Автор Тема: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!  (Прочетена 6850 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #150 -: 09.02.2018 13:00:09 »
Червена вода вдигна на крак екоинспектори във Варна

Червена вода, която тече като река, за която алармираха варненци, вдигна на крак екоинспектори във Варна. Обилното количество оцветена течност изтичала от канал в района на търговския център „Двете Кули“ край входната артерия на Варна от София по бул. „Владислав Варненчик“, уточяват очевидците в социалната мрежа. Според някои от тях, оцветената вода идва от фирма за ароматизатори, която се намира в непосредствена близост до канала и причината най-вероятно е някакъв оцветител, който се употребява в производството. Други публикуваха снимки във Фейсбук с коменти и призиви за намеса на контролните органи. След множеството сигнали на варненци за „червената река“, от РИОСВ-Варна и Басейнова дирекция за Черноморски район предприели незабавна съвместна проверка с представители на ВиК и общината. При извършения оглед на дъждовната канализация и на производствена база за парфюми и тоалетни продукти „Балев корпорейшън“, в която се извършва печат с багрила на водна основа е установено, че отпадъчните води на фабриката се извеждат, без да е ясно къде са заустени. Не са представени и документи, които да посочват мястото на отвеждане на отпадъчните води. На управителя на дружеството е дадено предписание, в което му е даден срок до 28 февруари да представи в екоинспекцията ВиК-проектите. На кмета на община Варна пък е дадено предписание да се извърши обследване на дъждовната канализация в града за нерегламентирани включвания на отпадъчни води. Наши читатели от кв. Аспарухово използваха коментарите в мрежата за червената канална вода, за да се оплачат, че след поредното спиране на питейната вода в квартала, в четвъртък сутринта от чешмите им потекъл пясък. Според тях, това не им е за първи път. Очаква се реакцията на компетентните органи и по този казус.
----------------------------------------------------------------
Окончателно: Законът за КТБ приет и на второ четене

Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид
Законът срещу вторичното разграбване на КТБ мина окончателно на второ четене през пленарната зала на парламента. Той бе внесен от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Хамид Йордан Цонев и Хамид Хамид, като целта му е да се попълни масата на несъстоятелността на банката и да се противопостави на схеми на вторично разграбване на активите.

Предвижда се да се обявят за нищожни всички заличавания на обезпечения на длъжници или трети лица, извършени в периода от поставянето на банката под особен надзор. Предвижда се изключение и то само когато вземането на банката е погасено изцяло. В следващите шест месеца, от влизането в сила на закона КТБ може да поднови всяко обезпечение  за нов срок. Освен за обезпечения, синдикците могат да претендират за недействителност и на сделки, имащи за предмет прехвърляне на дялове или акции, извършени от длъжници на банка.  Занапред квесторите нямат право да заличават учредени от длъжници обезпечение. Законът действа с обратна сила и важи от 20 юни 2014 година.

 По време на дебатите обаче се завихри яростен спор. Тодор Байчев от БСП единствен се изказа срещу законопроекта, като обясни, че червените ще гласуват против него. Той се възпротиви от изричното посочване на името на КТБ в него, което според него било недупостимо. Обвини вносителите, че „плета на мисълта им” се е приземила в Китай, тъй като само там са си позволили да вкарат името на своя президент в конституцията. Байчев бе против и обраната сила на закона, тъй като така щяло да се позволи подновяването и накърняването на права на вече погасени обезпечения, които към онзи момент са били действителни.

Това обаче са все тези, които се защитават от собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев, който се крие в съседна Сърбия.

Именно това заподозряха и от ДПС.  „Не знам от какви лични интереси вчера и днес толкова яростно защитавате едни и същи тези, изказани от човека, който ограби парите на българския  народ. От един крадец, който се крие в Белград”, заяви в реплика депутатът Хамид Хамид. „До вас ли опря този човек. Вие ли сте неговия адвокат. Излезте и кажете личния си интерес. Толкова яростно повтаряте него теми”, продължи той. По думите му законът и промените в него са изцяло в обществен интерес и призова народните представители внимателно да се запознаят с него. „Повярвайте го, прочетете го поне”, заключи той.

„Кой ви написа това, което прочетохте от трибуната”, попита на свой ред шефът на правната комисия Данаил Кирилов., като обясни, че името на КТБ е в частта със преходните разпоредби, както и че това все пак е първата банка у нас, обявена в несъстоятелност.

Байчев от своя страна само обясни, че няма конфликт на интереси и, че никога не се е срещал или разговарял със Цветан Василев.
---------------------------------------------------------------------
Всеки трети кандидат класиран за евростипендия

Средно всеки трети студент, кандидатствал за европейска стипендия, е бил одобрен. Общо 21 229 курсисти са подали заявления, като 6560 от тях са получили зелена светлина. Това съобщиха за „Монитор“ от МОН.
Парите ще се изплатят наведнъж до 9 март, като ще бъдат разпределени общо 4,4 млн. лв. Те са осигурени по проект „Студентски стипендии – фаза 1“ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“.
Стипендиите от европейските фондове са два вида. Първата е за успех и се дава на студенти, обучаващи се по специалности от т.н. приоритетните професионални направления като педагогика, математика, енергетика, архитектура и др. Идеята е така да бъде стимулирано обучението на специалисти, за които има или се очаква недостиг на кадри за пазара на труда. Стипендията е в размер на 150 лв. месечно и се изплаща накуп за пет месеца в рамките на семестъра. Така на практика студентите ще получат наведнъж 750 лв. Средният успех е отличен (5,61). За този вид стипендия са кандидатствали общо 11 957 студенти, а броят на класираните е 4492. Сред одобрените най-много са обучаващите се в „Предучилищна и начална училищна педагогика“ – 133 младежи, „Компютърни системи и технологии“ – 126, и „Архитектура“ – 111, отчетоха от МОН. Вторият вид стипендия е еднократна в размер на 300 лв. и се дава за специални постижения. Те се присъждат за участие в научни, изследователски или практически разработки, като един студент може да получи до три такива. Целта им е да стимулират младежите да развиват практическия и творческия си потенциал извън задължителните задачи през учебното време. За този вид стипендия са кандидатствали общо 9 382 курсисти, като 2158 от тях са класирани. Средният успех е отличен (5,67), а най-много класирани има от направленията „Медицина“ – 381, „Право“ – 195, и „Финанси“ – 97.
Класирането е обявено на страницата на проекта http://eurostipendii.mon.bg., където всеки кандидатствал може да провери дали е одобрен.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #151 -: 09.02.2018 21:52:10 »
10.02.2018 г.

Български вице премиер нападна грозно евродепутат за критиките й към властта
Валери Симеонов поиска експулсирането на Ска Келер от България и иронизира вътрешнополитическата обстановка в Германия


Съпредседателката на групата на "зелените" в Европарламента Ска Келер си навлече гнева на управляващите заради критиките си за корупцията в България и участието си в екопротестите в защита на Пирин. Вицепремиерът Валери Симеонов разпрати вчера до български и чужди официални институции и медии протест от името на ръководството на партия "Национален фронт за спасение на България" под заглавие "Да намажем ските на Ска Келер".

В писмото, адресирано до българското външно министерство, Европарламента, германското правителство и до германската коалиция "Алианс 90/Зелената партия", се използват множество обидни квалификации и се настоява за експулсиране на евродепутата с камионетка до Капъкуле. Националистите настояват "председателстващата Съвета на Европейския съюз България незабавно да изпрати нота до Европейския парламент, Федералното правителство на Германия и ръководството на партията на Зелените за недопустима намеса във вътрешните работи на суверенна България". Накрая авторите си позволяват обиден език и подигравка към самата Германия: "Припомняме на Ска-та, че в изградилата с векове етническа толерантност България не палим общежития на мигранти, в които да изгарят и деца, нито толерираме фашистки скинхеди, които окървавяват протестите в родната й Германия. И водени от държавните, а не тясно политически интереси, съставяме коалиционно правителство в рамките на един месец, а не на половин година. Пожелаваме същото и на колегите от ХДС/ХСС и ГСДП".

"Тези думи са шокиращи и неадекватни за вицепремиер. От много години съм действащ политик и никога не съм чувала подобно нещо - нито в Европейския съюз, нито извън него. В демокрацията е важно да се уважават критикуващите мнения. Очевидно коалиционният партньор в българското правителство е много изнервен, че българите протестират срещу правителството и се борят за своите права", коментира Ска Келер.

В четвъртък вечерта Ска Келер бе на поредния протест пред Министерския съвет на природозащитниците, които са против измененията на инвестиционния план в парка Пирин. Те настояваха за огласяване на истинския собственик на фирмата концесионер на лифта в Банско "Юлен" и скандираха "Оставка" за екоминистъра Нено Димов. Гостенката подкрепи с кратка реч участниците в протеста. "Начинът, по който се грижим за природното наследство, за върховенството на закона, е показателен за начина, по който се грижим за цяла Европа. Разглеждат протеста като някаква атака срещу България. Напротив, борим се за правата си. Трябва да защитаваме правото си да бъдем чути. Продължавайте, имате нашата подкрепа", каза тя.

Вчера Ска Келер представи поръчания от нейната група в ЕП доклад за корупцията в България. Тя обясни, че "първото в борбата с корупцията е да признаем нейното съществуване, защото България е в ЕС и трябва да се придържа към върховенство на закона". Целта (на доклада) не е да атакува България, а да защити общия европейски интерес. Евродепутатката съобщи, че вече е отправила спешен въпрос към ЕК за казуса "Пирин" и очаква Еврокомисията да отговори идната седмица. После добави: "Не бива да се дават европейски пари за нарушаване на закона - каквото ще бъде преминаването на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Трябва да се намери друго трасе."

Запитана от в. "Сега" как ще отговори на обвиненията, че се намесва във вътрешните работи на България, тя заяви: "Не мисля, че се намесвам в нечии вътрешни работи. Върша си работата като избран член на Европейския парламент. Това е съюз на закони, стандарти и ценности. По въпроси от обща загриженост - каквато е корупцията, която често е трансгранична и това я прави европейски проблем, съм длъжна също да си върша работата."

До късно снощи никой от правителството не коментира писмото на Валери Симеонов. Премиерът Бойко Борисов не отговори на запитването на "Сега" дали подкрепя позицията на своя колега.
----------------------------
Из писмото на НФСБ
----------------------------
"Евродепутатката Келер, с очевидно неадекватен вид, каканижеше пред услужливите уж български медии за оставка на български министър (?!), за отмяна на решение на суверенното българско правителство (?!) и дори преразглеждане на проекта за магистрала в Кресненското дефиле?! Коя е тази нагла и самонадеяна особа, която си позволява да иска оставка на български министър и промяна на решението на суверенното българско правителство? От височината на кое минаре, завършилата университета "Шабанчъ" в Истанбул, Ска (що за име!?) раздава правосъдие в чужда държава със самочувствието на добре платен командирован сюнетчия?"

По-нататък авторите я наричат "покрилата се с позорна слава зелена активистка", "зелената джихадистка" и призовават външно министерство "да обяви Келер за персона нон грата и същата да бъде експулсирана с камионетка до Капъкуле".
----------------------------------------------------------
За издаване на книжка КАТ ще иска удостоверение за 10-и клас

КАТ вече ще издава шофьорска книжка само срещу удостоверение за завършен 10-и клас. Това следва от промени в наредбата за реда на издаване на документи. Изискването за завършен първи гимназиален клас (10-и клас) бе въведено в закона през миналата есен. Преди това минималното образование бе основно, т.е. 8-и клас. Едва сега обаче се променя и самата наредба.

Въпросният набор от документи ще се изисква само при първо издаване на документа. Така в КАТ ще трябва да се носят медицинско от личния лекар, копие от документ за курс по първа помощ, декларация, че обичайното местопребиваване на човека не в друга държава от ЕС и че той няма чуждестранна книжка, както и документ за минимум 10-и завършен клас. Документите от ДАИ за изкарани листовки и кормуване се проверяват служебно.

Новият ред за издаване на книжки обаче може да доведе до объркване. Правилата ще важат за всички, завършили по Закона за предучилищното и училищното образование. Той бе приет през 2015 г. и отмени стария Закон за народната просвета, който бе в действие от 1991 г. Новият закон бе обнародван в "Държавен вестник" на 8 октомври 2015 г., т.е. влязъл е в сила 3 дни по-късно. На практика това значи, че документ за завършен 10-и клас ще се иска само за тези, завършили след есента на 2015 г. За всички останали важат старите правила, т.е. изискването за тях е да имат завършен поне 8-и клас.
..................................
НАКАЗАНИЕ
На една година пробация е осъден мъж, който представил фалшива диплома, за да му бъде издадена шофьорска книжка, съобщиха от Софийската районна прокуратура. През юли 2016 г. той е представил в столичния КАТ фалшива диплома от гимназия в София. Мъжът е признал вината си и е сключил споразумение с държавното обвинение. Решението е окончателно.
----------------------------------------------------------------
Никой не е преговарял за разваляне на договорите с американските тецове
Цената на тока в България била от най-ниските в Европа, казва министърът на енергетиката


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова
се разграничи задочно от изказванията на депутата
Делян Добрев за бързата промяна на договорите
с американските централи. Снимка: БГНЕС

В развален телефон се превърнаха новините от последните дни, свързани с договорите на двата американски теца - "Марица -изток" 1 и 3. След като тази седмица депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обяви, че контрактите ще бъдат развалени, а централите ще продават ток на свободния пазар, ресорният министър Теменужка Петкова вчера отрече да са водени преговори.

"Аз не зная кой успя да наложи тази информация, че е налице становище на ЕК за прекратяване на договорите с двете американски централи", заяви министърът. Все пак Министерството на енергетиката и на финансите, както и Българският енергиен холдинг били в непрекъсната комуникация с ЕК. "Когато има информация и становище, вие ще бъдете уведомени първи", увери Петкова. За да опита да промени договорите, България поиска от Брюксел становище дали преференциалните цени за двете централи могат да се определят като нерегламентирана държавна помощ.

В началото на седмицата кабинетът се опита да тушира планираните за края на месеца протести на работодателите заради скъпия ток на свободния пазар. За да стопят напрежението, няколко министри, водени от премиера Бойко Борисов, обещаха на бизнеса пакет от законодателни промени. Освен това една от предвидените мерки е прекратяване на договорите с двата американски теца, на които ще бъде предложено да продават енергията си на свободния пазар. Разликата в цената, постигната на него, и преференциалната цена, която им се плаща от НЕК, ще бъде поета от фонд "Сигурност". В резултат работодателите оттеглиха искането си за оставка на енергийния министър, но остават в готовност за протести.

Петкова защити държавния монопол на енергийната борса. В момента на нея участват само АЕЦ "Козлодуй", "Марица -изток" 2 и НЕК със своите вецове. Петкова обясни, че цените на либерализирания пазар се определяли на база търсене и предлагане, а енергийното министерство нямало контрол и възможност за намеса. Работодателите вече са изпратили сигнал до Комисията за защита на конкуренцията, която проверява защо цените за бизнеса са с до 60% по-високи от началото на тази година.

Теменужка Петкова заяви още, че цената на тока в България е една от най-ниските в Европа. "Среднопретеглената цена на свободния пазар в България през 2017 г. е била 76.90 лева за мегаватчас, докато цената в Унгария е била 50 евро, а в Румъния - 48 евро", каза тя.
..............................
ПРОТЕСТ
От високи сметки за ток се оплакаха в петък жители на столичния квартал "Факултета". През последните месеци абонати са получили фактури за между 600 и 1000 лв., предаде bTV. "Ние не можем да си позволим да работим за 300 - 400 лв. и да плащаме такива високи цени", коментира Рашо Илиев, който наскоро е платил 774 лв., а сега му предстои да даде над 800 лв. От ЧЕЗ заявиха, че проблемите с разпращането на хартиените фактури се дължат на неточни адреси. Проверки по сигнали в квартала пък показали, че нарушения няма.
-----------------------------------------------------------
Бизнесът обяви за опасни поправките в НК срещу фирмите
Новите текстове противоречат на конституцията, заявиха работодателите


Снимка: архив "Сега"

Предлаганите от правителството промени в Наказателния кодекс (НК) противоречат на конституцията и могат да доведат до наказателен произвол. Това заявиха четирите работодателски организации у нас - Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Асоциацията на индустриалния капитал в България и Конфедерацията на работодателите и индустриалците.

Това е поредната критика срещу законопроекта, който в момента се разглежда в парламента. Остра критика към текстовете преди няколко дни отправи ръководителят на Катедрата по наказателноправни науки в Юридическия факултет на СУ проф. Пламен Панайотов. Поправките не бива да се приемат, защото всяко нарушение на служебните задължения в частния сектор би се третирало като престъпление, обясни Панайотов в силно критично интервю за lex.bg.

Ще бъдат засегнати ръководителите - управители и директори, на около 400 хил. фирми и над 40 хил. неправителствени организации, включително шефове на болници. Досега при неизпълнение на договор недоволната страна може да съди другата за неизпълнение или обезщетение по гражданските закони. Идеята на управляващите обаче е да се носи наказателна отговорност и признатите за виновни да имат качеството на престъпници.

"Текстът не съдържа ясни критерии, които да разграничават нарушенията по начин, който категорично да определя вида отговорност, която трябва да бъде понесена - дисциплинарна, административна или наказателна. Това би създало тълкувателен хаос и произвол при правоприлагането", пише в становището на работодателите.

Друг проблем според работодателите е опитът да се пренесе механично разпоредбата за длъжностно престъпление от публичния в частния сектор. "Новата разпоредба дава възможност да се търси наказателна отговорност за гражданско правни отношения", твърдят работодателите. Проблемът с този текст е, че предвижда наказание за неизпълнение на служебни задължения от длъжностно лице, от което настъпват вреди "за друго физическо или юридическо лице или обединение". Длъжностно лице в случая може да бъде управител, директор на фирма или човек, на когото е възложено някакво управление на имущество.
----------------------------------------------------------
Жената на президента намекна за комплот

Съпругата на президента Десислава Радева, която попадна в скандал заради опит на полицаи да спрат колата на НСО, която я вози, за проверка, коментира случката с определението на думата "комплот", съобщи "Медиапул".

Във "Фейсбук" коментарът й гласи: "Та така...", след което следва значението на думата "комплот" от електронен тълковен речник. Не се разбира дали "комплот" е случилото се, или медийните публикации за него.

В четвъртък директорът на СДВР Ивайло Иванов нареди проверка защо полицейски екипи са спрели за проверка кола на НСО, в която е пътувала Радева. Сходна проверка е наредена и в НСО. Колата на Радева е спряна за проверка на бул. "България" в сряда вечерта по т.нар. правителствено трасе към Бояна. Причина за проверката е била високата й скорост. Според неофициална информация шофьорът на НСО се е скарал на полицаите, които са го спрели.
.......................
ШЕФ
Президентът издаде указ за освобождаването на Ангел Антонов като шеф на НСО. Временен началник на НСО ще е заместникът му Росен Тодоров.
--------------------------------------------------------
Лекарствата без алтернатива ще се купуват по облекчен ред

Медикаменти, които са регистрирани у нас, но не се продават и нямат алтернатива, ще се поръчват без търг за обществена поръчка от болниците, реши окончателно парламентът, приемайки на второ четене промени в Закона за обществените поръчки, предложени от депутати от ГЕРБ.

Новата процедура касае лекарствата, разрешени за употреба у нас или в Европейския съюз, но които не се внасят в България, а нямат терапевтична алтернатива. Такива са предимно медикаментите за редки болести, твърдят вносителите. Кои точно са тези препарати, се уточнява в списък на Министерството на здравеопазването. В него в момента обаче далеч няма само препарати за редки болести, а и редица базови медикаменти в онкологията, изтеглени от производителите заради прекалено ниски цени.

Досега за доставката на тези лекарства от чужбина се назначаваха отделни търгове, което забавяше лечението на пациентите. С поправките те ще могат да се поръчват директно от избран търговец.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #152 -: 11.02.2018 21:12:43 »
12.02.2018 г.

Над 15 хиляди ученици се обучават у дома
Свободната форма на учене е популярна най-вече сред младежите от горния курс


Над 15 хил. ученици се обучават у нас в самостоятелна форма на обучение, т.е. от вкъщи. Това показват данни на просветното министерство за тази учебна година, предоставени на "Сега". От 717-те хиляди ученици, които в момента учат от първи до дванадесети клас, това прави около 2% обучаващи се у дома младежи. През миналата година от вкъщи са се образовали 20 хил. ученици, или близо 3%.

До 2016 г. в самостоятелна форма можеха да се обучават даровитите деца, както и тези със здравословни проблеми. По новия училищен закон домашното образование е разрешено на практика за всеки, който пожелае. За целта бяха добавени още две възможности за осъществяването на тази форма - "за ученици в задължителна училищна възраст по желание на ученика или родителя" (т.е. за всяка възраст) и за навършили 16 г. Желаещите трябва да подадат заявление до директора, а разрешението идва от експертна комисия към регионалното управление по образованието, която трябва да оцени дали ученикът има у дома си необходимите условия за обучение.
По данни на МОН учениците в самостоятелната форма на обучение за учебната 2017/18 г. са 15 145. За сравнение през 2016/17 г. в тази форма са учили 19 425 души. В началото на тази учебна година по здравословни причини от клас липсват 62-ма ученици, докато през 2016/2017 броят им е бил 113. Децата с изявени дарби и обучаващи се от вкъщи сега са 51, а през 2016/2017 са били 74. Учениците, възползвали се от тази опция по желание на родителя и ученика, също не са кой знае колко много на брой - едва 51 за цялата страна при 74 души за предходната учебна година. Масово обаче са пожелали да се обучават вкъщи големите ученици над 16 г., възползвали се от четвъртата дадена от закона възможност ("за лица, навършили 16 години) - броят им е внушителен - 14 865 деца, докато през 2016/2017 той е бил още по-голям - 19 126 души. В случая става дума за ученици в 10-и, 11-и и 12-и клас.

При обсъждането в парламента на текстовете, разрешаващи увеличаване обхвата на самостоятелната форма шефката на просветната комисия Милена Дамянова от ГЕРБ коментира, че у нас така или иначе има около 500 ученици, които се обучават у дома. "По-добре ли е държавата да се прави, че не ги забелязва?", мотивира тя промяната. Оказва се обаче, че доста повече подрастващи учат вкъщи, а новият закон на практика им е "развързал" ръцете.

Сред критиките към разширяването на възможностите за самостоятелната форма бе и това, че липсват критерии, по които регионалните управления на образованието ще оценяват условията за обучение в дома на ученика. Обещано бе, че те ще се уточнят в подзаконовите актове, т.е. в стандартите към училищния закон. В наредбата за организацията на дейностите в системата на предучилищното и училищното образование, където е описано кой може да се обучава в самостоятелна форма, обаче няма яснота по тези въпроси, а разпоредбите за тази форма са почти преписани от закона без много подробности. От МОН обясняват, че дейността на експертните комисии към РУО са регламентирани в правилника за устройството и дейността на въпросните управления.

"Родителите на учениците декларират наличие на среда за учене чрез игра, съобразена с възрастовите особености и гарантираща цялостното развитие на детето, както и за опазване на физическото и психическото му здраве и благополучие или за осигурените условия за провеждане на обучението на ученика в съответствие с целите на училищното образование. Експертната комисия може да осъществи и посещение в дома на детето или на ученика за установяване достоверността на декларираните обстоятелства за провеждане на обучението", гласи отговорът на ведомството на въпроса по какви критерии се оценяват домашните условия за обучение. Във въпросния правилник обаче няма точно посочени критерии, на които трябва да отговаря "средата за учене чрез игра", например да има конкретни учебни материали, отделна стая, компютър или друго. Има изискване родителят да представи програма за развитие на детето, която да съдържа избраните методи на обучение, примерно разпределение на темите и списък на избраните познавателни книжки и учебни помагала (няма например изискване да се използват само одобрените от МОН учебници).

От МОН твърдят, че експертните комисии по места, в които има и представител на Агенцията за социално подпомагане, осъществяват контрол на учениците, които се обучават у дома и са в задължителна училищна възраст. "Самостоятелната форма на обучение включва изпити за определяне на годишни оценки по предметите от училищния учебен план. Контролът се осъществява всеки учебен срок", казват от министерството. От отговорите не се разбира дали има случаи, при които самостоятелно обучаващите се ученици не са покрили изискванията и съответно е трябвало да преминат към друга форма на обучение.
.................................
ИНТЕРЕС
Ученици в самостоятелна форма има във всички градове и във всички класове. С нарастване на възрастта нараства и броят. Учениците в начален етап са 679 (при 717 за 2016/2017 г.), в прогимназиален етап - 4817 (при 8628 за 2016/2017), в гимназиална степен - 9369 (при 10 080 за 2016/2017).
..................................
МАЛЧУГАНИ
Самостоятелната форма е разрешена и за детските градини. В момента на забавачка у дома "ходят" общо 12 малчугани - по едно дете от областите Благоевград, Бургас, Добрич, Пазарджик, Смолян и София, в Кюстендил - 2, Пловдив - 4.
------------------------------------------------------------------
Сидеров предупреди за предсрочни избори

Волен Сидеров - лидер на "Атака" и председател на парламентарната група на Обединените патриоти - обяви, че не е изключено да се стигне дори до предсрочни избори, ако Истанбулската конвенция против домашното насилие бъде приета.

По БНТ той призова ГЕРБ да помисли много добре, преди да придвижи ратификацията на международния договор в парламента.

Сидеров допуска сътресения в управляващата коалиция, но смята, че Патриотите не трябва да са в основата им, защото "политически ще се самоубият". Сега обаче бил доволен от отлагането на гласуването.

Лидерът на "Атака" каза още, че има сериозен натиск за приемането на документа и той идва от Европарламента, тъй като в Европа имало течения, които настояват и у нас да бъдат признати еднополовите бракове. Според Сидеров "ГЕРБ има тази слабост да се поддава на външен натиск", особено от ЕС.
-----------------------------------------------------------------
БНТ показа среден пръст на обществото
Ръководството на телевизията не санкционира Емил Кошлуков за цинизма му в ефир


Снимка: БНТ

Протест пред БНТ с искане на оставката му, сигнал в Съвета за електронни медии (СЕМ) и всеобщо възмущение - това е резултатът от циничното поведение на програмния директор на БНТ1 Емил Кошлуков в петък. Тогава в предаването "Още от деня", на което е водещ и което се излъчва преди "Сънчо", той показа два пъти среден пръст. Това е втори скандал на програмния директор в обществената телевизия в рамките на 20 дни.

