Автор Тема: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!  (Прочетена 4788 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11729
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #15 -: 15.10.2017 21:09:36 »
16.10.2017 г.

МВР върна порочната практика да "дарява" на себе си
Бедни общини продължават да плащат бензина на патрулките


МВР е възстановило порочната си практика отпреди няколко години да прави дарения само на себе си през собствената си фирма "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ), като по този начин заобикаля забраната да получава подаръци. Това става ясно от отчета за първите шест месеца на годината, качен на страницата на вътрешното министерство.

Общата стойност на даренията е 591 145 лв. Сред дарителите освен БМВ са и посолствата на Китай и САЩ. Пари са давали и редица малки и бедни общини, които по традиция плащат бензина на патрулките, макар МВР да разполага с бюджет от над 1 млрд. лв. всяка година.

Ограничението да се получават дарения бе въведено преди няколко години, след като стана ясно, че полицията е получавала подаръци от хора, които разследва. Бе оставена обаче възможността да даряват общини и държавни фирми. Така през БМВ, която години наред бе монополист в производството на регистрационни номера за коли, министерството получаваше техника за милиони. Това кранче бе спряно, когато фирмата бе прехвърлена в транспортното министерство. Даренията, с изключение на тези от чужди държави и международни организации, бяха забранени от Цветлин Йовчев, но отново разрешени от Румяна Бъчварова. Впоследствие, през февруари 2016 г., БМВ бе върната тихомълком под шапката на МВР.

За първите шест месеца на годината БМВ е дарила две коли на МВР, става ясно от отчета. Едната е на стойност 28 227 лв., а другата - 5936 лв. Освен от собствената си фирма полицията продължава да получава дарения и от общини, пише в справката. Сред тях са силистренските кметства Дулово, Алфатар, Тутракан, Ситово и Кайнарджа. Най-голямото дарение е за над 1600 лв., а останалите в региона са от 150 до 900 лв. Ремонтът на една кола за 600 лв. е платен от Бяла Слатина, която се намира в бедния Северозападен регион.

Не така обаче стоят нещата с община Ямбол. Оттам са подарили на МВР 10 000 лв. за гориво. Пловдивската община Родопи пък е дала 9000 лв. за гориво на три районни управления. Най-сериозното дарение е за 130 хил. лв. и е направено от община Пловдив. Оттам са купили техника за местната лаборатория на МВР.

Бургаските общини Руен, Айтос, Несебър, Камено, Поморие и Средец също са се отчели със сериозни дарения. В Несебър са дадени над 30 хил. лв. за гориво. Община Руен е дала 9000 лв., а Поморие - 8400 лв. С 3858 лв. пък община Елхово е купила лекарства и консумативи на дирекция "Миграция", чиято основна работа е по линия на бежанците.

Община Стражица е дарила административна сграда за 42 хил. лв. на местната пожарна, а Велико Търново е платила 15 хил. лв. за инвестиционен проект за нуждите на МВР. Община Елена пък е дала триетажна сграда за близо 142 хил. лв. на местната полиция. В Полски Тръмбеш са купили пожарникарско облекло за над 2000 лв. Каолиново и Върбица са купували наркотестове и бензин, а Плевен, Пордим и Кнежа - гориво.

Две коли за над 22 000 лв. са подарени от община Аксаково на варненското Пето РПУ. Едно дарение за 6000 лв. е направило на кюстендилската полиция и Югозападното държавно предприятие, което отговаря за горите в региона.

Дарението на китайското посолство е на стойност над 37 хил. лв., но е описано само като "движими вещи". От посолството на САЩ пък са дали употребявана система за проверка на багаж за близо 30 хил. лв. Записано е и още едно международно дарение - компютърни материали от Висшия институт за обучение в областта на правосъдието във Франция. То е на стойност едва 50 лв.
-------------------------------------------------------------
БСП навлезе в драматичен период след жесток огън по Нинова
Вътрешнопартийният разкол стана виден, след като лидерът едва успя да прокара идеята си за извънреден конгрес


Корнелия Нинова се усмихва преди започването
на Националния съвет, който за малко да я
бламира.

БСП навлезе в драматичен период, след като лидерът Корнелия Нинова бе подложена на ожесточен вътрешнопартиен огън по време на Националния съвет (НС) в събота. Заседанието показа, че подкрепата за председателя намалява в НС, опозиционните лагери се обединяват и е възможно в бъдеще да се стигне до блокаж на партийното управление. Нинова едва успя да прокара идеята си за извънреден конгрес. Бившият депутат Димитър Дъбов, който бе и "сив кардинал" на партията при лидерството на Сергей Станишев, настоя форумът да не се насрочва толкова спешно, а предложението му за малко да мине - бе отхвърлено с 54 гласа "против", 50 "за", двама души се въздържаха, голяма част от членовете на НС не гласуваха. Фактическото бламиране бе избегнато единствено поради факта, че Нинова иззе председателството на форума. Вчера пред БНР тя не скри разкола, но опита да прокара разграничение между НС и редовия актив, който стоял близо до нейните позиции.

На заседанието Нинова бе атакувана от доста оратори, сред които Георги Божинов, Петър Мутафчиев и дори Румен Овчаров, трасирал преди време пътя й в БСП. Основните критики към нея бяха, че не се вижда начинът, по който партията ще се добере до властта, припомнено й бе, че е загубила националните и десетки частични избори. Обвинена бе, че разделя БСП, както и че дясната й ръка - Кирил Добрев, кадрува из страната. Нинова получи ехидното и обидно предупреждение "Не мисли, че си най-умната!", изстреляно от Румен Овчаров. "Нямам претенции, че съм най-умната. Но това не е въпрос на ум, а на слух", отговори тя пред БНР в опит да обясни, че чува гласа на редовите българи. Според нея опонентите й искали сътрудничество с ГЕРБ и имали особено виждане по темата с корупцията - считали, че я има само в десните партии. "Моля ви да не идентифицирате НС с партийците и с БСП. НС е част от елита на БСП", заяви Нинова.

Всичките тези драми поставят огромна въпросителна за начина, по който ще се управлява БСП занапред. Съставът на НС може да се избира само на редовен конгрес, а лидерът - пряко от партийния актив, съгласно поправката в устава, наложена през февруари от Нинова. Ако тя загуби мнозинството в НС, вариантът е "управление чрез малцинството", което означава постоянни пазарлъци с различните лагери. Възможно е на извънредния конгрес, който ще се проведе на 28 октомври, Нинова да поиска вот на доверие. Иначе официално форумът бе свикан, за да обсъжда приоритетите на европейското председателство и да изготви алтернативен бюджет на страната.
-----------
РЕШЕНИЯ
Националният съвет на БСП реши да номинира Сергей Станишев за нов лидерски мандат в ПЕС и да прати на Конституционния съд (КС) казуса с оставането на Делян Добрев в парламента. Според БСП депутатска оставка не може да се отхвърля, а ако Добрев неправомерно е останал в Народното събрание, под въпрос са гласуваните закони.
------------------------------------------------------------------------
Законът „Антикорупция“ може да се препъне в привилегиите на ДАНС
Те ще поставят в неравностойно положение останалите служители на бъдещото звено


Шефът на парламентарната комисия срещу
корупцията Борис Ячев (вторият прав вдясно)
смята, че трябва да се прецизират някои текстове
в закона "Антикорупция".

Разнообразните привилегии, с които се ползват агентите на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), може да се превърнат в един от основните препъникамъни пред проекта на закон срещу корупцията, който правителството внесе в парламента. Това стана ясно при първото му обсъждане в комисията на НС "Антикорупция". Законодателното предложение предвижда в бъдещия орган за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество да се влее специализираната дирекция на ДАНС, която се занимава с корупционни престъпления по висшите етажи на властта.

Правителството смята, че агентите трябва да запазят статута и привилегиите си и след като станат инспектори към новата комисия. Иначе има опасност служителите на въпросната дирекция да започнат да си търсят нова работа, смятат управляващите. Участници в дискусията дори считат, че това може да настрои останалите служители на бъдещия орган към бившите агенти, защото ще се окажат в неравностойно положение.

Дирекцията на ДАНС има ключово значение за новата комисия, тъй като на нея се възлага извършването на оперативно-издирвателна дейност чрез "гласни и негласни методи и средства", насочена срещу прояви на подкупност. Шефът и инспекторите към дирекцията ще имат особен статут, уреден с разпоредби, изцяло пренесени от действащия Закон за ДАНС. Докато положението на останалите служители на комисията ще се определя според Закона за държавния служител или Кодекса на труда.

Трудът на бившите агенти ще продължи да се зачита като първа категория. Ще пътуват безплатно в градския транспорт при изпълнение на служебните си задължения и ще бъдат застраховани за сметка на държавата срещу смърт, временна или трайна неработоспособност. Техните заплати, допълнителни възнаграждения, работно време, почивки и отпуски ще се определят според Закона за ДАНС. Същото се отнася и за задължителното им здравно и социално осигуряване, ползването на лечебни заведения, почивни бази и санаториуми. Дори прекратяването на служебните им правоотношения ще става по реда на същия закон.

На дискусията в парламентарната комисия "Антикорупция" председателят й Борис Ячев от "Обединени патриоти" отправи призив да се прецизират разпоредбите, засягащи служителите на ДАНС. Не стана ясно обаче кой трябва да се захване с това - дали правосъдното министерство, изготвило законопроекта, или депутатите от управляващото мнозинство, които трябва да го гласуват.
---------
СИГНАЛИ
Медийни публикации ще могат да се приемат като сигнали за корупция, стига да имат автор, предвижда проектът на антикорупционен закон, внесен от БСП. Ако не са подписани или са подписани с псевдоним, тогава за автор ще се смята главният редактор на медията. Първоначалният проект на социалистите допускаше анонимните сигнали, включително неподписани публикации.
-------------------------------------------------------
Само 23 жертви на престъпления са компенсирани от държавата за година
На наследниците на убити, както и на пострадали от тежки телесни повреди през 2016 г. са отпуснати общо 47 514 лв.


От правосъдното министерство твърдят, че до
края на октомври информацията на сайта
www.compensation.bg ще бъде актуализирана.

За цялата 2016 г. държавата е компенсирала едва 23 души, които са станали жертва на престъпления, или са наследници на убити. Изплатени са им общо 47 514 лв., което прави средно по 2065 лв. на човек. За периода януари - май 2017 г. на 16 пострадали са платени 36 702 лв., или средно по 2293 лв. Става дума за пострадали от тежка телесна повреда или близки на жертви на убийства.

Това показват данните на Министерството на правосъдието, предоставени на в. "Сега" по Закона за достъп до обществена информация. Процедура по Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпления от началото на миналата година до май тази година са потърсили общо 88 души, но повечето от половината молби са отхвърлени.

По закона за подпомагане се възстановяват имуществени вреди, пряка последица от престъплението, и то когато за тях бъде представен документ за разход. Ограничен е и кръгът на хората, които могат да търсят помощ - пострадалите от умишлени престъпления, от които е настъпила смърт или тежка телесна повреда, жертвите на тероризъм, на блудство и изнасилване, от които са настъпили сериозни увреждания на здравето. Държавата обезщетява и пострадалите от трафик на хора и от организираната престъпност. Престъплението, за което може да съ търси компенсация, трябва да е извършено след 30 юни 2005 г. Отказите по голяма част от молбите се постановяват точно защото се търси обезщетение за посегателства преди тази дата. Други молители искат компенсация за престъпления, които не попадат в обхвата на закона. В други случаи не са представени документи за разходите.

Преди година законът беше променен, като беше завишен лимитът на възможната компенсация. Таванът вече е 10 хил. лв., докато преди това беше 5000 лв.

През 2016 г. от Министерството на правосъдието са платили 27 692 лв. на две организации за това, че са предоставили безплатна психологическа консултация на 22-ма пострадали от престъпления. Това са фондация "Център Надя" и фондация "За подпомагане жертви на престъпления и борба с корупцията".

Според последния годишен доклад на Националния съвет за подпомагане и компенсация на пострадали от престъпления психологическата помощ само от две организации не я прави ефективна. Предвижда се във всеки от петте апелативни съдебни района на страната да се финансира и да действа по една такава организация. Изборът им ще става по Закона за обществените поръчки. В доклада се казва още, че цялата информация ще бъде качена на сайта http://www.compensation.bg. От правосъдното министерство твърдят, че до края на октомври информацията на сайта ще бъде актуализирана. Това все още не се е случило.
..............................
ВЗЕМАНИЯ
По закон, след като държавата плати, министърът на правосъдието трябва да започне дело срещу виновния, за да бъде възстановена сумата. От министерството твърдят, че регресните искове се завеждат веднага след плащането на компенсациите. Не става ясно обаче дали от министерството са си събрали вземанията по спечелените регресни искове. През юли например Районният съд в Пазарджик е осъдил затворника И.Т.И. да плати 1200 лв. С тази сума са компенсирани родителите на мъж, застрелян от И.Т.И. За убийството мъжът е осъден на 11 г. и 8 м. затвор от Окръжния съд в Пловдив.
----------------------------------------------------------------
НЗОК ще проверява рискови за бюджета болници
Ще се следят случаи от около 100 клинични пътеки


Здравната каса ще прави целеви проверки на рискови болници, е решил надзорният съвет на НЗОК. Става дума за "болници, които правят впечатление или за не извършване на дейност, или за сериозен преразход в дейността, която извършват", както ги определя председателят на надзорния съвет Кирил Ананиев.

От касата вече са определили критерии, по които да решат кои лечебни заведения са под подозрение и ще бъдат обект на специална проверка. Ще се проверят отчетените в цялата страна случаи от до 100 клинични пътеки, по които минават най-много пациенти и за които касата плаща най-много - хирургични, АГ, сърдечно-съдови, онкологични. След това ще се установи в кои болници има най-много преминали такива пациенти - ако например в сходни по големина и обем дейност средномесечно у нас се правят 50 операции от херния, а в една или две болници - 100 и повече, то тези болници ще бъдат проверени. Кои да са болниците ще се определя и според това дали са в област, където има най-много отчетени случаи по следените пътеки над средното за страната. Все още обаче не са определени конкретните болници, които са рискови според тези критерии.

Касата вече реши да започне целеви проверки и за изписване на скъпи лекарства. Ще се определят медикаментите, които товарят най-много бюджета на касата, лекарите, които изписват най-скъпите протоколи за лечение, както и болниците с най-високи разходи за лекарства, и там също ще отидат контрольори.

Причината е обичайният преразход в бюджета на касата, който традиционно идва от перата за болнична помощ и лекарства.
---------------------------------------------------------------
"Автентичната десница" е в процес на ново събиране

След драматичния развод преди парламентарните избори извънпарламентарната опозиция отново влиза в период на събиране. От няколко седмици работна група между "Да, България" и ДСБ се събира редовно, за да се търсят допирни точки, разказаха пред "Сега" запознати с разговорите. "Засега си говорим за политики - председателството на Европейския съвет, правосъдната система и корупцията, АЕЦ "Белене", разказа участник в срещата. И уточни, че засега търсят сближаване единствено около общи позиции по различни обществени и политически теми, което се оказало и работещо. Към общите позиции се присъединяват и БЗНС, Сдружение "Граждански съвет", ДСБ, ДЕОС, партия "Зелените". Темата за само разпускане на формациите и създаване на нова дясна партия никой не е споменавал.

Добре познатата практика в "автентичното дясно" - размножаване чрез делене, се повтаря за пореден път, след като бившите партньори на ГЕРБ във властта не успяваха да влязат в 44-тото народно събрание заради неразбирателство между лидерите. ДСБ, които бяха част от формацията "Нова република", смениха своя председател Радан Кънев с Атанас Атанасов. В другата "дясна фракция" - Реформаторски блок, единствено в Движение "България на гражданите" Меглена Кунева подаде оставка и беше заменена от Димитър Делчев. Сегашният председател на СДС - Божидар Лукарски, получи "вот на доверие" сред своите съпартийци и бе преизбран. Преди дни Лукарски призова за "обединение", което "трябва да е на идейна и програмна основа, а не на организационна". Призивът му обаче вероятно ще остане да "виси във въздуха".
---------------------------------------------------------------------
ГДБОП арестува депутатски брат и полицейски син заради рекет

Служители на ГДБОП и жандармерията участваха
в акцията в Русе.

Депутатски брат и син на полицейски шеф попаднаха в ареста по подозрение в рекет след акция в Русе на Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) и специализираната прокуратура. Хайката протече с претърсвания на търговски обекти и офиси в града, както и засилено полицейско присъствие в събота из транспортните артерии на Русе.

Арестувани бяха още 6-има души. "Седем лица са обвинени за организирана престъпна група, която е действала от началото на 2015 г. до вчерашното им задържане", заяви в неделя Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. Осмият арестуван е жена. Тартор на бандата бил Илия Стоилов, брат на депутата от БСП Георги Стоилов и спряган в Русе за държател на нощни клубове и заложни къщи. Арнаудова потвърди появилите се по-рано информации, че един от задържаните е син на началника на КАТ-Русе Михаил Манов.

Част от групата е обвинена за отвличане и последващо изнудване. Престъплението било извършено на 30 март 2015 г. и касаело фирмен служител, който бил подозиран в кражба. Чрез сила той бил принуден да подпише запис на заповед за дълг от 100 000 лева.

Арнаудова съобщи, че при акцията са претърсени заложна къща, нощен клуб, жилища, офиси, автомобили, обискирани били и шестима души. Открити са четири метални палки, три пистолета (боен, газов и преработен боен), електрошокова палка, 107 патрона, 2 ножа и 400 г тротил. Разпитани са общо 15 души, двама от които с тайна самоличност.
---------------------
ПО СЛУЧАЙНОСТ
Георги Стоилов попадна малко случайно в парламента, след като номерът на листата на БСП съвпадна с неговия при кандидат депутатското подреждане. Пред вестник "24 часа" той заяви, че не участва в бизнеса на брат си, не се е чувал с него отдавна, и изрази надежда, че акцията не е заради участието му в парламента. Лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи, че веднага след ареста разговаряла с Георги Стоилов и той казал, че става дума за набеждаване. Изпълнителното бюро и парламентарната група на БСП ще се занимават утре с казуса.
---------------------------------------------------------------------
315 жени получават вече заплата и 50% майчинство

За по-малко от 4 месеца 315 майки са се върнали предсрочно на работа - преди детето им да навърши една година. Така те получават към заплатата си и половината от майчинството от НОИ. Средната сума, която получават тези жени, е 538 лв., сочат данните на НОИ. Това означава, че възможността се ползва от високоплатени жени, чието обезщетение от НОИ е над 1000 лв. За сравнение средното обезщетение за бременност и раждане към средата на годината за страната е 510 лв. Максималната сума, която НОИ може да плаща за предсрочно завърнали се на работа майки, обаче е близо 1200 лв., ако жената се е осигурявала на максималния праг от 2600 лв. за последните две години.

Тази възможност, която очевидно се радва на популярност, започна да действа от юни, като целта е да се стимулира завръщането на работа на квалифицирани жени с високи заплати. Майките могат да се върнат на работа след изтичане на болничния от 135 дни, който се отпуска от лекар. От тях 45 дни са преди раждането, а останалите 90 - след раждането. Ако преди жените се връщаха по-рано от майчинството си, НОИ спираше да им плаща обезщетението. В същото време, ако жена се върне на работа през втората година, когато се получава 340 лв. от държавата, получава половината от сумата.

Според данните на НОИ от миналата година, когато мярката бе приета в Народното събрание, между 1 и 2% от жените у нас се връщат още в първата година от майчинството на работа. Целта е да се стимулират повече майки да се върнат на работа.
.........................
ЕФЕКТ
От осигурителния институт бяха изчислили, че ако 10% от майките се възползват, или около 4200 жени, то НОИ ще "спечели" над 5 млн. лв. Над 3 млн. лв. от сумата ще дойде от факта, че осигурителната институция ще им плаща само половината от обезщетението, а още около 2 млн. лв. - от това, че тези жени ще плащат осигуровки, след като започнат работа.
---------------------------------------------------------------------
Общини събират незаконни такси от купувачи на имоти

Общини са приели в собствените си наредби незаконни такси, които събират при продажба на общински имоти, съобщиха от прокуратурата. Разпоредбите са открити при проверка в общините Каспичан, Смядово, Никола Козлево, Велики Преслав, Шумен и Хитрино. В тези наредби е било предвидено, че купувачите на общински имоти трябва да заплатят и сметките за вода, ток и други режийни разходи. По този начин на практика е въведена незаконно такса. "В Закона за местните данъци и такси основанието за заплащане на различни по вид такси е за извършена услуга от съответната община, каквато в случая няма", пише в съобщението на прокуратурата.

Друго нарушение е възможността да се купува общинска земя без конкурс. Това право е било дадено на хора, които вече са придобили право на строеж върху терените. "Такова изключение в Закона за общинската собственост не е предвидено и в този смисъл наредбите му противоречат", твърдят от прокуратурата. Оттам са подали 7 протеста срещу незаконните разпоредби в административния съд в Шумен.

Това е поредна порция общински наредби, които прокуратурата атакува в съда. Преди няколко дни от Върховната административна прокуратура разкриха, че 52 общини плащат такса за битови отпадъци за общински и държавни имоти вместо ползвателите, което противоречи на Закона за местните данъци и такси. Това противозаконно увеличава финансовата тежест за общината и държавата. През миналата година ВАП установи 126 общински наредби, които натоварват гражданите и бизнеса с незаконни такси и ограничения. Наредбите бяха за преместваеми обекти, реклама и търговия и за рекламна и информационна дейност.
-------------------------------------------------------------
Задава се проблем със скъпите лекарства

За задаващ се проблем със скъпо струващите лекарства сигнализира директорът на Асоциацията на иновативните компании в България Деян Денев. Става дума за препарати, които сега са безплатни за пациентите. Занапред обаче има реална опасност да се наложи хората да доплащат за тях, ако фармацевтичните фирми спрат отстъпките за търговците, които сега компенсират разликата в цената.

"Лекарствата стават на цени, които са твърде атрактивни, и по-скоро се изнасят, отколкото да се продават в България", коментира Денев пред Би Ти Ви. Това е причината да се спре с отстъпките към търговците. За да не доплащат пациентите, фирмите предлагат да дават отстъпките си директно на касата. Идеята им обаче не е включена в промените в Наредба №10 на здравното министерство, качени за обществено обсъждане до 18 октомври. От МЗ са заявили, че ще търсят баланс между интересите на касата, фармацевтичната индустрия и пациентите.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11729
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #16 -: 16.10.2017 20:42:05 »
17.10.2017 г.

Само 20 от 265 общини могат да издават и обменят е-документи
Правителството вече няма да отпуска пари за компютри, а за свързване на регистри


Въпреки милионите, пръснати за електронно управление в България, едва 20 от 265 общини в България могат да обменят електронно документи с други администрации. Още 80 са подали заявления, за да се съобразят с изискванията за е-управление. Това съобщи председателят на Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) Росен Желязков на традиционната годишна среща на правителството с местните власти в курорта "Албена" вчера.

Констатация показва, че с темповете, с които местните управи се подготвят да въведат електронното управление, едва ли ще успеят да изпълнят новата повеля - до края на 2018 г. хартиеният обмен между административните структури да бъде преустановен и информацията да идва единствено по електронен път, без да се изисква от граждани и фирми да вадят всевъзможни удостоверения.

През юни правителството нареди всички администрации в държавата до 1 септември да приведат системите си за електронен обмен на документи в съответствие с единен технически протокол, утвърден от ДАЕУ. Наскоро стана ясно, че с електронизацията закъсняват не само общините, но и повечето централни администрации. По данни на ДАЕУ само няколко институции в България могат да си "говорят", т.е. да обменят информация с други ведомства изцяло по електронен път. Това са министерствата на финансите и на правосъдието, НАП, Комисията по хазарта, Агенцията по геодезия, картография и кадастър, Изпълнителната агенция "Одит на средствата от ЕС", НСИ и регистърът на особените залози. Бройката е пренебрежимо малка на фона на общо 624 администрации.

Росен Желязков призова вчера кметовете да приемат вътрешни правила за електронен документооборот, като ДАЕУ ще им помогне с примерни текстове. Той предупреди, че "всяка община трябва да анализира какви ресурси са необходими за дигитализирането на хартиените масиви от данни", и припомни, че занапред зорко ще се следи за какво се искат бюджетни средства - за предоставянето на електронни услуги за граждани и фирми или за канцеларски нужди. Преди време Желязков разкри, че дълги години разноските за електронно управление са били част от капиталовите или вътрешноадминистративните разходи и затова никой не знае колко средства са изразходвани до момента за въвеждане на е-услуги. Чиновниците масово са схващали електронното управление като повод да купуват още компютри и софтуер вместо като инвестиция в подобряване на общуването с граждани и фирми.

От догодина в държавния бюджет вече ще се записват в отделно перо разходите за придобиване и обновяване на информационните ресурси на администрацията. В бюджет 2018 г. ще бъдат планирани 95 млн. лв., като се очаква всяко министерство да изхарчи между 20 хил. и 1 млн. лв., областните администрации - между 10 и 20 хил. лв., а общинските - между 400 и 5000 лв. С приоритет ще бъдат одобрявани разходите за актуализиране на регистрите и осигуряването на тяхната свързаност.

Желязков призова общините да актуализират информацията си за предоставяните от тях услуги в Административния регистър и да опресняват редовно данните там. Това ще позволи до средата на 2018 г. да бъде актуализирана информацията в Единния портал за електронните административни услуги, така че той да се превърне в обща платформа за е-услуги. Според Желязков до 2022 г. гражданите в целия ЕС ще могат да взаимодействат изцяло дигитално с администрациите на своите държави и общините не трябва да се успокояват, че дотогава има много време.
.................................
КРИТИЧНО
"В някои администрации се извършват истински безобразия - не може гражданин, който иска да подаде сигнал, да трябва да плати такса от 20 лв. за това", възмути се вицепремиерът Томислав Дончев, който също се включи в срещата с местните власти. Той съобщи, че тази седмица ще бъдат обявени резултатите от проверката, назначена от правителството, за ненужните разрешителни и лицензионни режими, въведени от общините в България. "Целта е контролът да стане текущ процес и да се повтори след няколко месеца", поясни Дончев. Вицепремиерът се възмути и от чиновнически структури, които при 8-часов работен ден отделят едва половин час за "приемно време за граждани". "Не е редно да караме всички граждани, целият бизнес да се строява и да се равнява по това как му е удобно на даден служител", посочи Дончев.
---------------------------------------------------------------------
Съдът окончателно отмени здравната карта

Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно отмени постановлението на Министерския съвет, с което е утвърдена националната здравна карта, съобщиха от центъра за защита на правата в здравеопазването, откъдето са атакували нормативния акт. Картата определяше потребностите от медицинска помощ във всяка област, а на местата, където са разкрити повече легла, МЗ можеше да откаже да разреши разкриването на нови отделения или болници.

Постановлението, с което е утвърдена картата, е обявено за нищожно, защото картата не е публикувана в "Държавен вестник", което според съда е било задължително за подобен нормативен акт. В здравната карта пишеше, че излишните легла за активно лечение в болниците са 2429 от общо 38 284 налични. Излишъкът е основно от терапевтични и хирургични легла и е в Пазарджик, Пловдив и София. Според картата има недостиг на педиатрични легла, а също и на такива за дългосрочни и палиативни грижи и продължително лечение. На тази база здравната каса можеше да отказва и договори на местата с пренасищане на легла, но не го е правила и продължи да финансира всички лечебни заведения.

Освен това обаче през 2016 г. комисията по здравната карта е издала 13 отрицателни становища относно налична потребност от легла за болнично лечение и медицински дейности, т.е. обявила е пред инвеститорите, че ако разкрият нови дейности, те няма да бъдат включени в картата и няма да могат да кандидатстват за финансиране от здравната каса. Затова са отказани нови легла за нефрология, вътрешни болести, кардиология, ортопедия в Панагюрище, по интензивно лечение, съдова хирургия, неврохирургия, нервни болести в Плевен и за онколечение в Благоевград. Не е ясно какво става с тези откази след решението на съда.

Очаква се здравното министерство да предложи, а МС да приеме нова здравна карта, която да бъде публикувана в "Държавен вестник", като вероятно тя ще е копие на отменената. Дотогава обаче е възможно при липсата на действаща карта МЗ да не може да отказва разрешителни за нови дейности.
---------------------------------------------------------------
Борисов: Ако считаме, че ще има война, да пренаредим приоритетите
Кабинетът искал да насочи повече пари за образование, а не за въоръжаване


Президентът Румен Радев и премиерът Бойко
Борисов не могат да си стиснат ръцете за
приоритетите на държавата.

Президент и премиер остават на съвършено противоположни позиции за модернизацията на армията. Румен Радев и вчера защити необходимостта от нова, съвместима със стандартите на НАТО и ЕС бойна техника. Докато премиерът Бойко Борисов смята, че това ще измести на заден план ключови сфери на страната, на които правителството смята да отпусне по-голям бюджет. Всичко това се случи на форум за ролята на България в общата защита на ЕС.

Борисов иронично съобщи, че дебатът около изграждането на обща европейска отбрана поставя въпроса какви заплахи стоят пред страната ни и дали тя трябва да преориентира ресурсите си. "Ако считаме, че ще имаме война и ще се готвим за война, трябва да преориентираме държавата в такива условия. Въоръжение, армия, пари - насочваме в тази посока. И ако това е консенсусът, действаме по тази тема. Иначе милиард за това, милиард за онова. Не може за всичко", мотивира се Борисов.

"Когато светът започне да говори за въоръжаване, превъоръжаване, надпревара във въоръжаването, нищо добро не го е застигнало. Защото във всичките военни доктрини влиза първо да им събориш мостовете, магистралите, жп линиите - това, което ние се опитваме да градим", нарисува картината Борисов. Според него "щом слагаме темата за отбраната, явно е, че Европа я е страх и очаква отнякъде нападение". И посочи: "Трябва да сме наясно като нация откъде и какво може да ни дойде, защото на мястото, където се намираме, може да ни дойде от много места". Това е по-съществено от въпроса какво ново въоръжение да придобием, смята премиерът. "Какъвто и да е типът самолет, когато общият европейски план се задейства, ракетите от Крим започват да сочат и към България", предупреди той.

Президентът обяви, че европейските лидери започват да разглеждат военната мощ като "нов импулс за интегриране на Европа и фактор на европейската външна политика". В контекста на предстоящото българско председателство на ЕС това налага страната ни да постави на дневен ред реалните проблеми в тази област, смята Радев. И предупреди: "Много ясно трябва да уточним нашите послания, защото те отекват извън България".

Според президента основна задача пред страната е да преодолее технологичното изоставане от своите съюзници във военната област чрез модернизация на българската армия. В същото време бойната й подготовка изисква да "инвестираме в ремонта на техника, на която не е отделяно внимание в продължение на десетки години и която е пред разкапване". "Ако инвестираме там, няма да останат ресурси за нова техника, която реално дава съвместимост и нови способности. Това е много сериозна дилема", констатира Радев, но не предложи решение.

Думите на президента влязоха в дисонанс с известната идея на военния министър Красимир Каракачанов да се модернизира старата техника. Той смята, че трябва паралелно да се мисли за модернизация, както и за по-високи заплати на личния състав и за ремонт на старата бойна техника. "Усилията трябва да са насочени едновременно и в двете посоки. Не казвам, че едното трябва да бъде за сметка на другото, а да вървят паралелно", уточни шефът на МО.
---------
НЕДОВОЛСТВО
Командирът на ВВС ген. Цанко Стойков обяви, че се надява политическите сили да постигнат консенсус за покупката на нови изтребители. Забавянето на проекта е довело до това, че пилотите са демотивирани. "Те се чувстват пренебрегнати, донякъде обидени и поради тази причина това се отразява на тяхната мотивация за оставане във ВВС", коментира генералът.
-------------------------------------------------------------
Лекарският съюз иска таксата за преглед да скочи на 4.60 лв.
Искането на пари за извинителна бележка било заради недофинансирането


Една от целите на потребителската такса
е да възпира пациентите от ненужни
посещения при лекаря. Снимка: Юлиян
Савчев

Потребителската такса за преглед при лекар трябва отново да се обвърже с минималната работна заплата, а въвеждането на такса за издаване на извинителна бележка е нормално и така се решава частично проблемът с недофинансирането на личните лекари, обяви пред Би Ти Ви зам.-председателят на Българския лекарски съюз Галинка Павлова.

"В закона за здравното осигуряване е посочено, че Министерският съвет определя размера на потребителската такса. Функцията на тази такса, от една страна, е на регулатор - да няма ненужни посещения и да няма прекомерно потребление на системата и, второ - това е едно подпомагане на практиките на общопрактикуващите лекари и лечебните заведения поради недофинансирането", обясни Павлова.

Тя припомни, че таксата в момента е фиксирана на 2.90 лв. от МС през 2012 г. "Потребителската такса трябва отново да се обвърже с размера на минималната работна заплата. Има 9 категории лица, които са освободени от плащането на потребителска такса. Държавата е най-силният субект на правото и не е редно тя да си създава привилегии, като вменява на лекарите безвъзмездно да извършват дейности. Редно е обаче институциите да поемат плащането на потребителската такса на всички лица, които осигуряват и са освободени от нея", каза още Павлова. Преди таксата да бъде определена на 2.90 лв., тя беше 1% от минималната работна заплата. В момента минималната заплата е 460 лв., т.е. ако таксата е обвързана с нея както преди промените, тя би била 4.60 лв. За ден престой в болница обаче сумата е 2% от заплатата, т.е. 9.20 лв.

Наскоро от националното сдружение на общопрактикуващите лекари поискаха да се въведе потребителска такса и за децата, които винаги са били освободени от нея. Според тях е редно родителите да плащат 1 лв. - както е при пенсионерите, а останалото да се поема от държавата.

Друг начин за дофинансиране според Павлова е личните лекари да искат такса за издаване на медицинска бележка за извинение на отсъствия поради болест. "Таксата за извинителни бележки е по преценка на лечебното заведение. Те са търговски дружества и тъй като са регистрирани по търговския закон, не трябва да работят на загуба. Когато при тях се появи проблем, те трябва да намерят начин да покрият тези дефицити. Не казвам, че с една медицинска бележка ще се реши проблема с недофинансирането, но това е един от механизмите", поясни тя.

