Автор Тема: BG ПОЛИТИКА  (Прочетена 3360 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11676
 • Пол: Мъж
  • Профил
BG ПОЛИТИКА
« -: 30.09.2017 15:59:08 »
Новини от BG политиката - тук е мястото :)
« Последна редакция: 13.10.2017 13:45:06 от Moderator Club »
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11676
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #1 -: 01.10.2017 16:06:43 »
Каракачанов: През октомври ще стане ясно точно с колко вдигаме заплатите на военните

Увеличение на заплатите в армията ще има, колко е въпрос на точни сметки, които ще бъдат направени през октомври. Това съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"Сега се говори чисто теоретично. Бюджетът се готви през октомври, когато ще се правят точните сметки. Задача на Министерството на отбраната е като отпусне Министерството на финансите парите, те да се разпределят справедливо", каза Каракачанов.

Работна група във ведомството подготвя процедурата, след което тя трябва да бъде одобрена и от Съвета по отбрана, поясни министърът.

Освен за заплатите на военните, при подготовката на бюджета министерството ще се бори за пари за капиталови ремонти, а на трето място - за модернизацията на армията.

Каракачанов подчерта, че ще се стреми инвестициите в нова техника за бойната авиация, сухопътните сили и флота да се правят така, че да задвижат българския военнопромишлен комплекс. Ще се търсят такива оферти, които да позволят част от продукцията да бъде възложена на български фирми.

"Моят стремеж е с минимум средства да постигнем максимално. За какво даваме парите - да купим веднага техника или да задвижим нашия ВПК? Да направим усилия да кооперираме усилията на ВПК с усилията на чуждите фирми", каза той.

Каракачанов допълни, че към средата на ноември би трябвало да се знае колко ще струва ремонтът на самолетите МИГ-29. Според него избягването на посредници при преговорите може да занижи цената с най-малко 30%.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11676
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #2 -: 02.10.2017 15:17:36 »
Ненков: Лекарите у нас не са професионално обучени да общуват с пациенти

Лекарите у нас не са професионално обучени да общуват с пациенти. Добре е въпросното обучение да стане част от лекарското образование. Коментарът направи зам.-здравният министър д-р Мирослав Ненков. Медикът допълни, че последните случаи на пострадали и починали пациенти, на които не е оказана адекватна медицинска помощ, не са били продукт на официално оплакване от страна на семействата на тези хора.

Според Ненков преди да бъдат сигнализирани медиите, би трябвало да се подаде жалба до съответните институции.

В заключение той обясни, че има идея да се направи запис на случващото се в спешните отделения в България. Така обществото щяло по-лесно да се запознае с ежедневието на спешните медици и с претенциите на някои пациенти.

„Първата стъпка в такава ситуация е официална жалба, защото това става малко дума срещу дума. Ние чуваме само едната страна, която е пострадала и винаги е по-силно емоционално ангажираната. Много такива материали през годините минаха през медиите и по никой от тези сигнали не излязоха тежки и гадни резултати след проверките. Освен това има и нещо друго - два от тези случаи са много стари, от преди месеци. Някак си се получава така, че има един бум на случаите на върнати и необгрижени пациенти, а тези месеци защо близките на пострадалите хора са мълчали. Няма официална жалба, няма и ангажиране на медиите. Бум, някак изведнъж става така. И отново става този гаден привкус, от който мен ме боли, че всъщност да ги убие Господ всички лекари. Ами, добре, да ги убие Господ всички лекари... И започваме да се лекуваме с магданоз. Защото тези трима пострадали пациенти са много малко в сравнение с хилядите спасени“, каза зам.-министърът, цитиран от Дарик.

„Във всяка една работеща система има неблагополучия. Включително и в добре разписаната авиационна индустрия. И там има неблагополучия. Вярно е, че нашите много болят, само че доволни хора няма. Има само недоволни. Както казва проф. Кацаров, никой в България не умира от болест, всеки умира от лекарска грешка. Това е нещо, което за мен, като лекар, а не като администратор, е много неприятно. Моите колеги работят в тази токсична среда. Моите колеги и аз не сме професионално обучени да общуваме. Мен ми се иска това да стане част от лекарското образование, защото агресивното поведение на близките е продукт на техния страх, а не лично отношение към конкретния човек“, допълни д-р Мирослав Ненков.
---------------------------------------------------------------------------
Румен Радев: Премиерът губи контрол върху партията си

Очаквах премиерът да озапти беквокалите в парламента /по въпроса за модернизацията на българската армия- бел.ред./, това не се случи, те пеят все по-високо и все по-фалшиво. Освен това наблюдавам от всички действия на партия ГЕРБ - или премиерът губи контрол върху партията си, или я насърчава в битката срещу мен. Вече не виждам нужда от такава среща /с премиера- бел.ред./, допълни той.

