Автор Тема: Минало и настояще - 2017 г.  (Прочетена 13242 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11631
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Минало и настояще - 2017 г.
« Отговор #15 -: 26.02.2017 23:24:58 »
Световният ден на хората с редки болести ще бъде отбелязан в Сливен на 28 февруари, вторник

Световният ден на хората с редки болести ще бъде отбелязан в Сливен на 28 февруари, вторник. Проявата ще се състои от 10:30 до 13:00 часа до Стария бряст. В 13:00 часа в небето ще бъдат пуснати балони, каквато е световната традиция. В проявата ще се включи заместник–кметът по социални и здравни дейности на Община Сливен Пепа Чиликова. Организатори на събитието са Националният алианс на хора с редки болести (НАХРБ), Националната асоциация по мукополизахаридоза /НАМ/ и Български Червен Кръст.

sliven.net
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11631
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Минало и настояще - 2017 г.
« Отговор #16 -: 27.02.2017 17:06:47 »
Програма за честване на 3-ти март – Националния празник на България

Програмата на община Сливен за честването на Националния празник ще започне на 1 март /сряда/ с проява на Регионалния исторически музей /РИМ/. От 17:00 ч. в залата на музея ще се състои представяне на юбилейния вестник „И днес йощ Балканът!“. Българското опълчение“ – издание на историческия музей и Държавния архив в Сливен. Автори на юбилейното издание са Мария Кирова и Росица Георгиева от РИМ и Ради Радев от архива. Художник е Петър Петров, дизайна на вестника е на Даниела Мъндева.
На 2 март /четвъртък/ от 11:00 ч., по бул. „Цар Освободител“ ще премине шествие на първокласниците от сливенските училища, водено от Военния духов оркестър.
Шествието ще тръгне от Градската градина, ще премине по бул. „Цар Освободител“. Маршрутът ще завърши на пл. „Хаджи Димитър“, където в 12:00 часа ще се състои ритуал „Клетва на първокласника“. Клетвата е по текст на Ники Комедвенска. Събитието се организира по инициатива на Основно училище „Д-р Иван Селимински“ и Регионалното управление на образованието /РУО/ – Сливен.
На 2 март от 12:30 ч., в Народно читалище „Хаджи Димитър – 1937“ ще се проведе „Урок по родолюбие“, с участието на ученици от Основно училище „Христо Ботев“.
В 18:30 ч., в зала „Сливен“ ще започне празничния концерт, посветен на националния празник. В него ще вземат участие смесен хор „Добри Чинтулов“ при НЧ „Зора – 1860“ с диригент - акад. Методий Григоров, изпълнители от детска градина /ДГ/ „Вержин и Хаик Папазян“, с музикален учител Йорданка Желязкова, ДГ „Елица“ – музикален учител Калина Станчева, ДГ „Теменуга“, с музикален учител Тодорка Ченкова, Детски танцов ансамбъл „Тракийче“ при Център за подкрепа за личностно развитие – Детски комплекс, с ръководители Виолина Петкова и Мирчо Дерменски, гайдарски оркестър „101 каба гайди“ от Смолян. Водещи на концерта ще бъдат артистите от Драматичния театър в Сливен Николина Велчева и Ивайло Гандев. В 19:30 ч., пред зала „Сливен“ - Празнични илюминации с фойерверки и лазерно шоу.
На 3 март /петък/ от 10:15 ч., по бул. „Цар Освободител“ ще се състои Празнично шествие с участието на ученици от сливенските училища. Началото на маршрута е от Градската градина, ще премине по бул. „Цар Освободител“, до пл. „Хаджи Димитър“.
Шествието ще бъде водено от гайдарски оркестър „101 каба гайди“ от Смолян. В 11:00 ч., на пл. „Хаджи Димитър“, ще започне церемония по издигане на националното знаме на Република България. Приветствено слово по повод Националния празник ще произнесе кметът на Сливен Стефан Радев. Панихида в памет на загиналите войни за Освобождението на България и благодарствен молебен ще отслужат свещеници от Сливенска епархия. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.
Честването на националния празник ще завърши с 53-та лекоатлетическа щафета „Освободител”, която ще започне в 12:00 часа. Стартът и финалът ще са пред сградата на съда. Награждаването на победителите ще е на пл. „Хаджи Димитър“.

sliven.net
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11631
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Минало и настояще - 2017 г.
« Отговор #17 -: 28.02.2017 19:54:19 »
Разноцветни балони полетяха в небето над Сливен по случай Световния ден на хората с редките болести

