Автор Тема: BG ПОЛИТИКА  (Прочетена 3312 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11670
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #90 -: 03.01.2018 14:34:20 »
Ратифицирането на Истанбулската конвенция няма да задължи България да признае еднополовите бракове

Ратифицирането на Истанбулската конвенция няма да задължи България да разреши еднополовите бракове или да промени конституцията си.

В това увери министърът на външните работи Екатерина Захариева след днешното заседание на правителството, на което беше прието решение за ратификация на конвенцията.

Целта на този документ е да се гарантира защитата на жените и момичетата от всякакви форми на насилие, както и да се възпитава равенството между половете, обясни Захариева, цитирана от Дарик.

Във връзка с притесненията на представители на Патриотичния фронт, че конвенцията е врата към признаването на третия пол, Захариева поясни, че ако е нужно, при ратифицирането на документа от Народното събрание ще бъде гласувана и обяснителна декларация, която гарантира, че няма да има промени в българската конституция.

Това е важна конвенция, защото виждаме, че за съжаление има чести случаи на домашни насилия, които водят до фатален край, допълни Захариева, цитирана от БГНЕС.

"Важното в тази конвенция е, че ще се опита от най-ранна детска възраст да бъдат разчупени стереотипите за това, че жената в част от държавите е нормално да бъде подлагана на домашно насилие, включително изнасилвания в семейството. От най-ранна възраст ще се зачита равенството на половете. Конвенцията цели защита от най-ранна възраст от всякакви форми на насилие на жени и момичета. Мерки, които всяка държава трябва да предприеме, са обезщетения и всякакви други форми на защита за жени и момичета, подложени на насилие. Ще има извеждане от стереотипите, че една жена може да се подлага на насилие, само защото се е родила жена. Ще има извеждане от стереотипа и че мъжът е длъжен да изкарва прехраната на семейството", уточни Захариева.

"Тази конвенция гарантира защита от всякакви форми на насилие на високо ниво. Няма как България да не ратифицира тази конвенция, която поставя в защита жените и момичетата, както и равенството на половете", подчерта още Захариева.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11670
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #91 -: 04.01.2018 13:26:25 »
ДБГ поиска ново единение вдясно

В „новата“ ни история „старите“ лидери на десницата няколко пъти са проваляли общите цели заради егоизъм и тясно-партийни интереси. Последните парламентарни избори бяха „жълт картон“ за разделителите на демократичната общност. Дошло е времето да се загърби егоизма и да се проведе честен разговор за партньорството вдясно.

Това написа в личната си страница във Facebook Димитър Делчев, председател на „Движение България на гражданите“ (ДБГ) по повод новата година.

По думите му е време погледът да се вдигне от пъпа, "да се излезе от дребните егоцентрични схеми и негативната енергия вътре да се трансформира в позитивни резултати за България". "В обща кауза като тази да подредим държавата си справедливо, така че българите да искат да живеят, работят и отглеждат все повече деца в своята си родина, а не в чужда", пише още Делчев.

"Повишаване на жизнения стандарт, чрез подкрепа на предприемачите, сигурност за хората, иновации за по-добро образование са неща, които реформаторската общност може да постигне заедно, но започвайки с най-големия проблем – посевместната корупция и поставяйки спазването на правилата над всичко останало", набелязва приоритетите си Делчев.

Според него реформаторската общност в България е единственият резервоар за промяна в обществото ни. "За разлика от ГЕРБаджийската, социалистическата и псевдо-патриотичната общност, в реформаторската преобладават хора, които не са в политиката, за да забогатеят от нея. Има демократи, които са готови да отстояват принципи и ценности, дори и това да им коства личния комфорт", пише още той.

"Въпросът за лидера ще го има, но затова ми допада идеята за реформаторските общности за демокрация (РОД) – местните хора, които са най-близо до регионалните проблеми, сами да избират своя местен лидер и националното си ръководство – отдолу-нагоре. Формата на един бъдещ демократичен съюз трябва да се основава на справедливи правила и да зачита интересите на партньорите. Ако искаме да създадем нов модел на управление, то първо трябва да изоставим тарикатските игрички и да го приложим спрямо нас", категоричен е Делчев.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11670
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #92 -: 05.01.2018 19:17:31 »
МЗ: България е застрашена от внос на епидемия от морбили

Съществува реален риск от внос на морбили в България от засегнати балкански и европейски страни и само високият имунизационен обхват може да гарантира ограничаване на разпространението у нас.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването, напомняйки, че през последните месеци на 2017 г. се наблюдава нарастване на броя заболели от морбили (дребна шарка) в Гърция в сравнение с намаляването на техния брой в Румъния.