Това заяви пред медиите президентът Румен Радев след като бе гост на отриването на академичната учебна година в СУ ”Св.Климент Охридски”.

Решението и за самолетите и за цялостната модернизация на въоръжените сили е в ръцете на премиера, негова е и отговорността. Води се тази битка, но считайте, че след като я търсят, ще я получат, посочи Радев. Това, което ме смущава повече не е тази битка, а всички процеси, които стават в страната, на фона на предстоящото европейско председателство.

Не затова дали то ще бъде успешно или не, считайте, че накрая ще бъдем потупани по гърба- такава е практиката. Притеснява ме начинът, по който гледаме на него и това, което искаме да извлечем от него. Мисля, че управляващите гледат на това председателство като на някаква омерта, която да легитимира спокойствие отвътре и легитимация отвън, посочи Радев. Рискуваме точно то да се превърне в една витрина на гейтове, които започнаха да гърмят навсякъде в страната, каза държавният глава. И добави, че няма предвид само Хасково. Трябва да се обърне внимание на управленския модел, отбеляза президентът.

Вече обявих, че очаквам новия състав на ВСС да потвърди кандидатурата на председател на ВАС, това е основателно, ще даде нова легитимност на тази кандидатура в духа на реформите в съдебната система, отговори той на въпрос на медия.

За достъпа на съветника му Иво Христов до секретна информация Радев подчерта, че той ще получи такъв и че с този факт се спекулира. „Няма да коментирам кьорфишеци на самодейци и конспиролози”, отсече той.

Според него има проблем не с комисията по досиетата, чиято дейност трябва да бъде подложена на дебат, а с нейният председател. Мисля, че кандидатурата в момента е една подигравка с нашето минало и с българското общество, подчерта Радев. Това е все едно да назначиш бракониера за горски- полагаме старание да обединим нацията, но точно това ще я раздели, категоричен бе той.

Относно случващото се в Каталуния президентът коментира:
"Кризата от 2008 г. явно изостри егоизма, както и центробежните течения в Европа. Полицейските палки няма да решат проблема. Той ще се задълбочава."

hotnews.bg
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11676
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #3 -: 03.10.2017 16:07:45 »
Държавата плаща нощувките само на най-важните гости за европредседателството

Свършиха ли парите за подготовката на европредседателството ни? ​Търсят ли се варианти отделните министерства да отделят пари от бюджетите си, за да се представим добре пред Брюксел, къде ще посрещаме първите дипломати на Европа и има ли достатъчна леглова база в София за това?

Тези въпроси редакционният екип на Actualno.com зададе на Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 (МБПСЕС 2018) след многобройни слухове и тиражирани информации, достигнали до редакцията, че България няма достатъчно ресурс, за да се справи с предстоящите пленарни заседания на най-високо равнище. Нещо повече - по непотвърдена информация, имало устни разпореждания към всяко министерство в държавата да си отдели перо за покриване на разходи по европредседателството, тъй като предвидените пари били изчерпани.

От ведомството на Лиляна Павлова пишат, че съгласно постановление на Министерския съвет от 5 април 2017 г. прогнозната стойност на разходите по подготовката на председателството е в размер на 69 361 000 лв. за периода 2017 – 2018 г., като сумата се разпределя до всички министерства, съгласно конкретните отговорности, които те имат, по някои събития от календара на председателството. ​

Над 20 000 делегати се очакват да пристигнат у нас по време на 6-месечното председателство на страната ни на Съвета на ЕС.

Делегатите, които ще бъдат у нас едновременно за едно събитие, могат да бъдат настанени дори само в един голям столичен хотел - с капацитета на „Маринела“ или „Хилтън“ например, а всички гости за времето на целия период на председателство ще заемат само 1/3 от наличната база в София, казват от министерството. Над 40 са хотелите в столицата, които отговарят на изискванията за настаняване на гостите на председателството. Проблем с хотелската база в столицата няма", категорични са от ведомството на Лиляна Павлова.