Някои лекари вече са въвели подобни такси, а обяснението е, че бележката не е част от пакета, плащан от здравната каса, и щом няма кой да плаща за нея, това трябва да е пациентът. "Медицинската бележка за извиняване на отсъствия на детето от училище или детска градина се превърна в нещо, което решава проблеми, несвързани със здравето на децата, тоест отсъствия по всевъзможни причини. Детето отсъства поради проблем с родителя, детето не ходи на училище, защото прави нещо друго, детето трябва да получава, тоест неговите родители, детски, а без въпросните медицински бележки, извиняващи отсъствията, това не може да се случи. Тоест това се превърна и в лекарство за решаване на много и социални проблеми. Ние решихме, че няма да участваме в процеса на решаване на социални проблеми с медицински документи, очевидно не съвсем с вярно съдържание", коментира пред Би Ти Ви семейният лекар д-р Силвия Стефанова.
..............................
САНКЦИИ
Според председателя на Районната колегия на ОПЛ в Кюстендил д-р Румен Алексов "няма как да бъдат санкционирани колегите, защото за всяка услуга, която един общо практикуващ лекар предлага и не му се заплаща от здравната каса, би могъл да поиска съответната сума от този, който иска тази услуга". Според него таксата поне малко би компенсирала бумащината, свързана с издаването на бележки. Според юристи обаче издаването на бележка е като издаването на болничен. Те са резултат от прегледа на пациента, за когото НЗОК плаща, и не трябва да се искат пари. А ако бележката се дава просто за да се извинят отсъствия, без преглед, то това може да се приеме за документна измама.
-----------------------------------------------------------------------
Александър/Спас се предал сам и спестил "усилията" на МВР
Ако това беше фирма, той щеше да е невинен, твърди адвокатът му


Спас Василев ще остане в ареста поне до другия
вторник.

МВР не е хвърлило особени усилия при издирването на Спас Василев, за когото се предполага, че стои зад фейсбук профила Александър Николов, чрез който десетки хора бяха измамени. Мъжът сам се е предал в ГДБОП на 13 октомври, твърди адвокатът му. Неофициално обаче от полицията заявиха пред "Дневник", че Василев обикалял около сградата на службата. Той бил забелязан от служител, който го убедил да се предаде. Това е станало в деня, в който вътрешният министър Валентин Радев каза, че няма да хвърля допълнителни сили и средства, за да защитава хора, които искали да "минат метър", като си купят евтини самолетни билети, визирайки измамените.

Вчера Василев бе оставен за постоянно в ареста, след като съдия Виолина Джиджева от Софийския районен съд реши, че срещу него има достатъчно доказателства.

Мъжът от Кочериново, който под чужда снимка и измислена биография предлагаше евтини самолетни билети в интернет, запази мълчание в съда. Пред медиите каза само, че съжалявал. Той косвено призна, че стои зад профила на Николов, като заяви, че разпознава някои от журналистите. С тях той е приятел в социалната мрежа, но под името Николов.

Василев не е мамил никого и в случая няма престъпление, заяви пък адвокатът му Георги Ценев. Според него клиентът му се опитвал да помогне на хората. Мъжът взимал пари за билет от един човек и с тях плащал билета на втори. Така се натрупали множество задължения, с които не могъл да се оправи. На въпроса защо е действал под чуждо име, адвокатът отговори, че не харесвал собственото си. "Не е викан, не е воден в полицията, не е имал представа, че го търсят", заяви Ценев. Той допълни, че много хора си намерили работа благодарение на препоръките на Василев. "Ако това беше фирма, той беше невинен, щеше да бъде гражданско дело", заяви адвокатът и допълни, че Василев търсел уважение и внимание. "Правил е контакти на журналисти с важни хора, които е трябвало да бъдат интервюирани", заяви той. Според него Василев не е знаел за нито едно от четирите разследвания, водени от прокуратурата, нито пък бил наясно, че от години го издирват и у нас, и в чужбина.

Как точно е издирван Василев през последните пет години, не стана ясно. "Издирван е", отговори кратко прокурорът по делото Вероника Трифонова. В личния си блог обаче варненецът Боян Георгиев описа как още през 2012 г. Василев е бил заведен в полицията от измамени от него граждани. След разпит бил освободен. От МВР отказаха да отговорят дали това е вярно, а прокурор Трифонова не знаеше за случая, защото варненското дело още не е пристигнало в София.

Именно дългогодишното безуспешно издирване и другите дела срещу него бяха част от аргументите на съдия Джиджева да остави Василев в ареста по дело за измама от 2012 г., когато взел 490 лв. от мъж, но не му дал билети. Като доказателство бяха приложени три платежни нареждания, както и показанията на измамения. Джиджева определи престъпната дейност на Василев като "упорита, с размах и дързост, трансгранична", тъй като част от измамените живеят в чужбина. Според нея има и опасност обвиняемият да се укрие. Решението не е окончателно.
..............................
СРОКОВЕ
Едва миналия петък от ГДБОП са докладвали на прокуратурата материали по последните жалби, подадени срещу Василев. За измамите, с които стана медийно известен, мъжът няма обвинение. Миналата седмица шефът на службата Ивайло Спиридонов призна, че все още не са сигурни дали Василев стои зад профила на Николов. Отговори от други институции се чакали до края на месеца.
-----------------------------------------------------------------
Всички училища с над 400 деца ще имат психолог
12% от децата се отглеждат по скайп, защото родителите им са навън, твърди Янка Такева


Между 7 и 8 млн. лева предвижда просветното министерство за наемането на училищни педагози и педагогически съветници догодина. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев на конференция "Партньорство училище - родители", организирана от МОН.

В момента в близо 4300-те училища у нас има малко под 1100 психолози и педагогически съветници. Подобни специалисти има най-вече в училищата с над 500 ученици, докато в доста от малките школа такива липсват. В някои населени места като Ловеч, Силистра, Кюстендил, Перник, Видин и Враца психолозите за цялата област са между 5 и 7.

Министър Вълчев заяви, че намерението на ведомството му е всяка година този вид експерти да се увеличава. За 2018 г. например целта е да бъдат назначени около 500 нови психолози или педагогически съветници, а от МОН се надяват с тази мярка всички училища, които обучават над 400 деца, да имат поне по един такъв специалист. В малките населени места вероятно тази бройка няма да е достатъчна, но министърът препоръча в тези случаи школата да си споделят училищните психолози.

Министърът отправи послание към родителите да вярват на учителите, тъй като те са професионални педагози и понякога знаят по-добре кое е добро за даден ученик от родителите му. Призивът му към преподавателите пък бе да не пестят сили при комуникацията с родителите, които невинаги разбират усилията им. Според него има вариант родителите да бъдат задължени нормативно да участват в училищния живот и да съдействат при нужда на преподавателите. Той обаче заяви, че повече вярва в популяризирането на добрите практики и на осъзнаването на политиката на взаимодействие между училището и семейството. "Няма глобален механизъм как да се осъществи това взаимодействие, има множество примери - съвместни обсъждания на важни теми, отворени врати, подписване на споразумения между родители и учители, на кафе с директора или с учителя и т.н.", посочи Вълчев.
..............................
КАРТИНА
"51% от българските деца живеят в непълни семейства, т.е. само с един родител. 12% от тях пък се отглеждат по скайп", посочи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, без да цитира източник на тези данни. По думите й причините за разрушеното доверие между родители и учители са различните виждания на двете страни за възпитанието и образованието на децата, както и социално-икономическите проблеми в последните години, довели до феномена на децата, отглеждани през Интернет. "Не можахме да заместим майките и бащите, но пък се справихме с някои негативни процеси. Трябва да намерим баланса на доброто общуване", коментира Такева.
-----------------------------------------------------------------
Пернишките общинари позволиха участници в търгове да даряват

Местният парламент на Перник взе ново странно решение. След като през лятото позволи на лидерката на ГЕРБ Румяна Гьорева да отвори изцяло ремонтирана детска градина в съседство с общинската, която е в окаяно състояние, сега гласува участниците в общинските търгове и конкурси да могат да правят дарения в полза на общината. Такава възможност ще има и за лица, които са в процедура по получаване на услуги или права от страна на кметската администрация. Досега в наредбата за разпореждане с имущество стоеше забранителен за дарения текст. На сесията си преди няколко дни съветниците го премахнаха. Те нанесоха и други корекции с общия мотив, че промените се правят след обществено обсъждане, а и остарялата наредба се нуждаела от актуализация.

Срещу разрешаването на дарения се обявиха общинарите от БСП. Те смятат, че така ще се стимулира корупцията. Според съветниците на ГЕРБ, които са мнозинство в органа, няма проблем, ако дарението е в обществена полза. Решението в крайна сметка бе взето с внушителен брой гласове.

Преглед на наредбите за стопанисване на имущество показва, че практиката на местните власти е различна. Така например общинският съвет във Варна е гласувал алинея, забраняваща дарения от участници в търгове и конкурси, но такова ограничение липсва в Пловдив. При наличие на забрана в нормативните текстове не е ясен периодът, за който важи тя.
----------------------------------------------------------------------
Шефка на съд поиска да я проверят за корупция

Председателката на Апелативния съд в София Даниела Дончева сама е сезирала главния прокурор Сотир Цацаров и инспектората към Висшия съдебен съвет. Тя иска да бъде проверена след обвиненията на съдия Милен Василев, че неправомерно му е иззела състава и делата и действията й имат "силен корупционен мирис". В петък в. "Сега" попита инспектората дали ще проверят случая. От там обясниха, че отговор ще има вероятно в понеделник. Сега Дончева призовава инспекторите, ако искат, да проверят всички стари дела на Василев, които вече са при нея.

Миналата седмица Василев разказа в писмо до всичките си колеги, закачено на таблото в съда, че Дончева го е преместила в друг съдебен състав, а е сложила самата себе си на неговото място. Той свързва действията й с дело от сагата "КТБ" с материален интерес за над 102 млн. лв, което е било на негов доклад в стария му състав. Въпросното дело било насрочено от съдия Василев за 27 септември. Преди заседанието делото било изискано от Дончева. На 27 септември процесът е отложен за ноември, защото една експертиза не е готова.

Междувременно на 3 октомври зам.-председателят на Софийския апелативен съд (САС) и шеф на Търговското му отделение Стефан Гроздев встъпва като член на Висшия съдебен съвет и освобождава състава си. Дончева, която по принцип е граждански, а не търговски съдия, премества Василев на мястото на Гроздев и сама поема делата на Василев. По правило такива размествания стават с решение на Общото събрание на съдиите и на принципа за случайно разпределение на делата. Василев напомня и досегашната практика, че при преместване на съдия от един състав в друг се иска неговото съгласие.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов пък назначи комисия, която да провери дейността на САС. Трябва да се изясни как е разпределено спорното дело, как се определят съдиите по състави и отделения, защо Василев е преместен в нов състав и т.н.

Досега официалното обяснение от съда беше, че Дончева няма да коментира "неистини", че делото е публично и при съгласие на страните всеки може да присъства на следващото заседание. Освен това председателят на съда имал право по закон да влиза във всяко дело. Практиката за разместване на съдии била стара, а цитираното от Василев дело далеч не било с най-големия материален интерес в съда. Пред в. "Сега" апелативни съдии обясниха, че в момента събират подписи казусът да бъде включен за разглеждане като допълнителна точка във вече насроченото за 19 октомври общо събрание на САС.
----------------------------------------------------------
Училищните закуски пак блеснаха с лошо качество

"Срам и позор", "Как може да тровят децата",
"Гнус" и т.н. са част от коментарите под снимката,
която онагледява седмичното меню за учениците
в българските училища.

"Знаем ли какво ядат децата ни в училище" - с кампания под това име от фондация "За храната" призовават родителите да изпращат снимки и информация за храната, която се предлага в българските школа под формата на безплатни закуски, млечни продукти и плодове. Крайният срок за събирането на сигналите е 30 октомври.

"Изпращайте ни и снимки на храната, която се сервира в стола. Получените сигнали ще обобщим с помощта на юристи доброволци и ще внесем под формата на сигнали в съответните учреждения за последващи действия от тяхна страна и извършване на проверки с цел постигане на по-висока ефективност при контрола на храните в училищата", посочват от фондацията.

Една от получените снимки, разпространена и във фейсбук профила на Food revolution Bulgaria, събра за отрицателно време десетки негативни мнения. На нея са показани пет тестени закуски, сервирани в едно училище - рогче, баница, кашкавалка, хамбургер и пица. "Това са "безплатните" закуски за нашите деца, които би трябвало да им дават сила и енергия. Това са закуските, финансирани с бюджетни средства, които идват от нашите данъци. Това ли е разбирането за "здравословно хранене" на малкото останали български деца, растящи в България?", питат от Food Revolution Bulgaria.

Закуските в училищата бяха обект на редица проверки от прокуратурата в последната година. В резултат на установените драстични отклонения от идеите за здравословно хранене имаше предложения да се направят черни списъци на фирмите, които доставят вредни храни на децата, но така и те не бяха доведени до реализация.

Парите за закуски се отпускат от МОН, като годишно сумата е около 20 млн. лв. На дете се полагат между 50 и 95 ст. на ден, като общините, естествено, се стремят да възложат доставката на възможно най-ниска цена.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11729
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #17 -: 17.10.2017 21:40:59 »
18.10.2017 г.

НЗОК планира рекорден ръст в парите за болници и лекарства
През 2018 г. бюджетът на касата ще се увеличи с почти половин милиард, без да се затегне контролът върху харченето му


Двойно по-голям ще е ръстът в бюджета на здравната каса за 2018 г. в сравнение с предните години и традиционно ще отиде за болници и лекарства - перата с най-големи преразходи и съмнителен контрол при разходването на средствата. Парите на НЗОК догодина ще скочат с 407 милиона лева, като общо бюджетът ще е над 3.8 милиарда лева, стана ясно след заседание на надзорния съвет на касата. В последните години най-голямото увеличение на бюджета беше за тази - с под 250 млн. лв.

Най-голям ще е ръстът за болнична помощ, за която за 2018 г. са предвидени 1.802 млрд. лева, обяви новоназначеният говорител на надзорния съвет Мария Петкова. За тази година за болници в бюджета имаше 1.457 млрд. лв. Не се съобщава да са набелязани мерки за повече контрол и промяна в модела - касата спуска бюджети на всяка болница, не отказва договори на новопоявилите се и продължава да финансира всяка структура, която си е набавила нужните кадри и апаратура. Наскоро в съда бе отменена и здравната карта, която поне малко ограничаваше появата на нови болници, и докато не бъде публикувана нова, МЗ няма да може да отказва и нови разрешителни за дейност. Единствената очаквана промяна от повишения бюджет на касата е да скочат цените на някои клинични пътеки. Ще се направи и пореден опит да се калкулира цената на труда на лекарите в тях.

За лекарства ще има 1.03 млрд. лева - над 200 млн. лв. повече от 2017 г. Въпреки постоянните съмнения и закани за тематични проверки за прекалено изписване на най-скъпите медикаменти и странни разминавания при плащанията за онкотерапия в различните болници и там промени не са обявени и НЗОК ще продължи да покрива растящите разходи.

За сметка на това за първична извънболнична помощ ще има 200.2 млн. лв., което е ръст с едва 200 000 лв. спрямо тази година, и противоречи на препоръките на Световната банка до 2020 г. парите за личните лекари да скочат двойно. Сумата е далеч и от поисканите от самите джипита 25 млн. лв. в повече. Средствата за дентална помощ се увеличават с 9 млн. лв. на общо 156 млн., а целта беше все пак да има безплатни протези за възрастните хора, които бяха обещани за 2017 г.

Реално ръстът по перата е за близо 600 млн. лв., но това се дължи на промени в резерва. От касата смятат да предложат промяна в закона за бюджета за 2018 г., с която парите, отделяни като резерв, да паднат от 10 на 3% от общия бюджет на касата. Останалите пари ще бъдат включени в различните пера на бюджета, вместо да се разпределят през годината от надзорния съвет - основно за лекарства. Затова и сега увеличението по перата е повече от общия ръст на бюджета.

Толкова голямо увеличение на бюджета ще е възможно заради леко повишената сума, която държавата плаща за хората, които тя осигурява, и която по закон от две години расте ежегодно. Освен това традиционно в бюджета на касата се залага по-ниско изпълнение на събираемостта от здравни вноски - за да може в края на годината да се компенсират дефицити с преизпълнение на приходите. Тоест тази година вероятно ще се заложи на по-висока събираемост.

"Ние казваме - това е реалността, в момента навсякъде по света лечението е скъпо, ние трябва да го осигурим това лечение. Не можем да върнем болния, не можем да затваряме болници, не можем да допуснем по някакъв начин заради това, че нещо не е съобразено, да се получи провал в системата. Това е договорен бюджет, но с битка", обяви управителят на НЗОК Камен Плочев. Според него при същите параметри като човешки и материален ресурс в системата тези средства ще стигнат.
..............................
МОДЕЛИ
"Аз наскоро имах среща с бизнесмени, собственици на големи вериги болници в Турция, и при тези срещи използвам случая да сондирам мнения. И накрая след множество въпроси от моя страна към тях последният беше: Ако си представим, че пред вашата болница чакат двама пациента с еднаква диагноза - да речем херния - единият е на 18 години, без придружаващи заболявания, другият на 98 години със 100 придружаващи заболявания, на количка с кислороден апарат. Имате едно легло. Кой от двамата ще приемете? Отговорът знаете ли какъв беше? - Тежкия случай. Защо? Защото ще получим повече пари. Докато при нас моделът е друг". Така здравният министър Николай Петров илюстрира настоящото финансиране на болниците у нас, които нямат интерес да приемат тежко болни пациенти.
------------------------------------------------------------
КСНС не успя да постигне съгласие за борбата с корупцията
Политиците бламираха държавния глава по собствените му предложения


И на второто заседание на КСНС политиците не
успяха да постигнат съгласие за борбата с
корупцията.

Президентът Румен Радев претърпя пълен крах в опита си да сближи позициите на управляващите и опозицията по антикорупционото законодателство. Това стана на специално свиканото за целта заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) вчера. Политиците не успяха да постигнат съгласие по основните теми, които ги разделяха - ролята и функциите на бъдещия орган, принципите за назначаване на неговото ръководство и дори контрола върху действията му, съобщи Радев.

От думите му стана ясно, че участниците в съвета са бламирали и негови предложения, които съдържали виждането му за "всеобхватни и ефективни мерки за борба с корупцията". Радев спести подробностите, но според лидера на БСП Корнелия Нинова става въпрос за текст, в който се казва, че предстои създаването на нов и независим орган, разследващ корупционни престъпления. "Искам да подчертая още веднъж своето виждане, че наистина е необходим независим разследващ орган, който да подпомага и да разкрива, пресича и разследва корупционни схеми, защото дълбоко в себе си не вярвам, че корупцията може да бъде преборена само с имуществени декларации", заяви накрая държавният глава. Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че предложенията на Радев били отхвърлени от всички участници на КСНС с изключение на Нинова. И допълни, че дебатът трябвало вече да се води в парламента.

От изявлението на президента се разбра, че единство сред участниците в КСНС е било постигнато около баналното заключение, че ниските резултати в борбата с корупцията се дължат на "несъвършенства в законодателството, в институционалната рамка и поради липсата на обособена структура с ясни правомощия и капацитет за ефективна борба с корупцията". Било постигнато и съгласие, че справянето с подкупността изисква комплексен подход, промени в нормативната база, по-ефективни институции и механизми, както и независимост на антикорупционните органи от проверяваните и разследваните лица.

За тази цел политиците са готови да направят промени в Наказателния кодекс, които да обхванат "адекватно проявите на корупция не само в публичния, но и в частния сектор". Както и да бъде гласуван антикорупционен закон, който да "регламентира всеобхватни мерки, включващи превенцията, отнемането на незаконно придобито имущество и своевременното разкриване и разследване" на корупция по високите етажи на властта. Има два такива проекта в момента в Народното събрание - на правителството и на БСП.
-----------
НЕДОВОЛСТВО
Румен Радев даде да се разбере, че резултатите от работата на КСНС не съвпадат с очакванията му. По думите му заседанието от 30 май, посветено на националната сигурност, е завършило "с много добър консенсус по редица конкретни мерки, но те и досега не са претворени в политики и решения". И предупреди, че други заседания в същата област ще има само когато се осъществят вече взетите решения.
--------------------------------------------------------------------
Борисов призова бизнеса за по-високи заплати
По "Витошка" кафе няма празно - колко да сме зле?!, коментира премиерът


Една от функциите на управляващите е да бъдат
гръмоотвод за обществения гняв, защото, като
няма гръмоотвод, общественият гняв се връща
обратно в обществото, заяви вицепремиерът
Томислав Дончев (вляво). На снимката са още
Ираван Хира, председател на БФБЛ, Мария
Шишкова, член на форума, и зам.- председателят
на организацията Зоя Паунова (от ляво на дясно).
Снимка: БГНЕС

Работодателите да дават по-високи заплати, за да задържат кадрите в България. За това призова вчера премиерът Бойко Борисов в "кратко" експозе на конференция, организирана от Форума на бизнес лидерите. Изказването му дойде на фона на критиките от работодателски организации за бързото административно увеличаване на работната заплата. Тези дни и от Еврокомисията изразиха притеснение, че растежът на средната заплата у нас превишава значително нарастването на производителността на труда.

Премиерът не изневери на традиционния си стил. Той се похвали с успехите на кабинета - нисък процент на контрабанда и безработица, обяви, че 10 000 деца са върнати в училище, а бизнесът все по-рядко се реди по гишета и чака по опашки. Наред с това учителските заплати били увеличени, а парите за доходи щели да са с около 6-7 млрд.лв. повече, ако не са били инвестиции, които влизали в сметките за ток (ВЕИ централите) и инвестицията от 3 млрд. лв., която чакала на Дунав (реакторите за "Белене"), за която сега "правим им къщички, колибки, завиваме ги с фолио и завет ще им правим".

Борисов откри противодействие на това, че "българите отиват да работят във Франция и Италия". "Може ли да си направим така заплатите, че да си останат българите тука? Може със сигурност, защото сега ние сме на критичните 6% безработица. Голяма част от тези 6% са хора, които не искат да работят, защото има абсурдна социална политика. Плащаме за всичко и навсякъде. Около 10 000 деца чрез тази мярка към семействата, която приложихме, влязоха повече в училище, иначе те щяха да останат неграмотни. Сега се оказа, че и миналата година не са посещавали училище някои. След години, като пораснат, ще са неграмотни, какво ще работят? Отново ще легнат на социалната система", обобщи премиерът.

Все пак обаче ситуацията в България не била чак толкова лоша. В коментар за сравненията и носталгията по социализма премиерът обяви, че държавата сега е по-добре, защото убийствата и грабежите били по-малко - просто тогава не ги съобщавали. Парите в банките били повече, ръст имало и при заемите. "Като дойде петък, няма разминаване по "Витошка", кафе няма празно. Зле сме, но... колко да сме зле, като в София не можеш да се разминеш, ама не само в София, но и в Бургас и Варна", изтъкна той.

Че икономиката е в разцвет, обяви и вицепремиерът Томислав Дончев. Според него БВП щял да достигне 100 млрд. лв. може би още в рамките на тази година. Експортът на България за последните 15 г. се е увеличил 6 пъти, може да стигне 65 млрд. лв., добави той. "Растеж 4% е добре, по-добре е 7. Няма как да сме добри във всичко. Трябва да мислим в какво и как инвестираме", подчерта още вицепремиерът.
...................................
НАСЛЕДСТВО
Премиерът не пропусна и темата за контрабандата на цигари, която само преди две години била 34%. Сметките били направени от самите тютюневи компании. Сега - пак по техни данни, ставало въпрос за 6-7% контрабанда. Това била и най-бързо превъртаната стока - "влиза тира, пускат го по пазарите и за ден изчезва". Само за два месеца при служебното правителство обаче в бюджета били влезли 200 млн. лв. по-малко.
------------------------------------------------------------------
И за търговия с влияние в частния сектор ще се лежи в затвора
Наказанието за подкуп се увеличава от 2 на 5 години


Цецка Цачева ще поиска от депутатите спешно
да променят наскоро приетия Закон за съдебната
власт.

Търговията с влияние в частния сектор вече ще се наказва със затвор. Това предвиждат нови промени в Наказателния кодекс (НК), изготвени от правосъдното министерство. Текстовете са публикувани за обществено обсъждане. Един от тях предвижда, че със затвор до пет години и глоба до 5 хил. лв. ще се наказва всеки, който приеме нерегламентирана облага, за да изпълни задълженията, за да извърши или да не извърши нещо във връзка с работата си.

Новият текст ще засегне търговци, служители на фирми, неправителствени организации и търговски обединения. Наказанията стават по-високи, ако има и нарушение на служебните задължения. "За пръв път се инкриминира търговията с влияние при осъществяване на търговска дейност, която също се характеризира с висока степен на обществена опасност, но понастоящем не попада в обхвата на наказателния закон", пише в мотивите към законопроекта.

Друга мярка, насочена срещу корупцията в частния сектор, е увеличаването на наказанието за подкуп от две на пет години. Едновременно с това в друг текст е предвидено, че човекът, дал такъв вид подкуп, няма да се наказва, ако го е направил, за да защити свое законно право и доброволно веднага е съобщил на властите. Законно право би могло да бъде например правото на лечение.

Според авторите на законопроекта трябва да се разшири и понятието за длъжностно лице. Това качество е ключово за разследването на корупционни престъпления, тъй като подкупът е наказуем само когато е взет от длъжностно лице. Затова към това понятие се добавят и работещите в търговски обединения и общински администрации. В момента те не фигурират като длъжностни лица.

"Посочените слабости не позволяват противодействието на всички възможни форми на корупционните престъпления, които следва да се прилагат за длъжностните лица в частния сектор по същия начин, както за длъжностните лица в публичния сектор и държавните институции", пише в мотивите към законопроекта.
.....................................
ПОД НАТИСК
Дни след като Венецианската комисия разкритикува наскоро приета поправка в Закона за съдебната власт, правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че ще поиска текстът да бъде отменен. Става дума за норма, според която Висшият съдебен съвет задължително отстранява от длъжност магистрат, срещу когото има образувано разследване. Според Венецианската комисия обаче по този начин съдии могат да бъдат отстранявани, като формално им се образуват производства от прокуратурата. Предложението на Цачева е съдийската колегия да има правомощие да отстрани разследван съдия, но не и задължението да го направи, т.е. новият текст на закона трябва да им даде право на преценка.
.....................................
ОГРАНИЧЕНИЕ
Шефовете на съдилища да не могат да остават на поста си повече от два мандата. Това решение взе съдийската колегия на ВСС. По този начин се слага край на практиката на "вечните" началници в системата. След решението на колегията един шеф на съд ще може да остане на поста си максимум 10 години.
----------------------------------------------------------------
Над половината деца бежанци у нас не ходят на училище
Броят на непълнолетните мигранти без родители е скочил 7.5 пъти


МОН скоро би трябвало да утвърди учебни
програми по български език за чужденци.

Над половината от децата бежанци у нас, които подлежат на задължително училищно образование, не ходят на училище, сочат данни, съобщени от зам. просветния министър Деница Сачева. В същото време броят на непридружените деца бежанци расте драстично, сочат пък данни на Синдиката на българските учители.

Последните данни, съобщени от служебния просветен министър проф. Николай Денков, показваха, че през 2016 г. в българските училища са били записани 143 деца мигранти - 113 от тях са завършили успешно, а 24 са записани в детски градини. От информацията, представена вчера от зам.-министър Сачева, става ясно, че тази година на възраст за училищно и предучилищно образование са 359 деца, от които 275 би следвало вече да са в училище. Към началото на учебната 2017/18 г. обаче в системата са се записали едва 112 деца, от които 10 дори вече са напуснали. Т.е. над половината от подлежащите на задължително обучение деца бежанци и към момента остават извън образователната система.

Данните се потвърждават донякъде и от информация от Държавната агенция за бежанците. През септември т.г. тя обяви обществена поръчка за фирма, която да превозва безплатно учениците от софийските центрове за настаняване до няколко столични учебни заведения - ставаше дума за 210 деца, които следваше да влязат в клас от 15 септември. Оказва се само 102 от тях реално учат към момента.

Зам.-министър Сачева призна, че институциите тепърва има много да работят за образователната интеграция на децата мигранти, тъй като проблемът ще става все по-актуален в следващите години. Сред мерките тя посочи проекти на МОН на учебни програми по български език за чужденци, които скоро трябва да бъдат одобрени. По оперативна програма "Наука и образование" предстои пилотен проект, по който професията образователен медиатор ще се насочи към работа с деца от уязвимите групи, в които ще бъдат включени и децата бежанци. От министерството обмислят и да разширят периметъра на действие на Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства, който да се насочи и към проблемите на непълнолетните мигранти. "Работим по информационен портал, който да обобщи положителните практики в работата на учителите по приобщаването на децата, включително и на мигрантите", коментира още Сачева. Проблем е и това, че масово бежанците нямат намерение да остават у нас и се стремят да заминат за Западна Европа.

Данните на СБУ показват, че към февруари 2017 г. непридружените деца мигранти (без родители) са 972, а общият брой на потърсилите официална закрила в България до август т.г. е 2633. Не всички те обаче са я получили за момента, затова и децата, които трябва да ходят на училище, са по-малко. Най-многобройни са непълнолетните бежанци от Афганистан, Ирак и Сирия. "Общо 7.5 пъти в сравнение с миналата година се е повишил броят на непридружените деца мигранти, които се регистрират в България", посочи Янка Такева, председател на СБУ.
----------------------------------------------------------------------
Обвиненият за рекет депутатски брат дарил 450 лв. на БСП

Историята с брата на русенския социалист Георги Стоилов - бизнесмена Илия Стоилов, обвинен за лидер на група за рекет, започна да добива комични оттенъци. Вчера депутатът на ГЕРБ Емил Христов подхвърли, че Стоилов-брат е правил дарение за предизборната кампания на парламентарния вот за "БСП за България" в Русе. Дарението обаче се оказа повече от символично - едва 450 лв. при разрешени 10 хил. лв., показва справка в регистъра на Сметната палата. Вчера пред оперативното ръководство на левицата Георги Стоилов повторил, че няма бизнес отношения с брат си и техният живот се развивал по различни пътища, разказа пред медиите неговият колега Драгомир Стойнев. "На този етап нямаме причина да се съмняваме в неговите думи", добави той. Днес Стоилов ще бъде изслушан и от парламентарната група на БСП.

На свой ред Драгомир Стойнев изобличи ГЕРБ в шуробаджанашко назначение. Като пример бе даден кметът на Раднево Теньо Тенев и съпругата му, която е кметски наместник в с. Ресиманово. "Как ви звучи това кметът и кметският наместник да седят, да си пият кафето и да разпределят държавни и общински пари", запита Стойнев.

По думите на депутата обаче не бива да се търси връзка между случая със Стоилов и изнесените от БСП примери за раздаване на държавни постове на роднини и близки, свързани с ГЕРБ. От ГЕРБ побързаха да уточнят, че кметската съпруга е наместник от 2004 г. и не е назначена от съпруга си, освен това местните хора я харесвали. "Трябва ли при това положение един човек, който работи в интерес на хората, да бъде сменен само защото е роднина на някой от управляващите в общината", запита Емил Христов (ГЕРБ).
------------------------------------------------------------------------
И заседателите в спец съда си поискаха бонуси

Съдебните заседатели за спец съда се
избират от общинския съвет в София и се
утвърждават от апелативния спец съд.

Съдебните заседатели се възмутиха, че са изпуснати от проекта за промени в Закона за съдебната власт, които регламентират магистратите и служителите в специализираните съд и прокуратура да получават годишно по още 6 заплати. Това става ясно от становище на Съюза на съдебните заседатели до Народното събрание, което скоростно прие промените на първо четене.

По закон заседателите имат еднакви права и задължения с магистратите в съдебния състав и по-голямото натоварване в спецсъда ще се отрази и на тяхната дейност, аргументират се от съсловната организация. Заседателите не вземат заплата, а хонорар в зависимост от отработените часове. Затова предложението е бонусът им да се дава на всяко тримесечие чрез процентно увеличаване на размера на почасовото им плащане. По принцип те получават дневно 1/22 от 60% от основната съдийска заплата. Така за 8 часа заседател на окръжно ниво, какъвто е и спецсъдът, получава 70 лв.

Промените, свързани със заплатите в спецправосъдието, бяха внесени от ГЕРБ, "Обединените патриоти", "Воля" и ДПС. Седмица по-късно вече бяха приети на първо четене. Поправката идва, след като без разумни мотиви през лятото депутатите преместиха делата за корупция по високите етажи на властта в специализираните съд и прокуратура.

"Липсват каквито и да е стимули за привличане на магистрати и съдебни служители в специализираните юрисдикции. Няма как те да бъдат мотивирани да постъпят в съдебната система предвид по-големия обем от работа, честите командировки в цялата страна и по-високата сложност на производствата." Така вносителите мотивират промените, които идват, след като през лятото "на коляно" бяха ремонтирани и съдебният закон, и Наказателнопроцесуалният кодекс.

Скандалът с прехвърлянето на корупционните дела беше голям. Тогава се чуха мнения, че депутатите просто търсят удобен съд, където знаковите дела да приключват с осъдителни присъди. Не беше представен и анализ колко точно нови производства се очаква да "залеят" спец съда. Висшият съдебен съвет досега не е направил стъпка да мести щатове от Наказателното отделение на Софийския градски съд, където сега се гледат повечето от бъдещите дела на спец съда.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11729
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #18 -: 19.10.2017 11:40:12 »
19.10.2017 г.

През първите три дни болничен ще се плащат само 50% от заплатата
Нови правила за обезщетенията за безработица и отглеждане на дете въвежда кабинетът от 2018 г.


Първите три дни от болничните ще бъдат орязани - работодателите ще продължат да ги плащат, но в намален размер. От 1 януари фирмите ще плащат само 50% от осигурителния доход за първите три дни вместо сегашните 70%, а НОИ ще продължи да плаща от четвъртия ден нататък в размер на 80%, както е в момента.

За пръв път от много време насам през 2018 г. ще има по-високо минимално обезщетение за безработица, но пък се въвежда таван на сумата за безработица и ще се иска по-дълъг осигурителен период за това право. Втората година от майчинството ще се плаща по 380 лв. на месец вместо по 340 лв. Максималният осигурителен доход се запазва на 2600 лв., а с него и таванът на пенсиите - 910 лв. Предлага се обаче значително увеличение на минималния осигурителен доход на земеделците - от 300 лв. на 480 лв., което вероятно ще срещне силна опозиция от ДПС в парламента.

Това са най-важните промени, заложени в проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2018 г., с който "Сега" разполага.

