpи пpeмиepaтa нa фyнĸциoнaлнocттa, пoтpeбитeлитe мoжexa дa избиpaт мeждy caмo 13 пpиcтaвĸи: АdВlосk, Аdblосk Рluѕ, Аmаzоn Аѕѕіѕtаnt, Еvеrnоtе Wеb Сlірреr, LаѕtРаѕѕ, Моuѕе Gеѕturеѕ, Оffісе Оnlіnе, ОnеNоtе Wеb Сlірреr, Раgе Аnаlуzеr, Ріntеrеѕt Ѕаvе Вuttоn, Rеddіt Еnhаnсеmеnt Ѕuіtе, Ѕаvе tо Росkеt и Тrаnѕlаtоr fоr Місrоѕоft Еdgе.

13 мeceцa пo-ĸъcнo, днec Еdgе вeчe имa нaд 70 пpиcтaвĸи, ĸoитo мoгaт дa бъдaт инcтaлиpaни пpeз Wіndоwѕ Ѕtоrе.

Oцeнĸитe им вapиpaт oт cĸpoмнитe двe звeзди дo пepфeĸтнитe пeт. Bcичĸи пpиcтaвĸи ca или нaпълнo бeзплaтни, или мoгaт дa ce инcтaлиpaт бeзплaтнo пъpвoнaчaлнo c oпция зa дoпълнитeлнo зaĸyпyвaнe.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11661
 • Пол: Мъж
  • Профил
Спират поддръжката на Firefox за Windows XP и Vista от догодина

Потребителите на остарелите ОС, ще имат достатъчно време до юни 2018г., за да осъществят миграцията си към актуална система.

Преди време ви съобщихме, че Firefox с поддръжка за Windows XP и Vista още девет месеца. Този срок изтече скоро, но от Mozilla са анализирали броя потребители използващи всички възможни версии на браузъра и са решили да го удължат още малко. Всъщност от версия 53, Firefox вече не работи под XP и Vista, но предходната версия на браузъра беше включена в програмата Extended Support Release (ESR) осигуряваща поддръжка, насочена към големи частни и публични организации, вкл. образователни. Така потребителите на остарелите ОС продължават да получават обновления по сигурността, макар и без най-новите функции на браузъра, но поне в сигурен режим. Е беше ясно, че това няма да е вечно и сега се появи информация, че Firefox за Windows XP и Vista ще бъде поддържан до юни 2018г. Това е достатъчно време потребителите да преминат към друга операционна система, която е поддържана. Mozilla Firefox има версии както за Windows, така и за Mac OS X и Linux.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11661
 • Пол: Мъж
  • Профил
AOL пенсионира услугата AOL Instant Messenger (AIM)

Дойде краят на още една интернет епоха - този петък AOL обяви, че чат услугата AOL Instant Messenger (AIM) ще прекрати съществуването си на 15-и декември. Преди широкото навлизане на социалните медии и в частност Facebook, услугите за размяна на съобщения в нета бяха едно от важните средства за връзка между хората. AIM, наред с ICQ и Yahoo Messenger (Y!M), се радваха на милиони потребители, преди масовата Facebook миграция и раждането на смартфон базираните чат и гласови услуги - WhatsApp, Viber, Line и др.

AOL признава, че времената не само се променят бързо - те вече са в ерата на смартфоните: "AIM направи дигитална революция и даде началото на културна промяна, но начините, по които комуникираме днес, са се променили значително", пише Майкъл Алберс - Вицепрезидент комуникации в Oath (марката, която интегрира AOL след придобиването от Verizon).

Компанията прекрати разработките по AIM още през 2012-а, а поддръжката на приложения като Trillian, Pidgin и Adium беше спряна по-рано през тази година. AOL не са единствените - през 2014-а Microsoft пенсионира MSN Messenger, а две години по-късно Yahoo Messenger последва съдбата му. На помощната страница на AOL пише, че потребителите ще имат достъп до мейли @aol.com, но няма да могат да експортват списъка с AIM контакти.

Ако този материал е навлажнил очите ви и е докарал носталгични спомени, можете да пробвате ето тази приставка за Chrome, която интегрира в себе си Whatsapp, Facebook Messenger, Skype, Slack, Google Hangouts, Discord, Steam и други подобни в един прозорец.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11661
 • Пол: Мъж
  • Профил
Microsoft разкритикува Google за намираща се уязвимост в браузъра Chrome

Місrоѕоft инфopмиpa зa ĸpитичнa yязвимocт в бpayзъpa нa cвoя ĸoнĸypeнт Сhrоmе. Cъoбщeниeтo бe пyблиĸyвaнo в oтгoвop нa ĸpитиĸитe oт ĸopпopaциятa Gооglе, ĸoитo ca нeдoвoлни oт aĸтyaлизaциитe нa oпepaциoннaтa cиcтeмa Wіndоwѕ.