Оказва се обаче, че ангажимент на министерството е заплащането и осигуряването на хотелско настаняване само за гостите на най-високо ниво за събитията от категория А - срещи на високо равнище. За тях българската страна плаща нощувките на двама участници от всяка държава. Традиционно страната-домакин не осигурява за своя сметка настаняването на делегатите, участници в заседанията в другите категории събития. Грижа на самите гости са разходите по настаняването и отмяната на резервациите, както и избора на хотел. Ангажимент на министерството е единствено предоставянето на информация и списък на определен брой сигурни и качествени хотели към поканите за събитията, от които гостите да могат да избират.

От Министерството на българското председателство на Съвета на ЕС уточняват, че обществената поръчка за избор на хотелско настаняване е приключила и има избран изпълнител, а прогнозната ѝ стойност е 515 000.00 лв. с ДДС. "На 13 септември 2017 г. Фирма „ВГ“ АД бе определена за изпълнител на обществената поръчката с предмет: "Хотелско настаняване за ръководителите на делегации и техните придружители при провеждане на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година“.

Зад фирмата ВГ "АД" стои фактически хотел "Маринела", който според обявлението на обществената поръчка предлага цена за настаняване в една стая със закуска в размер на 217 лв. на ден.

​От министерството казват, че в момента в ход е процедура по осигуряването на кетъринга на участниците в събитията по време на председателството​. ​

"Уточняваме, че събитията, които ще се състоят в България през 6-месечния период от 1 януари до 30 юни 2018 година, са над 270 на брой. Те са предложени от близо 40 министерства и ведомства и се поделят на четири категории – A, B, C и D", уточняват от министерството, като подробно разписват същността на всяка една категория събития.

"Събитията от категория "А" са на високо равнище – министър-председатели, министри, еврокомисари, председател на Европейския съвет, председател на Европейския парламент, посланици и др. В събитията от категория "В" участват генерални директори и директори на държавите членки в различните сфери на политика на ЕС, както и експерти от държавите членки, участващи в работата на подготвителните органи на Съвета на ЕС. Събития от категорията "С" са от т. нар. „парламентарно измерение“. За тях пристигат народни представители от националните парламенти на 28-те държави членки на ЕС и се организират в тясно сътрудничество между МБПСЕС 2018 и Народното събрание.

Събитията от категория "D" са под патронажа на дадено министерство или в партньорство между институция и друга организация като подпомагат постигането на основните цели, като МБПСЕС 2018 може да осигури зала и техническа инфраструктура при наличие на свободни такива за съответната дата.

Всички останали дейности и разходи за конкретното събитие са отговорност на съответното ведомство или организация, пишат още в отговор на запитването ни от МБПСЕС 2018.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11676
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #4 -: 04.10.2017 17:13:20 »
Радев: Борисов подава ръка и има моята, но съпартийците му продължават да безчинстват

Аз оценявам усилията на премиера Борисов да поддържа диалог в момента, в който неговата партия води институционална и медийна борба срещу президентството. Както виждате, премиерът пред камерите подава ръка към мен и има моята ръка, но неговите съпартийци продължават да безчинстват. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, преди да отпътува за посещение в Полша.

Припомняме, че по-рано днес (4 октомври) министър-председателят Бойко Борисов даде пресконференция в резиденция "Евксиноград", където коментира напрежението между ГЕРБ и Румен Радев. "На всяка среща питам къде е президентът и ако го няма, го викам да дойде. Няма случаи, в които да не съм започнал с поздрави към държавния глава. В деня, в който той е направил това изказване, аз му се обадих да си стиковаме програмите за посещенията. На този ден му се обадих. Прекрасен тон имаме на най-близки съратници, имайки една цел - държавата да е спокойна. Ни най-малко съм усетил нотка, че някой се готви на война с нас", коментира още Борисов по повод изказванията на Румен Радев от 2 октомври, че ако от ГЕРБ търсят война с него, ще я получат.

"Трябва да е ясно едно - не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт на управляващите, които и да са те. Оставката на депутат, на кметове, на общински съветници е изход, който вече не работи. Трябва много дълбоко разследване от независим разследващ орган, който да стигне до схемите и моделите", коментира косвено скандала "Кумгейт" в Хасково държавният глава. 

