Автор Тема: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!  (Прочетена 4865 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11738
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #105 -: 03.01.2018 22:14:51 »
04.01.2018 г.

Тежки пропуски белязаха разследването на най-масовото убийство в България
Въпреки струпването на началници от МВР, следствието и прокуратурата, следствената тайна бе нарушена, а журналисти намериха тефтерче, свързано с жертвите


Полицията отцепи боровата гора край Нови Искър,
където бяха открити издирваният след петорното
убийство джип и убита жена, хвърлена в кладенец.
Снимка: БГНЕС

Дори струпването на ръководството на МВР, следствието и прокуратурата на местопрестъплението в Нови Искър, където беше застреляно 6-членно семейство, не предпази полицията от допускането на сериозни пропуски, които могат да доведат до проблеми с доказването по делото.

Според шефа на следствието Борислав Сарафов масовото убийство няма аналог в най-близката ни история и за неговото разкриване са хвърлени всички сили. Убитите са Неделчо Юнаков (42), жена му Кети Кюхова (44), намерена мъртва извън града, хвърлена в кладенец, а до нея - семейният джип. Жертви са и децата им - 20-годишният син на Юнаков, 16-годишната дъщеря на Кюхова, 18-годишният приятел на момичето, както и майката на Кюхова (72).

Първият пробив в разследването дойде от поемното лице, което е присъствало на огледа на местопрестъплението. Въпреки че съществува следствена тайна, Йордан Георгиев, съсед на убитото семейство, разказа пред медиите подробности - че жертвите имат множество рани и че Кети Кюхова, която все още се издирваше от полицията, е намерена убита до семейния джип. Според него телата са били открити от съсед. Официалната версия на полицията е, че нейни служители са отишли в къщата в Нови Искър след сигнал от близък на семейството, че не може да се свърже с тях.

"Входната врата - заключена, влизат от отзад и задната врата е отворена. Наднича на прозореца и гледа Гошко, баща му и бабичката - опънати, убити. Много ужасни изстрели, в главата всички, само мъжът, той над 120 килограма мъж, едър, тука у бедрото имаше. Боби беше в детската стая, а Нанси беше в спалнята на баща й и майка й", разказа Георгиев пред bTV. По телата имало по 7-8 рани от куршуми.

Разказаното силно се размина с твърденията на главния прокурор Сотир Цацаров, който във вторник се появи на местопрестъплението и обяви, че всички жертви са убити с по един изстрел. Появата му беше изненадваща, като се има предвид, че няколко часа по-рано вътрешният министър Валентин Радев постави под съмнение дали изобщо е извършено престъпление, намеквайки за битов инцидент. "Много тежко е престъплението, ако има престъпление", оплете се Радев.

Вчера думите на Георгиев бяха потвърдени официално и от шефа на националното следствие Борислав Сарафов, който обяви, че версията за самоубийство е изключена. "Никой не се самоубива с три-четири куршума и в гръб", заяви той. Сарафов потвърди и че 44-годишната жена е била намерена още във вторник вечерта, макар че вчера до късния следобед полицията отричаше. След това от МВР съобщиха, че следово куче ги е отвело до автомобила.

Разследващите отказаха да коментират проблема с изтичането на следствена тайна, като обявиха, че изявленията на поемното лице били "негов проблем".

С това обаче пропуските не се изчерпаха. Въпреки че теренът на местопрестъплението уж беше отцепен, а всички налични столични полицаи бяха ангажирани с разкриването на тежкото престъпление, журналисти откриха тефтерчето, очевидно свързано с някой от убитите, което бе прибрано по-късно като веществено доказателство. Не е ясно на кого е намереното тефтерче, но в него се споменава името на Неделчо Юнаков. То бе открито в близост до семейния джип, който полицията издирваше от вторник вечерта. На тефтерчето ще се направи експертиза. За това обаче били нужни сравнителни образци, което значи, че разследващите ще търсят други листове с почерк на убитите, за да ги сравняват. В тефтерчето има още записки за вноски по банкови кредити и за сметки. Авторът на написаното вероятно е бил член на избирателна комисия. В тефтерчето има инструкции какво се прави с бюлетини, как се поставят печати и какво правят в определени случаи членовете на комисията. На една от страниците има и любовни послания.

"Какво искате да кажете за тефтерчето? Ние разчитаме на такива като вас", опита се да се измъкне Сарафов на въпрос как е възможно това да се случи.

Новият шеф на националното следствие и зам. главен прокурор Борислав Сарафов и главният секретар на МВР Младен Маринов отклониха няколко пъти въпроси на "Сега" за пропуски в работата на полицията. Накрая директно попитаха: "Вие пропуски в разследването ли търсите?".

До редакционното приключване на броя разследващите не бяха открили оръжието, с което е стреляно. Те не знаят дори дали става дума за един или повече пистолети. От думите им стана ясно, че работят по всички версии, но според главния секретар са се концентрирали върху една от тях, свързана с търговската дейност на убития Неделчо Юнаков и участието му в различни фирми, включително кухи - за изчистване на ДДС. Особен интерес за разследващите представлявал начинът на придобиване на имота в Нови Искър преди година и половина, с който вече се е занимавала икономическата полиция. Къщата струва около 60 хил. евро. Проверяват се бившите собственици, както и дали е имало някакви проблеми с имота. Работело се с кръг от близки на семейството, но нямало нито един заподозрян сред тях.

Не е готова аутопсията на телата. Убийството е извършено в новогодишната нощ, но точният час на смъртта още не е ясен. Въпреки гафовете с тефтерчето и поемното лице Сарафов заяви, че са извършени "изключително прецизни следствени действия, както статичен, така и динамичен оглед". От местопрестъплението са иззети биологични и всякакви други следи.
------------------------------------------------------------
До 13 май работим само за държавата, после за себе си
През последните години данъчно-осигурителното бреме расте


През тази година ще ни трябват 133 дни, за да осигурим планираните данъци в бюджета, изчисли Институтът за пазарна икономика. Така Денят на данъчната свобода, в който гражданите ще спрат да пълнят хазната и започват да работят за себе си, в България ще настъпи на 13 май. Датата е символична и показва кога планът за приходите на държавата ще бъде изпълнен, ако всичко изработено бъде незабавно изземано.

Общо тази година заложените приходи в бюджета са за 38.2 млрд. лв. Най-много дни ще отделим, за да изработим постъпленията от ДДС - 34 дни. За приходите от акциз ще са ни нужни близо 18 дни, за социално осигуряване - 23 дни, а за здравно - 9 дни. Приходите от подоходни данъци ще попълним за близо 12 дни, а тези от корпоративни данъци - за малко над 8 дни. Други 8 дни ще работим само за да платим държавните и общинските такси.

През 2018 г. Денят на данъчната свобода идва по-късно - миналата година бе отбелязан на 8 май. Това се дължи на натежаването на данъчно-осигурителното бреме. От 1 януари вноската за пенсия и цигарените акцизи са по-високи, което увеличава задълженията на данъкоплатците към хазната с около 450 млн. лв.

Ако се реализират заложените в бюджета близо 2.4 млрд. лв. постъпления от ЕС по линия на еврофондовете, българите ще получат подкрепа от европейските данъкоплатци, които ще ги отменят с 8 дни работа към държавата, са сметнали още ИПИ. Отработването на заложения дефицит от 1.1 млрд. лв. пък ще ни "струва" 4 дни допълнително. През последните две години обаче този дефицит не се реализира и бюджетите излизат на излишък. През 2018 г., ако този сценарий се повтори, може и да няма дни за отработване.

Оказва се, че сериозното разминаване в планирането и изпълнението на бюджетите през последните две години обърква сметките на ИПИ. Така например по-високият ръст на БВП и много по-ниското усвояване на европейските средства, както и приключването на бюджета с излишък вместо планиран дефицит са изместили Деня на данъчната свобода за 2017 г. от 16 на 8 май.
--------------------------------------------------------------
Банско поднови искането си за застрояване на 8 местности в Пирин
В края на миналата година общината е задвижила процедура за урбанизиране на 1330 дка от парка


Нено Димов. Снимка: БГНЕС

Докато цялата власт твърди, че няма да допусне никакво строителство в Пирин извън втори лифт в ски зоната на Банско, местната община е подновила опитите си да узакони застрояване на осем нови селищни образувания. Това става ясно от документ, публикуван във "Фейсбук" от Тома Белев. В него директно е посочено, че застрояването е пряко свързано с развитието на ски зоната.

Става дума за старо намерение на община Банско да вкара в регулация за застрояване местностите "Гуровица", "Свети Иван", "Грамадето", "Кошерината", "Карантията", "Средореко", "Асаница", "Герачени улици". Този план е от 2013 г., но за него не е ставало дума от 2016 г. Сега има прясно становище на екоинспекцията в Благоевград - от 13 декември 2017 г. Според подчинените на Нено Димов в Благоевград планът подлежи на екологична оценка, тъй като има вероятност да окаже "значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания на видове, включително птици, предмет на опазване в защитена зона BG0000209 "Пирин". Според Тома Белев става дума за 1330 дка от Пирин, върху които може да "цъфнат" още 40 000 легла. Според самия документ една от целите на този план е "да се постигне регулиране и балансиране на отделните елементи, съществуващи и нови, с цел по-нататъшна урбанизация, съобразена с перспективното развитие на територията на града и ски-зоната с център Банско".

Докато документът циркулираше във "Фейсбук", екоминистърът Нено Димов отговаряше пак там на въпроси на граждани, но не даде ясни и конкретни отговори. Той не изясни например защо държавата не е изискала от "Юлен" да модернизира и разшири капацитета на действащия лифт в Банско, вместо директно да разрешава изграждането на втори. "Не знам дали това е технически възможно и дали концесионерът може да го направи. Въпросът е и кой точно да го изиска", измъкна се Димов.

Министърът не бе убедителен и в старанието си да опровергае природозащитниците какво точно се разрешава в Пирин. Според промените в плана за управление вече се допуска застрояване в зоната за опазване на горските екосистеми и отдих, която е 45% от националния парк. Димов твърди, че в бъдеще в тази зона ще бъдат възможни единствено водохващания за питейни нужди. Според текста това действително е така. В прилежащата към него таблица обаче с промяна на една цифра в същата зона се разрешава "потенциално строителство", без да се уточнява на какво. Според министъра таблицата е "само илюстративна". Не е ясно обаче каква е гаранцията, че промяната няма да бъде употребена буквално.

Министърът продължава упорито да подминава факта, че според Закона за защитените територии в националните паркове се забранява всякакво строителство, а спортни съоръжения могат само да се ремонтират. Той все така повтаря, че за да се правят точни разчети - например за сечта на дървета, в екоминистерството трябва да се появи конкретно инвестиционно намерение и да се види откъде ще минават новият лифт и "съоръженията". Тази седмица обаче се разбра, че идеен проект по въпроса има отдавна, а "Юлен" го показаха чрез "24 часа" и "Труд", след като промените в плана за управление на парка вече бяха факт.

Димов не даде ясен отговор и на въпроса дали "Юлен" незаконно е разширил територията на ски зоната и дали решението на кабинета "Борисов" не узаконява надзветото. През 2013 г. бившият екоминистър Нона Караджова оповести, че "Юлен" е надхвърлил границите на концесионната площ. "Има две комисии в Министерски съвет, които са работили по повод концесията. И двете еднозначно завършват с решение, което не отразява подобна констатация", каза екоминистърът. Той допълни, че "концесионният договор на "Юлен" трябва да бъде прегледан в светлината на новото законодателство".
...........................................
МОДЕРНИ ВРЕМЕНА
Брифингът на Димов премина при изключителна активност от страна на потребителите във "Фейсбук", които зададоха над 1400 въпроси и коментари. До 16:00 ч. вчера видеото бе гледано над 13 000 пъти. Споровете за и против бяха разгорещени, като водещият предупреди, че няма да чете питания и мнения, които съдържат "вулгаризми". В дебата активно участваше кметът на Банско и бивш депутат от ГЕРБ Георги Икономов. Включи се и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев и лидер на младежката организация на ГЕРБ, който поздрави МОСВ "за активните позиции и категорична готовност да достигнат до целесъобразно решение".
---------------------------------------------------------------------------
Псевдо суматоха за "третия пол" разцепи правителството
Осем министри бойкотираха конвенция срещу домашното насилие, обявена за приоритет на европредседателството


Снимка: БГНЕС

Още на третия ден от българското европредседателство един от обявените приоритети раздели кабинета. Агресивна кампания срещу легализирането на "третия пол" накара осем министри на Бойко Борисов да бойкотират Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и защита от домашно насилие. "Гласуваха против нормално сексуално ориентираните", обясни позицията на колегите си вицепремиерът Валери Симеонов. Той не забелязал как е гласувал премиерът, "защото в този момент гледах в друга посока". Кои министри са против, ще стане ясно в четвъртък, когато се публикува стенограмата от заседанието. Според "Труд" освен Симеонов останалите противници са Красимир Каракачанов, Нено Димов, Емил Караниколов - министри от "Обединените патриоти", и Владислав Горанов, Кирил Ананиев, Ивайло Московски - от ГЕРБ.

Изработеният през 2011 г. документ, известен като Истанбулската конвенция, е първият инструмент в Европа, с който се създава цялостна правна рамка за защита на жените, момичетата и децата от всички форми на насилие, дават се и насоки проблематиката на половото равенство да се изучава в училище. От месец ВМРО организира кампания предимно в социалните мрежи, че в учебните програми ще бъде наложено "да се изучават хомосексуализъм и травестизъм и създава възможност за налагане на еднополови бракове". Конвенцията е в сила от 2014 г. дори в консервативни страни като Турция, Полша и Албания. България е една от последните в ЕС, които все още не са ратифицирали документа.

Вицепремиерът Екатерина Захариева обясни след заседанието на кабинета, че ратификация на конвенцията не води до изменение на конституцията или задължение България да разреши еднополовите бракове. Според нея конвенцията е важна, защото ще се опита още в най-ранна възраст да разчупи стереотипите за мъжете и жените.

България се присъедини принципно към конвенцията през април 2016 г., но тя трябва да бъде ратифицирана и от парламента. През ноември миналата година зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова обяви по време на форум в Брюксел, че приемането на Истанбулската конвенция, борбата с насилието над жени и домашното насилие ще са "приоритетно досие за България". "По време на българското председателство ще продължим активно да работим по финализирането на Кодекса на поведение и по разглеждането на проектите на решения за сключването на конвенцията от ЕС", каза тогава Ахладова.

Реакцията на патриотите е заради понятието "социален пол", записано в българския вариант на конвенцията. В нея пише, че "пол означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете".

"Т.нар. Истанбулска конвенция подменя естествените и единствени два пола - мъжки и женски - и въвежда трети пол - понятието "социален пол", който се определя от обществото. Децата ще трябва да учат за травестизъм и хомосексуализъм", написа във "Фейсбук" евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки. Нищо такова няма в конвенцията.

"Социален пол" се споменава само един път в превода на български, в оригинал думата е "gender" (директният превод е пол). "На български няма разлика между sex и gender. Според феминизма полът, освен даден по природа, е и социално конструиран - може с действия, образование и култура да изграждаме предопределени полови роли", обясни пред "Сега" д-р Емилия Занкина, преподавател по политически науки. По думите й понятието "gender" все по-често се използва в официалните документи като "пол".

От думите на Екатерина Захариева стана известно, че е обещано на патриотите при ратифицирането в парламента да има и обяснителна декларация, че тя не води до промяна на конституцията.

В повечето държави в Европа конвенцията е в сила от 2014 г. Документът все още не е ратифициран от Гърция, Унгария, Люксембург. Хърватия и Литва отказват да го ратифицират, защото документът можел да разклати традиционните за тях обществени нагласи. Азербайджан, Русия, Армения и Лихтенщайн не са се присъединили към конвенцията. Тя е подписана от 44 държави. До момента е ратифицирана от 28. България подписа конвенцията на 24 април 2016 г. (Пълният текст на конвенцията на български https://rm.coe.int/168046246f)
------------------------------------------------------------------------
И Софийският университет ще протестира срещу правителството
Поводът е отнемането на бившия механотехникум в София от болница "Лозенец" и прехвърлянето му на спец съда


Бившият механотехникум е основан през 1883 г.
и е закрит през 2010 г. Даден е на СУ като
компенсация за "Шипка" 6.
Снимка: uchilishta.guide-bulgaria.com

Софийският университет "Св. Климент Охдиски" ще протестира срещу отнемането на сградата на бившия механотехникум в София, където трябваше да се обучават медицински сестри. В сряда Академичният съвет на Софийския университет реши да поиска нова сграда като компенсация, в противен случай университетът ще започне протести след 22 януари и ще отмени всички събития в сградата си, планирани за европредседателството. Това ще е поредният протест срещу управляващите този месец заедно с шествията в защита на Пирин и демонстрациите на полицаите.

На извънредното заседание, свикано от ректора проф. Анастас Герджиков, е имало само една точка в дневния ред - обсъждане на решението на кабинета от 20 декември, с което сградата на бившия механотехникум на бул. "Ал. Стамболийски" 82 в София се отнема от Университетската болница "Лозенец" и се предоставя на Висшия съдебен съвет за ползване от спецсъда и прокуратурата.

Ha 20 дeкeмвpи с мотив "отпаднала необходимост" пpaвитeлcтвoтo дaдe нa BCC пpaвoтo нa yпpaвлeниe въpxy имoтa - тepeн oт 8 дкa и cгpaдa. Решението беше взето, след като шeфoвeтe нa cпeцcъдa и нa cпeцпpoкypaтypaтa на 7 дeкeмвpи oбявиxa, чe не могат да работят без нoвa cгpaдa. Сформира се щаб, който явно е убедил кабинета да реши проблема.

Прехвърлянето преди празниците е хвърлило в смут членовете на Академичния съвет на СУ. Никой от членовете му не бил информиран за готвената промяна, включително и ректорът, както той сам твърди. По информация на "Офнюз" Герджиков е обяснил пред академичната общност, че прехвърлянето на сградата е било предложено от регионалния министър Николай Нанков, като за него не са били питани нито Министерството на образованието, нито болницата.

Пред "Медиапул" ректорът нарече решението на кабинета "сериозна политическа грешка". "Ако обучението на студентите (по медицина - бел.ред) е "отпаднала необходимост", може и да се съобразим с този обрат в държавната политика и да спрем да ги обучаваме. Ако се стигне до това, няколкото черни знамена в БАН ще изглеждат направо безобидни", каза той.
........................
САГА
Когато през 2010 г. едно от най-старите софийски училища е закрито (основано е през 1883 г. от княз Батенберг) сградата му е прехвърлена от правителството на СУ като компенсация за сградата на "Шипка 6", която остава на Съюза на българските художници. Идеята е мястото да се ползва от Факултета по класически и нови филологии, но вместо това през ноември 2016 г. изненадващо е прехвърлена на Университетската болница "Лозенец", известна като Правителствена болница, за пред клинична подготовка на студентите по медицина. Това се случва пак с неочаквано решение на МС по предложение на ректора Герджиков до членовете на Академичния съвет за спешно гласуване... по Интернет. Мотивът отново е "отпаднала необходимост".
-----------------------------------------------------------
Законът за омбудсмана ще се променя заради противоречие с Конституцията

Несъответствие с Конституцията принуди правителството да внесе промени в Закона за омбудсмана. В него изрично ще се запише, че омбудсманът защитава правата и свободите на гражданите и от частноправни субекти. Според сега действащия текст хората могат да подават жалби само срещу държавни и общински органи и техните администрации, както и срещу доставчици на обществени услуги. Това обаче поставя закона в противоречие с Конституцията, която определя, че "Народното събрание избира омбудсман, който се застъпва за правата и свободите на гражданите", без да прави разлика дали са нарушени от държавата или от частния сектор.

В мотивите към законопроекта се посочва, че конституционната разпоредба е само частично развита в действащия закон, което оставя извън обхвата му нарушения на частни субекти. "Реално погледнато, нашият начин на работа няма да се промени, защото и сега защитаваме гражданите от частноправни субекти - частни съдебни изпълнители, банки", обясни зам.-омбудсманът Диана Ковачева пред в. "Сега". Но изтъкна, че е необходимо законът да се приведе в съответствие с конституцията. Иначе се оказва, че омбудсманът действа на ръба на закона.

Други изменения ще позволят на неправителствения сектор да издига кандидати за омбудсман. Досега единствено депутатите и парламентарните групи можеха да излъчват претенденти за важната позиция. От промяната обаче ще могат да се възползват само организации, които са регистрирани като юридически лица с нестопанска цел в обществена полза. "Неправителствените организации играят много важна роля в работата на омбудсмана. Могат да допринесат и за по-голямо разнообразие в предлаганите кандидатури", посочи Диана Ковачева. Бившият правосъден министър беше предложена за сегашния си пост от Асоциация "Прозрачност без граници" на публично изслушване, организирано от настоящия омбудсман Мая Манолова.

ПРОЗРАЧНОСТ Друга важна промяна е въвеждането на явно гласуване при избора на омбудсмана от парламента. Сега това става с таен вот с хартиени бюлетини. В закона ще се запише и изискване кандидатите да разполагат с "доказан опит в сферата на правата на човека".
---------------------------------------------------------------------
Община и директор спорят кой урежда деца в забавачките

Заплетен казус с незаконен прием в столична детска градина предизвика размяна на обвинения между общината и уволнената вече директорка кой оказва натиска за уреждане на "наши" деца в заведението. Напрежението около 164-а детска градина "Зорница" в "Горна баня" възникна преди месец и вече прерасна в протести.

Родители и служители не са съгласни с уволнението на Мариана Иванова. Общината я освободи на 20 декември заради нарушения, а два дни по-късно Иванова се оплака пред Би Ти Ви, че нарушенията били дребни и "много размити", а истинската причина е, че отказва да записва деца по "втория" начин под натиск от общината. Тя твърди, че експерти под ръководството на директора на дирекция "Образование" Мария Минчева и кметът на район "Овча купел" Христина Семерджиева са й изпращали есемеси с имена и ЕГН на деца, които трябвало да бъдат приети под претекст, че имат астма, бронхит, алергии и пр. Според Иванова съобщенията са провокирани от парични суми, които родители са давали на "по-високо ниво" и всичките й колеги в София са подложени на подобен натиск.

Горе-долу същото, но с обратен знак твърди и общината. Според зам.-кмета по образованието Тодор Чобанов Иванова е отстранена след две проверки именно заради тежки нарушения в регламента за прием - над 20 деца са били приети не по правилата. Минчева пък отрече да е пращала есемеси. На това Иванова отвърна, че натискът е "вербален, затова е трудно доказуем" и вчера показа съобщенията от телефона си. В тях присъстват списъци с инициалите на 33 деца и къде и какво работят родителите или близките им. За Чобанов есемесите не са достатъчно доказателство за натиск или заплаха. Според него това са просто едни имена, за които е възможно "Семерджиева да е искала информация докъде върви приемът им по желание на някой родител в приемната й". В крайна сметка случаят е възложен за нова проверка, този път по думите на кмета Йорданка Фандъкова - на опитен криминалист. Става дума за Ботьо Ботев, бивш началник на отдел "Убийства" в Национална служба "Полиция". По-късно от "Московска" допълниха, че има протокол от проверка на комисия, според която директорката е приела 24 деца, които не са кандидатствали по общия ред. "Всички твърдения за натиск на г-жа Иванова трябва да бъдат сериозно разгледани, затова и резултатът от проверката ще бъде изпратен на прокуратурата", писа председателят на комисията по образование към СОС Малина Едрева.
.............................
РЕАКЦИЯ
От движение "Да, България!" поискаха зам.-кметът по култура и образование в София Тодор Чобанов и директорът на дирекция "Образование" Мария Минчева да бъдат временно отстранени, докато тече проверка по случая, а районният кмет на "Овча купел" Христина Семерджиева да подаде оставка. Според партията става въпрос за "корупционна схема", която не би била възможна без намесата на лица от най-високо ниво в общината. От партията на Христо Иванов призовават и прокуратурата да се сезира за случая, като настояват за пълна ревизия на системата за записване на деца в детските градини.
-------------------------------------------------------------------------
"Шарангейт" в ГЕРБ е на път да приключи с минимална глоба

Румен Порожанов. Снимка: БГНЕС

Скандалът с бракониерски улов, около който се разшумя през лятото и засегна ГЕРБ, е на път да приключи с минимална глоба. От отговор на министъра на земеделието Румен Порожанов до депутата от БСП Валентина Найденова в рамките на парламентарния контрол става ясно, че на общинския съветник от ГЕРБ в Троян Румен Райков е наложена минимална санкция от 1500 лв., която може да се обжалва.

Скандалът иронично доби известност в медиите като "Шарангейт". Разгоря се през август, малко преди посещение на Бойко Борисов в Троян. Тогава национални медии съобщиха, че Райков е спипан да бракониерства в язовир "Сопот", а структурата на ГЕРБ - Троян го призова да напусне местния парламент. От обясненията на Порожанов в Народното събрание става ясно, че по случая е била образувана прокурорска проверка, която е завършила със заключение, че не е извършено престъпление. След това агенцията по рибарство е връчила акт на Райков за административно нарушение. Той го е обжалвал, а после му е издадено наказателно постановление за глоба от 1500 лв. Диапазонът на подобни санкции съгласно Закона за рибарството и аквакултурите е 1500-3000 лв.

Междувременно Райков твърдеше пред медиите в Троян, че е невинен и ще го докаже. Той е служител на областната администрация в Ловеч и в разгара на скандала поиска да напусне институцията, за да не вреди на авторитета й. Името му стои и в момента на сайта на община Троян като съветник.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11738
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #106 -: 04.01.2018 21:43:47 »
05.01.2018 г.

КАТ започва да спира от движение автомобили заради вредни газове
На мушката са старите и тунингованите коли


В техническия пункт на столичния КАТ бе
представен уред за проверка на отработените
газове от моторни превозни средства при
извършване на регистрация и текущ контрол. Газ
анализаторите са предоставени на Столичната
дирекция на вътрешните работи от Столичната
община. Снимка: БГНЕС

Протестите на софиянци срещу мръсния въздух дадоха първи резултат. Столичната полиция започва проверки на нивата на изхвърлените от автомобилите газове. Катаджиите вече имат модерни газ анализатори, дарени от общината, с които ще правят замервания. Ако се установи нарушение, пътната полиция може да спре колата от движение и да я възстанови едва когато собственикът я прекара през сервиз за ремонт. От КАТ възнамеряват да спират единствено старите коли, от чиито ауспуси видимо излизат изгорели газове, както и тунинговани автомобили с реконструкции на двигателя, заради които нивото на отделяния въглероден двуокис е изключително голямо.

От вчера пътната полиция започна да проверява автомобилите за вредни емисии с предоставените й уреди, които струват 70 хил. лв. Пет от тях ще обслужват десетте канала за регистрация на техническия пункт в София. Ако газовете на съответното МПС не отговарят на допустимата норма, то няма да бъде регистрирано. Останалите два анализатора ще бъдат мобилни и ще бъдат поставени в патрулни автомобили, които ще спират за техническа проверка целенасочено стари автомобили, съобщи началникът на столичния КАТ Тенчо Тенев. "След като се направи проверката, се прави разпечатка с едно специално устройство, което тези дни ще ни бъде доставено. Сега имаме такива устройства, но са само за техническия пункт, така че са ни нужни мобилни устройства, принтери, които ще са към газ анализатора", обясни Тенев.

Мобилните проверки ще започнат след няколко дни. С тях ще работят два екипа в цяла София. "Когато колегите спрат автомобила на пътя и констатират стойности над допустимите, ще бъде съставен акт на водача", разясни Тенев.

Тенев каза още, че постоянно се регистрират стари автомобили над 15-20 г. - това били между 5 и 10% от новодошлите коли в столицата. Той добави, че между тях има и такива, които са доста добре поддържани и имат всички елементи, които да намалят нивото на вредните газове.

В МВР влязоха в противоречие за това какво ще се случва с колите, които влизат в КАТ за първа регистрация, но не отговарят на нормите за изхвърлени газове. Първо зам.-шефът на СДВР Антон Златанов заяви, че ще им се отказва регистрация. След това Тенев го опроверга и обясни, че КАТ всъщност няма право да откаже регистрация. Може обаче да спре колата от движение веднага след като я регистрира. Полицаите ще отнемат малкия регистрационен талон и ще го връщат чак когато автомобилът бъде ремонтиран.

По настояване на общината КАТ ще даде възможност на шофьорите в рамките на месец да проверят сами колите си за замърсяване в техническия пункт.

"София е добър старт, но ако не го направим в цялата страна, няма да има необходимия ефект. Това е добра първа стъпка и трябва да има и следващи за пунктовете за технически преглед, контрол върху сервизите и по пътищата", заяви министърът на околната среда Нено Димов. Той щял да преговаря с Европейската комисия да се намери финансиране за още уреди в страната.

Не е ясно до какви резултати ще доведат проверките на КАТ, но това е една от малкото мерки за въздуха в София. Досега общината не е осъществила нищо от програмата си, която е насочена единствено срещу шофьорите - безплатен градски транспорт в дните с много мръсен въздух, поскъпване на синята зона, спиране на движението в центъра. На сайта на общината се появи системата за ранно предупреждаване за замърсяване на въздуха. Тя е разработена от БАН, но месеци наред общината не я пускаше, защото не бяха уточнили мерките за борба със замърсяването на въздуха.

Около 60% от замърсяването идва от изгорелите газове, а за останалите 40% е виновно битовото отопление на твърдо гориво - по последни данни на университета по архитектура и строителство почти 55 хил. домакинства в София се отопляват с нафта, въглища или дърва. Отделен е проблемът с гумите, текстила и другите отпадъци, които се горят в ромските махали. По този въпрос не реагира нито общината, нито полицията.
-----------------------------------------------------------
МВР рязко смени версията за убийствата в Нови Искър
В горите в Искърското дефиле се издирва въоръжен и опасен мъж


Издирваният Росен Желев Ангелов.
Снимка: МВР

След като два дни МВР и прокуратурата твърдяха, че основните версии за шесторното убийство в Нови Искър са свързани с работата на един от застреляните - Неделчо Юнаков, вчера стана ясно, че основен заподозрян е човек, който е свързан с друга жертва - Кети Кюхова. МВР обяви за издирване 56-годишния Росен Ангелов. Мотивът за жестокото престъпление все още не е известен.

Вчера жандармерията проведе мащабна акция по издирването на заподозрения, в която се включи и хеликоптер, но безуспешно. Полицаите блокираха малкото планинско селце Луково в Искърското дефиле и часове наред претърсваха, като показваха на хората снимка. Неофициално се разбра, че става дума за мъж, с когото убитата Кети Кюхова (44) е имала връзка. Той е лежал в затвора преди години за сексуално насилие, живял е в Нови Искър и наскоро се върнал от чужбина.

Въпреки че акцията по задържането край Луково бе широко отразена във всички медии, през целия ден нито от МВР, нито от прокуратурата потвърдиха, че издирват заподозрян. Разпространяваха се всякакви версии, но никой не си направи труда да ги отрече. В края на деня МВР обяви, че издирва 56-годишния Росен Ангелов. "Мъжът е търсен във връзка с тежко криминално престъпление, извършено в Нови Искър. Има вероятност той да е въоръжен и опасен. Хората, които имат информация за местонахождението на издирвания, могат да подават сигнали на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР при гарантирана анонимност", заявиха оттам.

Информация не се дава и на близките, стана ясно от интервю на майката и бабата на убития 18-годишен младеж пред bTV. Той е бил приятел на дъщерята на убитата Кюхова. Двете заявиха, че са се опитали да се свържат с него в новогодишната нощ. Първоначално телефонът му давал свободно, а след това някой затворил и изключил апарата. Майката подозира, че това може да е бил убиецът. Двете жени се оплакаха, че не са разпитани и не са били допуснати до тялото.

Ден по-рано главният секретар на МВР Младен Маринов съобщи, че се проверява дейността на застреляния Неделчо Юнаков (42) и че той е свързан с фирми за източване на ДДС.

Оказа се, че единствената връзка на Юнаков с фирма е негова собственост на дружество за няколко месеца през 2012 г. Името на "Бау консултинг мениджмънт" ЕООД действително се появява по дело, в което става дума за фалшиви фактури, но процесът е административен, срещу друга фирма е и е приключил окончателно още преди година. Справка в "Апис" сочи, че дружеството е регистрирано през 2010 г. Юнаков става негов собственик две години по-късно само за няколко месеца. По същото време фирмата участва заедно с още няколко в изпълнението на европроект по оперативна програма "Регионално развитие" в Кърджали. Поръчката е за строителство на дом за деца. Няколко месеца след това мъжът продава фирмата си.

