Автор Тема: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!  (Прочетена 4785 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11729
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #45 -: 08.11.2017 21:13:15 »
09.11.2017 г.

НОИ и фирмите ще платят рекордните 700 млн. лв. за болнични през 2018 г.
Догодина осигуровките се увеличават, а достъпът до обезщетения за безработица се ограничава


Разходите на НОИ и фирмите за болнични догодина ще ударят нов рекорд - очаква се да стигнат до 700 млн. лв. От тях "сметката" за работодателите ще е около 180 млн. лв., а НОИ ще плати над половин милиард за обезщетенията след четвъртия ден. Оценката е от становището на Фискалния съвет за проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за догодина. Проектът бе одобрен вчера на първо четене в пленарната зала, като срещу него гласуваха само БСП и ДПС.

Сумата, която плащат работодателите за болнични, се съобщава за първи път от 2010 г., когато фирмите започнаха да плащат 70% от заплатата за първите три дни от боледуването. След огромно недоволство управляващите се отказаха да орязват първите три дни на 50% от заплатата, но не предложиха и мерки за затягане на контрола и ограничаване на разходите за обезщетенията на НОИ. Така за 2018 г. се запазва сегашното положение за изплащанията на болнични, а разходите на осигурителната институция ще стигнат нов рекорд - 516 млн. лв., или с около 15 млн. лв. повече спрямо изпълнението през т.г.

През 2018 г. всеки осигурен у нас ще боледува средно по 6 дни, прогнозира фискалният съвет. Според неговите данни работодателите са платили 144 млн. лв. по това перо за м.г. Тогава бяха изплатени близо 5.1 млн. дни на боледуващи служители. Отделно за м.г. НОИ е платил още 446 млн. лв. от четвъртия ден нататък за 16.6 млн. дни. За 2018 г. се очаква НОИ да плати над 17.5 млн. дни, но най-вероятно ще са още повече, защото изпълнението в последните години винаги надминава прогнозата.

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване за догодина бе силно критикуван от ДПС и БСП, а ГЕРБ неколкократно го определиха като "реалистичен", "стабилен" и "издържан". "Няма как да правиш едно и също нещо и да очакваш промяна. Няма как да подкрепим този бюджет, защото в него липсват амбиция и воля за решаване на основни проблеми пред обществото - бедност, корупция, ниски доходи и неравенство. Кое му е социалното на бюджета, като се замразяват социалните плащания за осма поредна година? Миналата година разходите за социални дейности са 13.3% от БВП, а за догодина - 12.3%", попита Георги Гьоков (БСП).

"Бюджетът на ДОО-то е поредната фалшива новина за пенсионерите и за осигурените. Очакванията на хората бяха, че в него ще намерят място обещанията от предизборните платформи на ГЕРБ и ОП. Нищо подобно не се случва в този бюджет. Някой може ли да ми докаже как минимална пенсия от 207.60 лв. е равна на 300 лв. Ще ми кажете, че това ще стане до края на мандата, но в средносрочната бюджетна прогноза за 2019 г. пише, че пенсиите ще се увеличат с 3.9%, а през 2020 - с 4%. Вместо да разширява права на осигурените бюджетът отменя права - отменя правото на обезщетение за временна неработоспособност до 30 дни след прекратяване на трудовото правоотношение. Ограничава се достъпът до обезщетението за безработица с изискването за по-дълъг период за осигуряване, на който сезонните работници и земеделците ще отговорят много трудно", коментира Хасан Адемов (ДПС).

Адемов попита по каква методика управляващите са изчислили, че фалшивите инвалидни пенсии са 600 хил., както твърдят от коалицията. По думите му тези изказвания издават въпиеща некомпетентност и безизходица. "Защо предлагат 15 млн. лв. повече за болнични, които преди това набедихте за фалшиви? Вдигаме страхотен шум за фалшиви болнични, а после увеличаваме парите за тях. Къде е логиката?", попита депутатът от ДПС. Дебатът не подмина и кулинарните сравнения - според опозицията бюджетът е постна пица, но не "калцоне", а "кълцоне", а пък от БСП дори го определиха като "сухи трохички". Павел Шопов от патриотите отговори, че бюджетът за социалното осигуряване е едно парче от пицата и така ще е занапред. "Проблемът е, че тук нямаме голяма тава с едно голямо прасе", заяви Шопов.

"Чухме критики от опозицията, повечето от които неоснователни, имащи за цел да атакуват положителните страни на този бюджет и да създадат страхове у хората", защити финансовия план на НОИ Светлана Ангелова (ГЕРБ). Волен Сидеров пък заяви, че предлаганият бюджет бил по-добър от миналогодишния.

Догодина се увеличава вноската за пенсия с един пункт до 19.8%. Минималната заплата става 510 лв. и съответно това е минималният осигурителен праг за всички сектори. Средното увеличение на минималните прагове ще е 6.8%. Очаквано предложението за увеличаване на минималния осигурителен доход за земеделските стопани от 300 лв. на 480 лв. среща съпротива сред депутатите. От БСП обявиха, че сумата не е сметната според реални разчети, а след "гледане в тавана", и заявиха, че те ще предложат нов праг, който да е поносим за земеделците. От ГЕРБ обаче контрираха, че твърде дълго са правени отстъпки за тази група и че реалната пенсия, която може да се сметне на базата на тази сума за осигуряване, е около 60-70 лв., а останалата част до минималната пенсия (200 лв.) се плаща от данъците. Максималният осигурителен доход за всички осигурени остава 2600 лв., а таванът на пенсиите - 910 лв. Пенсиите се увеличават само с 3.8%. Не е предвидено и повече за минималната пенсия - тя ще се увеличи със 7 лв. и 60 ст. Средната пенсия ще стане 363 лв., или с 42 лв. над линията за бедността. Средната пенсия за тази година се очаква да е 343 лв.

Обезщетението за безработица се увеличава от 7.20 лв. на 9 лв. на ден, като вече ще има и максимално дневно обезщетение - 74.29 лв. То обаче ще се взема по-трудно - ще се иска осигуряване най-малко 12 месеца от последните 18 месеца (сега се искат 9 от 19 месеца). Отпада възможността за получаване на обезщетение за болнични след напускане на работа. В момента болничен може да се вземе до един месец, след като човек остане без работа. Мотиви и разчети зад това предложение няма. През втората година от майчинството НОИ ще плаща по 380 лв., тоест с 40 лв. повече. ГЕРБ обясниха, че не го увеличават повече и не го обвързват с 60% от минималната заплата, както искат БСП, за да стимулират "майките да се връщат на пазара на труда".
.........................
СМЕТКА
Бюджетът на НОИ ще е малко над 11 млрд. лв. Въпреки ръста на пенсионната осигуровка и планираното увеличение на приходите с 900 млн. лв. до 6.5 млрд. лв. дефицитът ще е близо 4.2 млрд. лв. Хазната все пак ще преведе с над 200 млн. лв. по-малко от данъците за покриване на недостига. Близо 9.5 млрд. лв. ще отидат за пенсии, като над 3.9 млрд. лв. ще се покрият от държавния бюджет. За обезщетенията за майчинство се предвиждат 545 млн. лв. разходи, за временна неработоспособност - 515 млн. лв., за безработица - над 396 млн. лв.
-----------------------------------------------------------------------------
Таванът за плащане в брой до 5000 лв. мина при трети опит

Шефката на бюджетната комисия в парламента
Менда Стоянова представи вчера в парламента
промените в данъчните закони.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ

Третият опит за въвеждане на по-нисък таван за плащанията в брой е на крачка да стане факт. Мнозинството в парламента гласува вчера на първо четене сумата да бъде свалена на 5000 лв. вместо сегашните 10 000 лв. Промяната е част от пакета изменения в данъчните закони, които ще влязат в сила от 2018 г.

През лятото финансовият министър Владислав Горанов предложи от 2018 г. прагът за плащане в брой да бъде свален на 3000 лв., а през 2019 г. - до 1000 лв. Мотивът бе ограничаване на сивата икономика. Предложението тогава не получи подкрепа дори и сред част от депутатите от ГЕРБ, защото ограничавало свободата на хората да избират дали да се разплащат в брой или по банков път. Отхвърлен бе и коригирания вариант прагът да стане 5000 лв. Сега вносителите посочват, че практика и в другите страни от ЕС е да има ограничения за кешови плащания в рамките на 2000 - 3000 евро.

С промени в Закона за ДДС се ограничава избягването на регистрация по косвения данък при достигане на 50 000 лв. оборот, е друга промяна, одобрена от депутатите. Проблемът бе констатиран при проверките това лято в морските курорти. Оказа се, че големи търговски обекти сменят собствеността си непосредствено преди достигане на оборота за регистрация по ДДС, с което избягват плащането на данъка. В момента задължителната регистрация трябва да стане до 14 дни след достигането на оборот от 50 000 лв. С новата разпоредба фирмите се задължават да подадат заявление за регистрация в 7-дневен срок преди достигането на оборота на базата на "обосновано предположение". От опозицията разкритикуваха разпоредбата, която била рестриктивна към малките фирми и ще предизвика санкциониране при неясни критерии. Депутатите гласуваха още въведеното от тази година запечатване на обект за срок до един месец да се прилага, и когато се стопанисва от трето лице.

От догодина вече няма да се ползва 5% отстъпка при подаване на данъчна декларация по електронен път. Еднолични търговци и само осигуряващи се лица задължително ще трябва да декларират данъците си по Интернет, като за целта не се изисква електронен подпис, а само персонален идентификационен код, издаден от НАП.
-----------------------------------------------------------------------
Семейната фирма на кмета на Батак се оказа "естествен монополист"
"Престиж Паунов" държи в региона бетоновия възел, техниката и "храни 32 семейства", обяви Петър Паунов


Кметът на Батак Петър Паунов не вижда нищо
притеснително във факта, че семейната му фирма
е печелила обществени поръчки на общината и
отново декларира, че няма да подава оставка.
Снимка: bTV

Както родата на депутата Делян Добрев в Хасково неотдавна се оказа единствено компетентна да заема ръководни постове в общината, така и фамилната фирма на кмета на Батак - Петър Паунов, се е превърнала през годините в "естествен монополист" в региона. "Престиж Паунов" притежава единствения бетонов възел в региона и снабдява всички строителни фирми, които печелят обществени поръчки от общината, с техника и материали.

Обяснението даде лично кметът, който е в отпуск по болест, след като прокуратурата започна проверка срещу него за продажба на държавен имот и за възлагане на обществени поръчки на семейната му фирма. "Никога не съм мислил да си подавам оставката, защото не съм направил абсолютно никакви нарушения", заяви Паунов пред Би Ти Ви вчера.

Кметът, чиято оставка беше поискана от общинарите на ГЕРБ в Батак, управлява града от четири мандата. Винаги се е явявал от БСП, но преди две години напуснал по лични причини. Той разказа в първата си телевизионна изява след влизането на прокуратурата в общината, че фирма "Престиж Паунов" е създадена от него през 1993 г. Когато станал кмет десет години по-късно, я прехвърлил на съпругата си. А днес я управлява синът му - Крум Паунов, чиято възраст кметът съобщи с думите: "на 23, мисля".

Той беше категоричен, че фирмата е печелила обществени поръчки от общината "по законен начин" и единствено преди да влезе в сила законът за конфликт на интереси. Не отговори нито веднъж на въпроса дали смята това за морално. Но заяви, че фирмата "храни 32 семейства". От думите на Паунов обаче се разбра, че "Престиж Паунов", макар и да не участва в конкурси на общината, е единствен доставчик на строителни материали в областта. "Като се изпълнява обект на общината откъде да купят бетон, от Велинград, Пазарджик ли?", попита той. Синът му е спечелил и две поръчки към Държавното горско стопанство за близо 260 хил. лв., като кметът добави, че нямал намеса в това.

За обвинението на прокуратурата за незаконна продажба на държавен терен край язовир "Батак" Паунов обясни, че според скица от кадастъра имотът е частна общинска собственост. От тази скица е изготвен акт за общинска собственост, вписан в Агенцията по кадастър в Пещера. По думите му нито една от тези институции не е заявила, че имотът е държавен. Той увери, че не познава купувача, а имотът бил 100 кв. м, а не 100 декара.

Както в. "Сега" писа вчера, малко вероятно е искането за оставка на кмета на Батак да мине, тъй като Паунов разполага със солидно мнозинство и подкрепа от съветниците от ДПС и БСП.
-----------------------------------------------------------------------
Ново двайсет: Кабинетът "Борисов 2" паднал заради приватизацията
Олигарсите се групирали, за да не допуснат разследване, гласи версията на шефа на правната комисия


Данаил Кирилов и видни пеналисти щели да
търсят такава формулировка, че хем в НК да не
става дума за "обратно действие", хем да може
да се атакуват сделки отпреди 15 г.
Снимка: Юлиян Савчев

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов измисли абсурден довод, за да оправдае намерението на управляващите за увеличаване на давността за разследване на приватизационните сделки. Пред bTV той заяви, че кабинетът "Борисов 2" паднал, защото тръгнал да разследва приватизационните сделки на прехода.

"Опитахме в края на миналото Народно събрание и виждате, че стигнахме до предсрочни избори в резултат на това наше настояване. Очевидно повдигането на темата води до ескалация и групиране на олигархически кръгове, които са се облагодетелствали от този процес. Желанието ни за прозрачност беше един от съществените елементи да бъдем атакувани сериозно", заяви Кирилов.

Председателят на правната комисия очевидно разчита на късата памет на избирателите. Всъщност на 3 октомври м.г., при номинирането на Цецка Цачева за кандидат на ГЕРБ за президентските избори, Борисов заяви, че ще подаде оставка, ако тя загуби на първия тур. След като шефката на Народното събрание стигна до балотажа втора след сегашния президент Румен Радев, Борисов се отметна от първоначалното си обещание и каза, че думите му са се отнасяли за загуба на Цачева след двата тура. В крайна сметка той подаде оставка в деня след вота на 14 ноември м.г.

Заканите за криминалната приватизация са любими на управляващите, но от тях никога нищо не е произлязло. Миналия октомври Боpиcов обяви, че ГЕРБ ще напpави пълна pевизия на pаздъpжавяването, като в акцията ще бъдат включени ДАНС и МВР. В крайна сметка се чу за доклад, включващ нарушения при приватизационни сделки след 1994 г., който обаче не беше обявен публично. Според медийни публикации той е бил изпратен на прокуратурата за повдигане на обвинения. Ако е така, излиза, че прокуратурата е свалила Борисов от власт. Досега тя не е отговорила какво е предприела. На въпроси на "Трансмедия" преди месец Министерският съвет е отговорил, че е пратил доклада на агенцията за следприватизационен контрол.

Сега управляващите ще се опитат да удължат давността за приватизационни престъпления на 35 г. с промени в Наказателния кодекс, каза още Данаил Кирилов. В момента там има само два текста относно престъпления, свързани с приватизация. Те са в главата за длъжностните престъпления и за тях абсолютната давност е 15 г.

Кирилов призна, че е наясно, че голяма част от приватизационните сделки вече са гледани в съда. "Най-много са били те за приватизацията при кабинета "Костов". Уви, приключиха с оправдателни присъди", каза шефът на правната комисия.

По повод факта, че е недопустимо приемането на закон с обратна сила, той заяви, че в законопроекта на ГЕРБ нямало да се говори за "обратно действие", но не изясни каква ще бъде формулировката.
....................................
ГОРЧИВ ОПИТ
ГЕРБ и ДПС вече пробваха да отменят давността за престъпленията на комунистическия режим и възродителния процес. Тогава главният прокурор Сотир Цацаров сезира Конституционния съд с аргумента, че промяната "противоречи на принципа на равенство на гражданите пред закона и забраната за дискриминация, както и на други норми на конституцията". Той видя и противоречие с принципа на правовата държава и с това, че по конституция по давност не се погасяват преследването и наказването само на престъпления против мира и човечеството. КС отмени поправката.
-------------------------------------------------------------------------
Дела за корупция няма, но Цацаров иска още 47 спец прокурори
Според главния прокурор разследванията за подкупи срещу общинари са "изключително голям брой"


Главният прокурор Сотир Цацаров поиска в двете инстанции на специализираната прокуратура да бъдат разкрити нови 47 щатни бройки. Причината е, че тези звена на системата не можели да се справят с натоварването. От началото на седмицата те работят освен по делата срещу организираната престъпност и по тези за корупция срещу висшите представители на държавата.

На заседанието на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Цацаров не изнесе данни колко са тези дела, но подчерта, че не е коректна информацията от Софийския градски съд, че на месец прокуратурата внася 0.76 дела за корупция по високите етажи на властта. Само производствата срещу общински съветници и кметове били изключително голям брой.

За първоинстанционната специализирана прокуратура се искат още 27 прокурори и 15 следователи, а за апелативната - петима обвинители. За двете общо се искат и 34 нови служители. Главният прокурор специално уточни, че новите щатове ще дойдат от други места, като се трансформират незаетите.

За новите нужди на спецпрокуратурата Цацаров иска и част от сградата на Националната следствена служба. Ако прокуратурата я получи, имала готовност да финансира ремонт в цялото следствие.

Преди обсъждането на новите места в спецпрокуратурата стана ясно, че за обвинител там е класиран Константин Сулев от Софийската районна прокуратура. Той обаче не може да встъпи, тъй като е обвиняем и отстранен от прокурорска длъжност. Преди месец от прокуратурата обявиха, че на Сулев са повдигнати обвинения за кражба на ток и сводничество. Следващият в класирането се е отказал. Затова в крайна сметка свободното място беше заето от Наталия Станчева, която ще дойде от Окръжната прокуратура в Добрич.
.......................
ВЕЧНИ
Съдийската и прокурорската колегия на съвета са на различни мнения по въпроса за т.нар. вечни началници в системата. Неотдавна съдийската колегия прие, че конституцията позволява максимум два поредни ръководни мандата, независимо дали те ще са в един или в различни органи на съдебната власт. Вчера прокурорската колегия поиска Цацаров да сезира Конституционния съд, който да отмени текста от Закона за съдебната власт, гласящ, че "длъжностите административен ръководител на съд и прокуратура могат да се заемат не повече от два мандата в един и същ орган на съдебната власт". Цацаров им отказа, но обясни, че вчера е сезирал КС да тълкува конституцията. Тя казва, че шефовете "се назначават за срок от 5 г. с право на повторно назначаване". Становището на Цацаров е, че ограничението от два мандата се отнася само за едно и също място в системата.
--------------------------------------------------------------------------
ГЕРБ не харесаха забраната за финансиране на нови болници
Парите за извън болнична помощ все пак ще бъдат увеличени


Според Даниела Дариткова е нужна и промяна
в модела на плащане в болничната помощ.
Снимка: Юлиян Савчев

Поисканата от здравната каса и защитена от Министерството на финансите забрана догодина да се финансират каквито и да било нови болници и нови дейности във вече съществуващи може да претърпи промяна при второто четене на бюджета на НЗОК. При приемането на бюджета на първо четене в парламента вчера шефът на здравната комисия в НС Даниела Дариткова от ГЕРБ се обяви против мораториума в този му вид. "Забраната трябва да се коригира и да се обвърже с националната здравна карта, която Министерството на здравеопазването трябва бързо да публикува отново, така че да не се допускат договори за нови дейности и за нови лечебни заведения там, където вече има свръхпредлагане, но да се разрешат в райони, където има дефицит", обяви тя.

Дариткова даде пример със своя избирателен район - Смолян, където догодина ще бъде открито отделение по инвазивна кардиология, изградено с държавни средства. "Ако НЗОК не може да сключи договор за тази дейност, хората ще продължат да пътуват за това лечение по 100 км", обясни тя. Националната здравна карта, която беше отменена от Върховния административен съд, защото като нормативен акт не е била публикувана в "Държавен вестник", посочва именно в кои области има свръхпредлагане и на кои дейности и в кои - недостиг. Тя e задължителна за здравната каса, т.е. договорите за финансиране трябва да са съобразени с нуждите на населението и наличното лечение, описани в картата.

Преди седмица министърът на финансите Владислав Горанов пък защити мораториума с обяснението, че в здравната система се краде много и касата трябва да престане да финансира всички лечебни заведения. Привърженик на забраната е и шефът на надзорния съвет и вероятен здравен министър Кирил Ананиев. Опозиция, пациентски организации, производители и дори болници реагираха остро срещу другата забрана - догодина да не се плаща за нови оригинални лекарства. Засега обаче няма заявки от управляващите, че точно този текст може да бъде променен.

Управляващите обаче ще се вслушат в предложенията на лекарския съюз и общо практикуващите лекари бюджетът за извън болнична помощ догодина да има по-голямо увеличение от заложеното сега - 7 млн. лв. повече за първична извън болнична помощ и 11 млн. лв. отгоре за специализирана. "Възприехме мнението на представителите на извън болничната помощ, че парите трябва да се увеличат там, ще направим нещо", обяви вчера Дариткова.
-------------------------------------------------------------------------
Социалистите не се притесниха от обидна реч на червен депутат

ИВО ХРИСТОВ. Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ

Абсурден политически сблъсък между управляващи и опозиция измести временно вниманието на депутатите от обсъждането на държавния бюджет за 2018 г. Повод дадоха изявленията на соцдепутата Иво Христов пред поддръжници на БСП в Раднево, че "80% от българското население са дебилни и дори трудно се подписват". Той каза това във връзка със спора на кого принадлежи заслугата за спасяването на българските евреи.

Христов първоначално се оправда, че изказването му е "извадено от контекста тенденциозно" и че "дебилен" е медицински термин. Той заподозря "операция" срещу себе си, която имала за цел да измести вниманието от оскверняването на паметника на Съветската армия. По-късно депутатът се извини за непремерените си думи.

ГЕРБ поиска оставката му. "Да наречеш 80% от българския народ дебили е обида, която няма как да бъде преглътната от нито един българин. Подобно публично презрение към народа си не са си позволявали дори терористите, взривили църквата "Свети Крал" през 1925 г.", написа управляващата партия в декларация. В нея се напомня, че наскоро е гласувана оставката на депутата Антон Тодоров, защото "си позволи да прояви неуместно чувство за хумор в телевизионно предаване". ГЕРБ поиска президентът Румен Радев да се разграничи от депутата, който беше член на инициативния комитет, издигнал го за държавен глава.

Социалистите подминаха с мълчание искането за оставката. "Далеч по-груби квалификации - "лош материал", "прости" и подобни по отношение на българите, са правени от сегашния министър-председател, за които извинения не са поднасяни до този момент", посочи зам.-председателят на Народното събрание от БСП Валери Жаблянов. За спасението на българските евреи изтъкна, че "БСП е участвала в този исторически подвиг чрез свои представители".
---------------------------------------------------------------------------------
Обвиняемите за радикален ислям искали да помагат на бойците в Сирия

"За нас е чест и ще бъдем щастливи, ако отидем да помагаме на бойците в Сирия". Тази реплика е била записана със специални разузнавателни средства (СРС) по разследването срещу Ахмед Муса Ахмед и още 13 души, обвинени в разпространяването на радикален ислям. Вчера в съдебната зала в Пазарджик бяха слушани записи на подслушаните разговори, съобщи bTV.

Според разследващите обвиняемите по делото са събирали от 20 до 50 лв. от хората в ромските махали на Пазарджик и Асеновград с идеята да помагат на бойците в Сирия. В една от проповедите си Муса заявил: "Поклон пред всички, които залагат бомби и режат глави". От записите обаче не става ясно какво се е случило с парите. Имало е и предложение те да бъдат разпределени между "бедните братя" в България.

Преди няколко месеца стана ясно, че в прокуратурата е Пазарджик е получен отговор от австрийските власти, че Ахмед е бил част от международна терористична организация. Според данните за период от осем месеца между 2013 и 2014 г. той е посещавал 10 пъти основната терористична клетка в Грац, Австрия. Той е контактувал лично с тамошния ръководител Дахмид, твърди се в документа, като двамата са имали контакти и с друга терористична клетка в Германия.

Според прокуратурата от ноември 2013 г. до ноември 2014 г. той е проповядвал чрез "Фейсбук", организирал е издаването на книгата "Науакиду`л Ислям" (Вероотстъпване) и е произнасял проповеди в пазарджишката джамия Абу Бекир. В социалната мрежа Муса е публикувал снимка на фона на знамето на "Ислямска държава".
-----------------------------------------------------------------------------------
МВР вдига цените за номер на кола по избор

Двойно увеличение на цените за регистрационен номер за кола по избор с четири еднакви цифри предвижда МВР. Това става ясно от промени в тарифа на ведомството. Те са предложени за гласуване на Министерския съвет от вътрешния министър Валентин Радев.

В момента таксата за регистрационен номер по избор е 1000 лв., ако четирите цифри са еднакви. Предвижда се тя да стане 2000 лв. Десет пъти пък ще се увеличи тарифата за комбинация по избор, в която обаче цифрите не са еднакви - например 5656. В момента за тази услуга МВР взима 30 лв., а в бъдеще ще таксува 300 лв. С увеличението МВР ще се опита да ограничи тези регистрационни номера, става ясно от мотивите на Радев. "Предложеното увеличение на размера на тези такси е поради обстоятелствата, че посочените услуги са специални, търсенето на такива табели е засилено, а същевременно възможният брой на този вид табели за регистрация на моторни превозни средства е много ограничен. С повишаването на таксите се цели ограничаване на това търсене", обясняват вносителите.

С други промени в наредбата няколко такси се обединяват в една обща, като по този начин гражданите няма да бъда разкарвани по гишета, твърдят от МВР. Така за първоначална регистрация, за промяната й и за възстановяването й ще се събират по 35 лв. За транзитни и временни номера ще се плащат по 20 лв. Смяна на регистрация без смяна на номерата пък ще струва 20 лв.
-----------------------------------------------------------------
БСП и ДПС се колебаят за какво да е вотът на недоверие

ДПС и БСП демонстрираха добро настроение
преди началото на разговорите за готвения вот
на недоверие към правителството. Каква ще е
темата му обаче, предстои да се уточнява.

БСП и ДПС се разбраха, че вотът на недоверие към правителството на Бойко Борисов, който подготвят по предложение на социалистите, ще бъде внесен след окончателното приемане на държавния бюджет за 2018 г. Представители на двете партии се срещнаха, за да обсъдят детайлите.

Темата, по която ще бъде атакуван кабинетът, предстои да се уточни на консултации идната седмица. Социалистите смятат, че не трябва да бъде за цялостната политика, тъй като при провал "ще даде възможност на това правителство в следващите 6 месеца да не бъде атакувано и да не бъде ползван този най-силен инструмент на опозицията". Затова предлагат фокусът да бъде поставен върху борбата с корупцията. Другите теми, които ще бъдат обсъждани, са провалите на управляващите в областта на националната сигурност, здравеопазването или демографската политика.

Представителите на опозицията признаха, че гласовете, които могат да съберат - 105, не са достатъчни, за да бъде съборена властта. Затова и обявиха, че ще търсят "широка подкрепа и в парламента, и в обществото". Засега е ясно, че в четвъртък ще се водят разговори с парламентарната група на "Воля", която разполага с 11 депутати. Дори и те няма да бъдат достатъчни, тъй като успешният вот на недоверие изисква поне 121 гласа срещу правителството.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11729
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #46 -: 09.11.2017 12:31:29 »
Няма регистриран случай на грип в България

Д-р Ангел Кунчев
Към момента няма регистриран случай на грип в България. В специализираната лаборатория в Центъра за заразни и паразитни болести изследваме много хора с подобна симптоматика, но не са установени положителни проби.
Това каза днес в Русе главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той уточни, че в 10 европейски страни има потвърдени единични случаи на заболели от грип. Те не са в съседни на България държави, а в западната част на континента.
„Това няма да е дълго така. Предполагам, че в края на ноември и особено през декември ще зачестят случаите, а в края на януари ще се сблъскаме с епидемията”, прогнозира д-р Кунчев.
Експертът коментира и проблеми в българското здравеопазване. По думите му министерството на здравеопазването е все повече „министерство на лечението на болести” и ако продължава да се работи така, парите никога няма да стигат. Въпросът е да предпазим хората от заболяване, а не само да даваме милиони и милиони за тяхното лечение, каза д-р Кунчев. Според него системата на общественото здраве е докарана до такова положение, че специалистите не са сигурни докога ще могат да изпълняват задълженията си. Заплатите са изключително ниски. В Регионалните здравни инспекции до 40 процента от персонала е на минимална работна заплата. Няма как да мотивираме сериозни кадри да работят в тази област, допълни експертът, който се надява новият министър на здравеопазването да разреши тези проблеми.
Д-р Кунчев участва в работата на Деветата национална конференция по превантивна медицина, която започна днес в Русе. Председателят на Българското сдружение по превантивна медицина доц. д-р Андрей Галев връчи тазгодишната награда – статуетка на д-р Маргарита Николова, директор на Регионалната здравна инспекция в Русе. Отличието са дава заради изключително бързата реакция на екипа при откриването на източника на болестта малария, установена в края на миналата година при възрастен пациент в Русе.
-----------------------------------------------------------
Шум тероризира всеки трети работник

Шумна работна среда тормози всеки трети служител у нас. Това показват данни от проверки на контролните органи за миналата година, публикувани в проекта за Национална програма за безопасност и здраве при работа за периода 2018 – 2020 г.
През миналата година от Главна инспекция по труда (ГИТ) са проверили 39 395 фирми. Оказва се, че 7,5% от работодателите не спазват нормите за хигиена в офиса, като най-големият проблем за подчинените им е наднорменият шум. 20 на сто от служителите са били изложени на тежки физически натоварвания, а за 12% прахът на работното е бил най-големият проблем.
„Причините за това са няколко. На първо място все още значителна част от производственото оборудване в предприятията е старо, вследствие на което се влошават параметрите на работната среда по отношение на шум, вибрации и запрашеност“, се казва в проекта за Национална програма.
Проверяващите са установили 12 601 нарушения на здравословните условия на труд, като най-често работодателите не са провели медицински прегледи на подчинените си. През миналата година са установени 3615 служители без документи за задължителен преглед при лекар. 535 пък са били нарушенията, свързани с липсата на режим на работното време и почивка. Близо 400 са били случаите, в които служителите не са получили лични предпазни средства, като каски и специално работно облекло. „Липсата на лични предпазни средства е предпоставка за трудови злополуки“, се казва в проекта за Национална програма за безопасност и здраве при работа. Данните на Националния осигурителен институт показват, че трудовите злополуки намаляват. През миналата година 2848 служители са претърпели инцидент на работното място, което е с 32 по-малко спрямо 2015 г. С фатален край са завършили 71 от трудовите злополуки, а след други 8 служителите са останали инвалиди. Традиционно най-много инциденти по време на труд има в секторите „Сухопътен транспорт“, „Търговия на дребно“ и „Държавно управление“.
--------------------------------------------------------------------------
500 лв. глоба за надгробен паметник без позволение

За поставяне на паметник или надгробна плоча без позволение в Софийските гробища нарушителите трябва да платят от 300 до 500 лв. глоба. Санкцията е разписана в Наредбата за гробищните паркове и погребално-обредната дейност, която Столичният общински съвет измени в края на юли. В нормативния акт е записано, че изрично се забранява бъркането на бетон и извършване на дейности, които нанасят вреди на гробищната инфраструктура. Подобни своеволия се санкционират от 1000 до 2000 лв. За не поддържане на гробните места глобата е от 50 до 250 лв., при повторно нарушение скача до 500 лв.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11729
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #47 -: 10.11.2017 11:40:48 »
10.11.2017 г.