Навременната имунизация на децата съгласно Националния имунизационен календар е основна задача и отговорност както на общопрактикуващите лекари, така и на родителите.

Министерството на здравеопазването призовава родителите да проверят имунизационния статус за морбили на децата си и при наличие на пропуски да бъдат взети спешни мерки за ваксинирането им.

Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни, средно 9-10 дни. Оплакванията започват най-често с повишена температура, обща интоксикация и кашлица. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош, след това по торса и крайниците. Източник на зараза е само човекът, а фактор на предаване е въздухът. Заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

Министерството припомня, че през 2016 и 2017 г. обширна епидемия от морбили засегна Европейския континент.

По данни на Европейския център по превенция и контрол на заболяванията в Стокхолм за периода 1 ноември 2016 г. – 31 октомври 2017 г. са регистрирани 13 726 случая на морбили в 30 държави на Европейския съюз.

Най-засегнати от болестта са Румъния (5605 заболели), Италия (4973 заболели), Германия (952 заболели), Гърция (922 заболели). Броят на смъртните случаи на морбили през периода достигна 30, 20 от които в Румъния. Най-висока заболяемост е отчетена при децата до 1 г.

Морбили продължава да се разпространява в Европа, тъй като имунизационния обхват в много държави е под оптималния, а в 20 от държавите на ЕС е под препоръчителните 95%, уточняват от МЗ.

В началото на 2017 г. в България, в резултат на внос на морбили от пътуващи до засегнати държави, възникнаха епидемични взривове в областите Пловдив, Пазарджик и Монтана. Бяха установени 165 заболели основно сред ромски деца, като голямата част от заболелите бяха неимунизирани или ненапълно имунизирани. В случай, че вирусът не бе срещнал мнозинство от редовно ваксинирани деца, ситуацията щеше да напомня в голяма степен на тази в съседни страни като Румъния и Гърция с хиляди заболели и смъртни случай сред засегнатите, смятат от МЗ.

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че морбили е силно заразно заболяване и ограничаването на разпространението му е трудно постижимо и изисква последователни действия. Регулярно се провеждат имунизации срещу морбили за съответните възрастови групи, подлежащи на задължителна ваксинация. Здравните власти и работещите сред ромските общности здравни медиатори провеждат кампании за информиране на населението относно заболяването и начините за предпазване от него.

Благодарение на постигнатия през годините имунизационен обхват в страната и на последователната държавна политики към момента рискът от епидемия от морбили в България остава нисък. Въпреки това МЗ е предприело всички необходими противоепидемични мерки за недопускане разпространението на заболяването.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11670
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #93 -: 06.01.2018 18:06:25 »
Борисов: Подкрепям Ердоган, превратаджиите искаха да го убият

Опитът за преврат в Турция не целеше свалянето на Реджеп Ердоган от власт, а неговото убийство. Този коментар направи премиерът Бойко Борисов в интервю за Анадолската агенция в навечерието на тържественото откриване на църквата „Свети Стефан” в Истанбул, цитиран от bTV.

"Когато ме критикуват за подкрепата ми за президента Ердоган, отговорът ми е винаги такъв – приемаме всички ценности на демокрацията като фундамент. Когато става дума за демокрация, концепцията е гласът на хората, тяхното решение, да бъде на първо място. Идването на власт чрез стрелба по цивилни цели с изтребители Ф-16 и военни хеликоптери не е приемливо. Затова и подкрепям президента Ердоган", коментира Борисов.

Той беше критикуван многократно за това, че нашите служби директно връщат на Турция издирвани за връзки с духовника Фетхуллах Гюлен и кюрдските организации в нарушение българското и международно законодателство.

"Ние, ЕС и България, не сме просто съседи на Турция, която е най-голямата натовска армия в Европа и която сама изгражда южния фланг на НАТО. Вместо да обръщаме гръб на Турция, трябва да развием дипломатическите си отношения и да увеличим доверието в нашия южен фланг", допълва още той.

По думите му е разумно сключването на "голямо споразумение" с ЕС по темите за визите, митническото сътрудничество и културното наследство с цел улесняване на бизнес контактите, туризма и транспорта, докато присъединителният процес на Турция продължава.

Той похвали сътрудничеството с Анкара в борбата с нелегалните мигранти.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11670
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #94 -: 07.01.2018 12:57:59 »
Ердоган благодари на Борисов, че Желязната църква се открива, когато България е на чело на ЕС

Искам да изразя благодарност към министър-председателя Бойко Борисов и на делегацията, която той възглавява, за това, че откриването на църквата се прави в период, в който България е председател на Европейския съюз.