В цялата тази ситуация парламентът не контролира правителството, каквото е неговото призвание, критикува работата на парламента Радев.

Той заяви, че днес е върнал кандидатурата на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд на новия Висш съдебен съвет. "Очаквам неговото предложение, съобразено с всички законови процедури, и моралните очаквания на обществото", заяви Румен Радев.

Той коментира и думите на посланика на САЩ в ефира на bTV, че българският кабинет трябва да внимава с избора на изтребител. Президентът заяви, че не приема посланици да се бъркат в работата на български институции. „Ако някои са свикнали да го правят, ще трябва да се отучат”, категоричен е президентът.

На въпрос на журналист ще прави ли партия, Радев отвърна: "Това е смешно, не ме занимавайте".

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11676
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #5 -: 05.10.2017 19:03:02 »
И НС се съгласи, че Русия представлява заплаха за България

Народното събрание прие годишния доклад за националната сигурност на България за 2016 г., който породи множество спорове, дори в управляващата коалиция.

„За“ доклада гласуваха 104 народни представители, „против“ - 96 и „въздържали се“ 0, с което той бе приет.

Припомняме, че именно този доклад стана известен с това, че в частта му за външната среда на сигурност Русия е очертана като заплаха.

В него изрично е отбелязано, че такъв риск през 2016 г. са представлявали и продължаващите и ново възникващи претенции на съседни държави за наличие на несъществуващи в България малцинства. Това противоречало на международните норми и на националните интереси. В същото време се констатира изолация и асимилация на българските малцинства, останали извън пределите на страната след сключването на мирни договори от световните войни.

Спорове и в зала - заплаха ли е Русия
По време на дебатите очаквано се разразиха спорове между леви и десни в парламента. Славчо Велков от БСП заяви, че за националната ни сигурност има много по-големи заплахи, отколкото Русия, като например Близкия изток. "Докладът е чисто чиновнически", обади се и "червеният" Георги Йорданов.

В него нямало основни моменти, като например защо гражданите в покрайнините на страната са лишени от здравни грижи. Той припомни случая във Враца, където има възможност хората да останат без болница.

Йорданов изрази опасения, че както отново липсва инсулин скоро ще липсват и други лекарства. Така наречената "тропическа дисциплина" отново придобива своето внимание с навлизането на бежанците, върнаха се някои болести изчезнали от здравната карта, обясни той.

Председателят на комисията по здравеопазването Даниела Дариткова побърза да го контрира, че през 2016 г. е имало достатъчно препарати за имуно - препарати, а бежанците са били строго контролирани.

"Българската държава или която и да е институция не трябва да приема Русия като заплаха", обяви Десислав Чуколов от "Атака".

По думите му в доклада са написани неща, чрез които ще се скараме с Русия за пореден път, а не е написано например, че САЩ е причината за проблемите в Близкия изток. Чуколов заяви, че докато преглеждал доклада намерил текст в него, който се "бил преведен" буквално, без да се направи дори опит да бъде написан по-нормално.

Таско Ерменков го обвини, че се опитва да монополизира любовта към Русия. Той заяви, че от БСП ще гласуват против доклада, защото с него сме се превръщали в "славейчето, което припява на големите ястреби".

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветанов Цветанов благодари на колегите си, които са чели доклада след 11 стр. и се обърна към червените, като заяви, че това е доклад за сигурността на България и няма нищо общо с ЕС.

"Ако БСП се изолират от ЕС, кажете поне в коя посока трябва да се движим - изток или някъде другаде. Всеки заговори за това каква опасност представлявала Русия за България. Такива думи няма в доклада. Господин Радев е избран за 5 г. и трябва да го подкрепяме всички, защото той е българският президент", добави Цветанов.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11676
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #6 -: 06.10.2017 15:13:31 »
ГЕРБ се разграничи от Антон Тодоров. Нова TV: Поведението му е недопустимо

Ръководството на ГЕРБ излезе с позиция, в която се разграничава от поведението и тезите на депутата Антон Тодоров в участието му в "Здравей, България" в Нова ТВ.

"ГЕРБ винаги е защитавала свободата на медиите. Смятаме, че свободната журналистика има правото да пита и да задава въпроси. За нас няма лоши и неудобни въпроси, а неточни отговори. Всички изказани тези на народния представител Антон Тодоров са негово лично мнение", се казва в съобщение от партията.

