Автор Тема: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!  (Прочетена 3703 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11663
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #45 -: 18.11.2017 14:26:20 »
18 новопостроени жилищни сгради в Сливенско

18 новопостроени жилищни сгради, с 18 нови жилища са въведени в експлоатация през третото тримесечие в област Сливен. Спрямо третото тримесечие на 2016 г. сградите са с 3 повече, или с 20.0%, докато жилищата в тях намаляват с 21, или с 51.2%. Спрямо предходното тримесечие броят на въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради се увеличава с 5.9%, а жилищата в тях намаляват - с 33.3%, информират от Териториално статистическо бюро Сливен.

Най-висок е делът на новопостроените жилища с четири стаи (30.0%), следват тези с шест и повече стаи (25.0%), а най-нисък е делът на жилищата с пет стаи - 10.0%.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през третото тримесечие на 2017 г. със стоманобетонна конструкция са 44.4%, с тухлена - 50.0%, и с панелна - 5.6%.
---------------------------------------------------------------------
Извършен е радиационен анализ на урановите мини край вилната зона

Вилна зона край Сливен /Снимки: Областна администрация Сливен
1 на 100 000 души е радиационния риск в уранови рудници край вилната зона на Сливен. Това показва анализа на специалисти от Националния център по радиобиология и радиационна защита. Анализът и оценката са извършени по настояване на областния управител Чавдар Божурски в отговор на обществения интерес и получените запитвания в областната администрация. „Сами можете да си направите преценка, като имате предвид, че населението на Сливен е под 90 хил. души“ – коментира Божурски.Специалистите съобщиха още, че засега областната администрация в Сливен е единствената в страната, която е поискала информация за актуалното състояние на последиците от закрития уранодобив.

При проверките по случая е установено, че в района на рудник „Сливен“ има отворени входове на щолни, комини и шахти, които трябва да бъдат обезопасени и затворени, за да не се допуска навлизането на хора и животни.  Тези дейности ще бъдат извършени от държавна фирма, натоварена с ликвидацията на последиците от уранодобива.

Националният консултативен съвет, в който членуват представители на няколко министерства и агенции, са приели задание за изготвянето на проект. Конкретният график за работа ще бъде одобрен до края на годината. „От своя страна решихме да предприемем съвместни действия с кмета на Сливен, за да редуцираме здравния риск до минимум“ – допълни областният управител.В района на рудник „Сливен“ ще бъдат поставени предупредителни табели да не се изземват строителни материали от табаните. Жителите на вилната зона ще бъдат предупредени да не ползват изтичащите от минните изработки води за питейни и битови нужди.

Такива мерки ще бъдат предприети съвместно и с кмета на община Твърдица, в района на минния участък в село Сборище.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11663
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #46 -: 19.11.2017 17:18:30 »
Доброволци на БЧК и полицаи раздаваха флаери с послания към водачите в Сливен

Снимки: ОДМВР Сливен
Пътни полицаи съвместно с доброволци  на Български червен кръст-Сливен, раздадоха на водачите материали за пътна безопасност и полезна информация за действия при оказване на първа помощ. Целта е да се  заострено вниманието на водачите при движение в градски условия и през предстоящия зимен сезон. Служителите на „Пътна полиция” следяха за спазване на правилата за движение. В хода на акцията беше съставен акт и отнето свидетелството за управление на 24-годишен водач за неплатени глоби.Безопасността на движението е споделена отговорност и нейното подобряване не е по възможностите само на една организация или институция. Нужно и важно е всички да намерим начин проблемите на  безопасността по пътищата да имат място в ежедневието на семействата, учебните заведения, институциите и организациите.Поводът на събитието е 19 ноември -Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Този ден е определен с решение на Главната асамблея на Организацията на обединените нации.
----------------------------------------------------------------------
С близо 6% нарастват приходите от нощувки в Сливенско

Хотел /Снимка: ThinkStock/Getty Images
284 301 лв. са приходите от нощувки в Сливенска област през септември. Спрямо същия месец на миналата година те са нараснали с 5,9%,съобщиха от Териториално статистическо бюро Сливен. 54 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване са функционирали през месеца.


Общият брой на реализираните нощувки във всички места за настаняване през септември 2017 г. в област Сливен е 6 973, като се е увеличил с 1.0% в сравнение със септември 2016 година. Реализираните нощувки от български граждани са 6 079 и са се увеличили с 2.6% спрямо същия месец на предходната година. Намалял е броят на реализираните нощувки от чужденци с 8.8%, спрямо септември 2016 година. Най-голям брой нощувки са реализирали чуждестранните граждани от Германия - 132, Китай - 91 и Италия – 77.