"С оглед облекчаване на бизнеса и превенция на злоупотреби с правото на отпуск поради временна неработоспособност се предлага процентът, в който се определя възнаграждението, изплащано от работодателите за първите три работни дни, да бъде намален от 70 на 50% от среднодневното брутно възнаграждение", пише в мотивите. Бизнесът от години настоява да не плаща първите три дни. Тази мярка бе въведена през 2009 г. като временна и антикризисна, но остана да действа и до днес, за да се ограничат злоупотребите и да се завиши контролът при харченето на държавните пари. Ефектът от нея обаче отдавна се изчерпа и разходите растат, а институциите тепърва ще правят анализ, за да набележат мерки срещу фалшивите болнични.

Добри и лоши новини има при обезщетенията за безработица. Минималното дневно обезщетение се вдига на 9 лв. при 7.20 лв. сега. Въвежда се обаче и максимално дневно обезщетение - от 74.29 лв. дневно. То е определено на базата на максималния размер на месечния осигурителен доход и няма да ощети останалите без работа у нас, уверяват от НОИ. От мотивите към законопроекта обаче излиза, че целта е да се сложи таван на парите, които получават хората, работили в чужбина. Техният брой напоследък расте и в момента обезщетението им у нас не е ограничено. "В тази връзка липсата на ограничение в размера на паричното обезщетение за безработица води до значително увеличаване на изразходваните средства от фонд "Безработица" и създава условия за неравнопоставеност между реципиентите на това осигурително плащане", пише в мотивите. Към юни българите, работили в чужбина, които получават обезщетението си у нас, са 2025 души. Средно те вземат по 1259 лв., което е в пъти по-високо от средното обезщетение за безработните у нас.

Предлага се и друга рестрикция за обезщетението за безработица - от догодина ще е нужно човек да се е осигурявал поне 12 месеца през последната година и половина, а не както сега само 9 месеца. Очакваният ефект само от тази промяна са 63 млн. лв. икономия. Допълнително се затяга още едно условие - ще се искат повече години стаж за различните периоди, в които НОИ плаща обезщетението. Максималното обезщетение - за 12 месеца, ще се полага само при стаж над 15 г., а не при 12, както е сега.

Лоша новина има за коалиционните партньори от Патриотичния фронт, които заявиха готовност да продължат битката за 300 лв. минимална пенсия. Догодина нейният размер няма да се увеличава значително, а както всички останали - с 3.8% и от 1 юли ще е 207.60 лв. Специален текст гарантира, че няма да се повтори ситуацията от тази година, когато хиляди пенсионери получиха нула лева от индексацията на пенсиите или по-ниско увеличение от предвиденото в закона.

Другата важна промяна е свързана с ранното пенсиониране на хората в масовата трета категория. Мъжете и жените, които имат необходимия по закон стаж, могат да се пенсионират една година по-рано. В момента обаче НОИ им намалява пожизнено пенсията с по 0.4% за всеки недостигащ месец възраст. От догодина намалението ще е само докато човек навърши общите години за пенсия.
...........................
Сметки
Проектът, който тепърва ще се обсъжда със социалните партньори и в правителството, предвижда разходите за пенсии и обезщетения да стигнат малко над 11 млрд. лв. От тях от осигуровки се очакват 6.5 млрд. лв., а от държавата - останалите. Догодина освен ръста на минималната заплата на 510 лв., както и на минималните осигурителни прагове с 3.9%, влиза в сила и втората стъпка от увеличението на пенсионната осигуровка. За работещите трета категория тя става 19.8% (ръст с един процентен пункт). За пенсии ще отидат близо 9.5 млрд. лв. Това е с половин милиард повече от плана за тази година и е най-сериозното увеличение в последните години.
-------------------------------------------------------------------
Заплатите на заместник-министрите се увеличават почти двойно
Възнагражденията на шефовете на политическите кабинети ще зависят от тези на депутатите


Ден след като премиерът Бойко Борисов призова
бизнеса да вдигне заплатите, той даде личен
пример, като увеличи възнагражденията на
зам.-министрите и шефовете на политически
кабинети.

Ден след като премиерът Бойко Борисов призова бизнеса да вдигне заплатите, за да задържи работната ръка в България, той даде личен пример, но в друга посока. Почти двойно ще бъдат увеличени възнагражденията на част от висшите държавни чиновници - заместник-министрите и шефовете на политическите кабинети в правителството.

Министерският съвет гласува вчера промени в постановление № 67 за заплатите в бюджетните организации и дейности, които ще доведат до драстичен скок на заплатите на тези ръководни длъжности. В повечето министерства увеличението ще е почти двойно. Наред с това те ще растат всяко тримесечие - така, както се осъвременяват депутатските заплати според ръста на средното възнаграждение в обществения сектор.

Възнагражденията на заместник-министрите и началниците на кабинети вече ще са фиксиран процент от основната министерска месечна заплата. Към момента те са класифицирани като ръководно ниво 2 и степен 2, където сумите може да варират от 1000 до 2700 лв. В масовия случай зам.-министрите получавали между 1900 и 2100 лв., научи "Сега". Публична информация какви основни заплати получават зам.-министрите и началниците на политическите кабинети в отделните министерства в момента липсва. С промяната в методиката тази непрозрачност ще бъде изчистена. Освен това ще бъдат премахнати и големите разлики в заплащането в отделните министерства.

Основната месечна заплата на заместник-министър вече ще бъде 85% от тази на министъра. Като се има предвид, че министерската заплата е 35% над тази на депутатите, или 4187 лв. към момента, това означава, че заместник-министрите ще се разписват срещу 3558 лв. месечно. Същото възнаграждение ще получават и началниците на кабинетите на вицепремиерите. Началник кабинет на министър ще получава 80% от основното възнаграждение на министър, или 3349 лв. Заплатата на началника на кабинета на премиера ще е 90% от основната министерска заплата, което означава, че ще нарасне от сегашните 3100 лв. на 3768 лв.

Не трябва да се забравя обаче, че върху всички тези заплати ще се добавя и процент за трудов стаж. Тази добавка беше премахната само за държавните служители, не и за политическите лица в министерствата.

Целта на новата методика за определяне на заплатите е да се поддържа определена йерархия на възнагражденията според ръководните функции във властта, се посочва в съобщението на пресслужбата на Министерския съвет. В момента масово шефове на дирекции получавали по-големи възнаграждения от заместник-министрите, на които са подчинени, посочиха правителствени източници. Не са рядко и случаите, когато ръководители на дирекции в министерствата са ставали зам.-министри и с изненада са разбирали, че ще получават по-ниски заплати.

Промяната в постановлението ще влезе в сила от датата на обнародването му. Необходимите средства за покриване на по-високите заплати ще се осигурят в рамките на утвърдените средства за разходи на персонал от бюджетите на отделните министерства, посочиха от правителствената пресслужба.
---------------------------------------------------------------
Дъждове подкопали оградата по границата

МВР твърди, че наклонената на места ограда е
поправена.

Проливните дъждове в района на Малко Търново преди три седмици са подкопали оградата по границата с Турция. На места има дупки два на пет метра, през които необезпокоявано могат да минават хора, съобщи телевизия BiT.

От МВР потвърдиха пред "Сега", че такъв проблем е имало, на места стената се е наклонила, но отрекоха, че са се увеличили незаконните преминавания. Веднага след дъждовете към проблемните участъци са били пренасочени мобилни групи. Оградата е била подкопана във водосборни участъци като дерета и ниски места. Подаден е и сигнал до областния управител на Бургас. Започнало е възстановяване от фирмите, построили оградата. Към днешна дата проблемът бил решен, твърдят от МВР.

Оградата вече е част от списъка на стратегическите за националната сигурност обекти, съобщиха от Министерския съвет. Целта била да не изтича информация как се охранява и да се подобри контролът.
------------------------------------------------------------------------
Цацаров спешно ще проверява зам.-министър на транспорта
БСП настоява да знае дали шефът на ДАР не е братовчед на Бойко Борисов


Ангел Попов (вляво) влезе в полезрението на
държавното обвинение.

Главният прокурор Сотир Цацаров се е самосезирал по публикация в Дир.бг по повод сигнала на БСП, че в качеството си на представител на браншова организация зам.-министърът на транспорта Ангел Попов е събирал средства за издаване на разрешителни за превоз на товари. От държавното обвинение съобщиха, че в хода на проверката Софийската градска прокуратура (СГП) ще разпита соцдепутата Георги Свиленски, който изнесе сигнала, и самия Ангел Попов. Ще бъде изискана информация от кабинета на премиера дали има данни от Националното сдружение на българските превозвачи с оплаквания срещу действия на Попов. Самата проверка ще се извърши в максимално кратки срокове.

При изнасянето на сигнала Георги Свиленски се позова именно на писмо на сдружението на превозвачи, според което Попов си е позволявал да събира пари в качеството си на шеф на браншова организация от превозвачи, за да урежда разрешителните. От БСП заявиха, че ще се обърнат към държавното обвинение по казуса. Депутатите от НФСБ веднага обявиха, че Попов съди транспортната организация, която протестира срещу него. Тя вече била с отнет лиценз и патриотите предполагат, че червените са засегнати от това. Реакцията на партията на Валери Симеонов е разбираема, тъй като Попов е от квотата на патриотите.

През май стана ясно, че Попов ще съди представители на две от браншовите организации в транспорта. Поводът за недоволството му са твърдения на Красимир Лалов от Съюза на българските превозвачи и Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи, които обвиниха зам.-министъра в злоупотреби. От Съюза на превозвачите твърдяха, че Попов не е издължил 1900 лв. за закупена стока.
----------
НАЗАД-НАПРЕД
БСП ще върне дарението от 450 лв., което партията е получила от брата на соцдепутата Георги Стоилов - бизнесмена Илия Стоилов, арестуван по обвинение за рекет. "Не защото сме предрешили, че братът на Георги Стоилов е престъпник, а защото не искаме да има никакви съмнения, че парите, които се даряват при нас, са чисти", уточни левият парламентарист Таско Ерменков. Според него Илия Стоилов нямал общи фирми с брата си депутат, не е печелил обществени поръчки и не е разпределял публичен ресурс. От ГЕРБ отвърнаха с ред питания към социалистите - дали Георги Стоилов не е бил съдружник със съпругата на брат си до 2013 г.; как същата година е бил назначен за шеф на фонд "Земеделие" в Русе; дали е вярно, че през 2016 г. е бил взривен автомобил "Лексус", управляван от него, но собственост на арестувания му брат. От левицата отвърнаха, че управляващите профанират борбата с шуробаджанащината. И на свой ред поискаха премиерът Бойко Борисов да отговори дали председателят на Държавна агенция "Разузнаване" не му е втори братовчед.
-----------
АРБИТЪР
БСП сезира Конституционния съд да се произнесе дали решението на парламента да не гласува оставката на Делян Добрев от ГЕРБ не е в разрез с основния закон. Добрев бе уличен от депутата от БСП Елена Йончева в схема за шуробаджанашки назначения в Хасково.
--------------------------------------------------------------
Прокуратурата най-после събра всички дела срещу Александър/Спас
И "съдружниците" на мъжа от Кочериново се оплакаха, че били измамени


Без да е съдружник, Спас Василев е
разполагал с достъп до сметката на
"Еспас медия" ООД, където са пращали
пари измамените. Снимка: Юлиян Савчев

Всички стари дела срещу Спас Василев от Кочериново, за когото се твърди, че стои зад "Фейсбук" профила Александър Николов, през който десетки хора бяха измамени с евтини самолетни билети, са събрани в Софийската районна прокуратура, съобщиха оттам.

Става дума за четири разследвания. Едно от тях се води в София, а другите три са в Дупница, Варна и Благоевград. Преди два дни делото от Варна още не беше стигнало в столицата и наблюдаващият прокурор Вероника Трифонова заяви, че не знае дали Василев е бил воден в полицията преди години от измамени от него и след това освободен. За случая разказа в личния си блог варненецът Боян Георгиев, който твърди, че това се е случило още през 2012 г. От полицията във Варна отказаха информация по случая.

Всичките четири дела срещу Василев са за измами, като няма никаква информация за казуса в Дупница. В момента той има обвинение само за една измама. Според разследващите пак през 2012 г. той е взел 490 лв. от мъж, на когото обещал пакет самолетни билети и не му ги дал. По това дело Василев бе оставен за постоянно в ареста. За измамите, заради които Александър-Спас се превърна в актуална тема в социалните мрежи и сутрешните блокове, обаче обвинения засега няма. Лично шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов призна преди няколко дни, че все още няма достатъчно доказателства, че Спас стои зад профила Александър Николов. Василев каза в съдебната зала, че познава част от журналистите, с които е приятел в социалната мрежа.

Двама от съдружниците във фирма "Еспас медия" ООД, през която са минавали парите на измамените, вчера обявиха, че самите те са негова жертва. Иван Бондоков и Михаил Дончев - активисти на партия "Да, България", твърдят в отворено писмо, че фирмата, в която са били съдружници заедно с още 10 души, е била "създадена като медиен проект за уебсайт, списван на английски с европейска насоченост, а не като агенция за продажба на самолетни билети".

"Всички съдружници сме измамени от Спас/Александър, но именно ние двамата първи се усъмнихме в действията и самоличността му и практически го разобличихме. Ние първи предприехме действия за блокиране на сметката на фирмата чрез управителката Лора Драгнева и по този начин срутихме изградената от него финансова пирамида с продажба на билети", заявяват те и се оправдават, че още преди няколко месеца са подали заявления да бъдат заличени като съдружници.

Василев не фигурира като съдружник или управител на фирмата. Тогава той се е представял за Александър Николов, живеещ в чужбина, на работа в компанията "Нилсен", която се занимава с глобални маркетингови проучвания. И по тази причина не можел да регистрира фирма в България. За да има онлайн достъп до сметката на фирмата, явно е получил паролата за нея.
--------------------------------------------------------------------
МВР ще иска по-малко документи за лична карта и паспорт
Апостилът отпада и за дипломите от Америка


Промените с цел облекчаване на административната тежест стигнаха и до реда за издаване на български лични документи. Вчера правителството прие промени в правилника, който регламентира това. Облекченията са по отношение на издаването или подмяната на лична карта и паспорт, както и на паспорт или заместващ го документ на младежи между 14 и 18 години.

В бъдеще гражданите няма да прилагат удостоверителни документи за настъпила промяна на ЕГН, на имена, на постоянния адрес или на пола, когато тези факти са отразени в Националната база данни "Население". В тези случаи необходимите документи ще се събират по служебен път от МВР.

И друго облекчение, касаещо гражданите, беше прието вчера от кабинета. Изискването за легализиране на дипломите и полагането върху тях на апостил от просветното министерство ще отпадне не само за документи, издадени от държави от ЕС, но и от САЩ, Канада, Австралия и др., предвижда одобрена наредба на МОН.

Доскоро легализацията и заверката с апостил бяха единствените възможни начини за удостоверяване на истинността на образователните документи, издадени от друга държава. През 2016 г. тези изисквания бяха премахнати за дипломите, издадени от образователни институции в страни - членки на Европейския съюз, с мотива, че вече стават налични все повече официални бази данни, където компетентните органи по признаване могат директно да проверят автентичността на даден образователен документ - официални регистри, бази данни на университетите и др.

С предложената сега промяна апостилът се премахва и за документи, издадени от над 50 държави от Европейския регион, за САЩ, Канада, Израел, Австралия и Нова Зеландия. Всички те са подписали Лисабонската конвенция за признаване на квалификациите, отнасящи се до висше образование, която е водеща от гледна точка на академичното признаване.
-----------------------------------------------------------------
Парламентът отхвърли 10-годишната давност за дълговете

Депутатите отхвърлиха идеята за абсолютна 10-годишна давност на частните дългове. Решението дойде с приетите окончателно промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Предложението бе на ГЕРБ, като управляващите обясняваха намеренията си с желание да се премахне фигурата на "вечния длъжник". Те обаче се отказаха от текстовете с мотив, че не са срещнали одобрение от юридическата общност на неотдавнашната конференция за ефекта от действащия ГПК, който е в сила от март 2008 г. Коментарите били, че 10 години са кратък срок за темповете на родното съдопроизводство. В момента в Закона за задълженията и договорите съществува петгодишна давност за всички вземания, която обаче прекъсва при действия от страна на кредитора по събиране на дълга.

Осъдените длъжници на банки вече ще могат да оспорват оценката на имотите си, обявени за публична продан, решиха депутатите. Оспорването ще е възможно в 7-дневен срок след обявяване на оценката. Преди търга съдебният изпълнител ще е длъжен да назначи лицензирано вещо лице, което да определи стойността на имота. Досега такова се назначаваше по искане на някоя от страните. Ако собственикът на имота оспори направената оценка, той ще има право да посочи друго вещо лице, което да направи нова, но ще поеме разходите. При две и повече оценки стойността на имота ще се определя като средноаритметична от всички.

След като с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Воля" парламентът отхвърли предложението банките да не са сред институциите, които имат право да събират задължения въз основа само на счетоводни книжа подобно на държавата и общините, депутатите гласуваха все пак длъжниците по-лесно да спират изпълнителните листове на банките. Прието бе, че това ще може да се случва, ако ответникът обжалва в 14-дневен срок, дори и да няма обезпечение, предвидено в Закона за задълженията и договорите. На тази поправка най-силно се съпротивляваха частните съдебни изпълнители. Длъжниците вече ще могат да плащат в рамките на съдебния процес и при поискано плащане, без да стигат до частен изпълнител, реши още парламентът.

Парламентът реши още вноските за осъдените да са обвързани с размера на минималната работна заплата (МРЗ), която в момента е 460 лв. Досега те започваха от 300 лв. и минаваха през различни ставки. Прието бе, че ако осъденият получава до една МРЗ, ще е длъжен да плаща една четвърт от нея, а ако издържа деца - 1/5.
----------------------------------------------------------------------------
Лозан Панов сменя заместник против волята на съдиите

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов си прави нов екип от заместници. Вчера той е информирал съдиите от гражданската колегия, че макар и да е доволен от работата на заместника си и шеф на колегията Красимир Влахов, той ще предложи на неговото място да бъде назначена Светла Димитрова, научи "Сега" от съдии.

По време на общото събрание всички висши съдии до един са подкрепили Влахов, който се ползва с голям авторитет сред цялата магистратска общност. Според негови колеги предстои смяната и на шефката на наказателната колегия Павлина Панова.

Официалното съобщение от Върховния касационен съд гласи, че Панов е информирал гражданските съдии, че ще упражни законовото си правомощие да предложи нов заместник-председател на мястото на Влахов. Кандидатурата на Димитрова трябва да мине и през съдебния съвет.

Панов е председател на върховния съд от февруари 2015 г. Той продължи да работи с Влахов и Панова, които бяха заместници и на предходния шеф на съда Лазар Груев. Единствено шефката на търговската колегия Дария Проданова беше назначена в мандата на Панов.
---------------------------------------------------------------------
Училищен директор отива на съд за безстопанственост

Бившият училищен директор на 166-о СУ "Васил Левски" в столицата Елисавета Първанова ще бъде съдена за злоупотреби при извършените в повереното й школо ремонти. Вчера от Софийската градска прокуратура внесоха обвинителен акт срещу нея "за умишлена безстопанственост по отношение на повереното й имущество", съобщиха от там.

Първанова е заемала длъжността директор от 2006 до 2015 г. През 2013 г. тя е обявила обществена поръчка за 264 000 лв. за ремонт на покривната конструкция на училището, частична подмяна на дограмата, както и за ремонт на ученически кабинети, коридори, стълбища и баня със съблекалня. По отправената публична покана оферти подали 5 фирми, от които 4 били отстранени поради липса на част от изискуемите документи, пишат от прокуратурата. При извършената впоследствие проверка от Агенцията по държавен финансов контрол (АДФИ) обаче било установено, че в представената от отстранените участници документация са фигурирали всички изискуеми документи и отстраняването им от процедурата е незаконосъобразно. Спечелилата фирма, която предложила цена 229 137 лв., започнала строително-монтажните дейности, но Елисавета Първанова "не упражнила дължимия контрол и въпреки че били налице разминавания между фактурираните и реално извършените дейности, тя одобрила плащане по 3 фактури на обща стойност 229 137.71 лв. с включен ДДС", твърдят от СГП. Оттам заявяват, че разликата между реално извършени и отчетени строително-монтажни работи възлиза на 28 хиляди лева с ДДС и това се явява причинена щета от извършеното престъпление. Ако обвинението издържи в съда, Първанова може да получи от 2 до 8 години затвор.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11729
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #19 -: 19.10.2017 21:19:58 »
20.10.2017 г.

За 3 години едва 1/3 от одобрените сгради са "безплатно" санирани
Бургас, Благоевград и Хасково са лидери по брой обновени блокове


"Безплатното" саниране бе акцент в
предизборните обиколки на бившия министър
на регионалното развитие Лиляна Павлова в
началото на тази година. Месеци по-късно лъсна,
че програмата е разработена като корупционна
схема и парите за нея са дадени в нарушение на
закона.

Три години след като стартира програмата за "безплатно" саниране и два месеца преди тя да приключи в този си вид, едва 1/3 от одобрените сгради са напълно завършени. Това става ясно от отчет, разпространен вчера от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Лидери по одобрени блокове са Бургас, Благоевград и Хасково - областни градове, в някои от които напоследък избухнаха скандали за тясната връзка на саниращите фирми с властта.

Общо 2022 блока имат сключени договори за финансиране по Националната програма за енергийна ефективност, отчитат от министерството. Досега са обновени и въведени в експлоатация 782 сгради, по 612 се работи, 628 продължават да чакат. Един от парадоксите е, че в София досега са завършени едва 2 блока от общо 167 одобрени. В близо половината от общините в страната и през идната година няма да има нито един саниран блок.

Най-много одобрени сгради има в област Бургас - 236, като 75 са вече обновени и въведени в експлоатация, а по 132 са стартирали строително-монтажни дейности. 189 са сградите, които са одобрени за саниране в област Благоевград, от които 117 са с изпълнени дейности. Трета по брой сключени договори е област Хасково с общо 180 договора и 86 вече изцяло обновени блока.

И в трите града обаче имаше скандали или с некачествена работа, или с нарушения при поръчките, или със съмнения за облагодетелстване на фирми, свързвани с властта. През миналата година например в Бургас бе прекратена поръчка за десетки блокове заради нарушаване на законовите правила. Впрочем, и самата програма като цяло се оказа на ръба на закона, след като доклад на Сметната палата установи, че МРРБ е погазило Закона за публичните финанси с допълнително отпуснатите 1 милиард лева.

От изискана справка в началото на годината стана ясно, че санирането е дало шанс на много младежи да просперират. Впоследствие се оказа, че някои от тях са партийно свързани с управляващите от ГЕРБ. Лидер по програмата е дружеството "Строителство и Саниране Инженеринг Консулт" (ССИК) ЕООД с договори за над 4.2 млн. лв. в осем общини, установи проучване на "Медиапул". Компанията има индиректна връзка с ГЕРБ, тъй като първоначално управител на дружеството, а след това и собственик за няколко години е бил Янко Янков. През ноември 2015 г. Янков става зам.-кмет по строителството на Благоевград (общината се управлява от ГЕРБ). Компанията показва ръст на приходите си от близо 632% на годишна база за 2016 г. Оборотът й нараства от 2.2 млн. лв. през 2015 г. до близо 14 млн. лв. година по-късно, според данните в регистъра на Камарата на строителите. От октомври 2016 г. дружеството се управлява от 25-годишната Елизабет Мариус Урумова, чиято майка Цветанка беше омъжена за певеца Веселин Маринов, който пък е приятел на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, показва разследването на "Медиапул". Любопитна подробност е, че освен на "Строителство и Саниране Инженеринг Консулт" Янков е бил управител и на "Екоконсулт" ДЗЗД, преди да стане зам.-кмет на Благоевград. Тази компания е правила обследването на част от жилищните блокове в Благоевград, преди да бъдат санирани. След разкритията за участието на фирми, свързани със зам.-кмета на Благоевград, в програмата за саниране и след няколко инцидента на строителни обекти през лятото на 2017 г. Янко Янков подаде оставка по лични причини, която беше приета от кмета Атанас Камбитов.

След разразяването на скандала "Хасковогейт" стана ясно, че фирма, свързана с един от приятелите на депутата от ГЕРБ Делян Добрев - "Еко Традекс Груп", активно се е включила в програмата за саниране.

За реализирането на програмата за безплатно саниране първоначално държавата отдели от бюджета 1 милиард лева, а в началото на тази година, малко преди разпускането на предишния парламент, бе гласуван още един милиард. В момента приемът на нови документи е спрян. Според регионалния министър Николай Нанков работата по договорените блокове трябва да приключи през идната и дори през 2019 г. През това време ще се мислят нови правила - с доплащане от страна на собствениците. Обсъжданите варианти са те да дават между 20 и 50% от парите. Промените трябва да бъдат одобрени от Народното събрание. Евентуално продължаване на програмата ще има едва с бюджета за 2019 г.

Още когато бе одобрена, програмата породи съмнения, че се разработва по начин, който позволява корупция. Тя се изпълнява по сложна схема за финансиране, при която етажните собствености сключват договор с общината, общината възлага поръчките, парите идват от Българската банка за развитие, а контролът е поверен на областните управи, които могат да го правят само по документи. Първоначално определените пределни цени за квадратен метър се оказаха твърде високи и надхвърляха 3-4 пъти цените, постигнати по подобна пилотна европейска програма от предходните години, в която собствениците имаха само участие. В началото на тази година в. "Сега" пресметна по данни на МРРБ, тогава оглавявано от Лиляна Павлова, че държавата е платила средно по 17 359 лева за един апартамент. Предварителните изчисления бяха, че санирането на едно жилище би трябвало да струва средно между 4000 и 8000 лв. Регионалното министерство бе принудено на два пъти да намали пределните цени за обновяване на един квадратен метър.
-------------------------------------------------------------
Французин осъди България в Страсбург заради телефон

Французинът Венсан Льобоа (31) осъди България в Страсбург, защото 12 дни в софийския арест не е успял да презареди телефонната си карта и да се обади на близките си. Той ще получи 1000 евро обезщетение и 400 евро за разноски.

Льобоа пристигнал в София през ноември 2013 г., за да живее с приятелката си. Арестували го през януари 2014 г., след като пробвал да разбие няколко коли и да ги обере. Чужденецът прекарал почти три месеца в ареста, но сключил споразумение с прокуратурата и бил осъден на три месеца затвор, от които му останали да доизлежи само 6 дни. Той бил отвратен от мръсотията в ареста и в софийския затвор, оплакал се, че хванал стафилококи, че не бил лекуван правилно, че при ареста си охлузил коляното, че хазяинът му прекратил договора за наем и не му върнал депозита и пр. За всичките си страдания Льобоа поиска 90 000 евро обезщетение плюс 30 000 евро за лечение и 15 000 евро за съдебни разноски.

Съдът се съгласи, че държавата е трябвало да му даде възможност да се свърже с близките си, въпреки че не е имал пари да презареди телефонната си карта. Все пак той се свързал с френския консул в София и уведомил чрез него приятелката и родителите си.
..........................
ЗАГУБА
България загуби и дело от софиянеца Георги Ванчев (65), на когото ще плати 10 000 евро и 1500 евро разноски. Бившият полицай бил осъден за престъпление по служба на 1 г. затвор, след като прекарал под домашен арест година и половина. Въпреки това изтърпяното не му било приспаднато.
-----------------------------------------------------------------------
Личните лекари може да получават потребителски такси за децата
Едва 11% от парите в сектора отиват за детско здравеопазване


Искането на общо практикуващите лекари да получават потребителска такса и при прегледите на деца може и да бъде изпълнено. "Личното ми мнение е, че личните лекари трябва да получават и такова финансиране, но то трябва да се поеме от държавата, а не от родителите на децата", каза шефът на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова. Тя обаче уточни, че въпросът тепърва предстои да бъде обсъждан и решение засега няма.

От националното сдружение на общопрактикуващите лекари искат при децата да се въведе такса подобно на пенсионерите - родителите да плащат 1 лв., а останалата сума до размера на потребителската такса, която в момента е 2.90 лв., да се покрива от държавата. Според Дариткова би трябвало таксата да се плаща изцяло от хазната и нищо да не се поема от родителите.

За да се приеме подобна промяна, е нужна поправка в Закона за здравното осигуряване, а също и да се предвидят пари в бюджета за догодина.

Според Дариткова не е редно общопрактикуващите да събират такси от по няколко лева за издаване на медицински бележки. "Това е резултат от прегледа и не би трябвало да се искат пари. Тъй като въпросът не е уреден нормативно, той е оставен на съвестта на колегите", каза тя. За да не се позволява такава такса, здравното министерство трябва да напише изрично в наредбата за основния пакет на лечението, покривано от здравната каса, че част от прегледа е и издаването на бележка за извинение на отсъствия.

Едва 11.9% от парите, които се плащат в здравния сектор у нас, или 285 млн. лв. за миналата година, са отишли за детско здравеопазване, обяви председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ. Според Дариткова въвеждането на клиничните пътеки и това, че те са сред най-недофинансираните, е било пагубно за детското здравеопазване.

От асоциацията предлагат парите, които държавата превежда за здравни осигуровки за децата, да са в отделна сметка, за да е видно колко плаща бюджетът за тях, лекарствата за деца до 7 години да бъдат безплатни, да няма лимити от здравната каса за пътеките за деца. От месеци педиатричната асоциация е направила и инициативен комитет за построяване на Национална детска болница, която да събере всички педиатрични специалности и да осигурява пълна високоспециализирана грижа на едно място.
.................................
ПРОЗАИЧНО
Заради липса на медицински сестри, които са специализирани в интензивни грижи, програмата на Националната кардиологична болница за лечение на деца с вродени сърдечни аномалии е пред спиране, предупредиха оттам. Годишно по нея се оперират по 250 деца, но в момента се извършват само спешни операции на новородени заради липса на сестри. Няма специализанти по неонатология, тъй като за болниците е трудно да плащат на всеки специализант заплата по 12 000 лв. годишно, обяви пък националният консултант по неонатология проф. Боряна Слънчева.
-------------------------------------------------------------------
Новият съдебен съвет повтори зависимостите на стария
Малцинството се оказа едва от четирима души, стана ясно при избора на Георги Чолаков за шеф на ВАС


Георги Чолаков. Снимка: Юлиян Савчев

Изборът на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС) показа, че лобитата в новия Висш съдебен съвет (ВСС) са разпределени по сходен начин като в стария.

С 20 гласа "за" съветът гарантира мястото на Чолаков за следващите 7 г. въпреки неубедителните отговори, които той даде на въпросите на кадровиците. Президентът Румен Радев вече няма избор и трябва да подпише указа за назначението му.

Против Чолаков гласуваха само четирима от членовете на ВСС - председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, Атанаска Дишева, Цветинка Пашкунова и Олга Керелска. И трите дами са членове на съвета от съдийската квота. Освен на останалата част на съдиите Чолаков получи пълната подкрепа на прокурорската квота, както и на всички членове на ВСС, избрани от парламента. Мнозинството реши, че не трябва нова процедура.

Основните въпросителни около Чолаков бяха свързани с имотното му състояние и с кариерата му. Още преди да бъде номиниран официално, се знаеше, че той ще е следващият председател на ВАС. Зад кандидатурата му застана шефът му Георги Колев. Чолаков получи огромна подкрепа и при поименното явно гласуване от Общото събрание на ВАС. Магистрати неофициално се оплакаха от натиск при процедурата.

Това бяха и темите, по които беше препитан Чолаков вчера. За комфорта му по време на изслушването бдеше правосъдният министър Цецка Цачева, която критикува Атанаска Дишева, която зададе най-много въпроси на Чолаков за това как ги задава. В негова подкрепа се изказа Красимир Шекерджиев, чиято съпруга е съдия във ВАС. Той щял да гласува за него, защото такава била волята на Общото събрание на ВАС. През цялото време на изслушването Чолаков повтаряше, че за всичко ще се съобразява с мнението на колегите си от съда. Той не отговори на Дишева защо е било важно Общото събрание на ВАС да гласува явно и поименно за номинацията му и дали при таен вот би получил такава подкрепа.

Керелска попита за сделките му в Балчишко, където е бил нотариус - през 2011 г. той е придобил по предварителен договор 10 ниви в Ляхово, Гурково и Стражица. С тези имоти Чолаков е купил дълговете на няколко души към Илиян Петков. Хората са получили нивите си от поземлената комисия и са ги ипотекирали срещу заеми.

"Дадох заем на свой приятел от 50 000 лв. После той нямаше пари и ми предложи да ми прехвърли свои бъдещи взимания, цесията е единственият възможен начин. Това са земеделски земи, получени при преференциални цени, които не могат да бъдат отчуждавани в следващите 10 г., т.е. падежът е 2021 г.", обясни Чолаков пред съвета. Според него много пъти Върховният касационен съд се е произнасял, че сключването на такива договори не заобикаля закона и не нарушава добрите нрави.

"Не бягам от никакви проверки. Въпреки че цесиите не подлежат на деклариране, съм го направил. Все още нямам право на собственост върху тези имоти. Те са били на разположение повече от 6 г. за проверки", отговори Чолаков на въпроса на Пашкунова дали съветът и инспекторатът към него е трябвало да проверят цесиите. След това главният инспектор Теодора Точкова обясни на членовете на съвета, че годишната имотна проверка на съдията и семейството му още не е приключила, защото се чакало разкриване на банкова тайна.
.............................
РОДНИНИ
Дишева го попита и за роднинските назначения в съда. "Секретарки, деловодители, съдебни помощници, куриери са свързани със съдии в този съд. Никой не го одобрява на думи. Какво смятате да предприемете?", попита тя и уточни, че според нея много от помощниците нямат нужните качества. Чолаков й отговори, че предстои атестирането на всички служители, като специално помощниците щели да се атестират и от съдиите, с които работят. "Ако тримата съдии ми кажат, че са ОК с него, нямам основание да предприема каквото и да е, дори да е роднинско назначение", обясни Чолаков. И допълни: "Повечето са с постоянни трудови договори и трябва да има доказателства, че има проблем. Колегите говорят само по коридорите."
-----------------------------------------------------------
БСП поиска две оставки заради оградата на границата
Корупция, разрушени шахти и схеми на каналджии разкрива филм на Елена Йончева


Огромен ров се е образувал по част от оградата
на границата ни с Турция.

Решението на правителството да вкара оградата по границата с Турция в списъка на стратегическите обекти от национално значение даде коз на БСП да обвини управляващите в цензура и погазване свободата на словото. От Министерския съвет съобщиха предния ден, че ограниченията за снимане на оградата целят да не изтича информация как се охранява и да се подобри контролът. Корнелия Нинова обаче смята, че това е забрана на свободното слово, издигната "в най-високия ранг държавна политика". От левицата обвързаха решението с опит да бъде спрян филм на журналистката и говорител на левицата Елена Йончева за корупционни практики, дупки в ограждението и схеми на каналджии по границата. И поискаха оставките на вицепремиера Валери Симеонов и вътрешния министър Валентин Радев.

