Автор Тема: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!  (Прочетена 5849 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #120 -: 03.02.2018 15:39:35 »
Мартенски базар отваря врати

Традиционният пазар на мартеници ще се проведе в Сливен от 5 февруари до 3 март. Със заповед на кмета са определени местата и сроковете за издаване на разрешения за търговия с мартеници.

Червено- белите символи на пролетта могат да се продават на открито по бул. „Цар Освободител“, на територията на Общинския пазар и микропазарите в кварталите „Българка“, „Сини камъни“, „Дружба“ и „Даме Груев“. Заявления се подават в Центъра за административно обслужване, като тогава се заплаща и таксата.

Миналата година Община Сливен е издала 167 разрешителни за търговия с мартеници. От тях 102 са били за бул. „Цар Освободител“, останалите за сливенските квартали.

За територията на общинския пазар и микро пазарите в кварталите разрешителните се издават от ОП „Общински пазари“.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #121 -: 04.02.2018 14:39:37 »
РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА СЪС СОП МОЛЯТ БОЙКО БОРИСОВ ЗА ПОМОЩ

Родители на деца със специални образователни потребности от Сливен търсят помощ от премиера Бойко Борисов, министър Красимир Вълчев и омбудсмана Мая Манолова. В отворено писмо до тях, изпратено и до редакцията на "Сливен прес", се казва:

Ние, родителите на Деца със специални образователни потребности, учащи в 10 СУ „Йордан Йовков" гр. Сливен, се обръщаме с молба към Вас за подкрепа и помощ, тъй като сме силно притеснени и поставени пред казуса за „вливане" на нашето 10 СУ „Йордан Йовков " в ОУ „Панайот Хитов".

Общината е незаинтересована за съдбата на 26-те деца със специални образователни потребности. При нас успешно работи модел за приобщаване на ученици със специални образователни потребности. Училището работи дълги години, по проекти с европейско финансиране насочени към осигуряване на условия и ресурси за развитие, на подкрепяща среда за осъществяване на включващо обучение.

В училище е формиран и работи екип от добри специалисти – логопед, двама ресурсни учители и психолог. Закрие ли се училището, ще се разпилее и ресурсът от подготвените специалисти. Всеки родител иска качествено образование за децата си особено, ние за нашите специални деца, което неминуемо ще доведе до крайно неблагоприятни и негативни последствия, всяка промяна може да доведе до големи проблеми.

Децата ни са свикнали с обстановката в училище, познават добре специалистите с които работят, чувстват се сигурни, защитени и обгрижени в техните ръце. Изградени са специални кабинети за ресурсните учители, логопеда и психолога. Материалната база е изключително добра, обновена, което също е от съществено значение. Приети са добре както от съучениците си, така и от техните учители, което е важно за нас като родители на деца със специални образователни потребности.

Когато децата със специални образователни потребности се чувстват спокойни и обгрижвани, постигат много и могат да постигнат още по-големи успехи, това се случва в 10 СУ „Йордан Йовков". Това, което най-много ни притеснява е, че тази промяна ще се отрази негативно и ще доведе до силен стрес и тревожност, което неминуемо ще се отрази на тяхното психично състояние.

Ние, родителите на деца със специални образователни потребности учащи в СУ „Йордан Йовков" гр. Сливен, сме много притеснени от предложението на кмета Стефан Радев, СУ „Йордан Йовков" да се влее в ОУ „Панайот Хитов" и да се преобразува в СУ "Панайот Хитов". Не знаем кои са идеолозите на тази "реформа" и по какъв начин, на базата на какви данни е взето това решение, но сме убедени, че това решение, е взето без да се има предвид факта, че това е единственото училище в града, в което се обучават 26 деца със специални образователни потребности. Взето без да се направи анализ как това преместване ще се отрази на децата ни. Всеки, познаващ поне малко проблемите на децата със специални образователни потребности, е наясно, че децата трудно се адаптират към нови неща. Няма друго училище в гр. Сливен, което да обгрижва и обучава с толкова внимание и старание учениците със специални образователни потребности, което ги приема и приобщава, а не ги изолира. Децата ни се чувстват сигурни, спокойни, което дава своите резултати. Много от тях вече могат да четат, рецитират, пишат и т.н., ходят с желание в училище. Отнемайки им правото да се обучават в една защитена и добре устроена среда, не е ли нарушение на техните права? Замислял ли се е някой как ще се отрази това на децата със специални образователни потребности? Колко време ще им трябва да се адаптират? Дали ще могат да се адаптират? За какво приобщаващо образование става въпрос, след като с лека ръка се посяга на едно такова училище ?

Като Ви благодарим за отделеното време и внимание за запознаване със съдържанието на нашето писмо, оставаме с голяма вяра и надежда за справедливо разрешаване на възникналия проблем.

