Автор Тема: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!  (Прочетена 3702 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11662
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #90 -: 03.01.2018 14:40:41 »
Д-Р ДАНИЕЛА КАЛЕВА: НЕ ПРИБЯГВАЙТЕ ДО САМОЛЕЧЕНИЕ ПРИ ГРИП

Епидемиологичната обстановка в Сливен по отношение на грипа е спокойна, е съобщила пред Радио „Фокус“ д-р Даниела Калева, екперт в РЗИ.

Няма увеличение на случаите на грип и остри респираторни заболявания, броят им е обичаен за сезона, уточни лекарят.

Д-р Калева припомни, че при първи симптоми – висока температура, главоболие, треска, болки в мускулите и ставите трябва да се потърси лекарска помощ. В никакъв случай да не се прибягва до самолечение и прием на антибиотици, които са неефективни срещу вируси.

Препоръчва се прием на много течности, симптоматично лечение, покой и често проветряване на помещенията, където се намира болният.

Грипните усложнения могат да бъдат тежки, особено за малки деца и възрастни, както и за хора с хронични заболявания.

Д-р Калева допълни, че вече е късно за поставяне на противогрипна ваксина, защото за изработване на имунитет са необходими около две седмици. Ваксините се поставят в началото на сезона – октомври – ноември.

В момента могат да се използват както медикаменти, засилващи имунитета, така и плодове и зеленчуци, които засилват имунитета.
----------------------------------------------------------
МЛАДА ЖЕНА ОТ СЛИВЕН Е ОТКРИТА МЪРТВА В ГЪРЦИЯ

23-годишната Лилия Ботушева е българката, намерена мъртва на остров Кефалония. Според последна информация германският гражданин, който също е намерен мъртъв, е на 30 години.

Двамата са пристигнали от Германия с автомобил, който е бил нает под наем, но не са върнали, пише „24 часа“. В последствие са сменили номерата на колата с фалшиви и с тях са пристигнали в Гърция на 26 декември. Отседнали в къща, наета под наем през интернет.

Двамата са открити на 31 декември мъртви от собственика на имота, който е сигнализирал полицията. Съдебният лекар твърди, че всичко сочи към двойно самоубийство с нож. Няма никакви следи от борба и насилие. Смъртта е настъпила 36 часа преди откриването на труповете, според патолога.

„Издирва се наше българско момиче, безследно изчезнала, помогнете да я намерим!!!“ Това гласят множество постове от август месец м.г. в социалните мрежи от притеснени български граждани. Те алармират за изчезналата Лилия Ботушева от Сливен. Момичето било обявено и за общо европейско издирване.
----------------------------------------------------------------------
АКТРИСА ОТ СЛИВЕН ПОЛУЧИ ГОДЕЖЕН ПРЪСТЕН В ИСПАНИЯ

Актрисата от Сливенския куклен театър Константина Самарджиева ще запомни за цял живот тази Коледа. Красавицата получи годежен пръстен от любимия си М. Масърлиев в Испания.

Двамата заминали в чужбина, за да прекарат празниците с родителите му, гастарбайтери от години. На площад в град Витория-Гастейс влюбеният до уши младеж коленичил пред любимата и с вълнение в гласа и казал най-силните думи на света, които всяко момиче очаква да чуе. „Искам са прекарам живота си с теб, ще станеш ли моя жена? Разбира се отговорът бил положителен, а щастието на двамата актьори безмерно, пише „Блиц“.

В момента те са двойка в театъра, влюбени в магията на това изкуство. Партньорството им започнало на сцената през 4-годишното им следване.

Пожелаваме им от сърце магията на любовта и театъра никога да не изчезва от сърцата им, нека се обичат вечно, да творят и покоряват световни сцени. Честито!

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11662
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #91 -: 04.01.2018 16:27:38 »
Всеки месец ВиК-Сливен ще монтира по 1000 водомера 

Инициативата на „ВиК“-Сливен за работа с потребителите от ромските махали продължава и тази година. По силата на взаимната договореност, водното дружество предприе действия за отстраняване на проблемите с налягането и ограничения дебит в ромските махали, за подмяна на неработещите и поставяне на нови измервателни уреди.