В неделя вечерта възмутени зрители организираха протест пред сградата на БНТ с искане за незабавната му оставка. "Политиката в България е на границата на пълното морално падение. Нямаме нужда от това обществената телевизия БНТ да бъде активен участник в процеса на пропадането! С действията си през последния месец Емил Кошлуков доказа, че няма нито професионализма, нито морала да заема поста програмен директор на БНТ", написаха организаторите във "Фейсбук".

Оставката му през уикенда поискаха и партиите "Да, България", АБВ, "Зелените", бившият ни посланик в Русия Илиян Василев, а бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов съобщи, че е подал сигнал в Съвета за електронни медии (СЕМ).

Ръководството на БНТ реагира смехотворно. Генералният директор Константин Каменаров изобщо не се показа. При предишния скандал с Кошлуков - когато водещите на "Денят започва с култура" се оплакаха от натиск и цензура във връзка с темите и гостите, които канят, Каменаров обяви, че няма такова нещо, а само "комуникационен проблем".

Уляна Пръмова, която от няколко дни е шеф на "Новини и актуални предавания" в БНТ, каза пред "Дневник", че Кошлуков е показал среден пръст, тъй като бил силно афектиран. Тя щяла да поговори с него, защото не му била началник и не можела да го санкционира. Според нея той сам трябва да прецени дали да се извини на зрителите.

"Не одобрявам показване на среден пръст в ефира на която и да е телевизия. Не смятам, че е редно подобно поведение, но не мога да го контролирам, защото става дума за живо предаване", каза Пръмова.
.............................
СЛУЧКАТА
Тече разговор с бившия министър на екологията Нона Караджова и Борислав Сандов от партия "Зелените". Темата са протестите в защита на Пирин. Кошлуков пуска видео от протест пред сградата на БНТ и предупреждава, че има нецензурни думи и кадри. Причината - един от участниците държи листовка с неприличен знак, чуват се и нецензурни призиви. Кошлуков прочита декларация на журналистите от "По света и у нас" срещу отношението, което са получили от участници в протеста. После казва: "Г-н Сандов, добър вечер от лекето Кошлуков. Как се чувствате в студиото на леке?" В края на разговора Кошлуков показва среден пръст и пита Сандов за бъдещите протести: "А този знак ще го има ли?" Природозащитникът му отговаря, че не носи отговорност за действията на неидентифицирани участници. Кошлуков обаче отново показва неприличния жест.
...........................
ЦИТАТ
Уляна Пръмова, шеф на "Новини и актуални предавания" в БНТ:
"Прекалено много се фокусира общественото мнение върху поста на Емил Кошлуков."
-------------------------------------------------------------
20 години не стигат да бъде задържан убиец
Още прокуратури отговориха на "Сега" за бегълците от правосъдието


Стотици престъпници избягват престоя в затвора,
става ясно от справките на прокуратурите.
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Осъден за убийство, извършено през 1997 г., е изчезнал веднага след престъплението и досега се издирва. Присъдата на К.И. е четена от Окръжния съд в Сливен през ноември 2011 г. и влиза в сила през април 2013 г. Става дума за стрелба с пистолет след свада в Сливен, при която загива един човек, а друг е ранен.

Това е един от случаите в справка от Окръжния съд в Сливен, предоставена на "Сега" по Закона за достъп до обществена информация. Вторият случай от сливенската справка е на издирван, осъден за грабеж на 16 г. затвор. Присъдата му е от септември 2003 г. Извършителят И. Б. е обявен за издирване през февруари 2004 г.

К. И. не е единственият убиец, който е осъден, но не е в затвора. И в предоставените от Окръжната прокуратура в Разград сведения има фрапиращи случаи. През септември 2007 г. влиза в сила присъдата на Б. З. за убийство, извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. Месец по-късно той е обявен за издирване и досега, 10 години по-късно, не е открит.

С. А., който има българско и турско гражданство, се издирва, защото е причинил смърт на пътя през ноември 2008 г. За това той е осъден на 5 години и половина затвор. Присъдата му влиза в сила в началото на 2012-а, месец по-късно е обявен и за издирване. Със същата присъда - 5 години и половина, и също така на свобода е и К. М. Той е осъден в Ямбол, след като с тира си е прегазил пешеходец и после е избягал.

В справката на Окръжната прокуратура в Разград има общо 33-ма престъпници, които не са намерени, за да излежат наказанията си. Сред тях има и двама изнасилвачи. С. Б. се издирва от 2001 г. - още преди през 2005 г. да влезе в сила присъдата му за изнасилване на непълнолетна. "Колегата" му И. Х. е с присъда от 2011 г., а се издирва от 2003-а.

Изнасилвачи има и в справката, предоставена от Окръжната прокуратура в Монтана. Е. Ц. се издирва, за да изтърпи 4-годишната си присъда. Той е признат за виновен, че през юли 2016 г. е изнасилил жена, като я е принудил към това със сила и удари в главата.

Данни предоставиха още окръжните прокуратури в Търговище, Хасково, Кърджали, Стара Загора, Пазарджик. Пернишката прокуратура отказа информацията. Сред 35-те бегълци от старозагорския списък е и В. В., осъден на 10 години затвор за измама, който се издирва от 2003 г. От района на Пазарджик се търсят 33-ма души. Двама от тях са осъдени за убийства. И. Я. е осъден през 2009 г. на 20 години затвор, а Х. П. - година след това на 18 г.
.................................
ПРОВЕРКА
За изпълнението на присъдите отговаря прокуратурата. Затова "Сега" прати въпроси до всички апелативни и много от окръжните прокуратури в страната. Някои от тях предоставиха данни, други отговориха, че не събират такава информация. Всъщност преди 3 седмици главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на подчинените си точно такава проверка. Досега не са обявени резултатите от нея. Апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров обаче реши, че тази информация трябва да се търси от съдилищата, и препрати питанията към тях. Той все пак посочи броя на престъпниците, които се издирват, за да изтърпят наказанията си - 80 души.
----------------------------------------------------------
След седмица ще е ясно ще има ли обществени велосипеди в София
На 19 февруари ВАС ще се произнесе по спорната концесия на колелета и билбордове


Бургас отдавна има общински велосипеди под
наем. Снимка: община Бургас

Скоро ще е ясно ще може ли най-накрая Столичната община да сключи спорния договор, при който ще даде концесия за обществени велосипеди и 150 рекламни билборда на една и съща фирма. На 19 февруари Върховният административен съд предстои да се произнесе окончателно по делото за процедурата за поставяне на обществени велосипеди на концесия в София, съобщи общинският съветник Зафир Зарков пред "Сега".

Решението за отдаване на концесия за обществени колелета беше взето от Столичния общински съвет през 2016 г. Беше обявена и обществена поръчка, според която обаче освен че победителят ще отдава под наем велосипеди в града, ще има и право да стопанисва 150 рекламни съоръжения. Търгът беше спечелен от сдружение "София байкс", но друг участник - "Вело Арчър София", обжалва решението на СОС в Комисията за защита на конкуренцията. Оттам отхвърлиха жалбата и позволиха концесията за обществените велосипеди да продължи. Така обжалването на процедурата стигна до ВАС.

Ако след седмица ВАС излезе с решение в полза на Столичната община, до края на годината е съвсем възможно в София да се появи най-после и този вид обществен превоз. Според условията в обществената поръчка бъдещият концесионер трябва да осигури колелетата в рамките на шест месеца.

Заедно с 400-те велосипеда, които трябва да осигури "София байкс", сдружението трябва да изгради и 33 стоянки на определени от общината места в центъра на града и да плаща концесионна такса от поне 93 000 лв. годишно. Изпълнителят ще може сам да определя на каква цена ще отдава под наем колелата, като първият половин час от използването на колелата ще бъде безплатен, гарантира обществената поръчка. След него за всеки час цената не трябва да бъде по-висока от тази на билета в градския транспорт - 1.60 лв. Зарков заяви още, че спечелилият конкурса има възможност да предостави на желаещите и абонаментни карти, които да се закупуват и зареждат на самите велостоянки или през мобилно приложение. На какви цени ще се продават картите и какво ще включват обаче не е ясно.

Изпълнителят ще получи и правото да стопанисва 150 рекламни съоръжения по протежението на улици, булеварди и площади. Концесионерът се очаква да инвестира 1.8 млн. лв. за минимум 8 години. Вероятно заради апетитната част с рекламата спечелилият поръчката няма опит в създаването на велосипедни системи. В "София байкс" влизат печатницата "Билборд" АД, фирмата за реклама в метрото "Моушънс артс" и фирмата "Делта карт", която притежава картинг пистата "Лаута" и заведение в Пловдив, твърди в. "Капитал". Обжалвалата "Вело Арчър София" пък се свързва с рекламния бос Красимир Гергов.
---------------------------------------------------------------------
Експертиза за тежка катастрофа се бави 3 месеца

Автобусът, возещ пътници от София за Бургас,
се преобърна в канавката в края на октомври.
Снимка: БГНЕС

Делото за разследването на тежката катастрофа с автобус на магистрала "Тракия" в края на октомври е доникъде, показа проверка на "Сега".

Районната прокуратура в Ямбол е поръчала експертизата, която трябва да даде повече подробности за инцидента. Заключението се изготвя от експерт от Сливен. Експертизата обаче не е готова и не е ясно кога ще приключи работата по нея. Затова разследването чака.

Тежката катастрофа на "Тракия" стана на 30 октомври миналата година. Тогава автобус на фирмата "Юнион Ивкони", пътуващ от София за "Слънчев бряг", излезе от пътното платно и се обърна в канавката. Пострадаха 17 души. Основната версия е, че водачът е заспал на волана. Шофьорът бе карал и двата курса - първо от курорта до София и след това обратно. Пътници разказваха, че са пускали музика на водача, за да не заспи.

Единственият обвиняем за катастрофата е шофьорът. След инцидента от "Юнион Ивкони" се оправдаха, че е имало самоволна размяна на водачи и затова един човек е карал и двата курса. Стана ясно и че тахографският лист е бил подменен и се отнася за друг курс. От прокуратурата отказаха да кажат дали тези факти - размяната на шофьорите и подмяната на тахографа - са предмет на разследването.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #153 -: 12.02.2018 14:45:34 »
Крясъци и обиди в детска градина в Плевен

Снимка: Google maps
Крясъци, заплахи и обиди могат да бъдат чути в аудио запис, за който се твърди, че е направен в първа група в Целодневна детска градина 10 „Надежда” в Плевен, съобщи bTV. Записът беше публикуван в социалните мрежи и бързо достигна до стотици хора.

„Ти къде се намираш, бе?”, „Ти не разбра ли, че аз командвам тука? Тука каквото кажа, това ще правиш! Като не ти харесва има други градини в тоя град”, „Ама ти си направо ненормална ма” – това са само част от изразите, които се чуват в записа.

Според информация от потребителя на записа се чува гласът на „старши учител г-жа Гатева”.

Човекът твърди, че срещу нея са подадени множество жалби през последните няколко години, които са завършили със становище, че „няма грубо отношение към децата”.
--------------------------------------------------------------------------
Отнемат лиценза на фирмата, изпращала работници в Корнуол

Започнала е процедура по отнемане на лиценза на фирмата посредник, която е изпращала работници във фермите в Корнуол. Това съобщиха от Инспекцията по труда за Нова ТВ. Нарушенията, които са установили проверяващите, са, че фирмата не е имала договор с работодател във Великобритания. Не е предоставяла трудови договори на работниците преди заминаването им за чужбина.

Фермата в Корнуол, Великобритания, от която българи разказват, че едва са успели да избягат, се намира на 100 км от тази, разобличена в разследване на Би Би Си, показа проверка на Нова ТВ на място. 

По-голямата част от българите, които работят в подобни ферми, не се оплакват от самата работа, но са недоволни от битовите условия. Други пък са доволни от условията на живот. Те обясниха, че някои хора там за първи път, недоволстват и говорят лъжи, но всъщност условията не са толкова лоши. Показаха и къде живеят. Коментираха, че не са тормозени и притеснявани от никого.

Недоволните пък разказаха, че спят в каравани, в които нямат душове. С дни нямат ток и стоят на студено. Казват, че ако имат пари, биха се махнали оттам. За някои разходите за живот са прекалено големи.

По последни данни на в. "Гардиън", изнесени преди няколко дни, във Великобритания има недостиг на сезонни работници. 4300 места остават незаети и събирането на реколтата във всички сектори на земеделието е под въпрос. Смята се, че заради Brexit се е създало впечатлението, че Великобритания е расистка държава и това е довело до отлива на сезонни работници.
----------------------------------------------------------------
Спец съдът намали гаранцията на кмета на Септември на 130 000 лева

Марин Рачев
Със свое определение от 9 февруари Специализираният наказателен съд в София е изменил размера на мярката за неотклонение "парична гаранция", която беше наложена от прокуратурата на кмета на Община Септември Марин Рачев, съобщи "Фокус".  От 250 000 лева размерът е променен на 130 000 лева.

Съдът е потвърдил размера на наложената мярка за неотклонение парична гаранция на Станой Милов – 10 000 лева. В Определението се посочва, че паричните гаранции следва да се внесат в 10-дневен срок от уведомяване на обвиняемите за определението на съда, което е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #154 -: 12.02.2018 21:50:56 »
13.02.2018 г.

За трети път управляващите ще опитат да узаконят сечта в горите
ГЕРБ и "Обединени патриоти" искат да улеснят строежа на нови писти и лифтове в планините


Парламентът ще опита отново да узакони сечта в планините и да улесни изграждането на нови лифтове и ски писти. Това ще стане с приемането на промени в Закона за горите, които са внесени от депутати на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Подобни промени, поискани от ГЕРБ през 2012 г., доведоха до масови протести. През миналата година бе направен опит те да бъдат прокарани през промени в Закона за туризма, вкарани потайно и без обществено обсъждане. След остра реакция от страна на еколозите текстовете бяха оттеглени. Сега управляващите правят трети опит да приемат спорни промени в режима за строителство в горски територии.

Промените са внесени в парламента в деня, когато с безпрецедентно остър тон от партията на вицепремиера Валери Симеонов НФСБ поискаха евродепутатката Ска Келер да бъде експулсирана от България и пратена в Анадола. Повод бе нейното участие в поредния протест срещу застрояването на Пирин и критиките й срещу екологичната политика на правителството. Последва официално разграничаване на правителството от позицията на патриотите, а вчера председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че след тази реакция на правителството случаят е приключен.

Новият законопроект е подписан от Йордан Апостолов от ОП, Данаил Кирилов от ГЕРБ, председател на правната комисия в парламента, Христиан Митев (ОП), Анна Александрова (ГЕРБ) и др. Йордан Апостолов бе депутатът, който наскоро предизвика скандал с поправки в друг закон - за земеделските земи, през преходните и заключителни разпоредби в Закона за посевите. Те целяха да бъде улеснено строителството в земеделски земи с променено предназначение, придобити основно край морето и курортни центрове след заменки.

Предлаганите поправки в Закона за горите разрешават строителство и реконструкция на "ски писти, станции и стълбове на лифтове и влекове, включително за нуждите на основен ремонт и реконструкция на съществуващи такива", без да се минава задължителната процедура за смяна на предназначението на горските територии, върху които е предвидено да се строи. Отпада ограничението в закона, според което не е позволена промяна на предназначението на горски територии за ски писти и стълбове за лифтове и влекове, когато изграждането им не е предвидено в приетите областни планове за развитие на горските територии.

В мотивите на вносителите пише, че "има нужда от спешни законодателни мерки за създаване на адекватни и равни условия за развитие на ски и планински туризъм в зимните курорти на страната предвид нарастващата роля на зимния туризъм, както и налагането на България като лидер в този вид спорт на Балканите". Според депутатите сегашният режим, при който се изисква нови писти да се строят, след като съответните земи се изключат от горския фонд, създавал "вътрешни противоречия".

Намеренията за промяна в закона идват след многократни публични заявления както от ОП, така и от ГЕРБ, за подкрепа за развитието на ски туризма в страната. Според тях сегашният ограничителен режим довел до това, че в последните години няма нито един нов лифт или ски писта. Природозащитниците обаче опонират, че промените са в услуга на сегашните концесионери на ски зоните, най-вече в Банско, които искат да разширят територията на концесията и да изградят там освен втора кабинка и нови ски писти.

През 2012 г. ГЕРБ опита да прокара почти идентични промени, но се отказа от тях след протести на природозащитници. След провала на инициативата тогавашният земеделски министър Мирослав Найденов с огорчение призна, че целта на облекчението да се строи без промяна на предназначението е била да се спестят средно 50-100 млн. лв. на потенциалните инвеститори от такси, а сега няма да се намери кой да плаща подобна цена.
....................................
ДИПЛОМАЦИЯ
По повод острите нападки на Патриотите срещу Ска Келер председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е разговарял още в петък с председателя на групата на зелените в Европейския парламент, както и с българските власти, заяви на пресконференция говорителят на Еврокомисията Мина Андреева. "Последва съобщение до медиите от българското правителство, което според нас изясни нещата. Затова за нас случаят е приключен - съобщението разграничи правителството от позицията на вицепремиера Валери Симеонов", добави Андреева.

Ска Келер разказа пред сайта BulgarianPresidency.eu, че още от България позвънила на Юнкер и председателя на Европарламента Антонио Таяни, за да ги запознае с арогантното отношение на Валери Симеонов към нея. "Алармирах и двамата, защото това не е случаен човек, а вицепремиер, което ги ангажира да направят нещо по въпроса. Това доведе до изявлението на българското правителство, в което декларира, че казаното (от Валери Симеонов) не е негова позиция. Много хубаво е, че бе направена такава декларация, но наистина не разбирам какви са отношенията им с коалиционните партньори, щом текстът (на Валери Симеонов) заплашва с насилие," казва Келер.

Запитана доколко Юнкер е проявил загриженост от случая, като се има предвид, че обикновено подкрепя силно Борисов, Ска Келер отговаря: "Юнкер бързо ме защити и нямам впечатлението, че се стреми да брани Борисов - ни най-малко. А изявлението (на Симеонов) изглежда още по-зле заради факта, че България в момента е председател на Съвета на ЕС." Тя добавя, че останала със същото впечатление и от разговора си с Таяни. Той погледнал на въпроса много сериозно и не показал желание да омаловажи случката с цел да помогне на политически приятел.
----------------------------------------------------------
Кошлуков се извини, но ще остане "първо сигнален"

Кошлуков се извини, но ръководството на БНТ
не го наказа. Снимка: БГНЕС

В началото на "Още от деня" по БНТ в понеделник програмният директор на БНТ1 Емил Кошлуков се извини за средния пръст, който показа в ефир в петък, но не пропусна да се закани, че пак би реагирал "първосигнално".

"Мисля, че дължа извинение за неприличния жест. Той, разбира се, бе провокиран от подобни жестове, придружени с нападки и обиди към мои колеги от БНТ. Но това не ме оправдава. Първо, защото съм лице на БНТ и не мога да слизам до нивото на тези хора. Второ, защото имам достатъчно опит като водещ и би следвало да се владея по-добре. Нито пък ситуацията е била толкова трудна. И като дисидент, и като политически затворник, и като студентски опозиционен лидер съм имал далеч по-тежки ситуации. Така че без увъртане трябва да кажа: дължа и ви поднасям моите извинения. Няма да се повтори. Но трябва да добавя, че ако отново някой нападне мои колеги, аз отново ще реагирам. По-възпитано, но ще реагирам", заяви Кошлуков и се закани, че ще е "първосигнален".

Ръководството на обществената телевизия продължи да го увърта. В неделя вечерта генералният директор Константин Каменаров обяви в официална позиция, че не толерира подобно поведение, затова Кошлуков ще бъде наказан и ще се извини публично за постъпката си. В понеделник от БНТ така и не отговориха на "Сега" каква ще е санкцията на Кошлуков. Отговорът, който получихме, гласи, че това зависи от условията в договора, който Кошлуков е сключил с генералния директор.

Общественият съвет на телевизията също най-накрая маркира скандала. Той ще разгледа инцидента тази седмица, каза за "Сега" Харалан Александров. "Това е първият казус, който ще обсъдим, защото се конституирахме преди дни. Лично аз изразих мнението си пред директора Константин Каменаров. Не одобрявам това, което се е случило. Смятам го за недопустимо и ще направя всичко възможно подобни сцени да не се повтарят", каза той.

И снощи протестиращи искаха оставката на Кошлуков пред БНТ.
........................
ГЛОБА
Съветът за електронни медии (СЕМ) ще разгледа случая и ще наложи глоба на БНТ, ако открие нарушение. В дневния ред на заседанието днес фигурира точка за езика на омразата. Според шефа на СЕМ София Владимирова правомощията на регулатора се изчерпват до налагане на глоба за нарушаване на "добрите нрави".
-----------------------------------------------------------
ЦИК поиска отлагане на електронното гласуване за някога си
По закон дистанционният вот трябваше да бъде въведен от 2019 г.


Демонстрация на едно от експерименталните
електронни гласувания от края на миналата
година. По закон ЦИК трябваше да проведе три
симулации на дистанционно електронно гласуване
до края на 2017 г. Снимка: Юлиян Савчев

Независимо че по закон първото електронно гласуване трябва да се проведе за евровота през 2019 г., в доклад до Народното събрание от Централната избирателна комисия (ЦИК) поискаха този срок да се отложи за неопределено бъдеще време. След шестте експериментални електронни гласувания в края на миналата година и намерението на управляващите да изградят електронно управление, се оказва, че държавата все още не е готова за въвеждането на електронно дистанционно гласуване.

В краткия анализ за проведените симулации от края на миналата година от ЦИК посочват, че рискът от контролиран вот при дистанционното електронно гласуване бил по-голям, отколкото при гласуването с хартиени бюлетини. Изреждат се и пречките пред въвеждането на този начин на гласуване.

Дистанционното електронно гласуване е бързо и удобно за избирателите, като се намаляват някои недостатъци на вота с бюлетина - грешно отбелязване и по-лесно преброяване на гласовете, се казва в анализа на ЦИК. В същото време дистанционното електронно гласуване изисква специфични компютърни умения, смятат от комисията. Според авторите на доклада остава непреодолим проблемът с контролирания вот: "Независимо от възможността да се гласува многократно дистанционно, рискът от контролиран вот при дистанционното електронно гласуване е по-голям, отколкото например при гласуването с хартиени бюлетини. Докато в последния случай избирателят все пак остава сам в кабината за гласуване, то при дистанционното електронно гласуване възможността да не бъде сам или друг да гласува вместо него е значително по-висока."

Въвеждането на квалифициран електронен подпис при гласуване също не можело да бъде универсалното решение за гарантиране на анонимността на вота, смятат от комисията. За българите зад граница електронният подпис също нямало да реши проблема им с преминаването на хиляди километри, за да гласуват, защото подобен подпис към момента може да се издаде само в България, се казва в анализа на ЦИК.
...........................
ПРЕЧКИ
Други пречки, които открояват от изборната администрация, са оскъпяването на изборния процес с въвеждане на три вида гласуване едновременно - с бюлетина, машинно и електронно. Необходимо е и изграждане на единна административна система, която да обедини различни звена, които биха отговаряли за електронния вот като Държавната агенция за електронно управление, националната система за електронна идентификация и информационните системи на Националния статистически институт. В анализа си от ЦИК отбелязват и поредицата глобални кибер атаки. "В тази връзка са необходими допълнителни проучвания и създаване на допълнителни защити до повсеместната реализация на дистанционно електронно гласуване", смятат от ЦИК.
-----------------------------------------------------------------
БОРКОР препоръча корупцията в здравеопазването да стане престъпление
Трябва да се поддържат регистри за спонсорства и дарения, смята центърът


БОРКОР препоръчва корупцията в
здравеопазването да води до наказателна
отговорност. Снимка: Архив "Сега"

Инкриминиране на корупцията в здравния сектор и създаване на регистри за даренията от фармацевтичните компании към болници и лекари са мерките, които препоръчва несъществуващият вече Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност - БОРКОР. Препоръките са от доклад с оценка на риска "с цел идентифициране на възможности за корупционни практики при доставката и употребата на медицинските изделия", изпратен до здравния министър. Докладът е изготвен в края на м.г., преди реформата на тези структури, които вече са обединени в комисия за борба с корупцията.

Докладът предлага "въвеждане на норми в Наказателния кодекс за инкриминиране на подкуп или други корупционни престъпления при или по повод изпълнение на задълженията, включително при предписването на лекарства, медицински изделия, при доставка на лекарства за директна употреба от медицински работници или специалисти, или при препращане на пациенти или материал за изследвания". В Германия дори има специален закон за борба с корупцията в здравния сектор, посочват от БОРКОР. Освен това практиката в Европа е материалните и финансовите отношения между лекари и фармацевтични компании, както и между лекари и пациенти, да са регламентирани и се налагат санкции, включително наказателни.

И в момента корупцията у нас е престъпление, но БОРКОР предлага специализирана разпоредба за лекарите, което би предполагало по-тежко наказание.

Като средство за контрол на лобизма в сектора, от антикорупционния орган препоръчват да се създадат "вътрешни регистри в лечебните заведения, в които да се оповестяват средствата, получени от фармацевтичните компании, дарения, спонсорство, обучения, семинари". Освен това "на базата на информационна връзка с НАП Министерството на здравеопазването да създаде регистър, в който се оповестяват сключените договори на физически и юридически лица от сферата на здравеопазването с фармацевтични компании, тяхната стойност, предмет, дарения, спонсорството".

Друга препоръка е "дискусия относно актуализиране на статута на лечебните заведения като търговски дружества с оглед ефективна превенция на корупцията на ниско ниво. Целесъобразно е един от елементите на тази дискусия да бъде за уреждане на статута на лечебните заведения като търговци със специален закон. Регламентация за забрана на дейности в конфликт на интереси за лекари или други медицински експерти и предвиждане на санкции за това".