Другата линия на разследването, посочена от главния секретар - покупката на къщата в Нови Искър, също не показва нищо нередно. Имотът, който струва 60 хил. евро, е купен с ипотечен банков кредит. В имотния регистър има само една смяна на собствеността - през април миналата година.
........................
КЪСМЕТ
Трагедията в Нови Искър за малко се е разминала със седма жертва, стана ясно от интервюто с роднините на убития Боби. Те разказаха, че в къщата трябвало да празнува Нова година още едно момче. В последния момент обаче баща му отишъл на работа и той си останал вкъщи.
--------------------------------------------------------------------
Сепаратистка идея разбуни Северозапада
Местни хора искат да се присъединят към Румъния, за да избягат от корупцията


Нестандартна форма на протест разбуни Северозападна България. Подобно на богатата Каталуния, граждани от най-бедния регион у нас и в Европа обявиха желанието си за автономия и евентуално присъединяване към Румъния, ако съседите оттатък Дунава ги искат. Идеята тръгва като на шега от социалните мрежи, разказва местното издание "Конкурент". Зад нея обаче стоят съвсем сериозни критики към властта и опит да се привлече вниманието към проблемите на хората.

Инициаторите на идеята Видин, Враца и Монтана да се отцепят от България в момента събират подписи за референдум, на който да се реши въпросът за автономията на региона. Сред причините за сепаратистките настроения са корупцията и нереформираната правна система в България, обясни Борислав Каменов от Враца пред Нова тв. В сравнение с нас съседна Румъния много по-успешно се бори с корупцията, изтъкна той. Каменов се кани да свика и всички свои съмишленици на протест срещу държавата, която ги е загърбила открай време, не се интересува от проблемите им и ги е оставила на автопилот.

Друг проблем за местните хора е, че хазната прибира данъците от региона и подпомага с тях Банско, Пловдив, София и другите региони на България. Северозападът си има Козлодуй и може да е икономически стабилен, но парите му отиват в София, подчертават привържениците на идеята за автономност на региона. И държат да не се забравя, че хората от тоя край са борбени. Дедите им са организирали Манчова Буна, Чипровското въстание срещу Османската империя и Септемврийското от 1923 г. "Трябва ни само човек като Пучдемон, ще го чакаме да се появи", казва Каменов.

Не е ясно колко души подкрепят идеята за отцепване, но по въпроса още вчера заваляха позиции на политиците. Кметът на Бяла Слатина Иво Цветков заяви, че категорично се разграничава от твърденията на Каменов. Това според него само цели дестабилизация, напрежение и насаждане на антиправителствени настроения във връзка с председателството на Съвета на Европа. Депутатът на "Обединени патриоти" от Враца Красимир Богданов предупреди, че подобни прояви, дори и да са на шега, ще бъдат посрещнати със съпротива. "Няма да допуснем втори Ньой! България не се продава!", заявява той. Но е съгласен, че "всички министри, народни представители, кметове, общински съветници, представители на български и европейски институции сме длъжници пред хората от най-бедния регион в Европа".

Такива въпроси не могат да се решават с референдум, тъй като са от компетенциите на Велико народно събрание.
................................
НА ДЪНОТО
Регионът заема една шеста от територията на България и е най-бедният в Европа, а всички стратегии за съживяването му останаха само на думи. По последни данни на Европейската статистическа служба това е регионът с най-ниския регионален БВП на глава от населението в ЕС - едва 29% от средната стойност за съюза. Водещ регион в класацията по покупателна способност е Вътрешен Лондон-запад (580% от средната стойност), а разликата между него и нашия Северозапад е около двадесет пъти. Североизточният район в Румъния (34%) е също на опашката, но малко преди родния Северозапад.
----------------------------------------------------
ЦИК се сблъска с омбудсмана заради електронното гласуване
Според Мая Манолова демонстрациите трябваше да се направят в реален избирателен район, не в хотел


Пробният е-вот се проведе публично на 12
декември м.г. в столичен хотел.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ

Задочен скандал избухна между Централната избирателна комисия (ЦИК) и омбудсмана Мая Манолова заради трите симулации на дистанционно електронно гласуване, проведени от изборната администрация в средата на декември 2017 г. Това беше първият етап от готвеното от дълго време въвеждане на реално действаща система за е-вот. Законът изисква тя да е готова до евроизборите през 2019 г.

Симулациите бяха проведени в един и същи ден пред публика в столичен хотел. Седмица след демонстрацията Манолова прати критично становище до ЦИК, в което определи работата му като "имитация". Изборните чиновници мълчаха до вчера, когато й пратиха писмо, в което я упрекнаха, че не е присъствала на симулирания вот, за да добие непосредствена представа.

В становището си омбудсманът отбеляза, че според Изборния кодекс единствената разлика между симулациите и експерименталното дистанционно гласуване (което е следващият етап на проекта) е, че при симулацията се гласува за измислени партии и коалиции, а експериментите се провеждат на реални избори, но резултатите не се зачитат. "Смятам, че за да не бъде симулацията само имитация, същата следва да се извърши в реален изборен район и сред реални избиратели, като включва всички елементи на изборния процес, започвайки от регистрацията на избирателя", посочи Манолова. Иначе симулацията не била нищо повече от форма на присъствено машинно гласуване, с което не се изпълнявала целта на закона. Омбудсманът предупреди, че различните етапи на проекта трябва да бъдат изпълнени така, че "да демонстрират и да гарантират надеждността на дистанционното електронно гласуване, а не да послужат като основания за отмяната му от законодателя".

В писмото си членовете на ЦИК напомниха на Манолова, че са я поканили на миналогодишното събитие. "Присъствието ви на симулациите щеше да ви даде възможност, както на другите участници, да придобиете непосредствена представа за възможните начини на провеждане на дистанционно електронно гласуване, включително позитивите и негативите при различните способи за организиране на дистанционно електронно гласуване", изтъкват изборните чиновници. След което се впускат в странен анализ на демонстрацията: "Симулирането е подход за анализиране на системи, които са прекалено комплексни за теоретично тълкуване. Етимологията (от гръцки etymon - истинско, действително значение, и logos - дума) на думата "симулация" е привидност, преструвка, а процесът по симулиране означава наподобявам нещо, преструвам се". По конкретните критики на Манолова казват единствено, че при извършването на симулациите им се налагало да се съобразяват не само с Изборния кодекс, но и със Закона за електронната идентификация, определящ реда, по който бива разпознаван електронно избирателят при регистрация и гласуване.
-----------------------------------------------------------------
"Юлен" представи втория лифт на екоминистъра

Граждани излязоха на протест в защита на
Пирин в над 10 града. „Протестът е за законността
в България”, заявиха старозагорци. Снимка: БГНЕС

Концесионерът на ски зоната в Банско "Юлен" представи проекта си за втори кабинков лифт на екоминистъра Нено Димов, съобщиха от фирмата вчера. Това стана броени часове преди в над 10 града да започнат протести срещу плановете за ново застрояване в Пирин и осем дни след като кабинетът отвори 48% от територията на парка за потенциално застрояване и даде картбланш на министъра да променя концесионния договор. "Държим да отбележим, че както и досега стриктно ще съблюдаваме българското законодателство и не по-малко от всички останали милеем за българската природа", изтъкват от "Юлен" и определят като спекулация твърдението, че ще застроят планината и ще правят леглова база. Според българското законодателство обаче строителството в национални паркове е забранено, а се допуска единствено ремонт на съществуващи спортни съоръжения.

Не "Юлен", а община Банско отново е дала ход на плана си да вкара в регулация осем селищни образувания в землището на градчето, които са с обща площ над 1330 дка, както "Сега" писа. Общината сама признава в документацията, че желае "по-нататъшна урбанизация, съобразена с перспективното развитие на територията на града и ски зоната". По изчисления на природозащитници върху новите площи могат да се появят още 40 000 легла. На този фон екоминистърът Нено Димов непрекъснато повтаря, че няма да падне ни едно дърво в повече от необходимото за втория лифт. Вчера той твърдеше, че имал среща с "инвеститори" за втория лифт. Под множественото число всъщност стои само "Юлен", която получава правото да строи нови съоръжения без конкурс.
--------------------------------------------------------------------------
И СУ иска 15 млн. лв., за да не протестира срещу кабинета

Покрай скандала с взетата сграда на СУ университетът смята да приложи опита на колегите си от БАН и със заплахата да протестира постави ултиматум на правителството с няколко искания. Висшето училище оценява спокойствието на кабинета на същата сума като академията - 15 млн. лв., става ясно от проект на позиция, която вчера бе пусната за съгласуване сред членовете на академичния съвет.

Отношенията между СУ и кабинета се развалиха покрай сграда на бул. "Ал. Стамболийски" 82, която точно преди празниците беше отнета от вуза и предоставена на съда и прокуратурата. Заради това решение преди ден академичният съвет заседава извънредно и реши да постави срок до 22 януари на правителството да се поправи. Ако това не стане, академичната общност ще излезе на протести. Под каква форма ще са те, ще се преценява допълнително. На заседанието на академичния съвет са се чули гласове да не се допускат събития от европредседателството в сградата на университета. Такива обаче няма предвидени в официалната програма.

СУ получи имота на "Стамболийски" като компенсация за отстъпената на Съюза на художниците легендарна сграда на "Шипка" 6. В края на 2016 г. обаче кабинетът изненадващо го даде на Правителствена болница с идеята там да се обучават студентите по медицина. Това така и не стана, а на 20 декември м.г. отново тихомълком МС даде сградата на Висшия съдебен съвет с мотива "отпаднала необходимост". Ректорът проф. Анастас Герджиков окачестви промяната като "сериозна политическа грешка" и в емоционална реакция дори се закани вузът му да спре да обучава студенти по медицина.

Сега университетът настоява да му бъде предоставена нова сграда, която да е подходяща за обучение на студентите и да съответства по местоположение и площ на отстъпената от тях сграда на ул. "Шипка" 6. Освен това иска "средства за достойно отбелязване на 130-годишнината на най-стария български университет и за най-неотложните капиталови разходи в размер на не по-малко от 15 млн. лв.". Има и още искания за финансиране, например за абонамент за научни бази, ежегодна субсидия на университетската библиотека и т.н.
.............................
СКАНДАЛ
Деканът на Факултета по начална и предучилищна педагогика в СУ проф. Божидар Ангелов е подал декларация с невярно съдържание, което е позволило той да бъде избран на длъжността през ноември 2015 г. Правилникът на СУ не разрешава за декан да бъде избиран човек, който ще навърши пенсионна възраст в рамките на мандата си. Оказва се обаче, че Ангелов е спестил информацията, че ще навърши необходимите 65 години за пенсия два месеца преди изтичане на мандата му. Това е потвърдено от Контролната комисия в СУ, която по сигнал на студента Симеон Георгиев е проверила конкурса.
------------------------------------------------------
Разследването за урана във водата на Хасково ще продължи близо година

ДОБРИ БЕЛИВАНОВ

Районната прокуратура в Хасково ще търси близо година кой е скрил информацията за радиоактивното замърсяване на питейната вода в града. Държавното обвинение е решило да удължи с още два месеца срока на разследването, съобщи "Хасково инфо". Досега то бе удължавано няколко пъти. Решението е взето на 19 декември м.г., а мотивите са, че се чакат резултатите от още експертизи. От Регионалната здравна инспекция са съобщили, че ВиК е взело нови проби, но още няма резултати от тях. Водата в Хасково все още е забранена за пиене и готвене.

Проверката започна през април миналата година, когато бе съобщено, че през 2016 г. е извършено изпитване на водата и че резултатите от него са описани в протокол. Данните са сочели за завишаване на допустимите стойности. Информацията обаче не станала своевременно достояние на гражданите. От прокуратурата съобщиха тогава, че ще бъдат разпитани различни служители на здравната инспекция в града.

През пролетта комисия в парламента не откри конкретен виновник за замърсяването на водопреносната мрежа на различни градове и села. Депутатите приеха с голямо мнозинство доклад, че според експерти се касае за "естествени геоложки процеси, в резултат на които е формиран водоносен хоризонт с повишено съдържание на естествен уран". Проблемът бе стоварен на всички правителства от 1993 г. насам, когато е закрито уранопроизводството, защото не извършили необходимите рекултивационни дейности.
............................
ОТЛАГАНЕ
Администрацията на кмета на Хасково Добри Беливанов отложи за понеделник общественото обсъждане на проекта за бюджет на общината за 2018 г., което трябваше да се състои днес. Обяснението е "поради големия интерес". Според публикувания проект Хасково ще похарчи с близо 7 милиона лева повече в сравнение с миналата година - 67 337 000 спрямо 60 500 017 лв.
-------------------------------------------------------------
Полицаите ще посрещнат гостите от ЕС с протестен билборд

Билбордът, който описва колко ниско са платени
българските полицаи, се намира точно до
Националния стадион "Васил Левски".
Снимка: СФСМВР

Синдикалната федерация на служителите в МВР започна поредната си протестна акция за повишение на заплатите, съобщиха от организацията. На централния столичен булевард "Евлоги и Христо Георгиеви" в посока НДК бе поставен билборд с надписи на български и английски език за ниското заплащане на полицаите.

"Служителите в МВР са по-ниско платени в сравнение с техните колеги в ЕС. Тяхната основна заплата е само 340 евро", пише на билборда.

Надписът вероятно ще бъде видян от голяма част от официалните гости за европредседателството на страната ни. Маршрутът на делегации от летището към центъра ще мине по бул. "Цариградско шосе" и вероятно" по "Евлоги и Христо Георгиеви".

Това няма да е последният протест на синдикатите. Профсъюзите настояват за 15% увеличение на заплатите от юли миналата година. В бюджета на МВР бяха отделени допълнителни 55 млн. лв. за заплати през тази година. Според ръководството на министерството увеличение трябва да се даде, но то няма да е за всички. Според синдикатите заделената сума е крайно недостатъчна.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11738
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #107 -: 05.01.2018 21:51:00 »
06.01.2018 г.

Обвиняемият за шестте убийства е емблема на беззаконието у нас
Беглецът от години е издирван заради присъда, няма документи, нито адрес, живее в незаконна къща, но си общува с кмета на Луково


Росен Ангелов. Снимка: МВР

Обявен за издирване преди 8 г. престъпник, без документи, без адрес и работа, живеещ в незаконна къща в малко селце в Искърското дефиле е извършил с незаконно притежаван пистолет шестте убийства в Нови Искър. Това съобщиха МВР и прокуратурата. Сюжетът с масовото убийство показа абсолютното беззаконие и хаос, които царят в страната. Още 594 души, осъдени да лежат в затвора, си живеят безметежно на свобода.

Задочно обвиненият за убийствата 56-годишен Росен Ангелов се е измъкнал под носа на полицията в четвъртък, съобщи кметът на с. Луково Румен Колев. Два дни обвиняемият бе издирван безрезултатно из горите в Искърското дефиле от жандармерия и военни командоси. Пред Нова телевизия кметът разказа, че в къщата имало приготвена храна, било топло и имало включен компютър. Той заяви, че издирваният е научил за операцията от новините и избягал. Изявлението му ядоса главния секретар на МВР Младен Маринов и шефа на националното следствие Борислав Сарафов. Двамата категорично отрекоха твърденията. Сарафов обвини кмета, че пред тях мълчал, а пред камерите говорел. Маринов допълни, че Колев два часа не можел да се сети къде е къщата, за да я покаже на полицаите. За самата постройка разследващите заявиха, че е без собственик и изобщо не присъства в плановете за застрояване. Кметът пък обясни, че Ангелов се е самонастанил там. Виждал го рядко, но знаел, че преспива на това място. Не е ясно защо не се е поинтересувал кой е и какво прави в къщата.

МВР обяви, че Росен Ангелов е изключително опасен - има пистолет, а в къщата, където е живял, са открити запалки от гранати. Освен това имал намерение да се сдобие с дългоцевно оръжие.

Разследващите твърдят, че Ангелов дори не се е придвижвал по нормални пътища, а избирал да мине през гори и планински пътеки. Наричали го Горския човек. Полицията хем го определя като затворен човек, който страни от хора, хем казва, че се е добрала до негови познати, или че разполага с оперативна информация за него. "Затруднени сме, тъй като от едната страна всички са жертви, оттам ние не можем да вземем бърза информация. Естествено, назначени са експертизи на телефони, които са били на местопрестъплението, но това затруднява, тъй като информацията излиза само от страна на извършителя. Той е имал изключително ограничени контакти, изключително затворен в себе си човек, така че е много трудно да изясним до каква степен са им били отношенията, но имаме достатъчно данни, че те са имали такива", обясни главният секретар Младен Маринов.

Много е съмнително дали рецидивистът Ангелов е издирван през годините. Първата снимка, разпространена от полицията в четвъртък, се оказа неактуална. Затова вчера бе пусната нова. Главният секретар на МВР Младен Маринов твърди, че са правени операции за задържането му, но всеки път нямало резултат.

Ангелов е лежал два пъти в затвора - първо е осъден за кражба през 1984 г., след това за изнасилване през 1999 г. Освободен е предсрочно през 2002 г. Седем години по-късно е осъден за блудство с малолетна, извършено през 2007 г. Още преди края на делото обаче той изчезва и оттогава е неоткриваем.

Как е преживявал през следващите години, от МВР могат само да подозират - помагал на различни хора за дребни работи срещу заплащане и взимал назаем. Покрай изпълнението на подобни поръчки се запознал и с убитата Кети Кюхова. Според МВР двамата са имали интимна връзка около 6 месеца, не е ясно кога е приключила. Какъв е бил мотивът на Ангелов да убие жената и семейството й разследващите не можаха да кажат. Залага се обаче на личния мотив.

Заподозреният не е имал съучастници, а оръжието е само едно, твърдят от МВР и прокуратурата. Стреляно е с пистолет 22-ри калибър, но не се знае каква е марката. Оръжието със сигурност е незаконно, тъй като с присъдите си мъжът не би могъл да има разрешително.

Разследващите представиха и по-пълна картина на това какво се е случило в ужасната нощ. Кети Кюхова е била убита първа, обясни Маринов. Жената не е застреляна там, където е намерена - в резервоар на около 3 км от къщата й в Нови Искър. Предполага се, че Ангелов я е примамил на среща и тя отишла да го види заедно със семейното куче. Мъжът й Неделчо Юнаков се е притеснил, че нещо може да се случи, защото кучето се върнало само, и се е обадил на сина си Георги да се прибере, защото има проблем. След убийството на Кюхова на неизвестно засега място Ангелов се отбива в къщата, където застрелва останалите петима души. Юнаков, синът му и майката на Кюхова Еленка са убити на първия етаж на къщата. Двама мъже са оказали съпротива и затова имат рани по ръцете и краката, смятат разследващите. Дъщерята на Кюхова Нанси и приятелят й Боби са застреляни на горния етаж. Според разследващите те след началото на стрелбата са избягали и са се крили там. Загадка остава защо не са се опитали да се обадят на някого или да избягат от къщата. Според разследващите Ангелов е проверил всички помещения на горния етаж, като дори е разбивал врати с ритници, за да провери кой се е скрил вътре. Направил е опит да прикрие следите си, местел е телата. След това се е върнал със семейния автомобил за тялото на Кюхова и го е хвърлил. Майка й била ликвидирана, защото знаела за връзката й с Ангелов, твърдят от прокуратурата. Самата Кюхова споделяла пред заподозрения, че има проблеми с мъжа си, а Ангелов я ревнувал от него, твърдят разследващите.

Разследващите смятат, че Ангелов не е в чужбина, тъй като няма лични документи. Операцията по издирването ще продължи колкото е нужно, обясни главният секретар на МВР. В късния следобед вчера БНР съобщи, че в близост до издирването - в реката до с. Владо Тричков, бе открит труп на мъж, но се оказа, че не е на Ангелов, а на човек, изчезнал в началото на декември.

Прокуратурата разполага с категорични доказателства, че Ангелов е извършил убийствата, заяви Сарафов. За последните 48 часа са назначени 91 експертизи по случая. Намерени са и ДНК следи, обясни шефът на следствието. Готова е и аутопсията на телата. На Ангелов са повдигнати обвинения задочно, обясниха от прокуратурата.
.............................
ТАКТИКА
През последните дни МВР и прокуратурата са разпространявали заблуждаваща информация за версиите, по които работят, с идеята, че това е "оперативна комбинация". Това стана ясно от думите на Борислав Сарафов. Той твърди, че 24 ч. след убийството са знаели всичко, но не искали да алармират заподозрения. Тактиката със заблудите обаче не даде резултат - заподозреният се измъкна от хайката. Част от невярната информация била дадена поради липса на данни - така беше обяснението за съобщеното от главния прокурор Сотир Цацаров, че всички са убити само с един куршум, въпреки че жертвите са застреляни с множество куршуми. "Не всички неща искаме да споделим към настоящия момент, докато това лице не бъде задържано, защото може да се окаже, че ще застраши живота на други потенциални и бъдещи свидетели", заяви Сарафов, за да оправдае неяснотите в разказа си.
..........................
ПРОФИЛ
МВР разполага с психо профил на Ангелов, изготвен преди години, когато е бил в затвора. В него той е описан като интелигентен, но избухлив. Освен това е определен като интригант и човек, който бързо се адаптира към обстановката. Хитър, прикрит, претенциозен, с високо ниво на интелигентност, опитвал да прави добро впечатление, раздразнителен и много ревнив са другите заключения.
----------------------------------------------------------------------
Депутатите забъркаха хаос с прехвърлянето на фирми
Широко рекламираната реформа за неплатените заплати влиза на спешен ремонт след парламентарната ваканция


Гласуването на проблемните текстове мина с
фанфари, а омбудсманът Мая Манолова
благодари на партиите за подкрепата.
Снимка: Юлиян Савчев

Широко рекламираната реформа за защита на работниците от некоректни работодатели предизвика хаос с прехвърлянето на фирми от началото на годината и в голяма степен ще се окаже напълно безсмислена. Това стана ясно в първите работни дни на януари, когато влязоха в сила нови ограничения при сделки с прехвърляне на дялове и фирми.

В края на декември по обичайния си начин - чрез преходни и заключителни разпоредби в Кодекса на труда, депутатите промениха Търговския закон, като поставиха изискване, че предприятие, в което има наети работници или служители, може да се прехвърли, след като се платят дължимите трудови възнаграждения, обезщетения и осигуровки, включително на напусналите 3 години назад. Същото условие важи и при прехвърляне на дружествен дял на трети лица. Беше оставена обаче вратичка, че страните могат да се договорят изрично купувачът да поеме тези задължения. Текстовете бяха приети с овации в парламента, а инициаторът им - омбудсманът Мая Манолова, тържествено благодари на всички политически сили за единомислието.

В бързането си обаче депутатите пропуснаха да регламентират как ще се удостоверява, че всички заплати са изплатени. НАП може да издаде такъв документ само за осигуровките. С неплатените заплати се занимава Главната инспекция по труда, но за да удостовери тя, че даден работодател не дължи заплати, трябва да му направи специална ревизия. Така законът влезе в сила на 22 декември и още в първата седмица на новата година блокира работата на Агенцията по вписванията, която спря да приема документи за прехвърляне на фирми и дялове.

В крайна сметка след среща в сряда между НАП, ГИТ и Агенцията по вписванията беше измислено временно решение. В четвъртък правосъдният министър Цецка Цачева пусна указания, че до промяна на закона обстоятелството за липса на неизплатени изискуеми трудови възнаграждения, обезщетения и осигуровки ще се доказва от работодателя с удостоверение. От НАП пък са уверили агенцията по вписванията, че информацията за липса или наличие на неплатени осигурителни вноски може да бъде предоставена електронно, без да се налага някой да вади документи. "Подобна информация обменяме и с други държавни органи и не е проблем да осигурим достъп и на Агенцията по вписванията в единната преносна среда", отговориха от НАП на в. "Сега".

Трайно решение ще се търси в спешен порядък след парламентарната ваканция. Най-вероятно в Търговския закон изрично ще се посочи, че този, който прехвърля дялове, трябва да декларира, че няма неплатени задължения и да си носи отговорността, ако това не е вярно. Данаил Кирилов от ГЕРБ уточни пред "Сега", че е необходимо да се прецизира сегашната разпоредба буквално с няколко думи, като се посочи, че въпросните удостоверения за липса на задължения към персонала се издават от самите прехвърлители на дружествени дялове. "Но нека все пак да видим базите данни, начина на удостоверяване и контрол. Според мен няма проблем това да става с декларация от работодателя, като той, разбира се, ще носи отговорност по Наказателния кодекс дали това, което декларира, е вярно", заяви Кирилов.

С развитието от последните дни обаче широко рекламираната реформа на омбудсмана до голяма степен се обезсмисля. По информация на Агенцията по вписванията годишно 30 000 предприятия в България прехвърлят дружествени дялове, а прехвърлянията на фирми са около 10 000. Не може да се очаква, че инспекцията по труда е в състояние да провери хиляди фирми за задължения към работниците, и то три години назад. Същевременно нищо не пречи и да продължи прехвърлянето на задлъжнели фирми на клошари - като "купувачът" декларира, че ще поеме дълговете към работниците от празните си джобове.

Още при приемането на закона имаше съмнения, че той ще проработи. Депутати от социалната комисия припомниха, че част от текстовете се появиха в последния момент по предложение на ГЕРБ, но по настояване на Мая Манолова. Депутатът от БСП Крум Зарков, член на правната комисия и на временна комисия за неизплатените заплати, също си спомни, че при дебатите няколко пъти е обсъждано как точно ще се удостоверява това, че няма неплатени заплати и че представители на бизнеса са изразявали подобни притеснения.
-----------------------------------------------------------------
България ще се рекламира пред ЕС като непозната дестинация
В един от клиповете погрешно се твърди, че сме членове на съюза от десет години


Министърът за европредседателството Лиляна
Павлова не можа да обясни защо 11 г. след
приемането й в ЕС България трябва да бъде
представяна като непозната дестинация.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ

11 години след приемането ни в ЕС България ще се рекламира като "непозната държава" и като "скритото бижу" пред останалите членове на Евросъюза. Това стана ясно при представянето на телевизионния клип "Това е България", който гостите у нас и зрителите в други държави ще гледат по време на европредседателството. Представено бе и второ видео за приоритетите на страната, в което погрешно се съобщава, че България е член на ЕС от 10 години.

"Нашата цел е да представим България като скритото бижу на Европа. България, която е непозната. България, в която няма как да не се влюбиш от пръв поглед", заяви министърът по европредседателството Лиляна Павлова. На въпрос на "Сега" защо 11 години след приемането ни в европейската общност още се налага да се представяме пред Европа като нова и непозната дестинация, Павлова лаконично отговори: "Не знам какво ни е пречило досега, може би самите ние, българите, си пречим". Министърът не пожела да съобщи по кои наши и чужди телевизии ще върви рекламата и колко ще се похарчи за закупуване на ефирно време. Павлова каза, че тази информация ще бъде оповестена допълнително. Не стана ясно и защо България ще се рекламира като непозната и пред българите.

Герои във видеото "Това е България" са актьорите Бойко Кръстанов и Лорина Камбурова, а продуцент е режисьорът Димитър Митовски. Сюжетът показва как Кръстанов и Камбурова се запознават във влак, влюбват се и прекосяват страната. Лентата обръща внимание, че името на държавата никога не е променяно, че България се намира на кръстопът между Изтока и Запада, че има най-бързия интернет в Европа (според различни проучвания страната е в Топ 20 в света, но в нито едно от тях не е на първо място), че кимането за "не" у нас често се използва за "да" и т.н. Показват се и многобройни природни и архитектурни забележителности и се отбелязват качествата на българската кухня. "Имаме мнение по всеки въпрос, но с радост ще чуем и вашето", се казва още във видеото.

Клиповете във връзка с председателството ще бъдат общо три, като всеки ще е с продължителност от три минути. За тях данъкоплатците ще платят общо 202 000 лв., съобщи Павлова. С излъчването им ще започва всяко заседание на официалните и работните групи в София и Брюксел до 30 юни. В третия клип, който все още не е готов, ще участват известни българи и ще се представят техните постижения. Министърът не съобщи имената на избраните да рекламират страната и заяви, че се надява и това видео да бъде готово "до няколко седмици".
-------------------------------------------------------------------
Желязната църква в Истанбул се открива след ремонт за 4 млн. евро
Борисов и Ердоган ще се видят след освещаването на храма


Желязната църква е реставрирана, без да се
пестят материалите, като почти всички средства
са дадени от турската страна. Снимка: bTV

Ремонтираната 7 г. за близо 4 млн. евро желязна църква "Св. Стефан" в Истанбул ще бъде открита и осветена в неделя с безпрецедентна церемония, в която ще участват премиерът Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган. Поканени са близо 1000 гости. Ще присъстват българският патриарх Неофит и вселенският патриарх Вартоломей. Борисов и Ердоган ще се видят, ще имат и двустранни разговори.

Православният храм е построен през 1896 г., но основният му камък е поставен през 1859 г. Той беше обновен с пари на турското правителство и местната власт в Истанбул, само 200 хиляди бяха осигурени от българската страна. Църквата е уникална с това, че е изградена от готови железни елементи, а преди години беше газифицирана като дарение от "Овергаз".

Репортаж на bTV разказа, че иконостасът е изработен от злато. Основите му са от дърво. Носещата система е от желязо и мрамор и е докаран от Русия. Куполът е от цинк. Два от старите му елементи са запазени нарочно, за да напомнят за състоянието, от което е започнала реставрацията. Подизпълнителите не са пестили нищо - всичко е реставрирано с най-скъпите материали.

Реставрацията е извършена по силата на протокол за сътрудничество в областта на опазването на недвижимото културно наследство, подписан между България и Турция още през 1988 г. и периодично подновяван след това.

Одобрената през 2002 г. програма предвиждаше Анкара да финансира реставрацията на Джумая джамия в Пловдив, разградската джамия "Мактул Ибрахим паша" - трета по големина на Балканите и национален паметник, както и джамията "Фатих Кануни" в Кюстендил. На София се падаха църквите "Св. Стефан" и "Св. Димитър" в Истанбул, както и "Св. св. Константин и Елена" и "Св. Георги" в Одрин.

Програмата претърпява редица промени през годините, а след 2015 г. се стигна до фактическото й блокиране, тъй като турската страна поиска да се изменят срокът й на действие и списъкът на културните паметници, което според българските власти нарушава параметрите на протокола от 1988 г. През 2017 г. стана ясно, че неразбирателството ще се решава на експертно ниво.
...............................
ПЛОДОВЕ
Посланикът ни в Анкара Надежда Нейнски видя в церемонията знак, че проблемите се решават, въпреки "моментните трептения в диалога". "Съвременната дипломация се промени изключително много. Сега нещата се случват в реално време и тази процедурност, която има в традиционната дипломация, отстъпи място на личните контакти и на възможността лидерите да се срещат, да разговарят и ад хок да решават много въпроси. Той (Борисов - бел. ред.) успя да влезе в този динамичен режим, да преодолее редица наслагани неразбирателства и внушения. Това е една инвестиция, която дава различни плодове", похвали тя премиера.
---------------------------------------------------------------
Парламентът ще гласува Истанбулската конвенция без т.нар. социален пол
Някой може да измисли още 12-13 пола, казва вицепремиерът Красимир Каракачанов


Правосъдният министър Цецка Цачева прави
безуспешен опит да убеди вицепремиера
Красимир Каракачанов, че текстовете в
Истанбулската конвенция няма да доведат до
промяна на конституцията и признаване на
"трети пол". Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ

Проектозаконът за ратификация на Истанбулската конвенция ще бъде внесен в парламента с интерпретираща декларация, която ще уточни кои термини България не приема и съответно не се обвързва с тях. Ключов е т.нар. социален пол (джендър). Ще бъде записано, че половете са само биологични и два. Това става ясно от публикуваната стенограма на заседанието. (Виж в "Наблюдател")

Министрите Цецка Цачева и Екатерина Захариева влизат в спор с Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Документът, който е обявен за приоритетен за българското европредседателство, предлага широка законодателна рамка за борба с домашното насилие над жени и деца. От "Обединени патриоти" на няколко пъти се опитват да убедят другите министри да се отложи гласуването на документа в МС. Въпреки че конвенцията ще влезе в парламента със съпътстваща декларация, двамата вицепремиери успяват да убедят още шестима от министрите, сред които петима от квотата на ГЕРБ, да гласуват с тях "против". Забележително е, че и просветният министър Красимир Вълчев е сред гласувалите против, при положение че неговото министерство предлага национален план как да се съобрази образованието с конвенцията.