През отчетния период  общият брой на пренощувалите лица в област Сливен е 4 591 и се е увеличил с 12.5% спрямо септември 2016 година. Пренощувалите чужденци в местата за настаняване през септември 2017 г. са 471 и са със 109 (18.8%) по-малко спрямо същия месец на 2016 година. Преобладаващият брой чужди граждани, осъществили нощувки в област Сливен са от Турция - 50, Обединено кралство - 46 и Германия - 44 лица.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11663
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #47 -: 20.11.2017 12:32:16 »
Благотворително срещу рака на гърдата

Сливен и Ямбол ще подкрепят кампанията „От любов към живота“ Avon срещу рака на гърдата.

В Ямбол събитието ще се проведе днес в Зрителна зала от 19:00 часа. Безвъзмездно ще се изявят редица певчески и танцови състави от града, а специално участие ще има Славка Калчева.

В Сливен благотворителната кампания ще е на 23 ноември, четвъртък от 19:00 часа в зала „Сливен. Ще участват  редица самодейни състави от града.

Събраните средства отиват в подкрепа на жените, борещи се с рака на гърдата и техните семейства и се изразяват в осигуряване на безплатна психологическа, юридическа, информационна и практическа помощ.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11663
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #48 -: 21.11.2017 13:17:13 »
ПП ГЕРБ-Бургас благодари на структурата на партията в Сливен

Снимки: ПП ГЕРБ Сливен
Областната структура на ПП ГЕРБ-Бургас изпрати Благодарствено писмо до структурата на партията в Сливен за предоставената помощ за бедстващите от наводнението бургаски села. Веднага след бедствието ГЕРБ-Сливен организира благотворителна акция за хората пострадали от наводнението в област Бургас.По време на кампанията бяха събрани пакетирани хранителни продукти, одеяла, продукти за лична хигиена, както и препарати за почистване на дома. Предприемачи ГЕРБ-Сливен също се включиха в инициативата. Те дариха на бедстващите хора дърва за огрев.

20 кубика дърва получиха жителите на село Полски извор като дарение от областната структура на Предприемачи ГЕРБ-Сливен. Председателите на областните структури на Предприемачи ГЕРБ Сливен и Бургас – Николай Колев и Николай Янев обединиха усилията си, за да успеят да доставят дървата директно до къщите на пострадалите семейства.Благодарственото писмо от областния координатор на ПП ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев е адресирано до областния координатор на ГЕРБ-Сливен Десислава Танева, приятелите и съмишленици на партията в региона. В него пише: „От името на цялата структура на ПП ГЕРБ в област Бургас Ви благодаря, че се включихте в благотворителната кампания в помощ на пострадалите от наводнението в Бургаско. С даренията от дърва за огрев, одеяла и материали от първа необходимост Вие подадохте ръка на бедстващите и им осигурихте глътка спокойствие през тежките дни след наводнението. Благодарим Ви и нека добротата, която грее в сърцата Ви никога не угасва!“.

Село Полски извор е едно от най-засегнатите населени места от бедствието, а в цялата община Камено наводнените домакинства са повече от 120. Наводнението от 25 октомври в бургаските села Полски извор, Черни връх, Ливада, Тръстиково и Равнец причиниха не само огромни материални щети, но взеха и човешки жертви.
----------------------------------------------------------------------------
Първи сняг в Сливенско

Снимка: БГНЕС
Първи сняг падна вчера в района на Котел - Кипилово и Елена - Твърдица. Снежната покривка на места е до 8см, а в района на Твърдица е около 15 см. Пътищата са обработени и опесъчени, 6 машини са почиствали, съобщиха от Областно пътно управление Сливен.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11663
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #49 -: 22.11.2017 15:21:42 »
Община Сливен е осъдена да плати над 2,5 милиона лв. лихви за забавени плащания

Снимка: Дарик Сливен
Община Сливен е осъдена да плати над 2,5 милиона лева лихви по забавени плащания за ремонтни дейности, пътно поддържане и снегопочистване, извършени между 2006 и 2013 година. Това съобщи зам.-кметът по финансите Румен Иванов. Решението е на Окръжен съд-Сливен отпреди няколко дни, по искови молби на две фирми.
 
„Една от първите задачи, с които се заехме, беше да разплатим главниците на задълженията към фирмите, натрупани от предишните  управления чрез облигационния заем и други финансови механизми. За съжаление, тези задължения много дълго време са били трупани без никаква реална политика за тяхното разплащане.

Вече много пъти сме коментирали, че просрочените задължения са много голям риск за общината и размерът на наказателните лихви по тях е огромен, в сравнение с пазарните лихви по финансовите инструменти. Тези 2,5 милиона лева са натрупани лихви от забавените плащания. На 28 април 2014 година Кольо Милев е подписал споразумения, с които признава задълженията за лихви и прекъсва давността им. На практика от това признание тече нова 3-годишна давност. „Сега данъкоплатците ще плащат заради недалновидно и неразумно управление“, каза Румен Иванов.

По думите му, подписването на споразуменията за признаване на задълженията от страна на бившия кмет, не позволява на Общината да оспорва.
 