От БОРКОР препоръчват също медицинските изделия, подобно на новите лекарства, да минават през оценка на здравните технологии, т.е. производителите им да доказват, че притежават нужните ефективност и качество, съпоставени с цената. Също подобно на лекарствата е нужна и регулация на цените на медицинските изделия, смятат от БОРКОР.
..........................
АНАЛИЗ
В ЕС годишно се реализират около 96 млрд. долара печалба от търговията с медицински изделия. По данни на ЕК съществуват общо над 500 000 изделия, пише в доклада. През последните 6 години ръстът на нарастване на производството на медицински изделия е около 4% на средна годишна база, в рамките на ЕС в този сектор ежегодно се инвестират около 7.5 млрд. евро. "Всичко това влиза в сблъсък с развитието на регулаторното законодателство в отделните държави и в международен план. При тези динамични условия неизбежно възникват различни практики на високо ниво, свързани с прокарването на лобистки интереси и реализацията на корупционни схеми", гласи още докладът.
----------------------------------------------------
Детето, "блъснало джип", се оказа с две тежки телесни повреди
Обвиненията срещу бившия кмет на Трън се умножиха на финала на делото


Станислав Николов. Снимка: ПП "ГЕРБ"

Малко преди края на делото на първа инстанция прокуратурата е променила обвиненията срещу бившия кмет на Трън Станислав Николов. Вместо за една тежка телесна повреда той вече ще отговаря за две, нанесени на 6-годишния Ивайло Стоянов. Детето бе ударено от кметския джип в близост до училището в града в края на 2015 г. Първоначално полицаите и прокурорите в града приеха защитната теза на Николов и се опитаха да изкарат, че момчето само се е блъснало в колата. Скандалът тръгна, след като майката на детето разказа какви са изводите на разследващите. След това главният прокурор Сотир Цацаров прехвърли делото в Перник.

То бе почти на финала си и се очакваше миналата седмица да започнат пледоарии. В последния момент обаче съдът е приел нова експертиза. Тя била назначена по искане на адвоката на Николов. Според вещите лица, изготвили заключението, на детето са нанесени две тежки и две средни телесни повреди - част от черния му дроб е отстранена от лекарите, както и далакът. Освен това от удара е получило травматичен шок и травми на гърдите. След приемане на експертизата прокурорът е изготвил предложение за промяна на обвинението.

По искане на защитата на Николов делото е отложено за 16 март. "Аз искрено се надявам, че на 16 март ще приключим вече, няма какво друго да правим", заяви адвокат Николай Кокинов, който представлява пострадалото дете. Според него отлагането е нормално, тъй като Николов не ходи на заседанията и не е имал възможност да се запознае с новите обвинения.

Бившият кмет на Трън, избран от ГЕРБ, се раздели с поста си след скандала покрай разследването. Тогава премиерът Бойко Борисов заяви, че нито иска да го вижда, нито да го чува.
.............................
ГАРАНЦИЯ
Спец съдът намали гаранцията на кмета на Септември Марин Рачев. Вместо 250 хил. лв., колкото бе определила прокуратурата, той трябва да плати 130 хил. лв. Рачев е обвинен в умишлена безстопанственост и неизгодни сделки. Според разследващите той се е договарял сам със себе си, давайки обществени поръчки на старата си фирма, както и на дружества, управлявани от негови близки.
---------------------------------------------------------------------
Отцепници от ДПС отрекоха да се връщат в лоното на партията

Призивите на българските изселници в Турция за помирение между ДПС и отцепниците от партията бяха посрещнати нееднозначно у нас. От НПСД на Касим Дал и Корман Исмаилов обявиха, че нямат намерение да участват в подобни преговори. Лютви Местан, бивш водач на ДПС и настоящ лидер на ДОСТ, запази мълчание.

В края на миналата година почетният председател на ДПС Ахмед Доган обяви: "Всеки, който реално се разкайва - да заповяда". Но подчерта, че "външното акуширане на аналогични процеси на разделяне и обединяване не е здравословно за нашите избиратели".

"Такава тема никога не е стояла на дневен ред пред нас", беше категоричен зам.-шефът на НПСД Корман Исмаилов пред в. "Сега". По думите му "ако някой някъде си прави инициативи, ние не участваме и не знаем за тези неща". "Няма една елементарна причина, факт или обстоятелство, което да ни накара да се замислим да правим нещо общо с ДПС. Лъжите и корупцията там са станали в пъти по-големи. Нищо не се е променило", заключи Исмаилов.

Новината, че има сближаване между трите формации, дойде от конференцията на най-голямата изселническа организация "Балгьоч". Форумът се проведе в Бурса. Появи се информация, че участие са взели и представители на ДПС, ДОСТ и НПСД. Партийните централи обаче не я потвърдиха.

Пред делегатите Турхан Генджоглу, почетен председател на Конфедерацията на балканските румелийски турци, обяви, че "са направени значителни стъпки за помирение". И призова "да загърбим миналото, да оставим сръдните и да гледаме в бъдещето". Генджоглу уточни, че изселническите организации ще проведат "срещи с лидерите на ДПС и ДОСТ, за да ги запознаем с желанието и волята на сънародниците в Турция".
-----------------------------------------------------------------
Зъболекари искат безплатно лечение за децата

Държавата да финансира напълно денталното лечение на деца, бременни и спешни случаи, искат от Сдружението на българските зъболекари. "Годишно НЗОК плаща за стоматология около 157 млн. лв. и пациентите недоволстват от минималните услуги, които се финансират от здравната каса", обясни председателят на сдружението д-р Анатолий Кънев.

Това, което се отделя от бюджета на здравната каса, е "крайно недостатъчно" и в резултат хората търсят помощ едва когато зъбите им са вече в много лошо състояние и се налага вадене на зъб. Само 8% от децата в България са без кариес, допълни Кънев.

В момента НЗОК плаща за 1 преглед и 4 дейности - кариеси, пулпит или вадене при децата. Възрастните имат право на три дейности.
............................
ЕКСТРА
От здравната каса пък припомниха, че от септември ще започнат да плащат частично зъбни протези за възрастните хора от 65 до 69 години. НЗОК ще поема само клиничната дейност на стоматолозите, но не и самите протези, които са за сметка на пациента. Облекчението трябваше да влезе в сила още миналата година, но не се намериха средства. Очаква се догодина да се разшири възрастовата група на хората, които ще получават частично поемане на протезите.
-----------------------------------------------------------------
Отменено е уволнението на бившия шеф на спец прокуратурата

Светлозар Костов
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Бившият шеф на спецпрокуратурата Светлозар Костов, който бе уволнен от системата, може да се върне, след като Върховният административен съд (ВАС) отмени окончателно наказанието му, съобщи lex.bg.

Той бе уволнен заради медийни изказвания, че е станал жертва на политическа конюнктура, тъй като не можа да спечели конкурса за шеф на апелативната спецпрокуратура. Той заяви и че колегите му били неопитни и затова институцията, която ръководи, показва слаби резултати.

Във вземането на решението за уволнението на Костов обаче участваха двама членове на Висшия съдебен съвет, които бяха събирали и доказателства в рамките на дисциплинарното производство срещу него. Делото, чрез което Костов обжалваше уволнението си, бе спряно, защото ВАС трябваше да се произнесе дали е правилно едни и същи хора във ВСС да предлагат наказания и да вземат решения за налагането им. Съдът обяви тази практика за неправилна и освен това постанови, че след като наказанието бъде отменено, делото не може да се връща в съвета за ново произнасяне.

След това решение делото на Костов бе възобновено, а в края на октомври тричленен състав на съда е отменил уволнението заради незаконен дисциплинарен състав. Сега и петчленен състав е потвърдил това решение и то е окончателно. Така Костов може да се върне в системата.
........................
ДЕЛА
Докато бе прокурор, Светлозар Костов наблюдаваше ключови дела като "Октопод" срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров. Той бе прокурор и по делото срещу световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки. След осъждането му Костов се снима с чифт кънки в ръка и се похвали, че му е "вързал кънките".
--------------------------------------------------------------------------
Всяко шесто училище няма медицинска сестра

Във всяко шесто училище у нас няма назначена медицинска сестра. Това става ясно от думите на зам. просветния министър Таня Михайлова пред БНР. Според изнесените от нея данни с медицинско лице в момента разполагат 2013 учебни заведения. Общо школата у нас са около 2400, което означава, че в останалите 387, или в около 16%, няма подобни специалисти.

По закон във всяко училище с над 800 ученици задължително трябва да има медицинско лице - лекар или медицинска сестра. За малките учебни заведения може едно медицинско лице да обслужва няколко училища. Въпросните специалисти работят по договор, сключен с кмета на съответната община. В малките населени места обаче недостигът на такива кадри е особено остър. "Практиката по тези места е, че един медицински специалист обслужва няколко заведения, което естествено не позволява той да е през цялото време в едно заведение на разположение на децата. Проблемът вече се пренася и в големите градове по отношение на липсата на медицински сестри основно. Какво да говорим за малките - където почти изцяло липсват на места", коментира Теодора Дачева, зам. изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). По нейни данни 80-90% от училищата и детските градини у нас са осигурени с медицински специалисти.

Общините предлагат редица социални придобивки като безплатни квартири и други облекчения, за да привлекат медицински персонал на работа, но не навсякъде това има успех. "Там, където няма медицинска сестра, се полагат усилия да се обучи персоналът поне на умения за оказване на първа спешна медицинска помощ, докато се включи здравната система", заяви тя. Според нея лекарите в училищата са много малко, защото заплащането не отговаря на квалификацията им, а и в школата те нямат поле за развитие.
...........................
УСЛОВИЯ
От НСОРБ настояват да се определи максимална граница от брой ученици, за които може да отговоря един медицински специалист, а не както е в момента - да се залага минимален брой деца, при който да се назначава медицинско лице.
...........................
БЮДЖЕТ
За т.г. за медицинско обслужване в здравните кабинети в школата и забавачките са предвидени 48 млн.лв., които са определени на брой дете и ученик, става ясно от отговори на финансовото министерството до БНР.
-----------------------------------------------------------
Заподозрян за тероризъм е задържан в лагера в Хасково

Заподозрян в тероризъм мароканец беше арестуван месец след като влязъл у нас.

Науфел Вашид Захри обясни пред съда в Хасково, че е влязъл нелегално у нас и е показал фалшиви документи на властите. Мъжът е издирван чрез Интерпол по искане на родната си страна. Мароканските власти подозират, че е участвал в терористични действия и е бил член на ИДИЛ. Според тях е бил в Сирия, където се движел с колан с експлозиви, ръчни гранати, огнестрелно оръжие и боеприпаси.

Пред съда Захри призна, че през последните четири години е живял в Сирия, но отрече да е участвал в терористични действия. Той обясни, че преди шест месеца е изпратил близките си в Мароко, и знае, че е издирван от тамошните власти, съобщи bTV. Затова искал да живее в България.

Чужденецът ще остане в ареста 90 дни, реши Окръжният съд в Хасково. През това време властите в Мароко могат да изготвят документи и да поискат екстрадицията му.
............................
РЕЦИДИВ
Преди две години бе задържан 19-годишен французин, а преди това Мурад Хамид - близък до атентаторите срещу френското хумористично списание "Шарли Ебдо" - братята Саид и Шариф Куаши. Наскоро трима сирийци бяха осъдени за тероризъм от спец съда.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #155 -: 13.02.2018 15:36:14 »
Всяка четвърта жп гара с нова билетна система

Снимка: Facebook/Венелин Стайковски
Държавната железница въвежда поетапно във всички гари нова система за издаване на билети. Трети месец новата техника работи на 50 места, а до края на март е предвидено броят им да нарасне до около 80 гари, съобщиха от БДЖ за „Монитор“.

Така при близо 300 железопътни гари у нас на всяка четвърта ще може да се закупят от новите карти за пътуване. В сметката не попадат 384 спирки в жп мрежата ни.

Опитите за внедряване на електронно билетоиздаване на БДЖ, което да позволява всичко да се отчита в реално време, са три през последните 20 години. От ръководството на железниците обещаха последно през лятото на миналата година новата системата да заработи пълноценно от началото на 2019 г. Последният опит за въвеждане на нова система датира от 2014 г., когато поръчката беше спечелена от държавната компания „Информационно обслужване“. Стойността на договора е 890 хил. лв. без ДДС, стана ясно тогава. От БДЖ коментираха, че стойността на системата е многократно по-малка от идентични, въведени на европейския пазар. Новата система е централизирана, т. е. има връзка между касите по гарите, кондукторите и централното управление в реално време. Тя трябва да покрива всички жп маршрути, обхващайки всички влакове. Целта й освен промяна на външния вид на билетите, известни със своя син цвят, е възможност за закупуване, както и резервиране на билет с място в реално време по три начина - онлайн, от всяка жп гара и от кондуктор във влака. Макар и в начален стадий на въвеждане на новото билетоиздаване пътниците имат затруднения при покупката на карти за пътуване. Най-често неудобство имат клиентите, които ползват карти за намаление "Класик", защото за тях е необходимо да бъдат въведени данните от картите в новата система.

„Това се случва еднократно и отнема около пет минути, докато бъдат въведени данните“, коментираха от железниците като допълниха, че неудобството е заради преходния период между двете системи и паралелното им съществуване и ползване, докато се премине изцяло на новата система.

Но ако при третия опит за електронно таксуване се отчита успех по гарите, то практиката кондукторите да си изкарват „под масата” по някой лев, остава. За да се пресече, проверяващите трябва да бъдат снабдени с устройства за отпечатване на билети. Планът на БДЖ предвижда в бъдеще да бъдат закупени такива устройства, но те са обект на по-голяма обществена поръчка в скоро време, но не сега, защото ще забави процеса на въвеждането на онлайн продажбата, твърдят от БДЖ. Поради тази причини ръководството на железниците са предвидили да осигурят таблети с функция единствено за валидиране.

Едва след оборудването на кондукторите с новите устройства от БДЖ ще въведат онлайн продажба на билети за всички влакове. В момента билет по този начин може да се закупи само през сайта на БДЖ за 8 трена.

Изгода от въвеждането на новата система ще имат и данъчните. В историята остават всички тефтери и списъци, които трябваше да попълват на гишетата, защото от НАП ще получават отчет за всеки продаден билет. Но клиентите без наличен кеш все още не могат да купуват новите карти за пътуване, защото към момента плащане чрез ПОС терминал се осъществява само на гарите София, Варна и Бургас, като то става с най-масовите карти - Visa, Maestro и Master card.
------------------------------------------------------------------------
Военен осъди армията за извънреден труд

Бивш военен от формирование на Българската армия в Шумен осъди поделението, в което е работил да му плати над 3 хиляди лева за извънреден труд, след като пресметнал, че в работното му време не влизало времето, необходимо за получаване и сдаване на оръжието, както и до пристигането до обекта, където давал караул. Така бившият военнослужещ Димитър Д. изчислил, че само в предаване-получаване на служебния пистолет, в участие в инструктаж и в пътуване е изработил 715 часа повече. Искът на армеецът е бил уважен от Районния съд в Шумен през октомври м. г., а вчера го потвърди и втората инстанция. Съдебното решение на подлежи на обжалване и отваря пътя на други военни да си търсят пари за извънреден труд за същите дейности.
Димитър Д. работел в Н-ското формирование като "Пазач въоръжена охрана" с пълен работен ден и давал дежурства на обекти "Крива река" и "Лагера". Работата била на смени -дневна или нощна по 12 часа, след което се полагала почивка. На 7 септември 2016 година със заповед на командира на формированието Димитър Д. бил съкратен. Тогава изчислил и пропуснатите възнаграждения, които имал за допълнителен труд. Пресметнал, че след приключване на дежурството в обект "Костена река" трябвало да остава допълнително на разположение след работа общо 2 часа и 10 минути . 10 минути отнемало получаването на оръжието в Шумен и оформянето на документите с инструктажа, средно 45 минути път до формированието,  25 минути сдаване и приемане на обекти, 45 минути обратно до  Шумен и още 5 минути за сдаването на оръжието - пистолет "Макаров". Тия 130 минути не били плащани от армията като извънредно работно време. 40 минути пък изяждали от свободното време на военния дежурствата в "Лагера". Извън графика били и учебните стрелби. В пари общо изчислил 3319 лева дълг на войската. След разпит на свидетели съдът признал, че Димитър Д. е прав и осъдил военното формирование да му плати сумата - средно по 4.65 лева на час.
-----------------------------------------------------------------
6290 наши студенти на Острова

6290 български студенти следват във Великобритания. Това съобщи шефката на проекта "Световно образование" Ирина Христова. Така българската общност е в топ 10 по брой чуждестранни студенти на Острова.
Прогнозите към момента са, че въпреки Брекзита, Великобритания ще запази възможността за студентско кредитиране, обясни още Христова.

Дания пък вдига  летвата за прием, като завишението на изискванията ще касае нивото на владеене на английски език.

Този уикенд по проекта "Световно образование" ще се проведе изложение, на което ще гостуват представители на чужди университети.
--------------------------------------------------------------
Бой и тормоз в дом за деца в Борован

Снимка: "Господари на ефира"
Нови шокиращи кадри с физически и психически тормоз над деца, лишени от родителска грижа, излъчиха "Господари на ефира" . Видеото е заснето в Център за настаняване на деца от семеен тип в Борован. На кадрите се вижда как изпълняващата длъжността управител на центъра Людмила Петрова бие, скубе и нарича "смрад" едно от децата.

Пред екип на предаването тя призна, че съжалява за случилото се и подчерта, че това е единичен случай. "Извинявам се за реакцията, реагирала съм доста емоционално, не се държим така с децата, държим се по много по-добър начин", заяви тя.

По случая вече е образувана проверка.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни пред Нова ТВ, че за изтезаване и за причиняване на лека телесна повреда на малолетни лица наказанието е до 3 години лишаване от свобода. "Може би трябва да се помисли и на законодателно ниво дали да не се увеличи размерът на наказанието – превантивно, за да се препятстват подобни прояви. За българската прокуратурата децата са деца и трябва да се погрижим за тях”, коментира тя.

„Прокуратурата ще се самосезира, ако клипът съдържа в себе си данни за извършено престъпление. Прокуратурата ще изпълни задълженията си по закон, но прокуратурата е орган, който се включва след извършване на престъпление. Ще се опитаме чисто превантивно да проведем кампании, за да се предотвратят подобни прояви, но основната функция на прокуратурата е да разследва престъпления. Има ли извършено престъпление – ще разследваме и ще предадем виновните на съд”, заяви Румяна Арнаудова.

Кметът на Oбщина Борован Десислава Тодорова обясни, че след излъчените кадри на жестокост Людмила Петрова вече няма да е временно изпълняващ длъжността управител на центъра.

„Възпитателката ще си понесе съответните дисциплинарни мерки, след като ми бъде предоставен доклад на регионалната дирекция за социално подпомагане, Агенцията за социално подпомагане и Държавната агенция за закрила на детето. На този етап имам само предоставен доклад от служителите, които са в Община Борован”, подчерта кметът.
-----------------------------------------------------------------
Дадоха питбула Цезар на софийска организация

Питбулът Цезар, който на 30 януари тази година причини смъртта на 3-годишния Тошко Стоянов в пазарджишкото село Мокрище, е предаден на организацията "Вотан - нов живот за питбула" от София. Това съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните в Пазарджик. Представители на организацията, която се занимава с приютяване на изоставени, малтретирани и с проблеми в поведението кучета от породата „питбул“, са пристигнали в понеделник в къщата на Димитър Михайлов в селото и в присъствието на ветеринарен специалист са взели Цезар. Той  е бил откаран в приют на сдружението и ще остане там, докато приключи досъдебното производство, образувано за смъртта на детето, тъй като може да се наложи да потрябва на магистратите при допълнителни тройни или петорни експертизи. От неправителствената организация са се ангажирали да направят пълни изследвания на питбула, да не го извеждат на публични места и да не допускат външни хора до него.

Вчера изтече 14-дневният карантинен период след трагичния инцидент в дома на Димитър Михайлов. През тези 2 седмици трябваше да бъде установено дали кучето не е болно от бяс, което да е било причината за агресията му към детето. Готова е и експертизата за състоянието на питбула, изготвена от специалист-етолог.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #156 -: 14.02.2018 14:22:19 »
БСП със свой кандидат за шеф на комисията „Антикорупция“

Жельо Бойчев
БСП също издигна свой кандидат за шеф на новата антикирупционна комисия. Социалистите предлагат новият орган да бъде оглавен от Николай Николов. Това заяви в парламента зам.-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев, като уточни, че това е решение на общото събрание на групата.

Бойчев представи кандидатурата като обясни, че Николов от 2011 година досега е бил член на Комисията за конфликт на интереси, а преди това е бил част от КОНПИ. През последните 15 години се бил доказал като юрист и нямало никакви съмнения относно неговите професионални действия и качества. „Името му никога не е било забърквано в скандали“, коментира Бойчев. По думите му най-важните качества, които трябва да притежава председателят на новата комисия, е да не се поддава на натиск, а Николов бил показал това през годините в досегашната си работа.

Бойчев заяви, че не са разговаряли с другите партии , в това число и с ДПС, за евентуална подкрепа на кандидатурата на Николов. Социалистите се надяват, че всеки народен представител ще гласува по съвест.

Правилата за избор на нов шеф бяха гласувани от НС на 2 февруари, а срокът за издигане на номинации внесоха тази на Пламен Георгиев, който в момента е шеф на КОНПИ, която на свой ред вече е част от новата комисия за борба с корупцията. 4 дни. Този срок изтича на 16 февруари. С издигането на Николов, претендентите за шеф на комисията стават двама.

В края на миналата седмица депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ внесоха тази на Пламен Георгиев, който в момента е шеф на КОНПИ, която на свой ред вече е част от новата комисия за борба с корупцията.  В мотивите си 22 народни представители, които стоят зад кандидатурата му изтъкват, че от 2013 до сега, той се е справил повече от успешно и е издигнал авторитета на комисията. Посочва се още, че това е не само заради положителните резултати от работата на КОНПИ, но и заради високата оценка, дадена му от европейската комисия и международните партньори.

Тепърва предстои всеки един кандидат да внесе концепция за бъдещата работа на комисията, след това да бъде изслушани от комисията в НС и евентуално в края на февруари или началото на март да бъде и гласуването в пленарна зала.
-------------------------------------------------------------
Лекарите от ТЕЛК ще могат да работят и на друго място

Лекарите от ТЕЛК и НЕЛК ще могат да практикуват свободно професията си  и да работят и на друго място. Това предвиждат промените в Закона за здравето, които депутатите приеха на второ четене в НС. Така занапред отпада забраната членовете на експертните комисии да упражняват професията си и да извършват консултативна дейност, свързана с установяване на увреждане или временна наработоспособност. Причината за забраната досега беше избягването на конфликта на интереси. В закона обаче остават други текстове, които няма да допускат това. Когато в ТЕЛК се разглеждат документи на пациент, ако някой от специалистите, го е лекувал в кабинета си, ще напусне заседанието. В тези случаи лекарите ще са длъжни да си направят отвод от участие в конкретното заседание на съответната експертна лекарска комисия. С новите текстове се създава възможност при извършване на медицинската експертиза в съставите на ТЕЛК и НЕЛК да могат да участват и лекари, които извършват лечебна и диагностична дейност. В срок до два месеца от влизането в сила на този закон специализираните състави на НЕЛК трябва да се приведат в съответствие с новите изисквания.
-------------------------------------------------------------------------
Спасиха сноубордист след паднала лавина извън пистите в Банско

Сноубордист е спасен след паднала лавина извън пистите в Банско. Това каза директорът на Планинската спасителна служба Христо Григоров за „Фокус“.

„Инцидентът е станал сутринта - сноубордист е влязъл в улей в района на Банско. Получило се е подсичане на снега и е паднала лавина, която го е затрупала. Веднага към мястото са тръгнали планински спасители. Провела се е няколкочасова спасителна акция“, обясни Григоров. Той уточни, че спасителите са забелязали борда на сноубордиста, който се е виждал над падналия сняг. „Извадили са сноубордиста в безсъзнание и с глътнат език. Успели са да го реанимират и да го предадат жив на медицински екип“, добави той.

Шефът на ПСС призова да не се влиза по писти, които са необработени. „Не рискувайте живота си. Планината е хубава, удоволствието от адреналина също, но рискът, когато се кара така неразумно води до тежки последствия“, допълни той.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #157 -: 14.02.2018 22:14:33 »
15.02.2018 г.

Хаосът с прехвърлянето на фирми се вихри с пълна сила
Заради кашата, забъркана от депутатите, Агенцията по вписванията отказва на търговците да вписва промени


Народното събрание, 12 декември 2017 г.
Омбудсманът Мая Манолова и депутати се хвалят,
че са победили некоректните работодатели. Засега
обаче успяват да съсипят само коректните.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ

Въпреки уверенията на управляващите, че забърканият преди Нова година от депутатите хаос с прехвърлянето на акции или цели фирми, който подлуди хиляди хора от бизнеса, е преодолян, и в момента процесът е напълно блокиран. Това стана ясно от оплаквания на фирми и адвокати. Потвърди го и Агенцията по вписванията - всички искания за прехвърляне на дялове и цели предприятия получават откази. Да впишат промените си са успели само единици, които са обжалвали в съда и са имали късмета или връзките жалбите им да се разгледат светкавично.

Всичко тръгна от широко рекламираната от управляващите и от омбудсмана Мая Манолова реформа за защита на работниците от некоректни работодатели, която "вместо да изпише вежди, избоде очи". В края на декември чрез преходни и заключителни разпоредби в Кодекса на труда депутатите промениха Търговския закон. Те поставиха изискване предприятие, което има наети служители, да може да се прехвърли, след като се платят дължимите трудови възнаграждения, обезщетения и осигуровки, включително на напусналите 3 г. назад. Същото условие бе сложено и при прехвърляне на дружествен дял на трети лица. Текстовете бяха приети с овации в парламента, а инициаторът им Манолова тържествено благодари на всички политически сили.

Депутатите обаче пропуснаха да регламентират как ще се доказва, че всички заплати са изплатени. Данъчните могат да издадат документ само за осигуровките. С неплатените заплати се занимава Главната инспекция по труда (ГИТ), но за да удостовери, че даден работодател не дължи заплати, трябва да му направи ревизия. Затова тя отказа да издава документи.

Законът влезе в сила на 22 декември и още в първата седмица на новата година Агенцията по вписванията спря да вписва прехвърляне на фирми и дялове. Почти два месеца по-късно ситуацията е същата.