Разноцветни балони полетяха в небето над Сливен в подкрепа на болните, страдащи от редки болести. Инициативата се прави за пета поредна година в града и за десета година в страната по случай Световния ден на хората с редки болести. Тя беше организирана от Националния алианс на хора с редки болести (НАХРБ), Националната асоциация по мукополизахаридоза /НАМ/ и Български червен кръст. В инициативата се включи заместник-кметът Пепа Чиликова, съобщиха от пресцентъра на община Сливен.
В последния ден на февруари целият свят изразява подкрепата си към хората с редки болести. Пациентски организации и техните партньори обединяват усилията си за повишаване на осведомеността за редките болести и за проблемите на милионите хора, засегнати от тях.
Събитието пред Стария бряст в Сливен започна с информационна кампания, в която се раздаваха информационни материали.
"Целта е хората да бъдат информирани за различните редки заболявания. На всяка брошура, според заболяването, има координати на председатели на асоциации, с които всеки може да се свърже, за да му се окаже морална подкрепа и да го насочат към съответните специалисти", каза Десислава Христакева, председател на Националната асоциация по мукополизахаридоза.
Редките болести са 7 хиляди, като само 5 процента от тях се лекуват, посочи Христакева. Тя обясни, че това са наследствени генетични болести, които са много прогресивни и поради тази причина голяма част от заболелите са деца.
Към момента няма регистър в България на болните от редки болести.

sliven.net
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11631
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Минало и настояще - 2017 г.
« Отговор #18 -: 01.03.2017 23:49:53 »
Регионален семинар за библиотекари се състоя в Сливен

На 28.02.2017 г., в хотелски комплекс «Дева»-Сливен, се проведе регионален семинар за библиотекари от Сливенска област на тема: «Информационните услуги в обществените библиотеки от Сливенски регион – състояние и перспективи». Семинарът се организира от Регионална библиотека «Сава Доброплодни» и е финансиран по програма «Регионални дейности» на Министерство на културата. В работата му се включиха над 60 библиотекари от читалищни библиотеки от региона, както и 5 библиотекари от РБ «Г.С.Раковски» – Ямбол. Гости на форума бяха: Луизина Савкова – главен експерт в дирекция «Регионални културни дейности» към Министерство на културата и Милена Чолакова – директор на дирекция «Образование, култура и вероизповедания» към Община Сливен.
Семинарът бе открит от д-р Росица Петрова-Василева–директор на РБ ”Сава Доброплодни”- Сливен. Тя представи пленарен доклад и презентация на тема: „Състояние на информационните услуги в обществените библиотеки от Сливенски регион».
В програмата бяха включени и презентациите: «Информация – библиотеки -потребители: в омагьосания кръг на промяната» на Димитър Бечев /Директор на Регионална библиотека «Георги С. Раковски» – Ямбол/, «Информационните услуги в Регионална библиотека ”Сава Доброплодни” на инж. Светлана Николова и Искра Иванова /РБ ”Сава Доброплодни” - Сливен/, «Информационно осигуряване на земеделските производители» на Йорданка Таскова /секретар на НЧ ”Искра-1929” -с.Крушаре/ и «Обществените библиотеки – посредник при заявяване и извършване на административни услуги за граждани» на Свилен Семков /РБ ”Сава Доброплодни”-Сливен/.
Луизина Савкова – гл.експерт в Дирекция „Регионални културни дейности” към Министерство на културата представи целите за водене и начините за актуализиране на данните на «Национален регистър на обществените библиотеки в България».
В края на семинара д-р Р. Петрова-Василева очерта основите насоки за подобряване на информационните услуги в обществените библиотеки от региона, както и пътищата за осигуряване на средства за тяхното техническо обезпечаване.
----------------------------------------------------------------------
В средно училище „Пейо Яворов” в Сливен беше открит клуб „Кариера”