Каракачанов използва изрази като "трети пол", предупреждава, че може да се стигне до претенции за "еднополови бракове" и да се даде възможност "във времето всевъзможни организации, защитаващи тези различни хора, да претендират, да съдят държавата и да я осъждат". Валери Симеонов е разтревожен от "допускането на възможност за въвеждане в образованието на такива панели, текстове, които да разясняват на децата, че те не са той и тя, а са то".

Осмината не чуват аргументите на министъра на правосъдието Цецка Цачева и външния министър Екатерина Захариева, че няма да се променя конституцията и не става дума за трети пол. Лидерът на ВМРО настоява за приемане и интерпретираща декларация, в която "трябва да се гарантира, че полът е биологична категория, а не е въпрос "на измишльотина или някой може да измисли още 12-13 пола, каквито практики има в някои държави и в ЕС и извън него". Борисов заявява само: "Поне аз това, което съм прочел и съм информиран от министър Цачева, е, че конвенцията касае равенството между мъжа и жената", заявил министър-председателят.

Не е ясно дали конвенцията ще намери подкрепящо мнозинство в парламента, защото патриотите и БСП са против, "Воля" не приема термина социален пол (джендър) и съответно образованието да е съобразено с това. ГЕРБ няма единна позиция засега.
-------------------------------------------------------
"Юлен" не казва реалния си собственик

Напечено беше в четвъртък вечерта край Симитли.
Над 500 противници на "зелените" блокираха
Е-79 за повече от час, а пък недоволни от тази
блокада тираджии блокираха изхода на Симитли
към Благоевград. Снимка: БГНЕС

Кипърският гражданин Георгиус Георгиу е само номинален собственик на концесионера на ски зоната в Банско - "Юлен", обяви вчера пред Нова тв Петър Петров, адвокат на дружеството. Той обаче отказа да разкрие кой е реалният собственик на офшорката, на която кабинетът подари без конкурс правото да строи втори лифт в курорта.

"Спекулацията с това име е много елементарна - коментира Петров на въпрос за Георгиу. - Кипър е част от ЕС, реално погледнато това е номиналният директор и собственик. Всички български институции, които по закон трябва да знаят тази информация, я знаят. Реално това е декларирано, само че аз не мога да разкривам тайна в ефир по ред причини." Петров изтъкна, че и една национална телевизия в България също е регистрирана в офшорна зона, както и WWF, Световният фонд за дивата природа, който е част от коалицията "За да остане природа в България".

След участието му коалицията от природозащитни организации изпрати отворено писмо до институциите с настояване да обявят официално кой е реалният собственик на ски зона Банско. "Това дружество е единственото, което е получило право на управление и строителство в изключителна държавна собственост - Национален парк "Пирин", и смятаме, че българското общество трябва да знае кой е неговият истински собственик. Решението за промяна на плана за управление всява разединение в обществото и смятаме за правилно да се знае чии интереси стоят зад това решение", заявяват от "За да остане природа в България".

В много градове вечерта в четвъртък имаше протести "за" и "против" застрояването на Пирин. Привържениците на разширяването на курорта и ски зоната блокираха пътя Е-79 край Симитли, а защитници на националния парк направиха шествия в 10 града.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11738
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #108 -: 06.01.2018 19:46:13 »
Деца дадоха старт на българското европредседателство

"С децата даваме най-добрия и истински старт на българското европредседателство. Те са нашият заряд, капитал, бъдеще и гордост", каза министърът на европейското председателство Лиляна Павлова при детското откриване на българското председателство на Съвета на ЕС. Днес десетки деца в 18 работилници, разположени в НДК, се запознават с това какво е ЕС и модерните технологии. Българският еврокомисар Мария Габриел се обърна към децата с думите, че днес те започват да пишат историята на успеха на българското председателство на ЕС. "Покажете, че вие сте тази България, с която всички се гордеем, която е дала много на Европа и света и още ще даде, благодарение на вас", каза още Мария Габриел.
---------------------------------------------------------------------
Трагедия на Богоявление: Дете падна от 15-метрови скали край Асеновата крепост и почина

13-годишно момче падна от скалите край Асеновата крепост върху пътя Пловдив – Смолян и почина по-късно в болница. Трагичният инцидент, който помрачи Богоявление в Асеновград, стана в 13:40 часа на 6 януари.

Тогава на 112 бил подаден сигнал от шофьори, че на пътното платно до разклона за Асеновата крепост е паднал отвисоко човек. Екипите на полицията и на Бърза помощ установили, че пострадалият е дете на 13 години.

Малкият Васко, който учи в асеновградското ОУ „Ангел Кънчев” е бил откаран в много тежко състояние в УМБАЛ „Св. Георги”, където е бил приет в шоково състояние и с политравма. Лекарите направили всичко възможно, за да го спасят, но момченцето починало по време на изследванията.

Васко не е бил сам по време на инцидента. Заедно с още три други деца решили да се разходят до Асеновата крепост. Инцидентът е станал на локалния път към туристическия обект, при местността „Метоха”. За безопасността на посетителите точно там има сложена метална ограда и се предполага, че момченцето може да я е прескочило. Така обаче се е подхлъзнало на скалата и е паднало от височина повече от 15 метра върху шосето за Бачково. Движението в участъка е било спряно в 14:37 часа, като колите са изчаквали на място да дойде линейка и полицията да извърши оглед на мястото.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11738
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #109 -: 07.01.2018 14:51:47 »
Търсим пари за Чинията на Бузлуджа от Европа

Българската държава търси средства от Европа за възстановяване на монумента на връх Бузлуджа, съобщи старозагорският областен управител Гергана Микова. Това става чрез създадената от младия архитект Дора Иванова фондация „Проект Бузлуджа“, която е представила идеите си през общественото движение за опазване на европейското културно и  природно наследство „Европа Ностра“ с президент Пласидо Доминго. Първото за тази година заседание на организацията е насрочено за 16 януари и ще се проведе в Люксембург съвместно с института на Европейската инвестиционна банка. На него се очаква да бъдат определени 12 проекта, които да продължат участието си в конкурсната надпревара. Финалът е на 15 март, когато ще стане ясно кои от тях ще получат подкрепа. Сред  представените освен проекта за монумента на старопланинския връх са разработки, свързани с историческите центрове на Виена и албанския град Аргирокастро.

Проектът на арх. Дора Иванова под наслов „Бузлуджа паметта на времето“ предвижда с минимално финансиране /около 2 млн евро/ да се санира сградата и да бъдат спасени, доколкото е възможно, мозаечните пана вътре, а централната зала да бъде превърната в място за дискусии. Завършилата в Германия авторка предвижда монтирането на панорамен асансьор по 70-метровия пилон и направата на площадка на самия връх. Проектът е получил първоначалната „благословия“ на притежателя на авторските права арх. Георги Стоилов. До този момент няма пълна яснота как ще бъдат набирани средствата, невъзможно беше ад се кандидатства и за еврофинансиране поради липсата на категорично становище дали монументът и паметник на културата и ако е – от какъв тип, припомнят запознати. Междувременно почти ежедневно в старозагорската областна администрация, която пряко отговаря за стопанисването на обекта, който е държавна собственост, постъпват предложения от граждани и обществени организация за отварянето му за посещения. Няколко филмови студии са поискали Чинията да бъде използвана за снимачна площадка на различни продукции.

От седмица монументът е вече с жива полицейска охрана, шестима униформени денонощно патрулират в района, за да предотвратят несанкционирани опити на българи и чужденци да проникнат във вътрешността.

Като повече от екстравагантна мнозина окачествиха една от последните идеи пилонът на чинията да бъде трансформиран в гигантска статуя на Христос.
-----------------------------------------------------------------------
Опасност от свлачища в Кресненското дефиле и Предела

Повишена опасност от свлачища има в Кресненското дефиле и в района на прохода Предел. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Пирин от Областно пътно управление – Благоевград. Необходимо е шофьорите да карат внимателно в тези участъци, за да бъдат избегнати инциденти. В началото на деня сухи и нормално проходими при зимни условия са пътищата в региона. Само по усойните и планински райони – частично заледени и обработени.

Трафикът по автомагистрала „Струма” и главен път Е-79 е интензивен. Натоварено е и движението по пътя от и за Банско.

През нощта няма регистрирани тежки пътни инциденти. Няма въведения ограничения за движението на леки и товарни автомобили в област Благоевград.
--------------------------------------------------------------------
Борисов: Да покажем на цяла Европа, че може да се подобрят отношенията с Турция

Снимки: Правителствена пресслужба, Фейсбук
С пожелания новата година да е мирна и да има просперитет за двата народа, се обърна министър-председателят Бойко Борисов към турския си колега Бинали Йълдъръм, с когото проведоха днес среща в Истанбул, съобщиха от  правителствената информационна служба. Йълдъръм и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган присъстват на официалното откриване на възстановената желязна църква „Св. Стефан“. 

"Това е действително голям ден, но и много добра инвестиция в бъдещето. Да покажем на цяла Европа, на християнския свят, че може да се подобрят отношенията с най-големия ни съсед. Колкото и да сме малки, ще се опитам да допринесем за това разбирателство", каза премиерът Борисов.

„Вие започвате годината с европредседателство и искам да Ви поздравя за това. По време на Вашето председателство започнаха да се появяват хубави послания от европейските ни приятели. С ЕС и преди не сме имали проблеми, но нека днес изпратим посланието: „Да сме толерантни“, заяви пък министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм.

Преди откриването на храма Борисов подчерта, че възстановяването му е прекрасно доказателство за добросъседството ни с Турция. „Много е лесно да се говори и да се противопоставя, много е трудно да се гради мир. Европредседателството е за 6 месеца, а с Турция сме съседи от векове и за векове. България е важна държава, велика държава, но не бива да й се възлагат огромни отговорности. Можем да посредничим, можем да настояваме, защото само мирът, подобряването на отношенията с Турция и Европа дава решения на много въпроси“, каза премиерът и припомни за бунтовете на бежанците в лагера в Харманли. Той отбеляза, че сега има нулев натиск на бежанци към страната ни. „Аз съм свършил моята работа“, допълни Борисов, цитиран от "Фокус". Министър-председателят изрази радостта си, че в делегацията присъстват патриарх Неофит и представители на всички парламентарни групи от Народното събрание и отбеляза, че откриването на реставрирания храм „Св. Стефан“ в Истанбул ще остане в историята. Бойко Борисов не пропусна да благодари на реставраторката на църквата и коментира, че е направила всеки детайл с душа. „Истински благодаря на нея за това, което направи“, каза Борисов. "Да ни е честит обновеният храм "Свети Стефан" и да се издига българският дух в нашите отношения за доброто на нашите страни, църкви и народи", каза Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит преди откриването на храма. Патриархът отбеляза, че днес е хубав и слънчев ден. „Слънчево е и на душата ми, както и на душата на всички българи, които знаят каква стойност за нашата България има построяването на този храм“, каза Негово светейшество и посочи, че реставрацията на храм „Св. Стефан“ е чудесна.

В официалната делегация, придружаваща премиера Бойко Борисов, освен патриарха, са и главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на културата Боил Банов, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на земеделието, храните и горите Румен Поражанов и депутати, съобщиха от правителствената информационна служба.

Българската желязна църква „Св. Стефан” в Истанбул е един от най-значимите български паметници на архитектурата и културата. Тя е осветена на 8 септември 1898 година от Екзарх Йосиф. Уникалната постройка от метал, проектирана от арменския архитект Ховсеп Азнавур, е била изработена в Австрия от металургичната фирма „Вагнер”, а елементите на конструкцията са пренесени с железница и са тежали около 500 тона. Били са сглобени на място. Дължината на църквата е 32,50 метра, а ширината – 12,50 метра.

Основните строително-ремонтни и реставрационни дейности започнаха през 2011 г., след получаване на разрешение от турската държава предвид факта, че църквата е исторически паметник, част от културно-историческото наследство на страната. Храмът бе затворен за богослужение поради сериозни проблеми в носещата конструкция вследствие на корозия.

За реставрацията са вложени общо около 16 млн. турски лири (приблизително 3,5 млн. евро), от които България е предоставила целево два транша за 200 000 и 190 000 евро. Отделно от това от 1992 г. българската държава ежегодно отделя средства чрез бюджета на Министерството на външните работи за издръжка на Българската православна църковна община в Истанбул. От 2009 г. тази сума е 50 000 евро годишно.Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11738
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #110 -: 07.01.2018 22:01:25 »
08.01.2018 г.

Само 9 частни училища ще получават държавна субсидия
Детските градини, които се включват в системата на държавното финансиране, са пет


9 частни училища ще получават държавна субсидия през 2018 г. Това става ясно от списъка на частните учебни заведения, които от началото на тази година ще получават средства за издръжка на учениците си по подобие на децата в общинските и държавните школа. Частните детски градини, които се включват в системата на държавното финансиране, пък са 5 на брой.

Дебатите дали частните училища и детски градини да могат да получават държавна субсидия се водиха бурно години наред. Подобна възможност бе дадена с приетия през 2016 г. нов училищен закон, а реално право на държавни пари частните учебни заведения получиха от 1 януари 2018 г. За целта желаещите трябваше да кандидатстват пред просветното министерство, като крайният срок за това бе 2 ноември 2017 г.

Дотогава заявленията за включване в системата на държавно финансиране от бюджетната 2018 г. са подали 9 частни училища. По две са от училища във Варна, Велико Търново, Добрич, Пловдив и едно от София. Нито едно от тях не е новосъздадено, посочват от министерството. От списъка на одобрените за финансиране частни училища и детски градини, публикуван в "Държавен вестник" на 15 декември м.г., става ясно, че са били одобрени всички 9 кандидата, както и още 5 детски градини.

По данни на МОН в одобрените училища се обучават 553 ученици от първи до дванадесети клас и 28 деца в подготвителни групи. Ако школата получат за всяко от тях грубо по около 1400 лв. на дете (колкото бе средно държавната издръжка на учениците от държавните и общинските училища за м.г.), това прави около 800 хил. лв. В бюджета за 2018 г. са планирани доста повече средства за частните училища (7 млн. лв.), в случай че всички частни школа поискат държавни средства.

Причината малко частни школа да искат държавни средства е условието, поставено пред тях от законодателя - да приемат 20% от учениците си безплатно, вкл. деца с изявени дарби и специални образователни потребности. Кои деца ще се освобождават от плащане, ще решава съответното училище. Засега нито едно от членуващите над 50 частни школа в Българската асоциация на частните училища (БАЧУ) не е изявило желание да получава въпросните средства. Общо у нас има 186 частни училища, в които учат 14 хил. ученици.

Средствата от държавния бюджет за издръжка на дейностите по възпитанието и обучението на децата и учениците в частните училища ще се определят по бюджетите на общините. Парите ще се разпределят освен въз основа на броя на учениците и на базата на още два критерия - на брой паралелки и според местоположението на училището и наличието в него на деца от уязвимите групи (какъвто ще е принципът и за общинските училища).
................................
ОДОБРЕНИ:
4 от одобрените частни детски градини са от Варна - "Аз съм българче", "Д-р Мария Монтесори", "Мечтатели" и "Чебурашка", една от София - "Арлекино", и една от Търговище - "Монтесори-Търговище" - ООД. Училищата, които ще получат държавно финансиране, са частно средно у-ще "П.Р Славейков" (София), частната професионална гимназия по икономика и управление и частна профилирана гимназия "Едмънт Бърк" (Пловдив), частно средно училище "Леонардо да Винчи" и частна профилирана гимназия по туризъм и предприемачество (Добрич), частно начално училище "Д. Екимов" в с. Русаля, Търновско, частна профилирана гимназия "АК-Аркус" във Велико Търново, частно средно училище "Мечтатели" и частно основно у-ще "М. Монтесори" (Варна).
---------------------------------------------------------------
Управляващите искат да забранят частните гробища
Общините трябва да поддържат регистър на траурните агенции и каменоделците с ценоразписи


Повечето гробищни паркове - обществена
собственост, са зле поддържани. Дали законът
ще промени положението? Снимка: БГНЕС

Частните гробища ще бъдат забранени. Няма да се допускат нито концесии, нито други форми на публично-частно партньорство. Собственици на гробищни паркове могат да са само държавата и общините, а управлението им е отговорност на кметовете или на общински предприятия. Това са записали ГЕРБ и "Обединени патриоти" в законопроект за гробищата, погребенията, крематориумите и обредната дейност. Забраната няма да засегне съществуващите частни обекти.

Това е пореден опит за уредба на местата за вечен покой. В момента тази сфера се регулира с общински наредби и т.нар. Погребален стандарт БДС EN 15017:2006.

В новия закон е записано, че изграждането на инфраструктурата, поддръжката, благоустрояването, охраната, почистването и др. се осигуряват от собственика. Той пък има правото да въведе такса за поддръжка и облагородяване на общите части на парка. Парковете трябва да имат физическа охрана, контролно-пропускателен режим, видеонаблюдение на входа и на изхода и в тях не бива да се допускат бездомни животни.

Правото на гробоползване е срочно и безсрочно. След изтичане на първите 8 години може да се придобие срочно право за срок от 15 години, като се заплати такса. За ползването за вечни времена също има такса, но то се придобива при условие, че гробните места са редовно поддържани и имат трайни надгробни знаци. Изрично е записано, че за новосъздадените гробища по преценка на собственика безсрочното право може да се замени със срочно - за 20, 30 или 50 години.

Служебни погребални услуги за сметка на общинския бюджет се предвиждат за самотни, бездомни, безпризорни, социално слаби. Същото важи и за хора с неустановена самоличност и покойници, за които има прокурорско разпореждане за служебно погребение.

Фирмите, които предоставят погребални и каменоделски услуги, задължително ще се регистрират в съответната община. Регистърът трябва да е публичен - в интернет. Спрямо погребалните агенти се въвеждат редица изисквания - ценоразписът им да бъде четливо написан и поставен на видно място, да се държат "тактично и със съчувствие, отчитайки емоционалното състояние на клиента", да бъдат в "подходящ външен вид и да говорят разбираемо" и др.
...................................
ИЗИСКВАНИЯ
Гробищата трябва да се изграждат според собствени подробни устройствени планове, съобразени с общия устройствен план на съответната община. Определените за тях терени трябва да бъдат разположени извън вододайната зона на населеното място, а подпочвените води да са на дълбочина най-малко 0.5 метра под изкопното ниво на гробните места. Изключение се прави, ако има дренажна система с дълбочина над 2.2 метра. Изисква се още терените да са отдалечени на поне 300 метра от строителните граници на населеното място, да не се наводняват при проливни дъждове или снеготопене и да са извън зоните на свлачища.
---------------------------------------------------------------
Съдебната власт плаща 1.3 млн. лв. за наеми на 10 имота
Сред наемодателите има фирми, банка и частно лице


Набъбналата администрация на ВСС при
предишния му състав се помещава в апартамент
срещу 800 лв. месечно. Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ

Съдебната власт плаща над 1.3 млн. лв. годишно за наем на 10 имота. Това става ясно от отговорите на Висшия съдебен съвет (ВСС), получени от "Сега" по Закона за достъп до обществена информация.

Съдилища и прокуратури се помещават под наем, инспекторатът ползва офиси в бизнес сграда, а дирекция на ВСС и прокуратурата в Девня - апартаменти. Сред наемодателите има фирми, банка и частно лице.

Най-голяма сума месечно - 76 029.06 лв., се дава за сграда в центъра на София, ползвана от Административния съд - София област, Софийската градска прокуратура, администрацията на ВСС и Софийската окръжна прокуратура. Общата разгърната застроена площ на имота е 2399 кв.м, а договорът за наем е до края на март 2020 г.

Инспекторатът към ВСС ползва освен основната си сграда и офиси от 481 кв.м. и подземно паркомясто в бизнес сграда в столичния център. Всеки месец това струва по 15 240 лв. на съдебния бюджет. Договорът е до ноември 2021 г.

Макар съветът сравнително скоро да влезе в новата си сграда, администрацията му, която набъбнала значително през предишния мандат на кадровия орган - от стотина на близо 160 души, не се побира в нея. Затова и една от дирекциите на съвета се помещава в апартамент от 78 кв. м в съседство. Той е нает от частно лице срещу 800 лв. месечно.

Районният съд в Девня ползва 727 кв. м от сграда, собственост на Уникредит Булбанк. Месечният наем е 1364.69 лв., а договорът е в сила до октомври 2022 г. Прокуратурата в града е под наем в три апартамента от по 66 кв. м с мазетата им. Наемът е 400 лв. Според справката на съвета договорът е бил до 28 април м.г. През септември съветът решава да удължи договора с още 5 г.

Прокуратурата и съдът в Балчик също са под наем. За тях всеки месец се плащат по 5853 лв., като договорът е изтекъл в края на м.г. и не е ясно дали е продължен. Държавното обвинение в Елин Пелин и Разлог също се помещават под наем. Така работи и Районният съд в Карлово.
............................
РЕНТИЕР
Съдебната власт освен сериозен наемател е и наемодател. Тя отдава малки части от съдебните палати за банкови офиси и за вендинг машини. Върховният касационен съд е дал на мобилен оператор 52 кв.м открити площи за инсталиране на далекосъобщителни съоръжения срещу 1435 лв. месечно. Най-висок наем в системата плаща едноличен търговец за стол-ресторанта от 298 кв. м в сградата на Върховния административен съд - 6300 лв. месечно. Договорът изтича през есента. До април Инвестбанк ще плаща по 5778 лв., за да ползва 35 кв.м от фоайето на Окръжния съд в Сливен. Договорът е сключен преди 3 г. Друга фирма е наела 67 кв. м на партера на съда за кафене срещу 250 лв.
------------------------------------------------------------------
Регистърът на електромагнитните полета вече работи
Той показва къде има станции и какво е излъчването


Първият по рода си регистър на източниците на електромагнитни полета у нас вече е готов, а здравното министерство е на път да уреди и нормативно съществуването му. Базата данни е направена от Националния център за обществено здраве и анализи и е достъпна на сайта на центъра - http://ncpha.government.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=1740:registeremp&catid=317:bg07prevrisk&Itemid=528&lang=bg. В регистъра са описани и посочени местата на обекти с по-сериозно излъчване - базови станции за мобилна комуникация, радио и телевизионни станции, данни от измервания на електромагнитното поле и от мониторингови станции.

Регистърът предоставя информация за разположението на източните на електромагнитни полета на територията на цялата страна, а от центъра за обществено здраве обясняват, че данните са "навременни и достоверни". Освен информация за съществуването на източници на излъчване има и данни както за моментните стойности на електромагнитното поле, така и там, където има и мониторингови станции - и за резултатите от последните 24 часа. Към данните обаче за момента няма ясно посочени час или дата.

Целта е населението, местните власти и контролните органи да разполагат с актуална и пълна информация. "Особено важни са районите, където населението или отделни лица със здравословни проблеми са особено чувствителни или има изявен обществен интерес към комуникационните източници, монтирани в близост до училища, болници, места за отдих и почивка, рехабилитационни центрове, детски градини и други чувствителни райони", отбелязват от центъра.

Информацията за местоположението и визуализацията на самите източници е нанесена върху електронна карта на населеното място, т.е. на Google maps.

Регистърът е направен по Норвежкия финансов механизъм и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство по програма "Инициативи за обществено здраве". Той е факт, но през миналата седмица здравното министерство публикува проект на наредба, с която го включва към обектите с обществено предназначение, контролирани от регионалните здравни инспекции, т.е. при установяване на излъчвания над допустимите нива инспекциите и МЗ ще могат да предприемат мерки за ограничаването им.
------------------------------------------------------
Малки общини масово премахват таксите за детски градини

Все повече общини премахват напълно таксите за детски градини, показва проверка на "Сега". Те са предимно с малко население. Едно от обясненията са задаващите се местни избори през 2019 г., а другото - намаляващите деца, което свива разходите и бюджетът за издръжка става поносим за общинските хазни.

В Девня приходът от таксите досега бе около 40 000 лв., а финансовият остатък от 2007 г. е 270 000 лв. Затова от тази година ясли, градини и млечната кухня са безплатни. В Кнежа издръжката на забавачниците е към 100 000 лв. годишно, които общината ще компенсира от перото по сметосъбиране. Безплатно започнаха да посещават градина и около 800 деца в Исперих. Местната община смята да покрие разхода чрез сделки със земи. В Бяла (Русе) таксата от 35 лв. отпадна още в последните месеци на 2017 г., което увеличи посещаемостта.

Междувременно в Благоевград се случи обратното, което предизвика протест на родители в петък. През декември общинският съвет реши семействата да плащат по 40 лв. на месец, което е пълният размер на таксата, независимо от броя на посещенията на детето. С подобни противоречия през годините се е срещал всеки по-голям град. Родителите претендират, че трябва да се плаща за реалното ползване на услугата. Надделяват обаче общинските ръководства, според които таксата следва да е константна независимо от посещенията.
------------------------------------------------------------------------
Борисов обеща да работи за стопляне на отношенията ЕС - Турция
Желязната църква в Истанбул отвори врати след 7 години реставрация


В разговора между Борисов и Ердоган след
откриването на ремонтирания храм "Св. Стефан"
ключовата дума бе толерантност. Снимка: БГНЕС

"Днес е голям ден, но и много добра инвестиция в бъдещето. Да покажем на цяла Европа, на християнския свят, че може да се подобрят отношенията с най-големия ни съсед. Колкото и да сме малки, ще се опитам да допринесем за това разбирателство", декларира българският премиер пред турския си колега Бинали Йълдъръм. Наша делегация бе в Истанбул за откриването на обновената църква "Свети Стефан". Борисов се нае да посредничи за стопляне на отношенията между ЕС и Турция. Йълдъръм пък посочи, че "по време на вашето председателство започнаха да се появяват хубави послания от европейските ни приятели".

"Някога трудно сме си представяли президентът на Турция, премиерът на Турция, Вселенският патриарх, българският патриарх, българският мюфтия да сме заедно, и то не за да спорим и да се мразим, а зад гърба ни да има единствения в света в момента такъв паметник на културата, такава прекрасна църква на Златния рог, нашата религия да бъде уважавана", коментира Бойко Борисов. "Премиерът Йълдъръм ясно каза - бият се мюсюлмани с мюсюлмани, християни с мюсюлмани, тероризъм навсякъде, дори в най-големите европейски столици. Само заедно можем да го преборим, само заедно можем да бъдем ефективни, само при пълен обмен на информация", заяви още българският премиер.

"Турция е наш съсед. Това, че на Златния рог има възстановен български храм - "Св. Стефан", е прекрасно доказателство за добросъседство, разбирателство. Много е лесно да се говори и да се противопоставя, много е трудно да се гради мир. Европредседателството е за 6 месеца, а с Турция сме съседи от векове и за векове", подчерта Бойко Борисов.

За реставрацията на Желязната църква са вложени около 3.5 млн. евро, от които България е дала 390 хил. евро. Президентът Ердоган напомни на Борисов, че София също има ангажимент да инвестира в мюсюлмански храмове. "Надявам се това наше сътрудничество да продължи и с историческите, и с религиозните паметници, които се намират в България. Ще бъде удоволствие за мен да участвам в церемонията по откриването на реставрираната джамия в София, каза турският президент. "Нашите деди са проявявали чувствителност към признаването на религиозните убеждения, имат своите фермани от Истанбул до Босна и има исторически доказателства за тях. Лошите спомени, които има от историята, не би трябвало да хвърлят сянка върху надеждата и възможността да живеем заедно", заяви още Ердоган.
.................
ЧУДОТО
Българският храм "Св. Стефан" в Истанбул е уникален архитектурен и културен паметник. Изграден е по проект на арменския архитект Ховсеп Азнавур. Елементите на конструкцията й са били изработени от стомана в Австрия, тежали са около 500 тона, превозени са с влак и са били сглобени на място в Истанбул. Желязната църква е единствена по рода си в света.
------------------------------------------------------
Комисията по помилванията гази собствените си правила

Ива Пушкарова напусна през ноември с още
една юристка и комисията вече няма кворум.
Снимка: БГНЕС

Комисията по помилванията към президентството заседава в нарушение на правилата си, утвърдени с указ от държавния глава. Това показва справка на сайта на президентството.

Според данните там комисията продължава да заседава, макар че от началото на ноември е без кворума от 4-ма души. В момента членовете на комисията обаче са само трима. Преди два месеца председателят на комисията Ива Пушкарова напусна. От комисията си тръгна и юристката Ралица Илкова. В момента според сайта има само трима членове - криминолога Юлия Бояджиева, лекаря Иван Букарев и педагога Валентина Караганова.

Комисията разглежда молбите за помилване и докладва преписките на вицепрезидента Илияна Йотова, която има последна дума по тях.

От 25 октомври до 21 декември комисията е заседавала 5 пъти, показват данните. Не е ясно колко от тези заседания са били след 1 ноември, т.е. без кворум. Вижда се, че има поне едно такова заседание - на 21 декември, когато комисията е предложила на Йотова да помилва осъден.

На 4 януари "Сега" изпрати въпроси до президентството дали вече има назначени нови членове, кои са те и кой е председател на комисията, както и колко пъти е заседавала в състав от трима души. От президентството не отговориха.

От 23 януари до 21 декември 2017 г. в комисията по помилването са постъпили 567 молби. Комисията е провела 31 заседания, на които е решила 503 молби на приблизително 417 осъдени лица, съобщава президентството. Направени са 7 предложения за помилване - 5 са уважени, по едно се чака произнасянето на Йотова.

Помилванията станаха донякъде публични по времето на Плевнелиев и вицето му Маргарита Попова. Тогава бяха огласени съставът на комисията и правилата за работата й. На сайта на президентството започнаха да се публикуват отчети за тази дейност. Продължават обаче да не се обнародват указите и да се пазят в тайна имената на помилваните, макар наказателният процес да е публичен.
.............................
НА ТЪМНО
През двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин помилванията ставаха на тъмно. Едва накрая се разбра, че за 10 г. Марин е помилвал над 500 души, като в близо 50 от случаите го е направил въпреки отрицателното становище на комисията. Един от тези случаи е на Цветелин Кънчев.
-------------------------------------------------------------------------
Цацаров получи 300 лв. глоба за неподадена имотна декларация
Главният прокурор и други нарушители от съдебната система са наказани със скромни санкции


Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров е глобен с 300 лв. заради неподадена в срок имотна декларация пред инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Това става ясно от отговорите на инспектората на въпроси на "Сега". Наложената санкция на Цацаров е възможно най-ниската. По закон магистратите, които не подадат в срок до 15 май декларациите си за предходната година, се наказват с глоба от 300 до 3000 лв. При повторно нарушение наказанието е до 6000 лв.

От справките на инспектората се вижда, че Цацаров е подал документа си само пред Сметната палата, където магистратите пращаха декларациите си до края на 2016-а. Още през август "Сега" изпрати въпроси на главния прокурор, свързани с декларацията, но отговори така и не дойдоха.

Цацаров не е обжалвал наказателното постановление и то е влязло в сила. От инспектората не уточняват какви са мотивите за налагането на минималната глоба. Магистрати обясниха пред "Сега", че се взимат предвид периодът на забавяне, имущественото състояние на нарушителя и постът му. Размерът в случая се определя от главния инспектор Теодора Точкова.

Проблеми с декларацията си за миналата година имаше и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той подаде своята пред инспектората, но от Сметната палата го обявиха за нарушител, тъй като не е пратил документ и там, и дори го дадоха за проверка на ДАНС. Оказа се, че от Сметната палата тълкуват, че от Закона за съдебната власт и този за имуществото на публичните личности излиза, че шефовете на върховните съдилища и главният прокурор трябва да подават две идентични декларации - веднъж в Сметната палата и втори път в инспектората към ВСС.

От ИВСС съставиха актове за нарушение на 26 магистрати, които не подадоха декларациите си в срок. На 19 от тях вече са издадени наказателни постановления, 9 от които са влезли в сила, а останалите 10 се обжалват. Четирима само са предупредени, тъй като нарушенията им са приети за маловажни.