При първата вълна от недоволство на бизнеса бе обявено, че на среща между НАП, ГИТ и Агенцията по вписванията е измислено временно решение. Съобщено бе, че правосъдният министър Цецка Цачева е спуснала указания, че до промяна на закона обстоятелството за липса на неизплатени изискуеми трудови възнаграждения, обезщетения и осигуровки ще се доказва от работодателя с удостоверяване по Търговския закон. Нещо, което още тогава беше ясно, че е на ръба на закона. НАП увери, че информацията за липса или наличие на неплатени осигурителни вноски може да бъде предоставена електронно, без да се налага някой да вади документи.

Очевидно обаче нито едно от тези неща не се е случило, защото и в момента Агенцията по вписвания продължава да постановява откази за регистрация. Едно от основните обяснения е, че отговорността за вписването е на агенцията и нейните служители и е достатъчно да има няколко недобросъвестни прехвърляния, за да се търси после отговорност именно там.

Хора, които са получили откази, са обжалвали и съдилищата масово са започнали да се произнасят в полза на търговците и да задължават агенцията да вписва исканите промени в Търговския регистър с аргумента, че държавата не може да наказва гражданите и бизнеса заради собствените си безумни решения. Сайтът paragraph22.bg цитира съдебни решения. "При справка в НОИ, НАП и Главна инспекция по труда се установява, че посочените учреждения не са в готовност и яснота какви точно документи следва да бъдат издавани във връзка с настъпилите промени в Търговския закон и съответно не издават удостоверения или справки", пише в решение на окръжния съд в Плевен, който заключава, че това означава да се наказват търговците, без да имат вина. Подобни решения има и в съда в Бургас, както и в други градове.

Скандалната поправка вече е поправена, но още не е влязла в сила. От "Държавен вестник" съобщиха за "Сега", че законът, който съдържа въпросните спешни изменения, е предвиден за обнародване в петъчния брой, като ще влезе в сила 3 дни по-късно. Много вероятно е обаче това да не е финалът на проблемите.

Поправката на поправката отново се намира в преходни и заключителни разпоредби - този път в Закона за пазарите на финансовите инструменти. В новия вариант се предвижда при вписването на прехвърляне на дялове и на цели предприятия акционерът, който прехвърля, да подава декларация по образец за липсата на задължения. Със сигурност обаче и това ще доведе до проблеми, защото е записано, че при всяко подобно деклариране Агенцията по вписвания ще трябва да уведомява незабавно НАП и инспекцията по труда за "предприемане на действия по компетентност", което може да означава и задължителни проверки.

Според новата разпоредба министрите на правосъдието и на труда трябва да утвърдят образец на декларация, която работодателите ще подават пред Агенцията по вписванията. На въпрос подготвена ли е декларацията, социалният министър Бисер Петков заяви пред "Сега", че това е ангажимент на Главната инспекция по труда. В закона обаче пише друго - че ангажиментът е на двамата министри. От Министерството на правосъдието казаха, че образецът се подготвя и веднага след влизането на закона в сила ще бъде съгласуван със социалното министерство. Това обаче отново ще отнеме време, през което ще се трупат заявления за вписване на промени в Търговския регистър.
...............................
ПОЗИЦИЯ
Асоциацията на организациите на работодателите обяви, че блокираната възможност за прехвърляне на дружествени дялове и предприятия поставя под съмнение декларираните от правителството и Народното събрание усилия за намаляване на административната тежест. В официалната й позиция пише: "Последните промени са ярък пример за законотворчество под натиск и демонстрират нагледно какви са последствията от изменения в законодателството без пълноценна и обективна оценка на въздействието и без отчитане на позициите на заинтересованите страни". От бизнеса припомнят, че в хода на обсъждането на промените ясно са изразили негативните си позиции, но народните представители се поддали на популистка аргументация на омбудсмана Мая Манолова и синдикален натиск. По аналогичен начин преди няколко години бе криминализирано не декларирането на осигурителни плащания, но до момента няма информация за осъден работодател, припомня асоциацията.
-----------------------------------------------------------------------
Спец прокурор: Малките градове са феодални владения
Има малки градове, които са взети "на концесия", казва Иван Гешев


Кметове, съдии и прокурори ходят заедно по
банкети, оповести Иван Гешев.
Снимка: Юлиян Савчев

Ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев потвърди факт, отдавна коментиран в критичните на властта медии - цели райони в страната са феодализирани и се управляват от кметовете на управляващата коалиция на шуробаджанашки принцип.

Прокурорът стигна до откровението по повод въпроси на журналисти за оставения на поста му кмет на Септември от ГЕРБ Марин Рачев, за когото разследващите твърдят, че има опасност да влияе на свидетелите, които са негови подчинени.

"За всички е ясно, че има малки градове, които са взети "на концесия", да го кажа по този начин. Които представляват своего рода феодални владения. Има усещане за несправедливост в българското общество", каза Гешев.

Той обрисува мрачна картина: "На местно ниво съществуват обвързаности между местната власт в лицето на кметовете, между местните структури на централната власт, между кметовете и представители на съдебната власт - най-малкото те участват в съвместни банкети всяка година. Ясно е, че част от проблема са, ако щете, и личните отношения на местно ниво."

Шефът на спецпрокуратурата беше подразнен от въпрос дали прокуратурата и МВР не са виновни за ситуацията с бездействието си. "Ако ви кажа, че прокуратурата е идеална, ще ви излъжа. Но ако ви кажа, че и съдът е идеален, също ще ви излъжа. Значи безгрешни хора няма. Казват, че Господ е безгрешен, но това пак е субективно мнение", заяви той.
......................
ШЕГА
На въпрос дали 3 г. затвор е достатъчно наказание за лидер на наркогрупа по повод поредното споразумение на прокуратурата, Гешев отговори: "Никога не е достатъчно, естествено, че аз искам доживотен затвор и разстрел, ама разстрелът не е предвиден в България. Шегувам се, шегувам се. Но като се задават такива въпроси, поинтересувайте се за осъдителните присъди за такъв род дела какъв размер са, сравнете ги и тогава може да зададете компетентен въпрос. Това е един от най-добрите резултати въобще на прокуратурата по такъв тип дела". Според него споразумението е по-добрият вариант от оправдателна присъда.
-----------------------------------------------------------------------
Шефката на общинарите в Хасково оглави временно "Булгартрансгаз"

Председателят на общинския съвет в Хасково Таня Захариева оглави "Булгартрансгаз" временно. Тя ще бъде упълномощен представител на дружеството. Назначението й идва, след като преди дни почина бившият шеф на компанията Георги Гегов.

Захариева е и председател на управителния съвет на дружеството. Тя коментира пред Дарик радио, че новият й ангажимент няма да попречи на работата в общинския съвет, тъй като е излязла в двуседмичен отпуск. "Имах право на избор дали да оглавя дружеството". На въпрос защо е приела тя отговори: "Това са лични мотиви и не е необходимо да ги споделям".

По думите на Захариева временното й назначение не е коментирано с председателя на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев. Името й нашумя около т.нар. "Кумгейт" с назначенията на близки до Делян Добрев в общината и в държавни фирми. Захариева по образование е юрист и според различни информации основно е работила като адвокат и юрисконсулт. Както в. "Сега" писа, зам.-председател на тричленния надзорен съвет на компанията е бившият зам.-кмет на Димитровград и бивш депутат от ГЕРБ Владимир Митрушев. Организацията на ГЕРБ в Димитровград е подчинена на Делян Добрев. А бащата на Митрушев - Вълчо, в момента е общински съветник от ГЕРБ. Покойният шеф на "Булгартрансгаз" Георги Гегов пък е кум на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, чиято съпруга до скоро също работеше в компанията. Майката на Ненков е Юлия Ненкова, председател на Комисията за защита на конкуренцията.

В същото време с решение на надзорния съвет за нов член на управителния съвет на "Булгартрансгаз" е избран Владимир Малинов, съобщиха от компанията.
...........................
ВРЪЗКИ
Близо 30 сътрудници на тоталитарните комунистически служби са заемали ръководни постове в бордовете на държавни фирми, свързани с българската енергетика. Това разкри Комисията по досиетата в края на миналата година. Проверката е обхванала общо 344 души. От тях 29 лица са с установена принадлежност към тоталитарните служби, предаде сайтът desebg.
------------------------------------------------------------
Министърът на туризма поиска по-високи цени в курортите
Ще привличаме китайски туристи с Балкански маршрут


Министърът на туризма Николина Ангелкова
откри вчера международното изложение
"Ваканция и СПА Експо", което събира 380
туристически компании от 22 държави. По-рано
през деня Ангелкова реши да "подпомогне"
българския туризъм с призив да повиши цените
на услугите. Снимка: Министерството на туризма

На фона на "постоянното присъствие" на туризма като един от най-сивите сектори в икономиката вчера министърът на туризма Николина Ангелкова предложи по-високи цени по курортите. "Като се има предвид високото качество на туристическия продукт, който предлага страната, ще бъде добре да се повишат цените по курортите, особено тези, които са по-висока категория", каза тя пред bTV. Все пак министърът подчерта, че става въпрос за 100% частен сектор, който сам решавал. Ангелкова мина през "целия конспект" - от българското присъствие в платформата "Букинг", през ниските цени в България, до ръста на туристите.

Около 40% от българските хотели в платформата "Букинг" не присъстват в регистъра, поддържан от министерството на туризма, каза още Ангелкова по повод идеята за регулации на споделената икономика в ЕС. Статистиката показвала, че родните хотели в системата са около 10 000, а в нея са вписани около 6100. Ангелкова смята, че платформи като "Букинг" и airbnb (за преотстъпване на частни жилища) трябва да проверяват дали местата, които предлагат за настаняван в сайтовете си, имат категоризация в съответната държава.

В София, за да се отдават жилища под наем чрез тази платформа, собствениците трябва да подадат заявление до районната община за промяна на предназначението му - от "жилищни нужди" в "апартамент за гости". Дали и колко души са го направили обаче не е ясно.

Сравнена с други европейски държави, почивката в България излиза значително по-евтино и може би страната ни предлага най-евтината ваканция в Европа, коментира още Николина Ангелкова. За тридневен престой у нас туристите плащат средно 122 евро, докато в Амстердам например сумата за това време ще бъде около 348 евро, допълни тя, позовавайки се на британски всекидневник.
........................
СКИ
Ангелкова призна, че много от зимните курорти са недоразвити, но изрази надежда, че те ще се развият. Засега обаче места като Ком и Узана в Стара планина, както и Витоша и Рила се развивали само на думи. Независимо от липсата на спортно-технически съоръжения, Ангелкова се похвали, че се бележи ръст на туристите в курортите с 15% повече от миналата година. Половината от българите също оставали в родните ски курорти.
---------------------------------------------------------------------------------
НЗОК ще плаща повече за почти половината пътеки
Ръстът е за лечението на деца и в общинските болници


Договорено е увеличение на цените на 113 клинични пътеки, обяви председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев. Съсловната организация и здравната каса преговарят за рамковия договор за тази година, който влиза в сила от 1 април и определя правилата и цените, по които НЗОК плаща на болници и лекари.

Увеличени са цените и за клинични пътеки, по които основно работят общинските болници - пулмология, акушерство и гинекология, педиатрия, неврология, обяви Грозев и увери, че здравната каса е изразила съгласие за ръста. За него са предвидени 150 млн. лв.

През 2017 г. касата плащаше за 266 клинични пътеки. Цените им не са променяни от над 10 години, затова ръстът беше заявен още от предишния здравен министър Николай Петров. Идеята е повишението да е за приоритетни дейности като майчино и детско здравеопазване, както и за лечението, което се осъществява в по-малките общински болници, като така те ще се подпомогнат финансово. За да се предотврати дефицит, за тази година беше приет мораториум и НЗОК няма да сключва договори за финансиране на нови болници.

Договорени са повече средства за профилактика, диспансеризация, медико-диагностични дейности, както и за заплащане по капитация на общопрактикуващите лекари. Националният рамков договор за 2018 г. трябва да бъде подписан до края на февруари, но преговорите не са приключили. Лекарският съюз и касата трябва да се разберат по искането на НЗОК профилактичният преглед при личните лекари да е поне 10 минути. "Не сме съгласни 10-минутният преглед да бъде обвързан с качеството му. Ако ви трябват 8 минути за качествен преглед, трябва ли да бъде удължен до 10? Или обратното - ако ми трябват 15, трябва ли да се съобразя с десетте? Времевото изискване трябва да има препоръчителен характер. Нужно е и да се въведат критерии за качество, които да бъдат достатъчно аргументирани и чак тогава да се налагат санкции при необходимост", коментира Грозев.
...............................
ПРОМЕНИ
От здравното министерство подготвят промени в редица наредби - за пакета, плащан от здравната каса в частта за извън болничната медицинска помощ, за достъпа до лечение, за изписването на лекарства, за диспансеризацията. Те още не са публикувани за обществено обсъждане, но правилата в тях трябва да станат част и от рамковия договор.
---------------------------------------------------------
Шефовете на КФН получават двойно повече от премиера
Председателят на комисията Карина Караиванова е с основно месечно възнаграждение от 13 146 лв.


Карина Караиванова. Снимка: БГНЕС

Служителите в Комисията за финансов надзор (КФН) стават едни от най-високоплатените чиновници у нас, а ръководството й вече получава възнаграждения, които са двойно по-високи от тези на премиера и по-високи от президента. Това става ясно от оповестените вчера основни заплати в институцията, след като от началото на тази година бе променен моделът на финансирането й.

КФН вече се издържа единствено от годишните такси, които трябва да превеждат поднадзорните компании - застрахователни и пенсионни дружества и инвестиционни посредници. Те бяха драстично увеличени от началото на годината - близо три-четири пъти, и годишно формират бюджет от 22 млн. лв. Той е двойно по-висок от досегашната издръжка на КФН, която се покриваше със субсидия от бюджета.

Председателят на КФН Карина Караиванова ще получава основно месечно възнаграждение в размер на 13 146 лв. Основното възнаграждение на тримата заместник-председатели ще бъде 12 003 лв., а петият член в ръководството на КФН ще получава 11 432 лв. Така шефовете на КФН успяха да си извоюват заплати почти като тези в управата на централната банка.

Значително са завишени и заплатите на служителите в комисията. Шефовете на дирекции ще получават 5133 лв. основна заплата, а актюерите - 4500 лв. Средната заплата на главните експерти става 2893 лв., а на младшите - 1472 лв.

Новият модел на финансиране на КФН, въведен със законови промени, бе мотивиран с европрепоръка комисията да се превърне в независим контролен орган, който да се самоиздържа, вместо да разчита на бюджетна субсидия. С вдигането на заплатите ръководството на КФН очаква да привлече квалифицирани експерти, които да получават заплати, съизмерими с възнагражденията на служители от надзираваните компании.

До момента в комисията са влезли 11.5 млн. лв. от такси на застрахователи, пенсионни дружества и инвестиционни посредници. "Не се наблюдава отлив на играчи в резултат на по-високите такси", заяви Карина Караиванова в отговор на въпрос дали по-малките компании няма да бъдат принудени да излязат от пазара. Очаква се обаче, че по-високите разходи на компаниите към надзорната комисия ще доведат постепенно и до поскъпване на услугите и таксите към крайните им клиенти.
.....................
ОПИТ
Карина Караиванова бе единствен кандидат за поста председател на КФН, номинирана от ГЕРБ. Тя бе одобрена от парламента в средата на 2016 г.,въпреки споровете около номинацията и процедурата по избора. Работила е основно в държавната администрация. Постъпва в Министерството на финансите през 2003 г. като редови експерт с ресор програма САПАРД и други европейски фондове. Издига се до директор на дирекция "Национален фонд" през 2011 г., а година по-късно за кратко бе заместник-министър на финансите при Симеон Дянков. Беше назначена на същия пост при Владислав Горанов с ресори управление на държавния дълг, международни финансови институции, Национален фонд и дирекцията "Държавни помощи и реален сектор". След като наследи в КФН бившия шеф Стоян Мавродиев обяви, че няма да прави ревизия на предишното ръководство.
-------------------------------------------------------------
Електронното управление зацикли напълно
Финансовият министър предлага ново мобилно ИТ звено да обслужва администрациите


Премиерът Бойко Борисов за пореден път се
скара на министрите, че нехаят за
административната реформа, а финансовият
министър Владислав Горанов предложи общо
мобилно звено от ИТ специалисти да подпомогне
електронното управление. Снимка БГНЕС

Въвеждането на електронно управление в страната не само не върви с ускорени темпове, както бе обявено от средата на миналата година, но в по-голямата част от администрациите дори няма назначени необходимите ИТ специалисти. Така реформата буксува вече повече от 6 месеца, а държавните ведомства, които изцяло са електронизирали услугите и регистрите си и са в състояние да подават служебно тази информация на други ведомства, се броят на пръстите на едната ръка - Министерството на финансите, НАП, НОИ и Агенцията по вписванията.

Това става ясно от стенограмата от вчерашното заседание на Министерския съвет. При обсъжданията премиерът отново хока министрите, че нехаят за изпълнението на правителствения приоритет - до ноември 2018 г. всички държавни и общински администрации да преминат изцяло към електронен обмен на данни и да разтоварят гражданите и бизнеса от предоставянето на хартиени удостоверения.

Става ясно, че министрите и шефовете на агенции са загърбили работата и са прехвърлили отговорността на нископоставени служители от общата администрация, които нямат нито капацитета, нито лостовете да придвижат реформата напред.

"За да има успех амбициозната програма, която следваме, трябва да сте отговорни персонално вие (министрите - бел. ред) или човек на много висока позиция, казва вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаря и за електронното управление.

Премиерът Бойко Борисов обаче го прекъсва и посочва: "Лично министрите отговаряте! Никакви заместници, никакви други хора. Имайте предвид, че това ще ви е оценката. Ако нещо хубаво направим в този мандат да остане, това е електронното управление". Борисов определя реформата като "най-сериозната тема за борба с корупцията".

От заседанието става ясно, че министрите ще трябва лично да ръководят информационното осигуряване, назначаването на IТ отделите и специалистите по бизнес процесите.

От стенограмата става ясно, че в няколко министерства няма дори назначени титуляри на IТ отделите. Сред тях са министерствата на здравеопазването, на труда и социалната политика, на образованието. Министърът на външните работи Екатерина Захариева разказва, че е било изключително трудно да намерят квалифициран специалист за тази позиция и затова наели външна фирма.

Затова правителството ще се опита да ускори този процес като създаде специално мобилно звено към държавната фирма "Информационно обслужване", което на принципа на споделените услуги да извършва одитите на информационните системи и процеси в държавните ведомства и да ги поддържа. Предложението е на финансовия министър Владислав Горанов, който е принципал на "Информационно обслужване". "Ако се прави на парче в 120 администрации, които имаме, трудно се постига да се намери персонал точно за това нещо", смята Горанов.

Вицепремиерът Томислав Дончев обаче предупреждава, че пилотният проект за централизиране на счетоводното и ИТ обслужване, както и на отделите за човешки ресурси в държавната администрация, също е забуксувал заради липса на интерес от отделните ведомства.
------------------------------------------------------------------------------
БСП оправда Народния съд, но бързо се поправи

На 12 февруари пред НДК се проведе протестно
шествие под надслов "Без нацисти по улиците ни!"
срещу ежегодното провеждане на "Луковмарш".
Снимка: БГНЕС

БСП изпадна в смущаваща ситуация, след като в публично писмо до премиера Бойко Борисов нарече Народния съд "едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие", а след това изтри текста и преправи позицията си. Обръщението до Борисов беше отправено чрез пресцентъра на левицата във вторник вечер с призив да се спре провеждането на "Луковмарш". От там попитаха министър-председателя дали ще реабилитира фашизма с разрешаването на националистическото шествие. След бурната реакция към позицията от БСП обясниха, че въпросният текст бил пуснат в обращение по недоглеждане.

"Силите, които се стараят да реабилитират фашизма днес, прикриват факта, че по решение на великите сили - САЩ, Великобритания и СССР, в България, както и във всички страни, подлъгали се да станат сателити на Хитлер, се провеждат трибунали за съдене на виновниците за въвличане на държавите на страната на Хитлер. Правят се, че не разбират, че Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие", гласеше краят на съобщението. Няколко часа по-късно обаче последното изречение липсваше.

Пред медиите членове на ръководството на БСП коментираха, че авторът на позицията изразявал лично мнение. Въпреки че не стана известно кой е писал писмото до Борисов, позицията срещу провеждането на "Луковмарш" е била обсъдена по време на заседание на оперативното ръководство на левицата във вторник. "Клуб Z" написа, че задачата за написване на текста е била дадена на зам.-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов. А лидерът Корнелия Нинова пропуснала да прочете първия вариант на позицията, която била вече изпратена до медиите. Преди две седмици Жаблянов отказа да почете жертвите на комунизма по време на минутата мълчание в Народното събрание.
............................
ЗАБРАНА
След като столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че общината е против провеждането на "Луковмарш", зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев също излезе с позиция срещу факелното шествие. В обръщение до медиите Георгиев, който е и национален координатор за борба с антисемитизма, определи събитието като "срамно". Междувременно организаторите на "Луковмарш" от Българския народен съюз обявиха, че факелно шествие ще има, въпреки двата опита на кмета Фандъкова да го пренасочи. "Ние рано пуснахме уведомлението си, а от общината ни върнаха отказ в рамките на 24 часа, както е по закон. Позоваваха се на това, че има европредседателство и от СДВР и МВР ни отказват. Обжалвахме в съда отказа и магистратите отмениха заповедта за забрана на Столична община", заяви Звездомир Андронов пред Дир.бг

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #158 -: 15.02.2018 22:05:17 »
16.02.2018 г.

МФ изненадващо поиска подмяна на всички касови апарати
Само за няколко месеца бизнесът трябва да похарчи 120 млн. лв. за нови устройства


Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова
е изненадана от намерението на финансовия
министър Владислав Горанов да подмени всички
касови апарати в страната. Снимка: СЕГА

В опитите си да се преборят със сивата икономика и укриването на обороти финансовото министерство и НАП готвят ново утежнение за бизнеса. След като преди няколко месеца бяха въведени изисквания всички търговци поетапно до средата на 2019 г. да усъвършенстват фискалните си устройства, така че да отпечатват QR код на всяка касова бележка и данните за всяка продажба да се отчитат онлайн в НАП, сега става ясно, че до края на тази година трябва да бъдат подменени всички над 400 000 касови апарати в страната. По груби оценки на НАП това означава над 120 млн. лв. допълнителни разходи за фирмите.

Новината изненада депутатите от бюджетната парламентарна комисия и нейния шеф Менда Стоянова. Вчера те гласуваха за второ четене безобидни промени в Закона за митниците, свързани с административната реформа и премахването на някои хартиени удостоверения, които фирмите трябва да представят пред митническите органи. По изпитания вече начин, без предварително публично обсъждане, в преходните и заключителните разпоредби на закона между първо и второ четене са вмъкнати и промени в Закона за ДДС. Те въвеждат нови изисквания към софтуера, с който в търговските обекти се управляват продажбите. Декларираната цел е да се прекратят възможностите за манипулиране на устройствата и укриване на обороти. НАП ще поддържа публичен списък с предварително одобрени програмни продукти и няма да се позволява на търговците да използват софтуер извън този списък.

Новите изисквания за софтуера всъщност се появиха преди месец на сайта на финансовото министерство в проект на поредни изменения в наредбата за отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства. Причина за промените е, че данъчните инспектори се натъкват все по-често на манипулиран софтуер, чрез който се укриват оборотите на търговците. С него се изтрива информация или изобщо не се отчитат продажби, а на клиентите се връчват фалшиви касови бележки.

Никъде в мотивите на проектонаредбата не се посочва, че тези мерки всъщност ще доведат до масова подмяна на касовите апарати. Споменава се единствено, че по данни на НАП в около 20 300 обекта се използва софтуер за управление на продажбите или т. нар. фискални принтери. "Следва да се има предвид, че броят на обектите е със сигурност по-голям, тъй като повечето одобрени типове електронни касови апарати с фискална памет позволяват работа и в режим "фискален принтер". Към момента обаче не може да се даде оценка за разходите, но те ще са съществени", посочват вносителите от Министерството на финансите.

На практика трябва да се подменят всички над 400 000 касови апарати и фискални принтери в страната, уточни пред депутатите от бюджетната комисия Александър Георгиев, заместник изпълнителен директор на НАП. Като се има предвид, че най-евтините струват между 250 - 300 лв., излиза, че инвестицията е над 120 млн. лв., сметна Георгиев.

Сериозните разходи, които трябва да направи бизнесът до края на годината, стъписаха депутатите от комисията. "Финансовият министър знае ли за тези разчети? Има ли цялостна оценка на въздействието?", изумена попита Менда Стоянова. "Всички искаме да се борим срещу сивата икономика, но подобни мерки са шокиращи и не е възможно да се извършат в рамките на няколко месеца", заяви депутатът от БСП Румен Гечев. Йордан Апостолов от "Обединени патриоти" се възмути, че само преди няколко месеца земеделците, които се занимават с растениевъдство, са били принудени да се снабдят с електронни фискални устройства, за да си получат субсидията. "Сега отново ли ще искате от тях да купуват касови апарати", попита той.

"Финансовият министър трябва да промени сроковете в тази наредба", коментира по-късно пред журналисти Менда Стоянова.

Предложените промени в Закона за ДДС предизвикаха спор и заради предлаганите санкции за манипулиране на софтуера и на фискалните устройства. Предвидените глоби трябва да бъдат диференцирани според оборотите на търговските обекти, а не да са еднакви за всички, настояха депутатите и върнаха законопроекта за преработка до следващото заседание на комисията.
-----------------------------------------------------------------
Президент и премиер нервно се разграничиха от Делян Пеевски
Според премиера президентът се готвел за промяна на формата на държавно управление


Само за часове премиерът Борисов смени
тоналността на отношенията си с президента
Радев: от "добри" до обвинението, че държавният
глава "вероломно нападна правителството".
Снимка: БГНЕС

Президент и премиер един след друг нервно и категорично се разграничиха вчера от депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски, без да обяснят с какво точно той стана токсичен за управляващите и защо връзките с него са проблемни за всеки от тях. Това стана в две поредни изявления на Румен Радев и Бойко Борисов, в които те взаимно си зададоха неудобни въпроси за финансиране на кампании, разпределяне на обществени поръчки и цената на подкрепата на ДПС. Малко по-късно пък самият Пеевски се разграничи и от двамата държавници.