Оградата е обявена за секретен обект още от служебното правителство на Огнян Герджиков в началото на годината. Достъпът до нея не е свободен от години. Журналисти я посещават само след разрешение от МВР, и то в определен от гранична полиция участък. Вчера в парламента Елена Йончева разказа, че като депутат има достъп до оградата и в последните месеци е събирала "информации и факти". Със собствени средства тя е събрала документи, които уличават в корупция длъжностни лица, заснела е в реално време преминаване на организирани групи мигранти. Снимала е къде е паднала оградата, къде има отворени шахти и безконтролно преминаване със стълби или под оградата.

"Държавата налага цензура за разследването на корупция в България. Не само на оградата, но и на бежански канали, защото такива има. Знае се кой стои зад тях, но мерки не се взимат. Защо?", попита Йончева. Тя припомни, че към този момент са отпуснати почти 200 млн.лв. за съоръженията по границата, но оградата пада и се чупи. "През нея минават буквално за минути по 40 души. Това съм го виждала и съм го снимала. През оградата преминават по-бързо, отколкото автобус с бежанци, които биха минали през контролно-пропускателен пункт", каза тя. И представи на медиите кадър на огромен ров под едно от съоръженията.

Нинова обяви от името на групата на БСП в парламента, че всички депутати на левицата стават съавтори на филма на Йончева и поемат отговорността той да се излъчи. "Г-н Борисов, към вас се обръщам, ще ви информираме специално кога и къде ще бъде излъчен този филм и очакваме да изпратите да ни арестуват", заяви още Нинова. Тя предупреди, че ще изпратят филма и на европейските посланици.
-----------
ЗАЩИТА
Единствено лидерът на "Атака" Волен Сидеров защити управляващата коалиция. Той посъветва Нинова да отиде да се снима на стената между Израел и Палестина. А за поисканите оставки на Валери Симеонов и Валентин Радев отговори, че БСП и ДПС имат тенденциозно отношение. "Имам чувството, че и сняг да завали сега, ще поискат оставката на Валери Симеонов", обяви Сидеров.
--------------------------------------------------------------
Сестри и акушерки излизат на протест

Ако не бъдат предвидени в бюджета за догодина достатъчно средства за дейностите по здравни грижи, медицински сестри, акушерки, фелдшери, лаборанти и рехабилитатори ще организират национален протест, предупредиха от съсловната им организация. От Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи са изпратили отворено писмо до президента, премиера, председателите на парламента и здравната комисия и здравния министър. От там предупреждават още, че последната реакция на съсловието ще бъде национална стачка, която ще парализира системата на здравеопазването.

Исканията на организацията се повтарят от години, но без резултат - осигуряване на стартова заплата, равна на 3 минимални заплати за страната; диференцирано заплащане на труда, съобразно придобитата квалификация; приемане на стандарти с ясен регламент за необходимия брой медицински сестри, акушерки, фелдшери/лекарски асистенти, рехабилитатори, медицински и ренгенови лаборанти спрямо броя на пациентите в болниците, в кабинетите, в лабораториите, децата в детските ясли, градини и училища, в домовете за медико-социални грижи; осигуряване на условия за участие в задължителните форми на продължаващо обучение; създаване на възможности за повишаване на обществения престиж на професиите и привличане на повече млади хора към тях.

"Сега, когато се решава бюджетът, заявяваме своите основни искания, за да ни има. Не искаме да застрашаваме националната сигурност поради невъзможността да упражняваме професиите си", предупреждават от БАПЗГ.
.........................
КРИЗА
Броят на професионалистите по здравни грижи у нас постоянно намалява заради лошото заплащане и условия за труд. Наскоро дори здравният министър Николай Петров обясни агресията по болниците и с липсата на достатъчно медицински сестри, които да обърнат внимание на пациентите и близките им. Той обеща и стандарт за определяне на заплатите в сферата на здравеопазването.
--------------------------------------------------------------
Апелативните съдии се изпокараха за "мириса на корупция"

Съдиите от Софийския апелативен съд се изпокараха на събранието, свикано, за да вземе отношение по сигнала на Милен Василев от Търговското отделение. Той закачи в коридора на съда и пусна в социалните мрежи свое изявление, че председателят Даниела Дончева неправомерно му е иззела състава и делата и действията й имат "силен корупционен мирис". Според него ключово е дело от сагата "КТБ" с материален интерес за над 102 млн. лв., което е било на негов доклад, а вече не е.

Пред "Сега" съдии разказаха, че сбирката е преминало с много скандали и в крайна сметка било решено да се изчакат проверките на инспектората и прокуратурата, поискани от Дончева. Преди това двете институции не се трогваха.

В официалното съобщение на апелативния съд се казва, че общото събрание единодушно отказало да вземе становище "по т. нар. заявление" на Василев. Магистрати били на мнение, че внушенията му са недопустими, а оповестяването им - неприемливо. Самият Василев съжалил, че го е подписал "с неуважение", и казал, че не разполага с доказателства за корупция.
--------------------------------------------------
"Воля" спаси управляващите срещу ветото на президента

Макар че мобилизираха всичките си сили, ГЕРБ и "Обединени патриоти" трябваше да се опрат на "Воля", за да преодолеят ветото на президента Румен Радев върху промените на управляващите в Закона за отбраната и въоръжените сили. Поправките засягат статута на постоянния секретар на МО и въвеждането на изискване ново произведените от държавния глава генерали да бъдат изслушвани в парламентарната комисия по отбрана.

При първото гласуване на законопроекта мнозинството не успя да събере необходимите 121 гласа, за да преодолее ветото. Това наложи повторно гласуване, при което на страната на управляващите застанаха "Воля" и независимият Ангел Исаев. Така промените бяха приети отново със 131 гласа. Ветото подкрепиха 91 депутати от БСП и ДПС, които гласуваха срещу законопроекта или се въздържаха.

Поправките предвиждат завишени изисквания за кандидатите за постоянен секретар - минимум 3 г. опит на ръководна длъжност, от които поне една година във военното министерство. Според Радев обаче това "създава условия за дискриминация спрямо редица категории лица". Президентът не хареса и идеята висшите офицери да се представят в комисията по отбрана, след като им е връчил пагоните за ново звание. "Законодателят създава нова фаза в процедурата за удостояване с висши военни звания", смята държавният глава. И изтъква, че така се нарушава балансът между органите за ръководство на отбраната и дори се създава "риск от политизиране на висшия команден състав".

Управляващите не признаха нито един от доводите на Радев. "Постоянният секретар трябва да прави разлика между МО, щаб на отбраната, да знае откъде на влезе на работа - поне това. Дискриминацията, фиксирана в мотивите, на латински означава "правене на разлика". Разделянето на индивидите по рационален признак не е дискриминация", заяви Владимир Тошев от ГЕРБ. А за представянето пред комисията посочи: "Много добре е да си уважаваме армията, нейния висш команден състав и тя да знае кои са тези, които дават пари за изтребители, кораби, бойни машини, учения. Народът ги дава през комисията по отбрана".
-----------------------------------------------------------------
ДАНС влезе в две врачански болници и РЗИ

ДАНС е проверявала в сряда документите на много профилната болница "Христо Ботев" във Враца и частната "Вива медика", съобщи БНР, като се позова на BulNews.bg. Според медии влизането е било демонстративно. Проверка е имало и в Регионалната здравна инспекция, според неофициална информация във връзка отново с двете болници.

Драмата с държавната болница във Враца се точи от много време. Наскоро в здравната комисия в парламента министър Николай Петров каза, че здравното заведение е ръководено зле и има отлив на пациенти към частни болници. Преди седмица лекари и пациенти за пореден път протестираха в защита на държавната болница във Враца

Директорът й Орлин Цветков, който подаде оставка, я оттегли, след като министерството пое конкретни ангажименти към болницата и започна да ги изпълнява - доставени бяха лекарства и консумативи. Започна и изплащането на заплати, а лекарите са оттеглили предизвестията си за напускане. На 3 октомври всички те хвърлиха оставките си.
----------------------------------------------------------------------
Парламентът ще оправя кашата с преотдадените земеделски земи

Парламентът прие два - на ГЕРБ и "Обединените патриоти", и отхвърли трети - на БСП, законопроект за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи. Целта и на трите проекта е да спрат измамите с хиляди декари земеделски площи, преотдадени без знанието и разрешението на собствениците им. Предложенията на управляващите предвиждат договори за наем да могат да сключват собствениците на земята и упълномощени от тях лица, както и ползватели, но само ако това е предвидено в договора за наем и при писмено съгласие от притежателя на имота. Възстановява се и изискването в Агенцията по вписванията да се представя скица на земята, което отпадна преди няколко месеца.

"Проектът се предлага в защита на собственици и ползватели, чиито права са засегнати от схема за контрол върху ползването на големи земеделски площи чрез сключване на договори за наем на чужди имоти. Изрично се въвежда забрана общинската служба по земеделие да регистрира договори, сключени от несобственици. Предлага се и вариант, когато имотът е съсобствен, договорът за наем да може да се сключи от съсобствениците, които притежават повече от 25% от дяловете", се казва в законопроекта на ОП.

Злоупотребите с преотдаването на земя станаха възможни благодарение на промени, приети в последния работен ден на миналия парламент по предложение на ГЕРБ. Чрез тях отпадна изискването при заверка на договор пред нотариус задължително да се представя и скица на имота. Текстовете позволиха за субсидии да кандидатстват и хора, които не притежават и не обработват земята. Промените бяха гласувани единодушно и доведоха до протести в различни краища на страната. Само за няколко месеца в земеделското министерство бяха регистрирани десетки опити за измама.
-------------------------------------------------------------------------
ЕРП-тата отчетоха готовност за зимата

На фона на топлото време трите ЕРП-та отчетоха
вчера готовността си за зимата. На снимката:
шефът на енергийния регулатор Иван Иванов
разговаря с депутата Жельо Бойчев и колежката
си от КЕВР - Евгения Харитонова (от дясно на ляво).
Снимка: БГНЕС

На прага на зимния сезон трите ЕРП-та - ЧЕЗ, "Електроразпределение Юг" и "Енерго -Про", обявиха, че са готови за студа. Отчетът за готовността им е традиционен, но е особено важен предвид миналогодишните проблеми, свързани с недостига на ток и обилния снеговалеж.

"Електроразпределение Юг", което е част от ЕВН, е завършило подготовката си за есенно-зимния сезон, която в цифри може да се обобщи така - инспектирани са над 56 000 км мрежи "средно" и "ниско" напрежение, както и над 13 000 трафопоста и възлови станции, подменени и ремонтирани са близо 3000 стълба и др.

От "Енерго -Про" обявиха, че са направени ремонти, обходи и инспекции на подстанциите, трафопостовете и др. обекти във Варна, Шумен, Добрич, Търговище, Силистра, Велико Търново, Габрово, Русе и Разград. Ревизирани са общо 7316 км електропроводи. Чешкото дружество отчете, че до края на миналия месец е инвестирало за ремонти над 5.1 млн. лв. Отделно - с цел превенция на аварии са вложени други 15.4 млн. лв. Готови за зимата са и от ЧЕЗ.
.........................
ПАРНО
ЕВН Топлофикация е готова да пусне топлото в Пловдив при желание от клиенти. Условията за цялостен старт на сезона са да има три последователни дни, в които средната температура да е по-ниска от 12°С градуса, както и да има прогноза за дългосрочно застудяване.
------------------------------------------------------------------
Синът на Златистия е арестуван за стрелбата в "Лозенец"

Синът на дупнишкия кримигерой Злати Златев-Златистия - Йордан, е арестуван за 72 часа заради стрелбата в столичния кв. "Лозенец" в сряда, съобщи Софийската районна прокуратура. Той е обвинен в едро хулиганство.

При безразборната стрелба един от куршумите уцели прозореца на младо семейство с малко дете. Пострадали няма. Йорданов е бил в компанията на сина на бившата екоминистърка от кабинета Сакскобургготски Долорес Арсенова - Калоян. Той не е арестуван, а само е разпитан като свидетел. Според Нова телевизия оръжието, с което е стреляно, е собственост Арсенов.

Според разследващите в заведението са празнували раждането на бебе на Арсенов. Основен свидетел е фолкпевецът Радослав Петров - Радо Шишарката. Пред Нова телевизия той разказа, че е бил извикан на мястото, за да пее. "Чуха се два-три изстрела. Разбрах, че момчето, което е стреляло, си е играло с пистолета и е стреляло неволно. Имаше употребен алкохол", заяви той.
.....................................
КУЛМИНАЦИЯ
"Тъкмо започнах да му пея "Тигре, тигре", и полицията дойде да си свърши работата. Не е приятно да се случват такива работи 20 години след прехода на мутрите", каза Шишарката.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11729
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #20 -: 20.10.2017 21:35:43 »
21.10.2017 г.

Кабинетът ще изкарва армията на улицата за акции на МВР
Възможно е войската да охранява европредседателството


Министрите на отбраната и на вътрешните работи Красимир Каракачанов и Валентин Радев са подготвили поправки в закона, които да позволят ползването на армия в конкретни операции срещу престъпността. Представители на войската може да се появят по улиците в София още при охраната на европредседателството от 1 януари 2018 г.

Това стана ясно от отговор на Каракачанов на въпрос на депутата от БСП Николай Цонков вчера. Министърът обяви, че е за допълнителни правомощия за армията, за да може тя да изпълнява и функции по охрана и опазване на обществения ред. Разрешението за конкретни акции с участието на военните ще се дава от Министерския съвет. "Мерките по защита на обществения ред ще се засилят. Когато ние имаме в армията подготвени специалисти, защо да не бъдат полезни на обществото?", настоява той от месец. И аргументира идеята си със зачестилите терористични нападения в Европа, след които армията се е включила в охраната на градовете. Армейски части бяха изкарани да патрулират по улиците, например след атентатите в Париж и Брюксел.

Темата в парламента в петък тръгна от въпроса на Цонков защо специални сили от армията са използвани в акция на МВР в началото на септември за залавяне на охранител, убил жена си в Пещера. Тогава МО изпрати високопроходима военна техника, включително и "Хамър", а Каракачанов разреши съдействие да окажат екипи от 68-а бригада "Специални сили". След залавянето на мъжа МВР благодари и обясни, че вилата, в която издирваният се крил, била високопланинска и само колите на армията са могли да обходят района.

Каракачанов разви цял сюжет - той получил молба за съдействие, защото било възможно мъжът, който е обучен охранител, да вземе заложници и да усложни ситуацията. Това не било убийство от ревност, а тероризъм и армията можела да се включва в антитерористични операции по закон. Затова наредил съдействие, като пропуснал да уведоми дори шефа на отбраната.

"При подобни случаи, ако се наложи, аз отново ще го направя, за да подпомогнат военните МВР", каза Каракачанов. Това не означавало, че армията ще бъде изкарвана, когато се провеждат протести.

"Очаквах похвала от БСП, че институциите си сътрудничат", каза Каракачанов, според когото участието на бойците от 68-а бригада е било ограничено до разузнаване и събиране на информация. "Тези действия са били в рамките на учение и тренировка в изпълнение на план", твърди шефът на МО. Депутатът Цонков обаче го хвана натясно с думите, че плановете за провеждане на учения се пишат предварително. Той заяви иронично, че "може би е хубаво МВР да премине към МО".

Още след конкретния случай в Пещера бившият военен министър Ангел Найденов каза, че решението на министъра е нелепо, необосновано и безпрецедентно. Според него има няколко хипотези, при които въоръжените сили могат да бъдат използвани в задачи от вътрешен характер, но сред тях нямало нито една, която да позволява използване на военни части в полицейска операции. "Стои въпросът - какво се случва със специализираните полицейски части, какво се случва със Специализирания отряд за борба с тероризма?", попита тогава бившият военен министър.
---------------------------------------------------------------------
Орязването на болничните може да бъде оттеглено

Кабинетът е склонен да оттегли спорната идея за орязване на първите три дни от болничния, стана ясно от думите на социалния министър Бисер Петков вчера. В проекта на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2018 г. се предлага първите три дни да се плащат от работодателя, но вместо 70% от заплатата си, болният да получава половината. Мотивът на НОИ е да се ограничат злоупотребите. Не се предлага обаче намаляване на осигуровката, която покрива този риск. "Това е една мярка, която е насочена към ограничаване на неправомерното ползване на болнични. Ако тя не срещне подкрепа от страна на социалните партньори, сме склонни да я преосмислим", коментира вчера социалният министър.
------------------------------------------------------------------------
Спецмагистратите все пак ще вземат по-големи бонуси от колегите си
В опит да потуши скандала Данаил Кирилов предложи текст, който вече предизвиква недоволство


Шефът на правната комисия Данаил Кирилов
направи "компромис", който вече доведе до
протест.

Парламентарната правна комисия се опита да потуши скандала, който забърка покрай промените в Закона в съдебната власт, инициирани от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля", като одобри още по-скандална разпоредба. Поправките предвиждаха магистратите в спецсъдилищата и спецпрокуратурите да вземат до 6 заплати допълнително на година, за да бъдат компенсирани за по-тежките си отговорности. Острата реакция срещу идеята принуди шефа на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ да излезе с "компромисен" вариант - бонуси да получават всички съдии, прокурори и следователи, но в зависимост от трудовата си натовареност. Само за работещите в специализираните органи обаче остава възможността да вземат до 6 заплати отгоре според резултатите от работата си. Оценката за ефективността им ще дават съответните колегии във Висшия съдебен съвет (ВСС), а не пленумът на съвета, както се предвиждаше отначало.

Не стана ясно откъде ще дойдат парите. Членът на ВСС Боян Магдалинчев, който присъстваше на заседанието, предупреди, че финансовото министерство не е взело предвид новите бонуси при съставянето на проектобюджета на съдебната власт. Данаил Кирилов обаче изтъкна, че предлаганите разпоредби могат да се приложат и при настоящата бюджетна рамка.

Действащият закон постановява, че "въз основа на степента на натовареност на съответния орган на съдебната власт ВСС може да определя допълнително възнаграждение на съдия, прокурор или следовател". Подобни бонуси се раздаваха само при наличие на финансов излишък по бюджетните сметки на съдебните органи.

От Съюза на съдиите в България (ССБ) обявиха, че подкрепят бонусите за всички магистрати, но не и запазването на разграничението, което се прави за спецсъдиите и спецпрокурорите. Причината е, че това им създава особен статут в съдебната система. Боян Магдалинчев поиска изрично да се запише, че критерият за високи резултати трябва да важи и за едните, и за другите. Депутатите обаче не обърнаха внимание на идеята му.

Правната комисия прие и поправки, инициирани от правосъдния министър Цецка Цачева, засягащи разпоредбата за временно отстраняване на магистрат от длъжност. Става въпрос за текст, гласуван през 2016 г., според който главният прокурор може да отправи мотивирано искане за отстраняване на съдия, прокурор или следовател, извършил умишлено престъпление от общ характер, до съответната колегия на ВСС. Разпоредбата беше разкритикувана от авторитетната Венецианска комисия, според която колегиите играят само формална роля за одобряване на отстраняването, което прокуратурата е инициирала. Затова Данаил Кирилов внесе редакция, предложена му от Цачева, предвиждаща обвиненият магистрат да може да бъде изслушан пред съответната колегия, която да разгледа случая и да прецени дали доказателствата са убедителни.

Промяната не удовлетвори представителите на ССБ, които посочиха, че новият текст не съдържа изискване отстраняването да е само при умишлено престъпление. Това означава, че може да се стигне до тази мярка и заради пътна катастрофа. От ССБ напомниха на депутатите, че няколко техни колеги са със свален имунитет заради обвинения, но продължават да гласуват закони. "Ако имаше публичност и контрол върху вашата дейност, нещата в съдебната система щяха да са други. Ако се явявахте като общински съветници на избори, отговорността ви щеше да е друга. Помислете, ако във всеки един момент ви спират на улицата и им се обяснявате", гневно отвърна Данаил Кирилов.
-----------
КОНТРА
Действащият текст от Закона за съдебната власт по отношение на допълнителното материално стимулиране е напълно достатъчен и не се налагат промени, с които да се дават повече права на специализираните структури в съдебната система. Такова е становището по въпроса на съвета по съдебна реформа към правителството. Що се отнася до механизма за отстраняване на провинили се магистрати, експертите предлагат да се предвиди възможност за съдебен контрол върху решението на съответната колегия на ВСС. Както и изрично да се посочи, че в случай на обжалване жалбата няма да спира изпълнението на решението.
---------------------------------------------------------------------
Семейства със средни доходи ще получават 80% от детските
Месечните суми за бедните семейства се увеличават с 3 лв. за едно дете и с по 5 лв. за следващите


Държавата въвежда диференцирани детски за семействата с по-висок доход, като се увеличават и месечните суми. Детските за едно дете ще са с три лева по-високи - по 40 лв. За две деца ще се вземат 90 лв., като увеличението тук е с 5 лв. За всяко следващо дете сумата също ще расте с по 5 лв. - за три ще е 135 лв. и т.н. Това съобщи социалният министър Бисер Петков. Той обясни, че в бюджета за догодина се предвижда увеличаване на редица социални плащания.

За първи път се въвежда и различен подоходен критерий за получаване на детските. В момента парите се получават, ако доходът на човек в семейството е до 400 лв. Този праг ще остане и за 2018 г., като семействата под него ще получат увеличените детски. Догодина обаче кръгът се разширява - детски ще получават и семействата с доход на човек между 400 и 500 лв. За тях обаче сумата ще е с намален размер - 80% от нея. Например семейство с едно дете ще получава 32 лв., а с две деца - 72 лв. "Така добавки ще могат да получават семейства с доходи, близки до средните за страната", коментира Петков. Реално прагът за семейство с две деца ще стане 2000 лв. при средна заплата за страната от около 1000 лв.

С по-високия подоходен критерий подпомаганите домакинства ще се увеличат с около 20 хил., а броят на децата ще надхвърли 672 хил. Някои експерти настояват от години да има диференцирани детски за различните семейства, за да има по-голям ефект от помощта. От института за пазарна икономика например предлагат да се въведе подобна диференциация, за да има ефект от детските и те да стигат до най-нуждаещите се. Оттам дават пример, че в момента четиричленно домакинство (двама родители и две деца) с брутен доход от 799 лв. (т.е. с един работещ родител на по-ниска от средната заплата) и друго семейство с брутен доход 1599 лв. имат право на едни и същи 85 лв. детски помощи, а полезността на сумата е различна за двете семейства.

Увеличава се подоходният критерий и за получаване на еднократна помощ при бременност, за първокласници и месечни помощи за отглеждане на дете до 1 година. Сега той също е 400 лв., а се предлага да стане 450 лв. Мотивът е да не изпаднат от подпомагане семейства заради ръста на минималната заплата.

Другото предложение е за увеличаване на гарантирания минимален доход, който от 2009 г. е замразен на 65 лв. За догодина се предвижда той да стане 75 лв. Това ще доведе до увеличаване на редица социални плащания, както и до разширяване на обхвата на помощите. Например месечните добавки за социална интеграция, които се получават от над 500 хил. хора с увреждания, ще се увеличат с 15%. Това са месечните суми, които хората с увреждания над 18 г. получават за транспорт, образование, комуникации и др. Ще се увеличи обхватът на помощите за отопление, като се очаква подпомаганите хора и семейства да стигнат 220 хил.
..........................
ПОМОЩ
От 2018 г. за първи път финансирането на личните асистенти ще се осигури изцяло от държавния бюджет. Той ще задели над 68 млн. лв. за социални и лични асистенти и домашни помощници за над 24 хил. хора с увреждания и възрастни, които не могат да се обслужват сами. По този начин ще се осигури работа на над 16 000 социални асистенти.
-------------------------------------------------------------------------
Поляци поеха митницата в Малко Търново след масови арести
След акцията на ГДБОП и ДАНС всички задържани са освободени


Разследващите считат, че митничарите са взимали
рушвети от шофьори на леки и товарни автомобили,
като сумите били малки, но редовни.

Шумната акция на ГКПП Малко Търново на ГДБОП, ДАНС и спецпрокуратурата, при която призори в четвъртък бяха задържани и дневната, и нощната смяна, приключи по традиционния начин - всички арестанти са на свобода.

Въпреки това се стигна до куриоз - пунктът беше затворен, а за да охраняват мястото, бяха допуснати само служители на европейската гранична агенция "Фронтекс", които са командировани у нас, за да помагат при борбата с миграционния натиск. Според неофициална информация става дума за поляци.

Общо 20 души бяха задържани при операцията. Според разследващите митничарите от Малко Търново са участвали в организирана престъпна група, която е взимала подкупи от шофьорите. Те били следени от май т.г., като са били използвани специални разузнавателни средства (СРС).

Претърсени са общо 32 адреса. При арестите са открити 10 хил. лв., обясниха от прокуратурата. Въпреки това вчера всички 20 души бяха пуснати от ареста, като обвинения бяха повдигнати едва на петима. Сред тях е и началник-смяна. Обвиняемите също бяха освободени, но под гаранция. Четирима от тях излязоха на свобода срещу 2 хил. лв., а началникът трябва да внесе 5 хил. лв.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова потвърди в Бургас, че срещу задържаните са били използвани СРС-та, които сочели по несъмнен начин, че има сговор между инспекторите. Разследващите считат, че митничарите са взимали рушвети от шофьори на леки и товарни автомобили, като сумите били малки, но редовни.

Това е поредната акция срещу корупцията по митническите пунктове през последните години. Предишните бяха на Лесово и Капитан Андреево. Засега осъдени митничари няма.
----------------------------------------------------------------------
Цацаров поиска закриване на асоциация спонсор на ДОСТ

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска да бъде закрита фондация, за която се смята, че е финансирала за изборите с пари от Турция партия ДОСТ. Искането за прекратяване на дейността на "Асоциация Бату платформ" е внесено в Окръжния съд в Кърджали. От партията на Лютви Местан излязоха със съобщение, в което отрекоха връзка с асоциацията.

Според информацията от държавното обвинение прокуратурата в Добрич е събрала доказателства за това, че през март т.г. регистрираната в Кърджали "Асоциация Бату платформ" е получила паричен превод от 100 хил. евро. Наредител на превода е турската банка TURKKIYE VAKIFLAR BANKASI, без данни за субекта на преведената сума. С парите са купувани хранителни продукти - захар, брашно, ориз, макарони и др., разпределени в отделни пакети на обща стойност от по 30 лева. Пакетите са били транспортирани до различни населени места в страната, а организацията е била осъществена от членове на НПО-то и активисти на партия ДОСТ. "Пакетите са раздавани безвъзмездно на български граждани с мюсюлманско вероизповедание, за да бъдат мотивирани да гласуват за политическа партия ДОСТ на изборите за 44-тото Народно събрание", посочват от прокуратурата.

Оттам припомнят, че "получаването на парични средства от анонимен източник от чужда държава и разходването им с цел агитация и склоняване на български граждани да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия е нарушение на чл. 12 ал. 2 от Конституцията на Република България." Направените дарения са обвързани и с текстове в Изборния кодекс и Наказателния кодекс, които забраняват различните форми на купуване на гласове.

От партията на Лютви Местан обаче отрекоха направените от прокуратурата връзки с фондацията. "Единствените хранителни продукти, чието раздаване бе спряно от полицията в Кърджали по време на предизборната кампания, са закупени със средства на ДОСТ на стойност 8431.20 лева, съгласно надлежно издадена фактура № 0000000001/04.03.2017, доставчик ЛУКС 87 ЕООД - Кърджали", посочиха от партията на Местан. И добавиха, че ако въпросната фондация е имала някаква дейност в България, то тя няма отношение към партия ДОСТ.
--------------------------------------------------------------------------
Успеваемостта при инвитро вече ще е публична

Министерството на здравеопазването най-накрая узря за идеята успеваемостта на клиниките, които финансира държавният фонд за инвитро, да е публична. Ежегодно фондът ще публикува на сайта си данните за всяка клиника, с която има договор, предвиждат нова порция промени в правилника за дейността му. Данни ще има и за времето на чакане за включване в процедура по асистирана репродукция за всяка клиника. "Целта е хората с репродуктивни проблеми, желаещи да ползват финансиране от центъра, да направят информиран избор на лечебно заведение", пише в мотивите на промените.

Досега подобни данни не се предоставяха публично, а от фонда обясняваха, че е нужно разрешение от клиниките, за да бъдат оповестени. Одит на Сметната палата показа, че родените деца при финансирани от държавата процедури, са 28% от всички опити, но не и каква е реалната успеваемост, например с постигнати бременности. Смята се, че тя е по-ниска, тъй като често след инвитро се ражда повече от едно дете.

С промените ще се даде възможност и на онкоболни жени до 35 г. да могат да съхраняват свой генетичен материал за инвитро процедури. При успешно приключване на лечението от онкологичното заболяване и след минаване на 5-годишния срок в ремисия, те ще могат да получат и финансирани от фонда процедури. "Критериите за включването на страдащите от онкологично заболяване жени в процедурите са строго дефинирани и съобразени с медицинските показания на всяка от пациентките. Онкокомитети към лечебните заведения ще се произнасят за напредналостта на заболяването и за перспективите", обясни зам.-министър Мирослав Ненков.

Предни поправки в правилника за работа на фонда отпреди месец и половина предвиждат и броят на безплатните за двойките процедури да се увеличи от 3 на 4, а също да се осигуряват и до 4 трансфера на размразени ембриони.
---------------------------------------------------------------------
Син на бивш министър е обвиняем за стрелбата в "Лозенец"

Калоян Арсенов - синът на бившия министър на околната среда от кабинета "Сакскобургготски" - Долорес Арсенова, също получи обвинения за безразборната стрелба в столичния квартал "Лозенец".

Ден по-рано бе обвинен и Йордан Златев, син на известния кримигерой от 90-те Злати Златев-Златистия. При стрелбата от заведение в квартала бе улучен прозорецът на жилището на младо семейство. Пострадали по чудо нямаше.

Калоян Арсенов е обвинен, че не е взел достатъчно мерки, за да пази законния си пистолет, с който са произведени изстрелите. "Той не е взел необходимите мерки при държане на огнестрелно оръжие, в резултат на което е допуснал Златев да вземе оръжието", обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Ден по-рано Златев бе обвинен в едро хулиганство. Той бе задържан за 72 часа.

Основен свидетел по делото е фолк певецът Радослав Петров-Шишарката, който бил извикан на място, за да пее в заведението. Той разказа, че тъкмо започнал песента си "Тигре, тигре", и полицията дошла.
--------------------------------------------------------------------
Симулация на избори подготвят агенцията за е-управление и ЦИК

Държавната агенция за електронно управление (ДАЕУ) и ЦИК ще проведат през ноември симулации на три вида избори - местни, парламентарни и за европарламент, на които ще може да се гласува електрнно от дистанция. В теста ще участват поне 70 човека, които ще гласуват от различни устройства. Резултатът от симулацията ще е от ключово значение за заданието, което ДАЕУ се готви да създаде за участие в обществената поръчка за избор на изпълнител на пилотната система. Проектът е на стойност 1 499 959 лв., от които 85% са по ОП "Добро управление". От ДАЕУ обещават преди симулацията да представят публично дългочакания анализ на добрите и лошите световни практики. Според предварителната информация той трябваше да е готов до 15 октомври, но от агенцията поясниха вчера, че данните все още се обработват. "Резултатът от анализа и препоръките на експертите също ще бъдат част от техническото задание към конкурса", поясни ръководителят на проекта Силвия Митева. Тя допълни, че анализът от симулацията ще е готов до края на ноември, а през декември ще бъде обявена обществената поръчка. Крайният срок за завършването на проекта е краят на 2018 г.

Съгласно действащия Изборен кодекс хората трябва да могат да гласуват по желание от компютър за пръв път на евроизборите след две години. Според представителите на ДАЕУ преди това системата ще бъде тествана експериментално и на други реални избори, които може да са частични. "След провеждането им, ако има необходимост от доработка на системата, изпълнителят ще има ангажимент да оправи нещата. Предвижда се модул за анализ на риска, който да идентифицира рискови райони, рисково поведение на гласоподаватели и т.н.", допълни Митева.
------------------------------------------------------------------------
Супер храни влизат в менюто в детските градини от 2018 г.

Гражданските и родителски инициативи за по-здравословни храни, които да се предлагат на децата и учениците, изглежда все пак се забелязват от институциите. За догодина е планирано старият рецептурник от 2004 г., по който се готви храната в детските градини, да бъде заменен от нов. В него ще бъдат включени и суперхрани като киноа, авокадо и чиа. Това става ясно от думите на проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи пред bTV.

В новия сборник с рецепти за храненето в детските заведения няма да фигурират пържени храни (например пържени филии), колбаси и наденици, макар че те и сега не бива да бъдат предлагани в забавачките. За сметка на тях храната за най-малките ще може да включва брюкселско зеле, броколи, авокадо, фурми, чиа, киноа, ленено семе, сушени боровинки, китайско зеле и др. "Суперхраните наистина са ценни - имат растителни мазнини и минерали. Добре е децата да бъдат запознати с тези храни и да бъде част от менюто им. Запазили сме много традиционни закуски и сме коригирали състава им - намалили сме захарта и солта", посочи проф. Петрова.

Тя призна, че това са скъпи продукти и няма как всеки ден да се предлагат с определените 2,20 лева дневно за изхранване на дете. Затова те ще са по-скоро алтернатива, а не норма. В новия рецептурник ще бъде въведен и по-голям грамаж на порциите. Сега изискването е те да са по 130 грама, което се оказва недостатъчно за някои от по-големите деца. Затова предложението е те да станат 150 гр.
------------------------------------------------------------------
Шефът на ВКС притискал заместника си за оставка

Във Върховния касационен съд (ВКС) назрява сериозен конфликт. Председателят му Лозан Панов в четвъртък е поискал заместникът му и ръководител на гражданската колегия Красимир Влахов веднага да подаде оставка. Това се е случило по време на събрание на колегията, на което е трябвало да бъде обсъдено тълкувателно дело, разказаха съдии. Те били потресени от разигралата се сцена. "Сега" потърси Панов и получи коментар от кабинета му, че "съдът няма да коментира лъжи и манипулации".