„Предишният кмет не само е признал лихвите, но не е спазил и споразуменията с фирмите, което води до допълнителни санкции и те си търсят правата.Ние водихме преговори с много фирми, на които Общината дължи пари и с много от тях сключихме споразумения за разплащане на старите задължения без лихвите. Голяма част от тях бяха благосклонни, но някои отказаха и заведоха дела, защото подписаните споразумения от Кольо Милев им гарантират една сериозна сума заради високата лихва при просрочените задължения“, допълни Румен Иванов. 

Решението на съда идва само няколко дни след като сметките на Община Сливен бяха запорирани заради 4,5 милиона лева иск на Министерството на околната среда и водите заради първия водени цикъл.
----------------------------------------------------------------------
Разкриха помещение за отглеждане на марихуана в Крушаре

Снимка: ОДМВР Сливен
Помещение за отглеждане на марихуана е открито в сливенското село Крушаре, съобщиха от ОД на МВР-Сливен.

На 21 ноември, около 12:30 часа, полицейски служители са предприели и извършили проверка в пътен кантон, край селото, след като са забелязали двама мъже със съмнително поведение.

В помещение в кантона са хванати 32-годишният С.С. от Сливен и 34-годишният С.Й. от село Крушаре. В хода на проверката в кантона са намерени и иззети 42 растения, които при полевия тест са реагирали на марихуана. С.С. и С.Й. са задържани за 24 часа.

При разследването, от домовете на двамата е иззета суха листна маса, съхранявана в различни съдове, която на теста е реагирала на марихуана.
-------------------------------------------------------------------
Гуверньорът на Ротари България се срещна със зам.-кмета на Сливен

Зам. кмет и Ротари клуб /Снимка: община Сливен
Заместник-кметът на Сливен Румен Иванов се срещна с Емил Коцев, гуверньор на Ротари България. Срещата се проведе в Община Сливен и на нея присъстваха президентът на Ротари клуб – Сливен Христо Стоянов, Минчо Афузов и Антон Томчев.

По традиция гуверньорите се срещат с местната власт, казаха гостите и допълниха, че между Ротари Бъгария и НСОРБ има сключено споразумение за съвместна работа по проекти.

На срещата бяха обсъдени възможностите за съвместна дейност с Община Сливен. Христо Стоянов и Минчо Афузов припомниха примери за такава дейност като изграждането на детска площадка и скоростното изкачване на Хамам баир, което се превърна в традиция.

Един от големите проекти, с които се е заел Ротари клуб-Сливен, е изграждането на ограда около три училища в Сливен - ППМГ, ПГХТ и ПГПЗЕ. Проектът ще се реализира през 2018 година. На предстоящия на 1 декември Коледен бал, който Ротари клуб – Сливен организира, ще продължи набирането на средства за целта.
 
Емил Коцев каза още, че всяка година Ротари интернешънъл определя различно мото на годината.Тази година то е: „Ротари: Правим разликата“. Идеята е да се направи разликата преди да се осъществи инициативата и след това, или какъв е ефектът от работата, която са извършили Ротари-клубовете и техните партньори.   

„При нас всичко е на доброволна основа. Искаме да върнем вярата на младите хора, че в България се случват добри неща“, коментира още гуверньорът на Ротари България.
----------------------------------------------------------------------------
Отчетоха дейностите по социален проект на Община Сливен

Социален проект /Снимки: Община Сливен
Отчетоха дейностите по проект „Подкрепа и разширяване дейността за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда на Звено за социални услуги „Домашен помощник“ към Домашен социален патронаж-Сливен.

Проектът се финансира от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: „Независим живот“.Форумът беше открит от Пепа Димитрова - Чиликова, зам.-кмет „Хуманитарни дейности“, която приветства екипа по проекта.

Бенефициент е Община Сливен, в партньорство с Фондация „Фонд за превенция на престъпността – ИГА“. Управляващ орган е Министерството на труда и социалната политика.

Целта на проекта е да се подобри качеството на живот и на достъпа до услуги за социално включване на хора с увреждания в т.ч. и деца, и хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване, в отговор на комплексните им потребности.

Обхванатият брой потребители на услугата за целия период на проекта е 393 лица, обслужени от 152 броя лични асистенти, живеещи на територията на гр. Сливен и населените места – гр. Кермен, с. Трапоклово, с. Драгоданово, с. Жельо Войвода, с. Крушаре, с. Ковачите, с. Селиминово, с. Ичера, с. Злати Войвода, с. Самуилово, с. Камен, с. Глушник, с. Гавраилово.