Πpoгpaмиcтитe oт Місrоѕоft ca oтĸpили RСЕ-yязвимocт в бpayзъpa Сhrоmе, ĸoятo пoзвoлявa пoлyчaвaнeтo нa лични дaнни oт coбcтвeницитe, зa ĸoeтo тe cъoбщaвaт в cвoя блoг. Cпeциaлиcтитe нa Gооglе пъĸ peaгиpaxa дocтa бъpзo и в paмĸитe нa дeня дoбaвиxa пoпpaвĸa в бeтa-вepcиятa нa cвoя пpoдyĸт, нo cтaбилният вapиaнт нe пoлyчи тoзи фиĸc в пpoдължeниe нa цял мeceц, cъoбщиxa oт Wіndоwѕ Ѕесurіtу.

Πo-paнo Gооglе чecтo изĸaзвaxa нeдoвoлcтвoтo cи oт aĸтyaлизaциитe нa oпepaциoннaтa cиcтeмa нa Місrоѕоft, твъpдeйĸи, чe ĸoмпaниятa нe пpaви ъпдeйти зa пo-cтapитe вepcии нa OC, a нoвитe дocтa чecтo имaт yязвимocти, ĸoитo ce изпoлзвaт oт xaĸepитe зa дa пoлyчaт личнитe дaнни нa пoтpeбитeлитe.

kaldata.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11661
 • Пол: Мъж
  • Профил
Google Authenticator въвежда допълнителна защита за потребителските профили


Двуфакторната автентикация чрез съобщения има един основен недостатък – всеки добър хакер може да опита да извърши нападение срещу дадена телекомуникационна компания. Приложението Google Authenticator елиминира подобна опасност чрез използването на алгоритми за генериране на кодове директно на телефона на потребителя.

Google Authenticator е безплатно приложение, което може да гарантира сигурността на потребителските профили срещу кражба на пароли. То е лесно за настройване и може да бъде използвано в процеса на двуфакторна автентикация, който е приложим при популярни сайтове като Gmail, Facebook, Twitter, Instangram и други.

Приложението (iOS/Android) генерира произволен код, който се използва, за да потвърди самоличността на потребителя, когато той влезе в профила си в някой от сайтовете. На практика кодът може да бъде изпращан на мобилния телефон на потребителя чрез текстово съобщение всеки път, но приложението Google Authenticator осигурява едно допълнително ниво на защита.

Двуфакторната автентикация чрез съобщения има един основен недостатък – всеки добър хакер може да опита да извърши нападение срещу дадена телекомуникационна компания. Приложението Google Authenticator елиминира подобна опасност чрез използването на алгоритми за генериране на кодове директно на телефона на потребителя.

Ето как може да се настрои приложението:
1. Google Authenticator може да се свали от Apple App Store или от Android Google Play store. Приложението е безплатно.

2. След това трябва да се настрои двустепенната верификация на съответния Google профил. Потребителят трябва да влезе в своя профил. От опцията Security and Sign-In трябва да избере Two-Step Verification, след което да натисне Authenticator app.

3. На следващо място потребителят трябва да посочи дали използва Android или iPhone.

4. Следващата стъпка изисква на телефона да се отвори самото приложение Google Authenticator и да се натисне „плюс” бутонът.

5. Най-отдолу на екрана ще се появят две опции: „сканиране на баркода” и „ръчно въвеждане”(Scan barcode and Manual entry). За да се приключи процеса, трябва да е избере една от възможностите. Опцията за сканиране на баркода отнема малко повече време, тъй като трябва да се изтегли приложение за QR скенер и да се използва за потвърждаване на връзката на Google Authenticator със съответния потребителски профил.

При ръчното въвеждане Google изпраща 16-цифрен код на имейл адрес, посочен от потребителя. Този код трябва да се въведе за завършване на процеса по верификацията, като се следи дали опцията Time Based е включена, за да се гарантира, че вписваният код е съгласуван с най-скоро генерирания код на Authenticator.

Сега всеки път, когато потребителят се свързва с Google Authenticator, профилът ще иска да се въведе шестцифрен код за верификация. Тогава трябва просто да се отвори приложението Google Authenticator и то ще генерира нов произволен код за въвеждане.

Ако потребителят не се отписва от профила си, то няма да му се налага да преминава през процеса за двуфакторна верификация при всяко влизане.