Снимка: Община Сливен
В Средно училище „Пейо Яворов” в Сливен днес се състоя официалното откриване на клуб „Кариера” и открит урок с ученици по темата за професионалното им ориентиране. Дейностите се осъществяват по проект на МОН „Система за кариерно ориентиране в училищното образование”. Работата по проекта е започнала през м. октомври 2016 година.
Лентата прерязаха Соня Найденова - експерт в МОН и координатор на проекта, Милена Чолакова – директор на дирекция „Образование, култура и връзки с обществеността” в Община Сливен и директорът на училището Даниела Павлова.с кор
Училището е едно от 42-те пилотни училища в цялата страна, които работят по проекта. През тази учебна година са обхванати ученици от 12 паралелки (от I до XII клас). За реализирането на дейностите в училището е обзаведен и оборудван клуб „Кариера”, където те се обучават.
Програмата по кариерно ориентиране е разработена, за да помогне на учениците да намерят отговор на много въпроси: Кой съм аз? Какви възможности имам? Кои са моите силни и слаби страни? Какъв искам да стана? Какво ще правя след завършване на образованието си? Какви стъпки да предприема, за да успея в живота?
Гости на откриването бяха още д-р Бисерка Михалева – началник на РУО – Сливен, ръководител на местния екип за съдействие и подкрепа на проекта, Весела Паскалева – старши експерт по организация на професионалното образование и координатор на местния екип, Бисерка Димитрова – ръководител на Центъра за кариерно образование /ЦКО/ в Сливен, Радина Байнашева – кариерен консултант в ЦКО Сливен.
От днес в училището заработи и училищна телевизия. Водещи и оператори направиха първите си репортажи и взеха интервюта по време на открития урок в новия кабинет. Идеята е младите журналисти да бъдат винаги на точното място, да следват събитията, да отразяват всичко, което се случва в училището и извън него.

sliven.net
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11631
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Минало и настояще - 2017 г.
« Отговор #19 -: 02.03.2017 23:44:22 »
Празничен концерт в Сливен по случай 3 март – Национален празник на България

На 2 март Община Сливен организира в зала „Сливен”, празничен концерт, илюминации и за първи път лазерно шоу, в чест на Националния празник на Република България.
В концерта взе участие смесеният хор „Добри Чинтулов“ при НЧ „Зора – 1860“, с диригент акад. Методий Григоров. Хористите изпълниха „Хубава си, татковино” от първия български композитор Емануил Манолов, по текст на Петко Славейков, „Край Босфора” по стихове на Иван Вазов, обработка на Александър Танев, Чинтулови песни, обработени от Мишо Тодоров, и един вълнуващ марш от Емануил Манолов, възпяващ красотите на България, озаглавен „Как хубав си, о роден край!”. За финал на програмата им, те изпяха монументалната творба на Борис Тричков и Добри Христов, озаглавена „Родино мила, теб привет!”.
В празничния концерт взеха участие още изпълнители от детска градина /ДГ/ „Вержин и Хаик Папазян“, с музикален учител Йорданка Желязкова, ДГ „Елица“ – музикален учител Калина Станчева, ДГ „Теменуга“, с музикален учител Тодорка Ченкова, Детски танцов ансамбъл „Тракийче“ при Център за подкрепа за личностно развитие – Детски комплекс, с ръководители Виолина Петкова и Мирчо Дерменски, гайдарски оркестър „101 каба гайди“ от Смолян. Водещи на музикалната проява бяха артистите от Драматичния театър в Сливен Николина Велчева и Ивайло Гандев. В 19:30 ч., пред зала „Сливен“ – се състояха празнични илюминации с фойерверки и лазерно шоу.

sliven.net
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11631
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Минало и настояще - 2017 г.
« Отговор #20 -: 03.03.2017 16:28:54 »
С празнични събития в Сливен бе отбелязан трети март