С почит: Родителите на 26-те деца със специални потребности

slivenpress
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #122 -: 05.02.2018 18:17:03 »
ГРИПЪТ ОТМИНАВА, РЗИ ОТМЕНЯ МЕРКИТЕ

Във връзка със снижаване на заболяемостта от Грип и остри респираторни заболявания в община Сливен, считано от 06.02.2018 г. се отменят разпоредените със Заповед на директора на РЗИ Сливен противоепидемични мерки по отношение на Грип и ОРЗ за община Сливен.

Остава в сила ежедневното съобщаване в РЗИ на случаите на грип и ОРЗ от страна на лечебните заведения за първична медицинска помощ, които извършват сентинелния надзор на ОРЗ и Грип, мониторинга на усложненията и общите санитарно-хигиенни и профилактични мерки.
-------------------------------------------------------------
ЗАПОЧВА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ОСВЕТЛЕНИЕ В "СТОЯН ЗАИМОВ"

Стартира изграждането на мрежа за улично и парково осветление в кв. „Стоян Заимов" - север. Кметът на Сливен Стефан Радев беше на мястото, от което днес започва реализацията на проекта, съобщават от общината.

"Проектът е важна част от политиката ни за подобряване на средата на живот за хората. Желанието ни е да променяме инфраструктурата и това се случва постепенно. Миналата година поставихме 113 осветителни тела в 22 населени места в общината и реконструкция на осветлението в квартал "Клуцохор", където не беше работено повече от 20 години", каза кметът Стефан Радев.

Предвижда се в кв. "Стоян Заимов"-север да бъдат монтирани 27 стълба с LED осветление за улиците в квартала. Всяко осветително тяло е с мощност 27 вата. Ще бъдат монтирани и 17 по-ниски стълба за парково осветление. И те ще бъдат с LED осветителни тела с мощност 19 вата. Срокът за приключване на работата по проекта и за въвеждането му в експлоатация е до три месеца, но при добри метеорологични условия осветлението може да стане факт и за по-кратко време.

В района има жилищни блокове, лечебно заведение, висше учебно заведение и студентско общежитие, на които ще се реши дългогодишен проблем с осветлението на обществените места. Първият проект за осветление на кв. „Стоян Заимов"-север е от 2009 година, но не е реализиран. През 2016 г. е направена актуализация и Община Сливен осигури средства за изграждането на мрежата.
-----------------------------------------------------------------------
"РЕФОРМАТА" В ОБРАЗОВАНИЕТО В СЛИВЕН СЕ ОТЛАГА. ОСТАВА ЛИ ПРОТЕСТЪТ?

"Реформата" в образованието в Сливен се отлага. Това съобщиха тази сутрин от общинското ръководство.

"Ще разговарям с председателя на общинския съвет предложението, което е свързано с реформа в образователната система на Сливен, да се отложи. Не искам да поставям срокове, за да няма напрежение. Призовавам за активно участие в работната група", заяви пред журналисти кметът Стефан Радев.

"Сливен прес" научи, че някои от директорите на училища са били уведомени по-рано днес, че промените засега се отменят. Смята се, че целта на набързо обявеното отлагане е да няма сериозен протест утре пред общината. Както е известно, митинг под надслов "Спасете нашите училища" е насрочен за вторник, 6 февруари, от 15:30 часа. Не е ясно дали при това положение организаторите ще го отменят, но е сигурно - присъстващите ще са значително по-малко.

slivenpress
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #123 -: 06.02.2018 14:11:57 »
СЛИВЕНСКАТА ПОЛИЦИЯ ЗАСИЛВА КОНТРОЛА ПО ПЪТИЩАТА - 155 АКТА И БЛИЗО 1 000 ФИША ЗА СЕДМИЦА

Засилен контрол по пътна безопасност е разпреден от директора на ОДМВР-Сливен, старши комисар Димитър Величков, на територията на сливенска област.

В дирекцията е създадена организация за участие на максимален брой полицейски служители в контрола по безопасност на движението. Усилията на ръководството са насочени в организацията по покриване на по-голяма част от пътните участъци и особено местата с повишена концентрация на пътни произшествия в региона. Завишен е контролът по отношение на неправоспособните водачи, спазване ограничението на скоростта, както и употребата на алкохол и наркотици.

От 29 януари до 4 февруари екипи на „Пътна полиция" и районните управления в Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел са проверили 2733 автомобила и 2924лица. Полицейските служители са констатирали 1228 нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса по застраховане. Заснети са 350 нарушения на ограничението на скоростта. От стационарната камера, на изхода на град Нова Загора, са свалени 115 клипа на нарушители. С мобилни камери са заснети 235 нарушения. Съставени са 975 фиша, от които 350 електронни. Актовете са 155. За неправоспособност са съставени 7 акта. 5 водачи са установени да управляват след употреба на наркотици. Иззети са 16 свидетелства за неплатени глоби и 2 за застраховка Гражданска отговорност.