Това заяви турският президент Реджеп Ердоган в своето приветствие към българската делегация в Истанбул по повод откриването на реставрирана Желязна църква "Свети Стефан". Това е важно съобщение, което даваме на международната общност, поясни още Ердоган.

"Знам, че Желязната църква е просъществувала 120 г. Освен че е център за богослужение на българската общност, тази църква допринася за привлекателността на Истанбул.

Действително много трудоемка и много сложна беше реставрационната дейност. Бяха похарчени повече от 15 млн. турски лири. Беше необходима много детайлна работа и затова искам да изразя благодарност на нашия екип, който извърши тази работа", каза турският държавен глава.

По думите му историческият опит не трябва да бъде пречка за добрите отношения. "Това е нашият подход към различните религии и националности. Ние трябва да сме силни заедно. Искрено се надявам, че в бъдеще ще сме свидетели на много положителни събития, отбеляза още Ердоган.

По време на Османската империя на територията на българската държава има редица исторически обекти, изградени от Османската империя. В България тези обекти също имат нужда от реставрация. Ние знаем това и както при Желязната църква съхраняването на тази обща история може да бъде осъществено съвместно и заедно. С нашите български приятели ние осъществихме реставрацията на Желязната църква и с това сътрудничество се надяваме да реставрираме и историческите и религиозни паметници в България. В София има само една джамия, отворена за служба. За мен ще е удоволствие да открием и приключването на тази реставрация, заяви Ердоган, цитиран от БГНЕС.

Църквата „Св. Стефан” през 2011 г. започна своята основна реставрация, когато аз бях кмет. И специализираната администрация на Истанбул и кметството дадоха своя принос в сътрудничество с нашите български приятели. Реставрацията беше трудна и продължителна и бяха направени разходи за 15 млн. лири. В местата, които са завладявали нашите деди, са осигурявали първо сигурност за религиозните обекти. Вие сте свободни да изпълнявате своите религиозни убеждения и ние ще ви защитаваме и това е било разбирането на нашите деди. Имаме джамии, църкви, синагоги, всички те не само в Истанбул, а и на различни места в нашата страна съществуват. Нашите деди са проявявали чувствителност към толерантността и признаването на религиозните убеждения, имат своите фермани от Истанбул до Босна и има исторически доказателства за тях. Лошите спомени, които има от историята не би трябвало да хвърлят сянка върху надеждата и възможността да живеем заедно. Затова трябва да има обединение, това е нашето отношение към всичките религии, тоест в мнозинството трябва да има единство. Това е нашето разбиране и с него ние се стремим да поддържаме всичките храмове на всички религии в страната ни, подчерта турският президент.

Ердоган заяви, че турската държава в последните 15 години е реставрирала над 5000 обекти на Балканите, Близкия изток, Африка и др. Съхраняването на тези обекти е наша отговорност към бъдещите поколения. Готови сме да споделим с България опита си по отношение на реставрацията. Вярваме, че това ще е пример и вдъхновение и за други проекти. Поздравявам ви с обич и уважение, да ви е честита Желязната църква, каза още Ердоган.

"България от първи януари е председател на Европейския съюз. България винаги се е старала да има перфектни отношения и с християнския, и с мюсюлманския свят".

Това заяви от своя страна министър-председателят Бойко Борисов в своето приветствие.

Ние сме длъжни за нормализираме през 2018 г. отношенията между Европейския съюз и Турция. Ако можем да помогнем в тази посока, разбира се, ще помогнем, защото това е пътят, поясни премиерът.

"София и Истанбул са градове, в които етническата толерантност са пример за подражание. Имаме редкия шанс да направим така, че българските изселници да бъдат мост на приятелство, мост на сигурност. Символиката на днешния ден е символика към Европа", каза още Борисов пред официалните гости.

Actualno.com припомня, че българската желязна църква „Свети Стефан” в Истанбул, е един от най-значимите български паметници на архитектурата и културата. Тя е осветена на 8 септември 1898 година от Екзарх Йосиф. Уникалната постройка от метал, проектирана от арменския архитект Ховсеп Азнавур, е била изработена в Австрия от металургичната фирма "Вагнер", а елементите на конструкцията са пренесени с железница и са тежали около 500 тона. Били са сглобени на място.

Дължината на църквата е 32,50 метра, а ширината - 12,50 метра. Основните строително-ремонтни и реставрационни дейности започнаха през 2011 г., след получаване на разрешение от турската държава, предвид факта, че църквата е исторически паметник, част от културно –историческото наследство на страната. Храмът бе затворен за богослужение поради сериозни проблеми в носещата конструкция, вследствие на корозия.