Ангажиментът на потребителите е да открият партиди и започнат коректно заплащане на изразходените водни количества.

Ромската махала в село Тополчане е водоснабдена чрез извършена промяна във водоснабдителната схема. От  150 абонати са събрани първите 1500 лева. Започва поставяне на измервателните уреди. За сметка на водното дружество ще бъдат монтирани 150 водомера.

В с. Крушаре, където работата в ромския квартал се разгърна миналата есен, вече са монтирани първите 70 водомера. Събираемостта нарасна до 3000 лева месечно, което, на фона на минималните спорадични плащания, се отчита като положителен резултат.

Предстои поставяне на още 80 нови водомера. В Крушаре продължава изграждането на шахтите, намеренията са до пролетта ромската махала да бъде изцяло водоснабдена.


След подобряване на водоснабдяването в ромския квартал „Надежда“ в Сливен се  вземат мерки за равномерно разпределяне на водата във всички райони. Събираемостта е 2000 лева месечно, с тенденция да бъде повишена. В кв. „Надежда“ броят на новите водомери трябва да достигне 800.

Целта е всички потребители да имат измервателни уреди и да заплащат потреблението по отчетените показания. В противен случай, с двуседмично предизвестие, водоснабдяването ще бъде прекъснато.

Кметствата в двете села и кметското наместничество в кв. „Надежда“ съдействат за установяване на потребители, адреси и почистване на шахтите. Инициативата за работа с ромското население има за цел да намери пътища за разбирателство и баланс на интересите.

Пасторите от евангелските църкви и ръководители на мюсюлманските и други вероизповедания подкрепят служителите на „В и К“ за осъществяване на срещи с населението, описване на потребителите и уточняване на техните права и отговорности.

Управителят на „ВиК"-Сливен инж. Севдалин Рашев определи възстановяването на диалога с ромите като необходима стратегия, но отбеляза, че процесът изисква време.

Предстои работата на „ВиК“-Сливен в ромските махали да продължи и в други селища в Сливенска област с компактно ромско население. Следващите стъпки ще бъдат предприети в селата Селиминово и Самуилово. Идеята е да започнат да се погасяват като новите, така и старите дългове.

Според заявените в бизнес-плана на дружеството намерения, всеки месец в Сливенска област ще бъдат монтирани по 1000 водомера. За пет години в Сливенска област ще бъдат поставени 60 000 водомера. 
--------------------------------------------------------------
Нови автобуси за градския транспорт пристигат до месец май

Пресконференция /Снимка: Община Сливен
До месец май в Сливен, съгласно договора с доставчика, трябва да пристигнат новите автобуси по проекта за интегриран градски транспорт на Сливен. Това съобщиха днес от общинското ръководство. Според уверенията на доставчика първите автобуси ще бъдат в Сливен най-късно февруари-март.

„Проектът върви с нормално темпо и няма закъснение в изпълнението му“, коментира заместник- кметът Стоян Марков. Той съобщи, че процедурите по проекта са преминали. Сключеният договор с доставчика, чешката фирма е за 27 автобуса. 21 от тях са с минимум 40 места, а 6 са с минимум 60. Автобусите ще са оборудвани с всички удобства на пътниците.

Сключен е договорът и с изпълнителя на ремонта на логистичен център и на нова автомивка в превозвача „Пътнически превози“ ЕООД- Сливен.

Сключени са договори за изработката на информационните системи, билетната система и системата за следене на автобусите в реално време.

Сключени са договорите и за модернизацията  на 143 спирки, за поставянето на 40 нови спиркови навеса и за изграждането на 16 нови спирки в кварталите „Комлука“, „Клуцохор“ и „Звездите“ и в част от Промишлената зона.


До един месец работата по обновяването на спирките ще започне. На шест централни спирки ще бъдат поставени електронни табла за разписанието и движението на автобусите. Същата информация ще може да се получава и чрез мобилно приложение. В 11 нови пункта ще се продават карти и билети. В рамките на проекта ще бъдат изградени 10 км нови велоалеи.