Това е първата реакция на ГЕРБ след интервюто на Антон Тодоров в сутрешния блок на Нова ТВ, в което депутатът правеше намеци за "празния стол" на Анна Цолова и репликираше водещия Виктор Николаев, че "за такъв въпрос би уволнявал, ако беше шеф на Нова".

В официална позиция на телевизията, изказана по време на обедните новини, се казва, че медията приема отправянето на заплахи като недопустимо.

"Ръководството на Нова телевизия застава зад Виктор Николаев и останалите журналисти, чиято работа е да задават въпроси. Квалифицирането на журналистическите въпроси, вместо даването на отговори, е опит за подмяна на актуалните теми", се казва още в позицията.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11676
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #7 -: 08.10.2017 16:20:24 »
Йотова: В предишната президентска администрация влиянието отвън беше много силно

Не искам да се връщам назад, но няма как да не направя разлика с предишната президентска администрация, в която влиянието отвън беше много силно. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в ефира на БНТ.

„България взимаше доста решения под диктовки отвън и то не толкова с безпрекословно изпълнение, а заради липсата на какъвто и да било дебат за собствените ни специфики“, заяви тя. „Като президентски екип имаме съвсем различни приоритети. Желанието ни е политиката за България да се прави в България“, посочи Илияна Йотова. „Когато се приема една европейска норма, в ЕС се гледа много по-добре на една държава, когато тя префасонира така нормата, че да отговаря на модела на страната. Иначе той не работи. Това предишната администрация не го правеше“, коментира вицепрезидентът.

Според нея една част от напрежението срещу президентската институция се дължи на факта, че двамата с Румен Радев са различна президентска администрация и президентска двойка. „Има наложени през годините стереотипи, които очевидно сме разрушили. Предишните 5 години тази институция беше в голямата степен обезличена“, заяви Илияна Йотова.

„С президента Радев сме екип, политиката ни е на един екип. Когато казвам, че няма война между институциите, имам предвид точно това. Не схващам политиката като договорка между мен, министър-председателя, Цветан Цветанов, Корнелия Нинова или който и да е от политическите лидери“, обясни тя.

„Ако Бойко Борисов е бил искрен на онази пресконференция, която даде преди няколко дни, утре на КСНС много ясно ще проличи дали всички събрани при президента имат волята да се роди един добър закон за борба с корупцията“, каза още Илияна Йотова.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11676
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #8 -: 09.10.2017 15:33:42 »
Корупцията не интересува властимащите, ще има нов КСНС

Поради липса на кворум прекратих КСНС и насрочих нов за 17 октомври от 13:00 часа. Това съобщи пред журналисти президентът Румен Радев след 3-часово заседание на КСНС, посветено на борбата с корупцията.

Припомняме, че преди да приключи заседанието, си тръгнаха премиерът Бойко Борисов (който пристигна с над едночасово закъснение, защото имаше среща с протестиращите работници от "Емко", бел. ред.), председателят на ПГ на ГЕРБ ГЕРБ Цветан Цветанов, финансовият министър Владислав Горанов и лидерите на ДПС Мустафа Карадайъ и "Воля" Веселин Марешки.

"Бяха изслушани доклади, започнаха дебати, но поради закъснели участници и бързащи такива Съветът се провали и загубихме кворум", добави държавният глава.

"Корупцията пряко или косвено бърка в джоба на всеки български гражданин и го поставя в унизително положение. Пробив в борбата с корупцията ще има тогава, когато анти корупцията стане приоритет пред вътрешните и външните ангажименти на българските политици", допълни язвително президентът.

По време на заседанието не се е стигнало и до гласуване.

Пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова определи това като бойкот от страна на управляващите. "Не може толкова хора от управляващите да не присъстват", каза тя, като посочи, че на заседанието не е бил и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Провал. Така не се прави политика”, коментира Нинова пред журналисти.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11676
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #9 -: 10.10.2017 17:26:05 »
Здравният министър призна, че има болници, застрашени от фалит

Има застрашени болници от фалит, призна министърът на здравеопазването проф. Николай Петров.

Състоянието им е било представено в доклад пред Комисията по здравеопазване, поясни Петров. Болниците били групирани в няколко групи. Такива, които са директно заплашени, които са в кризисна ситуация, такива, които се очаква да влязат в такава ситуация, има и такива, които са добре.