Напрежението се повиши в сряда, когато Панов информира гражданската колегия, че макар и да е доволен от работата на Влахов, ще предложи на неговото място Светла Димитрова. Общото събрание обаче единодушно подкрепи Влахов, който се ползва с авторитет. След нахлуването на Панов по време на заседанието по тълкувателното дело, гражданските съдии отново са изказали подкрепата си за шефа на гражданската колегия. Според магистрати предстои смяната и на шефката на наказателната колегия на съда Павлина Панова.

Панов е председател на ВКС от февруари 2015 г. Той продължи да работи с Влахов и Панова, които бяха заместници и на предходния шеф на съда Лазар Груев. Заместниците нямат мандат и Панов има право сам да ги предлага. По закон номинираните се изслушват от пленума на върховния съд, но председателят не обвързан с мнението му. Последната дума има съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Магистрати разказаха, че тълкуването на Панов било, че ако Влахов не подадял оставка, той нямало как да предложи Димитрова. Което не е така. Влахов обявил пред събранието, че ако той е пречка за назначението на Димитрова, веднага ще подаде оставка. Но в противен случай ще остане на поста до избора й. Влахов не беше открит за коментар.
-----------------------------------------------------------------------------
МОН прави портал с безплатни е-учебници

Над 45% от училищата имат свободен Интернет, който покрива до 85% от класните стаи. Тези данни изнесе просветният министър Красимир Вълчев вчера във Варна.

Министърът съобщи, че просветното ведомство работи по създаването на електронен портал с учебно съдържание. Предвижда се в него да бъдат публикувани електронни учебници и помагала по новите учебни програми, а учениците да могат да ги използват безплатно. Тази година например за първи път има одобрени електронни варианти на учебници за втори, шести и осми клас. "Това не са просто PDF версии на учебниците, а интерактивни приложения и вече се използват от децата", обясни министърът. По думите му, това, което ще направи МОН, е "своеобразно хранилище или портал" на въпросните образователни ресурси през следващата година. Тази година МОН отпусна 10.2 млн. лв. за подобряване на възможностите за електронно обучение в школата и за внедряване на нови обучителни методи. Сред очакваните резултати от нея е записано "финансиране на 100% от училищата на бюджетна издръжка с Интернет свързаност", а крайният срок за това е 31 декември 2017 г. Абсолютно същата цел фигурираше и за 2016 г.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11729
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #21 -: 21.10.2017 14:50:04 »
Ангел Джамбазки: Високите заплати на зам.министрите – неразумна стъпка

Зам. председателят на ВМРО Ангел Джамбазки /в средата/ от Стара Загора разкритикува новите
по-високи заплати за заместник - министрите. Снимка: Христо Христов
Двойното увеличение на заплатите за заместник-министрите и други ръководни държавни чиновници е меко казано неразумно, заяви лаконично в Стара Загора евродепутатът и зам. председател на ВМРО Ангел Джамбазки.Той обаче не се ангажира с коментар кой и с какви точно мотиви е предложил това увеличение.
От Стара Загора евродепутатът обяви че се дава старт на инициативата „Доходен съюз“, която ще набира 1 млн подписа  в източноевройските страни и Прибалтика , за да се започне атака срещу водената от няколко държави в ЕС протекционистична политика. По думите на Джамбазки в момента от това законодателство само в Германия жертва са  близо 66 000 български шофьори на тирове. Сходна била ситуацията и в някои други области, които са „толерирани“ от законите в Италия, Франция и Австрия.
„Свидетели сме на едно изключително тежко лицемерие от страна на политиците от т.нар. „стари държави“ в ЕС. Нас ни „дрешат“ постоянно за включване в Шенген, а те правят всичко което си решат без да носят носят някакви последствия. Договорили сме се за единни действия с колегите от Румъния, Полша, Чехия, Словакия и прибалтийските държави. Решени сме да не отстъпваме и да искаме еднакво отношение от страна на еврокомисарите!“, настоя евродепутатът.
Към момента няма краен срок за набиране на подписката.
----------------------------------------------------------------------------
В Стара Загора спуснаха траурно знаме

Траурен флаг беше спуснат от сградата на община Стара Загора след вестта за внезапната кончина на д-р Евгений Желев /на малката снимка. Снимка: Христо Христов
Траурно знаме беше спуснато на сградата на община Стара Загора часове след като при нелеп битов инцидент загина избираният два мандата /1999-2007/ за кмет на града лекар-ортопед, д-р Евгений Желев.
Сред първите, съобщили трагичната вест за кончината на наскоро навършилия 60 години бивш здравен министър в правителството на Сергей Станишев беше младият кмет на Града на липите Живко Тодоров.
Според близки на загиналия инцидентът е станал в двора на вилата му в чирпанското село Яздач докато орял с трактор между насадените овошки. Тежката машина внезапно се обърнала и затиснала тялото му. Смъртта е настъпила в линейката на път за старозагорската УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, чийто директор беше преди да поеме по пътя на политиката.
Хиляди хора споделиха съобщението за кончината на д-р Желев в социалните мрежи, сред изказалите съболезнования  си беше и лидерката на БСП Корнелия Нинова, която написа“:Шокирана съм от новината за смъртта на Евгений Желев. Само преди няколко дни го поздравих за 60-годишнината му. Много го уважавах. Винаги ме е респектирал със своята сериозност и професионализъм. А докато бяхме заедно в парламента, той ми беше изключително близък- не за политиката, а по човешки. С него можехме да си кажем всичко, да ме посъветва разумно, да ми помогне, да ме насърчи или да ме възпре от грешки. “
От ръководството на АБВ, чийто учредител е написаха: „Почивай в мир, докторе!Мъката е огромна!“, а партийният лидер Константин Проданов сподели във Фейсбук: „Само преди броени дни на тържеството по повод 60-годишния си юбилей доктор Желев ни сподели, че “60-годишният юбилей е като тайнство – които не са го направили, не знаят, а които са го стигнали, не казват какво е. Но не е страшно. Въпросът е дали са достатъчни 60 години. Стигат само човек да проумее къде е, какво е направил. Стигат и човек да си направи основния извод. Аз за себе си съм го направил – че семейството е всичко. Без него нещата не стоят добре. То е опората, сигурността, любовта и бъдещето ни”.
Със съболезнователно съобщение излязоха и от екипа на УМБАЛ и ДКЦ "Софиямед", чийто управител е бил през 2013 година:"Ще Ви помним като невероятен ръководител и човек с огромно сърце винаги отворено да помогне.Почивайте в мир".
Франкофоните от Стара Загора пък припомниха, че той е сред малкото българи, кавалери на най-високото френско отличие  „Орден за заслуги“, както и на руския орден „Петър І“.
В некролога от община Стара Загора се казва: „С неочакваната смърт на д-р Желев, българската политическа сцена загуби един широко скроен и модерно мислещ политик, със съвременни разбирания за политическите процеси и поглед за важните проблеми в обществото и държавата. Стара Загора ще се прости с едно от най-знаковите лица на новото време, свързани с мащабното развитие на общината и реализирането на промените в областния град.. Той бе образец за политическа толерантност и зачитане на инакомислещите.“Сбогуването с д-р Евгений Желев ще бъде от 10 до 13,00 часа в неделя, ковчегът ще бъде изложен във фоайето на държавната опера в Стара Загора като своеобразен реверанс към личната му заслуга като градоначалник  сградата да бъде възстановена след опустошителния пожар през есента на 1991 година.
Мнозина от жителите на Стара Загора сравняват стореното от него като градоначалник с примера на далечния му предшественика му на кметския пост  Йордан Капсамунов /1907-1991/. Приживе д-р Желев мечтаеше един ден в парка, наречен по негово време на името на Капсамунов да бъде поставен скромен бронзов бюст. Мечтата му остана нереализирана.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11729
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #22 -: 22.10.2017 21:21:25 »
23.10.2017 г.

Университетите все още очакват първокурсници
В края на септември 40% от местата във висшите училища са незаети


Някои университетски зали ще останат полупразни
тази учебна година.

Въпреки че академичната година започна за повечето университети, над 40% от местата за първокурсници в родните държавни и частни вузове все още стоят празни. Това показва справка на просветното министерство за реализирания план-прием към края на септември, предоставена на "Сега". Високият процент идва от незапълнените места при частните вузове - цели 62%, докато при държавните висши училища картината може да се доближи до миналогодишната - до момента там отпуснатият капацитет е запълнен 81.6%, докато м.г. бе 86%. От МОН посочват, че данните са само ориентировъчни, тъй като на много места предстои приемането на студенти за степен "магистър след бакалавър". Все пак и сега се забелязват най-силно затруднените университети, което говори и за слабия интерес към важни специалности за икономиката ни като инженерни науки, математика, педагогика на обучението и др.

Тази година местата за държавно субсидирани студенти намаляха с 8%, или с близо 4000. По държавна поръчка бяха отпуснати 45 679 места. За сметка на орязания държавен прием платеното обучение беше увеличено от 8784 на 12 хиляди първокурсници. За частните вузове местата тази година са 16 159 при 16 373 преди година.

По предварителни данни броят на приетите за 2017/18 г. студенти е 43 550 души общо в държавни и частни университети, което е 58.9% от план-приема, или 41% от местата все още не са запълнени. В държавните вузове засега са приети 37 275 първокурсници, което е 81.6% от утвърдения прием. При частните университети картината е доста тревожна - 6275 приети студенти, или едва 38.83% изпълнение на приема.

От справката става ясно, че 8 от 37-те държавни университета са "отличници", изпълнили на 100% приема си. Това са главно специализирани висши училища - Академията на МВР, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", Военната академия "Г. Ст. Раковски", Националната спортна академия, Медицинският университет във Варна, както и Икономическият университет - Варна и Стопанската академия в Свищов. При последните два вуза доброто представяне отчасти се дължи на орязания прием на масовите специалности икономика и администрация и управление. Доста добре се справят към момента още Великотърновският университет (97% реализиран прием), медицинските университети в Плевен (96%), Пловдив (99%) и София (93%), НАТФИЗ (98%), Пловдивският у-т (93%), УниБИТ (93%), Софийският университет (89.9%) и др.

Три от държавните университети, подготвящи специализирани кадри, особено нужни за икономиката ни - като инженери, металурзи, архитекти и др., - засега не са успели да запълнят дори наполовина отпуснатите им бройки. Най-зле е положението в Техническия университет - Габрово. Въпреки че т.г. местата за студенти по държавна поръчка там бяха намалени с 67 (от 997 на 930), вузът към момента е успял да привлече едва 25 души - доста странно, имайки предвид, че миналата година той успя да изпълни план-приема си на 96%. Химикотехнологичният и металургичен университет (ХТМУ) засега е приел само 255 души, или 35% от отпуснатия прием (общо 718), отново при орязани 151 утвърдени бройки спрямо м.г. Висшето училище по телекомуникации и пощи в столицата пък засега е с 49% изпълнен прием. Тук кабинетът е отпуснал 28 повече места от м.г., но вероятно и след 30 октомври университетът няма да може да стигне нивото от м.г. (близо 89%).

Студенти все още търси УАСГ - засега там са записани 547 първокурсници, което е едва 56% реализиран прием. Малко "по-добре" е положението във Висшето строително училище "Л. Каравелов", където засега приемът е оползотворен на близо 60%. Няма особен наплив и за Минно-геоложкия университет, в който засега са започнали да учат 395 души (62%) при възможност за 679 души. УНСС засега е със 77% изпълнен прием - а миналата година бе запълнил всички бройки.

От МОН все още не са събрали окончателни данни за приема по професионални направления. Просветният министър Красимир Вълчев обаче коментира, че засега е известно, че само 4 от 36-те направления, обявени от кабинета за приоритетни и съответно получаващи повече средства, са успели да запълнят отпуснатите им квоти на 100%. Това са теория и управление на образованието, военно дело, теория на изкуствата и ветеринарна медицина (изненада за експертите). Във всички останали 32 приоритетни направления, сред които математика, аграрни и инженерни науки, металургия, транспорт, електротехника и т.н., вероятно ще се обучават по-малко студенти, отколкото м.г. От МОН тепърва ще анализират резултатите, но вече обмислят провеждане на информационна кампания за популяризиране на важните специалности, за които няма кандидати.
............................
ПОСОКИ
От приоритетните професионални направления в най-голяма степен т.г. е бил увеличен планираният прием спрямо 2015/16 г. при военно дело (36% увеличение), хранителни технологии (18% увеличение), информатика и компютърни науки (+18%), комуникационна и компютърна техника (+10%), математика (+ 9.97 %) и педагогика (+6%), показват данните на МОН. От не приоритетните направления пък най-силно са били засегнати администрация и управление - 49% намаление на план-приема спрямо учебната 2015/16 г., туризъм - 48% намаление спрямо същата година, както и социология и икономика, за които са били утвърдени съответно 47% и 44.8% по-малко места от 2015/16 г.
...........................
НА РЪБА
В 7 от 14-те частни университета засега празните места са над 60%. Сред тях са Европейското висше училище по икономика и мениджмънт (8% реализиран прием), Европейският политехнически университет (запълнен на 16%), Бургаският свободен университет (28%), Международното висше бизнес училище (30.9%), Колежът по туризъм - Благоевград (36%), Колежът по мениджмънт, търговия и маркетинг в София (40.7%) и Висшето училище по мениджмънт (37%). Най-добре от частните вузове стои Нов български университет - близо 74% реализиран пример. Американският университет в България към момента е с почти наполовина незапълнени места.
-----------------------------------------------------------------
БСП се разклати преди извънредния си конгрес
Лидерката Корнелия Нинова получи критики от столичния соцелит, че отваря фронтове навсякъде


На конгреса трябва да покажем, че сме алтернатива
на модела "ГЕРБ", разясни Корнелия Нинова на
делегатите на софийската конференция. Според
нея целта на предстоящия форум е социалистите
да изяснят позициите си по всички важни въпроси,
вкл. и за плоския данък. Снимка: БГНЕС

Пореден залп от приятелски огън удари лидера на БСП Корнелия Нинова преди извънредния конгрес на партията на 28 октомври. Този път атаката дойде на 13-ата конференция на софийската организация на левицата, провела се през уикенда. Столичните социалисти обявиха, че столетницата е изпаднала в изолация и при евентуални предсрочни избори възможността да победи изглежда несигурна. Това е нов удар за Нинова, след като преди седмица предложението й да се проведе извънреден конгрес за малко не беше бламирано от Националния съвет на партията.

Лидерът на БСП-София Калоян Паргов разкритикува пред делегатите критикарската тактика на Нинова. "Да показваш само греховете на управляващите не е алтернатива", посочи той. И добави, че спадът в доверието към правителството не прераства автоматично в подкрепа за БСП. Има възможност за предсрочни парламентарни избори след приключването на европредседателството в средата на 2018 г., но "победата на БСП изглежда несигурна", смята Паргов. Причината е в ниската мотивация на структурите по места, както и изолацията на партията като "политически и идеен субект" и в София, и в страната. Затова и трябвало да се "преодолее отчуждението" и да се посочат потенциалните партньори на левицата в следващото управление. "Никой не храни илюзии, че в близкото бъдеще е възможно еднопартийно управление", заключи водачът на столичните социалисти.

Особено рязък в оценката си за лидерството на Нинова бе бившият шеф на БСП-София и член на Националния съвет на партията Румен Овчаров. "Корнелия Нинова има проблем - тя върви през просото, без да се съобразява с елементарните реалности преди всичко в партията и създава вътрешни фронтове, вместо да търси подкрепа", коментира бившият енергиен министър пред bTV. Според него "лидер като Корнелия, която иска да свали Бойко Борисов и ГЕРБ от власт, трябва да консолидира около себе си, не да разделя, а да обединява - преди всичко партията". И призова водача на БСП "да търси подкрепа от всички, недоволни от модела на управление "Борисов"..

Овчаров обаче даде да се разбере, че не смята за възможно вътрешнопартийната опозиция да свали Нинова от поста й. "На някои хора прекалено много им се иска да се случат някои неща. Малко прибързано тази група хора, които се чувстват лично засегнати от нея, решиха, че е дошъл моментът за реванш. Не е дошъл моментът. Тя все още е ценна за партията", заяви ексминистърът.
...........................
ЗАЩИТА
Корнелия Нинова обясни, че е свикала извънреден конгрес, за да си изясни БСП каква алтернатива ще бъде. "Вече не е достатъчно да сме алтернатива на ГЕРБ и на управляващите, изтъкна соцлидерът. Тя съзря опит "да се отклони вниманието към наши вътрешнопартийни въпроси и спорове от това, което правят и ще правят управляващите".
------------------------------------------------------------
Полицаите плашат с протести по време на европредседателството
Синдикатите вече пишат плакати на английски, за да четат чужденците


Полицаите излязоха в неделя на пореден протест.
Основните им искания са за по-високи заплати и
спешно приемане на нов закон за МВР.
Снимка: БГНЕС

Полицейските протести ще продължат и по време на председателството на страната ни на Съвета на ЕС, ако служителите на МВР не получат по-високи заплати. Това заяви председателят на Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов. В неделя полицаите за пореден път излязоха на протест с настояване за 15% увеличение на възнагражденията, и то със задна задна дата - от юли.

"Ако исканията ни не бъдат изпълнени, ще продължим по време на българското председателство", заяви Попов. След 1 януари полицейските протести може да станат ежедневни, съобщи БНР.

Митингът приключи в ранния следобед. Преди това стотици служители се събраха в градинката край МВР, а после направиха шествие до финансовото министерство и Народното събрание. При следващите протести ще има и плакати на английски език, за да четат и чужденците, обясни Попов. Събралите се научиха, че наскоро в европейска лаборатория е проведено изследване на българската полицейска кубинка, която се оказала с 28 пункта под европейските изисквания. Другият извод бил, че дясната пропуска повече от лявата, предаде "Фокус".

Засега исканията на полицаите не срещат особена подкрепа сред ръководството на МВР и правителството. Има принципно съгласие, че заплатите трябва да се увеличат, но се спори с точно колко. Това заяви вътрешният министър Валентин Радев пред БНТ. "Това са синдикатите и те винаги искат нещо. Общо взето, и ние, и те искаме увеличаване на заплатите на служителите на МВР. Не можем да се разберем за размера. Това разбиране не е между нас и тях, а между нас, тях, правителството и финансовия министър", каза той.

За пореден път Радев припомни, че в бюджет 2018 се предвиждат 55 млн. лв., с които да се вдигнат заплатите най-вече на полицаите на терен. Но според синдикатите тези средства са крайно недостатъчни. "Тези 55 млн. лв. са гавра с искането ни за промяна на замръзналите ни от години заплати", заяви Попов.
--------------------------------------------------------------------
Хората пред пенсия ще имат още 1 г. да се прехвърлят в НОИ
300 души не са успели да преместят парите си от частен фонд до края на м.г., когато изтече срокът


От ГЕРБ предлагат нова отсрочка за осигурените българи, родени след 1959 г., на които им предстои пенсиониране, да могат да прехвърлят втората си пенсия в НОИ. С промените от 2015 г. всички работещи, които се осигуряват в универсален фонд, могат да изтеглят парите си от втория стълб и да плащат пълната си пенсионна вноска само в НОИ. Това обаче може да се случи само до пет години преди човек да навърши общата възраст за пенсия. Това означава, че в момента срокът за жените, навършили вече 56-57 г., е изтекъл и те не могат да изберат само държавната пенсия от НОИ. Това са родените от януари 1960 г. до септември 1961 г. НОИ е отказал на 302 жени, родени в този период, да приеме парите от универсален фонд. 37 от тях вече получават намалената пенсия от НОИ за пенсия за стаж и възраст, а 32 са получили и отказ НОИ да им преизчисли пенсията, обяснява шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, която внася промените.

До края на 2016 г. всички работещи, които искаха, можеха да се прехвърлят в НОИ независимо от възрастта им. До края на 2015 г. пък беше срокът за прехвърляне в НОИ на "ранните" пенсионери като хора с увреждания, военни, полицаи и други. За тях това е изгодно, тъй като в универсалния фонд парите им за втора пенсия се задържат до изпълнение на общите условия за пенсиониране, а в същото време НОИ им плаща намалена пенсия. Срещу прехвърляне на партидата в държавния фонд те получават право на преизчисление на пенсията.

Сега с промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени между първо и второ четене, Стоянова предлага ново удължаване на срока за прехвърляне от универсален фонд в НОИ. Всички осигурени, на които до 30 юни догодина ще им остават по-малко от пет години преди пенсия, ще могат да се прехвърлят еднократно в НОИ до края на 2018 г. Освен това Стоянова иска да даде възможност на всички, които вече са получили намалена пенсия от НОИ, отпусната между 15 август 2015 г., когато реално влезе в сила реформата за избора на осигуряване на финансовия министър Владислав Горанов, и 31 декември 2017 г., да имат нова възможност да поискат по-висока пенсия от НОИ. За целта те трябва да прехвърлят натрупаното по индивидуалната си партида в държавния фонд и да поискат НОИ да им преизчисли пенсията.

Масовото изплащане на пенсии от втория стълб трябва да започне през 2021-2022 г. Тогава жените ще се пенсионират съответно на 61.6 г. и на 61.8 г. При мъжете масово изплащане на пенсии от УПФ ще е няколко години по-късно. Пореден министър обещава да уреди фазата на изплащане - до средата на декември трябва да е готова концепцията.
-----------------------------------------------------------------
Никой от стария съдебен съвет не посмя да си тръгне с бонус
Шестима се възползваха от възможността да се преместят на по-добри работни места


Мнозинството във ВСС упорито се съпротивляваше
на призива да не се вземат бонуси.
Снимка: Юлиян Савчев

Нито един от бившите членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) не си е поискал бонуса за напускане на кадровия орган, който самите те си измислиха по време на мандата си. Това става ясно от отговора на съвета, получен от "Сега" по Закона за достъп до обществена информация.

През март пленумът на ВСС гласува, че стажът в съвета, както и в инспектората към него, е магистратски. Така отвори вратата кадровици и инспектори, включително бивши, да искат щедри обезщетения при напускането си - максимумът е 20 брутни заплати. На 13 септември тогавашният представляващ ВСС Димитър Узунов възложи на главния секретар на съвета да се събере информацията, свързана с определяне размера на обезщетението на всеки член на кадровия орган, да се подготвят заповедите и парите да бъдат платени до 3 октомври, когато изтичаше мандатът на предходния състав на съвета.

В мандата на миналия съвет по негова инициатива парламентът изравни заплатите на членовете му с тези на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища. В момента в зависимост от добавките за стаж членовете на съвета вземат между 5500 лв. и 7500 лв.

Според Закона за съдебната власт при освобождаване от магистратите с над 10 години стаж на такава длъжност има право на еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат в органите на съдебната власт, но не повече от 20.
...................................
НОВО АМПЛОА
Четирима от съдиите и двама от прокурорите, които бяха членове на предишния съвет, обаче се възползваха от кариерния бонус, отпуснат им от депутатите, и избраха да се върнат на нови места в системата. Милка Итова и Каролина Неделчева започнаха работа в Административния съд-София област, Даниела Костова - в Специализирания наказателен съд, а Галя Георгиева - в Апелативния специализиран съд. Иначе Итова трябваше да се върне в Софийския градски съд, който е доста по-натоварен от административния. Костова и Неделчева - в Окръжния съд във Варна, а Георгиева - в Апелативния съд в Пловдив. Елка Атанасова поиска да стане съдия в натоварения Административен съд София-град, вместо да се върне в Окръжната прокуратурата в Благоевград. Магдалена Лазарова не поиска да се върне в Апелативната прокуратура в София, а стана апелативен спец съдия.
----------------------------------------------------------------------
Държавата иска да спести по 7 лв. от вдовишките пенсии

НОИ реши да икономиса по 7,69 лв. от вдовишките пенсии от 2018 г. В проекта на бюджета на Държавното обществено осигуряване се предлага от януари във вдовишката пенсия да не се включва социалната пенсия за инвалидност на починалия човек. Според мотивите на НОИ този вид пенсия не преминава в наследствена и заради това не трябвало да участва в определянето на добавката. Няма разчети как това би се отразило на бъдещите пенсии. Според данните на НОИ за миналата година вдовишките добавки само от социална пенсия за инвалидност са близо 150 хил. Средният размер на тази добавка е 7.69 лв. Иначе вдовишките добавки са общо 739 хил. и средният им размер е близо 65 лв.

Социалният министър Бисер Петков изненадващо коментира в петък, че не бил запознат с това предложение, записано в проектобюджета на държавното обществено осигуряване. "Вдовишката пенсия е в размер на 26.5% от пенсията, която е получавал починалият съпруг", каза само Петков, без да коментира по същество предложението.

Друга промяна, която се предлага с бюджета на ДОО-то за догодина, е по-благоприятна за хората. Става дума за роднини, които се грижат за близък човек с трайни увреждания. В момента това време, в което съпруг, майка/баща или осиновител полага грижи за съответно съпруг или дете с трайни увреждания със степен над 90 на сто, се зачита за осигурителен стаж, но само ако човекът не получава пенсия и не работи, тоест не е осигурен. Сега се предлага прецизиране на този текст, като се уточни, че в случая става дума само за лична пенсия. "Предложението е мотивирано от случаи, в които лицето не е работило, тъй като се е грижило за дете с увреждане над 90 на сто, което постоянно се нуждае от чужда помощ, но е получавало наследствена пенсия от починалия си съпруг/а. С предлаганата нова редакция правната норма ще изпълнява по-пълноценно вложения в нея смисъл - лицата да могат да придобият право на лична пенсия, като обстоятелството, че са овдовели и сами са полагали грижите за болния, не утежнява допълнително положението им", пише в мотивите на проекта, който трябва да бъде разгледан днес от Надзорния съвет на НОИ.
---------------------------------------------------------------------------
Прокуратурата протака 8 г. дело за скандална сделка в армията

Цонев, Попов и Сантиров (от ляво на дясно) по
време на процеса срещу тях, приключил с
оправдателни присъди.
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Осем години няма известни резултати от разследването, наблюдавано от Софийската градска прокуратура (СГП) по прашасалото дело за договора за изграждане на стационарна комуникационна система на армията "Странджа 2". С оправданието, че делото е секретно, говорителката на СГП Зорница Таскова отказа всякакъв коментар.

Разследването "Странджа 2" е образувано на 23 юли 2009 г. срещу "виновни длъжностни лица от МО" за две престъпления - безстопанственост и сключване на неизгодна сделка, от което са последвали значителни вреди. По него работи Националната следствена служба.

Според прокурорското постановление през 2008 г. "виновните длъжностни лица от МО" не са положили достатъчно усилия за стопанисване и запазване на повереното им имущество при оценка на необходимостта и вземане на решение за развитие и разширяване на системата "Странджа 2" и проектиране и изграждане на оптични кабелни линии за свързване на армейската комуникационна система към обектите на Държавната мрежа за национална сигурност и отбрана. Освен това според прокуратурата в нарушение на Закона за обществените поръчки била сключена неизгодна сделка между военното министерство и частна фирма. Договорът е за 119.6 млн. лв. Той обаче изобщо не е подписан от Николай Цонев, а от заместничката му Камелия Нейкова.
...............................
ЕМБЛЕМА
Постановлението се цитира по делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров, което приключи с оправдателни присъди през 2015 г. Обвинението твърдеше, че тримата са подкупвали вече бившия следовател Петьо Петров с 20 000 евро, за да бъде потулено разследването "Странджа 2". Петров се включва в него, след като специално е командирован в националното следствие. В оправдателната присъда върховните съдии написаха, че този процес е "емблематичен пример за полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на Петьо Петров под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение".
--------------------------------------------------------------------
Антитерористи ще се обучават в център за 2 млн. лв.

Нова тренировъчна сграда за над 2 млн. лв. планира да си построи Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ). Това става ясно от обществена поръчка, обявена от МВР. В нея се предвижда недовършена сграда, която се намира в поделението на баретите във Врана и първоначално е била предвидена за авторемонтна работилница, да се превърне в тренировъчна база.

Стойността на поръчката е над 2.2 млн. лв. Парите идват от европейския фонд "Вътрешна сигурност". Името на проекта е "Модернизиране на учебно-материалната база и повишаване на защитата от бомбен тероризъм".

В сградата ще има стрелбищен тунел. "Да се предвидят два успоредни рубежа за разполагане на мишени в дълбочина - рубеж с подвижни и рубеж с появяващи се мишени. Да се предвидят подвижни паравани за стрелба - прав, легнал и от коляно на разстояние 15, 10 и 5 метра от мишените. Параваните да са от лека преместваема дървена конструкция", пише в изискванията към поръчката.

В друго помещение е предвидена фитнес зала, както и офиси, учебен кабинет, кризисен щаб, команден пункт и др. В ремонта на двуетажната сграда влиза и изграждане на видео наблюдение.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11729
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #23 -: 23.10.2017 14:57:46 »
Ценко Чоков напира да е кмет и от килията

Дори от килията, в която е от година и пет месеца, Ценко Чоков напира да е кмет. Скандалният управник на врачанското село Галиче, който до май миналата година, когато бе арестуван, караше необезпокояван петия си мандат, обжалва предсрочното прекратяване на пълномощията му. Това съобщиха от Административния съд във Враца, където вече е образувано дело  на основание постъпила жалба от Ценко Чоков против решението на Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина от 6 октомври, с което той е отстранен от поста.
Всъщност въпросната ОИК през май тази година отказа да прекрати кметуването на Чоков под претекст, че докато е зад решетките той е бил в неплатен отпуск. Но както магистратите във Враца, така и върховните съдии отсякоха, че кметовете нямат право на такъв вид отсъствие от работа повече от един месец. Затова комисията в Бяла Слатина се съобрази с решенията и махна Чоков. Той обаче се е възползвал от правото си да обжалва. „От формална страна жалбата му е допустима и делото е насрочено за разглеждане в открито заседание на 25 октомври“, уточняват от Административният съд във Враца.
Срещу Чоков, синът му Мартин и още шестима души се води дело в Специализирания наказателен съд. Той е с пет обвинения - за ръководене на организирана престъпна група, за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди и палежи.
----------------------------------------------------------------
Павлова: Искаме единна, силна, дигитална Европа в резултат от председателството

В резултат на българското председателство на Съвета на ЕС да имаме единна, силна, дигитална Европа. Това заяви министър Лиляна Павлова днес по време на дискусия "Българските идеи за Европа: диалог между НПО сектора и правителството".
Павлова посочи, че председателството може да бъде кауза, която не ни дели, а ни обединява. Тя припомни мотото на председателството - "Съединението прави силата" и отбеляза, че така страната ни отправя послание, че трябва да сме единни и силни. Министърът посочи, че Западните Балкани са един от основните ни приоритети по време на председателството - тяхната европейска перспектива и ясен план, сигурността и миграцията, свързаността. Тя акцентира и върху темата за младите хора, която също ще е основна за председателството ни.
-----------------------------------------------------------------
Премиерът откри две обновени детски клиники в „Пирогов“

Премиерът Бойко Борисов откри две ново детски клиники в „Пирогов“. Това са реновираното спешно приемно отделение и детската хирургия.
„Да работим така, че хората да не попадат тук. Ако все пак се наложи да бъдат приети, те трябва да излязат живи и здрави“, каза Борисов. Той благодари на всички дарители и посочи, че двете клиники в „Пирогов“ не са обновявания основно от построяването на болницата.
2,5 млн.лева и ново медицинско оборудване е предоставило министерството на здравеопазването за реновираното спешно детско отделение. Това пък стана ясно от ген.проф. Николай Петров. Други 400 000 лева са дошли от DMS от кампанията "Малките герои".

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11729
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #24 -: 23.10.2017 21:48:40 »
24.10.2017 г.

Силовите министерства и чиновниците са сред фаворитите и на бюджет 2018
Разходите за пенсии и социални дейности за първи път ще надхвърлят 13 млрд. лева


"За всекиго по нещо" - така изглежда проектобюджетът за 2018 г. Министерството на финансите най-сетне публикува плана за приходите и разходите на държавата за идната година. На пръв поглед документът следва обещания от правителството приоритетен ръст на средствата за три области - образование, социална политика и сектор "Сигурност". В планираните увеличения по отделните направления обаче се очертава и още един необявен официално приоритет - заплатите на чиновниците. Разходите за общи държавни служби догодина ще са 2.474 млрд. лв., което е с 311 млн. повече от тази година. Ръстът е 14%, почти колкото е заложеното увеличение и на парите за образование.

"Общи държавни служби" са министерствата, агенциите, държавните комисии, областните администрации, Народното събрание, президентството. Армията чиновници няма да расте - с две изключения. НАП получава картблаш да назначи още 200 данъчни експерти, за да затегне контрола. Агенцията по вписванията също ще може да увеличи щата си - със 75 бройки.

Според проектобюджета през 2018 г. държавата ще похарчи 39.323 млрд. лв. - близо 4.5 млрд. лв. повече в сравнение с отиващата си година. Процентно най-висок ръст на разходите - 14.6%, има в сектор "Образование". Догодина по това направление ще бъдат насочени 3.84 млрд. лв., което е с 490 млн. лв. повече. 330 млн. лв. от това увеличение ще са за заплати. Другият голям печеливш е здравеопазването. Предвидените средства за догодина са 4.712 млрд. лв., което е с 11.5% повече. Сектор "Отбрана и сигурност" ще получи 282 млн. лв., или 6% по-голям бюджет, който догодина ще достигне 4.449 млрд. лв. Както вече е известно, със 100 млн. лв. допълнително ще бъдат увеличени заплатите на военните, а с 55 млн. лв. - на полицаите. Най-голямото перо в разходната част на бюджета - социалното осигуряване, подпомагане и грижи, ще нарасне с 6% догодина и ще достигне 13.071 млрд. лв. Като абсолютна сума увеличението е 744 млн. лв.

Правителството залага голям скок на социалните разходи догодина, но всъщност огромната част от парите отиват в една посока - за пенсии. И тъй като за отделния човек повишенията ще се измерват най-често с няколко левчета, нито пенсионерите ще бъдат доволни, нито другите групи българи, разчитащи на подкрепа от държавата.

Вдигането от 1 октомври на минималната пенсия (на 200 лв.) и на вързаните към нея пенсии увеличава разходите рекордно за последните години - те ще достигнат близо 9.5 млрд. лв., което е с над 519 млн. лв. повече спрямо тази година. Иначе всички пенсии догодина ще се индексират само с 3.8%. В същото време от 1 януари осигуровката за пенсия се вдига с един пункт и ще стане 19.8%. С повишението се очаква догодина приходите от пенсионни вноски да закръглят 6.5 млрд. лв.