За реставрацията са вложени общо около 16 млн. турски лири /приблизително 3,5 млн. евро/, от които България е предоставила целево два транша за 200 000 и 190 000 евро. Отделно от това от 1992 г. българската държава ежегодно отделя средства чрез бюджета на Министерството на външните работи за издръжка на Българската православна църковна община в Истанбул. От 2009 г. тази сума е 50 000 евро годишно.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11670
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #95 -: 08.01.2018 17:53:59 »
Захариева не изключи среща ЕС-Турция по време на председателството

Турция е кандидат за член на Европейския съюз. Има какво да се направи за нормализиране на отношенията между ЕС и Турция по време на европредседателството ни. Условията за това, мисля, че са подходящи.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в ефира на БНТ по повод възможността да се организира среща на върха между ЕС и Турция по време на българското председателство на Съвета на ЕС. Захариева допусна, че такъв форум е напълно възможен.

Тя отбеляза, че акценти от разговорите в Истанбул са били двустранните отношения, ситуацията по света, и отношенията Европа-Турция.

Това, което си говорихме, е да се фокусираме върху позитивните неща, без да крием, разбира се, между приятели за проблемите, които съществуват. Няма как да се случва борбата с тероризма и охраната на външните граници без Турция да бъде важен партньор, поясни още Екатерина Захариева.

Транспортните коридори, източниците на диверсификация на газ - имаме много въпроси, по които да работим, стана ясно още от думите на външния ни министър.

В преговорите по промяна в правилата на Дъблинския регламент има напредък. Не може само външните граници да поемат тежестта. Трябва да се прави разлика между хората, които бягат от война и конфликти и икономическите мигранти, тъй като трафикантите на хора жертват човешки животи. Защитата на външните граници не е само на външните държави, но трябва солидарно да се случва това и по ясни правила, разясни още Захариева.

По темата с Истанбулската конвенция вицепремиерът отново разясни, че никъде не става дума за "трети пол". В Конвенцията се споменава десетки пъти "жена" и "момичета". Това е Конвенция на Съвета на Европа за превенцията на насилието над жени и домашното насилие. Това не е "трети пол". Това са различията, наслагвани в обществото, коментира още Екатерина Захариева.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11670
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #96 -: 09.01.2018 14:22:53 »
Държавата ще помогне на общинските болници в замяна на преструктуриране

Оптимизиране и преструкториране - това е цената, която общинските болници ще трябва да платят, ако искат помощ от държавата.

"В добра координация сме с УС на Националното сдружение на общините у нас и вече имахме една среща - държавата безспорно може да помогне на общинските болници със средства, но работата им трябва да бъде оптимизирана и преструктурирана", заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който откри в Майчин дом, на 7-ми етаж, най-модерната и най-голямата клиника в страната за послеродови грижи.

"МЗ може да даде насоки, но дейностите по тях ще трябва да се извършат с решение на общинските съвети по места, уточни министърът. Има специална наредба на министерството, чрез която се подпомагат закъсалите общински болници по определени видове дейности - за миналата година те бяха 6 млн. лв., за тази година сумата е същата", припомни Ананиев.

"Ще им помогнем с тези средства, но в контекста на преструктурирането на самите болници. Преструктуриране не значи закриване, по-скоро част от болниците ще могат да бъдат трансформирани в ДКЦ-та с определен брой легла - от 10 до 20", каза министърът. И даде пример с община Белоградчик, в която е разговарял с кмета за подобно развитие, предаде БГНЕС.

Ананиев е наясно, че в редица болници персоналът е само на книга и лекарите и сестрите не са на работното си място - в такива случаи ще се прави одит, за да се види кои са работещите отделения и в кои се работи фиктивно.

За проблемите с кадрите министър Ананиев заяви, че ще предложат от МЗ на министерството на образованието да бъде увеличена бройката за прием за обучение за медицински сестри, както и да се вземат мерки за тяхната квалификация и преквалификация. След няколко дни от МЗ ще имат среща с представители на бранша, със синдикатите и работодателите, за да се дискутират и проблемите със заплащането, информира министърът.

В словото си при откриване на модерната клиника в Майчин дом Кирил Ананиев заяви, че АГ болницата е най-голямата и с най-богати традиции, където за миналата година са се родили 3910 деца. Според него тя е водещо лечебно заведение, със специалисти на най-високо ниво и съвременна апаратура. Министърът се спря и на финансовото състояние на болницата, което , според него, е много добро. Майчин дом има положителни финансови резултати и няма задължения към доставчици. В края на словото си, след като откри новата клиника, той подари на персонала икона на Дева Мария, за да имат хората тук духовна опора и вдъхновение в работата си.