Чрез това нововъведение даден профил е защитен не само чрез двуфакторната автентикация, но също така чрез шест цифрения код на Google.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11661
 • Пол: Мъж
  • Профил
Подслушва ли ни Facebook?


Потребители на смартфони са притеснени, че Facebook слуша техни разговори, за да подобрява насочването на реклами.

Информацията, касаеща поведението ни по време на пазаруване е много ценна за компаниите, имащи за цел да задоволят потребителските нужди – дори онези, за които не подозираме.

Помислете за потенциалните приходи, които биха могли да генерират търговците, ако имат достъп до нашите разговори и ако могат да вмъкват рекламни послания за продукти, за които си говорим помежду си.

Случвало ли ви се е да скролвате из съдържанието от лентата с новините, мислейки си: “Странно, току-що си говорих с Мария за онзи нов ресторант, а сега виждам негова реклама на екрана си. Може би трябва да го пробвам”? Все по-голям брой потребители подозират, че Facebook слуша техните разговори мобилните устройства и използва събраните данни за персонализирани реклами.

Разработването на необходимите системи е лесно за социалната мрежа – извличане на ключови думи или фрази, които да бъдат привързвани към съотвения потребител и предаване на данните на рекламодатели. Facebook разполага с активна аудитория от над 2 млрд. души, за привличането на която се работи с години. Коя компания не би се възползвала от подобен актив?

Роб Голдман, вицепрезидент по рекламата във Facebook, отрича подобни конспиративни сценарии. По думите му компанията не хаквала микрофоните на потребителите си и никога не би го направила.Разбира се, на всички трябва да им е ясно, че платформи като Facebook могат да останат на повърхността само ако бягат по ръба на закона. Само така биха могли да монетизират своята огромна потребителска база. В този смисъл трябва да се подчертае, че никоя от модерните социалки у свободни уеб услуги не е с благотворителна цел. Просто си плащаме за предлаганите услуги по друг начин…

Дори подслушването да не е факт, продаването на друга потребителска информация със сигурност е. И то отдавна. Всъщност проблемът все по-често е фактът, че потребителите забравят за тази реалност, считайки че предлаганите им възможности са едва ли не част от техните граждански права...

В контекста на Facebook непоисканото активиране на микрофона действително би било нарушаване на личната неприкосновеност. Това обаче далеч не е новост за други услуги. За работата си дигиталните асистенти и всякакви други системи за гласово управление трябва да “слушат” постоянно какво се случва около устройството, за да могат да реагират на ключови думи.

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11661
 • Пол: Мъж
  • Профил
Как да криптираме електронна поща?

Snapmail ви дава възможност да се почувствате като Джеймс Бонд, изпращайки само изтриващи се съобщения

Изпращането на некриптиран мейл често се оприличава на пощенска картичка, тъй като всеки, който иска да го прочете, просто трябва да му хвърли едно око. Очевидно това не е добър подход, особено когато изпращате лична информация на някой друг, например банкови или паспортни данни.За да сте в максимална степен сигурни, че кореспонденцията ви е защитена, е нужно да криптирате мейла си. Има няколко начина да го направите, като дори съществуват варианти да изпратите криптирано съобщение, което ще се самоунищожи 30 секунди след отварянето, точно както във филма “Мисията невъзможна”.

Имайте предвид, че повечето чат платформи са криптирани от край до край, включително Skype, WhatsApp и Facebook Messenger (плюс iMessage за потребителите на Apple). Така че, ако трябва да изпратите лично съобщение, можете да го направите и по някой от тези канали.

Криптирани имейли в Gmail и Outlook
Повечето от нас използват имейл, защото това е удобен и лесен начин за комуникация, а и получаваме достъп до съобщенията си буквално от всяко място, което разполага с Интернет връзка. Така че, е добре да знаете какви възможности дават Gmail и Outlook на своите потребители за подсигуряване на тяхната комуникация.

Gmail
Още през 2014 г. Google обяви, че настройката за криптирането в Gmail ще бъде активирана по подразбиране за всички потребители. Това означава, че докато използвате Gmail приложение на смартфон или влезете в пощата си през браузър на домашния си компютър, мейлите, които изпращате, са криптирани.