В 17 от случаите е определена минималната глоба от 300 лв., обясняват още от инспектората. Само двама магистрати са санкционирани с 400 лв. заради "утежняващи отговорността обстоятелства". Какви са те обаче, не става ясно от отговорите на институцията. От регистрите й се вижда, че с по-висока глоба са Евгени Диков, който беше директор на националното следствие, а сега е член на Висшия съдебен съвет, както и районният прокурор на Момчилград Емил Александров.
........................
ОБЕМ
Инспекторатът още не е приключил с проверката на обвиненията на съдия Милен Василев от Софийския апелативен съд, че шефката му Даниела Дончева неправомерно му е иззела състава и делата и действията й имат "силен корупционен мирис". Василев разказа в писмо до всичките си колеги, закачено на таблото в съда, че Дончева го е преместила, а е сложила самата себе си на неговото място в съдебния състав. Той свързва действията й с дело от сагата "КТБ". Проверките бяха поискани от самата Дончева, която се и отведе от спорното дело. Срокът на проверката е удължен заради големия й обем, обясниха от инспектората. В средата на октомври м.г. прокуратурата също започна проверка, но отказва всякаква информация, свързана с нея.
--------------------------------------------------------------
Издирваният за шесторното убийство е намерен мъртъв

Къщата на смъртта в Нови Искър. Снимка: БГНЕС

Издирваният за шесторното убийство в Нови искър Росен Ангелов бе открит мъртъв. Тялото е намерено в къща във вилната местност до с. Луково, където полицията издирваше обвиняемия за тежкото престъпление, съобщи БНР. Разследващите потвърдиха неофициално пред "Сега", че Ангелов се е самоубил. До приключването на броя нямаше официално изявление от МВР или прокуратурата.Осъждан, работи като таксиметров шофьор, с постоянен адрес в столичния кв. "Надежда" 3, неженен, със средно образование. Така е описан Росен Ангелов в присъдата за блудство с малолетна, четена от Софийския окръжен съд на 13 май 2009 г. и окончателно потвърдена от Върховния касационен съд на 22 декември същата година. Ангелов, който беше задочно обвинен и издирван за шесторното убийство, не е излежал и ден от тази присъда, тъй като не е открит от МВР, за да влезе в затвора. През 2007 г. той е хванат да блудства с 11-годишно момиче във вила край с. Луково.

И след шесторното убийство издирваният е живял в незаконна къща в същото село, стана ясно миналата седмица. Той се е измъкнал под носа на полицията в четвъртък, съобщи кметът на Луково Румен Колев. Дни наред обвиняемият бе издирван безрезултатно из горите в Искърското дефиле от жандармерия и военни командоси. Изявлението на кмета ядоса главния секретар на МВР Младен Маринов и шефа на националното следствие Борислав Сарафов, които отрекоха твърденията му.

Ангелов е лежал два пъти в затвора - първо е осъден за кражба през 1984 г., след това за изнасилване през 1999 г. И в двата случая Ангелов е освобождаван предсрочно от затвора. По присъдата за изнасилването е пуснат година и 2 месеца по-рано, става ясно от решението на Окръжния съд, цитирано от "Правен свят".

През февруари 2007 г. по сигнал двама полицаи залавят Ангелов, докато блудства с 11-годишно момиче във вила край село Луково, става ясно от съдебното решение. Жертвата на Ангелов пребивава по домове за деца, откъдето често бяга. За това престъпление рецидивистът получава 8 години затвор. Горните инстанции потвърждават присъдата, но за Ангелов тя остава само на хартия.

Както "Сега" писа наскоро, 595 души, които са осъдени на лишаване от свобода, не са задържани към 30 септември м.г. От прокуратурата не предоставиха имената на осъдените, датата на влизането на присъдата им в сила, както и номерата на делата им, защото това били лични данни.

СЕГА
« Последна редакция: 07.01.2018 22:03:26 от Moderator Club »
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11738
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #111 -: 08.01.2018 13:59:10 »
Фондация се оттегля от управлението на социален дом в Пазарджик

Фондация „Социални практики в общността“ се оттегля от управлението на Дневния център за деца с увреждания „Вяра, Надежда и Любов“ в Пазарджик. Това оповести председателката на Управителния съвет на организацията д-р Златка Ангелова в писмо до медиите. За днес бе насрочен протест на родители и служители от социалното заведение, които бяха недоволни от недоброто ръководство на неправителствената организация, поела заведението преди 3 месеца, в дома. След тяхното неодобрение и закани, че ще излязат на протест, община Пазарджик разпореди проверка, а от отдел“ Закрила на детето“ също инспектират социалната услуга. Като мотиви за планирания мирен протест от близо 60-ина души се сочеха незачитане от неправителствената организация на интересите на децата и техните родители, това, че управлението е поверено на хора без никакъв опит в работата с деца със специални образователни потребности, няма прозрачност за харчене на финансовите средства и др. Посочени бяха и трудово-правни проблеми- неспазване на колективния договор, неспазване на срокове за издължаване на възнаграждения, отказ за авансови плащания. От фондация“ Социални практики в общността“ обясняват решението си да се оттеглят, че го правят в интерес на децата. „ Наличието на различия в позициите и дългия процес на срещане на интересите на спорещите страни, би могъл да се отрази неблагоприятно върху ежедневната грижа за децата, което противоречи с ценностите и целите на фондацията“, обясняват от НПО-то.
----------------------------------------------------------------
Освобождават шефа на ДАИ-Пазарджик, завел служители в затвора „на инструктаж“

Началникът на Областния отдел на Изпълнителна агенция“ Автомобилна администрация“ в Пазарджик Владимир Добрев, който през лятото заведе подчинени в местния затвор с цел превенция на корупцията, напуска поста по взаимно съгласие. Това заяви самият той пред bTV и уточни, че в края на декември от ръководството на ДАИ му предложили да се разделят по взаимно съгласие и той се съгласил, но поставил условие това да стане от 15 януари. „У нас много се говори за корупцията, но много малко се говори за нейната превенция. Целта ми със завеждането на служителите бе превенция. Исках да им проведа един инструктаж в клуба на затвора. Исках по този начин да обърна внимание, че проблемът е сериозен”, обясни той. „Предварително бях ги уведомил. Същия ден провеждахме учебна година и когато свършихме, отидохме в затвора. Бяхме осем служители-мъже. Когато пристигнахме в затвора видях, че и служителката, която после се оплака, е тръгнала с нас. Ако я бях спрял да не идва, после щеше да се жалва от дискриминация,“ коментира Добрев. Той допълни, че след като си оставили личните и служебни карти и мобилните телефони при охраната на портала, каквито са правилата, те отишли в клуба на затвора, който се намирал на втория етаж.“ Не сме имали никакъв пряк контакт със затворници. Не трябваше да съгласувам действията си с никой, но го направих”, посочи Добрев. Той добави, че проблемите започнали след посещението в затвора. „Започнаха се проверки от изпълнителната агенция, която не одобри мерките ми, прокуратурата започна проверка след сигнал на зам.-министъра. Бяхме викани в ДАНС и разпитвани”, обясни той. След проверката  престаралият се автомобилен шеф бил наказан дисциплинарно-понижен бил в длъжност за 6 месеца. Административният съд в Пазарджик  с решение от 13 декември м.г. обаче отмени заповедта за наказанието и осъди Изпълнителната агенция „ Автомобилна администрация“ да му плати 500 лв. съдебни разноски по делото. Между впрочем, през последните години, Добрев, който е юрист по образование и бивш следовател, е бил уволняван от длъжността си пет пъти при смяната на всяко правителство. Всеки път той обжалва заповедта за освобождаване и бе назначаван пак. Пазарджишкият отдел на ДАИ пък стана нарицателен със сигнали за корупция, след като преди 3 години за вземане на 500 лв. подкуп от курсисти бе осъден зам.-директорът на отдела Тодор Грочев. Той излежаваше 2-годишна присъда и бе пуснат предсрочно за добро поведение. По-късно Владимир Добрев се закани, че ще вади нови случаи на корупция.
----------------------------------------------------------------------
Борисов: Трябва да подобрим отношенията между ЕС и Турция

Бойко Борисов присъства на откриването на обновената Желязна църква заедно с президента и
премиера на Турция Реджеп Ердоган и Бинали Йълдъръм.

България трябва да подобри отношенията между ЕС и Турция през 2018 година, първата половина от която е председателстващ Съвета на съюза. Това посочи премиерът Бойко Борисов, който присъства на официалното откриване на обновения православен храм „Свети Стефан” в Истанбул. На церемонията заедно с него бяха патриарх Неофит, главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи, Вселенският патриарх Вартоломей, президентът и премиерът на Турция Реджеп Ердоган и Бинали Йълдъръм, дипломати и общественици. В двора на т.нар. Желязна църква българи от Истанбул и съседни градове пристигнаха специално за церемонията.„Обикновено смесените общности или изселниците се ползват за натиск, конфликт. Ние имаме редкия шанс да направим така, че българските изселници, мюсюлманите в България да бъдат мост на приятелство, мост на сигурност, да гарантират сигурността на етническата толерантност. България винаги се е старала да има перфектни отношения и с християнския, и с мюсюлманския свят. Премиерът Йълдъръм ясно каза – бият се мюсюлмани с мюсюлмани, християни с мюсюлмани, тероризъм навсякъде, дори в най-големите европейски столици. Само заедно можем да го преборим, само заедно можем да бъдем ефективни, само при пълен обмен на информация. София и Истанбул са столици, в които етническата толерантност са пример за подражание. В София на един квадратен километър имаме християнски храм, джамия, католически храм и синагога и всички ние живеем в мир. Бих цитирал президента Ердоган, защото съм солидарен с казаното от него”, посочи Борисов при откриването на храма. И добави: „Ние сме длъжни през 2018 година да нормализираме и да направим отношенията между ЕС и Турция такива, каквито само преди няколко години бяха. И бизнес отношенията, и културните отношения, и най вече сигурността и толерантността минават през подобряване на отношенията.”

Тримата с Ердоган и Йълдъръм бяха единодушни, че събитието е знаково и показва толерантността между вероизповеданията и добрите отношения между двете държави. „Много е лесно да се говори и да се противопоставя, много е трудно да се гради мир. Европредседателството е за 6 месеца, а с Турция сме съседи от векове и за векове. България е важна държава, велика държава, но не бива да й се възлагат огромни отговорности. Можем да посредничим, можем да настояваме, защото само мирът, подобряването на отношенията с Турция и Европа дава решения на много въпроси", посочи също така Борисов.

"България в момента е председател на ЕС и днешният ден всъщност е послание за международната общност. Истанбул показва, че различните култури и религии живеят заедно. Желязната църква е храм за българската общност, но тя показва красотата на Истанбул. Лошите спомени от историята не би трябвало да хвърлят сянка върху надеждата и възможността да си съжителстваме мирно, затова ние мислим, че трябва да има обединение на религиите и единство в многообразието", заяви от своя страна Ердоган. Той даде примери за политиката на Турция спрямо всички религиозни храмове и изрази надежда, че както в Турция се реставрират и съхраняват храмове, така и в България също може това да се случва с усилията и на двете държави. "Ние вярваме, че всеки трябва да е свободен да изповядва своята религия и ние трябва да гарантираме тази негова свобода. Надявам се това наше сътрудничество да продължи и с историческите, и с религиозните паметници, които се намират в България”, посочи още Ердоган. В своето изказване Йълдъръм също се спря на толерантността. "Реставрирайки църквата „Свети Стефан" ние я отворихме за нашите граждани християни и по този начин изпълнихме своя отговорност, идваща от нашите деди. Това е най-добрият пример за толерантността, която датира тук от стотици години насам. В нашата страна имаме граждани от различни религии и за да могат да изпълняват своята религия в спокойствие, мир и да могат да живеят заедно, Истанбул и нашето правителство полагат всички усилия и това е една от важните ни задачи”, отбеляза той."Да ни е честит обновеният храм "Свети Стефан" и да се издига българският дух в нашите отношения за доброто на нашите страни, църкви и народи“, каза пък по-рано патриарх Неофит, който се спря на факта, че денят е слънчев. И допълни: „Слънчево е и на душата ми, както и на душата на всички българи, които знаят каква стойност за нашата България има построяването на този храм.“

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11738
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #112 -: 08.01.2018 21:41:37 »
09.01.2018 г.

Показен разстрел на близък до ГЕРБ бизнесмен върна мутренските времена
49-годишният Петър Христов беше убит посред бял ден на метри от правителственото трасе за Бояна


На това място в кв. "Манастирски ливади" в
София - на метри от правителственото трасе по
бул. "България", вероятно снайперист е застрелял
близкия до властта бизнесмен. Снимка: БГНЕС

Въпреки цялото старание на управляващите да покажат по време на европредседателството, че страната ни е сигурна и стабилна, показен разстрел на близък до ГЕРБ бизнесмен показа, че всъщност мутренските времена са се завърнали. Убийството допълнително шокира управляващите, защото дойде часове преди насроченото за днес заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента и само два дни преди важната визита на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

49-годишният Петър Христов, който през последните години развиваше мащабен бизнес, бе разстрелян посред бял ден от неизвестен бандит пред офиса си до мола на бул. "България" в столицата. Куршумите са застигнали Христов в 10 ч. сутринта, на метри от правителственото трасе до резиденция "Бояна". Само по чудо не са пострадали случайни минувачи. Според шефа на СДВР Ивайло Иванов, Петър Христов е прострелян със 7-8 куршума. Убитият не е имал охрана, само фирмен автомобил с шофьор. Убиецът очевидно е професионалист, защото е стрелял точно от голямо разстояние, а след това е прибрал гилзите.

По същия начин преди Нова година в центъра на София посред бял ден тежко ранен бе данъчният служител Ивайло Цветков. Извършителят все още не е открит.

МВР не знае Петър Христов да е заплашван. "Основните версии са свързани с неговия бизнес. Христов има интереси в строителството, в хранително-вкусовата промишленост, с добра репутация е сред обществеността", каза директорът на националната полиция Христо Терзийски. Разследващите обаче не изключвали и версии, свързани с личния живот на бизнесмена. На въпрос дали се разследва версия, че той е отстранен, защото е съдействал на МВР и прокуратурата за разкриване на групата за отвличания "Наглите", директорът на СДВР Ивайло Иванов уклончиво заяви, че ако получат такива данни, ще ги проверят.

Петър Христов беше известен с близостта си с върховете на ГЕРБ. Негови близки познати са Цветан Цветанов, ексшефът на ГДБОП Станимир Флоров, кметът на Велико Търново Даниел Панов. Христов за малко не стана кандидат за депутат от ГЕРБ през 2013 г., когато бе издигнат от няколко организации в Търновско, но в последния момент сам се отказа. Спрягаше се и за кандидат за кмет на Велико Търново.

Христов бе свързан и с едно от делата от прокурорската кампания срещу Цветан Цветанов. Той беше свидетел по делото срещу бившия шеф на местния отдел за борба с организираната престъпност (БОП) във Велико Търново Орлин Тодоров. Според прокуратурата Тодоров се обръщал към него с "шефе" и му съобщавал секретна информация по знакови дела - "Килърите", "Фалшификаторите", смъртта на бебе в болница в Горна Оряховица. И Тодоров, и Христов отричаха да е имало каквото и да е предаване на информация, но не криеха, че не само се познават, но са и близки. Според публикации те се познават още от времето, в което Тодоров е бил полицай, отговарящ за "Захарни заводи" в Горна Оряховица, а пък Христов е имал охранителна фирма, която е пазила предприятието. Тодоров получи 3 г. условно, а по-късно осъди прокуратурата да му плати десетки хиляди левове обезщетение заради незаконен арест. Всъщност две от трите дела срещу Цветан Цветанов бяха директно свързани с търновския шеф на БОП-а.

"Сега" не успя да се свърже с никого от ръководството на ГЕРБ за коментар. Единствено председателят на Народното събрание Цвета Караянчева каза, цитирана от actualno.com: "Жалко за убития гражданин. Такива събития се случват във всяка една европейска държава".
...............................................
КОЙ Е ПЕТЪР ХРИСТОВ
Петър Христов е роден на 17 ноември 1968 г. в Силистра. Израснал е в Самоводене, през 1983 г. е приет в Средното сержантско военно училище в Горна Оряховица. После започнал работа в МО и е приет във ВНВУ "Васил Левски". Според публикации се е бил в Афганистан на страната на руснаците, но официално потвърждение няма.

Завършва Висшето военно училище през 1991 г. и същата година напуска армията. През 2000 г. завършва магистратура по финанси в Свищовската стопанска академия, после учи и право. "Станах продавач на сергия на пазара през 1991 г. Същевременно започнах един курс на обучение на Българската фондова борса и основах първата си фирма с още няколко души, която се занимаваше с търговия с хранителни стоки. Паралелно с това започнах работа в дискотека "Анаконда" в столицата като портиер и продавах куверти. После станах охрана, защото винаги съм бил спортист - борба, джудо, самбо, карате. Дори във Военното училище бях републикански шампион. Покрай работата в дискотеката направих и охранителна фирма "Дито", която съществува и до днес, по онова време направих и първата група от фирми", разказва той пред вестник "Борба". От 1993 до 2004 г. създава контакти и консултира големи компании. Накрая решил, че му е време да се занимава с международни партньори, затова създал холдинг.

Христов беше основен дарител за лечението на Мануела Горсова, която пострада жестоко при катастрофата, причинена от шампиона по фигурно пързаляне Максим Стависки.

За Христов има публикации, че е бил представител за СИК за Северна България и Велико Търново, както и че се познава от онова време с Румен Николов-Пашата и Бойко Борисов. Пак със СИК се свързва и охранителната фирма "Дито". Името му обаче не фигурира в регистрации на застрахователната компания от онова време.
....................................
БИЗНЕСЪТ МУ
Бизнесменът участва в управлението на над 50 фирми. Голяма част от тях вече не са активни, показва справка в Търговския регистър. Христов е шеф на съвета на директорите на "Пpoпъpтиc Meниджмънт Гpyп" EAД, собственик на "Лактима" EAД - пpoизвoдитeл нa млeчни пpoдyкти. Tя e пpaвoпpиeмник нa бившeтo пpeдпpиятиe "Mлeчнa пpoмишлeнocт", кoeтo пpeз 1996 г. e пpивaтизиpaнo. Haй-paзпoзнaвaeмият пpoдyкт на "Лактима" e "Aйpян Бaлкaн", кoйтo дъpжи 75-80% пaзapeн дял в кaтeгopията тeчни млeкa. Пpиxoдитe нa дpyжecтвoтo зa 2016 г. са 12.8 млн. лв., кoeтo e pъcт от 18.5% cпpямo гoдинa пo-paнo. Дo мapт 2013 г. холдингът e бил eднoличнa coбcтвeнocт нa Xpиcтoв, cлeд кoeтo e пpexвъpлeн нa дъщepя му Mиxaeлa. Говореше се, че Христов иска да придобие "Захарни заводи" Горна Оряховица, но след протести там той се отказа. Акционер е във "Велико Търново Хилс" и собственик на "Ай Би Пи Мениджмънт", а в "Дито" и "Болкан тръст интернешънъл" държи процент, съобщи bTV.
-------------------------------------------------------------
Смъртта на обвиняемия за 6-те убийства реши проблема на МВР
Пред съда няма да бъде изправен обвиняем, затова разследващите могат да не доказват нищо


Местността, в която бе намерено тялото на жената.
МВР още не е обяснило какъв е бил мотивът на
убиеца да се върне повторно на мястото и да
премести тялото й. Снимка: БГНЕС

Самоубийството на основния заподозрян за шестте убийства в Нови Искър - Росен Ангелов, облекчи изключително много МВР и прокуратурата в задължението им да разкрият обосновано тежкото престъпление. Удобният за полицията финал на разследването отново илюстрира работата по случая - докато военни командоси и жандармерия издирваха обвиняемия из цялото Искърско дефиле, евакуираха вход в столичния жк "Дружба", а той беше намерен мъртъв едва на третия ден, и то на метри от къщата в Луково, в която е живял години наред. Нелепото обяснение на издирващите гласи, че тогава дошъл редът за претърсване на "това каре".

Разследващите могат да разчитат, че прекратяването на досъдебното производство едва ли ще стигне до съд, но дори да стигне, шансът подобно решение да се отмени е минимален. Така разследващите могат да представят каквато си искат версия, без да е нужно да я подкрепят с доказателства. И въпреки че случаят беше обявен за разкрит, множество важни въпроси останаха без отговор, а полицейската версия е с нарушена логика и доста бели петна.

Версията за самоубийството на Ангелов породи много съмнения, усъмни се и майката на убития 18-годишен Боби. От тв екрана тя директно заяви на МВР и прокуратурата, че не вярва на твърденията им и че няма впечатления някой някога да е издирвал сочения за убиец Ангелов.

Разследващите все още не могат да отговорят на елементарния въпрос как точно е издирван Ангелов през всичките почти девет години, през които той се е крил. Мъжът е осъден за блудство с малолетно момиче през 2009 г., но още преди делото да приключи, той изчезва. Най-скандалното в случая е, че девет години по-късно Ангелов живее в същата вила в с. Луково, където полицията го открива заедно с малолетното момиче през 2007 г. Дали изобщо е бил търсен там - няма отговор.

Според шефа на националната полиция Христо Терзийски през тези години полицаите са проверявали адресите на Ангелов в Добричко, в София и няколко в Своге, за които имали оперативна информация. Всичко било напразно. МВР може и да са допускали грешки, но не са получили никакво съдействие за откриването на Ангелов, обясни Терзийски. Той се ядоса, че много хора са знаели къде се намира мъжът, но никой не е дал информация на полицията. На въпрос дали все пак не се притеснява, че един човек не може да бъде открит години наред, той отговори: "Имаме хора, които са от доста по-дълго време обявени за издирване с влезли в сила присъди и най-вероятно се намират на най-различни места на планетата. Затова обявяваме такива хора и чрез Интерпол, и чрез Европол. Естествено, че това ни притеснява".

Шефът на полицията се възмути и от работодателя на Ангелов. "Събираме данни, че от неговото обкръжение е имало хора, на които е било известно, че той е бил обявен за издирване като бъдещ затворник. Хората въобще не са си правили труда да подадат каквато и да е информация. Изключително съм възмутен, че се дава трибуна на човек, който е работил с него в автосервиза, той знае, че това е човек с присъда, който е обявен за издирване, и вижда жена, която е убита и прави една логична връзка между жената, която е убита, бивша приятелка на въпросния Росен, и той не подава абсолютно никаква информация към който и да е орган в тази държава", заяви Терзийски. Той се оплака, че нито съседите на мъжа в кв. "Дружба", нито хората, с които ходел по заведения, подали сигнал.

Изявлението, ядосало Терзийски, бе от интервю на последния работодател на Ангелов. Пред bTV мъж, представил се като Драгомир, разказа, че Ангелов е ходил винаги въоръжен, ставал всеки ден в 4 ч. сутринта, за да извърви 20 км пеш до сервиза, където работел, носейки голяма раница, малка чанта и пистолет. Запознал се с убитата Кети Кюхова на автобусна спирка. Връзката им продължила няколко месеца, а след като се разделили, той станал неузнаваем. "Говореше, че мъжът й я тормозел, напивал се всеки ден. Заканваше се, че ще се разправя с него", разказа той.

Бившият съкилийник на Ангелов Марин Ташков обяви, по "България он еър", че Ангелов не бил способен да извърши шест убийства. Ангелов никога не е бил в Чуждестранния легион, нито пък е бил агресивен. "Изобщо не е човекът, който е описан. Да, той е един човек с много силно произнесено его, човек, който счита, че светът се върти около него. Но това, което се разправя, всичките тези истории, че той бил в чуждестранния легион, че бил обучен човек, извинявайте, това изобщо не отговаря на истината", заяви Ташков. Той допълни, че разследващите изкарали Ангелов като Рамбо, а той бил човек на години, без подготовка. "Този човек никога не е бил професионално трениран. И в цялата тази версия, ако ми разрешите, има - не пробойни, има направо огромни пропуски", заяви той.

МВР не дава повече информация за открития труп на Ангелов. Още в неделя вечерта главният секретар Младен Маринов излезе с оскъдни данни. С обяснението, че издирваният не е имал много вещи, той обясни, че на мястото са намерени едва ли не само дрехи и обувки, както и пистолетът със заглушител, с който се е самоубил. Маринов намекна, че е марка "Берета". Още не се знае дали оръжието е същото, с което е избито семейството. Според шефа на СДВР Ивайло Иванов гилзите съвпадат по външни признаци, но експертизата не е готова.
-----------------------------------------------------------------
Пострадали от наводненията в Бургас заплашват с протести
Хората искат държавата спешно да почисти затлачените дерета


Пострадали от последните катастрофални наводнения у нас - в Бургас от миналата есен, излизат на протест, ако държавата спешно не почисти затлачените дерета, стана ясно от репортаж на Би Ти Ви. Над 300 души са внесли подписка в местната управа, в която настояват да се изчистят опасните участъци. От областната администрация обаче обясняват, че нямат бюджет за почистване на речните корита. За сметка на това намерили алтернативен подход и пратили затворници да разчистват на ръка.

Проверка на "Сега" установи, че все повече общини изпразват язовири, които са тяхна собственост, като причината е именно липса на финансова възможност за ремонти и поддръжка. Тенденцията е от втората половина на 2015 г., когато влезе в сила новият закон за водите, с който на местните власти се възложиха доста задължения около водоемите, а и се предвидиха санкции. Източване се предприема предимно в малки общини с оскъдни бюджети. "При нас няма точно такива проблемни язовири, но тенденцията е факт. Просто държавата, като не може да реши някакъв проблем, го прехвърля на общините. Така е и с поддържането на коритата - на кмета се вменяват задължения, отговорности, а пари не се предвиждат", зави кметът на Белоградчик Борис Николов. Той съобщи, че общината плаща по около 5000 лв. на фирма, която по новите правила се занимава е безопасността на язовирите.

През септември общинският съвет на Чирпан одобри източването на четири водоема. В мотивите към решението се казва: "Държавната агенция по метрологичен и технически надзор извършва системни проверки и при констатиране на нередности и неотстраняването им в срок кметът на общината търпи финансови санкции, като за първоначални нарушения те са в размер на 1000 лева за всяко. За изпълнение на предписанията на агенцията са необходими значителни финансови средства, които към настоящия момент не са предвидени в разходната част на бюджета - основно закупуване и ремонт на кранове, почистване на преливници, почистване на воден и въздушен откос на стените". Водоемите са били в лошо състояние, без наематели и не са носили приходи. Решение за четири язовира, за които надзорната агенция също е установила нередности, предстои да се вземе и в Дупница. Мотивът на общинарите е същият - липсват пари за ремонти. В последните 2 години източване бе предприето в Борован, Долни Дъбник, Радомир, Средец и др.
..................................
Без резултат
Практиката сочи, че изпразването на язовири не спомага особено за сигурността на хората. Сред прелелите водоеми в Камено през есента имаше и общински, с което се появиха подозрения, че са допринесли за трагедията. До момента няма данни за резултат от разследването. Ген. Кирил Войнов, който е един от шефовете на Агенцията за метрологичен надзор, заяви тогава, че се издават доста актове и наказателни постановления, като до края на 2017 г. може да стигнат 500. "Има кметове, които се крият, и агенцията не може да им ги връчи", бе казал той.
----------------------------------------------------------------------------
ГЕРБ оправда цирка с оттеглената оставка на Делян Добрев
Колегата е в правото си да преосмисли решението, заяви съпартиецът му Данаил Кирилов


Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев бил поставен под силен натиск по време на скандала "Кумгейт", в резултат от който "честната, човешка реакция" била той да подаде оставка като народен представител. След отхвърлянето й от парламента обаче било нормално той да помисли отново и да прецени дали да не я оттегли. Това заяви колегата му от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов.

"Нека да му оставим възможността да има свободна воля. Има много сериозно правно и фактическо обяснение за реакцията на колегата Добрев. Той беше поставен под огромен натиск. След дебатите и гласуването той има възможността да направи всякаква преценка. Както и направи", коментира Кирилов пред БНР.

Скандалът "Кумгейт", довел до оставката на Добрев, избухна през октомври, след като стана ясно, че в общината на Хасково съществува "дриймтийм" от приятели, близки и роднини на депутата. Самият Добрев заяви тогава, че ако съпартийците му я отхвърлят, той ще я внесе отново.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира, че подаването на оставката от страна на Добрев е "морален акт". "В разговора ми с Делян Добрев усетих, че той иска да покаже точно такъв морал. През 2009 г. ние дойдохме в управлението и обещахме да няма роднински назначения и ако някъде има такива случаи, някой трябва да напусне", каза още Борисов.

Непосредствено преди парламентарната ваканция обаче Добрев оттегли подаденото заявление, след като Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане сигнала на БСП по казуса. Според опозицията парламентът няма право да отказва оставката, защото тя е личен акт. Оттеглената от Добрев оставка създаде прецедент в дейността на парламента, където досега дадените оставки се гласуваха и приемаха без дебати.

Вчера Данаил Кирилов посъветва КС да се съобрази и с новото желание на Добрев. "Би следвало съдът да съобрази този факт и да прецени дали има предмет по настоящия спор, дали ще се произнесе по същество, или ще прекрати производството на този етап като вече недопустимо", коментира той. Според defacto.bg самият Добрев е уведомил КС, че е подал заявление за оттегляне на заявлението си за напускане на парламента. Очаква се на 16 януари докладчикът по делото Константин Пенчев да обобщи и представи събраните доказателства. КС тpябвa дa peши дaли дa пpeкpaти дeлoтo пopaди липca нa пpeдмeт, или дa ce пpoизнece пpинципно мoжe ли Hapoднoтo cъбpaниe дa глacyвa и oтxвъpля дoбpoвoлнo пoдaдeнa ocтaвкa.
--------------------------------------------------------------
Парламентът подхваща спешно ветото върху антикорупционния закон

Управляващите смятат набързо да обсъдят и отхвърлят ветото на президента Румен Радев, което той наложи върху антикорупционния закон на правителството. Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ пред БНР вчера. Държавният глава върна закона за ново обсъждане с аргумента, че "не само не създава адекватна нормативна основа за справяне с корупцията, но дори ще затруднява борбата с нея". Ветото ще бъде включено в дневния ред на правната комисия още утре, което означава, че може да влезе в пленарна зала до края на седмицата.

Според Кирилов мотивите към ветото са политически, но маскирани като правни. "Те са абсолютно идентични с аргументите, които обсъждахме на второ четене на закона в комисията - това бяха аргументите на колегите от "БСП за България"", заяви депутатът от ГЕРБ. Той не допусна промяна в позицията на управляващото мнозинство и изрази убеденост, че ветото ще бъде преодоляно.

Шефът на правната комисия отхвърли нападките, че създаденият с новия закон антикорупционен мегаорган ще бъде зависим от волята на управляващите. Сблъсъкът между мнозинството и опозицията ще гарантира, че процедурите по подбор ще бъдат "качествен и ефективен филтър", който няма да позволи за членове на органа да бъдат избрани неправилните кандидати, смята Кирилов. Той увери, че "публичната процедура за подбор на кандидатите ... е най-прозрачната процедура досега, която се практикува". Според него нямало да има възможност за злоупотреба със специални разузнавателни средства, каквито опасения изрази президентът, защото законовата процедура позволявала ползването им само след санкция на съда.
-------------------------------------------------------------
Грипът още не е в настъпление

През миналата седмица не е отчетена много висока заболеваемост от грип, съобщи главният държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев. Стойностите са 90 заболели на 10 000 души население, а за епидемични се смятат данни за над 180-200 болни на 10 000.

От края на миналата година сме в началото на епидемия, но засега тя не е факт, а очакванията са това да стане около края на януари, допълни Кунчев. Реално и в момента заболеваемостта е по-висока от отчетеното от здравното министерство, тъй като миналата работна седмица беше по-къса и след празниците не всички са се прибрали от почивка. Малко повече са болните в областите Перник, Габрово, Пазарджик и София-област. "Следващата седмица ще е показателна за това как се развиват нещата", обясни главният санитарен инспектор.

Според него по-топлото от обичайното време през януари няма да се окаже съществено за по-бърза поява или за по-тежка епидемия. При по-високи температури епидемията се ускорява, но като се има предвид колко бързо и лесно се предава болестта, ниските температури не могат да спрат или забавят започнала епидемия, обясни Кунчев.
--------------------------------------------------------------
Кабинетът потуши и протеста в СУ – с 10 млн. лв. и нова сграда

Заплахите за протести продължават да дават отличен резултат. СУ ще получи от правителството нова сграда за обучение на студентите по медицина и 10 млн. лв. за капиталови разходи. В замяна ще се откаже от планираните за след 22 януари протести. Това стана ясно вчера след среща между ръководството на СУ с просветния министър Красимир Вълчев и колегата му от финансовото министерство Владислав Горанов.