ДАНС иска да мине в пълна нелегалност
Агенцията смята, че не е удачно да дава информация за агенти на прикритие на парламента, прокуратурата или съда


ДАНС ще се опита да стане напълно безконтролна, като си издейства правото да назначава без конкурс, както и възможността да крие информация за сегашните си и бившите си сътрудници и за агенти на прикритие дори от правосъдието. Това ще стане, ако парламентът одобри поправките в Закона за Държавната агенция "Национална сигурност", пуснати за обсъждане в портала за обществени консултации strategy.bg.

Агентите на прикритие са служители от ДАНС, които например работят в други ведомства, където могат да заемат високи позиции, и се използват за оперативни цели и информация. Те се различават от агентите под прикритие, които се внедряват, за да събират информация по закона за специалните разузнавателни средства, която после се ползва като доказателство в съда, а те се разпитват като анонимни свидетели.

В мотивите към законопроекта няма конкретни мотиви защо се налага агенцията да може да отказва информация за агентите и сътрудниците си, освен клишето "да се гарантира защитата на интересите, способите и средствата за придобиване на информация" и оправданието, че така изисквала европейска директива. По този начин ДАНС ще отказва информация за агенти на прикритие, включително и ако тя се изисква от парламента, прокуратурата или дори от съда.

Неконтролируемата секретност може да върне времената, когато членовете на криминалния контингент се подвизаваха като сътрудници на ДАНС и ГДБОП. Преди десетина години се оказа, че много престъпници са се сдобили с карти на сътрудници на службите и така по-лесно си вадеха разрешително за оръжие и се измъкваха от полицейски проверки.

С промените се предвижда изключение от конкурсното начало за постъпване в агенцията по отношение на хора, които са държавни служители - не само такива, които работят в МВР, МО, службите за сигурност, но и в Агенцията по храните или някое министерство например. Единственото условие е те да отговарят на изискванията за постъпване на държавна служба в ДАНС, както и да има писмено съгласие на председателя на агенцията и ръководителя на съответното друго ведомство, откъдето идва лицето. Тази е аргументирана като "оптимизиране на кадровия подбор". На практика председателят на ДАНС ще има изключителното право да подбира хората. Според проекта актовете на председателя на агенцията за подбора на кандидати служители, за приемане на служители, както и за промяна или прекратяване прикриващите отношения със служители, които при изпълнение на служебните задължения заемат или са заемали длъжности в държавната администрация, не подлежат на обжалване.

При създаването на ДАНС преди близо 10 г. имаше възможност за привличане на хора от МВР и без конкурс. Тази възможност обаче бе ограничена бързо, след като стотици кадри на вътрешното министерство поискаха да отидат в агенцията, защото заплатите там бяха тройно по-високи. При правителството "Орешарски" бе приета поправка в закона, с която в ДАНС се вля ГДБОП. Дори и тогава имаше тежки изпити и конкурси за полицаите, които се местят в агенцията.

Описаните промени са под лозунга, че се внедрява директива на ЕС за използването на резервационни данни на пътниците с цел предотвратяване на тероризъм. В България тази информация се обработва от ДАНС. Съкращават се сроковете за предоставянето на данните за: датите на резервация, на издаване на билета, на пътуването, имената на пътника, датата на раждане, адреса и координатите му за връзка, информацията относно плащането, данните за пълния маршрут на предвиденото пътуване, пътническата агенция, данните от самолетния билет, всички събрани предварителни данни за пътниците (API данни) и др. Промените в закона предвиждат вече да се обработват и данните за екипажите. Практиката сочела, че в извършването на терористични престъпления в редица случаи участвали и членове на екипажа.
---------------------------------------------------------------
МВР изкара 250 полицаи да ловят трима разбивачи на банкомати
Преследваните успяха да преодолеят полицейска блокада и да избягат пеш в гората


Районът около пернишкото село Боснек беше
блокиран от полиция и жандармерия. На заден
план се виждат колите тип "пустинна котка" на
баретите. Снимка: БГНЕС

Безпрецедентна операция за залавяне на разбивачи на банкомати с всички спецчасти на МВР и всякакъв вид техника се проведе в четвъртък на Витоша, в Перник и околните му села. В мащабната акция взеха участие Специализираният отряд за борба с тероризма (баретите), жандармерията, редови полицейски сили, следови кучета, хеликоптер, дронове и друга техника.

Поводът беше поредният взривен банкомат - в центъра на Сапарева баня през нощта. Ден по-рано хиляди левове бяха откраднати от столичния кв. "Редута". През последните месеци имаше още няколко обира.

Сигнал за взривения в Сапарева баня банкомат е подаден около 3.30 ч. сутринта, съобщиха от МВР. На място са били изпратени служители от местното районно и полицията в Кюстендил. След това е започнало преследване на заподозрените. В опит да залови групата МВР блокира Перник и подстъпите към града.

Още сутринта беше съобщено, че е арестуван един от издирваните и че полицията търси още трима мъже на 35-40 г., чиято самоличност била известна. Заловеният нямал криминална регистрация. Неофициално местни медии съобщиха, че в Перник са арестувани още двама души. Тази информация не бе потвърдена официално. Според сайта mirogled.com арестувани са Павката и Джонката. Според медията те са част от групата на Пуйката - редовен заподозрян за обири, но неосъждан през последните години.

В късния следобед стана ясно, че полицията не е успяла да арестува издирваните в гората, а в края на деня снимки на трима издирвани във връзка с обира бяха разпространени от МВР. До редакционното приключване на броя нямаше информация да са арестувани.

Преследването на крадците сутринта е било истински екшън. В района на пернишкото село Боснек полицаите са направили блокада на пътя, за да спрат джипа, с който са се движели бандитите. За да избегнат сблъсъка, бегълците са насочили колата си в близкото дере, след това са я изоставили и са избягали пеш в гората. Полицаите не са успели да ги настигнат. В колата е намерена касетка от банкомат.

Заради пресечената местност в издирването беше включен хеликоптер, летяха и дронове. Полза нямаше.

Преследваните са минали през всички заграждения, направени от полицията, обясни главният секретар на МВР Младен Маринов пред bTV. Той заяви, че полицаите са можели да открият огън по преследваните, но не обясни защо не са го направили.

"Няма пострадали хора, наистина е имало риск, защото те са тръгнали директно срещу тях с автомобила, преодолели са всички заграждения. Дори колегите са били в ситуация, в която е трябвало да използват и огнестрелно оръжие, но както и да е, продължаваме издирването на лицата", каза той.

През целия ден се претърсваха адреси в Перник. Местни медии съобщиха, че на много места се правят масови проверки на коли. Очевидци разказаха, че са видели спецчасти да арестуват мъж в кв. "Мошино". Според тях задържаният е бил изведен с качулка на главата, а на свидетелите е било забранено да снимат.

През последните години МВР не е организирало подобна мащабна операция. По информация на bTV в нея са участвали около 250 души.
---------------------------------------------------------------------
Вотът на недоверие на БСП се оказа обречен още преди да е внесен
Според лидера на "Воля" Веселин Марешки партията не може да участва в "празно говорене"


Лидерът на "Воля" Веселин
Марешки определи като празно
говорене готвения от БСП и ДПС
вот на недоверие, въпреки че
темата на вота още не е формулирана.
Снимка: Юлиян Савчев

Вотът на недоверие срещу правителството, който БСП се готви да иска, се оказа обречен още преди да е внесен. Това стана ясно вчера след разговори на представители на БСП с партия "Воля". Лидерът на партията Веселин Марешки съобщи, че групата му ще гласува с "въздържал се". Според него не е нормално вот на недоверие да се внася преди Коледните празници и преди българското председателство на Съвета на ЕС.

Марешки каза още, че иска да се разграничи от всички партии, които са управлявали досега. "Ние като прагматици и професионалисти не можем да участваме в едно празно говорене. Темата за корупцията, картелите, контрабандата ще я изнасяме всеки ден пред всички медии. Не е необходимо да използваме такъв механизъм като вот на недоверие", каза лидерът на "Воля". Той коментира, че в момента в страната липсвала критична маса от хора, които да искат предсрочни избори и че след евроизборите през 2019 г. щяло да стане ясно дали се налагат такива.

Изявлението идва ден след разговорите на БСП и ДПС в сряда за подкрепа за вота на недоверие. След тези разговори се разбра, че дори темата на вота не е ясна и се избира между първоначално обявената - за корупция и националната сигурност, здравеопазването или демографската политика.

Вносителите на вота на недоверие имат нужда от 121 гласа, за да бутнат правителството. БСП и ДПС, които обявиха, че са "за" вота на недоверие, имат 105 депутати. Групата на "Воля" е от 12 човека, а ГЕРБ и "Обединени патриоти" заедно събират 122 депутати. Независимият Ангел Исаев гласува традиционно с управляващите. Така се оказва, че на практика няма как вотът на недоверие да мине, независимо от избраната тема.

Веселин Марешки призна, че в началото на 44-ия парламент сам е говорил за вот на недоверие, но отрече оттогава да се е случило нещо и той да си е сменил позициите. "Нищо не се е случило. Тогава всички ни убеждаваха, че вотът на недоверие е безсмислен ход, който няма да допринесе нищо", каза той. Вчера Марешки допусна още, че БСП и ДПС се готвят да управляват съвместно с ВМРО и "Атака". "Виждате, че атаките са само по отношение на Валери Симеонов. Никой не атакува Каракачанов и Сидеров. Ако идеята е да се направи правителство между БСП, ДПС, ВМРО и "Атака" - да излязат и да кажат", призова лидерът на "Воля".
.................................
СЪМНЕНИЕ
От БСП заявиха, че не са срещнали разбиране от страна на "Воля" и "поздравиха" за това шефа на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Вотът на недоверие определя много ясно кой подкрепя правителството и кой е опозиция. Поздравете Цветанов, добре си е свършил работата", заяви вчера Жельо Бойчев. Той увери, че левицата ще продължи да търси подкрепа сред всички български граждани за свалянето на кабинета.
-----------------------------------------------------------------
Президентът предупреди, че изоставаме с електронното гласуване

По време на конференцията бе
демонстрирана и система за машинно
гласуване от индийски участник.

Фалшивите новини, кибер атаките и сигурността на електронния вот са основните предизвикателства пред изборния процес, които трябва да решат публичните институции. Това каза вчера президентът Румен Радев пред участниците в международната конференция "Осъзнати избиратели в дигиталната епоха", организирана от Централната избирателна комисия (ЦИК). Конференцията е посветена на предизвикателствата, свързани с развитието на информационните и комуникационните технологии и тяхното влияние върху изборния процес, предизборните кампании и информираността на избирателите.

Президентът посочи, че държавните органи изостават в правно и технологично отношение. "Това, с което разполагаме в тези органи като капацитет, е насочено към времената, когато имаше ясно регламентирани печатни издания и електронни медии. С дигиталния взрив на социалните мрежи вече заплахите са отвсякъде. Затова ЦИК трябва да има повишен капацитет, за да отстоява защитата на изборите", изтъкна Радев.

Президентът напомни, че огромна част от българските граждани, напуснали страната, имат проблеми да упражняват конституционно гарантираното им право на глас, тъй като държавата не може да им осигури достатъчно избирателни секции. "Затова усилено работим по въвеждането на електронно дистанционно гласуване", подчерта държавният глава. И посочи, че приключването на тази задача е свързано с решаването на три проблема - да се даде технологична възможност на всеки един човек да гласува, да бъдат защитени личните му данни и да бъде осигурена тайната на вота, неговата сигурност и честност.
....................................
СКЕПТИЦИЗЪМ
Вицепремиерът Томислав Дончев, в чийто ресор попада подготовката на избори, предупреди за рисковете от пряката демокрация в среда, в която "пост истината е норма, а не патологичен феномен". "Технологично е възможна всекидневната демокрация. Всеки ден въпросите, които решава един или друг политически представител, могат реално да бъдат подлагани на гласуване. Опазил ме господ, да изказвам скептицизъм по отношения на волята на народа, но опитайте да си представите какви решения ще се вземат", разтревожи се Дончев. И цитира Умберто Еко, че "във "Фейсбук" академикът и пияницата от кръчмата имат еднаква тежест на мненията".
--------------------------------------------------------------------------
При младите успехът на субсидираната заетост е 80%

80 на сто от младежите, които са стажували или са се обучавали и работили с европари, са останали на работа при същия работодател след приключване на субсидирания период. Данните са от изпълнението на схемата "Младежка заетост" и доказват, че програмите за осигуряване на субсидирани работни места за младите хора са почти единствените, от които има реален ефект. Останалите програми - независимо дали са финансирани от бюджета или от еврофондовете - са с много ниска ефективност, защото след приключването им обикновено хората пак са без работа.

"Младежка заетост" е за намиране на работа на регистрирани в бюрата по труда младежи до 29 г. Те могат да изберат стажуване за 6 месеца при работодател или обучение по време на работа също за максимум 6 месеца. Схемата ще се изпълнява до края на 2018 г. От септември 2014 г., когато бе отворена, до момента по нея са включени малко над 14 хил. млади безработни, като 8600 от тях са се обучавали и стажували. Половингодишният стаж и обучението на всички млади хора са стрували над 43 млн. лв., което прави средно по 3070 лв. Общият бюджет на схемата е 82 млн. лв. и се очаква да стигне за близо 18 700 безработни. "Събраните до момента данни недвусмислено показват, че осигуряването на възможност за стажуване/обучение по време на работа улеснява прехода от образование към заетост, като младежите имат възможност да натрупат ценен професионален опит и да са по-конкурентоспособни на пазара на труда", коментират от Агенцията по заетостта. Първоначално по схемата можеха да кандидатстват само фирми от реалния сектор, но след това се даде възможност и за общините и общинските фирми.
.................................
ЗАПЛАЩАНЕ
Заплатата, която получават младите хора, е тази, която е договорена за съответната длъжност като минимален осигурителен праг. Така сред заявките на фирмите може да се срещнат позиции за мениджъри с по 1230 лв. заплата.
---------------------------------------------------------------------
Прокуратурата няма да иска отстраняване на кмета на Батак

ПЕТЪР ПАУНОВ. Снимка: ОБЩИНА БАТАК

Прокуратурата в Пазарджик няма да иска отстраняването от длъжност на кмета на Батак Петър Паунов. Той бе обвинен за превишаване на правата си при продажба на част от държавен имот. Отстраняването му не се налага с оглед повдигнатото му обвинение, съобщиха от прокуратурата, цитирани от БНР. Кметът е в отпуск по болест за месец.

Паунов ще отговаря пред магистратите за продажбата на държавен имот край язовир "Батак". Обвинението посочва, че той е нарушил служебните си задължения, като е съставил и утвърдил акт за частна общинска собственост. С действията си е променил собствеността на имота от държавна в общинска частна собственост. Земята е била продадена за 2400 лв. В сряда кметът на Батак заяви, че нито една от отговорните институции, към които се е обърнал, не е заявила, че имотът от 100 кв.м е държавен. И увери, че не познава купувача.

Местните общинари на ГЕРБ вече поискаха оставката му заради прокурорското обвинение и "уронване престижа на общината". Петър Паунов, който управлява Батак четвърти мандат, се ползва с подкрепата на БСП и ДПС в местния парламент. На обвиненията срещу него, че семейната му фирма "Престиж Паунов", днес собственост на сина му, печели от обществените поръчки, той отговори, че това не противоречи на закона. И макар и да не участва в конкурси на общината за строителство, просто всички изпълнители купували само от "Престиж Паунов" материали и наемали техника, защото нямало друг доставчик в региона.
-------------------------------------------------------------------
ДКСИ ще се изнесе заради спец съда

Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) ще бъде изнесена от сградата на ул. "Черковна" в София, която сега дели със спец прокуратурата и спец съда. Това стана ясно вчера по време на заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Прокуратурата също ще освободи голяма част от сградата на "Черковна", тъй като ще се премести в зданието на националното следствие. Главният прокурор Сотир Цацаров призова съдиите от ВСС да разкрият нови щатове, "иначе нещата ще катастрофират, защото с трици маймуни не могат да се ловят".

Причината за разместването е, че от началото на тази седмица спецмагистратите поеха делата за корупция по високите етажи и ще трябва да се разширят. И без тези дела спецсъдът трудно се побира в отделеното му място. Така и не бяха изнесени данни обаче с колко ще се увеличи натовареността на спецмагистратите. Първото дело вече беше внесено - срещу пловдивския кмет Иван Тотев, заместника му Димитър Кацарски и кмета на район "Западен" Димитър Колев заради зоокъта, направен с нарушение на Закона за обществените поръчки.
...................................
ОСВЕЖАВАНЕ
48 хил. лв. без ДДС, или 57 600 лв. ще струва ремонтът на 6 ведомствени апартамента на ВСС, реши пленумът. Изпълнител ще бъде "Стройинженеринг - В" ЕООД, освежило сградата на съвета за 70 хил. лв. без ДДС. Членовете на сегашния съвет, които не са от София, са точно шестима - колкото и ведомствените апартаменти. Преди седмица съветът реши, че членовете на съдебния съвет, които нямат имот в София, могат да си намерят жилища на свободен наем до 1000 лв. Така щели да се спестят разходите от 160 лв. на вечер за хотелски нощувки.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11729
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #48 -: 10.11.2017 21:28:10 »
11.11.2017 г.

Всички ефективни присъди в държавата вече са секретни
В разрез със закона никой освен престъпниците няма да знае кой на какво е осъден дори на първа и втора инстанция


Тенденцията за тотално засекретяване на дейността на трите власти достигна нови висоти. Присъдите по наказателните дела на всички инстанции, с които подсъдимите се осъждат на затвор, вече са тайна. Това е решила комисията "Професионална квалификация и информационни технологии" на Висшия съдебен съвет.

В разрез със закона тя е наредила на всички съдилища да преустановят публикуването в онлайн регистрите на присъди, с които е наложено ефективно изтърпяване на наказания "лишаване от свобода". Това се вижда от протокола от заседанието на комисията на 1 ноември. От няколко съдилища потвърдиха пред "Сега", че са получили препис от този протокол и вече изпълняват указанията. Реално за това, че някой е осъден ефективно, вече ще се разбира едва ако и след като той бъде вкаран в затвора.

Комисията на ВСС се позовава на скандалните последни промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които влязоха в сила на 5 ноември. Както "Сега" написа, в тях има забрана съдебните решения на последна инстанция да се качват онлайн, преди прокуратурата да уведоми съда, че осъденият е арестуван. Идеята била да се намали рискът от бягство на престъпниците и да се гарантира, че осъдените ще лежат в затвора. Абсурдността и безсмислеността на промяната идва от това, че осъдените не чакат на онлайн регистрите, за да видят наказанието си, а ще бъдат уведомени най-малкото от адвокатите си. Комисията своеволно разширява обхвата на закона и до присъдите на първа и втора инстанция, които не са окончателни и могат да се обжалват.

Всички юристи, с които "Сега" се свърза, са категорични, че става дума за непозволено разширително тълкуване на закона от комисията на ВСС, която няма такова право. Членове на ВСС заявиха, че са възмутени от действията на колегите си.

Комисията на ВСС, която е взела решението за ограничаването на публичността, се ръководи от бившата прокурорка Калина Чапкънова. В нея влизат още двама прокурори - Гергана Мутафова и Светлана Бошнакова, и трима съдии - Боряна Димитрова, Даниела Марчева и Севдалин Мавров. На заседанието на 1 ноември, когато е взето абсурдното решение, Мавров е отсъствал. "Сега" опита да се свърже с Чапкънова, но телефонът й беше изключен. Колежката й Мутафова, която отговори на обаждането, твърдеше, че на 1 ноември комисията не е вземала такова решение.

"Това е потресаващо непропорционална мярка, която не може да постигне никаква цел, освен да лиши обществото от право на информация", заяви адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация". Според него така от обществото тотално се скрива начинът, по който се движи борбата с престъпността, и това дали се раздава справедливост. "Каква генерална превенция ще се осъществява, когато хората няма да знаят кой на какво се осъжда, как ще действа възпиращият ефект на присъдите? Това е пълен абсурд - хем се ограничава правото на обществото на достъп до информация, хем не се вземат мерки, за да се възпрепятстват бягствата на осъдени хора, т.е. обществото губи два пъти, губи на квадрат", смята той.

"Във века на комуникациите разумът е да има мигновена топла връзка между съда, който постановява решението, и прокуратурата. Това може да стане за секунди и е въпрос на елементарна организация. По стар тоталитарен рефлекс, вместо да се предприемат такъв тип действия, се предпочита да се ограничи основното конституционно право на достъп до информация. В нашата държава, когато възникне проблем, тези, от които зависи решаването му, тръгват да го решават чрез ограничаване на правата на хората, а не чрез подобряване на организацията и капацитета на институциите", каза пред "Сега" адвокат Михаил Екимджиев.

И върховни съдии, до които "Сега" се допита, обясниха, че "законът казва друго" и комисията на съвета не е права. "Нещо са объркали колегите", казаха те. Според тях ограничението се отнася само за присъдите на трета инстанция.

Промените на НПК, свързани с публикуването на съдебните актове, са сред текстовете, прокарани скоростно преди лятната ваканция на парламента. Специално тази поправка е внесена между двете четения от трима депутати от ГЕРБ - Данаил Кирилов, Йорданка Фикирлийска и Анна Александрова. "Решаването на проблемите с бягството от правосъдието изисква комплексен подход. Възможностите за прилагане на мерки за принуда във висящия наказателен процес не могат да препятстват осуетяването на изпълнение на наказанията, наложени с влязла в сила присъда. Затова се предлага отложеното им оповестяване", пише в мотивите им.
............................
БЕГЪЛЦИ
От 1 януари 2015 г. до 1 януари 2017 г. 821 осъдени са успели да избягат след обявяването на присъдата им. 471 от тях са арестувани и изпратени в затворите. Останалите 350 души са в неизвестност. В дългата върволица бегълци са дупнишките братя Галеви и Илиан Тодоров от Перник, осъден за две убийства пред дискотека "Соло". Там е бившият полицай Александър Вълков, осъден за убийство след процес, проточил се 17 г. При това преди 2 г. Вълков лично чу окончателната си 7-годишна присъда във върховния съд и прокуратурата не направи нищо за задържането му.
------------------------------------------------------------------------
Депутат от ГЕРБ предрече още три мандата на Борисов
В парламента се размениха декларации кой има най-голям принос за времето след 10 ноември 1989 г.


Управляващите отхвърлят всякакви критики за
работата си досега и се готвят за нови мандати.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ

След кабинета "Борисов" 3 ще има и 4, 5, 6... Това каза вчера депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски от парламентарната трибуна. Партийните групи си размениха декларации за 28-ата годишнина от 10 ноември 1989 г., като всяка акцентира на заслугите си за прехода.

Бляскаво бъдеще на своя лидер Бойко Борисов предрекоха от ГЕРБ. В декларация от името на партията депутатът Спас Гърневски описа "пладнешкия обир на изнемогващото отечество" в ерата преди Борисов, когато командвала БСП. "Ако днес се обявят публично имената на едрите капиталисти на България, ще стане ясно, че над 90% от тях са наследници на бившите борци против фашизма и капитализма", обяви бившият седесар. След което се впусна в хвалебствен разказ за постиженията на партията си, която през 2009 г. "наследи една обрулена и застинала в безпътица държава", и след два мандата я довела до всеобщ подем. "Към края на мандата си правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще изпълни всички обещания, които даде. И като направи това, след правителство 1, 2 и 3, няма как да не последва и 4, 5, 6", смело прогнозира Гърневски. А на БСП се закани: "За вас, комунистите, ще отводним бургаското езеро и ще ви оставим в него да си строите комунистическата държава. И ако се пръкне нещо от него, тогава ще мислим за комунизъм в България. Ама силно се съмнявам, че ще успеете".

Социалистите от своя страна бяха категорични, че са изиграли положителна роля в прехода. Червеният депутат Валери Жаблянов настоя, че благодарение на диалога, който левицата инициирала със СДС на кръглата маса, е била избегната заплаха пред гражданския мир. "Българското общество, заедно с управляващата дотогава партия, проявиха необходимия разум, баланс и историческа отговорност, и успяха да избегнат най-опасните и най-рискованите моменти, които тогавашната политическа обстановка предполагаше. Премина се към мирния преход в България и това е основното постижение на политиците, на партиите, които след ноември 1989 г. започнаха изграждането на демократичната политическа система в България", заяви Жаблянов. Той похвали десницата, че "прояви разум и не се поддаде на радикалните искания за забрана на политически партии". Но прехвърли върху нея вината за масовата приватизация, която позволила на "организираната престъпност трайно да навлезе в българския политически живот".

От ДПС наблегнаха на опазването на етническия мир и членството на България в НАТО, които приписаха като заслуги на почетния си председател Ахмед Доган. Но подчертаха, че днес "осъждането на комунистическия режим и неговите престъпления не е достатъчно". "Целите на Възродителния процес продължават с други методи", заяви партийният лидер Мустафа Карадайъ. Той изтъкна, че включването на националистите във властта отричало българския етнически модел и настоя за разтрогване на управляващата коалиция.
---------------------------------------------------------------
Гърция се обидила от карта на паметника пред НДК

Гърция приела като лош сигнал
поставянето на паметник с карта
на Санстефанска България.

Гърция е изразила недоволство от връщането на статуята на лъва от Войнишкия мемориал пред НДК, който предстои да бъде възстановен изцяло. Това се разбра от думи на външния министър Екатерина Захариева по време на посещението й в Италия. "Вчера наш директор се е виждал с посланика, днес моят заместник министър ще се види отново. Официална писмена позиция няма. Гърция е наш стратегически партньор и аз дълбоко се съмнявам, че такова нещо може да повлияе на чудесните ни отношения. Този паметник стои пред Военно-историческия музей от много години. В никакъв случай той не представлява претенции на България за териториални граници", заяви Захариева.

В четвъртък няколко издания публикуваха информация от анонимен източник, че властите в южната съседка са протестирали срещу картата, изобразена на щита под лявата лапа на лъва. В нея са включени територии, на които са загинали български войници в периода 1912 - 1918 г. Според информацията протестът на съседите е бил изразен пред наш дипломат в Атина. Твърди се, че Гърция възприема връщането на лъва и на картата, която съвпада със Санстефанска България, като провокация и като лош сигнал преди председателството на Съвета на ЕС.

Гръцката страна е обърнала внимание и на речта на военния министър Красимир Каракачанов при откриването на мемориала. В нея се посочвало, че ако човек се вгледа в картата на щита, "ще стане ясно на всички - дори и такива, които по време на празници се срамят да излагат политическите си убеждения - за какво се бори българската армия и за какво воюваха и загиваха българските войници".

Каракачанов коментира вчера, че историческите факти не би следвало да се превръщат в повод за създаване на несъществуващи конфликти. "Мога да дам примери за паметници в Гърция, на които директно има обидни за нас наименования, но няма да го направя в името на добрия тон. Например в почти всеки град в Гърция има улица, кръстена "Василий Българоубиец". В паметника пред НДК няма скрит контекст, а има връщане на историческа справедливост", каза той.
------------------------------------------------------------------
И децата от частните училища ще получават стипендии
Учениците вече ще могат да получават до 60 лв. за добър успех


От втория срок догодина и учениците от частните училища ще получават стипендии, подобно на връстниците си от държавните и общински школа. Това съобщи зам. просветният министър Деница Сачева на конференция, посветена на 20-годишния юбилей на частните училища у нас. Малко по-късно от ведомството публикуваха на страницата си промяна в постановлението за стипендии, която ще обхване всички младежи след завършено основно образование. Децата в частните училища ще получават целия набор от парични награди, които МОН дава месечни стипендии за успех, стипендии за даровити деца и т.н.

Досега учениците в учениците в частните учебни заведения нямаха право на стипендии за успех, независимо от образователните си резултати. През лятото в социалните мрежи бе огласен пореден случай на ученик, останал без подобен стимул. 17-годишният Андрей, спечелил титла в Републиканско първенство по баскетбол за юноши, бе лишен от награда за даровити деца, каквато се полага на връстниците му от държавните школа, само заради това, че учи в частна гимназия. Още тогава зам.-министър Сачева обеща да подготви промени, с които въпросът да бъде решен, както и да компенсира ученика за времето, през което е нямало законови основания той да получава стипендия. Въпросните промени са записани в Закона за държавния бюджет, който вече мина на първо четене, а за реализирането им са нужни и поправки в постановлението за стипендиите.

От 1 януари 2018 г. частните училища за първи път ще имат право на субсидия за издръжка на ученик (средно по около 1400 лв. на дете). За целта са предвидени около 7 млн. лв. Засега обаче нито едно от членуващите над 50 частни школа в Българската асоциация на частните училища (БАЧУ) не е изявило желание да получава въпросните средства заради условието, поставено пред тях - да обучават 20% от учениците си безплатно.

По данни на БАЧУ у нас има 186 частни училища, в които учат 14 хил. ученици. 33 от тях са обявени за иновативни. Изследване на Софийския университет сред 275 ученици от 10 частни школа показва, че на един учител в частно училище се падат 4 пъти по-малко ученици, отколкото в държавните и общински учебни заведения. 48% от "частните" ученици са с отличен успех, а 37% - с много добър, съобщи проф. Нели Бояджиева от СУ. По думите й вече се разширява спектърът от родители, които записват децата в частни училища - ако допреди години те са били предимно от бизнеса, сега към тях се включват академични представители, учители, архитекти, лекари, адвокати и др.
..........................
ОБХВАТ
Занапред на стипендии ще имат право освен учениците в дневна и индивидуална фирма на обучение и тези в комбинирана форма и обучаващите се чрез работа - дуална форма, предвиждат още поправките в постановлението за стипендиите. Същото се отнася и за учениците със специални образователни потребности, които са завършили 7-ми клас и са продължили обучението си в класовете от първи и втори гимназиален етап. Актуализирана е и горната граница, която могат получават учениците - от 50 на 60 лв., като по този начин училищата ще могат да определят стипендии от 21 до 60 лв. Учениците, настанени в училищата-интернати, пък ще получават по 33 лв. на месец.
------------------------------------------------------------------------
МВР изтърва бандити, които следило от месец
Само един от четиримата заподозрени за обирите на банкомати е арестуван и обвинен


Акцията по издирването на обирджиите продължи
и в петък, но МВР не оповести данни за нейната
мащабност. СНИМКА: БГНЕС

От около месец МВР е следило групата от четирима души, които бяха заподозрени за взривяването на банкомата в Сапарева баня и още няколко случая в последните месеци, стана ясно от думите на главния секретар Младен Маринов.