Всичко започна след като в сряда Борисов погрешно обвини в интервю пред bTV Иво Христов - началника на кабинета на държавния глава, че е работил за Пеевски. Раздразнен, Радев вчера напомни, че "г-н Борисов получи коледен подарък с пълната подкрепа безрезервно от г-н Доган. Партията на г-н Борисов гласува единодушно внесения от г-н Пеевски Закон за КТБ". И директно настоя премиерът да разкрие какви са отношенията му с депутата от ДПС.

"Считам, че не е сериозно премиер и президент от висотата на тяхната позиция да ме използват в опит за разрешаване на съществуващите между тях или между техните администрации проблеми, както и да се упражняват върху името ми, особено с подобна неприемлива за институциите, които представляват, риторика", заяви по-късно в нарочна декларация Пеевски.

В остро изказване пред журналисти вчера президентът даде да се разбере, че напрежение между него и управляващите има. Като причина посочи "пренебрежителното отношение към проблемите на националния суверенитет, скалъпената целенасочена парламентарна комисия за новия изтребител и грубите лъжи покрай нея" и др. Според Радев правителството се проваля в редица обществени сфери, като изброи "катастрофата в чуждестранните инвестиции, липсата на ефективна политика за развитие на човешкия материал, мизерните пенсии и заплати след дълги години шумно прокламиране на икономически растеж и на финансова стабилност".

Държавният глава обвини Борисов и за липса на координация между основните институции във външната политика. И даде за пример планираната среща между турския президент Реджеп Ердоган и лидерите на ЕС в София, за която научил от медиите. "Много е важно ролята на България в тази среща да не се свежда до домакина, който разнася шербет", подчерта Радев. И допълни, че очаква от премиера да постави пред Ердоган редица въпроси като "гаранция за ненамеса на Република Турция в нашите вътрешни работи, в нашия изборен процес, за ненамеса в духовния живот на нашите български мюсюлмани, за компенсациите на тракийските бежанци".

Гневен, Борисов свика спешна пресконференция на летище София в късния следобед, преди да отлети зад граница. Той определи изявата на Радев като "вероломно нападение срещу правителството без никакъв повод". "Президентът явно заема страната на неговата партия БСП", обяви премиерът. И се захвана да анализира връзката между държавния глава и ДПС. "Напомням, всички гласове на ДПС отидоха за президента Радев на президентските избори. И официално, и неофициално те дадоха своята подкрепа за него, не за кандидата на ГЕРБ". По думите на премиера той непрекъснато се срещал с депутати от БСП и ДПС, защото в много райони и общини опозицията нямала кметове, а хората там искали "да имат улица, детска площадка, водоснабдяване или канализация". "Абсолютно ми е чиста съвестта. Аз по никакъв начин не съм замесен, освен в своята толерантност към опозицията", увери Борисов.

След което, на свой ред, започна да задава въпроси: "Ако Делян Пеевски е извършил престъпление и той знае, питам: служебното правителство какви проверки е възложило върху дейността на Делян Пеевски? Възложило ли е, или не е възложило? И какво общо мога да имам аз с депутат от опозицията? Депутат, който партията, която издигна Румен Радев, издигна за шеф на ДАНС".

Според Борисов следващият ход на президента трябва да бъде "с тези разработки, които явно е получил, да ги извади и да каже: депутатът Пеевски е извършил такива престъпления, съдействал му е Борисов или са заедно". Иначе щял да зададе на държавния глава още "контравъпроси". "Колко струват изборите на президента Радев? Как се договори с ДПС за подкрепата? С Делян Пеевски ли го направи? Виждате ли как гадно звучи, защото, хайде сега, и той да дава пресконференции и да обяснява. Това добре ли е за държавата? Според мен - не", заяви Борисов. Той заподозря Радев, че "може би не може да ми прости, че не ги купихме тези изтребители за няколко милиарда". И му обеща: "Ще купиме самолети, спокойно да е всичко".

Борисов се усъмни още, че Радев мисли за смяна на държавното управление: "Президентът първо нападна парламента, че е атрофирал, после правителството в наше лице, явно единствената институция, която според него трябва да остане, е президентската. Ако иска президентска държава, също не е лошо да си каже". И снизходително го посъветва, че "не трябва да се подвежда президентът от социологиите", защото винаги подвеждали социалистите на избори. А накрая констатира: "Колкото и да исках да избегна подобно влошаване на отношенията, бог ми е свидетел, че аз нямам вина за това".
.................................................
КАКВО ПОПИТА РАДЕВ
Имал ли е Борисов срещи и продължава ли да има срещи с г-н Пеевски?
Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с г-н Пеевски?
Разпределял ли е и продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски?
....................................................
КАКВО ПОПИТА БОРИСОВ
Служебното правителство какви проверки е възложило върху дейността на Делян Пеевски?
Колко струват изборите на президента Радев?
Как се договори с ДПС за подкрепата?
С Делян Пеевски ли го направи?
............................
РЕАКЦИЯ
Самият Делян Пеевски излезе с нарочна позиция, в която обяви, че "нямам и никога не съм имал бизнес интереси или други обвързаности с премиера". "Считам, че не е сериозно премиер и президент от висотата на тяхната позиция да ме използват в опит за разрешаване на съществуващите между тях или между техните администрации проблеми, както и да се упражняват върху името ми, особено с подобна неприемлива за институциите, които представляват, риторика", заявява депутатът. И съветва Борисов и Радев да разрешават проблемите си "като големи момчета, генерали, без да намесват един депутат от опозицията, защото аз нямам никакво отношение към техните спорове за самолети, танкове, търгове или разни комисии".
.......................................
ПОГЛЕД ОТВЪН
Решението на премиера Бойко Борисов да оттегли Истанбулската конвенция от ратификация в Народното събрание предизвика коментари и реакции отвън. Управляващата дясноцентристка партия в България няма да придвижи ратификацията за европейско споразумение за предотвратяване и борба с насилието срещу жени, съобщи "Политико", като цитира интервюто на премиера Бойко Борисов пред Би Ти Ви. Изданието припомня предупреждението на Волен Сидеров ("Атака"), че ако партията на Борисов ГЕРБ продължава да търси подкрепа за конвенцията, правителствената коалиция може да се разпадне и да се стигне до предсрочни парламентарни избори. Споменати са и позициите на български религиозни групи и Българската православна църква и притеснението им, че ратификацията ще доведе до легализиране на еднополовите бракове. Решението се взема в момент, когато България е ротационен председател на Съвета на ЕС и е критикувана, че се управлява от коалиция с крайнодясна партия, пише "Политико".

Споровете около конвенцията хвърлят сянка върху опитите на Бойко Борисов да представи бившата комунистическа страна, която се присъедини към ЕС през 2007 г., като прогресивна във времето на първото й председателство на общността, писа и "Ню Йорк таймс", като използва информация на Ройтерс за новината от интервюто на премиера. Споровете осветляват и широко разпространената съпротива сред страните с по-консервативни общества от бившия източен блок към либералните ценности на по-богата Западна Европа, се посочва в публикацията.

В сряда лидерът на ГЕРБ обяви, че Истанбулската конвенция ще се приеме само ако има абсолютен консенсус в българското общество. И каза, че не е съгласен да има референдум, няма смисъл от референдум и той лично би гласувал против еднополовите бракове.
--------------------------------------------------------------------
Поправката "Манолова" за фирмите погазва конституцията
Съветът по законодателството в парламента е бил против промените в Търговския закон


Парламентът редовно не се съобразява с
мнението на Съвета по законодателство,
ръководен от Герджиков. Снимка: БГНЕС

Промените в Търговския закон за заплатите на работниците, които доведоха до пълен блокаж на прехвърлянето на фирми, се оказват и противоконституционни. Това става ясно от мотивирано становище на Консултативния съвет по законодателство на Народното събрание, с което "Сега" разполага. То е изготвено от проф. д-р Ангел Калайджиев и д-р Таня Бузева и е подписано от председателя на Съвета по законодателството Огнян Герджиков, доайен на търговското право у нас, както и от ръководителя на Направление "Гражданскоправни отрасли" в съвета проф. Екатерина Матеева.

Става дума за широко рекламираната от управляващите и особено от омбудсмана Мая Манолова реформа за защита на работниците от некоректни работодатели. В края на декември чрез заключителните разпоредби в Кодекса на труда депутатите промениха Търговския закон. С изменението те поставиха изискването, че предприятие, в което има наети работници или служители, може да се прехвърли, след като се платят дължимите трудови възнаграждения, обезщетения и осигуровки, включително на напусналите 3 г. по-рано. Същото условие бе сложено и при прехвърляне на дружествен дял на трети лица. Текстовете бяха приети с овации в парламента и блокираха прехвърлянията на фирми.

Оказва се обаче, че едни от най-добрите в търговското право са предупреждавали още преди приемането на въпросните текстове, че те не само са проблемни, но и противоречат на конституцията. На пет страници авторите излагат множество аргументи.

Те посочват, че въпросните промени противоречат на принципа в конституцията за гарантиране на еднакви условия за стопанска дейност от частните субекти. Освен това измененията ограничават свободната стопанска инициатива.

Поправката в интерес на отделна група кредитори - работниците, противоречи на принципа на правовата държава. Авторите на становището акцентират, че няма как със законови текстове да се създава привилегия на една категория на кредитори пред всички останали кредитори, за които подобна възможност не съществува. Останалите кредитори, които могат да са и частни и публични, могат да имат вземания с не по-малка обществена значимост и тяхното непогасяване да доведе до по-сериозни неблагоприятни последици и до засягане на по-важни интереси, пише в становището.

Там се посочва и че промените не водят с нищо до подобряване на положението на работниците и служители, защото с прехвърляне или не, то техните задължения все ще си стоят висящи.
........................
ХАОС
Поправката доведе до хаос с прехвърлянето на фирми и всички опити за вписване получават и до момента откази. Заради ситуацията се наложи спешна промяна в закона, която се очаква да бъде обнародвана в петък. Твърде възможно е обаче и тя да не реши проблемите.
----------------------------------------------------------
МЗ пак опитва да гарантира комплексно лечение на онкоболните
Здравната каса ще плаща повече за палиативни грижи


За догодина здравният министър Кирил Ананиев
обеща нов модел на здравната система. За тази
обаче още са в сила клиничните пътеки.
Снимка: БГНЕС

Болниците са длъжни да осигуряват комплексно лечение на онкоболните, гласи проектонаредбата на здравното министерство за пакета лечение, плащан от здравната каса. Това означава, че болницата трябва да предостави на пациента целия комплекс от дейности при терапията на ракови заболявания - от диагнозата, през лечението с химио- или лъчетерапия, диспансеризацията до палиативните грижи. Изключение прави само хирургията, която може да се отчита отделно,т.е. не е нужно там, където е направена операцията, на пациента да се осигури и останалата част от лечението.

Подобен текст съществуваше и в предишните варианти на наредбата за пакета на касата и от 2016 г. болниците трябва да осигуряват комплексно лечение. Масово обаче те се занимават основно с химио- или лъчетарапия и в много по-малка степен осигуряват диспансерно наблюдение и палиативни грижи. Данните за 2017 г. са показателни - от общо 40 болници и диспансери, работещи в областта на онкологията, едва 11 са осигурили комплексна грижа. Всички до една са предлагали химиотерапия, но едва 16 са приели пациенти за палиативни грижи. Пациентите на химиотерапия у нас са били 31 878, броят на диспансерните прегледи, които са извършени на хора с онкологични заболявания в страната, са едва 11 005, а пациентите, получили палиативни грижи, са били 2181.

Едно от обясненията е, че по пътеката за палиативни грижи се плаща прекалено малко - 51 лв. за ден престой. Освен това болниците не са длъжни да имат съответната структура, която да осигурява всички грижи от комплексното лечение, затова и повечето сключват договори с такива, които имат, но реално не пращат пациентите си в другите клиники при нужда.

За тази година се предвижда ръст в цените на 113 клинични пътеки, сред които и на тази за палиативни грижи. Там в бъдеще НЗОК ще плаща по 65 лв. на ден, като максималният еднократен престой, поет от касата, е 20 дни. Рамковият договор за тази година още не е сключен и не е ясно ще има ли промени в условията за плащане на комплексните услуги, т.е. ще има ли и други начини болниците да се мотивират или задължат да поемат комплексната грижа за пациентите си.

Комплексно лечение се предвижда и за някои кожно-венерически и ревматологични заболявания, за редки болести и муковисцидоза.

Както и досега, болниците могат да работят с касата освен по клинични пътеки, по клинични процедури - с престой до 24 часа, и по амбулаторни процедури. Последните са 42 и са за пациенти, при които не се налага постоянен престой в болницата - например при химиотерапия. При тях е възможно както да се удължи престоят на пациента, ако състоянието му го налага, и да се отчетат като клинични пътеки, или обратното - пациенти, приети по пътека, да бъдат изписани по-рано и отчетени по амбулаторна процедура, тъй като не се нуждаят повече от болнично лечение.
.......................
ХАОС
Предишната наредба за пакета на НЗОК беше отменена на първа инстанция от Върховния административен съд, тъй като беше издадена на база на също отменен - от Конституционния съд - член в Закона за здравното осигуряване. Без нея касата няма право да плаща за каквото и да било. Още преди втората инстанция да се произнесе обаче, все пак спешно беше приет нужният текст в закона, а сега следва и наредбата.
----------------------------------------------------------------
МОН даде на прокурор помагало с фалшива "джендър агитация"
Проблемната книжка за първокласници не била одобрена от министерството


Просветното министерство е сигнализирало прокуратурата за помагало за първи клас, в което родители видяха "джендър агитация". Причина за сигнала обаче не е проблемният текст, а това, че авторите неправомерно са използвали името на институцията.

За помагалото в последните дни се шуми в социалните мрежи заради задача, която гласи: "Панталонките на момченцето струват 10 лева, а блузката му е с 20 лв. по-скъпа. Колко струва роклята му?". Новината обаче се смята за фалшива, тъй като авторите твърдят, че става дума за обикновена техническа грешка и проблемните бройки ще бъдат спрени и заменени с поправени - задачата трябва да гласи: "Колко струват двете дрешки".

За МОН проблемът е, че на корицата на помагалото пише, че то е одобрено от министерството. "Това не е вярно и ние сме подали сигнал към прокуратурата за това", коментира пред "Сега" зам.-министърът на образованието Деница Сачева. По думите й министерството е одобрило помагало през 2011 г. на издателство "Вега 74". "В момента това издателство "Сън рей" използва труда на този авторски колектив, дали правилно или не, не знам. Но те издават помагало, в което допускат тази печатна грешка, за която може да спорим дали е волно или неволно, като на корицата на това помагало пише, че е одобрено от министерството".
..........................
ФОРУМ
Деница Сачева взе участие в международен форум "София казва "НЕ" на словото на омразата и екстремизма", организиран от Сдружението за човешки права "Маргиналия" и "Интернет общество - България". Сачева, чието министерство беше обвинено около дебата за Истанбулската конвенция, че агитира децата да избират сами пола си, заяви пред "Сега", че "тази тема се използва за пропаганда и раздели обществото по недопустим начин". "Надявам се, че след изявлението на премиера за Истанбулската конвенция темата е затворена. Смятам, че тази тема беше превратно отворена в българското общество и последните атаки към Министерството на образованието в някаква степен бяха злоумишлени. Най-малкото, което е помагалото с момченцето, не е помагало, което ние сме одобрили", добави тя.

На форума срещу езика на омразата взеха участие столичният кмет Йорданка Фандъкова, зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, посланиците на САЩ - Ерик Рубин, и Израел - Ирит Лилиан, еврейски организации, университетски преподаватели и общественици. Всички те осъдиха, освен проявите на нетолерантност, дискриминация и омраза и провеждането на факелното шествие Луков марш.
----------------------------------------------------------------
Разходите растат с по-бързи темпове от доходите
В края на 2017 г. домакинствата разчитат повече на изтеглени спестявания и на заеми


Общият доход на домакинствата се увеличава с 9.3% за година и достига 1449 лв. средно на човек, но разходите растат по-бързо - с 13.2% и вече са 1368 лв. на човек, показват данни на статистиката за последното тримесечие на 2017 г. Сравнението е спрямо същото тримесечие на 2016 г.

Най-съществена разлика в структурата на доходите има при изтеглените спестявания и взетите заеми. В края на 2017 г. домакинствата са разчитали много повече на заеми и спестявания. От 101 лв. на домакинство в края на 2016 г. изтеглените спестявания са 141.65 лв. година по-късно, а взетите заеми са нараснали от 20.60 лв. на 32.28 лв.

Българите продължават да разчитат основно на заплатата - тя формира 53.9% от доходите на домакинството. Пенсиите са другият ключов източник на пари - те формират 26.2% от дохода. Доста се увеличава доходът от собственост - от 31.19 лв. на домакинство в края на 2016 г. на 55.27 лв. в края на 2017 г. Финансовите "инжекции" от други домакинства остават относително константна величина - при тях промяната е от 38.66 лв. на домакинство в края на 2016 г. на 45.46 лв. година по-късно. Любопитна промяна има при доходите от самостоятелна заетост - те се увеличават от 182.41 лв. на домакинство на 230.98 лв., като делът им се променя от 5.9% на 7% в структурата на семейния бюджет.

При разходите сериозни размествания няма. Около 63% е делът на неизбежните разходи - храна (31%), жилища, вода, еленергия и горива (14.5%), здравеопазване (5.4%), данъци (5.4%), осигуровки (6.8%). За алкохол и тютюн отиват 4.3% от разходите, като тук има положителна тенденция - преди година делът им е бил 4.6%. Като сума обаче това перо не намалява, а се увеличава от 127.65 на 133.29 лв. на домакинство. При данъците и осигуровките сумата на човек се увеличава от 145.5 лв. на 166.69 лв. По-рязка промяна има при отделеното за влог - сумата нараства от 137.82 лв. на домакинство на 170.43 лв.
--------------------------------------------------------
ГЕРБ иска оставката на зам.-шеф на НС заради Народния съд

Валери Жаблянов.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ

Декларацията на БСП, че "Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие", стана повод ГЕРБ да поиска оставката на зам.-председателя на парламента Валери Жаблянов, сочен за неин автор.

Скандалната фраза се появи в обръщение на социалистите към премиера Бойко Борисов по повод неразрешения от общината Луковмарш, планиран за събота. Макар че левицата скоростно изтри твърдението от интернет страницата си, управляващите настояха зам.-председателят на НС да се оттегли от своя пост.

"Г-н Жаблянов не за пръв път коментира по циничен начин събития, които са нанесли тежки рани върху голяма част от обществото. Само преди две седмици се опита да осуети отдаването на почит с едноминутно мълчание към жертвите на тоталитарния режим", обяви ГЕРБ в декларация и заплаши, че ако социалистът не се оттегли, ще събират подписи за отстраняването му.

Червеният депутат категорично отказа да подаде оставка, тъй като нямало причина. "Изпълнителното бюро на БСП има официална позиция, аз имам свое лично мнение. Не виждам нищо нередно в случая", заяви Жаблянов.

Говорителят на ПГ на БСП Жельо Бойчев по Нова телевизия се разграничи от написаното от Жаблянов, заявявайки, че то не отразявало официалната позиция на социалистическата партия за издадените 2730 смъртни присъди.

Партийното ръководство обаче застана зад Жаблянов. Според зам.-шефа на БСП Кирил Добрев няма основание да се иска оставката му. Той припомни, че партията се е извинила за репресиите още през 1991 г.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #159 -: 16.02.2018 21:06:36 »
17.02.2018 г.

Здравната каса е почти без ръководство заради дългове и хаос
Министър Кирил Ананиев поиска оставката на управителя Камен Плочев. Той отказва да я подаде


Депутатът от БСП Славчо Велков обяви, че НСО
трябва да охранява Камен Плочев, тъй като е
заплашен с "цялата репресивна машина" на
държавата. Снимка: БГНЕС

Огромните дългове към чужди клиники и пълният хаос са на път да доведат до поредния кадрил по високите етажи на здравеопазването. Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, след като се оказа, че той настоява пред парламента за актуализация на бюджета на касата през главата му. Управителят на НЗОК се назначава от парламента и следващата седмица ще е ясно ще бъде ли сменен. Плочев засега не смята да се оттегля. Премиерът подкрепи министъра си. Плочев твърди, че заради големите дългове чуждите болници отказват лечение на българи, но Ананиев казва, че няма такава информация.

Скандалът започва, след като на 13 февруари в парламента е получено писмо от управителя на НЗОК с искане да се обсъди актуализация на бюджета на касата със 140 млн. лв., за да се разплатят най-спешните дългове на касата към клиники в Европа. В писмото се посочва, че към началото на 2018 г. НЗОК дължи 271 млн. лв. за лечение на български граждани в ЕС, като от тях 207 млн. лв. се очаква да са просрочените към края на февруари. Откакто България е член на ЕС, осигурените у нас имат право да получават безплатна спешна и неотложна помощ в членки на съюза, освен това НЗОК покрива и лечение в ЕС, което не може да се осигури у нас. От 11 години дългът постоянно расте, тъй като заради другите си ежегодни преразходи касата не успява да го плаща. Плочев твърди, че има сигнали за пациенти, на които е отказан планов прием, и те трябва да си плащат лечението. "Освен това по просрочените плащания започват да се начисляват и лихви", пише той.

Още на следващия ден - 14 февруари, здравният министър Кирил Ананиев е поискал оставката на Камен Плочев. Според него управителят е нарушил законовата процедура, по която се искат промени в закона за бюджета на касата, и няма нужда от актуализация на бюджета на НЗОК. Ананиев разказа, че Плочев първо заявил, че подписът под писмото не е неговият и някой го е фалшифицирал. "Тогава му предложих да направим постъпки пред съответните служби, за да установим кой е злоупотребил с подписа му. Той помоли да се обадим в касата, за да видим как е изведено писмото. В момента, в който ни изпратиха по имейл писмото със съгласувателните подписи, проф. Плочев започна да мисли по какъв друг начин да ми каже, че няма участие в цялата тази история. Заяви, че са му дали да подпише писмо и го е подписал, без да гледа. Поисках му оставката. Той пред мен заяви: "Г-н министър, виновен съм, ще си поема отговорността и утре ще отида да си подам оставката". Това трябваше да се случи вчера (в четвъртък - б.р.). А той тръгва да обикаля парламентарните групи и да злоупотребява, че някой го е обиждал, че насила се иска да освободи поста. Изключително некоректно!", възмути се Ананиев.

Тъй като НЗОК дължи най-много на болници в Германия - 128 млн. лв., Франция - 38 млн. лв., и Австрия - 22 млн. лв., още миналата година бяха сключени споразумения за разсрочено плащане. "Ние изплащаме суми по тези споразумения и всъщност към момента няма задължения, които са договорени и не се плащат. Няма необходимост от актуализация на бюджета на НЗОК", обясни министърът. Той няма информация да е отказано лечение на българи в чужбина. "Обадихме се на нашия посланик в Берлин. Попитахме го има ли такова нещо или не. Изпратихме на посланика ни споразумението с немските каси и с нашето писмо той отиде в немското външно министерство и нещата са изяснени", каза още Ананиев. Той обаче потвърди, че дългът към болниците в ЕС е такъв, какъвто твърди и Плочев.

По-късно вчера Плочев даде да се разбере, че не смята да подава оставка. "Писмото, предизвикало реакцията на министър Ананиев, не попада в законовите основания за предсрочно освобождаване на управителя на НЗОК. Още повече че министърът на здравеопазването няма правомощия да иска оставка на управител на здравната каса. Неслучайно законодателят е регламентирал изборът на управител на НЗОК да се извършва от Народното събрание. Целта е да се елиминира възможността да се оказва влияние от страна на изпълнителната власт", съобщиха от касата. Оттам твърдят още, че писмото до НС е пратено и на министъра по-рано. В приложеното към съобщението писмо до МЗ обаче не се споменава актуализация на бюджета на касата със 140 млн. лв., а се иска министерството да побърза с трансфер от 18 млн. лв., за да може касата да плати част от дълговете си. Освен това целта на "проблемното" писмо била да се помоли парламента "да се обсъди възможността да се предвидят целеви субсидии от държавния бюджет", с които да се покрият дълговете, което "не представлява процедура за актуализация на закона за бюджета на НЗОК". Реално обаче, ако държавата реши да отпусне субсидия, ще е нужна именно актуализация на бюджета.

Премиерът Бойко Борисов застана зад министъра си. "Не може да вкарваш актуализация на бюджета на здравната каса, и то за 200 млн., без преди това да си минал през министъра си, правителството си, без да видиш с какви пари разполага бюджетът. Плюс това още сме февруари. Милиарди левове сме осигурили за здравеопазването в България, и то години наред, и все някак си в един момент здравната каса излиза и има дупка. Видяхме как са харчени пари за лекарства, как са източвани пари. Не може само да осигуряваме възможност някой да краде повече", заяви Борисов в Мюнхен и добави, че службите работят. На въпрос дали подкрепя искането на Ананиев за оставка на Плочев, Борисов отвърна: "Всеки министър трябва да си довежда екип и да може да работи с тези хора". Плочев е предложен от предишния министър на здравеопазването в кабинета на Борисов Николай Петров.
..............................
ЗАПЛАХИ
От БСП твърдят, че Камен Плочев е бил заставен сам да си подаде оставката и дори е бил заплашван. "Чрез посредник проф. Плочев получава пряка заплаха от високопоставен политик в държавата, който казва следното - предайте на професора да си подаде доброволно оставката и да се разделим с добро, защото в противен случай ние имаме и други мерки и ще включим цялата репресивна машина срещу него и няма да си намери място в България като професор", заяви депутатът Славчо Велков. Той отказа да каже кой е този високопоставен политик, но поиска НСО да осигури охрана на проф. Плочев.
...............................
СИМПТОМИ
Когато пое поста, Плочев се оплакваше, че в касата цари хаос и му е трудно да контролира служителите си. "Аз сега не знам кой е на работа и кой не е. Няма как да го открия. Минах по блоковете и гледам как по прозорците стоят 2-3-ма и пушат непрекъснато", обясни Плочев и допълни, че контролът над лекари и болници от страна на касата "е братовчедска история". След това пък се оказа, че без знанието на Плочев е подписано и писмо, с което се разрешава договор с нова частна болница в Ловеч. През декември беше освободен от поста и подуправителят Димитър Петров, който обяви, че в касата се задава хаос, тъй като Плочев не разбира естеството на работата и е лесно да бъде подведен. Нов подуправител още не е назначен, което допълнително поставя под въпрос текущата работа на касата.
------------------------------------------------------------
Борисов се сопна за цените на самолети и танкове от САЩ
На конференция по сигурността в Мюнхен поиска отлични оценки за България


Премиерът Бойко Борисов дръпна емоционална
реч на официална вечеря в четвъртък, дадена
за участниците в Мюнхенската конференция за
сигурност. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов отправи остър упрек към Съединените щати, че ни предлагат скъпи изтребители и танкове. На конференция по сигурността в Мюнхен той заяви ядосано: "Дано вървим напред в сигурността. Поставих въпроса за цените на въоръжението пред американските колеги. Може ли такива цени да обявяват за самолети, за танкове? Ще преговаряме... Да дадат преференциални цени. Ние как им даваме да тренират в Граф Игнатиево и Ново село?"