Проектът се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ и е част Инвестиционната програма на Община Сливен. Безвъзмездната финансова помощ по проекта за интегриран градски транспорт е в размер на 14 525 000 лева. От тях 9 000 000 лева са за нови автобуси.
---------------------------------------------------------------
Водата поскъпва в областите Сливен и Ямбол

Снимка: Thinkstock/Getty Images
С по-малко от 2 стотинки се увеличава цената на водата в Сливен от 1 януари 2018 година. С новата цена за канал и пречистване увеличението възлиза на 3,2 стотинки.

Новата цена влиза в сила въз основа на решение на КЕВР от  15 декември 2017 година, за цените на водопроводните и канализационни услуги, предоставяни на потребителите от „ВиК“ - Сливен. През новата година селищата в Сливенска област без канал и пречистване на отпадъчните води ще плащат за вода 1,63 лв. – с ДДС сумата възлиза на 1,96 лева. Селищата с канализация ще плащат 1,70 лв. – с ДДС цената е 2,04 лева. Населените места с канал и пречистване на отпадъчните води на битовите потребители ще плащат за вода 2,07 лева за кубик – с ДДС цената е 2,48.

Новото увеличение на цената на водата е минимално за Сливенска област, за разлика от други райони в страната. От „ВиК“ – Сливен заявиха, че дружеството се е постарало увеличението за поддържане на активите да бъде във възможно най-ниските граници.

В Ямбол водата поскъпва от 2 лева и 31 стотинки до 2 лева и 78 стотинки. Новата цена там ще влезе в сила, когато бъде изградена пречиствателната станция в града, уточняват от комисията за енергийно и водно регулиране.   

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11662
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #92 -: 05.01.2018 19:23:40 »
РИМ-Сливен ще съдейства за изследване костите на Хаджи Димитър

Регионален исторически музей Сливен ще съдейства за изследване на костите на Хаджи Димитър. Това съобщи за Дарик директорът на музея Николай Сираков.

Идеята да сe направи генетично изследване на костите на Хаджи Димитър, съхранявани в Регионалния исторически музей в Сливен е на директора на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа" Чавдар Ангелов. Поводът е 150-ата годишнина от сражението на четата на Хаджи Димитър с османските войски на връх Бузлуджа и споровете за лобното място на героя.

Николай Сираков заяви, че съхраняваните в сливенските фондохранилища човешки кости не са на Хаджи Димитър, като се позова на резултатите от направена миналата година експертиза от антрополога Йордан Йорданов, според която костите са на мъж с предполагаема възраст от 18 до 22 години, с височина 173 см, висок, ненабит и немускулест. Тези характеристики не отговарят на описанието на Хаджията. Според специалистите става дума за четник от неговата чета.

За да се установи лобното място на Хаджи Димитър е необходимо да се вземе ДНК – материал по женска линия на рода на Димитър Николов Асенов, по-известен като Хаджи Димитър.

От Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа"  са намерили лаборатория и издирват наследник по линия на сестрите на Хаджи Димитър. Мнението на директора на Историческия музей в Сливен е, че костите трябва да бъдат препогребани според християнската традиция и нямат място в музея. „ И да спрем да ровим в костите на този човек”, коментира още Николай Сираков.

Съхраняваните в музея кости са били донесени преди години в Сливен от майката на Хаджи Димитър - Хаджи Маринка и погребани в храм "Свети Никола" в града.

Съществуват две версии за това къде точно е загинал Хаджи Димитър, като официалната е, че той е намерил гибелта си на връх Бузлуджа. Според втората, която допуска, че костите са на Хаджията, той е бил пренесен от няколко четници в село под връх Кадрафил в Сърнена Средна гора.
---------------------------------------------------------------------
Кампанията „Деца помагат на деца” събра 3002 лв. за термолегло за Отделението по неонатология

Недоносени деца /Снимки: Дарик Сливен
3002 лева бяха събрани от Коледната кампания на БЧК-Сливен „Деца помагат на деца“. Това обяви  д-р Моника Сярова – директор на секретариата на областната червенокръстка организация.