Социалните помощи и обезщетения ще стигнат почти 1 млрд. лв. Ще бъде увеличен за първи път от години гарантираният минимален доход от 65 лв. на 75 лв. Това ще доведе до верижно увеличаване на редица социални плащания, както и до разширяване на обхвата на помощите. Например месечните добавки за социална интеграция, които се получават от над 500 хил. хора с увреждания, ще се увеличат с 15%. Това са месечните суми, които хората с увреждания над 18 г. получават за транспорт, образование, комуникации и др.

Ще се увеличи обхватът на помощите за отопление, като се очаква подпомаганите хора и семейства да стигнат 220 000. Това ще струва близо 30 млн. лв. повече на хазната. Личните асистенти ще се финансират вече от хазната, а не през програми и от еврофондовете. Въпреки исканията през годината на родители на деца с увреждания обаче не се предвижда никакво сериозно увеличение за децата, след като навършат 18 г. Дотогава дете с увреждане получава 930 лв. месечно, а след това - инвалидна пенсия, която е в пъти по-ниска. Политиката за хората с увреждания ще струва общо 283 млн. лв., което е ръст с близо 90 млн. лв. повече от тази година. Има намаление обаче по други политики - например за социалната закрила и равни възможности - с около 18 млн. лв.

Увеличават се и детските, като се въвежда диференциран подход за отпускането им. Семейства с доходи около средните за страната също ще имат право на месечните суми, но не в пълен размер, а в 80%. Детските за едно дете ще се увеличат с 3 лв. - до 40 лв. За всяко следващо сумата расте с по 5 лв. - за две деца ще се вземат по 90 лв., за три - 135 лв. и т.н. Тези суми ще получават семействата, в които на човек доходът е до 400 лв. За семейства с доход от над 400 лв. до 500 лв. сумите ще са по 80%. Сега те не получават нищо. Увеличава се подоходният критерий за получаване на еднократната помощ при бременност, за първокласници и месечни помощи за отглеждане на дете до 1 година. Сега той е 400 лв., а ще стане 450 лв. Увеличение при другите помощи за деца няма.

За субсидирана заетост парите остават същите - 73 млн. лв.

С 490 млн. лв. ще бъдат увеличени парите за образование. При заложени 3.35 млрд. лв. за 2017 г. догодина се предвиждат 3.84 млрд. лв., което прави ръст от 14.6%. Средното образование ще получи 452 млн. лв. повече - 50 млн. лв. от тях ще са за задължения, свързани с еврочленството ни, а останалите 402 млн. лв. (а не 360 млн. лв., както бяха първоначалните очаквания) - за редица нови разходи в родните училища.

С 30 млн. лв. ще се гарантират минималните заплати на непедагозите в резултат на повишението на минималните възнаграждения от януари догодина. С 240 млн. лв. ще се обезпечи 15% увеличение на учителските заплати от 1 септември т.г., което бе първата стъпка от обещания от ГЕРБ двоен скок на педагогическите възнаграждения до 2020 г. Около 90 млн. лв. пък са предвидени за обезпечаване на новата формула, по която ще се разпределят вече делегираните бюджети - не само на брой ученици, а в зависимост от броя на учениците в паралелка, както и според спецификата на училището - дали е в отдалечено и малко населено място, има ли концентрация на уязвими ученици и т.н. В това перо влиза и допълнителното финансиране за приоритетни направления и защитени специалности в професионалните училища. "Новите" допълнителни 40 млн. лв. за предучилищно и училищно образование са планирани за осигуряване на още училищни психолози (около 500), за стипендии в осми клас, за транспорт на учениците, за националния инспекторат по образование, за частните училища (7 млн. лв. - ако пожелаят държавна субсидия) и други.

В предложения проектобюджет няма заложени средства за втората стъпка на увеличение на учителските заплати, за която се говореше, че може да се случи през септември догодина (с около 20-25%).

Правителството е развързало "чувала с парите" и за съдебната власт, и за целия сектор "Отбрана и сигурност". Съставителите на бюджета винаги са благосклонни към тези сфери, но този път има впечатляващи повишения на разходите. На практика и двете силови министерства отново ще имат бюджети мастодонти - МВР и прилежащите му служби ще разполагат с близо 1.3 млрд. лв., а военното ведомство - с 1.2 млрд. лв.

Министерството на отбраната ще получи 113 млн. лв. повече за 2018 г. За тази година за отбрана са планирани 1 080 000 000 лв., а за догодина се предвиждат 1 193 319 000 лв. Сериозна част от повишението ще отиде за заплати, както обеща военният министър Красимир Каракачанов. В актуализираната прогноза за 2018-2020 г. изрично е записано, че са заложени по 100 млн. лв. годишно за вдигане на възнагражденията на личния състав - "за създаване на условия за мотивация и професионален подбор на кадрите в отбраната".

Още по-голямо е увеличението на бюджета на МВР - 135 млн. лв. спрямо 2017 г. И тук основното увеличение на разходите е за "мотивиране" на персонала - заложени са 55 млн. лв. За догодина за вътрешното министерство са заложени общо 1 296 400 000 лв. - при 1 161 854 000 лв. за отиващата си година. Разбивката на тези средства по политики изглежда: за борба с престъпността и опазване на обществения ред - над 700 млн. лв., за опазване на границата - 180 млн. лв., за пожарна безопасност - 220 млн. лв., за управление и развитие на системата на МВР - 151 млн. лв.

Повече пари са предвидени и за съдебната власт. При това поисканият от Висшия съдебен съвет бюджет и проектът на кабинета са сравнително близки като суми. ВСС в своите разчети залага 629 млн. лв. разходи за догодина, а Министерството на финансите му "отпуска" 590 млн. лв. Обикновено разминаването в сметките е от порядъка на 50-100 млн. лв.

Като цяло по перото "отбрана и сигурност" държавата планира да похарчи близо 4.45 млрд. лв. догодина.
......................................
БОЙНА ТЕХНИКА
За 2018-2020 г. са предвидени средства за модернизация на въоръжените сили в размер до 1.191 млрд. лв. 678 млн. лв. ще отидат за замяна на МиГ-29 с нов тип изтребител - по 226 млн. лв. за всяка от трите години. Така ще бъдат осигурени "достатъчно количество самолети, което ще гарантира осигуряване на въздушния суверенитет на България и на дежурството по Air Policing". Парите щели да са и за "достатъчно изправна авиационна техника" и за "изпълнението на мисията по оказването на помощ на населението при бедствия и аварии". Общо 513 млн. лв., или по 171 млн. годишно, ще отиват за покупка на многофункционални патрулни кораби за Военноморските сили - по 171.0 млн. лв. за всяка година от периода - за да станат ВВС оперативно съвмести със силите на НАТО".
----------------------------------------------------------------------
Започват нови протести в Асеновград заради масовия побой
Причината е нескопосаният обвинителен акт, заради който делото е върнато от съда


Протестите в Асеновград започнаха с искане да
се накажат виновниците за масовия бой. Те
станаха още по-масови, след като националисти
се вляха в тях с лозунги срещу ромския етнос.

Обвинителният акт за побоя над деца спортисти в Асеновград през юни е пълен с нарушения. Затова районният съд го е върнал на прокуратурата и е прекратил делото срещу 11-те обвиняеми за хулиганство и телесна повреда. Заради това близки на пострадалите деца обявиха, че отново започват протести още тази седмица. Пред bTV Йордан Тодоров, който е баща на две от пострадалите деца, заяви, че се опасява, че нападателите може да излязат от ареста.

Прокуратурата не е посочила кой обвиняем какво точно е извършил, а хулиганството и телесната повреда са вменени общо на всички участници, се посочва в определението на съдия Иван Бедачев. 11-те души са обвиняеми за хулиганство на три места - при гребния канал, пред болницата в града и на ул. "Цар Иван Асен II".

За боя при гребния канал са обвинени четирима души. Съдът критикува прокуратурата, че не е посочила кой е удрял един от пострадалите, който след боя е със счупен гръден прешлен. От обвинителния акт ставало ясно, че той е удрян от четирима души, но обвинение е повдигнато само на един. Едновременно с това обаче не е посочено какво точно е направил той. "В случая не се сочат никакви конкретни действия, извършени именно от обвиняемия А., с които да се твърди, че е причинено телесното увреждане на пострадалия М. И., а още по-малко пък такива, които да са довели до конкретното нараняване - счупване на гръдния прешлен", пише в определението.

Не е посочено и как точно е била отправена заплахата за убийство, каквото обвинение също е повдигнато. Това се е случило в района на болницата, а обвиняемият е един. "Не са посочени никакви конкретни думи и действия, с които са реализирани заканите по отношение на всеки от пострадалите", пише в определението.

Друго нарушение е, че не всички, които са бити, са посочени като пострадали в обвинителния акт. Така са ограничени правата им, смята съдът. "По отношение на по-голяма част от пострадалите не са били разяснени правата им, произтичащи от това им качество, и съответно не е дадена възможност на същите да заявят дали желаят или не да им бъдат предявени материалите по разследването. Съответно на същите не е било предявено разследването. Като не е сторено това, още един път е игнорирана възможността на пострадалите да упражнят процесуалните си права. Това представлява съществено процесуално нарушение", пише в определението.

От прокуратурата не са съгласни с изводите на съдия Бедачев. Преди няколко дни те поискаха от окръжния съд в Пловдив да върне делото и то да бъде насрочено. Сега се чака решението.
................................
МАСОВКА
"Обвиняемите бутнали свидетеля Й. Г. във водата и докато е излизал, му нанесли два удара с гребло по главата. Очевидно е, че не е възможно и четиримата да му нанесат два удара с гребло едновременно, а липсва конкретика по отношение на действията на всеки от обвиняемите", пише съдия Бедачев.
------------------------------------------------------------------
БСП иска да се вдигат данъци
В алтернативен бюджет червената партия залага на повече приходи, но и на по-голям дефицит


От БСП за пореден път настояха за премахване
на плоския данък с аргумента за повече социална
справедливост.

Отмяна на пропорционалния плосък данък и въвеждане на прогресивен данък с високи ставки за по-високите доходи. Прогресивно увеличаване на данъка върху дивидентите. Въвеждане на необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата. Това са част от предложенията на БСП за алтернативен бюджет. Той бе представен вчера на пресконференция в централата на червената партия и съвпадна с деня за обявяването на проекто-бюджета за 2018 г. на правителството.

Макар да залагат на повече приходи, отколкото правителството - с около 2 милиарда лева, социалистите се готвят и да похарчат значително повече, така че хазната в края на годината да излезе на дефицит от 1.4 - 1.5% от БВП. В проекта на правителството дефицитът е 1%. Според лидера на партията Корнелия Нинова приоритет щели да бъдат образованието, здравеопазването и доходите. Предлага се обаче и създаването на нови държавни фондове.

Като цяло най-тежък удар биха понесли хората от средната и горната средна класа, както и бизнесът. Както вече е известно, необлагаемият минимум от 1 януари догодина става 510 лева. Оттам нататък по проекта на БСП доходите до 3300 лева ще се облагат с 10%, от 3300 до 10 000 лева с 15%, а над 10 000 лева - с 20%.

Предлага се повишаване на данъка върху дивидентите от 5 на 10% за суми до 3300 лв., а над тях - 15% за горницата до 10 000 лв. и 20% за горницата над 10 000 лв. Освен това се предвижда да се въведе данък върху финансовите трансакции.

Рязък скок е предвиден за максималния осигурителен праг - от 2600 на 3300 лева. В същото време не се предвижда намаляване на осигурителните ставки. Сметките на "Позитано" 20 показват, че така в населението щели да останат 1.3 млрд. лв., което щяло да увеличи потреблението и по този начин ще стимулира икономиката. Социалистите дори твърдят, че могат да увеличат събираемостта над постигнатото от ГЕРБ.

При разходите се възраждат две любими на социалистите инициативи. Едната е да се създаде фонд "Развитие" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството със 100 млн. лв. годишно. Те ще са предназначени за инфраструктура и здравеопазване за районите на Северозападна България и Странджа-Сакар. Втората е да се направи фонд "Индустрия" към Министерството на икономиката със 100 млн. лв. за дялово финансиране в нови и съществуващи производства в региони с изостанало икономическо развитие. При такива инициативи рискът е от лобиране за определени сектори, фирми и региони и от разгул на корупцията.

Предлага се и да се налеят еднократно 950 млн. лв., като 500 млн. лв. от тях ще отидат за покриване на дълговете на всички болници. В образованието би трябвало да отпадне принципът "парите следват ученика", който се определя за основен порок на системата.

Алтернативният бюджет ще бъде обсъждан по време на предстоящия в края на седмицата конгрес на БСП.
---------------------------------------------------------------------------
Работодатели и синдикати отхвърлиха бюджета на НОИ
Управителят на института не смята, че има нагласа за оттегляне на промените в болничния


Управителят на НОИ Ивайло Иванов (вляво) не
успя да получи одобрение от социалните
партньори за първия си бюджет на държавното
обществено осигуряване.

Проектът на бюджета на Държавното обществено осигуряване катастрофира при първото обсъждане. Вчера работодателите и синдикатите отхвърлиха бюджета в надзорния съвет на НОИ, като и двете страни не са доволни от предвижданите мерки в него. В петък финансовият план ще се обсъжда в тристранния съвет. Дори и там да бъде отхвърлен бюджетът, правителството не е длъжно да се съобрази с недоволството на социалните партньори.

В проекта НОИ изненадващо предложи орязване на болничния до третия ден. Предложението е обезщетението да продължи да се плаща от работодателя, но в размер на половината от заплатата, а не на 70%, както е сега. Синдикатите категорично не подкрепят тази идея, защото тя отнема правата на осигурените и наказва наистина болните хора. Работодателите също не я харесват, но по други причини - те искат да плащат само първия ден, както бе до 2009 г. Социалният министър Бисер Петков обяви, че ако срещу идеята има недоволство, кабинетът е склонен да я оттегли. Вчера обаче новият управител на НОИ Ивайло Иванов заяви, че към момента нямало нагласа промяната да се отмени. Иванов отново каза, че в момента се прави анализ на болничните, който дори почти бил готов. Тепърва ще се прави работна група заедно със здравното министерство, която да предложи законодателни решения срещу фалшивите болнични и ТЕЛК решенията. Иванов заяви, че не може да се каже колко от болничните са фалшиви, защото в НОИ идвали листове по електронен път, които са изрядни. "Има вероятно диагнози, които са неистински, но това НОИ не може да определи", каза Иванов. По думите му в анализа е посочено, че има фирми, в които над 50% от служителите са в продължителен болничен. Шефът на НОИ разказа и за английски собственик на фирма в Ихтиман, който му се оплакал, че само за района за шест месеца са му издали 700 болнични на 500 служители, като само един лекар е издал 200 листове.

Синдикатите не са доволни и от заложените увеличения на някои плащания в бюджета на НОИ. "Не може да се увеличават другите доходи с 10 на сто, а пенсиите с 3.8%", заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Те не са доволни и от предлаганото увеличение на минималното обезщетение за безработица - от 7.20 лв. на ден на 9 лв., както и на втората година от майчинството - от 340 лв. на 380 лв. Работодателите пък са срещу административното увеличение на минималните осигурителни прагове с 3.9% и на минималната заплата от 460 лв. на 510 лв. Заради двете увеличения реално минималните прагове за всички 85 икономически дейности ще се увеличат с 6.8 на сто. Социалният министър наложи ръста, след като работодателите бойкотираха за втора поредна година преговорите, като бизнесът иска оставката на Петков. Работодателите посочиха като сериозни проблеми забавянето на решенията за инвалидните пенсии и за фазата на изплащане на втората пенсия от частните фондове.
-------------------------------------------------------------------------
25 болници получават пари от НЗОК по изключение

Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ

25 болници тази година са сключили договори със здравната каса по изключение. Това сочи справка на НЗОК, поискана от надзорния съвет, цитирана от clinica.bg. Надзорът поиска справката, след като се оказа, че частната болница "Кардиолайф" в Ловеч е получила договор с касата доста бързо и без да се спази изискването в закона новите лечебни заведения да получават финансиране чак за календарната година след регистрацията си, а не в същата. Болницата доскоро е съществувала като лаборатория на територията на областната МБАЛ в града. Договорът между двете, а след това и прехвърлянето на част от финансирането на държавната болница към частната клиника от районната каса се смятат и за част от причините областната болница да е пред фалит.

Повечето получили финансиране по изключение за определени дейности са общински и областни болници, а причината да получат договор, без да отговарят на правилата, е била липсата на нужните кадри или ниво на компетентност, т.е. не са отговаряли на медицинските стандарти. Например в болницата в Мадан са липсвали различни специалисти, тя обаче е получила разрешение за работа с касата, след като е сключила договор с различни структури. Така образната диагностика в момента се обезпечава от специалист на трети договор, а анестезиите - от един специалист на пълен работен ден и основен трудов договор и двама специалисти на четири часа. По подобен начин договори са получили болниците в Етрополе, Златоград, Ардино, Момчилград, Крумовград, Карлово, Димитровград, Девин.

По изключение договори са сключили и областни болници, които също изпитват недостиг на специалисти, макар и за по-специализирани дейности. Сред тях са областният онкодиспансер в София-област, областните болници в Търговище, Казанлък, Видин, Велико Търново, Враца, Смолян, Габрово и дори университетските болници по ендокринология, по инфекциозни болести в София, Военна болница, "Св. Екатерина".

По изключение с договор е и частната АГ болница "Д-р Щерев" в София, но не е ясно с какъв мотив. Самата "Кардиолайф" не присъства в справката. От касата наскоро обясниха, че е получила моментално договор, тъй като област Ловеч се е оказала само с едно лечебно заведение, където има кардиология, а в такива случаи законът позволява финансирането да започне веднага, без да се чака следващата година. По същата причина миналата година договор за онкология получи "Уни Хоспитал" в Панагюрище, тъй като се оказа, че в област Пазарджик други болници с такава дейност няма.
-----------------------------------------------------------
Прокуратурата оневини шефа на президентския кабинет

Иво Христов - началникът на кабинета на президента Румен Радев, не е чел секретна шифрограма, обяви Софийската градска прокуратура.

Тя извършила проверка по сигнала на доскорошния депутат от ГЕРБ Антон Тодоров. Той твърдеше, че посланикът ни в САЩ Тихомир Стойчев пратил на Христов секретна информация по повод разговори с представители на корпорацията, производител на изтребителите F-16.

От Софийската градска прокуратура съобщиха, че при действително външно министерство е пратило грама с гриф "секретно" до "Дондуков" 2 на 26 февруари т.г. Тайният документ е бил предоставен на главния секретар на президентството Димитър Стоянов, какъвто е обичайният ред. Но не и на Иво Христов, макар че и той е бил посочен сред адресатите.

"Фактът, че е посочено конкретно лице като получател върху документ, съдържащ класифицирана информация, не задължава служителите от регистратурата да му го предоставят", посочват от прокуратурата. И констатират, че всички изисквания на закона са били спазени в случая.

Началникът на президентската канцелария обаче няма достъп до тайни, защото не желае да поиска такъв. Неудобството е, че желаещите да получат, биват подлагани на обстойна и неприятна проверка от ДАНС. Допускът не е задължителен за поста шеф на президентския кабинет, но е странно как върви работата там, ако той трябва да напуска съвещанията и да стои изолиран при всяко обсъждане на секретна информация.
------------------------------------------------------------------
Антикорупционният закон на ГЕРБ влиза в съвета "Герджиков"

Два спорни законопроекта ще са първа задача на новия Консултативен съвет по законодателство към парламента. Антикорупционният закон на ГЕРБ и приетият след президентско вето закон за концесиите вероятно ще бъдат първите теми на структурата, водена от бившия служебен премиер проф. Огнян Герджиков. "От тази седмица започваме работа. Предстои съветът на председателите на групи в парламента да реши и дали това ще са законопроектите, за които да дадем становища", обясни пред "Сега" проф. Герджиков. Съветът е от 22-ма членове и е под шапката на шефа на парламента Димитър Главчев. В него беше обявено, че влизат и проф. Васил Мръчков, проф. Валери Димитров, проф. Анелия Мингова, адвокат Даниела Доковска и др.

Парламентарното мнозинство ще бърза да приеме антикорупционния проектозакон преди европредседателството на България. Управляващите ще се надяват да бъдат поощрени и в следващия мониторингов доклад, в който периодично търпим критики в борбата с корупцията и правосъдната система. В края на миналата седмица мнозинство на ГЕРБ и ДПС в правната комисия прие проекта на кабинета "Борисов" и бламира този на БСП. Управляващата партия и БСП предлагат да се създаде един орган, който да проверява и разследва корупцията по висшите етажи на властта. Големият спор между партиите на Бойко Борисов и Корнелия Нинова се върти около това кой да назначава ръководството на новия орган.

Всъщност политиците не успяват да отговорят на редица други по-важни въпроси около борбата с корупцията. Антикорупционната инициатива на ГЕРБ смята да обедини в една структура три агенции със запомнящи се абревиатури, но с безрезултатна дейност - БОРКОР, КОНПИ, КПУКИ. Никой от законодателите не отговаря как ще се направи работеща нова комисия от други три специализирани звена, чиято работа всяка година се критикува и в мониторинговите доклади на Брюксел. Едно от малкото смислени предложения е връщането на чл. 313 от Наказателния кодекс, с който се предвижда затвор до 3 години за неверни данни в декларациите за конфликт на интереси.

Консултативният съвет по законодателство вероятно ще даде становище и по друг спорен законопроект - за концесиите, станал обект на първото президентско вето, което наложи Румен Радев в началото на тази година. Аргументите на Радев бяха, че законът въвежда "широки граници на субективизъм и възможности за корупционни практики". През юни обаче ГЕРБ, "Обединените патриоти" и ДПС го приеха наново на първо четене.
------------------------------------------------------------
За първи път комисията за конфискация отне кораб

В момента "Балканска принцеса" се намира на
пристанището във Видин. Снимка: КОНПИ

Корабът "Балканска принцеса" ще бъде конфискуван в полза на държавата, съобщиха от комисията за конфискация вчера.

Това е първият случай в историята на комисията, в който се отнема кораб. Плавателният съд е част от имуществото на Васил Кънев на обща стойност 300 600 лв., което е спечелено от комисията.

Върховният касационен съд е отказал да се занимава с казуса и така решението на апелативния съд във Велико Търново влиза в сила. Кънев има присъда за контрабанда на корабно гориво и ръководене на организирана престъпна група. По време на наказателното производство е установена престъпна схема, според която екипажът на "Балканска принцеса" е купувал гориво от чуждестранни кораби и контрабандно го е внасял в страната и продавал, без да плаща мита, акциз и ДДС, казват от КОНПИ.

"Балканска принцеса" дълго време е работил като ресторант в Русе. Купен е през 2001 г. за малко над 77 000 лв. и в момента се намира на пристанището във Видин. Освен кораба от Кънев се отнемат и дружествени дялове и 223 600 лв.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11729
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #25 -: 24.10.2017 14:41:28 »
Борисов замрази идеята за половин надница при болнични

Замразява се за един - два месеца идеята първите три дни от болничните да се изплащат 50% от заплатата, вместо досегашните 70 на сто, докато се намери начин за засилване на контрола върху издаването им. Това стана ясно от коментар на премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на кабинета, на което той бе извикал шефа на НОИ Ивайло Иванов.
По думите на Борисов ще има специални лекарски комисии от няколко доктори, които ще проверят болничните.  Борисов дори заяви, че са ангажирали и полицията. Той увери, че целта е не да пострадат тези, които са реално болни. „Знаете, когато дойде петък и колко болнични се издават и всички отиват в Гърция”, каза премиерът.
От думите му стана ясно, че има наредена и проверка на компаниите, които масово пускат служителите си в болнични. Той обаче призова министерството да изчака, за да „видим дали 1-2 месеца ще зе справим”. Милиарди изтичат от тази система, каза още той и даде пример с Полша, където за фалшив болничен отнемали правата на лекаря. След заседанието на кабинета ще има среща, на която да обсъдят какви варианти за контрол имат. По думите му фалшивите болнични трудно се доказват. „Всеки може да каже, че днес има кръвно, а докато дойдат кръвното му спаднало”, каза Борисов и поясни, че щетите са над половин милиард.
За последните 6 години болничните листове са нараснали с 60% - от 1,9 млн. на 3 млн. за цялата година, заяви от своя страна Иванов. Средствата, които се изплащат за болнични листове са в размер на 500 млн. лв. Предложението първите три дни болничен да се изплащат само на 50% е с цел ограничаване ползване на неправомерно използвани болнични, поясни той. По думите му във Великобритания, Франция, Австрия, почти във всички държави има период на болничните, в който лицето не получава възнаграждение от работодателя или държавното осигуряване. България възприе най-мекия вариант-да се изплащат 70% от работодателя за първите три дни, а нашето предложение е да се изплащат 50%. По този начин ще намалим желанието на служителите да ползват болнични, увери шефът на НОИ. Той даде за пример и множество компании пред ликвидация, които масово пускат над 50% от служителите си в болнични за 6 месеца.
„Фирмите получат чрез болнични повече отколкото от това, което внасят като данъци  по всички пера”, каза Борисов. Той даде пример с предприятие,което през миналата година е имало 105 000 болнични. Лекар от Ихтиман пък издал 200 болнични.
-----------------------------------------------------------------
Пилотите от Авиобаза Граф Игнатиево: Не летим

„Към момента не летим”. Това заявиха висши военни от авиобаза Граф Игнатиево в отговор на въпрос дали пилотите днес са отказали да изпълняват учебно-бойни тренировки с изтребителите МиГ-21, които бяха пенсионирани. Летателният състав масово е докладвал, че се чувства психологически непригоден за полети, съобщава специализираното издание „Аеро”. 
Миналата седмица стана ясно, че 10 новодоставени двигатели за изтребителите МиГ-29 не могат да бъдат използвани заради липсата на оригинални протоколи от завода производител. В последните месеци за пореден път беше отложен проектът за купуване на нов изтребител, като очакванията са той да се забави с една година. По неофициална информация все още не са доставени и смазочни материали, които са необходими за работата на изтребителите.
Към момента официална информация от Министерството на отбраната и от пресцентъра на ВВС защо пилотите от Авиобаза Граф Игнатиево са отказали да изпълнят планираните си полети, няма. Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов все пак каза, че до 10 дни ще може да се ползват шестте ремонтирани двигатели за МиГ-29.
Охраната на въздушното ни пространство продължава да се изпълнява от италианските ВВС. Фактът, че пилотите от Авиобаза Граф Игнатиево са отказали да летят е прецедент, уточниха висши военни от ВВС. Според тях неизпълнението на бойна задача в мирно време може да доведе до намеса на военна прокуратура и евентуално може да се стигне до военен съд.
---------------------------------------------------------------
До 10 дни ще можем да ползваме ремонтираните двигатели за МиГ-29

Днес сутринта МиГ-овете от базата в Граф Игнатиево са останали на земята.
До 10 дни ще можем да ползваме шестте ремонтирани двигатели за МиГ-29. Това заяви ген. Атанас Запрянов, зам.-министър на отбраната по повод спрените полети в авиобаза Граф Игнатиево. Причината е, че рано сутринта летателният състав масово е докладвал, че се чувства психологически непригоден за полети, заради недостатъчни летателни часове и оперативни самолети. Днес е трябвало да се проведат редовните тренировъчни полети в авиподелението, където са базирани изтребителите МиГ-29, но всички полети до един са били отменени.
По думите му ръководството на Министерството на отбраната прави всичко възможно да поддържа самолетите МиГ-29 в летателни годност, която да позволява както воденето на нормални тренировки, така и носенето на бойно дежурство по охраната на въздушното пространство на страната и НАТО. Зам.-министърът поясни, че от получените 10 двигателя 4 са нови и 6 ремонтирани. С новите няма проблеми, но другите шест не могат да бъдат използвани заради липсата на оригинални протоколи от завода производител.
„Очаква се до 10 дни да се уточни съответствието на копията с оригиналните документи и ще бъде разрешено използването на тези двигатели, с което броят на самолетите може да се увеличи на 9-10 и ще даде възможност на пилотите да правят тренировките си и да повишат летателните си часове“, уточни Запрянов..
Според него гориво в базата има достатъчно и дори Съветът по отбрана е взел решение да се похарчат още 20 млн.лв. допълнително за авиационно гориво и то ще стигне до октомври 2018 г.
Запрянов обаче каза, че полетите не са спрени и тази информация ще бъде проверена и ще се проведе среща с летците от базата, които имат претенции.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11729
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #26 -: 24.10.2017 22:21:22 »
25.10.2017 г.

Български военни пилоти безпрецедентно отказаха да летят
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заподозря, че някой изкуствено създава напрежение в Граф Игнатиево, а после нарече случая недоразумение


Всички бойни авиатори са обявили, че се чувстват
несигурни да летят на МиГ-29, и планираните
тренировъчни полети са пропаднали.
Снимка: Юлиян Савчев

Военните пилоти от една от най-големите бази на бойната ни авиация - в Граф Игнатиево, отказаха да летят вчера. Това се случва за първи път и ръководството на армията се оказа напълно неподготвено за протеста и даде разнопосочни коментари за ситуацията.

Всички бойни авиатори са обявили, че се чувстват несигурни да летят на МиГ-29, и планираните тренировъчни полети са пропаднали, обяви bTV. Пилотите масово са докладвали, че се чувстват "психологически непригодни да летят" поради опасно малкото полети и реалната опасност от инциденти. На практика те са се възползвали от регламент, според който, ако летец не е уверен в безопасното изпълняване на поставената му летателна задача, той се спира от полет. Изрично бе посочено обаче, че бойните дежурства вървят по график. Дежурството по мисията "ер полисинг", осъществявано заедно с италиански изтребители, не е прекъсвано.

От Министерството на отбраната (МО) не отрекоха, че в случилото се в Граф Игнатиево има намесен човешки фактор. bTV обяви, че от МО са потвърдили, че пилоти са спрели полети в знак на несъгласие със състоянието на Военновъздушните сили (ВВС). Телевизията цитира и зам.-министъра на отбраната ген. Атанас Запрянов, който посочил, че "проявената неувереност е свързана с недостатъчна натренираност поради налетени недостатъчно часове". Малко по-късно се включи и самият военен министър Красимир Каракачанов, който обяви, че някой изкуствено създава напрежение в Граф Игнатиево. Той отбеляза, че е учуден, че чак днес пилотите в Граф Игнатиево са открили, че има проблеми с авиацията. "И тези настоявания за нов изтребител - не знам кой им е казал, че няма да има нови изтребители. Ще има, но това не са прахосмукачки, които можеш да отидеш да купиш в магазина - плащаш, вземаш и се качваш да караш", каза Каракачанов и така директно призна, че пилотите негодуват от липсата на нови самолети и забатачената процедура.

"Може би някои съвсем изкуствено създават тази ситуация. Аз съм казал каква е моята амбиция - първо, поддръжка и модернизация на сега съществуващата техника, преговори за купуване на нов изтребител. Казвам нов изтребител и се учудвам, че не са ме чули. На тези, които ми говорят само за 9 нови изтребителя, задавам въпроса: Ако ние зарежем 43 самолета, които можем да ремонтираме, и ги изоставим в хангарите с 9-те нови, които ще придобием един ден, смятат ли, че ще решим проблема? Няма да го решим. Нещата трябва да се движат паралелно - от една страна поддръжка и модернизация на съществуващата авиация и в същото време водене на преговори за купуване на нови изтребители", коментира министърът.

Часове по-късно Каракачанов опита да замаже ситуацията със специално изявление. "Не приемам приказки за стачки и бунтове, армията не е детска градина и никой в авиацията или другите видове сили не си е помислил за подобни действия", заяви той и определи бойкота на пилотите като недоразумение, което било раздухано по медиите. Министърът увери, че между ръководството на МО, ВВС и авиобаза Граф Игнатиево винаги е имало нормална комуникация.

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов обясни, че от руската компания "РСК МиГ" са получени 10 двигателя за МиГ-29 - шест нови и четири ремонтирани, които са в добро техническо състояние. "Ремонтираните двигатели не могат да се използват, защото съпровождащите ги документи са копия, за които все още не е ясно дали отговорят на оригиналите", каза Запрянов. До десет дни се очаквало руската страна да изпрати тези уверения. Каракачанов се оправда, че договорът за двигателите бил сключен от предишното ръководство на МО. "Не може да нарушим този договор и той се спазва точно. Основната ни грижа е животът на летците. Не може да рискуваме да приемем двигатели, без всичко по договора да е изпълнено точно, след което да се случи нещо непоправимо", изтъкна вицепремиерът и обяви, че "човекът е най-голямата ценност в армията".

"В момента има седем оперативни изтребителя МиГ-29. Ако двигателите, получени от Русия, се използват, оперативните самолети ще станат девет или десет, което е достатъчно за тренировки на пилотите", смята Запрянов.

Преди дни командирът на ВВС ген. Цанко Стойков коментира пред bTV, че някои хора у нас работят за "приземяване" на бойната авиация. Според него заради скандалите около процедурата за закупуване на нов боен самолет "има негативни последствия по отношение на мотивацията на хората по авиационните формирования".

Запрянов обяви, че ще има заседание при началника на отбраната и след това ще се отиде на място в авиобазата и ще се разговаря с пилотите. Отделно Съветът по отбрана отпуснал допълнителни 20 млн. лева за покупка на авиационно гориво до края на годината и то щяло да стигне до идния октомври.

Вчера президентът и премиерът, които през последните месеци са много активни по темата за Военновъздушните сили и проектите за нови изтребители, не коментираха скандала.
...............................................................
Командирът на авиобазата: Така се случи
Летателният състав не прави бунт. Летателният състав е в правото си, всеки един пилот, когато смята, че не е уверен в изпълнението на задачата, да докладва на командира си и да се откаже от изпълнението на тази задача”. Това пък каза бригаден генерал Иван Лалов, който е командир на авиобаза Граф Игнатиево, на извънреден брифинг в МО, цитиран от БГНЕС.

„Тъй като ние провеждаме тренировъчни полети, а не сме на война, така се случи, че в този ден летателен състав, който участваше в планираната дневна смяна почувства, че не е в състояние да изпълни задачите, докладва и се отказахме да провеждаме полети”, обясни командирът и подчерта, че това са правилата в авиацията. Според него думата бунт била крайно недобре употребена в медиите.

Той посочва, че в авиобаза Граф Игнатиево има много сериозни проблеми с изправната авиационна техника. “А, за да можем да подготвяме пилотите, ни е необходим достатъчен брой изправни самолети, за да могат да летят ритмично и да могат да изпълняват задълженията си. Въпреки този малък нальот, който имаме, летателният състав се готви и продължава да носи дежурството по еър полисинг ”, заяви той.