Гостуването в баварската столица стана повод Борисов да развие две тези: колко образцова е България под негово ръководство и колко несправедливо се отнасят към нея западните й партньори. "Аз съм убеден, че след като години наред изпълняваме всички критерии, време е да вземете решение да влезе България в чакалнята на еврозоната и в Шенген. Трябва тези, които са отличници, да получат и отлични резултати за труда си", каза той на вечеря в четвъртък.

После отправи безадресен упрек: "С цялото си уважение към моите приятели в Гърция, не може Гърция да е в Шенген, а България да не е - само защото е приятел на Бавария. Ако трябва да станем и ние недисциплинирани, за да ни обърнете внимание. Да дойдем и ние да кажем: дайте ни пари! Имате изключително лоялна и дисциплинирана държава на изток, на юг, спазваща всички критерии."

Борисов се застъпи енергично за повече европейско внимание към Западните Балкани: "В Западните Балкани в инфраструктурно отношение трябва незабавно да се започнат коридори 4, 8, 9 и 10, както и дигиталната инфраструктура. Западните Балкани са в Европа и колкото да ги подценявате, неслучайно няколко войни тръгват от Балканите. Напреженията там имат само едно решение - бързо присъединяване към НАТО и ЕС. Крайно време е външната политика на ЕС да бъде на ниво, което да гарантира и нашата сигурност".

Българският премиер призова също за сближаване на ЕС с Турция: "Като застанеш на брега на Черно море, от едната страна ти е Крим, от другата е Истанбул, а отзад е Косово - там се намира България. Да не забравяте, че и към момента южният фланг на НАТО се пази от Турция. И няма никаква промяна в плановете на НАТО да си изтегли отбранителната линия на границата с България - поне аз не съм чувал. Затова съм много доволен, че ЕС реши отново да се върне и да се опита да нормализира отношенията с Турция. И то не само заради имигрантите. Те са на южния фланг на НАТО с огромна действаща армия, която и в момента воюва в Сирия."

После ораторът премина към по-голямата политика: "Години наред говорим, че сме зависими от руската газ. Аз считам, че е обратното, руският бюджет е зависим от нашите евра. Колкото повече стока продадеш, толкова по-богат ставаш. Трябва ли ни един такъв голям противник, опрян до стената? Казвам го тук, в Мюнхен, защото руското външно министерство отново има много остро изказване по мой адрес." По-рано през деня говорителката на руското външно министерство Мария Захарова "покани" Борисов да стане руски гражданин, за да гласува на изборите на президент. Саркастичната й забележка бе по повод на шега, разказана от Борисов на откриването на българското европредседателство в Брюксел: "Всички знаем, че само две неща не можем да избираме - родителите си и президента на Русия".

Когато на вечерята Борисов стигна до темата "Америка", успя да каже само няколко думи по неин адрес: "И Америка вече не е същата. Но знам, че на вечеря се говори по-малко... Ще поработя максимум за мира. Другото става лесно и бързо."
-----------------------------------------------------------
Очаква се ново поскъпване на "Гражданска отговорност"
Застрахователите трябва да внесат 4 милиона евро като гаранция за некоректни компании


Цените на "Гражданска отговорност" може да
се вдигнат допълнително след анализа на
Световната банка. Снимка: БГНЕС

От 1 февруари цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" се вдигна средно с 12 лв. Възможно е обаче това да не е единственото увеличение през тази година, докато очакваме въвеждането на системата "бонус-малус". По замисъл тя трябва да направи застраховката по-евтина за изрядните шофьори и по-скъпа за нарушителите на пътя.

До дни се очаква Световната банка да представи своя анализ за размера на "Гражданската отговорност" у нас и дали той е достатъчен, за да покрие рисковете, съобщиха от Комисията за финансов надзор. Този анализ е бил възложен след извършената през миналата година проверка на целия финансов сектор у нас от МВФ (т.нар. FSAP). Тогава сред установените слабости бяха занижените застрахователни премии, и по-точно тези по задължителната "Гражданска отговорност". Въз основа на анализа на Световната банка КФН ще реши какви мерки да предприеме и дали трябва да има завишение на цените.

Причина за поскъпването на "Гражданска отговорност" от началото на февруари бе новата вноска, която застрахователите трябва да направят в специален фонд към Националното бюро "Зелена карта". Това е институцията, която плаща обезщетения, ако българи без "Гражданска отговорност" причинят катастрофа в чужбина. Средствата във фонда ще служат като банкова гаранция срещу неплащането на щети в чужбина, а създаването му е по решение на Международния съвет на бюрата "Зелена карта". Заради зачестилите случаи на некоректни български застрахователи, които бавят или не могат да платят щетите, сега всички компании трябва да внесат до март общо 4 млн. евро депозит. Тези пари на практика ще бъдат платени от крайните потребители, като поскъпването на "Гражданската отговорност" варира между 11 до 18 лв. от всяка полица в различните застрахователни компании.
...............................
ПРОЦЕДУРА
Междувременно през март се очаква най-после избраният преди година консултант "Ърнст енд Янг" да представи методиката си за определяне на цената на "Гражданска отговорност" по системата "бонус-малус". Тя обаче трябва да бъде въведена със специална наредба на КФН, МВР и транспортното министерство, като преди това методиката ще бъде представена за обществено обсъждане. Според експерти ще се наложат и промени в Закона за движение по пътищата, което означава, че реално системата няма да задейства по-рано от лятото на тази година.
------------------------------------------------------------
Съдът към прокуратурата: Довършвайте си изреченията!
Делото срещу бившия шеф на фонда за лечение на деца е пълен провал и отново е върнато на държавното обвинение


Павел Александров. Снимка: БГНЕС

След шумната акция във Фонда за лечение на деца и арестуването на шефа й преди 2 г., което блокира работата на институцията, засега прокурорската работа по делото изглежда като пълен провал.

Обвинителният акт срещу бившия шеф на фонда Павел Александров окончателно е върнат на прокуратурата за корекции. Това реши Апелативният специализиран наказателен съд, съобщи lex.bg. Апелативните съдии са се съгласили с повечето изводи на първоинстанционния спецсъд за съществени нарушения. Но в определението на горната инстанция има и любопитни критики.

"Съдебната проверка за процесуалната редовност на проведеното досъдебно производство е правна, а не литературна, но съдържанието на актовете на провеждащите го органи, в това число на обвинителния акт, трябва да бъде достатъчно ясно, конкретно и разбираемо, за да е достъпно най-малкото за страните по делото", пишат апелативните съдии. Те препоръчват прокуратурата да обърне внимание не само на юридическата, но и на "лексикалната и граматическата издържаност, както и изчистването му от ненужно обременяващи повторения" в обвинителния акт. В определението на спецсъда се подчертава, че излишно много пъти са посочени разпоредби от законови и подзаконови актове.

Освен тези забележки апелативният съд подчертава, че щом прокуратурата е решила да повдигне обвинения за сговор, а не за престъпна група, "то използването в акта на думи и изрази от типа на "сдружение", "престъпно сдружение" е неуместно, а употребата на "ръководител на групата" и "членовете й" е недопустимо".

Друга причина за връщане на делото е свързана с обвинението срещу Александров за длъжностно престъпление. Съдът посочва, че описанието на това деяние изобилства от повторения на цели пасажи текстове и е поднесено "толкова смислово объркано и неясно, че буквално засяга възможността на привлечения към отговорност да разбере за какво фактическо противоправно поведение е обвинен".
.............................
КАЗУСЪТ
През август спец прокуратурата внесе в съда обвинителен акт от 500 страници срещу Александров и още трима служители на фонда. През пролетта на 2016 г. те бяха арестувани показно. Срещу Александров бяха повдигнати обвинения за престъпен сговор, длъжностно присвояване, престъпления по служба и неправомерно разходване на пари. ГДБОП разпространи кадри с намерени юбилейни монети и часовници, за които се оказа, че са семейна собственост. На съд бяха предадени и експертите Катерина Котева, Татяна Радева и Станислава Горанова.
.............................
ЦИТАТ
Спец съдът:

"Изразяването следва да е прецизно, а изреченията да бъдат довършени и понятни, без липса на думи или цели фрази, отразяваща се на същностното значение на изложението."
-------------------------------------------------------------------
Няма да има спасение от претъпканите групи в детските градини
39 000 учители не стигат, няма и достатъчно помещения, обясниха от МОН


Синдикалисти и представители на министерството
обсъждат мерки срещу насилието. В центъра -
зам.-министър Деница Сачева. Снимка: БГНЕС

Претъпканите групи в детските градини няма скоро да отидат в историята, въпреки че според много експерти това е ключова мярка за намаляване на напрежението в системата. Това стана ясно след вчерашната среща в МОН, на която директори, родители, синдикати, общини и др. обсъждаха мерки срещу насилието в забавачките. Повод за това бяха последните случаи на агресия на възпитатели към деца.

Искането да не се допуска препълване на групите в детските градини с над 30-35 деца беше отново повдигнато от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Зам. просветният министър Деница Сачева обаче коментира, че МОН много иска да работи за намаляване на броя на децата в групите, но все още за това има обективни проблеми. Един от тях е свързан с броя на заетите в системата - не достигат 39 000 учители, а другият е свързан с образователната инфраструктура и нуждата от допълнителни помещения. "Имаме план, но всичко ще става с бавни стъпки", коментира Сачева. Друга от синдикалните идеи обаче е припозната от МОН - изработване на антистресова програма за учителите. Детайли по нея още няма, но се очаква в нея да се включат повече възможности за срещи с психолози, за различни обучения и квалификации, и вероятно за по-дълги отпуски.

От министерството се ангажираха и да препоръчат на училищата у нас да свикат педагогическите си съвети, които след анализ да разработят програми за противодействие на насилието и за подобряване на работата с родителите. Консенсус по щекотливия въпрос за монтирането на камери в детски градини и училища обаче липсва. Сачева съобщи, че МОН не насърчава слагането на камери, защото то не изгражда доверие и ценности. Васил Николов от инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система обаче заяви, че не се отказва от това искане, подкрепяно според него от болшинството родители и планираните протести ще продължат по график - днес и утре във Велико Търново и Перник, а другата седмица в други градове.
-------------------------------------------------------------
Камерите не са уловили нито едно нарушение на КАТ

На 8 февруари 2015 г. първите 10 патрулки на
КАТ са оборудвани с камери и микрофони.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ

Камерите, които трябва да записват всяка проверка на пътя, не са уловили нито едно нарушение на катаджиите. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Валентин Радев в парламента.

Патрулите на КАТ бяха оборудвани с камери и микрофони на униформите и колите преди няколко месеца. Идеята бе така да се ограничи корупцията, а и самите служители да са по-защитени, тъй като така ще има запис на предложен подкуп, обида или евентуално посегателство.

За последните шест месеца камерите нито веднъж не са уловили нарушение от страна на полицията. Има документирано едно, но то е извършено от страна на гражданин, обясни Радев, без да даде повече подробности.

МВР не знае какво има на записите. "Нямаме статистика какво е чуто, какво е казано, какво е заснето", заяви той. Според министъра обаче камерите са добро решение. Той отчете, че през 2016 г. са засечени над 800 хил. нарушения по пътищата. Година по-късно броят им е над 1 млн.

В момента малко над 300 коли са оборудвани с камери. За видео заснемане на проверките се заговори още през 2015 г., когато катаджия бе заснет да взема подкуп. Делото срещу него още не е приключило дори на първа инстанция.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #160 -: 17.02.2018 19:32:23 »
Радев и Иванов на среща с представители на стопанските камари

През втория ден от визитата си в Република Македония българският президент Румен Радев и македонският му колега Георге Иванов разговаряха с представители на стопанските камари на двете държави. Това съобщиха от прессекретариата на президента.

По-късно през деня българският държавен глава се срещна с председателя на Събранието на Република Македония Талат Джафери.
------------------------------------------------------------
Северозападът отново на протест – исканията са все същите

Жители от Северозападна България за четвърта поредна събота излязоха на протест. Техните искания остават непроменени - изграждане на магистрала между Видин и София и тунел под прохода "Петрохан". Десетките жители на Видин протестират и срещу лошото състояние на пътищата, натоварения трафик и честите катастрофи. Организаторите на протеста са категорични, че не вярват на обещания и искат решение на Министерския съвет за незабавно стартиране на процедурите, а строителството да бъде завършено през 2021-ва година, съобщиха местните медии. Протести във Видин ще има всяка събота до решаването на проблема, категорични са организаторите. На протеста във Видин е поканен и министър на регионалното развитие Николай Нанков. Протестиращите коментират, че върху тях се оказва натиск. Твърдят, че номерата на колите се записват, а участниците в мирните шествия биват снимани. На голяма част от тях вече са и съставени актове. Данните бяха изнесени на пресконференция на "Движение Единни за промяна", съобщи от своя страна националното радио, като цитира и организатори на протеста. По-рано днес, от Агенция пътна инфраструктура съобщиха, че до края на 2020 г. ще бъде изградена съществена част от магистралния път между Видин и Ботевград. Строителството ще започне от най-сложните участъци Мездра - Ботевград и Видин – Ружинци, а обявяването на обществени поръчки започва съвсем скоро.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #161 -: 18.02.2018 21:26:11 »
19.02.2018 г.

При системни нарушения на забраната за пушене заведения ще бъдат затваряни
Употребата на наргилета също ще бъде регламентирана


Здравното министерство узря за предложенията на неправителствения сектор да се налагат по-драстични санкции при нарушаване на забраните за тютюнопушене на закрити обществени места. При системно нарушаване на забраната за пушене съответният обект ще се спира от експлоатация за определен срок. Това предвиждат промени в Закона за здравето, подготвяни от МЗ.

Идеята заведенията рецидивисти да бъдат затваряни е на неправителствените организации "Коалиция за живот без тютюнев дим" и Сдружение "България без дим". Тя предвижда кръчми, в които се пуши, въпреки че имат наложена глоба за повторно нарушение, т.е. при регистриране на трето нарушение, да бъдат затваряни за 6 месеца, а на видно място да се слага табела за причината. Двете организации се мотивират, че има заведения, които са глобявани многократно, но въпреки това в тях продължава да се пуши. Не е ясно дали от МЗ ще се съгласят на толкова тежки мерки, или санкциите ще са много по-леки - например заведенията да се затварят след няколко нарушения, и то само за около месец.

МЗ ще предложи и други мерки за по-добър контрол. "Предвижда се управителят на обект, който е допуснал пушене на тютюневи и свързани с тях изделия в обекта, да бъде санкциониран", обясняват от ведомството. В момента често актовете, наложени от здравните инспектори, падат в съда, защото по закон отговорността се носи от представляващ юридическото лице, а той обикновено не е в обекта при проверката и актът е издаден на друг. Друга промяна предвижда повече институции да могат да налагат глоби, а не както сега - само регионалните здравни инспекции. Сред тях вероятно ще са МВР, агенцията по храните, инспекцията по труда.

Със законопроекта ще се забрани и употребата на наргилета. В момента е разрешено да се пуши наргиле в закрити обществени пространства, няма ограничения и за възраст и те се предлагат и на деца. МЗ обяви, че ще вземе мерки, още в края на лятото на миналата година, но все още няма внесени предложения.

Засега не е ясно ще има ли промени и в друга пробойна при контрола на забраните за пушене - липсата на законов регламент какво точно е закрито обществено пространство. В момента това не е описано нито в закона, нито в наредбата към него, което позволява временни конструкции, покрити и затворени отвсякъде, да се водят открити пространства и в тях да се пуши.
-----------------------------------------------------------------
Държавата иска да си връща парите, давани за бедствия
Изплатените помощи трябва да се търсят от виновниците за произшествията


Снимка: архив СЕГА

Държавата иска да създаде механизъм, чрез който по гражданско-правен път да може да си връща обратно парите, давани за бедствия. Това става ясно от законодателната програма на правителството за първото полугодие, приета наскоро. Механизмът трябва да се осъществи след промени в Закона за защита при бедствия. Изплатените средства ще бъдат търсени обратно от виновниците за произшествията.

Планира се проектът да бъде внесен от Министерството на финансите през юни, като все още не е преминал през цялостна оценка на въздействието. "Цели се да се регламентира правото на държавата да встъпи в правата на увредените от бедствие лица и да претендира средствата, които им е изплатила, от делинквентите, отговорни за настъпването на събитието. Законопроектът предвижда да се създаде законова възможност на държавата да претендира по гражданско-правен ред от виновните лица средствата, изплатени на пострадалите от бедствия лица, в това число да иска налагане на обезпечителни мерки на бъдещ или на вече предявен иск. Резултатът е връщане на изплатените средства или на част от тях в държавния бюджет", пише в мотивировката на проекта.

Повече подробности не се съобщават, затова не е ясно как точно ще се доказва кои са виновните лица. Практиката сочи, че за повечето големи бедствия виновници не се откриват. При последните наводнения например отговорно се оказа времето.
...............................
Ударници
До юни правителството смята да внесе 27 закона. Сред тях са проекти за изменение на законите за електронното управление, за чистотата на атмосферния въздух, за закрила на културата и т.н. Трескава работа предстои в туристическата сфера. Чрез промени в закона за черноморското крайбрежие се предвижда групиране на морските плажове с оглед на концесионирането. Корекции в закона за туризма пък планират "детайлно уреждане на статута на националните курорти", а и даване на "ясна и точна дефиниция на понятието "къмпинг туризъм".
----------------------------------------------------------------
Закон ще бори езика на омразата
Комисията срещу дискриминация обяви за жертва Кошлуков, който показа среден пръст


Снимка: БНТ

Държавата най-сетне се притесни от експлозията на нетолерантност и зачестилата употреба на език на омразата. Институциите започват да готвят два пакета мерки - наказателни и превантивни, стана ясно по време на международен форум "София казва НЕ на словото на омразата и екстремизма", организиран от Сдружението за човешки права "Маргиналия" и "Интернет общество - България". Междуведомствена група вече работи по законодателни промени в тази посока, съобщи зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев. "Всички, които прибягват до език на омразата, да знаят, че ще бъдат преследвани и наказвани", обяви Георгиев, но не даде никакви подробности за бъдещите санкции.

Малко повече яснота има за превантивните мерки. Зам.-министърът на образованието Деница Сачева разказа пред "Сега", че наесен пилотно в няколко училища в страната ще бъде въведено 36-часово обучение по гражданско образование и демократична култура. Предвижда се и обучение на учители по гражданско образование. Сачева призна, че България има неизпълнени европейски ангажименти в тази област и че става дума за задължителен минимум от умения, които всички деца от ЕС трябва да притежават - владеене на повече от един чужд език, владеенето на интеркултурни и социални умения, медийна грамотност, предприемачество и критично мислене.

Все още обаче не е разписано какво значи гражданско образование. И в момента има програми за гражданско образование, но идеята е да се вкарат повече елементи на европейско гражданство, както и да има повече часове за обучение на учители, обсъжда се дали и сексуалното образование да бъде вкарано като тема в пакета за гражданско образование, посочи Сачева.

Междувременно Комисията за защита от дискриминация (КЗД) изготви декларация в защита на програмния директор на БНТ1 Емил Кошлуков. В документа, публикуван на сайта на КЗД, се казва, че Кошлуков е станал обект на език на омразата и на дискриминационно отношение "заради изказано мнение и заявена ценностна позиция". Тв шефът е изведен специално като пример за потъпкани човешки права.

Позицията е удивителна на фона на средния пръст, който директорът показа в ефир и заради който му се наложи да се извини на зрителите.

Комисията по дискриминация защитава Кошлуков от публичната критика в социалните мрежи - "ad hominem атаки с обидно и унизяващо достойнството съдържание от страна на определени политически групи и среди срещу личността на програмния директор на БНТ".
...............................
НЕТЪРПИМО
Като пример за зачестила употреба на език на омразата КЗД посочва провеждането на "Луковмарш" и дебатите около Истанбулската конвенция: "Чуха се много крайни позиции, които прекрачиха границата на демократичната дискусия и се трансформираха в език на омразата спрямо определени уязвими групи. Отново във връзка с Истанбулската конвенция обект на нападки станаха редица общественици, политици и дори представители на Светия синод."
------------------------------------------------------------
Здравната каса се управлява порочно, обвини бивш зам.-шеф
Премиерът се нае да арбитрира спора за пари и оставки в НЗОК


Проф. Камен Плочев бе избран за шеф на НЗОК           Жени Начева
миналия юли.

Скандалът около здравната каса се разраства. Бившият подуправител на НЗОК Димитър Петров в неделя отправи тежки критики срещу начина, по който се управляват милиардите за здравеопазване. Той обвини управителя Камен Плочев в некомпетентност, а ресорното министерство - в недопустима намеса в оперативната работа на институцията.

Поредните трусове в НЗОК идват, след като проф. Плочев изпрати писмо в парламента, с което иска вдигане на разходите с 200 млн. лева, а в петък министърът на здравеопазването Кирил Ананиев публично поиска оставката му, задето не е съгласувал искането за повече пари. Шефът на НЗОК обяви, че не вижда причина да си тръгва. Здравната каса страда от хронична кадрова криза - Плочев е 17-ият управител в 18-годишната й история.

Д-р Димитър Петров, който бе подуправител на НЗОК до миналия декември, коментира, че сътресенията и скандалите ще продължават, докато институцията е независима само на хартия. По принцип НЗОК трябва да е независим от правителството орган - неслучайно има самостоятелен бюджет, а шефът й се избира от парламента. "В момента има тотална намеса в оперативното управление на касата в лицето на зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева, която е и председател на Надзорния съвет", обяви д-р Петров по Би Ти Ви. "Начева кадрува, разпорежда се директно на административния персонал, променя бюджети на болници. Това не само че не е редно, но според мен тя извършва серия от закононарушения", коментира бившият зам-.шеф на НЗОК.

В същото време той обясни, че назначаването на проф. Плочев на този пост е грешка, тъй като той нищо не разбира от здравно осигуряване. "Изумен съм, че изискванията за управител на касата са по-ниски от тези за директор на районна каса", сподели д-р Петров. Още през декември той посъветвал управителя да се оттегли, за да спести проблеми на себе си и на НЗОК. "Плочев не вижда какво става, какво му дават да подписва. Първоначално не искаше да подписва нищо, беше го страх. Дали ще си подаде оставката или не, не мога да кажа, може да реши да стои и скандалът да се задълбочи", прогнозира бившият подуправител.

По въпроса с дълговете на НЗОК към чуждестранни здравни каси д-р Петров посочи, че парите е трябвало да бъдат предвидени още през октомври при подготовката на бюджета. Според него това са леснопредвидими разходи, тъй като се плащат след 18 месеца, тоест към юни миналата година е било ясно какво трябва да се плаща през цялата 2018 г. Въпросът е защо Жени Начева, която е финансист, зам.-министър на здравеопазването и шеф на надзора на НЗОК, не е предвидила тези плащания в бюджета на касата, коментира д-р Петров.

Премиерът Бойко Борисов обеща, че ще се срещне с министър Ананиев и проф. Плочев след завръщането си от Мюнхен, за да се сложи край на конфликта. Той обаче взе страна в спора още в петък, като заяви, че не може да се иска актуализация на бюджета на касата още през февруари и през главата на ресорния министър. "Видяхме как са харчени пари за лекарства, как са източвани пари. Не може само да осигуряваме възможност някой да краде повече", обяви Борисов, като загадъчно добави, че службите работят. Не се разбра обаче защо няма уволнения, щом кражбите продължават.
.............................
КАРИЕРА
Жени Начева бе шеф на НЗОК при първото правителство на Борисов през 2010 г., но бе освободена от поста, след като прокуратурата я обвини в длъжностни престъпления. Обвиненията бяха, че еднолично е наредила завишаване с близо 2 млн. лева на разходите на три болници - "Токуда", Военно медицинска академия и сливенската, и да бъде извършена корекция в бюджета на РЗОК - Сливен. Работата на прокуратурата обаче забуксува, а Кирил Ананиев първо я взе на работа във финансовото ведомство, където бе зам.-министър, после я направи своя дясна ръка в МЗ.
-----------------------------------------------------------
Инспекторатът крие проверката на Цацаров за "ЦУМ гейт"
Информацията е обществена, но няма да бъде предоставена, което е в разрез с практиката на съда в Страсбург


Шефът на Инспектората Теодора Точкова посреща
главния прокурор Сотир Цацаров на тържество
- проверяващ и проверен. Снимка: ИВСС

Главният прокурор Сотир Цацаров е причина шефката на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) Теодора Точкова да откаже да предостави информация, свързана със срещата му в ЦУМ миналото лято. На 10 юли м.г. приключи проверката по неудобната тема за визитата на Цацаров в офиса на Георги Гергов от БСП в ЦУМ, на която на собственика на "Овергаз" и издател на "Сега" Сашо Дончев е оказан натиск за редакционната политика.

Изводът на ИВСС беше, че Етичният кодекс на магистратите не е нарушен, нито престижът на съдебната власт е накърнен от поведението на Цацаров. Това беше официалното съобщение за проверката по сигнала на гражданското движение "Боец". Само че Етичният кодекс забранява на магистратите да се намесват в политически или бизнес среди на влияние, както и да използват служебното си положение, за да влияят в частен интерес.

"Сега" поиска акта от проверката, но от Инспектората обясниха, че информацията е класифицирана като служебна тайна и е защитена в следващите 6 месеца. Когато този срок изтече, поискахме отново документа по закона за достъп до информация.