В чест на 3 март – Национален празник на Република България и 139 години от Освобождението, Община Сливен организира Тържествена церемония по издигане на националното знаме и полагането на венци пред Паметника на Хаджи Димитър.
„На 3 март почитаме всички велики българи, посветили живота си на това, България днес да се нарича свободна. Освободителната война слага точка на петвековното турско робство. Но тази свобода не е подарък за нашата страна, хиляди български опълченци и доброволци взимат участие в Руско-турската освободителна война“, каза кметът на Община Сливен г-н Стефан Радев в своето слово.
„Тази свобода не би била възможна без саможертвата на герои като Хаджи Димитър и Стефан Караджа, като Васил Левски и Христо Ботев. Не би била възможна без усилията на поколения българи, участвали в борбата за църковна независимост, на народните учители и Будители, на строителите на съвременна България. Тази свобода ни задължава много. Ние сме задължени, да превърнем България не просто в независима държава, но в богата и просперираща страна, в дом за нашите деца. На този ден всеки родолюбец, независимо дали тук, или по света, издига българското знаме като символ на нашата Национална гордост и себеуважение“, допълни Радев.
По време на церемонията беше отслужена панихида в памет на загиналите воини за Освобождението на България и благодарствен молебен от свещеници от Сливен. Отец Красимир от храм "Св. Димитър" поздрави присъстващите с Националния празник и заяви, че 3 март е свещена дата, на която България е възкръснала за нов живот. "Копнежът за свобода винаги е бил силен, копнежът за творчество винаги е неудържим, копнежът на духа е непобедим. Такъв копнеж са имали и нашите деди и прадеди и с него са привлечени братята освободители. И след Освобождението, България е претърпявала трудни моменти, но духът е бил несломим, надеждата - постоянна, а любовта е била пламенна", отбеляза свещеникът.
Освобождението в мислите и чувствата на бъдещото поколение на нашия град беше представено от Ралица Жекова – ученичка в 9 клас в Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ – Сливен. След това се състоя ритуал по полагане на венци и цветя в памет на героите, отдали живота си за Освобождението на България. Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от кмета Стефан Радев, от евродепутата Мария Габриел, от областния управител Татяна Петкова, от председателя на Общинския съвет Димитър Митев, от директора на Областна дирекция на МВР-Сливен – старши комисар Чавдар Божурски, от директора на Териториална дирекция на ДАНС - Николай Чиликов, от началника на Регионално управление на образованието – д-р Бисерка Михалева, от държавните служители на управлението и представители на Министерство на образованието и науката, от институции, организации, учебни заведения, политически партии и граждани.
Празничната програма продължи с традиционната лекоатлетическа щафета „Освободител”.
Проявите по случай Националния празник на България бяха организирани от Община Сливен, Сливенска митрополия, Регионално управление на образованието и Военно формирование 22220.
-----------------------------------------------------------------------------------
Кметът Стефан Радев и зам.-кметът Пепа Чиликова наградиха победителите в традиционната лекоатлетическа щафета, посветена на 3 март

Кметът на община Сливен Стефан Радев и заместник-кметът Пепа Чиликова наградиха победителите в 53-та лекоатлетическа щафета, посветена на Националния празник на България - 3 март. Тя беше организирана от Община Сливен и Център за подкрепа на личностно развитие - Детски комплекс.
В лекоатлетическата щафета се включиха 20 отбора от учебни заведения от Сливен, разпределени в три възрастови групи: 5-7 клас, 8-10 клас и 11-12 клас.
В първа възрастова група, от 5 до 7 клас, на първо място се класира отборът на ОУ "Д-р Иван Селимински", на втора позиция - ОУ "Елисавета Багряна", а на трето място - ППМГ "Добри Чинтулов".
Във втора възрастова група, от 8 до 10 клас, на първо място се класира отборът на ППМГ "Добри Чинтулов", на второ място - ПГПЗЕ "Захарий Стоянов", а на трето - СУ "Пейо Яворов".
В трета възрастова група, от 11 и 12 клас, първото място е за ППМГ "Добри Чинтулов", второ място за ПХГ "Дамян Дамянов", а третото място заеха ПГПЗЕ "Захарий Стоянов".
Победителите получиха грамоти и купи, осигурени от Община Сливен, а Общинска банка осигури футболни топки за всички отбори.
Лекоатлетическата щафета се провежда от 1964 г. За пръв път състезанието се провежда от спортните деятели Щилиян Пенчев и Любен Савов.

sliven.net
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11631
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Минало и настояще - 2017 г.
« Отговор #21 -: 04.03.2017 17:33:17 »
Николина Чакардъкова ще изнесе концерт-спектакъл в зала „Сливен“ днес

Снимка: Пресцентър - Община Горна Оряховица
Днес българската народна певица Николина Чакардъкова ще изнесе концерт-спектакъл в зала „Сливен“.
Концертът ще премине под надслов „Да съхраним българското“, съобщава Дарик.
Сливенци ще се докоснат до магията на българския фоклор от 18:30 часа.

sliven.net
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11631
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Минало и настояще - 2017 г.
« Отговор #22 -: 07.03.2017 10:02:49 »
Представят книгата "Романтикът Димитър Добрович" и филма „Пътят на Добрович”

Сливен/Снимка: библиотека "Зора"
Представят ретроспектива от събитията, посветени на 200-годишнина на художника Димитър Добрович в Сливен.
Сред реализираните прояви са Годината на Добрович и лекция за Димитър Добрович (1816-1905) на доц. Ружа Маринска.