С мултимедийна презентация бяха представени дейностите по проекта, които включват: Организация и управление на проекта; Разработване на правила за дейността на Звеното;

Осигуряване на достъп до интегрирани услуги за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда чрез подкрепа и разширяване на Звено „Домашен помощник“ към Домашен социален патронаж-Сливен; Обучение на персонала за предоставяне на услугите; Предоставяне на психологическа подкрепа, консултиране на персонала, предоставящ социални услуги; Мотивационна и психологическа подкрепа за потребителите, според тяхната индивидуална потребност; Информиране и публичност.

Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 857810,32 лв., като финансирането от Европейския социален фонд е на стойност 729138,78 лв. и Национално финансиране на стойност 128671,54 лв.

Продължителността на изпълнение е 22 месеца – от 01 февруари 2016 г. до 01 декември 2017 г.

« Последна редакция: 22.11.2017 15:23:14 от Moderator Club »
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11663
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #50 -: 23.11.2017 14:10:15 »
Започва ремонт на главната улица в село Ковачите

Село Ковачите /Снимка: община Сливен
"Започна подготвителната работа за предстоящото асфалтиране на главната улица в село Ковачите", съобщи кметът Слав Славов. В момента, машините отстраняват старата настилка, а самото полагане на новия асфалт ще  започне до дни, ако са благоприятни климатичните условия.

Предвижда се да бъдат запълнени около 500 кв. м. дупки. Обновяване на улиците в селото не е правено от близо 30 години, припомни кметът. Намеренията са през пролетта освен централната улица, да бъдат асфалтирани и други големи артерии в селото. Средствата за асфалтирането на главната улица са осигурени от община Сливен.

Село Ковачите има 850 жители, немалка част от които са млади хора. Там има изградена детска площадка, съчетана с фитнес-уреди на открито. От съществено значение е и близостта на селото до Сливенските минерални бани.
------------------------------------------------------------------------
Сливен с две номинации в Годишните награди на министерството на туризма

Снимки: Община Сливен
В тазгодишните награди Сливен ще се бори в две категории „Туристическо събитие“ и „Изборът на българите“. В категорията „Туристическо събитие за 2017г.“ попадна традиционният Средновековен събор „Помни славата“, провеждан в Крепост Туида.

През 2016 г. крепостта спечели и донесе в Сливен една от първите шестнадесет „Златни рози“, като след оспорвана битка бе обявена за Най-добър туристически обект. И тази година „Туида“ и Сливен ще разчитат на подкрепата на всички сливналии и приятели на града в надпреварата.

През 2017 година Министерство на туризма отчита засилен интерес от страна на кандидатите. В категорията, в която се състезава Средновековен събор „Помни славата“ има още 34 номинирани събития.Освен в категория „Туристическо събитие“, Сливен се състезава и в категория „Изборът на Българите“. В тази категория са номинирани всички обекти от кампанията „100-те Национални обекти“.Как може да подкрепим Сливен?

Номинациите са подредени по азбучен ред във всяка категория.

За да подкрепим Средновековен събор „Помни славата“, гр. Сливен:
1. Посетете адреса на Годишните награди на министерството на туризма.
2. Отворете категорията „Туристическо събитие“ в раздел „Професионални категории“. http://tourismawards.bg/cat/turistichesko-subitie/
3. Изберете „Средновековен събор Помни славата, гр. Сливен“ , който е 26-ти поред
4. След избиране на номинацията, натиснете бутон „ГЛАСУВАЙ“, който се намира след всички изброени номинации.
След успешно гласуване, ще се отвори страницата на категорията с резултатите към настоящият момент.За да подкрепим обектите на Област Сливен в категория „Изборът на българите“ :
1. Посетете адреса на Годишните награди на министерството на туризма.
2. Отворете категорията „Изборът на българите“ http://tourismawards.bg/cat/izbor-bulgari/
3. На страница 13-та са представени шесте обекта на Област Сливен
- Къща-музей „Хаджи Димитър“
- Национален музей на текстилната индустрия
- Художествена галерия „Димитър Добрович“
- Пантеон на Георги Стойков Раковски и музей на котленските възрожденци, гр. Котел
- Природонаучен музей, гр. Котел
- Къща-музей “Йордан Йовков”, с. Жеравна
4. След избиране на номинацията, натиснете бутон „ГЛАСУВАЙ“, който се намира на самият ред на номинацията.
       
И второто издание на призовете е организирано в 16 категории, които ще представят постигнатото през изтеклата година. Крайният срок за гласуване е 10-ти Декември. Наградите ще бъдат връчени на победителите на тържествена церемония на 12 декември в София.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11663
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #51 -: 24.11.2017 12:22:50 »
Майка с две деца е в болница след катастрофа

Майка с две деца е в болница след катастрофа. 9-годишно момиче е настанено в Отделението по реанимация на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен с тежки травми, получени при катастрофа на 23 ноември.

Детето е със счупвания на черепа, мозъчен кръвоизлив и счупено  ребро. Извършена е черепно-мозъчна операция. Детето е в задоволително състояние и опасност за живота. Майката на момиченцето е настанена в ортопедия с травма на раменна става, а 3-годишното й братче е със счупване на подбедрицата.