Инвестицията за модернизирането на клиниката е със средства от министерството на здравеопазването. Изпълнителният директор на Майчин дом Иван Костов заяви, че амбицията на колектива е болницата да стане балкански център в направлението, в което е специализирана.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11670
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #97 -: 10.01.2018 18:23:19 »
Борисов: Възмутен съм от свалянето на билборда на полицаите

Истински възмутен съм от това, което е направила една частна фирма и са свалили билборда на протеста на полицаите. Това, което съм разпоредил на Лиляна Павлова, е колкото искат билбордове от рекламата, която имаме за председателството, да им се предостави, защото не ни пречат. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на правителствено заседание днес, ден преди преди откриването на европредседателството на България.

Припомняме, че билборд, с който служителите на Министерството на вътрешните работи (МВР) планираха да посрещнат делегатите за откриването на българското председателство на Съвета на ЕС, беше свален вчера след обяд.

"Председателството е на България, нито е мое, нито е на правителството. Всички билбордове да се дадат, който каквото лошо има да каже, там може да го сложи и да си каже. Няма да рекламираме България, а всеки, каквото иска да сложи. Предоставете им ги, за да знаем, че максимум добре ще се покажем. В края на краищата ще покажем това, което сме", обясни премиерът и уточни, че утре ще се види с протестиращите полицаи, предаде "Фокус".

"Ние в момента ще започнем да разглеждаме бюджета на ЕС за следващия период и, когато защитаваме особено кохезионната политика, искат да знаят колко са заплатите и пенсиите в България. Така, че не само, че не сме в колизия с техния протест, 55 млн. изплатихме повече на МВР, 100 млн. повече за армията, двойно увеличение на учителските заплати, 15 млн. допълнително за БАН, 10 млн. и сграда за СУ", допълни Борисов.

Според Борисов бързо се е забравило колко милиарди е изплатило правителството за Белене, за американските централи, за КТБ. "Огромни пари. А тази година, никога толкова пари в бюджетите на министерствата, научните институции, университетите, защото сега ще дойде и УНСС с поне 1,8 млн. лв. искане за новата сграда. Ще им ги предоставим", каза още той.

"Днеска прокуратурата заедно с МВР в 15.30 часа ще даде максимално съм ги помолил, детайлите за шесторното убийство, по цялата технология. От МВР се справиха прекрасно и такива приказки, които се говорят, не им отива на експертите в кавички, защото почти всички са служили при мен и около мен, и им знам качествата", допълни премиерът.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11670
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #98 -: 11.01.2018 14:07:13 »
Борисов дава на полицаите още 100 млн. лв., но те няма да спрат протестите

Правителството ще отпусне 100 милиона лева за допълнително увеличение на заплатите в МВР, стана ясно след среща на синдикатите с премиера Бойко Борисов.

Планираните протестни действия за днес обаче няма да бъдат отменени, но още утре (12 януари) ще има среща на УС на СФСМВР, за да бъде решено какво ще правят синдикатите оттук-нататък.

От брифинга стана ясно още, че от догодина има възможност за увеличение с 10% на заплатите на служителите в МВР.

Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов уточни, че отпуснатите пари не са сделка, за да спрат протестите, предаде "Дарик".

Представителите на СФСМВР настояват проблемите с ниското заплащане на работещите в системата да бъдат решени устойчиво и да се обсъдят възможностите за изготвяне на стратегия за обществен ред и сигурност и реформиране на МВР с хоризонт 2030 г. Полицаите недоволстват от своите възнаграждения и условията на труд. От синдиката напомнят, че един служител стартира с 680 лева при минимална заплата за страната от 510 лева.

Вчера стана ясно, че в деня на официалния старт на българското председателство на Съвета на ЕС премиерът ще се срещне с представители на синдикатите в МВР на фона на проявите на недоволство от страна на служителите на реда.

Протестен билборд на полицаите се появи на столичната улица "Христо и Евлоги Георгиеви", но бе свален от фирмата-собственик на съоръжението, което предизвика възмущението на премиера.

hotnews.bg
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11670
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #99 -: 12.01.2018 15:21:23 »
Ветото върху антикорупционния закон падна, ДПС подкрепи ГЕРБ

Народното събрание отхвърли поредно вето на президента Румен Радев - този път на антикорупционния закон, внесен от ГЕРБ.

Решението законът да бъде приет наново беше взето със 146 гласа "за", 76 "против" и без въздържал се. Впечатление направи гласуването на 19-те депутати от ДПС, които бяха в зала. Те до един подкрепиха проекта на ГЕРБ за антикорупционен закон.