Относно това какви мерки е предвидило министерството, Петров обясни, че е нужен индивидуален подход, екип, финансисти и юристи, отиват на място и поемат управлението.

Ресорният министър обясни, че процес на промяна на ръководства на болници тече и в момента.

"Там, където се намират нарушения и причини за високите дългове на болници, ще бъдат предприети и директни мерки. Например, управителят на болницата в Ловеч е сменен по много причини. Една от причините беше, че лекарите там не са получавали заплати от февруари тази година, а март или април увеличава чувствително заплатите. Той няма пари за настоящи заплати, а вдига заплатите с повече от 40-50%", разясни още Николай Петров.

От друга страна той посочи, че е изплатена субсидия за спешност за болницата във Враца, която е 50 00-100 000 лв. за два месеца Взето е и решение да се отпусне още 300 000 лв. финансова помощ.

Министър Петров подчерта, че в момента няма информация за напрежение в "Пирогов".

Преди това здравният министър взе участие в четвърта годишна конференция иновации и добри практики в здравния сектор, където обясни, че подходът на МЗ, е търсене на максимално голям консенсус спри провеждане на политиките в сферата на здравеопазването.

"Ние сме изправени пред това да намерим баланса между две основни понятия, а те са обхватност на системата и иновативност на системата, от друга страна. Има места с много силно развити технологични решения, с много употреба на иновативни продукти, от друга страна ако си зададем въпроса за достъпността до тези технологии, отговорът не е много ясен", подчерта Петров.

Според него направлението, в което е добре да се разсъждава, е да се търси решение, за да се постигне баланс между това да бъдат равнопоставени пациенти, лекари, бизнес и динамика в самата система.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11676
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #10 -: 11.10.2017 16:25:43 »
Антон Тодоров става журналист, Борисов бил против оставката му

Напускащият НС депутат на ГЕРБ Антон Тодоров обяви, че ще става журналист, а вече имал предложения за предавания.

Той говори минути след като парламентът гласува оставката му заради скандала след негови думи, определени от мнозина като заплахи към журналиста Виктор Николаев.

Тодоров също така заяви, че премиерът Бойко Борисов е бил категорично против неговата оставка.

"Двамата, обсъждайки, решихме, че може би онази фраза за столчето не е била толкова на място, защото се превърна в знаме, което беше възседнато от кръгове, които успешно го превърнаха в пропагандистки мотив на базата, на който да се иска оставка на може би най-успешното управление за тези 28 години", посочи Тодоров.

Той призна, че е грубиян, темерут и "малко катил".

"Можете да сте сигурни, че никога не лъжа и се справям с хора, които сметна за мои врагове, по подобаващ начин. Не е добре да сте враг на Антон Тодоров, но е добре да сте негов приятел", смята бившият депутат от ГЕРБ, цитиран от БГНЕС.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11676
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #11 -: 13.10.2017 11:56:59 »
Захариева за Стоичков - и без това щеше да е затруднен да е почетен консул

Благодарни сме за това, което Христо Стоичков е направил за България. Самият г-н Стоичков каза, че от година-две не живее в Каталуния, така че той щеше е затруднен да си изпълнява задълженията като почетен консул. Така външният ни министър Екатерина Захариева коментира българското участие в казуса "Каталуния" и дали Стоичков е имал мандат за почетен консул в Каталуния и Арагон или постът е безсрочен.

На Захариева ѝ беше пуснат запис на изказване на Камата, който заяви, че има документ относно поста "почетен консул", който бил изтекъл преди 14 месеца, а документът бил валиден за 5 години. Това е като личната карта – все едно да не сте гражданин, като ви изтече личната карта. Почетните консули нямат мандат, отвърна Захариева пред bTV.

Не сме взели ничия страна – взели сме страната на България, допълни външният министър заради думите на Стоичков, че заради испанското правителство му е показан червен картон. Мисля, че той прекали – разговарях с него по въпроса, каза Захариева. Представете си обаче, че една област в България реши да си направи референдум, за да се отдели. По конституция в Испания, както и в България, нямат право на такова нещо, подчерта Захариева. Тя два пъти повтори, че референдумът в Каталуния е незаконен и не може чрез такъв референдум да обявяваш независимост. Захариева коментира и действията на каталунския премиер Карлес Пучдемон, който каза, че отлага обявяването на независимост. Какво отлагаш, след като се позоваваш на незаконен референдум, попита външният ни министър.