Тя връчи чек на изпълнителния директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен – д-р Васислав Петров. Той обяви, че болницата ще доплати останалата сума, тъй като едно термолегло струва около 3 800 лева.Тази година традиционната Коледна кампания на Областния съвет на Българския Червен кръст в Сливен се проведе от 5 до 28 декември. Рисунки на ученичките от ПМГ „Добри Чинтулов“ Веселина Гидикова от 5 „б“ и Евгения Георгиева от 5 „а“ клас бяха отпечатани в коледни картички и се продаваха от доброволци на организацията.

Д-р Петров благодари за провеждането на кампанията и събраните средства за нуждите на недоносените бебета. Той връчи грамоти и плакети на двете момичета за творчески принос в кампанията.

„Термолеглото е необходимо за адаптиране на недоносени деца след престоя им кувьоз към нормално легло, като им осигурява. В момента не разполагаме с такова и сме много благодарни на БЧК, че осъществи тази кампания“, каза д-р Таня Праматарова – началник на Отделението по неонатология.

Освен събиране на сума за закупуване на термолегло, БЧК осъществи кампания за събиране на играчки и учебни пособия за 810 деца в неравностойно положение.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11662
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #93 -: 06.01.2018 18:23:12 »
Над 2000 именници в Сливенско

Близо 2500 именници празнуват на Св. Валентин /Снимка: Thinkstock/Getty Images
1662 са мъжете, които носят името Йордан в община Сливен. От тях 1106 са с постоянен адрес в град Сливен. 971 дами са с името Йорданка, от тях с постоянен адрес в града са 723. Данчо се казват 157 мъже, 110 от тях са с постоянен адрес в Сливен.

На Богоявление имен ден имат и носещите името Божидар. 878 мъже с това име имат постоянен адрес в общината, от тях 440 са от града. На територията на община Сливен постоянен адрес имат 125 жени с името Божидара, от тях 80 са от Сливен. Имената Богдан и Богдана носят съответно  43 господа и 18 дами от общината. Богомил се казват 121 мъже, като от тях с постоянен адрес в Сливен са 46. Божан се казват 5 мъже и всички те са с постоянен адрес в град Сливен.

Божана се казват 150 дами, от които 62 от града. 149 мъже от общината се казват Боян, а името Бояна носят 43 жени.
 
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11662
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #94 -: 07.01.2018 13:33:20 »
Над 5 650 са именниците Иван и Иванка в община Сливен

4162 мъже от община Сливен днес има имен ден, защото носят името Иван. От тях 2882 са с постоянен адрес в град Сливен. Не са малко и дамите, които днес празнуват имен ден - Иванка се казват 1489 жени с постоянен адрес в общината. От тях 1023 са от Сливен. Ваньо се казват 51 мъже от община Сливен, а с постоянен адрес в града са 43 от тях. Името Ваня носят 597 дами, а с постоянен адрес в града са 494. 180 жени с името Йоана са с постоянен адрес в община Сливен, като от тях 147 са от града. 78 мъже се казват Йоан, от тях 69 са с постоянен адрес в Сливен.

sliven.net
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11662
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #95 -: 08.01.2018 18:01:22 »
Държавата прехвърли имоти на община Твърдица за укрепване на свлачище

Твърдица /Снимки: областна администрация Сливен
Договор за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху два имота, частна държавна собственост  сключи областният управител Чавдар Божурски с кмета на община Твърдица Атанас Атанасов за. Те са с площ от 1600 и 500 кв.м. и се намират от двете страни на път  ІV-53034 при км.9+500 до с.Бяла паланка.

Целта на прехвърлянето е община Твърдица да изгради инженерно съоръжение по проект за укрепване на свлачище, което попада в обхвата на имотите.Свлачището до с.Бяла паланка е образувано преди 15 години и е вписано в регистъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството на 10 май 2005 година. Било е изследвано на два пъти от "Геозащита" - Варна.

През пролетта на 2015 г. се е активирало в резултат на проливни дъждове.