Припомняме, че Радев обяви, че ще наложи вето върху проекта още преди той да бъде окончателно гласуван в парламента в края на 2017 година. След отхвърлянето му в правна комисия, държавният глава заяви, че решението на депутатите показва липсва на воля за справяне с корупцията.

Срещу приетия в края на 2017 година текст се изказаха само депутати от БСП. От ДПС и "Атака" призоваха да се даде шанс на закона. Стигна се и до реплики между председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и лидера на БСП Корнелия Нинова.

Крум Зарков от БСП призова в началото на дебатите народните представители да подкрепят ветото, за да може законът да се пренапише.

"Това ще покаже наличието на истинска политическа воля, останалото е само демагогия".

Според Зарков нито един от аргументите срещу закона не е бил чут или отразен. "По силата на мнозинството, на аритметическата логика се гласува закона точно както е бил представен в началото".

"Президентът казва: този закон няма да проработи. Корумпирни политици ще продължат да се радват на безнаказаност. Нито едно становище извън управляващата коалиция не е в подкрепа на този закон - нито журналистическо, политическо или експертно", обяви още Зарков.

Зарков припомни, че ДПС и "Обединени патриоти" са гласували с резерви на първо четене с уговорката, че ще внесат промени. Това се е случи, но предложенията им не са били приети. "Няма да проработи, ще попречи и ще може да мачка. Не само политици, а всеки български гражданин. И до ден днешен нямаме отговор как ще бъдат използвани СРС и оперативна информация пред гражданския съд. Този орган няма да стъпва в наказателен съд", заяви още Зарков.

"Нека дадем шанс на антикорупционния закон да проработи", заяви обаче депутатът от другата опозиционна партия - ДПС - Хамид Хамид.

"Съгласен съм с констатациите на президента в указа, че по подготовката и внасянето на законопроекта са извършени обществени обсъждания по всички изисквания на Закона за нормативните актове. Тези обсъждания обаче, особено последното, не минаха по обичайния ред, както винаги формални. Дали законът е станал съвършен, дали има кусури, които трябва да се изгладят, ще видим по време на неговото действие. Не приемам за сериозен мотив констатацията от тази трибуна, че този закон няма да сработи", посочи той.

Хамид оспори и твърденията, че липсва воля за борба с корупцията. "Това не може да са юридически аргументи", подчерта депутатът.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че законът сигурно имал недостатъци, но в мотивите на ветото на президента Румен Радев, към който "той имал уважително отношение", не били посочени правилните текстове. По думите му в началото на европредседателството, България трябва да даде знак с приемането на закона.

Той и попита дали сега като подари на Жан-Клод Юнкер една бутилка хубава българска ракия, това ще бъде счетено за корупция.

Сидеров призова да се приеме закона и да спре да се цитират чужди издания, където "българи клепали държавата". Той посочи в. Guardian, в който автор бил директорът на Центъра за изследване на демокрацията Огнян Шентов и предположи, че това са "соросоиди".

„Наистина ветото на президента беше като че ли последен шанс да коригирате политиката си по отношение на корупцията“, каза още Нинова.

Тя коментира и изказването на Волен Сидеров.

„Колеги, ако оценката на външните медии е под въздействие на соросоиди, добре. Питам ви 83% от българските граждани, които определят корупцията като проблем номер 1 на управлението, соросоиди ли са?“, отвърна Нинова и зададе въпроса дали са соросоиди бизнесът и целият български народ, които са с усещане за пропиваща се корупция.

"Уви, вие не признавате корупцията за проблем. Как да го решите тогава? Няма такова нещо в света, властта, която управлява - т.е. априори, при нея е корупцията, да си избира тези, които ще я контролирлат. Ето затова казваме, че няма да проработи", подчерта социалистката.

"За съжаление този дебат беше изроден по следния начин – коя група иска да назначава органа – БСП и президента или управляващите и други опозиционни групи – не е този въпросът. Корупцията е надпартиен въпрос. Ако ние се съобразяваме с партийния си интерес щяхме да ви подкрепим, защото утре можем да управляваме ние. Ще назначим наши хора, те няма да ни контролират и на нас ще ни е добре. Гледаме на корупцията като въпрос на държавността и на над партийна тема. Днес президент е Румен Радев, утре ще е някои друг.

Ако гледате на това законодателство като закон за вашия мандат, това е държавническа грешка. Ние трябва да правим трайно законодателство и независимо кой е в изпълнителната власт, чие е мнозинството тук, кой е в президентската институция, да гарантираме така, че изпълнителна, законодателна и президентска власт взаимно да се контролират, за да има ефект от тази работа. Уви, както виждам, ще пропуснете последния шанс да коригираме поведението си", заяви още Нинова.