Повод за гнева на СУ стана отнетата от МС в края на миналата година сграда на бул. "Стамболийски" 82 от Правителствена болница, която трябваше да се ползва за предклинично обучение на студентите по медицина. Сега двете страни са се разбрали университетът да получи нова сграда - става дума за тази на бул. "Черни връх", в която се помещаваше Професионалната гимназия по облекло. Също така ще бъдат осигурени допълнителни средства в размер на 10 млн. лв. за капиталови разходи на висшето училище. Предстои договорката да бъде утвърдена от Министерския съвет в сряда, тогава ще стане ясно и как ще бъдат разпределени парите, които ще бъдат отпуснати.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11738
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #113 -: 09.01.2018 21:39:22 »
10.01.2018 г.

Държавата пак ограничава наследяването на втората пенсия
Хората, които редовно са се осигурявали върху високи суми, няма да могат свободно да се разпореждат с парите си


Родените след 1959 г. ще имат избор между три варианта за изплащане на втора пенсия, но всички те не зависят изцяло от волята на осигурения, а от размера на натрупаното. Правото на наследяване на парите в индивидуалните партиди ще съществува само в определени случаи. На практика хората, които редовно са се осигурявали върху високи суми, няма да могат свободно да се разпореждат с парите си, които няма да се наследяват.

Това става ясно от концептуален модел на социалното министерство за регламентиране на фазата на изплащане от допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Моделът е изпратен за становища до социалните партньори, а към изготвяне на конкретни законови промени ще се пристъпи след 15 януари - предложенията в момента са на съвсем ранен етап. Въпросът обаче не търпи отлагане, тъй като не е уреден в съществуващото законодателство, а вече има категории българи, за които плащането трябва да започне.

Три вида пенсионни продукти предлага да има във втория стълб екипът на социалния министър Бисер Петков. Въпреки по-широкия избор държавата продължава да бъде непреклонна по отношение на наследяването на пожизнените пенсии от втория стълб - всеки, избрал този вид плащане, ще губи правото на наследяване, а индивидуалната му партида ще влиза в специално създаден фонд по отделна сметка към всеки частен фонд.

Пожизнена пенсия ще може да се избира, ако месечното плащане ще е над 20% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Тя ще се изплаща през целия оставащ живот на лицето. Има възможност човек да избере да започне да я получава 1 година преди да изпълни необходимите условия за пенсиониране, но отново под условие - ако пенсията е не по-малка от 50% минималната пенсия за стаж и възраст. На практика това са всички по-високи пенсии.

Ако човек държи да запази правото на наследяване на парите в индивидуалната си партида, трябва да се насочи към друг продукт - програмирани тегления. За целта обаче месечното плащане на пожизнена пенсия трябва да е между 20 и 50% от минималната пенсия за стаж и възраст. Размерът на сумите, срокът и периодичността на получаването им ще зависят от натрупаното и очакваната средна продължителност на живот на лицето. В този случай при смърт на пенсионера средствата по индивидуалната му партида се наследяват. Самото плащане пък, наречено програмирано изтегляне, се актуализира веднъж годишно.

Има и трети вид плащане - еднократна сума, платима наведнъж или разсрочено. То също няма да е въпрос на съвсем свободен избор - може да се приложи само ако натрупаното в партидата е твърде малко и евентуалната пожизнена пенсия не може да покрие 20% от минималната пенсия за стаж и възраст. Тук също ще има право на наследяване.

Вливането на индивидуалните партиди в общ пул, от който да се плащат пожизнени пенсии, ще върви с няколко екстри. При подписването на пенсионния договор осигурителното дружество ще гарантира брутния размер на капитала, т.е. сумата от осигурителните вноски за целия период на осигуряване. Освен това се предлага да се въведе гарантиран минимален размер на пожизнената пенсия, който също ще бъде записан в пенсионния договор на всяко лице. Това ще става от резерв, който дружеството трябва да направи за своя сметка. Пожизнената пенсия ще се актуализира веднъж годишно след първите 12 месеца. Посоката не е само нагоре, а може да е и надолу. Актуализацията обаче засяга само частта на пенсията над гарантирания й размер и ще зависи от постигнатата доходност от управлението на средствата в общия пул.

Предложеният сега модел има бурна предистория. Преди 2 години финансовият министър Владислав Горанов изненада социалните партньори със свой проект на промени, които предвиждаха всички пари по индивидуалните партиди да се прехвърлят в общ пул, откъдето да се плащат пожизнени пенсии. След критики от всички страни, че това граничи с "национализация", проектът беше оттеглен, а Горанов обидено прехвърли горещия картоф на социалното министерство. Новата концепция e плод на работна група, в която влизаха и представители на пенсионните дружества. В нея са отразени част от техните предложения от предишния дебат, но тогава се говореше за 9 вида пенсионни продукти, докато сега се предлагат само три. "Това не е окончателен вариант за нас, има какво още да говорим", коментира пред "Сега" Даниела Петкова от Асоциацията на пенсионните фондове. Тя приветства, че този път има дискусия по темата.

Очевидно и при новия дебат основният спор ще бъде около наследяването на пожизнената пенсия. Социалното министерство се придържа към позицията на финансовото от 2016 г., че не може да има наследяване при пожизнени пенсии. "При всички случаи създаването на общ пул предполага закриване на индивидуалната партида във фазата на изплащане, поради което не е възможно наследяване на тези средства след смъртта на пенсионера", посочват от там. "Не виждаме проблем да се наследяват пожизнените пенсии. Това са модели, които съществуват в много държави", коментира обаче Даниела Петкова. Дружествата ще продължат да настояват това право да бъде предвидено и занапред по аналогия с държавното обществено осигуряване.
----------------------------------------------------------------------
Кабинетът най-после се разтревожи от показните разстрели в София
Премиерът се скри от въпроси за убийството на гравитиращия около ГЕРБ бизнесмен


Борисов и Радев се прегръщат в началото на
КСНС. На финала премиерът се измъкна, без
да каже нито дума за тежките престъпления в
държавата. Снимка: Юлиян Савчев

Правителството е разтревожено от убийствата, съпътстващи от самото начало българското европредседателство. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Валентин Радев след Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

Съветът беше свикан по темите за общата външна и отбранителна политика на ЕС и европредседателството, но "тревожното натрупване на тежки криминални престъпления" се превърна в акцент. Участваха премиерът Бойко Борисов, министри, основните политически лидери и шефове на спецслужби.

Борисов изобщо не взе думата и побърза да напусне президентството под прикритието на охраната си и на полицията, без да позволи на журналистите да му зададат въпроси. Той не се е показвал, откакто преди Коледа заяви на пресконференция, че "когато стрелят срещу данъчен, стрелят по самата държава". Тогава се оправда, че мълчал няколко дни, защото искал да се увери, че простреляният е почтен човек, и обяви, че престъпниците няма да останат безнаказани.

Премиерът не се показа изобщо след жестоките убийства в Нови Искър, които съвпаднаха с откриването на европредседателството, а във вторник очевидно искаше да избегне въпросите за близкия до върховете на ГЕРБ бизнесмен Петър Христов - дарител на партията.

По случая говори вътрешният министър. "Всичко по случая с Петър Христов ни тревожи, особено в началото на европредседателството. Случаят е емблематичен, както и разстрелът на данъчния служител. Това е буквално в центъра на София. Разбира се, че това ни притеснява. Правим всичко възможно убийството да бъде разкрито", обяви вътрешният министър Валентин Радев. И допълни: "За нас е важно, че има убийство, без значение кой е убит - това е човек, убит показно в центъра на София, и това ни притеснява".

Президентът Румен Радев отдели на въпроса по-малко от минута. "МВР полага всички усилия за тяхното разкриване (на престъпленията - бел.ред.). Всички се обединихме около позицията, че е необходима още по-добра координация между институциите и усъвършенстване на модела за борба с престъпността, така че да бъде гарантирана сигурността на българските граждани", лаконично коментира той. Ден по-рано президентът привика МВР шефа и главния му секретар Младен Маринов, за да им поиска информация за криминогенната обстановка, както и за хода на разследването на убийството на Христов.

Вместо да отчете грешките на МВР за поредицата тежки престъпления през последните седмици, Радев тръгна да се хвали със статистика за битовите убийства от последните две години. "Как да се разклати стабилността на държавата, като през 2016 г. 85% от убийствата са разкрити, а 2017 г. - почти 100%? От 95 убийства 94 са разкрити. Така че системата, държавата, не само МВР, в тази посока работи добре", обяви той

"Хубавата новина е, че и съдът работи заедно с нас - има ефективни присъди, дори трима с доживотни присъди. Да, по-добре е по-рано да се случват тези присъди, но те се случват", оптимистично заяви той.
..........................
ПЛАНОВЕ
До 15 март т.г. кабинетът трябва да разработи пътна карта за подготовка на програма за развитието на въоръжените сили до 2030 г. В края на същия месец трябва да е готов и каталог на отбранителната индустрия, както и свързаните с нея научни звена. До 30 септември 2018 г. трябва да е приключен прегледът на националния план за повишаване на военните разходи до 2% от БВП, който при необходимост да бъде и актуализиран.
--------------------------------------------------------------------
МВР се оплете в причините за разстрела на спонсора на ГЕРБ
Притесняваше се само от "Наглите", твърди Цветан Цветанов


Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов
припомни, че близкият му Петър Христов е
подпомогнал разкриването на тежки престъпления.
Снимка: БГНЕС

МВР се лута между дузина версии за разстрела на бизнесмена Петър Христов, убит в понеделник сутринта на метри от бул. "България" в столицата. След като ден по-рано бе официално обявено, че основните версии, по които се работи, са свързани с неговия бизнес, от вчера се лансират и свързани с делата "Наглите" и "Килърите", особено след като председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че е "подпомогнал разкриването на тежки престъпления".

Първоначално основно се внушаваше евентуална връзка с разкриването на групата на "Наглите", призната за виновна за отвличането на 13 души и получаването на милиони евро откупи. Тази банда беше разкрита през 2010 г., когато вътрешен министър беше Цветан Цветанов - много близък до застреляния Христов. Цветанов от години се кандидатира като депутат от Велико Търново и не крие интересите си в старопрестолния град и околността. Христов също има основен бизнес именно в този район.

Част от "Наглите" отдавна са в затвора, а друга част или не попаднаха след обвиняемите, или бяха оправдани. Внушенията сега са, че Христов е направил пробив при разкриването на "Наглите", като бил направил връзката между основния по-късно свидетел срещу тях, известен като Ихтиманския, и МВР. Това се случило заради познанството на Христов и Цветанов. Тази версия обаче ще е изключително трудна за залавяне на извършител и за доказване. Христов се движи без охрана от години, а случаят с "Наглите" е стар. Освен това МВР почти винаги удря на камък при разкриване на поръчкови убийства.

Версията за "Килърите" се опира на това, че тази група е свързана с района на Велико Търново - оттам са и осъдените, и жертвите. С един от тях Христов е имал сериозен конфликт преди години. Преди месец трима от подсъдимите получиха окончателно доживотни присъди.

МВР официално обяви, че не изключва и версии, свързани с личния живот на бизнесмена. Това е твърде странно, като се има предвид, че се твърди, че не е известно спрямо него да е имало заплахи или той да е имал лични проблеми. Бившият вътрешен министър Румен Петков посочи: "Става дума за милиони от обществени поръчки. Сериозен бизнес. Говори се, че във Велико Търново и Горна Оряховица няма обществена поръчка, която да е заобиколила убития, години наред".

БНР обяви, че оръжието, с което е убит Христов, е чешки картечен пистолет "Скорпион". На мястото на убийството са били открити седем гилзи. Такъв вид оръжие е използван в куп още поръчкови убийства, повечето неразкрити.
..............................
СИМПАТИИ
Петър Христов не е бил член на ГЕРБ, бил е симпатизант. Направил е само едно единствено дарение, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след заседанието на КСНС при президента. "Петър Христов беше един достоен човек. В периода, когато бях вице премиер, той имаше възможност да подпомогне разкриването на тежки криминални престъпления. Ако мотивът за това престъпление е ответна реакция на групата на "Наглите", това не е добър сигнал", каза Цветанов и добави, че познанството му с бизнесмена датира от времето, когато влязъл в политиката. Той категорично отрече да се познава с бизнесмена преди това или пък Петър Христов да е бил спряган за кандидат за кмет на Велико Търново от партия ГЕРБ. "Христов никога не е имал политически амбиции", каза още Цветанов. Той повтори, че бизнесменът никога не е споделял за евентуални заплахи. Единствено е споделял притеснение относно ответна реакция на "Наглите".
---------------------------------------------------------------
Поне до края на януари няма да има мерки срещу мръсния въздух
Общината в София започва да мие улиците, но само когато времето позволява


Така изглеждаше София в 13:45 часа вчера
според независимата система от датчици,
направена от граждани без помощта на БАН.

Докато софиянци нямат спасение от мръсния въздух, плахата програма с мерки на Столичната община не може да изплува от бюрокрацията на "Московска". Вчера председателят на комисията по екология към Столичния общински съвет Лорита Радева съобщи, че докладът с мерките ще бъде разгледан в комисия по околна среда на 16 януари. Малко по-бързо реагира транспортната комисия, която ще го обсъжда днес. Заседанието на СОС обаче е планирано чак за 25 януари, което значи, че до края на месеца няма шанс да има по-евтин транспорт и по-скъпа синя зона.

За да успокои недоволството от бездействието, кметът на София Йорданка Фандъкова обяви във "Фейсбук", че като краткосрочна мярка започва миене на улиците, като това ще става в дните, в които няма опасност от заледяване заради ниски температури. Освен това заради завишените нива на фини прахови частици в последните дни се извършвало механизирано метене на основните булеварди. Вчера например бил изметен бул. "Ботевградско шосе" и бул. "Черни връх". Общината продължавала и с борбата срещу битовото отопление с гуми, пластмаси, текстил и други отпадъчни материали чрез проверки на пунктовете за събиране на вторични суровини и автосервизи, като данни в какво се изразява тази борба не са посочени.

"Моля гражданите, които имат възможност, в дните с прогноза за превишение да не използват твърдо гориво за отопление и да използват градския транспорт за всекидневните си пътувания в града", написа Фандъкова. Извън този личен апел, общината не счита за нужно да публикува на видно място информация какво да се прави при опасни нива на замърсяване, нито пък да използва и други канали за призиви към населението. В същото време в социалните мрежи се появиха стотици коментари на родители, които се оплакват, че децата им са с кашлица и затруднено дишане. Според мнозина София никога не е била толкова мръсна.

За друг отоплителен сезон пък остават мерките, които поне донякъде могат да облекчат положението с отоплението на твърдо гориво. За тях от екоминистерството трябва да изработят стандарти по отношение качеството на горивата за битово отопление - да бъде намалена влагата в дървата и да се намали пепелното и серното съдържание на въглищата. "Още едно законодателно предложение е да се въведат високи изисквания по отношение на качеството на енергийните помощи, които предлагаме на енергийно бедните като държава, не само като община", заяви Радева.

До редакционното приключване на броя общината не отговори на въпросите на "Сега" какво ще се предприеме за системата, която уж много точно прогнозира опасност от замърсяване, а драстично се разминава с реалните показания. Именно от тази система зависи в кои дни какви мерки ще се прилагат.
...........................
СЪВЕТИ
Препоръчителни мерки при концентрации на ФПЧ над нормата от 50 микро грама на куб.м могат да се видят само на Интернет страницата на Столичната регионална здравна инспекция. От там призовават гражданите при замърсяване да намалят времето, което прекарват навън, а когато престоят на открито е неизбежен, да извършват дейности с по-леко физическо натоварване. Друга мярка е ползването на маски за кратък период при придвижване по пътя от дома до работното място. През зимния период могат да се ползват и плътни шалове, които не само филтрират, но и затоплят вдишания въздух. От здравната инспекция препоръчват още и консумация на плодове и зеленчуци като източници на витамини и антиоксиданти.
----------------------------------------------------------------
Започват проверки за фиктивен персонал в болниците
Масово лекари и сестри се назначават само по документи


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев
и изпълнителният директор на "Майчин дом" Иван
Костов откриха вчера изцяло реновираната после
родова клиника. Снимка: БГНЕС

Здравното министерство започва проверки в болници, за които има данни, че са наели фиктивно персонал, за да отговарят на изискванията на здравната каса за покриване на стандартите за сключване на договори. На места ще се наложи преструктуриране, но и МЗ ще помогне с малко средства, обяви здравният министър Кирил Ананиев в отговор на заплахите на общинските болници да излязат на протест заради тежкото си финансово състояние и на признанието на кмета на Белоградчик, че местната болница краде и лъже НЗОК.

В болницата в Белоградчик, която е пред фалит, работят лекари и медицински сестри с фиктивни трудови договори, които никога не са стъпвали там. "На практика тези лекари не са на работа, но поради изискването на медицинските стандарти за определен брой персонал за сключване на договор със здравната каса по клинични пътеки, в нашите болници фигурират десетки фалшиви документи и дипломи, за да се покрива пътеката. Те си дават дипломата и идват в края на месеца за заплата. Голяма част от тях не знаят и къде са болниците", разказа кметът Борис Николов пред БНТ в понеделник.

"Действително, на много места, включително и в държавните болници, в които влязохме изненадващо на проверка, установихме, че персоналът, който трябва да бъде вътре като лекари, сестри и санитарки, не е на работното си място", коментира вчера Ананиев.

В болницата в Белоградчик пък ще бъде насрочена проверка от агенция "Медицински одит" по повод признанията на кмета на града. Проверки ще има и във всички болници, за които министерството има данни за нарушения, допълни министърът.

За да се решат част от проблемите на общинските болници, ръководството на Министерството на здравеопазването (МЗ) ще преразгледа повечето медицински стандарти. Целта е да се отстранят "отживелиците" от тях и евентуално на лечебните заведения да не се налага да търсят кадри, каквито нямат. МЗ може да отпусне и 6 млн. лв. на общинските болници за издръжка на непривлекателни дейности или медицински услуги в отдалечени райони. Данните са, че 11 болници са пред фалит, а персоналът на места не е получавал заплати от месеци.

Държавата може да помогне, но само в контекста на оптимизиране и преструктуриране на общинското здравеопазване, смята Ананиев. Той пак напомни, че на места трябва да се закриват неефективни отделения или направо болници да стават диагностично-консултативни центрове с до 20 стационарни легла. "Разговаряхме с кмета на Белоградчик и той остана изключително приятно изненадан от тази възможност. Не знаеше, че съществува такъв вариант", заяви Ананиев.
.............
КРИЗА
Достигнали сме критичния минимум от медицински сестри и акушерки, предупреди председателят на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи Милка Василева пред БНТ. През последните 20 години медицинските сестри са намалели с 30 000. В момента у нас работят малко над 26 000 сестри, като половината са в пенсионна и пред пенсионна възраст. В извън болничната помощ не достигат 11 000 сестри, а в болниците дефицитът е близо три пъти по-голям. Основната заплата на сестрите и акушерките е 560 лв., като с различните добавки и в зависимост от лечебното заведение може да достигне около 800 - 850 лв., а в частните структури и повече. В по-малките общински болници и в извън болничната помощ обаче те са по-ниски, обясни Василева.

"Въпросът с възнагражденията на сестрите не е само от компетенциите на МЗ, той трябва да се разгледа комплексно със синдикатите и работодателите, тъй като те са най-важните страни, които участват във формирането на заплатите на персонала в болниците. Министерството може да предложи на МОН да увеличи приема за медицински сестри, както и да създадем организация за квалификация и преквалификация на тези кадри", обяви в отговор Кирил Ананиев.
------------------------------------------------------------------
И адвокатът на Борисов не вярва на версията за Нови Искър

Марин Марковски

Версията на МВР, че шестте убийства в Нови Искър са дело на самоубилия се Росен Ангелов, намира все по-малко привърженици. Разследващите твърдят, че Ангелов, който е осъждан за кражба, изнасилване и блудство с малолетна, е застрелял Неделчо Юнаков, сина му Георги, Кети Кюхова, дъщеря й Нанси, приятеля й Боби и баба й Еленка.

Пред bTV адвокатът на премиера Бойко Борисов - Марин Марковски, се усъмни във версията на разследващите. "Блудникът е действително затворен човек. Педофилията е едно много мъчително страдание, което съпътства сексуалния живот на някои хора. Много е мъчително и за околните. Блудникът е в изключително ужасно положение, ако попадне в затвора. Там деветият кръг на ада ще е детска градина. Той се е криел да не отиде в затвора. При него е било задача номер едно да се крие. Тази психология на блудника трудно се вписва с вампиро-убиеца. Блудниците са интровертни, стават активни само ако има момиченце, което да заплува в обърканото им либидо", заяви той.

Обвинението, че Ангелов е убиецът, бе критикувано и от бившия му съкилийник Марин Ташков. "Той се е крил 8 г., за да не бъде задържан. Ако този човек извърши такова тежко деяние, той е наясно, понеже е бил в тази система, че ще бъде задържан и ще изкара живота си в затвора", заяви той. Мъжът допълни, че при убийството са изстреляни около 30 куршума, което значи, че трябвало да презарежда пистолета си и да изгуби време. "Дори да допуснем, че той е имал четири пълнителя, което е доста съмнително, това отнема време", каза Ташков и се усъмни, че извършителите са поне двама.
............................
ВЪПРОСИ
МВР и прокуратурата все още не са отговорили на важни въпроси около самоубийството на Ангелов. Остава неясно как така мъжът, заради когото бе претърсено цялото Искърско дефиле, не е бил търсен на 500 м от къщата, в която е живял. Никой досега не е отрекъл или потвърдил и неофициалната информация, че е имал таблет. МВР твърди, че през годините напразно е проверявало различни адреси. Шефът на Националната полиция Христо Терзийски се оплака, че никой не искал да съдейства и не са подавани сигнали, въпреки че много хора познавали Ангелов и знаели, че е осъден за блудство и от 2009 г. е търсен, за да бъде вкаран в затвора.
------------------------------------------------------------------
Протестиращи полицаи ще причакват делегациите от ЕС

Билборд с послание колко са ниски полицейските
заплати е поставен на бул. "Евлоги и Христо
Георгиеви", близо до националния стадион.
Снимка: СФСМВР

Полицейските протести ще започнат едновременно с официалното откриване на европредседателството, съобщиха от синдиката.

На 11 януари от Синдикалната федерация на служителите в МВР организират протест по маршрута на официалните делегации, които пристигат у нас. За половин час протестиращи полицаи ще стоят на кръстовището на булевардите "Брюксел" и "Цариградско шосе", откъдето ще минат министрите на път от летището. Още преди няколко дни по маршрута на делегациите бе поставен билборд, на който е изписана основната заплата в МВР - 340 евро.

След това протестиращите ще се преместят до Народния театър, където вечерта ще има тържествен концерт.

Следващият протест ще е на 25 януари. Тогава в НДК ще има съвет на министрите по правосъдие и вътрешни работи.

Синдикатите в МВР настояват за 15% увеличение на заплатите със задна дата от 1 юли 2017 г. Бяха отпуснати 55 млн. лв., които обаче не стигат за всички. Вчера бяха публикувани окончателните увеличения. Най-масовото увеличение е между 30 и 55 лв.
.......................
ГНЯВ
"Все още се опитвам да бъда толерантен с полицаите. Ръководството на МВР и правителството направиха необходимото. Какво още трябваше да направим?", възмути се вътрешният министър Валентин Радев.
--------------------------------------------------------
Смекчаващи обстоятелства спасиха Цацаров от по-висока глоба

На главния прокурор Сотир Цацаров е определена минималната по закон глоба от 300 лв. за неподаване в срок на имотна декларация, "тъй като е налице превес на смекчаващите отговорността обстоятелства". Това отговориха от Инспектората към Висшия съдебен съвет на въпросите на "Сега", свързани със санкцията на Цацаров. Той е глобен с 300 лв. през ноември и не е обжалвал наказателното си постановление. Информация за това беше огласена на сайта на инспектората едва в началото на тази година.

От инспектората обясниха смекчаващите обстоятелства така: Цацаров е подал в срок декларация пред Сметната палата. Тя почти напълно съвпада с документа, който трябва да се подаде пред инспектората. Главният прокурор наистина е подал декларацията си след срока, който изтече на 15 май м.г., но го е направил, преди от инспектората да го поканят, за да му съставят на акт за установяване на административно нарушение - на 25 май.

Проблеми с декларацията си за м.г. имаше и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той я подаде пред инспектората, но от Сметната палата го обявиха за нарушител, тъй като не е пратил документ и там, и дори го дадоха за проверка на ДАНС. Според палатата шефовете на върховните съдилища и главният прокурор трябва да подават две идентични декларации - веднъж в Сметната палата и втори път в Инспектората към ВСС.
-------------------------------------------------------------------
Бездушието на властта лъсна след поредно убийство

Никой не е обърнал внимание на многократните оплаквания на жена, която в крайна сметка бе убита от мъжа си, стана ясно от изявление на кметицата на селото.

67-годишната жена от силистренското село Окорш много пъти търсила съдействие от местната власт, като искала помощ мъжът й да бъде въдворен в психиатрия, защото пиел и я тормозел, разказа Емилия Кралева. Вместо съдействие беззащитната жертва получавала съвети да заведе насилника си на психиатър.

"Много пъти жертвата е идвала при нас да се жалва, че непрекъснато я тормозел, биел я, гонел от вкъщи, когато се върнел пиян, и все искал пари от нея. Но ние нямаме тия правомощия да го затворим, трябваше някои близки по някакъв начин да го заведат на лекар", заяви Кралева пред silistra-kvorum.info.

По закон задържане в психиатрия може да иска прокурор, но сигнал до него може да подаде всеки. Освен това местната власт е можела да уведоми полицията.

"Той е психично болен, почти винаги е бил в нетрезво състояние, поне когато аз съм го виждала, но не е освидетелстван поради простата причина, че не е ходил на лекар", "постави диагноза" кметицата.

Жената е убита по особено жесток начина, съобщиха от прокуратурата. "При огледа на тялото са открити наранявания, причинени по насилствен начин", пише в съобщението им. По случая е арестуван 69-годишният й мъж.
--------------------------------------------------------------
В Академията на МВР ще има повече стрелба, по-малко наука

Промени в учебните планове на Академията на МВР са предизвикали брожение сред преподавателите по правни науки в полицейската школа. Това става ясно от въпрос на депутата от БСП Димитър Стоянов до вътрешния министър Валентин Радев, публикуван на сайта на парламента.

В питането се твърди, че заместник на МВР шефа е поискал да бъдат съкратени правните науки в академията за сметка на часовете по стрелба. "Защо да се учи право, когато полицаите не могат да стрелят?" - преразказвали думите му преподаватели.

"В началото на ноември е започнала подготовка за промени в учебните програми по настояване на член на Вашия политически кабинет, който никога и под никаква форма не е имал отношение към учебния процес в Академията на МВР", пише в питането си Стоянов. Пред "Сега" той обясни, че всяка намеса в програмата ще доведе до загубата на акредитация на основни специалности и програми като "Национална сигурност", "Наказателно право" и "Наказателен процес", "Криминалистика" и "Криминология". Повечето програми са акредитирани до 2020 г., а някои и до 2023 г. Стоянов предупреждава, че промените могат да доведат до съкращаване и отпадане на дисциплини, които се преподават повече от 30 г. в университета.

Социалистът пита министъра дали действията на заместника му са съгласувани и санкционирани от него. "Считате ли, че всички останали реформи в МВР са завършили успешно, поради което е дошъл ред на реформите в учебния план на Академията на МВР?, възмущава се Стоянов.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11738
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #114 -: 10.01.2018 22:49:20 »
11.01.2018 г.

Българското европредседателство започва безпрецедентно - с протести и блокади
Шест организации ще изразят недоволството си от решения на правителството на Бойко Борисов


Съдържанието на билборда на полицейския
синдикат силно смути фирмата, собственик на
съоръжението, а свалянето му разгневи премиера
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Българското председателство на Съвета на ЕС ще е първото, което ще бъде открито не само с тържествена церемония, но и с масови протести, и то насочени не срещу ЕС, а срещу правителството на Бойко Борисов. Независимо от опитите на властта да тушира всяко възможно недоволство София днес ще бъде обсадена от шест организации. Това ще бъде съчетано със строги мерки за сигурност, които ще направят движението в центъра на София почти невъзможно.

Блокадите започват от обяд, когато пред парламента, по време на първото му пленарно заседание за годината се събира "Сдружение за защита от насилие, основано на пола" с искане да се одобри Истанбулската конвенция срещу домашното насилие. По същото време "Софийски социален форум" ще припомни за правата на пенсионерите. Вечерта се включват полицейските синдикати, които ще протестират по възлови кръстовища, през които ще преминават европейските гости. Те настояват за увеличение на заплатите с 15% и ще се съберат на няколко места - пред парламента, около Народния театър, на Орлов мост и по бул. "Брюксел", но без да спират движението.

Най-масови се очаква да бъдат двете паралелни шествия на граждани, които се обявиха "за" и "против" втория лифт в Банско и застрояването на Пирин. От МВР съобщиха, че са взети мерки маршрутите им да не се засекат. Шествието на Сдружение "Бъдеще за община Банско" и на НГК "Природата за хората и регионите" започва от 18 ч. пред паметника на Алеко Константинов на бул. "Витоша", ще премине през пл. "Независимост", бул. "Дондуков", ул. "Г.С. Раковски", като крайната точка е пл. "Св. Ал. Невски". Шествието на природозащитните организации започва в 18:30 ч. от паметника на Патриарх Евтимий, ще тръгне по бул." В.Левски", ул. "Гурко", ул. "Г.С.Раковски", бул. "Патриарх Евтимий", Петте кьошета и ще приключи на пл. "Руски паметник".

Ще демонстрират и представители на инициатива за "Суверенитет на България и държавите по света", на чиито последни прояви се развява руското знаме.

Протестите съвпадат с официалната церемония за откриването на европредседателството в Народния театър. Там ще бъдат представители на ЕК, президентът на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. Домакини ще са премиерът Бойко Борисов, президентът Румен Радев, министри, депутати и др. Основните ограничения заради официалните гости ще са по булевардите "Брюксел" и "Цариградско шосе", където ще бъде спирано движението при преминаването на официалните делегации. Зони за сигурност ще има и около Народния театър и НДК.
------------------------------------------------------------
Един свален билборд уреди среща на полицаите с Борисов

Билбордът на синдикатите на МВР, който трябваше да посреща делегациите в София с надпис за ниското заплащане на полицаите, бе свален в нощта срещу сряда. Паното на бул. "Евлоги Георгиев" е махнато по решение на "Метрополис груп" АД, чиято собственост е съоръжението. Дружеството се оправда, че е било подведено, че плакатът е за събитие, и след като видяло синдикалното послание, билбордът бил свален.

Конфузът всъщност се оказа изцяло в полза на полицаите, тъй като синдикатът им поиска среща с премиера Бойко Борисов и незабавно получи покана за нея. Тя ще се състои днес.

На заседанието на правителството Борисов кисело обяви, че е възмутен от свалянето на протестния плакат и добави: "Утре ще се видя с тях (протестиращите полицаи), но това, което съм разпоредил на Лиляна Павлова, е колкото искат билбордове от рекламата, която имаме за председателството, да им се предостави, защото не ни пречат". И добави с горчива ирония: "Всички билбордове да се дадат, който каквото лошо има да каже, там може да го сложи и да си каже. Няма да рекламираме България, а всеки каквото иска да сложи. В края на краищата ще покажем това, което сме." Той не пропусна да се изтъкне, че правителството му вече изплатило 55 млн. отгоре на МВР, 100 млн. на армията и др.

Синдикатите в МВР отказаха да ползват спорния билборд и обявиха, че ще си наемат три нови другата седмица. "Бихме предпочели да си платим за това, както си му е редът, вместо да използваме средства от бюджета", обясни Валентин Попов, председател на СФСМВР по БНР.
--------------------------------------------------------
Програмата за чуждите журналисти - строго секретна!

На делегацията от чуждестранни журналисти, която ще гостува у нас до 14 януари, е била отказана предварителна информация с кого ще се срещне в България. Вчера започна визитата на около 60 представители на западни медии по повод на европредседателството.

"Имаме чувството, че правителството на България изпитва страх от негативно отразяване, което чуждестранните журналисти биха могли да направят по време на председателството", коментира Франсис Дене от белгийското посолство. "Още през декември знаехме, че предстои журналистическа обиколка. Когато попитахме каква е програмата, ни обясниха, че чужденците ще се запознаят със забележителностите на страната. Попитахме дали ще има срещи с неправителствени организации и ни отговориха: "Разбира се". Помолихме да получим списък. През последните дни се обаждах всеки ден. Едва във вторник, ден преди началото на обиколката, ни бе съобщено, че от съображение за сигурност списък няма да има", разказа тя. Дене поясни, че в Белгия се интересуват от развитието на скандала с природен парк "Пирин".