През март 2016 г. е пропаднала  част от пътя между с.Бяла паланка и с.Градско.  Това е довело до стесняването му в района на пропадането. Движението не е спирано, пътят е използваем.  Необходимо е да бъде извършено укрепване на компрометирания участък с дължина около 80 метра, за да се предотвратят бъдещи рискове.
-------------------------------------------------------------------
Над 50% от новородените са от ромски произход
Спад на раждаемостта отчитат в Сливенска област


1245 бебета са се родили през 2017 година в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”, което е със 42 по-малко от 2016 година. Това съобщи д-р Таня Праматарова, началник Неонатологично отделение в областната болница.

Увеличава се процентът недоносени, като за 2017 г. той е около 16 на сто, при 13% през 2016 година. 12 новородени са били с тегло под 1 000 грама. По думите на д-р Праматарова причината е неблагоприятния демографски регион и уточни че ”над 50% от новородените бебета са от ромски произход”.

164 са непълнолетните майки. 6 са родилките на 13-години, 12 - на 14 години, 27 - на 15 години, 70 - на 16 и 79 на 17. 37 са изоставените новородени. От тях 10 са настанени в приемни семейства, а 27 в медико-социални домове.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11662
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #96 -: 09.01.2018 14:29:34 »
Продължават стрелбите на „Батмиш”

Снимка: Община Сливен
Планирани стрелби на Огневи комплекс „Батмиш" край Сливен  ще се проведат през месец януари от 8:00 часа до 14:00 часа на 10, 11, 16, 17, 18, 19, 23, 24, 251 30 и 31-ви януари. Това съобщи инж. Снежана Кънева - началник отдел „Сигурност и управление при кризи" в Община Сливен.

За да не се допускат инциденти, живущите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони, съобщи още инж. Кънева и напомни на собствениците на ферми, че трябва да предприемат и адекватни мерки за защита на животните си.

В интерес на общата сигурност е да предприемем мерките безпрекословно по възможностите си. Препоръчително е и не е излишно да споделим информацията, която сме чули с близки, съседи и  да насърчаваме бдителността си по отношение потенциална заплаха или риск.
-----------------------------------------------------------------
Къде няма вода в Сливен?

Снимка: Thinkstock/Getty Images
"Водоснабдяване и Канализация-Сливен" ООД уведомява своите потребители, че поради извършване на авариен ремонт днес, до 16:00 часа е прекъснато водоподаването в квартал "Дебелата кория".

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11662
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #97 -: 10.01.2018 19:11:38 »
ПАМЕТНА ПЛОЧА, ПОСВЕТЕНА НА ЧЕТАТА НА ПАНАЙОТ ХИТОВ, БЕ ПОСТАВЕНА НА ВРЪХ БЪЛГАРКА

Паметна плоча, посветена на пребиваването в Сливенския Балкан на четата на Панайот Хитов със знаменосец Васил Левски, бе поставена на връх Българка.

Това съобщава радио "Фокус", като се позовава на общественици, изработили знака. Той е поставен на връх Българка, на мястото където на 28 май 1867 г. е приет „Закон за българското народно въстание, по който да се управлява българската народна войска", съставен от Г. Раковски във връзка с плановете за освобождаване на България от турско робство. По думите на Петкова, идеята на подобни инициативи е младите да не губят връзка с миналото, да знаят своята история, да тачат тази история и да се гордеят, че да потомци на славен народ.

Маршрутът ще бъде маркиран и в подножието на върха ще бъде поставена табела с по-обширна информация, консултирана с Регионалния исторически музей-Сливен.

Инициативата е на заместник- областния управител Димитринка Петкова и на политическа партия. Съдействие са оказали от администрацията на Природен парк „Сините камъни" и туристическо дружество „Стоте войводи".
----------------------------------------------------------
СЛИВЕНСКАТА ПОЛИЦИЯ СЪВЕТВА ШОФЬОРИТЕ: НЕ ПЕСТЕТЕ СРЕДСТВА ЗА ПЪЛНАТА ИЗПРАВНОСТ НА АВТОМОБИЛА ПРЕЗ ЗИМАТА!