"Днес управлява ГЕРБ, утре ще е БСП - нека не правим закон за един мандат, защото корупцията е надпартиен въпрос", заяви лидерът на левицата .

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов попита защо БСП са си сменили позицията и в четиридесет и третия парламент са твърдяли, че ръководството на антикорупционния орган трябва да се избира от Народното събрание, а не от президента.

"Какво се промени от тогава, нали точно вие подкрепихте тогава антикорупционния закон в този му вид. Ние ще отхвърлим ветото на президента, защото ясно личи, че играете заедно с президента, а ние в интерес на българите", заяви Цветанов и обяви, че Нинова дълго време ще бъде в опозиция и така ще може да трупа опит като опозиционер.

На това реагира лидерът на левицата, която призова Цветанов да не раздава присъди от парламентарната трибуна. "Народът решава кой ще управлява. Издавате присъди, кой ще управлява и кой ще бъде в опозиция. Когато говорите от името на България се ограничавайте до председател на парламентарна група", каза още Нинова.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11670
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #100 -: 13.01.2018 17:19:17 »
БСП обсъжда вота на недоверие към правителството и Истанбулската конвенция

БСП обсъжда на Национален съвет вота на недоверие към правителството, Истанбулската конвенция и отчета за работата на парламентарната група.

Депутатът Желю Бойчев коментира пред БНР, че социалистите ще дадат мнението си относно позиция за Истанбулската конвенция и правата на жените. „В дневния ред на заседанието ще влезе и точка, касаеща бъдещото развитие на планинския туризъм“, уточни той.

По инициатива на Изпълнителното бюро на БСП и с единодушно решение на Националния съвет, проф. Стефан Данаилов и проф. Радослав Гайдарски бяха наградени с Почетния знак на партията.

Проф. Гайдарски получи знака по случай своята 80-годишнина, а проф. Данаилов за своята 75-годишнина, съобщиха от пресцентъра на партията. Двамата са удостоени със знака и за своята дългогодишна партийна и политическа дейност.

Actualno.com
« Последна редакция: 13.01.2018 17:21:26 от Moderator Club »
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11670
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #101 -: 14.01.2018 15:43:13 »
Боил Банов: В момента страната ни няма официален ангажимент да реставрира джамии

Към момента страната ни няма официален ангажимент да реставрира джамии у нас, но това е „най-естественото”.

Това стана ясно от думите на министъра на културата Боил Банов в ефира на bTV по темата с реставрацията на културни обекти у нас.

„Иначе ще се окажем в ситуация, че Турция е много по-толерантна към различието, отколкото България – нито това е така, нито бива така да се възприема”, категоричен бе Банов, коментирайки ремонта на желязната църква в Истанбул.

„Джамиите са световни паметници на културата, както желязната църква в Истанбул”, категоричен бе министърът.

Той припомни, че миналата неделя с тържествена церемония в Истанбул беше открита реставрираната желязна църква. Тя е ремонтирана с турски средства на стойност повече от 15 млн. турски лири.

По време на откриването турският президент Реджеп Ердоган заяви, че у нас (в България - бел. ред.) „се намират също и много джамии, бани и мостове от османския период”, които се нуждаят от реставрация, каза още Боил Банов.

Културните проекти за европредседателството
Много проекти от културната програма за българското европредседателство бяха отказани. По думите на Боил Банов проектите, които ще бъдат показани на европейските гости, са подбрани изключително внимателно и при абсолютна прозрачност.

„С шест месеца ни се съкрати времето, в което поехме председателството. Тези шест месеца, които имахме – те се изпариха”, категоричен бе Банов.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11670
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #102 -: Вчера в 16:05:37 »
Македония ратифицира Договора за добросъседство с България

С 61 гласа македонският парламент ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, предаде БГНЕС.

Припомняме, че документът беше подписан от премиерите на двете страни Зоран Заев и Бойко Борисов на 1 август 2017 г.

Македонският външен министър Никола Димитров заяви, че „Договорът защитава нашите интереси и интересите на България“. Той определи като хубав знак, че Договорът се ратифициран на днешния ден, на който през 1992 г. България първа в света призна независимостта на Република Македония под нейното конституционно име.

"Поздравявам парламента на Република Македония за решението днес да ратифицира Договора за приятелство, добро съседство и сътрудничество между двете ни държави", написа в своя Facebook профил вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

"Така се потвърждава волята за изграждане на добросъседски отношения, които са важен елемент от европейската перспектива на всички държави от Западните Балкани. Ние ще продължим да бъдем активни в подкрепата си за европейската интеграция на Република Македония. Това е стратегически избор на нашата държава, залегнал и в приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС. Убедена съм, че договорът ще направи региона по-единен и по-силен", коментира още Захариева.