В библиотека „Зора” от 17:30 часа днес ще бъде представена юбилейната книга "Романтикът Димитър Добрович" - издание на НБУ с автор доц.д-р Ружа Маринска и художник-дизайнер Дея Вълчева и "Пътят на Добрович" – прожекция на документален филм на Теодор Караколев.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11631
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Минало и настояще - 2017 г.
« Отговор #23 -: 09.03.2017 16:37:03 »
Отборни срещи по борба започват в Сливен
Участват шестте най-добри клуба от страната


Снимка: Topnovini.bg
Шест отбора ще участват в плейофите от Отборните срещи по борба за кадети в Сливен.Надпреварата е утре, 10 март, и ще се проведе в спортна зала „Васил Левски”. На два тепиха ще се състезават най-добрите от страната в свободния стил, обяви за Topnovini.bg главният секретар на БФ по борба Рахмат Сукра.

Тимовете, които преминаха успешно през преминали през предварителните пресявки са "Локомотив", Г. Оряховица;  "Юнак-Локомотив", Русе;  "Илия Павлов", В. Търново;  "Димитровград", Димитровград;  "Черноморец-св.борба", Бургас и  АСК "Сливен", Сливен.

Отборните срещи са един ден, ще започнат от 10:00 часа и ще продължат до 18:00 часа. Надпреварата е под егидата на кмета Стефан Радев, обявиха домакините.
От турнира отпадат два тима, а първите четири продължават за следващия етап от борбите.

„Отборният турнир се провежда във връзка с развитието на българската борба. Състезанието е за кадети, като това е възрастовата група, която най-много ни интересува като федерация. Това са състезателите, които ще представят страната ни  през 2024 година на Олимпийските игри. Това е потенциала, който подготвяме за престижните форуми. Почти всички най-добри кадети в България ще присъстват на това състезание”, каза още главният секретар на БФБ.

Надпреварата се организира  от Българската федерация по борба , Министерството на младежта и спорта,  АСК Борба Сливен, със съдействието на Община Сливен.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11631
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Минало и настояще - 2017 г.
« Отговор #24 -: 21.03.2017 11:03:04 »
В Сливен ще се състои концерт „Гласът на Майкъл Джаксън”

Концерт „Гласът на Майкъл Джаксън” ще се състои в Сливен днес от 19:00 ч. в зала „Сливен”. За първи път в света зрителите ще имат възможност да чуят записания глас на МАЙКЪЛ, под жив съпровод на оркестър.

Уникалният Майкъл – една от най-големите поп сензации на всички времена и  неговия многостранен талант не може да бъде имитиран.   
Затова публиката ще чуе истинския Майкъл – на екрана той ще изпълнява най-големите си хитове, а на сцената симфоничен оркестър ще му съпровожда в пълен синхрон.

Оркестрациите и мултимедията максимално ще доближат до незабравимите концерти на Майкъл Джаксън. Мултимедия и сценарий – Юлия Манукян. По проект и диригент – Левон Манукян.   

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11631
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Минало и настояще - 2017 г.
« Отговор #25 -: 30.03.2017 15:38:47 »
Ново общинско предприятие ще се грижи за озеленени площи в Сливен

Ново общинско предприятие,ще изгражда, поддържа, почиства и стопанисва паркове, градини, междублокови пространства, улично озеленяване и други обществени озеленени площи на територията на Община Сливен. Решението беше прието днес от Общинския съвет.

С мнозинство общинските съветници приеха и Правилник за организацията и дейността на общинското предприятие „Озеленяване”.

В него ще работят 40 души. Със създаване на специализирано звено за управление и организиране на дейността по озеленяване в Община Сливен ще се повиши контрола и качеството на услугата, което ще доведе до създаването на по-благоприятни условия за живеене и инвестиране на територията на общината.

„В защита интересите на общината е целесъобразно да се промени начина на организация на дейността по озеленяване”, заяви кмета Стефан Радев. Обособяването й в предмет на дейност на общинско предприятие ще доведе до много по-ефективно използване на средствата, които към момента влага Общината, възлагайки я на фирма-изпълнител.

„Ще бъде постигната максималната ефективност от управлението на общинските финанси, защото няма да се цели формиране на печалба, но това ще доведе до оптимизиране на разходите, повишаване качеството на извършваната услуга, ще се повиши ефективността и оптимизацията на трудовия процес, ще бъде постигнат социален ефект, чрез разкриване на нови работни места”, уточни още Радев.