Областната дирекция на МВР в Сливен излезе със съвети към шофьорите:

Помнете, че ако фаровете не са правилно регулирани и СВЕТЯТ НИСКО, платното ще бъде осветено на по-късо от необходимото разстояние. Това многократно увеличава риска в последния момент да забележите пешеходец, каруца, велосипед или друго превозно средство без сигнализация и да ги блъснете.

Непременно се погрижете да си осигурите подходящи за сезона гуми, но не забравяйте, че е забранено движението с гуми с шипове.

Помнете, че от стабилността на автомобила на пътя зависят вашият живот и животът на хората, които возите и срещате по пътя си!

Амортисьорите са крайно важни за стабилността на автомобила, особено по неравни настилки и на завои и затова трябва да бъдат прегледани от опитни механици. Прегледайте в сервиз състоянието на акумулатора и спирачната течност.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО е да подмените остарелите и втвърдени пера на чистачките; да се снабдите с вериги за сняг и лопата, които да са в багажника до края на зимата; да проверите изправността на отоплението и на устройството за измиване на предното стъкло, както и на това за подгряване на задното. Поддържайте зареден с незамръзваща течност резервоара за измиване на предното стъкло; проверете концентрацията на антифриза в охладителната система.

slivenpress
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11662
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #98 -: 11.01.2018 14:12:54 »
И в Сливен протест „Да спасим Пирин”

Протест под надслов "Да спасим Пирин" се организира в  Сливен.
Днес, от 17:00 часа на до Старият бряст ще се съберат несъгласни с решението на Министерски съвет за изменение и допълнение на Плана за управление на Национален парк "Пирин", с което се разрешава строителството върху 48% от териториите на парка.
------------------------------------------------------------
Ученичка от сливенска гимназия с второ място на Национален конкурс

Оля Божекова /Снимка: ПГПЗЕ Захари Стоянов

Десетокласничката от езикова гимназия „Захарий Стоянов“ Оля Божекова бе отличена с второ място на конкурса за ръчно изработени коледни картички, обявен през септември 2017 г. от Общобългарския комитет Васил Левски. Това съобщиха от учебното заведение.

Темата на конкурса бе „140 години от Освобождението на България”.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11662
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #99 -: 12.01.2018 15:33:25 »
Обсъдиха актуализация на месечните такси за детски градини и ясли

Предложение за актуализация на месечните такси за детски градини и ясли обсъдиха на среща днес кметът Стефан Радев и директори на детски заведения. Актуализацията ще стане с промени в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в Община Сливен.

Последната промяна на месечната такса е направена през 2008 година, когато стана 35 лева. Към момента реалната месечна издръжка на дете е между 85 и 86 лева. Предлага се още въвеждане на почасово посещение на деца в детски градини и ясли, което ще бъде в помощ на близките на детето.

Работата на детските градини и ясли през летните месеци също бяха обект на обсъждане по време на срещата днес, на която присъства и заместник- кметът Пепа Чиликова.

Предложението е през тези месеци близките на детето да плащат  реалния размер на месечната издръжка. В предложението се предвиждат допълнителни преференции. Те са за деца от семейства с ниски доходи, за деца от семейства с родител, който е редовен студент, за семейства, от които две или повече деца посещават детски градини или ясли и други.

Сред преференциите са плащане на 70 и 50 процента от таксата, както и посещение на детска градина или ясла без такса. Предлаганите промени получиха подкрепата на присъстващите директори. Кметът Стефан Радев заяви, че се приемат предложения.

Предложението за промени в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги ще бъде внесено за обсъждане в Общински съвет- Сливен и публикувано на неговата страница в Интернет. След това ще се проведе и обществено обсъждане на предлаганите промени.
---------------------------------------------------------------
Спират камионите през Котленския проход заради очакван снеговалеж

Сняг пътища /Снимка: БГНЕС, архив
Поради очакваните снеговалежи и влошаването на времето от 13:00 ч. днес - 12 януари, се ограничава движението на тежкотоварните камиони над 12 т през Котленския проход - път II-48 Котел - Омуртаг. Обходните маршрути за шофьорите на МПС над 12 т са през Прохода на Републиката и Ришки проход, съобщават от Агенция пътна инфраструктура.