„Смятам, че действително министерството полага сериозни усилия за преодоляване на проблемите и в мен се появява и надежда, че в определени срокове това ще се преодолее”, твърди генералът от ВВС, цитиран от БГНЕС. Той подчертал, че дежурството по еър полисинг продължава да се носи, както и съвместното дежурство с италианските ВВС.
---------------------------------------------------------------------
Бежанските центрове вече са 80% празни
Сред мигрантите са открити заболявания, които "нито сме чували, нито сме виждали", алармираха от МЗ


Мигрантският натиск през България в момента е слаб, а бежанските центрове пустеят, отчетоха управляващи и държавни институции на конференция в София.

Едва 20 на сто от капацитета на центровете, който е 5130 легла, е бил зает към края на септември, съобщи зам.-председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Даниел Инджиев. През август в трите центъра имаше 1513 човека (29% от леглата).

3007 чужденци са поискали закрила от началото на годината, докато само през октомври 2015 г. същото са направили над 3400 души, пресметна още Инджиев. "Моментната ситуация е относително спокойна и миграционните потоци към страната са в рамките на нормалното и очакваното", коментира той.

130 деца на бежанци вече учат в българските училища. България е успяла да върне в държавите по произход над 1000 мигранти, които не са имали право на убежище в ЕС. В почти всички случаи това е станало със съгласието на чужденеца, поясни зам.-шефът на ДАБ. Според него бройката е висока и се дължи на добрата работа на хората от агенция в мигрантските центрове. Той каза още, че от 2013 г. числеността на агенцията се е увеличила от 150 до 403 човека, тъй като и капацитетът на центровете нараснал над три пъти.

На границата с Турция са задържани по-малко от 5900 чужденци от началото на годината при опит да влязат незаконно в страната, съобщи шефът на "Гранична полиция" Стоян Иванов. През м.г. случаите са били около 40 000, през 2015 г. - 98 000, а през 2014 г. - 38 000. Иванов допълни, че на южната ни граница постоянно работят 120-140 служители на служба "Фронтекс", а на сръбската - 50.

От здравното министерство поискаха по-строг медицински контрол и по-обстойни профилактични прегледи на влизащите в страната, както и по-добра подготовка на преглеждащите лекари. Сред мигрантите са открити заболявания, които "нито сме чували, нито сме виждали в България", заявиха от министерството. Според негов представител медицинският контрол е на "ниско ниво". От ДАБ отговориха, че "голяма част от влизащите в страната мигранти се преглеждат още при задържането им от "Гранична полиция" и по-късно в центровете". "Мисля, че за разлика от преди в момента ситуацията е изключително добре контролирана", заяви Инджиев.

Управляващите да помислят за законодателни промени, свързани с непридружените деца, които търсят закрила, поиска Петя Караянева от Върховния комисариат за бежанците на ООН. Тя допълни, че очаква най-накрая да се намери решение на проблема с малолетните и непълнолетните и те да се настаняват не в центровете на МВР, а "на по-подходящи места".
............................
ОТЗВУК
България е сред страните, които се нуждаят от подкрепата на ЕС за охрана на външните граници на ЕС, посочи Доналд Туск, председател на Европейския съвет. Той смята, че е напълно възможно до срещата на върха на ЕС през юни да се постигне споразумение в ЕС за решителна подкрепа за страните по външните граници на ЕС. Унгарският премиер Виктор Орбан обяви Централна и Източна Европа за единствената зона в Европа, свободна от мигранти.
-------------------------------------------------------------------------
В силовите ведомства до 90% от разходите отиват за заплати
Комисията за финансов надзор ще получи почти двойна субсидия


Силовите ведомства продължават да гълтат най-много средства за заплати от държавната хазна. От всички 4.476 млрд. лв. разходи за персонал, разчетени в проектобюджета за догодина за всички ведомства, основната част ще отидат за заплати на униформени и чиновници в МВР, Министерството на отбраната и службите за сигурност.

Абсолютен рекордьор е МВР, където разходите по перо "Персонал" достигат 89.6% от общия бюджет на ведомството. За заплати там догодина ще отидат 1.161 млрд. от общо 1.296 млрд. лв. Все още не е известно как точно ще бъдат разпределени допълнителните 55 млн. лв. за увеличение на заплатите, след като правителството обяви, че пари няма да се дават на калпак, а само за униформените "на терен".

Министерството на отбраната държи второ място по разходи за персонал. Увеличението им догодина е със 100 млн. лв., или 13%, които също не е ясно как точно ще бъдат разпределени. Така за заплати в Министерството на отбраната догодина ще има над 911 млн. лв. - 76% от общия бюджет на ведомството от 1.193 млн. лв.

Министерството на правосъдието също е сред държавните структури, които може да се похвалят със сериозен ръст на възнагражденията догодина. Разходите за персонал ще скочат с 12.5% до 157.7 млн. лв. Основна част от този ръст вероятно ще отиде за вдигане на заплатите на надзирателите в затворите.

В повечето от останалите министерства, с изключение на образованието, увеличението на разходите за персонал идва най-вече от скока на минималната заплата от 460 на 510 лв. от началото на 2018 г. С това се обясняват и по-високите проценти на увеличение на издръжката на персонала в министерствата на културата, труда и социалната политика, младежта и спорта, където броят на наетите със заплати, близки до минималната, е по-голям. Не е такъв случаят с финансовото министерство, където разходите за персонал се увеличават с 20 млн. лв. до 281.3 млн. лв., вероятно това заради предвиденото увеличение с около 200 души на данъчните служители. Във ведомството на Владислав Горанов за персонал са предвидени цели 59% от общо 476 млн. лв.

Оказва се обаче, че не само някои министерства ще разполагат с щедър бюджет за заплати. Десетки комисии, агенции и други държавни структури ще се радват догодина и на по-голям бюджет, и на повече пари за чиновниците. В много случаи разходите за заплати изяждат над 50% от общата им сума за 2018 г. Все пак не е ясно какво точно се крие зад числата - дали става въпрос за наемане на нови служители, за ръст на заплатите, обезщетения и др.

Най-облагодетелствана е Комисията за финансов надзор (КФН). Тя ще получи почти двойно увеличение на парите от държавната хазна - 20 млн. вместо тазгодишните 11.253 млн. От тях разходите за персонал ще бъдат увеличени от сегашните 7.350 млн. лв. на близо 12 млн. Не е ясно на какво се дължи този рязък скок на средствата за издръжка на комисията. Още повече че той идва на фона на вече внесения в Народното събрание проект за промени в закона за КФН, с които съществено се завишават таксите, които регулаторът събира от институциите, които надзирава. И КФН, и правителството обясниха по-солените такси с европейските изисквания комисията да "обяви независимост" от държавата при своите решения.

В Комисията за защита на конкуренцията около 80% от разходите ще отиват за чиновниците. От предвиден бюджет от над 4.5 млн. лв. планираните харчове за персонал са над 3.6 млн. лв. За сравнение - тази година бюджетът й е 3.7 млн. лв., а разходите за експерти са изяждали "само" около 3.1 млн. лв. от него.

Минимално увеличение на парите за персонал се предвижда и в бюджетите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Комисията за регулиране на съобщенията, Сметната палата, Комисията за защита от дискриминация и др. Но и при тях харчовете за персонал ще изяждат основна част от общите им пари. При бюджет от 5.8 млн. лв. КЕВР ще даде 4.5 млн. лв. по перото "персонал".

Сметната палата ще разполага със 17.2 млн. лв., но 14.3 млн. от тях също ще заминат за чиновниците. Омбудсманът ще получи почти същите финанси, както и т.г. - за институцията е предвидено и увеличение на бюджета, и на разходите за персонал, но от около 1%. Така средствата на обществения защитник ще се запазят на около 2.9 млн. лв., а разходите за персонала ще останат приблизително 1.8 млн. лв., което надвишава с 50% предвидения за 2018 г. бюджет.

Комисията за конфискация (КОНПИ), която се очаква да се влее в новия антикорупционен орган, за догодина ще получи 6.23 млн. лв., 4.406 млн. лв. от които са за персонал.Тазгодишният бюджет на КОНПИ е 6.16 млн. лв., от които 4.37 млн. лв. за персонал. Друго звено, което ще премине към новия орган - комисията за конфликт на интереси (КПУКИ) запазва бюджета си непроменен - 1.3 млн. лв. Но се увеличават разходите за персонал - от 1.02 млн. лв. на 1.058 млн. лв. Бюджетът на БОРКОР липсва в проекта.

ДАНС получава почти милион увеличение - от 107.69 млн. лв. на 108.16 млн. лв., като скокът на парите за персонал е от 93.68 млн. лв. на 94.14 млн. лв. Това означава, че цялото увеличение отива за заплати. Същата е ситуацията и с Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО). Тя получава 80 хил. лв. повече за догодина - бюджетът й от 48.37 млн. лв. става 48.45 млн. лв. Сметките показват, че цялото увеличение на бюджета ще отиде за разходи за персонала - те скачат от 40.05 млн. лв. на 40.13 млн. лв. Цялото увеличение на бюджета и на Комисията за защита на личните данни - 80 хил. лв., отново отива за заплати. Парите й от 2.45 млн. лв. стават 2.53 млн. лв.

Бюджетът на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) за тази година е почти 9 млн. лв., а за следващата - 9.35 млн. лв., ръстът на разходите за персонал е от 6.42 млн. лв. на 6.48 млн. лв.

Над 10 млн. повече догодина ще получи Държавната агенция "Разузнаване" - от 23.3 млн. лв. на 34.32 млн. лв. В нейния публичен бюджет няма графа "персонал". При Националното бюро за контрол на СРС-тата бюджетът става 1.38 млн. лв. при досегашен 1.33 млн. лв. Парите за заплати от 800 хил. лв. стават 840 хил. лв. И НСО ще получи увеличение на парите за заплати. Бюджетът му за догодина се увеличава от 37.26 млн. лв. на 37.44 млн. лв. Увеличението на парите за персонала е от 32 млн. лв. на 32.20 млн. лв.

Макар да няма разбивка, издръжката на ВСС се вдига драстично от 21 млн. лв. на 32.48 млн. лв.
-------------------------------------------------------------------------
Премиерът разпореди хайка за фалшиви болнични
Полицията, НОИ и МЗ имат месец-два да пресекат измамите, дотогава предложението за орязване на парите е спряно


Премиерът замрази орязването на болничните,
за да направят последен опит институциите да
ги контролират ефективно.
Снимка: Юлиян Савчев

След като всички скочиха срещу намалението на първите три дни от болничния, премиерът Бойко Борисов строи държавните институции и полицията да направят "последен опит" да овладеят измамите с обезщетенията, а мярката замрази за месец-два. НОИ иска през първите три дни от болничния да се получава 50% от заплатата, а не 70%, както е сега. Тези дни се плащат от работодателя, а от четвъртия ден застъпва НОИ с 80% от заплатата. Срещу намалението на плащането няма намаление на осигуровката. В мотивите пише, че орязването е с цел облекчаване на работодателите и превенция на злоупотребите, но няма финансова оценка или оценка на ефекта на предложението.

Вчера и премиерът прогледна, че това е рестриктивна мярка, от която ще пострадат и реално болните, а от изявлението му по проблема се разбра, че институциите са наясно със схемите на измамите, но към момента са безсилни да ги пресекат. "Ние сме изключително социална държава и всяка рестриктивна мярка създава проблем. Затова ще направим последен опит - дали с контрол на контрола - да направим специализирана лекарска комисия, която да отива и да проверява болничните листове. Ангажирали сме всички сили на полицията, да се опитаме, за да не пострадат пък реално тези хора, които са болни, заради тези, които мамят", заяви Борисов преди заседанието на кабинета. По думите му "ще пробваме още веднъж с цялата сила на държавата дали може да се справим, ако не - тогава ще отидем на такива мерки".

Какви точно действия ще предприемат властите и особено полицията, вчера не се разбра. "Това е много трудно доказуемо, ще кажете защо полицията не се занимава - защото всеки може да изкара, че има кръвно, докато отидат да го проверяват може да му се нормализира кръвното", призна и самият Борисов. Но обяви, че вече били разпоредени проверки по компании. Като пример за добре действаща мярка той даде Полша, където за фалшив болничен се отменят лекарски права. Доста общо се изказа и здравният министър Николай Петров. "Ще се променят някои нормативни документи така, че ще се потърси по-сериозна и строга отговорност от тези, които го вършат. Контролните органи ще извършват контрола през линия на НЕЛК, РЗОК. Специализираните комисии ги има и сега", коментира той. В крайна сметка премиерът апелира за култура. "Това трябва да е култура на всички, всеки доктор, като се подписва да знае, че ощетява останалите граждани", призова Борисов.
.....................................
ЕДНО КЪМ ЕДНО
"Знаете, като дойде петък, колко болнични се издават, и айде в Гърция на почивка. Ама всички данъкоплатци плащат за това. Става въпрос за над половин милиард щети. В същото време имаме сигнали и протести на компании, които искат да закриват заводи, например в Ихтиман, защото един доктор дава по 200 или 500 болнични листове. А има компании, където има 105 000 болнични. В една фирма има 105 000 дни болнични, изплатени от държавата", описа мащабите на проблема Бойко Борисов. Но не обясни защо не са взети мерки срещу това, преди да се стигне до скандала с орязването на болничните.
..............................
РАЗХОДИ
По данни на НОИ за последните 6 г. болничните листове са се увеличили с 60% - от 1.9 млн. на 3 млн. годишно. Миналата година разходите на института за това стигнаха близо 470 млн. лв., а тази година ще надминат половин милиард. Това е сумата без разходите на фирмите за първите три дни. Справката беше изнесена от управителя на НОИ Ивайло Иванов, който беше извикан да защити предложението си пред Министерския съвет. Оказа се, че държавата "има доста добра статистика за определени лекари, за определени хора с болничен, който са прекарали в чужбина" по думите на здравния министър. Вместо да гони тях обаче, управителят на НОИ стигна още по-далеч в идеите си за орязване на осигурителни права. "Във Великобритания, Франция, Австрия, почти във всички държави има период на болничните, в който лицето не получава възнаграждение от работодателя или държавното осигуряване. България възприе най-мекия вариант - да се изплащат 70% от работодателя за първите три дни, а нашето предложение е да се изплащат 50%. По този начин ще намалим желанието на служителите да ползват болнични, като сливат почивни дни или по друг не традиционен начин", заяви Иванов.
-------------------------------------------------------------------
Парламентът надхвърли с близо 5 млн. лв. прогнозния си бюджет
Правителството отпусна 350 хил. лв. отгоре на президентската администрация


Народното събрание също се нареди сред институциите, които ще харчат с широки пръсти през 2018 г. Общите му разходи се увеличават от 56 600 000 лв. през 2017 г. на 62 150 000 лв. за следващата година. Това е ръст от 5.55 млн. лв., който далеч надхвърля бюджетната прогноза за 2018 г. Тя предвиждаше разходи в размер на 57 400 000 лв. Заложените приходи почти не се променят - от 1.48 млн. на 1.5 млн. лв.

Налетите допълнително пари ще отидат към направление "Представителен и ефективен парламент", чиито разходи нарастват от 36.6 млн. лв. на 42.4 млн. лв. В него се включват няколко различни бюджетни програми, от които традиционно най-много средства поглъща обозначената като "Нормативно определени разходи съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание". В нея влизат заплатите на депутатите, допълнителните им възнаграждения (за участие в органите на НС, за трудов стаж и професионален опит и др.), осигурителните им вноски, застраховките "Живот", парите за сътрудници и консултанти, представителни разходи и др. За 2017 г. тази програма разполагаше с 25.4 млн. лв. Бюджетната прогноза за 2018 г. й определяше 26.4 млн. лв., които по всичко изглежда ще бъдат надхвърлени.

Споровете между управляващото мнозинство и президента Румен Радев няма да се отразят на бюджета на "Дондуков 2". През 2018 г. разходите за администрация в президентската институция нарастват с близо 350 хил. лв. Разходите за персонал в институцията нарастват поетапно в последните няколко години, като в това перо влизат и задграничните пътувания. В последната година от мандата на президента Росен Плевнелиев общите разходи на институцията бяха малко над 6 млн. лв., като за заплати и представителни нужди на администрацията отиваха около 3,96 млн. лв. През тази година институцията имаше увеличение със 100 хил. лв., с които отново бяха завишени разходите за персонал (4,186 млн. лв.). А за 2018 г. се предлага общ бюджет от 6.668 млн. лв., като сумата за заплати, служебни дрехи и представителни разходи ще скочи до над 4,5 млн. лв.

Според Закона за държавния бюджет президентът е в правото си да представи пред министъра на финансите годишен план за приходите и разходите на институцията. На сайта на президента е публикувана структурата на администрацията и ежемесечни финансови отчети за планираните приходи и разходи. Щатното разписание на заетите и незаетите длъжности обаче не е обявено.

През последните две години от мандата на президента Георги Първанов годишният бюджет на "Дондуков" 2 беше силно орязан до малко над 4 млн. лв. Причината бе политиката на "затягане на колана" от тогавашния финансов министър Симеон Дянков. Затова през 2012 г. по настояване на държавния глава Росен Плевнелиев бяха увеличени представителните разходи с близо 1 млн. лв. Оттогава разходите на институцията са във възход.
---------------------------------------------------------------------------
Съдът смята Спас/Александър за опасен престъпник

Спас Василев този път не каза нищо в съда,
освен че поддържа думите на адвоката си.
Снимка: Юлиян Савчев

Спас Василев, подозиран, че стои зад фейбсук профила Александър Николов, чрез който десетки хора твърдят, че са били измамени с обещание за евтини самолетни билети, остана в ареста за постоянно, въпреки че е обвинен само за измама на стойност 490 лв. от 2012 г.

Съдът реши, че срещу него има достатъчно доказателства, както и че има опасност той да се укрие. След като 5 г. МВР не е успяло да открие Василев, той може да изчезне отново, опасяват се магистратите. Те се позоваха на доклади на полицаи, които ходили на адреса му в Дупница, но не могли да го открият. Съдът призна, че засега няма доказателства, че Спас и Александър са един и същи човек. Според съдията съществували "индиции", тоест улики, за съпричастност на Василев към тези престъпления.

Василев сам е дал достъп на ГДБОП до профила "Александър Николов", твърди още Ценев. Няколко часа след задържането му профилът бе блокиран от службата. Адвокатът разкритикува полицията, че записала в доклада си, че Василев е бил принудително доведен. Той твърди, че клиентът му сам е отишъл да се предаде, защото знаел, че там се разследват киберпрестъпленията. След разпит бил отведен в IV управление на столичната полиция. И затова била написана докладна за принудително довеждане. Ценев обясни, че заради това, че в полицията някой не си е свършил работата, пред съда клиентът му не може да се възползва да получи по-лека мярка.

Освен делото, по което бе оставен в ареста, срещу Василев има още четири - в Дупница, Благоевград, Варна и София. За тях обаче обвинения няма.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11729
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #27 -: 26.10.2017 22:28:52 »
27.10.2017 г.

Синоптиците се оказаха виновни за щетите и жертвите от потопа в Бургас
Проблем за управниците се оказа не наличието на 200 опасни язовира, а лошото време и слабата метеорология


Проливните дъждове в Бургаско предизвикаха
сериозни наводнения в областта. Най-тежко е в
селата Ливада, Равнец и Полски извор. Държавната
агенция по метрологичен надзор, която наблюдава
язовирите, заяви, че скъсаните язовирни стени в
района не са причина за човешките жертви, защото
в близост нямало населени места. Снимка: БГНЕС

Властите обогатиха добре известния инструментариум, с който обяснява водните бедствия. Ден след трагедията в Бургаска област, при която загинаха трима души, виновни се оказаха синоптиците, които не прогнозирали правилно колко лошо ще е лошото време. Това се случва, въпреки че през пролетта Държавната агенция за метрологичен и технически надзор съобщи, че 205 язовира са неизрядни, само 5 са изпълнили предписанията за укрепване, а 30 са в много лошо състояние. Почистването на речните корита също е вечен проблем. Вчера обаче представителите на властта се обединиха около заключението, че държавните институции са си свършили перфектно работата, и подчертаваха при всеки повод, че държавните язовири в управляваната от ГЕРБ област Бургас нямат принос за бедствието.

Версията за синоптиците се появи сутринта в изява на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред Нова телевизия. Той всячески се помъчи да неглижира факта, че Камено и Бургас се управляват от кадри на ГЕРБ, и стрелна метеоролозите: "Кодът, който беше подаден, беше жълт... Винаги, когато се планират дадените решения на местната и изпълнителната власт, и разбира се, призивите към гражданското общество... е на база прогнозата, която се получава". И даде пример как в САЩ и Западна Европа метеоролозите предсказват успешно бурите. Всъщност бедствието настана на 24 октомври през нощта, като кодът за този и следващия ден бе не жълт, а оранжев.

Тезата за подценената прогноза беше застъпена и в изслушването на няколко министри в парламента. Там министърът на икономиката Емил Караниколов, привикан от БСП с трима свои колеги за обяснения, заяви, че предупрежденията са били за валежи до 60 л/кв. м, а са паднали 200 л/кв. м. "НИМХ на БАН е издал оранжев код за значителни валежи в 16 области за 24 октомври. Очакваните валежи са били с количество от 35 до 50 л/кв. м за 24 часа, като локално е било възможно да достигнат до 60 л/кв. м. Реално валежите са били повече от прогнозираното", информира министърът на околната среда Нено Димов. "Когато природата се разгневи и удари всички, ние сме като мравки пред нея", обобщи вицепремиерът Валери Симеонов. Това и остава основната версия на управляващите за трагедията.

"Синоптиците ни са си свършили добре работата", коментира пред Сега" проф. Христомир Брънзов, шеф на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Още на 23 октомври от службата му са обявили оранжев код за опасно количество валежи, което означава, че могат да паднат от 30 до 60 л на кв. м за денонощие. "На 24 октомври отново бе обявен оранжев код за 16 области, а в 12 часа - за Ямбол, Хасково и Бургас. На 25-и сменихме кода за Бургас в червен, тъй като отчетохме предишното количество валежи", коментира той. По думите му синоптиците не могат да прогнозират къде точно колко количество дъжд ще падне. "За Бургаска област паднаха 120 л за двата дни, което и беше прогнозирано и своевременно подадено към Гражданска защита и МОСВ", посочи проф. Брънзов. Той определи като некоректно сравнението с американската метеорологична служба, която получава в пъти по-голям ресурс от българския. "Ние нямаме дори автоматични дъждомери, с които веднага да се отчита количеството паднали валежи", коментира още той.

Вариантът за човешка грешка бе изчерпан с краткото "разследването ще покаже". Снощи от Държавната агенция по метрология и технически надзор отново заявиха, че седемте язовира със скъсани стени са каскадни и че под тях няма населени места и водният отток от тях не е причина за човешки жертви. По-рано обаче различни представители на властта побързаха да посочат, че приливната вълна е тръгнала от два язовира, които са в ръцете на частници. Първо кметът на Бургас Димитър Николов се възмути, че язовир "Трояново", който се държи от частен арендатор, не е бил изпуснат и оттам се е получила голямата приливна вълна. Министърът на икономиката Емил Караниколов обаче влезе в противоречие с него и в парламента обяви, че приливната вълна е тръгнала от частния яз. "Чокората", макар че не можа да изтъкне някакви нарушения при стопанисването му. Според местни агенции този водоем се държи от семейството на общинска съветничка от БСП - партията, която дълги години имаше кмет на пострадалата община Камено, преди ГЕРБ да го измести през 2015 г.

Пострадали собственици на рибарници имат различно обяснение за наводнението. В писмо до "Бургасинфо" "Хай Мед Тех" ЕООД, която има рибарник и др. имоти в района, разказва, че в 7:30 часа (на 25 октомври) през обекта им преминава приливна вълна от над 2 м от нерегламентирано изпуснатия според тях язовир "Трояново" и залива всичко по пътя си. "Смятаме, че ако от "Напоителни системи Бургас" бяха изпускали язовира поетапно и при първите признаци за покачването на водите, щетите щяха да бъдат сведени до минимум", пишат още от "Хай Мед Тех".

Собствениците на яз. "Чокората" пък предоставиха видеозаписи от охранителните си камери на ДАМТН. "Според тях се вижда как около 2:00 часа през нощта започва да приижда вода, която носи наноси - пръст, храсти и дървета. Следствие на прииждащата вода и обилния валеж започва рязко повишаване на нивото на язовира, като се стига до преливане през короната на стената и водата се разлива в земеделски земи. Въпреки това съоръжението задържа основната водна маса и не се стига до пълно разрушаване на стената", обясняват от агенцията.

Все пак регионалният министър Николай Нанков призна, че погледът следва да бъде насочен не само към язовирите, но и към непочистените дерета. Той заяви, че са установени деретата, по които се е движила вълната. "Компетентните органи започнаха и проверка на язовирите в община Камено, за да се провери дали те или поройният дъжд е виновен за бедствието... Имаме уверенията на областния управител на Бургас, че са правени проверки, давани са предписания. Дори за днес е имало планирана проверка на язовирите. Факт е, че в продължение на реката, която свързва тези 4 язовира, е дошла приливна вълна, тръгнала от празен язовир", каза той.

"Всички версии са възможни. Чакам компетентните органи да кажат", заяви в следобедните часове пред "Сега" кметът на Бургас Димитър Николов. Любопитно е, че от тази година община Бургас изпълнява проект за интегрирано управление на риска от наводнения на стойност 548 000 евро. В бургаското село Равнец почина жена, което повлече съмнения за ефективността на системата. Николов заяви обаче, че жената е починала от инфаркт и системата е сработила. "Нямаме жертва. Реагирахме час и половина преди другите общини. Евакуирахме хората преди вълната", заяви той.

Разчистването след непосредствения ужас в селата на Камено продължи. Бургаското сметище претърпя поражения и бе затворено. Правителството отпусна 400 хил. лв. на Бургас и 600 хил. лв. на Камено за неотложни дейности, а вероятно ще се предоставят още пари по линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, чийто резерв е над 2 млн. лв.
-----------------------------------------------------------------------
Пеевски и Йордан Цонев ще спасяват КТБ с безсмислен закон
Експертите критикуват творението им и отбелязват, че погазва конституцията


Йордан Цонев

Три и половина години след фалита на КТБ депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид се заеха да спасяват остатъците от нея. Вчера те внесоха в парламента поправки в Закона за банковата несъстоятелност. Целта, обяви Йордан Цонев, била да се спре вторичното разграбване на активите на банката. Експерти обаче веднага коментираха, че целта е по-скоро политическа, а предлаганите текстове погазват конституцията. Пеевски, както винаги, не се появи в парламента.

Не бе обяснено защо промени се правят точно в този късен момент, след като и Пеевски, и Цонев бяха и в предишните състави на Народното събрание. На практика разграбването на банката стана веднага след обявяването й в несъстоятелност и няма как да бъде спряно. Това на практика прави безсмислени обявените от вносителите цели.

Промените предвиждат да бъдат обявени за нищожни всички цесии и заличавания на обезщетения по кредити, направени след поставянето на банката под специален надзор до започване на осребряването на имуществото й. Според юристи и финансисти подобно действие на закон със задна дата може да бъде обявено за противоконституционно.

Пред журналисти в парламента Йордан Цонев поясни, че законовите промени са направени след анализ на случващото се след фалита на КТБ. "В момента синдиците на КТБ водят над 800 дела по направени цесии и прихващания, които са много сложни, с много експертизи и се бавят във времето", посочи депутатът. Един от проблемите бил пропуски в законодателството за банковата несъстоятелност, тъй като то до момента е било съобразено с нормалното функциониране на банките, а не по този начин, по който е функционирала КТБ. Според вносителите проблем били и грешките и неправомерните действия на квесторите, докато банката е била под специален надзор.

Законопроектът предвижда всяко прехвърляне на акции и дялове от търговски дружества, извършено от длъжник на банка след датата на поставянето й под специален надзор, да бъде обявено за недействително. Предвижда се законът да се прилага и към откритите към датата на влизането му в сила производства по несъстоятелност. Всяка сделка, при която вземане с произход от банката е прехвърлена на трето лице, ще бъде обявена за недействителна, ако в срок до 6 месеца не е постъпило имущество, съразмерно на прехвърленото вземане. Синдиците и фондът за гарантиране на влоговете пък ще могат да предявяват пред съда искове за обявяване на недействителни сделки в рамките на 5-годишен срок от откриването на производство по банкова несъстоятелност.

"Не може такъв сложен проблем да бъде решен по толкова опростен начин, само с две странички законов текст. Има много проблематични предложения, като например текстове, които се отнасят само за КТБ, или други, които може да атакуват добросъвестни сделки", коментира пред в. "Сега" финансистът от БАН Григор Сарийски. Според него подобен текст едва ли ще стане закон.

"Този законопроект изглежда по-скоро като политическа инициатива, отколкото като нещо, което реално може да свърши работа и да е ефективно", каза пред Медиапул икономистът от "Индъстри уоч" Лъчезар Богданов. По думите му много хора както от лагера на Делян Пеевски, така и от този на Цветан Василев са се възползвали от спорните цесии и прихващания по време на квестурата. "Сегашната инициатива поне отстрани изглежда като част от войната между двата лагера, която по принцип е доста сложна и голяма и в която всеки използва инструментите, с които разполага", каза още Богданов.

Пеевски бе бизнес партньор на собственика на КТБ Цветан Василев, но двамата скъсаха отношенията си малко преди срутването на банката.

Ако законът се приеме, това ще е ефективен правен инструмент в ръцете на синдиците да възстановят разграбеното от КТБ, твърди Йордан Цонев. В част от законовите промени и мотивите на вносители ясно прозира казусът с оръжейния завод "Дунарит", който стана заложник на множество цесии и прихващания и в момента спорът за собствеността му се решава в съда. Затова анализатори допускат, че внасянето на законопроекта е част от продължаващата битка за апетитни активи на фалиралата банка. Като фалшификации и манипулации обаче определи вчера Йордан Цонев твърденията, че Пеевски също участва в този процес.

Самият Пеевски излезе с писмено обяснение, като определи банката за "пирамида", кредитирала множество кухи фирми, предоставяли заеми на други, също кухи, а те на трети и четвърти, като последната по веригата е получавала определен актив, който не е заложен пряко в банката. "Наясно съм, че настоящата законодателна инициатива ще срещне съпротива от страна на лицата, стоящи зад ограбването на банката, както и от страна на медиите, даващи трибуна на тези лица", посочи Пеевски. Според него това "би показало ясно на обществото кой именно не желае да се позволи законодателно на синдиците на КТБ да свършат своята работа и Фондът за гарантиране на влоговете да бъде удовлетворен в максимална степен".
................................
РЕАКЦИИ
Ще обсъдим законопроекта на ДПС и ще вземем политическо решение, каза вчера председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него работа на прокуратурата и службите е да се произнесат дали има вторично разграбване на КТБ. От БСП също реагираха, че първо трябва да се запознаят с предложените законови промени. "Това е най-голямото преразпределяне на икономическо богатство след прехода и е свързано с поредица от престъпления. И самото създаване на КТБ, и самият фалит на банката", коментира зам.-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев.
-------------------------------------------------------------------
Вице премиер смята 1/4 от болничните за фалшиви
Орязването на първите три дни е само отложено, а не отменено, но няма да влезе в сила за 2018 г.


Според Томислав Дончев трябва да се въведе и
лимит на болничните, които един лекар може да
напише.

След като премиерът обвини работещите, че като дойде петък, вземат болничен и "айде в Гърция", правителството продължава да разказва куриозни случаи за пациенти и доктори. От вчерашната порция телевизионни изяви излезе, че в кабинета не смятат за естествено жена с нарушена вестибуларна функция да се разболее и от нещо друго. Надълго и нашироко бяха описани случаи на дълги болнични, но отново нямаше нито един факт, който да подкрепя намерението да се намалят първите три дни от болничния, плащани от работодателя. Не се разбра и да има наказани лекари според съществуващите и в момента контрол и санкции.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че корупция има навсякъде, както има и при болничните, и призна, че в момента контролът не е ефективен. Според зам. здравният министър Мирослав Ненчев обаче не може до всеки лекар и до всеки пациент да се постави контролен орган, за да се следи дали болничните листове са фалшиви или не. Без да са представени каквито и да е данни от анализа на използваните болнични по региони, фирми и служители, вицепремиерът Дончев обяви пред Би Ти Ви, че имало основания да се смята, че около 1/4 от издадените болнични са нередовни или фалшиви. За м.г. издадените болнични листове след четвъртия ден са 1.9 млн. за над 15 млн. дни. "Трудна е оценката на това от 100 болнични листове колко са фалшиви", коментира пред Нова телевизия Ненчев.

С доста насмешка Ненчев разказа за "наистина забележителни примери на боледуващи хора" "сега, когато се разгоря тази тема". "30-годишни, с тежки и сменящи се болести. В една табличка, която съдържа данни за пациенти с дълги болнични, чиито имена по много интересен начин съвпадат с името на фирмата, в която тези хора работят. Имало някаква система с многото болнични, които се отразявали и на данъците на фирмата и тя получавала облекчения. Тези данъчни облекчения обаче ги плащаме всички ние. Един пациент се разболява от остър бронхит, след 10-дневен болничен за остър бронхит се налага втори болничен за остър, но неидентифициран бронхит, за което получава още две седмици болнични. Когато внезапно е излекуван от бронхита, вече има грип с пневмония с неидентифициран вирус. Когато и този двуседмичен болничен изтича, той е с увреждане на шийните коренчета, некласифицирани другаде. Вирусът му тормози белия дроб, но внезапно отскача и му уврежда нервите на врата. После му откриват нарушена вестибуларна функция. Лекарските комисии тук са едни и същи. При една дама, която също има нарушена вестибуларна функция, продължила близо месец и половина, в същия ден, в който й минало дърпането надясно, изведнъж е получила възпаление на вътрешните полови органи, като й минало и то, получила маточно кръвотечение и отново се е върнало нарушението на вестибуларния апарат. Това също е млад човек и въобще не е забавно, независимо че го представям по забавен начин", заяви зам.-министърът.