Програмата на чуждестранните журналисти включва срещи с представители само на управляващата партия ГЕРБ, съобщи базираният в Брюксел журналист Георги Готев. Планирани са срещи с трима министри - по европредседателството Лиляна Павлова, на туризма Николина Ангелкова и на външните работи Екатерина Захариева.
------------------------------------------------------------
България може да съди ЕК заради ТЕЦ-овете
Нашите въглищни топлоцентрали още изчисляват какви екоинвестиции трябва да правят


Теменужка Петкова

На фона на повишените нива на мръсен въздух у нас България иска да удължи живота на тецовете, работещи на въглища. Страната ни ще подкрепи жалбата, която Полша внесе в Съда на ЕС срещу европравилата за намаляване на вредните емисии от "големите горивни инсталации". Това реши правителството на заседанието си в сряда. В мотивите на кабинета се посочва, че приетите от ЕК допустими нива на отровни и вредни вещества на територията на Евросъюза са непостижими за българските топлоцентрали, защото изискват огромни инвестиции.

Според проучвания на Европейската агенция по околна среда държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" е най-големият замърсител сред всички индустриални мощности в Европа, а българите дишат най-мръсния въздух.

Регламентът на Брюксел, който България ще атакува редом с Полша в Съда на ЕС, бе одобрен миналото лято. В него са посочват пределни нива за вредните емисии. Ако до 2021 г. въглищните централи не инвестират достатъчно в пречистващи инсталации и не се вместят в допустимите количества серен двуокис, азотни окоси, живак и др., те ще трябва да прекратят завинаги дейността си. Това решение беше одобрено от 20 страни от ЕС, а останалите, сред които и България, гласуваха против. Според еврорегламента изключение (дерогация) може да се поиска само ако инвестициите за намаляване на вредните емисии са твърде големи и биха довели до непосилно за населението и бизнеса повишаване на цените на тока. Не е ясно дали България ще се възползва от тази възможност. Нашите тецове още мерят живачните изпарения и не са готови със сметките за необходимите екоинвестиции. А срокът, в който София може да поиска "дерогация" от ЕК и да отложи прилагането на нормите за замърсяване, изтича през февруари.

От енергийното министерство твърдят, че замерването на живак изисква продължителни изследвания в лаборатории и затова българските тецове настояват срокът да се удължи до 16 август, съобщи "Медиапул".

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова неведнъж е подчертавала, че топлоелектрическите централи са от стратегическо значение за българската енергетика и икономика и ще бъдат положени усилия да се защитят техните интереси.
-------------------------------------------------------------------
Разследването за шестте убийства в Нови Искър е в задънена улица
Въпреки че обявиха престъпленията за разкрити, МВР и следствието нямат отговор на ключови въпроси


Мащабна група от полицаи и прокурори съпроводи
шефа на следствието Борислав Сарафов (вдясно)
на поредния му брифинг, посветен на шестте
убийства в Нови Искър. Снимка: БГНЕС

Откриването на мъртвия Росен Ангелов, обвиняем за шестте убийства в Нови Искър, не е спомогнало за изясняване на ключови въпроси за престъплението. То е послужило единствено за потвърждение на версията на разследващите, че Ангелов е убил Кети Кюхова, дъщеря й Нанси, нейния приятел Боби, баба й Еленка, Неделчо Юнаков и сина му Георги, а след това сам е сложил край на живота си. По останалите ключови въпроси все така остават неясноти.

Вчера шефът на националното следствие Борислав Сарафов, градският прокурор на София Емилия Русинова и главният разследващ полицай в СДВР Стойно Цветков дадоха втора пресконференция с обещанието, че ще отговорят на всички въпроси, защото в медиите се лансирали конспиративни псевдоверсии.

1. Какъв е мотивът за престъплението?

Десет дни след шокиращия разстрел разследващите за пореден път промениха предполагаемия мотив на Ангелов. Сочената досега ревност беше заменена с криминален мотив - мъжът искал да му се дадат кодове за достъп до богаташки къщи, които жената чистела, за да ги обере. Тогава тя решила да се раздели с него.

"Очевидно в този момент тя е разбрала, че любовта му не е била съвсем безкористна, не съвсем искрена и несърдечна, а той има и други намерения. Това е била причината, за да настъпи разрив в техните отношения и това е била всъщност една от истинските причини той да иска да я затрие от лицето на земята. Тъй като за връзката й са знаели всички нейни роднини, това е била и причината да бъдат, така да се каже, затрити всички свидетели", заяви Сарафов.

2. Какъв е механизмът на престъплението?

Според разследващите първата жертва е Кюхова. Застреляна е около 19,30 ч. на 31 декември. Преди това е излязла да разходи кучето, предполага се, че Ангелов е знаел маршрута й. След като не се прибира няколко часа, близките й започват да я търсят, казват на съседи, че я няма, но не се обаждат в полицията. Малко преди полунощ се прибират, след това се появява Ангелов. Петимата са убити около или след 23 ч. Т.е. между убийствата на Кюхова и семейството й минават около 4 часа. Не е ясно какво е правил убиецът през това време. След стрелбата в къщата той взел семейния джип и преместил тялото на жената до шахтата, в която бе открита. Няма логично обяснение за тези действия. "Росен Ангелов е тежък социопат, не бихме могли да вникнем в неговото съзнание, за да разберем какви са били всъщност неговите разумни или емоционални мотиви", заяви Сарафов.

3. Има ли ДНК тестове, които да доказват, че Ангелов е убиецът, и как бе установен толкова бързо резултатът от пробите?

В автосервиза, в който е работил мъжът, са открити негови дънки, по които е имало кръв от Кюхова и Юнаков. Имало е и ДНК следи от самия него. Съвпадение на ДНК е открито по данни в Националния институт по криминалистика, където е базата данни с ДНК. От самия Ангелов е взет ДНК материал през август 2007 г., когато му е правен криминална регистрация заради катастрофа.

4. Къде е бил и какво е правил Ангелов от 3 януари, когато бе обявен за издирване, до 5 януари?

Никой не знае. Не се знае и защо нито следовите кучета и термокамерите не са го засекли, след като е бил на 500 м от къщата, в която е живял. Няма причина да се предполага, че е "самоубит", разследващите твърдят, че сам се е прострелял. "Това е просто човек, който е легнал и се е самоубил", обясни Сарафов.

Оръжието е било със саморъчно изработен заглушител от маслен филтър на кола, инструкции гледал в интернет. То съвпада с пистолета, с който е убито семейството. Барутните частици по ръцете на Ангелов съвпадат с тези в тялото му. Има само една рана в областта на слепоочието. До тялото му е имало таблет и мобилен телефон. Последното влизане в интернет е на 4 януари, посещенията са били в сайтове с детско порно. Ангелов бе открит на 7 януари, т.е. два дни след смъртта си.

5. Как човек без лични документи е имал ток в къщата си, мобилен телефон и таблет?

Къщата в Луково, където е живял, е била незаконно закачена за елмрежата. Разследващите не казаха как се е сдобил с таблет и мобилен телефон, как е сключил договор без лична карта. От прокуратурата посъветваха журналистите да питат мобилния оператор, въпреки че това е тяхна работа

6. Как Ангелов се е настанил в къщата в с. Луково?

Никой не знае. Никой не знае и как, кога и от кого е построена. Тя е незаконна, няма административен адрес, затова разследващите не знаели чия е. В района имало още 500 вили, била идеална за укриване, оправда се Сарафов.

7. Как е бил издирван Ангелов 9 г., за да лежи присъда за блудство с малолетна?

По този въпрос не бяха дадени никакви подробности. Докато МВР го е издирвало, мобилен оператор е успял да осъди Ангелов за дълг и срещу него има издаден изпълнителен лист. Нито МВР, нито прокуратурата са разбрали за това. Вместо да посочи отговорните, Сарафов определи това като добра тема за журналистическо разследване. Окръжният прокурор на София Наталия Николова не знаеше дори дали тялото на Ангелов е намерено в същата къща, където през 2007 г. той е хванат да блудства с малолетна. Снимки от въпросната постройка има по делото за блудство и тя прилича на тази, в която бе открит. Бил ли е издирван там, не се знае.
-----------------------------------------------------------------
Вице премиерите са убедени, че разстрелите са удар срещу властта

Все повече министри обвързват убийството на бизнесмена Петър Христов с българското председателство на ЕС и със собственото си управление.

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов смята, че разстрелът на близкия до ръководството на ГЕРБ човек неслучайно се е случил в началото на председателството. "Престъпният контингент има интерес да дискредитира държавата точно когато фокусът на внимание е към България", аргументира се той по Нова тв. "Всеки смята, че когато има чужди медии, правителството ще кляка", твърди той.

Каракачанов разви тезата, че една от версиите, по които се работи за убийството на Христов, е отмъщение заради това, че е бил свидетел по ключово дело. "С организираната престъпност трябва да се работи и да се мачка докрай. Страшно е, когато от българските органи изтича информация. Това, че някой може да действа и да прави поръчки от затвора, не е толкова странно. В случая изтичането на информация може да е довело до убийството на един човек", каза Каракачанов.

Пак според него информацията, че убитият е сътрудничил за разкриването на организирана престъпна група, е изтекла в публичното пространство от бивш служител на МВР. "Едва ли тази информация е изтекла нарочно, просто е имало абсолютно непрофесионално отношение към този въпрос", каза вицепремиерът, без да спомене името на полицая.

"Петър Христов е помагал на много хора. Не е проблем, че е помагал на ГЕРБ. Проблем е, че е извършено такова убийство. Не е хубаво, че е извършено преди началото на българското председателство на Европейския съвет. Без да сме привърженици на теорията на конспирацията, е, меко казано, странно", каза и вицепремиерът Екатерина Захариева по bTV.
..............................
ПРЕМИЕР
БСП ще предложи първа точка в първия работен ден на парламента изслушване на Бойко Борисов за ситуацията в страната. "Да не ми пробутват теорията за "Килърите" и "Наглите". В качеството си на какъв Петър Христов е срещал вътрешния министър с един престъпник? По какви правила е била проведена тази среща?", попита зам.-председателят на БСП Кирил Добрев по повод твърденията, че Христов е довел в МВР свидетел, след което били разкрити "Наглите". Журналисти припомниха на социалистите, че министър Румен Петков се е срещал с осъдените Братя Галеви. "След тази среща Румен Петков си отиде, надявам се Цветан Цветанов да отговори на обществото. Няма как министър и престъпник да се срещат!", контрира Добрев.
.........................
ТАЙНА
"По убийството на Христов се работи по горещи следи. Не можем да изнасяме информация, за да не се опорочат следствените действия, за да не се затрудни разкриването на деянието". Това заяви пред журналисти шефът на следствието Борислав Сарафов. "Нямаме какво да споделяме към момента с медиите", намеси се говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова.
------------------------------------------------------------------
Бизнесът настоява за реален избор при втората пенсия
Събираното от такси над действителните разходи за публични услуги да влиза в сребърния фонд, иска БСК


Родените след 1959 г. трябва да имат реален избор как да получават пенсия от универсалните пенсионни фондове, а не видът на плащането да зависи от размера на натрупаните средства по личните партиди. За това настоява Българската стопанска камара в свое становище по концептуалния модел за фазата на изплащане на допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Работодателската организация засега е единствената, която обяви позиция по концепцията на социалното министерство.

Както "Сега" писа, в модела се предлагат три варианта за изплащане на втора пенсия, които обаче зависят не от избора на осигурения, а от натрупаното в партидата. Безспорно е само предложението хората с най-малко пари от вноски да могат да ги вземат единствено като еднократна сума (с възможност и за разсрочено плащане). Проблемът е с хората с по-високите суми - за които пенсията би била над 50% от минималната за страната. Те ще могат да ги получават единствено като пожизнена пенсия, за която засега социалното министерство предвижда да няма право на наследяване. Това означава и парите от личната партида да се влеят в общ пул към съответния пенсионен фонд. Избор ще имат само българите, за които евентуалната пожизнена пенсия би била между 20 и 50% от минималната. Те могат да предпочетат т.нар. програмирани тегления, при които ще има наследяване или пожизнена пенсия.

"Получаването на наследяема пенсия като програмирани тегления или на пожизнена пенсия следва да зависи единствено от избора на осигуреното лице на вида на пенсионния договор при придобиване право на пенсия. Този избор не следва да зависи от размера на натрупаните средства по личните партиди", смятат от БСК. Според тях предложеният императивен регламент за изплащане на пожизнена ненаследяема пенсия на практика се явява алтернатива на допълнителната пенсия от НОИ при избор на осигуряване само в държавния стълб. Така, за да могат да направят избор, хората ще трябва да отчетат много специфични условия и трудно оценими параметри, изтъкват работодателите.

Според бизнеса са належащи и промени в дейността на сребърния фонд. Заради правото на избор на осигуряване само в НОИ трябва да се разшири приходната база на фонда, смятат от камарата. Оттам очертават няколко допълнителни източника на приходи за резерва. Там например могат да се прехвърлят излишъците от такси, събирани от държавните институции над действителните разходи за предоставяне на съответните публични услуги. Освен това следва в него да постъпва целият размер на приходите от приватизация, а не само на частта, отчетена по държавния бюджет. БСК иска още да се възстановят от бюджета отклонените постъпления към Държавната консолидационна компания от приватизация на дялове и акции на държавни предприятия, както и средствата във фонда да се управляват по-активно. Според камарата фондът трябва да се преструктурира като агенция към МФ или суверенен държавен фонд за управление на финансовите активи на държавата.
................................
Статистика
Средно 3527 лв. има в партидите на хората, които първи ще ползват втора пенсия. Това са работещите на възраст 55-59 г., за които в универсалните фондове има около 276 000 индивидуални партиди. Средната сума за всички осигурени във втория стълб на осигурителната система е 2792 лв. по последни данни на Комисията за финансов надзор към края на септември 2017 г. Към тази дата частните пенсионни дружества управляват близо 12.4 млрд. лв., като само в универсалните - където се осигуряват всички работещи в трета категория труд, родени след 1959 г., има над 10 млрд. лв. Партидите в универсалните фондове са 3.6 млн.
................................
СЦЕНАРИИ
Бъдещият размер на втората пенсия зависи от редица показатели като доходност на фондовете, очаквана продължителност на живота, осигурителен доход и т.н. Подобни прогнози са представяни изключително рядко. В мотивите към пенсионната реформа от 2015 г. бяха приложени изчисления за два варианта - за мъж, който ще е от първите с втора пенсия, и за мъж, който влиза в осигурителната система през 2002 г.

Бяха разиграни различните обсъждани тогава варианти за увеличаване на осигурителната вноска, един от които беше и действащият в момента - с по 1 процентен пункт през 2017 и 2018 г. Допускането е, че и в двата случая лицето се осигурява на очаквания за съответния период среден осигурителен доход без прекъсване. Имаше изчисления при доходност на частния пенсионен фонд от 5.6% и от 3.6%.

От сметките излизаше, че осигуряването във втория стълб ще носи предимство пред това в НОИ единствено при условие, че фондовете успеят да поддържат 5.6% доходност, при това само за по-младите.

Мъж, роден през 1960 г.

Според този сценарий през 2025 г. този средностатистически мъж ще получава 604.6 лв., ако е избрал да се осигурява само в НОИ, и 596.2 лв., ако се осигурява в НОИ и частен фонд и фондът има доходност 5.6% (втората пенсия ще е 89.2 лв.). При доходност 3.6% общата сума от първа и втора пенсия ще е 584.3 лв. (втора пенсия от 77.3 лв.).

Мъж, който влиза в осигурителната система през 2002 г.

Според този сценарий мъжът се пенсионира след 40 години стаж през 2042 г. Тук втората пенсия ще носи предимство пред осигуряването в НОИ и за двата стълба само при доходност от 5.6%. Само НОИ ще дава 1300.6 лв. Пенсията от първи и втори стълб ще бъде 1390.7 лв. при доходност 5.6%, но при доходност 3.6% отново изпада под държавната - 1281.1 лв. В първия случай "частната" пенсия ще е 390 лв., а във втория - 280.3 лв.
-----------------
Преди две години частните пенсионни дружества също показаха анализи с прогнозни средни пенсии от НОИ и от универсален фонд. Те показваха следното:

- Едва 15 лв. ще е разликата между сумата от двете пенсии в сравнение само с държавната от НОИ за хората, родени през 1976 г., които ще се пенсионират на 65 г. през 2041 г. и ще са се осигурявали 40 години в универсален фонд на средния осигурителен доход. При тези условия НОИ ще дава 1350.39 лв. пенсия, а комбинираната пенсия от първия и втория стълб ще е 1365.13 лв.

- За хората, осигурявали се на средната заплата за страната, пенсията от УПФ ще е малко над 415 лв., а тази от НОИ - почти 1215 лв. Общата сума на двете пенсии ще е 1630 лв., което ще е почти с 34 лв. повече, отколкото биха вземали само от ДОО. Тази група е и най-облагодетелствана от осигуряването си в УПФ.

- За хората на максималния осигурителен доход разликата ще е най-нищожна, защото ще е малко над 2 лв. на месец. Пенсията им от УПФ ще е 1070 лв., а от НОИ - почти 3400 лв., което общо е малко под 4470 лв. Но без осигуряването във втория стълб пълната им пенсия от държавата би била малко над 4467 лв., ако таванът на пенсиите все пак падне.
------------------------------------------------------------------------
ГЕРБ, патриотите и ДПС дружно отхвърлиха ветото над антикорупционния закон
Президентът Румен Радев не отговори дали ще се обърне към Конституционния съд


Данаил Кирилов (вдясно), председател на
парламентарната правна комисия, обяви, че
"с оглед на уважението към президента"
наложеното от него вето трябва да бъде разгледано
"по един бърз, адекватен и своевременен начин".
Снимка: БГНЕС

Необичайна коалиция, в която влизат управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" и опозиционната ДПС, се очертава срещу ветото, което президентът Румен Радев наложи върху антикорупционния закон. Той беше изработен от правителството и приет от Народното събрание през декември 2017 г. На 2 януари т.г. държавният глава го върна за ново обсъждане с аргумента, че законът по-скоро ще възпрепятства борбата срещу корупцията, отколкото да я засили.

Вчера парламентарната правна комисия се събра на извънредно заседание, обсъди ветото и го отхвърли. Срещу аргументите на Радев гласуваха 10 депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" (ОП) и ДПС, а подкрепа изразиха единствено седмина от БСП. Представителите на ДПС дори не се появиха за гласуването, а бяха делегирали вота си на свои колеги от ГЕРБ.

Малко след гласуването в комисията президентът Румен Радев обяви, че случилото се не го изненадва. "Всички дебати около антикорупционния закон и особено събитията от днес показват, че няма политическа воля за реална и всеобхватна борба с корупцията. Явно тази борба ще продължи да се води от гражданите и медиите", коментира държавният глава. Той обаче отклони въпроса дали ще даде закона на Конституционния съд. Ветото ще бъде гласувано в пленарната зала още в петък.

Дебатът продължи около час и половина и на практика преповтори споровете от миналата година. От правосъдното министерство, автор на закона, само изразиха задоволство, че държавният глава е признал усилията им да проведат прозрачно обществено обсъждане. Проф. Емилия Друмева, която представляваше президентството, дори не изложи мотивите към ветото. Вместо това направи теоретично изказване за правната същност на механизма на ветото и историческа справка за употребата му от българските президенти.

Да защитят позицията на президента се нагърбиха депутатите от БСП. Според социалистите антикорупционният мегаорган, който ще бъде създаден със закона, няма да има ефективен инструментариум да бори корупцията и ще бъде политически зависим от управляващото мнозинство в НС, което ще избира председателя му. В същото време ще ползва специални разузнавателни средства, без да е ясно какъв ще бъде ефектът от това. "Евентуално ще замажем очите на някого в Европа и нечии права ще пострадат", обобщи соцдепутатът Явор Божанков.

Извънредното заседание на комисията премина под съмнението, че управляващите нарушават парламентарната процедура, за да може възможно най-бързо ветото да бъде гласувано и отхвърлено. Филип Попов от БСП посочи, че по правилник постъпването на президентския указ с ветото трябва да бъде обявено на първото заседание на НС, което е днес. След това, в 3-дневен срок, водещата парламентарна комисия трябва да докладва пред депутатите указа на държавния глава и мотивите към него. И до 15 дни ветото трябва да бъде включено в дневния ред на НС. Тези срокове не текат, докато депутатите са във ваканция. Шефът на комисията Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни, че причината за бързането е да се даде възможност ветото да бъде обсъдено и гласувано още в първата пленарна седмица. От БСП не настояха дискусията да бъде отложена "заради уважение към членовете на комисията, президентската институция и медиите".
................................
ИНСТИНКТИ
Усещането за корупция в България намалява, обяви вчера външният министър Екатерина Захариева. "Трябва да се работи не само по корупцията по високите етажи, но и по ниските и средни етажи, които създават усещането", обясни първият ни дипломат пред bTV. Тя определи публикациите в западни медии за корупцията у нас като "доста подобни, да не кажа едни и същи".

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11738
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #115 -: 11.01.2018 21:45:47 »
12.01.2018 г.

Борисов спря протеста на полицаите със 100 млн. лв.
Не е ясно откъде ще дойдат парите, нито как ще бъдат разпределени между служителите на МВР, но синдикатите са доволни


Синдикалистите обявиха на излизане от кабинета
на премиера, че срещата е била успешна и
резултатна. На разговора присъстваха още зам.
вътрешните министри Красимир Ципов и Стефан
Балабанов, главният секретар на МВР Младен
Маринов, директорът на СДВР Ивайло Иванов и
директорът на Националната полиция Христо
Терзиийски. Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов очаквано запуши с пари устата на полицаите, които се бяха заканили да протестират по време на цялото 6-месечно европредседателство. Рано сутринта във вторник, часове преди да започне официалното откриване на събитието с всички високопоставени делегации, той прие в кабинета си синдикатите на полицаите, пожарникарите и гражданската администрация в МВР и отстъпи на исканията им за по-високи заплати, като им обеща още 100 млн. лв.

В резултат управителният съвет на Синдикалната федерация на служителите от МВР (СФСМВР) заяви, че въпреки че няма да отменят планираните си за същия ден протести, в петък ще се гласува решение за временното им прекратяване. Насроченият за 25 януари протест, когато у нас ще има съвет на министрите на вътрешните работи и правосъдието, може и да не се проведе.

След пробива на полицаите правителството може да бъде залято от искания за допълнителни пари за заплати от всички сектори. Надзирателите моментално обявиха, че очакват "реципрочни действия" за увеличаване и на техните заплати. Повишение на възнагражденията вече получиха и военните.

Въпреки че МВР е най-нереформираното ведомство и от години има най-високия бюджет сред министерствата в държавата, то ще получи 100-те млн. лв. допълнително към рекордните тази година 1.296 млрд. лв. В този бюджет вече са включени 135 млн. лв. повече, от които 55 млн. лв. са конкретно за увеличение на заплатите. От МС не отговориха на въпроса на "Сега" от кое перо в бюджета ще дойдат обещаните пари, но вече е ясно, че ще бъдат отпуснати до 2 седмици.

Почти цяла година полицейският синдикат СФСМВР настоява за 15% увеличение от 1 юли 2017 г., но досега правителството отказваше да преговаря за още пари. Миналия юни Борисов се оправда, че не може да вдигне възнагражденията в МВР "заради стари дългове". Пробивът дойде, след като профсъюзът постави билборд на бул. "Евлоги Георгиев" в столицата, който беше свален от фирмата собственик. На него беше написано на английски и на български, че полицаите у нас получават само 340 евро основна заплата. За да не бъде обвинен в цензура и да си спести неудобните въпроси на европейските си колеги във връзка с протестите по време на европредседателството, Борисов първо обеща още билбордове на протестиращите, след това покани синдикатите на среща и очаквано им отпусна пари.

По време на срещата синдикатите са заявили, че приходната част на бюджета се изпълнява по-добре и МВР има заслуга за това заради работата си срещу контрабандата. Борисов се съгласил, че е така, и казал, че отпуска 100-те милиона "срещу резултати и повишаване на доверието на обществото". Това е написано в съобщението на пресцентъра на правителството. Премиерът добавил, че "при добра събираемост през настоящата година има възможност за увеличаване на полицейските заплати с 10% от 2019 г.". Той обявил, че няма нищо против протеста на служителите от МВР и че допълнителните милиони не се дават, за да бъде спрян. Същото обявиха и от МВР.

Обещаните пари няма да стигнат за 15% увеличение на заплатите със задна дата от 1 юли 2017 г., както настояват синдикатите. Въпреки това те заявиха, че са готови да отстъпят, защото получили от Борисов принципно съгласие, че заплатите в МВР трябва да се увеличат. За да се случи това, правителството трябва да гласува постановление, а след това трябва да се приеме и промяна в наредба на МВР.

Не се знае точно колко пари ще вземе всеки един полицай, но от СФСМВР настояват за равно увеличение за всички. Повишението няма да засегне една група от около 1000 души от администрацията, чиито заплати вече скочиха миналата пролет. Това е резултат от предишната административна реформа в МВР, пак реализирана от кабинет на Борисов, която бе остро критикувана, защото на практика увеличи парите на част от администрацията и нейните служители започнаха да вземат повече от полицаите. Обяснението бе, че е станала грешка при изчисляването, но нищо не беше променено.

Клякането на премиера пред искането на полицаите се случва само два дни след като вътрешният министър Валентин Радев се разгневи на протестите на подчинените си с думите: "Все още се опитвам да бъда толерантен с полицаите. Ръководството на МВР и правителството направиха необходимото. Какво още трябваше да направим?" Той заподозря политически мотиви в протеста им, посочи, че полицаите вече са получили между 2 и 13% увеличение на заплатите, и отказа да изпълни искането им за еднакво повишение "на калпак".

Синдикатът на полицаите "Огнеборец" остана много доволен от отпускането на парите и обяви, че то ще позволи вдигане на заплатите с 15%. Той настоява обаче и за законодателни промени за осигуряване на безопасността, живота и здравето на огнеборците. Борисов обещал на срещата и спешни мерки за усъвършенстване на закона за МВР и наредбите към него.
...................................
ЦИТАТ
Бойко Борисов:

"Изборите като дойдат, политическите партии правят програми и излизат с обещания и приоритети. Нашите приоритети са били образованието, инфраструктурата, здравеопазването, никой от нас не е обещал да вдига полицейски заплати, в същото време светът става лош и още по-лош ще става. В края на краищата тези момчета са ни важни за държавата, те самите трябва да са мотивирани, да разбират, че това, което прави един полицай, се гледа под лупа от обществото."
--------------------------------------------------------------------
Цацаров прозря, че разстрелите нямат нищо общо с европредседателството
Криминогенната обстановка не била съзнателно насочвана


Цветанов привика във вътрешната комисия
главния прокурор и ръководството на МВР заради
струпването на тежки престъпления в началото
на европредседателството. Снимка: БГНЕС

Тежките престъпления през последните дни, които шокираха гражданите и правителството, нямат общо с европредседателството, смята главният прокурор Сотир Цацаров. Той бе изслушан от парламентарната вътрешна комисия заедно с ръководството на МВР заради шестте убийства в Нови Искър, разстрела на близкия до ГЕРБ бизнесмен Петър Христов и скорошната стрелба по данъчен шеф в центъра на София.

Тежката престъпност очевидно не смущава главния прокурор. Убийството на Христов е планирано отдавна и просто е чакан удобният момент, заяви той. Същото се отнасяло и за стрелбата срещу данъчния.

"Доказателствата показват, че това са престъпления, които са планирани през продължителен период от време и е следвало да бъдат осъществени, когато е била налице възможност за това, а не непременно и във връзка със събитията днес или с тези, които следват. Не мисля, че криминогенната обстановка е съзнателно насочвана, така че да съвпадне по време с европейското председателство. Безоблачна криминогенна обстановка няма", обясни главният прокурор.

"Много други събития във и извън тази сграда очевидно, макар да изглеждат механично наслагани и нямащи нищо общо с наказателния процес, определено са свързани с европредседателството и с това, че днес в града е налице такава концентрация на представители на ЕК", каза Цацаров загадъчно.

За охраната на европредседателството са взети достатъчно мерки, гарантира главният секретар на МВР Младен Маринов. В цялата страна била започнала "профилактика" на кримиконтингента. Издадено е и нареждане да се работи повече по издирването на престъпници.
.......................
ФЕОДАЛИ
Сутринта парламентът отказа да изслуша премиера Бойко Борисов за ескалиралата през последните седмици престъпност. Заместник-председателят на БСП Кирил Добрев посочи, че проблемът е, че границата между бизнеса и политиката е много размита. Той нарече Велико Търново поредното феодално владение, подобно на Добрич, "където някой се е вихрел със суджуци", и на Хасково, където 110 млн. лв. са разпределени между братовчеди и роднини, цитира го "Фокус".
.................................
ПОДСЛУШВАНЕ
Шефът на националната полиция Христо Терзийски поиска да се подслушва и да се събират трафични данни, когато МВР издирва някого, за да установи къде се намира. Това значи МВР да може да следи и близки на издирвания. Предложението му не срещна подкрепа.
................................
НА ЧАСТНО
ДНК експертизата за убийствата в Нови Искър е станала само за 24 ч., защото прокуратурата е платила солидна сума на частна фирма, каза главният прокурор. Сумата не беше посочена, но се разбра, че в Националния институт по криминалистика има сериозен проблем, за който знаел и премиерът. Според Цацаров няма съмнение, че самоубилият се Ангелов е убиецът. Маринов посочи, че издирването му се забавило, защото в района имало много вили, повечето необитаеми, а полицаите нямали право да ги разбиват.
--------------------------------------------------------------------
Лиляна Павлова рискува да отиде на съд в Белгия за клевета
Министърката обвини брюкселски сайт, че пуска "фалшиви новини" и "слово на омразата"


Министър Лиляна Павлова представи вчера пред
журналисти интерактивната изложба "България
е...". Снимка: eu2018bg.bg

Министърката на европредседателството Лиляна Павлова може да отиде на съд в Белгия за клевета. Пред 56 чуждестранни журналисти, поканени в София за церемонията по откриването на председателството на Съвета на ЕС, тя определи базирания в Брюксел сайт http://bulgarianpresidency.eu/ като разпространител на "фалшиви новини" и на "слово на омразата". Неговият създател Георги Готев, който е заместник главен редактор на брюкселския сайт "Юрактив" и е български и белгийски гражданин, реагира веднага и потърси юристи за съвет.

"След консултация с юристи мога да изправя Павлова пред белгийски съд (не пред български) за клевета. Аз съм също и белгийски гражданин, моят сайт оперира от Белгия и смятам нейните твърдения за увреждащи моята работа", написа Готев в своя сайт.

Вестник "Сега" се свърза по телефона в Брюксел с Георги Готев, за да разбере как е възникнала тази конфликтна ситуация. "Много от гостуващите в България журналисти ми се обадиха, за да изразят учудване от думите на г-жа Павлова. Моят колега от "Юрактив", който е хърватин, ми разказа как е протекла срещата, но си бе водил само бележки на ръка. Помолих да ми потърси пълен запис и 12 колеги ми го изпратиха. Повечето изразиха подкрепа за сайта.

Учудването е по повод острия език на Лиляна Павлова по отношение на сайта на Готев. Пратеникът на влиятелния финландски вестник "Хелзинки саномат" Пека Миканен поставя два въпроса на Лиляна Павлова - как оценява сайта http://bulgarianpresidency.eu/ и защо е толкова зле свободата на словото в България. Тя отговаря само на първия въпрос и "забравя" втория: "Дори не искам да споменавам този сайт, защото не подкрепям инициативата на когото и да било, опитващ се наистина да работи срещу своята страна. Това не е официален сайт на председателството. Той дори дублира името на Българското председателство, това не е официален сайт, нито е сайт, на който трябва да се обръща внимание като изразяващ каквато и да е национална позиция за председателството по какъвто и да е въпрос. Ние имаме официален сайт и само той представя позициите на България и заключенията на председателството. Не мисля, че е нужно да говорим за него или да насърчаваме нещо, защото разчитаме на вас и свободата на медиите не означава да позволим слово на омразата и фалшиви новини".