През нощта се очаква снеговалеж и понижение на температурите. Всички областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим.

За поддържане на републиканските пътища в готовност са около 3000 машини. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които не им се налага спешно да пътуват през нощта, да отложат тръгването за утре сутрин.

Необходимо е автомобилите им да са с подходящи гуми, да имат на разположение вериги, които да използват, ако е необходимо, и да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“.

Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за пътуване при зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, lima.api.bg, Интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700/ 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11662
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #100 -: 13.01.2018 17:27:08 »
Декларациите с баркод сами смятат дължимия данък

Годишната декларация за облагане на доходите с баркод вече е публикувана на Интернет страницата на НАП – www.nap.bg. Формулярът с баркод изчислява автоматично дължимия данък след попълване на информация за получените доходи, внесените осигурителни вноски, ползваните облекчения, напомнят от НАП. Електронната декларация трябва да се изтегли на компютър от Интернет страницата на Агенцията – www.nap.bg  и да се попълни „офлайн“.

Подаването на декларация с баркод гарантира на клиентите на администрацията, че няма да допуснат технически грешки, тъй като дължимият данък се изчислява автоматично след попълване на приложенията за различните видове доход.

От НАП напомнят също, че изпращането на декларация с баркод предполага и по-бързо възстановяване на надвнесен данък. Това е така, защото не се налага допълнителното обработване и попълване на данните от тези декларации ръчно, тъй като информацията директно се прехвърля от формуляра след сканирането на баркода. Подаването на декларацията с баркод става чрез изпращане по пощата или на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април 2018 г., като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимият данък за довнасяне.

Повече информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки има на сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700.
----------------------------------------------------------
Ромите празнуват Нова година

Музика, хумор и танци, конкурс за Червения герест Петел, томбола и приятни изненади включва празничната програма за Ромската Нова година в Сливен. Ще  участват  най-младият  ромски оркестър „Амет тайфа“, певецът Данчо Илиев и ансамбъл „Романи чълхъя“. Банго Васий ще бъде отпразнуван днес, ще има още изненади, шоу, игри и забавления. Ще има представяне на ритуал сурвакане. Ще бъдат избрани Мис и мистър Васий 2018.

На този ден ромите отдават почит към св. Васил и птиците, избавители на ромите. Легендата разказва, че някога ромите са били фирифони, т.е. фараони, и техният цар се казвал Фирифон – Фараон. Живеели с евреите, от които Фараон все недоволствал, докато един ден те тръгнали да бягат от държавата и Фараон ги подгонил с войниците си, искал да ги върне. Когато евреите стигнали морето, техният водач Мойсей се помолил на бога, ударил с пръчка по морските води, те се отворили и евреите  -чифуця,  бързо преминали на отсрещния бряг. Фараонът с войската си хукнал след тях, без да се помоли на Бог и тогава водите на морето се сляли и идващите след евреите фараони започнали да се давят…Спасил ги св. Васил, като припомнил на Господ, че и те са Божии чеда и се хвърлил към морето на крилете на много птици, които се спуснали от небето да помогнат на удавниците…

Празникът започва на 13 януари вечерта – Бъдни вечер. Няколко дни преди това е купен червен петел, който се коли сутринта на тринайсти, някои семейства готвят гъска, патица, или пуйка и обикновено се пече или се приготвя с ориз.Правят се зелеви сарми със свинско накълцано месо  – това отличава сливенските сарми. Вечерта всички са облечени в най-хубавите си празнични дрехи в очакване на василиевата вечер, която започва около 9:00 часа. Подредената и отрупана с баницата с късметите  – дрянови пъпки, месената пита, с печеното, с всички други ястия, с вино, ракия, ядки…се прикадява от дядото и бабата в къщата – за здраве, берекет, за късмет…Започва веселието.

През това време, до полунощ къщата е затворена – да не избяга късмета, не се посрещат външни хора. В 12:00 часа започва сурвакането, поздравяването с празника, като се започва от най-възрастните.