Специализираните операции по пътна безопасност на територията на ОДМВР-Сливен продължават. Приоритет ще бъдат натоварените пътните участъци и малките населени места, както и районите около питейни и увеселителни заведения. Тази седмица ще се проведат две операции широкообхватен контрол в град Сливен.

„Пътна полиция"-Сливен призовава водачите да бъдат внимателни, толерантни и да спазват правилата за движение по пътищата.
------------------------------------------------------------------
ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ОТ ГЕРБ ЩЕ ИМАТ ПРИЕМНИ И ПРЕЗ ФЕВРУАРИ

При голям интерес преминават откритите приемни с граждани на общинските съветници от ПП ГЕРБ – Сливен.

Основните питания на хората са по различни лични и социални теми, за съдействие за намиране на работа, както и по въпроси касаещи инфраструктурата на града и населените места в община Сливен. Общинските съветници от ГЕРБ – Сливен продължават срещите си с хората и през месец февруари. Приемните се провеждат всеки понеделник от 9:30 до 16:30 часа. В първата приемна за февруари беше потърсена информация за процедурите при спор между собственици на фамилен имот, за това къде и по какъв начин собствениците на кучета могат да разхождат домашните си любимци и да ги пускат за свободно движение, както и за възможностите за кандидатстване по програми.

Приемните на представителите в местния парламент от ГЕРБ – Сливен продължават на 12 февруари. Тогава на разположение на гражданите ще са общинските съветници Тодор Начев и Христо Котов.

Ето графикът на общинските съветници от ПП „ГЕРБ" – Сливен за месец февруари 2018 година:
12.02 от 9:30 до 16:30 часа – Тодор Начев и Христо Котов
19.02 от 9:30 до 16:30 часа – Галя Вучкова и Кети Стамова
26.02 от 9:30 до 16:30 часа – Георги Николаев и Здравко Костадинов
05.03 от 9:30 до 16:30 часа – Георги Стоянов и Димитър Митев

Предварително записване - на тел. 044/63 32 23.

slivenpress
« Последна редакция: 06.02.2018 14:13:44 от Moderator Club »
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #124 -: 07.02.2018 14:25:32 »
ЦЕНТЪРЪТ НА СЛИВЕН - КАТО В "ПТИЦИТЕ" НА ХИЧКОК

Центърът на Сливен от известно време прилича на кадър от шедьовъра на Алфред Хичкок "Птиците".

Около 17:00 ч. огромно ято, на пръв поглед - косове, долита от индустриалната зона югозападно от града. Птиците кръжат над общината и съда и търсят места, където да прекарат нощта. В този момент не е особено желателно да попаднеш под зоната на полета, тъй като "бомбардировката" е почти повсеместна. И вероятно неприятна, въпреки поверията, че е на късмет.

След няколко кръгчета над площада, косовете започват да кацат - много от тях на дърветата край шадраваните до общината, други край паметника на Хаджи Димитър, някои в района на библиотеката.

Всъщност, косовете от години са истинска напаст в Сливен. Първо те бяха в района на военната болница, после се прехвърлиха в градската градина, след това край тотото до "Била". Сега обаче изглеждат доста повече и събират погледите на минувачите, а полетът им и звукът, който издават след кацане, са наистина впечатляващи.   

slivenpress
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #125 -: 08.02.2018 19:30:25 »
Започна санирането на втория жилищен блок в Сливен

Снимки: Община Сливен
Започнаха дейностите по саниране на още една жилищна сграда в Сливен. Днес, пред блок № 30 в ж.к. „Сини камъни“, беше открита строителната площадка.

„Зная, че всички очаквахте с нетърпение да започне работата и за вашия блок. Днес поставяме начало на промяната и това е факт, благодарение на обединението между всички жители в сградата. Ако не беше вашата инициативност, може би сега нямаше да сме тук.

Много е важно вие да съдействате на изпълнителя и да контролирате процеса. Сливен ще изглежда различно в края на изпълнението, още повече, че предстои началото и на други големи инфраструктурни проекти в града“, каза кметът Стефан Радев на събралите се жители на блока.

На тях той пожела да се чувстват и да живеят по-добре в санираната сграда, а на строителите - ползотворна работа.Жилищният блок е панелен. Той е строен през 1991 г. и е с 3 входа. Два от тях са с по 6 етажа, а един е със седем. Разгърнатата площ е около 4 хиляди кв.м. Договорът с фирмата- изпълнител предвижда топлоизолация, хидро и топлоизолация на покрива, ламаринена обшивка и гръмоотвод.

Ще бъдат сменени входните врати, както и тази от дограмата на жилищата и общите части, която не отговаря на изискванията за енергийна ефективност. Ще бъде ремонтирана и електрическата инсталация в общите части, входовете  ще бъдат шпакловани и боядисани.