Информацията е обществена, но няма да бъде предоставена, реши инспекторката. Повод за това й даде отказът на Цацаров, както и този на Георги Гергов да се оповестят данните, които ги засягат. Съгласие са дали Дончев и "Боец". От ИВСС са питали и BIT, излъчила репортаж по казуса, и оттам е дошло съгласие от главния изпълнителен директор Симона Ангелова, но инспекторатът не го признава за валидно.

Според практиката на съда в Страсбург и на Върховния административен съд, когато става дума за публични фигури, не се иска съгласието им, коментира пред "Сега" адвокат Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация". Според него от Инспектората не са искали да дадат информация, а и не са подготвени по Закона за достъп до обществена информация, "затова четат закона както им изнася".

Той обясни, че когато трети лица не дават съгласие, трябва да бъде даден поне частичен достъп до информация. Освен това законът казва, че "не е необходимо съгласието на третото лице в случаите, когато то е задължен субект и отнасящата се до него информация е обществена информация, както и когато е налице надделяващ обществен интерес от разкриването й".
...................................
"ПРОВЕРКАТА"
"Беше прието, че не са налице достатъчно данни поведението на Цацаров да е в разрез с утвърдените в обществото разбирания за благоприличие, както и действията му да компрометират честта на прокурора в професията и обществото", пише инспектор Игнат Георгиев в отговора си до "Боец". Друг аргумент на инспекторите е, че "публично известните участници не са предоставили данни за други присъствали на срещата лица, които да потвърдят изнесеното в сигнала".
..............................
ПРАКТИКА
Кашъмов даде примери за казуси, когато изобщо не е обсъждано дали третото лице е дало съгласие. По делото за предоставянето на данни за влизанията на Делян Пеевски в МВР съдът изобщо не е обсъждал дали Пеевски е дал съгласие. Така беше и по делото за информацията за наградното оръжие на самия Сотир Цацаров, получено от него, докато беше председател на Окръжния съд в Пловдив. Тогава пак не е коментирано дало той дава, или не дава съгласие.
----------------------------------------------------------
БСП остава твърдо против Истанбулската конвенция
В парламента не бързат да приемат мерки срещу насилието


БСП не възнамерява да промени позицията си спрямо Истанбулската конвенция - въпреки натиска на Партията на европейските социалисти (ПЕС), в която членува. Това показа проверка на "Сега". Истинското име на документа е Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

В края на януари шефът на женската секция на ПЕС Зита Гурмай прати остро писмо до соцлидера Корнелия Нинова. "Ако БСП не подкрепи ратификацията в Народното събрание, рискува да бъде разграничена като единствената в нашето политическо семейство, която е против конвенцията", посочи Гурмай. И предупреди, че ще повдигне въпроса на следващото заседание на президиума на ПЕС, ако столетницата не преразгледа позицията си.

Сходно мнение изказа и лидерът на ПЕС Сергей Станишев. Бившият водач на БСП призова съпартийциите си "да се вслушат в гласовете на партиите от нашето семейство". Но апелът му очевидно не намира почва.

"На този етап не е обсъждана изобщо и не стои на дневен ред промяна на позицията ни. Ако се стигне до изслушване пред ПЕС, БСП ще изложи своите аргументи", коментира зам.-председателят на соцпартията Деница Златева пред "Сега". Тя обясни и тактиката на БСП - законодателните мерки, които се предвиждат в конвенцията, да бъдат приети в българското законодателство, така че да не се обвързва една ратификация с невъзможност да се гарантира защитата на жертви от домашно насилие".

Пред "Сега" червени депутати напомниха, че Националният съвет на БСП е възложил на парламентарната група да гласува против ратификацията на конвенцията. Както и да бъдат изготвени законодателни предложения с по-строги мерки срещу домашното насилие и насилието срещу жените като алтернатива на конвенцията. Соцдепутатите вече внесоха такива промени - в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие. Поправките още не са разгледани в ресорните парламентарни комисии.

Междувременно българските социалисти инициираха провеждането на национален референдум за конвенцията. Въпросът за допитването, внесен на 31 януари, е формулиран така: "Против ли сте Народното събрание да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?". Предложението все още не е разгледано, въпреки че е разпределено в 4 парламентарни комисии.
....................................
ЗАД КУЛИСИТЕ
Втвърдяването на социалистите е свързано и с възникналия конфликт между Корнелия Нинова и Сергей Станишев, озовали се на диаметрално противоположни позиции. За сблъсък между двамата се заговори още след пленума на Националния съвет на БСП. Впоследствие и двамата поеха на обиколки в страната, за да търсят подкрепа за своите каузи. Междувременно ПЕС съобщи, че Нинова и съпартийциите й по никакъв начин не са се противопоставили на становището на евросоциалистите в подкрепа на конвенцията. И така фактически наля вода в мелницата на ГЕРБ, които твърдяха, че преди соцлидерът е подкрепяла документа и в страната, и в чужбина. Самата Нинова публично отхвърли твърденията за конфликт между нея и Станишев. Но видя кампания срещу себе си. И категорично заяви, че няма да промени позицията си.
-----------------------------------------------------------------
СУ обяви нулева година за медици, но ще обучава африканисти

Софийският университет открива днес кандидат студентската кампания за академичната 2018/2019 г. Заявления за явяване на изпити ще се приемат от 19 февруари до 9 март за първата сесия и до 18 май за втората.

СУ обяви нулев прием на студенти в държавна поръчка по специалността "Медицина". Иначе новите бакалавърски програми са осем - "Учител по природни науки в основна степен на образование", "Философия на английски език", "Комуникационен мениджмънт", "Компютърно инженерство", "Публични информационни науки", "История и чужд език", "География и английски език" и "Африканистика на английски език".

Първата изпитна сесия на СУ ще се проведе в неделните дни между 18 март и 22 април. Втората сесия е от 27 май до 24 юни. Кандидат-студентите могат да подават документи онлайн или на място. Ако са избрали електронна регистрация, те могат да платят онлайн и таксите за изпит (30 лв.) и за участие в класирането.

Пет от общо 117 специалности в университета не използват оценките от матурите вместо изпит. Това са регулираните специалности "Право", "Медицина" и "Фармация" и две от специалностите във Факултета по журналистика и масова комуникация - "Журналистика" и "Връзки с обществеността".
...............................
РЕЗУЛТАТИ
На 10 юли ще бъде обявено първото класиране. Кандидат-студентите ще имат избор между 11-13 юли да се запишат в специалността, в която са класирани, да участват в следващите етапи или да се откажат. На 17 юли е вторият етап на класирането, а на 24 юли - третият, като срокът за записване е от 25 до 27 юли.
---------------------------------------------------------------
Всеки месец - нови правила за назначения в МВР

Правилата за назначения на едни от най-важните длъжности в МВР - разследващите полицаи - се променят през месец. Това става ясно от две промени в наредба, публикувани на сайта му.

Първо, в началото на януари в наредба се записва, че комисиите по назначения на разследващи полицаи се оглавяват от служител в дирекция "Човешки ресурси". Това е аргументирано с твърденията, че въпросната дирекция отговаря за "подбора и кариерното развитие на служителите". Целта на промените е изпитите да се провеждат на централно ниво, както и да се постигне "превенция на евентуални корупционни практики при провеждането на конкурси за назначаване на държавна служба в МВР на разследващи полицаи".

Новите правила са влезли в сила на 5 януари. Само няколко седмици по-късно - на 14 февруари - на сайта се появяват нови промени, напълно противоположни на предишните. Според тях председател на комисиите трябва да бъде служител от структурата, където ще работят новоназначените, освен това в нея трябва да влезе и началникът на съответния отдел "Разследване". Служителите от "Човешки ресурси", които само преди месец са били най-важни, вече ще могат да се включват в комисии след преценка на този, който иска назначения, т.е. например главна дирекция като ГДБОП или областна полиция.

От мотивите към двете наредби не става ясно каква е причината за нормативния пинг-понг. Във втората обаче се посочва, че не дирекция "Човешки ресурси", а началниците на разследващите звена трябва да преценяват кой да се назначава, тъй като най-добре знаят какво е положението в района им.

Конкурси са проведени след първата промяна в правилата, а втората ще завари висящи процедури. Така само в рамките на месец едни служители ще се назначават по нов ред, а други - по още по-нов.
....................................
НАТОВАРЕНИ
Според доклад на прокуратурата през 2016 г. разследващите полицаи са водили 97.3% от всички разследвания - над 94 хил. дела. Броят на тези служители е недостатъчен, те са свръхнатоварени и условията им за работа са демотивиращи, смятат от държавното обвинение.
---------------------------------------------------------------
Външно министерство заклейми постфактум „Луковмарш”

Георг Георгиев

Проведеният в събота "Луковмарш", организиран от крайнодесни организации в София, се превърна в пореден пример за неадекватното поведение на институциите. Ден след националистическото шествие Министерството на външните работи излезе с декларация, в която го осъди като "демонстрация на ксенофобия, дискриминация и омраза". Остана неясно защо точно МВнР се произнесе от името на изпълнителната власт, след като става въпрос за вътрешнополитическо събитие. Интересното е, че реакцията на дипломатическото ни ведомство дойде след сходно по тон изявление на американското посолство у нас.

От МВнР обявиха, че "тази проява на неподправена нетърпимост към другия се провежда по-малко от месец след като целият свят отдаде почит към жертвите на Холокоста". "Всеки акт на омраза и прослава на антисемитската и нацистката идеология е абсолютно неприемлив. Пробуждането на нетърпимост към различния, проповядването на нетолерантност и яростната употреба на словото на омразата са опит за разклащане на демократичните ценности, които отстояваме като народ и като общност", пише в декларацията. И специално се отбелязва приносът в борбата с това явление на Световния еврейски конгрес, чийто вицепрезидент Роберт Сингер публично благодари на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов за позицията му срещу марша.

"Генерал Христо Луков е поддръжник на нацизма, който проповядва омразата и несправедливостта, а не човек, заслужаващ уважение. Ние изразяваме благодарност за всеотдайните усилия на българското правителство и на кмета на София Йорданка Фандъкова, осъждащи похода и призоваващи всички българи да се обединят около положителните примери в историята на страната", обяви дипломатическото представителство на САЩ у нас.

"Луковмарш" се провежда редовно вече 15 години в памет на ген. Христо Луков, убит от комунисти през 1943 г. Този път в шествието се включиха и крайно десни от Германия и Швеция. Същия ден се проведе и контра демонстрация под наслов "Без нацисти по улиците ни". В нея участваха представители на "Антифа", ЛГБТ общността, анархисти и др. За радост митингите протекоха мирно и до сблъсъци не се стигна.
----------------------------------------------------------------------
Полицията търси кой да й изправя джантите

Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ

Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) търси специалист по гуми и джанти. Това става ясно от обществена поръчка, обявена на сайта й.

Търси се изпълнител на услугите монтаж, демонтаж на гуми и баланс на гуми, изправяне на джанти и ремонт на гуми, става ясно от документацията. За тези услуги столичната полиция е готова да плати до 60 хил. лв. без ДДС.

"През двата сезона ще се извършва подмяна на гуми на приблизително 500 броя моторни превозни средства от различни марки и модели, с извършване на гумаджийски услуги", пише в документите към поръчката.

Основен критерий при избор на изпълнител ще е най-ниската цена. Изпълнителят трябва да има минимум два сервиза в София. Изискване е те да са разположени в различни части на града. Полицията иска гумите на патрулките да се сменят, а джантите да се изправят в рамките на един ден. Те ще плащат в рамките на 30 работни дни.
-------------------------------------------------------------
Отстранени кметове пак напират за поста

Бивши кметове, отстранени от поста си заради закононарушения, се опитват пак да се върнат на кметския стол. В осем села на страната вчера се състояха частични предсрочни местни избори. В кърджалийското село Енчец доскорошният кмет Юксел Бекир от ДПС е единственият кандидат на вота. През ноември м.г. общинската избирателна комисия прекрати мандата на Бекир предсрочно за това, че не е прекратил дейността си на едноличен търговец. Право да гласуват вчера имаха 942-ма души. В друго кърджалийско село - Звиница, спорът е между отстранения Ниязи Вели от ДПС и кандидата на ГЕРБ Махмуд Юсеин. Вели също бе отстранен м.г., задето не е прекратил участието си във фирма. Право на глас имаха 866-има души.

Частични избори се проведоха и в село Градешница, област Враца. Там в надпреварата участваха представители на ГЕРБ, БСП, "Синьо единство", ВМРО и ДПС. В силистренското село Средище се състезават кандидати на ГЕРБ, "Воля", ДПС и ВМРО. В село Брест, община Гулянци, претендентите бяха трима - от ГЕРБ, БСП и ВМРО. Право на глас там имат 1842-ма души.

Кметски избори се проведоха и в сливенското село Любенец с участието на кандидат от ГЕРБ и от "Атака". В селото могат да гласуват 320 души. Изборите бяха насрочени, след като общинската комисия прекрати правомощията на кмета Драгомир Цонев заради влязла в сила присъда за побой. Човек на ГЕРБ и на ДПС си оспорват поста в с. Кестеново, община Омуртаг. Изборите там също се провеждат заради влязла в сила присъда на доскорошния кмет на селото. Кандидат на ДПС се изправи срещу независим в шуменското село Кочово. Броят на избирателите там е 603-ма души.

СЕГА
« Последна редакция: 18.02.2018 21:28:27 от Moderator Club »
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #162 -: 19.02.2018 21:11:31 »
20.02.2018 г.

19 години трябват на съда да реши спор за собственост и дело за измама
Още 113 души ще получат обезщетение за бавно правосъдие до 10 хил. лв.


Проверките по оплакванията за бавно правосъдие продължават да вадят на бял свят абсурдни казуси от уж реформираната съдебна система. Дело по спор за собствеността на дворно място в софийското с. Волуяк от 890 кв. м се е проточило 19 години, един месец и 27 дни. Казус за документна измама пък се влачи 18 години и 10 месеца.

Това са най-продължителните производства в отчета на инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) за забавени дела от 1 октомври до 31 декември 2017 г. През този период Министерството на правосъдието е сключило 31 споразумения, по които са платени общо 60 100 лв. За последните три месеца на м.г. инспекторатът е приел за основателни 113 заявления за нарушаване на правото на разглеждане и решаване на делата в разумен срок. Повечето от тях - 69, са по граждански дела. Жалбоподателите могат да получат обезщетение до 10 хил. лв., а ако искат повече пари, трябва да заведат дело в Страсбург.

19-годишният процес за имота е започнал през март 1998 г. в Софийския районен съд (СРС) и е приключил чак през май 2017 г. Основната причина за забавянето са Софийският градски съд и Върховният касационен съд. От 2001 г. процесът се прехвърля между тези две съдилища като топче за пинг-понг. След като районният съд решава делото през 2001 г., то е гледано три пъти от градските и три пъти от върховните магистрати. През 2004 г. и после през 2012 г. върховният съд връща процеса на градския за ново разглеждане от друг състав.

Вторият престой на процеса в градския съд продължава 7 години и 2 месеца. През това време са проведени 9 заседания, насрочвани през 6 до 9 месеца. Още в началото е допуснато забавяне - разпореждането за отстраняване на нередовности по исковата молба е връчено година и 7 месеца по-късно.

При третото разглеждане на делото градският съд излиза с решението си 2 години след като казусът е обявен за изяснен.

Наказването на извършителите на документната измама е протакано 18 години и 10 месеца. Обвиняемите по това дело са 19 души и инспекторатът вече го е проверявал по заявление на един от тях. В края на 2017 г. още четирима от обвиняемите са се оплакали от забавено правосъдие. Разследването по това дело е продължило 6 години и два месеца. Пет пъти делото е било връщано на разследващите органи. На първа инстанция процесът виси близо 6 години. Апелативният съд е излязъл с решението си чак 9 месеца след като е приел делото за изяснено.
------------------------------------------------------------
Започва ремонт на току-що приетия антикорупционен закон
ГЕРБ и патриотите ще дадат близо 2 г. гратисен период на общинските съветници да са в конфликт на интереси


Едва месец след като новият Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, изработен от правителството, беше обнародван в "Държавен вестник", управляващото мнозинство в Народното събрание вече се готви да го промени. Поправката реално ще насърчи шуробаджанащината в местната власт.

Причината е, че преди 10 дни Националната асоциация на председателите на общински съвети се оплака, че законът й налага ограничения. По новия закон общински съветник не може да участва в управата, надзорния или контролния съвет на търговски дружества с общинско участие или да работи като прокурист, синдик, ликвидатор. Забранява се да бъде едноличен търговец, съдружник, акционер и др. на търговско дружество, което има сключени договори с неговата община, както и с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия.

"България може да остане без общински съветници. Законът им забранява да участват в търговски дружества, които имат договори с общините. Много от тях вече изпълняват задълженията си неправомерно", заяви пред БНР Красимира Германова, шеф на местния парламент в Созопол. От жалбата се разбра, че случаят е масов и че много съветници, например лекари, роптаят, че трябва да си развалят изгодните договори за наем на общински помещения например.

Поправките в закона са внесени в понеделник в деловодството на парламента от председателя на правната комисия на НС Данаил Кирилов (ГЕРБ) и заместника му в комисията Христиан Митев ("Обединени патриоти)". Депутатите предлагат да се даде гратисен срок до 1 декември 2019 г. общинските съветници да си оправят несъвместимостите и конфликта на интереси.

"Налага се да се предвиди период от време, в който кандидатите за общински съветници за мандат 2019-2023 да съобразят и да решат дали да бъдат общински съветници при тези нови изисквания", пише в мотивите към законопроекта. Според тях ще пострадат лични лекари, които са наели кабинети от общината.
---------------------------------------------------------
Опасният "Луковмарш" се оказа "полузаконен"
Съдът е отменил забраната му, а общината не е предложила нов маршрут, нито е поискала МВР да се намеси


Сборният пункт за "Луковмарш" беше на
пл. "Света Неделя". Снимка: БГНЕС

"Луковмарш" е опасен за обществения ред и е трябвало да премине по страничен маршрут, а не по централните софийски улици, но това не се е случило. По закон забрана се налага, когато има несъмнени данни, че шествието е насочено срещу конституционния ред, застрашава обществения ред, народното здраве или нарушава правата и свободите на други граждани.

През септември м.г. столичният кмет Йорданка Фандъкова е издала забрана за провеждането му, но през ноември заповедта й е била отменена от Софийския административен съд, който е дал указания общината да предложи нов маршрут. Вместо това Фандъкова изпратила съгласувателно писмо на организаторите на "Луковмарш", в което посочила, че могат да положат венци пред къщата на Луков на ул. "Тракия" 1, а не да проведат шествие. Те отказали, позовавайки се на съда, че според Закона за събранията, митингите и манифестациите кметът трябва да предложи нов маршрут.

От общината не можаха да обяснят дали все пак са предложили нов маршрут. В крайна сметка "Луковмарш" в събота премина през най-големите столични улици и булеварди: пл. "Св. Неделя", бул. "Витоша", бул. "Мария Луиза", бул. "Цар Освободител", ул. "Раковски", ул. "Оборище", бул. "Васил Левски", бул. "Дондуков", и приключи пред къщата на Луков на ул. "Тракия". Полицията охраняваше марша, без да му попречи.

Първоначалната забрана на шествието е наложена въз основа на доклади на МВР и НСО от м.г., стана ясно от отговор на парламентарен въпрос на вътрешния министър Валентин Радев. Столичната полиция посочва, че ежегодно на шествието се събират около 600 души. "Участниците винаги са се оприличавали като лица с крайнодесни убеждения, което е били видно от облеклото и визията им, като не са си позволявали издигането на транспаранти, плакати или надписи, проповядващи национална или расова омраза. Въпреки начина на провеждане на шествието чрез групиране на присъстващите в строй и паленето на факли до момента не са констатирани сериозни инциденти." Наред с това обаче се посочва, че близо до сборния пункт - пл. "Св. Неделя" - при проверка у един човек е намерен нож. Освен това няколко души "във видимо нетрезво състояние" не са допуснати да участват. Между 50 и 100 чужденци от Германия, Хърватия, Швеция и Полша са участвали в "Луковмарш" м.г. При проверки у тях са открити "ножове, маски и символи, използвани от крайнодесни идеологически групировки".

НСО посочва, че събитието съвпада с европредседателството, а маршрутът минава покрай сгради в градския център, охранявани от службата, и това създава предпоставки за застрашаване или нарушаване на обществения ред.

На основа на тези две заключения Фандъкова отказва да съгласува шествието. Съдия Марина Николова посочва, че наистина има опасност за обществения ред, но отменя забраната и указва на кмета да посочи нов маршрут. "Кметът е следвало да предложи промяна на мястото и времето на провеждане на траурното факелно шествие, а не да забранява провеждането му", заключава съдията.

Общината обаче оставя всичко на самотек, вместо да го изведе в покрайнините на София например или да поиска МВР да се намеси, а полицията влезе в ролята единствено на охрана.
..................................
БЕЗДЕЙСТВИЕ
Според организаторите от Българския национален съюз Фандъкова не е изпълнила съдебното решение, като не им е предложила нов маршрут. Те заявяват, че два пъти са искали от кмета да направи това - през септември и януари. "В отговор на нежеланието за изпълнение на съдебно решение и бездействието на Столичната община и Йорданка Фандъкова заявяваме най-отговорно, че ще проведем факелното шествие в памет на ген. Луков по предварително заявения от нас маршрут", пише на сайта.
-------------------------------------------------------
Канал за източване на пари в чужбина изскочи от скандала в НЗОК
Премиерът направил разкритието пред нарочения за уволнение управител на касата


Камен Плочев и Жени Начева. Снимка: БГНЕС

Скандалът с дълговете на здравната каса към чужди клиники се заплете още повече. Миналата седмица здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, задето зад гърба му предложил на депутатите актуализация на бюджета на касата с цел разплащане на тези дългове. Плочев обаче отказва да напуска, а от обясненията му вчера изскочи канал за източване на пари от недобросъвестни български лекари, които викали с рейсове хора да ги лекуват в Европа.

В ефира на Би Ти Ви професорът разказа съдържанието на разговор, който провел с премиера Бойко Борисов. "Човекът ми обясни любезно. Много точно и ясно каза: Имаме проблем не да платим парите, а как да спрат да се източват тези пари, защото има група недобросъвестни български лекари, които работят в Европа и викат с рейсове определени хора, лекуват ги като спешни и след това НЗОК плаща тези пари", сподели Плочев. Заради това чужди болници привличали български лекари и така "хем ни взимали парите, хем ни взимали кадрите". "Ако това ми го беше казал Ананиев, аз нямаше да напиша писмото", добави Плочев, който в студиото беше придружаван от левия депутат Славчо Велков в качеството му на личен негов приятел.

Повече за тези скандални разкрития не се разбра. Според писмото на Плочев до парламента, от което започна конфликтът му с Ананиев, към началото на 2018 г. НЗОК дължи 271 млн. лв. за лечение на български граждани в ЕС, като от тях 207 млн. лв. се очаква да са просрочени към края на този месец. Здравният министър не оспорва тези суми, но твърди, че имаме сключени споразумения за разсрочване на тези суми и към момента няма задължения, които са договорени и не се плащат, поради което не се налага актуализация на бюджета на касата.

Плочев твърди, че в личния им разговор премиерът не е искал оставката му, но го упрекнал, че не се прави така и нищо не разбира от политика. "Което може би е вярно", призна управителят. Миналата седмица Борисов подкрепи министъра си с думите: "Не може да вкарваш актуализация, и то за 200 млн., без да си минал през министъра си, правителството си, без да видиш с какви пари разполага бюджетът. Плюс това още сме февруари. Всеки министър трябва да си довежда екип и да може да работи с тези хора". Плочев е номинация на предишния министър Николай Петров, а съдбата му трябва да се реши в парламента, който назначава и освобождава управителите на НЗОК и на НОИ. В сряда той ще бъде изслушан в здравната комисия за дълговете към чужди болници.
.................................
МИСТЕРИЯ
Нови щрихи добиха и заплахите, заради които миналата седмица депутатът от БСП Славчо Велков поиска Плочев да получи охрана от НСО. "Мой приятел ми се обади и ми каза, че с него е проведен разговор да ми предаде да си подам оставката, да се разделим с добро, защото иначе ще бъде включена репресивната машина на държавата и аз работа в държавна болница като професор никога няма да си намеря", разказа Плочев. Той отказа да посочи кой е този близък приятел и кой го заплашва. Адвокатствайки на Плочев, Велков обаче съобщи, че "има следи, имаме му и телефона дори". Той заплаши, че ако се стигне до дебати за искане на оставката на Плочев, ще изнесе името на поръчителя й в зала. Депутатът загатна само, че става въпрос за човек с претенции да управлява държавата, който обаче не е премиерът Бойко Борисов. Велков каза още, че Ананиев е разговарял с него да повлияе на Плочев да подаде оставката си, но според него министърът също е само посредник. Велков обясни, че се бързало оставката да бъде оформена, преди Борисов да се завърне от посещението си в Мюнхен.
..............................
КОНФЛИКТ
От конфликта между министерството и касата изплува фигурата на зам.-министър Жени Начева, която е и шеф на надзорния съвет на НЗОК. Плочев я обвини в груба намеса в управлението на институцията. По думите му Начева стигнала дотам, че се опитала да го накара да уволни главния секретар и на негово място да назначи друг човек, но той отказал. "Като член на надзора има право да надзирава дейността, а не да се меси в оперативната работа. Аз не съм дирекция към министерството, аз съм независима институция", възмути се Плочев. Ден по-рано Начева беше обвинена в същото и от д-р Димитър Петров, който бе подуправител на НЗОК до миналия декември. "Начева кадрува, разпорежда се директно на административния персонал, променя бюджети на болници. Това не само че не е редно, но според мен тя извършва серия от закононарушения", коментира Петров.
-----------------------------------------------------------------
Пропастта между бедни и богати у нас е най-голяма в ЕС

Разликата между доходите на най-бедните и най-богатите в България се увеличава и през 2016 г. достига 7.7 пъти - най-голямото неравенство в ЕС. За сравнение през 2012 г. тази разлика е била 6.1 пъти. 27.1% от домакинствата у нас са с общ доход на човек до 314 лв., колкото беше линията на бедност за 2017 г. 2325 лв. трябват за издръжка на семейство от двама родители с две деца, но в София животът е с 30% по-скъп и на същото домакинство ще му трябват над 3000 лв. - 3023.64 лв. Това показват данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за края на м.г.