В друга катастрофа са пострадали майка и дъщеря на 70 и /50 години. Едната е получила сътресение на мозъка и е настанена в неврохирургия, а другата  е със счупен крак в ортопедия.

През последното денонощие спешна помощ в болницата са потърсили 63 души, хоспитализирани са 35 от тях. Извършени са 15 операции и 2 раждания.
--------------------------------------------------------------------
ВиК-Сливен събра 3000 лв. стари задължения от махалата в село Крушаре

Кметът на с. Тополчане Петър Илиев и управителят на „ВиК“ – Сливен инж. Севдалин Рашев /Снимка: ВиК Сливен
ВиК-дружеството в Сливен събра първите 3 000 лева от потребителите в ромската махала на сливенското село Крушаре. Това съобщи управителят на дружеството инж. Севдалин Рашев. По думите му, това е много добър резултат, на фона на досегашната нищожна събираемост и абсолютно замряла връзка с потребителите на вода от махалите.

По силата на взаимната договореност, „ВиК“-Сливен вече отстранява проблемите с налягането и ограничения дебит в ромските махали, подменя неработещите водомери и поставя нови. В Крушаре са възстановени 40 водомера, до края на годината строителна група на „ВиК“ ще  монтира още 100.

В Тополчане до средата на идната година ще бъдат монтирани 240 водомера, защото абонатите там се оказали повече от записаните в документите на ВиК. Събирането на плащанията там започва след броени дни. Така потребителите от селата с най-големи дългове започват да плащат задълженията си, като постепенно погасяват и старите.

Значително е подобрено водоснабдяването в кв „Надежда“ в Сливен. В момента на входа на квартала постъпват 96 литра в секунда, уточни инж. Рашев.

Предстои друга среща в сливенския ромски квартал, на която „ВиК“ се надява да постигне договореност за монтиране на 800 водомера, с които ще могат да бъдат обхванати потребителите, след което ще се изисква от тях да заплащат редовно услугата, която ползват според показанията на уредите.

В „Надежда“ местен инкасатор отчита работещите около 400 водомера.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11663
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #52 -: 26.11.2017 17:43:41 »
Народният представител Галя Захaриева с приемен ден в Сливен

Галя Захариева /Снимка: ПП ГЕРБ Сливен
Народният представител от ПП ГЕРБ и заместник – председател на Комисията по образование в Народното събрание Галя Захариева ще се срещне с граждани в Сливен.

Приемната ще се проведе на 27 ноември /понеделник/, от 09:30 до 11:30 часа в офиса на ПП ГЕРБ в Сливен на адрес: ул. "Цар Освободител" №17.

Предварителното записване за среща с депутата Галя Захариева е на тел. 044/63 32 23.
-----------------------------------------------------------
Намалява средната месечна заплата в Сливенско

С 0,1% се величава броят на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Сливен спрямо юни и към края на септември 2017 г. достигат 37.2 хиляди, съобщиха ог Териториално статистическо бюро Сливен. Спрямо края на второто тримесечие на 2017г. наетите лица в обществения сектор се увеличават с 1.2%, а в частния сектор намаляват с 0.4% . В края на септември 2017 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Сливен са намалели с 3.3%  в сравнение със същия период на предходната година, като в обществения сектор наетите по трудово и служебно правоотношение нарастват с 0.5%, а в частния сектор те намаляват с 4.9%.

През третото тримесечие на 2017 г. средната брутна месечна заплата за областта е намаляла спрямо второто тримесечие с 1.3% и е 780 лева. За обществения сектор средната месечна заплата е 866 лв., а за частния - 745 лева. В сравнение с останалите области на страната през третото тримесечие на 2017 г. област Сливен е на 20-то място по показателя „средна работна заплата”.

Най-висока средна брутна месечна заплата получават наетите в секторите „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“, „Добивна промишленост“ и „Производство и разпределение на електрическа, и топлинна енергия и на газообразни горива“.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11663
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #53 -: 27.11.2017 17:21:58 »
Община Сливен е готова за зимата

6 комбинирани автомобили за снегопочистване и разпръскване на солови смеси по булеварди и улици, 1 товарен камион и един челен товарач ще почистват улиците в Сливен през зимата. Това съобщи инж. Снежана Кънева, началник отдел „Сигурност и управление при кризи“.

Маршрутите и приоритетите по поддържане проходимостта на територията на града са съгласно утвърдения и приет Оперативен план за сезона. За поддържане централна пешеходна зона, спирки и други труднодостъпни за техниката участъци има осигурен щанцов инструмент от гребла и съответния персонал, стана ясно по време на заседание на Общинска комисия.

Комисията е констатирала още, че е  налице специално  оборудване от сигнални лампи, бандажни ленти, странични ограничители, мобилни телефони и зимно облекло за водачите, включително и жилетки за цялата техника и персонала.