Строително-монтажните работи трябва да приключат за 180 календарни дни. Средствата са от Националната програма за енергийна ефективност на много фамилни жилищни сгради.Това е вторият жилищен блок от общо 51, който ще бъде обновен по Националната програма за енергийна ефективност в Сливен. Старт на дейностите за първия блок - 24 в кв. "Българка", беше даден на 30 януари. Днес кметът посети обекта, където се извършва подмяна на дограмата в единия от входовете.
----------------------------------------------------------------------
Десетки запалени от гореща пепел контейнери за смет в Сливен

Снимка: Община Сливен
Зачестиха случаите на подпалени с пепел и въглени контейнери за отпадъци, алармираха от отдел „Екология“ в Община Сливен. Много хора използват печки на твърдо гориво и рано сутрин изсипват незагасналата пепел в контейнерите. В резултат на това се подпалват отпадъците в съдовете за смет, а след това и самите съдове.

В отдел „Екология“ са получени и сигнали за задимяване вследствие на подпалени контейнери. Само за последните дни подпалените контейнери са десетки, а всеки един от тях струва над 500 лева. Община Сливен призовава гражданите да загасят пепелта преди да я изхвърлят в контейнера или да изсипват в съдовете за смет само изстинала пепел.

Наредбата за управление на отпадъците в община Сливен предвижда и глоби, чийто минимален размер е 100 лева.

"От друга страна, съдовете се заплащат от всички данъкоплатци чрез такса смет и е добре да бъдат опазвани", коментират експерти и допълват, че така контейнерите ще имат по-дълъг живот и ще се избегне неприятното задимяване в жилищни райони на Сливен.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #126 -: 09.02.2018 12:32:33 »
Обсъжда се възобновяване на наградата „Сирак Скитник“

Снимка: Община Сливен
Да бъде възобновено връчването на наградата „Сирак Скитник“ след петгодишно прекъсване. Идеята беше обсъдена по време на работна среща на зам.-кмета по хуманитарни дейности Пепа Чиликова с представители на Съюза на българските художници в Сливен, Художествена галерия „Димитър Добрович“, Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ и Художествена галерия „Йордан Кювлиев“. Наградата е регламентирана в общинската наредба за символиката и се присъжда на художник за най-добро представяне през годината и постижения в изобразителното и приложно изкуство. Участниците в срещата се обединиха около идеята за организиране на Национална изложба на изобразителното изкуство – Сливен, по време на която да бъде връчена голямата награда „Сирак Скитник“.

Изложбата ще бъде част от празничната програма на Община Сливен за Димитровден.
----------------------------------------------------------------------
Утвърдиха участниците в Международния детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници”- Сливен 2018

На провелото се първо заседание на организационния комитет бяха обсъдени и избрани участниците в 22-то издание на Международния детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници“- Сливен 2018 г. В срещата взеха участие представители на Общинската администрация, училищата, експерти от Регионален исторически музей и хореографи.

По време на заседанието бяха разгледани 26 заявки от 15 държави. Утвърдени за участие бяха състави от Албания, Египет, Индия, Латвия, Румъния, Хърватска и Чехия. Тази година се предвижда фестивалът да се проведе в периода от 15 до 17 май.

Основен организатор е Община Сливен, в партньорство с Регионално управление на образованието – Сливен, Център за подкрепа за личностно развитие – Детски комплекс Сливен и ЕТ „Белите кайнаци“.

sliven.net
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #127 -: 10.02.2018 19:11:24 »
БЧК – Сливен организира курс за водни спасители

БЧК – Сливен организира провеждането на курс за водни спасители на плувен басейн, водни паркове и море.
„Воден спасител на плувни басейни и водни паркове” – такса 290 лв. „Воден спасител на открити водни площи и море” – такса 350 лв.

Курсът е с продължителност 7 седмици и започва на от 02 март 2018 г.
БЧК – Сливен и Дружеството на водния спасител са с традиции в подготовката на водни спасители на плувни басейни и море.
 
Издадените сертификати важат в ЕС.
Записване в ОС на БЧК на ул. “ Ген. Столипин ”  №5  до 28 февруари.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #128 -: 11.02.2018 15:51:04 »
С 38,5% намаляват разрешителните за строеж

Издадени са  разрешителни за строеж на 33 жилищни сгради с 53 жилища в тях и с 8 039 кв. м разгъната застроена площ (РЗП) и на 16 други сгради с 4 195 кв. м РЗП в Сливенска област. Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради остават без промяна, а жилищата в тях и общата им застроената площ се увеличават съответно с 3.9 и 13.7%. Броят на издадените разрешителни за строеж на други сгради  намалява с 38.5%, а разгънатата им застроена площ -  с 65.3%.

В сравнение с четвъртото тримесечие на 2016 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради нарастват с 83.3%, жилищата в тях - с 82.8%, а тяхната РЗП е повече със 103.5%. Броят на издадените разрешителни за строеж на други сгради намалява с 50.0%, а съответната им РЗП е по-малко с 82.0%.