Трима от тях се издирват, арестуван е само един, който получи обвинение като съучастник в кражбата. За залавянето на останалите МВР организира мащабна операция с участието на стотици полицаи, хеликоптер, дронове и следови кучета.

Едномесеченото следене от страна на полицията личи от сериозната организация на преследването. Въпреки нея обаче тримата успяха да се скрият в горите край пернишкото село Боснек и да избягат. До редакционното приключване на броя те не бяха задържани, а МВР вече ги издирва в цялата страна с надеждата, че не били минали границата. В четвъртък 250 полицаи, спецчасти, хеликоптер, дронове и кучета не успяха да заловят бегълците в полите на Витоша откъм Перник.

"Знаете от колко време е усложнена обстановката по линия на тази престъпна дейност, така че ние нямахме много време за ориентация. Колегите системно следят криминалния контингент, бързо се ориентираха за това кои може да стоят зад тази дейност, в рамките на може би по-малко от месец бяха организирани необходимите мероприятия, за да се стигне до тази засечка, гонитба и до повдигане на обвинение на един от участниците", заяви Маринов. Той допълни, че е въпрос на време останалите трима да бъдат арестувани.

Операцията по издирването им продължава, увериха от МВР, но не дадоха подробности къде и с какви сили. Маринов смята, че издирваните се намират в България. Въпреки това на граничните пунктове се правел 100% контрол на преминаващите.

Единственият арестуван бе обвинен, че е помагал на бандата разбивачи, като е шофирал пилотната кола и е осигурявал безпроблемно движение на основната част от групата с другата кола. 34-годишният мъж е задържан за 72 часа и обвинен от прокуратурата в Дупница. При разбиването на банкомата са взети 9 хил. лв., съобщиха от прокуратурата. Касетката с парите е намерена в изоставената край Боснек кола. С нея разбивачите преминаха през полицейските заграждения, направени на пътя и избягаха в гората пеш.
............................
РЕЗУЛТАТ
Разбивачите на банкомати водят на полицията със 17:0. Това заяви пред тв "България он еър" бившият градски прокурор на София Николай Кокинов. "250 човека, дронове, кучета, извънземни сили... не съм разбрал досега да са ги открили", каза той и допълни, че разбиването на банкомати е нова мода сред престъпниците, защото гарантира лесно забогатяване. "Съдебната система няма отношение към казуса до момента, в който няма разкрит извършител. Очевидно е, че полицаите не могат да разкрият извършителите", заяви Кокинов.
---------------------------------------------------------------------
Четвъртият министър за тази година влезе в МЗ

Кирил Ананиев беше одобрен вчера от
парламента за министър на здравеопазването
в отсъствието на премиера Бойко Борисов.
Снимка: Юлиян Савчев

Четвърти здравен министър влиза в управлението в рамките на тази година, след като вчера парламентът одобри кандидатурата на бившия вече зам.- министър на финансите Кирил Ананиев. В началото на 2017 г. начело на МЗ беше Петър Москов, след това служебен министър беше Илко Семерджиев, а в третия кабинет на Борисов застъпи Николай Петров. Петров подаде оставка заради обществени поръчки, които по времето му на шеф на ВМА са давани на мъжа, от който дъщеря му има дете.

Ананиев обяви, че вече има план за действие, а една от първите му задачи ще е да сформира консултативен съвет от специалисти в здравния сектор, включително и с бивши здравни министри. Той обяви, че ще следва политиката на Николай Петров и определи работата в сектора като кауза.

"Ще работя с всички парламентарни групи, съсловни организации и всички, които могат да помогнат за развитие на сектора на здравеопазването, той няма цвят, той е кауза, зад която трябва да вървим. Подготвил съм план за действие, който обхваща всички въпроси в здравната система. Той е базиран на приоритетите на правителството, които съм доразвил. Моята цел е да намаля напрежението в системата, да създам баланс и спокойствие", обяви пред парламента Ананиев след избирането си. За номинацията гласуваха 121 депутати, против бяха от БСП и ДПС.
......................
ЕКИП
По-късно премиерът назначи д-р Бойко Пенков и Жени Начева за зам.-министри на здравеопазването. Те ще заместят Мирослав Ненков и Лидия Нейчева от екипа на Николай Петров. Пенков беше зам.-министър и в предишния кабинет на Борисов, а преди това и в този на Пламен Орешарски, бил е директор на "Софиямед" и на здравната каса. Жени Начева - бивш шеф на бюджетната дирекция на НЗОК, също за кратко беше шеф на касата при първия кабинет "Борисов" през 2010 г., но й бяха повдигнати обвинения за това, че е разрешила касата да плати надлимитна дейност на 3 болници. Делото не стигна до съда, а Начева отиде на работа в Министерството на финансите.
-------------------------------------------------------------------------
Инспекторът, прочул се с "Йок кърмъзъ", е оправдан за подкуп

Бившият инспектор от ДАИ, който бе заснет от турски шофьор как му иска пари с репликата "Йок кърмъзъ", е оправдан по обвинението за подкуп. Това става ясно от присъдата на окръжния съд в Хасково. Мотивите по нея още не са изготвени, така че не може да се види как се е аргументирал съдът. В самото решение обаче се посочва, че инспекторът е нарушил служебните си задължения, но не е извършил престъпление.

Случаят стана известен, след като в интернет бе разпространен записът, направен от турския шофьор. На него ясно се чува как българският служител иска пари и дори се пазари. Той обяснява, че иска "мави" (синя, 20 евро) банкнота, а не "кърмъзъ" (червена - 10 евро). Вероятно този запис не е признат за доказателство по делото.

В решението, с което служителят е оправдан, пише, че на 30 май 2015 г. той не е изпълнил служебните си задължения. Не са проверени тахографът на камиона, както и документите му, товарът и водачът. Спирането на камиона не е отразено и във всекидневния отчет на инспекторите от Хасково. "Тези нарушения на службата не съставляват престъпление", пише в решението.

Прокуратурата обяви, че ще обжалва решението. Тя смята, че има достатъчно доказателства за вината на бившия инспектор.

"По делото е установено, че на 30 май 2015 г., П. В., който бил инспектор в регионалната дирекция "Автомобилна администрация", извършвал проверки на автомагистрала "Марица", близо до Свиленград. Той спрял водач на турски камион, от който поискал и приел дар от 20 евро, за да не му извърши проверка. На 31 май 2015 г. водачът публикувал заснет видео клип под заглавието "Рушвет по пътя на завръщането" в общодостъпен сайт в Интернет, където имал регистриран профил", пише в съобщението на държавното обвинение.
---------------------------------------------------------------------
Домусчиев загуби 2 млн. лева в спор с държавата за БМФ

Бизнесменът Кирил Домусчиев загуби "рунд" срещу държавата по казуса с Параходство Български морски флот (БМФ), което ще му коства 2.2 млн. лева. Върховният касационен съд се произнесе, че арбитражът към Търговско-промишлената палата е решил неправилно спора между собствениците на БМФ и Агенцията за приватизация. През април арбитражът уважи искането на "Кей Джи Маритайм Шипинг", която притежава 70% от БМФ, за облекчаване на задължението по приватизационния договор за поддържане на определен тонаж, защото световната криза е ударила бизнеса й.

Агенцията продавач обаче настоя, че фирмата на Домусчиев дължи 55 млн. лева неустойка за неспазване на клаузата, и отнесе спора в съда. По настояване на вицепремиера Валери Симеонов правителството дори отпусна над 2 млн. лева, за да бъде платена таксата за завеждане на делото във ВКС - 4% от размера на иска. И сега съдът е установил, че договорът с купувача на БМФ не може да се променя, защото Законът за приватизация не позволява анекси. Според съдебното решение собствениците на БМФ трябва да поемат разноските по делото във ВКС, а спорът за неустойките трябва да се разгледа отново от арбитража към БТПП.

За този развой се разбра още в четвъртък вечерта, когато Валери Симеонов приветства "присъдата" в социалните мрежи. "Делото се връща в началото. Смятам, че този път няма да има купени решения на Арбитражния съд. Вниманието на кабинета, но не само неговото, а цялото внимание трябва да е насочено в това дело", обясни вицепремиерът, намеквайки за корупция в предишната фаза на спора.

Кирил Домусчиев, който заедно с брат си е собственик на флотското дружество, каза, че ще коментира, след като се запознае с решението на съда. Преди време той обяви, че ще съди Симеонов заради нападките му за порочна приватизация и източване на БМФ. Не е ясно дали бизнесменът е изпълнил заканата си.
----------------------------------------------------------------
ГЕРБ ще търси резерви за увеличение на още заплати

ГЕРБ ще търси резерви за увеличение на заплатите в още бюджетни сектори между първо и второ четене на бюджет 2018, стана ясно вчера от изявленията след среща на КНСБ с управляващата партия. Синдикатът настоява да бъдат завишени разходите за заплати в 4 области - земеделие, здравеопазване, социални заведения и транспорт.

Средствата за заплати в бюджета за догодина наистина са повече от всеки друг път, но за съжаление те отиват приоритетно в секторите образование и сигурност, а другаде има сериозни проблеми, коментира след срещата президентът на КНСБ Пламен Димитров. Около 20 млн. лв. липсват в бюджета на МЗ за увеличение на заплатите на около 14 000 служители в регионалните здравни инспекции, психиатричните болници и центровете по кръвопреливане. За работещите в социалните домове и заведения са необходими още около 15 млн. лв. Синдикатът иска промяна и в земеделския бюджет, като 10 млн. лв. се прехвърлят от капиталови разходи на министерството към средства за персонала в агенциите за борба с градушките и по горите. Четвъртият сектор, "забравен" в бюджет 2018, е държавната фирма "Транспортно строителство и възстановяване", която винаги е първа при бедствия и аварии. На срещата се разбра още, че Националната библиотека е била изпусната при завишаването на разходните стандарти за библиотеките.

"Споделям мнението, че в сферата на социалните услуги заплатите са доста ниски, там работа на хората на терен е изключително тежка и трудна и трябва да търсим решение", коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. За нея поставените днес въпроси са "фини настройки", а основните проблеми са решени. Ще продължим анализа, ще видим какви са възможностите да се обърне внимание на онези сектори, които са останали пренебрегнати, обеща тя.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11729
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #49 -: 11.11.2017 19:07:33 »
Дават право на кметовете да глобяват по закона за движение по пътищата

Промяна в сега действащия закон за движение по пътищата ще даде възможност на кметовете на общини да налагат глоби на шофьорите, които са извършили нарушения в рамките на населените места. Поправката е предложена от депутата на ПГ ГЕРБ Маноил Манев, който обясни че имал специална заръка от кмета на Стара Загора Живко Тодоров.
Старозагорският градоначалник е категоричен, че това е един от ефективните способи да бъдат намалени произшествията , както и да бъдат санкционирани нарушителите. В момента голяма част от санкциите така и не се събират и в течение на времето отпадат поради давност, а хората настояват да слагаме навсякъде гърбици.
„Това не е нормално, далеч по – ефективно ще бъде ако със събраните глоби закупим повече видеокамери, които да бъдат вързани в обща система с тези на МВР!“, коментира старозагорския кмет и уточни, че до няколко месеца нови 15 камери ще бъдат монтирани на възлови кръстовища и край учебните заведения.
Предложението за законовата промяна получи одобрение и от националния омбудсман Мая Манолова, която в петък разкри 11 временни приемни в Старозагорска област. Над 100 души са ги посетили, от началото на годината в офиса на Манолова са постъпили над 11 000 сигнала и жалби, 325 са били от Града на липите.
Общественият посредник обаче настоява събирането на глобите от кметовете да не бъде прехвърляно на частни съдии изпълнители и колекторски фирми.
------------------------------------------------------------
Втори лек трус у нас, този път край Димитровград

Земетресение с магнитуд около 2,5 по скалата на Рихтер е регистрирано край Димитровград. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ ръководителят на Департамент „Сеизмология” в Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките (БАН) - проф. Емил Ботев.
„Регистрирано е относително по-забележимо земетресение в категорията на микроземетресенията с магнитуд по-малък от 3. Това стана около два часа по-късно от това край Своге – в 8:45 часа в района на Димитровград с магнитуд около 2,5. Там, в този район напоследък стават такива земетресения. Ние ги наричаме микроземетресения“, коментира сеизмологът.
Той посочи, че тази сутрин е регистрирано и земетресение с магнитуд над 4,5 на територията на Турция, на 20 км от Измир.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11729
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #50 -: 12.11.2017 15:57:11 »
Борисов: Ние градим, нека Нинова покаже какво е направила

Снимка: БГНЕС
„Нека г-жа Нинова покаже нещо, което е съградила под нейно ръководство. Ние това правим всеки ден.“. Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на поредната атака срещу него на соцлидера Корнелия Нинова.
Борисов, който заедно със спортния министър Красен Кралев присъства на откриването на изцяло обновената от държавата зала "Фестивална", която вече се нарича "Асикс Арена" не спести критики по адрес на червените, като поводът бе оставката заради описани в доклад съмнения за нарушения при търгове в МЗ на вече бившия здравен министър Николай Петров, чието място зае Кирил Ананиев. "След като са знаели за този одитен доклад, служебното правителство на президента Радев да бе уволнило ген. Петров от ВМА. Аз нито знаех за него, нито ми е бил предаван с документите, но ние като морален жест приехме оставката му. В същото време в парламента стоят хора, които са замесени в наркотрафик, купуване на гласове и то от затворници и които наричат българите дебили", допълни премиерът, визирайки и скандалното изказване на соцдепутата Иво Христов за нацията от преди няколко дни.
Премиерът коментира и предстоящия търг за стадион „Българска армия“. "Каквото се изисква от нас по отношение на базата на ЦСКА сме го направили“, отсече той, като подчерта, че битката за титлата във футболната Първа лига между отборите в първата тройка е доста сериозна.
"За първи път в тази зала видях лекоатлетическо състезание и заради това се развълнувах толкова. Тогава се запалих по този спорт.", коментира пък звездата на леката ни атлетика Ивет Лалова, която също присъства на събитието.
"Благодаря ви много, че спазихте мъжката си дума и възстановихте тази зала, която от 60 години не беше ремонтирана, заяви от своя страна Добромир Карамаринов, обръщайки се към министър-председателя, който заедно с Кралев получи най-високото отличие на европейската асоциация по лека атлетика от нейния първи вицепрезидент.
Спортният министър разкри, че от догодина започва възстановяването и на близкия до залата стадион "Академик", който ще бъде изцяло за лека атлетика. За това били предвидени 4 млн. лв. през 2018 година щели да завършат и строителните работи в "Арена Бургас", за да може федерацията да кандидатства за европейско първенство в зала. До момента правителството на Борисов било инвестирало 300 млн. лв. в спортна инфраструктура.
------------------------------------------------------------------------------
Искра от късо изпепели 2 къщи и 2 коли

Искра, най-вероятно от късо съединение в самоделна електрическа система за осветление на стопанска постройка стана причина да изгорят като факли две къщи и два леки автомобила.
Инцидентът е станал около 10,00 часа в събота в старозагорското село Преславен. По първоначална информация огънят тръгнал от складирани под навес на стопанска постройка, собственост на 58-годишния Стефан Динев дърва за огрев. За отрицателно време пламъците обхванали покрива на намиращата се в близост къща и гараж на 66-годишния Мишо Михайлов.
На място са пристигнали два специализирани автомобила на противопожарната служба, гасенето е продължило над 3 часа. Унищожени са селскостопанска постройка, лятна кухня , покривна конструкция на жилище , обгорели са и паркираните в гаража автомобили "Фолксваген Туарег" и "Митсубиши Колт".
Щетите и причините за възникване на пожара са в процес на изясняване. Според кмета на Преславен Митьо Митев при възникване на пожара в къщата е била майката на Динев, която първо позвънила на него, а след това и на телефон 112. По думите му най-вероятната причина е повреда в елинсталацията.
Няколко часа по-късно е бил приет и сигнал за горящ товарен автомобул „Форд Транзит“, паркиран на центъра на село Тракия, община Опан. Пламъците били загасени от собственика на камиончето, 45-годишен местен жител
На място е установено, че в резултат на пожара е изгоряла декоративна пластмасова решетка, разположена над предния капак и е пукнато предното панорамно стъкло на автомобила. По двата инцидента са образувани до съдебни производство.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11729
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #51 -: 12.11.2017 21:17:42 »
13.11.2017 г.

Роднини на жертвите от Бисер спечелиха дела за половин милион
И преди, и след трагедията действията на община Харманли са неадекватни, реши съдът


Съдиите приемат, че с. Бисер е било пометено
от вълна, тръгнала от язовир "Иваново", по вина
на община Харманли. МО не е собственик и не е
доказано, че съоръжението му е предоставено
за ползване, пише в решенията.
Снимка: АРХИВ "СЕГА"

Пострадалите при наводнението в с. Бисер започнаха да печелят дела срещу община Харманли - двама души вече са получили обезщетения от общо 570 хил. лв. на първа инстанция. В електронното деловодство на Софийския градски съд се вижда, че става дума за мъже, загубили родителите си в стихията. Още около 30 дела, заведени от близките на пострадалите, са висящи.


Хасковското село Бисер беше пометено на 6 февруари 2012 г., когато се скъса стената на язовир. Осем души се удавиха, а приливната вълна повреди повечето постройки в селото и унищожи покъщнината. Исковете на пострадалите и наследниците на загиналите са срещу Министерството на отбраната и общината в Харманли, между които тече спор за собствеността на съоръжението. Съдиите и по двете приключили дела - Катерина Енчева и Светослав Василев, приемат, че МО не е собственик и че не е доказано, че съоръжението му е предоставено за ползване.

Решението на Енчева е отпреди дни. Тя е присъдила 350 хил. лв. обезщетение, като е уважила иска изцяло. Общината трябва да плати още 14 хил. лв. държавна такса, 450 лв. разноски и 10 236 лв. на адвоката на ищеца.

Искът е заведен от сина на загинали съпрузи. В него се разказва как родителите му за последно са видени в двора на къщата им малко преди водата да залее селото. Загиналото семейство е живеело на 80 м от реката. Водата е стигнала до имота им за 10 минути и е била 2 м висока. Вълната ги отнесла през оградата на съседния двор на 300 м от тяхната къща, където били открити мъртви след няколко дни. Синът им се включил в издирването и сам ги изровил изпод останките от разрушени къщи и сняг.

В съдебното решение се казва, че при спор за собственост, какъвто има между общината и МО, областният управител е длъжен да следи за проблеми с язовира. Отговорността на областния управител обаче не изключва отговорността на действителния собственик на съоръжението, а двете институции отговарят солидарно за причинените вреди. По делото са събрани много доказателства, че тежкото състояние на язовира и стената му са били известни на общината години преди трагедията. През 2010 г. и няколко месеца преди инцидента по назначена от общината проверка отново са констатирани запушване на преливника, нередности в работата на изпускателя, пропадане на язовирната стена и деформация в короната й. В общината са били наясно с опасността от разрушаване на стената. "Всичко обаче е било документирано единствено на хартия и не са били предприети никакви мерки за предотвратяване на бедствието", пише в решението на съда.

Бездействието на общината е продължило и след наводнението. Служителите й единствено са наблюдавали настъпващото бедствие. Предприетите мерки за евакуация са неадекватни и хаотични. Не се установява общината да е осигурила практическото приложение на аварийния си план, нито да е обезпечила прилагането на мерките, предвидени в Закона за защита от бедствия.

Техническата експертиза е показала, че язовирът изобщо не е поддържан. Ако стената му беше издържала, той е щял да поеме падналия дъжд. След скъсването й обаче наводнението на селото е било неизбежно.

Решението по другото дело е от август. И с него син на загинали при наводнението съпрузи е осъдил общината. Тук са присъдени 220 хил. лв. от претендираните 520 хил. лв. Родителите на ищеца са застигнати от приливната вълна на моста след язовира, докато пътували за работа в Харманли. Експертизите установяват, че причина за скъсването на язовирната стена е изключително лошото й техническо състояние и липсата на данни за каквато и да е поддръжка. Съдия Василев преценява, че справедливото обезщетение за претърпените вреди е по 120 хил. лв. за загубата на всеки от родителите. Тъй като с решение на кабинета на мъжа са отпуснати 20 хил. лв., съдът ги приспада и определя обезщетение от по 110 хил. лв. на човек.

И двете решения не са окончателни и могат да се атакуват пред Софийския апелативен съд.

Всички дела на пострадалите от наводнението са заведени от един и същ шуменски адвокат. Той представлява и пострадалите от Хитрино, които водят също дела за милиони.

Дни след като изтекоха петте години, в които хората можеха да завеждат граждански дела за обезщетения, прокуратурата повдигна обвинение на Ирена Узунова - бивш областен управител на Хасково. На 19 юли обвинителният акт срещу нея беше внесен в районния съд в Харманли, но в началото на октомври съдът го върна на прокуратурата заради пропуски.
-----------------------------------------------------------------
Властта ще дава безлихвени кредити на собственици на ценни сгради
Подготвят се промени в Закона за културното наследство


Унищожаването на ценни сгради винаги се
посреща с болка - на сн. протест в защита на
Къщата с ягодите пред министерството на културата.
Снимка: БГНЕС

Собственици на сгради - паметници на културата, които не могат да ги поддържат, да получават от държавата безлихвени или нисколихвени заеми. Около тази идея умуват в Министерството на културата, където експерти подготвят цял пакет от промени в Закона за културното наследство. "Санкционният режим е важен, но само с него нищо не може да се постигне", заяви в интервю за "Сега" министърът на културата Боил Банов. По думите му държавата и общините трябва да мотивират собствениците на сгради с национално значение първо да ги ремонтират и след това да ги поддържат. Той припомни, че една от големите трудности е да се открият собствениците на тези имоти, някои от които се водят на множество наследници. "Не може да се очаква в нашата млада демокрация, когато по време на социализма се бетонираше, в толкова кратък срок да си решим всичките проблеми. Няма как да се случи", добави Банов.

В областта на опазването на сградите - паметници на културата от национално или местно значение, българските експерти ще заимстват опит от френски практики и ЮНЕСКО. Министърът на културата даде пример с парижкия квартал "Маре", строен около XV век и реновиран в продължение на 35 години. Поне 7-8 години е трябвало да бъдат убедени частните собственици във важността да се възстанови сградата, в която живеят, без да се подменят материали и височина. След това френското правителство е дало възможност през данъчна политика, нисколихвени или безлихвени кредити тези хора да могат да възстановят сградите.

Подобен опит трябвало да се въведе и в България. "Ако вие притежавате стара къща, нямате финансови възможности да я поддържате, какво става с вас? Държавата иска от вас да я пазите и възстановите. А ако нямате финансови ресурси, трябва да се намеси държавата", каза Боил Банов. Той посочи, че Столичната община се опитва да реагира и чрез сегашния закон, който позволява да влезе и да ремонтира къща паметник по правилата и след това да я ипотекира в полза на собственика. Ако той не може да плаща вноските за ремонта, сградата става общинска, обясни министърът, без обаче да посочи пример за спасен имот.
----
За пълно възстановяване
Унищожената "Двойна къща" от сегашния й собственик Кирил Киров - Японеца и изгорените тютюневи складове в Пловдив трябва да бъдат напълно възстановени. И всеки друг проект върху терена няма да бъде одобрен, увери министърът на културата Боил Банов. В отговор на въпрос дали наистина вярва, че това ще се изпълни, той отговори: "Други хора трябва да вярват. Моята работа е да създам необходимите условия и правила да се спази законът. И аз го изпълнявам много стриктно." За "Къщата с ягодите" в София собствениците й имат разрешение да я съборят и възстановят напълно. Според Боил Банов експертизите показват, че къщата не може да издържи реконструкция. По думите му министерството е одобрило процедурата, но "ключът е в общината".
------------------------------------------------------------------
ДАНС си поръчва хляб, гурме и танци
На сервитьорите, обслужващи агентите, ще им бъде забранено да издават оперативна информация


Кухнята на ДАНС трябва да е няколко вида -
българска, европейска и гурме.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е обявила търг, чрез който да си организира работни вечери и обеди в София и в страната, става ясно от сайта на Агенцията за обществени поръчки. Поръчката е на стойност 120 170 лв. без ДДС.

Агентите от контраразузнаването са написали подробни изисквания за менюто и организацията на мероприятията им. Уточнено е, че кухнята трябва да е няколко вида - българска, европейска и гурме. Освен това в изискванията към изпълнителите е записано, че при нужда трябва да се организира "традиционното посрещане на гостите на входа на заведението" с "хляб, сол, мед и т.н." Друго специално изискване е "при официални случаи да се представи програма, съдържаща автентични народни и фолклорни обичаи, традиции, танци и др."

Българската кухня трябва да съдържа типични ястия по автентични рецепти с характерни суровини и подправки. Очакванията на ДАНС към европейската кухня са доста общо описани - менюто да бъде издържано в европейски стил.

По-конкретни са изискванията към гурме кухнята: "Да се предложат специални начини за презентация на ястия в търговската зала на ресторанта пред очите на гостите - фламбиране, карвинг (изкуство за изрязване на плодовете и зеленчуците - б. р.). При приготвяне на ястията в състава им да се включат автентични и традиционни български билки, диворастящи плодове, подправки и гъби, лимец (старобългарска пшеница), българско кисело мляко и сирене и др.", пише в документите към поръчката. Отбелязано е, че при нужда ресторантите трябва да могат да предложат и вегетарианско меню.

Друго специално изискване е служителите на фирмите да пазят информацията, която са научили, докато обслужват агентите от ДАНС. "Изпълнителят и неговите служители следва да не разкриват или разпространяват информация, станала им известна при или по повод изпълнението на услугата", пише в документите. ДАНС ще плаща не повече от 83.33 лв. без ДДС за обеден куверт в ресторант с 4 или 5 звезди. Менюто ще включва "салата, предястие, основно ястие, следястие, десерт и напитки, не по-малко от: минерална вода - 500 ml, безалкохолна напитка - 250 ml, и алкохолни напитки (твърд алкохол - 50 ml, и чаша вино - 200 ml), чай/кафе", уточнява се в изискванията. При възможност ДАНС искат обедът им да е в отделно помещение или поне масата да е в сепаре. "Изпълнителят да гарантира конфиденциалност относно извършваните ресторантьорски услуги", е друго изискване.
.................................
ПОКАНЕНИ
Макар че ДАНС е обявила обществена поръчка, състезание реално няма да има, тъй като агенцията директно си е избрала фирмите, с които да се договори. Офертите им трябва да бъдат отворени във вторник сутринта в сградата на агенцията, става ясно от съобщение, публикувано на сайта им. Една от поканените фирми ВГ АД е свързана със собственика на хотел "Маринела" Вълчо Арабаджиев. Като представител на дружеството в АПИС е отбелязана Маринела Арабаджиева, а в съвета на директорите влизат Александра Стайкова и Златомира Арабаджиева. Другата фирма - "Еф енд Би мениджмънт" пък е собственик на два скъпи ресторанта в София, а в управата й влиза Виктор Ангелов, който стана известен с участието си в телевизионното предаване "Мастър шеф". Другите две поканени фирми са "Старт 1999" и "Екскуизит Брандс".
-----------------------------------------------------------
МОН оряза парите за 9 проекта заради забележки от Брюксел
50 млн. лв. по-малко ще има за популярни програми, осигуряващи извънкласни дейности, кариерно ориентиране и др.


Просветното министерство оряза 20% от средствата за девет проекта по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" в опит да убеди ЕК да възстанови плащанията по програмата, спрени заради нередности. Става дума за 50 млн. лв., които ще бъдат отнети от въпросните проекти. Всички дейности по тях са на обща стойност 268 млн. лв. Една от най-големите щети е за "Твоят час", който ще се раздели с една четвърт от средствата си. Проектът за въвеждане на кредити в професионалното образование пък директно е прекратен. Това става ясно от отговори на МОН до "Сега".

Санкциите, които министерството налага само на себе си, са заради проблеми при управлението на програмата, установените от ЕК по време на одита й у нас в края на 2016 г. Тогава от комисията засякоха нередности в 8 проверени проекта за 180 млн. лв., в резултат на което замразиха междинните плащания по програмата. Девет месеца след обявяване на резултатите от европейския одит от просветното министерство все още не могат да кажат какви ще са финансовите корекции, които ще ни бъдат наложени, т.е. в какъв размер ще са загубите за страната. Дежурният отговор гласи, че се водят "преговори с компетентните структури на ЕК за размера на санкциите".

В опит да минимизира очакваните загуби обаче от МОН вече са предприели няколко стъпки. Една от тях е редуциране на бюджетите на 9 от т.нар. системни проекти, което е направено след анализ за ефективността и ефикасността им. При проекта за изграждане на система за кариерно ориентиране в училищното образование, който е с бюджет от 7.5 млн. лв., намалението е 2.27 млн., или 30%. "Студентски практики" ще има на разположение малко над 35.8 млн. лв. - тук редукцията е 1.18 млн. лв.

25% по-малко средства ще има за изключително популярния проект "Твоят час", който бе за общо 140 млн. лв. Намалението тук е най-сериозно като сума - 34.76 млн. лв. Сега по него хиляди деца получаваха възможност да участват в извънкласни дейности, занимания по интереси, допълнителни часове. Според учители занапред проектът ще се пренасочи само за деца от уязвимите групи и такива с обучителни затруднения.