Тук обаче идва едно голямо “но” - това важи само, ако получателят също използва Gmail и приложенията на Google. След като мейлът напусне сървърите на компанията – ако например получателят използва Yahoo Mail или abv.bg, то от криптирането не остава и следа, тъй като в противен случай получателят няма да може да го прочете. Така че, макар това със сигурност да е голяма крачка към сигурността, то оставя някои доста големи дупки, които биха могли да компрометират неприкосновеността на личния ви живот.Има и друг проблем - самият Google, или поне софтуерът, създаден от компанията, сканира вашите имейли за ключови думи, така че да може да развива маркетингова дейност на база вашите интереси. Няма как, в много отношения това е цената на безплатната услуга. От Google, разбира се, твърдят, че съдържанието никога не се чете от човек, но ако се притеснявате за неприкосновеността на вашите данни, може би е по-добре да използвате плъгин като Snapmail, който ще разгледаме след малко.

Outlook
Потребителите, абонирани за Office365, могат да разчитат на вградени функции за криптиране в Outlook. Настройката му е малко по-голямо предизвикателство, но отказът от тази услуга е неприемлив компромис със сигурността, който може да ви излезе солено впоследствие. Първото нещо, което трябва да направите, е да обмените цифрови подписи с получателя на съобщението, така че и двамата да можете да разшифровате съобщенията. За да ги създадете, ще трябва да следвате Secure email съобщенията, като използвате ръководството за цифров подпис на сайта на Microsoft.

Когато имейлът е готов за изпращане, изберете Опции> Още опции> Опции за съобщения> Настройки за защита> Шифроване на съобщенията и прикачените файлове (Options > More Options > Message Options > Security Settings > Encrypt message contents and attachments).

За съжаление обаче, тези функции не са налични в Outlook.com или в приложенията за електронна поща на Windows 10, тъй като те са на разположение единствено за платени абонати.

Ако не използвате Gmail или Outlook
Съществуват редица прилични алтернативи, като Tutanota, Ghostmail, Protonmail, които доказаха, че дават отлични възможности. В момента достъпът до тях е безплатен, въпреки че това води след себе си ограничения по отношение на размера на имейлите, които можете да изпратите, и наличното хранилище.

Защитените услуги изискват или получателят също да е член на платформата или да му дадете парола, с която да отключи изпратения от вас имейл. Това може да изглежда тромаво в сравнение с функционалността на Gmail, но е едно доста добро ниво на сигурност, което е много ефективно срещу всякакви опити за злонамерено проникване.Ако обичате непосредствената онлайн комуникация, то тогава платформата Mega би ви осигурила сигурна чат функция като част от безплатния си пакет за съхранение в облака. И тук има изискване получателите също да са членове на платформата, но тъй като това не струва нищо, а в същия момент ви дава 50GB за съхранение на информация, това всъщност не е проблем.

Изпращане на самоунищожаващи се съобщения
Друг метод за защита на кореспонденцията е използването на софтуер, който изтрива съобщенията малко след като бъдат прочетени. Една от тези услуги е Snapmail, която позволява на потребителите да изпращат "самоунищожаващи се текстови имейли в Gmail". Това навява усещане, че сте част от сценарий на филм за Джеймс Бонд, но всъщност е доста лесно да се справите и определено вдига нивото на сигурност на вашите комуникации.

Първото нещо, което трябва да направите, ако, разбира се, че използвате Gmail, е да посетите уеб магазина на Chrome и да потърсите Snapmail. Когато го намерите, кликнете върху бутона за добавяне към браузъра и разширението ще бъде инсталирано.

След това кликнете върху трите чертички в горния десен ъгъл на екрана и от падащото меню, което се показва, изберете Още инструменти> Разширения (More tools>Extensions), след което превъртете надолу, докато намерите Snapmail и се уверете, че е активиран.

За да изпратите шифрован имейл, ще трябва да стартирате Gmail, да напишете съобщението си, след което ще забележите, че в долната част на прозореца, освен опцията “Изпращане”, има и такава “Snapmail”. Това означава, че можете да изберете да шифровате определени имейли, а други не, но не забравяйте, че всички съобщения, изпратени от Snapmail, автоматично ще бъдат изтрити.

Когато имейлът пристигне във входящата поща на ваш получател, той е придружен от предупреждение, че ще се самоунищожи 60 секунди след отварянето му.

Имайте предвид, че не е излишно да се свържете с получателя, преди да изпратите имейла, тъй като Snapmail изглежда малко подозрителен и изисква да кликнете върху определена връзка. С подобни имейли винаги трябва да си имате едно наум, защото именно това е начинът, по който се извършват повечето фишинг атаки, като се заблуждава потребителят да кликне върху връзка към фалшива версия на уебсайт, където несъзнателно въвеждате данните за профила си. Така че, винаги е добре получателят на имейла да е информиран, най-малкото защото това ще ви спести неколкократното изпращане на едно и също съобщение.

И не на последно място - не забравяйте да четете бързо!

PC WORLD
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.