Журналистка от голяма информационна агенция каза на "Сега", че веднага след препоръката на Павлова да не четат този сайт нейни колеги са направили обратното и са го потърсили на мобилните си устройства, за да се запознаят с публикациите му, които са на английски език.

Другите въпроси, поставени от чуждестранните журналисти, се отнасят до наказателната процедура срещу Полша, разселването в ЕС на мигрантите, бъдещето на Механизма за сътрудничество и проверка, как България ще настоява за приемане на държави от Западните Балкани, които имат сходни проблеми с корупцията като нея, какви са шансовете за влизане на страната в Шенгенската зона и как би могла да спре изтичането на мозъци.
-------------------------------------------------------------------------
Вузовете ще получават повече пари за филиали в бедни райони
МОН ще помогне с допълнителна субсидия и на направленията с голям спад на студенти


6 университета ще получат допълнително финансиране заради това, че обучават студенти в икономически бедни области. Това са Медицинският университет в София и Великотърновският университет, предлагащи обучение във Враца, Пловдивският университет с филиал в Смолян, Минно-геоложкият университет, подготвящ висшисти в Кърджали, Русенският университет с филиал във Видин и Техническият университет-Габрово, обучаващ студенти в Ловеч. Това произтича от промени в постановлението за определяне на средствата за издръжка на обучението в държавните вузове, предложени от МОН. С него се предлагат поправки в общо 4 документа - за финансирането на вузовете, за приема на студентите, за стипендиите и за българите в чужбина. Сред планираните новости е и подкрепата за специалности с намаляващ прием като математика, педагогика на обучението по... и др., както и за някои масови като например туризма, приемът по който няма да бъде намаляван, ако обучението по него се предлага от вуз, намиращ се в силно развит туристически регион.

Вузовете получават средствата си за издръжка въз основа на комплексна оценка за качеството на предлаганото обучение и съответствието му с пазара на труда. Всяко професионално направление получава пари според отредения му коефициент, който зависи от ред показатели - програмна и институционална акредитация, научна дейност, реализация на пазара на труда, доход на завършилите и т.н. С постановлението се добавят два нови коефициента. Единият е константен (стойност 1.12) и целта му е да подпомогне обучението в области със слабо икономическо развитие. За такива са определени пет района - Видин, Враца, Кърджали, Смолян и Ловеч, а вузовете, които обучават там студенти, са 6 на брой. Пред "Сега" просветният министър Красимир Вълчев обясни, че въпросните висши училища ще получат по около 12% отгоре, но само за студентите, които се обучават в посочените бедни региони. Става дума за 2390 човека.

Вторият нов коефициент пък е за приоритетни професионални направления с голям спад на студентите в последните 5 г. - над средното за страната ниво от 7.6%. В тази група попадат математиката (19% намаление спрямо 2013 г.), педагогиката на обучението по... (30% намаление), филологиите (20%), историята (20%), религия и теология (35%), физически и химически науки (с по 20% намаление на студентите), електротехника (32%), машинно инженерство (28%) и т.н. Чрез новия коефициент на практика вузовете ще получат допълнително финансиране за тези направления (в зависимост от процента на намалелите студенти), което също няма да е много голямо, но би им позволило да насърчат приема в тях. Разчетите на МОН показват, че ако намалението на студентите в дадено направление е 28%, то в него увеличението на издръжката ще е около 4%.
............................
ПРИЕМ
При приема на студенти, който от 2 г. държавата увеличава при силните и намалява в слабите професионални направления, се предлагат три основни промени. От една страна, в още 7 направления с огромен недостиг на кадри няма да се режат бройките - педагогика на обучението по.., религия и теология, физически науки, химически науки, енергетика, материали и материалознание и химически технологии. Досега в тази група попадаха математика, информатика и компютърни науки и комуникационна и компютърна техника, но занапред последните две отпадат поради достигнатия по-висок брой на студентите, т.е. при тях приемът ще се определя по общите правила. Промените засягат и направлението туризъм, приемът в който бе намаляван в последните години заради масовото му предлагане. Занапред се дава възможност образователният министър да утвърждава по-голям брой студенти по туризъм от определения за висши училища, които се намират в области с развит туризъм. Вълчев обясни, че става дума за университетите във Варна и Бургас.
----------------------------------------------------------------
Болницата в Ловеч ще се спасява с големи съкращения
Персоналът обяви, че спира работа заради липса на лекарства


Драстично намаление на персонала и леглата предвижда оздравителният план на министерството на здравеопазването за болницата в Ловеч. Заради дългове лечебното заведение е на ръба на фалита, а работещите там с месеци не получават заплати. Междувременно от болницата обаче обявиха, че спират работа заради липса на лекарства и консумативи.

Леглата в областната болница в Ловеч ще бъдат намалени с 40% и ще станат 149, но няма да се закриват отделения. От административния персонал, който в момента е 116 души, ще останат само 36. Няма да бъдат съкращавани лекари, но от полувисшия и среден медицински персонал ще си отидат 27 души. Това предвижда оздравителният план на МЗ, представен от заместник-министър Жени Начева пред ръководството на болницата.

Целта е още в края на месеца да започне редовното изплащане на заплатите на работещите и покриването на разходите за лекарства и консумативи. Дотогава медикаментите за спешни случаи ще се осигуряват от болницата в Плевен, за което ръководствата на двете лечебни заведения вече са се договорили. Отделно МЗ и кредиторите на лечебното заведение са договорили условия за дълготрайно разсрочване на задълженията на лечебното заведение, като планът е месечно едва по 66 000 лв. да отиват за погасяване на дългове. Общо те са над 7 млн. лв., а договорката е по този начин те да се изплатят поетапно за период от 5 години.

От днес болницата в Ловеч спира да предоставя медицински услуги, съобщи вчера персоналът в декларация, адресирана до премиера, здравните институции и местната власт. "Не сме в състояние да предоставим качествена квалифицирана и адекватна помощ по отношение на лечението на пациентите и поради липсата на лекарства, консумативи и медикаменти се застрашава животът и здравето на пациентите от Ловеч и региона", се казва в декларацията. От болницата призовават властите за спешни и адекватни мерки по отношение на финансирането, включително изплащане на задълженията към всички доставчици и изплащане на заплатите на персонала за последните три месеца. Преди дни бордът на болницата в Ловеч подаде оставка, а тя вече се управлява от прокурист - д-р Ченко Чалъков.

От месеци здравното министерство се опитва да спаси болницата, която се оказа на този хал и благодарение на години лошо управление. Например в болницата имаше частна лаборатория за инвазивна кардиология, която плащаше минимален наем. След това лабораторията се отдели в самостоятелна болница, моментално получи договор със здравната каса, от което бюджетът, спускан на държавната болница, намаля още повече.

Работещите в болницата постоянно протестират, тъй като заплатите им се бавят с месеци. Болницата дори връщаше болни на диализа, тъй като не можеше да осигури нужните консумативи.
.................................
КРИЗА
Болницата в Ловеч не е единствената в тежко състояние, големи дългове имат и МБАЛ Враца и Видин. МЗ е готово с анализ за дейността и проблемите на всички държавни болници у нас и се очаква за всяка една да се вземат съответните мерки. Според министър Кирил Ананиев може дори да се наложи и да се закриват болници, стига в района да има други лечебни заведения, които да поемат нуждите на населението.
..................................
ЛЮБОПИТНО
През лятото заплатите на медиците в Ловеч бяха изплатени с безлихвен заем от университетската болница в София "Св. Иван Рилски".
---------------------------------------------------------------
Страсбург осъди България заради ОМО "Илинден" по още три дела

Европейският съд за правата на човека в Страсбург постанови за пореден път държавата да плати компенсации на ОМО "Илинден" и нейни членове заради отказа на организацията да бъде регистрирана и забраната да провеждат митинги. Общата сума, присъдена този път, е 30 000 евро, пише lex.bg.

Обезщетения по 12 000 евро се присъждат по две от делата - първото, заведено от името на самата ОМО "Илинден", а другото от деветима нейни членове. И по двете дела Европейският съд постановява, че е налице нарушаване на свободата на сдружаване. Повод за тях са отказите на съдилищата в България да регистрират ОМО "Илинден". Такива през годините са постановявани много пъти, казусът е стигал и до Конституционния съд. Основният мотив за отказите е, че от целите на организацията може да се направи извод, че тя ще проповядва етническа омраза и създава заплаха за териториалната цялост на страната.

За последните откази за регистрация (на Благоевградския окръжен съд и на Софийския апелативен съд), станали повод за тези дела в Страсбург, в решението на ЕСПЧ се казва: "Отказът да се регистрира "Илинден" представлява "ограничение" както на правото му на свобода на сдружаване, така и на неговите членове". И още: "Не е необходимо да се изследва дали това ограничение е било "предписано от закона" или преследвало легитимна цел, защото дори и да се предположи, че е така, то не е "необходимо в едно демократично общество".

Третото дело, свързано с ОМО "Илинден", по което Страсбург се произнесе вчера, е на брата на председателя й Йордан Иванов - Кирил Иванов. По него съдът присъжда обезщетение от 6000 евро, като признава, че освен правото на сдружаване е погазено и правото на ефективно средство за защита. Повод за него е отказ на властите в Благоевград да разрешат митинг на "Илинден".
....................................
ОТХВЪРЛЕНО
ЕСПЧ отхвърля претенциите на адвокат Хараламби Анчев срещу решението на Комисията по досиетата, с което той бе осветен като агент на бившата Държавна сигурност (ДС). От февруари до май 1997 г. той беше вице премиер и правосъден министър в служебното правителство на Стефан Софиянски. Комисията по досиетата обяви неговата принадлежност към тайните служби през 2008 г. Съдът в Страсбург смята, че Комисията по досиетата е действала напълно законно. "Съдът приема, че подобно осветяване има за цел подобряване на прозрачността на публичния живот и допринася за увеличаване на доверието в институциите на страната след падането на комунистическия режим", се казва в решението на съда в Страсбург.
------------------------------------------------------------------
БСП разтрогна съюза с ДПС за вота на недоверие заради Доган

Думите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, че няма опозиционна политическа сила, която да поеме управлението на страната, са отказали БСП от идеята да внесе вот на недоверие срещу правителството съвместно с движението. Решението на социалистите е било взето на изпълнителното бюро на партията в сряда вечерта и беше обявено от лидера й Корнелия Нинова вчера. От ДПС коментираха, че въпреки това ще подкрепят гласуването срещу кабинета "Борисов 3", но със свои аргументи.

Освен тезата за безалтернативността на настоящото управление, социалистите са гневни и заради призива на Доган партиите, гражданското общество и медиите да осигурят спокойствие и стабилност на страната. "Съгласни сме по принцип, че България се нуждае от сигурност и стабилност, но за нас основният генератор на несигурност е правителството на Бойко Борисов и събитията от последните седмици го доказват", изтъкна Корнелия Нинова. Затова и партийното ръководство е решило, че БСП ще внесе сама вота на недоверие за провал в борбата с корупцията на 17 януари. "Дали ДПС ще ни подкрепи в дебата и гласуването, това е тяхно политическо решение", заяви соцлидерът.

От обясненията й не стана ясно защо решението се взема чак сега, след като Доган направи изказването си на 21 декември 2017 г. Още тогава обаче пролича, че на "Позитано" 20 са недоволни от позицията му. "Борисов се притесни от напрежението в страната, от вота на недоверие за корупция и разнобоя с патриотите и помоли Доган за помощ. И я получи. Доган подкрепя Борисов", коментира тогава Нинова.

Според Йордан Цонев, зам.-председател на парламентарната група на ДПС, решението на социалистите доказвало правотата на Доган, че опозицията не е готова да управлява. "Ако нямаш коалиционна култура в опозиция, много трудно е да имаш такава в управлението", допълни Цонев.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11738
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #116 -: 12.01.2018 16:00:11 »
Добрич на протест срещу по-високата цена на водата и сухите чешми

Граждани на Добрич организират протестно шествие срещу предстоящото ново увеличение цената на водата и тоталния безводен режим, заради честите аварии в региона. В понеделник на свое заседание КЕВР ще обсъжда предложението на Вик Добрич, което е повишаване на цената с 4 ст. за кубик и крайна цена от 3,28 лв.

Протестът е насрочен за неделя (14 януари), като сборният пункт е в 11:00 часа пред Областна администрация. „Плащаме най-скъпата вода в България, а чешмите ни сухи! Налягане няма и улиците ни разбити. Едни и същи аварии с години! Стига!!! И СТОТИНКА Е МНОГО!!!”, се казва в призива на организаторите, разпространен в социалните мрежи.

През последния месец гражданите на Добрич са подложени на тотално безводие, заради честите аварии. Най-потърпевши са живущите в кв. „Пинета” и в центъра, както и всички обитатели на жилища по високите етажи. Не можем да се изкъпем под душ, защото налягането е слабо и водата не може да потече. За пералня и дума не може да стане. Върнаха ни с два века назад, живеем като в първобитния строй, жалват се потърпевшите.
--------------------------------------------------------------------------
Юнкер: Няма да отстъпя. Мястото ви е в Шенген

Мястото на България е в Шенген и аз няма да отстъпя. Това заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, който заедно с всички еврокомисари присъства на общото им заседание с кабинета на Бойко Борисов в НДК. Той обясни, че ако трябва ще постави въпроса за Шенген и на заседание на Европейки съвет, като изрази съжаление, че някои държави продължат да ни блокират за приемането ни в зоната.
"Ако има по добра пазена шенгенската граница в Европа, аз самият ще кажа, че не искаме в Шенген", каза пък Борисов след заседанието на правителството с Колежа на комисарите в НДК, по време на съвместната му пресконференция с Юнкер, предшествана от среща между двамата в МС по-рано през деня. Той обясни, че на 6 февруари холандският премиер Марк Рюте щял да дойде у нас и Борисов да го заведе на границата, за да види как я охрсняваме.

Премиерът бе категоричен, че българската граница е най-добре пазената шенгенска граница. "Твърде опростена е тази идея", така пък Юнкер отговори на въпроса дали е обвързано бъдещето ни приемане в пространството, свободно за движение на хора и стоки и еврозоната и твърденията в някои медии, че сме корумпирани. По думите му правителството се бори с корупцията и постига значителен напредък.

Относно еврозоната Юнкер обясни, че по-бързото влизане на България в т.нар. чакалня, ще е предпоставка за пълното й членство там. По думите му всяка страна има право да бъде член на еврозоната. „Аз не съм казал, че това ще стане утре в 12 часа, но България е на добър път“, призна Юнкер, който отново сподели, че обича и харесва страната ни и не само премиера й, а и шопската салата и луканката. Той изреди родните постижения като ниския държавен дълг и дефицит и ниската безработица. Борисов пък подчерта, че ние сме си написали домашното и сме готови за чакалнята на еврозоната и се надява това да стане факт.

Между кабинета и представителите на ЕК била обсъдена и темата за Турция. Премиерът изтъкна, че Турция е голям наш съсед и трябва да се направи опит да се нормализират отношенията между Анкара и Брюксел. По думите му спазването на споразумението за мигрантите е важно за ЕС. Той обаче даде да се разбере, че развитие по темата няма как да има на срещата на върха през май в София, а ще се търсят други форми да се подобрят отношенията с Турция. Юнкер пък обясни, че южната ни съседка има своите европейски амбиции и трябва да се прецени какъв ще е напредъкът през следващите месеци.

Юнкер похвали България и по отношение на темата за интеграцията на Западните Балкани, като не скри, че е доволен, че я поставяме на дневен ред. По думите му за Европа е важна свързаността между страните от региона. Шефът на ЕК изтъкна, че не е възможно присъединяване преди януари 2020 година, защото процесите не били толкова напреднали. Юнкер обаче изтъкна, че следващия състав на комисията ще работи по-целенасочено по тази тема и Западните Балкани да получат по ясна европерспектива. Борисов от своя страна заяви, че първо трябва да има инфраструктурна свързаност, а това става чрез изграждане на коридори 4, 8 и 10, което щяло да доведе до инвестиции и конкурентноспособост в региона. Затова България щяла да продължи да настоява за запазване на кохезионните фондове, тъй като те били важни за страната и за целите Балкани.

Друга тема по време на разговорите били газовите доставки. Юнкер обясни, че се подкрепят амбициите на българското правителство и дори връчи карта на планирания газов хъб "Балкан". Премиерът на свой ред обясни, че става дума за истинска диверсификация и България да се върне на старото си място, като фактор в региона. Той припомни, че „Южен поток“ се е превърнал в „Турски поток“, а останалите газови коридори са минали през натовските държави Италия, Гърция и Турция. "Това да бъдеш лоялен, не означава, че трябва да бъдеш наказан", изтъкна Борисов.

Преди брифинга му с Юнкер пък бе подписано споразумение между ЕИБ и председателя на КРИБ Кирил Домусчиев за заем от над 100 млн. евро за нов завод за лекарства край Пещера, проекта за който се осъществява по плана "Юнкер" и е един от най-големите за България досега.
-----------------------------------------------------------------------------
Парламентът отхвърли ветото върху антикорупционния закон

Парламентът очаквано отхвърли ветото на президента Румен Радев върху антикорупционния закон, след едночасов дебат. Общо 146 от депутатите гласуваха срещу него, а 76 червени законотворци го подкрепиха.

Според депутатите от БСП новият антикорупционен орган ще може да оказва натиск на политически лица. Социалистите възроптаха и срещу процедурата за назначаване на бъдещия мегаорган, който ще бори корупцията. Народното събрание е най-големият гарант за назначенията във всеки един орган, контрира пък председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Не сме дали шанс и един ден на този закон, а обявяваме, че няма да работи, подчерта от своя страна Хамид Хамид от ДПС.

Соцлидерът Корнелия Нинова пък нападна управляващите с димите: Вашият антикорупционен закон няма разделение на властите. Няма да сработи, защото когато човекът, който краде, назначава този, който трябва да го контролира, той няма да влезе в затвора. Днес управлява ГЕРБ, утре ще е БСП. Уви, ще пропуснете последния шанс.“.

По време на дебатите лидерът на "Атака" Волен Сидеров издаде какъв подарък е подготвил за шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер, който е у нас заедно с всички еврокомисари заради стартирането на БГ председателството на ЕС. Той щял да му въчи бутилка нашенска ракия. "Следобед имам намерение да подаря на г-н Юнкер една бутилка хубава ракия. Аз питам, това корупция ли е", попита риторично Сидеров. Той намеси по време на дискусията и соросоидите. "Родните соросоиди клепат България като най-корумпираната в ЕС. Публикациите в чуждите издания, които очернят страната ни като корумпирана, се правят от наши соросоиди", категоричен бе Сидеров. Той цитира статия в "Гардиън", която му проглушила ушите и която се позовавала за твърдения на активиста от "Соросова организация" Огнян Шентов. "Българин ни клепа и оттам идва тази нечиста струя", възмути се Сидеров.

Междувременно Елена Йончева от БСП за пореден път атакува колегата си Делян Добрев от ГЕРБ, като обяви, че фирми, близки до него и зет му, са санирали различни сгради и са усвоили обществени поръчки за 50 млн. лв. Тя обяви, че ще предаде доказателствата на прокуратурата. В отговор Добрев заяви, че не е свързан с такива фирми и смята да съди Йончева в момента, в който тя подаде сигнала.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11738
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #117 -: 12.01.2018 21:22:18 »
13.01.2018 г.

Управляващите си гарантираха каскада от протести
Рязко поскъпналият ток разгневи бизнеса и синдикатите, а неадекватната здравна реформа - лекарите от общински болници


Управляващите си гарантираха каскада от протести, предизвикани от неадекватна политика и сбъркани регулации в най-различни сектори. Вчера национално представените работодателски организации обявиха, че в края на месеца излизат на протест заради необоснованото поскъпване на тока на свободния пазар, което ще тласне нагоре и цените на стоките и услугите. Безпрецедентно те ще бъдат подкрепени и от синдикатите. По-рано, още в понеделник, от 12:00 до 13:00 часа работещите в общинските болници ще спрат работа и ще излязат пред сградите на здравните заведения в знак на протест срещу липсата на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване.

Тези информации идват само ден след като в четвъртък, по време на церемонията за началото на българското председателство на Европейския съюз, улиците на столицата бяха залети от хиляди протестиращи срещу застрояването на Пирин и от привърженици на решението на правителството за нови строежи в националния парк, от полицаи, които искаха по-високи заплати, и от привържениците на Истанбулската конвенция. След като премиерът Бойко Борисов им обеща 100 млн. лв., полицаите временно прекратиха протеста. Но екопротестите със сигурност ще продължат.

Съмненията, че шепа фирми умишлено саботират свободния пазар на ток и надуват цените, ще изкарат на улицата стотици фирми на 31 януари, съобщиха за в. "Сега" от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ). Причина за това е резкият скок на цените на електроенергията, който налагат търговци. Увеличението в предлаганите нови договори е от 30 до 60%. Досега бизнесът плащаше около 70 лв. за мегаватчас, но голяма част от фирмите вече са получили уведомления от доставчиците си, в които ги предупреждават за драстичното увеличение. За някои от компаниите скокът в цените влезе в сила още от Нова година, а за основната част - от февруари. "На този фон държавните АЕЦ "Козлодуй" и "Марица-изток 2", от които търговците купуват ток, са повишили цените само с 5% за последните месеци", коментира шефът на АИКБ Васил Велев.

Протестът най-вероятно ще е пред сградата на Министерския съвет, но окончателното решение за него и за мястото на провеждането му ще бъде взето в понеделник. Тогава работодателите от четирите организации - АИКБ, БСК, КРИБ и БТПП, ще се срещнат със синдикатите от КНСБ и КТ "Подкрепа", с които ще обсъдят подробностите.

"Протестът ще е масов и ще се проведе само в София, защото ще бъдем чути, ако протестираме на жълтите павета, а не на друго място в страната", заяви Васил Велев. Той коментира, че бизнесът няма обяснение какво точно се случва на свободния пазар и защо цените се надуват. Според търговците на ток поскъпването не засяга единствено България, а и региона, където цените се били повишили и това нямало как да не се отрази и у нас. В момента на свободния пазар на ток са не само големите консуматори като заводи, цехове и промишлени предприятия. "Либерализирани" цени вече имат и голяма част от средните и малките фирми - фризьорски салони, читалища, малки пекарни, мандри и др., които са изправени пред фалит.

Според сдружението на общинските болници те повече не могат да изпълняват своите задължения. Оттам смятат, че проблемът е затлачен още от 2000 г., когато започнаха промените в здравната ни система, а понастоящем реформата, провеждана от управляващите, "превърна сътворения нормативен хаос в реален". "Нормално ли е в Кюстендилска област да се хоспитализират 28 пъти по-малко пациенти, болни от диабет, на 100 000 население в сравнение с Пловдивска област? Заболяването се среща със сравнима честота. Нормално ли е в 12 области на страната за срок от 4 години да не се хоспитализира нито един пациент с ревматологично заболяване? Нормално ли е да се виждат болничните легла, а да не се забелязват леглата за сестрински грижи, в старчески домове и др. - все едно не са свързани с медицинска помощ?", онагледяват хаоса от сдружението.
...................................
ПРОПАДАНЕ
"За последните 10 години около двадесет общински болници прекратиха своето съществуване. За стотици хиляди, живеещи в отдалечени селища, често пъти възрастни хора, преживяващи с нищожни средства, здравеопазването се превърна в мираж. През 2011 г., като последици от нормативни промени, те загубиха изведнъж 25% от клиничните пътеки, по които работеха до 2010 г. Постепенно се закриваха отделения. Вследствие на безсмислено увеличаване на изискванията за функциониране на болниците, съчетано с ограничаване на финансирането и намаляване на населението, се стигна до сегашната безизходица. С настъпването на 2017 г. се повиши минималната работна заплата на 460 лв., а от 1.01.2018 г. вече е 510 лева. Цените на клиничните пътеки, чрез които се заплаща дейността на болниците, са определени през 2007 г. при минимална работна заплата 180 лв. При тази ситуация повечето общински болници икономически трудно могат да съществуват", обясняват от сдружението. Те искат държавата да предостави целева субсидия от 30 млн. лева за запазването на общинските болници. Преди дни здравният министър Кирил Ананиев обаче обяви, че МЗ ще предостави 6 млн. лв. на общинските болници в отдалечени райони и ще им предложи да се преструктурират или дори закрият и превърнат в поликлиники с до 20 легла.
-------------------------------------------------------------------------
Българското европредседателство започна с възторзи и гафове
Официалният сайт цензурира председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, но той подкрепи Борисов за корупцията


"Корупцията прави силата" пише на централния
транспарант на шествието срещу строителството
в Националния парк Пирин, разрешено от
правителството на 28 декември 2017 г. В
най-многобройния протест - над 8000 души, се
включиха предимно младежи, които скандираха
"Мафия! Мафия!" и "Пирин не е баница".
Снимка: Lyudmila Atanassova, "Фейсбук"

Лидерите на главните институции на ЕС откриха заедно с президента и премиера на България европредседателството на церемония в четвъртък вечерта, изпъстрена с възторзи и гафове. В Народния театър "Иван Вазов" най-много аплодисменти събра председателят на Европейския съвет Доналд Туск (Полша), който специално за случая бе научил български и произнесе речта си с осезаем акцент, но безгрешно. Той започна със стих от "Отечество любезно, как хубаво си ти!" на Вазов и завърши с похвала за физиката на премиера Бойко Борисов: "С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски воин, ще се справите".

Борисов видимо се трогна и толкова се увлече да хвали Туск, че забрави да благодари на останалите официални лица, казали хубави думи за България. "Аз мисля, че след словото на нашия приятел Доналд Туск всяка реч или всяко изказване е неуместно", заяви той, имайки предвид себе си, защото говори последен и бързаше да приключи. Но след Туск реч произнесе и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. За финал Борисов добави: "Спирам, защото повтарям, нека да се насладим още веднъж на тази изключителна - в моя живот такава реч като на Доналд Туск не съм слушал - не ми е било толкова приятно и по никакъв начин не искам да се отдалечаваме от нея."

Жан-Клод Юнкер, който също започна с българско "добър вечер", внесе личен елемент, като напомни собствената си заслуга за членството на България в ЕС. "Преди 11 години, през 2007-а, България се присъедини към европейското семейство. Но този процес започна много преди това. И аз лично се възприемам като малка част от този забележителен европейски път на България още от деня, в който подписах Договора за присъединяването й през април 2005 г. в качеството ми на министър-председател на Люксембург, ръководещ ротационното председателство на Съвета на ЕС."

Българското председателство прецени следващите му думи за неуместни и не ги допусна на официалния си сайт, въпреки че всички други речи бяха в пълен текст. Същите думи бяха изрязани и в английската версия на речта. Те обаче фигурират на сайта на Европейската комисия и гласят следното: "Трябва да знаете - ако бях отказал да подпиша, нямаше да сте член. Така че, бъдете благодарни, че бях в добро настроение, с оптимистичен поглед към бъдещето. Защото много години като премиер и като финансов министър аз се възхищавах на постиженията на българското общество, най-вече на най-бедната част на българското общество - колко усилия, колко жертви бяха направени от всички онези, които силно вярваха в европейското бъдеще на България. Така че сега е наш ред да кажем "благодаря" на България."

Стремежът за контрол какво се говори за европредседателството пролича и по време на пресконференцията на другия ден в НДК на Бойко Борисов и Жан-Клод Юнкер. Там мнозина журналисти, желаещи да поставят въпроси, разбраха, че нямат шанс, защото предварително са определени приемливите за организаторите техни колеги. От българските медии достъп до микрофона получиха представители на Би Ти Ви, БНР и "24 часа", а от чуждите журналисти бяха избрани германец, британец и португалка.

На въпрос дали "възприятието за България като за най-корумпираната в Европейския съюз е обвързано с присъединяването към Шенген и еврозоната", Юнкер даде рамо на Борисов преди очаквания вот на недоверие към правителството заради несправяне с корупцията. "За мен това е една твърде опростенческа идея, защото в крайна сметка това би означавало да кажа, че цяла България е изцяло корумпирана, заяви той. Но аз трябва да отбележа, че българското правителство се бори с корупцията и с феномена "корупция" и постига значителен напредък в това отношение през последните години. Аз съм убеден, че този проблем ще намери своето решение, което ще покаже и на другите, че в никакъв случай не може да се каже, че България е една изцяло корумпирана страна. Но проблем с корупцията има, такъв обаче има и на други места."

Единственият въпрос, по който имаше леко разминаване между Борисов и Юнкер, бе за Турция. "Нека да напомня това, което съм казвал вече, че Турция има своите европейски амбиции и ние ще видим просто какъв ще бъде напредъкът, който Турция ще постигне през следващите месеци, но досега не можем да говорим за напредък, след като има журналисти в турските затвори", каза Юнкер. Борисов репликира: "Ако позволите и аз да отговоря, разбира се. Турция е голям наш съсед. Спазването на споразумението за миграция е изключително важно за Европа. Все пак, нека да не забравяме, откакто Европейският съюз подписа споразумението с Турция, миграционният поток намаля в пъти, и то много пъти. Помните в каква криза беше тогава Европа. А последиците от това продължават да тресат, и то големи държави в Европа." След това добави: "Ние държим стриктно на спазването на закона за свободата на медиите и действително аз се надявам турското правителство да ревизира това свое отношение към тях."

Към присъстващите около 200 журналисти Борисов се обърна с назидателен тон, като ги инструктира: "Клишето "България-Румъния-Шенген" се надявам да изчезне скоро, защото действително не го заслужаваме. Както и за еврозоната."

А за отношенията ЕС - Турция изрази съжаление, че България в крайна сметка е потърпевша: "Докато ние бяхме най-лоялните членове на ЕС, "Южен поток" се трансформира в "Турски поток", който ще минава през натовска Турция, натовска Гърция и натовска Италия. Това да бъдеш лоялен не значи, че трябва да бъдеш наказан", възмути се Борисов.
---------------------------------
Разминаване с Туск за Полша
Борисов гледа скептично на наказателната процедура срещу Полша заради авторитарния й уклон, писа вчера "Файненшъл таймс" в кореспонденция от София. "Ако трябва да гласуваме, ще имаме безсънни нощи как да гласуваме. Надявам се да не се налага да правим това", казал той в четвъртък пред група чуждестранни журналисти.

Силно оспорваната съдебна реформа в Полша, която поставя правосъдието под политически контрол, накара ЕК да задейства през декември процедурата по чл. 7 от Договора за ЕС, която може да доведе до отнемане правото на глас на страната.

Доналд Туск не бива да се меси в полската политика, предупредил още Борисов, цитиран от брюкселския сайт "Политико". Той отбеляза, че с Туск са от едно политическо семейство - на Европейската народна партия - и са приятели, "но ние трябва да останем неутрални, безпристрастни".

"Нямам никакви съмнения, че една от целите на "Закон и справедливост" е да "освободи" полските политици от бремето на ЕС", заяви в понеделник Туск.

Министърката за европредседателството Лиляна Павлова пък е цитирана, че България лесно би прехвърлила полския казус за втората половина на 2018 г., когато Австрия поема председателството. Според "Файненшъл таймс" подобна ситуация би била конфузна за Виена, тъй като политическият фурор след влизането на крайнодясната Австрийска партия на свободата в правителството на страната през 2000 г. стана повод ЕС да създаде процедурата по член 7 в Договора за ЕС. Сега същата партия отново е в управлението на Австрия.
--------------
100 млн. евро от плана "Юнкер"
Преди пресконференцията журналистите наблюдаваха в НДК как българският министър на земеделието Румен Порожанов подписва заем от 100 млн. евро по плана "Юнкер" за предприятието за селскостопански и лекарствени продукти "Биовет" на Кирил Домусчиев. Самият Домусчиев също подписа, както и заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен и вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Андрю Макдауъл. Заемът се гарантира от Европейския фонд за стратегически инвестиции и ще отиде за съоръжение за ферментация в Пещера с цел производство на хранителни добавки, ензими, пробиотици и лекарства за животни, както и за нов завод в Разград за производство на ваксини също за животни.
----------------------------------------------------------------
Прокуратурата съди КЕВР заради цената на водата

Комисията за енергийно и водно регулиране иска да вдига цените на водата и с незаконни процедурни трикове е нагласила увеличението на тарифите. Това становище на Върховната административна прокуратура става ясно от мотивите й по предстоящото дело срещу новите цени в 15 региона и "Златни пясъци".

На 15 декември 2017 г. регулаторът прие цените на водата за 2018 г., които са одобрени в бизнес плановете на водните дружества в София, Смолян, Варна, Пловдив, Силистра, Кърджали, Русе, Златни пясъци, Перник, Монтана, Шумен, Сливен, Бургас, Ямбол и Враца. Всички те са атакувани от ВАП пред Административния съд в София.