205 хил. лв. е "оптимизирането" на друг важен проект - за рейтинговата система на висшите училища, която е с общ бюджет от 3 млн. лв. За ученически практики ще има 7 млн. лв. - с 3 млн. лв. по-малко, за подкрепа за равен достъп и личностно развитие - 648 хил. лв. по-малко (от общо 17.5 млн. лв.), а за ограмотяване на възрастни - около 23% по-малко (бюджетът от 25 млн. лв. се намалява с 5.92 млн. лв.). Проектът за въвеждане на кредити в системата на професионалното образование, който бе за 2 млн. лв., пък директно е прекратен (тук няма стартирани дейности и извършени разходи от страна на бенефициента). При проект "Студентски стипендии" намаление няма и бюджетът му остава 26 млн. лв.
.................................
ПОЗИЦИЯ
От МОН обясняват, че сумата от 50 млн. лв. не е "корекция" и не се губи, а остава в бюджета на оперативната програма и ще бъде използвана за финансиране на бъдещи проекти по НОИР. "Извършената оптимизация от страна на Управляващия орган на проектите в МОН няма да попречи на качественото изпълнение на проектите и постигането на заложените цели и ключови индикатори. Намалението на бюджетите на т.нар. системни проекти на МОН не засяга плащания по основните дейности, а само финансирането на т.нар. допълнителни дейности по проекти. Редуцирани са основно разходи за възнаграждения на екипите за управление на проекти и външни услуги, икономии от проведени обществени поръчки и от отпаднали дейности", посочват от министерството.
.....................................
ПРЕДСТОЯЩО
Загуби ще има и за втора група проекти, които са на конкурентен подбор - за тях ще има плоска финансова корекция, но все още не се знае какъв ще е размерът й. Такива са "Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение", "Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства" и "Подкрепа за развитието на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени - фаза 1".
--------------------------------------------------------------------------------
Промените за ски пистите чакат министерско одобрение
Предложенията ще бъдат подложени на широко обществено обсъждане, уверява ведомството на Николина Ангелкова


Предложение за законови промени, свързани със ски пистите и техния статут, има и то се съгласува между отделните ведомства. Това става ясно от отговор на Министерството на туризма на запитване на в. "Сега". За подготвяни скандални поправки в Закона за туризма алармираха миналата седмица от коалицията "За да остане природа в България". Те приличат на промените, прокарани в закона за горите през 2012 г. по настояване на "Витоша ски" и довели след масови протести до оставката на първия кабинет "Борисов". Този път инициативата идва от друг курорт - Пампорово.

Промените предвиждат да се дава безсрочно право на ползване върху земеделските и горските земи държавна и общинска собственост, заети от заварените ски писти, създадени при действието на стария закон за горите и стария закон за опазване на обработваемата земя и пасищата, отменени през 1996-1997 г. Вече съществуващите съоръжения като влекове и лифтове, които са придобити въз основа на приватизационна сделка или са включени в капитала на приватизирано търговско дружество, са законно изградени заварени строежи и за тях не се провеждат процедури по узаконяване, предвиждат други текстове в проекта. Отпада и необходимостта за такива обекти да се променя предназначението на земята, което ще спести такси на концесионерите и пр.

От министерството обясняват пред "Сега", че е създадена работна група, която с широк консенсус да разработи предложения за насърчаване на зимния туризъм. При обсъждането на финално заседание на работната група е постъпило предложение относно регламентация на ползване на земеделски земи, заети от заварени ски писти, потвърждават оттам, без да отговорят на въпроса от Пампорово ли идва инициативата. Това предложение още не било одобрено като текст за внасяне в законопроект. Министерството на туризма е поискало становище за предложенията от заинтересованите министерства - на регионалното развитие, на околната среда и на земеделието. До момента е дошло само едно от необходимите становища.

В работната група по промените в закона влизат 52-ма членове - представители на правителствени и неправителствени организации. Сред тях са Български туристически съюз, БХРА, Българска асоциация на туристическите агенции, Асоциация на българските села, WWF-Световен фонд за дивата природа, Национална гражданска коалиция "Природата за хората и регионите" и др., пишат още от ведомството на Николина Ангелкова. Евентуални бъдещи промени в Закона за туризма ще бъдат предложени за разглеждане от Министерския съвет само след допълнително съгласуване и широко обществено обсъждане, уверяват от министерството.
--------------------------------------------------------------------------
Цените на лекарствата без рецепта ще са замразени още 2 години

Забраната за увеличение на цените на лекарствата без рецепта да се удължи до края на 2019 г., предвиждат промени в наредбата за регистриране и регулиране на цените на медикаментите на здравното министерство. От 2015 г. е в сила текст, според който производителите имат право да искат увеличение на цената на медикаментите само с процента на статистически отчетената инфлация, въпреки че по закон цените на тези препарати само се регистрират, т.е. те може да се променят по всяко време и с колкото решат фирмите.

През 2014 г. здравното министерство предложи мораториума върху увеличението на цените и той влезе в сила от 2015 г. "Лекарствата без рецепта са продукти, които се използват масово, честите увеличения на цените им се отразяваха неблагоприятно върху възможностите на населението за закупуването им, респективно ограничаваше достъпа до тези продукти", беше мотивът на МЗ тогава.

"Аргументите, въз основа на които бе въведено това ограничение, бяха свързани с ограничаване увеличението на цените на масовите лекарствени продукти в разгара на зимния сезон, както и създаване на прогнозируемост и стабилност по отношение на разходите за използваните най-често от българските домакинства лекарствени продукти", обясняват от МЗ и допълват, че същите мотиви важат и в момента, освен това "съобразно информацията, публикувана от Националния статистически институт, в изтеклите 2 години покупателната способност на българския гражданин не е нараснала, което също обосновава необходимостта от запазване на настоящите цени на лекарствените продукти, отпускани без лекарско предписание."

Предложението е подготвено от екипа на бившия вече министър Николай Петров, но едва ли новият министър Кирил Ананиев ще го спре.
-----------------------------------------------------------
МВР 4 дни не може да намери разбивачите на банкомати

Почивните дни не дадоха резултат в издирването на тримата рецидивисти, които взривиха банкомат в Сапарева баня. По последни данни полицейската акция тече на територията на цялата страна, като няма информация тримата да са напуснали страната. През уикенда около Перник отново имаше струпване на жандармерия, която проверяваше автомобилите по тесните междуселски пътища, съобщи Нова тв.

Операцията по залавянето на разбивачите на банкомати тече от четвъртък. В нея са мобилизирани всички спецчасти на МВР и всякакъв вид техника, включително дронове и хеликоптер. Акцията си спечели критики, тъй като първоначално крадците бяха изпуснати в преследване край пернишкото село Боснек въпреки блокадите на пътя.

"Лицата са ясни, уточнени са. Фактът, че знаят, че ги издирваме и не се предават, означава, че по някакъв начин са притеснени и имат съпричастност към извършените престъпления, в които ги обвинявам. Смятаме, че са опасни", заяви през уикенда главният секретар на МВР Младен Маринов. Според него службите са си свършили добре работата - "хубаво е, че задържахме автомобила с всички веществени доказателства. Колегите се справиха отлично. Не смятам, че тези лица са изпуснати, въпрос на време е да бъдат хванати".

Според МВР тази група стои зад повече от 4 взривени банкомата в последно време.
------------------------------------------------------------------
70 дка имоти ще бъдат предложени на собствениците в Бедечка

Вече се ясни имотите, които ще бъдат предложени на частните собственици в парк Бедечка с цел запазването му, съобщи кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Терените са към 70 декара, разположени в атрактивен район - под Аязмото, собственост на Министерството на отбраната. Предстои прехвърлянето им към общината. Кметството се надява те да се сторят достатъчно привлекателни за многото собственици в парка и да се осъществят замени, след които земята в зелената територия да стане изцяло общинска.

Тактиката "спасяване чрез заменки" бе одобрена от премиера Бойко Борисов през лятото, малко след като в града бе проведен референдум и мнозинството гласували поиска опазване на парка. Не е ясно обаче дали собствениците ще се съгласят на сделка. Към момента те желаят да запазят имотите си и да се разпореждат с тях, включително и да строят. Казусът постоянно се точи в съда. Наскоро стана ясно, че Върховният административен съд е отхвърлил жалби на собственици срещу забраната за строителство, издадена от общината миналата година. Сега пък е атакувано решението от септември, с което общинският съвет утвърди Бедечка като паркова територия. Волята на местния парламент е оспорена в Административния съд в Стара Загора и от областния управител Гергана Микова (ОП).
--------------------------------------------------------------------
Филип Златанов се отърва и без конфликт на интереси

Филип Златанов е извършил незначителни
нарушения - пострадал е единствено авторитетът
на комисията за конфликт на интереси, реши ВКС.
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Комисията за конфликт на интереси (КПУКИ) е разглеждала над 4 години и неотдавна е прекратила по давност производство срещу бившия си шеф Филип Златанов. Преди това тя не е взела решение по казуса, възползвайки се от обстоятелството, че от 2013 г. е в непълен състав.

През същата година избухна скандалът с прословутото тефтерче на Златанов, в което бяха открити записки кои противници на ГЕРБ да бъдат ударени. Той подаде оставка и беше обвинен от прокуратурата. Скоро след това напусна и друг член на комисията - Сабрие Сапунджиева, а парламентът не попълни състава.

Сигналът срещу Златанов е подаден през 2013 г., докато той все още е начело на комисията. В него се казва, че година по-рано шефът на КПУКИ е участвал във вземането на решение да се прекрати сигнал срещу президента Росен Плевнелиев, въпреки че е трябвало да си направи отвод, тъй като е в конфликт на интереси - като министър Плевнелиев урежда майка му за управител на пернишкото ВиК.

Бившият шеф на КПУКИ е поканен за изслушване през февруари 2014 г., но не се явил. Няколко дни по-късно комисията се събира на заседание, за да установи конфликт на интереси, но не успява да постанови решение. Следва дълга пауза от над три години и половина, през което време явно се е чакало да изтече давността.
..........................
ПО ТЪЧА
Филип Златанов получи 3-годишна условна присъда за престъпление по служба. Той беше признат за виновен, че не е качил в Интернет две решения - за прекратяване на производство за конфликт на интереси срещу президента Росен Плевнелиев и за установяване на конфликт на бившия зам.-шеф на финансовия регулатор и бивш президентски съветник Димана Ранкова. В първия случай Златанов е прикрил държавния глава, за да не стане известно, че срещу него има сигнал, а във втория е попречил на Ранкова да обжалва решението и това й е попречило да заеме висока длъжност в БНБ. Ранкова спечели дело за обезщетение. Срещу Златанов няма второ дело за инициалите в тефтерчето му, за които прокуратурата твърдеше, че доказват изпълнението на политически поръчки, защото то мистериозно изчезна.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11729
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #52 -: 13.11.2017 21:24:23 »
14.11.2017 г.

"Порочната" приватизация сближи опасно ГЕРБ, патриотите и ДПС
С поправка в конституцията управляващите искат да премахнат давността за разследване на раздържавяването


ГЕРБ и ДПС безапелационно засенчиха БСП и "Атака" по демагогия с идеята си да ремонтират конституцията заради "порочната" приватизация. Вчера управляващата партия на Бойко Борисов обяви, че поема курс към промяна на основния закон на държавата, за да бъдат преследвани до дупка виновниците за криминалното раздържавяване от 1992 г. насам. За целта ще бъде премахната давността за този тип престъпления. В момента давност няма само за престъпления срещу мира и човечеството. Ден по-рано и от ДПС съобщиха, че започват да събират подписи за дописване на конституцията. Поразителното е, че същите партии не "посмяха" да променят конституцията за реформа на съдебната система.

От ГЕРБ вече прогнозираха, че инициативата им ще успее. "Очакваме златния пръст на Корнелия Нинова при събирането на подписите", обясни Десислава Атанасова. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пък разигра цял спектакъл на представянето на филма на Елена Йончева за нарушенията по границата, за да накара лидерът на БСП да подпише поправката на конституцията. Нинова обаче категорично отказа да говори по тази тема.

Десислава Атанасова уточни, че "Обединени патриоти" вече са дали съгласие, ДПС са изразили готовност, а "Воля" декларирали многократно желание за разкриване на подмолни и мръсни практики. За промяна на конституцията е нужна подкрепата на поне 180 депутати. Групата на БСП в парламента е от 80 души.

"При преразпределението на собствеността бяха извършени множество престъпления", коментира депутатът Данаил Кирилов, който представи решението на ГЕРБ заедно с колегите си Десислава Атанасова и Тома Биков. Триото обаче не бе подготвено да открои поне десетина криминални сделки, а само подхвърли обичайните заподозрени - "Кремиковци", РМД-тата. И наблегна на приватизацията на "Техноимпекс", където през 1997 г. Корнелия Нинова влязла като член на съвета на директорите, а после се включила в РМД-то. "Според декларацията на лидера на БСП пред Сметната палата тя е получила над 65 000 лева от продажбата на акции от "Техноимпекс", обясни Десислава Атанасова, разкривайки неволно, но съвсем очевидно, че ГЕРБ ще лансира "ревизията" и "давността" за политическа употреба. "Дали БСП ще се пребори със съвестта на собствения си лидер и ще подкрепи ГЕРБ в това начинание?", попита Атанасова.

ГЕРБ сочат "Кремиковци" като емблема на лошата приватизация. Но не виждат проблем например в приватизацията на холдинга "Булгартабак" при втория кабинет на Бойко Борисов. Данаил Кирилов каза, че не знае какво пише в договора за "Булгартабак", но пък декларира, че нямало защо да се срамува от сделката. От ГЕРБ и до днес упорито отказват да кажат кой е истинският собственик на холдинга.

Кирилов разясни, че прокуратурата вече била прегледала приватизационните сделки и по много от тях имало образувани производства, които обаче били прекратени по давност. "Това безкрайно облекчава виновните лица. Знам от колеги прокурори, че единствено могат да класират погасените по давност преследвания. Ако се възприеме това допълнение в конституцията, това означава, че ще има правна възможност и понастоящем да бъдат довършени недовършените разследвания", коментира по-късно Кирилов пред Радио К2. Не е ясно обаче защо няма осъдени за сделки, които са далеч от изтичане на давността.

Ексхумирането на старата тема за продажбите на "Кремиковци", "Химко", за РМД-тата и т.н. идва на фона на непресъхващи актуални скандали за шуробаджанащина, порочни обществени поръчки и малко, но твърде съмнителни сделки от по-ново време, свързвани с управлението на Бойко Борисов.

Още при възникването на идеята юристи коментираха, че дори популизмът да надделее и Народното събрание да премахне давността, промяната не може да е със задна дата и ще важи само за бъдещи приватизационни сделки. Следователно цялото упражнение, наричано "ревизия на приватизацията", губи смисъл. И това далеч не е единственият аргумент срещу т.нар. ревизия, която е една от любимите теми на премиера Бойко Борисов. Икономисти предупредиха, че подобно действие ще отблъсне всички инвеститори, защото на практика те няма да бъдат сигурни дали някой ден с промяна в закона собствеността им няма да бъде отнета.

"Няма да бъдат възобновени дела, по които има вече произнасяне на съда - това са само няколко десетки случая. Не коментираме разваляне на приватизационни договори - говорим само за виновните лица, извършили престъпление", подчерта Кирилов, който напоследък редовно защитава всички законотворчески недоразумения. Всъщност признанието му, че само няколко десетки от 5200 сделки за приватизация са стигнали до съд, е повече от показателно. Приватизацията се точи вече трето десетилетие и въпреки че е съпроводена с гръмки скандали, съмнения и разследвания, обвинените през тези години са твърде малко, а осъдени досега няма. Очевидно проблемите са другаде, не в изтичащата давност.
.................................
ПРОЦЕДУРА
"Интензивно обсъдихме всички правни възможности - повече от 5 варианта", обясни Данаил Кирилов. В крайна сметка партията на Борисов се е спряла на варианта "промяна на Конституцията". Необходимо е квалифицирано мнозинство от 3/4 от народните представители, т.е. поне 180 депутати да подкрепят поправката - по т.нар. "бърза писта" и промяната може да мине за няколко дена. Ако няма такава подкрепа, следва "бавната писта" - 2/3 или 160 депутати, като гласуването се провежда два месеца след евентуалния провал на "бърза писта". Предложението ще бъде внесено за разглеждане в парламента, когато има подкрепата на най-малко 160 народни представители.
----------------------------------------------------------------
Всеки мигрант със стълба прескача през оградата в България
Филмът на Елена Йончева показа корупцията и пробойните в охраната на границата с Турция


Елена Йончева обра овациите на публиката за
разлика от представителите на управляващите.
Снимка: БГНЕС

Оградата на българо-турската граница се прескача без проблем със стълби, осигурявани от каналджиите, в телта има огромни дупки и дори редовите гранични полицаи са наясно с чадъра, опънат над трафикантите от фактори, високо в системата на МВР. Това показа 20-минутният документален филм "Граница" на журналистката и депутат от БСП Елена Йончева, излъчен в понеделник в НДК. На премиерата пристигна лично вторият в ГЕРБ Цветан Цветанов и беше посрещнат с освирквания и подмятания от страна на активистите на левицата, препълнили залата. След прожекцията той се опита да замаже очевидните разкрития, направени във филма, и да отклони темата в друга посока.

Филмът започва с разказ за практиките на каналджиите по българо-турската граница и признания на полицай, запазен в анонимност, че през съоръжението може да премине "и малко дете с клещи". Заснети са прорязани участъци и пътеки, които са направили групите нелегално преминали емигранти. Виждат се и огромните кратери на места под оградата, причинени от валежите през септември.

За първи път се излъчват кадри с група сирийци - мъже, жени и деца. С помощта на сгъваема стълба и каналджии те прескачат оградата в района на селата Щит и Маточина край граничният пункт "Капитан Андреево". Йончева се опитва да се свърже с граничната служба по тел. 112. Патрулът идва след 20 минути и прибира чакащите сирийци, за да ги настани в бежански център.

Анонимен граничен полицай разказва пред Йончева, че каналджиите са информирани от служители на МВР за "слепи точки" на топлинните камери по границата, за графика на патрулите, а в МВР разполагат с информация за това кои техни служители са в схеми с трафикантите. По думите му цялата схема с преминаването от Турция през България към Европа достига до 15 хил евро. Униформеният заявява, че е готов да свидетелства при евентуално разследване. Йончева разказа, че повечето кадри са снимани в последните шест месеца на тази година.

Във филма се припомнят и документи, в които е решено в кои определени участъци оградата да е двуредова, но впоследствие е била вдигната едноредова. Йончева прави и сравнение между българската ограда и гръцкото защитно съоръжение. При дадените до момента 100 млн. евро от българските данъкоплатци един метър излиза 500 евро, без да има документи и публично обсъждане по темата. Гръцката ограда с Турция е изградена с приблизително два пъти по-малко средства, а ефективността й е далеч по-голяма, казва журналистиката, като цитира и доклади на западни институции за корупционните практики на българските власти.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се "възползва от правото на отговор", което по думите му дава "журналистическата етика", и взе думата, за да замаже ефекта от прожекцията. Той говори повече, отколкото самият автор. Цветанов поздрави Йончева, но посочи, че трябва да се даде цялата история за изграждането на оградата през годините. След което избегна въпроса за корупцията и чадъра над трафикантите и "притопли манджата" за строежа на първата отсечка на оградата по времето на кабинета "Орешарски". Според Цветанов след 2012 г., когато изтекъл "гаранционният срок", изграждането на съоръжението е занемарено. Той се похвали, че през 2015 г. оградата е "върнала" 90 хил. бежанци, през 2016 г. - 45 хиляди, а тази година бежанският поток е намалял до 7 хил. души.

"Стига глупости", подвикваха присъстващи, докато заместникът на Борисов уверяваше, че в МВР няма информация за сътрудничество между полицаи и каналджии. По думите на Цветанов повечето данни са известни на службите и разследване по филма може да има, ако има и достатъчно доказателства за извършени престъпления.

Вицепремиерът Валери Симеонов също дойде на прожекцията, но за разлика от Цветанов не взе думата.
Лентата ще бъде изпратена на президента, премиера, главния прокурор и МВР, обяви Йончева.
................................
БЕГЪЛЦИ
29 чужденци - 14 жени, 6 деца и 9 мъже, бяха открити на Централната гара в София в товарен вагон на влак от Турция за Австрия, съобщи СДВР. На тел. 112 в неделя вечерта бил получен сигнал от очевидци, които видели бегълци през брезента, покриващ вагона. За да ги евакуират, се наложило да бъде спряно електричеството в контактната мрежа за около 1 час и 30 минути, което причинило закъснение на над 10 пътнически влака. Шефът на СДВР Ивайло Иванов съобщи, че от началото на годината има три случая на задържани във влак, а предишни години те са били много повече. Досега обаче полицията не е съобщавала за подобни случаи. Групата е настанена в общежитието на МВР в Бусманци, предаде БНР. Чужденците са без документи, но твърдят, че са от Сирия.
----------------------------------------------------------------------
Хазната ще прибере по 5537 лева от всеки българин догодина
Икономисти предлагат премахване на три данъка и замразяване на вноската за пенсия


Касов бон Бюджет 2018

Догодина всеки българин ще извади 5537 лева от джоба си, за да подсигури разходите на държавата, предвидени в бюджет 2018. Това показват сметките на Института за пазарна икономика (ИПИ), който представи вчера традиционния си алтернативен бюджет. Сумата е по-голяма с почти 400 лв. спрямо тази година заради завишените разходи, които планира да направи държавата през 2018 г.

Според плановете на управляващите издръжката на администрацията ще струва по 348 лв. на всеки данъкоплатец, което е с 45 лв. повече от тази година. Толкова е увеличението и за армията и полицията, за чиято издръжка се очертава да платим по 627 лв. Други 541 лв. ще отидат за образователната система, а 663 лв. - за здравната. Най-голямото бреме са социалните разходи - за да има пари за пенсии, помощи и обезщетения, на всеки данъкоплатец се пада да внесе средно по 1841 лв., което в сравнение с тази година е със 118 лв. повече.

Единствено намаление в сравнение с миналата година се очертава на парите, които всеки от нас трябва да плати за дълговете, натрупани от държавата. Лихвата по стари задължения ще коства 102 лв. на джоба ни при тазгодишни 116 лв. Освен това по стари борчове, теглени от различни правителства, на българския данъкоплатец се падат по 3309 лв., което е по-малко с 32 лв.

"Според нас с намаление на някои данъци и с по-разумни разходи можем да постигнем бюджетен излишък от 1.1 млрд. лв. и това е най-логичната политика при развитието на икономиката ни през последните години", заяви Светла Костадинова, изпълнителен директор на ИПИ.

Икономистите разкритикуваха правителството, че отново залага повече харчове, отколкото приходи, въпреки добрия икономически растеж през трета поредна година и очакванията той да се задържи до 2020 г. "Рано или късно обаче ще има нова криза. Хубаво е да сме подготвени, а не да се изненадваме, както ни изненадва снегът всяка година", коментира Калоян Стайков.

От ИПИ предлагат предвидените за догодина разходи да бъдат орязани с 3.3 млрд. лв. Според тях най-вече трябва да бъдат свити издръжката на администрацията и капиталовите разходи, които традиционно са прекалено раздути, не се изпълняват по предназначение и се харчат безконтролно в края на всяка година. Вместо това от ИПИ настояват да бъдат предвидени реални буфери за посрещане на евентуално неблагоприятно развитие на икономиката. Това означава да се планира бюджет с излишък и да се натрупат повече пари във фискалния резерв.

В същото време според ИПИ страната ни може да си позволи премахване на някои неефективни данъци като тези върху дивидентите, лихвите и застрахователните премии. Трябва обаче да отпаднат и данъчни преференции като например облагането с по-нисък ДДС на туризма. За да се подобри положението на пазара на труда с недостига на работна ръка, ИПИ предлага да се замразят планираните увеличения на осигуровката за пенсия с 1 процентен пункт от 2018 г., на минималната работна заплата от 460 на 510 лв. и на осигурителните прагове с 3.9%. ИПИ настоява още да отпадне възможността вноските за втора пенсия да се местят от частните фондове в НОИ. Друго тяхно предложение е да се премахне монополът на здравната каса и да се развият частните здравни фондове, като 2 процентни пункта от здравната вноска да започнат да постъпват в тях.
------------------------------------------------------------
Втора проверка оневини бившия здравен министър
Открити са все пак административни нарушения при договора със зетя


Няма данни бившият здравен министър Николай Петров да е извършил престъпление като директор на Военномедицинска академия, но има нарушения по обществените поръчки, за което се носи административнонаказателна отговорност. Това са изводите от проверка на Военноапелативната прокуратура. Тя беше назначена след оставката на министъра, предизвикана от телевизионно предаване. Репортажът се базираше на одит на МО, в който пише, че като началник на ВМА Петров е сключил договор със зет си за доставка на медицински изделия.

Одитът е постъпил в прокуратурата през март. На 7 юни наблюдаващият военен прокурор майор Адалберт Кръстев е отказал да образува наказателно производство. Ден по-късно постановлението е изпратено на министъра на отбраната и на началника на ВМА, но не е обжалвано. Проверката на Военноапелативната прокуратура потвърждава отказа за образуване на разследване, но констатира, че проверката е била "непълна, а наблюдаващият прокурор не е осъществил необходимия контрол над работата на военния следовател". "Поради това прокурор от Военноапелативна прокуратура е извършил допълнителна лична проверка. Анализът на всички събрани материали е довел до извод, че няма данни за извършено престъпление от общ характер от длъжностни лица от ВМА", съобщават от държавното обвинение.

Военноапелативните прокурори обаче са сезирали административния ръководител на Военноокръжна прокуратура-София за извършване на цялостна проверка на работата на Адалберт Кръстев. Той е изпълнил в пълен обем само 3 от 14 писмени указания по разследването и затова може да получи дисциплинарно наказание. Освен това според Би Ти Ви съпругата му Цветанка работи в МЗ. Одитът е изпратен и на Агенцията за държавна финансова инспекция, тъй като дружеството "Ортопедие-БГ", представлявано от Явор Цонев, от когото дъщерята на Петров има дете, не е имало регистрация по БУЛСТАТ при сключването на договора.

Прокуратурата обаче оправдава Петров за предположенията в одита, че е действал при конфликт на интереси заради семейни връзки. Причината е, че Явор Цонев няма статут на свързано лице по закон, тъй като не е женен за дъщерята на Петров. Освен това той и Руслана Петрова по документи започват да съжителстват на един адрес в Банкя от 25.07.2016 г. - близо 2 години след конкурса. Самият Николай Петров е заявил пред властите, че не е познавал лично Явор Цонев преди 25.07.2016.
----------------------------------------------------------------
Бивш министър сезира ГДБОП за кървави закани във "Фейсбук"
МВР обяви, че службата работи по случая


Свастиката върху паметника на Альоша и
обидните надписи предизвикаха гнева на
феновете на Русия. Снимка: БГНЕС

Юлиан Попов - бившият служебен екоминистър в кабинета на Марин Райков, се оплака от закани с рязане на глави и отстрелване на русофоби, появили се във "Фейсбук" група, която има 64 000 последователи. Групата е озаглавена "България и Русия - заедно во веки".

"Докладвах на "Фейсбук" групата, която призовава въоръжени хора да се съберат и да започнат да избиват русофоби и която заявява, че онези, които сквернят руски паметници, ще бъдат обезглавени, а снимки на отрязаните им глави ще бъдат разпространени из медиите", написа Попов на страницата си. "ФБ ми отговори, че може би лично за мен тази група проявява безвкусица (distasteful), но това, което правят, не е против стандартите на ФБ. Писах им, че са луди. Писах и на Марк Зукърбърг", добавя Попов.

Според него този случай повдигал сериозния въпрос "кой трябва да се грижи за пресичането на расизма, призивите към расова и идеологическа омраза, към насилие, към убийство и особено жестоко назидателно убийство (какъвто е случаят) в социалните медии". "Трябва ли да разчитаме единствено на изкуствения полуинтелект на "Фейсбук" да се справя автоматично с подобни случаи? Трябва ли онези, които ползват социални медии, да бъдат много по-активни в докладване и отстраняване на подобни прояви? И трябва ли държавните власт да се ангажират?", пита Попов.

Той е сезирал "Фейсбук" и ГДБОП заради публикация на въпросната страница от 11 ноември, в която пише: "Събираме ударна група, които притежават огнестрелни оръжия. Бъдете сигурни, че настъпва времето, когато русофобите ще бъдат отстрелвани. Единствено русофобът, който не диша, не е заплаха за националната сигурност на България". Следва призивът "Всички родолюбиви българи да ликвидират русофоби!" Публикацията завършва със заплахата, че ще бъде ликвидиран всеки, който се опита да оскверни руските паметници, и че снимки на отрязани глави ще бъдат разпространявани в медиите. Очевидно администраторът на групата има предвид случая със свастиките, нарисувани на паметника на Альоша в Пловдив в края на миналата седмица.

Попов обясни вчера, че се е обърнал единствено към ГДБОП, но до момента няма отговор на сигнала си. От МВР казаха за "Сега", че антимафиотската служба работи по случая.

Друг потребител - Десислава Загорчева, сезира по същия проблем Бойко Борисов, Корнелия Нинова и СДВР. Тя пише на лидерката на БСП, че въпросната страница е харесана от "високопоставени представители на БСП, включително и депутати".
------------------------------------------------------------
Банско пак поиска втори лифт
Общината поднови натиска да се разшири зоната за застрояване в Пирин


Кметът на Банско е убеден, че това е последният
протест за втора кабинка, защото имало воля
сред управляващите да си изпълнят обещанията.
Снимка: БГНЕС

На прага на зимния сезон община Банско отново поиска промяна на плана за управление на парк "Пирин". Идеята е поправките да позволят строежи, включително на втори кабинков лифт. Натискът за нови съоръжения бе подновен от кмета на града Георги Икономов и местната организация "Бъдеще за община Банско", в която влизат и общински съветници.

Вчера кметът внесе в екоминистерството искане за приключване на започнатата през 2013 г. процедура по частично изменение на сега действащия план за управление на Национален парк "Пирин", съобщиха от местната администрация. С искане за втори кабинков лифт протестираха вчера и от местното сдружение "Бъдеще за Банко". Според тях единствената въжена линия няма капацитет да обслужва туристите в зимния курорт. "С протеста искаме да напомним, че проблем има и ако не се реши в най-кратки срокове, Банско като курорт губи. Това е абсолютна антиреклама за страната ни", каза Икономов пред Нова тв.

Срещу намеренията за разширение на ски зоната и ново строителство са не само природозащитниците, но и ЮНЕСКО, в чийто Списък на световното наследство е "Пирин". Организацията смята, че човешката намеса в парка е достигнала своя максимум, освен това настоява всякакви нови намерения да преминават оценка за въздействие върху околната среда. Неколкократно в последните години имаше опити да се прокара разширение на ски зоните не просто за втори лифт, а и за нови хотели и пр., при това без екооценки. Исканият от общината план предвижда, според еколозите, строителство върху 12.5 пъти повече площ и сеч на гори върху 60% от територията на парка. Последният опит той да бъде прокаран беше при служебното правителство и срещу него преди дни започна дело във ВАС, заведено от "За да остане природа в България".
..................................
УСПОКОЕНИЕ
"В следващите няколко месеца всички необходими ресурси за осигуряване на пожарната безопасност на територията на зимните курорти Боровец и Пампорово ще бъдат осигурени за нормално провеждане на зимния сезон", заяви финансовият министър Владислав Горанов след среща с кметовете на Чепеларе Славка Чакърова и на Самоков - Владимир Георгиев, съобщи БГНЕС. Двата курорта бяха включени в списък с 12 пожарни служби, предвидени за закриване. Първоначално от националната пожарна посъветваха местните управи да си направят частни пожарни, но сега протестите им срещнаха разбиране у МФ.
-----------------------------------------------------------
Цените на храните у нас вече са 71% от европейските
Всеки пети в частния сектор работи на минимална заплата


За 10 г. животът у нас е поскъпнал с 38.8%. Ръстът при хранителните стоки спрямо септември 2007 г. е 27.4%, на електроенергията - 28.7%, на топлоенергията - 24.4%. При водата скокът е 48%, а при твърдите горива е даже още по-висок - 56.7%,. Така България все по-бързо доближава средното ценово равнище на ЕС. Ако през 2008 г. цените на храните и безалкохолните напитки са били 64.6% от европейските, то м.г. достигат 71%. Това изчисляват от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ в анализ за издръжката на живота през третото тримесечие на т.г.