В складовата база на дружеството са налични 400 тона натриево-магнезиеви соли. Дружеството разполага и с резерв от достатъчни количества, които при необходимост може да бъдат доставени в рамките на 24 часа.
 
Комисията е извършила проверка и е приела техниката във връзка със заповед на кмета относно готовността на Община Сливен за зимния сезон, както и за ограничаване последствията за населението и нормално функциониране на инфраструктурата на територията на общината.
---------------------------------------------------------------------------
Клубът по „Лека атлетика“ в Сливен благодари на кмета

Снимка: община Сливен
Своите благодарности относно осигуряването на отопление в Покритата лекоатлетическа писта отправи в писмо до кмета Стефан Радев, Армейски спортен клуб „Лека атлетика“-Сливен.

„От името на състезателите, техните семейства и треньорите, искам най-сърдечно да ви благодаря за изграждането и въвеждането в експлоатация на газова отоплителна система.

От 1987 г. парното отопление в тренировъчната ни зала не функционираше, а алтернативното беше неефективно и скъпо.

Благодарение на Вашия ангажимент и на Администрацията, която ръководите, от тази година нашите над 150 състезателя ще тренират на топло през зимните месеци.

Приемете моите пожелания за здраве и успехи. Продължавайте да правите добро“, се казва още в писмото подписано от председателя на АСК по лека атлетика - Сливен, Стефан Стефанов.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11663
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #54 -: 28.11.2017 17:17:37 »
Област Сливен е най-бедната в страната

Област Сливен е най-бедната в страната, сочи изследване на Института по пазарна икономика. Най-бързо развиваща се област Пловдив. Без изненада най-богатата област е София.

Над 50 процента от работните места с над 1000 лева заплата са съсредоточени в столицата. Освен с ниски доходи бедните райони на страната имат и висока безработица, посочва Явор Алексиев.

"Колкото по-бавно пада безработицата, толкова и по-бавно нараства и средната заплата в тези региони. Самите икономически процеси не могат да протичат по плавен начин, защото част от трудовата сила стои незаета", посочва Алексиев.

Освен Сливен с най-слаба икономика тази година се нареждат и Пазарджик, Видин, Силистра и Кърджали. Всички те страдат от липса на частни инвестиции.
Институтът по пазарна икономика предлага преотстъпване на една пета от приходите от подоходното облагане към общините.

Експертите от института са изчислили, че това е ресурс от 634 млн. лв. за 2018 г., което означава почти удвояване на собствените данъчни постъпления на общините.
-------------------------------------------------------------
Надзирателите протестират срещу мълчанието на институциите

Около 50 служители в Женския затвор в Сливен, ареста, съдебна охрана и полицията излязоха днес на протест пред централния вход на затвора в Сливен. „Исканията са такива, каквито са последните осем години подобряване условията на труд, увеличаване на щатната численост, защита от страна на  държавата в случаите на посегателство на служителите”, коментира Цветан Михайлов,председател на Синдикалното дружество при Синдикат на служителите в затворите в България.

Той добави, че днешният протест е и срещу абсолютното мълчание на институциите по отношение на исканията на служителите в последните две седмици”. Синдикатите настояват исканията им да бъдат  обсъдени с министерството на правосъдието и да бъде начертан общ план за решаването им.

„При отказ да бъдат осигурени някакви средства за тази година още в първия ден на Председателството на България в ЕС през 2018 година протестите ще бъдат пред министерството на правосъдието и Народното събрание”, каза още Цветан Михайлов.

Той изрично подчерта, че „протестните действия нямат за цел да дискредитира държавата от европейските партньори, а само законова възможност за изразяване на недоволството им”.

Михайлов заяви, че Министерството на правосъдието е осъдено да плати обезщетение от приблизително 150 000 лв. с лихвите, съдебните такси и разноските за вещи лица по над 40 дела на служители на Сливенския затвор за овъзмездяване на положен, но неплатен извънреден и нощен труд, както и за полагащата им се безплатна предпазна храна за различни периоди от 2013 до 2016 година, които надзирателите очакват също да получат.
--------------------------------------------------------------
25 см е снежната покривка в планинската част

Първият сняг не създаде проблеми за населението и пътната инфраструктура в планинската част на община Сливен. Снежната покривка в района на Ичера е 2- 3 см, Раково - 10 см, Бяла - до 10 см, в района на селата Стара река, Зайчаре, Средорек и Божевци е около 20-25 см.

Най-много сняг е навалял в района на селата Изгрев и Въглен - над 30 см. Това съобщи инж. Снежана Кънева, началник- отдел „Сигурност и управление при кризи“. Снегът е мек и това не затруднява придвижването на хора, животни и превозни средства.