Според прокуратура КЕВР е имала "нагласа непременно да увеличава" цените на водата.
----------------------------------------------------------------------
Шествията в София - от "Оставка" до "Бойко, подкрепи ни"
Защитниците на Пирин са готови да протестират до оттеглянето на промените в плана за управление на парка


"Оставка" и "Мафия" огласиха едно от най-масовите шествия след протестите срещу правителството "Орешарски" от лятото на 2013 г. Центърът на София беше блокиран в четвъртък вечер за няколко часа от хиляди граждани, представени в близките до властта медии като "няколко десетки души". Те се обявиха срещу промяната на плана за управление на национален парк Пирин. По същото време под лозунга "Народът на Банско срещу зеления рекет" контра-протест, предвождан от вицепремиера Валери Симеонов, поиска втори лифт. И двете шествия се проведоха в часовете, в които протече официалното откриване на българското европредседателство в Народния театър.

За кратко протестиращите в защита на Пирин спряха движението в района на паметника на Патриарх Евтимий, бул. "Васил Левски", ул. "Г.С. Раковски" до НДК. "Спасете Пирин", "Граждани срещу мафията", "Пирин не е баница" скандираха гражданите и поискаха оставката на министъра на екологията Нено Димов. Плакат с надпис "Корупцията прави силата" иронизираше мотото на българското европредседателство: "Съединението прави силата". Към шествието се включи и "Инициатива Правосъдие за всеки", която се бори за правосъдна реформа. Демонстрантите обявиха, че не са срещу втори лифт, ски туризма или развитието на Банско, а срещу беззаконния начин, по който се случва това на местно и национално ниво.

Организатори на шествието предупредиха, че протести ще има, докато кабинетът не оттегли решението за промяна на плана за управление на парка. "Времето тече. Може би трябва да преминем границата на поведението, което поддържаме - да бъдем малко по-агресивни", предложи един от говорителите по време на демонстрацията. От коалицията "За да остане природа в България" настояват да се отмени концесионният договор с фирмата, която стопанисва ски пистата в Банско и да се създаде експертна работна група, която да работи не само за развитие на туризма в Пирин, но и за развитие на планинския туризъм в България.

Протести в защита на Пирин се проведоха още в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свищов, Сливен, Стара Загора, Хасково и Шумен, както и от българи в Лондон и Брюксел.

И ако в единия край на центъра на София се чуваха критики към властта, пред храм-паметник "Ал. Невски" близо хиляда души благодариха на премиера Бойко Борисов и неговия заместник - Валери Симеонов, че са загрижени за развитието на Банско. В шествието в подкрепа на втори лифт се включиха освен депутати на ГЕРБ и "Обединени патриоти", и банскалии, докарани с автобуси на общината и организация "Природата за хората и регионите", близка до фирмата концесионер на ски пистата. От джип "Хамър" и малка сцена звуча химнът на България. Вицепремиерът Симеонов заяви желанието си за развитие на всички планини. И обяви, че е дошло време за действия, "за да може България да привлича милиони туристи". "Бойко, ние те подкрепихме, подкрепи ни и ти", гласеше един от транспарантите. Участниците носеха и тениски с надписи на български и английски език: "Аз обичам да карам ски в България", като след края на митинга много от тях бяха захвърлени на улицата.
....................................
Банско не стига
На следващия ден след протестите вицепремиерът Валери Симеонов даде заявка, че депутатите му ще внесат законови промени за облекчаване на строителството на ски съоръжения. Той иска да отпадне текст в закона за горите, който забранява изграждането на спортни съоръжения, без да се промени предназначението на земята под влека. Това за далекопроводи не е необходимо, коментира Симеонов пред Би Ти Ви. И обеща да защитава правото на всички курорти да се развиват, защото от разширение имали нужда и Пампорово, и Чепеларе и Гела. Вицепремиерът даде своята дума да отговаря за спазването на закона, за да няма нередности и да не се презастроява Пирин покрай втория лифт. "Няма да се изсичат вековни дървета, България става сериозна европейска държава и законът има върховенство", заяви вицепремиерът. По адрес на исканата оставка на Нено Димов Симеонов смята, че министърът даже е прекалено толерантен към природозащитниците.
----------------------------------------------------------------------
Валери Симеонов недоволства от подаръка на Борисов за полицаите
Отпускането на 100 млн. лв. за заплати ще се обсъжда във вторник


Въпреки обещанието за повече пари в четвъртък
вечерта полицаите направиха демонстрация пред
Народния театър. След това обаче протестите
спряха. Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ

Решението да се дадат още 100 млн. лв. за увеличение на полицейските заплати е взето от премиера Бойко Борисов без съгласуване с коалиционните му партньори и това предизвика недоволство у заместника му Валери Симеонов. Пред bTV вицепремиерът заяви, че не е съгласен с решението, защото даване на пари на МВР означава да се изсипят в каца без дъно. Решението щяло да бъде обсъдено във вторник, но Симеонов бил против. Той нарече полицейските протести рекет.

"Изненада ме тази позиция на премиера. Скептичен съм, защото ми прилича на наливане на вода в каца без дъно. Има достойни служители на МВР, но трябва да се направят промени, за да бъдат ефективно използвани парите. Това е рекет да се протестира в първия ден на европредседателството", заяви Симеонов. Въпреки че е недоволен, той заяви, че не се чувствал "извъртян", и допълни, че заплатите на цялата администрация трябва да се увеличат.

Ден по-рано премиерът реагира на пожар заради предстоящите същия ден протести. Рано сутринта той прие Синдикалната федерация на служителите в МВР в кабинета си и им обеща още 100 млн. лв. за заплати на всички в системата. Протести в четвъртък имаше, но малочислени, а очаквано в петък синдикатите обявиха, че спират временно да протестират. Следващият протест бе планиран за 25 януари, когато в София трябва да се проведе европейски съвет по правосъдие и вътрешни работи, но ако получат пари, синдикатите ще го отменят.
...........................
ОТКЪДЕ
Правителството отказва да съобщи откъде ще вземе парите за скока на заплатите в МВР. Не се знае и колко точно ще е увеличението. Според изчисления, които не са окончателни, всички служители в МВР ще вземат по около 10% отгоре на заплатите си. Вътрешният министър Валентин Радев твърдеше, че те вече са им вдигнати с 55 млн. лв. Тези пари обаче не стигнаха за всички, а увеличенията реално са между 30 и 50 лв. в зависимост от длъжността. Радев не присъстваше на срещата между Борисов и синдикатите. Той бе в Брюксел с правосъдния министър Цецка Цачева заради ангажименти във връзка с европредседателството.
.....................................
ЦИТАТ
Валери Симеонов:

"Трябва да се опитаме да разберем какво му е положението на премиера, полицаите заплашват да блокират улици."
------------------------------------------------------------------
Безсрочните строителни разрешения за нивите отиват на "поправителен"

Йордан Апостолов

Спорното предложение на "Обединени патриоти" в Закона за опазване на земеделските земи, което създава предпоставки за нов бум на строителството по Черноморието и за узаконяване на стари проекти, се връща за ново разглеждане в комисията по земеделието, след като в четвъртък не успя да събере достатъчно подкрепа в пленарната зала. За това са се договорили парламентарните групи вчера, съобщи за "Сега" зам.-председателят на комисията Светла Бъчварова (БСП). "Предложението бе на Данаил Кирилов от ГЕРБ (шеф на правната комисия), а решението е председателят на нашата комисия Десислава Танева да представи за разглеждане нов доклад по законопроекта", поясни депутатът от БСП.

Лансираните от патриотите промени трябваше да бъдат гласувани в пленарната зала в четвъртък като част от друг законопроект - за посадъчния материал. Те включваха и предложение - направено устно в комисия от Йордан Апостолов от ОП и без мотиви - да се отмени правилото от 2011 г., че който е променил статута на земята си, има шест години да реализира инвестиционното си намерение. Ако не спази срока, теренът остава земеделски.

Сега патриотите искат решенията за промяна на предназначението да станат безсрочни. През декември тяхната идея бе приета в комисията по земеделието. В четвъртък обаче се получи объркване и ГЕРБ и БСП гласуваха против измененията, предложени от Апостолов. След това депутати заявиха, че "текстът е много тежък" и поискаха отлагане на вота, което се прие. Бъчварова поясни вчера, че от доклада на шефа на водещата комисия Десислава Танева ще зависи дали предложението на Апостолов за удължаване на разрешенията за строителство ще се обсъди и гласува повторно или не. Самата Танева не отговори на обажданията на "Сега".

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11738
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #118 -: 13.01.2018 21:40:37 »
Проф. Кантарджиев: До 1-2 седмици се очаква грипна епидемия и в София

В момента в столицата още не е епидемична обстановката за грип, но очаквам до 1-2 седмици да се появят такива предпоставки. Това каза в интервю за „Фокус“ директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев във връзка със зачестилите грипни заболявания.

Заболелите от грип в момента, по мои изчисления в последната седмица, са към 48 000 души в страната, обяви още той.

„Решението за обявяване на епидемични мерки в дадена област е по предложение на локалното РЗИ и се взима от местната управа. Фактически, епидемичната обстановка в страната можем да кажем, че някои от областите имат една значително повишена заболеваемост. Това са: Перник, Пазарджик, Смолян, София-област, Сливен. За 5 дни сме изследвали 134 проби, като са доказани пет вируса H1N1 (пандемичен грип), H3N2. Останалите 34 са група B. Той обикновено се явява в началото и в края на епидемията. Засега виждате 34 са група B, а 6 са група А“, обясни проф. Кантарджиев.

По думите му засегнати с много положителни проби от група В са: Пазарджик, Сливен, Благоевград, където има група А - H3N2 и H1N1.

„H1N1 е този, който преди години наричахме „свински грип“, H3N2 е грипът, който в момента доминира в САЩ и Западна Европа. До две седмици ще можем да кажем кой от тях ще вземе превес. Засега прави впечатление, че наистина е много голям процентът на група В грипни вируси“, каза още проф. Тодор Кантарджиев.
--------------------------------------------------------------------------
БСП не подкрепя Конвенцията в защита на жените

След 5 часа дебати Националният съвет на БСП възложи на парламентарната група на партията да гласува "против" Конвенцията в защита на жените.

"Против"  конвенцията гласуваха 61 членове на Пленума, в подкрепа гласуваха- 25 и въздържалите се бяха - 7.

Остра дискусия се разгоря по време на заседанието на Националния съвет на БСП.

Председателят на ПЕС Сергей Станишев предупреди колко важно е лява партия като БСП, член на ПЕС, да подкрепи Конвенцията в защита на жените, но въпреки призивите му тя бе отхвърлена. Според Станишев дебатът у нас е бил изкривен.

Измислени или силно преувеличени страхове или интерпретации на конвенцията, на които има ясен отговор от Съвета на Европа, изместват истинския проблем за насилието над жените, коментира по-рано Станишев.

Аргументът на родните социалисти бе, че в конвенцията се прокрадват елементи за признаване на "третия пол".  Станишев обясни, че подобни притеснения са излишни.

Националният съвет на Българската социалистическа партия в същото време подчертава, че насилието срещу жените, както физическо, сексуално, така и психологическо, е широко разпространено в обществото и трябва да бъде разглеждано като крайна форма на дискриминация и нарушаване на правата на човека, а в същото време не приема конвенцията, която е парадоксално.

БСП твърди също, че възприема, че насилието срещу жените, представлява системно нарушение на основните права и сериозно престъпление, което трябва да се санкционира като такова. Партията отчитала, че в обществото продължават да съществуват съвременни форми на робство и трафик на хора, които засягат основно жени.

БСП подчертава, че са необходими допълнителни мерки за насърчаване на жени, които са били жертва на насилие да потърсят помощ, както и да се гарантира, че те получават подходяща подкрепа в съответствие с техните потребности, информирани са за своите права и имат достъп до правосъдие.

От БСП твърдят, че имат предвид, че трябва да се сложи край на безнаказаността, като се гарантира, че извършителите се преследват и наказват, както и че отчитат, че гражданското общество, и по-специално организациите на жените, имат ключов принос за предотвратяването и борбата с всички форми на насилие и тяхната дейност следва да бъде призната, насърчавана и подкрепяна, за да могат да я извършват по възможно най-добрия начин.

Само комбинация от политики, съчетаваща законодателни и незаконодателни мерки, в това число правни, съдебни, инфраструктурни, културни, образователни, социални и здравни дейности, както и равнопоставено участие на жените във всички области на обществото, може значително да намали насилието срещу жените  и последствията от него, смятат от БСП.

Социалистите подкрепяли всички инициативи, кампании и усилия на Обединението на жените социалистки срещу насилието над жените и децата и постигане на равнопоставеност на половете.

БСП обаче реши да предложи и внесе в Народното събрание конкретни законодателни текстове, с които да гарантира ефективната борба с насилието над жени и да се приложат на практика разпоредбите на Конвенция за защита на жените от всички форми на насилие:

1. Промени в наказателното законодателство за най - строго преследване и наказване на насилниците;

2. „Домашното насилие” да бъде инкриминирано;

3. Да се инкриминира „преследването“ като поведение със заплашителен характер срещу конкретно лице;

4. Да се криминализират „насилствените бракове” и „принудителното съжителство на съпружески начала”;

5. Да се засили наказателната отговорност за нарушаване на заповед за защита от домашно насилие, като се предвидят по - високи санкции, особено за извършителите, които имат по няколко заповеди и/или нарушения на заповеди;

6. Да се изградят Кризисни центрове във всеки областен град, като това стане държавна делегирана дейност.

В Конвенцията съществуват текстове, които разделят българското общество и могат да бъдат тълкувани разнопосочно.

ПГ на „БСП за България“ не подкрепя ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

Само преди месец БСП подкрепи конвенцията на съвета на ПЕС, изненадващо сега обаче тя я отхвърли.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11738
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: НАЙ-ГОРЕЩИТЕ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
« Отговор #119 -: 14.01.2018 21:15:12 »
15.01.2018 г.

Десетки роднини работят във Върховния административен съд
Близо 50 съпрузи, деца, сестри, племенници и снахи са се уредили в администрацията и сред съдиите


Десетки роднини работят във Върховния административен съд (ВАС), разказаха пред "Сега" магистрати и преброиха близо 50 души.

Роднински връзки има както между съдии и служители, така и между самите служители. Съдиите във ВАС са 93-ма. В администрацията работят 236 души, 43-ма от които са съдебни помощници. Поне 8 от съдиите имат роднини, които работят в съда - деца, братя, сестри, племенници, съпрузи. Синовете на двама от магистратите са съдебни помощници. Дъщерята на секретарката на председателя е съдебен помощник, съпругата на служителя по сигурността на информацията също е в съда, там работят и свекърви и снахи, майки и дъщери, бащи и дъщери, сестри, съпрузи, лели и племенници.

От съда не отрекоха семейните връзки и отговориха, че според правилника на съда няма пречка служителите да имат роднинска връзка със съдии.

Миналото лято покрай избора на нов председател на ВАС "Сега" получи сигнали от магистрати, че съдиите са принуждавани да гласуват за конкретен кандидат, като били заплашвани, че роднините им, назначени в съдебната система, ще останат без работа. Никой обаче не се съгласи да застане с името си и да разкаже подробно за натиска - за да не пострадат близките му.

В първия ден на мандата на новия председател на съда Георги Чолаков "Сега" поиска по Закона за достъп до информация данни за това кои са роднините на съдии във ВАС, които работят в съда, по какъв ред и кога са назначени. Имаше въпрос и дали в съда има роднини на магистрати от други звена на съдебната власт. На въпросите дойде отговор от Асен Мингов, съдебен помощник и син на Анелия Мингова, която беше член на Висшия съдебен съвет.

Поставянето на ограничение за роднински връзки би накърнило принципа на свободата на труда, посочи той. Служителите нямали законово задължение да декларират роднински връзки. Въпреки това обаче от ВАС прегледали свидетелствата за съдимост на всички. Така било установено, че в съда като деловодители работят децата на двама от съдиите, а децата на други двама са съдебни помощници. Кои са те - от съда не отговориха, защото това били лични данни. От ВАС дори не попитаха засегнатите дали са съгласни личните им данни да бъдат предоставени на вестника, както позволява законът.

"Сега" научи от свой източник в съда, че съдебните помощници са синовете на магистратите Александър Еленков и Галина Христова - Еленко Еленков и Виктор Йорданов. Деловодители са наследниците на Аделина Ковачева и Галина Матейска. Всички те са назначени във Върховния съд с конкурс.

В съда продължава да е помощник синът на пенсионирания вече съдия Андрей Икономов. Тодор Икономов започна работа, докато баща му още беше съдия. Съдия във ВАС е съпругата на Андрей Икономов - Румяна Лилова.

Съдебен помощник във ВАС е и дъщерята на Мария Бегъмова от Върховната административна прокуратура.

ВАС винаги е бил апетитно място за съдебните помощници и е добра писта за кариерното им израстване до съдии. Неотдавна конкурса там спечели и съпругата на Яне Янев - Галя Янева, която преди това беше помощник в Градския съд, но се провали на атестацията след ерата "Владимира Янева".

По време на изслушването на Чолаков във Висшия съдебен съвет Атанаска Дишева - тогава съдия от ВАС, сега член на Висшия съдебен съвет, го попита: "Вероятно не е тайна за никого, че във Върховния административен съд, вероятно и в други съдилища, има много назначения на секретарки, деловодители, съдебни сътрудници, куриери и други служители, които са свързани по някакъв начин със съдии в този съд, а и в други съдилища, най-вече в този съд. Вие сте ги нарекъл "роднински назначения" в едно от изслушванията си. Знам, че не одобрявате, какво обаче смятате да предприемете? По мое виждане една голяма част от съдебните сътрудници във ВАС не отговарят на необходимите изисквания за заемането на тази длъжност именно поради подобно назначение. И смятате ли да предприемете някакви действия, за да бъдат прекратени техните правоотношения, разбира се, по легален път?"

Чолаков отговори, че "за съжаление колегите говорят само по коридорите, че има проблем, но никой официално не го е заявил досега". След това посочи, че в края на 2017 г. предстои атестиране на служителите и съдебните помощници от трима съдии. Тези, които работят добре, щели да останат, дори да са роднински назначения. Чолаков се оправда, че голяма част от роднините са на постоянни трудови договори и могат да бъдат уволнени само ако не се справят с работата.
.........................
ОБРАТ
След като президентът Радев подписа указа за назначението на Чолаков, той омекна по темата с роднинските назначения във ВАС и те от "много" станаха "не повече от 3-4". В подкрепа на кандидатурата му писма до ВСС с твърдения за безспорния му професионализъм писаха и чистачи, касиери и призовкари.
----------------------------------------------------------
Социалното министерство няма да даде храни на бедните тази зима
Търгът за продуктите е пуснат почти три пъти по-евтино от м.г. и закъснява драстично


И тази зима бедните хора, които имат право на хранителни продукти по оперативната програма на ЕС, няма да си ги получат. За поредна година Агенцията за социално подпомагане (АСП) не успя да организира навреме нито търга за купуване на провизиите, нито раздаването им от Българския червен кръст, въпреки че парите за тях са налични.

През 2016 г. търгът бе обявен още през април, но миналата година социалната агенция обяви поръчката чак в средата на ноември. Срокът за подаване на офертите беше до 20 декември. Това означава, че най-рано напролет хората биха могли да получат пакетите си с продукти.

Практиката обаче сочи, че търговете винаги се проточват, защото има обжалване от некласираните фирми и се налага АСП да обявява нови обществени поръчки. Храните за 2016 г. бяха раздавани до есента на миналата година заради обжалвания и нови търгове. В резултат храните се раздават на части и на няколко пъти. Всичко това заедно със забавянето поставя под сериозно съмнение ефективността на изразходваните пари.

За тази зима пакетите трябва да включват 17 продукта, а целият проект е на стойност близо 16.4 млн. лв. АСП ще купи брашно, ориз, спагети, лютеница, консерви с домати, грах, конфитюр, леща, захар, олио и др. През 2016 г. поръчката беше за повече от 19 стоки, но беше за над двойно повече пари - 48 млн. лв. Тогава разликата бе, че към продуктите имаше и обикновени бисквити и вафли. Близо 300 хил. българи получиха пакетите с храни.

Според оценката на АСП за ефекта от програмата благодарение на получените храни бедните хора са спестили до 5% от месечния си доход. Общият бюджет на програмата до 2020 г. е 123.3 млн. евро. Освен храните се осигурява и топъл обяд на бедни и бездомни хора. Близо 6.2 млн. евро от общия бюджет са за техническа помощ.
...........................
ЕФЕКТ
Цената на един пакет за 2016 г. бе около 118 лв., тоест двойно по-скъп от този за 2015 г., когато пък се даваха повече видове храни. Според анализа на АСП за ефекта от оперативната програма пакетите са били от най-голяма помощ за самотно живеещите възрастни хора над 65 г. - така те са спестили месечно по 5 на сто от дохода си, или по почти 10 лв. на месец. През 2015 г. "спестената сума" е била над 2 на сто, или по 4,35 лв., като 38 на сто от потребителите на пакетите са пенсионери над 65 г.
---------------------------------------------------------------------
Само кмет от БСП е глобен за конфликт на интереси през 2017 г.
26-има представители на местната власт са проверени по сигнали за шуробаджанащина


17 юли 2013 г. - прокуратурата прави мултимедийно
шоу, с което илюстрира как се изпълняват
политически поръчки в Комисията за конфликт
на интереси. Оттогава минаха 4 г. и половина...
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Кметът на Калофер Румен Стоянов се оказа единственият представител на местната власт, който през 2017 г. бе уличен в нарушение от Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ).

Проверка на "Сега" показа, че през последните 12 месеца КПУКИ е взела решения по 26 казуса, засягащи кметове, заместниците им, общински съветници и кметски наместници, като единственият "спипан" е именно Стоянов, който преди 3 години спечели поста с подкрепата на БСП. Той е уличен, че назначил временно на работа брата на съпругата си. Не се знае обаче нито дали в крайна сметка е виновен, нито дали ще плати наложената глоба, защото е обжалвал, а практиката е повечето решения на комисията да падат в съда. "Делото е на върховна инстанция", заяви Стоянов. Той каза, че не знае точния размер на санкцията, но по спомен от адвокатите му била около 2000 лв.

Казусът е от 2016 г. От преписката на КПУКИ става ясно, че жена от финансовия отдел на кметство Калофер излязла в отпуск по майчинство, а Стоянов назначил брата на жена си да я замества без конкурс. Преди това шуреят се канел да заминава на гурбет. Кметът го взел, защото имал нужното образование, пък и бил от града, иначе трябвало да бъде сложен "парашутист" от общинския център Карлово. Заплатата на заместващия и титуляря била една и съща - 600 лв. КПУКИ обаче установява, че шуреят нямал нужния за длъжността опит и не подал декларация за конфликт на интереси. В крайна сметка решението е за наличие на "нематериална облага", която се изразява в "получаване на работа от свързаното лице".

По друг случай, касаещ по-близко родство, решението на КПУКИ е противоположно. Става дума за кмета на Раднево Теню Тенев (ГЕРБ), който след спечелването на местния вот назначил съпругата си за кметски наместник в село Рисиманово. За казуса писаха медии през октомври. КПУКИ не намира нарушение, тъй като съпругата е била наместник и преди това, тоест Тенев я преназначава. Договорите на още петима наместници били удължени, затова комисията не открива неравнопоставеност.

Данните сочат, че от създаването си през 2011 г. КПУКИ е намерила нарушения при около едва 6% от случаите, за които се е произнесла с решение. Справката за 2017 г. показва как точно катастрофират проверките относно местната власт. При един от казусите е подадена жалба срещу зам.-кметица, която узаконявала устройствени планове, консултирани от фирма на майка й, но комисията не установява такава дейност на фирмата. По друг мъж взема помещение в училище, където шеф е съпругата му, която е и общински съветник, но решението за отдаване било взето от местния парламент, а жена му не гласувала.
..................................
НА МУШКАТА
Повечето кметове, които имат или доскоро имаха проблеми с прокуратурата, не са от ГЕРБ, показва съдебна справка. Става дума за градоначалниците на Белово, Карлово, Брезово, Асеновград, Батак и Перущица, разследвани за различен вид престъпления - нарушения при обществени поръчки, присвояване и т.н. Представителите на ГЕРБ, срещу които има дела, са пловдивчанинът Иван Тотев (за строежа на зоокъта) и кметът на Септември Марин Рачев, обвинен за укриване на данъци. Със сигурност голяма част от съдебните процеси ще се точат през 2019 г. и ще се превърнат във фактор за местните избори.
----------------------------------------------------------
"Майчин дом" ще плати още 130 хил. лв. заради падналия асансьор
Обезщетението е рекордно. Досега срещу болницата имаше спечелени дела за общо 204 хил. лв.


При инцидента пострадаха 8 души,
6 от които жени в напреднала
бременност. Снимка: АРХИВ "СЕГА"

Поредна жертва на падналия асансьор в университетската АГ болница "Майчин дом" я осъди за обезщетение. Съдия Калина Атанасова от Софийския градски съд е определила 130 хил. лв. за вреди и още 8870 лв. за разноски, става ясно от електронното деловодство. Решението не е окончателно.

Обезщетението е присъдено на жена, която по време на инцидента през март 2010 г. е била бременна в края на осмия месец с близнаци, чакани 7 години. При пропадането на асансьора тя си счупила крака и се наложило да бъде оперирана три пъти, както и да прекара месеци наред в инвалидна количка. Близнаците се родили преждевременно 5 дни след инцидента, пише в исковата й молба. При инцидента пострадаха 8 души, 6 от които жени в напреднала бременност.

От болницата твърдят, че асансьорът е паднал, защото е бил претоварен - вместо позволените 6-има души в него се качили 12, т.е. жертвите също имат вина. Съдът обаче намира, че асансьорът е трябвало да бъде спрян от движение, защото не е бил технически изправен. Пострадалата не е била длъжна да предполага, нито да се съмнява в изправността и техническата годност на съоръжението, пише съдия Атанасова.

Това дело е едно от четирите, заведени срещу болницата през 2015 г., преди да изтече давността за искове. Две още са в Софийския градски съд. Едното е спряно заради висящото наказателно дело, но в момента спирането се обжалва. Третото приключи на първа инстанция през май м.г., като болницата беше осъдена да плати 50 хил. лв. и сега обжалва. По гражданските дела, заведени през 2010 г. и 2011 г., три от пострадалите успяха да осъдят окончателно родилния дом за 59 хил. лв., 70 хил. лв. и 75 хил. лв.
.........................
ЗАСТОЙ
По казуса има и наказателно дело, което виси на първа инстанция от 2012 г. Ако бъдат признати за виновни, подсъдимите ще бъдат глобени между 1000 и 5000 лв. Обвиняеми са Красимир Паунов - собственик на фирмата, наета от болницата за ремонт и поддръжка на асансьора, Галин Стоянов - инспектор от Държавния технически надзор, който отговарял за злополучния асансьор, Николай Костевски - началник на отдел "Управление на собствеността" в "Майчин дом", и доц. Виктор Златков - изпълнителен директор на лечебното заведение. Досега са проведени над 30 заседания. На половината от тях ход изобщо не е даван.
-------------------------------------------------------------------
Социалистите не посмяха да подкрепят конвенцията срещу домашното насилие

Корнелия Нинова връчва на Радослав Гайдарски
почетния знак на партията. Той и Стефан Данаилов
бяха удостоени в събота за своята дългогодишна
партийна и политическа дейност. Гайдарски стана
на 80 г., Данаилов - на 75. Снимка: БСП

За да не изгуби избиратели, Националният съвет на БСП реши в събота да гласува против ратификацията на Истанбулската конвенция срещу насилието над жени. Вместо това одобрява строежа на втори лифт в Банско, но е "против корпоративните интереси и нарушаването на законодателството".

"В конвенцията съществуват текстове, които разделят българското общество и могат да бъдат тълкувани разнопосочно", оправда се ръководството на партията. Притеснението е от думата "джендър" (социален пол), употребена в международния договор по повод социалните роли на мъжа и жената и клишетата, свързани с тях. Терминът беше разтълкуван от мнозина като признаване на третия пол.

Нищо не можа да разубеди социалистите, гласували срещу ратификацията, че става въпрос за защита на жените от домашно насилие. 61 се обявиха против конвенцията, само 25 бяха против, а 7 се въздържаха.

БСП щяла да компенсира "не"-то си, като предложи законодателни промени: инкриминиране на домашното насилие, преследването, насилствените бракове, утежняване на санкциите за нарушаване на заповед за защита от домашно насилие, изграждане на кризисни центрове за жертвите във всеки областен град.

В сряда в 14 ч. в парламента ще има отворен дебат за Истанбулската конвенция, съобщи председателят му Цвета Караянчева. Поканени са и представители на вероизповеданията. "Аз съм провела разговори с някои от митрополитите, те също имат притеснения", посочи Караянчева. Министърът на правосъдието Цецка Цачева обясни, че документът така или иначе ще бъде ратифициран на ниво Европейски съюз и тогава ще стане задължителен за България, независимо дали тя го е ратифицирала.
..........................
КАТРАН
Евродепутатът и лидер на европейските социалисти Сергей Станишев посочи, че всяка четвърта жена у нас е минала през ада на домашния бой, но беше париран с аргумента, че ратификацията щяла да е "лъжицата с катран в кацата с меда" и била равносилна на това "да се вкарат порно сцени във "Война и мир", съобщи news.bg.
------------------------------------------------------------
Дело за кражба от музей тръгва отначало

Апелативният съд във Велико Търново откри пропуски по дело за кражба от музея в Бяла и го върна за ново разглеждане на Окръжния съд в Русе, съобщи пресцентърът му.

През май м.г. съдия Петър Балков и двама съдебни заседатели признават за виновни тримата подсъдими за кражбата. Според обвинението между 2008 и 2013 г. тримата откраднали от историческия музей 9 фотографски репродукции, 5 пушки, 8 униформи, 11 пики, параходен фенер и емайлирана табелка. Общата стойност на откраднатото е 467 334 лв. За това един от подсъдимите е осъден на 8 години, а съучастниците му - на по 6 години затвор.

Апелативните съдии Мая Маркова, Корнелия Колева и Красен Георгиев обаче приемат, че още в обвинителния акт прокуратурата е допуснала грешки - не е конкретизирано времето на деянията. Така било невъзможно да се прецени дали те са извършени в условията на продължавано престъпление. Това нарушение е можело да бъде поправено от първата инстанция, но това не се е случило, приема апелативният съд.
--------------------------------------------------------------------
МВР се възмути от теча на информация за "Наглите"

И полицията, и прокуратурата засега отказват
подробности по разследванията за убийствата
на Петър Христов и Иво Стаменов. Снимка: БГНЕС

Изнасянето на информацията, че убитият бизнесмен Петър Христов е помогнал на МВР с информация за разкриването на групата за отвличания "Наглите", възмути главния секретар на ведомството Младен Маринов.

"Аз съм ядосан за това, че това нещо се говори въобще в медиите и стана повод да се говори кой как е помогнал. Не само за това престъпление, по принцип не трябва да се говори кой как е помогнал за разкриването на престъпление", отговори той на въпрос на bTV дали е възможно покушението да е отмъщение на групата.

Че Христов се е притеснявал от изтичането на информация, че е помогнал за разкриването на "Наглите", съобщи бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Бившият вътрешен министър даде доста скромно описание на отношенията си с едрия бизнесмен - не били приятели, но се познавали. Христов бе изключително близък до ГЕРБ, крупен дарител по време на управлението й и очевидно много близък до Цветанов.

МВР не може да изключи версията, че групата за отвличания има пръст в убийството на Христов, докато тази хипотеза не бъде отхвърлена с факти, каза още Маринов. Нито една версия не е изключена, заяви главният секретар на въпрос може ли убийството да е свързано с друг шумен съдебен процес - срещу групата за поръчкови убийства "Килърите".
..................................
ЛОШ СИГНАЛ
Маринов отказа да коментира докъде е стигнало разследването за стрелбата по данъчния Иво Стаменов, който почина в петък. "Когато в една държава се стреля по такива държавни служители, които са на високо ниво в йерархията, означава, че някой някъде е притиснат и държавата е свършила работа по отношение на хора, които искат да изкарат лесни печалби, но са осветени и техният канал е бил прекъснат. Ще е лош сигнал, ако ние не разкрием извършителя. Не по-малко важен е поръчителят", заяви Маринов.

СЕГА
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.