« Последна редакция: 13.01.2018 17:28:39 от Moderator Club »
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11662
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #101 -: 14.01.2018 16:10:07 »
Народният представител от ГЕРБ Галя Захaриева с приемен ден в Сливен

Народният представител от ПП ГЕРБ и заместник – председател на Комисията по образование в Народното събрание Галя Захариева ще се срещне с граждани в Сливен. Първата приемна за 2018 година ще се проведе на 15 януари /понеделник/, от 13:30 до 15:30 часа в офиса на ПП "ГЕРБ" в Сливен на адрес: ул. "Цар Освободител" №17.

Хората ще имат възможност да зададат своите въпроси, мнения и предложения, свързани с развитието на града и общината.
По време на регулярните срещи с граждани през миналата година гражданите търсеха съдействие от народния представител за намиране на работа, проблеми с институции и реализиране на конкретни проекти.

Предварителното записване за среща с депутата Галя Захариева е на тел. 044/63 32 23 или на място в офиса на партията.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11662
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: СЛИВЕНСКИ ВЕСТИ !!!
« Отговор #102 -: Вчера в 17:35:39 »
Превалява слаб сняг, пътищата проходими

В планинската част на общината е тихо, със снежна покривка в района на Карандила и с. Стара река около 5-6 см. В района на селата Раково, Бяла, Новачево, Божевци, Изгрев, Въглен, Ичера  снежната покривка е 3-4 см., съобщи инж. Снежана Кънева, началник - отдел „Сигурност и управление при кризи“.

Няма прекършени дървета или други препятствия по пътната инфраструктура. Ток, вода и провизии от първа необходимост има навсякъде. Между кметовете на населените места и Община Сливен се поддържа постоянен обмен на информация.

В Сливен са обработени със соли основните булеварди и улици: „Банско шосе“, „Панайот Хитов“,“Стефан Стамболов“, „Бургаско шосе“, „Илинденско въстание“, „Братя Миладинови“, „Г.С.Раковски“, „Великокняжевска“, „Елисавета Багряна“, „Добри Добрев“ , „Георги Данчев“,“6-ти септември“, „Тракия“, района в посока „Батмиш“, „Ген. Скобелев“ и „Асеновска“.

Работата продължи по улиците „Баба Тонка“, „Георги Икономов“, „Димитър Пехливанов“, “Булаир“, „Пейо Яворов“, „Владислав Очков“. Стръмните улици в кварталите „Комлука“ и „Клуцохор“ се обработват ръчно заради затруден достъп за техниката.

Мостовете в Сливен също са обработени. За проходимостта на пасарелки, спирки, подходи към болничните заведения, главната улица, се прилага единствено ръчен режим на обработка за осигуряване безопасността.„За снегопочистването в града са предвидени около 50 000 лв., но това не е крайна сума и ако се наложи почистването ще продължи“, заяви днес в заместник-кметът Стефан Кондузов.

Той даде пример с миналата зима, която беше по- тежка от сегашната и са били изразходени около 40 000 лв. Снегопочистването в Сливен се извършва от фирма „Грийн партнърс“. Тя има пет снегорина и две комбинирани машини за пръскане на соли-натриев хлорид.

За почистването на общинските пътища са предвидени 470 000 лева с ДДС. Подобна е била сумата и за миналата зима, като тя не е била надвишена. Общинските пътища се почистват от фирма „Пътно поддържане“. Заледените участъци по тях се третират с пясък.
----------------------------------------------------------------------
Увеличава се броят на болните от грип, рано е за грипна епидемия

Снимка: ThinkStock/Getty Images
Броят на болните от остри респираторни заболявания и грип в Сливенска се увеличава. Техният брой през миналата седмица е бил 100 души, съобщи за Дарик д-р Даниела Калева, епидемиолог в здравната инспекция.

"Дори и с това увеличение, Сливенска област още не се намира в епидемичен период, защото заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип не е висока", посочи д-р Калева.

Грипна епидемия се обявява при над 165 заболели на 10000 души.

Заради тенденцията за нарастването броя на заболелите се препоръчва да не се лекуват сами, а да се търси лекарска помощ. На този етап най-засегнати от вируси са децата до 0 до 4 години, следвани от болните във възрастова група от 5 до 14 години.

Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.