Всички пътища са проходими. Кметовете на тези населени места имат готовност за реакция. Вода и ток има навсякъде.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11663
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #55 -: 29.11.2017 14:39:36 »
Съдът отхвърли протеста на Окръжна прокуратура за синята зона

Административен съд-Сливен отхвърли като неоснователен протеста на Окръжна прокуратура Сливен и жалбите на граждани за синята зона.

Делото е образувано по протест на Окръжна прокуратура-Сливен и жалби на граждани срещу Наредбата за условията и реда за платено и безплатно почасово паркиране на МПС на територията на Община Сливен.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Върховен административен съд на Република България в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.
----------------------------------------------------------------------
Над 11 000 искат помощи за отопление в Сливенска област

1 226 са подадените заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2017/2018г в Сливенска област. Заповедите за отказ са 2 297, съобщиха от Регионална дирекция „Социално подпомагане” – Сливен. Най- много са в общините Сливен и Котел – 5 914 и 3 131, а най-малко в община Нова Загора и Твърдица – 900 и 1 281.

54% е делът на отказаните целеви помощи, поради висок средно месечен доход през последните шест месеца.

Други причини за постановените откази са: прехвърляне на недвижима собственост чрез покупко-продажба през последните 5 години – 2,3 %; прехвърляне на недвижима собственост чрез договор за дарение през последните 5 години – 1,4 %; липса на регистрация в Дирекция "Бюро по труда" на безработни лица в трудоспособна възраст – 0,6%; наличие на регистрация като ЕТ и/или собственик на капитала на ТД – под 0,3 % и други.

На лицата и семействата, на които е отпусната целева помощ за отопление, еднократно е преведена сумата за целия отоплителен сезон, която е в размер на 365,10 лв.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11663
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #56 -: 30.11.2017 17:53:44 »
Искане за четири мобилни лекарски кабинета ще бъде внесено в Министерство на здравеопазването

Областен управител /Снимка: областна администрация Сливен
Областният управител Чавдар Божурски ще внесе искане в Министерството на здравеопазването да бъдат предоставени четири мобилни лекарски кабинета за нуждите на пациентите в отдалечените населени места в Сливенска област, където няма лекари и е затруднен достъпа до медицинска помощ.

Мобилните кабинети са по педиатрия, фтизиатрия, акушер-гинекология, единият от тях е клинична лаборатория. Това стана ясно от проведената работна среща по проблемите на първичната доболнична помощ, в която участваха още директорът на РЗОК д-р Андон Василев и представители на общините.

„През миналата година ни бе предоставен един мобилен кабинет по педиатрия. Със съдействието на лекарите от МЦ „Миркович“ бяха извършени 743 прегледа.  Имаме нужда и от останалите мобилни кабинети заради социалните и други специфики на населението в Сливенска област.

От лечебните заведения ще ни подкрепят“,съобщи д-р Балулова. Д-р Василев заяви, че към момента са незаети 20 практики за общопрактикуващи лекари. А от действащите над 80 практики за джипита, едва 15 са в малките населени места в Сливенска област. Всички останали са в градовете, предимно в Сливен.
 
Представителите на общините съобщиха, че повечето села не се обслужват от общо практикуващи лекари. Заради това се налага жителите, включително възрастни хора със затруднения, да пътуват до Сливен, за да получат медицинска помощ или само да си купят лекарства.

„Едва в 4 села в община Котел има джипита. За съжаление, дори в Котел не успяхме да привлечем лекари, въпреки че им предложихме жилища без да плащат наем, кабинети. Имаме съвсем нов, оборудван Медицински център, но той е затворен, защото няма лекари“,съобщи секретарят на община Котел Христо Карабекиров.

През миналата година Центърът за спешна медицинска помощ е реагирал на 19 377 повиквания, като близо 12 700 от тях са били спешните, а останалите – неотложните повиквания – каза д-р Мариета Божидарова от ЦСМП в Сливен.

Центърът има по един екип в Котел и Твърдица, в Нова Загора екипите са два. „Точно възрастните хора в отдалечените населени места, където няма пряк достъп до първична доболнична помощ, влошават здравословното си състояние и звънят на тел.112, за да им помогнем ние“ – допълни д-р Божидарова.
 
Д-р Балулова,д иректор на Регионалната здравна инспекция съобщи, че са направени предписания на 6 здравни служби в община Сливен и на 1 в община Твърдица. „За съжаление, ако предписанията ни не бъдат изпълнени, ще бъдем принудени да затворим здравните служби“, каза още тя.
---------------------------------------------------------------
Зрелостници от ППМГ „Добри Чинтулов“ посетиха Община Сливен

ПМГ Добри Чинтулов /Снимка: община Сливен
Ученици от 12 клас на ППМГ „ Добри Чинтулов“  Сливен се срещнаха днес със заместник-кметът по хуманитарни дейности Пепа Чиликова. Тя разказа подробности за ресора, в който работи и обясни, че в него са включени образование, социални дейности, култура, вероизповедания, спорт. Повод за срещата беше учениците да се запознаят с работата на институцията.