В днешното заседание на мекедонския парламент не взеха участие депутатите от най-голямата опозиционна партия ВРМО-ДПМНЕ. Според наблюдатели причината за забавянето на ратификацията от македонска страна се дължи на факта, че управляващите изчакваха промяната в ръководството на ВМРО-ДПМНЕ и завръщането им в парламента, след като те обявиха бойкот на заседанията.

Причината за бойкота бе, че политици от ВМРО-ДПМНЕ бяха арестувани по искане на прокуратурата заради тяхното участие в погрома срещу парламента от 27 май 2017 г.

Още за Договора с Република Македония четете ТУК

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11670
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #103 -: Днес в 15:51:55 »
Димов се изплаши от нов скандал и се отказа да изключва земи от парк "Витоша"

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се отказа да отписва 10 дка от парк "Витоша", въпреки че има окончателно решение на Върховния административен съд (ВАС). 

Припомняме, че на фона на протестите в защита на "Пирин" и споровете около бъдещето на ски зоната на "Витоша" от вчера (16 януари) набира скорост още един екоскандал - в първия брой на Държавен вестник за тази година е обнародвана заповед на Димов, с която се отписват 10 дка от територията на Природен парк "Витоша" (68134.2095.640 и 68134.2096.391 по кадастралната карта и кадастралните регистри на столицата). Става дума за два парцела от 7.9 дка и 2.5 дка.

Днес Министерството на околната среда и водите (МОСВ) публикува съобщение, от което става ясно, че министърът оттегля своята заповед. Пред репортер на Actualno.com Димов заяви, че иска да се направят още проверки по случая.

От ведомството поясняват, че имотите са били изключени от границите на природния парк в изпълнение на две съдебни решения на Върховния административен съд от 2016 и 2017 г., с които беше отменен отказът на предходен министър на околната среда и водите да изключи тези имоти от територията на парка.

Основание за оттеглянето на заповедта на Димов е постъпила жалба до Върховния административен съд от сдружение "Коалиция Природа за България". В жалбата са изложени доводи, че въпреки решенията на Върховния административен съд, компетентният орган е трябвало да извърши нарочна проверка дали описаните имоти имат характеристиките на защитени територии. С оглед максималната защита на обществения интерес и на природен парк "Витоша", министърът е решил да назначи повторна проверка за изясняване на случая, обясняват от МОСВ.

Историята
Източници на Actualno.com съобщиха, че собственик на един от имотите (68134.2095.640, бел. ред.) е певицата Белослава. Още преди години стана ясно, че тя е собственик на имот във вилна зона „Беловодски път“. Тъй като той попада в територията на парк „Витоша“ обаче певицата се оплака, че може да го стопанисва единствено по предназначение.

През април 2011 г. Белослава сезира министър Нона Караджова с искане имотът ѝ да бъде изключен от парковите територии. Аргументът ѝ е, че към 2002 г. земите ú са включени едновременно и в границите на парка, и в устройствения план на София. Няколко месеца по-късно певицата получава отказ от министъра. Решението се позовава на заключенията на комисии, заседавали между 2002-2007 г. Белослава обжалва отказа и оспорването е прието за процесуално допустимо от съдебния съвет. Той отменя отказа на Караджова да изключи имота на Белослава от границите на парк Витоша. Съдът постановява, че от МОСВ трябва да свикат отделна комисия, която да разгледа искането на Белослава.

Източникът ни съобщи, че в другия имот (68134.2096.391, бел. ред.) също има любопитен собственик - търговско дружество за стотици милиони, собственост на Министерство на културата - "Аудио-видео Орфей" ЕАД. То е под шапката на министъра на културата и се занимава с производство, съхранение и разпространение на аудиовизуални продукти. Част от дейността му е и да предоставя технически условия и провежда практически занятия със студенти по кино от висшите учебни заведения.

В края на миналата година стана ясно, че ресорният министър Боил Банов е освободил съвета на директорите на дружеството. Поводът е установено след проверка тежко финансово състояние. За нови членове в съвета са назначени Даниел Хаджиев, Мая Грозданова и Иван Павлов. От тях за Даниел Хаджиев се знае, че е бил зам.-председател на Държавна агенция "Архиви", назначен по предложение на Божидар Димитров в качеството му на министър без портфейл в първото правителство на Бойко Борисов. В материал на bTV от 2015 г. бивш зам.-кмет на Ивайловград, в който е роден Хаджиев, го обявява за сивия кардинал, който дирижира решенията на местните общинари. Тогава Хаджиев отрича.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.