През четвъртото тримесечие на 2017 г. в област Сливен е започнал строежът на 19 жилищни сгради с 35 жилища в тях и с 5 171 кв. м обща застроена площ и на 17 други сгради с 9 095 кв. м РЗП. Спрямо предходното тримесечие започнатите жилищни сгради намаляват с 47.2%, жилищата в тях -  с 40.7%, а общата им застроена площ -  с 39.5%. Броят на започнатите други сгради бележи спад с 10.5%, а общата им застроена площ - с 4.3%.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #129 -: 12.02.2018 16:02:44 »
ЗАЛОВИХА 10 НЕПЪЛНОЛЕТНИ ПРИ ХАЙКА В ЗАВЕДЕНИЯТА, ГЛОБЯВАТ РОДИТЕЛИТЕ

Съвместна акция на РУ и РСПБЗН-Сливен, като и служители ТД НАП-Бургас бе проведена през нощта на 10 срещу 11 февруари в заведения и игрални зали в град Сливен.

Операцията е с цел осъществяване на контрол по спазване на разпоредбите на Закона за закрила на детето, Закона за здравето и нормативните документи, регламентиращи дейността на увеселителните заведения с нощен режим на работа. Проверени са 105 лица, 11 превозни средства и 17 обекта.

В хода на операцията от нощни заведения са изведени 10 непълнолетни лица, като на родителите и на собствениците на заведенията са съставен актове. Законът предвижда глоба за родителите от 300 до 500 лева. При повторно нарушения глобата е от 500 до 1000 лева. Собствениците на заведения могат да бъдат глобени с от 2000 до 5000 лева, както и глоби от 2000 до 4000 лева за продажба на алкохол на непълнолетни. Съставени са разпореждания и протоколи за предупреждение по Закона за МВР.

Установени са случаи на нарушаване на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места, като предстои налагането на административни санкции от РЗИ-Сливен по Закона за здравето.

Полицейските служители са съставили 22 акта за неправилно паркиране в районите на заведения и игрални зали.

РУ-Сливен предвижда засилен контрол по спазване на чл. 56 от Закона за здравето, който забранява тютюнопушенето в закрити обществени места.
------------------------------------------------------------------
АВАРИЯ ОСТАВИ БЕЗ ПАРНО СЛИВЕНСКИ КВАРТАЛ

Авария остави сливенски квартал без парно.

Това става ясно от съобщение на ТЕЦ-Сливен. В него се казва: Във връзка с възникнала авария в топло преносната мрежа, Ви уведомяваме, че за времето от 11:00 часа на 12.02.2018 г. до 22:00 часа на 12.02.2018 г. ще бъде спряно топло подаването за следните адреси: кв." Ст. Заимов " бл. 82 до бл. 92 и детска градина " Зорница ".

slivenpress.bg
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #130 -: 13.02.2018 15:08:11 »
Главен комисар Николай Николов с награда от националния конкурс „Пожарникар на годината „2017”
Наградата е връчена от директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“

Снимки: ОД на МВР-Сливен
Главен комисар Николай Николов с награда от Националния конкурс „Пожарникар на годината „ 2017”.
 
Конкурсът се провежда в четири категории. Първият е за държавни служители, работещи по различните направления на дейност. Вторият е за служители работещи в направление „Пожарогасителна и спасителна дейност“. Третият за служители от „Контролна дейност“.

Четвъртият обобщава направление „Превенция“. Съществува специална категория „Отличени“, в която се присъждат  награди за партньори,  представители на изпълнителната и местната власт, общественици и доброволци.
 
В категорията за служители, проявили героизъм при изпълнение на служебните си задължения, е награден младши експерт Николай Диков Николов, началник на дежурна смяна в РС "ПБЗН"-Сливен. Николов получава отличието за проявен професионализъм и бързи действия след получен сигнал за пожар в пътнически влак на 29 юни миналата година.Инцидентът е станал в 10:40 часа на железопътната линия Сливен-Бургас, след село Тополчане. За произшествието заминават два екипа под ръководството на младши експерт Николай Николов. Пристигналите на място екипи заварват  бурно горящ електрически локомотив, след който е композиран дизелов локомотив с вместимости от 4 000 литра дизелово гориво и 360 килограма двигателно масло.

Николов се качва в горящия локомотив в условия на много висока температура и почти нулева видимост. Той освобождава спирачките, придвижва се с локомотива и го спира на достатъчно отдалечено място. След продължителни гасителни действия електрическият локомотив е загасен и спасен до състояние, в което може да бъде възстановен.Младши експерт Николай Диков Николов получи наградата лично от директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.
 