Ако заплатата е единственият източник на доходи, то нейният нетен размер не трябва да пада под 1163 лв. за всеки от двамата родители, или 1489 лв. бруто. За декември нетният размер на средната заплата обаче е 876 лв., което означава, че тя изостава с около 25% от необходимите средни стойности за издръжка, посочват синдикалистите. В София всеки от двамата родители трябва да получава поне 1512 лв., за да се осигурят нормални условия за живот. По официални данни средното нетно възнаграждение в София за последното тримесечие е 1151 лв. (бруто 1476 лв.), което е с близо 24% по-ниско от необходимото за издръжка.

От КНСБ отбелязват неравенство и в спестяванията на хората. Според данни на БНБ от декември 64% от всички депозити на домакинствата са до 1000 лв., като има тенденция спестяванията в ниските депозитни групи да намаляват, а при високите да се увеличават. Малките депозити до 1000 лв. намаляват със 7.2%, докато най-големият ръст е при депозитите между 200 и 500 хил. лв.

19% от наетите в частния сектор работят за минимална заплата по данни към края на декември 2017 г. Общо за страната делът им е 16.6% и достига 377 829 души, като в сравнение със септември има намаление с около 25 000 души. Любопитно развитие отбелязва КНСБ в сектора с най-ниско заплащане и най-голям глад за кадри у нас - хотелиерство и ресторантьорство. Там 36.1% от заетите вече са на минимална заплата, докато година по-рано делът им е бил 15.4% - наполовина по-малко.
.............................
Паралел
Нетната средна работна заплата в Украйна и Молдова е 212 евро.
Нетната минимална работна заплата в България е 202.35 евро.
............................
ПРЕСТРЕЛКА
КНСБ:

Цените на хранителните стоки у нас достигат 71% от средното в ЕС (2016).

Средните доходи у нас (586 евро) са 5 пъти по-ниски от тези във Франция (2957 евро) и Холандия (2855 евро) и 6 пъти по-ниски от Германия (3703 евро) (юни 2017 г.).

Производителността на труда на наето лице за 1 час достига 45.1% от средното в ЕС (2016).

Заплащането на час е 26.5% от средното в ЕС (2014).
.....................
БСК:
България е на последно място по минимална заплата в ЕС - 214.75 евро (2016).
Но и на последно място по БВП на човек от населението - 6800 евро (2016).

Съотношението МРЗ/БВП е 3.2%, по-високо, отколкото в Унгария, Латвия, Литва, Словакия, Естония, Чехия, но по-ниско от Словения, Полша, Хърватия и наравно с Румъния, като тенденцията е да се повишава.

В периода 2009-2016 г. МРЗ се е увеличила с 91%, докато БВП - с 29%.
----------------------------------------------------------------
28 души се борят за място за младши прокурор

2140 са кандидатите за 74 места за младши съдии, прокурори и следователи, съобщи Висшият съдебен съвет.

Най-голям е напливът към прокуратурата - там за 31 места ще се състезават 860 млади юристи. 675 са кандидатите да бъдат съдии, като местата са 31. 605 са подали документи за 12 места за младши следователи.

Предстои документите на кандидатите да бъдат проверени, така че да се види дали участниците отговарят на условията. Списъците с допуснатите и недопуснатите до конкурса ще бъдат публикувани на сайта на съвета.

Писмените изпити за съдии, прокурори и следователи ще бъдат съответно на 14, 21 и 28 април в Софийския университет.

Който изкара 4.50 на писмения, ще бъде допуснат до устен. Характерно за този вид изпити е, че докато за София обикновено трябват шестици, за малки градове в страната стигат и тройки.
---------------------------------------------------------------
Нова телевизия минава в ръцете на чешки милиардер

Собственикът на Нова телевизия - скандинавската компания MTG, е подписал споразумение за продажбата на 95 на сто от акциите на "Нова броудкастинг груп" с PPF Group, управлявана от най-богатия чех - милиардера Петер Келнер. За това съобщиха почти едновременно от двете дружества вчера.

Сделката оценява 100% от бизнеса на медийната група на 185 милиона евро. Останалите 5% в българското дружество се държат от французина Дидие Щосел, който е главен изпълнителен директор на "Нова броудкастинг груп". Според съобщението на PPF Group компанията ще придобие и тях. Приключването на сделката зависи от одобрението на регулаторните органи и се очаква да се осъществи през първата половина на 2018 г.

През 2008 г. MTG придоби Нова телевизия и тематичните й канали срещу 620 млн. евро, платени на гръцката "Антена ТВ". След това скандинавците наблегнаха на развитие в интернет, придобивайки платформата за видеосподеляне Vbox7, "Нетинфо", сайтовете на "Дарик" и др. Едновременно с това те увеличиха и броя на нишовите телевизии, чиито реклами управляват.

По данни от средата на миналата година PPF Group управлява активи за 35 милиарда евро. Групата възниква през 1991 г. като инвестиционен фонд за участие в приватизирането на държавния сектор в Чехия. И до днес Келнер остава най-големия акционер в него. Според "Форбс" самият той стартира бизнеса си с търговия с офис консумативи, като за целта взима банков заем от 1 милион долара. Първата голяма покупка е на най-големия чешки застраховател Ceska pojistovna. През 2007 г. PPF Group подписва споразумение с италианската Generali за създаване на Generali PPF Holding - съвместно дружество за бизнес в Централна и Източна Европа и бившия СССР. Шест години по-късно чехите продават дяловете си на своя партньор. В момента PPF Group работи в 16 държави и има интереси в банковия и финансовия сектор, телекомуникациите, недвижимите имоти и биотехнологиите.

Неотдавна компанията бе обявена за основен кандидат за придобиване на българския бизнес на скандинавския мобилен оператор "Теленор".

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #163 -: Вчера в 22:13:30 »
21.02.2018 г.

Златната ограда с Турция ще има и златна поддръжка
От БСП поискаха главният прокурор да им предостави доклад на ДАНС за нарушения при строителството


От ръководството на БСП настояха да получат
доклада на ДАНС за строежа на оградата по
границата с Турция. Според депутата Елена Йончева
(вдясно) в него имало разгромяващи данни за
нарушения. Снимка: БГНЕС

Оградата на границата с Турция, чието изграждане вече струва около 200 млн. лв. (почти милион на един километър), ще продължи да поскъпва. Държавата е сключила странни договори с фирмите, издигнали оградата, в които почти няма ангажименти за ремонт и поддръжка. Така възстановяването на нарушени участъци от страна на трети лица (най-често бежанци и трафиканти, които отварят дупки или събарят ограждения на определени места) не е грижа на изпълнителите на оградата.

Извън гаранционната поддръжка са и разрушенията, причинени от наводнения, свлачища, ветрове и бури. Именно за подобни проблеми с разрушени участъци и за калпава работа на строителите алармира преди време народният представител от БСП Елена Йончева. За поправяне на поражения вследствие на подобни природни бедствия, за почистване на канавките, водостоците, избуялата растителност, както и изградената инфраструктура в близост до оградата тепърва ще се търсят фирми.

Това стана ясно от мотивите към промени в Закона за обществените поръчки, внесени в парламента от двама народни представители - Данаил Кирилов от ГЕРБ и Христиан Митев от "Обединени патриоти". С тях се предвижда поддържката на оградата да се изключи от задължителните процедури за избор на изпълнител. Целта била да се ускори сключването на договори, защото вече имало множество случаи на разрушени участъци, които няма кой да поправи. В момента само изграждането на възпиращото съоръжение бе изключено от изискванията на закон за обществените поръчки. Така се избягваха възможностите за обжалвания, които забавят строителството.

От мотивите не става ясно с какви средства ще се осигурява поддръжката и колко би струвала. Никъде не се споменава и колко пари до момента е струвало възпиращото съоръжение. Преди време председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че вдигането на 234 км ограда по българо-турската граница е излязло около 200 млн. лв.

Строителството на оградата и евентуални нарушения при него вчера предизвикаха и пореден политически скандал, в който от БСП обвиниха главния прокурор Сотир Цацаров, че не им предоставя доклад на ДАНС, в който имало фрапиращи изводи за разхищения. Социалистите ще отправят питане към Цацаров защо не огласява резултатите от проверка на ДАНС. Лидерът на БСП Корнелия Нинова припомни, че на 6 декември миналата година Цацаров е обявил на заседание на правната комисия, че относно строителството има доклади на АДФИ и на ДАНС и че "до седмица наблюдаващият прокурор ще вземе решение дали да образува наказателно производство".

Според Нинова в доклада на ДАНС имало изводи за "завишение на проектната стойност в сравнение с пазарните цени", както и за "неосъществен контрол от страна на възложителя". "Докладът на ДАНС е изпратен в прокуратурата, а от обещанието на г-н Цацаров са минали шест седмици. От една седмица искаме от ДАНС резултата от този доклад, защото сигналът бе подаден от нашия депутат Елена Йончева. Изпратили сме и официално писмо до главния прокурор с искане да ни информира докъде е стигнала проверката. За съжаление нямаме отговор. Затова питаме главния прокурор какво се случва и защо не ни се отговаря. Прикрива ли се нещо? Ще има ли образувано досъдебно производство, за какви пари става дума, за какво завишение на проектната стойност в сравнение с реалните цени", попита тя.

"Лично съм звъняла в ДАНС с настояване този доклад да се предостави на нашата парламентарна група. Този доклад на ДАНС е разгромяващ и прокуратурата трябва да образува дело. Защо до този момент не е образувано дело? Това е скандално", допълни Елена Йончева. Тя ще заведе дело срещу зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов за думите му пред Би Ти Ви, че "Елена Йончева и най-близък съветник на Цветан Василев са източвали КТБ". "За тази клевета ще потърся правата си в съда. Г-н Цветанов има опит в разпространяването на лъжи и клевети. Поради тази причина Европейският съд по правата на човека е осъдил България над шест пъти именно поради лъжите, които г-н Цветанов изрича през последните години", коментира Йончева.
----------------------------------------------------------------
Български пенсионери масово се лекували в Германия
Нямаме проблеми да се разплащаме за лечението на български граждани в Европа, увери здравният министър


Проф. Камен Плочев

Германия се е оплакала на българските власти, че значителен брой български пенсионери се лекуват в тамошни клиники, при това голяма част от тях са в последен стадий на болестта. Въпреки че там живеят приблизително толкова българи, колкото и в Испания, дълговете към Германия са несъразмерно по-големи от тези в Испания. Към Германия дългът е 128 млн. лв., докато към Испания е 23.1 млн. лв. На френски клиники дължим 38 млн. лв., а на австрийски - 22 млн. Тези детайли излязоха наяве около скандала с управителя на НЗОК проф. Камен Плочев и дълговете към европейски клиники, които са над 270 млн. лв.

Оплакването на Германия е известно поне от миналата есен, става ясно от стенограма на заседание на надзорния съвет на здравната каса от 13 септември 2017 г. За него разказва представителят на Асоциацията на индустриалния капитал в надзора на НЗОК Боян Бойчев, който е присъствал на разговорите с немските каси м.г. "Беше ми казано не много директно, че числата, с които немската страна разполага за разходите, показват, че има значителен брой пенсионери, които се лекуват в Германия и директно казаха - голяма част от тях са в последен стадий на болестта. Те казаха - защо български пенсионери се лекуват в Германия. Явно е, че те живеят там. Български пенсионер не може стандартно да си позволи да живее в Германия и казах - най-вероятно децата са там, теглят ги възрастните хора, лекуват ги както ги лекуват и след това предоставят сметката", обяснява Бойчев на заседанието.

В понеделник управителят на касата Камен Плочев хвърли бомбата, че премиерът му разкрил, че проблемът не е да платим парите, а "да пресечем източване на касата от български лекари, които работят в Европа и викат с рейсове определени хора, за да ги лекуват като спешни". Според "Медиапул" след това заседание на 13 септември здравният министър Красимир Ананиев е загатнал пред медии, че немската страна е готова да провери евентуални схеми за източване на касата, при което се облагодетелстват български лекари, работещи в германски клиники. Повече подробности обаче липсват.

Въпросното заседание е първото след избора на проф. Камен Плочев за управител на касата. Нито на него обаче, нито на 26 януари т.г., когато темата за дълговете към чуждите клиники отново е повдигната, Плочев взема някакво отношение. Седмици по-късно той изпраща самосиндикално писмо до парламента, с което иска актуализация на бюджета на НЗОК за разплащане с европейски клиники. Заради тази му инициатива здравният министър Кирил Ананиев поиска оставка на Плочев, но той не смята да я подава.

Според Ананиев проблемът е под контрол. И вчера министърът заяви пред Нова тв, че "нямаме проблеми да се разплащаме с нашите европейски партньори по отношение лечението на българските граждани. Освен това никой досега не ми е докладвал, че има някакъв проблем по отношение на това разплащане". Той потвърди, че чужди клиники искат авансови плащания, за да са сигурни, че ще си получат парите за лечението, но "това се отнася за всички граждани на ЕС и не е отношение към България".
..........................
КАЗУС
В темата беше замесен случаят на пациент, който така и не дочака белодробна трансплантация във Виена. Както "Сега" писа, съпругата на починалия съди МЗ за "незаконосъобразни действия, бездействие и неоснователно бавене на процедурата". Искът е за 500 000 лв. През 2016 г. Георги Хрисимов е кандидатствал през комисията за лечение в чужбина към МЗ за финансиране на белодробна трансплантация в Австрия, но не е дочакал операцията заради забавянето на комисията. Съпругата му Христина твърди, че това е единствената болница, която е приемала български граждани за белодробна трансплантация, но и тя вече не работи с българи. "Назначил съм проверка. До края на деня моите експерти ще ми докладват за проверката и аз ще предприема необходимите действия, ако има виновни лица", коментира по тези въпроси Ананиев пред Нова тв. До редакционното приключване на броя резултати от проверката не бяха оповестени.
..........................
ДИАЛОГ
На 26 януари т.г. зам.-министър Жени Начева, която е и председател на надзора на касата, отново заявява, че проблеми няма и по отношение на най-големите държави, на които дължим - Германия и Австрия, са проведени срещи и има споразумение за разсрочено плащане. "Какво ни дава тази информация? Виждаме тенденциите, но никъде аз не виждам предложение и по-скоро позиция доколко тези разходи са били ефективни, какъв е резултатът от тези разходи и какво може да бъде подобрено за настоящата година", реагира Боян Бойчев. На тези негови въпроси Жени Начева отговаря, че се готви друг по-подробен отчет.
---------------------------------------------------------------
Рейтингът на правителството полетя към дъното
Близо четвърт от българите искат оставка и нови избори


Доверието в управляващите е стигнало своя пик
и започва да върви надолу, показва изследване
на социологическа агенция АФИС. Графика: АФИС

Делът на българите, които искат правителството на Бойко Борисов да се запази в досегашния му вид, непрекъснато намалява. Това сочи национално представително изследване на социологическа агенция "Афис", представено вчера. Едва 27% от анкетираните искат кабинета да остане такъв, какъвто беше гласуван от парламента преди 9 месеца. За сравнение през май 2017 г. това мнение се е споделяло от 40%.

Рязко скача делът на българите, които искат оставка и нови избори - от 13% през май 2017 г. на близо 23% през февруари тази година. Всеки трети анкетиран предпочита да види нови лица в настоящия кабинет, а около 15% настояват съставът му изцяло да се обнови. "Доверието във властта отново започва да се разклаща и идеята за нови избори набира скорост", смятат социолозите.

Все пак ГЕРБ остава първа по популярност политическа сила у нас. Партията на Борисов обаче е загубила около около 4 на сто подкрепа от лятото на миналата година и електоралният й рейтинг сега се движи около 26%. Това не помага особено на БСП, която не успява да привлече съществено число нови избиратели и остава втора с 22%.

Най-отчетливо пада доверието в "Обединени патриоти" - от 6.4% през декември миналата година на 3.8% сега. Ерозира подкрепата и за водещите лица на националистите - рейтингът на Красимир Каракачанов намалява от 38 на сто в средата на 2017 г. на по-малко от 30 на сто този месец, а на Валери Симеонов - от 19 на 16 на сто. Причината социолозите виждат в поредицата скандали около "Обединени патриоти" и техните лидери в последно време.

Избирателите на ДПС продължават да се движат около 7%. Партията на Веселин Марешки "Воля" разполага с 2.5%, което поставя под въпрос присъствието й в парламента при евентуални предсрочни избори. Едва 2.6% биха пуснали бюлетина за други политически сили в сравнение с 6.8% през миналия юли.

За отбелязване е резкият скок на нежелаещите да гласуват - от 25.3 на сто в средата на миналата година на 35.5 на сто сега. "Наблюдаваме общ процес на отлив на политическо доверие и засилване на политическата апатия сред българския избирател", обобщават от "Афис".
............................
АНАЛИЗ
От "Афис" смятат, че е "малко вероятно да бъдем свидетели на тежки вътрешнополитически драми преди края на българското домакинство на ЕС", т.е. до средата на годината. Но очакват, че поведението на "Обединени патриоти" по казусите с Истанбулската конвенция и евродепутата Ска Келер ще доведат до мобилизиране на евроскептиците у нас и "позацапване на имиджа ни" пред европейските партньори. По повод сблъсъка между Бойко Борисов и президента Румен Радев социолозите предполагат, че "премиерът търси конфликта, за да почерпи от президентската харизма и да компенсира загубата на доверие и одобрение напоследък".
-------------------------------------------------------------
Пак лъсна двоен стандарт при престъпленията срещу деца
Майка бе арестувана заради лошо гледани малчугани


Майка на две малки деца - 3-годишни близнаци, бе арестувана от МВР в Пловдив за 24 часа, след като едното пострадало, съобщи прокуратурата.

Детето е било закарано по спешност в болница със спукан череп и му е направена животоспасяваща операция. Според обясненията на жената детето е било ударено от гипсов орнамент, който се откачил от стената. По същото време детето е било в леглото си. Жената е задържана, а в прокуратурата е започнало разследване за неполагане на достатъчно грижи за дете.

На майката засега не са повдигнати обвинения, обясни говорителят на районната прокуратура в Пловдив Атанас Илиев. "Първоначалните данни на прокуратурата са за синини и недохранване и на двете деца. Те са доста под нормалното тегло за годините си", обясни той. Илиев допълни, че предстои да се изясни какви грижи е полагала жената и за двете деца. Тя ги е отглеждала сама, бащата работел в Германия.

Това е поредният случай, в който разследващите действат бързо, но демонстрират двоен стандарт.

Преди няколко месеца от МВР и прокуратурата арестуваха майката на убитата в Момчилград 7-годишна Дамла. Тогава жената бе задържана без обвинения, впоследствие за престъплението бе привлечен млад мъж. В началото на миналия месец в Пазарджик бе арестуван бащата на детето, което почина, след като бе нападнато от питбул.
....................................
БЕЗ ПРОМЯНА
Наскоро при инцидент загина синът на транспортния министър Ивайло Московски. Детето почина след инцидент с моторна шейна, управлявана от баща му. Никой не беше арестуван или обвинен. Нещо повече, от прокуратурата дни наред мълчаха по случая, а накрая пуснаха съобщение, че ще им трябва време, защото трябвало да открият хора със специфични знания за режима, по който се контролират моторните шейни. Делото се води срещу неизвестен извършител.
---------------------------------------------------
И новите правила няма да отпушат проблемните осиновявания
80% от децата, чакащи ново семейство, са на възраст над 5 години


Промените в правата на осиновителите минаха
на първо четене в социалната комисия.
Снимка: БГНЕС

Законодателните промени за правата на осиновителите ще изравнят до голяма степен условията за ползване на майчинство, но няма да бъдат решение за стотици деца, чакащи ново семейство. Едва 25% от кандидат-осиновителите успяват да осиновят дете до 5-годишна възраст. А в регистъра за осиновяване около 80% от децата са на възраст над 5 години.

Статистиката беше изнесена от левия депутат Милко Недялков при започналия в социалната комисия дебат за промените в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване. Кабинетът предлага 1 година високо платено майчинство (90% от брутното трудово възнаграждение) за осиновителите на дете до 5-годишна възраст. Ако след изтичането на този отпуск детето не е навършило 2-годишна възраст, осиновителката ще има право на допълнителен отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст по същите правила, които важат за рождената майка. През това време ще се полага минимално обезщетение, което се определя всяка година със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (380 лв. за 2018 г.) Въпреки че в тези случаи правата на осиновителите се изравняват с тези на рождената майка, остава една несправедливост - осиновителите на деца между 2 и 5 г. и в бъдеще няма да имат право на втора година майчинство.

Ограничението на възрастта е съобразено с училищния закон, според който децата след петата си година трябва да бъдат задължително обхванати в образователната система. Точно към по-големите деца обаче - над 5-годишна възраст, интересът за осиновяване е най-малък, а двете страни имат нужда от повече време за адаптация, опознаване и привикване, коментира Недялков. Затова БСП предлага отпускът по майчинство да обхваща осиновени деца до 14-годишна възраст, макар че идеята няма шанс да мине. Законопроектът на кабинета мина на първо четене в комисия и трябва да влезе в сила от 1 юли.
-----------------------------------------------------------
До 2020 г. образованието ще е задължително за 4-годишните

Задължителното предучилищно образование за 4-годишните малчугани трябва да е факт до 2020 г. Това са намеренията на управляващите, поне ако се съди по проекта на план за 2018-2020 г. за изпълнение на стратегията за намаляване на дела на преждевременно напусналите образователната система.

За финансирането на по-ранно влизане в образователната система ще се разчита на държавния бюджет, без да е уточнено каква ще е нужната сума. От индикаторите става ясно още, че сега 86.5% от 4-годишните са записани в детска градина, а целта е обхватът им да се разшири до 90%. Няма план как ще се осигурят необходимите педагози и материална база за това - в последните дни изобилства от скандали за претъпканите групи в забавачките и самото министерство призна, че няма как да намали броя на децата в тях поради липса на помещения и възпитатели.

Планът съдържа 21 мерки за превенция на преждевременното напускане на училище, повечето от които така или иначе влизат в задълженията на просветното министерство. Сред тях са например осигуряването на безплатни учебници за над 500 хил. деца и ученици от подготвителната група до учениците от 7-ми клас, за което за 2018/19 са предвидени 37 млн. лв., предоставянето на еднократни помощи за първолаци от бедни семейства - общо 34.5 млн. лв. за трите години и др.

В плана са намерили място още всякакви дейности, достъпът до които следва да се подобри - в ученическите игри за общообразователните училища например е планирано да се включат 90 хил. ученици при 80 хил. в момента, програмата "Спорт за децата в детските градини" на спортното ведомство пък следва да включи 11 хил. деца при 10 хил. сега. Проектът "Твоят час" по оперативната програма, по който училищата получават средства за извънкласни занимания и за допълнително обучение на децата с образователни дефицити, погрешно фигурира с бюджет от 140 млн. лв. - той вече бе намален на 105 млн. лв. заради установени от ЕК проблеми с управлението на програмата.
.......................................
ГЛОБАЛИЗАЦИЯ
Новост в програмата е мярката "постигане на коректност на информацията за обхващане на лицата, подлежащи на задължително обучение". Тук е предвидено регламентирането на нов механизъм за отписване на децата от българското училище, когато семейството възнамерява трайно да се премести в чужбина и детето да продължи обучението си там. Детайли за него обаче няма.
---------------------------------------------------------
Исковете за убийството в Борисовата градина са за 400 хил. лв.

Обвиняемият Йоан Матев е в ареста от м.г.
Снимка: БГНЕС

Съдът допусна граждански искове за общо 400 000 лв, поискани от родителите на 15-годишния Георги Игнатов, убит на 2 юни 2015 г. в столичната Борисова градина. Ответник по тях е обвиненият от прокуратурата Йоан Матев.

На разпоредителното заседание по делото съдията Руси Алексиев допусна гражданските искове въпреки възраженията на тримата адвокати на Йоан Матев, според които те ще затруднят наказателното дело. Съдът обаче не се съгласи и обяви, че има пряка връзка между обвинението срещу Матев за умишлено убийство по особено мъчителен начин и гражданските искове на родителите на загиналото дете. Майката и бащата на Георги ще бъдат освен граждански ищци и частни обвинители.

Адвокатите на Матев поискаха делото да бъде прекратено и върнато на прокуратурата, защото не им били предявени част от веществените доказателства. Съдът обаче отхвърли и това възражение. Не бе прието и искането им процесът да се гледа при закрити врати.

Делото е насрочено да тръгне по същество на 12 април.

През ноември прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Йоан Матев. В него се твърди, че на 2 юни 2015г. в 11.43 ч. в София, в ,Борисовата градина като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, умишлено е умъртвил непълнолетния Георги, като му нанесъл един удар с нож.

Самият Матев чрез своите адвокати и майка си твърди, че не е извършител на убийството и не признава вина. Вчера той поиска да бъде преместен от следствения арест в Софийския затвор, защото имал здравословни проблеми, а там имало болница.
---------------------------------------------------------
Районният прокурор на Пазарджик изненадващо се оттегли

Районният прокурор на Пазарджик Георги Кацаров е подал оставка от ръководния си пост. В заявлението си до Висшия съдебен съвет той пише, че въпреки това иска да остане в системата, потвърдиха за "Сега" от пресслужбата на съвета.

Кацаров е взел решението за оттеглянето си след разговор с главния прокурор Сотир Цацаров, твърди БНР. От прокуратурата казаха пред "Сега", че нямат информация за подадената оставка.

Името на прокурора нашумя покрай случая във Виноградец, където с пистолета на тогавашния председател на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков беше прострелян собственик на заведение. Той беше обвинен, че не е взел достатъчно мерки за оръжието си и то е попаднало у дете. Все още се чака експертизата, която да покаже кой е произвел фаталния изстрел. Защитната теза на обвиняемия е, че изстрелът е бил произведен от 6-годишно момченце.

Очевидци обаче твърдят, че той самият също е стрелял. Близки на убития заподозряха, че след инцидента собственикът на оръжието е търсил съвети от прокурора. От разпечатките на телефоните им стана ясно, че двамата не са разговаряли. От прокуратурата обаче заявиха, че ще проверят и комуникацията им през различни мобилни приложения. Не е ясно дали има резултати от тази проверка.

Друга версия за оставката на Кацаров я свързва с кмета на Септември Марин Рачев, който има обвинения за умишлена безстопанственост и неизгодни сделки.

Преди две години личният автомобил на Кацаров беше запален пред дома му. И досега не е съобщено извършителите да са открити.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.