Три групи стоки са много близо до европейските нива, като цените на растителните и животинските мазнини и масла даже надхвърлят средните за ЕС28 с 8.1%. Мляко, млечни продукти и яйца са с 9.5% по-евтини у нас, но с техния темп на поскъпване КНСБ очаква да прехвърлят европейското равнище. Другата група, много близо до европейските цени, е на потребителската електроника, която е само с 6% по-евтина у нас. На годишна база поскъпването на живота е 2.9%, като основен принос имат хранителните стоки. От КНСБ коментират тези данни като признак, че инфлацията плавно се завръща.

Поне 1474 лв. брутна заплата трябва да получава всеки от родителите в едно четиричленно семейство, за да се задоволят основните потребности на домакинството. Необходимата издръжка за едно такова семейство е 2301 лв., или 575.28 лв. на човек. Средната заплата в страната - 1037 лв., е с близо 30% по-ниска от това. От КНСБ признават, че доходите значително изпреварват по ръст издръжката. Но предупреждават, че това все още не стига, за да се покрият необходимите средства за живот. Това важи с особена сила в области, където общият доход изостава почти два пъти от необходимите средства за издръжка - Видин, Търговище, Кърджали, Сливен, Разград.

За голяма част от населението пък даже официалната линия на бедност (314 лв.) е недостижима. 30% от домакинствата са с общ доход на човек под тази линия - това са 2.165 млн. българи. 3.25 млн. разполагат с по-висок доход от 314 лв., но са под необходимите средства за живот - в тази група са 45% от домакинствата. 25% от домакинствата, или 1.8 млн. души, могат да минат за живеещи охолно - техните доходи на човек са над издръжката на живот (575 лв.)
..................................
НЕРАВЕНСТВО
В периода второ тримесечие 2015-2017 високо доходните домакинства се увеличават значително от 19.5% на 25%, докато тези под прага на бедност остават на едно и също ниво. Вижда се ефектът от драстичното увеличение на минималната заплата - в края на месец септември работещите на това ниво на заплащане са 17.5% от наетите при 14.5% през същия период на 2016 г. В частния сектор вече всеки пети работи за най-ниското възнаграждение - 19.9%, при 16% година по-рано. Издръжката в София пък е 3003.32 лв. на четиричленно семейство, или 750.83 лв. на човек, като надхвърля средните стойности за страната с 30.5%. И в София обаче средната заплата - 1405 лв., не стига да покрие това ниво.
--------------------------------------------------------------------
За пети път ще има експертиза за детето, "блъснало се" в кметски джип

Процесът срещу бившия кмет на Трън Станислав Николов, подсъдим за инцидент на пътя с пострадало дете, няма да приключи скоро. Районният съд в Трън в края на миналата седмица е допуснал нова комплексна експертиза - автотехническа и медицинска. Тя е поискана от защитата на подсъдимия Николов вероятно с надежда да е в негова полза.

Причината била, че имало разминаване в досегашните 4, направени по време на разследването. Експерти от Перник са направили автотехническа и медицинска експертиза, а вещи лица от София са направили комплексна и допълнителна експертиза. Според медийни публикации вещи лица вече установиха, че детето е било пометено от джипа.

Несъответствията са свързани със скоростта на автомобила, ускорението, както и броя и характера на причинените на детето телесни повреди. Това обясни пред "Сега" съдията по делото Михаил Алексов, който до началото на октомври беше председател на Районния съд в Трън. Алексов вече ръководи Районния съд в Перник, но си довършва започнатите дела в Трън. Той не пожела да разкрие подробности около разминаванията в експертизите.

Петата експертиза ще е първата в рамките на съдебния процес и ще бъде направена от нови вещи лица, които не са от списъците към окръжните съдилища в София и Перник, откъдето са експертите, ползвани досега.

Инцидентът на пътя, за който е обвинен Николов, стана преди 2 години в Трън. 6-годишното момченце остана без далак и с половин черен дроб. След 8 месеца разследване и версията на разследващите, че детето само се е блъснало в кметския джип, се намеси главният прокурор Сотир Цацаров, на когото се обадил премиерът Бойко Борисов. Производството беше иззето от МВР в Трън и възложено на следователи в Перник.
..........................................
БЕЗ ПОСЛЕДСТВИЯ
Покрай скандала от прокуратурата признаха, че на един от свидетелите е проведен втори разпит три дни след като разследващият полицай дал становище, че делото трябва да се прекрати поради липса на престъпление. Съобщение на държавното обвинение гласеше: "От показанията на този свидетел се установява, че му е оказван натиск и е заплашван да не дава достоверни показания. Той разказал за отправяни му заплахи по телефона, че ако разкаже пред полицията какво е видял, ще бъде уволнен от работа, ще умре и децата му също ще пострадат. Този свидетел твърди още, че по време на разпита му в полицията разследващият полицай му е дал предварително написани негови неверни показания, които е подписал, тъй като се страхувал за себе си и за децата си. До настоящия момент разследващият полицай не е повдигнал обвинение на виновното лице".

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11729
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #53 -: 14.11.2017 20:50:26 »
15.11.2017 г.

Ревизията на приватизацията прерасна в ревизия на прехода
БСП поиска прокуратурата да разследва още концесиите и ролята на силовите групировки. ГЕРБ са готови на всичко


Още утре сме готови да запишем всички
предложения за изменения или допълнения на
конституцията, заявиха Десислава Атанасова и
Данаил Кирилов от ГЕРБ. Снимка: БГНЕС

Екзотичната идея за ревизия на приватизационните сделки от 1992 г. насам, лансирана от Бойко Борисов и претворена от ГЕРБ в предложение за промени в конституцията с цел отпадане на давността за престъпления при раздържавяването, доби абсурдни размери. Лидерът на БСП Корнелия Нинова разшири вчера темата, като поиска ревизия на масовата приватизация, концесиите и на участието на силовите групировки в прехода. Без да споменава имена, тя заяви, че мутри и до днес управляват държавата и че това пречело темата за прехода да се затвори. От Рим, където е на официално посещение, Бойко Борисов е дал нареждане ГЕРБ да приеме всички предложения на БСП и да участва във всякакви инициативи, които ще доведат до промени в конституцията.

"Разговаряхме с премиера непосредствено преди срещата му с италианския министър-председател и съм упълномощена да предам решението му. ГЕРБ ще участва във всяка инициатива, по всякакъв повод и по всички теми, които БСП предлага", съобщи депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Нинова заложи "допълненията" като условие социалистите да започнат преговори с ГЕРБ как да бъде дописан основният закон. "Предложението на ГЕРБ и ДПС за нас е половинчато. Приватизация - да, но прибавяме и масовата приватизация. Какво стана с боновите книжки, кои фондове купиха предприятия, получават ли хората дивиденти от книжките, кой се облагодетелства от тях и т.н. Към темата включваме концесиите на прехода, защото освен чрез приватизация националните богатства бяха раздадени и чрез концесии. Кой раздаде националните богатства и природните ресурси, кой ги владее днес, с какви договори, какви държавни такси плаща, какви печалби прави. Плаща ли народът високи цени в резултат на такива концесионни договори. Към темата прибавяме и третата характеристика на прехода - групировките. Няма да скъсаме с прехода, народе, докато начело на политическото ръководство на държавата ни днес стоят членове на групировките на прехода. Мутрите на прехода - вън от политическото ръководство на държавата! Каквото и друго да правим, докато те стоят начело на държавата, този преход няма да приключи", коментира Нинова.

"Готови сме още утре да излъчим екип и да запишем всички предложения на всички парламентарни групи за изменения или допълнения на конституцията", заяви Десислава Атанасова. Тя коментира, че въпросът за мутрите на прехода, които все още са в "политическото ръководство на държавата", по никакъв начин не "реферира" към премиера Борисов и призова Нинова да назове поименно кои са мутрите в политиката. "Питаме се кога Корнелия Нинова ще намери сили да назове имената на мутрите в политиката и кога ще намери воля и сили да се присъедини към нашата инициатива. За нас единственото ценно е политическата воля, всяко друго скриване зад юридически прийоми е само протакане във времето", каза Атанасова.

Последният коментар бе направен по повод намерението на БСП да внесе питане до Законодателния съвет към Народното събрание, оглавяван от проф. Огнян Герджиков, колко и кои закони трябва да се променят, за да може идеята на социалистите да се осъществи. "Искаме консултация, съвет и становище: как да променим българското законодателство така, че исканията ни за тотална ревизия на прехода да станат факт и да има резултат", каза по-рано Корнелия Нинова.

Самият проф. Герджиков коментира, че намеренията и на ГЕРБ, и на опозицията да променят конституцията са демагогия, която няма да доведе до нищо добро. "Ако не бях юрист, щях да приветствам това, но познанията ми в правото не ми позволяват да съм толкова възторжен. Ние сме правова държава и сме в ЕС. Не можем да си позволяваме да нарушаваме основни правила на правната система. Ако навремето са сключвани приватизационни сделки, които са нарушавали закона, те могат да бъдат обявени за нищожни. Но в този случай със задна дата не можем да отменяме давност. Защо това не е направено преди 10-15 години? Не можем да отменяме със задна дата нещо, което е трябвало да направим тогава. Вече е изпуснат влакът, за да има възмездие. Времето е неумолим фактор", коментира Герджиков. Той припомни, че преди повече от година Конституционният съд е отказал да се преследват без давност престъпленията, извършени при комунизма.
.....................................
ИЗСЛУШВАНЕ
БСП ще внесат искане в Народното събрание за изслушване на министъра на икономиката Емил Караниколов, който е бивш шеф на Агенцията за приватизация, както и на главния прокурор Сотир Цацаров. "От Караниколов искаме да докладва пред парламента колко сделки са направени; на какви суми, с кого, какъв контрол е извършен. Включително и защо ГЕРБ отмениха преди няколко години такива текстове от Закона за приватизация и приватизационен контрол, които направиха невъзможен този контрол. Главният прокурор да бъде изслушан колко проверки за приватизацията са правени в годините, колко производства са образувани, колко са прекратени поради липса на престъпления, колко започнати не могат да бъдат завършени поради изтичане на давност. Искаме да знаем от какво има нужда прокуратурата сега, за да свърши този огромен по обем труд", каза Корнелия Нинова.
-----------------------------------------------------------
50% от българите искат оставки дори при съмнения за корупция

Въпросът как да се подхожда при съмнение за корупция сред високопоставени политици и държавни чиновници поляризира българското общество. 48% от българите настояват за оставки дори при съмнения за вземане на подкуп, сочи експресен сондаж на "Галъп". Същият процент обаче смятат, че първо трябва да се изчакат разследване и доказателства. "Данните ясно свидетелстват, че поне сред половината българи действа своеобразна "презумпция за виновност" на политиците - в обществените очи те са виновни и без следствие, съд и пр. Затова и "бързите" оставки съответстват на обществените очаквания", коментират социолозите.

Почти същото разделение се наблюдава и по отношение на предстоящия вот на недоверие срещу правителството заради корупция и шуробаджанащина. 50 на сто от анкетираните подкрепят атаката на БСП и ДПС срещу кабинета срещу 42 на сто против. Любопитното е, че цели 58% отхвърлят искането на ДПС "Обединени патриоти" да напуснат управлението. От "Галъп" виждат в това признак, че няма обществени очаквания за промяна във властовата конфигурация. Недоволството по отношение на управляващите е по-скоро провокирано от съмненията за корупция, отколкото от съюза на ГЕРБ с националистите.

Общественото мнение остава песимистично настроено за ситуацията в страната. Това се вижда в отношението към протестите, които съпровождат разглеждането и приемането на държавния бюджет. 52% считат, че негодуванието на синдикати, полицаи и млади учени не е случайно, а е признак за влошаване на положението. Други 42% обаче възразяват, че случващото е обичайно при обсъждането на бюджета, вероятно защото протестиращите искат да получат повече пари.

Анализът на "Галъп" показва, че сред българите се наблюдава "почти автоматично одобрение за всякакви мерки на държавна намеса". Като пример социолозите дават солидната подкрепа (55%), която получава премиерът Бойко Борисов за намесата му в спора между икономическото министерство и ЕМКО. Същият дял одобряват и действията му по казуса с "Дунарит".
................................
ОТЧАЯНИЕ
Огромното мнозинство от българите (79%) смятат, че системата на здравеопазването върви към по-лошо в последните няколко години. Едва 15% виждат подобрение в работата й. Негативизмът преобладава дори сред поддръжниците на управляващите.
-------------------------------------------------------------
БСП: Борисов да посочи поименно наркотрафикантите в парламента
На втория ден опозицията се сети, че "това е ужасяващо", и поиска премиерът да бъде изслушан


Корнелия Нинова. Снимка: БГНЕС

На втория ден след смущаващото изявление на премиера Бойко Борисов, че "в парламента продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик, хора, които са купували гласове", БСП се сети, че "това е ужасяващо", и поиска неговото изслушване в Народното събрание. "Да дойде и да каже поименно кой депутат се занимава с наркотрафик. Защото наистина е ужасяващо, ако в българския парламент има такива депутати. Трябва и да спрем с тази манипулация за купуването на гласове", настоя лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Тя уточни, че ако трябва, министър-председателят ще бъде изслушан на закрито заседание. Правното острие на ГЕРБ Данаил Кирилов, от своя страна, се опита да обясни казаното от Борисов. Той не се съобрази с презумпцията за невинност и отговори на Нинова с медийни заглавия, в които се съобщава, че братът на депутата от БСП Георги Стоилов - Илия, е замесен в разследване за наркотрафик, а друг народен представител на БСП е обвинен от прокуратурата в купуване на гласове. Той пропусна факта, че само съдът може да определя кой е наркотрафикант и кой не.

За да предизвика парламентарно изслушване на премиера Борисов, левицата ще внесе и подписка в Народното събрание. Освен "факти и доказателства" Корнелия Нинова настоява лидерът на ГЕРБ да каже поименно "кой депутат е купувал гласове, особено от затворници, които според закона, когато излежават присъда лишаване от свобода, нямат право да гласуват". "Искаме истината за наркотрафика и за купуването на гласове, поименно и с аргументи. Ако откаже да дойде, ще считаме, че той няма такава информация и просто лъже. Ако дойде, да каже истината поименно и да носи отговорност за думите си. Не му завиждаме и в двата случая. Но и в двата случая трябва да направи едно - да понесе отговорност", добави лидерът на БСП.

Това не е първата "бомба", която мята напосоки премиерът Бойко Борисов. През февруари 2013 година, малко след като беше гласувана оставката на първия му кабинет, от парламентарната трибуна той обяви, че е срещу него "се подготвя атентат и поръчител е Ахмед Доган". Същата година, но през юли, лидерът на ГЕРБ обяви, че БСП, ДПС и "Атака" са подготвяли сценарий срещу ГЕРБ. "Те казаха, че с ръководството на ГЕРБ трябва да се разправят по нестандартен начин и само г-н Пеевски се бил съгласил да извърши всичко това. Те са подготвили сценарий - да ме задържат и в ареста да ме убият", обясни Борисов. Тогава главният прокурор Сотир Цацаров определи твърденията на Борисов като "нелепи". Макар и на два пъти да взривиха публичното пространство, тези твърдения бяха набързо забравени.
................................
ПОДКРЕПА
Управляващата партия "отхвърля искането за оставки" на вътрешния министър Валентин Радев и вицепремиера Валери Симеонов. Ден по-рано от левицата настояха двамата да понесат отговорност заради показаните кадри във филма на Елена Йончева "Граница". На тях се вижда как с обикновена стълба трафиканти необезпокоявано прекарват емигранти през оградата с Турция. "Държа да подчертая, че към момента на снимките на филма на г-жа Елена Йончева оградата по границата още не е била предадена официално", каза вчера Данаил Кирилов.
--------------------------------------------------------
Управляващите очакват от евродоклада "потупване по рамото"
Критиките ще бъдат приписани на "дежурните доносници"


Председателят на Европейската
комисия Жан-Клод Юнкер посрещна
многозначително премиера Бойко
Борисов в Брюксел преди седмица.
Снимка: МС

Тази година управляващите очакват най-мекия доклад от 2008 г. насам. В него се надяват да намерят податки дали наблюдението от Европейската комисия ще продължи. Обявяването на оценката на ЕС за България се очаква в сряда - два-три месеца по-рано от обичайното заради европредседателството.

"Докладът ще е много положителен за България. Аз подкрепям България и Румъния да се присъединят максимално бързо към Шенген", подсказа председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на пресконференция с премиера Бойко Борисов преди дни.

Същото каза пред БНТ във вторник и председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. "Очакваме да се отчете разликата през тази година с оглед предсрочните избори и възобновяване на работата по всички ангажименти", допълни той. За да парира евентуалните критики в доклада, Кирилов се застрахова, че очаква "чисто българския калташки рефлекс да се появи и в този доклад. Имаме си дежурни доносници в този процес". Кирилов не обясни кого визира.

Той даде като положителен пример проведените избори за новия Висш съдебен съвет. Истината обаче е, че парламентарната квота беше избрана след претупано изслушване на кандидатите в правната комисия, без дебати в пленарната зала и след предварителни договорки между партиите.

Министрите на вътрешните работи и на правосъдието Валентин Радев и Цецка Цачева ще пропуснат доклада на Европейската комисия за съдебната система и противодействието на корупцията. Те ще са в САЩ, за да участват в редовната среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС и САЩ, съобщиха пресслужбите им. Това означава, че министрите ще пропуснат шумотевицата покрай обикновено критичната оценка на проверяващите от Брюксел.

Главният прокурор Сотир Цацаров, който от понеделник е на посещение в Гърция, също няма да коментира лично доклада - пресслужбата му ще се отчете единствено със съобщение. Обикновено представителите на трите власти правят прочит изключително в своя полза, като подминават критиките.
...........................
КОНТРА
Еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова не беше толкова сигурна в българските успехи. "Всеки път, когато се срещна с господин Цацаров и когато имам възможност да обсъждам с него реформата и работата на прокуратурата и нейните структури, той ми дава убедителни знаци за напредък. Винаги, когато се срещна с него, оставам с впечатление, че всичко в България е наред. След това виждам фактите, цифрите, резултатите и у мен се появяват съмнения дали наистина всичко е толкова прекрасно. Така че нека да изчакаме и да видим какво ще покаже докладът от ноември. Ние искаме да сме справедливи и максимално обективни", обяви тя в края на октомври в София.
---------------------------------------------------------------------
В 143 училища има дискриминация в приема на първолаци
Ресорната комисия се заема с казуса по указания на прокуратурата


Четири месеца след като прокуратурата установи наличие на дискриминационни условия при записването на първолаци в столицата, Комисията за защита от дискриминация (КЗД) най-после ще се занимае с този казус. Днес на публично заседание комисията ще разгледа преписка за дискриминационна дейност при приема на ученици в първи клас в поне 143 училища в цялата страна, съобщиха вчера от Върховната административна прокуратура, която е инициирала производството пред комисията.

През юли от прокуратурата съобщиха, че са проучили допълнителни критерии за класиране на първокласници в произволно избрани училища в София. Констатациите бяха, че педагогическите съвети на школата са въвели предимства, например за деца на родители, които работят в МОН, общината или държавната администрация, или пък в сферата на образованието. "По този начин произходът на останалите деца отрича правото им да участват в класирането за прием в първи клас наравно с деца с такива родители", смятат от прокуратурата. Поради тази причина още през май ВАП ангажира Комисията за защита от дискриминация да се занимае с казуса, като разгледа проблема не само в столицата, а и в цялата страна. Така днес се очаква КЗД да разгледа критериите за прием на първокласници в 143 учебни заведения в цялата страна.

Специално за София тази година бе въведена централизирана система за прием на ученици в първи клас, като водещият критерий, даващ най-много точки за класиране в общинско школо, е местоживеенето. Точки се дават и ако ученикът е бил на предучилищна в училището, за което кандидатства, ако има брат или сестра в същото учебно заведение и т.н. Отново обаче на училищата беше оставена възможност при равен брой точки да въвеждат допълнителни критерии. Именно чрез тях бяха върнати дискриминационните условия, затова разпоредбата беше отменена от административния съд в София по искане на прокуратурата.
-----------------------------------------------------------------------
НАП не откри разминаване в доходите на Виктор Николаев и Анна Цолова

НАП не е открила разминаване в доходите на журналистите от Нова телевизия Виктор Николаев и Анна Цолова, съобщиха вчера от медията по повод поредната атака срещу двамата. Близкият до Николай Бареков сайт BNews от няколко дни разпространява информация без източник, че данъчна проверка е уличила Виктор Николаев в укриване на доходи.

"Във връзка с появилите се неверни твърдения в публичното пространство, свързани с имущественото състояние на водещия на сутрешния блок на NOVA Виктор Николаев, както и на бившата водеща на предаването Анна Цолова, резултатът от извършената и приключила през изминалата седмица данъчна проверка доказва, че няма разминавания и нередности между декларираните от тях приходи и реалното им имущество", съобщават от телевизията. Според документ от НАП-София средствата, използвани от Виктор Николаев за закупуването на жилище, са с легален произход и са надлежно декларирани, пише в прессъобщението.

Сигналът до НАП беше подаден в края на лятото от Николай Бареков, който поиска Цолова и Николаев да бъдат проверени, защото си купили луксозни имоти. Дни по-късно стана ясно, че Цолова е свалена от екран, а че това не е случайно, се разбра в следващия епизод от кампанията срещу водещите, когато депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров директно в ефир заплаши Виктор, че "силните думи" ще му изядат хляба, както са го изяли на Цолова. Впоследствие Тодоров беше принуден да подаде оставка.
--------------------------------------------------------------------------
Кръводаряване срещу здравни вноски предлага БЧК

Кръводаряването да бъде стимулирано, като дарителите бъдат освободени от плащане на здравни вноски за няколко месеца, предлагат от варненската структура на БЧК, съобщи "Дарик". Предложението е на кръводарителите да се спестяват 6 месечни здравни осигуровки. "При средна заплата от 1000 лева за половин година ще бъдат спестени близо 500 лева - 200 за работника и 300 за работодателя", обясни д-р Петър Радушев, зам.-председател на Областния съвет на БЧК във Варна. От друга страна, сумите, които няма да влязат в бюджета на здравната каса, на фона на 3.8 млрд. лв. бюджет са "пренебрежимо малки", смятат от Червения кръст.

Предложението на БЧК е по повод постоянно намаляващия брой на доброволните кръводарители и поддържането на търговия с кръв пред центровете за трансфузионна хематология. "Цената на банка кръв у нас варира между 60 и 500 лв., като най-скъпо се търгува в София. Във Варна една кръвна банка се осигурява срещу суми между 80 и 120 лева", отбеляза д-р Радушев. При нужда от 170 000 кръводарители годишно в страната, броят им у нас за миналата година е бил под 150 000. Само около 20 на сто са действително доброволци и даряват без конкретен повод или срещу заплащане, сочат данните на БЧК.

В Кодекса на труда да се осигури възможност при подписване на колективните договори да се предвидят повече от два дни платен отпуск за даряващите кръв доброволно, предлагат пък от КНСБ. Друга идея е лабораториите да осигуряват безплатно изследване на кръв за всеки доброволен дарител.

Предложение за опрощаване на здравни вноски срещу кръводаряване е имало още през 2002 г., но без резултат. Вероятността сега участта му да е различна е нищожна.
-----------------------------------------------------------------
Обвиняемият за убийството в Борисовата градина остава в ареста

Според апелативния съд Йоан Матев може да
остане в предварителния арест още 10 месеца.
Снимка: БГНЕС

Йоан Матев, обвиняем за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина, остава в ареста, реши Софийският апелативен съд. Втората инстанция взе напълно различно решение от градския съд, който миналата седмица реши, че Матев може да излезе на свобода. Основният аргумент на съдията тогава беше, че понеже обвиняемият е извършил престъплението като малолетен и по закон може да бъде наказан с максимум 12 г. затвор, се скъсява и срокът, който може да прекара в предварителния арест - 8 месеца.

Апелативните съдии отмениха това решение. Според тях сроковете се определят на база тежестта на престъплението, а не от възрастта на обвиняемия. Тъй като Матев е обвинен в убийство по особено мъчителен начин, за което минималното наказание е 15 г. затвор, той може да остане в ареста година и половина. Според втората инстанция има опасност той да се укрие, ако е на свобода. Решението не подлежи на обжалване.

Обвинителният акт срещу Матев бе внесен в съда в понеделник. В него разследващите твърдят, че е намушкал Игнатов, за да му вземе парите.

Съдия Андрей Ангелов от градския съд отказа да гледа делото и си направи отвод. В мотивите си той посочва, че вече се е произнасял по мярката за неотклонение срещу младежа. В това заседание е заявил, че има достатъчно доказателства срещу Матев и той трябва да остане в ареста. Заради това съдията счита, че не е безпристрастен, тъй като ще трябва да се произнесе за вината му на база на същите доказателства, които вече е сметнал за достатъчни. Сега от градския съд трябва да разпределят делото на друг.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11729
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #54 -: 15.11.2017 20:51:37 »
16.11.2017 г.

Държавата изненадващо поиска сделка с царя за "Врана"

Сакскобургготски и семейството му обитават
"Врана", когато са в България. Снимка: "СЕГА"

Държавата ще предложи споразумение на бившия премиер и наследник на българските царе Симеон Сакскобургготски по делото за собствеността на двореца "Врана". Това се разбра във вторник на поредното заседание по процеса в Софийския градски съд, съобщи "Дума".

Представителят на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е внесъл молба в съда за спиране на производството за споразумение, потвърди пред "Сега" адвокат Ирен Савова, чиято кантора обслужва държавата. Тя обаче отказа да коментира какви биха били параметрите на споразумението. Защитата на Сакскобургготски заяви, че не е оторизирана да коментира.

Юристи допуснаха пред "Сега", че е възможно например държавата да предложи да плати на Сакскобургготски за ремонтите в двореца, а той да оттегли претенциите си за собственост. Друга възможност е той да получи правото на ползване, докато е жив. До приключването на броя от регионалното министерство, което представлява държавата по делото, не отговориха на въпросите на "Сега" по темата.

Съдът още не се е произнесъл по молбата за спиране на делото, по което освен Сакскобургготски има още шестима ответници. Очаква се да го направи на 8 май, когато е следващото заседание. Причината е, че един от ответниците е починал и сега ще се търсят неговите наследници.

"Врана" беше върната на Сакскобургготски през 2001 г. от кмета Стефан Софиянски. Държавата заведе делото за собствеността на "Врана" през 2011 г., като си поиска и именията "Ситняково", "Саръгьол", "Бистрица" и гори в Рила. През 2008 г. започна делото за имението "Кричим", което приключи в полза на държавата през 2012 г.

По делото за "Саръгьол" държавата спечели окончателно съдебната битка, но съдът й нареди да плати на Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза общо 13 260 лв. разноски за ремонти и слънчеви колектори.

Подобна е и ситуацията със "Ситняково". Върховният касационен съд призна правото на Сакскобургготски и сестра му да задържат имението, докато не получат от държавата по 19 329 лв. заради направените разноски.

За "Царска Бистрица" още няма окончателно решение, но на две инстанции спечели държавата. Чака се окончателно решение и по делото за 1414 дка земи край София. И там държавата печели на две инстанции.
..............................
ЗАБАВЯНЕ
Още пред първа инстанция виси искът за 16 500 дка гори в Рила в общо 66 имота. Някои от тях са продадени на три фирми и шансът да бъдат върнати на държавата, дори тя да спечели съдебната битка за останалите, е минимален. Горите бяха дадени на Сакскобургготски през 2002-2003 г. от поземлената комисия в Самоков, докато той беше министър-председател. Следващото заседание по делото е на 30 март.
-------------------------------------------------------------------
Шефът на НС изгони Корнелия Нинова за цитат на Бойко Борисов
БСП внася искане за гласуване на оставката на Димитър Главчев


Корнелия Нинова говори по-малко от две минути,
преди Димитър Главчев да й изключи микрофона.
Снимка: БГНЕС

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев отстрани Корнелия Нинова от вчерашното заседание, докато лидерът на БСП произнасяше декларация от парламентарната трибуна. Никой в залата не разбра каква е формалната причина Главчев да изгони Нинова, въпреки че той се позова на правилника на НС и на забраната говорещите да не "оскърбяват" Народното събрание, членове на Министерския съвет, президента и вицепрезидента и др. В думите на Нинова нямаше нищо обидно, тя се възмути, че премиерът продължава да обижда парламента, а депутатите не реагират.

Спорът за пореден път се завъртя около изказването на премиера, че "в парламента продължават да стоят хора, които са замесени в наркотрафик, хора, които са купували гласове". БСП поиска Народното събрание да заложи в дневния си ред изслушване на Борисов за тези му думи, но мнозинството отхвърли предложението.

Преди да свали Нинова от трибуната, Главчев позволи на шефа на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ да показва в продължение на няколко минути разпечатки на медийни публикации, че братът на депутата от БСП Георги Стоилов - Илия, е замесен в разследване на наркотрафик, а Манол Генов е обвиняем за купуване на гласове. "Представям ноторно известни факти, а ноторно известните факти не се доказват в съда. Прочетох ги, защото не знам 80% от българите могат ли, или не могат да четат", каза той.

Главчев изгони Нинова в момент, в който тя питаше: "Не позволявате ли с четене на медийни публикации да се произнасят присъди подобни на тази, която Цветан Цветанов произнесе срещу лекарите, за което България беше осъдена и целият народ плаща за това? Защо заради премиера се подлагате на самоунижение? Нямате ли достойнство на народни представители, които същият този човек е наричал "безделници", бяха последните й думи от трибуната. "Не можете да говорите в декларация каквото си искате. Не сте на пленум на БСП", репликира Главчев. Цветан Цветанов коментира, че Нинова обижда групата на ГЕРБ и търси провокация.