„Понякога е нужно да се реагира много бързо, защото човекът в нужда няма време да чака“, коментира пред дванайсетокласниците Пепа Чиликова и допълни, че е много трудно да се отговори на очакванията на всички.

От своя страна ,учениците задаваха въпроси за работата на общинската администрация. Те споделиха в кое висше учебно заведение ще кандидатстват. Някои от гостите казаха, че искат да се върнат да живеят и работят в Сливен след като завършат университет.

Пепа Чиликова призова учениците да останат с хубаво чувство за училището си. Самата тя също е възпитаник на природо-математическата гимназия в Сливен. „По мое време беше много хубаво, надявам се и сега да е така“, заяви заместник-кметът и допълни, че учениците на гимназията трябва да се гордеят, че са завършили там.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11663
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #57 -: 01.12.2017 16:28:51 »
Стрелби на „Батмиш” до 13-ти декември

Снимка: ЦПС-Сливен
Планирани стрелби на Огневи комплекс „Батмиш" край Сливен ще се провеждат и през месец декември. Те ще бъдат изпълнени от Военно формирование 22220 с максимална височина на траекторията 2 000 м.

"Ще се стреля от 8:00 до 17:00 часа днес и на 05, 07, 08 и 13-ти декември", съобщи инж. Снежана Кънева - началник отдел „Сигурност и управление при кризи" към община Сливен.

За да не се допускат инциденти, живущите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони, съобщи още инж. Кънева и напомни на собствениците на ферми, че трябва да предприемат и адекватни мерки за защита на животните си.

"В интерес на общата сигурност е да предприемем мерките безпрекословно по възможностите си. Препоръчително е и не е излишно да споделим информацията, която сме чули с близки, съседи", каза още Кънева.
------------------------------------------------------------------------
Медали и подобрен национален рекорд за сливенска плувкиня

Катерина Кирова и Красимир Гюзелев /Снимка: Личен архив
Четири златни медала спечели сливенската плувкиня Катерина Кирова на Държавното лично отборно първенство по плуване за възрастова група “Весел делфин”.

Кирова е състезателка от плувен клуб “Сливен 2002” и стартира в 4 индивидуални дисциплини и извоюва 4 златни медала –  50 м брус, 100 м съчетано плуване, 100 м бътерфлай .

На  50 метра бътерфлай Кирова подобри националния рекорд на България от 2014 година, като преодоля дистанцията за 31 секунди и 82 стотни.В състезанието участваха 400 състезатели от 48 клуба от страната.

Треньорът Красимир Гюзелев заяви, че в средата на декември предстои ново състезание в Ниш, а отборът търси спомоществователи.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11663
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #58 -: 02.12.2017 17:09:17 »
Увеличава се броя на заетите в Сливенско

73.2  хиляди са заетите лица в област Сливен през третото тримесечие на 2017 година. От тях 41,3 хил. са мъже, а 31,9 хил. са жени. По коефициент на заетост областта е на деветнадесето място в страната.

В сравнение с второто тримесечие на 2017 г. общият брой на заетите лица в област Сливен се увеличава с 5.8%, а спрямо третото тримесечие на 2016 г. се увеличава с 1.5%. През третото тримесечие на 2017 г. заетите лица на възраст 15-64 навършени години са 70.5 хил., като 39.9 хил. от тях са мъже, а 30.6 хил. са жени. Коефициентът на заетост за населението в същата възрастова група е 59.9%, съответно 66.8% за мъжете и 52.9% за жените.

В сравнение с второто тримесечие на 2017 г. общият брой на заетите лица на възраст 15-64 навършени години в областта се увеличава с 4.6%, а спрямо третото тримесечие на 2016 г. броят на заетите лица в тази възрастова група остава непроменен.
-------------------------------------------------------------------
Сливен е домакин на турнир по спортна акробатика

Турнир по спортна акробатика се провежда днес в сливенската зала „Младост“. Началото на състезанието бе в 10:00 часа.
Организатор е клубът по спортна акробатика „Стефан Данчев“, а Община Сливен е негов партньор.
Очаква се в състезанието да се включат около 100 акробати от Бургас и Сливен.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11663
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #59 -: 03.12.2017 14:45:03 »
През нощта най-много валежи са паднали в Сливен - 26 л/кв. м.

През нощта най-много валежи са паднали в Сливен - 26 л/кв. м., информира Агенция „Фокус".
Информацията за валежите е на Националния институт по метеорология и хидрология, за последните 9 часа.
Големи количества дъжд са отчетени на Рожен и в Шумен. Там са паднали 14 л/кв. м.
В Разград са паднали 11 л/кв. м. От НИМХ уточниха, че днес валежите продължават в Източна България и в южните райони около Родопите, като тенденцията е да намаляват.

sliven.net
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.