В категорията „Отличени” за конкретен и съществен принос за осигуряване на пожарната безопасност и защита на населението е награден г-н Димитър Петков Петков - кмет на с. Глушник, община Сливен. Димитър Петков получава наградата за бърза и навременна намеса при гасенето на пожар в иглолистна гора в м. „Черковното”, край град Сливен.
------------------------------------------------------------------------
Драгомир Стойнев: Държавата да защити правата на българските работници

С предложените промени в Закона за трудова миграция и трудова мобилност, с вносители народните представители от ГЕРБ Даниел Кирилов и от НФСБ Петър Петров се прави революция в приема на работници от трети страни. Това заяви в Сливен Драгомир Стойнев-член на ИБ на БСП.

„Тези промени са внесени за второ четене без да е консултирано с българските синдикати и предложението гласи, че вместо 10%  от броя на работниците от дадено предприятие се заменя с 20 на сто.  С тези промени  се улеснява вноса на работници от страни извън ЕС в България”, уточни още Стойнев. Прави се и разлика между големи, средни и малки предприятия, като за малки предприятия този процент скача на 35%,  добави още той. „Ние знаем проблемите на българския бизнес, на българските предприемачи, че имат нужда от квалифицирана работа ръка, но питаме къде е държавата?” , коментира Даниел Стойнев. По думите му именно държавата трябва да отговори на нуждите на бизнеса с квалифицирана работна ръка.

Според БСП този подход е не приемлив  и е необходимо да се чуе мнението на синдикатите, промяната да бъде разгледана в тристранният съвет, защото „с лека ръка държавата абдикира от основните проблеми на българското общество”, каза още Драгомир Стойнев. Социалистите не са против в тези професии, където наистина няма определени специалисти, държавата да внесе, но ще искат дебат в парламента и призоват синдикатите да защитят правата на българските работници.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #131 -: 14.02.2018 13:37:07 »
Възстановени са пораженията от силния вятър в Община Сливен

Снимки: Община Сливен
В срок приключиха възложените спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи на покрива на основно училище „Хаджи Димитър” в село Селиминово. Пораженията бяха получени при ураганния вятър на 18 януари тази година.

"Незабавно въведохме в изпълнение общинския план за защита при бедствия и предприехме мерки. Стуацията беше овладяна и част от пораженията - ликвидирани“, съобщи инж. Снежана Кънева, началник отдел "Сигурност и управление при кризи".

В кратки срокове е извършено полагане на два пласта хидроизолация на площ от над 640 кв. м. Направена е нова гръмоотводна инсталация на сградата като необходима мярка за защитата при бедствия.По предварителни разчети щетите от нанесените поражения възлизат на около 60 000 лева, включващи щетите от поражението по покрива и във вътрешните помещения, увредени при течовете. Разходите ще се поемат от бюджета на училището и Общината. Средства ще бъдат поискани и от Комисията по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

"Ремонтните дейности спират от по-нататъшни увреждане на сградата и могат  да продължат и възстановителните работи във вътрешните помещения. Общината отчита, че  капацитетът за обслужването на обичайните дейности по защитата, преодоляването и овладяването на възникващи ситуации, се оказва недостатъчен и полага целенасочено с целесъобразност усилия относно изпълнение на превантивни действия с цел намаляване риска от тях", допълни инж. Кънева.
 
В резултат на разразилата се буря и вятър от 144 км в час, валежи от дъжд и сняг, на 18 януари възникна изключително сложна обстановка. Веднага след получаване на сигналите на тел. 112 и Оперативен дежурен по ОбСС, представителите на звеното „Управление при кризи” и членовете на Щаба за изпълнение плана за защита при бедствия, бяха извършени огледите на място.
----------------------------------------------------------------------
Четири квартала без парно

Снимка: БГНЕС
Поради възникнала авария в топло преносната мрежа ще бъде спряно топло подаването от 14:00 часа до 16:00 часа на 14 февруари.

Без парно и топла вода са кварталите жк "Младост", жк. "Дружба", жк "Сини Камъни" и жк "Българка".

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #132 -: 15.02.2018 14:28:50 »
104 ПРОВЕРЕНИ КОЛИ И 74 НАРУШЕНИЯ ПРИ АКЦИЯ НА ПОЛИЦИЯТА В СЛИВЕН

104 автомобила и 126 лица са проверени за два часа от „Пътна полиция"-Сливен.

Вчера на булевард „Цар Симеон" от 10:00 до 12:00 часа е осъществен широкообхватен контрол по безопасност на движението. Операцията е с цел намаляване броя на тежките пътно-транспортни произшествия, установяване употребата на алкохол, наркотични или упойващи вещества от водачите на МПС и неправоспособни водачи. В хода на операцията са констатирани 74 нарушения. Съставени са 12 акта, от които 2 за употреба на алкохол. Издадени са 57 фиша-10 за превишена скорост, 12 за неправилно паркиране, 8 за неизползване на предпазен колан и други.
------------------------------------------------------------------------
БОГАТ СПОРТЕН КАЛЕНДАР ПРЕЗ 2018 г. В СЛИВЕН

Община Сливен публикува спортен календар за всички видове спорт за 2018 година. Предвиждат се спортните прояви на международно, републиканско, държавно и междуобластно ниво.