Изпълнението на настоящото решение се възлага на кмета на община Сливен Стефан Радев и влиза в сила от 01 май 2017 г.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11631
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Минало и настояще - 2017 г.
« Отговор #26 -: 13.04.2017 14:17:24 »
Карнавал "Машината на времето" ще има в Сливен за Нощта на музеите - 20 април

Карнавал под надслов "Машината на времето" ще се състои на 20 април в Сливен. Той се организира от музеите, художествените галерии и Община Сливен и е част от програмата по отбелязване на инициативата „Нощ на музеите".
Шествието ще тръгне в 18.30 часа от Стария бряст, ще премине по главната улица и ще стигне до НТС, където ще бъде награждаването на отличените.
За да участва в карнавала, всеки трябва да реши в кой век иска да се върне и как иска да бъде облечен. Може да бъде древен тракиец, византиец, прабългарин, болярин, български цар, възрожденец, чорбаджия, българин от 19-ти или 20-ти век, или българин от днешно време.
С идеи и консултации ще съдействат музеите и художествените галерии в Сливен: в Регионален исторически музей – избран от участника исторически период, къща-музей „Сливенски бит” – облеклата, характерни за 19-ти в., в Музей на текстилната индустрия – български народни носии, в къща-музей „Хаджи Димитър” – хайдути и войводи, в крепост Туида – тракийски и средновековни облекла, в къща-музей „Добри Чинтулов” – възрожденци, в художествена галерия „Димитър Добрович” – с абитуриентските рокли и костюми на баба, дядо или мама и татко.
--------------------------------------------------------------------------
Великденско хоро ще се извие пред сградата на Община Сливен на 16 април - неделя

На 16 април пред сградата на община Сливен ще се извие Великденско хоро. Заместник-кметът Пепа Чиликова отправи покана към всички жители и гости на града да се включат в проявата. Тя ще се състои на Великден от 11 часа. Ще участва Младежки танцов ансамбъл "Браво" при НЧ "Хаджи Димитър 1837", с ръководители Станка Иванова и Иван Добрев.

sliven.net
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11631
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Минало и настояще - 2017 г.
« Отговор #27 -: 16.04.2017 14:49:50 »
Великденско празненство организират в сливенското село Бяла
Организаторите канят всички желаещи да се присъединят към великденското хоро-веселие


Снимка: НЧ "Христо Ботев-1936"
Традиционно хоро по случай светлия християнски празник Възкресение Христово ще се състои днес от 14:00 часа в центъра на село Бяла. Организатор на проявата "Великденско хоро - веселие" е НЧ "Христо Ботев-1936".

Предвидени  са конкурси за рисунка и пъстро яйце. Ще има награди за първо, второ и трето място, като за целта участниците - до 15-годишна възраст, трябва да носят творбите си в деня на тържеството.

Организаторите канят всички желаещи да се присъединят към великденското хоро-веселие. Гостите ще бъдат почерпени с яйца и козунаци. Великденските яйца ще бъдат боядисани от самодейците на самодеен състав "Олелия" и танцов състав "Беленче".

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11631
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Минало и настояще - 2017 г.
« Отговор #28 -: 20.04.2017 10:43:34 »
Информационен ден за търсене на работа в чужбина

Дирекция „Бюро по труда" Сливен организира информационен ден за EURES – електронна мрежа за търсене на работа в чужбина.

Събитието ще се състои в Център „Работа” - етаж 3 от 13:00 ч. до 16:00 часа.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11631
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Минало и настояще - 2017 г.
« Отговор #29 -: 21.04.2017 23:49:55 »
С тържествен концерт в Сливен бе отбелязан Международния ден на Земята

Певчески състави, както и индивидуални изпълнители от няколко пенсионерски клуба в Сливен участваха днес, 21 април 2017 г., в концерт по повод Международния ден на Земята. Музикалната програма бе открита от певци от клуб „Елит“, които изнесоха музикално-поетичен рецитал за Земята. След това на сцената в залата на ДНА се изявиха изпълнители от клубовете „Дамян Дамянов“, „Младост“, „Тунджа“, „Сини камъни“, „Ален мак“, клуб от Старо село, Михаил Михайлов и др.
Водещ на събитието бе Пенка Симеонова – председател на „Съюз на пенсионерите 2004” – Сливен.
Международния ден на Земята се чества официално на 22 април. България е сред първите страни, които са се присъединили към международното отбелязване на Деня на Земята. В Международния организационен комитет за честването на празника, държавата ни е представена от Благовест Сендов, който сформира Национален комитет. На призива за отбелязването на датата се отзовават хиляди българи и денят се чества с разнообразни прояви, посветени на опазването на околната среда.
На 22 април 1992 г. президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г. Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.

sliven.net
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.