Т.е. депутатите от ГЕРБ не се обидиха от думите на Борисов за "безделниците" в парламента преди, а се засегнаха едва когато го цитира Корнелия Нинова. Коментари за това, че единствено съдът може да се произнесе кой и дали е замесен в наркотрафик, липсваха. През октомври 2010 г. Борисов нарече депутатите безделници, а той е прекалено зает, за да присъства на дебати за вот на недоверие към правителството.

Нинова заяви, че няма да напусне, докато не приключи с декларацията, а Главчев извика на помощ квесторите. Депутатите на БСП се струпаха пред президиума, а шефът на парламента отстрани от две заседания Антон Кутев за обаждане от място. В настъпилата суматоха Главчев се принуди да даде 10-минутна почивка, а БСП и ДПС заявиха, че напускат и повече няма да се върнат в парламента днес. След кратко съвещание социалистите заявиха още, че отварят подписка с искане на оставката на Главчев. "Днес е лош ден за българската парламентарна демокрация. Председателят на НС направи пореден безпрецедентен опит да налага цензура и да ограничава възможността българската опозиция да говори", коментира Жельо Бойчев. От БСП поискаха още наказанията на Нинова и Кутев да бъдат отменени.
.........................
РАЗВРЪЗКА
След прекъсването шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов увери, че Главчев е бил готов да свика извънреден председателски съвет, който да "разгледа възможността за отмяна на тези наказания". Социалистите обаче така и не внесли искане, което показало тяхната "неискреност". "Извиняваме се на българските граждани за това, което провокираха колегите от БСП", каза още Цветанов. Той даде да се разбере, че оставката на Главчев не стои на дневен ред и че председателят е бил прав да наложи наказания. "Единственият начин да има дисциплина е, когато се придържаме към правилата, които сме приели при полагането на клетва на 44-тия парламент", обобщи зам.-председателят на ГЕРБ.
----------------------------------------------------------------
Заради европредседателството София ще мие улиците по-често
Разходите за чистота вече надхвърлят 180 млн. лв.


Догодина Столичната община ще похарчи над 11 млн. лв. повече за чистота, или общо 183.8 млн. лв., показва план-сметката за 2018 г., публикувана за обществено обсъждане. Благодарение на европредседателството столичани би следвало да живеят в по-чист град и даже да дишат по-чист въздух, тъй като улиците ще се мият по-често.

В доклада е посочено, че миенето с автоцистерна с маркуч в топлите месеци ще се увеличи от 3 на 4 пъти върху 76 500 дка, а в други райони с площ 66 000 дка улиците ще се измият цели 10 пъти през лятото. Предполага се, че това са централни и др. пътни артерии около обектите, свързани с председателството. Извън тези случаи столицата си остава в ръцете на метачките със сухите метли.

За лятно почистване се очаква да бъдат похарчени 50.9 млн. лв., което е с 4.8 млн.лв. повече спрямо т.г. За почистване на улиците през лятото ще бъдат дадени 31 млн. лв., което е с 3 млн. лв. повече спрямо т.г. Като основни мотиви за планираното увеличение в доклада са посочени Програмата за качеството на атмосферния въздух в София до 2020 г. и предстоящото председателство на съвета на Европейския съюз. Зимното почистване, в това число републиканските пътища на територията на общината, и поддържането и почистването на пътищата в парк "Витоша" и зимното улично почистване обаче се запазват на старото ниво на финансиране - съответно по 20 млн. лв. и 15 млн. лв.

Тази година разходите за миене на улици в София се очаква да бъдат 28 млн. лв., като честотата остана почти без промяна спрямо 2016 г. - 14 пъти в годината за улици с масов градски транспорт, 15 пъти за обществено значими улици и 15 пъти за вътрешнокварталните улици. Общината обаче твърдеше, че сериозно е увеличила площта. Такава разбивка в план-сметката за догодина липсва.

Сумата за почистване на междублоковите пространства, районните градински и зелените площи няма да претърпи промяна догодина - 8 млн. лв. Почистването на алеи, тротоари, отводнителни шахти, графити и нерегламентирана реклама също се очаква да излезе на общината 600 000 лв.
...............................
ТАКСА СМЕТ
Общината не предвижда промяна в такса смет за недвижимите имоти на гражданите и жилищните имоти на предприятията - тя остава 1.6 промила върху данъчната оценка на имотите. За компаниите отново има три варианта. За тези, които плащат на база отчетната стойност на не жилищните имоти на предприятията, таксата остава 10 промила. Леко поскъпване се предвижда за тези, които се договарят пряко с фирмите по сметосъбиране и сметоизвозване - 6.4 промила, вместо сегашните 6.3 промила. Третият вариант за бизнеса е да плаща на брой контейнери, заявени в общината, като тук няма промяна в таксата.
-------------------------------------------------------------------
Кабинетът дава трети бонус за хората с най-ниски пенсии
Въпреки обещанията за по-справедлив критерий за коледни добавки правителството отново заложи на старата схема


Кабинетът се отказа да търси по-справедлив начин за раздаване на коледните добавки за пенсионерите и отново ще използва линията на бедност като критерий за допълнителната сума към декемврийските пенсии. Над 1 232 000 пенсионери с пенсии до 321 лв. включително ще получат по 40 лв. през декември. Това реши вчера правителството, с което затвърди традицията от втория кабинет на Бойко Борисов насам да не пропуска раздаване на добавки. Самият Борисов пожела на министрите си тази добра традиция да продължи. "Доброто състояние на икономиката, добрата работа на приходните агенции, а и ангажиментът, който имаме, ни дават възможност за 50 млн. лв. за Коледа да се вземе като решение днес, да го подкрепите за пенсионерите", коментира премиерът вчера.

Добавките тази година ще струват 49.3 млн. лв. на хазната, а 321 лв. ще е линията на бедността за догодина. Така 57% от възрастните хора в страната ще получат допълнителните пари за Коледа.

Критерият е старият, но тази година е необичайна - за едни пенсионери това ще е трети бонус за годината заради ударното увеличение на минималната пенсия на две стъпки до 200 лв. За други пък това ще е първа добавка - например за 4900-те възрастни, които бяха изпуснати от индексацията на пенсиите и не получиха нито стотинка увеличение на пенсиите си. Сравнението между три различни пенсии показва, че тазгодишните допълнителни плащания за едни са 5 пъти по-малки, отколкото за други. Ако човек е получавал 160 лв. до 1 юли, то само от двете увеличения на пенсията до края на годината ще вземе 180 лв. отгоре, а сега ще добави и 40 лв. коледна добавка. Ако обаче е бил от ощетените пенсионери, за него ще има еднократно 40 лв. Ако пък е получавал 330 лв. пенсия, отгоре ще получи само 47 лв. от индексацията с 2.4% през юли.

Социалният министър Бисер Петков коментира преди време, че тази година трябва да има нов, по-справедлив подход при раздаването на добавките, който да компенсира недоволните пенсионери. Петков намекна за диференциация на допълнителните пари, за да получат повече тези, които не взеха близо 20-те процента ръст заради минималната пенсия. Финансовият министър Владислав Горанов пък обяви, че се прави анализ кои пенсионери могат да получат тази година добавките, като подчерта, че те няма как да са за всички. Вчера никой от правителството не обясни защо са се отказали от диференциран подход. Коледните добавки досега винаги са се раздавали според линията на бедност.
---------------------------------------------------------------------
ГЕРБ ударно гласува закони в отсъствието на опозицията

Политическият скандал вчера, заради който опозицията напусна пленарната зала на парламента, позволи на ГЕРБ да прокара необезпокоявано куп законопроекти. Управляващите успяха скоростно да гласуват без дебати голяма част от новия Закон за концесиите, на който президентът Румен Радев наложи първото си вето, докато още работеше предното 43-то народно събрание. Съвсем безпрепятствено минаха и предложените от правителството поправки в Закона за Комисията за финансов надзор. Промените дават възможност на органа да попълва бюджета си, като събира такси и да вдигне драстично възнагражденията си.

Парадоксално, облагодетелствана от ситуацията се оказа и БСП. Преди да напуснат залата, социалистите настояха в дневния ред на парламента да влезе поправка в приватизационния закон, предложена от соцдепутата Кристиан Вигенин. Става въпрос за текст, с който се забранява продажбата на отделни обособени части от имуществото на търговски дружества с над 50% държавна собственост в капитала, ако парламентът не е дал своето разрешение. Един от конкретните поводи за предложението беше скандалът около продажбата на част от Дипломатическия клуб в "Бояна".

Управляващите единодушно одобриха законопроектът на БСП да влезе в парламентарната програма, след което го гласуваха на първо четене със 119 гласа "за" и 1 "въздържал се". Случаят даде повод на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов да се похвали с толерантността на партията спрямо опозицията.
---------------------------------------------------------------------
Училище записвало с предимство деца, готови да плащат за частен транспорт

Първокласници са получавали предимство за прием в училище при "склонност да пътуват до школото с частна фирма". Това е бил един от допълнителните критерии, заложени от училищни ръководства, по които този септември са приемани ученици в първи клас у нас. Това съобщи БНТ вчера след заседание на Комисията за защита от дискриминация, на която бе разгледана преписка на прокуратурата за несправедлив прием в 143 школа в страната. Комисията си даде 14-дневен срок да каже дали има дискриминация във въпросните учебни заведения.

Проверката на КЗД е инициирана от прокуратурата, която установи дискриминационни правила в приема в редица произволно избрани училища в София и поиска да се обхванат и други градове. В масовия случай става дума за даване на допълнителни точки, ако родител работи в системата на образованието, общинската или държавната администрация. Тази практика веднъж вече беше обявена за дискриминационна и общината смени правилата за прием. Училищата обаче започнаха да я въвеждат чрез допълнителните критерии, които имат право да въвеждат при равен брой точки. Тази възможност им беше отнета отново от Административния съд в София по искане на прокуратурата.

Вчера просветният зам.-министър Таня Михайлова коментира, че е въпрос на политика на училището какви допълнителни критерии ще заложи. Според нея даването на предимство на деца на млади учители, работещи в същото учебно заведение, е политика за насърчаване на учителите. Тя обаче все пак се застрахова, че децата не бива да попадат в не равнопоставена позиция. Подобни аргументи изтъква и директорът на 119-о СУ Диян Стаматов. "Критерият прием на деца на работещи в образователната система не е дискриминация към другите деца. Това е важно условие, за да могат точно тези млади учители с малки първокласници да останат и да работят в училището ни", написа във фейсбук той. В 119-о такова предимство е дадено само за едно дете - на учителка от школото. И Михайлова, и Стаматов обаче говорят в случая за друг критерий - близост на местоработата на родител, който никой не оспорва като дискриминационен.
-------------------------------------------------------------
Обмислят се по-строги санкции за пушене на закрито

При трето установено нарушение на забраната за пушене заведенията да бъдат затваряни, а актове да могат да издават не само структурите на здравното министерство, но и полицията и инспекторите по труда и храните, предлагат от "България без дим". От МЗ признават, че контролът на забраните не е ефективен и са нужни по-драстични мерки, но не е ясно приемат ли точно тези предложения. "В момента има много обекти с по 10-15 акта и инспекторите нищо не могат да направят, освен да им издадат 16-ия акт", обясни пред clinica.bg председателят на "България без дим" Маша Гаврилова.

Предложенията за промени са представяни нееднократно, но според Гаврилова от МЗ сега вече ги приемат и те ще бъдат предложени заедно със забраната за наргилетата. От министерството обаче коментират само, че "въпреки извършената значителна по обем контролна дейност опитът показа належаща необходимост от прецизиране на някои от текстовете на Закона за здравето с оглед постигане на по-висока ефективност на извършвания контрол и по-висока степен на опазване на общественото здраве". Оттам допълват, че при тях постоянно постъпват "жалби и сигнали на граждани, които съобщават, че забраната за тютюнопушене на закрити обществени места системно се нарушава. Всички постъпили сигнали се препращат до съответната регионална здравна инспекция за предприемане на мерки за преустановяване на нарушенията. В голяма част от случаите обаче за един и същи обект постъпват неколкократно сигнали и продължаване на тютюнопушенето".
---------------------------------------------------------------
Държавата дава 20 млн. лв. за дълговете на Военна болница

Първо заседание на правителството с новия
министър на здравеопазването Кирил Ананиев.
Снимка: БГНЕС

Допълнителни 20 млн лв. от централния бюджет ще получи Военномедицинска академия, реши вчера правителството. Парите са одобрени като допълнителен разход на Министерството на отбраната, а с тях ВМА ще се разплати частично с Българска банка за развитие по цесия на вземанията на кредиторите си.

Парите са предварително планирани в разходната част на държавния бюджет, уточняват от МС. През миналата година бюджетът пак отпусна 20 млн. лв. на болницата за покриване на дългове. След новия транш лечебното заведение ще остане с 12-13 млн. лв. оперативен дълг, при положение че през 2014 г. ВМА беше най-задлъжнялата болница у нас със 130 млн. лв. борчове. Те бяха намалени с мерки за по-добър контрол на разходите и с прехвърляне на част от тях като цесия на банката за развитие.

Военна болница е собственост на Министерството на отбраната и наред с Правителствена, МВР и Транспортна болница не е със статут на търговско дружество, какъвто имат останалите лечебни заведения у нас. Това обяснява защо тя получава помощ от бюджета. От МЗ постоянно - включително и бившият министър и началник на ВМА Николай Петров, обясняват, че държавата не може да помага финансово на другите си закъсали болници, защото за Европейската комисия това ще е непозволена държавна помощ.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11729
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #55 -: 16.11.2017 22:56:57 »
17.11.2017 г.

Каракачанов обяви шамарена война на мигрантите
Депутатите разрешиха на МВР да глобява с до 1000 лв., ако някой приближи граничната ограда без разрешение


Министърът на отбраната Красимир Каракачанов смята, че всеки, който види бежанец да прескача оградата по българо-турската граница, трябва да го върне обратно. "Аз, ако бях там, този щях да го върна обратно с два шамара", така коментира той пред Би Ти Ви вчера кадри от документалния филм на депутата от БСП Елена Йончева за оградата по границата. Повод за гнева му бе показаното незаконно, но бързо и лесно преминаване на съоръжението със стълба.

Каракачанов се възмути, че трима души - Йончева, шофьорът й и операторът, са наблюдавали нелегалното преминаване и не са направили нищо, за да го спрат. "Добре, не може ли да вземе една пръчка и да го върне обратно?", попита министърът. "Те обаче го снимат и после идват и казват: "Ми, тя оградата не функционира. Ми, добър ден! Само не виждам таблата с кафето и с локума", разпали се министърът. Забележката на водещия, че Йончева не е Динко от Ямбол, прочул се с прогонването на мигрантите по границата, министърът парира с думите: "Като не е Динко, е нормален гражданин".

Самата Йончева твърди, че се е обадила на Гранична полиция, но е чакала над 20 минути, преди някой да пристигне и да арестува нелегално преминалите границата.

Каракачанов призна, че нелегални преминавания има, но според него това е нормално, защото няма стена в света, която да не може да се прескочи със стълба. Съоръжението все пак изпълнявало задачите си, защото забавяло преминаването. Военният министър призна, че част от видеонаблюдението в района на оградата не действа, тъй като не се поддържа. Именно неработещите камери са сред най-сериозните проблеми, защото граничните полицаи няма как да видят кой и кога се приближава, освен ако не са на място. Незаконни преминавания в участъците, в които има войска, не се регистрират, обясни министърът.

Заканата на военния министър за раздаване на шамари бе разкритикувано от правозащитници, с които "Сега" се свърза. "Подобен вид неща аз смятам, че са отвъд словото. Някои неща приличат на слово, но не са", заяви адвокат Александър Кашъмов от програма "Достъп до информация".

"Аз не мога да направя сериозен коментар, защото ще стане трагично", каза адвокат Михаил Екимджиев. Според него управляващите са си разпределили ролите - ГЕРБ разиграват театър за наивници с предлаганото отпадане на давността за приватизационните сделки, а патриотите - театър на абсурда. "Очевидно примерът, който се дава от вицепремиера, е, че в България всички правни и икономически проблеми трябва да се решават с шамаросване. Това показва какво е отношението им към правото, към върховенството на закона. Но, от друга страна, има принцип, че когато един човек може да работи само с чук и пирон, той вижда във всеки проблем само пирона. Така че, когато човек може да работи само с шамари, а не с главата си, очевидно това са достъпни за него средства", заяви той.

Филмът на Йончева ядоса и другия заместник на Бойко Борисов - Валери Симеонов. Според него, дори подкопана от дъждовете, оградата е доказала здравината си. "За мен доста комичен беше кадърът, заснет недалеч от Малко Търново, с огромната яма под висящия във въздуха участък на оградата и Вие, в дъното на дупката, щастливо размахваща ръце към оператора. Не мога да си обясня Вашата радост и възторг, когато, напук на Вашите твърдения, оградата висеше във въздуха непокътната, запазила своята механична цялост и показваща своята здравина и устойчивост", написа той във "Фейсбук". И предположи, че уволнен служител е подал информацията на Йончева.

"Сред шофьорите и гражданите, които са ми помагали в това разследване, няма уволнен служител от Гранична полиция. Относно свидетеля, който се съгласи да даде информация във филма: той е настоящ служител в Гранична полиция, човек с много опит", отговори няколко часа по-късно Йончева.
...........................
Затягане
Глоба от 500 до 1000 лв. ще грози нарушителите на правилата за достъп до стратегически зони и обекти, имащи значение за националната сигурност, като оградата по българо-турската граница. Това приеха окончателно вчера депутатите с промени в Закона за МВР, предложени от правителството. Ако нарушението е "маловажно", санкцията може да бъде само 50 лв. Не става ясно обаче какво се разбира под "маловажно".

Обектите и дейностите, които са от критично значение за държавата, са изредени в списък, съставен от Министерския съвет. През октомври т.г. кабинетът "Борисов" добави там и преградното съоръжение с аргумента, че това "ще допринесе за опазване на неприкосновеността на държавната граница и недопускане на случаи на изтичане на информация за способите и методите на опазване".

Новата санкция беше предложена между първо и второ четене на законопроекта от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. В мотивите си той обяснява, че целта е "превенция срещу нерегламентиран достъп на лица до обособените стратегически зони на временните възпрепятстващи съоръжения за осъществяване на граничен контрол в граничната ивица, както и обезпечаване на неговата охрана".
.....................................
ПРАВОМОЩИЯ
Бяха разширени и правомощията на Гранична полиция. Нейните служители вече ще могат да извършват оперативно-издирвателна дейност и разследване на престъпления на територията на цяла България. Досега можеха да действат в 30-километровата гранична зона, граничните контролно-пропускателни пунктове, международните летища и пристанища, вътрешните морски води, граничните реки и др., но не и във вътрешността на страната. Управляващите не представиха мотиви за тази промяна, но най-вероятно мярката е свързана с мигрантите, навлизащи нелегално в страната.
--------------------------------------------------------------
АЕЦ "Белене" няма смисъл, ако струва над 20 млрд. лева
Според учените от БАН бездействието по проекта ще е най-лошата тактика


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова
участва в представянето на доклада за "Белене",
заедно с шефа на БЕХ Петьо Иванов - до нея,
проф. Александър Тасев и председателя на БАН
Юлиан Ревалски. В крайна сметка така и не се
разбра какви са конкретните сценарии за централата
- докладът от 1000 страници не беше публикуван.
Снимка: БГНЕС

Дългоочакваният доклад на БАН, свързан с нуждата от изграждане на АЕЦ "Белене", бе представен вчера и остави широко поле за коментари. Има сценарии, в които проектът за АЕЦ "Белене" може да бъде реализиран и да бъде финансово жизнеспособен, гласи най-общо документът, който е около 1000 страници и не беше публикуван в рамките на деня. Вместо това бе пуснато деветстранично резюме. Заключението на учените е очаквано предвид намерението на управляващите АЕЦ "Белене" да бъде приватизирана.

Проектът е жизнеспособен при инвестиционен разход под 10.5 млрд. евро, при съотношение на привлечен и собствен капитал 70:30 и лихва под 4.5%, обясни проф. Александър Тасев, ръководителят на екипа, подготвил анализа. Той подчерта, че шансовете за реализирането на Втора атомна са значително по-големи, ако в него участва и държавата. Професорът изтъкна, че "В региона се очертава недостиг на базова мощност от около 2000 мегавата. Най-лошият вариант е, ако нищо не се прави по проекта "Белене". Централата можела да работи при средна борсова цена от 73 евро на MWh, но при положение че се реализира най-евтиният вариант на проекта.

Авторите на доклада обаче се застраховаха, че пазарът е динамичен и затова е трудно да се правят прогнози за параметрите, по които проектът може да се осъществи и да бъде ефективен и конкурентен. Все пак, макар че пазарният риск не може да бъде отчетен точно, две трети от вариантите на БАН сочели, че има смисъл от централата, а проектът би бил финансово обоснован.

Вместо да публикуват пълния текст на доклада, учените от БАН и енергийният министър Теменужка Петкова избраха да го представят пред медиите в резюме. В представянето участваха и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и шефът на БЕХ Петьо Иванов. Енергийният холдинг е възложител на доклада, който струва 2 млн. лева. От БАН са разработили сценарии в "широк диапазон" - песимистични, умерени и песимистични. На последно място е посочена възможността България да продаде оборудването за атомната централа.

"Най-важният отговор, който трябваше да бъде даден от анализа на БАН, беше има ли необходимост от нова мощност - ще бъде ли необходима не само на България, но и за целия регион. Отговорът, който чухме, е, че ще има необходимост от такава", каза Петкова. Тя уточни, че докладът ще бъде обсъден с депутати, експерти и др., но отказа да конкретизира кога ще има окончателно решение за това дали и кога ще се строи. "Крайни срокове не можем да си поставяме, но три години са много дълъг период от време", обобщи тя в отговор на журналистически въпрос.
.................................
ВАРИАНТИ
По отношение на икономическото развитие на България са разгледани три варианта. Първият (без големи промени) залага среден годишен ръст на икономиката от 2.5-3%, вторият е умерен и предвижда ръст от 3-4%, а оптимистичният - 3.5-6% от БВП. Три са сценариите, свързани с потреблението, но цифри имаше единствено за оптимистичния, който предвижда ръст на потреблението с 25%.
.............................
ПОРЪЧКА
Изследването на сценариите, свързани с проекта АЕЦ "Белене", е част от работата на БАН. През пролетта БЕХ възложи на академията да разработи цялостна стратегия за развитие на електроенергийния сектор в страната като основа за бъдещата енергийна стратегия до 2030 г. с хоризонт до 2050 г.
----------------------------------------------------------------------
Община Пловдив си връща Античния форум срещу 5.1 млн. лв.
Местният парламент взе решение да поправи срамната си грешка от времето на Иван Чомаков


Форумът ще се впише в програмата на Пловдив
като културна столица 2019.

Общинският съвет в Пловдив взе решение с 34 гласа "за", 6 "против" и 5 "въздържал се" да поправи грешка отпреди 14 години и да откупи обратно терена, върху който лежи Римският форум, съобщи podtepeto.com. Ценният имот с археологически разкопки ще стане отново общинска собственост срещу грандиозната сума от 5 163 600 лв. с ДДС, т.е. срещу почти четворно по-висока цена от тази, на която го продава през 2003 г. Тогава купувач е софийската "Младост Алфа" ЕООД, която е 100% собственост на "Банк Аустрия Кредитантщалт лизинг ГМБХ". Намеренията на новия собственик тогава са да строи на историческото място бизнес и търговски център. Имотът обаче от години стои занемарен и безстопанствен, въпреки че е включен в проекта за реконструкция на площад "Централен".

Предложението за покупката е на постоянната комисия в Общинския съвет с председател Вихър Захов от ГЕРБ, в която участват съветници от различни политически сили. След седем месеца преговори с новите собственици исканите първоначално 4 109 700 евро бяха свалени до 2.2 млн. евро, или 4 303 000 лв. Сумата ще бъде изплатена на два транша, като първият ще е до края на 2017 г. и ще е в размер на 1.5 млн. лв., а вторият - до 3 декември 2018 г. Всички такси, данъци и комисиони по сделката ще са за сметка на община Пловдив.

Идеята на градската управа е да експонира на придобитото отново място останките от античния площад като част от културно-историческото наследство на Пловдив. "Античността няма цена. Това е история, тя също няма цена. Тя принадлежи на Пловдив, на нашата държава, а не на частен собственик", обяви общинският съветник от БСП Иван Петков непосредствено преди дебата за сделката. Според него продажбата на Римския форум по времето на Чомаков буквално плаче за прокуратурата.
.................................
ПРЕДИСТОРИЯ
Площта между Централна поща и хотел "Рамада Тримонциум", която е 5634 кв.м, е спазарена по времето на кмета Иван Чомаков и по негово предложение. През 2003 г. местният парламент решава ценното място в сърцето на града да се впише като "празно дворно място" и без търг или конкурс да се продаде срещу 1 240 000 лв., или 220 лв. на кв. м. Формулировката "празно дворно място" впоследствие бе атакувана, както и фактът, че към момента на решението за продажба Римският форум е държавна, а не общинска собственост. Античният площад е записан като частна общинска собственост в акт, съставен месец по-късно. Покрай това, че теренът е продаден заедно с археологическите находки, които са държавна собственост, случаят стигна до главния прокурор - тогава Никола Филчев. По срамната сделка започва проверка, а Валентин Церовски - тогава регионален министър, завежда дело срещу общината. Междувременно обаче "Младост Алфа" ЕООД препродава Античния форум на други три частни пловдивски фирми - "Сиенит инвест" на Валентин Кънчев и Пламен Панчев, "Полет" и "Нов форум" на Христо Чиплаков.
-------------------------------------------------------------------------------------
ГЕРБ се коалира с ДПС и за Закона за КТБ
Депутатите от БСП се въздържаха при първото четене на закона "Пеевски - Цонев" в правната комисия


Двама от вносителите на закона за КТБ - Йордан
Цонев и Хамид Хамид от ДПС, разговарят преди
началото на заседанието на правната комисия в
парламента, която го одобри на първо четене.
Снимка: БГНЕС

Промените в Закона за банковата несъстоятелност, предложени от ДПС, преминаха първото препятствие пред приемането им. Вчера парламентарната правна комисия, която е водеща, ги одобри с 11 гласа "за", 4 - "въздържал се" и нито един против. Проектът, внесен от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и зам.-председателя на парламентарната група Хамид Хамид, бе подкрепен от депутатите от ГЕРБ. Въздържаха се представителите на БСП, макар че принципно от партията изразяваха подкрепа за закона.

Общата позиция на ГЕРБ и на ДПС идва съвсем скоро след като те изразиха единство и за промяна на конституцията заради "порочната" приватизация. Според управляващата коалиция трябва да бъде премахната давността за този тип престъпления. От ДПС също съобщиха, че започват да събират подписи за дописване на конституцията.

И в случая със Закона за банковата несъстоятелност става дума за действие със задна дата. Според вносителите предлаганите промени имат за цел да възпрепятстват недобросъвестните действия на лица, придобиващи фиктивно вземания с произход от КТБ, както и да се възстановят неправомерно заличени обезпечения по време на специалния надзор над банката. Промените предвиждат да бъдат обявени за нищожни всички цесии и заличавания на обезщетения по кредити, направени след поставянето на банката под специален надзор до започване на осребряването на имуществото й. Според юристи и финансисти обаче подобно действие на закон със задна дата може да бъде обявено за противоконституционно.

Въпреки съмненията, депутатите от ГЕРБ се съобразиха при гласуването с нареждането на лидера на ГЕРБ - премиера Бойко Борисов. "Ще подкрепим законопроекта на ДПС за КТБ, защото ако не го направим, ще излезе, че когато сме били в опозиция, имаме нещо общо с този грабеж", заяви той сутринта след проверка на строежа на източната тангента на Софийския околовръстен път. "Щом предлагат и щом чрез закон считат, че ще излезе истината, разбира се, ще го подкрепим... Както вчера г-н Софиянски каза, през 1996-1997-1998 г. 8 банки са паднали като КТБ. Откъде накъде? Няма ли да си говорим и за това. Цитирам по памет каквото видях. Предлагам всички обединени да стигнем до истината и тогава всички ще бъдем и в по-добро психическо състояние", коментира Борисов.

Председателят на комисията Данаил Кирилов от ГЕРБ заяви, че изразил положително становище към целите на законопроекта. По думите му производството по несъстоятелност е сложно и силно специфично. "За мен най-болезнен е аргументът за това, че държавата чрез фонда за гарантиране на вземанията също е поставена в огромен риск да възстанови сериозна, адекватна част от парите, които бяха вложени в държавния бюджет", допълни той.

В началото на заседанието депутатът от БСП Филип Попов предложи тя да бъде отложена, тъй като трябва да се получат становища от БНБ и други институции. Хамид Хамид му възрази като обясни, че законопроектът е внесен преди доста време и всяка институция е имала възможност да вземе отношение по него. В крайна сметка предложението на Попов бе отхвърлено.

Според Йордан Цонев от БСП имат право да искат становище на БНБ. Той обаче подчерта, че въздържанието също е отговорност. "Сеирджийството не е много добър атестат за загрижеността за това, което се случва с парите на фонда, държавата и вложителите", добави той.
---------------------------------------------------------------------------
България остава на дъното по здравни показатели
59% от хората са с наднормено тегло, 36% пушат редовно, а смъртността от рак се увеличава, докато в Европа намалява


Според СЗО намалението на смъртността от
сърдечносъдови заболявания у нас се дължи и
на навлизането на по-съвременни методи за
лечение. Явно обаче постоянното разкриване на
отделения по инвазивна кардиология не помага
за по-бърз спад в смъртността, който у нас е по-малък,
отколкото в Европа. Снимка: БГНЕС

България продължава да е лидер в европейския регион по смъртност от сърдечносъдови заболявания, расте смъртността от онкологични болести, употребата на цигари и алкохол са високи, както и личните разходи на домакинствата за здраве. Има подобрение в отделни показатели като намаление на детската смъртност и увеличена продължителност на живота. Това са изводите от изследвания на Световната здравна организация за България.

Данните от България са сравнени с тези на 13-те страни - членки на ЕС, влезли в съюза след май 2004 г. и с информацията от 53-те страни от целия европейски регион. Страната ни продължава да има изключително висока смъртност от сърдечносъдови заболявания - 676 на 100 000 мъже и 432 на 100 000 жени. Това е значително над средното за страните, с които се сравняваме - в европейския регион средно от сърдечно-съдови болести умират 419 на 100 000 мъже и 269 на 100 000 жени. За ЕС 13 данните са 467 мъже и 296 жени на 100 000. Данните са от 2013 г., като в сравнение с 2000 г. намалението на тази смъртност у нас е с 22% при мъжете и с 30 на сто при жените. В останалите страни обаче спадът е още по-голям. Докато в Европа има намаление на смъртността от рак, то у нас тя расте - с 18% при мъжете и с 1% при жените. Общата смъртност от онкологични болести у нас обаче все още е на нивата на останалите държави. От СЗО обясняват намалението в смъртността с промени в начина на живот и навлизането на нови технологии и лечение.