Не сме взели ничия страна – взели сме страната на България, допълни външният министър заради думите на Стоичков, че заради испанското правителство му е показан червен картон. Мисля, че той прекали – разговарях с него по въпроса, каза Захариева. Представете си обаче, че една област в България реши да си направи референдум, за да се отдели. По конституция в Испания, както и в България, нямат право на такова нещо, подчерта Захариева. Тя два пъти повтори, че референдумът в Каталуния е незаконен и не може чрез такъв референдум да обявяваш независимост. Захариева коментира и действията на каталунския премиер Карлес Пучдемон, който каза, че отлага обявяването на независимост. Какво отлагаш, след като се позоваваш на незаконен референдум, попита външният ни министър.

Не сме взели ничия страна – взели сме страната на България, допълни външният министър заради думите на Стоичков, че заради испанското правителство му е показан червен картон. Мисля, че той прекали – разговарях с него по въпроса, каза Захариева. Представете си обаче, че една област в България реши да си направи референдум, за да се отдели. По конституция в Испания, както и в България, нямат право на такова нещо, подчерта Захариева. Тя два пъти повтори, че референдумът в Каталуния е незаконен и не може чрез такъв референдум да обявяваш независимост. Захариева коментира и действията на каталунския премиер Карлес Пучдемон, който каза, че отлага обявяването на независимост. Какво отлагаш, след като се позоваваш на незаконен референдум, попита външният ни министър.

Захариева благодари на албанската държава за действията, като подчерта, че няма как който и да е да казва на когото ѝ да е за какъв да се определя. Тя призна и, че има македонска партия в Албания, която работи против признаването на българското малцинство. Около 3000 подписа има в декларацията за българското малцинство, а днес (13 отомври) албанският парламент окончателно трябва да я гласува. Има всъщност проект за признаване на осем малцинства, включително египетско, за което има само 300 подписа, даде пример Захариева в подкрепа на тезата си за самоопределянето.

Вътрешната политика
БСП взема факти и ги изкривява. Надявам се да има обединение по най-важните национални въпроси, но засега не го виждам. Няма да отговаряме на това, а ще показваме какво правим. Мисля, че това е целта – да не остане време да си вършим работата, докато се защитаваме. Така Захариева коментира темата "Кумгейт". Външният ни министър се извини на президента заради това, че не е присъствала на КСНС, тъй като е имала неотложен ангажимент в чужбина. Тя заяви, че е предупредила за това, изпратила е и доклад относно антикорупционния закон. Захариева изрази убеденост, че на 17 октомври ще се излезе с решение, което да е в изгода за всички българи.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11676
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #12 -: 14.10.2017 17:11:42 »
В. Радев: България е на първо място по брой пожарникари

България е на първо място по брой пожарникари на глава от населението, поради което трябва да ги намалим и да увеличим доброволните отряди, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев по повод протестите на огнеборците, предаде БГНЕС.

Той допълни, че имало професионално ръководство, което решило да бъдат съкратени 12 служби.

"Над 450 са новите пожарни. За 2 г. са дадени 300 млн. лв. Сега има договори за 100 млн. лв. Бюджетът на МВР сега е 1,2 млрд. лева, от които 100 млн. отиват за пожарни, 1 млрд. остават за заплати", допълни министърът.

По думите му от 1 януари ще има увеличение на заплатите, тъй като в момента се разпределяли 55 млн. лева за това. Според Радев било здравословно да има 10% незаети пожарникарски щатни бройки.

В противоречие на думите на министъра от Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“ смятат, че предвидените в бюджет 2018 за увеличение на заплатите в МВР 55 млн. лв. са недостатъчни. Според инж. Венцислав Станков, президент на синдиката, политиката на политическото ръководство на МВР е „неадекватна“.

По думите му предвижданото увеличение на възнагражденията на служителите на МВР от 1 януари е „крайно неудовлетворително“. Инж. Станков постави изискването за минимум 15-процентно увеличение на заплатите на служителите във вътрешното ведомство.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11676
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #13 -: 15.10.2017 14:37:52 »
Марешки: Върху мен има политическа и прокурорска бухалка

Върху мен има политическа и прокурорска бухалка, а не чадър. Това каза лидерът на „Воля” и зам.-председател на парламента Веселин Марешки. Припомняме, че преди дни той призова главния прокурор Сотир Цацаров да започне проверка за твърденията на Валентин Златев от края на септември, че върху Марешки има политически чадър.