Кабинетът през цялото време говори за болничните от четвъртия ден нататък, които се плащат от НОИ в размер на 80 на сто. А предложението за орязване бе за болничните до третия ден, които се плащат от бизнеса. Финансовият министър Владислав Горанов напомни вчера, че орязването е само временно спряно, но не и оттеглено. Той обаче увери, че то със сигурност няма да влезе в сила от 2018 г.
.......................
ИДЕИ
Представителите на правителството се разминаха и по отношение на мерките, които трябва да се въведат. "Може би е редно да се даде по-строг регламент кой лекар колко болнични има право да издава. Винаги трябва една система да се контролира, дори и контролната. Първоначалното предложение първите дни да се плащат в размер на 50% очевидно е крайна мярка, макар че би само регулирала системата. Нужен е малко повече медицински контрол на входа", коментира Дончев. Здравният министър пък заяви, че фалшивите болнични не са "само български феномен", и повтори думите на управителя на НОИ, че в "половината ЕС първите три дни въобще не се плащат. Тоест очевидно, че и там са се сблъскали с подобен проблем". По думите на Дончев идеята за плащане само на половината от заплата през първите три дни е "рестриктивна мярка", но тя щяла да само регулира системата. Дончев обяви, че има ясна карта къде има струпване на дълги болнични и това определено е подозрително".
-----------------------------------------------------------------------------
Президентът предупреди за криза в целия сектор "Сигурност" и армията
Бойните пилоти летят по 30 ч годишно вместо по 170, съобщи бивш шеф на ВВС


МО има 15 самолета МиГ-29, от които летят само
7. Два дават задължително бойно дежурство и
остават само 5 за тренировки.

Президентът Румен Радев видя напрежение, кадрова криза и недоволство в целия сектор "Сигурност" и в армията. С няколкодневно забавяне той реагира на отказа на военните пилоти от авиобаза Граф Игнатиево да летят заради психическа непригодност.

Радев съобщи мнението си във "Фейсбук: "Напрежението в сектор "Сигурност" е тревожно. Кадровата криза в армията се изостря. Полицаите и пожарникарите стачкуват, военните пилоти прекратиха плановите полети. Недоволството на хората с пагони е обяснимо - за него има социални, технически и психологически причини", написа драматично той.

Президентът обяви политическите реакции за "неадекватни". "Достойни българи са обвинявани в алчност, бунт и престъпно поведение. Много от тях рискуват живота си в изпълнение на служебния си дълг. Да искат от тези доблестни мъже поведение на камикадзе могат да си позволят само политици с безукорен морал на самураи", написа той и призова "за отговорно отношение към проблемите на националната сигурност".

Няколко часа по-рано БНР цитира вицепремиера Валери Симеонов, че в авиобазата "трябва да има уволнени хора". По този начин той изрази различна позиция от прокуратурата, според която няма никакъв проблем, както и от премиера и военния министър, които обявиха проблема за решен.

"Аз съм от семейство на военен, във военни градове съм израсъл и не мога даже да си помисля, че военен - независимо дали е летец, танкист или пехотинец, ще откаже да изпълни военния си дълг, независимо дали е в мирно, или е във военно време, защото бил неразположен", казва Симеонов. "Не споделям и констатацията на прокуратурата. Военните се подчиняват на устави и точно затова в тези устави и в законите за военната служба са предвидени много сериозни санкции, защото има понятие "измяна на родината"... За мен поведението на хора, които получават заплати, за да си вършат работата и да защитават небето на България, това си е престъпление. Не мисля, че трябва да се остави без последствия това", заяви вицепремиерът.

По натовски стандарти военните пилоти трябва да летят поне по 170 ч годишно, докато на българските пилоти им се събират най-много по 30 часа и това силно повишава риска, съобщи по Нова тв ген. Симеон Симеонов, депутат от ДПС и бивш началник на отбраната. Той е бивш командващ на Военновъздушните сили и преди години е бил командир на авиобазата в Граф Игнатиево.

"Да говорим за бунт на пилотите са пълни глупости. Проблемите са много по-сериозни и произхождат от това, че вследствие на хроничното недофинансиране се стигна до този момент", добави Симеон Симеонов. Той разкри, че по негово време имало договор за нещо като абонаментно обслужване на МиГ-29 за периода 2006-2012 г., изразяващо се в поддръжка и поетапен ремонт. Въпросните самолети, които са най-новите и добри, с които разполага изобщо военната авиация, са доставени през 1989 г. Това означавало, че не били толкова стари, и самолетите на южните съседи били на тази възраст.

Договорът за абонамент бил за 16 самолета МиГ-29, от които останали 15, защото единият бил унищожен след проблем и катапултиране на пилота. От тези 15 самолета летели общо 7, каза Симеонов, като цитира МО. От тях два давали задължително бойно дежурство и така оставали само 5 самолета, на които да тренират военните пилоти.
..................................
ДИСЦИПЛИНА
Парламентарната комисия по отбрана изслуша извънредно ръководството на МО. Зам.-министърът Атанас Запрянов обявил, че пилотите ги обезверило това, че има двигатели, а техният монтаж се бави и не летят. Той обобщил ситуацията като дисциплинарен проблем. Запрянов уточнил, че министерството не е сезирало нито военната прокуратура в Пловдив, нито е пращало военната полиция в авиобазата.
-----------------------------------------------------------------------
ВСС се обяви против бонусите на спец магистратите
Становището, че това е необоснована привилегия, ще бъде изпратено на депутатите


През последните шест години 25 от 40 служители
са напуснали спецсъдилищата, защото съдебните
заседания продължавали по 7-8 ч.

Бонусът от 6 заплати годишно за магистратите и служителите в специализираните съд и прокуратура се необоснована привилегия, гласи становището на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Депутати от ГЕРБ, "Обединените патриоти", "Воля" и ДПС предложиха такива промени в Закона за съдебната власт с аргумента, че спецмагистратите ще бъдат много натоварени в бъдеще с делата за корупция по високите етажи. Поправката минава скоростно и вече е на финала - предстои й второ четене в зала.

"Това ще е необоснована привилегия, която не е обвързана нито с естеството на работата, нито с натовареността на специализираните съдилища. Не се очертава фактическа и правна сложност по делата, която да е различна от разглежданите от общите съдилища. Това е неоправдано изменение на закона, поради което ние се противопоставяме", се казва в становището на съдебния съвет, което ще бъде пратено на парламента. В сряда от градския съд предоставиха справка, от която се видя, че делата за висша корупцията, които от ноември отиват в спецсъда, годишно се броят на пръстите на ръцете.

Драгомир Кояджиков, който беше спецсъдия, преди да стане член на ВСС, коментира, че има нужда от увеличение на заплатите за съдебните служители в спецзвената и в Софийския районен съд. Той бил против това да става със закон, но ВСС трябва да намери решение, защото те са твърде натоварени. През последните шест години 25 от 40 служители са напуснали спецсъдилищата. Причината била, че няма стимули да остават там на работа заради дългите съдебни заседания, продължаващи по 7-8 часа. Те отивали на работа в Софийския градски съд, Административния съд - София град и Софийския военен съд.
.................................
НЕСЪГЛАСИЕ
Пленумът на Висшия съдебен съвет гласува и несъгласие с проекта за бюджет на съдебната власт, предложен от Министерството на финансите. Съветът залага 629 млн. лв. разходи за догодина, а Министерството на финансите му "отпуска" 590 млн. лв. Обикновено разминаването в сметките е от порядъка на 50-100 млн. лв. Ако бъде приет проектът на МФ, ще има недостиг от 4 млн. лв. за предвижданите за спец правосъдието бонуси. Не е съобразено и увеличението на заплатите в системата, до което ще стигне след вдигането на възнагражденията в бюджетния сектор. Недостиг се очертава и за възнаграждения на съдебните заседатели, както и за консумативите и издръжката на новите сгради на Софийския районен съд и на Софийската районна прокуратура. Кадровиците обаче признаха, че за поредна година не са усвоили средствата, отпуснати им за капиталови разходи.
------------------------------------------------------------------
Ангел Бончев е обвинен, че заплашил да гръмне сина си

С думите "Ей сега ще те гръмна като куче!" Ангел Бончев насочил законно притежавания си пистолет "Глок" към по-големия си син Бончо Аврамов, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

Според държавното обвинение заканата е предизвикала основателен страх у Аврамов. Синът на Бончев Аврамов е мотосъстезател, син е на Бончев от първия му брак. Според медийни публикации скандалът е бил за пари.

Заради случката от сряда в хидропарк "Казичане" на бившия шеф в "Литекс" беше повдигнато обвинение за закана за убийство. Той бе арестуван и освободен срещу 500 лв. гаранция.

Преди 9 г. бившият шеф на "Литекс" беше отвлечен от "Наглите" и за него беше поискан откуп. Жена му - Камелия, плати 397 хил. евро, за да бъде пуснат. При предаването на откупа Бончев беше освободен - с отрязани пръсти, а жена му беше отвлечена. За нея беше платен откуп от 157 хил.евро. По-късно Камелия Бончева почина от рак.
-----------------------------------------------------------------------
НЗОК иска пълен мораториум за нови болници и лекарства

Догодина здравната каса да не може да сключва договори за финансиране на нови болници и да не плаща нови лекарства, предлага надзорният съвет на НЗОК в проектобюджета за 2018 г. Идеята е изобщо да не се финансират нови структури и медикаменти. Досега подобен мораториум имаше само за болници, и то получили разрешително за дейност в рамките на същата календарна година. Причината е, че касата всяка година има преразходи в бюджета си. За да стане факт предложението обаче, то трябва да се одобри от парламента.

Пакетът лечение, който плаща касата, е свръхразширен и в този бюджет не може да се обезпечи, смята управителят на НЗОК Камен Плочев. Според него касата трябва да поема само базово лечение, а високотехнологичните и алтернативни методи трябва да са извън финансирането на НЗОК. Наредбата за основния пакет беше отменена на първа инстанция от ВАС. Ако това стане и на втора, МЗ ще трябва да публикува нов основен пакет, но е възможно той да стане обект на договаряне между касата и лекарския съюз, а не да се определя от държавата. Засега обаче такава законова промяна не е обявена.

Здравната каса промени проекта си на бюджет и ще предложи на правителството и парламента вариант с леко увеличени средства за личните лекари и още по-голям ръст на парите за болници. Средствата ще дойдат от намаление на първоначално предвидените разходи за лекарства, реши надзорният съвет.

Догодина бюджетът на касата ще е 3.8 млрд. лв., или с рекордните 407 млн. лв. повече спрямо тази година. Разликата, която надзорът прие в сравнение с първоначално предложения си бюджет, е, че парите за първична извънболнична помощ ще скочат със 7 млн. лв. и ще станат 207 млн. лв. Досега проектът предвиждаше ръст с едва 200 000 лв. Корекцията обаче е далеч от исканите от Българския лекарски съюз 23 млн. лв. повече и от предложението на самите общопрактикуващи лекари, според които увеличението следва да е 25 млн. лв. повече.

С още над 20 милиона лева се увеличават средствата за болници, които от първоначалните 1.802 млрд. лв. нарастват на 1.824 млрд. лв. 1.457 млрд. лв. са парите за болници тази година.

С 1 млн. лв. се увеличават парите за дентална помощ и достигат 157 млн., а целта е да има средства за протези за възрастните хора. От касата припомниха, че с парите ще се покрие само трудът на стоматолозите, но не и самите протези, които ще се плащат от пациентите.

Увеличението по тези пера идва от намалените пари за лекарства, които вместо 1.03 млрд. лв. ще бъдат 1 млрд. лв.
--------------------------------------------------------------------------------
Общинска съветничка е пребита на улицата

Двама непознати мъже с качулки са нападнали и пребили посред бял ден общинската съветничка във Велинград Екатерина Каферинова, съобщи "Дарик".

Те я издебнали в малка пуста улица, след като излязла от сесия, и й причинили средна телесна повреда. След това избягали, без да бъдат разпознати. Не е известно да има свидетели на нападението.

Пострадалата е със счупена челюст и травми по лицето. Тя е прегледана в болница, направен й е скенер, установено е, че няма опасност за живота й и е освободена за домашно лечение.

Версията за нападението, по която работи полицията, е разчистване на лични сметки.

Каферинова няколко пъти е била жертва на агресия, докато е в общинския съвет, в който кара вече пети мандат. Тя е от БЗНС.

През 2007 г. в дома й е хвърлен коктейл "Молотов" , а след това е взривен автомобилът й. Престъпниците не са открити.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11729
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #28 -: 27.10.2017 21:27:17 »
28.10.2017 г.

НОИ реже обезщетението за безработица при смяна на работа
Болничните окончателно остават без промяна през 2018 г.


Ако човек отиде на нова работа, но в рамките на 2 месеца го уволнят, НОИ ще го накаже с минимално обезщетение за безработица, независимо върху какви суми се е осигурявал. Тази и други ограничаващи промени в изплащането на обезщетенията за безработица са предвидени в бюджета на държавното обществено осигуряване за 2018 г., обсъден вчера в тристранката. Проектът беше подкрепен само от две от седемте организации на бизнеса и синдикатите.

В проекта, който влиза в понеделник за обсъждане в правителството, е записан нов текст, според който човек може да получава само минимално обезщетение за безработица за 4 месеца, ако последният му договор е на по-малко от 2 месеца. Това означава, че ако лицето се е осигурявало през целия си трудов живот върху високи доходи, но смени работата си и там го уволнят или съкратят, преди да са минали два месеца, той ще получава по около 180 лв. в продължение на 4 месеца. Без тази промяна същият човек може да получава до 1560 лв. за период до 12 месеца.

От НОИ не се аргументират защо се прави тази скандална промяна. Не я коментираха и вчера на заседанието на тристранния съвет. Това обаче е пореден пример за орязване на осигурителни права в проекта, без срещу това да стоят по-ниски осигуровки. Догодина се затягат още и условията за получаване на обезщетение за безработица. От 1 януари човек ще трябва да се е осигурявал поне 12 месеца от последната година и половина, за да има право на пари от НОИ. В момента е нужно да е плащал осигуровки 9 от последните 15 месеца.

Очакваният ефект от изискването за по-висок осигурителен стаж за обезщетението за безработица е намаление на разходите с около 63 млн. лв. Въпреки това според плана НОИ ще плати 271.5 млн. лв. по това перо, като дефицитът в този фонд е 125 млн. лв.

Затягат се и условията за периода, в който безработните ще получават обезщетението си. Вече ще се иска по-голям стаж, за да се получава максималния период на обезщетението от 12 месеца - ще се иска осигуряване 15 години, тоест с три повече от сега. Единствената добра новина е, че минималното обезщетение се увеличава от 7.20 лв. на 9 лв. на ден. Това според синдикатите обаче е много "плаха стъпка". Въвежда се и максимално дневно обезщетение - от 74.29 лв., което е сметнато според максималния размер на месечния осигурителен доход

Друга скандална промяна - намаляването на парите за първите три дни от болничния окончателно отпадна от закона за 2018 г. Така догодина болните ще продължат да получават 70% от заплатата си през първите три дни за сметка на работодателя, а от четвъртия ден ще плаща НОИ в размер на 80%, обяви социалният министър Бисер Петков.

Разходите за пенсии и обезщетения догодина ще стигнат малко над 11 млрд. лв. От тях от осигуровки се очакват 6.5 млрд. лв., а от държавата - останалите. 4.2 млрд. лв. ще дойдат от хазната само за покриване на дефицита в ДОО-то. Социалният министър Бисер Петков посочи, че се очаква значителен ръст на приходите от осигуровки - с над 900 млн. лв. Основна заслуга за това обаче има увеличението на пенсионната вноска с 1% - на 19.8%. Заради повечето приходи и продължаващото затягане на условията за пенсиониране обаче зависимостта на осигурителната система от държавния бюджет догодина ще е около 40%, което е най-ниското ниво за последните години. Разходите за пенсии ще са близо 9.5 млрд. лв. Това е с половин милиард повече от плана за тази година.

Максималният осигурителен доход се запазва на 2600 лв., с което и таванът на пенсията - 910 лв. Предлага се драстично увеличение на минималния осигурителен доход на земеделците - от 300 лв. на 480 лв., срещу което ДПС най-вероятно ще са против. "Ще ви подкрепим с всички сили за това предложение в парламента, защото там нямате много привърженици", обеща Ася Гонева от КНСБ.

Бизнесът не е доволен от административното увеличение на минималните осигурителни прагове с 3.9%, както и от заложения ръст на минималната заплата на 510 лв. Работодателите не подкрепят бюджета и заради липсващите за поредна година реформи при инвалидните пенсии, реда за плащане на болничните и контрола, неуредената фаза на плащане на втората пенсия. От КНСБ също посочиха, че догодина трябва да се реформират ТЕЛК-овете и болничните, но те не са доволни и от рестрикциите при обезщетенията за безработица.
............................
ПЕНСИИ
Пенсиите от юли догодина ще се увеличат с 3.9%, отново чрез преизчисление с по-висок индивидуален коефициент за година стаж (1.169). Минималната пенсия този път ще се увеличи по същия начин и ще е 207.60 лв. Специален текст гарантира, че няма да се повтори ситуацията от тази година, когато хиляди пенсионери получиха нула лева от индексацията на пенсиите или по-ниско увеличение от предвиденото в закона. Обезщетението за отглеждане на малко дете през втората година се увеличава с 40 лв. на 380 лв.
-------------------------------------------------------------------
Властта все пак допусна версията “Язовири” за потопа
Прокуратурата ще проверява виновни ли са за смъртоносната вълна в Бургаско водоемите


Вчера беше направена проверка от ДАМТН на
всички язовири на територията на община
Камено.

След като два дни твърдяха, че за водния ужас в Бургаско е виновна или природата, или синоптиците, на третия представители на централната власт все пак допуснаха, че причина може да са водоемите. При наводнението на 24 срещу 25 октомври загинаха трима души. "Предстоят анализи каква е вероятността водният ад да е от неизправни микроязовири", заяви вчера пред БНТ министърът на регионалното развитие Николай Нанков. "Сезирали сме прокуратурата да разследва стопаните на всички язовири, защото много хора смятат, че причина за бедствието са скъсани диги", каза и областният управител Вълчо Чолаков.

Всъщност версията, че язовирите са основната причина за смъртоносната вълна, бе изказана още в първите часове на трагедията от бургаския кмет Димитър Николов и Чолаков. Двамата обаче смекчиха тона, след като Министерството на икономиката съобщи, че водоемите със скъсани язовирни стени са малки, далеч от селищата и не са причина за смъртта на хората. Част от злополучните язовири са общински.

Нанков обясни, че Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) издава предписания за състоянието на язовирите, които собствениците са длъжни да спазват. "Една от версиите, по които се работи, е неизпълнение на такива предписания", заяви Нанков. Вчера следобед министърът на икономиката Емил Караниколов и на екологията Нено Димов се събраха на съвещание, за да обсъждат контрола върху язовирите. Информация за решенията не бе оповестена. Според данните на ДАМТН към 200 водоема в страната са в лошо състояние, а 30 са направо в окаяно. Най-вероятно темата ще бъде обсъждана и на извънредно правителствено заседание в понеделник.

Междувременно собствениците на язовир "Чотората" отрекоха подозренията, че са причина за наводнението. Те им бяха стоварени от Министерството на икономиката (МИ), и то по странен начин. Без да сочи водоема като причина, в първата разпространена информация след бедствието ведомството на Караниколов съобщи, че "Чотората" е прелял около 2:00 часа през нощта, като е бил със запушен от почва и растителност изпускател, а водното количество се е оттекло към Русокастренска река. На другия ден в парламента самият министър нарече водоема "проблемен", но не посочи конкретни нарушения, а и все така твърдеше, че оттокът не е причина за жертвите. Отделно от това според данните на МИ други язовири също са преливали, част от тях - към "Чотората". Собствениците на язовира Елена Димитрова, общински съветник от БСП в Камено, както и съпругът й Димчо Мутафов, заявиха пред Би Ти Ви, че в язовира държат малко вода, тъй като развъждат риба. "На такова място е, че не може да залее нито населени места, нито постройки", заяви Мутафов. Той добави, че на височина над техния язовир има още други 4, които са безстопанствени и вероятно от тях е тръгнала вълна, която е минала през "Чотората". Стопаните извадиха и протокол от миналата година, че язовирната им стена е в добро състояние.

Междувременно вчера оцелели от потопа хора се жалваха от закъснялата реакция на община Камено. Те разказаха, че с часове са звънели на 112, но без успех. Версията на общината е, че екипите не са могли да стигнат до мястото на евакуация поради лошото време. В четвъртък Димитър Николов съобщи, че оповестителната система, която действа на територията на Бургас и е предотвратила по-големи поражения там, няма комуникационна или друг тип връзка към съседните общини.
...............................
Издирване
И вчера не бе открита изчезналата при бедствието баба Стоянка от село Черни връх. В издирването се включиха пожарникари, полицаи, водолази, кучета и дрон.
---------------------------------------------------------------------
Еврокомисарят по правосъдие се усъмни в перфектността на Цацаров
Думите на главния прокурор се разминавали с резултатите му


Цацаров и комисар Йоурова - думите се
различават от делата.

Главният прокурор Сотир Цацаров получи знаков урок от еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова относно демагогията.

"Всеки път, когато се срещна със Сотир Цацаров и обсъждам реформите и прокуратурата, неговите думи звучат убедително и говорят за напредък. След това обаче виждам резултатите и в мен се появява съмнение дали всичко е толкова перфектно. Но въпреки това му пожелавам успех в това, което прави", заяви тя по време на визитата си в София. Йоурова бе у нас заради срещата на правосъдни министри от Западните Балкани и ЕС. Тя се срещна с Цацаров, с премиера Бойко Борисов и с правосъдния министър Цецка Цачева, които без съмнение са я убеждавали в големия напредък на "реформите" им.

Следващият мониторингов доклад за напредъка на България в секторите правосъдие и вътрешни работи ще е готов следващия месец. "Не мога да предскажа точно какво ще има в доклада, но смятам, че ще бъде направена справедлива оценка на напредъка, както и препоръки за това, което трябва да се предприеме в близко бъдеще", заяви Йоурова.

Отказът на комисията да се премахнат ежегодните мониторингови доклади също е показателен за това как в Брюксел оценяват реформите на българските политици и работата на съдебната система. От години родните евродепутати настояват докладите да спрат, но без успех. Бе организирана и специална среща в Брюксел, на която присъстваха Цацаров и бившият шеф на Върховния административен съд Георги Колев. Тя не даде никакъв резултат.

Докладите продължават да са пълни с критики, като се посочва, че в някои области от обществения живот в България корупцията е правило, а не изключение.

По традиция българските власти ги четат както им е угодно. В едно от становищата на прокуратурата например бе записано, че ще се продължи сегашната линия на поведение - множество шумни операции и обвинения. Досега присъди за корупция няма.
------------------------------------------------------------
МВР шефът: Крадците не разбиват правилно банкоматите
Три контейнера с пари бяха нападнати за една нощ, само един е ограбен


Сред най-екзотичните кражби беше тази от 10
юли т. г., когато банкомат беше изтръгнат и
влачен близо 2 км край Гоце Делчев. Накрая
обаче изпаднал в канавка край пътя и крадците
го изоставили, без да успеят да вземат парите в
него.

Крадците у нас не разбиват банкоматите правилно. Този извод направи вътрешният министър Валентин Радев, след като за една нощ бяха нападнати три контейнера с пари, съобщи "Дарик". Той обаче нямало да показва на крадците как се разбива "правилно".

По време на годишната среща на министри от ЕС и техни колеги от Западните Балкани под егидата на естонското председателство вътрешният министър преброи, че от началото на годината досега има пет случая на взривени банкомати, като три от тях са били в нощта срещу петък. Това впечатлило МВР.

Банкоматите са взривени с капсули със сгъстен въздух. Министърът обаче заяви, че престъпниците не са усвоили правилно технологиите: "Колега от Западните Балкани ми каза, че разбиването с газ е било мода при тях преди година - бързо се учат нашите престъпници. Мога да кажа, че те дори не го правят правилно, виждам, че се учат. Трябва да направим много трудно и дори невъзможно да ограбват по този начин".

Два от взривените през нощта банкомати се намират в столичния кв. "Левски" и в Банкя. Според СДВР от първия не са взети пари. Не е ясно каква сума е взета от Банкя, но предишния ден машината е била заредена с 50 хил. лв. По подобен начин през последните два месеца бяха разбити още два банкомата в София и отмъкнати 130 хил. лв.

Банкоматът в общината в гр. Баня, Пловдивско, е взет на прицел през нощта срещу петък. За да стигнат до машината, крадците са разбили и вратата на общината. Опитът да се разбие контейнерът с парите с щанги обаче бил неуспешен. На място пристигнал патрул на частна фирма. Открити са инструментите, използвани от крадците, съобщи "Фокус".

Според МВР няма връзка между трите кражби през нощта. Вътрешният министър заяви, че полицията вече имала заподозрени. Досега обаче няма арестувани. Не са открити и хората, които разбиха банкомати преди месеци.
-------------------------------------------------------------------------
Контрольорите искат още полицаи по спирките в София

Контрольорите в градския транспорт настояват за повече полицейски екипи по спирките в София и по-тежки наказания за нападателите, съобщи Борислав Симов от Центъра за градска мобилност пред Нова тв. Сега само един полицейски екип отговарял за подобни ситуации.

Поводът за искането е побоят, който три момичета, пътуващи гратис в автобус 213, нанесоха на контрольор на спирката на Военната академия в четвъртък. Контрольорите - две жени и един мъж, свалили момичетата без билети от автобуса. След разправия девойките си тръгнали, но малко след това се върнали, хвърлили блуза върху мъжа, за да не вижда, ударили го в лицето, след това го повалили на земята и го ритали. Контрольорите смятат, че нападателките са използвали бокс.

"Чух се с пострадалия Георги Богданов. Нощта е минала лошо за него - с големи болки в главата, окото изцяло му се е затворило след удара. Съмнява се, че има счупено", разказа Симов. Според него контрольорите нямат вина за агресията на пътниците: "Като цяло обществото е доста агресивно - не бият само контрольори, а и лекари, учители, полицаи. Това е показателно, че обществото ни е много болно."
.................................
СТАТИСТИКА
От началото на годината нападенията над контрольори в градския транспорт в София са 23. За действията си нападателите са санкционирани с общо 33 774 лв. През 2016 г. са набити 24-ма проверяващи. Нападателите им са глобени с общо 59 432 лв. През годините осъдените са само трима.
---------------------------------------------------------------
ДПС търси помощ от Брюксел срещу "Обединени патриоти"

ДПС търси помощ от Брюксел срещу "Обединени патриоти". От движението са изпратили писмо до председателите на Европейския съвет, на еврокомисията и на европарламента, както и до комисаря по правосъдие и до председателите на групите в европарламента, в което се изразява тревога от "надигащия се национализъм" и се призовава за "общи действия за пресичане на явлението в Европа и в частност в България".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ поясни вчера, че партията му търси подкрепа в Брюксел, след като ГЕРБ не се вслушали в призива да предприемат "решителни действия" и да извадят от властта "Обединени патриоти". Движението за пореден път поиска оставката на вицепремиера Валери Симеонов, а в случай че той не я подаде, на цялото правителство. "При липса на позиция и действия в страната, ние сме принудени да поставим въпроса на вниманието на европейските институции. Нужни са решителни действия. Националистите - вън от властта! Оставка - или на Валери Симеонов, или на цялото правителство", заяви Карадайъ. Той припомни предишните действия и изказвания на Симеонов и към тях прибави скорошна присъда срещу него на съда в Бургас за език на омразата.

През юни евродепутатът от БСП Петър Курумбашев и шефът на социалистите в ЕП Джани Питела също призоваха за реакция от европолитици заради участието на "Обединени патриоти" в управлението. Двамата изпратиха писмо до лидера на групата на ЕНП Манфред Вебер, в което разказаха за хитлеристките снимки във "Фейсбук" на предлагания за зам.-министър на регионалното развитие Павел Тенев и на директора на "Социална политика" към МО Иво Антонов.
................................
РЕАКЦИИ
"ДПС не са моралните стожери в българската политика, за да искат оставки. Мустафа Карадайъ прави като Лютви Местан, а помните какво му се случи, Коледа наближава", заяви в отговор депутатът от "Обединени патриоти" Юлиан Ангелов. "За мен е важно с опозицията да не преминаваме границата на невъзможността да си говорим по важните национални теми. Даваме излишна емоция и според мен по-важно е да се концентрираме върху управленските решения, които се взимат от правителството и върху управленската програма, която се изпълнява", коментира случая шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в ЕП.
----------------------------------------------------------------------------
Инспекторатът проверява за почтеност шеф на съд

Даниела Дончева. Снимка: "Правен свят"

Повече от 2 седмици, след като избухна скандалът с делата, иззети от председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева, от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) обявиха, че правят проверка по случая. Досега инспекторите не отговаряха на въпросите на "Сега" по темата.

От отговорите става ясно, че са се самосезирали веднага след като в медиите изтекоха обвиненията на съдия Милен Василев към шефката му. Три дни по-късно и самата Дончева поиска инспекторатът да я провери. Искането на Дончева е присъединено към вече течащата проверка за почтеност и конфликт на интереси.

Дончева поиска проверката след обвиненията на съдия Василев, че неправомерно му е иззела състава и делата и действията й имат "силен корупционен мирис". Преди 2 седмици Василев разказа в писмо до всичките си колеги, закачено на таблото в съда, че Дончева го е преместила в друг съдебен състав, а е сложила самата себе си на неговото място. Той свързва действията й с дело от сагата "КТБ4 с материален интерес за над 102 млн. лв, което е било на негов доклад в стария му състав. Въпросното дело било насрочено от съдия Василев за 27 септември. Преди заседанието делото било изискано от Дончева. На 27 септември процесът е отложен за ноември, защото една експертиза не е готова.

На 3 октомври зам.-председателят и шеф на Търговското отделение Стефан Гроздев встъпва като член на Висшия съдебен съвет и освобождава състава си. Дончева, която по принцип е граждански, а не търговски съдия, премества Василев на мястото на Гроздев и сама поема делата на Василев. По правило такива размествания стават с решение на общото събрание на съдиите и на принципа за случайно разпределение на делата. Василев напомня и досегашната практика, че при преместване на съдия от един състав в друг се иска неговото съгласие.
......................
КРАЙ
ИВСС е прекратил проверка, започнала по сигнал на зам. главния прокурор Борислав Сарафов срещу следователи от националното следствие, тъй като нямало данни за извършени от тях нарушения, съобщи "Де факто". Сарафов поиска ИВСС да провери шефа на следствието Евгени Диков, заместниците му и магистратите, на които е възложено разследването "Хитрино", след като Страхил Каменички от националното следствие му заведе дело за обида. Преди два дни Сарафов беше номиниран за шеф на следствието.
---------------------------------------------------------------------
В спец съда ще взимат по половин заплата отгоре всеки месец

Всеки месец магистратите и служителите в специализирания съд и прокуратура ще могат да получават до половин заплата отгоре. Това приеха депутатите с промени в Закона за съдебната власт вчера. Корекциите минаха скоростно през парламента и не се съобразиха с отрицателните становища на Висшия съдебен съвет и на съвета към министъра на правосъдието.

Привилегията беше предложена от депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля" с аргумент, че спецмагистратите от 5 ноември ще поемат делата за висша корупция и трябва да бъдат стимулирани заради сериозното натоварване. При обсъждането обаче така и не беше представен анализ на натовареността, който да подкрепи въвеждането на подобна мярка. А данните от градския съд, който сега гледа тези дела, опровергават тезата за голямата натовареност. Стана ясно, че пари за подобна промяна няма. Още повече че в отговор на негативните реакции срещу нововъведението, депутатите приеха, че всички магистрати трябва да получават допълнително възнаграждение в зависимост от натовареността си. Досега това беше предвидено само като възможност, оставена на разположение на ВСС.

Спецзаплатите и особените правила за командироване на магистрати в спецсъда и прокуратурата ще бъдат сред аргументите на Върховния касационен съд като в искането му до Конституционния съд (КС) прехвърлянето на делата за корупционни престъпления срещу хората на висши държавни длъжности. Според върховните съдии спецзаплатите и спецкомандироването са сред доказателствата, че спецсъдилищата се превръщат в извънредни, каквито конституцията не допуска. Пленумът на ВКС вчера реши да прати на КС измененията на Наказателно-процесуалния кодекс, с които се местят делата.
....................................
НАРОДЕН СЪД
"В историята на България най-типичният пример за извънреден съд е така нареченият Народен съд. Една от характеристиките, поради която Народният съд се счита за извънреден, е, че той е създаден за съдене на определена категория лица за извършени от тях престъпления", мотивират се върховните съдии, научи "Сега". Според тях промяната в НПК е в противоречие с конституционните норми, прогласяващи България за правова държава и недопускащи извънредни съдилища. Когато критерият за определяне на подсъдността на делата е качеството на извършителите на престъпления, а не предметът на делото, то тогава съдът става извънреден, смятат те.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11729
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #29 -: 28.10.2017 11:55:19 »
Министър Димов: Амбициран съм да пуснем системата за ранно предупреждаване при наводнения

Снимка: Нова телевизия
Министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви, че е амбициран да пусне системата за ранно предупреждение при наводнения, за да се минимализират щетите при бедствени положения като това в Бургаско.
"Метеоролозите правят прогнози и понякога тази прогноза може да бъде грешна. Затова се нарича прогноза. При всички положения голямото количество дъжд е една от причините за това, което се случи" (б.а. - наводненията в Бургаско). Това каза пред Нова телевизия министър Димов.
"При всички положения, когато има жертви и толкова големи материални щети, е можело да се направи и още нещо", допълни той.
"Амбициран съм да пуснем системата за ранно предупреждаване при наводнения. Тя е затворена от 2016 г, защото е попаднала в капана на обжалванията. Ако имаме тази система, при всички положения ще бъде по-добре. Щетите ще бъдат минимализирани", каза още министърът.
"Основният проблем, който имаме в момента в Бургаско, е че депото за отпадъци не може да бъде използвано. То няма да може да се ползва в 9 общини в следващите 3 седмици до месец. Още вчера изпратих писмо до областния управител, в което му препоръчвам проект за решение отпадъците да се складират във временни депа", обясни министър Димов.
"Ние виждаме, че такива неща се случват в цяла Европа. Със сигурност, когато има човешки жертви и големи материални щети, е можело да се направи още нещо. Затова искам да се въведе тази система за ранно предупреждаване. Но как предотвратяваме земетресения? Те също водят до такива щети", допълни той.
------------------------------------------------------------------------
НФСБ се събира на трети редовен конгрес

Снимка: БГНЕС
Националният фронт за спасение на България се събира на трети редовен конгрес.
На форума се очаква да бъдат направени промени в ръководството на партията.
Не е ясно дали промяната в ръководството на партията ще е свързана с нейният лидер и вицепремиер Валери Симеонов или ще засегне тримата му заместници. На последния такъв форум на партията Симеонов беше преизбран без никакви възражения и бе единствената номинация.
На конгреса днес се очаква да бъдат направени и промени в устава на партията, който беше съществено променен преди три години. форумът ще бъде закрит за медиите.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.