Данните сочат, че 36% от българите пушат редовно, което ги нарежда на 5-о място в европейския регион. Средната консумация на чист алкохол на глава от населението у нас е 12 литра, което е с 3.5 литра повече от средното за региона и с малко над 1 литър над това за ЕС13. 59% от населението у нас е с наднормено тегло.

Нараства очакваната продължителност на живота - с 2.9 години до общо 71.4 г. при мъжете и с 3.6 до 78.7 при жените, но от СЗО отбелязват, че това става с по-бавни темпове от останалата част от Европа, където освен това средната продължителност на живота е с 2-3 години по-висока.

"Наливане на пари в болници, лекарства и апаратура е необходимо, а не и достатъчно условие. Не лечението на болести, а предотвратяването им трябва да е в центъра на вниманието ни", коментира главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.
..........................
СИСТЕМА
Плащанията от джоба за здраве в България постоянно растат от 2000 г. насам, като са стигнали 44% от всички разходи, отбелязват от СЗО. Това е по-високо от повечето страни в Европейския регион. Същевременно у нас за здравеопазване се отделят общо 8.4% от БВП, което е над средното за ЕС13. От 2000 г. болничните легла у нас са намалели с едва 4% и са 713 на 100 000 души население при 553 за еврорегиона и 637 за ЕС13. Лекарите у нас са дори повече, отколкото в останалите страни, но положението с медицинските сестри е критично и далеч от европейските норми.
-----------------------------------------------------------------------------------
Държавата си даде 6 месеца за преговорите за "Врана"

Регионалното министерство си дава 6 месеца за преговорите за извънсъдебно споразумение със Симеон Сакскобургготски за двореца "Врана". Това става ясно от отговора на МРРБ до "Сега", получен вчера. "В случай, че страните не постигнат споразумение до 6 месеца, производството по делото може да бъде възобновено. Страните имат желание да се опитат да уредят спорните въпроси извънсъдебно. Към настоящия момент с оглед на ранната фаза не са ясни основните параметри", пишат от ведомството на Николай Нанков.

Според Гражданския процесуален кодекс съдът спира производството по съгласие на страните, ако в шестмесечен срок никоя от страните не е поискала възобновяването му.

Както "Сега" писа, магистратите още не са се произнесли по молбата за спиране. Причината е, че по делото освен Сакскобургготски има още шестима ответници. Един от тях е починал и сега се издирват наследниците му. Спирането може да стане на 8 май 2018 г., за когато е насрочено следващото заседание.

Сакскобургготски получи дворците "Царска Бистрица", "Ситняково" и "Саръгьол" през 2002 г. с решение на правителството на НДСВ, а бившият областен управител Олимпи Кътев ги деактува. Дворецът "Врана" бе върнат от тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски. През декември 2009 г. парламентът прие мораториум върху правото на Сакскобургготски и сестра му да се разпореждат със земи и имоти, върнати им като наследници на бившите царе. Мораториумът трябваше да е временен, но действа и досега и заради него бившият премиер води дело срещу България в Страсбург.

През 2008 г. започна делото за имението "Кричим", което приключи в полза на държавата през 2012 г. През 2011 г. държавата заведе делото за собствеността на "Врана", както и за именията "Ситняково", "Саръгьол", "Бистрица" и на гори в Рила.

По делото за "Саръгьол" например държавата спечели окончателно съдебната битка, но съдът нареди да плати на Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок общо 13 260 лв., преди да влезе във владение на имота. На толкова са изчислени разноските за ремонти и монтиране на слънчеви колектори, направени от двамата, докато притежаваха имота. Подобна е и ситуацията със "Ситняково". Върховният касационен съд призна правото на Сакскобургготски и сестра му да задържат имението, докато не получат от държавата по 19 329 лв. заради направените разноски за поддържането им. Делото за "Врана" върви по пътя на тези дела и затова е странно, че държавата тръгва да се споразумява с царя.

За "Бистрица" още няма окончателно решение. Пред първата инстанция виси и искът за 16 500 дка гори в Рила. Чака се окончателно решение и по делото за 1414 дка земи край София.
---------------------------------------------------------------------------
ГЕРБ няма да спре мораториума за нови лекарства

Въпреки протестите на пациентски организации, производители и част от опозицията предложеният от здравната каса и защитен от Министерството на финансите мораториум върху плащането на нови оригинални лекарства от НЗОК догодина най-вероятно ще стане факт. Единствено от ДПС са предложили той да отпадне, гласят предложенията на депутатите за промени в закона за бюджета на касата за догодина. За момента забраната засяга 17 нови лекарства, предимно в онкологията.

Предложението на ГЕРБ е подобно на вече заявеното от председателя на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова при гласуването на бюджета на първо четене. Забраната за финансиране на нови лекарства, както и на нови болници и дейности трябва да остане в сила, но да се прави изключение за клинични пътеки, за които досега не е имало договори на територията на съответната районна здравна каса, гласят поправките, предложени от Дариткова. Това значи, че касата ще може да финансира нови дейности само ако досега нито една болница в областта не ги е предлагала. Примерът, който даде шефът на здравната комисия, беше с ново отделение по инвазивна кардиология в Смолян, което ще е първото такова за областта и няма да се налага пациентите да пътуват до Пазарджик или Пловдив. Без финансиране ще останат обаче поне 5 нови болници.

От БСП и "Обединени патриоти" предлагат да отпадне изцяло забраната за финансиране на нови дейности и болници.

Повечето парламентарни групи предлагат и увеличение на парите за извънболнична помощ. Предложението на ГЕРБ е средствата за първична и специализирана извънболнична помощ да скочат с по 7 млн. лв., 10 млн. лв. повече да има за дентални дейности и 3 млн. лв. - за изследвания. Парите ще дойдат от резерва на касата.
...............................
СПЪНКИ
За пореден път електронният търг за лекарства, който здравното ведомство наскоро стартира отново, е спрян. Причината е, че в края на миналата седмица срещу търга в КЗК е постъпила жалба от "Софарма трейдинг" с искане за временна мярка "спиране на процедурата". Търгът беше спрян по тази причина и още по времето на министър Петър Москов. Е-търгът е спрян до влизане в сила на определението на КЗК, с което тя или ще отхвърли искането за спиране на поръчката, или ще го одобри и ще се чака до решението по жалбата.
--------------------------------------------------------------------------
Оставката на шефа на НС виси на игри с кворума и "Воля"

Оставането на Димитър Главчев начело на НС ще зависи от това дали БСП и ДПС ще съберат повече гласове от ГЕРБ и "Обединени патриоти" при вота днес. Другото условие е реакцията на "Воля". Вчера лидерът на партията Веселин Марешки не отговори на въпроса дали групата му ще подкрепи искането. "Това не е наша тема в момента и ние не сме взели решение", обяви той. По-вероятно изглежда 12-те души на "Воля" да гласуват "против" или "въздържал се", ако се съди от вчерашното им поведение. Именно с помощта на "Воля" управляващите успяха от трети опит да съберат кворум от 121 души и НС започна работата си.

Съгласно правилника на НС председателят и заместниците му се освобождават, ако "повече от половината от присъстващите народни представители" гласуват за предложението. БСП и ДПС заявиха вчера, че настояват категорично за оставката на Главчев. Двете групи имат общо 105 депутати срещу 122 на управляващите.

БСП обяви, че напуска пленарната зала, докато Главчев е шеф на НС, и ще информира европосланиците за случващото се. ДПС съобщи, че няма да напуска парламента, но също се обяви за отстраняването на Главчев.

Искането за оставка на председателя на НС дойде, след като в сряда той отстрани безпричинно шефа на социалистите Корнелия Нинова от трибуната. Тя взе думата, когато мнозинството отхвърли предложението на БСП за изслушване на премиера Бойко Борисов заради думите му, че "в парламента продължават да стоят хора, които са замесени в наркотрафик, хора, които са купували гласове". Нинова попита ГЕРБ защо се самоунижават заради премиера, който е наричал депутатите "безделници", и защо му позволяват да раздава присъди вместо съда. Това ядоса Главчев и той я отстрани от едно заседание. А премиерът го порица, че си е изпуснал нервите.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11729
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #56 -: 17.11.2017 23:16:55 »
18.11.2017 г.

Борисов подаде оставката на шефа на парламента
Според ГЕРБ Димитър Главчев не бил съгрешил, но ще бъде жертван в името на мира и европредседателството


Сваленият от поста Димитър Главчев обясни, че
никой не го е притискал да подаде оставка.
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов се намеси безпрецедентно в работата на законодателната власт, като еднолично реши да смени председателя на парламента Димитър Главчев. В разрез с всяка идея за разделение на властите Борисов се включи в председателския съвет на НС и там поиска оставката на Главчев. Пак по настояване на Борисов за нов шеф на парламента светкавично бе избрана довчерашната заместничка на председателя Цвета Караянчева.

Безпардонната намеса на изпълнителната власт в ръководството на законодателната власт стана по повод скандала между Главчев и лидера на социалистите Корнелия Нинова. Преди дни шефът на НС изгони от пленарна зала Нинова и колегата й от БСП Антон Кутев, защото обиждали Борисов. Нинова искаше Борисов да се яви в парламента, за да обясни думите си, че "в парламента продължават да стоят хора, които са замесени в наркотрафик, хора, които са купували гласове", и питаше депутатите дали не са обидени, че премиерът ги нарича безделници. След отстраняването на Нинова соцдепутатите се заканиха да не участват в заседанията, докато Главчев е председател на НС, и успяха да съберат заедно с ДПС подписка за неговата оставка.

Борисов се появи вчера рано сутринта в НС, за да се включи в председателския съвет на парламента. Веднага след приключването му стана ясно, че Главчев си отива. "Решението за Димитър Главчев ще го чуете след малко в пленарна зала", заяви премиерът. От обясненията на шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов стана ясно, че жертвоприношението е заради стабилността на управлението. БСП върна жеста, като обяви, че присъствието на депутатите й в залата вече не е под въпрос.

Поставеният в неловка ситуация Главчев отрече да напуска под натиск. "Категорично мое беше решението. Борисов ми каза: "Решавай си". Седяхме и говорихме някъде около час и тогава той ми каза, както би трябвало да е при всяка оставка. Никакъв натиск нямаше към мен и от коалиционните партньори. Позициите бяха горе-долу 50 на 50", заобяснява той. "Искам да се възстанови нормалната обстановка в залата и по никакъв начин да не хвърляме сянка върху предстоящото европредседателство. Когато има някакъв проблем, ние веднага реагираме, за разлика от други. Няма да обяснявам въобще какво съм направил, тъй като мисля, че съм постъпил в рамките на правилника", каза той. И допълни, че ще мисли дали да не напусне и парламента. На пръв прочит, не желаел да е в една зала с Корнелия Нинова.

Въпреки че изпълниха заръката на Борисов и уволниха председателя, депутатите от ГЕРБ продължиха да твърдят, че Главчев не е направил нищо нередно и че оставката му има за цел само да успокои страстите. "Главчев подаде оставката си, воден само и единствено от националния интерес. Парламентарното мнозинство бе на мнение, че тя не трябва да се подава", коментира шефът на групата Цветан Цветанов. "Очаква се следващата седмица в българския парламент да изнесе обръщение председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. Не бихме искали да си представяме, че ще дадем сигнал - половината пленарна зала да бъде празна", поясни той.
------------
ЗАДОВОЛСТВО
БСП и ДПС, които внесоха искането за оставката, изказаха задоволство от решението. "Днешното му решение беше неизбежно и правилно. То е и горчив урок за цялата политическа класа, и най-вече за управляващото мнозинство. Краят на председателството на г-н Главчев е и възможност за ново начало", коментира соцлидерът Корнелия Нинова. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ допълни, че движението "оценява високо личния акт с подаването на оставката".
------------
СЕТИЛИ СЕ
11-те депутати на "Воля" обявиха, че напускат пленарната зала, докато колегата им от БСП Иво Христов не подаде оставка. Простъпката на професора е, че обяви 80% от българите за дебили. Според лидера на "Воля" Веселин Марешки Христов заслужава много повече да си тръгне от парламента от Димитър Главчев.
-------------------------------------------------------------------
Над 100 хиляди български ученици са в чужбина
Държавата не знае дали те ходят на училище в страните, в които се намират


Тази графика с резултатите от кампанията
за връщането на децата в клас показа в
"Туитър" премиерът Бойко Борисов.

107 316 българчета са извън образователната ни система, защото са в чужбина. Това показват резултатите от работата на 11 632 учители, директори, социални работници, полицаи, общински служители, медиатори и др. по издирване на отпадналите ученици в клас. Кампанията на просветното министерство започна в началото на септември, като до 25 октомври са били посетени 162 962 адреса. В резултат в училище са върнати 17 297 ученици.

Броят на установените зад граница български ученици представлява 52% от всички 206 хиляди деца и ученици, които са отпаднали или никога не са посещавали образователна институция и които МОН си постави за цел да открие. Тревожното при тях е, че никоя институция у нас не знае дали те ходят на училище в държавите, в които са емигрирали. Зам.-министър Деница Сачева вече коментира, че това е сериозен проблем, който ще бъде поставен на европейско ниво. По думите й вече е говорено с Испания, Португалия, Унгария, които са проявили интерес към участие в пилотен проект за система за наблюдение на европейско ниво, за да не се нарушава правото на децата на образование, независимо в коя държава се намират те.

14% от липсващите в клас деца, или 28 892 души са с неизяснено местоживеене, показват още резултатите. От останалите 70 170 деца в образователната система са върнати 17 297, което прави близо 25%. За задържането им са предвидени различни дейности като - финансиране на допълнителни часове по български език, назначаване на още 500 психолози в училищата, работа с родителите, стипендии за роми учители и др. Сред мерките е обвързването на помощите за деца с посещенията в училище - такива вече могат да се получават под форма на такса за детска градина или като ваучери, за да се осигурят обувки, дрехи и други нужни за децата неща. М.г. от спрени помощи са били събрани 6.5 млн. лв., които вече са дадени на училищата за допълнителна или обща образователна подкрепа. Ще се правят и внезапни проверки в училища, идентифицирани като рискови.
............................
РЕЗУЛТАТ
По време на обходите екипите са установили 156 деца в риск, като за 44 от тях е предприета мярка за социална закрила. Областите, в които има най-малко отпаднали деца и ученици и в следствие на работата на екипите е постигнато почти 100% приобщаване, са Габрово, Смолян и Враца. Най-много отпаднали и съответно върнати в системата деца и ученици са в Пловдив, Сливен, Стара Загора, София.
--------------------------------------------------------------
Два ключови обекта няма да са готови за европредседателството
София няма пари да ремонтира бул. "България", а отчуждения бавят естакадата към летището


Два ключови обекта в София за българското председателство на Съвета на ЕС догодина няма да бъдат изпълнени навреме. Директната връзка от летището към града, която Министерството на транспорта в момента изгражда, няма да е готова в срок. Причините за забавянето на строежа й са отчужденията на имоти и изтеглянето на европредседателството с половин година заради Брекзит, съобщи "Медиапул", позовавайки се на отговор от министерството. За изтеглянето на европредседателството се знае от миналия юли, а по договор изграждането на 1100-метровата връзка, в която влиза естакада с дължина 372 м, трябва да продължи 1 година и десет месеца. На практика проектът трябва да е завършен за срещата на върха на Европейския съюз през май догодина.

Ремонтът на бул. "България" пък изобщо не е започван и не е ясно кога ще се състои, въпреки че сега трябваше да приключва. През март Столичната община обяви обществена поръчка за реконструкцията на пътната артерия от НДК до Околовръстния път на София и на бул. "Даскал Стоян Попандреев" от Околовръстното до моста на река Боянска при резиденция "Бояна" с надеждата, че правителството ще отпусне необходимите за целта 13 млн. лв. Пет месеца по-късно обаче стана ясно, че сумата няма да бъде осигурена и общината изостави идеята за ремонт там.

От "Московска" 33 не знаят кога може да започне ремонтът на бул. "България", тъй като не знаят откъде ще дойде финансирането му. Пред "Сега" зам.-кметът по транспорта на София Евгени Крусев заяви, че е възможно сумата да бъде включена в бюджета на общината за 2018 г., но все още не може да се каже, тъй като тепърва се решава как ще бъде и разпределен той.
-------------------------------------------------------------
9 загинаха, а 19 бяха тежко ранени при поредна катастрофа край Микре
Жертвите са от център за незрящи в Перник, които са се връщали от рехабилитация и обучение в Дряново


Часове наред главният път София - Варна стоя
блокиран от полицията, която бе организирала
обходен маршрут. Снимка: Нова ТВ

9 души загинаха, а други 19 бяха ранени при поредната кървава катастрофа в района на ловешкото село Микре вчера. Мястото е известно като едно от най-смъртоносните в цялата пътна мрежа в България и въпреки множеството смъртни случаи през годините, така и там не се взеха сериозни мерки за обезопасяване.

Вчерашната ужасяваща пътна касапница се случи при челен удар между товарен автомобил с шуменска регистрация и пътнически автобус, в който са пътували шофьор и 25 незрящи от Центъра за социална рехабилитация в Перник. Трагедията се е разиграла около 13.00 ч. на главния път София - Варна. Шофьорът и спътникът му от шуменския камион са ранени. Сред загиналите е водачът на пернишкия автобус.

Почти веднага след катастрофата председателят на Съюза на слепите Васил Долапчиев потвърди пред Дарик радио, че жертвите са незрящи. "Това е една група от наши членове в Центъра за социална рехабилитация в Перник. Бяха на обучение три дни. Прибирайки се към София, става това. Всички телефони, които имаме, не отговарят. В момента съм вдигнал на крак структурите в Ловеч, членовете ни да отидат в болницата, за да разберем. Говорим с полицията в Ловеч, но нямат никаква информация за имена. Нищо не могат да ми кажат", заяви той непосредствено след инцидента.

Веднага след това бе обявено, че по разпореждане на премиера на Бойко Борисов към мястото на тежката катастрофа са били изпратени 4 реаномобилa от ВМА и Правителствена болница-Лозенец. Премиерът изпрати там и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. "Всичко за оказване на първа помощ и за последващо лечение да бъде подсигурено", увери здравният министър. "Трябва да изясним причините за тежкия инцидент. Автобусът е собственост на пернишка фирма, има редовно издаден лиценз за извършване на превози", каза още министърът и уточни, че шофьорът на пътническия бус е 48-годишен мъж.

За болницата в Ловеч, където са настанени пострадалите при инцидента, бяха изпратени допълнителни консумативи. Болници в Плевен, София и Велико Търново имат готовност да приемат ранени при необходимост. По разпореждане на министър-председателя Министерството на транспорта започна пълна проверка на автобуса, участник в катастрофата. На мястото бяха изпратени и областният управител на Ловеч, и шефът на националната полиция, както и окръжният прокурор.

Часове наред движението в района бе спряно, а служители на Пътна полиция отклоняваха автомобилите по обходен маршрут. "Разберете ни и нас, не можем да посочим веднага отговорността на един, втори или трети водач", обяви директорът на националната полиция Христо Терзийски.

През миналата година на същото място е имало сходен инцидент. Тогава при сблъсък на кола и автобус са загинали двама души, припомни БНТ.
............................
ПРОПУСК
Една от причините за тежките катастрофи при Микре е това, че няма знаци за ограничение за пътуващите към София и те връхлитат с огромна скорост на кръстовище. Ограничението от 60 км се появява точно преди завоя и е късно автомобилите да намалят. За сравнение, в обратната посока има поне 4 последователни знака, които предварително указват да се ограничи скоростта.
------------------------------------------------------------
Драстично е скочила употребата на евтин антибиотик в болниците

С 35% се е увеличила употребата на определен тип евтини антибиотици в родните болници през последната година, а това застрашава здравето на българските пациенти, тъй като има огромен риск бактериите, които се лекуват с него, да придобият резистентност към антибиотици, предупреди директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Става дума за антибиотици от групата на цефалоспорините. "Поради ниската цена на някои от продуктите трета генерация цефалоспорини, които преди 20 години пазехме за резерв за най-тежки инфекции, те станаха достъпни и в нашите болници се увеличава тяхната консумация. Спестявайки пари, ръководството на болницата рискува здравето на пациентите. Селектира резистентност, която води до оскъпяване на лечението и необходимост от продължителен престой в болницата. И тъй като това е невъзможно в нашата здравна каса - рехоспитализация, като те изхвърлят от една болница, отиваш в друга", коментира Кантарджиев. "Може да стане така, че инфекциите, заплашващи пациентите, да не могат да се лекуват", обяви той.

"Опасността е да не стане така, че инфекциите, в това число вътреболничните, инфекциите след операции, инфекциите, заплашващи трансплантираните пациенти, инфекциите, заплашващи пациентите с химиотерапия или друга тежка терапия, да не могат да се лекуват", припомни Кантарджиев. Според него безконтролната употреба на антибиотици в момента е най-големият проблем на българското здравеопазване.

Данните са, че в Европейския съюз годишно умират 250 000 души от антимикробна резистентност, а очакванията са привикването на микробите към антибиотиците до 2050 г. да убива повече хора от рака.
...................................
НЕВЕЖЕСТВО
21% от българите не изпълняват лекарското предписание и прекъсват курса на лечение с антибиотици, когато се почувстват по-добре, сочат данни от проучване на Европейската комисия .73% не помнят да са получавали каквато и да е информация за това да не се вземат антибиотици без нужда - например при настинка или грип - през последните 12 месеца.
-------------------------------------------------------------------
Цяла година на Капитан Андреево е работила незаконна бензиностанция

Бензиностанция е работила близо година в нарушение на куп разпоредби под носа на множество контролни органи на граничния пункт с Турция - Капитан Андреево. След поне 11 месеца безотчетна работа търговският обект бе атакуван от МВР, ДАНС, митниците и прокуратурата. На място бяха намерени 100 хил. литра гориво, както и неколкостотин хиляди лева. Общата стойност на иззетото е близо 2 млн. лв. Според прокуратурата незаконното гориво е било укривано при проверките.

Заедно с тази на граничния пункт в нарушение са работили и още три бензиностанции - в Пловдив и Харманли. Те не са имали задължителната връзка с НАП. "В резултат през продължителен период от време, безотчетно към фиска, са били реализирани на пазара горива с неясен произход. При извършените претърсвания и изземвания са били намерени голям брой отчетни книжа, удостоверяващи продажбата на такива горива", съобщиха от прокуратурата.

След акцията обвинения бяха повдигнати на мъж и жена. Разследващите твърдят, че мъжът е укрил 750 хил. лв. данъци. Двамата заедно пък ще отговарят за пране на пари на същата стойност, които са придобити чрез престъпление - укриване на данъци. Те са арестувани за 72 часа.

При акцията през нощта срещу сряда на място са заварени множество машини, които зареждали на бензиностанциите, твърдят от прокуратурата. "Констатирани са и са обезпечени и заровени в земята цистерни, съдържащи горива без установен произход, които са били укривани от органите на митниците и НАП при извършването на регулярни проверки", заявиха от там.

Акцията срещу четирите бензиностанции е пореден пример за начина, по който върви борбата с контрабандата на горива. Още през лятото стана ясно, че въпреки хвалбите на управляващите, масово тези обекти нямат реална връзка с НАП, защото манипулират софтуера. Това бе съобщено от премиера Бойко Борисов при среща с ръководството на МВР. "От 900 проверени бензиностанции 900 софтуера манипулират. Около 1.3 млрд. лв. съм убеден, че ще съберем с общите усилия на данъчните, наблюдаващите прокурори. Никакво контрабандно гориво не трябва да се допуска", заяви тогава той.
---------------------------------------------------------------
Цацаров смята, че няма как да се спре паралелният износ на лекарства

При сегашната нормативна база държавата на практика е безсилна пред паралелния износ на медикаменти, предназначени за лечение на български граждани, обобщи тригодишната законова дупка в тази област главният прокурор Сотир Цацаров пред парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.

Според него Изпълнителната агенция по лекарствата, която би трябвало да контролира паралелния износ, заради който постоянно животоспасяващи лекарства се изнасят, вместо да се предлагат у нас, е "квазирегулаторен орган без реални правомощия". Препаратите стават предмет на износ, тъй като у нас те се регистрират на по-ниски цени от тези в повечето страни на ЕС. "Тази дейност, от която очевидно се извличат изключителни печалби, сама по себе си не е престъпление по Наказателния кодекс", припомни той и допълни, че прокуратурата може да се намеси само когато става въпрос за данъчни престъпления, пране на пари или митническа контрабанда. "Ако ИАЛ има действителни правомощия, а не беше само един квазирегулаторен орган, нещата биха могли да стоят по друг начин", заяви той.

Към момента фирмите, които изнасят медикаменти легално, единствено уведомяват агенцията за своите намерения за износ, припомни пък директорът на ИАЛ Асена Стоименова. "Информацията е такава, каквото те решат да ни подадат. По никакъв начин не ги обвързва и с истинността на данните", заяви тя. През последния месец фирма е заявила предстоящ износ за 8000 позиции. "Да, уведомяват ни за износа, и какво от това?", попита тя.

Всеки момент в парламента се очаква да влязат предложения за законови промени, които дават повече правомощия на агенцията, така че да може да се забранява износ на медикаменти, за които има недостиг у нас. Подобни текстове бяха отменени от Конституционния съд през 2014 г., но от МЗ смятат, че сега детайлите по проекта са съобразени с решението на съда.
..............................
ПРОВЕРКА
"Лекарствата, предназначени за българските граждани, се продават във фирми и здравни заведения в Западна Европа, а на българските се предлагат преопаковани лекарства, които не са произведени на територията на ЕС", посочи още Цацаров. Градският прокурор на София Емилия Русинова информира за случай на преопаковане на медикаменти у нас и замяната им с други. Става въпрос за лекарство в спринцовки, за които е установено несъответствие на партидните номера на опаковката, тези в аптеката и на самата спринцовка. По случая е подаден сигнал от медиите, както и от ИАЛ, като стана ясно, че за него е образувано досъдебно производство по текст от Наказателния кодекс, разглеждащ незаконен износ на стоки през границата.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11729
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #57 -: 18.11.2017 15:15:24 »
До 5 години флотът ни ще има 2 нови военни корабa

Първият от новите патрулни кораби за ВМС трябва да е готов до края на 2020 година, съгласно споразумението с избраната фирма-изпълнител, съобщи във Варна министърът на отбраната, Красимир Каракачанов. Крайният срок за издаване и на двата кораба е 5 години от датата на сключване на споразумението. „В момента сме в процедурата по изработване на договора. Надявам се в най-скоро време да приключи, за да бъде подписан и да се пристъпи към изпълнението му. Можем да кажем, че процедурата е била успешна, едва когато видим поне първия кораб на вода“, коментира военният министър. Той заяви, че амбицията му е до края на мандата на правителството да приключат проектите за обновление, както във ВМС, така и в авиацията и сухопътните войски. Изграждането на двата патрулни кораба за ВМС е на практика първият проект в сферата на отбраната, който е достигнал до фаза подписване на договор с фирмата- изпълнител, варненската МТГ „Делфин“АД. Поръчката ще подпомогне местната икономика, а отбранителните ни продукти няма да зависят от външни страни.
Средствата, отпуснати от НС са 820 млн. Седем бяха фирмите, които първоначално заявиха интерес, но след като стана ясно, че от предварително одобрената сума за финансиране на проекта, след като се приспадне ДДС, реално остават 660 млн. лв., поетапно повечето фирми се оттеглиха. „Оценени бяха над 932 характеристики, като всички удовлетворяват напълно изискванията, а 40% значително ги надхвърлят. Това, което ще получим, отговаря на всички изисквания, които могат да бъдат отправени към клас патрулни кораби. Въпреки, че фирмата изпълнител е българска, на практика изграждането на новите кораби ще е многонационална инициатива, тъй като в нея ще се включат водещи производители на технически средства и въоръжение от Холандия, Франция, Германия, Италия и Швейцария“ допълни информацията командирът на ВМС, контраадмирал Митко Петев. Той съобщи още, че независима класификационна организация, базирана във Франция, ще контролира качеството на изпълнение на корабите на всеки един етап. Докладите от оценката, които ще бъдат направени, ще бъдат основание за отпускане на финансовите средства. „За да може флотът да издържи, докато влязат в употреба новите кораби, е необходимо да се полагат усилия за поддържане боеготовността на наличните фрегати. Тази година беше извършен ремонт на 4 кораба, предстои възстановяването и на други“, коментира още Петев. Заедно с министъра на отбраната, Красимир Каракачанов присъстваха на тържествата, по случай 120-годишнина от създаването на Военноморска база Варна- цитаделата на българските флотски традиции, мястото, където са родени ударните ни сили на море, формированието, превърнало се в първопроходец на евроатлантическата ни интеграция. По случай празника, със заповед на министъра на отбраната, бяха наградени военнослужещи и цивилни служители, отличили се с високи постижения и успехи през годината.
---------------------------------------------------------------------
Роми се гаврят с паметта на починали

Трима роми от пловдивското село Рогош си направиха фотосесия върху гробове на местни починали. Момчетата, чиято видима възраст е около 17-18 години, не само са се снимали, но са и качили фотоса в социалната мрежа „Фейсбук”, където са се тагнали със собствените си имена и профили.
Неприличната им хулиганска снимка бе разпространена във Фейсбук групата на село Рогош от местни жители, които коментират възмутено гаврата. Единият от участниците в общата снимка се е отбелязал, като Златко А. Стефанов. Вторият се е тагнал, като Ангел М. Мариновв, а третият се е записал, като Stoyan Mixailov. И тримата на общия фотос, който е направен върху гроба на починала жена от селото, се смеят. Те са се отбелязали в социалната мрежа и къде точно се намират. Фейсбук дава възможност, ако някой потребител иска да се похвали със своето местоположение, да го направи. Тримата роми не са се посвенили да се тагнат, че се намират в „Гробища”. На снимката, която във Фейсбук е качена от Златко А. Стефанов, е написано, че потребителят се чувства „горд” със свършеното от него и от другите двама негови приятели. Наред с това надписът на самия фотос гласи, че тримата роми се намират на „тъжен помен”, които думи обаче са гарнирани  с три заливащи се до сълзи от смях емотикони.
„Не е нормално” и „Това е срам за всички”, гласят част от коментарите на жителите на село Рогош, които са част от фейсбук групата на населеното място. „Тези са за съд” и Тези..не знам как да ги наричам трябва да се приберат в затвора, но всички да видят.СЪД!”, гласят други разгневени коментари. Хората от селото настояват да има справедливо наказание за тримата роми, които трябва да отговарят пред правосъдието за хулиганската си постъпка.
----------------------------------------------------------------------------
Цветанов: Главчев остава депутат