„Няма как да има чадър, а срещу мен да се сипят постоянно нови и нови измислени дела”, категоричен беше Марешки в ефира на bTV.

„Няма как да бъда част от контрабандата, защото не внасям горива. Дай боже някога да започна да внасям горива с танкери, но към днешна дата купувам с цистерни от български дистрибутори”, заяви Марешки.

По думите му „хвърлят кал върху единствения участник на пазара, който не прави контрабанда”.

„Премиерът Борисов излезе и каза, че е открил 900 бензиностанции с нарушения и манипулации на уредите, сред тях няма нито една наша”, каза лидерът на „Воля”.

Марешки отрече и твърдението, че няма документи за проверките на институциите на неговите бензиностанции. „Нашите бензиностанции са най-проверяваните в последните 2 г. в България и не е открита никаква нередност в тях, с изключение на подхвърлената сяра в една от бензиностанциите в една от цистерните”, посочи той.

Лидерът на „Воля” отбеляза, че няма конфликт с Валентин Златев.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.

Неактивен Moderator Club

 • Глобален модератор
 • Старши
 • ****
 • Публикации: 11676
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: BG ПОЛИТИКА
« Отговор #14 -: 16.10.2017 12:03:51 »
Здравният министър видя проблеми с регламентите и квалификацията на болниците

Съмнявам се, че някъде може да бъде отказано да бъде приет пациент в крайно тежко състояние. Така здравният министър проф. Николай Петров коментира болната тема дали в България спешните пациенти са нежелани, защото няма печалба за болниците от клинични пътеки.

Николай Петров обаче призна, че регламентът в момента не позволява на лекари в болница да отидат на близко разстояние да окажат помощ. Тук става въпрос за реанимация, за оказване на първа помощ, които са направени във връзка с бъдещи съдебни процеси, обясни министърът. Хората са доста притеснени и затова спазват регламентите, макар те да са неприятни в някои случаи, каза Петров пред Нова телевизия.

Няма ясно разписан регламент, ако един пациент е зле, къде да бъде закаран и кой е длъжен да се заеме с него, призна Николай Петров. И даде пример – при пациент от Монтана в тежко състояние възникват няколко проблема. Първият – дали има легла в реанимация и дали има адекватно оборудване. Второ – да не се оставят лекарите от Монтана да молят по телефона да бъде приет от някого. Трето – какво струва като пари на приемащата болница такъв пациент. В тази връзка е редно да има покритие от НЗОК, смята Петров, който обаче постави и въпросът с квалификацията на различните болници – защо например от една болница с определена квалификация се препраща човек в друго лечебно заведение със същата квалификация? Защо колегите от първата болница не могат да се справят, зададе въпрос здравният министър, намеквайки, че предстои и ревизия в нивата на квалификация на болниците.

Изпитах душевно удовлетворение, въпреки че човекът почина – Бог да го прости. Така Петров разказа за скорошен случай, при който той оказа спешна помощ на пациент. Той уточни, че видял линейката с пациента пред здравното министерство и отишъл да помогне, като поел сърдечния масаж. След това пациентът бил закаран във ВМА.

Петров разказа и за своя собствен скорошен прием във ВМА. По думите му никой не се отнасял с него като специален пациент и не е ставало въпрос за бъбречна криза, каквато информация се появи по медиите, но не уточни за какво е ставало въпрос – каза само, че е претърпял операция. Здравният министър заяви и, че трябва да се изпълнява протокол, а не да се мисли субективно. Затова и той не пожела да коментира в детайли единият от двата придобили скандална известност случаи с починали пациенти – починалата от сепсис 67-годишна Петя Илиева. Петров само каза, че доколкото знае, Илиева е приета в клиника, в която се лекуват шокови състояния.

Състоянието на болниците
Не може при обществени поръчки за съвместна дейност да печели частната структура пред болницата, смята Николай Петров. И даде пример – болницата в Ловеч сключва договор с частен ангеограф, а лечебното заведение кандидатства . Годишно 3,3 млн. лева – 3 млн. за частната структура, 300 000 остават за болницата и така по 10 години.

Actualno.com
Танкът мачка и пердаши, няма наши, няма ваши. Няма ваши, няма наши, танкът мачка и пердаши.