Състезатели от различни възрасти ще представят своите умения и ще премерят сили в спортната надпревара – от детски градини, училища и спортни клубове.

В средата на месец януари се проведе междуобластно първенство по баскетбол за момчета – 10 г., както и вътрешно-училищни и общински състезания по баскетбол, волейбол, хандбал, шахмат, футбол, бадминтон и тенис на маса, в които взеха участие училища и спортни клубове от страната.

В спортния календар за месец февруари са включени междуобластно първенство и турнир по баскетбол за момчета – 10, 12 и 14 г. и държавно лично първенство по борба за мъже и жени.

За месец март се очаква да се проведе държавно лично първенство по борба за кадети, ученическа щафета „3-ти март", планинско бягане „Рекорд на хайдушката пътека", Държавно лично отборно първенство по самбо за юноши девойки до 17 г., младежи и девойки до 20 г. и междуобластен турнир по баскетбол за кадетки.

В края на март ще се проведе Междуобластно първенство по лека атлетика.

На 13 и 14 април сили ще премерят спортните клубове от страната в Републикански турнир по акробатика за всички възрасти и футболен турнир за деца – Великден.

Богата и разнообразна се очаква да бъде програмата за месец май. Спортните прояви ще стартират с колоездене за Купа „Милко Динев,  Илия Кръстев". На 6 май ще бъде организирано планинско ходене с мях – Юнашки игри „Хайдушка среща".

На 12 и 13 май ще се проведе състезание по автомобилизъм – ХIII-то Рали Класик „Златни пясъци".

Държавен личен отборен шампионат по борба за юноши ще събере в зала „Васил Левски" всички спортни клубове от страната.

На карате - турнир „Грифон" за деца от 4 до 7 години участие ще вземат най-малките представители от детските градини.

В края на месеца се предвиждат планинско бягане и планинско колоездене, както и баскетболен турнир за кадетки.

През юни ще се проведат турнир по спортни танци „Изгряващи звезди" и Държавен личен отборен шампионат за кадети по борба.

От 14 до 17 юни Държавното първенство по скокове на батут ще събере участници от всички възрасти на спортните клубове на страната.

През месец юни се предвижда и провеждането на турнир по плуване за деца, който ще е в памет на Йордан Дечев /Замбата/.

Спортни клубове от страната и чужбина ще събере ХХХVIII-то традиционно Международно автомобилно рали „Сливен", което ще се проведе в дните от 27 до 29 юли.

За месец август и септември се предвиждат Международно състезание по ориентиране за  купа „Сливен", Състезание по автомобилизъм рали „Дрифт" – Сливен и състезание по планинско изкачване „Надбягай лифт -  Сливен".

През месец октомври ще се проведе 13-то Държавно първенство по тенис на маса за хора с увреждания и Държавно първенство по спортни танци – купа "България" , купа "Сливен"  и турнир за изгряващи звезди.

През същия месец  е предвидено и провеждането на Международен турнир „Стоте войводи" по борба и  Международен турнир „Димитровден" по джудо, последвани от Държавното лично първенство по спортни танци, което ще е посветено на празника на Сливен – Димитровден,  футболен турнир „Димитровден", турнир по лека атлетика „Димитровден".

Последните два месеца от годината – ноември и декември, се предвижда провеждането на редица състезания – турнир за Деня на будителите, боксов турнир, турнир по акробатика, карате турнир, коледен турнир по джудо за всички възрасти, турнир по шахмат и др.

Спортните прояви за 2018 година ще завършат с  церемонията по награждаване на 10-те най-добри спортисти на Сливен за изминалата година.

Подробна информация ще откриете на официалната страница на Община Сливен:  http://www.sliven.bg/doc/sport/Sporten_kalendar-2018-site.pdf
--------------------------------------------------------------------
ЩЕ ОСТАНЕ ЛИ СЛИВЕН БЕЗ ПАРНО?

Сливен е на път да стане поредната жертва на „зеления рекет", който спира инвестиции за милиони в България и спъва развитието на икономиката на страната, пише "Труд".

Близо 13 000 души в града са застрашени да останат без парно, след като три „екологични" организации обжалват издаденото ново разрешително за работа на местната „Топлофикация". Така „зелените" искат да спрат дейността й. Документът е от Изпълнителната агенция по околна среда, но Институтът за зелена политика, Сдружение за дива природа „Балкани" и „За земята – достъп до правосъдие" подали жалба.

„Общинското ръководство изцяло застава зад Топлофикация - Сливен. Дружеството е жизнено важно за гражданите на Сливен, осигурява им качествено парно отопление на най- ниски цени в страната, мрежата постоянно се разширява. Разбира се, законодателството и всички екологични норми трябва да се спазват. Ние сме информирани, че това е така. Пещта за изгаряне на отпадъци е от полза и за общината, тъй като при възможност да я използваме бихме могли да намалим разходите, свързани с отпадъците" – това заяви заместник-кметът на Сливен Румен Иванов.