ГЕРБ е партия, която иска да намалява политическото противопоставяме, а не да го засилва. С вчерашния изцяло личен акт на Димитър Главчев той показа точно това. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред Би Ти Ви. Главчев остава депутат, вчера премиерът Бойко Борисов два пъти разговаря с него в тази посока, добави Цветанов. Той обясни още, че много от структурите на ГЕРБ не одобряват оставката на Главчев като председател на Народното събрание. По думите на Цветанов обаче само се сменял капитанът в лицето на Цвета Караянчева и „отборът на ГЕРБ пак ще е водещ в шампионската лига“.
Главчев обяснил на колегите си, че не иска да е препъникамък пред предстоящото европредседателство. „Той е отговорен човек. Аз искам да му кажа ,че той направи нещо, което малко политици правят в такава ситуация, каза Цветанов. Според него Главчев бил жертва на атаките на опозицията в последните месеци. Въпреки това зам.-шефът на ГЕРБ отчете, че Главчев не е трябвало да прибягва до крайна санкция спрямо Корнелия Нинова – да я гони от пленарната зала за думите й.
Всички трябва да допринасяме за нормалните отношения в парламента и всеки от нас е прекрачвал границата на добрия тон, смята Цветанов. Той подчерта, че на Председателския съвет в Народното събрание в петък всички парламентарни лидери били на това мнение.
Според него в момента Народното събрание било в изключително добра форма, но опозицията искала да провокира напрежение.
Цветанов категорично отрече на Председателския съвет да е сключвана сделка – оставка на Главчев срещу подкрепя от БСП за отпадането на давността за приватизацията.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11729
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #58 -: 19.11.2017 15:03:18 »
Млада жена загина при поредна катастрофа на АМ Тракия

26-годишна жена от Ямбол загина на място при поредна тежка катастрофа по трасето на автомагистрала „Тракия“, инцидентът е станал около 10:20 часа на 18 ноември на км 225+650 в участъка между отбивката за Стара Загора и Нова Загора.
Караният от съпругата на загиналата лек автомобил „Опел Вектра“ е изхвърчал с огромна скорост от пътното платно, разкъсал е преградните мрежи в посока запад-изток и паднал по таван в близката нива.С тежки наранявания и опасност за живота  е настанена в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ 70-годишна жена, която е била на задната седалка, там е и 36-годишният водач, който е с мозъчно сътресение и разкъсно-контузна рана на главата. С по-леки наранявания са двете деца на семейството /момиченца на по 6 и 3 години/, които са били в столчета с колани на задната седалка.
Няма данни за употреба на алкохол или наркотици от водача.Същият ден е регистрирано и тежко птп по старозагорската улица „Генерал Столетов“, където каран от 21-годишен младеж джип „Чероки“ връхлетял към 17,00 часа на неправилно пресичаща пътното платно 90-годишна жена.Пострадалата е била приета в болницата със счупен таз и няколко часа по-късно е починала.
По двата инцидента са образувани до съдебни производства.За загинал при произшествие по главен път І-7 на около 2 км от ГКПП Лесово съобщават и от  ОДМВР – Ямбол.На мястото на инцидента е открит труп на мъж на възраст около 60 години, сигналът е бил подаден на телефон 112 към 04:15 часа в неделя, смъртта е настъпила в резултат на прегазване, най-вероятно от камион, който е напуснал местопроизшествието.
--------------------------------------------------------
Двойно повече патрули и нови камери клед катастрофите в Ловешко

Увояваме патрулите в критичните участъци в Ловешко, където през последните 2 дни станаха три тежки катастрофи и загинаха 11 човека, а 26 човека бяха ранени. Това заяви вчера главен комисар Христо Терзийски, директор на дирекция "Национална полиция".
"Изкарваме тези патрули, които са Областна дирекция на МВР Ловеч, които не покриват този пътен участък. От други районни управления пренасочваме полицейски патрули от "Пътна полиция", каза той. Терзийски заяви, че от Гаранционния фонд ще бъдат закупени нови камери за видеонаблюдение. По думите му в момента тече процедура за закупуване на 28 мобилни камери, които да следят за нарушения на закона за движение по пътищата, както и ако автомобилът се издирва за откраднат.
"Искаме колегите да бъдат оборудвани с повече технически средства за установяването на водачи, употребили алкохол или наркотици и искаме и от вас да сте заедно с нас, защото наистина става въпрос за нашите родители и деца", заяви главен комисар Христо Терзийски.
Шефът на КАТ Бойко Рановски коментира, че санкциите са достатъчно сериозни, но те не могат да доведат до видим резултат, ако не са съпроводени с комплекс от мерки, от възпитание, от поведение на пътя. Относно катастрофата със загиналите незрящи край Ловеч, Терзийски посочи, че причината за инцидента е навлизането на автобуса в насрещната лента за движение. Той уточни, че има показания, че шофьорът е предприел неправилна маневра, но това все още не е категорично потвърдено. Очакват се различни експертизи.
Терзийски, заедно с шефа на КАТ Бойко Рановски, граждани, представители на Българския червен кръст и други се помолиха за упокой на душите на загиналите при пътнотранспортни произшествия по повод Световния ден на пострадалите при пътнотранспортни произшествия и черната серия на пътя край Ловеч.
Днес, 19 ноември, е Световният ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортните произшествия. В Храм-паметника "Св. Александър Невски" се състоя възпоменателна служба в памет на загиналите по пътищата.
 края на литургията обръщение отправи и Св. Синод, в което призова за мир и утеха в душите и в сърцата, за вяра и опора като припомни, че животът е велик божи дар и не трябва да бъде отнеман с лекотата, на която ние сме свидетели всеки ден. Призова към мъдрост и благоразумие, така щото тази война по пътищата да се прекрати.
Припомняме, на 17 и 18 ноември, петък и събота, по пътя София - Варна, в района на село Микре, възникнаха две тежки пътнотранспортни произшествия. При катастрофата в петък загинаха 9 души, а 20 бяха ранени. При инцидента от събота загина едно дете, а други 6 души пострадаха сериозно. Около 19:00 часа вчера по същия път, само на 10 километра от предишния пътен инцидент, възникна трета катастрофа. В произшествието отново имаше жертва - 67-годишна жена, която е починала в линейката на път за болницата.
----------------------------------------------------------------------
Правителството предлага пълна забрана на приватизацията

Пълна забрана на приватизацията ще предложи правителството между първо и второ четене за промените в Закона за приватизация. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов.
Така всички предприятия с мажоритарна държавна собственост автоматично влизат в т.нар. забранителен списък. “Ако някой реши, че някое дружество все пак трябва да бъде приватизирано, Народното събрание ще гласува за изваждането му”, обясни Караниколов пред Дарик.
За имотите ще се прави финансов анализ и след обществено обсъждане те ще се продават с решение на Министерския съвет. “Има дружества, на които тези имоти не им трябват, генерират загуби или пък с продажбата искат ще покрият задължения”, обясни Караниколов.
Той подкрепя идеята да се проверят всички приватизационни сделки, които са около 7000, и да се удължи давностният период на престъпленията, свързани с тях.
Относно твърдението на вицепремиера Валери Симеонов, че държавата ще развали приватизационната сделка с Параходство Български морски флот”, Караниколов обясни, че това трудно би станало. Причината е, че подобна мярка се предвижда единствено ако купувачът изцяло не изпълнява поетите ангажименти по договор.
“Към момента не мисля, че може да се говори за подобно нещо. Десетгодишният период, в който трябва да се отчетат, ще изтече през 2018 г., а изпълнението на ангажиментите ще бъде проверено през 2019 г.”, поясни министърът. Според него търговският арбитраж не е трябвало да се произнася по случая, защото не е в правомощията му да разглежда стопанска непоносимост. А и приватизационните договори не могат да се изменят.
Той съобщи, че “Авионамс” ще произвежда дронове и безпилотни самолети. В края на годината се очаква представители на американската компания да дойдат в България за разговори.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11729
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #59 -: 19.11.2017 20:52:54 »
20.11.2017 г.

Властта призна, че е безсилна срещу касапницата на пътя
Списък на опасните участъци, купуване на камери и удвояване на патрулите около Микре са част от традиционните мерки, лансирани след тежка катастрофа


Снимка: БГНЕС

Властта призна, че е безсилна да спре касапницата по българските пътища. Това стана ясно след спешна среща при премиера Бойко Борисов вчера. Тя бе свикана, след като в рамките само на едно денонощие в участък от десетина километра на пътя София - Варна около ловешкото село Микре станаха три жестоки инцидента. При тях загинаха 11 души, 26 бяха ранени - някои от тях са в критично състояние. В срещата участваха вътрешният министър Валентин Радев, министрите на транспорта и на регионалното развитие Ивайло Московски и Николай Ненков, главният секретар на МВР Младен Маринов, комисар Бойко Рановски - началник на "Пътна полиция".

По ирония срещата се проведе в деня, в който се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите по пътищата. По този повод в София и в много градове в страната бе отслужена панихида за загиналите по шосетата.

Мерките, предложени след срещата, обаче не излизат отвъд познатите от години обещания. МВР ще направи списък за опасни участъци от пътища, сред които е и този край Микре. Такива места има и на 66-ия километър на магистрала "Марица" и на други, заяви Валентин Радев. Министерството му ще предостави статистиката и на другите министерства с цел да бъдат направени подобрения на пътищата. "Дали с релефна маркировка, или с други неща. Дори ако трябва, и препроектиране на пътищата, за да избегнем обективни причини за пътнотранспортни произшествия", каза той, като допусна и промени в законодателството.

Единственото реално е, че е разпоредено да бъдат удвоени патрулите в проблемния участък и полицейските автомобили да са с работещи светлини. За мерки по други опасни участъци не бе казано нищо. От днес при констатирано тежко нарушение на пътя водачите ще бъдат извеждани от транспортното средство и ще бъдат завеждани до най-близкото поделение на МВР, което може да не е толкова близо, закани се главният секретар на МВР Младен Маринов. Освен това в момента текат обществени поръчки за закупуване на модерни технически средства - 28 мобилни камери за видеонаблюдение и други за установяване на водачи, използвали алкохол и наркотици, каза по-рано през деня директорът на националната полиция Христо Терзийски.

"До 2020 г. трябва да стигнем до половината от смъртните случаи, да се изравним с числата от Европа", каза вътрешният министър Валентин Радев. "И премиерът, и всички ние изказваме съболезнования на близките на всички, които загинаха там", заяви той. И допълни: "Има хора, които не знаят какво правят по пътищата - върху тях трябва да увеличим натиска". Реално стана ясно, че институциите не са склонни да предприемат радикални санкции след последните жестоки катастрофи, защото това щяло да е белег на липса на демократичност и на европейски манталитет, коментира БГНЕС.
..................................
СТАТИСТИКА
По повод на Световния ден на загиналите при пътнотранспортни произшествия от НСИ разпространиха равносметка за България. През 2016 г. са убити 35 велосипедисти, а 409 са били ранени. При мотопедите числата съответно са 8 и 155. При водачите на мотоциклети на пътя са загинали 41, ранените са 522. Най-кървава е била миналата година за пешеходците - 118 са загинали, 1790 - ранени. Статистиката през годините показва, че през 2007 г. жертвите на пътя са 1006, а ранените - 9827. През 2011 г. има сериозен спад - 657 и 8301. Негативната тенденция през миналата година се завръща - 708 жертви и 9374 ранени.
***
ПРЕДЛОЖЕНИЯ
В района на село Микре са станали над 100 катастрофи през последните години. Това каза пред БНР вчера председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров. С нова настилка и нова маркировка няма да се подобри положението. Във всички държави, в които има по-малко загинали, от които ние можем да черпим опит, тези проблеми се решават много просто - с видео контрол и видео наблюдение. Трябва да има изградена система от видеокамери, които безкомпромисно, 24 часа да засичат абсолютно всички нарушения - било превишена скорост, било навлизане в насрещното. Вторият елемент от тази система е, когато тези нарушения бъдат засечени и констатирани, да следват безкомпромисни санкции и глоби, а не както е в момента - всяка втора глоба да не се плаща. Анализът, който се прави, надявам се да стигне до този извод, защото всичко останало е направено. От 6 години в България не е купена една камера за видео наблюдение по пътищата, заяви Тодоров и изтъкна, че годините с най-малко жертви на пътя са тези, в които са били внедрени камерите. Самите камери се изплащат за 3-5 месеца, допълни той.

Регионалният министър Николай Нанков отчете, че в този район са били вложени 500 000 лева за подобряване на пътя. Той обеща още да бъде положена специална шумяща маркировка. Реално решение на проблема, особено при растящия трафик, щяло да има едва след като се изгради магистрала "Хемус", която да заобиколи фаталната отсечка.
--------------------------------------------------------------------------
БСП зае абсурдна позиция за поправките на конституцията
Корнелия Нинова ще е съвносител на поправките, но червените депутати ще гласуват "против"


Стефан Данаилов е сред малцината, които твърдо
настояват, че БСП трябва да подкрепи ГЕРБ за
приватизацията. Снимка: БГНЕС

БСП зае абсурдна двойствена позиция за предлаганите от ГЕРБ поправки в конституцията, с които със задна дата да отпадне давността за престъпления при приватизацията. В събота Националният съвет на червената партия даде мандат на лидера Корнелия Нинова да стане съвносител на промените. В същото време бе решено, че депутатите от парламентарната група ще гласуват "против".

Така на практика решението на Националния съвет праща предварително в забвение инициативата на ГЕРБ. За да се промени конституцията, са необходими гласовете на три четвърти, или 180 от всички 240 депутати. Ако това мнозинство не бъде събрано, но за промените са гласували две трети, или 160 депутати, те се гледат отново след между два и пет месеца. Тогава, за да се приеме предложението, то трябва да бъде подкрепено от 160 депутати. БСП в момента разполага с 80 депутати.

Нинова сама е поискала да подпише предложението на ГЕРБ заедно с останалите вносители от всички парламентарни групи, като решението й е било подкрепено от пленума на партията с 58 гласа "за", 29 "против" и 12 въздържали се. При обявяването на намерението за поправки в основния закон от ГЕРБ заявиха, че очакват тя да го подкрепи, иначе би се оказала в конфликт на интереси, тъй като самата тя е участвала в приватизацията. При това била "основен приватизатор" заради притежаваните от нея акции в "Техноимпекс". Пред пленума тя е обяснила, че е притежавала акции, преди да стане член на БСП, но впоследствие е продала всичко, тъй като намира бизнеса и политиката за несъвместими занимания.

Пленумът е взел решенията си при закрити врата след четири часа ожесточени спорове. До последно социалистите били разделени дали трябва, или не да дадат "златния си пръст" на ГЕРБ за конституционните промени. В крайна сметка Корнелия Нинова получила мандат, но с условие - ръководството на парламентарната група да започне консултации с партиите не само за приватизацията, а за ревизия на прехода, като се включат концесиите, обществените поръчки, реституцията и ролята на силовите групировки. БСП обаче остава твърдо против искането за отпадане на давността на престъпленията, свързани с приватизацията. Така в крайна сметка депутатите ще гласуват против предложените от ГЕРБ промени.

Твърдо против промените в конституцията са се обявили юристите на БСП начело с Янаки Стоилов и Михаил Миков, като това е и официалното становище на правния съвет на левицата. Според Стоилов предложените от ГЕРБ промени противоречат на правото и подвеждат обществото. Партията ще иска и становището на Конституционния съд относно предложението на управляващите, тъй като то е в разрез с правото, подчертал юристът. По думите му делата за престъпления, извършени при приватизационни сделки, ще бъдат отхвърлени от съда в Страсбург дори след евентуални промени в конституцията. Против промените се е изказал и юристът Михаил Миков, според когото доказването на престъпната дейност след толкова години ще е невъзможно. В подкрепа на текстовете се е обявил Атанас Костадинов с мотива, че запълнената дупка в закона ще извади наяве истината за приватизационните престъпления. "Аз съм "за" , мен ако питате, и съм убеден в едно - Корнелия Нинова задължително трябва да подкрепи, защото акцията е срещу нея", казал и заместникът на Нинова Стефан Данаилов.

Червената партия ще започне разговори с други партии за резултатите от приватизацията, реституцията, концесиите, обществените поръчки и ролята на "силовите групировки" през годините на прехода - нещо, което Корнелия Нинова постави като условие в средата на миналата седмица. На тази основа се очаква да се направят предложения за мерки за преразглеждане на определени скандални сделки, за отговорност на тези, които са съпричастни към тях, и за промяна на досегашната икономическа политика. След това БСП смятат да предложат други, по-адекватни законодателни промени за наказание на извършени престъпления. Те ще настояват още всеки депутат да декларира, че не е участвал в знакови групировки по време на прехода. Пленумът е възложил на депутатите да поискат информация от Сотир Цацаров за броя на прекратените по давност дела.
...........................
РЕАКЦИИ
БСП започва някаква фасадна игра. Това коментира лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов в Боровец, където участва във форум на "Предприемачи ГЕРБ". Според него Корнелия Нинова не е казус, нито пък цел при готвените поправки в конституцията. Искаме справедливост, която политиците на прехода не успяха да постигнат, подчертава той. И допълва, че немалко от активните участници в пленумите на БСП се били възползвали от приватизацията.

Пред БНР Александър Сиди от Обединени патриоти обяви за "абсурдна и двустранна" позицията на БСП. "От една страна, ще си сложи подписа, за да покаже, че не я е страх от нищо госпожа Нинова, но от друга страна няма да го подкрепи с идеята да не мине, за да не може да бъде разследвана, защото и тя е част от същия този процес. Има, разбира се, много други, които са правили, вероятно, някакви схеми, защото в крайна сметка в България липсва огромен финансов ресурс, който беше заграбен по време на приватизацията. Наистина се надявам, че това ще мине и в крайна сметка тази страница трябва да бъде затворена, защото в българското общество остава усещането, че по време на приватизацията беше разграбен огромен обществен ресурс, който никога няма как да бъде върнат. Разбира се, няма как да бъдат развалени сделките, но този, които са ги подписали, могат да носят наказателна отговорност, което все пак е някакво възмездие", смята Сиди.

Хамид Хамид от ДПС пък припомни пред БНР, че неговата партия първа е предложила промени в Конституцията с които да отпадне давността за приватизационните престъпления. Наказателната отговорност винаги е лична, подчерта той. И допълни, че и сегашните текстове в Наказателния кодекс предвиждат при приватизационни сделки, където се установи, че е действала организирана престъпна група с цел да заграби определени активи, да има конфискация на придобитото имущество.
----------------------------------------------------------------
Съпруга поиска помилване за осъден за домашно насилие срещу нея
Получилите държавна милост в мандата на президента Радев вече са петима


Нови трима души са били помилвани от вицепрезидента Илияна Йотова, става ясно от онлайн регистъра на сайта на президентството. И в трите случая става дума за хора със сериозни здравословни проблеми. Един от тях е 60-годишен мъж, осъден на 3 месеца затвор. Присъдата му е за това, че не е изпълнил заповед за незабавна защита, задължаваща го да се въздържа от домашно насилие върху съпругата му. Молбата е подадена от съпругата му.

В мотивите на комисията по помилванията е записано, че въпреки няколкото предишни осъждания на молителя той не е криминализирана личност. Криминалните му прояви били заради злоупотреба с алкохол, която го прави агресивен. "Явно в контролирана среда, при ограничаване на употребата на алкохол, лицето има безпроблемно и дори добро поведение", пишат експертите. След като влиза в затвора заради други присъди, мъжът получава инсулт и повече от година е обездвижен, като според лекарите няма шанс за подобрение. В това състояние няма как да бъде обгрижван в затвора и затова изпълнението на присъдата му се отлага.

"Заповедта за въздържане от домашно насилие е с отпаднало действие, тъй като е издадена в полза на някого, който с поведението си показва, че повече не се нуждае от нея", пише комисията. Според експертите осъденият няма физическата възможност да поднови насилието, като в момента се намира под доброволните лични грижи единствено на съпругата си. Заради статута му на лишен от свобода пък жената не можела да го настани в хоспис. Затова и на 9 ноември е издаден указ за помилването му.

Вторият указ от 9 ноември е за 41-годишен, осъден на 1 г. и 4 месеца за кражба и грабеж при условията на опасен рецидив, като отнетото е в особено големи размери. И за него комисията пише, че е с изключително влошено здраве, което изисква всекидневна и интензивна грижа, каквато в затвора осъденият няма как да получи. Затова и той е помилван с остатъка от 1 месец от наложеното наказание.

Третият помилван е осъден на 4 години заради измами. "Молителят е личност със затвърдени криминални нагласи, засягащи правото на собственост", пишат от комисията. Но осъденият е толкова зле, че не може да се обслужва и придвижва самостоятелно, а състоянието му прогресивно се влошава през последната година. Затова и изпълнението на наказанието му се отлага повече от 6 години и на практика никога няма да бъде приведено в изпълнение.

С тези трима помилвани получилите държавна милост от старта на мандата на вицепрезидента Йотова стават общо 5.
...........................
БЛОКАЖ
От регистрите на президентството не се разбира кога комисията по помилванията се е произнесла по тези случаи. От 1 ноември тя няма нужния кворум да заседава, тъй като според утвърдените с указ правила кворумът е 4-ма души. Причината е, че и двамата юристи в нея я напуснаха - председателката й Ива Пушкарова и Ралица Илкова. В комисията сега има само лекари и криминолог. В. "Сега" прати въпроси по темата в президентството в началото на месеца, но отговори така и не дойдоха.
-----------------------------------------------------------------
660 са глобите за пушене на забранени места
Инспекторите отчитат над 167 000 проверки по заведения, работни помещения и болници


От началото на годината до края на октомври 28-те регионални здравни инспекции в страната са издали 660 глоби за пушене в нарушение на забраните. Те са за общо 380 600 лв., сочат данните на министерството на здравеопазването. От МЗ обаче нямат данни каква част от глобите са платени и колко са отменени в съда. От неправителствените организации твърдят, че често актовете падат в съда, тъй като глобите се налагат на управителя на заведение, където е открито нарушението, но според закона отговорността се носи от собственика, който не е на място и глобата не е на негово име.

Общо тази година инспекторите на РЗИ са направили 167 234 проверки - дневни и нощни, в 162 167 обекта, в работни и почивни дни. "Издадени са 341 предписания, съставени са 704 актове за констатирани нарушения", отчитат от министерството. Това е почти сравнимо с миналата година, когато до края на октомври са направени 180 297 проверки на 174 696 обекта, при които са издадени са 357 предписания, съставени са 750 акта за нарушения и са наложени 672 глоби за 383 600 лв.

Инспекторите на РЗИ проверяват заведения, работни помещения на закрито, болници, детски площадки, където също по закон тютюнопушенето е забранено. Проверки се правят и нощно време по заведенията заедно с полицията. От самото здравно министерство признават, че контролът не е достатъчно ефективен, "въпреки извършената значителна по обем контролна дейност" и смятат, че са нужни промени в Закона за здравето. Малко вероятно е обаче на парламента да бъде предложена най-драстичната идея на неправителствените организации - при трето засечено нарушение в даден обект, той да бъде директно затварян. Други предложения на сдружение "България без дим" са глобата да се налага на персонала на заведенията, които допускат да се пуши, а не на юридическото лице - собственик, а също и актове да могат да издават и полицаи и инспектори по храните и труда, а не само от РЗИ.
--------------------------------------------------------------------
Дело срещу бивш магистрат се срина в съда
Евелин Драганов беше уволнен от системата заради фенско писмо до Цветан Цветанов


Бившият съдия Евелин Драганов беше оправдан късно в четвъртък миналата седмица по дело за закана с убийство. Очаква се обвинението да протестира срещу оправдателната присъда. Пред първата инстанция прокуратурата пледира Драганов да получи 2 г. условно с 4-годишен изпитателен срок. Драганов беше обвинен през 2014 г. По казуса работи специализираното звено "Антикорупция" на градската прокуратура, което се оглавява от говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Според прокуратурата Драганов се заканил по телефона на деловодителка. "Сега ще сляза долу и ще ти счупя ръцете и краката, ще смачкам теб и майка ти, ще затрия целия ти род до последното семе, ще избия цялото ти семейство, ще отрежа главата ти, ще напълня устата ти с червеи", цитира "Дневник" обвинителния акт.

Процесът срещу Драганов първо се падна на Николай Младенов. Той откри пропуски на прокуратурата и на два пъти се опита да й върне делото. Горната инстанция обаче отмени определенията му. Младенов разтълкува инструкциите на апелативния съд да гледа делото като "прокуратурата е събрала достатъчно доказателства, но според възможностите си". Прокуратурата поиска отвода му и той го даде, макар и да не се оцени като предубеден.

През септември 2015 г. Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни Драганов, защото се врече във вярност на ГЕРБ и на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Писмото на съдията до Цветанов, което изтече в интернет, е на бланка на съда и е подпечатано с печата на институцията. Драганов обжалва уволнението, но две инстанции на Върховния административен съд приеха, че той го заслужава. От решенията на ВАС се вижда, че Драганов е писал на Цветанов, че "по душа и сърце съм фен на ГЕРБ".

"Мярката, границата за упражняване на политическите права на съдията е именно неговата безпристрастност. Тогава, когато упражняването на политическите права на съдията се превръща в негова зависимост, или създава достатъчно основание у разумния наблюдател да приеме наличие на такава зависимост, границата за упражняване на политическите права е премината. Защото именно зависимостта или съмнението за зависимост накърнява авторитета, престижа на съдията и на самата съдебна власт", се казва в решението на петчленния състав на ВАС. Съдиите приемат, че Драганов е преминал границата, като е декларирал зависимост и привързаност не към политическа идея, а към един от ръководителите на политическа партия. "Тук става въпрос за лично и доброволно подчиняване на волята и желанията на друго лице, т.е. за деклариране на готовност за зависимост", аргументира се ВАС.
-------------------------------------------------------------
Съдът нареди МОСВ да даде достъп до данни за въздуха в София

Изпълнителната агенция по околна среда да предостави достъп до почасовите данни за качеството на атмосферния въздух в София в периода 2013-2016 г. е решил през октомври Върховният административен съд. Решението идва два месеца, след като агенцията обжалва решението на Административен съд София да предостави данните, поискани в началото на март от екологичното сдружение "За Земята - достъп до правосъдие".

Екосдружението първо поиска информацията за измерените фини прахови частици на въздуха от кмета Йорданка Фандъкова, но тя препрати заявлението до агенцията. Нейният шеф обаче отказа достъп до средночасовите стойности на ФПЧ с мотив, че те имат предварителен характер. Отказът му беше обжалван от "За Земята - достъп до правосъдие" в Административен съд София. През август магистратите там решиха, че отказът на агенцията е неоснователен. Въпреки това агенцията продължи да обжалва, но ВАС остави жалбата без разглеждане и прекрати делото. Сега предстои ново произнасяне на директора на агенцията по заявлението за достъп до средночасовите данни за ФПЧ.

Според екосдружението начинът, по който се публикуват данните, е от изключителна важност, тъй като само с информацията за почасовите данни може да бъде уловена степента на замърсяване на въздуха. От там обясняват, че само среднодневните стойности не са достатъчни, защото високите стойности от деня се балансират с тези от нощта и така резултатът за денонощието е в норма, което не предоставя пълната информация на гражданите.
............................
В ЕВРОПА
Докато тук граждани трябва да се борят в съда за правото си на информация, в ЕС вече могат да се следят онлайн данните за въздуха в реално време. В четвъртък Европейската агенция по околна среда пусна нов индекс за качеството на въздуха. Той измерва пет степени на замърсяване, които могат да се следят на http://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index. Очевидно за българската агенция по околна среда мръсният въздух не е чак такъв проблем, защото за България данни на интерактивната карта липсват. Страната ни е осъдена от Европейския съд заради липсата на мерки срещу системното замърсяване на въздуха, но само имитира дейност.
---------------------------------------------------------------------
Процесът за падналия асансьор в "Майчин дом" ще се точи и догодина

Злополучният асансьор е произведен през 1971
г. и монтиран в "Майчин дом" през 1976 г. Той е
имал устройство за контрол на товара, което е
било демонтирано на неизвестна дата без
разрешение, твърди разследването.
Снимка: Архив"Сега"

Процесът за инцидента с падналия асансьор в университетската АГ болница "Майчин дом" ще се проточи и догодина. Преди дни за пореден път делото беше отложено от Софийския районен съд заради липсващи адвокати и подсъдими. Следващият опит за заседание ще е през януари.

По всичко личи, че 8 години след инцидента, станал на 2 март 2010 г., няма да има окончателен съдебен акт по казуса. При падането на машината пострадаха 8 души, 6 от които - жени в напреднала бременност. Делото е от административен характер - ако бъдат признати за виновни, подсъдимите ще бъдат освободени от наказателна отговорност и глобени между 1000 и 5000 лв. Причината е, че за средна телесна повреда по непредпазливост на повече от един човек наказанието е до 5 години, а обвинените са с чисто съдебно минало. Абсолютната давност за преследване на това престъпление е 15 години.

Обвинени за инцидента са Красимир Паунов - собственик на ЕТ "МБ 97-Красимир Паунов" - фирмата, наета от болницата за ремонт и поддръжка на асансьора, Галин Стоянов - инспектор от държавния технически надзор, който отговарял за злополучния асансьор, Николай Костевски - началник на отдел "Управление на собствеността" в "Майчин дом", и доц. Виктор Златков - изпълнителен директор на лечебното заведение.

Процесът е в съда от 2012 г. Досега са проведени над 30 заседания. На половината от тях ход изобщо не е даван. Причините за отлагането са различни - нередовно призоваване на страните - обвиняеми и прокурор, неявяване на защитници заради заболяване, служебен ангажимент по други дела във висшестоящи съдилища и др., смяна на адвокат и възможност за подготовка на новия защитник с обемните материали по делото, неявяване или смърт на вещи лица, изготвили експертизите в досъдебното производство.

Докато наказателният процес се върти на празни обороти, три от пострадалите успяха да осъдят окончателно "Майчин дом" в граждански дела за обезщетение - за 59 хил. лв., 70 хил. лв. и 75 хил. лв. Тези дела бяха заведени през 2010 и 2011 г. През 2015 г., преди да изтече давността за искове, още четирима от пострадалите потърсиха обезщетения. Две от тези дела продължават догодина в Софийския градски съд. По третото вече се чака решението на магистратите. Четвъртото приключи на първа инстанция през май, като болницата беше осъдена да плати 50 хил. лв. и сега обжалва пред апелативния съд.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.