Топлофикация-Сливен, редом с Топлофикация-Пловдив (собственост на австрийската EVN) и Топлофикация-Варна (собственост на френската Веолиа) е една от малкото топлофикации в страната и единствената обществена такава, която работи на печалба. Не само това, но и тя непрекъснато увеличава абонатите си, тъй като ефективното управление и инвестиции водят и до ниски цени на топло енергията. Следствие на последното пък е изключително висока събираемост – за 2016 г. са издадени само 102 заповеди за парично издължаване по чл. 410 от ГПК, като търсените суми са едва около 100 000 хил. лв.

slivenpress
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #133 -: 16.02.2018 13:11:43 »
29 УЧИЛИЩА РЕАЛИЗИРАТ ПРЕВАНТИВНИТЕ СИ ИНИЦИАТИВИ С КОМИСИЯТА ЗА БОРБА СРЕЩУ ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИТЕ ПРОЯВИ НА МАЛОЛЕТНИ И НЕПЪЛНОЛЕТНИ

29 училища на територията на община Сливен ще реализират своите превантивни инициативи в партньорство с Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните през 2018 г.

За четвърта поредна година комисията предоставя възможност на всяко от училищата, с изготвяне на предложения да определи своите превантивни дейности, съобразени с интересите, възрастта и спецификата на своите ученици.
Крайният обявен срок за подаване на предложенията беше 2 февруари.

Освен традиционното отбелязване на Дни от превантивния календар, за децата са  предвидени и работилници за усвояване на занаяти, спортни клубове по интереси, екскурзии, обучения за повишаване мотивацията за учене и работа в екип, арт работилници, тренинги за намаляване на агресията сред учениците, изложби, конкурси, спортни турнири и литературни конкурси, благотворителен Великденски и Коледен базар и други.

По данни на училищата, които са заявили участие, повече от 9800 ученика ще вземат участие в посочените дейности.
Комисията изрази надежда, че партньорството и сътрудничеството й с училищата ще продължи и занапред.
-----------------------------------------------------------
БСП ОГЛЕЖДА РАДОСЛАВ КУТИЙСКИ ЗА КМЕТ НА СЛИВЕН

Силните фактори в БСП – Сливен оглеждат бившия кмет на село Самуилово и настоящ общински съветник Радослав Кутийски за кандидат кмет на общината през есента на 2019 година, научи Sliveninfo. Кутийски е бивш офицер от армията и ДС.

Преди четири години той загуби надпреварата за лидерския пост в общинската организация на БСП в Сливен само с два гласа. Победи го сегашният председател Атанас Делибалтов.

Според запознати силните в БСП целят игнорирането на бившия кмет и сегашен депутат Кольо Милев от борбата за втори мандат като градоначалник. Счита се, че Кутийски е една от възможните алтернативи на Милев, защото е свързан и с армията, и има потекло, което се цени от по-възрастните социалисти.

Sliveninfo припомня, че преди година БСП – Сливен прати Милев на десето място в кандидат-депутатската листа. Въпреки това, генералът успя да стане депутат с преференции. Не е тайна, че Кольо Милев се ползва с доверието на огромната част от електората на БСП. Зад него застават и бившите военни, чиято дума в Сливен все повече се чува.
---------------------------------------------------------------------------
СОФИЙСКА ФИРМА ПРАВИ ПОКАЗНО ЗА БЪРЗО САНИРАНЕ

Софийската фирма „Интерхолд“ прави показно за бързо саниране в Сливен.

За една седмица фирмата вече облепи с изолационен материал целия блок № 30 в кв. „Сини камъни“, който е с три входа.

Бързината на ремонта прави впечатление на специалистите.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 12010
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #134 -: 17.02.2018 13:39:58 »
Прощаваме се с журналистката Елка Гъркова

Снимка: Личен архив
Поклонението пред тленните останки на Ели Гъркова ще бъде днес, събота, от 11:20 часа в ритуалната зала на новите гробища. Погребението ще е в 12:00 часа, предаде Дарик.

Елка Гъркова почина след тежко боледуване на 14 февруари. Тя е дългогодишен директор и основател на вестник „Сливенски новини".

Отиде си един доказан професионалист, който ни научи на всичко в професията, съобщават от екипа на вестника. Отиде си една прекрасна жена, която бе като майка за нас! Отиде си приятелка, която бе до нас в добро и лошо, и озаряваше ежедневието ни с прекрасната си усмивка! Сплотеното семейство на в. "Сливенски новини" осиротя... Светъл да е пътят ти към висините! Почивай в мир! Ще останеш завинаги в мислите ни, Ели! - пишат нейните колеги.

sliven.net
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.